Одштампај Пошаљи
Вести
19.Мај 2016.
Дани јоргована

Данас су градоначелник града Краљева Томислав Илић и чланови Друштва Српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“, на конференцији за новинаре, најавили одржавање традиционалне културно-туристичке и еколошке манифестације Дани јоргована“.

 

19.Мај 2016.
Најава Матурског плеса

Данас је одржана конференција за новинаре на којој су чланови Одбора за организацију Матурског плеса најавили одржавање овогодишње традиционалне манифестације „Матурски плес“ у нашем граду.

Конференцији за новинаре присуствовао је  градоначелник града Краљева Томислав Илић.
Град Краљево је први град у Србији који се 2005. године укључио у ову манифестацију захваљујући братским и партнерским везама са словеначким градом Марибором, будући да је идејни творац „Матурског плеса“ Плесни савез Словеније. 
        

17.Мај 2016.
Трка мира у Краљеву
 

Данас су у Краљево стигли учесници међународне Трке мира.

Трка „Peace Run” је глобална спортска манифестација посвећена миру, складу и пријатељству међу људима. Учесници ове манифестације носе упаљену бакљу као симбол људске тежње за лепшим и срећнијим светом. До сада је пронета кроз свих 49 земаља Европе и више од 150 земаља света, повезујући све људе у њиховој тежњи за светом у коме владају мир, љубав, склад и јединство. Порука је – ако можемо да трчимо заједно у миру и хармонији, онда можемо и да живимо заједно у миру и пријатељству. Прва трка је организована 1987. године и одиграва се сваке друге године.

Покровитељ Трке мира у нашој земљи и ове године је Народна скупштина Републике Србије, а подржали су је и Олимпијски комитет Србије и Министарство за спорт и омладину Републике Србије. 

Трка је ове године започела свој европски пут у Порту у Португалији 24. фебруара, а завршиће се 8. октобра у Риму у Италији. Иако редовно долази у Србију, први пут је траса кроз овај део. На путу кроз нашу земљу је прошла кроз Нови Пазар и Рашку, а учесници ће бакљу мира пронети и кроз Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Прокупље, Ниш, Белу Паланку, Пирот, Димитровград.

Бакљу мира су на уласку у наш град сачекали краљевачки атлетичари, деца, грађани, наставивши са српским и интернационалним тимом краљевачким улицама. На путу кроз град тркаче су поздрављали ученици краљевачких основних школа и старији суграђани.

Свечани дочек бакље мира је приређен у старој хали спортова, где је изведен шаролики културно-уметнички програм, у коме су се представили Фолклорни ансамбл и Дечји хор КУД „Абрашевић“, Фолклорни ансамбл „Карановац“, Балетска школа „АРТ Денис Касаткин“, плесна група „Континуум“, полазници школе „Рок планета“, ученице ОШ „Свети Сава“ су читале поруке мира, а чланови Градског хора „Црвчанин“ су отпевали химну „Трке мира“. Хала је била украшена цртежима и порукама мира краљевачких основаца.

У име града, учеснике трке је поздравио  градоначелник Томислав Илић, коме су гости предали бакљу, која је затим кружили међу учесницима програма и посетиоцима.

Краљево је имало много страдања, те тако имамо много разлога да желимо да увек буде мир, не само на овим просторима, већ у целом свету. Надам се да ћемо бити добри домаћини и да ћете бити задовољни нашим гостопримством. Краљево је, као и Србија, део Европе“, поручио је градоначелник Томислав Илић пожелевши тркачима добродошлицу.

            Краљевчане су поздравили сви учесници трке, ултрамаратонци, предвођени директором европског огранка „Трке мира“ Дипавајаном Ренером и директором „Трке мира“ у Србији Предрагом Кнежевићем. 

Вођа српског тима је нагласио да они трче по целом свету са упаљеном бакљом, која симлолизује мир, хармонију, љубав, пријатељство, поштовање, толеранцију међу људима, без обзира на расу, боју коже, припадност политичку или верску. Како је истакао, циљ им је да претрче све чланице Уједињених нација. Кнежевић је с поносом представио два члана нашег тима – један је победио на најдужој трци на свету од 3.100 миља (5.000 км), а други је претрчао другу по тежини трку на свету – десет дана и десет ноћи.

Покушавамо да инспиришемо људе на овај начин, да их усмеримо у правцу мира, који је на планети Земљи најпотребнији. Свако од нас треба да схвати да је на њему да учини први корак, што је и гесло ове трке, да не чекамо неког другог да учини нешто за нас у правцу мира, него да прво свако од нас успостави свој мир, па ћемо тако једног дана имати мир на Земљи. Сваки појединац је битан – и председници земаља и мала деца. Ношење бакље значи одговорност за читав свет. Носимо милионе жеља у бакљи и веома нам је драго да смо је донели и у Краљево. Пуно нам је срце на овако лепом дочеку“, рекао је Предраг Кнежевић.

            У припремама за дочек „Трке мира“ у граду Краљеву, поред одељења и служби Градске управе града Краљева, учествовали су КЦ „Рибница“, СЦ „Ибар“, ТОК, Краљевачко позориште, Полицијска управа, Школска управа, бројна удружења, друштва, појединци.
 
        
11.Мај 2016.
Нарцису у походе

Шездесета републичка планинарска акција „Нарцису у походе“, заказана за 15. мај, најављена је на конференцији за новинаре коју је организовао Организациони одбор. Према речима Милутина Вукосављевића, ове године се очекује око 3.000 учесника из Србије и земаља у окружењу, али понајвише Краљевчана. У сарадњи са „Вуловић транспортом“ обезбеђен је превоз, по цени карте – у 7.15 се са Кеја креће до Каменице, где ће у 8.00 часова бити отворена манифестација, након чега ће се кренути ка врху Столова. На три одморишта биће обезбеђени чај и освежавајући напици. У планинарском дому „Зорица Гиздавић“ биће организован бесплатан ручак за све учеснике. Вукосављевић је упутио апел учесницима да чувају природу, да не беру нарцисе, не иду возилима, а на 100 места ће бити постављене кесе за отпатке. Он је позвао све Краљевчане да крену у поход нарцису на планину Столови.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је изразио задовољство што ће Краљево бити центар који ће дочекати „бројне учеснике манифестације сарадње са природом, манифестације младости, правог односа како треба да вратимо природи оно што она нама пружа“.

„Када 60 година нешто живи, развија се, имало је смисла и да се роди и има перспективу. Град Краљево ће увек наћи своје место у овој манифестацији, будући да је једна од оних којима се придаје посебна пажња“, рекао је председник Скупштине.

Како је истакао директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић, манифестација је пример како треба промовисати одређене туристичке дестинације кроз манифестације које се организују.  

У организацији овогодишње манифестације „Нарцису у походе“ учествују Планинарско смучарско друштво „Гвоздац“, Туристичка организација Краљево,  Друштво гуслара Жича и град Краљево. Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта, Планинарски савез Србије допринели су у значајној мери реализацији пројекта обезбеђивањем дела неопходних средстава.

            

 

 

 Седница Градског већа                                                        10.05.2016.

 

На данашњој 58. Седници Градског већа града Краљева већници су донели следеће акте >>>>  

          

09.Мај 2016.
Дан победе

Град Краљево је и ове године, полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код Железничке станице, обележио 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Међу бројним делегацијама које су се поклониле пред спомеником жртвама Другог светског рата били су и представници града Краљева – председник Скупштине Сретен Јовановић, са својим замеником Ненадом Марковићем и сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници Војске, Полиције, Жандармерије, Друштва српско-руског пријатељства Краљев град, борачких удружења и организација.

Венац је положио и аташе Амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Банатов, који је на манифестацију у нашем граду дошао са својом кћерком. Банатов је, уз честитке свим житељима Србије, поручио да свака генерација мора да памти хероје Другог светског рата. Посебно је истакао да му је част што је позван и што је у нашем граду овим поводом. „Хвала Вама, хвала херојима“, поручио је он.

Свим становницима града Краљева и Србије, као и онима који су били жртве фашизма, Дан победе је честитао председник Скупштине Сретен Јовановић, „са осећањем поноса што припада народу који је смогао снаге да тада, пре 71 годину, са својим савезницима, истраје до краја и ослободи ове просторе од највећег зла које је задесило нашу земљу – фашизма“.

„Град Краљево обележава 9. мај, са поруком, првенствено младима, да се тај дан, то време, те жртве никада не смеју заборавити. Своја сећања, своју обавезу морамо преносити поколењима која долазе да бисмо увек знали да ценимо слободу“, поручио је председник Скупштине.

