Одштампај Пошаљи
Вести
15.Децембар 2014.
Донација компаније „Адмира“

Крагујевачка фирма, филијала у Краљеву – „Адмира“ д.о.о, као друштвено одговорна компанија, донирала је четири рачунара са опремом за четири краљевачке основне школе – „Четврти краљевачки батаљон“, „Светозар Марковић“, „Драган Ђоковић Уча“ из Лађеваца и „Милун Ивановић“ из Ушћа.

У име града, представнике донатора и директоре школа, којима су уручени рачунари, поздравио је заменик градоначелника Милун Јовановић. Он је захвалио предузећу „Адмира“ што је препознала потребе школа и за две градске и две сеоске определила рачунаре. Према његовим речима, донација је реализована у оквиру акције помоћи граду Краљеву у елементарној непогоди.

            „Ово није први пут да помажемо својим суграђанима, то смо чинили и за време земљотреса. То ћемо радити и убудуће када се укаже потреба а ми будемо у могућности да помогнемо“, Светлана Стојић, представник „Адмире“ за Краљево.

            Уручењу донације присуствовали су и помоћник градоначелника Краљева Вукосав Коњикушић и члан Градског већа Миша Милосављевић.

 
14.Децембар 2014.
Стогодишњица Колубарске битке

У Храму Светог Димитрија у Лазаревцу свечаном церемонијом обележена је стота годишњица Колубарске битке. Председник Србије Томислав Николић рекао је да је порука наших великих предака да Србе не можеш да победиш осим ако их не поделиш.
Уз војне и државне почасти обележена је стогодишњица Колубарске битке, најзначајније битке између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату.
Свечану литугрију служио је патријарх српски Иринеј, а церемонији је присуствовао и председник Србије Томислав Николић.
Председник Николић је положио први венац крај спомен-костурнице јунацима Колубарске биткеВенце и цвеће положили су и министри Александар Вулин и Братислав Гашић, начелник генерелштаба ВС Љубиша Диковић, потомци војводе Живојина Мишића, представници дипломатског кора, удружења бораца која негују традицију ослободилачких ратова Србије...
У име града Краљева овој свечаности присуствовао је Вукосав Коњикушић, помоћник градоначелника града Краљева.
Председник Николић је у обраћању навео да је немогуће говорити о првој години рата који је пре једног века захватио читав свет а да се не спомену две победе српске војске коју су пресудно допринеле јачању а потом и коначној победи савезника.
Колубарска битка је, према Николићевем речима, била сензација и за освајаче и за савезнике, можда и за Србе, истакавши да се проучава на безмало свим војним академијама света као пример војне вештине, генералске одважности, тактике и стратегије.
"
Србе не можеш да победиш осим ако их не поделиш. То је порука наших великих предака са Косова, са Колубаре и Сувобора, са Кајмакчалана и Солуна. Тада Срби нису слабили своје јаке људе јер се зна да слабљењем јаких појединаца слабиш своју нацију пред непријатељем", рекао је Николић.
Упоредио је битку на Колубари са библијском борбом Давида и Голијата речима да је мала Србија, велика у својој неподељености, у свом јединству, непосредно ратовала са једном огромном империјом, а посредно са четири империје и поново победила.
Николић је рекао и да је свако војничко искуство и знање тада говорило да је српска војска Велики рат дочекала преморена од Балканских ратова, десеткована и промрзла, гладна и босонга, са пушкама али без муниције.
"
Колубарска битка је највећа перјаница у славној и победничкој ратној епопеји Србије, не само у Великом рату. Добијена је колико вештином војсковођа толико и преданошћу сваког војника. Током битке показало се јунаштво, после битке редак пример чојства. Видело се и ту ко је од чега саздан и какав траг оставља за собом у вечности", рекао је Николић.
Како је рекао председник, нема друштва у коме формално образовање може да затре или макар потамни сјај славе предака и додао да нико не може да нам одузме приче дедова, њихова сећања која су преношена као највеће породично благо...
Николић је навео да се данас срећом воде другачије битке које од нас траже другу врсту мудрости и тактике.
Председник је поручио да ћемо победити поштујући породични завет да увек и свуда и у свакој прилици дамо све од себе, покажемо своје наслеђене врлине, љубав према отаџбини "јер немамо право да изневеримо своје јуначке претке".
"
Да живимо тако да би нас препознали као своје потомке да неким чудим могу да сиђу међу нас. Да се непрекидно и као држава и као народ сећамо најбољих који су ходали овом земљом, оних који су изгинули да бисмо ми овде стајали као слободни људи... Да нам буде најважније да сваки наш човек живи у слободи", рекао је председник.
Николић је рекао да држава до данас има имена и презимена тек 50.000 страдалих у Великом рату.
"
Осталих милион и сто хиљада нису на истом списку нити знамо где су све уписана, ако су игде уписана. Не знамо где је родни праг са којег су пошли у војевање... а прошло је 100 година", упозорио је председник.
Председник је своје обраћање завршио речима "Живела Србија".
 

 

12.Децембар 2014.
93 године постојања НСЗ

Поводом 93 године постојања, Национална служба за запошљавање данас је у Београду, доделила признања својим партнерима - предузећима и локалним самоуправама - који су дали изузетан допринос запошљавању у 2014. години.
Награђено је пет локалних самоуправа: Нова Варош, Куршумлија, Нови Сад, Крушевац и Краљево. У име града Краљева награду је примио градоначелник Томислав Илић.
Компанија „Пештан“ је добила признање за запошљавање 100 лица са евиденције незапослених без финансијске подршке, само користећи услугу посредовања НСЗ.
Компанија „Алти“ из Чачка запослила је највећи број особа са инвалидитетом, док су у категорији малих и средњих предузећа за шампионе у запошљавању изабрани Привредно друштво „БКГ“ Ада и Конфекција „Лисца“ из Бабушнице.
Награда предузетнику за најуспешнију пословну идеју и покренут сопствени посао одлази у Суботицу - Ветеринарској амбуланти „Т&Т ВЕТ“.
Награде су уручили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и председник Управног одбора НСЗ Даријо Мачкић.
Важно је нагласити да иако имамо неупоредиво слабију економију од било које чланице ЕУ, на путу смо да зауставимо раст броја незапослених и да истовремено остваримо узлазну линију запошљавања. Проблем незапослености није карактеристичан само за Србију - студија Светског економског форума показује да ће и поред оптимистичних показатеља и прогноза незапосленост и све већа неједнакост у примањима бити највећи проблеми за глобалне лидере у наредној години“, нагласио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић. Он је најавио да НСЗ у наредној години наставља са спровођењем редовних програма, као што су субвенције за самозапошљавање и ново запошљавање, као и реализација јавних радова.
„У оквиру програма додатног образовања спроводиће се програми стручне праксе и обуке за тржиште рада и познатог послодавца, а наставићемо са програмом функционалног основног образовања одраслих. Планирани су и нови програми,
међу којима је субвенција послодавцима који запошљавају кориснике новчане социјалне помоћи. Кроз пројекат ИПА 2012 започеће реализација обука за тржиште рада, а биће подржан рад клубова за тражење посла и центара за професионално саветовање. Планиран је и даљи развој модела интегрисаних услуга за кориснике новчане социјалне помоћи, а посебна пажња биће усмерена ка вишковима запослених“, најавио је Мартиновић.
Др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, нагласио је да се у решавање проблема незапослености морају укључити сви, од локалне самоуправе, преко Националне службе до министарства и владе.
„Нема већег патриотизма од решавања проблема незапослености, који је један од горућих проблема у нашој земљи. Стижу нам охрабрујући подаци и наставићемо да радимо у истом тиму, како бисмо наредних година имали још боље резултате“, нагласио је Иванишевић.
Без обзира на различите облике организовања током скоро једног века, улога Националне службе за запошљавање остаје иста, а то је сузбијање незапослености и обезбеђивање социјалне сигурности за незапослене који су без своје воље и кривице остали без посла. Мисија Националне службе је да својим ангажовањем и новим приступима на пољу запошљавања допринесе смањењу незапослености и побољшању квалитета живота у Србији.
 
 
 
 
 
 

12.Децембар 2014.
Потписан Споразум о сарадњи у области регионалног управљања отпадом за општине Рашког округа

Данас је у Министарству пољопривреде и заштите животне средине потписан Споразум о сарадњи у области  регионалног  управљања отпадом за општине Рашког округа. Споразумом је формиран Регион за управљање отпадом који је обухватио општине Трстеник, Параћин, Врњачку Бању, Рашку и град Краљево.
На овај начин ће се решити започете активности на заједничком пројекту управљања комуналним отпадом, у складу са важећим прописима Републике Србије, као и стандардима Европске уније. Потписнице Споразума о сарадњи о заједничком управљању отпадом потписале су  Међуопштински споразум о сарадњи у регионалном управљању отпадом, који се обавезују да ће израдити Регионални план управљања отпадом којим се дефинишу заједнички циљеви у складу са националном Стратегијом, уз претходно израђену Студију оправданости за доношење регионалног плана, на коју сагласност даје надлежно Министарство и формирају регионално предузеће за управљање отпадом.

