Mapa sajta  |  RSS
 

Odštampaj Pošalji
Vesti
14.Novembar 2018.
Donacija OŠ „Jovo Kursula“ i „Petar Nikolić“

Gradonačelnik  grada Kraljeva dr Predrag Terzić i predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković obišli su Osnovnu školu „Jovo Kursula“  u kojoj je stari pod u učionicama i medijateci zamenjen laminatom koji je grad  Kraljevo dobio kao donaciju….opširnije


  

13.Novembar 2018.
Obuka predstavnika JLS na temu rodne ravnopravnosti i diskriminacije

Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, za predstavnike jedinica lokalne samouprave, organizovao je obuku na temu rodne ravnopravnosti, diskriminacije i zlostavljanja na radu....opširnije

 

 

  

13.Novembar 2018.
„ Pažljivko“ u Kraljevu

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u okviru kampanje Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva „ Bezbedan put do škole“ održala je u Kraljevačkom pozorištu saobraćajno – obrazovni čas (predstavu) pod nazivom „Pažljivko“. Ova interaktivna predstava je namenjena učenicima prvih razreda kraljevačkih osnovnih škola „Svetozar Marković“, „ Jovo Kursula“, „IV kraljevački bataljon“ i  „Dimitrije Tucović“….. opširnije


    

 

 

Istraživački seminar na Goču

 

 

Predhodnog vikenda u Dečijem odmaralištu na Goču pedeset učenika sedmog i osmog razreda, sa područja Raškog okruga, učestvovalo je u istraživačkom seminaru koji je imao za cilj podizanje interesovanja dece za nauku.

Seminar je otvorila pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doktor Gabrijela Grujić.

    
Klikom na sliku prilog RTVKV

 

11.Novembar 2018.
U slavu slavnih predaka – stogodišnjica završetka Velikog rata

Grad Kraljevo je u godini jubileja, stogodišnjice završetka Velikog rata, ne zaboravljajući svoje slavne pretke, brojnim aktivnostima u organizaciji Gradskog odbora za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata, dostojno obeležio ovaj dan. ….. opširnije

 

 

 

08.Novembar 2018.
Sednica Skupštine grada Kraljeva

Na dvadeset četvrtoj sednici Skupštine grada Kraljeva, pred odbornicima se našlo više od četrdeset tačaka dnevnog reda. Jedna od najzanimljivijih je  Razmatranje izveštaja o realizaciji odluke o Budžetu grada Kraljeva za 2018. godinu za period 01.01.2018-30.09.2018. godine... opširnije

  

07.Novembar 2018.
Gradsko veće

 

Na sedamdeset prvoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva, pred većnicima se našlo 19 tačaka, među kojima i dve koje će odbornici Skupštine grada Kraljeva razmatrati na sednici zakazanoj za 8. oktobar 2018. godine.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić nakon sednice Veća, prva se odnosi na podizanje spomenika kralju Stefanu Nemanjiću Prvovenčanom na Trgu Svetog Save u našem gradu.....opširnije

 

  

07.Novembar 2018.
Zahvalnice otadžbine i značke Kraljevčanima

Značke i zahvalnice otadžbine za dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije, uručene su na svečanoj ceremoniji u Gradskoj upravi grada Kraljeva. >>> opširnije


    

31.Oktobar 2018.
Grad Kraljevo dobio sredstva za rekonstrukciju fasade ESTŠ „Nikola Tesla“

Posle šezdeset miliona dinara koje je grad Kraljevo zajedno sa nemačkom ambasadom preko KFW uložio u rekonstrukciju zgrade Mašinsko tehničke škole „14. oktobar“ ,  Kraljevo je od Ministarstva rudarstva i energetike za Projekat energetske sanacije Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ dobilo 13.500.000 dinara.Ovo je sedamdeset procenata ukupne vrednosti projekta, a trideset procenata je deo koji treba da obezbedi grad Kraljevo.
           
Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je izjavio da se radi o  sredstvima koja  su obezbeđena po učešću grada Kraljeva na Javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike za dodelu bespovratnih sredstava iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini u jedinicama lokalne samouprave.        
           
To je još jedan dokaz da Vlada Republike Srbije ulaže značajna sredstva kako bi pomogla razvoj infrastrukture u gradu na Ibru.

   

31.Oktobar 2018.
Započinje pošumljavanje četiri lokacije u Kraljevu

Republika Srbija je kroz Zeleni fond za pošumljavanje , preko Javnog poziva za projektno finansiranje Ministarstva zaštite životne sredine, izdvojila 40.000.000 dinara, od čega je grad Kraljevo dobio 2.120.000  dinara. Učešće grada iznosi 480.000 dinara.        
           
Sredstva Zelenog fonda planirana su za nabavku sadnica i pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti lokalnih samouprava.           
            Lokalana samouprava grada Kraljeva
prepoznala je značaj pošumljavanja za bolji kvalitet života stanovnika u svojoj sredini i budućnost novih generacija i ovim novcem planirala je pošumljavanje dela parka u Mataruškoj Banji, dela Ratarskog imanja kod Borića, dela Groblja streljanih 1941. godine i dela parka na ušću reke Ribnice u Ibar.