Oбраћање председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића

 

 

 

 

Амбасадор Норвешке у Краљеву                                                      08.05.2016.

 

 

Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад је посетио Краљево и састао се са представницима града, на челу са замеником градоначелника Милуном Јовановићем. Повод доласка амбасадора у наш град је био гостовање једног норвешког хора.
Наиме, краљевачка Музичка школа „Стеван Мокрањац“ је, у сарадњи са  Чедомиром Попадићем, Краљевчанином који је већ „гостовао“ у свом родном граду са норвешким певачима, организовала „Норвешко-српско културно вече“. Попадић, који је и бивши ученик краљевачке Музичке школе, овог пута је у наш град довео Мушки хор норвешког града Шијена и солисту норвешке опере, најмлађег члана педесеточланог хора са најдужом традицијом у Норвешкој. На концерту је наступио и хор средњошколаца Музичке школе, под диригентском палицом Дуње Маринковић, као и професори флауте, клавира, соло певања.
Концерту је присуствовао и амбасадор Краљевине Норвешке.

Заменик градоначелника је приликом сусрета са амбасадором истакао да се нада успостављању контаката и у области привреде и политике. „Иако је велика дистанца, ништа није далеко“, рекао је Јовановић, истакавши пример норвешке фабрике између Баточине и Крагујевца. Он је позвао амбасадора да помогне да у Краљево дође нека производња, уз обећање да је Краљево спремно да створи предуслове – будући да је то и жеља и потреба града Краљева.
Амбасадор Норвешке је први, али, како је рекао, не и последњи пут у Краљеву.

„Следећи пут ћу имати више времена да обиђем овај град који заузима централну позицију како географски, тако и историјски. Надам се да ће, осим културне, сарадња да се настави и у пољима економије и инвестиција. Култура је први корак ка таквој сарадњи, кроз културу се два народа упознају. Надам се да ће концерт допринети већој сарадњи наших земаља“, рекао је Њ.е. амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад.

         

 

28.Април 2016.
Ускршње честитке

          
         

          

          

 

27.Април 2016.
Глумци „Војне академије“ у нашем граду

Град Краљево је угостио продуцента Небојшу Гарића и део глумачке екипе игране серије „Војна академија“, посвећене српској Војној академији и њеним кадетима. Млади глумци Бојан Перић, Бранко Јанковић и Иван Михаиловић су се најпре дружили са ученицима у ОШ „Вук Караџић“ у Рибници, а затим су их, у градској кући, дочекали градоначелник града Краљева Томислав Илић и народни посланик Зоран Бојанић.

Како сами кажу, популарни актери гледане серије су доласком у наш град желели да изненаде и малишане који са њима могу да се друже само преко малих екрана. Истичу велико задовољство тиме што могу да измаме дечје осмехе и донесу позитивну енергију тамо где се појаве.

Гостима ово није први долазак у Краљево, будући да су били на премијери филма „Војна академија“, као и на аеродрому у Лађевцима.

„Увек се радо враћамо у места у којима смо били. Ви нас увек лепо угостите, имате лепе ресторане, насмејане људе...“, кажу „Стошић“, „Џаковић“ и „Клисура“.

Како су најавили, снимање серије ће бити настављено, са истом екипом.

Градоначелник је захвалио продуценту серије и глумцима што су посетили краљевачке основце.

„Надам се да ћемо се и даље дружити и сарађивати, како са актерима серије, тако и са представницима Војске, будући да имамо и Краљевчане који су у Министарству одбране“, рекао је градоначелник, истакавши да глумци „Војне академије“ промовишу оно што је најчасније у српском народу – војни позив.

„Ми смо глумци који, кроз културу и 'војску', чувамо свој народ – преко серија и као људи који воле земљу, сарађују са Војском, радимо на моралу свог народа“, поручили су главни актери „Војне академије“.
       

26.Април 2016.
Додела стипендија

Град Краљево је и ове године доделио стипендије својим најуспешнијим студентима. У складу са Одлуком градске Комисије за доделу стипендија, 50 најбоље рангираних, са просечном оценом од 10.00 до 8.54, који су испунили услове Конкурса за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2015/2016. годину, потписали су уговоре са градоначелником. Они ће, у десет једнаких месечних рата, добити по 100.000 динара.

Студенте и њихове родитеље је поздравио градоначелник Краљева Томислав Илић. Он је истакао да град препознаје и цени и то што студенти раде, али и то колико родитељи улажу у њих.

„Наши најбољи студенти су понос овог града. Најбоља инвестиција коју град Краљево има и у коју улаже је образовање младих људи. Та инвестиција ће се свакако вратити, ако не Краљеву, Србији свакако. Наша дужност је да своје најбоље студенте вратимо у Краљево, да им обезбедимо услове како би могли несметано да живе и раде у свом граду. Надам се да ћете се вратити у Краљево и да ћете знање стечено на студијама пренети овде“, поручио је градоначелник младим суграђанима.  

Стипендисти, студенти редовних и академских мастер студија, кажу да им је драго да град Краљево препознаје њихов труд, рад, таленат. Веома су захвални што им помаже и цени праве вредности. Како кажу, стипендија им је веома важна, али не само износ, који ће сигурно помоћи у даљем студирању, већ и част коју им град њоме указује.

Свечаности је, уз чланове Комисије, присуствовао и начелник Градске управе града Краљева, председник Комисије за доделу стипендија, Милош Петровић. Како је истакао, за 50 стипендија пријавило се укупно 50 студената, који су испунили услове – да имају пребивалиште на територији града Краљева и да су на редовном режиму студирања. Није било приговора ни жалби.  

            Потписивање су пратили наступи ученика четвртог разреда краљевачке Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ - Митар Павловић је на хармоници извео композицију Белошицког Шпански триптих, став 3, а Александар Дукић Моцартову сонату, први став, опус 10, на клавиру.


          

 

24.Април 2016.
Избори у Србији

Сва изборна места на територији града Краљева отворена су у 7.оо часова. Из Радног тела Републичке изборне комисије за град Краљево стигло је обавештење да у изборном процесу нису уочене никакве неправилности.

   ОБАВЕШТЕЊЕ Радног тела Републичке изборне комисије за град Краљево

      

 

22.Април 2016.
Обележен Дан Војске Србије

Пригодном свечаношћу у касарни „Рибница“ данас је Друга бригада Kопнене војске обележила Дан Војске Србије. Гостима и припадницима Бригаде обратио се заступник команданта Бригаде, пуковник Жељко Кузмановић.
Дан Војске Србије обележава се 23. априла, на дан када је у Такову 1815. године подигнут Други српски устанак. Тог дана, на Цвети, на скупу виђенијих људи у Такову донета је одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од турске власти, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
        

22.Април 2016.
Седница Градског већа града Краљева

На данашњој педесет седмој (ванредној) седници Градског већа града Краљева пред већницима су се нашле следеће тачке дневног реда:

1.    Разматрање Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Градској управи града Краљева, који је дана 15.04.2016.године донео начелник Градске управе под бројем 110-2/16, и доношење решења о давању сагласности на Правилник

2.    Разматрање Предлога решења о расподели средстава за сунфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Краљева у 2016. години, Предлога Комисије за оцењивање пројеката за остваривање јавног интереса о расподели средстава из буџета града Краљева, и доношење Решења

3.    Разматрање информације и изјашњења ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“ поводом закључка Градског већа број 06-93/2016-III од 19.04.2016. године, Предлога закључка о прихватању иницијативе за достављање предлога за инвестиционо одржавање ојачањем коловозне конструкције улица и некатегорисаних путева у сврху подстицаја производно-привредних активности и развоја сеоског туризма, и доношење закључка

4.    Разматрање захтева Радомира Стефановића за отпис дуга по основу закупа пословног простора „Лувр“ и „Укус“ у Краљеву, у Ул.Милоша Великог број 2 и доношење Закључка

          

21.Април 2016.
Радови на магистралном путу

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, са сарадницима, обишли су радове на репарацији Ибарске магистрале, у делу од вијадукта у Адранима ка уласку у град.

Како је истакао начелник, захваљујући Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и републичкој Дирекцији за путеве, у граду Краљеву смо имали много инфраструктурних улагања. Једно од највећих је изградња пута од Мрчајеваца до Краљева, односно од Адрана до Краљева, где ће бити направљена два кружна тока и две сервисне саобраћајнице. Вредност радова, у дужини од 18,8 километара, износи око 720 милиона динара. Краљевачка Дирекција за планирање и изградњу је успела да, са Министарством, обезбеди накнадних 20 милиона за сервисне саобраћајнице. Према речима начелника РУО Симовића, репарација Ибарске магистрале у овом делу је од великог значаја јер се ту налази индустријска зона Шеовац, као и велики продајни објекти.