 

11.Децембар 2014.
Састанак са привредницима и јавним предузећима

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са својим сарадницима, одржао је састанак са представницима Удружења привредника „Иницијатива 2012“, директорима јавних предузећа чији је оснивач град Краљево (Дирекција за планирање и изградњу Краљево, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Путеви“, ЈЕП „Топлана“) и директорима односно представницима јавних предузећа чији је оснивач Република Србија а раде на територији града Краљева („Електросрбија, Електродистрибуција Краљево, Телеком). Састанку су присуствовали и чланови Градског већа града Краљева Маја Мачужић, Драгана Бикић и Бошко Ракић, шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић, као и заменик председника Скупштине града Краљева Ненад Марковић и заменик начелника Градске управе Јелена Бекчић-Луковић. 

На састанку је било речи о програмском буџетирању које, како је објаснио градоначелник, подразумева то да ће планови и програми јавних предузећа ући у буџет града Краљева и да морају бити донети пре усвајања самог буџета.

„Привредницима је презентовано шта је основ плана и програма Дирекције за планирање и изградњу. Показали смо им шта ћемо радити у наредном периоду. Капиталне инвестиције су изградња затвореног базена, павиљона на Гочу и почетак изградње Музичке школе“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Било је речи и о проблемима које имају привредници, комуналном опремању њихових локација (водоснабдевање, изградња приступних саобраћајница...).

Према речима градоначелника, у буџету ће се наћи ставка субвенције приватним предузећима, а индиција је да капиталне пројекте града Краљева за наредну годину раде предузећа из Краљева.

  

 
 

Донација слушних апарата компаније АЛФА Марјан Радовић              11.12.2014.

  

Акција крагујевачке компаније „Алфа“, чији је циљ да помогне пострадалима у мајским поплавама широм Србије, која је у Краљеву започела 17. октобра, резултирала је поделом десет модерних слушних апарата грађанима Краљева. Већ неколико година, „Алфа“, у сарадњи са данском компанијом ReSound, једним од највећих произвођача слушних апарата у свету, реализује хуманитарни пројекат „Другачија прича о слуху“.

Приликом свечане доделе апарата и потписивања уговора са крајњим корисницима у нашем граду, извршни директор компаније „Алфа“ Марјан Радовић захвалио је свима на доброј сарадњи.

„У Краљеву смо нашли сараднике да донацију и организујемо. И у земљотресу смо донирали апарате у Краљеву. Ове године повод за донацију је поплава. Идеја нам је да наставимо да помажемо у складу са својим могућностима, а на корист крајњих корисника. Ако нисмо у прилици да у потпуности донирамо слушне апарате, спремни смо да онима који слушне апарате обезбеђују преко Фонда, обезбедимо квалитетније апарате, а да њих то ништа не кошта. Краљевчани могу очекивати од нас подршку и на даље“, изјавио је Марјан Радовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић, уз захвалност донаторима за овако вредне поклоне, истакао је и добру дугогодишњу сарадњу са компанијом „Алфа“. Он је изразио жаљење због још једне природне катастрофе која нас је задесила, али и радост што је ова компанија изашла у сусрет Краљеву и Краљевчанима.

„Надам се да ћемо и у будућности сарађивати“, поручио је градоначелник.

Према речима Гордане Стојковић, члана Градског већа града Краљева, акција компаније „Алфа“, организована уз подршку локалне самоуправе, имала је великог одјека међу нашим становништвом.

„Дугогодишњом сарадњом са компанијом „Алфа“, град Краљево је постигао велико поверење, стекао пријатеља. Ово је корак ка бољем и квалитетнијем животу. Хвала Вам. Надам се да ћемо имати сарадњу и на вишем нивоу“, рекла је гђа Стојковић.   
 
 

 

10.Децембар 2014.
КЗН Савета за родну равноправност града Краљева

Поводом Међународног дана људских права, који се обележава 10. децембра, Савет за родну равноправност града Краљева одржао је конференцију за новинаре. Савет је подсетио на то да су Уједињене нације 1948. године усвојиле Декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и не зависе од националне, идеолошке, социолошке и културне припадности, и да је тада први пут признато право свих људи на живот, слободу и сигурност без икаквих разлика.

„Ово је прилика да искажемо солидарност са грађанкама и грађанима којима најосновнија људска права нису обезбеђена, попут права на личну карту, држављанство, здравствену књижицу, да укажемо на девојке и жене које склапају присилне бракове, илегалне имигранте којима су одузете путне исправе, LGBT популацију и сва друга лица која на неки начин трпе јер њихова основна људска права нису обезбеђена“, рекла је председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

Она се осврнула посебно на женска права, истакавши да жене, као и сви други, имају право на основна људска права, али су врло често мање-више лишаване њих и бориле су се да дођу до права гласа. Према неким статистичким подацима, Србија је на добром путу ка положају на светској листи земаља које поштују људска права. У Финској, Норвешкој, Исланду, Филипинима више од 55 одсто жена је заступљено на местима на којима се одлучује, жене су им најобразованије.

Савет је низом активности учествовао у 16 дана активизма у борби против насиља над женама, које представља један од највиших видова кршења људских права, и насиља у породици.

Конференција је била прилика и да Савет истакне задовољство резултатима кампање „Бирај равноправно“, усмерене ка повећању учешћа жена у саветима месних заједница, будући да су сада у већини савета месних заједница присутне жене.

У 63 месне заједнице над којима је град односно Изборна комисија имала увид (осам месних заједница је самостално спроводило изборе), резултат је 34 жене у 55 месних заједница, што је велики проценат у односу на ранији сазив.

Како је истакла председница Савета за родну равноправност, у Савету МЗ Рибница од 23 члана седам су жене, у Жичи од 11 чланова Савета МЗ има пет жена, на Берановцу три од девет, у Зеленгори пет од 11, у Полумиру, Опланићима, Самаилима, Дракчићима, Сирчи, Витковцу, Буковици, Кованлуку и Чибуковцу проценат је већи од један, а у осталим месним заједницама има по једна чланица. У МЗ Витковац стара председница је поново изабрана на то место, а да ли има још жена председника савета у другим месним заједницама знаће се када се савети конституишу.

У месним заједницама у којима је спроведен пилот пројекат, а у којима до сада није било жена, дошло је до промене - у Самаилима су, од три кандидоване, изабране две жене, а у Милочају и Ушћу изабрана је по једна жена.

До краја децембра, Савет планира да затражи од јавних предузећа и установа да у извештајима о раду за ову годину, које достављају Скупштини града, наведу и колико је жена и мушкараца запослено, на којим радним местима, са којом стручном спремом. Исто намеравају да прибаве и за Градску управу у 2015. години. Такође, намеравају да спроведу анкете на тему опште и безбедности жена, како би видели шта ће даље радити по том питању, будући да су анкете у неким другим градовима показале да су жене угрожене и осећају се небезбедно у својим кућама, а најбезбедније се осећају на послу.        

Како је истакнуто на конференцији, циљ Савета за родну равноправност је и да се  у 2015. години нађу у буџету града Краљева.
 
 

08.Децембар 2014.

 

Обилазак моста у Раваници                        05.децембар 2014. год.                                                                                      

 

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, са сарадницима, обишли су село Раваница. Услед катастрофалних поплава које су ове године задесиле Краљево, бујични потоци  оставили су ово село без мостова, а захваљујући Војсци Србије, постављен је понтонски мост који ће мештанима бити привремено решење током зиме.

Градоначелник Томислав Илић је захвалио Војсци Србије и министру одбране Братиславу Гашићу, који су нам изашли у сусрет тако што ће мостови које је Војска поставила остати током зиме, док не буде санација на пролеће.

„Мостове смо средили и биће на корист мештана Раванице и околних месних заједница до пролећа. Апеловао бих на грађане да се придржавају новопостављених саобраћајних знакова да би овај мост током зимских месеци трајао и служио што дуже“, рекао је градоначелник приликом обиласка.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, ово је привремено решење.

„Ово је покушај да се зимус обезбеде услови да становништво нормално функционише и да може доћи до својих домова и до Краљева. Чим дође пролеће, надамо се да ћемо озбиљније ући у санацију и изградњу нових мостова на овом подручју“, истакао је начелник РУО Симовић.

За мештане Раванице мост има велики значај – омогућава им несметану комуникацију са градом и могућност да обављају свакодневне активности.
 
 

03.Децембар 2014.
Посета амбасадора Бугарске

                                                                                                                                              04.децембар 2014. године

Амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Његова екселенција Ангел Димитров, са сарадницима, посетио је наш град. Приликом своје прве посете Краљеву, амбасадор се састао и са челним људима града Краљева, са градоначелником Томиславом Илићем на челу.  

„Ако хоћеш да упознаш једну државу, треба да изађеш из главног града. Драго ми је што сам у Краљеву, у делу Србије у којем се налазе корени српске државности. Краљево је град који живи у савременом ритму“, рекао је амбасадор.

