Одштампај Пошаљи
Вести
28.Април 2016.
Ускршње честитке

          
         

          

          

 

27.Април 2016.
Глумци „Војне академије“ у нашем граду

Град Краљево је угостио продуцента Небојшу Гарића и део глумачке екипе игране серије „Војна академија“, посвећене српској Војној академији и њеним кадетима. Млади глумци Бојан Перић, Бранко Јанковић и Иван Михаиловић су се најпре дружили са ученицима у ОШ „Вук Караџић“ у Рибници, а затим су их, у градској кући, дочекали градоначелник града Краљева Томислав Илић и народни посланик Зоран Бојанић.

Како сами кажу, популарни актери гледане серије су доласком у наш град желели да изненаде и малишане који са њима могу да се друже само преко малих екрана. Истичу велико задовољство тиме што могу да измаме дечје осмехе и донесу позитивну енергију тамо где се појаве.

Гостима ово није први долазак у Краљево, будући да су били на премијери филма „Војна академија“, као и на аеродрому у Лађевцима.

„Увек се радо враћамо у места у којима смо били. Ви нас увек лепо угостите, имате лепе ресторане, насмејане људе...“, кажу „Стошић“, „Џаковић“ и „Клисура“.

Како су најавили, снимање серије ће бити настављено, са истом екипом.

Градоначелник је захвалио продуценту серије и глумцима што су посетили краљевачке основце.

„Надам се да ћемо се и даље дружити и сарађивати, како са актерима серије, тако и са представницима Војске, будући да имамо и Краљевчане који су у Министарству одбране“, рекао је градоначелник, истакавши да глумци „Војне академије“ промовишу оно што је најчасније у српском народу – војни позив.

„Ми смо глумци који, кроз културу и 'војску', чувамо свој народ – преко серија и као људи који воле земљу, сарађују са Војском, радимо на моралу свог народа“, поручили су главни актери „Војне академије“.
       

26.Април 2016.
Додела стипендија

Град Краљево је и ове године доделио стипендије својим најуспешнијим студентима. У складу са Одлуком градске Комисије за доделу стипендија, 50 најбоље рангираних, са просечном оценом од 10.00 до 8.54, који су испунили услове Конкурса за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2015/2016. годину, потписали су уговоре са градоначелником. Они ће, у десет једнаких месечних рата, добити по 100.000 динара.

Студенте и њихове родитеље је поздравио градоначелник Краљева Томислав Илић. Он је истакао да град препознаје и цени и то што студенти раде, али и то колико родитељи улажу у њих.

„Наши најбољи студенти су понос овог града. Најбоља инвестиција коју град Краљево има и у коју улаже је образовање младих људи. Та инвестиција ће се свакако вратити, ако не Краљеву, Србији свакако. Наша дужност је да своје најбоље студенте вратимо у Краљево, да им обезбедимо услове како би могли несметано да живе и раде у свом граду. Надам се да ћете се вратити у Краљево и да ћете знање стечено на студијама пренети овде“, поручио је градоначелник младим суграђанима.  

Стипендисти, студенти редовних и академских мастер студија, кажу да им је драго да град Краљево препознаје њихов труд, рад, таленат. Веома су захвални што им помаже и цени праве вредности. Како кажу, стипендија им је веома важна, али не само износ, који ће сигурно помоћи у даљем студирању, већ и част коју им град њоме указује.

Свечаности је, уз чланове Комисије, присуствовао и начелник Градске управе града Краљева, председник Комисије за доделу стипендија, Милош Петровић. Како је истакао, за 50 стипендија пријавило се укупно 50 студената, који су испунили услове – да имају пребивалиште на територији града Краљева и да су на редовном режиму студирања. Није било приговора ни жалби.  

            Потписивање су пратили наступи ученика четвртог разреда краљевачке Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ - Митар Павловић је на хармоници извео композицију Белошицког Шпански триптих, став 3, а Александар Дукић Моцартову сонату, први став, опус 10, на клавиру.


          

 

24.Април 2016.
Избори у Србији

Сва изборна места на територији града Краљева отворена су у 7.оо часова. Из Радног тела Републичке изборне комисије за град Краљево стигло је обавештење да у изборном процесу нису уочене никакве неправилности.

   ОБАВЕШТЕЊЕ Радног тела Републичке изборне комисије за град Краљево

      

 

22.Април 2016.
Обележен Дан Војске Србије

Пригодном свечаношћу у касарни „Рибница“ данас је Друга бригада Kопнене војске обележила Дан Војске Србије. Гостима и припадницима Бригаде обратио се заступник команданта Бригаде, пуковник Жељко Кузмановић.
Дан Војске Србије обележава се 23. априла, на дан када је у Такову 1815. године подигнут Други српски устанак. Тог дана, на Цвети, на скупу виђенијих људи у Такову донета је одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од турске власти, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
        

22.Април 2016.
Седница Градског већа града Краљева

На данашњој педесет седмој (ванредној) седници Градског већа града Краљева пред већницима су се нашле следеће тачке дневног реда:

1.    Разматрање Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Градској управи града Краљева, који је дана 15.04.2016.године донео начелник Градске управе под бројем 110-2/16, и доношење решења о давању сагласности на Правилник

2.    Разматрање Предлога решења о расподели средстава за сунфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Краљева у 2016. години, Предлога Комисије за оцењивање пројеката за остваривање јавног интереса о расподели средстава из буџета града Краљева, и доношење Решења

3.    Разматрање информације и изјашњења ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“ поводом закључка Градског већа број 06-93/2016-III од 19.04.2016. године, Предлога закључка о прихватању иницијативе за достављање предлога за инвестиционо одржавање ојачањем коловозне конструкције улица и некатегорисаних путева у сврху подстицаја производно-привредних активности и развоја сеоског туризма, и доношење закључка

4.    Разматрање захтева Радомира Стефановића за отпис дуга по основу закупа пословног простора „Лувр“ и „Укус“ у Краљеву, у Ул.Милоша Великог број 2 и доношење Закључка

          

21.Април 2016.
Радови на магистралном путу

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, са сарадницима, обишли су радове на репарацији Ибарске магистрале, у делу од вијадукта у Адранима ка уласку у град.

Како је истакао начелник, захваљујући Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и републичкој Дирекцији за путеве, у граду Краљеву смо имали много инфраструктурних улагања. Једно од највећих је изградња пута од Мрчајеваца до Краљева, односно од Адрана до Краљева, где ће бити направљена два кружна тока и две сервисне саобраћајнице. Вредност радова, у дужини од 18,8 километара, износи око 720 милиона динара. Краљевачка Дирекција за планирање и изградњу је успела да, са Министарством, обезбеди накнадних 20 милиона за сервисне саобраћајнице. Према речима начелника РУО Симовића, репарација Ибарске магистрале у овом делу је од великог значаја јер се ту налази индустријска зона Шеовац, као и велики продајни објекти.

„Надам се да ћемо овде, везано са аеродромом и изградњом коридора који ће повезивате Појате и Прељину, добити једно добро инфраструктурно решење за град и да ће то бити нешто чиме ће Краљево моћи да се поноси у наредном периоду“, рекао је Симовић.

И градоначелник града Краљева Томислав Илић истиче да је ово једна од најзначајнијих инвестиција у току ове године, која је договорена прошле године са Владом Републике Србије и ресорним министарствима.

„Реконструкција овог дела магистрале је била неопходна. Биће то једна од модернијих саобраћајница. Ради се проширење, разгушиће се гужве које су биле на овом делу пута, уз још два кружна тока. У току претходне године Влада је издвојила значајна средства за инфраструктурне објекте у граду Краљеву. Надамо се да ће и даље бити инвестиционих улагања“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.   

Планирано је да радови, започети 31. марта, буду завршени 1. јула ове године.
         

19.Април 2016.
Имендан града Краљева

 

Град Краљево 134 године поносно носи своје краљевско име - од 19. априла 1882. године, када је краљ Милан Обреновић удовољио жељи и молби житеља вароши Карановац да се њихово место назове Краљево. Поводом овог датума, који се обележава као Имендан града, приређена је свечана академија, као нека врста времеплова кроз историју и време, подсећање на људе и догађаје који су уткани у темеље Краљева, града где се спајају Ибар и Морава, где су се укрштали царски друмови, места које представља природну капију Долине векова, вароши на коју с вечери падају сенке купола и звоника Жиче, мајке српских манастира, колевке наше писмености и државности.

Честитајући Имендан града, градоначелник Краљева Томислав Илић је, између осталог, поручио:

Имамо се за чим окренути, али морамо и у будућност гледати. Време пред нама јесте време изазова, али и великих прилика да идућег Имендана побројимо шта смо на корист града и његових житеља урадили.“

У пригодној беседи, по којој је и академија названа - „Именом исписана историја“, професор историје Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево, осврнула се на то како је наш град, уместо турског, понео краљевско име.

Академију је пратила и изложба Историјског архива Краљево у фоајеу Краљевачког позоришта, која говори о овом јако важном историјском периоду града Краљева, када смо од вароши Карановац постали данашње Краљево. Панои, између осталог, приказују проглашење Краљевине Србије, путовање краља Милана по Србији, његов долазак у Карановац, промену имена.

У складу са речима председника Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милоша Милишића, град Краљево има однос према догађајима из прошлости како бисмо имали и будућност. Тако је у оквиру обележавања овогодишњег Имендана припремљен вишенедељни програм.