„Надам се да ћемо овде, везано са аеродромом и изградњом коридора који ће повезивате Појате и Прељину, добити једно добро инфраструктурно решење за град и да ће то бити нешто чиме ће Краљево моћи да се поноси у наредном периоду“, рекао је Симовић.

И градоначелник града Краљева Томислав Илић истиче да је ово једна од најзначајнијих инвестиција у току ове године, која је договорена прошле године са Владом Републике Србије и ресорним министарствима.

„Реконструкција овог дела магистрале је била неопходна. Биће то једна од модернијих саобраћајница. Ради се проширење, разгушиће се гужве које су биле на овом делу пута, уз још два кружна тока. У току претходне године Влада је издвојила значајна средства за инфраструктурне објекте у граду Краљеву. Надамо се да ће и даље бити инвестиционих улагања“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.   

Планирано је да радови, започети 31. марта, буду завршени 1. јула ове године.
         

19.Април 2016.
Имендан града Краљева

 

Град Краљево 134 године поносно носи своје краљевско име - од 19. априла 1882. године, када је краљ Милан Обреновић удовољио жељи и молби житеља вароши Карановац да се њихово место назове Краљево. Поводом овог датума, који се обележава као Имендан града, приређена је свечана академија, као нека врста времеплова кроз историју и време, подсећање на људе и догађаје који су уткани у темеље Краљева, града где се спајају Ибар и Морава, где су се укрштали царски друмови, места које представља природну капију Долине векова, вароши на коју с вечери падају сенке купола и звоника Жиче, мајке српских манастира, колевке наше писмености и државности.

Честитајући Имендан града, градоначелник Краљева Томислав Илић је, између осталог, поручио:

Имамо се за чим окренути, али морамо и у будућност гледати. Време пред нама јесте време изазова, али и великих прилика да идућег Имендана побројимо шта смо на корист града и његових житеља урадили.“

У пригодној беседи, по којој је и академија названа - „Именом исписана историја“, професор историје Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево, осврнула се на то како је наш град, уместо турског, понео краљевско име.

Академију је пратила и изложба Историјског архива Краљево у фоајеу Краљевачког позоришта, која говори о овом јако важном историјском периоду града Краљева, када смо од вароши Карановац постали данашње Краљево. Панои, између осталог, приказују проглашење Краљевине Србије, путовање краља Милана по Србији, његов долазак у Карановац, промену имена.

У складу са речима председника Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милоша Милишића, град Краљево има однос према догађајима из прошлости како бисмо имали и будућност. Тако је у оквиру обележавања овогодишњег Имендана припремљен вишенедељни програм.

Централни догађај, академију, припремили су Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљевачко позориште, Културни центар „Рибница“ и Историјски архив.

У програму су учествовали глумци Краљевачког позоришта, који су казивали стихове Верослава Стефановића „Једно столеће Краљева“ и „Кад се градила Жича“ Милана Ђокића. Градски хор „Црвчанин“ је извео химну Србије „Боже правде“ и композицију Константина Бабића „Узори, Маро“. Приказан је и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.   

 

         Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића

      ♦  БЕСЕДА „Именом исписана историја“ Весне Милојевић професора
                       историје
и директора Историјског архива Краљево


        

 

 

 

Постављен камен темељац за затворен базен                19.04.2016.

 

На Имендан града Краљева, 19. април, поред нове хале спортова, започети су радови на изградњи затвореног базена. Камен темељац су положили градоначелник града Краљева Томислав Илић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, директорка Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијајловић, са посланицима у последњем сазиву Народне скупштине Александром Томић и Зораном Бабићем.

Како је изјавио градоначелник Краљева Томислав Илић, град је прошле године донео одлуку о градњи затвореног базена.

Решили смо да опремимо спортску комуналну инфраструктуру и да, поред хале, изградимо и затворени базен. Верујем да су се овоме највише обрадовали спортисти који дуги низ година нису могли да учествују у вишим ранговима такмичења управо због недостатка базена, као и пливачи, који имају изузетне резултате. Надам се да ће на Имендан 2019. године затворени базен бити завршен“, рекао је градоначелник.

Начелник РУО Небојша Симовић је истакао значај базена за здрав живот суграђана, посебно школске деце и омладине, за побољшање квалитета живота, али и за развој спортског туризма. Он је поменуо и израду пројекта за „спортско село на Гочу.

Уз Врњачку Бању, која има два национална кампа - за одбојку и ватерполо, увезаћемо озбиљну спортску понуду на нивоу Србије, чак региона. Уз аутодром Берановац, надамо се да ћемо постати препознатљива спортска дестинација. Поспешићемо развој угоститељства и туризма у Краљеву. Сем тога, желимо да наша деца не одлазе у друге градове да би се бавила спортом, већ да у свом граду имају све што им је потребно. Очекујемо подршку Владе и Министарства за омладину и спорт, али и донације, да свако препозна ову причу као друштвенокорисну“, изјавио је начелник.

За изградњу затвореног базена, град Краљево се кредитно задужио 30 милиона динара. Почетком марта потписан је уговор са извођачем прве фазе радова, предузећем „Ратко Митровић из Чачка. Вредност почетних радова је нешто више од 15 милиона динара. С обзиром на то да се, према речима директорке Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марице Мијајловић, остатак очекује из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарству је достављена сва потребна документација, урађен предмер и предрачун по фазама.

Отприлике по два пута два милиона евра нам је обећано. За прву фазу - грубе радове и окровљавање, потребно је око 290 милиона динара, а за комплетну инвестицију, са уређењем околног терена, око 900 милиона динара“, каже директорка.

Затворени базен ће имати два базенаједан димензија 25х33 метра и дубине 2 метра, и базен за непливаче 25х12,5 метара, дубине 0,8-1,33 метра. Нето површина је 7.400 м2, бруто 6.900 м2. Капацитет је око 450 гледалаца, а укупан број људи у објекту може да буде око 650. Рок за завршетак је април 2019. године.

Покренута је иницијатива да затворени базен понесе име пионира ватерпола и пливања у Краљеву, чувеног краљевачког хирурга, дугогодишњег председника Пливачког ватерполо клуба Краљево, почасног грађанина града Краљева, др Слободана-Дана Лукића, који је трагично изгубио живот.

 

                   

18.Април 2016.
Најава Имендана града Краљева

Уочи обележавања 19. априла - Имендана града Краљева, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и чланови Организационог одбора за обележавање овог значајног датума, одржали су конференцију за новинаре, на којој су најавили програм обележавања.

            Председник Скупштине је подсетио на то да од 19. априла 1882. године наш град, уместо турског, носи краљевско име, и најавио вишедневни програм које градске установе културе припремају у част обележавања Имендана. Он је изразио задовољство што је „тај датум извучен из летаргије, из тога да се само помиње, али не и обележава“.

„Сматрам да и убудуће треба да пружимо допринос томе да све датуме који нас идентификују обележимо на достојанствен начин, да је то наша обавеза, и према новим генерацијама и према историји“, рекао је председник Скупштине Сретен Јовановић, истакавши да нема много градова који, као наш, обележавају дан када су добили име, нарочито не „краљевско“.

У активности организоване поводом Имендана укључене су институције из области културе, које и кроз редовне активности, планским актима за сваку годину, планирају програме поводом овог значајног догађаја из историје нашег града.

Централни догађај је свакако свечана академија, ове године названа „Именом исписана историја“, која ће бити одржана у уторак, 19. априла 2016, у Краљевачком позоришту, са почетком у 13.00 часова. На академији је предвиђено обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића, а беседу ће казивати професорка историје и директорка Историјског архива Краљево Весна Милојевић. Глумци Краљевачког позоришта ће говорити пригодне стихове, а наступиће и Градски хор „Црвчанин“. Биће приказан и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.

Свечану академију прати, у фоајеу Краљевачког позоришта, истоимена изложба Историјског архива Краљево, на којој су, како је истакла директорка Архива и ауторка изложбе Весна Милојевић, представљени детаљи везани за промену имена вароши Карановац у Краљево, поткрепљени званичним документима. Изложба садржи и исечке из Српских новина и низ фотографија,а  приређена је уз помоћ Архива Србије и Историјског музеја Србије и Народног музеја Краљево. Биће отворена од 19. априла до 2. маја.

Председник Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милош Милишић је истакао да је прослављање овог празника од 2012. године у надлежности и под покровитељством града Краљева. Он се осврнуо на све што су краљевачки кутурни посленици припремили у част обележавања овог дана, издвојивши програм посвећен сликару Моми Антоновићу и гостовање Краљевачког позоришта са представом „Професионалац“ у београдском Звездара театру, на позив редитеља и писца текста Душана Ковачевића.

Директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и, однедавно, председница Завичајног друштва Краљево Драгана Типсаревић, подсетила је на то да је 19. април рођендан Завичајног друштва, које тај дан обележава низом активности. Традиционално, првој беби која се роди тог дана, завичајци поклањају штедну књижицу са 5.000 динара, пакет чији је спонзор Апотека Краљево, а обилазе и дете које на тај дан слави први рођендан и уручују му чланску карту Завичајног друштва. Такође, објављују и лист Краљевачки завичај.

Како је речено на конференцији, у сарадњи са Школском управом, 19. априла, један час у краљевачким школама ће бити посвећен Имендану.

 

                
             

                  КЛИК НА СЛИКУ ЗА ВЕЛИКИ ФОРМАТ

15.Април 2016.
Најава ауто трка на Берановцу

Отварање сезоне у аутомобилизму, у Краљеву, на аутодрому Берановац, најавили су данас градоначелник града Краљева Томислав Илић и генерални секретар Спортског ауто и картинг савеза Србије (САКСС) Горан Тороман. Они су на конференцији за новинаре најавили ауто-трке које ће бити организоване у нашем граду током викенда – „Награда Краљева 2016“ – „Берановац ауто-шоу“.

Ауто-трке на брдским стазама „Награда Краљева 2016“, која се бодује за Шампионат Србије у ауто-тркама на брдским стазама, односно Спринт ауто-рели „Берановац 2016“, који се бодује за Шампионат Србије у ауто-релију, а који су уписани у календар такмичења Шампионата Србије за 2016. годину, биће одржане на аутодрому Берановац, у суботу, 16. априла, и недељу, 17. априла 2016. године.

Како је најавио генерални секретар САКСС-а, учествују возачи из домаћег шампионата.

„Први пут имамо промотивну вожњу нове дисциплине у САКСС-у – 402 метра, популарне „drag трке један на један. Направићемо промотивну трку 202 метра. Тридесетак најбољих возача Србије доћи ће да покажу Србији шта знају. Најбољи добијају пехаре“, рекао је Тороман. 

Трке почињу у 12.30 часова оба дана. Промотивна трка у суботу стартује у 17.00 часова. У недељу се очекује да ће први возач трку дугу 46 километара завршити око 18.00 часова. 

Како је градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао, град Краљево је, уз Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) Београд, организатор, у складу са Уговором  потписаним прошле године, којим су се споразумели да у сезонама 2015-2019. заједнички организују ауто-трку на кружним стазама која би се бодовала за Национални шампионат Србије на кружним стазама.  


         
12.Април 2016.

Једанаеста међународна конференција „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ (БСЛЗ), која се од 13. до 16. априла одржава у Конгресном центру „Звезда“ у Врњачкој Бањи, а под покровитељством града Краљева, најављена је на конференцији за новинаре. Домаћин Конференције БСЛЗ, која се организује у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја 2011-2020 – „Безбедност  саобраћаја је систем, а не појединац!“, јесу Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и општина Врњачка Бања.

Како је објаснио председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић, град Краљево није имао адекватне капацитете за одржавање тако великог скупа чији организатори имају специфичне захтеве, тако да, с обзиром на то да са општином Врњачка Бања имамо добру сарадњу, између осталог и у циљу безбедности саобраћаја на путевима, Конференција се одржава у Бањи.  

Он је подсетио на то да је Краљево на претходна два скупа проглашавано за најактивнију локалну самоуправу у области безбедности саобраћаја у Србији и замолио организаторе да ове године „заобиђу“ наш град са наградом.

„Иако смо вероватно опет заслужили награду, верујем да постоје друге општине и градови у којима се добро ради, а ми ове године желимо да будемо добри домаћини“, поручио је Марковић.

Он је нагласио да рад у безбедности саобраћаја мора да буде константан, да мора да се обрати пажња на све учеснике у саобраћају, посебно на угрожене категорије – децу, стара лица, мотоциклисте, бициклисте.

„Некада се то ради кроз кампању, едукацију или набавку техничких средстава, попут седишта за бебе. На све начине покушавамо да побољшамо безбедност саобраћаја. Кроз програм рада Савета, који се усваја на почетку године, одредимо активности према одређеним категоријама“, каже Марковић.

Председник краљевачког Савета је посебно истакао чињеницу да је на територији нашег града, за прва три месеца ове године, погинула само једна особа. 

Како је најавио, увођење видео надзора у нашем граду се планира након ребаланса буџета у овој години, а постављање брзинског дисплеја наредне седмице, након повезивања дисплеја на извор напајања, и то у улицама Јована Дерока, Доситејевој и у Рибници на Жичком путу.

Проф. Крсто Липовац, председник Програмског одбора Конференције и шеф Катедре за безбедност саобраћаја на Саобраћајном факултету, истакао је да је Савет за безбедност на територији града Краљева спровео неколико веома значајних и за Србију иновативних активности у безбедности саобраћаја и, у тим областима, постао лидер, од којег се учи. 

Према речима Липовца, Конференција има циљеве – трансфер знања из света, трансфер међународне најбоље праксе и трансфер различитих важних докумената из међународне праксе. Има амбицију да подстакне рад на локалу и помогне сталном унапређивању организација које раде на локалу, успостављању своје и координације са државним институцијама. Конференција је прилика да се представе локалне самоуправе колико је и шта ко радио.

„Надамо се да ће будућност управљања безбедношћу саобраћаја да се темељи на чињеницама јер је то једини начин да се смањи број настрадалих у саобраћају. То је прилика и да произвођачи представе најновију опрему која се користи у безбедности саобраћаја на међународној изложби опреме“, рекао је Липовац.

Према његовим речима, све је веће интересовање младих студената да долазе на конференцију и пишу радове. Три најбоља студентска рада биће награђена и штампана у зборницима радова.

Србија је имала период од четири године непрекидног опадања броја настрадалих. Године 2014. погинуло је 536 људи, али 2015. је забележен значајан пораст броја погинулих за 90, о чему ће, како је рекао, бити речи на Конференцији – и критички, али и да се извуку поуке. Он је истакао да је Краљево у том периоду имало пад броја погинулих, додавши да „тамо где радите, имате ефекта, где не радите, немате“.

Драган Говедарица, председник Савета за безбедност саобраћаја општине Врњачка Бања, истакао је да добра сарадња општине Врњачка Бања и града Краљева може бити добар знак и за друге општине и градове како заједничким снагама може да се промовише све оно што утиче на безбедност саобраћаја. 

Др Миладин Нешић, доцент на предмету безбедност саобраћаја на Криминалистичко-полицијској академији и председник Организационог одбора Конференције БСЛЗ, нагласио је да је најбољи начин да се утиче на безбедност саобраћаја да се поштују одредбе, а да се прекршиоци кажњавају.

БСЛЗ међународна конференција спада у најзначајније научно-стручне скупове који су посвећени безбедности саобраћаја, а који се одржавају у региону југоисточне Европе и међу значајније скупове ове врсте у Европи. Прошлогодишњој Конференцији, одржаној у Крагујевцу, присуствовао је 331 учесник из Србије и иностранства – представници локалних заједница, образовних институција, компанија, јавних предузећа, државних установа, министарстава и др. Ове године се очекује око 400 учесника.

Конференција се одржава у организацији Криминалистичко-полицијске академије из Београда, Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, Факултета техничких наука из Новог Сада, Факултета прометних знаности из Загреба, Националног техничког универзитета из Атине, Агенције за безбедност саобраћаја Србије, Удружења за безбедност саобраћаја Србије, удружења „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“, „Савет за безбедност саобраћаја“ и других надлежних институција из земље и региона, уз подршку Министарства просвете и науке РС.

Спонзори Конференције су фирма „МРГ“ из Београда, 3М – мултинационална компанија, фирме „Модел 5“, „Селма“ и „Сигнал“, а биће и још неколико излагача на изложби која прати Конференцију.

 

 
         

 

          

KZS SAVET from zoran ljubojevic on Vimeo.

11.Април 2016.

 

 

Дан победе                                                                                            09.05.2016.

 

 

Град Краљево је и ове године, полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код Железничке станице, обележио 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Међу бројним делегацијама које су се поклониле пред спомеником жртвама Другог светског рата били су и представници града Краљева – председник Скупштине Сретен Јовановић, са својим замеником Ненадом Марковићем и сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници Војске, Полиције, Жандармерије, Друштва српско-руског пријатељства Краљев град, борачких удружења и организација.

