Одштампај Пошаљи
Вести
24.Јун 2016.
Обилазак спортске хале

Данас су помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Љубиша Антонијевић са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем посетио  Дом ученика средњих школа и обишао радове на изградњи спортске хале при Дому ученика, започете крајем марта ове године.

            Према речима директора Дома ученика Драгутина Карановића, ускоро би требало да буде завршена прва фаза радова – завршен је анекс спортске хале, метална конструкција је готова, постављају се панели...

 

          
22.Јун 2016.
Помоћ аеродрома "Никола Тесла"

Приликом обиласка Аеродрома „Морава“ у Лађевцима, в.д. директора Аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић је изјавио да је аеродром на чијем се челу налази у последње две године направио најбоље пословне резултате у својој историји, са профитом већим од 26 милиона евра, и да ове године очекују још боље резултате, што је предуслов да се окрену око себе и својим колегама пруже помоћ. Тако ће, како је најавио, техничке екипе већ следеће седмице видети шта је најнеопходније урадити и колика су средства потребна да се на Аеродрому „Морава“ у што краћем року оствари саобраћај. Он ће дати предлог на Надзорном одбору за помоћ од 300.000 евра, који ће потом бити упућен Влади РС на одобрење.

„Наше је да створимо предуслове да свака авиокомпанија може да слети. Имамо готов аеродром у који је уложено више од 10 милиона евра и у који треба још нешто мало уложити како би што пре био успостављен редован цивилни ваздушни саобраћај. Улога менаџмента „Николе Тесле“ је да оспособи све српске аеродроме, укуључујући и бањалучки. Морава ће добити апсолутну подршку“, рекао је Влаисављевић обилазећи Аеродром „Морава“ након састанка са представницима Војске РС, града Краљева и Рашког управног округа.

            Помоћник министра задужен за развој ваздушног саобраћаја у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Илић, приликом обиласка Аеродрома „Морава“, изјавио је да ће Влада наставити да ради интензивно на развоју ваздушног саобраћаја.

„Како би овај вредан инфраструктурни објекат почео да живи, потребно је наћи најповољнији модел који ће обезбедити његов одрживи развој. У најповољнијим економским условима треба омогућити нормално функционисање и редован авио-саобраћај“, рекао је помоћник министра.

Према његовим речима, потребно је договорити и почетак селекције запослених из овог краја који ће бити ангажовани да раде опслугу, прихват и отпрему ваздухоплова, путника, пртљага, робе, поште и других услуга које је неопходно да пружа овакав објекат на будућем међународном војно-цивилном аеродрому.

Да би аеродром могао да функционише дању, ноћу и у сложеним условима (магла, падавине), неопходно је опремити полетно-слетну стазу, од димензионисања тј. да има довољну дужину и ширину, до опреме која се уграђује на стазу – систем светлосног обележавања, који омогућава инструментални прилаз до писте (када видљивости нема, авион којим пилот управља, путем инструмената, користи сигнале са земље од уређаја који су уграђени у оси писте и они га доводе до тренутка додира).

„Да би се тако опремио аеродром, потребно је више средстава, али за иницијално коришћење, за долазак првих „low cost“, нискобуџетних превозника, оспособићемо аеродром да може да се користи у визуелним условима за летење, за шта је неопходно инвестирати 300.000 евра, како би се новоизграђена платформа испред путничког терминала повезала са полетно-слетном стазом. Планирали смо авионе типа „боинг“ 737 и 300 и авион А320“, рекао је Зоран Илић.

Према његовим речима, да би путници, роба, пошта могли да се процесуирају у складу са законима, треба опремити терминал, довести управу граничне полиције, а царина већ постоји у Краљеву. Биће неопходно да у смени буде бар 20 људи, а у првој години биће око 100 људи ангажовано.

„Аеродром „Морава“ ће, по завршетку коридора 11, а нарочито када почне градња коридора од Појата до Прељине, добити посебно на значају. Биће и пожељнији за све превозиоце, а ми ћемо имати комерцијалну понуду за авиокомпаније којој неке неће моћи да одоле.

            Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, аеродром треба да буде покретач развоја Рашког, Моравичког, Шумадијског, Расинског округа, јер су овде планирани индустријска зона, карго центар за извоз воћа и поврћа.