   

30.Oktobar 2018.
Sednica Gradskog veća

Jedna od najvažnijih tačaka na sedamdesetoj ( vanrednoj ) sednici Gradskog veća grada Kraljeva je Razmatranje izveštaja o realizaciji Odluke o budžetu grada Kraljeva za 2018. godinu za period 01.01.2018-30.09.2018. godine i utvrđivanje Predloga zaključka o usvajanju Izveštaja za sednicu Skupštine grada.... opširnije

 

29.Oktobar 2018.
U Opštoj bolnici „Studenica“ Kraljevo otvoren novi CT kabinet

Svečanom otvaranju novog CT kabineta u Opštoj bolnici „Studenica“ Kraljevo prisustvovali su ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar sa saradnicima , gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, direktor Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo dr Zoran Mrvić, predstavnici porodice Glavčić i brojne zvanice.          
  `Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar je u prisustvu predstavnika porodice Glavčić,  svečano pustio u rad novi skener, jednu od donacija koju je gospodin Milomir Glavčić iz Kanade uputio našoj bolnici i Kraljevčanima.
            Poželevši dobrodošlicu ministru i izrazivši zahvalnost što je došao u posetu bolnici regionalnog tipa dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „Studenica“ je istakao u svom obraćanju medijima da su prvo obišli novootvoreno odeljenje onkologije, renovirana odeljenja ofatalmologije i ortopedije, novi rendgen aparat, koji će se montirati u roku od sedam dana, mamograf kod kojeg je urađena digitalizacija i sve to o trošku Ministarstva zdravlja, da bi konačno došli do novog skenera koji je donacija našeg velikog dobrotvora Milomira Glavčića.“Ovakav partnerski odnos, gde učestvuje Opšta bolnica sa svojim donacijama, svojim prijateljima i svojim izvorima zarada i  Ministarstvo zdravlja, kao kapa finansiranja, je nešto što je potrebno Srbiji“ zaključio je dr Mrvić.         
            Ministar Lončar je istakao da je jedan od razloga njegovog dolaska u Kraljevo je što je država uložila pedeset miliona dinara u renoviranje odeljenja u ovoj  bolnici.“Ovde sada postoje bukvalno  svi uslovi i za ljude koji rade i za pacijente da dobiju maksimalno dobru zdravstvenu zaštitu.Ono što smo mi danas uradili je da će ovde  biti još osam radnih mesta, još četiri lekara i još četiri sestre i  to je najnoviji kadrovski plan.  Ovo je dobar primer kako može da se sarađuje i da se dopune donatori i država i zaposleni i svi oni koji rade kada vode računa, kada je to jedno domaćinsko ponašanje“ završio je svoje izlaganje

 

29.Oktobar 2018.
Književno veče „Susret sa Oskarom Frajzingerom“

Oskar Frajzinger, švajcarski pisac i političar, veliki prijatelj Srba i Srbije, poručio je građanima Kraljeva, na  književnoj večeri posvećenoj u njegovo čast,

da „onaj koji nije ponosan na svoje korene gubi svoju dušu“ i otkrio zašto je, i onda kada to niko nije smeo, branio srpski narod ..... opširnije

 

 

Najavljen program „Susret sa Oskarom Frajzingerom“

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport Nikola Radević primili su  u Gradskoj upravi grada Kraljeva Oskara Frajzingera, švajcarskog pisca i političara, osvedočenog prijatelja Srba, koji već dugi niz godina u švajcarskom parlamentu i međunarodnoj javnosti zastupa interese Srbije.Prijemu su prisustvovali Zdenko i Koviljka Ninković, vlasnici knjižare „Stani“, jedine srpske knjižare u Švajcarskoj koja uspešno radi već dvadeset godina i Dejana Tomića pisca knjige o značajnim Srbima u Švajcarskoj.

Takođe, prijemu je prisustvovala i vlasnica kraljevačke knjižare „Prozor“ Zorica Janković, inicijator posete Oskara Frajzingera Kraljevu, kao i njeni saradnici na realizaciji posete.

Na prijemu je najavljen program koji će biti priređen u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva  „Susret sa Oskarom Frajzingerom“. Biće to veče posvećeno njegovom književnom stvaralaštvu i političkom delovanju.

Oskar Frajziger (1960) švajcarski je pisac i političar.

Profesor je nemačke književosti. Deset godina je radio kao profesor nemačke književnosti u gimnaziji u Sitenu, deset godina kao nadzornik nemačkog kao stručnog jezika i bio je predsednik udruženja profesora nemačkog jezika.

Politikom je počeo da se bavi 1997. godine. Dugogodišnji je poslanik suverenističke Narodne partije u švajcarskom parlamentu čiji je portparol srpskog porekla. Član je saveznog i republičkog parlamenta. Dvanaest godina je bio član Državnog saveta. Ministar je u svom kantonu Vale.

Oskar Frajzinger osvedočeni je prijatelj Srba. Poznat je po tome da se od ratnog raspada SFRJ zalaže za zaštitu srpskog naroda. U više navrata zalagao se za Srbe u švajcarskom parlamentu i u švajcarskoj javnosti.

Na srpskom su mu objavljene sledeće knjige: Spirala šaha, Krhki svetovi, S one strane misli, Maslačak, Život je kučka, Spokoj gora.

Član je Srpskog književnog društva u Švajcarskoj i Udruženja književnika Srbije.