Венац је положио и аташе Амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Банатов, који је на манифестацију у нашем граду дошао са својом кћерком. Банатов је, уз честитке свим житељима Србије, поручио да свака генерација мора да памти хероје Другог светског рата. Посебно је истакао да му је част што је позван и што је у нашем граду овим поводом. „Хвала Вама, хвала херојима“, поручио је он.

Свим становницима града Краљева и Србије, као и онима који су били жртве фашизма, Дан победе је честитао председник Скупштине Сретен Јовановић, „са осећањем поноса што припада народу који је смогао снаге да тада, пре 71 годину, са својим савезницима, истраје до краја и ослободи ове просторе од највећег зла које је задесило нашу земљу – фашизма“.

„Град Краљево обележава 9. мај, са поруком, првенствено младима, да се тај дан, то време, те жртве никада не смеју заборавити. Своја сећања, своју обавезу морамо преносити поколењима која долазе да бисмо увек знали да ценимо слободу“, поручио је председник Скупштине.

        

 

08.Април 2016.
Градоначелник поклонио карте за позориште ученицима

 

Поводом гостовања представе „Говорна мана“ у Краљевачком позоришту, градоначелник града Краљева Томислав Илић је поклонио 20 карата најбољим ученицима и студентима града Краљева. 
Наши млади суграђани ће тако у недељу, 10. априла, моћи да уживају у представи Народног позоришта из Београда, у којој, између осталих, игра Краљевчанин Небојша Дугалић. 

       
                     

08.Април 2016.
Светски дан Рома

Поводом обележавања Светског дана Рома - 8. априла, градоначелник града Краљева Томислав Илић је, на пријему уприличеном тим поводом, честитао празник својим суграђанима ромске националности. Како је рекао, локална самоуправа се потрудила да много тога обезбеди Ромима као националној мањини.

„У току дана ћемо добити уговоре о контејнерима, који ће заменити  шаторско насеље, које ће бити расељено, и сви ће колико-толико добити пристојне услове за живот. У декади Рома град Краљево је много тога урадио. Надам се да ћемо и даље и ми као град, али и друге организације, помоћи Ромима у школовању, у побољшању услова живота“, поручио је градоначелник Краљева.

И председник РНВО „Руке пријатељства“ Зоран Петровић је честитао свим грађанима ромске националности празник и захвалио на указаном поштовању.

Пријему су такође присуствповали пријатељи и сарадници Канцеларије за ромска питања, између осталих, представници града, чланови Градског већа, школа, Центра за социјални рад, ПУ „Олга Јовичић Рита“, као и ученици средњих школа са својом менторком, која им помаже да савладају све препреке током средњошколског образовања и да утиче на њих да упишу више и високе школе.

            Светски дан Рома се обележава од 1971. године, када је 8. априла у Лондону одржан Први светски конгрес Рома. Обележавање овог датума омогућава очување ромске културе и традиције, као и могућност да већинско становништво упозна ромски народ. Цивилно друштво треба да обрати пажњу на проблеме са којима се Роми свакодневно суочавају, нарочито у области здравства, образовања, запошљавања, економског оснаживања.

Чланица Градског већа Гордана Стојковић је напоменула да је градоначелник оформио радну групу за израду нацрта локалног акционог плана за унапређење положаја Рома у граду Краљеву, који ће се ускладити са Националном стратегијом и Стратегијом развоја града Краљева од 2106. до 2020. године.

„Учинићемо све да положај Рома у области становања, образовања, социјалне заштите, здравства буде равномерно заступљен и да се ваша група не осети као веома маргинализована друштвено осетљива група у нашем друштву. Локална заједница ће наставити своје активности да би положај и деце и  одраслих био што бољи“, поручила је већница.  

            Након састанка приказане су презентације два пројекта која унапређују положај чланова ромске заједнице – „Библиотека играчака – РЕФ“ и „Подршка ромским породицама ка бољем сутра“ Канцеларије за људска и мањинска права.
          

07.Април 2016.
Састанак локалних самоуправа слива Западне Мораве

Град Краљево је био домаћин иницијалног састанка са градовима и општинама дуж слива Западне Мораве, коме су присуствовали и представници Канцеларијe за управљање јавним улагањима, UNDP, Сталнe конференцијe градова и општина, ЈВП „Србијаводе“.

Циљ организовања једног оваквог састанка je био да се усвоје полазни акти за даље активности на смањењу ризика од поплава и иницирала израда Студије унапређења заштите од вода у сливу Западне Мораве. Наиме, како би се предупредила потенцијално ризична ситуација и избегле евентуалне милионске штете, дошло се до идеје да се изради студија за слив Западне Мораве. Циљ њене израде је да се укаже на мере којима се умањује ризик од поплава и потенцијалних штета на инфраструктури, да се на тај начин развије систем заштите угрожених подручја у сливу Западне Мораве и заштите градови и општине који се налазе у њеној близини.

Поред заједничке израде планских аката, стекла би се могућност за правовремену размену релeвантних информација о потенцијалним опасностима између градова и општина и заједничко реаговање у случајевима елементарних непогода и других несрећа.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, на састанку је договорено да се првенствено ради на превенцији, заједно са ЈВП „Србијаводе“, Канцеларијом за управљање јавним улагањима, Сталном конференцијом градова и општина. Донети су закључци да потекне иницијатива ка јединицама локалне самоуправе у вези са потписивањем меморандума о међусобној сарадњи и да се Влади РС, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима и СКГО, пошаље захтев за израду стратегије. Градоначелник је искористио прилику да саопшти да је у Краљеву извршена прва исплата - по првих 12 решења које је донела градска Комисија за процену штете.

            Заменик директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић је истакла да Канцеларија поздравља потез града Краљева да окупи јединице локалне самоуправе у сливу Западне Мораве и иницијативу која има за циљ израду превентивних мера заштите од поплава и суша. Она је нагласила да је разговор са свим учесницима, који желе да учествују и пруже подршку оваквим иницијативама, протекао јако добро.

„Регионално удруживање јединица локалних самоуправа за будуће превентивне мере треба да смањи ризик од будућих поплава, али и финансијска издвајања општина и градова за превентивне мере“, поручила је Недељковићева.

            Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић сматра да је остварен циљ састанка - доношење одговарајућих закључака - да меморандум о заједничкој сарадњи буде упућен на усвајање локалним скупштинама, а ка СКГО, Канцеларији за управљање јавним улагањима и UNDP – израда студије која би била основ за даље активнкости. Он је захвалио UNDP, чији представник је граду Краљеву донео на поклон мултикоптер, који ће послужити за снимање угрожених територија, неких ресурса, локалних путева. Такође је изразио наду да је ово само први у низу састанака који ће претходити формирању регионалног центра слива Западне Мораве и да ће студија бии готова за годину-годину и по дана, ако Влада прихвати предлог.

Максимовић је још изјавио да ће сва регистрована пољопривредна газдинства из 2014. године, која су пријавила штету у складу са Уредбом и постојећим законом, у наредном периоду добити по 20.000 динара по хектару поплављене површине. За 2016. годину, тај износ је 12.000 динара по хектару за регистровано пољопривредно домаћинство.

Да је питање решавања слива Западне Мораве значајно, као и за друге у сливу овог водотока који је у надлежности Републике, потврдио је и помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић. Према његовим речима, поплаве су нас навеле да Западну Мораву гледамо као проблем, а она  је огроман ресурс, и у привредном и у туристичком и у енергетском смислу.

Закључак нашег суседа, али и састанка, био је да треба да сарађујемо, на само на нивоу округа, већ читавог овог дела Србије.
          

Амерички амбасадор у посети Краљеву                              06.04.2016.