Централни догађај, академију, припремили су Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљевачко позориште, Културни центар „Рибница“ и Историјски архив.

У програму су учествовали глумци Краљевачког позоришта, који су казивали стихове Верослава Стефановића „Једно столеће Краљева“ и „Кад се градила Жича“ Милана Ђокића. Градски хор „Црвчанин“ је извео химну Србије „Боже правде“ и композицију Константина Бабића „Узори, Маро“. Приказан је и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.   

 

         Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића

      ♦  БЕСЕДА „Именом исписана историја“ Весне Милојевић професора
                       историје
и директора Историјског архива Краљево


        

 

 

 

Постављен камен темељац за затворен базен                19.04.2016.

 

На Имендан града Краљева, 19. април, поред нове хале спортова, започети су радови на изградњи затвореног базена. Камен темељац су положили градоначелник града Краљева Томислав Илић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, директорка Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијајловић, са посланицима у последњем сазиву Народне скупштине Александром Томић и Зораном Бабићем.

Како је изјавио градоначелник Краљева Томислав Илић, град је прошле године донео одлуку о градњи затвореног базена.

Решили смо да опремимо спортску комуналну инфраструктуру и да, поред хале, изградимо и затворени базен. Верујем да су се овоме највише обрадовали спортисти који дуги низ година нису могли да учествују у вишим ранговима такмичења управо због недостатка базена, као и пливачи, који имају изузетне резултате. Надам се да ће на Имендан 2019. године затворени базен бити завршен“, рекао је градоначелник.

Начелник РУО Небојша Симовић је истакао значај базена за здрав живот суграђана, посебно школске деце и омладине, за побољшање квалитета живота, али и за развој спортског туризма. Он је поменуо и израду пројекта за „спортско село на Гочу.

Уз Врњачку Бању, која има два национална кампа - за одбојку и ватерполо, увезаћемо озбиљну спортску понуду на нивоу Србије, чак региона. Уз аутодром Берановац, надамо се да ћемо постати препознатљива спортска дестинација. Поспешићемо развој угоститељства и туризма у Краљеву. Сем тога, желимо да наша деца не одлазе у друге градове да би се бавила спортом, већ да у свом граду имају све што им је потребно. Очекујемо подршку Владе и Министарства за омладину и спорт, али и донације, да свако препозна ову причу као друштвенокорисну“, изјавио је начелник.

За изградњу затвореног базена, град Краљево се кредитно задужио 30 милиона динара. Почетком марта потписан је уговор са извођачем прве фазе радова, предузећем „Ратко Митровић из Чачка. Вредност почетних радова је нешто више од 15 милиона динара. С обзиром на то да се, према речима директорке Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марице Мијајловић, остатак очекује из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарству је достављена сва потребна документација, урађен предмер и предрачун по фазама.

Отприлике по два пута два милиона евра нам је обећано. За прву фазу - грубе радове и окровљавање, потребно је око 290 милиона динара, а за комплетну инвестицију, са уређењем околног терена, око 900 милиона динара“, каже директорка.

Затворени базен ће имати два базенаједан димензија 25х33 метра и дубине 2 метра, и базен за непливаче 25х12,5 метара, дубине 0,8-1,33 метра. Нето површина је 7.400 м2, бруто 6.900 м2. Капацитет је око 450 гледалаца, а укупан број људи у објекту може да буде око 650. Рок за завршетак је април 2019. године.

Покренута је иницијатива да затворени базен понесе име пионира ватерпола и пливања у Краљеву, чувеног краљевачког хирурга, дугогодишњег председника Пливачког ватерполо клуба Краљево, почасног грађанина града Краљева, др Слободана-Дана Лукића, који је трагично изгубио живот.

 

                   

18.Април 2016.
Најава Имендана града Краљева

Уочи обележавања 19. априла - Имендана града Краљева, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и чланови Организационог одбора за обележавање овог значајног датума, одржали су конференцију за новинаре, на којој су најавили програм обележавања.

            Председник Скупштине је подсетио на то да од 19. априла 1882. године наш град, уместо турског, носи краљевско име, и најавио вишедневни програм које градске установе културе припремају у част обележавања Имендана. Он је изразио задовољство што је „тај датум извучен из летаргије, из тога да се само помиње, али не и обележава“.

„Сматрам да и убудуће треба да пружимо допринос томе да све датуме који нас идентификују обележимо на достојанствен начин, да је то наша обавеза, и према новим генерацијама и према историји“, рекао је председник Скупштине Сретен Јовановић, истакавши да нема много градова који, као наш, обележавају дан када су добили име, нарочито не „краљевско“.

У активности организоване поводом Имендана укључене су институције из области културе, које и кроз редовне активности, планским актима за сваку годину, планирају програме поводом овог значајног догађаја из историје нашег града.

Централни догађај је свакако свечана академија, ове године названа „Именом исписана историја“, која ће бити одржана у уторак, 19. априла 2016, у Краљевачком позоришту, са почетком у 13.00 часова. На академији је предвиђено обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића, а беседу ће казивати професорка историје и директорка Историјског архива Краљево Весна Милојевић. Глумци Краљевачког позоришта ће говорити пригодне стихове, а наступиће и Градски хор „Црвчанин“. Биће приказан и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.

Свечану академију прати, у фоајеу Краљевачког позоришта, истоимена изложба Историјског архива Краљево, на којој су, како је истакла директорка Архива и ауторка изложбе Весна Милојевић, представљени детаљи везани за промену имена вароши Карановац у Краљево, поткрепљени званичним документима. Изложба садржи и исечке из Српских новина и низ фотографија,а  приређена је уз помоћ Архива Србије и Историјског музеја Србије и Народног музеја Краљево. Биће отворена од 19. априла до 2. маја.

Председник Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милош Милишић је истакао да је прослављање овог празника од 2012. године у надлежности и под покровитељством града Краљева. Он се осврнуо на све што су краљевачки кутурни посленици припремили у част обележавања овог дана, издвојивши програм посвећен сликару Моми Антоновићу и гостовање Краљевачког позоришта са представом „Професионалац“ у београдском Звездара театру, на позив редитеља и писца текста Душана Ковачевића.

Директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и, однедавно, председница Завичајног друштва Краљево Драгана Типсаревић, подсетила је на то да је 19. април рођендан Завичајног друштва, које тај дан обележава низом активности. Традиционално, првој беби која се роди тог дана, завичајци поклањају штедну књижицу са 5.000 динара, пакет чији је спонзор Апотека Краљево, а обилазе и дете које на тај дан слави први рођендан и уручују му чланску карту Завичајног друштва. Такође, објављују и лист Краљевачки завичај.

Како је речено на конференцији, у сарадњи са Школском управом, 19. априла, један час у краљевачким школама ће бити посвећен Имендану.

 

                
             

                  КЛИК НА СЛИКУ ЗА ВЕЛИКИ ФОРМАТ

15.Април 2016.
Најава ауто трка на Берановцу

Отварање сезоне у аутомобилизму, у Краљеву, на аутодрому Берановац, најавили су данас градоначелник града Краљева Томислав Илић и генерални секретар Спортског ауто и картинг савеза Србије (САКСС) Горан Тороман. Они су на конференцији за новинаре најавили ауто-трке које ће бити организоване у нашем граду током викенда – „Награда Краљева 2016“ – „Берановац ауто-шоу“.

Ауто-трке на брдским стазама „Награда Краљева 2016“, која се бодује за Шампионат Србије у ауто-тркама на брдским стазама, односно Спринт ауто-рели „Берановац 2016“, који се бодује за Шампионат Србије у ауто-релију, а који су уписани у календар такмичења Шампионата Србије за 2016. годину, биће одржане на аутодрому Берановац, у суботу, 16. априла, и недељу, 17. априла 2016. године.

Како је најавио генерални секретар САКСС-а, учествују возачи из домаћег шампионата.

„Први пут имамо промотивну вожњу нове дисциплине у САКСС-у – 402 метра, популарне „drag трке један на један. Направићемо промотивну трку 202 метра. Тридесетак најбољих возача Србије доћи ће да покажу Србији шта знају. Најбољи добијају пехаре“, рекао је Тороман. 

Трке почињу у 12.30 часова оба дана. Промотивна трка у суботу стартује у 17.00 часова. У недељу се очекује да ће први возач трку дугу 46 километара завршити око 18.00 часова. 

Како је градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао, град Краљево је, уз Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) Београд, организатор, у складу са Уговором  потписаним прошле године, којим су се споразумели да у сезонама 2015-2019. заједнички организују ауто-трку на кружним стазама која би се бодовала за Национални шампионат Србије на кружним стазама.  


         
12.Април 2016.

Једанаеста међународна конференција „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ (БСЛЗ), која се од 13. до 16. априла одржава у Конгресном центру „Звезда“ у Врњачкој Бањи, а под покровитељством града Краљева, најављена је на конференцији за новинаре. Домаћин Конференције БСЛЗ, која се организује у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја 2011-2020 – „Безбедност  саобраћаја је систем, а не појединац!“, јесу Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и општина Врњачка Бања.

Како је објаснио председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић, град Краљево није имао адекватне капацитете за одржавање тако великог скупа чији организатори имају специфичне захтеве, тако да, с обзиром на то да са општином Врњачка Бања имамо добру сарадњу, између осталог и у циљу безбедности саобраћаја на путевима, Конференција се одржава у Бањи.  