Састанак са представницима града Краљева био је прилика да се, како је истакао, види шта Краљево као град може да пружи у економском и културном погледу. То је, према његовим речима, прилика да се са челницима града Краљева успостави боља сарадња и поведу разговори на тему економске сарадње, евентуално неких инвестиција у Краљеву, будући да у Србији има озбиљних инвеститора из Бугарске.

Градоначелник Краљева Томислав Илић, уз изразе захвалности амбасадору Бугарске и његовим сарадницима на посети, истакао је значај разговора о привредној, туристичкој сарадњи.

„Наша предузећа већ имају сарадњу са предузећима из Бугарске, као нпр. „Корали“, „ЈУ Кеопс“. Видећемо шта још можемо да понудимо бугарским партнерима.

И у наредној години трудићемо се да имамо што више посета амбасадора и чланова Владе РС, јер превасходни наш циљ је да инвеститори дођу у наш град и да запослимо Краљево“, истакао је градоначелник.

Посета делегације бугарске амбасаде, предвођене Његовом екселенцијом амбасадором Димитровим, уприличена је поводом програма који је краљевачка Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ организовала – „Са децом око света – Бугарска“ и, као главни догађај, представљање „Повељиног“ додатка „Препоручено“, посвећеног савременој бугарској причи „Прича од 20 лева“ у преводу Елизабете Георгиеве.

Према речима директорке библиотеке Драгане Типсаревић, блиске културне, историјске, духовне везе спајају два народа суседа, који имају исте корене писмености. Она је истакла да су данас многи српски писци радо читани у Бугарској, да краљевачки писац Горан Петровић, српски академик, спада у најчитаније српске писце у Бугарској, а да наша библиотека има изузетно плодну сарадњу са библиотекама у Свилану и Шуману.

Приликом боравка у Краљеву, представници амбасаде Бугарске посетили су и манастир Жичу.
 
 
 
 

 


29.Новембар 2014.
25.Седница Скупштине града
На 25. седници Скупштине града Краљева, одборници су донели следеће одлуке,закључке, решења..>>>>27.Новембар 2014.
Седница Градског већа града Краљева


26.Новембар 2014.
Санирање поплава на реци Рибници

Донацијом Амбасаде Краљевине Норвешке граду Краљеву, почела  је реализација пројекта „ Санирања последица од поплава на нерегулисаном делу реке Рибнице у Краљеву“.
Поплавама у мају ове године, река Рибница је нанела велике штете мештанима овог дела града па је по речима заменика градоначелника града Краљева Милуна Јовановића, донацијом Амбасаде Краљевине Норвешке почела изградња обалоутврде у дужини од сто метара. Вредност ове инвестиције је око 50.ооо еура. Учешће Амбасаде Краљевине Норвешке  је осамдест процената, а града Краљева  двадесет. Овом санацијом обезбеђује се и мост на реци Рибници који је веома прометан. По речима заменика градоначелника град Краљево са Републиком Србијом, изнаћи ће  могућности да санира комплетан водоток до улива реке Рибнице у реку Ибар.
Извођач радова је ЈКП „Путеви „ из Краљева, а подизвођач „Западна Морава“ из Краљева. По речима Милоша Гољића, директора ЈКП „Путеви“ приликом чишћења корита утврђена су и оштећења моста која ће се такође санирати преко Дирекције за планирање и изградњу Краљево.
 
 

25.Новембар 2014.
КЗН поводом 29. новембра

Поводом обележавања 29. новембра – Дана ослобођења Краљева у Другом светском рату, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и чланови Одбора за обележавање 29. новембра одржали су данас конференцију за новинаре. Они су представили овогодишњи програм обележавања 70. годишњице ослобођења нашег града и победе над фашизмом.

Како је најављено, централни скуп ће бити организован код Споменика ослободиоцима Краљева у парку Пљакин шанац. Програм обележавања седамдесетогодишњице победе над фашизмом почиње у 11.00 часова полагањем венаца. Након тога предвиђено је обраћање представника града, а затим и уметнички програм, у којем ће учествовати глумци Краљевачког позоришта и хор „Црвчанин“.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је позвао грађане Краљева, потомке, да се прикључе обележавању овог за град важног догађаја.

„Будући да је град од 12.000 изгубио више од 2.000 својих суграђана, није било куће којој неко није страдао. Краљево је тада био град барјака. Ми који смо потомци тих страдалих и који живимо на овим просторима имамо обавезу да се тај дан никада не заборави. Циљ је да, евоцирајући успомене, сећајући се, одамо захвалност свима онима који су овом граду донели слободу“, поручио је председник Скупштине.

Према речима Милоша Милишића, члана Одбора за обележавање 29. новембра, ово је један од најзначајнијих датума у историји нашег града.

„Изражавам велико задовољство што су чланови Одбора водили рачуна о овом празнику. Водили смо рачуна да ово обележавање нема никакав идеолошки предзнак, држали смо се историјских факата који су неумољиви - град Краљево су ослободиле партизанске јединице и јединице совјетске Црвене армије. Изражавам велико задовољство радом Одбора. Нас дичи јединство у намери да важне датуме овог града обележимо на достојан начин“, рекао је Милишић.

            И председник Одбора Миша Милосављевић, члан Градског већа задужен за културу, изразио је велико задовољство трудом и радом Одбора.

            „Ми смо ове године учинили велики искорак у односу на претходне године. Обележени су 7. октобар - Краљевдан, 14. октобар на Гробљу стрељаних, 22. октобар – Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату. Сада обележавамо и Дан ослобођења у Другом светском рату. Захваљујем пре свега грађанима који су у свим овим манифестацијама масовно учествовали. Надам се да ће Одбор наставити да успешно реализује своје задатке“, изјавио је председник Одбора Миша Милосављевић.

 

 

 

 

 

21.Новембар 2014.
Најава избора у месним заједницама

Поводом избора за савете месних заједница, који су заказани за недељу, 23. новембар 2014. године, а које је расписао председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, одржана је конференција за новинаре.

Председник Скупштине је грађанима Краљева поручио да тог дана забораве своју партијску припадност и да бирају своје комшије за које сматрају да ће најбоље одговорити позиву за савете месних заједница.

„Очекујем да ће грађани овом приликом изабрати оне у које имају највише поверења, да ће изабрати оне за које сматрају да ће моћи да им помогну када су у невољи. Ми очекујемо да ће избори протећи у најбољем реду“, изјавио је председник Скупштине Сретен Јовановић.

Од 68 месних заједница, избори ће се у 10 одржати тајним гласањем, од 8.00 до 17.00 часова, а у осталима непосредним бирањем на самим зборовима, који су заказани за 12.00 часова.

„Очекујем да грађани изађу масовно. У већини месних заједница потребно је да 10 одсто уписаних бирача изађе на гласање да би избори били легитимни. Уколико је излазност мања од 10 одсто, одлаже се тридесет минута односно седам дана, у зависности од месне заједнице. Апелујем на грађане да изађу на изборе како бисмо их спровели на најбољи могући начин“, поручио је Сретен Јовановић.

И градоначелник града Краљева Томислав Илић је позвао суграђане да масовно изађу на изборе и да подрже оне који су најбољи међу њима. Подржавањем тих кандидата биће боље месним заједницама, сматра градоначелник, и изражава наду се да ће ови избори, који се одржавају после седам година, бити успешно одржани.

На основу извештаја Изборне комисије, председник Скупштине је донео одлуку да се избори одлажу у МЗ Бресник и Годачица због недостатака у статутима тих месних заједница. Датум одржавања биће накнадно објављен.

Савет за родну равноправност града Краљева је у локалном акционом плану планирао повећање броја жена у саветима месних заједница.

„Стога смо се укључили у кампању за изборе за савете месних заједница како би што више жена било заступљено у тим саветима. То је она најнижа инстанца на којој би жене требало да учествују. У ранијем периоду јако мали број жена је био у саветима месних заједница. Мислимо да жене могу да промене изгледе месних заједница и одлукама допринесу много више. Обишли смо Милочај, Самаила и Ушће. У Самаилима се избори спроводе тајним гласањем. Нашли смо три жене које су се кандидовале и нашле 30 потписа како би могле да  тог дана буду биране. Према потврди Изборне комисије, свака месна заједница у којој се избори спроводе тајно има по неку жену кандидата“, рекла је Лидија Павловић, заменик секретара Скупштине и председница Савета за родну равноправност, и позвала грађанке и грађане да изађу и подрже све жене које се напазе на листама као кандидати и за председнице и за чланице савета.

 

 

18.Новембар 2014.
Потписан Меморандум о сарадњи са Марибором

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и представници града Краљева угостили су током викенда делегацију из партнерског словеначког града Марибора, предвођену новоизабраним градоначелником Андрејем Фиштравецом. Одржано је неколико састанака с циљем да се дефинишу правци будуће сарадње и да се договори око будућих корака на успостављању конкретне пословне сарадње.