 

 

 

 

 

  

29.Oktobar 2018.
U Kraljevu obeležen mesec starih – oktobar

U prisustvu velikog broja penzionera , u  Dnevnom boravku penzionera u Kraljevu,  prigodnom svečanošću obeležen je završni događaj  meseca starih – oktobra.Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, predsednik Udruženja penzionera grada Kraljeva dr Nikola Krpić,  direktor Fonda PIO - filijala Kraljevo Aleksandar Erac i predstavnici Crvenog krsta Kraljevo.
      Udruženje penzionera grada Kraljeva je za oko 140 penzionera pripremilo simbolične novčane poklone i uručilo nagrade najstarijoj Kraljevčanki, bračnom paru koji ima više od 60 godina bračnog života i penzionerima koji imaju više od 40 godina penzionerskog staža.
        Crveni krst Kraljevo je takođe spremio poklone za najstarijeg penzionera, najstariji bračni par i penzionera sa najdužim penzionerskim stažom.
 

26.Oktobar 2018.
Obeležen Dan SOS Dečijeg sela Kraljevo

Povodom Dana SOS Dečijeg sela Kraljevo gradonačelnik grada Kraljeva dr  Predrag Terzić obišao je ovu ustanovu i prisustvovao svečanosti koja je tim povodom organizovana.

„Ovo je veliki dan ne samo za ljude koji su zaposleni u SOS Dečijem selu i za sve njihove štićenike, već je veliki dan  i za grad Kraljevo, jer  je Kraljevo  jedini grad na čijoj teritoriji se nalazi SOS Dečije selo u Srbiji“ izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić….. opširnije

 

 

  

 

25.Oktobar 2018.
Najava obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata

Odbor za obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i izgradnju spomen kapele na planini Čemerno održao je konferenciju za novinare, u Gradskoj upravi grada Kraljeva, na kojoj su predstavljene do sada izvršene aktivnosti Odbora i najavljene aktivnosti za period od 25. oktobra do 31. decembra 2018. godine. >>> opširnije

 

 

  

22.Oktobar 2018.
Da stazama slavnih predaka nastavimo

Grad Kraljevo 22. oktobra obeležava Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Ovog 22. oktobra, u porti Crkve proroka Ilije u Sirči, položeni su venci na Spomen-zvonaru junacima izginulim, pomrlim i nestalim u ratovima 1912-1918, na kojoj je uklesano 197 imena srpskih, kako ih zovu, div-junaka odnosno bogova. Sveštenici sirčanske crkve su služili parastos, a učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz ovog sela su pripremili prigodan program.>>> opširnije
 

U drugom delu obeležavanja Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva priređen je program „Junacima u slavu“ i prikazan dokumentarni film „Kraljevski top - istorija srpske krune.>>> opširnije

 


21.Oktobar 2018.
U Kraljevu će se godišnje proizvoditi 7.000.000 farmerki

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je obišao radove na izgradnji fabrike tekstila „Eurotay“ u Kraljevu, koja će imati 30.000 m2 zatvorenog prostora i 2.500 zaposlenih radnika.

Poseta je počela obilaskom gradilišta i prezentacijom izgradnje fabrike, u kome su se predsedniku i njegovim saradnicima pridružili gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, predsednik Upravnog odbora „Tay Group“ Mesut Toprak, ambasador Republike Turske u Beogradu Tanžu Bilgič, izvršni direktor „Taypa“ Burat Karaarslan, generalni direktor „Eurotay“ Murat Caglar, kao i predstavnici grada Kraljeva i gosti iz Turske.>>> opširnije
 
    
    

 

19.Oktobar 2018.
Kraljevo ugostilo kineski grad Đilin

 

Grad Kraljevo je ugostio delegaciju kineskog grada Đilin iz istoimene provincije, koju čine predstavnici grada i privrednog sektora. Delegaciju je predvodio ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Njegova ekselencija Milan Bačević, zahvaljujući čijem posredovanju su napravljeni prvi koraci ka budućem prijateljstvu i partnerstvu Kraljeva i Đilina. >>> opširnije

 

 

   

18.Oktobar 2018.
Najava obeležavanja 22. oktobra

 

U Gradskoj upravi grada Kraljeva održana je konferencija za novinare kao najava programa obeležavanja 22. oktobra-Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu.Konferenciji su prisustvovali Sreten Jovanović, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva zadužen za kulturne manifestacije i saradnju sa partnerskim gradovima, Miloš Milišić, član radne grupe za pripremu programa, Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo i Milutin Vukosavljević, predsednik Planinarsko smučarskog društva „Gvozdac“. >>> opširnije

 

17.Oktobar 2018.
Ponosno sećanje na slavne pretke učesnike Velikog rata

U okviru aktivnosti na obeležavanju sto godina od završetka Prvog svetskog rata, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i donator za izgradnju spomen-ploče Dobrivoje Baltić, iz sela Mataruge, kod Osnovne škole u Matarugama otkrili su spomen-ploču, sa natpisom:

„Na ovom mestu, od 20. do 23. oktobra (od 2. do 5. novembra po novom kalendaru) 1915. godine, za vreme trojne invazije na Kraljevinu Srbiju, nalazila se komanda Prve armije Vojske Kraljevine Srbije sa vojvodom Živojinom Mišićem na čelu.