 

Амбасадор САД у Србији Кајл Рендолф Скат је посетио Краљево и обишао лабораторију „3Д Импулс”, научноистраживачку јединицу Факултета за машинство и грађевинарство, која се бави применом дигиталних технологија у развоју нових производа.
Лабораторија је основана у оквиру пројекта „Управљање иновацијама за нове производе“, који су финансирали Европска комисија и градови Краљево и Чачак. USAID је омогућио опремање мултимедијалне лабораторије, како би предузетници из региона стицали вештине и знања потребне да би се смањили трошкови производње, увели и применили иновације у пословању. Уз помоћ USAID, представници Импулс Центра успоставили су сарадњу са Центром за подршку иновацијама при Технолошком Факултету у Острави, Чешка, и упознали се, током студијског путовања, са најбољим праксама у коришћењу 3Д штампања као алата за примену иновација и развој пословања. USAID је такође ангажовао менаџера за пословни развој који је помагао Импулс Центру да привуче нове клијенте, компаније којима би 3Д штампа могла да унапреди пословање.
Лабораторија „3Д Импулс” сарађује са привредом омогућавајући стални развој нових и унапређење постојећих производа. Лабораторија пружа образовне, консултантске и развојне услуге предузећима која појединачно не би могла себи да приуште примену савремених техничких достигнућа.
Амбасадор је изјавио да је веома поносан на партнерство, заједно са USAID, на овом пројекту.        „Партнерство науке и приватног сектора, посебно малих и средњих предузећа, представља основу економског раста у свету, а Србија, очигледно, овим примером може бити конкурентна томе“, изјавио је амбасадор.
Према речима др Снежане Ћирић-Костић, руководиоца и оснивача лабораторије „3Д Импулс“ Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, од 2012. и у првој половини 2013. године Лабораторија је радила потпуно бесплатно за мала и средња предузећа Рашког, Расинског и Моравичког округа, зато што је то био захтев пројекта, а од јуна 2013. године почели су комерцијано да раде. Како истиче, Лабораторија пружа услуге свим предузећима која су усмерена на развој у Србији, а радили су и у Босни, Хрватској, Великој Британији, за познате светске ауто-индустрије.
Након разговора са градоначелником Краљева Томиславом Илићем Његова екселенција амбасадор САД Кајл Рендолф Скат је прецизирао да постоје могућности за инвестирање у регион, а да је Краљево град који, уз адекватну помоћ, може јако брзо да напредује. Амбасадор је додао да постоје дугорочни програми помоћи Америке Србији, иако његова земља више није највећи донатор, већ Европска унија.                                                                                                                             Градоначелник Краљева Томислав Илић је изразио наду да ће се ова сарадња наставити и у другим сферама, не само у области образовања.
Амерички амбасадор је приликом посете Краљеву изјавио да Србију процењује као сидро стабилности у региону и као земљу која је на правом путу ка Европској унији.
          

06.Април 2016.
Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма

На Гробљу стрељаних 1941. Године, и ове године, бројне делегације су положиле цвеће и венце у знак сећања на цивилне жртве и инвалиде рата, чији дан се обележава 6. Априла. Парастос невино страдалим цивилним жртвама служио је свештеник Епархије жичке.

Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма меморијално се обележава у знак сећања на прве цивилне жртве у необјављеном бомбардовању Београда и наше земље које су извршиле немачке фашистичке војне силе 6. Априла 1941. Године. Општинска организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање овај дан обележава и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора које су страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву октобра 1941. Године.        

Према казивању др Милана Матијевића, велики број грађана је изгубио животе и рањен током рата, али и после рата од заосталих неексплодираних убојних средстава. Много деце је страдало. Краљево је после 29. новембра 1944. године имало више од 1.800 цивилних инвалида рата, од чега су половину чинила деца, која су нашла нека експлозивна средства камуфлирана у налив перо, играчке, кутије...

„Овај датум је за све грађане Србије и Краљева веома значајан јер су цивилни инвалиди рата, по основу свог инвалидитета, стекли одређена права. Заједничка организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање бори се да очува стечена права у овим тешким економским условима како би им остатак живота био лакши“, каже Матијевић.

            „Ово је само један од датума у чијем обележавању све институције заједнички учествују, како се не би заборавили датуми везани за црне дане наше историје, када смо, ничим изазивајући, били изложени страшним нападима. Данас је уништена свест о томе да су ова места изнад нас овоземаљских, јер овде је више хиљада оних који заслужују већу пажњу“, каже председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додаје да град Краљево помаже и кроз финансирање дела трошкова удружења.

На хумке невино страдалих на Гробљу стрељаних 1941. венац је положила и делегација мађарског града Сентеша која је боравила у посети граду Краљеву.
           
           

05.Април 2016.
Делегација мађарског града Сентеша у посети Краљеву

На позив града Краљева, у прву посету нашем граду је дошла званична делегација мађарског града Сентеша - градоначелник Сирбик Имре, представник града задужен за економски развој Иштван Боскај и Александар Прескар, кошаркашки тренер.

Посета је започета званичним пријемом код градоначелника Томислава Илића, на коме су били присутни и други представници локалне и републичке власти.

Како је истакао градоначелник Краљева, сусрет је био прилика за размену искустава, пре свега, у области пољопривреде, по којој је овај град познат, као и у вези са живинарском и повртарском производњом. Било је речи и о коришћењу геотермалних извора, из којих топлом водом град Сентеш греје пластенике, али и станове.

„Гости су нам дали предлоге и сугестије, а даће нам и неопходну документацију како бисмо и ми могли да, на неки начин, искористимо геотермалне изворе које имамо у близини града. Ово је почетак сарадње са градом Сентешом“, рекао је градоначелник града  Краљева Томислав Илић.

            Први човек Сентеша је захвалио на позиву да представници мађарског града посете наш град и започну разговоре о будућој сарадњи. Како је напоменуо, мађарски градови углавном имају сарадњу са војвођанским градовима и он би био почаствован да успоставе сарадњу и у ужој Србији. Имају десет градова побратима широм света и волели би да се сарадња са Краљевом развија у правцу успостављања партнерских и побратимских веза.

Иако су први контакти остварени преко спорта, градоначелник Сентеша је изразио наду да ће се сарадња у будућности развијати и на другим нивоима.

„Искуства у пољопривреди и коришћењу термалних извора пренећу граду Краљеву, а и Сентеш ће пробати да нађе свој интерес. Надам се и дугорочној сарадњи. Као бивши спортиста, обожавам да гледам српске спортисте, како се боре и остварују резултате. Надам се да ће наша деца стећи искуства на том пољу“, рекао је градоначелник Сентеша.   

Гости су имали прилике да се упознају и са спортским садржајима нашег града, обиђу културно-историјске споменике и сазнају нешто више о нашем духовном наслеђу. Како су гости били у Краљеву и током обележавања 6. априла, Дана сећања на цивилне жртве рата, они су положили и венац на Гробљу стрељаних 1941. године.

         

05.Април 2016.
Седница Градског већа
На данашњој 55. седници Градског већа града Краљева донети су следећи акти.

       


Радови на школи у Адранима                                                    05.04.2016.

 

 

Уговор о извођењу радова на реконструкцији и доградњи зграде Основне школе „Драган Маринковић“ у Адранима - прва фаза, потписали су градоначелник града Краљева Томислав Илић и ГЗР ,,Стандард“ из Краљева. Трећа страна потписница Уговора је Канцеларија за управљање јавним улагањима. Средства за извођење предметних радова се обезбеђују у складу са Законом о обнови након елементарне и друге непогоде и Уредбом о оснивању Канцеларије за управљање јавним улагањима, а преко Канцеларије за урављање јавним улагањима. Цена свих радова је 9.040.396,20 динара без ПДВ-а. Рок за завршетак радова је 119 календарских дана, рачунајући од дана увођења у посао.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, преко  Канцеларије за управљање јавним улагањима, Влада учествује у санацији свих објеката после поплаве. У Адранима је у плану и друга фаза - доградња још једног објекта поред школе, површине 400м2, вредности око седам милиона динара.

„Један од услова за избор најбољег понуђача је  био да извођач радова буде из Краљева. Радови почињу одмах. За комплетну реконструкцију је издвојено 16 милиона динара. Новац за другу фазу ћемо покушати да обезбедимо преко Владе“, рекао је градоначелник.

Према речима начелника Школске управе Ненада Славковића, Адрани добијају школу 21. века. Ово приградско насеље има лоше услове за извођење наставе, а ученици ће сада добити адекватне услове за рад.

Школа ће одговарати свим стандардима и квалитету наставе који се очекује од просветних радника, каже Наташа Степић, директор школе, осврнувши се на то да се сада ради у веома тешким условима, у две смене у четири учионице.

Ово је први у низу пројеката по програму Владе РС о објектима јавне намене који ће бити обновљени ове и наредне године. Како је школа 1900. годиште, након обиласка маркетинг екипа Владе и из ЕУ и провере критеријума – задовољила је, те отуд и Уговор о извођењу радова, каже помоћник градоначелника Вукосав Коњикушић.

        

04.Април 2016.
Донација принцезе Катарине

Њено краљевско височанство принцеза Катарина Карађорђевић посетила је град Краљево и том приликом обишла Општу болницу „Студеница“, а затим се састала и са градоначелником града Краљева и другим представницима локалне самоуправе.

Принцеза је Општој болници „Студеница“, за потребе онколошког одељења, поклонила путнички аутомобил Фиат 500 Л, вредности 10.350 евра. Ауто је једно од шест возила која ће бити донирана болницама у Србији, а која су купљена новцем прикупљеним на хуманитарној донаторској вечери у организацији хуманитарне организације Лајфлајн Канада, која је под покровитељством принцезе.   