Он је подсетио на то да је Краљево на претходна два скупа проглашавано за најактивнију локалну самоуправу у области безбедности саобраћаја у Србији и замолио организаторе да ове године „заобиђу“ наш град са наградом.

„Иако смо вероватно опет заслужили награду, верујем да постоје друге општине и градови у којима се добро ради, а ми ове године желимо да будемо добри домаћини“, поручио је Марковић.

Он је нагласио да рад у безбедности саобраћаја мора да буде константан, да мора да се обрати пажња на све учеснике у саобраћају, посебно на угрожене категорије – децу, стара лица, мотоциклисте, бициклисте.

„Некада се то ради кроз кампању, едукацију или набавку техничких средстава, попут седишта за бебе. На све начине покушавамо да побољшамо безбедност саобраћаја. Кроз програм рада Савета, који се усваја на почетку године, одредимо активности према одређеним категоријама“, каже Марковић.

Председник краљевачког Савета је посебно истакао чињеницу да је на територији нашег града, за прва три месеца ове године, погинула само једна особа. 

Како је најавио, увођење видео надзора у нашем граду се планира након ребаланса буџета у овој години, а постављање брзинског дисплеја наредне седмице, након повезивања дисплеја на извор напајања, и то у улицама Јована Дерока, Доситејевој и у Рибници на Жичком путу.

Проф. Крсто Липовац, председник Програмског одбора Конференције и шеф Катедре за безбедност саобраћаја на Саобраћајном факултету, истакао је да је Савет за безбедност на територији града Краљева спровео неколико веома значајних и за Србију иновативних активности у безбедности саобраћаја и, у тим областима, постао лидер, од којег се учи. 

Према речима Липовца, Конференција има циљеве – трансфер знања из света, трансфер међународне најбоље праксе и трансфер различитих важних докумената из међународне праксе. Има амбицију да подстакне рад на локалу и помогне сталном унапређивању организација које раде на локалу, успостављању своје и координације са државним институцијама. Конференција је прилика да се представе локалне самоуправе колико је и шта ко радио.

„Надамо се да ће будућност управљања безбедношћу саобраћаја да се темељи на чињеницама јер је то једини начин да се смањи број настрадалих у саобраћају. То је прилика и да произвођачи представе најновију опрему која се користи у безбедности саобраћаја на међународној изложби опреме“, рекао је Липовац.

Према његовим речима, све је веће интересовање младих студената да долазе на конференцију и пишу радове. Три најбоља студентска рада биће награђена и штампана у зборницима радова.

Србија је имала период од четири године непрекидног опадања броја настрадалих. Године 2014. погинуло је 536 људи, али 2015. је забележен значајан пораст броја погинулих за 90, о чему ће, како је рекао, бити речи на Конференцији – и критички, али и да се извуку поуке. Он је истакао да је Краљево у том периоду имало пад броја погинулих, додавши да „тамо где радите, имате ефекта, где не радите, немате“.

Драган Говедарица, председник Савета за безбедност саобраћаја општине Врњачка Бања, истакао је да добра сарадња општине Врњачка Бања и града Краљева може бити добар знак и за друге општине и градове како заједничким снагама може да се промовише све оно што утиче на безбедност саобраћаја. 

Др Миладин Нешић, доцент на предмету безбедност саобраћаја на Криминалистичко-полицијској академији и председник Организационог одбора Конференције БСЛЗ, нагласио је да је најбољи начин да се утиче на безбедност саобраћаја да се поштују одредбе, а да се прекршиоци кажњавају.

БСЛЗ међународна конференција спада у најзначајније научно-стручне скупове који су посвећени безбедности саобраћаја, а који се одржавају у региону југоисточне Европе и међу значајније скупове ове врсте у Европи. Прошлогодишњој Конференцији, одржаној у Крагујевцу, присуствовао је 331 учесник из Србије и иностранства – представници локалних заједница, образовних институција, компанија, јавних предузећа, државних установа, министарстава и др. Ове године се очекује око 400 учесника.

Конференција се одржава у организацији Криминалистичко-полицијске академије из Београда, Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, Факултета техничких наука из Новог Сада, Факултета прометних знаности из Загреба, Националног техничког универзитета из Атине, Агенције за безбедност саобраћаја Србије, Удружења за безбедност саобраћаја Србије, удружења „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“, „Савет за безбедност саобраћаја“ и других надлежних институција из земље и региона, уз подршку Министарства просвете и науке РС.

Спонзори Конференције су фирма „МРГ“ из Београда, 3М – мултинационална компанија, фирме „Модел 5“, „Селма“ и „Сигнал“, а биће и још неколико излагача на изложби која прати Конференцију.

 

 
         

 

          

KZS SAVET from zoran ljubojevic on Vimeo.

08.Април 2016.
Градоначелник поклонио карте за позориште ученицима

 

Поводом гостовања представе „Говорна мана“ у Краљевачком позоришту, градоначелник града Краљева Томислав Илић је поклонио 20 карата најбољим ученицима и студентима града Краљева. 
Наши млади суграђани ће тако у недељу, 10. априла, моћи да уживају у представи Народног позоришта из Београда, у којој, између осталих, игра Краљевчанин Небојша Дугалић. 

       
                     

08.Април 2016.
Светски дан Рома

Поводом обележавања Светског дана Рома - 8. априла, градоначелник града Краљева Томислав Илић је, на пријему уприличеном тим поводом, честитао празник својим суграђанима ромске националности. Како је рекао, локална самоуправа се потрудила да много тога обезбеди Ромима као националној мањини.

„У току дана ћемо добити уговоре о контејнерима, који ће заменити  шаторско насеље, које ће бити расељено, и сви ће колико-толико добити пристојне услове за живот. У декади Рома град Краљево је много тога урадио. Надам се да ћемо и даље и ми као град, али и друге организације, помоћи Ромима у школовању, у побољшању услова живота“, поручио је градоначелник Краљева.

И председник РНВО „Руке пријатељства“ Зоран Петровић је честитао свим грађанима ромске националности празник и захвалио на указаном поштовању.

Пријему су такође присуствповали пријатељи и сарадници Канцеларије за ромска питања, између осталих, представници града, чланови Градског већа, школа, Центра за социјални рад, ПУ „Олга Јовичић Рита“, као и ученици средњих школа са својом менторком, која им помаже да савладају све препреке током средњошколског образовања и да утиче на њих да упишу више и високе школе.

            Светски дан Рома се обележава од 1971. године, када је 8. априла у Лондону одржан Први светски конгрес Рома. Обележавање овог датума омогућава очување ромске културе и традиције, као и могућност да већинско становништво упозна ромски народ. Цивилно друштво треба да обрати пажњу на проблеме са којима се Роми свакодневно суочавају, нарочито у области здравства, образовања, запошљавања, економског оснаживања.

Чланица Градског већа Гордана Стојковић је напоменула да је градоначелник оформио радну групу за израду нацрта локалног акционог плана за унапређење положаја Рома у граду Краљеву, који ће се ускладити са Националном стратегијом и Стратегијом развоја града Краљева од 2106. до 2020. године.

„Учинићемо све да положај Рома у области становања, образовања, социјалне заштите, здравства буде равномерно заступљен и да се ваша група не осети као веома маргинализована друштвено осетљива група у нашем друштву. Локална заједница ће наставити своје активности да би положај и деце и  одраслих био што бољи“, поручила је већница.  

            Након састанка приказане су презентације два пројекта која унапређују положај чланова ромске заједнице – „Библиотека играчака – РЕФ“ и „Подршка ромским породицама ка бољем сутра“ Канцеларије за људска и мањинска права.
          

07.Април 2016.
Састанак локалних самоуправа слива Западне Мораве

Град Краљево је био домаћин иницијалног састанка са градовима и општинама дуж слива Западне Мораве, коме су присуствовали и представници Канцеларијe за управљање јавним улагањима, UNDP, Сталнe конференцијe градова и општина, ЈВП „Србијаводе“.

Циљ организовања једног оваквог састанка je био да се усвоје полазни акти за даље активности на смањењу ризика од поплава и иницирала израда Студије унапређења заштите од вода у сливу Западне Мораве. Наиме, како би се предупредила потенцијално ризична ситуација и избегле евентуалне милионске штете, дошло се до идеје да се изради студија за слив Западне Мораве. Циљ њене израде је да се укаже на мере којима се умањује ризик од поплава и потенцијалних штета на инфраструктури, да се на тај начин развије систем заштите угрожених подручја у сливу Западне Мораве и заштите градови и општине који се налазе у њеној близини.

Поред заједничке израде планских аката, стекла би се могућност за правовремену размену релeвантних информација о потенцијалним опасностима између градова и општина и заједничко реаговање у случајевима елементарних непогода и других несрећа.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, на састанку је договорено да се првенствено ради на превенцији, заједно са ЈВП „Србијаводе“, Канцеларијом за управљање јавним улагањима, Сталном конференцијом градова и општина. Донети су закључци да потекне иницијатива ка јединицама локалне самоуправе у вези са потписивањем меморандума о међусобној сарадњи и да се Влади РС, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима и СКГО, пошаље захтев за израду стратегије. Градоначелник је искористио прилику да саопшти да је у Краљеву извршена прва исплата - по првих 12 решења које је донела градска Комисија за процену штете.