Свечани пријем био је прилика да градоначелници потпишу Меморандум о сарадњи. Њиме су дефинисани правци сарадње, који подразумевају програме рада и заједничке активности партнерских канцеларија који ће омогућити сарадњу на пројектима и поспешивање њихове имплементације, нарочито уз помоћ фондова EУ, јачање веза и међусобне сарадње јавних предузећа и установа кроз размену знања и искустава, јачање веза средњих и малих предузећа ради побољшања пословне климе, инвестирање и обуку за бржи рурални развој града Краљева, промовисање традиције и контаката културних и туристичких институција оба града, усаглашавање ставова и сарадње у области заштите и спасавања – цивилне заштите и промовисање вредности сарадње града Марибора и града Краљева.

            Градоначелник Краљева је захвалио жупану Фиштравецу што је за своју прву званичну посету, након што је недавно изабран за градоначелника Марибора, одредио град Краљево, који је спреман да јача међусобне односе.

„Договорили смо се да ћемо сарађивати, пре свега, у туризму и пољопривреди. Већ током наредне седмице две особе ће бити упућене у Марибор, где ће провести пет дана и конкретно се договарати о ономе о чему је разговарано за викенд. Надам се да ће се та сарадња проширити и на јавна предузећа, где смо већ утврили нека партнерства. Мислим да ће то бити на добробит оба града“, изјавио је градоначелник Краљева.

И градоначелник града Марибора задовољан је што сарадња не значи више само дружење, није само пријатељска, протоколарна, него се кренуло у потрагу за заједничким интересима преко којих се може направити неки конкретан посао.

„Сада смо дефинисали да можемо на подручју туризма правити програме који би били интересантни за Краљевчане и становнике из тог дела Србије, а да људи из Марибора и околине долазе у Србију. Договорили смо се да ћемо основати мешовито предузеће за продају пољопривредних производа. У Словенији веома мало хране производимо сами, чини ми се да је боље да се удружимо и једемо нешто из близине него што долази са других континената. Такође, могли бисмо сарађивати и на подручју водовода. Мариборски „Водовод“ је највећи у Словенији и ове године је постао најбоља комунална фирма у Словенији“, рекао је градоначелник Марибора.

Веома је битно и то да ће Краљево и Марибор направити заједничку канцеларију за европске и друге пројекте, где ће се радити на сарадњи, на разрађивању заједничких пројеката.

Према речима Фиштравеца, треба направити бизнис план за сарадњу на пољу економије, нешто конкретно „где смо потребни једни другима“.14.Новембар 2014.
Стамбена обнова Доситејеве улице

Градоначелник и заменик градоначелника града Краљева, на радном састанку у вези са Пројектом стамбене обнове дела Доситејеве улице после земљотреса у Краљеву, састали су се са пројектним тимом Консултанта (којег је ангажовала Развојна банка Савета Европе), одређеним за пружање техничке помоћи на реализацији Пројекта и тимом Јединице за управљање пројектом.

Састанак је организован у циљу утврђивања распореда даљих активности током припремне етапе Пројекта и делегирања задужења и задатака између тимова. Централним темама су обухваћени имовинско-правни аспекти, принципи уговорних односа између учесника у Пројекту и учешће крајњих корисника и стварање предуслова и динамика реализације тзв. теренских активности (геодетска мерења, геомеханички и геофизички истражни радови, званично утврђивање површина постојећих станова и образовање релевантних и потпуних база података).

Одређени су приоритети и програмиран рад тимова у следећем кварталу у складу са проценом времена потребног за ратификацију Оквирног споразума о кредиту и, тако, стварање услова за закључивање пратећих уговора и споразума између учесника у Пројекту и њихову имплементацију.   

„Овде се договарамо о могућим правним стварима које ће дефинисати одређене поступке и одређене кораке, а пре свега да направимо услове за пројектни задатак како бисмо ушли у реализацију односно израду пројекта, а пре тога да урадимо оно што је потребно – тзв. испитивање на самом земљишту. Надам се да ћемо врло брзо створити услове да кренемо у пројектовање овог дела насеља, а надам се и након тога изради главног пројекта и коначно изградњи овог врло важног пројекта за град Краљево“, изјавио је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић.

Луис Мицано, пројект менаџер Фонда за Западни Балкан, изразио је наду да ће пројекат бити ускоро и успешно завршен.

На захтев упућен из Министарства финансија Републике Србије, Административни савет Развојне банке Савета Европе, у јануару ове године, одобрио је кредит у износу од осам милиона евра за пројекат урбане регенерације дела Доситејеве улице. То је био предуслов за покретање Пројекта техничке помоћи за Пројекат стамбене обнове насеља у Краљеву.  
 
 
 


Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

 

Поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, који се обележава 15. новембра, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и ЕСТШ „Никола Тесла“, у сарадњи са Црвеним крстом Краљево, Саобраћајном полицијом Краљево, Ватрогасном јединицом и Хитном медицинском помоћи у дворишту школе организовали су Јавни час.

Учесници Јавног часа су присуствовали симулацији активности након саобраћајне незгоде, а могли су да разгледају и возила и опрему за специјалне намене. У дворишту школе засађено је дрво у знак сећања на жртве саобраћајних незгода.

Циљ обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је подизање свести о значају безбедности саобраћаја и могућности да се смањи број и последице саобраћајних незгода. Обележавање овог дана пружа прилику да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. То је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

            Према речима представника Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненада Марковића, подаци за ову годину за град Краљево су охрабрујући.

„Задржали смо тренд од прошле године, када је било 18 изгубљених живота, у односу на 2012. годину, када је било 26. Активности попут ове данас су један од начина на који покушавамо да утичемо на свест грађана да буде све мање жртава у саобраћају“, рекао је Марковић.

У Србији је прошле године погинуло 650 особа, 3.415 је тешко, а 15.029 лакше повређено.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 1993. године почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалих у друмском саобраћају Road Peace из Велике Британије. Уједињене нације су 26. октобра 2005. године усвојиле резолуцију, којом позивају на обележавање треће недеље новембра као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. У Србији се овај дан обележава од 2007. године.

 
 

           

  

 

14.Новембар 2014.
Млади пијаниста помаже Краљевчане

Хумани гест младог Краљевчанина Владана Мијатовића био је повод одржавања конференције за новинаре, коју је сазвао председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, сматрајући да такви гестови не смеју да прођу незапажено. О Владану и хуманитарној помоћи коју је донирао говорили су, осим председника Скупштине, и Владанов отац Радослав Мијатовић и представник Црвеног крста Краљево Рајко Крејов.

Владан је цео приход, око 3.400 долара, од првог солистичког концерта одржаног 7. октобра, на Краљевдан, у Карнеги Холу у Њујорку, на коме је промовисао свој нови албум, дао у добротворне сврхе – по 1.500 долара за народне кухиње Црвеног крста Краљево и Црвеног крста Крагујевац и манастиру Света Петка у Стублу – 400 долара.

Владан Мијатовић, први Краљевчанин који је наступио у Карнеги Холу, магистрирао је у Минхену, а већ три године живи у Њујорку. Његов менаџер Данијела Хаџи-Челиковић, иначе из Крагујевца, организовала је овај концерт. То није ни први, али ни последњи хуманитарни концерт који ће овај млади уметник одржати.

Према речима оца Радослава, Владан има у плану хуманитарне концерте широм Америке за помоћ Србији. За куповину клавира у београдском „Коларцу“ већ је одржао концерте у Њујорку и Вашингтону.  

Председник Скупштине је нарочито истакао један Владанов поступак, као и изјаву дату тим поводом – „Посебно сам поносан што сам дошао на идеју да будем први човек који је ставио опанке испод клавира и народну шајкачу на клавир као симбол српства. То се свима веома допало, јер је то ипак наша традиција“.

            Захваљујући овој донацији, према речима представника Црвеног крста Краљево, оброци у Народној кухињи Краљево за око 600 корисника, биће обогаћени свежим месом, што је веома значајно и за кориснике кухиње, али и за домаће произвођаче од којих се роба набавља. Народна кухиња у Крагујевцу има око 700 корисника.
 
 


13.Новембар 2014.
Уговори за стручну праксу и самозапошљавање

Градоначелник града Краљева и директор Националне службе за запошљавање, у оквиру мера активне политике запошљавања, на свечаности уприличеној у Градској управи, уручили су уговоре за стручну праксу, као и за пројекте самозапошљавања, за јавне радове односно субвенције послодаваца које у радни однос примају особе са инвалидитетом.     

Локалним акционим планом запошљавања за 2014. годину град Краљево је предвидео финансирање програма Стручне праксе. Око 170 лица ће на овај начин стећи своја прва искуства, како у јавним, тако и у приватним предузећима.

„Ми дајемо шансу тим људима да касније, када заврше стручну праксу, полажу државне испите и након тога траже запослење. Сва јавна предузећа су ограничена забраном запошљавања, али стичу се услови да се млади ипак упосле. Ове године у буџету је за запошљавање опредељено 18 милиона динара, а у наредној години биће опредељено сигурно двоструко више“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

За оне који су завршили факултете стручна пракса траје годину дана, за оне са вишом школом девет месеци и са средњом шест месеци.