„Аеродром треба да омогући развој туризма будући да су у непосредној близини скијалишта и бање, да допринесе развоју ловног и спортског туризма, привреде, духовног туризма. Када коридор 11 буде изграђен, биће потребно сат-сат и по до главног града“, рекао је начелник РУО.

Аеродром „Никола Тесла“ је, како је речено, помогао са  200.000.000, Војска са 800.000.000 динара. Цео аеродром би требало да кошта 32 милиона евра – што би обухватило и набавку додатне земље, проширење полетно-слетне стазе, сву опрему око ње и друге неопходне пратеће објекте.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао да је ово наставак успешне сарадње са Владом Републике Србије.

„Локалној самоуправи је најпречи интерес оспособљавање аеродрома и ми смо у потпуности спремни да помогнемо око његовог пуштања у функцију“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.
          

20.Јун 2016.
Спортска делегација Зелене Горе у Краљеву

Данас је заменик градоначелника града Краљева  Милун Јовановић са помоћницима градоначелника Новицом Гаговићем и Вукосавом Коњикушићем примио спортску делегацију братског града Зелена Гора из Пољске.
Делегацију чине 22 кошаркаша 2001. годишта који са својим тренерима бораве у Краљеву од 17. до 22. јуна 2016. године.  
Како је, поред града Краљева, домаћин играчима из Зелене Горе и Кошаркашки клуб „Слога“ то су пријему присуствовали и Иван Кнежевић, председник, Милован Богојевић, спортски директор и Милош Бабић, члан управе и бивши играч Кошаркашког клуба „Зелена Гора“.

Пријем је одржан у сали два Градске управе града Краљева.
         

20.Јун 2016.

 

Градска слава – Света Тројица                                          18/19.06.2016.

 

  

У Недељу Свете Педесетнице, 19. јуна 2016. године, Црквена општина при храму Свете Тројице Краљево и град Краљево су прославили славу Силазак Светог Духа на Апостоле, Свету Тројицу.

У навечерје празника, у суботу, Вечерњом службом и славском литијом, почела је прослава. Уз братство храма Свете Тројице и свештенослужитеља града Краљева и војних свештенослужитеља подручних касарни, литију кроз централне градске улице предводили су припадници Војске Србије, Жандармерије, Полиције, градоначелник града Краљева Томислав Илић са представницима локалне самоуправе, културно-уметничка друштва и спортска удружења, а придружио им се и велики број грађана. Пригодном беседом се обратио Архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић.

Свечана Литија је из храма Свете Тројице кренула у двориште Духовног центра Владика Николај Велимировић, где је освештан запис (који је, према веровању, заштитник града), затим до Трга српских ратника и Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918, па до Споменика погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године (испред зграде Градске управе) и Улицом цара Душана се вратила у порту цркве Свете Тројице.

Света Архијерејска Литургија у цркви Свете Тројице је служена у недељу, на дан славе, уз још већи број свештенослужитеља и верног народа. У беседи се присутнима обратио Архијерејски заменик жички протојереј-ставрофор Љубинко Костић.

Како је подсетио старешина храма Свете Тројице протојереј-ставрофор Јован Ђорем, „благодарећи Богу, и ове године дочекасмо да велики празник Свете Тројице прославимо у граду Краљеву испред цркве светиње у којој је велики кнез Милош Обреновић веру веровао и нама аманет оставио да се ми ту окупимо“.

 Наиме, црква је саграђена 1824. на месту на коме је, према народном предању, кнез Милош Обреновић ноћио уочи боја и у сну обећао Богу да ће, ако победи Турке и српски народ ослободи ропства, на том месту саградити цркву. 

Тројице, или, по црквеном, Духови, празник су Светог Тројства (Бог Отац, Бог Син и Бог Дух), којим се чува помен на силазак Светог Духа на апостоле и празнују се три дана. Светкују се као један од највећих хришћанских празника.
         