Spomen-ploču podižu potomci ratnika, Eparhija žička i grad Kraljevo

Donator Dobrivoje – Bićo Baltić“.

Spomen-ploču je osveštao starešina Hrama svetog velikomučenika kneza Lazara u Mataruškoj Banji protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić. >>>opširnije

 

 

 

 

17.10.2018.

Tribina posvećena borbi protiv trgovine ljudima

 

U okviru obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima u našem gradu, pored brojnih drugih aktivnosti, organizovao je tribinu sa temom borba protiv trgovine ljudima, na kojoj je predstavljena knjiga novinara i pisca Vlade Arsića „Armagedon“, zasnovana na istinitim iskustvima srpske policije. >>> opširnije

 

 

16.Oktobar 2018.
Otvoren Sajam visokog obrazovanja i zapošljavanja

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić otvorio je u Domu vojske u Kraljevu Sajam visokog obrazovanja i zapošljavanja.Otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Nikola Radević, dekan Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Mile Savković, rukovodilac Školske uprave Raškog okruga Bojana Marinković, direktorka Nacionalne službe zapošljavanja-filijala Kraljevo Snežana Prelić i brojni gosti.>>> OPŠIRNIJE
 
 


15.Oktobar 2018.
Grad Kraljevo obeležava nedelju borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, predsednica  Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović i članica Tima za borbu protiv trgovine ljudima Radmila Dobrić  održale su konferenciju za novinare u Gradskoj upravi grada Kraljeva.>>> opširnije
 
 


14.10.2018.

„Da naša budućnost ne zaboravi našu prošlost“ – 14. oktobar u Kraljevu

 

„...Nikad više u Kraljevu sto za jednog, nikad više, tugo naša, taj smo nauk izučili!“... stihovima Bogdana Mrvoša, koje je kazivao glumac Kraljevačkog pozorišta Predrag Pavlović, počelo je ovogodišnje obeležavanje Dana sećanja na nevino stradale žrtve u streljanju oktobra 1941. godine u Kraljevu.
             „Samo sedmicu nakon najsvečanije sednice Skupštine grada Kraljeva“, kako je rekao na početku, predsednik Skupštine grada Nenad Marković je imao „taj težak zadatak da zvanično otvori Komemorativnu sednicu Skupštine grada Kraljeva“, kojom  se vraćamo u oktobar davne 1941, najtužniji oktobar u istoriji našeg grada... kada je Kraljevo zavijeno u crno...
....opširnije

 

 Beseda dr Ljubodraga P. Ristića

 

Na Groblju streljanih oktobra 1941, sirene koje su se kao i svake godine oglasile u 11.00 časova, bolno su podsetile na stradanje koje nas je još jednom okupilo na ovom velikom stratištu. Crkveni hor „Sveti Arhiđakon Stefan“ izveo je himnu Republike Srbije „Bože pravde“, a Vojnici Druge brigade Kopnene vojske ispalili su počasni plotun. Kazivanjem pesme „Vidosava BlažićBogdana Mrvoša, voditelj Miloš Milišić je uveo posetioce u drugi deo komemoracije, na nekadašnjem gubilištu. Svirajući „Posmrtni marš“, „Orkestar 27. septembar“ je pratio polaganje venaca. ..opširnije
    

   Obraćanje gradonačelnika  dr Predraga Terzića


 

 

11.Oktobar 2018.
Za ovo smo živeli i radili proteklih godina - do 2023. više od 5.000 zaposlenih u „Leoniju“

Svečanost povodom započetih radova na izgradnji četvrte svoje fabrike u Srbiji, u gradu Kraljevu, nemačka kompanija „Leoni“, globalni proizvođač rešenja za prenos energije i podataka u automobilskoj i drugim industrijama, priredila je na gradilištu budućeg fabričkog pogona na Ratarskom imanju u našem gradu. Fabrika kompanije Leoni, koja nastavlja da doprinosi rastu životnog standarda i smanjenju stope nezaposlenosti u područjima gde posluje, biće prva fabrika sagrađena u Kraljevu u poslednjih trideset godina.

Ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji fabrike u Kraljevu prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib, član borda direktora „Leoni Grupe“ i direktor „Leoni“ divizije kablovskih sistema Martin Štutem, generalni direktor „Leoni Srbija“ Klemens Saks, kao i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, u prisustvu predstavnika „Mercedesa“ i brojnih zvanica.

Zvaničnom obilasku radova prethodio je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih saradnika sa gradonačelnikom grada Kraljeva dr Predragom Terzićem i predstavnicima Kompanije „Leoni“ i Ambasade Republike Nemačke u Srbiji.   

   

Potom su domaćini današnje svečanosti sa gostima obišli radove. 

Generalni direktor „Leoni Srbija“ Klemens Saks, uz zahvalnost svima koji su doprineli da do današnje svečanosti dođe, istakao je da će „Leoni“ postati najveći poslodavac u industrijskom sektoru u Srbiji, imajući u vidu budući rast zajedno sa već postojećim kompanijama. 

„Još važnije - želimo da budemo najbolji poslodavac. To nije lak cilj, ali mi u timu „Leonija“ u Srbiji svakodnevno radimo na tome da budemo sve bolji, iz dana u dan. Dobri radni uslovi, praktična i teorijska uvodna obuka, najbolje radno okruženje, fer odnos i otvorena komunikacija su kvaliteti koji čine „Leoni“ interesantnim i atraktivnim poslodavcem“, isatakao je Klemens Saks, iznevši podatke da bi, do 2023. godine, „Leoni“ trebalo da zaposli 5.000 radnika, kojima je obećao najbolje uslove rada.