Онима који започињу свој радни век, градоначелник је пожелео срећу и успех.

„Мислим да је ово само један корак у вашем даљем будућем раду. Надам се да ћете бити задовољни и ви и ваши послодавци. Овде ми, као Градска управа, нећемо стати. Према речима директора Националне службе за запошљавање, ми смо можда једина локална самоуправа у Републици која је за стручну праксу примила оволики број људи. Надам се да ћемо и наредне године ову праксу наставити“, поручио је градоначелник Томислав Илић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је добру сарадњу Националне службе за запошљавање и града Краљева, као и значајну улогу нашег града, који је дао шансу великом броју младих људи да нађу своје место на тржишту рада.

„Национална служба има своје приорите, запошљавање је наш посао. Посао локалне самоуправе није само запошљавање, она има и других приоритета, али је велики део средстава издвојила управо за ову намену. То је за нас посебан подстрек да у наредној години омогућимо значајнија средства на нивоу Владе и Националне службе како бисмо наставили овакву праксу и удружили своја средства са локалним самоуправама које у својим локалним буџетима препознају запошљавање као један од приоритета. Посебно радује да се број незапослених лица смањује, а број запослених се у односу на исти период прошле године повећао. Свима онима који се први пут запошљавају желим одрживост радног места, свим послодавцима који су се определили за ову меру желим да нађу добре сараднике“, поручио је Зоран Мартиновић, директор НСЗ. 

Према речима директора, око 250 лица у краљевачкој Филијали НСЗ може бити обухваћемо различитим мерама активне политике запошљавања до краја године. Уз лица која уз подршку локалне самоуправе добијају уговоре за стручну праксу, очекује се да око 60 особа са инвалидитетом буде ангажовано за јавне радове и да око 20 њих могу да покрену сопствени бизнис, као меру самозапошљавања.

Према подацима Националне службе за запошљавање, у граду Краљеву је на крају октобра било 12.937 незапослених лица.

 


 


 

 

 

Енергетска ефикасност у зградарству

 

Град Краљево био је домаћин дводневне обуке за консултанте у енергетској ефикасности у зградарству, у којој су учествовали представници петнаест општина са подручја Рашког, Расинског и Моравичког округа. Организатор је било Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије – Одсек за енергетску ефикасност и грађевинске производе, у сарадњи са Немачком организацијом за техничку сарадњу ГИЗ. Организаторе и учеснике поздравио је градоначелник града Краљева Томислав Илић. 

Према речима Аните Мраовић, менаџера ГИЗ-овог пројекта Енергетска ефикасност у зградарству, ово је трећа фаза пројекта започетог 2009. године и трајаће до краја 2016, односно наставак кампање, која је почела 2012. године, са ступањем на снагу Правилника о енергетској ефикасности, и трајала до децембра прошле године, под називом „Откријте енергију“.

„Пре месец дана почела је ова нова кампања која обухвата обуку људи који раде у релевантним одељењима у локалним самоуправама у правцу писања стратешких докумената која су потребна и на локалном и на националном нивоу за усмеравање инвестиција које долазе у нашу земљу на тему енергије и уштеде енергије. Основни задатак полазника овог курса, који би требало да буду део тима будућег енергетског менаџера, саветници за енергетску ефикасност у области зградарства, јесте да на локалном нивоу напишу стратегију за пласирање средстава у области уштеде енергије на нивоу њихове локалне самоуправе“, објаснила је Анита Мраовић.

Инжењери из Краљева предњаче у области енергетске ефикасности, истакао је представник Градске управе Краљева Александар Аврамовић, дипломирани инжењер архитектуре, један од првих носилаца лиценце за енергетску ефикасност. 

„Краљево се у том пројекту показало као један од лидера у Србији. Настојимо да ту позицију ојачамо и вероватно ћемо ући и у нове пројекте које ГИЗ буде спроводио у вези са енергетском ефикасношћу“, рекао је Аврамовић.

Локална самоуправа је, у складу са својим могућностима, кренула у енергетску санацију свог објекта. Следећи корак су школе и остали јавни објекти. Краљево је успело да скупи податке за 67 јавних објеката.

 

 

12.Новембар 2014.
Донација садница шљива

Данас је у магацину Аутотранспорта почела подела садница шљива за шест произвођача који су конкурисали у оквиру програма „Помоћ Европске уније за поплављена подручја у Србији“. Овај програм реализовала је Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација „ФАО“, у сарадњи са градом Краљевом.
Данас је подељено по 300 садница шљива за шест произвођача а наредних дана биће подељене саднице трешње, малине и купине.
Начин поступак и садње садница произвођачима је објаснио професор Михајло Николић са Пољопривредног факултета у Београду, који је је присутан у циљу контроле квалитета садница.
По речима Вука Коњикушића,помоћника градоначелника града Краљева и Драгана Чорбића председника Управног одбора Фонда за развој пољопривреде града Краљева интерес града је да све ове саднице буду посађене на територији Краљева а да је на жалост било мало интересовање пољопривредника за ову донацију иако су донатори били спремни да финасирају и већи број садница Укупан број садница које ће бити подељене је 9600 комада.
 
 
 

11.Новембар 2014.
Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Трећу годину заредом, град Краљево је обележио Дан примирја у Првом светском рату. На Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године делегација града, са градоначелником Томиславом Илићем на челу, положила је венац. Цвеће су положили и представници Рашког управног округа, Војске, Полиције, бројних удружења.

            Градоначелник Краљева је подсетио на немерљив допринос нашег града и суграђана у Првом светском рату. Он је истакао да сећањем на славне претке и одавањем поште показујемо да поштујемо традицију.

            Краљево је сачекало ослобођење са преполовљеним бројем становника. Од 5.000 становника, колико је било уочи рата, у једном тренутку је имало чак 100.000, због бројних избеглица, Владе која је боравила у нашем граду, трезора Банке Србије. Крај рата је сачекало са 2.300-2.500 становника.

Према речима Милана Матијевића, председника Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Краљево са поносом обележава овај датум јер је он представљао за Краљево почетак једне нове ере. Како наводи, нова влада у новоформираној држави изабрала је Краљево да буде индустријски центар.  

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији и обележава се 11. новембра. На тај дан, 1918. године, у специјалном железничком вагону мајора Фердинанда Фоша у француском граду Компијену силе Антанте потписале су примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат.

Главни мотив за амблем празника, који се носи на реверу у седмици која претходи празнику, јесте цвет Наталијина рамонда. То је биљка која расте углавном на истоку Србије, али и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Његова симболика је вишеструка. Назван је по краљици Наталији Обреновић и познат као цвет Феникс - чак и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, као што је из пепела Првог светског рата васкрсла српска држава. На амблему је и мотив траке Албанске споменице – медаље за спомен на повлачење српске војске која је претходила победи у Првом светском рату.

 

 

 Отворена улица "IV краљвачки батаљон" за саобраћај  

 

Реконструисана Улица IV краљевачки батаљон на Кеју пуштена је у саобраћај 10. новембра. Грађани су, како је истакао и градоначелник града Краљева Томислав Илић, приликом обиласка улице која је опет у функцији, добили једно прелепо шеталиште. С обзиром на то да реализацојом пројекта реконструкције улице у овом кораку није било предиђено постављање нових клупа и канти за смеће, већ у наредном, градоначелник је потврдио да уређивање није завршено.

„Изградња ове улице биће настављена. Надам се да ћемо и у наредној години наставити са реконструкцијом улица у граду“, изјавио је Илић.    

Вредност изведених радова је 46 милиона. Извођач је био ЈКП „Путеви“ Краљево. Саобраћајна површина је ужа него што је била, коловоз је сведен са седам на шест метара због смањења брзине, а проширена је и комплетна пешачка површина, где је уведена и бициклистичка стаза. Улица је дуга 460 метара. Како истиче директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић, ово представља наставак радова започетих пре две године на реконструкцији Чика Љубине улице. Формиран је један шетачки прстен који иде Чика Љубином улицом кроз парк, на „Главчића мост“, па саобраћајницом на бедем са рибничке стране, преко моста на Ибру, па Кејом опет до парка.

„Дирекција има готових пројеката који чекају реализацију. Отприлике смо сви опредељени да се крене у реконструкцију Улице октобарских жртава, која је најнеуређенија улица у овом делу града. Израђени су или је у току израда пројеката за неке друге улице у приградским насељима“, рекао је Нерић.

 

 

10.Новембар 2014.
Представници Берана у посети Краљеву
Градоначелник града Краљева, са својим сарадницима, угостио је председника Скупштине општине Беране Горана Киковића и његове сараднике.