            Заменик директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић је истакла да Канцеларија поздравља потез града Краљева да окупи јединице локалне самоуправе у сливу Западне Мораве и иницијативу која има за циљ израду превентивних мера заштите од поплава и суша. Она је нагласила да је разговор са свим учесницима, који желе да учествују и пруже подршку оваквим иницијативама, протекао јако добро.

„Регионално удруживање јединица локалних самоуправа за будуће превентивне мере треба да смањи ризик од будућих поплава, али и финансијска издвајања општина и градова за превентивне мере“, поручила је Недељковићева.

            Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић сматра да је остварен циљ састанка - доношење одговарајућих закључака - да меморандум о заједничкој сарадњи буде упућен на усвајање локалним скупштинама, а ка СКГО, Канцеларији за управљање јавним улагањима и UNDP – израда студије која би била основ за даље активнкости. Он је захвалио UNDP, чији представник је граду Краљеву донео на поклон мултикоптер, који ће послужити за снимање угрожених територија, неких ресурса, локалних путева. Такође је изразио наду да је ово само први у низу састанака који ће претходити формирању регионалног центра слива Западне Мораве и да ће студија бии готова за годину-годину и по дана, ако Влада прихвати предлог.

Максимовић је још изјавио да ће сва регистрована пољопривредна газдинства из 2014. године, која су пријавила штету у складу са Уредбом и постојећим законом, у наредном периоду добити по 20.000 динара по хектару поплављене површине. За 2016. годину, тај износ је 12.000 динара по хектару за регистровано пољопривредно домаћинство.

Да је питање решавања слива Западне Мораве значајно, као и за друге у сливу овог водотока који је у надлежности Републике, потврдио је и помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић. Према његовим речима, поплаве су нас навеле да Западну Мораву гледамо као проблем, а она  је огроман ресурс, и у привредном и у туристичком и у енергетском смислу.

Закључак нашег суседа, али и састанка, био је да треба да сарађујемо, на само на нивоу округа, већ читавог овог дела Србије.
          

Амерички амбасадор у посети Краљеву                              06.04.2016.

 

Амбасадор САД у Србији Кајл Рендолф Скат је посетио Краљево и обишао лабораторију „3Д Импулс”, научноистраживачку јединицу Факултета за машинство и грађевинарство, која се бави применом дигиталних технологија у развоју нових производа.
Лабораторија је основана у оквиру пројекта „Управљање иновацијама за нове производе“, који су финансирали Европска комисија и градови Краљево и Чачак. USAID је омогућио опремање мултимедијалне лабораторије, како би предузетници из региона стицали вештине и знања потребне да би се смањили трошкови производње, увели и применили иновације у пословању. Уз помоћ USAID, представници Импулс Центра успоставили су сарадњу са Центром за подршку иновацијама при Технолошком Факултету у Острави, Чешка, и упознали се, током студијског путовања, са најбољим праксама у коришћењу 3Д штампања као алата за примену иновација и развој пословања. USAID је такође ангажовао менаџера за пословни развој који је помагао Импулс Центру да привуче нове клијенте, компаније којима би 3Д штампа могла да унапреди пословање.
Лабораторија „3Д Импулс” сарађује са привредом омогућавајући стални развој нових и унапређење постојећих производа. Лабораторија пружа образовне, консултантске и развојне услуге предузећима која појединачно не би могла себи да приуште примену савремених техничких достигнућа.
Амбасадор је изјавио да је веома поносан на партнерство, заједно са USAID, на овом пројекту.        „Партнерство науке и приватног сектора, посебно малих и средњих предузећа, представља основу економског раста у свету, а Србија, очигледно, овим примером може бити конкурентна томе“, изјавио је амбасадор.
Према речима др Снежане Ћирић-Костић, руководиоца и оснивача лабораторије „3Д Импулс“ Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, од 2012. и у првој половини 2013. године Лабораторија је радила потпуно бесплатно за мала и средња предузећа Рашког, Расинског и Моравичког округа, зато што је то био захтев пројекта, а од јуна 2013. године почели су комерцијано да раде. Како истиче, Лабораторија пружа услуге свим предузећима која су усмерена на развој у Србији, а радили су и у Босни, Хрватској, Великој Британији, за познате светске ауто-индустрије.
Након разговора са градоначелником Краљева Томиславом Илићем Његова екселенција амбасадор САД Кајл Рендолф Скат је прецизирао да постоје могућности за инвестирање у регион, а да је Краљево град који, уз адекватну помоћ, може јако брзо да напредује. Амбасадор је додао да постоје дугорочни програми помоћи Америке Србији, иако његова земља више није највећи донатор, већ Европска унија.                                                                                                                             Градоначелник Краљева Томислав Илић је изразио наду да ће се ова сарадња наставити и у другим сферама, не само у области образовања.
Амерички амбасадор је приликом посете Краљеву изјавио да Србију процењује као сидро стабилности у региону и као земљу која је на правом путу ка Европској унији.
          

06.Април 2016.
Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма

На Гробљу стрељаних 1941. Године, и ове године, бројне делегације су положиле цвеће и венце у знак сећања на цивилне жртве и инвалиде рата, чији дан се обележава 6. Априла. Парастос невино страдалим цивилним жртвама служио је свештеник Епархије жичке.

Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма меморијално се обележава у знак сећања на прве цивилне жртве у необјављеном бомбардовању Београда и наше земље које су извршиле немачке фашистичке војне силе 6. Априла 1941. Године. Општинска организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање овај дан обележава и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора које су страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву октобра 1941. Године.        

Према казивању др Милана Матијевића, велики број грађана је изгубио животе и рањен током рата, али и после рата од заосталих неексплодираних убојних средстава. Много деце је страдало. Краљево је после 29. новембра 1944. године имало више од 1.800 цивилних инвалида рата, од чега су половину чинила деца, која су нашла нека експлозивна средства камуфлирана у налив перо, играчке, кутије...

„Овај датум је за све грађане Србије и Краљева веома значајан јер су цивилни инвалиди рата, по основу свог инвалидитета, стекли одређена права. Заједничка организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање бори се да очува стечена права у овим тешким економским условима како би им остатак живота био лакши“, каже Матијевић.

            „Ово је само један од датума у чијем обележавању све институције заједнички учествују, како се не би заборавили датуми везани за црне дане наше историје, када смо, ничим изазивајући, били изложени страшним нападима. Данас је уништена свест о томе да су ова места изнад нас овоземаљских, јер овде је више хиљада оних који заслужују већу пажњу“, каже председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додаје да град Краљево помаже и кроз финансирање дела трошкова удружења.

На хумке невино страдалих на Гробљу стрељаних 1941. венац је положила и делегација мађарског града Сентеша која је боравила у посети граду Краљеву.
           
           

05.Април 2016.
Делегација мађарског града Сентеша у посети Краљеву

На позив града Краљева, у прву посету нашем граду је дошла званична делегација мађарског града Сентеша - градоначелник Сирбик Имре, представник града задужен за економски развој Иштван Боскај и Александар Прескар, кошаркашки тренер.

Посета је започета званичним пријемом код градоначелника Томислава Илића, на коме су били присутни и други представници локалне и републичке власти.

Како је истакао градоначелник Краљева, сусрет је био прилика за размену искустава, пре свега, у области пољопривреде, по којој је овај град познат, као и у вези са живинарском и повртарском производњом. Било је речи и о коришћењу геотермалних извора, из којих топлом водом град Сентеш греје пластенике, али и станове.

„Гости су нам дали предлоге и сугестије, а даће нам и неопходну документацију како бисмо и ми могли да, на неки начин, искористимо геотермалне изворе које имамо у близини града. Ово је почетак сарадње са градом Сентешом“, рекао је градоначелник града  Краљева Томислав Илић.

            Први човек Сентеша је захвалио на позиву да представници мађарског града посете наш град и започну разговоре о будућој сарадњи. Како је напоменуо, мађарски градови углавном имају сарадњу са војвођанским градовима и он би био почаствован да успоставе сарадњу и у ужој Србији. Имају десет градова побратима широм света и волели би да се сарадња са Краљевом развија у правцу успостављања партнерских и побратимских веза.

Иако су први контакти остварени преко спорта, градоначелник Сентеша је изразио наду да ће се сарадња у будућности развијати и на другим нивоима.

„Искуства у пољопривреди и коришћењу термалних извора пренећу граду Краљеву, а и Сентеш ће пробати да нађе свој интерес. Надам се и дугорочној сарадњи. Као бивши спортиста, обожавам да гледам српске спортисте, како се боре и остварују резултате. Надам се да ће наша деца стећи искуства на том пољу“, рекао је градоначелник Сентеша.   

Гости су имали прилике да се упознају и са спортским садржајима нашег града, обиђу културно-историјске споменике и сазнају нешто више о нашем духовном наслеђу. Како су гости били у Краљеву и током обележавања 6. априла, Дана сећања на цивилне жртве рата, они су положили и венац на Гробљу стрељаних 1941. године.

         

05.Април 2016.
Седница Градског већа
На данашњој 55. седници Градског већа града Краљева донети су следећи акти.

       


Радови на школи у Адранима                                                    05.04.2016.