Prema njegovim rečima, Bord direktora se odlučio za Kraljevo zbog zemljišta koje ima na raspolaganju, raspoložive radne snage i dobre putne komunikacije. >>> opširnije

  

  
07.Oktobar 2018.
7. OKTOBAR - KRALjEVDAN

 

Povodom obeležavanja Dana grada Kraljeva – Kraljevdana, u Multimedijalnom centru „Kvart“ je održana Svečana sednica Skupštine grada Kraljeva. Goste je pozdravio i Sednicu zvanično otvorio predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković.

Gradonačelnik dr Predrag Terzić je zahvalio svima koji su došli da sa Kraljevčanima obeleže praznik. U obraćanju praćenom fotografijama sa dešavanja koja su obeležila period od prethodnog Dana grada, gradonačelnik dr Predrag Terzić je goste upoznao sa brojnim uspesima i postignućima grada u oblasti infrastrukture, privrede, turizma, sporta, poseta predstavnika najvišeg državnog vrha i gostiju iz zemlje i inostranstva. Gradonačelnik je, iznoseći detaljne podatke o vrednostima investicija i brojnih ulaganja u razvoj grada, Kraljevo predstavio posetiocima u novom svetlu u odnosu na Kraljevo od pre godinu dana – kao grad koji se razvija i stvara povoljne uslove za kvalitetniji život i rad svojih žitelja.  

Tradicionalno, uručena su priznanja i nagrade grada Kraljeva. 

Gradonačelnik je, povodom Dana grada, dodelio i, na Svečanoj sednici uručio, ZVANjE POČASNOG GRAĐANINA GRADA KRALjEVA za 2018. godinu Andreju Verliču iz Maribora za nesebičan lični doprinos razvoju prijateljskih i partnerskih odnosa između grada Maribora i grada Kraljeva, i dr Ljubodragu P. Ristiću za dubinsko sagledavanje zavičajne prošlosti.

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković, koji je i predsedavao sednicom, uručio je priznanja i nagrade koje dodeljuje Skupština grada.

Ovogodišnji dobitnici DIPLOME ZASLUŽNOG GRAĐANINA GRADA KRALjEVA za 2018. godinu su Zoran Vukadinović za doprinos razvoju ratinskog kraja, ispoljenu hrabrost i humanost, Zoran Milojčević Čombe (posthumno) za prohujali život posvećen muzici, Miroljub Dugalić za posvećenost zavičaju perom i obezbeđivanje važnih donacija gradu i Slavoljub Maržik za čuvanje od zaborava prošlosti radnog kraja.

Marković je uručio i DIPLOMU ZASLUŽNOG UDRUŽENjA GRAĐANA GRADA KRALjEVA za 2018. godinu Matici iseljenika Kraljevo za mostove prijateljstva između dijaspore i zavičaja, DIPLOMU ZASLUŽNE SPORTSKE ORGANIZACIJE GRADA KRALjEVA za 2018. godinu Fudbalskom savezu Raškog okruga za razvoj fudbalskog sporta u Raškom okrugu, DIPLOMU ZASLUŽNE OBRAZOVNE USTANOVE GRADA KRALjEVA za 2018. godinu Osnovnoj školi „IV kraljevački bataljon“ iz Kraljeva za decenije uspešnog rada u oblasti obrazovanja. Skupština grada Kraljeva dodelila je OKTOBARSKU NAGRADU GRADA KRALjEVA za 2018. godinu Dušanu Boškoviću (posthumno) za nesamerljiv doprinos razvoju i uspehu kraljevačke odbojke i sporta, a SPECIJALNU NAGRADU ZA PODSTICAJ HUMANOSTI „MILOMIR GLAVČIĆ“ za 2018. godinu Moto klubu „Kings“ iz Kraljeva za nesebičnu pomoć oboleloj deci i ljudima u nevolji.

U ime svih dobitnika, zahvalio je ovogodišnji počasni građanin dr Ljubodrag P. Ristić, viši je naučni saradnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Brojni gosti su uživali i u kratkom umetničkom programu, koji je ove godine poveren Gradskom horu „Crvčanin“ pod dirigentskom palicom Lejle Stojanović, koji je izveo himnu Srbije „Bože pravde“ i „Ajde,Jano“, i učenicima Osnovne škole „Živan Maričić“ iz Žiče, koji su izveli recital „Žiča - pesma i priča“ i otpevali pesmu „Mi smo deca neba“, koje su pripremili sa svojim učiteljima i nastavnicima. Kroz sednicu, sve prisutne je vodila glumica Kraljevačkog pozorišta Gorica Dinulović.