Пре свечаног пријема, председник Скупштине општине Беране, иначе историчар, почасни председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године, њихових потомака и поштовалаца из Берана, посетио је споменик борцима Доњовасојевачке бригаде, који су пре 99 година изгинули на брду Врановац код Краљева. Он је, уз помоћника градоначелника Краљева Вукмана Ракочевића, присуствовао парастосу ратницима изгинулим у борбама на Јелици, Троглаву, Чемерну и Гочу у новембру 1915. године. Парастосу је началствовао изасланик епископа жичког протојереј Љубинко Костић, у присуству потомака и представника и других градова и општина – Ивањице, Лучана, Ариља, Чачка, Врњачке Бање, Војске, школа, удружења.

Састанак са представницима града Краљева био је прилика да се разговара и о другим видовима будуће сарадње, будући да је обележавање значајних догађаја вид културне сарадње, сматра Киковић. Он је изразио наду да ће се Краљево и Беране повезати и на економском плану, јер имају пуно заједничких интереса. Такође, упутио је позив градоначелнику Краљева да посети Беране са својим сарадницима.

Градоначелник града Краљева захвалио је госту што је дошао и обишао стратиште где је била велика битка.

„Надам се да ћемо на стогодишњицу велике битке на југозападном фронту у новембру 2015. године, која је идуће године, успети да направимо војничку цркву на врху Чемерна, како је и замишљено“, рекао је градоначелник Краљева. Он је такође истакао значај разговора о будућој сарадњи, нарочито привредној, економској.
06.Новембар 2014.
Пријем учесника

Четврти Међународни симпозијум студената свих студијских програма из свих научних области, СРМА 2014, одржава се у нашем граду од 6. до 8. новембра. Захваљујући студентима Факултета за машинство и грађевинарство Краљево, који имају пуну подршку својих професора, ово окупљање постало је међународно и традиционално. Ове године, поред учесника из градова широм Србије, на симпозијуму су своје радове изложили и студенти из Бугарске, али и из Нигерије и Либије, који студирају у Београду.

Ове године, у односу на претходне, било је знатно више радова студената са стране него са краљевачког факултета, што је, према речима председника Организационог одбора Катарине Чурлић, велики успех. Размена искустава на овај начин веома је значајна, каже Чурлићева, с обзиром на то да је ово јединствен скуп у Србији.

Организаторе и учеснике, првог дана симпозијума, примио је градоначелник града Краљева Томислав Илић. 

Према градоначелниковим речима, локална самоуправа је помогла овим младим људима који су стекли искуства на разним симпозијумима и ван граница наше земље, а затим их применили у свом граду, и наставиће да им помаже. Он је изразио наду да ће град и даље и боље сарађивати са младим академцима, који свој град представљају у најбољем могућем светлу и по највећем богатству – знању, на чему им је посебно захвалио.    
  

Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића >>>>

 
05.Новембар 2014.
„Школска партнерства“ у краљевачкој и немачкој техничкој школи
Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је представнике Машинске техничке школе „14. октобар“ Краљево са гостима из Немачке.

У оквиру пројекта Школска партнерства, који реализује немачка невладина организација ГИЗ, уз сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Машинска техничка школа „14. октобар“ је домаћин гостима из Немачке, представнику Техничке школе из Бајдена у Баварској и експертима ГИЗ-а. Пројекат се реализује у циљу успостављања и унапређивања сарадње техничких школа из Србије, које су у овој школској години уписале ученике у образовне профиле који се уводе у наш образовни систем уз подршку и логистику ГИЗ-а и техничких школа из Немачке.

            Према речима педагошког руководиоца Техничке школе из Бајдена Алојса Пехера и стручњака ГИЗ-а Хајнса Теа Нефауса, циљ партнерства техничких школа је побољшање образовања и стручности и ученика и наставника. Српски ученици имају прилику да добију стипендије и могућност да уче у немачким школама, а праксу обављају у немачким фирмама.

            Директор Машинске техничке школе „14. октобар“ Зоран Андријанић захвалио је градоначелнику и његовим сарадницима на пријему. Он је истакао значај партнерства школа за ученике и наставнике, додавши да је намера да се сарадња прошири и на локалне управе градова – Краљева и Бајдена, као и на компаније.

            Градоначелник Краљева Томислав Илић је рекао да се нада да ће се партнерство наше техничке школе са немачком, која има 72 партнерства са школама широм света, развијати, али и надограђивати. Према његовим речима, ово је лепа прилика и да град Краљево успостави сарадњу са немачким градом Бајденом не само у сфери образовања, већ и привреде, економије.

Након пријема код представника града, гости су посетили и два краљевачка предузећа – „Радијатор инжењеринг“ и „Евротехна“.  
 
 

 

04.Новембар 2014.
ДАНИ ПЕВАЊА УЗ ГУСЛЕ У КРАЉЕВУ

У Краљеву је од 31. октобра до 2. новембра одржана прва Едукативна радионица за заштиту певања уз гусле. Ради се делу пројекта Српског етномузиколошког друштва који је обухватио још и заштиту свирања на гајдама, фрулашке праксе и певање грокталица, а подржало Министарство културе и информисања РС. За реализацију Радионице у Краљеву заслужни су координатор др Данка Лајић Михајловић, етномузиколог из Музиколошког института САНУ,предавач Бошко Вујачић, реномирани гуслар, а посебно организатор Радован Пековић, председник Друштва гуслара „Жича“ и наставник у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву. Вредност идеје да се у оквиру мера заштите предложених у оквиру уписапевања уз гусле на националну листу нематеријалног културног наслеђа (2011) организује радионица у оквиру које ће се поучити и охрабрити млади гуслари, али и њихови учитељи, родитељии локалне средине, препознале су и значајне краљевачке институције образовања и културе – Музичка школа, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ и Народни музеј. Тако су се практични и теоријски часови одржавали у функционалном и подстицајном амбијенту школе, полазници су се упозналиса учесницима радионица Библиотеке у оквиру којих се на различите креативне начине одвија едукација о епској традицији, а обишли су и поставке Музеја, са посебном пажњом за ону посвећену Првом светском рату. У оквиру програма Радионице организована је и демонстрација израде гусала, коју је извео искусни мајстор Милић Шапоњић из Чачка. Радионици је присуствовало двадесет полазника-гуслара из различитих места у Србији, међу којима и дечаци са Косова и Метохије, као и деца из Сребренице, што је био максималан број у односу пројектни план. Иако сразмерно кратко, време је ефикасно искоришћено за преношење општих поука, али и за индивидуални рад, а од дугорочне важности је подстрек који је полазницима донео рад и дружење са угледним гусларом Б. Вујачићем, па се може закључити да је циљ Радионице у потпуности остварен. Сви су пожелели да овакви сусрети постану редовни и да трају дуже, како би ефекти подучавања били још значајнији. Стварању предуслова за то медијском промоцијом пројектадопринела је Микс телевизија из Краљева, показујући своју одговорност и ангажованост на квалитетним пројектима у култури и образовању.

            Да је Краљево средина са великим интересовањем за епску традицију показује и посета концерту Гусле о Великом рату за слободу малог народа, који је с поштовањем за страдалеу том рату организовало Друштво гуслара „Жича“ у сарадњи са Друштвом гуслара „Вук Караџић“ из Београда и Домом Војске у Краљеву, а под покровитељством Града Краљева. Према сценарију Милутина Шарца, члана ДГ „Вук Караџић“, програм је имао културно-образовни карактер, подсећао је на историјске догађаје и личности кроз драмску нарацију и певање уз гусле. Публика је са високим емотивним набојем пратила потресне податке, али и уметничку експресивност певања уз гусле. Посебну приврженост показала је према „својој“ Бојани Пековић, девојчици која је дала велики допринос промоцији гусала, али и родног града. Несумњиво је да средине попут Краљева заслужују посебно признање за очување националног нематеријалног културног наслеђа, као и духовности у савременом друштву уопште.
                                         

03.Новембар 2014.
Састанак са помоћником министра просвете
31.Октобар 2014.
Састанак са представницима безбедносних структура

У циљу сагледавања безбедносне ситуације у граду Краљеву, али и на територији Рашког округа, градоначелник града Краљева Томислав Илић, са председником Скупштине Сретеном Јовановићем, својим помоћницима и члановима Градског већа, организовао је први састанак са институцијама релевантним за област безбедности. Састанку су присуствовали заменик начелника Полицијске управе Краљево Горан Тодоровић, начелник Безбедносно-информативне агенције Драган Перендија, начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић, командир Одреда жандармерије Дејан Луковић, виши јавни тужилац Милош Бзенић, основни јавни тужилац Аврам Антонијевић, председнице Вишег суда Биљана Николић, Основног суда Злата Ђорђевић и Привредног суда Милена Бакшуновић, управник Окружног затвора у Краљеву Драшко Вељковић.

Састанак је организован како би се увидело каква је безбедносна ситуација у Краљеву и какве проблеме ове институције имају у раду, а у којима локална самоуправа може да помогне.

Према речима градоначелника Томислава Илића, с обзиром на то да многи учесници данашњег састанка не покривају само територију града Краљева, већ и Рашког округа, разматрана је и безбедносна ситуација у округу и, како је навео, и у граду Краљеву и у Рашком округу, она је изузетна.