 

 

Уговор о извођењу радова на реконструкцији и доградњи зграде Основне школе „Драган Маринковић“ у Адранима - прва фаза, потписали су градоначелник града Краљева Томислав Илић и ГЗР ,,Стандард“ из Краљева. Трећа страна потписница Уговора је Канцеларија за управљање јавним улагањима. Средства за извођење предметних радова се обезбеђују у складу са Законом о обнови након елементарне и друге непогоде и Уредбом о оснивању Канцеларије за управљање јавним улагањима, а преко Канцеларије за урављање јавним улагањима. Цена свих радова је 9.040.396,20 динара без ПДВ-а. Рок за завршетак радова је 119 календарских дана, рачунајући од дана увођења у посао.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, преко  Канцеларије за управљање јавним улагањима, Влада учествује у санацији свих објеката после поплаве. У Адранима је у плану и друга фаза - доградња још једног објекта поред школе, површине 400м2, вредности око седам милиона динара.

„Један од услова за избор најбољег понуђача је  био да извођач радова буде из Краљева. Радови почињу одмах. За комплетну реконструкцију је издвојено 16 милиона динара. Новац за другу фазу ћемо покушати да обезбедимо преко Владе“, рекао је градоначелник.

Према речима начелника Школске управе Ненада Славковића, Адрани добијају школу 21. века. Ово приградско насеље има лоше услове за извођење наставе, а ученици ће сада добити адекватне услове за рад.

Школа ће одговарати свим стандардима и квалитету наставе који се очекује од просветних радника, каже Наташа Степић, директор школе, осврнувши се на то да се сада ради у веома тешким условима, у две смене у четири учионице.

Ово је први у низу пројеката по програму Владе РС о објектима јавне намене који ће бити обновљени ове и наредне године. Како је школа 1900. годиште, након обиласка маркетинг екипа Владе и из ЕУ и провере критеријума – задовољила је, те отуд и Уговор о извођењу радова, каже помоћник градоначелника Вукосав Коњикушић.

        

04.Април 2016.
Донација принцезе Катарине

Њено краљевско височанство принцеза Катарина Карађорђевић посетила је град Краљево и том приликом обишла Општу болницу „Студеница“, а затим се састала и са градоначелником града Краљева и другим представницима локалне самоуправе.

Принцеза је Општој болници „Студеница“, за потребе онколошког одељења, поклонила путнички аутомобил Фиат 500 Л, вредности 10.350 евра. Ауто је једно од шест возила која ће бити донирана болницама у Србији, а која су купљена новцем прикупљеним на хуманитарној донаторској вечери у организацији хуманитарне организације Лајфлајн Канада, која је под покровитељством принцезе.   

Принцеза Катарина је истакла да је веома срећна што је у прилици да краљевачкој болници уручи ову значајну донацију. У име болнице, на поклону је захвалио директор Зоран Мрвић истакавши да ће возило сигурно бити коришћено наменски и подсетивши на раније донације краљевског пара болници - санитетско возило, инкубатор, 200 душека и постељину.

Њ.к.в. принцеза Катарина је посетила и малишане на Одељењу педијатрије и даривала им играчке.

Приликом боравка у Краљеву принцеза се састала и са градоначелником Томиславом Илићем и његовим сарадницима, а пријему су присуствовали и чланови краљевачког Удружења „Краљевина Србија“. То је била прилика и да се презентује заједнички пројекат професора Машинског факултета Краљево др Златана Шошкића и члана пројектног тима Извршног одбора Удружења Срђана Ћосића о формирању Краљевске школе и Краљевског универзитета у Краљеву.

Како је и градоначелник истакао, идеја је да деца из дијаспоре, и иностранства, дођу на летње кампове, на којима би за њих била организована и едукација. Такође, да се отвори Краљевска гимназија, заправо једно одељење од 20 ученика, које би похађали принчеви и најбољи ученици из целе Србије. Део пројекта би био и Институт за средњовековне студије, на коме би студенти из иностранства изучавали нашу средњовековну историју. Према речима градоначелника, идеја је наишла на подршку краљевске породице.

Принцеза Катарина је захвалила на топлој добродошлици граду који има краљевско име, у коме се, како каже, осећа као код куће. Она је изјавила да су шансе да се отвори школа за децу из дијаспоре, да уче српски језик и историју, велика. Такође је нагласила да наши људи треба чешће да долазе у Србију и помажу као инвеститори.

Након састанка, у свечаној сали Градске управе чланови Удружења „Краљевина Србија“, у сарадњи са градом Краљевом, приредили су коктел пропраћен краћим музичким програмом у коме су наступили ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

        
        

 

Најава обележавања 6. априла             04.04.2016.

 

 

Чланови Општинске организације цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, поводом предстојећег обележавања 6. априла – Дана цивилних инвалида рата Србије, одржали су конференцију за новинаре. Конференцији су присуствовали и представници града Краљева, Црвеног крста, Друге бригаде Копнене војске, удружења која сарађују са Организацијом – мирнодопских и ратних инвалида, учесник ратова од 1991. до 1999, за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. 

Како је подсетио Милан Матијевић, представник Организационог одбора, овај дан се обележава у знак сећања на 6. април 1941, када је, без објаве рата, авијација Трећег рајха бомбардовала Београд. Према Матијевићевим речима, било је много цивилних жртава и током и после рата од заосталих експлозивних средстава. Највише су страдала деца, која су у игри наилазила на заостала минска средства. После 1946. године, Краљево је имало регистрованих 1.495 цивилних инвалида рата – и одраслих и деце. До скоро 1952. године су налазили на неексплодирана средства. Цивилних жртава је било и током НАТО агресије. После бомбардовања је било 16 жртава, од којих су две девојчице изгубиле ногу.

Матијевић је нагласио да се 6. април обележава из пијетета према жртвама и у знак борбе против страдања цивила тако што је наше сећање на жртве још живо. Он је најавио обележавање 6. априла, када ће на Гробљу стрељаних 1941. свештеници Епархије жичке одржати парастос, а делегације положити цвеће на хумке стрељаних. Такође је позвао грађане Краљева да се придруже одавању поште цивилним жртвама рата.   

У име града Краљева, заменик градоначелника Милун Јовановић је захвалио свима на напору да се не забораве жртве и истакао да ће град, осим што помаже кроз пројектно финансирање удружења, бити укључен у активности Општинске организације цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање.

Удружење, од некадашњих 1.500, сада броји 69 чланова.

 

 

 

Акција града Краљева и „Отомедике“                              04.04.2016.

 У сусрет Светском дану здравља, који се обележава 7. aприла, град Краљево и специјализована ординација „Отомедика“ су и ове године организовали акцију за грађане Краљева у циљу лакшег решавања проблема из области оториноларингологије и аудиометрије.

Акција подразумева бесплатну ОРЛ консултацију у циљу превенције канцера грла, бесплатну тимпанометрију (испитивање функције средњег уха) - врло значајан преглед код деце, бесплатну аудиометрију (снимак слуха), бесплатну консултацију на тему тинитус и оштећење слуха“, бесплатне третмане УВ лампом (помаже код болова синуса). Такође, планирана је донација три слушна апарата и пратеће опреме за грађане са лошим социјалним статусом.

Како је истакла дефектолог Сања Жаревац, како је све више деце са ослабљеним слухом, акција ће овог пута више бити окренута деци. Она је апеловала на родитеље, који су приметили да са слухом њихове деце нешто није у реду, да доведу децу да бесплатно провере слух. С обзиром на то да је у плану и донација три слушна апарата, идеја је да приоритет буде дат деци.

            Доктор Драган Плавшић је позвао и све грађане који имају проблема са гласом да дођу на бесплатан преглед у циљу што ранијег откривања рака гркљана, који је у великом порасту. Како је рекао, некада је било 5-8 случајева на годишњем нивоу, сада има више од 30. Доктор је нагласио да је важно да се грађани на време јаве, како би се на време поставила сумња, анализа и евентуално лечење. Ако се на време почне лечење, ово обољење је излечиво. Преглед је безболан, а њиме се открива евентуално присуство неког обољења гркљана.

Приликом посете ординацији, заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић је истакао да се успешна сарадња између „Отомедике“ и града Карљева, која је почела још 2011. године, након земљотреса, наставља, с циљем да се помогне свима који имају проблема са слухом или неким обољењем гркљана. Он је позвао суграђане да искористе ову могућност обављања прегледа и добијања савета бесплатно.  

Акција је почела 1. и траје до 8. априла 2016. године.

          

 

01.Април 2016.
Седница Градског већа

На данашњој 54. седници Градског већа града Краљева донети су следећи акти.


 

 

Дан ОРА                                                                                               01.04.2016.

 

Поводом обележавања 1. априла – Дана омладинских радних акција, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је организовао пријем за учеснике некадашњих омладинских радних акција из целог бившег региона. Пријему су присуствовали и млади акцијаши учесници ОРА Краљево 2014. и 2015. године.

Председник Скупштине је честитао празник свим акцијашима подсетивши да су омладинске радне акције биле прошлост, да су садашњост, али да ће бити и наша будућност.

„Са поносом могу да кажем да град Краљево има разлога да се понаша другачије од других градова у Србији јер је успео да, после 25 година, организује омладинску радну акцију на темељима оних дела које су оставиле старије генерације. Акције су организоване одмах после рата, до деведесетих година, а једно време су биле заборављене. Ми смо поново покренули акције и видели смо да омладина са истим жаром и ентузијазмом жели да учествује у њима“, рекао је председник Скупштине.

Он је истакао да се на простору целе бивше Југославије прича о Краљеву, а све је почело кроз шаљиву крилатицу „ОРА није фора“.

Како је навела млада Милица Воштић, командант бригаде Краљево-Марибор, све више младих је укључено у акције.