Принцеза Катарина је истакла да је веома срећна што је у прилици да краљевачкој болници уручи ову значајну донацију. У име болнице, на поклону је захвалио директор Зоран Мрвић истакавши да ће возило сигурно бити коришћено наменски и подсетивши на раније донације краљевског пара болници - санитетско возило, инкубатор, 200 душека и постељину.

Њ.к.в. принцеза Катарина је посетила и малишане на Одељењу педијатрије и даривала им играчке.

Приликом боравка у Краљеву принцеза се састала и са градоначелником Томиславом Илићем и његовим сарадницима, а пријему су присуствовали и чланови краљевачког Удружења „Краљевина Србија“. То је била прилика и да се презентује заједнички пројекат професора Машинског факултета Краљево др Златана Шошкића и члана пројектног тима Извршног одбора Удружења Срђана Ћосића о формирању Краљевске школе и Краљевског универзитета у Краљеву.

Како је и градоначелник истакао, идеја је да деца из дијаспоре, и иностранства, дођу на летње кампове, на којима би за њих била организована и едукација. Такође, да се отвори Краљевска гимназија, заправо једно одељење од 20 ученика, које би похађали принчеви и најбољи ученици из целе Србије. Део пројекта би био и Институт за средњовековне студије, на коме би студенти из иностранства изучавали нашу средњовековну историју. Према речима градоначелника, идеја је наишла на подршку краљевске породице.

Принцеза Катарина је захвалила на топлој добродошлици граду који има краљевско име, у коме се, како каже, осећа као код куће. Она је изјавила да су шансе да се отвори школа за децу из дијаспоре, да уче српски језик и историју, велика. Такође је нагласила да наши људи треба чешће да долазе у Србију и помажу као инвеститори.

Након састанка, у свечаној сали Градске управе чланови Удружења „Краљевина Србија“, у сарадњи са градом Краљевом, приредили су коктел пропраћен краћим музичким програмом у коме су наступили ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

        
        

 

Најава обележавања 6. априла             04.04.2016.

 

 

Чланови Општинске организације цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, поводом предстојећег обележавања 6. априла – Дана цивилних инвалида рата Србије, одржали су конференцију за новинаре. Конференцији су присуствовали и представници града Краљева, Црвеног крста, Друге бригаде Копнене војске, удружења која сарађују са Организацијом – мирнодопских и ратних инвалида, учесник ратова од 1991. до 1999, за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. 

Како је подсетио Милан Матијевић, представник Организационог одбора, овај дан се обележава у знак сећања на 6. април 1941, када је, без објаве рата, авијација Трећег рајха бомбардовала Београд. Према Матијевићевим речима, било је много цивилних жртава и током и после рата од заосталих експлозивних средстава. Највише су страдала деца, која су у игри наилазила на заостала минска средства. После 1946. године, Краљево је имало регистрованих 1.495 цивилних инвалида рата – и одраслих и деце. До скоро 1952. године су налазили на неексплодирана средства. Цивилних жртава је било и током НАТО агресије. После бомбардовања је било 16 жртава, од којих су две девојчице изгубиле ногу.

Матијевић је нагласио да се 6. април обележава из пијетета према жртвама и у знак борбе против страдања цивила тако што је наше сећање на жртве још живо. Он је најавио обележавање 6. априла, када ће на Гробљу стрељаних 1941. свештеници Епархије жичке одржати парастос, а делегације положити цвеће на хумке стрељаних. Такође је позвао грађане Краљева да се придруже одавању поште цивилним жртвама рата.   

У име града Краљева, заменик градоначелника Милун Јовановић је захвалио свима на напору да се не забораве жртве и истакао да ће град, осим што помаже кроз пројектно финансирање удружења, бити укључен у активности Општинске организације цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање.

Удружење, од некадашњих 1.500, сада броји 69 чланова.

 

 

 

Акција града Краљева и „Отомедике“                              04.04.2016.

 У сусрет Светском дану здравља, који се обележава 7. aприла, град Краљево и специјализована ординација „Отомедика“ су и ове године организовали акцију за грађане Краљева у циљу лакшег решавања проблема из области оториноларингологије и аудиометрије.

Акција подразумева бесплатну ОРЛ консултацију у циљу превенције канцера грла, бесплатну тимпанометрију (испитивање функције средњег уха) - врло значајан преглед код деце, бесплатну аудиометрију (снимак слуха), бесплатну консултацију на тему тинитус и оштећење слуха“, бесплатне третмане УВ лампом (помаже код болова синуса). Такође, планирана је донација три слушна апарата и пратеће опреме за грађане са лошим социјалним статусом.

Како је истакла дефектолог Сања Жаревац, како је све више деце са ослабљеним слухом, акција ће овог пута више бити окренута деци. Она је апеловала на родитеље, који су приметили да са слухом њихове деце нешто није у реду, да доведу децу да бесплатно провере слух. С обзиром на то да је у плану и донација три слушна апарата, идеја је да приоритет буде дат деци.

            Доктор Драган Плавшић је позвао и све грађане који имају проблема са гласом да дођу на бесплатан преглед у циљу што ранијег откривања рака гркљана, који је у великом порасту. Како је рекао, некада је било 5-8 случајева на годишњем нивоу, сада има више од 30. Доктор је нагласио да је важно да се грађани на време јаве, како би се на време поставила сумња, анализа и евентуално лечење. Ако се на време почне лечење, ово обољење је излечиво. Преглед је безболан, а њиме се открива евентуално присуство неког обољења гркљана.

Приликом посете ординацији, заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић је истакао да се успешна сарадња између „Отомедике“ и града Карљева, која је почела још 2011. године, након земљотреса, наставља, с циљем да се помогне свима који имају проблема са слухом или неким обољењем гркљана. Он је позвао суграђане да искористе ову могућност обављања прегледа и добијања савета бесплатно.  

Акција је почела 1. и траје до 8. априла 2016. године.

          

 

01.Април 2016.
Седница Градског већа

На данашњој 54. седници Градског већа града Краљева донети су следећи акти.


 

 

Дан ОРА                                                                                               01.04.2016.

 

Поводом обележавања 1. априла – Дана омладинских радних акција, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је организовао пријем за учеснике некадашњих омладинских радних акција из целог бившег региона. Пријему су присуствовали и млади акцијаши учесници ОРА Краљево 2014. и 2015. године.

Председник Скупштине је честитао празник свим акцијашима подсетивши да су омладинске радне акције биле прошлост, да су садашњост, али да ће бити и наша будућност.

„Са поносом могу да кажем да град Краљево има разлога да се понаша другачије од других градова у Србији јер је успео да, после 25 година, организује омладинску радну акцију на темељима оних дела које су оставиле старије генерације. Акције су организоване одмах после рата, до деведесетих година, а једно време су биле заборављене. Ми смо поново покренули акције и видели смо да омладина са истим жаром и ентузијазмом жели да учествује у њима“, рекао је председник Скупштине.

Он је истакао да се на простору целе бивше Југославије прича о Краљеву, а све је почело кроз шаљиву крилатицу „ОРА није фора“.

Како је навела млада Милица Воштић, командант бригаде Краљево-Марибор, све више младих је укључено у акције.

„Лепо је искуство да, поред старијих, обнављамо једну добру идеју. Дајемо пример младим људима шта да раде, како да користе слободно време, кроз радне акције помажемо суграђанима“, рекла је Милица.  

Вишеструки учесник омладинских радних акција Младен Јовановић нагласио је да је и за старе и за младе, који настављају традицију, 1. април веома значајан датум. Старији се подсећају на дане када су радили и стварали у неким другим временима, а млади треба да наставе оно што су они започели.

Акцијаши су након пријема наставили дружење, прослављајући дан када су 1946. године почеле припреме за организовање изградње пруге Брчко-Бановићи.
         


 

30.Март 2016.
Конференција поводом „Дана франкофоније“

Министарство спољних послова Републике Србије је изабрало Краљево да представља Србију на „Данима франкофоније“ у Лиону од 14. до 17. марта 2016. године – речено је на конференцији за новинаре након повратка из Лиона представника краљевачких институција и организација и веома успешно презентованог Краљева односно Србије.

Како је истакао председник Скупштине Сретен Јовановић, Краљево, преко манифестације „Дани јоргована“, негује традицију сарадње са Француском. Прошле године је обележено 765 година пријатељских веза Срба и Француза. Манифестација је одржана и у Београду, Краљеву, Лиону. Према речима Јовановића, жеља и Министарства и државе је била да Краљево буде носилац активности прошле године.