            На састанку се, између осталог, могло чути да је граду потребан Савет за безбедност, у чији рад би били укључени сви они који су присуствовали састанку. Било је речи и о предностима увођења видео надзора. Како је речено, проценат расветљавања кривичних дела већи је него прошле године, а евидентирана је велика количина шверцоване робе, цигара, дроге.

            Уочен је пораст малолетничког криминала, као и повећање броја тешких кривичних дела, за које је изречена казна од 30 до 40 година затвора. Такође, уочено је да све више жена бива ухваћено у крађи, као и да је све више случајева привредног криминала.

Предочено је и да Тужилаштво има велики број предмета преузетих са подручја Косова и Метохије. Упућена је молба да се нађе простор за складиштење одузете робе у кривичним поступцима.

            На састанку је указано на велики број извршења за неплаћене комуналије и струју. Чак 21.000 наших суграђана је добила извршна решења, али, ти грађани су толико сиромашни да најчешће не постоји ништа што би могло да им буде зеплењено, речено је.

Основни суд ће наредне године бити реновиран, а локална самоуправа ће заједно са Судом учествовати у решавању проблема паркинга, речено је.

            Истакнуто је и то да је град Краљево, након потписаног меморандума са Министарством правде, обезбедило две канцеларије у Општинској стамбеној агенцији, у којима ће се налазити повереници за лица осуђена на казне затвора до годину дана, нехатне починиоце кривичних дела односно починиоце блажих кривичних дела, који ће казну издржавати радом у јавном интересу у јавним предузећима и установама.

            Састанак је био прилика и да се истакне досадашња добра сарадња, да се изнесу предлози и нађу начини како би се безбедност у граду подигла на што виши ниво, али и да се сагледају проблеми у самом функционисању институција -учесника састанка у чијем решевању би град могао да помогне.  

 

 


30.Октобар 2014.
Посета деветочланој породици Пешића из Самаила

Породицу Пешић, Томислава и Гордану, и њихово седморо деце, који живе у Самаилима, посетили су градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик Милун Јовановић, начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево. Најмлађе дете има шест месеци, а најстарије 11 година. Четворо иде у школу. Родитељи немају сталан посао. Живе у у две мале просторије, без купатила. Део помоћи за завршетак куће прикупљен је захваљујући медијима, који су покренули акцију помоћи овој деветочланој породици. Донатор, наш човек из Ракове код Чачка, који живи у Француској, донирао је грађевински материјал и домаћини су почели да зидају спрат.

Како је приликом посете Пешићима изјавио градоначелник, град ће се сигурно прикључити акцији и помоћи овој многочланој породици и у изградњи куће и у стварању услова за нормалан живот.

„Град ће свакако стати иза ове акције. Обезбедићемо им услове за пристојан живот. Надам се да ће, осим града, бити ту још других донатора, које ћемо ми свакако анимирати, да помогну овој породици да кућу приведе намени и да пре зиме буде усељена. Град ће, у складу са својим могућностима, покушати да реши запослење бар једног од чланова породице, како би имали редовне приходе да би деци могли да помогну“, рекао је градоначелник Краљева. 

Апел за помоћ породици Пешић упућен је свима који имају могућности да им помогну.
 
 
 
 
 

29.Октобар 2014.
Представљена поставка у част предака

Борећи се против историјских заборава, град Краљево је део простора у Свечаној сали Градске управе посветио онима који су га водили до 1941. године.   Поставка у част краљева крунисаних у Жичи и предратних челника нашег града, представљена је данас кроз „сажету историју Краљева“ и кратак музички програм.

 „Ако ми будемо заборавили њих, тако ће и они који долазе иза нас заборављати нас. На овај начин, ми поручујемо будућим генерацијама да памте оно што се никако не заборавља, а то су људи. То је време успона и падова, свадбарења и бугарења, а било је тога у овом граду на претек“, рекао је Милош Милишић, члан одбора за обележавање значајних датума у историји нашег града, који је и водио програм.

Беседничар на данашњем догађају је био историчар Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево.

„Свечано отварамо један део прошлости града Краљева који је до сада био скрајнут и запостављен. То је велики период, са бројним учесницима. Овде сам првенствено пажњу посветио бившим председницима општине, од њиховог увођења у власт 1838. до 1941. године. Они су имали значајног утицаја на развој града, у своје време су били уважавани и цењени у граду Краљеву. Међутим, после неког периода, ми смо их избрисали из сећања. Ово је леп повод и прилика да се поново сетимо њих и неких времена када је Краљево било можда једно од највећих градилишта у Србији, када су се градиле две велике фабрике, мост, читаве колоније за раднике и велики број странаца. Све је то било значајно за развој нашег града, а ми смо веома мало пажње посвећивали томе. Ово је најсажетија историја града. На неки начин ће нас подсећати и терати да и даље истражујемо и подсећамо се тих времена када је Краљево било веома цењено, како у Србији, тако и даље“, рекао је Драшковић.

Присутнима се обратио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, иницијатор да се „заборављени председници општине краљевске“ спасу заборава.

„Задовољан сам због данашњег догађаја, јер сам ја био непосредни иницијатор да одужимо дуг према онима који су водили овај град, који су се крунисали у Жичи. Био би грех да се не сећамо дела наше историје јер, после нас, неко би се још мање сећао када не би били одужени дугови. Мислим да је тиме исправљена једна велика неправда. Још једна коцкица у историји Краљева ће бити сложена. Ко заборави своју историју, не заслужује своју будућност. Овде ћемо имати још један доказ историје колико краљева и када је крунисано у седмовратој Жичи“, поручио је Сретен Јовановић.

У музичком делу програма наступили су професори Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – Драгана Манојловић, соло певање, уз пратњу на клавиру Марка Голоскоковића.

 


 

 

 

Посета делегације Тениског савеза Србије                 29.10.2014.

 

 

Делегација Тениског савеза Србије, предвођена селектором Дејвис куп репрезентације Богданом Обрадовићем и менаџером ТСС Чедомиром Шошкићем, састала се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Град Краљево је истакао кандидатуру за одржавање првог кола Светске групе Дејвис купа, за меч Србија-Хрватска, од 6. до 8. марта 2015. године. То је и био повод посете челника ТСС, како би се упознали са тим да ли град и нова краљевачка хала спортова, која ће ускоро бити и званично отворена, испуњавају услове да тениска репрезентација Србије, у првом колу Дејвис купа, угости селекцију Хрватске. Они су домаћине упознали са тим да постоје и одређени стандарди Међународне тениске федерације (ITF) које треба испунити.

            Градоначелник Краљева је захвалио људима из Тениског савеза Србије на посети и подршци.

„Могу слободно да обећам да ће нова хала и комплетна инфраструктура у граду бити спремни за овај меч. Надам се да ћемо испунити све стандарде које захтевају од нас и да ће тај меч бити одржан у Краљеву“, рекао је градоначелник Илић.

„Краљево је велики спортски град. Један од разлога зашто хоћемо да организујемо Дејвис куп у Краљеву јесте да бисмо ширили тенис широм Србије. Знамо колико навијача имамо у Краљеву и сигурно да би овде била фантастична атмосфера. Већ смо посетили хотеле и видели да имате изузетан смештај. Отићи ћемо и до нове хале. Постоје одређени стандарди Међународне тениске федерације који морају да се испуне. Ја сам убеђен да је све уређено како треба, по правим стандардима. Потребно је још неколико пута сести за сто са људима који воде град и да направимо детаљан план“, рекао је селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић.

Како је најављено, Краљево би сада требало да посети техничко-стручна служба ТСС, а након њиховог извештаја Међународној тениској федерацији, и комисија Федерације, зарад комплетног извештаја.

Након пријема, домаћини су са гостима обишли и нову халу спортова у којој би, ако сви услови буду испуњени, требало да буде одржан овај велики спортски догађај.

 

 

 

 

28.Октобар 2014.
Комеморација поводом смрти Радомира Јовановића

IN MEMORIAM

 

РАДОМИР – РАДЕ ЈОВАНОВИЋ

23.02.1960-26.10.2014.

                                                    

У недељу, 26. октобра 2014. године, након кратке и тешке болести, у 55. години, преминуо је Радомир - Раде Јовановић, помоћник градоначелника града Краљева.

Радомир Јовановић је рођен 23. фебруара 1960. године у Краљеву.

Основну и средњу школу је завршио у Краљеву. Струковне студије економије, смер банкарство и финансије, завршио је на Београдском универзитету.

У краљевачком предузећу „Магнохром“, од 1986. до 1990. године, био је председник Комитета омладине.

Од 1990. до 2002. године се бавио приватним предузетништвом.

Од 2002. до 2006. године је био координатор Народне кухиње Црвеног крста Краљево.

Од 2006. до 2010. године је радио као комерцијалиста у АЛКА трговини”.

Од 2010. године је био запослен у Спортском центру „Ибар“ на пословима управника спортских објеката.

На местo помоћника градоначелника града Краљева за социјалну политику, социјална питања и спорт je постављен 2012. године.