„Лепо је искуство да, поред старијих, обнављамо једну добру идеју. Дајемо пример младим људима шта да раде, како да користе слободно време, кроз радне акције помажемо суграђанима“, рекла је Милица.  

Вишеструки учесник омладинских радних акција Младен Јовановић нагласио је да је и за старе и за младе, који настављају традицију, 1. април веома значајан датум. Старији се подсећају на дане када су радили и стварали у неким другим временима, а млади треба да наставе оно што су они започели.

Акцијаши су након пријема наставили дружење, прослављајући дан када су 1946. године почеле припреме за организовање изградње пруге Брчко-Бановићи.
         


 

30.Март 2016.
Дан Канаде у Краљеву

Наш град је 29. марта био домаћин манифестације „Дан Канаде у Краљеву”. Заједничким залагањем Амбасаде Канаде у Србији, Канадско-српског пословног удружења (CANSEE), града Краљева и његових установа културе – Народног музеја, Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Градске галерије ликовних и примењених уметника Краљево, реализован је разноврстан програм.

Обележавање „Дана Канаде“ у нашем граду је почело сусретом Његове екселенције амбасадора Канаде у Србији Филипа Пинингтона са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем. Затим је уследио заједнички састанак са представницима Канадско-српског пословног удружења CANSEE и представницима краљевачке привреде. Уз директоре односно власнике краљевачких предузећа, састанку су присуствовали и представници Регионалне привредне коморе Краљево, као и званични представници града - председник Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Канадом, народни посланик Зоран Бојанић, помоћник градоначелника Новица Гаговић и чланови Градског већа Маја Мачужић и Владимир Павловић.

Град Краљево је гостима представљен кроз краћу презентацију, којом је руководилац Службе за управљање пројектима и локално-економски развој Градске управе града Краљева Мирјана Продановић обухватила основне информације о граду и представила привредне, туристичке и друге потенцијале. Сваки представник предузећа је укратко упознао госте са својом фирмом. Презентацијом се представило и Удружење, о коме су, као и о могућој будућој сарадњи, више говорили директор Одељења за трговинске односе Амбасаде Ђурђа Ћерамилац, као и председник Удружења Горан Обрадовић и извршни директор Мирјана Дончић-Битон.

Разговор са привредницима текао је у правцу успостављања односно побољшања пословне сарадње између две државе.

Његова екселенција Филип Пинингтон је истакао да је сарадња са Краљевом инвестиција. Нагласио је и значај посете Удружења CANSEE, које је имало прилику да, како је рекао, пренесе какво је пословно окружење у Канади и какав је опсег помоћи и сарадње са Канадом.

„Најважније за сарадњу са Краљевом су инвестиције. О томе одлучују сами канадски инвеститори. Краљево има добру причу и солидну основу за инвестирање. Када нам дођу канадски инвеститори заинтересовани за улагања у Србији, ми им препоручујемо, у зависности од тога шта их конкретно интересује, где постоји добро окружење за сарадњу и инвестирање. Овде смо сазнали да постоји велики потенцијал за сарадњу у области инжењерства и пољопривреде. И у хидроенергетском сектору, будући да је Канада позната по изградњи хидроцентрала, мислимо да постоји могућност за сарадњу“, рекао је амбасадор.  

Он је такође изјавио да је Канада, када говоримо о европским интеграцијама, уз Србију од почетка. Помагала је у области инфраструктуре, инвестиција, у обучавању војске.

„Не постоји ниједан већи билатералан проблем између Канаде и Србије, сматрамо да су наши односи пријатељски. Настојаћемо да подржимо Србију у будућности на било ком путу на коме то жели њен народ. У овом тренутку видимо да је будућност Србије окренута европским интеграцијама“, рекао је амбасадор.

Приликом уручења поклона у виду пакета здраве хране, посредно, од Миломира Главчића, великог донатора града Краљева, амбасадор је изјавио:

„Улога амбасаде Канаде је да се подстакне привредна сарадња две земље, али пре свега у смеру промоције канадских производа у Србији, а ово је био скуп на којем смо могли да сазнамо какве су препреке да се та сарадња оствари и у супротном смеру. За производњу здраве хране увек постоји интересовање.“ 

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао да је сарадња нашег града са Канадом започета са почасним грађанином града Краљева за 2013. годину, Србином из Канаде, Миломиром Главчићем, који је Краљеву донирао део новца за изградњу моста преко Ибра и новац потребан за набавку магнетне резонанце за Општу болницу, затим је уследило потписивање споразума са градом Нијагара Фолс, а сада се наставља успостављањем контакта са Канадско-српским удружењем. Како је истакао градоначелник, веома је значајно то што привредници Краљева седе за истим столом са представницима Удружења и разматрају како би наши привредни потенцијали били презентирани у Канади. Он је изразио наду да ће се врло брзо видети резултати.              

            Извршни директор CANSEE Мирјана Дончић-Битон саопштила је приликом посете да је град Краљево постао први град из Србије почасни члан Канадско-српског пословног удружења.

„То значи да ће сви привредници моћи да постану део пословне асоцијације CANSEE, што води успостављању економске сарадње, робне размене, разних видова тренинга, пружања савета, нпр. како извести српско вино у Канаду, како се представити на северноамеричком тржишту“, рекла је она и додала: „У Канади су заинтересовани за успостављање сарадње са Србијом, за трговинске размене. Надамо се мерљивим резултатима до краја године.“

Канадско-српско пословно удружење тренутно броји више од 50 чланова - компанија из Србије и Канаде, чији мандат обухвата окупљање компанија региона Југоисточне Европе. Удружење је настало у новембру 2014. године у Београду, са циљем да подстиче сарадњу између компанија чланица и држава, како би заједно развили узајамно корисне пословне и трговинске везе.

Извршна директорка Мирјана Дончић-Битон је пренела да је Србија на 94. месту у свету према извесним економским индикаторима изнетим на Светском економском форуму 2015. године, док Канада, на истој листи, заузима 13. место. Према њеним речима, највећи број производа у Канади – одећа, аутомобили, кућни апарати и слично, јефтинији су него у Србији, док су храна, услуге и становање скупљи у Канади. Удружење CANSEE је, како је истакла, добило конкретна питања краљевачких привредника у вези са извозом робе и услуга у Канаду, при чему је нагласила да „CANSEE поседује средства и контакте потребне за постизање успешне пословне сарадње са Канадом“.

         
      
      
 

Након састанка са краљевачким привредницима, Његова екселенција амбасадор Канаде у Србији Филип Пинингтон је у Народном музеју Краљево отворио изложбу „Канадске медицинске мисије у Србији 1914-1918“.

Аутор изложбе је Софија Шкорић, Српкиња из Канаде, која је прикупила велики број фотографија о канадској медицинској мисији у Србији. Када је велика епидемија тифуса захватила Србију на самом почетку Великог рата, српска влада је упутила очајничке апеле свету тражећи медицинску помоћ. На позив српске владе, поред британске, америчке, француске, руске, италијанске и грчке мисије, и мисија Канаде, из које је одмах стигло 34 лекара. Сви су били добровољци мотивисани да помогну српском народу свесни да ризикују своје животе. Поред појединачних добровољаца, Канада је регрутовала, организовала и упутила на Солунски фронт три комплетне војне болнице, са професионалним, искусним медицинским особљем капацитета до 2.000 кревета са свим потребним санитетским материјалом. Зна се да је више од 600 канадских добровољаца и регрутованог особља било упослено у Србији и на Солунском фронту и свако од њих појединачно заслужује признање и захвалност.

Изложба је организована посредством Српске националне академије у Канади са седиштем у Торонту.

      

 

У оквиру Дана Канаде у Краљеву“, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“, Његова екселенција амбасадор Канаде у Србији Филип Пинингтон је учествовао у програму Са децом око света - Канада“, који је припремила и водила библиотекарка Весна Милосављевић. Ученици Основне школеСветозар Марковић одгледали су филм о Канади како би се укратко упознали са земљом коју окружују три океана и карактерише непрестани привредни развој. Уследио је и квиз о Канади, који су краљевачки основци лако и брзо решили.

Амбасадор Пинингтон је своју земљу представио на деци разумљив начин, неконвенционално, у хокејашкој опреми, с причом о најпопуларнијим канадским спортовима - о хокеју на леду, рагбију, америчком фудбалу. Није изостала ни прича о образовању у Канади, коју је испричао уз помоћ своје супруге Ерике.

Програм је обогаћен наступом Биг бенд оркестра краљевачке Музичке школе Стеван Мокрањац“, изложбом о Канади, њеној култури, природним знаменитостима, дечјој књижевности.

Амбасадор Пинингтон је поклонио краљевачкој библиотеци комплет књига канадских аутора за најмлађе чиотаоце.

Завршни догађај „Дана Канаде у Краљеву“ је била изложба графика канадског уметника Гија Ланжевена, под називом „Сумрак анђела“, коју је отворио амбасадор Канаде Филип Пинингтон. Контакт са овим уметником краљевачка галерија је успоставила још пре четири године, када је покренула Интернационални салон графике. Ги Ланжавен је и те и наредних година излагао своје радове на Салону. Прошле године је добио и специјално признање, па је тим поводом и организована ова изложба. Тако се четрдесетак графика у техници дубоке штампе овог богато награђиваног уметника из Квебека нашло пред краљевачком публиком.