 

 

 

 

05.Oktobar 2018.
Gradsko veće grada Kraljeva

Na šezdeset devetoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva, članovi Veća su pred sobom imali pet tačaka. > > > opširnije

     

04.Oktobar 2018.
Poruke oktobra

 
03.Oktobar 2018.
Do velikih šampiona uz „Mali sajam sporta“

Prvi „Mali sajam sporta“, održan u Kraljevu, gradu sporta, započeo je svoj put veoma uspešno. Nakon Zrenjanina, Mionice, Novog Pazara i Kruševca,  ispred Nove hale sportova u kraljevačkom naselju Ribnica, kao i u hali, brojni mališani kraljevačkih osnovnih škola, polaznici sportskih klubova i udruženja, sportisti i bivši sportisti, treneri, sportski radnici... vrlo zainteresovano i aktivno su učestvovali u Sajmu. >>> opširnije
  

01.Oktobar 2018.
Gradonačelnik obišao Ulicu u Samailima

 

Meštani sokaka, znanog i pod nazivom Ulica, u selu Samaila nadomak Kraljeva, ugostili su gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, okupivši se u domaćinstvu Dragana Đokovića. Najbrojniji su bili mališani, po kojima se ovaj sokak i pročuo, i kojih je, na manje od kilometar, više od četrdesetoro, a zbog kojih se gradonačelnik i uputio u Samaila. Bebe od četiri meseca, predškolci, osnovci, srednjoškolci... pozdravili su gradonačelnika, načas prekinuvši igru u prostranom dvorištu. I sam domaćin ima troje dece, a jedan od njegovih sinova, za sada, već troje... opširnije

 

 

   

28.Septembar 2018.
Sednica Gradskog veća

Na šezdeset osmoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva, članovi Gradskog veća su, od 15 predloženih, razmatrali 14 tačaka.

Gradsko veće je na ovoj sednici raspisalo Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva u okviru projekta sprovođenja mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini.>>> opširnije
      

27.Septembar 2018.
Početak koji obećava tradiciju - Otvoren prvi Sajam poljoprivrede

Prvi Sajam poljoprivrede, koji organizuju JKP „Pijaca“ Kraljevo i grad Kraljevo, privukao je već prvog dana veliki broj zainteresovanih, što ukazuje na to da će opravdati očekivanja i prerasti u tradicionalni. Izlagači na raspolaganju imaju 1.600 m2 zatvorenog i 3.500 m2 otvorenog izložbenog prostora. Sajam ima i prodajni karakter, tako da posetioci mogu da pazare po nižim, sajamskim cenama.>>> opširnije
      

 

 

27.Septembar 2018.
Obeležen Dan dobrovoljnih vatrogasaca Srbije

Povodom obeležavanja Dana dobrovoljnih vatrogasaca Srbije - 27. septembra  zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević primio je učenike Osnovne škole „Braća Vilotijević“, koji su na Državnom prvenstvu vatrogasaca, održanom 7. jula 2018. godine u Zaječaru,  osvojili srebrnu(devojčice) i bronzanu (dečaci) medalju i pehare.Prijemu su prisustvovali  predsednik  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo Milutin Vukosavljević, potpredsednik Miloje Bajčetić  i profesor Zlatan Čabrilo.>>> opširnije

      

Povodom obeležavanja Dana dobrovoljnih vatrogasaca Srbije - 27. septembra  zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević primio je i visoku delegaciju Vatrogasnog saveza Maribora.>>> opširnije

       

Svečana sednica Skupštine DVD Kraljevo održana je u Gradskoj upravi grada Kraljeva, a na spomen ploču u Ulici Toplice Milana položeni su venci.U ime grada Kraljeva venac su položili zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević i članica Gradskog veća grada Kraljeva dr Gordana Stojković.

      

25.Septembar 2018.
Sto računara za sto škola

Član Gradskog veća grada Kraljeva Milun Jovanović primio je u Gradskoj upravi članove Rotari kluba Kraljevo sa njihovim gostom guvernerom Rotari distrikta 2483 Srbije i Crne Gore Vladimirom Matićem. Povod njegovog dolaska u Kraljevo je još jedna rotari akcija, uručenje po dva računara osnovnim školama u Samailima i Studenici. U ovoj akciji podeljeno je 500 računara u Srbiji. >>> opširnije

 

 

24.Septembar 2018.

 

 

                                                                                                                       22.09.2018.

Kraljevo zauvek u srcu – susreti vojnika i starešina kasarne Ribnica 

 

Bivši pripadnici Saobraćajnog i Automobilskog nastavnog centra Kraljevo nekadašnje JNA, koji je bio stacioniran u kasarni u Ribnici, okupili su se u Kraljevu i organizovali „susret sećanja, uspomena i obogaćivanja stečenih poznanstava i prijateljstava“.>>>  opširnije 
     

 

 

 

21.Septembar 2018.
Briga o penzionerima – povlastice uz penzionerske kartice

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je započeo raspodelu penzionerskih kartica svim korisnicima na teritoriji grada Kraljeva, koje oni svakodnevno mogu da preuzmu. Penzionerske kartice Fond izrađuje za sve penzionere koji su pravo na penziju ostvarili u Republici Srbiji, u skladu sa Pravilnikom o penzionerskoj kartici. Ovom karticom se dokazuje status korisnika i omogućava penzionerima da na zakonit, istovetan, siguran i validan način dokazuju svoj status, uz lični identifikacioni dokument.>>>opširnije

   
     

21.Septembar 2018.
Sredstva Republike za mere populacione politike

Prilikom posete opštini Vrnjačka Banja, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović se sastala sa predstavnicima lokalnih samouprava sa kojima je nedavno potpisala Ugovor o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini - gradonačelnikom grada Kraljeva dr Predragom Terzićem, predsednikom opštine Vrnjačka Banja Bobanom Đurovićem i predsednikom Skupštine opštine Raška Mirjanom Skorić.>>> opširnije