Награђиван је више пута из области хуманитарног и спортског рада.

За собом је оставио супругу и сина. 

Радомир Јовановић је сахрањен у уторак, 28. октобра 2014. године, на гробљу у Кованлуку.

 

            На комеморацији су говорили градоначелник града Краљева Томислав Илић и председик Градског одбора Социјалистичке партије Србије Мирољуб Балтић.

Од Рада Јовановића, након опела код породичне куће у Ратини, опростио се и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

 

 Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића

 Обраћање председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића

 Обраћање председника ГО СПС Мирољуба Балтића


 28.Октобар 2014.
Отворена „Школица живота“ у Сирчи


Фондација Новак Ђоковић данас је у селу Сирча код Краљева свечано отворила Школицу живота” у оквиру Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“.

Предмет пројекта је помоћ предшколском образовном систему у смислу проширења капацитета, али и увођење нових и специјализованих програма у девастираним општинама, тамо где програми нису доступни деци. Њиме је до сада обухваћено више од 100 деце која нису имала никакав приступ предшколском образовном систему. Прогјекат подразумева и стручно усавршавање васпитача који ће радити у новоотвореним „Школицама“, али и другим предшколским установама.

У адаптацију просторија у Сирчи, обуку васпитача, куповину наставног материјала и играчака, Фондација је уложила 3.350.000 динара, а део новца уложио је и град Краљево. У простору дворишта ОШ Јован Цвијић у Сирчи, опремљене су две просторије за око 30 малишана узраста три до пет и по година, и за још 13 који ће похађати припремни предшколски програм.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, учешће града у овом пројекту било је око 800.000 динара. Он је изразио наду да ово неће бити једини пројекат у коме ће град Краљево учествовати са Фондацијом „Новак Ђоковић“.

Веома смо срећни што данас отварамо четврту Школицу живота”. Током протеклих неколико месеци вредно смо радили у жељи да деци у Краљеву обезбедимо још један простор у коме ће са својим другарима моћи да похађају васпитно-образовни програм. Поред адаптације простора у оквиру ОШ Јован Цвијић”, наш циљ је да реализацијом овог пројекта кроз обуке за професионално усвршавање, оснажимо васпитаче и укључимо заједницу у важна питања која се тичу раног образовања њихове деце. Заједничким напорима имамо прилику да унапредимо рани развој већем броју деце и, на примерима добре праксе и размене искустава, унапредимо програме према потребама локалне заједнице”, изјавила је приликом свечаног отварања Горана Џуџа Јаковљевић, пројектни менаџер Фондације.

Милена Бугариновић, директорка Основне школе Јован Цвијић”, са великом радошћу, уступила је просторије ове установе за потребе реализације програма и пружила значајну подршку.

С обзиром на то да је објекат био у сивој фази, адаптација је обухватала комплетне радове на завршетку споља и унутра. Након урађене термоизолације, фасадерских радова и уградње спољашње столарије, постављена је надстрешница преко целог улазног трема, санирано степениште и изведена прилазна рампа. Урађен је и нов развод водоводне и каналазицоне мреже, и у складу са потребама вртића изведен и нов развод централног грејања по просторијама.

Овај пројекат је веома важан у развоју деце предшколског узраста, посебно из сеоских средина. Изузетно смо захвални Фондацији на пруженој прилици да будемо део овог пројекта. Преуређени простор, који данас отварамо, пружа могућност креативног развијања деце и њихову укљученост у институционални облик васпитања и образовања. Драго ми је да је град Краљево препознао значај и обезбедио место где ова деца могу квалитетно да проводе време, учећи и играјући се“, изјавио је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

Програм Школице живота осмишљен је да би предшколско образовање било доступно деци из социјално угрожених средина, као и деци са сметњама у развоју.

Срећни смо што ће деца Сирче добити потребно стимулативно окружење за даљи развој. Захваљујемо Фондацији Новак Ђоковић у име деце, родитеља и Предшколскe установe“, истакла је Драгана Митић, директорка Предшколске установе „Олга Јoвичић Рита“.

Имплементациони партнер пројекта „Школице живота - заједно за детињство“ је ЦИП - Центар за интерактивну педагогију. Захваљујући њиховој стручној помоћи - како да се опреме и организују, затим организацији рада са децом, обукама запослених, унапређењу сарадње родитеља и установе, „Школице живота” постају простор за игру и учење наших најмађих и место сусрета целокупне заједнице.

Ово је четврта Школицаотворена у Србији. Осим у Сирчи, Книћу, Љигу и Рашки, Фондација ће до краја године отворити и „Школице“ у Владичином Хану и Мерошини.
 
 

 

28.Октобар 2014.
11.ванредна седница Градског већа

На данашњој седници Градског већа града Краљева донета су следећа решења, закључци ...>>>>>


24.Октобар 2014.
Седница Штаба за ванредне ситуације и јавни час у Сирчи

Градски штаб за ванредне ситуације града Краљева у петак, 24. октобра, седницу Штаба одржао је у селу Сирча. Командант Штаба, градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, начелник Штаба Радоица Кочовић, представници Црвеног крста Краљево и други чланови Штаба посетили су месну заједницу чији су мештани недавно самоорганизовано уређивали корито реке и потока.

Према речима градоначелника Краљева, то и јесте један од разлога што су имали седницу Штаба управо у овом селу. Данас су се подршци локалне самоуправе придружили и чланови Штаба и Црвеног крста одржавши јавни час о томе како се треба понашати у ванредним ситуацијама малишанима који похађају Основну школу „Јован Цвијић“ у Сирчи. Како је истакао градоначелник, подршка је најпре пружена деци предшколског узраста и до четвртог разреда.

Начелник Радоица Кочовић и представници Црвеног крста учили су децу како правилно реаговати у непредвиђеним ситуацијама. Јавни час имао је добар одзив. Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе Здравко Максимовић најавио је да ће Градски штаб наставити континуиране јавне часове у основним школама.

„Едукација младих и превентивни рад су јако важни. У пракси се показало да није довољно само новчано улагање, већ је циљ да се сви укључе и буду упознати са правилима понашања у ванредним ситуацијама. Најбитније је да генерације које стасају на време упознамо са изазовима који могу да се јаве, поготову што се степен ризика повећао после свих ових дешавања у последњих, рецимо, десет година, везано за елементарне непогоде од земљотреса, шумских пожара, поплава, огромних изливања водотокова првог реда“, изјавио је Максимовић.

Он је најавио и штампану публикацију „Породични приручник у ванредним ситуацијама – да ли знате како да заштитите себе и своју породицу од последица ванредних ситуација?“, која ће бити дељена деци.
 
 
 

23.Октобар 2014.
Трибина Савета за родну равноправност
                      
22.Октобар 2014.
Посета војницима и жандармерији у Копненој зони безбедности

„Није вам лако људи. Ко није паковао торбу, поздрављао се са својим најмилијма и одлазио на терен тај незна шта је мука“.
Речима  једног од гостију био би обележен обилазак градоначелника града Краљева Томислава Илића, Бобана Ђуровића председника Општине Врњачка Бања, Матеје Мијатовића начелника Рашког управног округа, Данета Станојчића, одборника у скупштине Врњачке Бање, Горана Тодоровића,  заменика начелника полицијске управе Краљево, генерала Маринка Павловића, команданта II Бригаде КОВ Србије и Дејана  Луковића, командира одреда Жандармерије, припадницима II Бригаде КОВ Србије који се налазе у бази Шушњак у Копненој зони безбедности на администартивној линији са Косовом и Метохијом и припаднике Жандармерије из Краљева на административном прелазу Мердаре.
Идеја за ову посету потекла је од градоначелника града Краљева Томислава Илића, који је желео да обиђе војнике и припаднике жандармерије из Краљева и да се сам увери у каквим условима живе и раде. Градоначелник је и једнима и другима на поклон од града Краљева донео по велики телевизор а председник општине Врњачка бања видео пројектор како би им олакшали време проведено на терену.

Генерал Маринко Павловић, команданта II Бригаде КОВ Србије који је добитник овогодишњег признања заслужног грађанина Краљева рекао је да је признање које је он добио признање за све припаднике ове бригаде и да је веома поносан на све њих.                                             


Градоначелник града Краљева Томислав Илић


Бобан Ђуровић председник Општине Врњачка Бања

генмерал Маринко Павловић командант II Бригаде КОВ Србије

Дејан Луковић, командир одреда Жандармерије

 

Градоначелник Краљева и гости присуствовали су вежби припадника војске у којој је приказан један од већих проблема са којим се сусрећу а то је нелегална сеча шума од стране непознатих веома наоружаних лица.

 

Посетом припадницима Жандармерије који се налазе у Мердарама нико од присутних гостију није био задовољан јер су услови у којима реде на веома лошем нивоу. По речима начелника Рашког управног округа Матеје Мијатовића сви ће се потрудити да им се обезбеде бољи услови за живот и рад, јер ако криминалци које они хапсе имају одличне услове у затворскиом јединицама држава мора и њима који су