Према речима амбасадора Пинингтона, помоћ око организовања изложбе коју је Амбасада Канаде пружила Галерији, скроман је допринос месецу франкофоније како у Краљеву, тако и у целој Србији.   

      
        


Почела подела уговора за пластенике                                        28.03.2016.

 

 

Власницима петнаест мањих пољопривредних газдинстава, са територије Грдице и Адрана, који су претрпели штету на пластеницима у поплавама 2014. године, аплицирали и добили пластенике у оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, данас су свечано подељени уговори.

Према речима помоћника градоначелника Вукосава Коњикушића, одмах након мајских поплава 2014. су започете прелиминарне радње, представници Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) су изашли на терен, утврдили степен штете и, у складу са тренутним могућностима, пружили помоћ.

Једна од помоћи је била и донација 121 пластеника. Пољопривредници који су добили пластенике су склопили уговор на две године, током којих морају да имају производњу у њима. Неки су пластенике добили у септембру, неки у фебруару наредне године. Подељене су три врсте пластеника – 5х20 и 8х20 метара и специјални са дуплим дном. Цене су им од 650 до 840 долара.

У недавним поплавама, дошло је до оштећења производа у појединим пластеницима, али ће тај проблем, како је рекао градоначелник Краљева Томислав Илић, бити решен са представницима ЕУ. И овога пута ће доћи комисија ФАО, која ће, заједно са нашим представницима комисије, обићи поплављена подручја и стећи увид у потребну помоћ. Такође, према његовим речима, комисије из Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Саветодавне пољопривредне службе, са градском комисијом, изаћи ће на терен како би пружиле помоћ пољопривредницима који ће поново да сеју и треба им савет и помоћ.

У оквиру помоћи ЕУ, пољопривредници који су аплицирали за помоћ су добили – 88,96 тона хране за животиње, 16.500 садница воћа, 136,97 тона семена, 285,4 тоне ђубрива, кошнице, пољопривредне машине и тракторске прикључке, музилице за краве, пумпе и опрему за наводњавање, једну стеону јуницу. Помоћ за 1.304 корисника ЕУ програма је 374.031 евро.
         

 

25.Март 2016.
Министар просвете у Краљеву

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, са сардницима, посетио је град Краљево. Том приликом је, са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем, положио камен темељац за изградњу спортске хале са анексом при Дому ученика средњих школа у нашем граду.

Како је министар истакао, спортске активности су најбољи лек за решавање проблема вршњачког насиља, које је све присутније. Према његовим речима, у Србији постоје закони којима се регулише проблем вршњачког насиља, али нема довољно капацитета за њихово спровођење. За сузбијање вршњачког насиља је неопходно и развијање духа заједништва међу ученицима, као и бављење спортом.

„Живимо у времену у коме нам је јако важно да се сваког дана боримо против насиља. Морамо да изналазимо нове начине да се изборимо. Није лако, нема довољно васпитача, људи у педагошкој служби у школама, који би се бавили каријерним вођењем. Један од начина за борбу је да имамо добре ученичке домове. Овде имамо сјајан ученички дом, локалну самоуправу спремну да помогне максимално, имамо новац којим бисмо могли да подигнемо и спортску халу. Оне су одличан додатак у борби против насиља у школама, али и место окупљања за целу заједницу, где млади могу на најбољи начин трошити енергију“, поручио је министар Вербић.

Градоначелник Томислав Илић је истакао да постоји добра сарадња између града Kраљева и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 „Добили смо и радове на Техничкој, Шумарској, Пољопривредној школи захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе и Министарства односно Владе“, рекао је градоначелник захваливши Министарству и свима који помажу у развоју школства у нашем граду. Како је истакао, град је препознао потребу изградње ове хале, за шта је обезбедио плац.

Према речима директора Дома ученика Драгутина Карановића,  Министарство је препознало потребе Дома ученика и издвојило средства за изградњу хале, која ће имати око 1.150м2. Он се нада да ће објекат бити изграђен за непуну годину, а прва фаза ће бити готова средином маја. Извођач радова је конзорцијум краљевачких фирми – „Ави“ д.о.о, „Радијатор инжењеринг“ и ГП „Николић“. Укупна вредност радова је око 50 милиона динара.

Свечаном почетку радова, између осталих, присуствовали су представници града Краљева, Рашког управног округа,  директори краљевачких средњих школа,  домова ученика из Србије, помоћник министра за ученички и студентски стандард и инвестиције Љубиша Антонијевић.

            Министар је посетио и Пољопривредно-хемијску школу „Др Ђорђе Радић“, најстарију тог профила у Србији. Директорка школе Светлана Младеновић га је упознала са историјатом и начином рада школе, а обишли су и лабораторије, радионице за практичну наставу, школску економију.

            Како је у току припрема конкурса за упис у средње школе за наредну школску годину, као и одлучивање о броју одељења у различитим школама у општинама и градовима, министар се у нашем граду састао и разговарао са ученицима свих средњих стручних школа са територије Краљева о томе зашто су изабрали баш школу и образовни профил који похађају, са којим проблемима се сусрећу.


         
24.Март 2016.
Обележен 24. март - Дан сећања

Град Краљево је, као и протеклих година, заједно са Удружењем породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. године, Удружењем учесника рата 1991-1999. и Војском Србије, обележио Дан сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године – 24. март.

Сећање на хероје је почело програмом названим „Живите у нама“ у згради Градске управе града Краљева. Обраћајући се прецима и потомцима страдалих у ратним сукобима на просторима бивше Југославије од 1990. до 1999. године, градоначелник Краљева Томислав Илић је рекао:

„Нема већег зла од рата. Тек кад замукну топови, виде се размере ратне пустоши. Све је, ипак, у време мира надокнадиво, осим људских живота, па се последице рата и мере по броју страдалих. Као и много пута раније, наш град ни овога пута није поштеђен и заобиђен. Историја нам је очито одредила улогу страдалника.

Тужни смо због страдалих, али и поносни на њихово херојско дело. И њихови животи су уграђени у темеље државе и града. Наша је дужност да бринемо о њиховим живим сродницима, да им помажемо колико можемо и нађемо им се у невољи и при руци. Знам да много тога још није урађено, али се надам и очекујем да ће у времену које је пред нама све бити исправљено и обавезе државе и града испуњене. То је дуг свих нас према породицама жртава и јунака, којима посвећујемо овај дан“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

            У кратком песничко-музичком програму глумци Краљевачког позоришта Биљана Талић и Предраг Павловић казивали су стихове Десанке Максимовић, Даре Секулић, Милоја Радовића и Љубомира Симовића, а пригодне нумере су извели ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Марта Кужић и Андрија Алексић, уз сарадњу професорке Марије Остојић.

Након тога, на спомен-обележје страдалим у ратовима 1991-1999. године на Тргу Јована Сарића, уз химну Србије, коју је извео Ватрогасни оркестар „27. септембар“, цвеће и венце су положили представници града, Рашког управног округа, Војске, Полиције, бројних удружења и организација и појединци.

Свештеници Епархије жичке су служили парастос пострадалим браниоцима отаџбине у ратним сукобима од 1990. до 1999. године.

            Поводом обележавања 24. марта – Дана сећања на страдале у НАТО агресији, у касарни „Јован Курсула“ у Јарчујку, након обраћања потпуковника Александра Дедића, венце су на спомен-обележје „Херојима 252. оклопне бригаде“ положиле делегације 2. бригаде Копнене војске, Рашког управног округа, града Краљева, породице погинулих, удружења и организације.

Из редова 252. оклопне бригаде живот су положила 24 хероја, а 123 су теже и лакше рањена. За своје резултате и пожртвованост бригада је одликована Орденом Заставе II степена. У касарни у Рибници је направљена спомен-соба Друге бригаде Копнене војске, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике бригаде у периоду 1990-1999. Собу и богослужбени простор обишли су и овог 24. марта чланови породица и представници делегација.

            Овогодишњем обележавању Дана сећања у нашем граду је присуствовала председница Удружења породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. Републике Србије Добрила Копривицa.

 

          

           

          

          

          

          
          

23.Март 2016.
Најава „Матурског плеса“

Дванаести „Матурски плес“ - плес четворки или „Quadrille“, ове године ће бити одржан 20. маја, традиционално већ - на Тргу српских ратника, у 12.00 часова – речено је на конференцији за новинаре одржаној након састанка Организационог одбора и састанка са директорима средњих школа.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је истакао да се нада још једном обарању Гинисовог рекорда, будући да из нашег града ове године учествује око 1.200 матураната. Како је рекао, организатори ће се потрудити да све протекне у најбољем реду и да сви буду задовољни. Средства за организовање „Матурског плеса“ су опредељена у буџету града Краљева, а биће и спонзора. У плану је и традиционални концерт за матуранте.

Председник Организационог одбора, посланик у Народној скупштини Зоран Бојанић, истакао је да су данашњи матуранти били први разред када се Краљево, као први град у Србији, прикључио „Матурском плесу“. Уз наду да ће и организатори и родитељи и деца бити задовољни овогодишњом манифестацијом,  он је матурантима пожелео све најбоље у будућем животу, истакавши да је ово једна велика степеница коју прескачу, одлазећи из детињства и ступајући у озбиљан живот.