 

    

 

 

Sednica Gradskog veća grada Kraljeva

 

Najveći broj tačaka, od dvadeset, koliko se našlo na dnevnom redu šezdeset sedme (vanredne) sednice Gradskog veća grada Kraljeva, odnosio se na predložene dopune dnevnog reda sednice Skupštine grada Kraljeva. Gradski većnici su usvojili i sva pravilnike koji su neophodni za funkcionisanje novoformirane ustanove – Centra lokalnih usluga u Kraljevu.>>> opširnije

 

   

 

 

Za skijaške sadržaje na Goču – 15 milona dinara iz republičkog budžeta

 

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije potpisao Ugovor čiji je predmet realizacija Projekta „Izgradnja skijaških sadržaja na planini Goč“.  U skladu sa Ugovorom, Ministarstvo se obavezuje da finansira Projekat sa 15.000.000 dinara – za izgradnju ski lifta sa pratećom opremom. Grad Kraljevo će učestvovati sa istim iznosom sredstava. Završetak projekta je predviđen u roku od devet meseci.>>> opširnije
      

 

 

20.09.2018.

„Sportski izazov“ – Kraljevo i Čačak se nadmeću

 

U gradu Kraljevu će, zahvaljujući Olimpijskom komitetu Srbije i Kompaniji „Koka-Kola“, u nedelju, 23. septembra 2018. godine, od 12.00 do 15.00 časova, u Novoj hali sportova, biti organizovan „Sportski izazov 2018“ – takmičenje u kome se naš grad nadmeće sa susednim Čačkom u broju sportski aktivnih građana – najavljeno je na tim povodom organizovanoj konferenciji za novinare u našem gradu.>>> opširnije

 

 

18.Septembar 2018.
Za samozapošljavanje ove godine u Kraljevu - 26,5 miliona dinara

Ugovori o dodeli subvencija za samozapošljavanje, potpisani sa 125 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Kraljevo, svečano su dodeljeni u prostorijama Gradske uprave.

            Iz budžeta grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i evropskih fondova izdvojeno je ukupno 26,5 miliona dinara – 12.000.000 iz gradskog budžeta i 14.500.000 sredstava NSZ i evropskog programa IPA 2013, kojima je pružena prilika da, tokom ove godine, 125 nezaposlenih sa teritorije grada Kraljeva pokrene sopstveni biznis. >>>opširnije

 

      

 

U susret novom Zakonu o transfuziji

 

Povodom primene novog Zakona o transfuzijskoj medicini, predstavnici relevantnih institucija grada Kraljeva su održali konferenciju za novinare. Kako se tom prilikom moglo čuti, primena novog zakona neće promeniti količine i vrstu nabavke, već samo organizaciju davanja krvi, budući da će doći do objedinjavanja zajedničkih rezervi krvi.

Naime, novi Zakon o transfuzijskoj medicini, koji stupa na snagu 1. januara naredne godine, na teritoriji Srbije predviđa četiri ovlašćene transfuziološke ustanove - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, što znači da 47 službi transfuzije u Srbiji postaju samo bolničke banke krvi. U Institutu za transfuziju krvi u Beogradu već je započet proces nove organizacije.>>>opširnije

      

 

 

 

16.09.2018.

Da se tradicija ne prekine - „Veseli spust 2018“

 

Tradicionalna najveselija regata, koja se od Magliča do Mataruške Banje odnosno Kraljeva Ibrom spušta krajem juna – početkom jula, ove godine je, uslovljena vremenskim neprilikama i posledicama obilnih padavina, održana 16. septembra.>>>opširnije 

 

      

 

 

15.09.2018.

Stogodišnjica proboja Solunskog fronta

 

Na Dan proboja Solunskog fronta, čitav jedan vek nakon ovog važnog događaja, grad Kraljevo se seća svojih predaka čijim životima je naša sloboda izvojevana. U znak sećanja na njih, za razliku od prethodnih godina, kada je događaj organizovan na centralnom gradskom trgu, venci su položeni na u Gornjoj Ribnici, na Zmajevcu, na Spomenik izginulim i umrlim ratnicima u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1919. godine sa područja tadašnje Opštine ribničke.>>>opširnije 

 

      

 

 

 Asfaltiranje Živojina Lazića Solunca u završnoj fazi

 

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je sa direktorima Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ Aleksandrom Nestorovićem i direktorom JKP „Putevi“ Mirkom Vukovićem obišao završne radove na asfaltiranju Ulice Živojina Lazića Solunca. Njima su se pridružili i privrednici koji gravitiraju ovom kraju, jer će završetak ovih radova odnosno asfaltiranje Ulice Živojina Lazića Solunca doneti mnogobrojne olakšice njihovom poslovanju.>>>opširnije

   
      

18.Septembar 2018.
Da se i naredne godine vidimo u Kraljevu – predsednik ITF Hagerti i TSS u poseti gradonačelniku Kraljeva

Tokom dana tenisa u Kraljevu, kada NIS teniska reprezentacija Srbije igra sa reprezentacijom Indije u plej-ofu za ostanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa, delegaciju Teniskog saveza Srbije (TSS) i Međunarodne teniske federacije (ITF) ugostio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa članom Gradskog veća zaduženim za sport Ivanom Bunardžićem.>>>opširnije

  
      

 

15.09.2018.