Овог пута, манифестација у Лиону је била у организацији Шестог арондисмана града Лиона, под покровитељством градоначелника Паскала Бланша. Веома успешне презентације је имао Народни музеј, Туристичка организација Краљево, конфекција „Елипса“, Етно центар „Гегула“. Домаћини су били Дијаспора Срба јужне Француске, са председником Милованом Јовановићем на челу.

Како је истакла историчар уметности Сузана Новчић, Народни музеј се на „Данима франкофоније“ у Лиону представио делом пројекта „Јелена велика краљица“, чији је она један од аутора. Он говори о пореклу, породици и ктиторској задужбини Градац. Представници Музеја су понели копију прстена Стефана Првовенчаног и генеалогију лозе Немањића да упознају публику са почецима српске државе и прве српске краљеве. Према речима Новчићеве, изложба је изазвала пажњу и стручне публике и других посетилаца.

            Према речима власника Јована Пантовића, модном ревијом се представила конфекција „Елипса“ с циљем да се повежу „Дани јоргована“ са „Данима франкофоније“. На ревији су се појавили краљ и краљица, и свита која их је пратила, у традиционалној одећи, али повезано са савременим одевањем, што је публика са овацијама прихватила.

            „Гегула“ је направио специјалне колекције ракије - „Анжујка“ и „Змајевача“, истакли су Милан и Марија Јовичић, власници, сматрајући да су на најбољи могући начин представили привреду нашег краја. Они су и председнику 6. арондисмана доделили повељу „Долина краљева“ коју додељују привредницима за допринос култури, традицији и привреди.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

            Представници града Краљева нису путовали у Лион, иако је било предвиђено, због ванредне седнице Скупштине града Краљева, услед ванредних околности.

        

30.Март 2016.
Дан Канаде у Краљеву

Наш град је 29. марта био домаћин манифестације „Дан Канаде у Краљеву”. Заједничким залагањем Амбасаде Канаде у Србији, Канадско-српског пословног удружења (CANSEE), града Краљева и његових установа културе – Народног музеја, Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Градске галерије ликовних и примењених уметника Краљево, реализован је разноврстан програм.

Обележавање „Дана Канаде“ у нашем граду је почело сусретом Његове екселенције амбасадора Канаде у Србији Филипа Пинингтона са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем. Затим је уследио заједнички састанак са представницима Канадско-српског пословног удружења CANSEE и представницима краљевачке привреде. Уз директоре односно власнике краљевачких предузећа, састанку су присуствовали и представници Регионалне привредне коморе Краљево, као и званични представници града - председник Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Канадом, народни посланик Зоран Бојанић, помоћник градоначелника Новица Гаговић и чланови Градског већа Маја Мачужић и Владимир Павловић.

Град Краљево је гостима представљен кроз краћу презентацију, којом је руководилац Службе за управљање пројектима и локално-економски развој Градске управе града Краљева Мирјана Продановић обухватила основне информације о граду и представила привредне, туристичке и друге потенцијале. Сваки представник предузећа је укратко упознао госте са својом фирмом. Презентацијом се представило и Удружење, о коме су, као и о могућој будућој сарадњи, више говорили директор Одељења за трговинске односе Амбасаде Ђурђа Ћерамилац, као и председник Удружења Горан Обрадовић и извршни директор Мирјана Дончић-Битон.

Разговор са привредницима текао је у правцу успостављања односно побољшања пословне сарадње између две државе.

Његова екселенција Филип Пинингтон је истакао да је сарадња са Краљевом инвестиција. Нагласио је и значај посете Удружења CANSEE, које је имало прилику да, како је рекао, пренесе какво је пословно окружење у Канади и какав је опсег помоћи и сарадње са Канадом.

„Најважније за сарадњу са Краљевом су инвестиције. О томе одлучују сами канадски инвеститори. Краљево има добру причу и солидну основу за инвестирање. Када нам дођу канадски инвеститори заинтересовани за улагања у Србији, ми им препоручујемо, у зависности од тога шта их конкретно интересује, где постоји добро окружење за сарадњу и инвестирање. Овде смо сазнали да постоји велики потенцијал за сарадњу у области инжењерства и пољопривреде. И у хидроенергетском сектору, будући да је Канада позната по изградњи хидроцентрала, мислимо да постоји могућност за сарадњу“, рекао је амбасадор.  

Он је такође изјавио да је Канада, када говоримо о европским интеграцијама, уз Србију од почетка. Помагала је у области инфраструктуре, инвестиција, у обучавању војске.

„Не постоји ниједан већи билатералан проблем између Канаде и Србије, сматрамо да су наши односи пријатељски. Настојаћемо да подржимо Србију у будућности на било ком путу на коме то жели њен народ. У овом тренутку видимо да је будућност Србије окренута европским интеграцијама“, рекао је амбасадор.

Приликом уручења поклона у виду пакета здраве хране, посредно, од Миломира Главчића, великог донатора града Краљева, амбасадор је изјавио:

„Улога амбасаде Канаде је да се подстакне привредна сарадња две земље, али пре свега у смеру промоције канадских производа у Србији, а ово је био скуп на којем смо могли да сазнамо какве су препреке да се та сарадња оствари и у супротном смеру. За производњу здраве хране увек постоји интересовање.“ 

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао да је сарадња нашег града са Канадом започета са почасним грађанином града Краљева за 2013. годину, Србином из Канаде, Миломиром Главчићем, који је Краљеву донирао део новца за изградњу моста преко Ибра и новац потребан за набавку магнетне резонанце за Општу болницу, затим је уследило потписивање споразума са градом Нијагара Фолс, а сада се наставља успостављањем контакта са Канадско-српским удружењем. Како је истакао градоначелник, веома је значајно то што привредници Краљева седе за истим столом са представницима Удружења и разматрају како би наши привредни потенцијали били презентирани у Канади. Он је изразио наду да ће се врло брзо видети резултати.              

            Извршни директор CANSEE Мирјана Дончић-Битон саопштила је приликом посете да је град Краљево постао први град из Србије почасни члан Канадско-српског пословног удружења.

„То значи да ће сви привредници моћи да постану део пословне асоцијације CANSEE, што води успостављању економске сарадње, робне размене, разних видова тренинга, пружања савета, нпр. како извести српско вино у Канаду, како се представити на северноамеричком тржишту“, рекла је она и додала: „У Канади су заинтересовани за успостављање сарадње са Србијом, за трговинске размене. Надамо се мерљивим резултатима до краја године.“

Канадско-српско пословно удружење тренутно броји више од 50 чланова - компанија из Србије и Канаде, чији мандат обухвата окупљање компанија региона Југоисточне Европе. Удружење је настало у новембру 2014. године у Београду, са циљем да подстиче сарадњу између компанија чланица и држава, како би заједно развили узајамно корисне пословне и трговинске везе.

Извршна директорка Мирјана Дончић-Битон је пренела да је Србија на 94. месту у свету према извесним економским индикаторима изнетим на Светском економском форуму 2015. године, док Канада, на истој листи, заузима 13. место. Према њеним речима, највећи број производа у Канади – одећа, аутомобили, кућни апарати и слично, јефтинији су него у Србији, док су храна, услуге и становање скупљи у Канади. Удружење CANSEE је, како је истакла, добило конкретна питања краљевачких привредника у вези са извозом робе и услуга у Канаду, при чему је нагласила да „CANSEE поседује средства и контакте потребне за постизање успешне пословне сарадње са Канадом“.

         
      
      
 

Након састанка са краљевачким привредницима, Његова екселенција амбасадор Канаде у Србији Филип Пинингтон је у Народном музеју Краљево отворио изложбу „Канадске медицинске мисије у Србији 1914-1918“.

Аутор изложбе је Софија Шкорић, Српкиња из Канаде, која је прикупила велики број фотографија о канадској медицинској мисији у Србији. Када је велика епидемија тифуса захватила Србију на самом почетку Великог рата, српска влада је упутила очајничке апеле свету тражећи медицинску помоћ. На позив српске владе, поред британске, америчке, француске, руске, италијанске и грчке мисије, и мисија Канаде, из које је одмах стигло 34 лекара. Сви су били добровољци мотивисани да помогну српском народу свесни да ризикују своје животе. Поред појединачних добровољаца, Канада је регрутовала, организовала и упутила на Солунски фронт три комплетне војне болнице, са професионалним, искусним медицинским особљем капацитета до 2.000 кревета са свим потребним санитетским материјалом. Зна се да је више од 600 канадских добровољаца и регрутованог особља било упослено у Србији и на Солунском фронту и свако од њих појединачно заслужује признање и захвалност.

<