Члан Организационог одбора, кореограф Игор Гудић, подсетио је на тежак и напоран почетак пре дванаест година, када је требало подстаћи матуранте да се укључе у плес, што данас није случај. Према његовим речима, „Матурски плес“ је постао бренд Краљева, а матуранти са великом жељом, енергијом и ишчекивањем учествују у њему. Он је најавио часове и пробе за почетак априла, како би свршени средњошколци 20. маја, у најбољем могућем светлу, заблистали представљајући себе, своје школе, наш град и Србију. Гудић је најавио да ће, након „Матурског плеса“, ученици одиграти и део „Лила денса“, као и прошле године.

Идејни творац плеса четворки у нашем граду, заступник „Пријатељства за нова времена“ Хаџи Момир Бакрачеви, изјавио је да ће прича са крунама, по симболичној цени од 100 динара, бити поновљена, а новац ће опет ићи у добротворне сврхе – за помоћ Данилу Јованову за набавку платформе или неку другу хуманитарну акцију. Он је изнео и предлог да сви грађани Краљева месечно дају по један евро, што, како је истакао, појединачно није много, а на нивоу града би било око 120.000 евра, како би се сваког месеца помогло некоме коме је новац потребан.

           

  

 

 

21.Март 2016.
Пошумљавање Ћаве

Град Краљево је овог 21. марта активно обележио Светски дан шума, који се обележава с намером да укаже на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства. Радници ЈП „Србијашуме“ - Шумског газдинства „Столови“ Краљево, заједно са ученицима Шумарске школе, који су на пракси, и члановима Удружења грађана „Омладинска радна акција“, пошумљавали су брдо Ћава, у непосредној близини града. Тридесетак учесника посадило је око 1.000 садница.

Пошумљавање овог терена је започето 1975. године, али је 2011. године изгорело 64 хектара. Како је истакао директор Шумског газдинства „Столови“ Божимир Пендић, највећи део површине је саниран и врши се попуњавање контејнерским садницама црног бора, будући да је то врста која на овако тешким теренима припрема земљиште за друге квалитетније врсте.

Краљево има највећи проценат пошумљености у Србији – око 45 одсто. Настојања су да све површине које су голе, не користе се, а припадају шумском земљишту, буду пошумљене, како би земљиште било заштићено од ерозије и поплаве.

У току пролећа Шумско газдинство „Столови“ ће наставити да пошумљава. Директор Пендић је искористио прилику да на Светски дан шума апелује на грађане да не пале ватре у овом периоду због честих пожара са катастрофалним последицама, будући да више од 95 одсто пожара узрокује човек.

            Овој акцији су присуствовали и градоначелник Краљева Томислав Илић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, који је изразио наду да ће, кроз добровољни рад учесника ОРА, и ове године територија нашег града бити богатија за 15-20.000 нових садница.
          

 

Најава 24. марта                                                      21.03.2016.

 

Град Краљево ће, као и протеклих година, заједно са Удружењем породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. године, Удружењем учесника рата 1991-1999. и Војском Србије, обележити Дан сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године – 24. март – најављено је на конференцији за новинаре одржаној тим поводом. О програму овогодишњег обележавања говорили су представници града, Војске и удружења која су укључена у организацију.

Како је најављено, обележавање 24. марта ће почети програмом названим „Живите у нама“, који ће бити приређен у свечаној сали зграде Градске управе града Краљева са почетком у 10.00 часова. Предвиђено је обраћање градоначелника града Краљева, након чега ће глумци Краљевачког позоришта и ученици Музичке школе извести кратак песничко-музички програм.

Након тога, на спомен-обележје страдалим у ратовима 1991-1999. године испред зграде Градске управе бројне делегације ће положити цвеће и венце, а свештеници Епархије жичке ће одржати парастос.

У 12.00 часова, у касарни „Јован Курсула“ у Јарчујку, биће положени венци на споменик погинулим припадницима 252. оклопне бригаде, а затим ће у касарни у Рибници бити организован обилазак богослужбеног простора и спомен-собе Друге бригаде Копнене војске, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике бригаде у периоду 1990-1999.    

            Учесници конференције су подсетили на то да се ове године навршава 25 година од када је пала прва жртва из нашег града, млади војник Стојковић. Они су позвали све институције и све грађане Краљева да 24. марта одају пошту суграђанима који су животе изгубили на ратиштима бивше Југославије од 1990. до 1999. године.

 

 

18.3.2016.

Пријем стручњака за заштиту животне средине и енергетску ефикасност

 

Градски секретар за заштиту животне средине града Београда Горан Триван и самостални консултант за енергетику и енергетску ефикасност из Београда Горан Митић посетили су град Краљево и састали се са представницима локалне самоуправе. Њих су примили заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић. Састанку су присуствовали и представници Градске управе града Краљева - Одсека за заштиту животне средине Одељења за инспекцијске послове, Службе за управљање пројектима и локално економски развој, Одељења за управљање имовином и информационе технологије, ГИС-а, као и директор ЈКП „Чистоћа“.

            Како је заменик градоначелника Краљева истакао, била је то прилика да се размене искуства, „да пренесемо шта смо урадили у претходном периоду, створили одређене предуслове за даља поступања у овој области, а са друге стране, да чујемо њихова искуства која ће нам помоћи приликом реализације наших активности у области заштите животне средине и енергетске ефикасности у граду Краљеву“.

Гост из београдске локалне самоуправе је указао на значај упознавања са тим како мање средине решавају проблеме, будући да су они свуда готово исти.  Према његовим речима, утицај је узајаман, а Београд има искуства која ће пренети. Како је навео, Београд улази у реализацију приватно-јавног партнерства највећег у Србији када је у питању управљање отпадом, где ће инвестиција бити 250 милиона евра у првих неколико година. Такође, најактивније ће се позабавити питањем решавања отпадних вода. Што се тиче енергетске ефикасности, циљ је смањење емисије гасова стаклене баште.

Триван је истакао да, у тридесетпетогодишњем раду у области којом се бави, не среће често људе у локалним самоуправама који разумеју потребу да се животна средина унапређује и да комунална предузећа улажу напоре да град буде чистији и здравији, као што је то случај у Краљеву.

„Када сусретнете градско руководство и добијете низ информација у ком правцу желите да се њихов град креће када је у питању заштита животне средине, и чујете филозофију коју и ми у Београду делимо, претендујући да смо мозак и центар свега, а нисмо - то је веома значајно“, нагласио је градски секретар за заштиту животне средине града Београда и додао: „Основни задатак сваке локалне самоуправе је израда пројеката. Све остало су текући послови који се подразумевају. Уколико у наредних годину-две израдите пројекте у капиталним  стварима (енергетска ефикасност, грејање...), можете конкурисати за бесповратна средства најраније 2019-2020. године.“

Град Краљево је један од не тако много примера у Србији који показују да људи размишљају унапред и концептуално о животној средини као пројекту на коме Србија може да живи. Било би добро да већина локалних самоуправа тако мисли – порука је градског секретара за заштиту животне средине града Београда.
      

 

 

17.Март 2016.
Одлука о укидању Ванредне ситуације

Одлука о укидању Ванредне ситуације за територију града Краљева

 

Градски штаб за ванредне ситуације је донео Одлуку о укидању ванредне ситуације за територију града Краљева – саопштио је градоначелник града Краљева – командант Штаба, на конференцији за новинаре сазваној тим поводом. Како је истакао, услови за то су се стекли након сагледавања ситуације на територији града Краљева и увида да се и Западна Морава и Ибар повлаче у своја корита. Према његовим речима, чланови Комисије за процену штете од елементарних непогода – клизишта, одрона, ерозије, земљотреса и поплаве су на терену пописали све оштећене стамбене објекте, сем оних у којима станари нису били присутни, а које ће накнадно обићи. Према подацима, поплављено је 130 стамбених објеката. Помоћни објекти још нису евидентирани, али се процењује да је оштећено 140-150. Будући да се вода са пољопривредних земљишта још није повукла, штета ће бити утврђивана када се за то створе услови. Градоначелник је најавио и долазак представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине, који ће помоћи да се обиђе поплављено земљиште и види који су усеви били посејани на поплављеним ораницама.

„Мислим да ћемо бити један од првих градова који ће имати потпуну информацију о томе колико је поплављено и колика је штета на територији града Краљева“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Истакао је да су тренутно најнеопходније сушилице, као и да су набављене захваљујући Влади Републике Србије, и то за сваку кућу, и налазе се у магацину Црвеног крста. Како је најавио, сушачи влаге ће већ сутра бити расподељени како би грађани могли да осуше поплављене домове.

С обзиром на велику потрошњу електричне енергије за рад сушача, рекао је градоначелник Илић, упућен је захтев Влади РС да узме у разматрање да ЕПС делом учествује у направљеном трошку, тј. да Влада РС ослободи грађане плаћања електричне енергије. Он је додао и да ће град, у контакту са Владом РС, добити сву неопходну помоћ за домаћинства.

Хигијенске мере на терену (дезинфекција, дезинсекција, дератизација) су започете, речено је. Екипе су на терену, сва поплављена подручја ће бити третирана, биће урађена асанација у свим поплављеним деловима града - Милочају, Мрсаћу, Адранима, Грдици, Сирчи... 

Чим услови буду дозволили, кренуће се у радове на сређивању канала како се не би дошли у ситуацију да попречне воде опет поплаве насеља, као и радове на изградњи насипа у Грдици, изјавио је градоначелник. Водоснабдевање у Сирчи је под контролом, а цевовод, који је у прекиду, биће сређен чим се Морава повуче, као и мост у том селу.

Команд