Projada

 

U čast proboja Solunskog fronta, žrtvama fašizma iz Drugog svetskog rata iz sela Ratine, vojnicima Crvene armije koji su položili živote u odbrani Ratine, kao i stradalom na Kosovu i Metohiji 1999. godine Ivici Draganjcu Bucku, u selu Ratina nadomak Kraljeva organizovana je svečanost Dani proje – 11. Projada. >>>opširnije

    

 

 

 

 

 

 

14.Septembar 2018.
Žreb meča prvog kola Dejvis kupa Svetske grupe 2018. Srbija – Indija

Žreb danas organizovan u Novoj hali sportova u Kraljevu o rasporedu borbi za opstanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa je odlučio da će srpski teniski reprezentativca Laslo Đere i Indijac Ramkumar Ramanatan otvoriti u petak, 14. septembra, u 14.00 časova, meč Dejvis kupa teniskih reprezentacija Srbije i Indije u našem gradu. Nakon njih meč će igrati Dušan Lajović i Prajneš Gunesvaran.>>>opširnije

  
      

 

 

 

14.09.2018.

Soluncima u čast

 

Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, Gradski odbor za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata i Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“ iz Kraljeva priredili su akademiju. >>>opširnije

         

 

 

14.09.2018.

Najava Malog sajma sporta

 

 

Povodom predstojećeg Malog sajma sporta, koji će biti održan u našem gradu 3. oktobra 2018. godine, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa članom Gradskog veća grada Kraljeva Ivanom Bunardžićem, primio je predstavnike Sportskog saveza Srbije (SSS) – generalnog sekretara Gorana Marinkovića i savetnika Nemanju Svjetličića, sa saradnicima. Sastanku je prisustvovao i predsednika Sportskog saveza Kraljeva (SSK) Miloš Simović, sa članovima Upravnog odbora SSK odnosno Saveza za školski sport grada Kraljeva.>>>opširnije

       

14.Septembar 2018.
Meet&Greet – druženje tenisera Srbije i Indije u Kraljevu

Dan uoči početka plej-of meča Dejvis kupa za popunu Svetske grupe 2018. između reprezentacija Srbije i Indije, u Novoj hali sportova u Kraljevu je organizovano druženje reprezentativaca Srbije i Indije - Meet&Greet.>>>opširnije

      
 

14.Septembar 2018.
Generalni direktor „Leonija“ obišao lokaciju buduće fabrike u Kraljevu

Generalni direktor kompanije „Leoni Srbija“ Klemens Saks posetio je grad Kraljevo i sa gradonačelnikom dr Predragom Terzićem, i saradnicima, obišao radove na parceli na Ratarskom imanju gde će biti izgrađena fabrika „Leoni“, koja će proizvoditi instalacije i kablove namenjene automobilskoj industriji.>>>opširnije


      

14.Septembar 2018.
Sredstva poljoprivrednicama i poljoprivrednicima, za sanaciju stambenih objekata

Nakon 66. (vanredne) sednice Gradskog veća grada Kraljeva, na kojoj su većnici razmatrali 24 tačke, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić se osvrnuo na nekoliko tačaka koje su privukle i najviše pažnje medija.>>>opširnije


      

11.Septembar 2018.
Zakazan „Veseli spust 2018“

U nedelju, 16. septembra 2018. godine, grad Kraljevo, Turistička organizacija Kraljeva i Kajak klub „Ibar“, dvadeset deveti put, organizuju tradicionalnu turističko sportsku i ekološku manifestaciju „Veseli spust“ .

            „Posle višemesečnog odlaganja „Veselog spusta 2018“, po  peti put,  Organizacioni odbor  dvadeset devetog „Veselog spusta“ , održao je danas sastanak u želji da probamo da održimo manifestaciju „Veseli spust“ u znak nastavka tradicije najstarije manifestacije u Evropi na  divljim vodama“, izjavio je direktor „Veselog spusta 2018“, Aleksandar Erac u svom obraćanju medijima, a zatim pojasnio da „ u julu mesecu kada je „Veseli spust“ trebalo da bude održan, u terminu koji je svima poznat, zbog velikog vodostaja reke Ibar i padavina koje nisu omogućavale ulazak u reku, a svima je dobro poznato da organizatori „Veselog spusta“ na prvom mestu vode računa o bezbednosti svojih učesnika, mi smo nekoliko puta spust odlagali.“

            Zatim, je pozvao Kraljevčane i sve ljude u regionu da uzmu učešće, u nedelju, 16 septembra 2018. u ovoj manifestaciji i tako pokažemo koliko volimo našu Srbiju, naše reke, a mi Kraljevčani naš Ibar.
                  

 


 

       

10.Septembar 2018.
Bezbedan prelaz preko reke Ribnice

Most na reci Ribnici u Ulici Iva Andrića – Ribnička, drugi krak, koji je potpuno uništen u majskim poplavama 2014. godine, otvoren je danas. Ovo je jedanaesti most na teritoriji grada Kraljeva koji se gradi sredstvima Vlade Republike Srbije odnosno Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a uz podršku grada Kraljeva.>>> opširnije