16.Јун 2016.
Скупштина града Краљева

Данас је почела седница Скупштине града Краљева са новим сазивом одборника. Седницу је започео досадашњи председник Скупштине Сретен Јовановић, који је новим одборницима честитао на избору а затим је вођење седнице преузео најстарији одборник Живорад Дражовић.
Верификацијом мандата, потписивањем одборничке листе и заклетвом нови сазив Скупштине града Краљева почео је са радом.
Прва тачка дневног реда је избор председника Скупштине града Краљева и на то место једини предложени је Ненад Марковић досaдашњи заменик председника Скупштине.Тајним гласањем Ненад Марковић је изабран за председника Скупштине града Краљева, за његовог заменика Предраг Терзић, за секретара Скупштине Марија Лазовић а за заменика секретара Лидија Павловић.

          

 


14.Јун 2016.
ORA 2016

На конференцији за новинаре сазваној тим поводом, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и представници Удружења ОРА Краљево су најавили наставак омладинске радне акције, која ће ове године бити одржана од 24. јула до 7. августа.

Како је председник Скупштине и један од покретача обнављања омладинских радних акција на територији града Краљева Сретен Јовановић истакао, Краљево је за сада једини град у Србији у коме се акције организују. Он је пример како треба направити везу између прошлости, када је омладина градила пруге, путеве, пошумљавала, градила хидроелектране, и садашњости, када поново организује акције различитим поводима. Како градови са простора бивше Југославије приступају организацији, тако ће ове године у Македонији бити организована ОРА.

Командант Омладинске радне бригаде од пре две године и прошлогодишњи командант Радне акције Марко Матић је истакао да су млади препознали темеље које су им старији оставили. Он је позвао организације, правна лица, привредне субјекте, који желе и могу, да помогну у организацији ОРА, као и суграђане, од 18 до 30 година, да се пријаве. Ове године је у плану да се ради на санацији последица поплава – чишћење водотокова другог реда, у циљу смањења ризика од евентуалних поплава.

„Ово је тим који вреди помагати. У њих вреди улагати. Без младих нема будућности, а ово је будућност нашег града“, поручио је Марко Матић.  

Према речима секретара Луке Петровића, очекује се 100-115 учесника. Биће их и из иностранства – Марибора, који је од почетка укључен у акцију, из Македоније, Босне и Херцеговине, али и из других градова у Србији, с обзиром на то да Удружење ОРА има огранке у Крагујевцу, Јагодини и Београду.

Заинтересовани за учешће у Омладинској радној акцији ОРА Краљево 2016, могу да се пријаве на телефон број 066 417 499, или на мејл orakraljevo@gmail.com. Потребно је да предају попуњен формулар пријаве и здравствени формулар који попуњава изабрани лекар. Током акције су им обезбеђени животно осигурање, смештај, храна, униформа и превоз до радилишта.


          
13.Јун 2016.

 

 

Спортске игре младих У Краљеву                                    07.06.2016.

 

 

 

Град Краљево је био један од 17 градова домаћина Спортских игара младих, које су званично отворене на Тргу српских ратника, а затим настављене на отвореним теренима крај Ибра, у старој хали спортова и у школама.

Савез за школски спорт Србије и Савез за школски спорт и олимпијско васпитање града Краљева, у циљу стратегије развоја школског спорта, наставили су са афирмацијом и популаризацијом школског спорта и ваннаставних школских активности у нашем граду укључивши се у организацију Спортских игара младих. Према речима координатора Савеза за школски спорт Рашког округа професора Милана Генчевића, подршка локалне самоуправе је била од немерљивог значаја у организацији Игара. Он је захвалио градоначелнику, покровитељима, медијима, јавним предузећима и установама, удружењима и организацијама који су помогли да се ова манифестација добро и безбедно организује.

Такмичаре је поздравио и пожелео им срећу градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Око 1.500 краљевачких малишана, од седам до 14 година, такмичило се у неколико спортских дисциплина – малом фудбалу, баскету - „три на три“, стоном тенису, тенису, „између две и четири ватре“ и шаху.

Приврженост спорту, дружењу, фер-плеју и здравом начину живота деца из Краљева и околине показала су на спортским теренима, на којима су дала све од себе да остваре што бољи пласман.

„Љубо и компанија“ су били најбоља мушка екипа у баскету, док су у женској категорији у овој дисциплини победиле девојчице које су се такмичиле као „Доктори“. Дејан Јеротијевић је био најбољи у шаху, а у малом фудбалу екипа „Стара Сантос“. Најмлађи учесници Спортских игара младих Србије 2016. у Краљеву су била деца која су играла „између две ватре“, а најбољи пласман су остварили малишани из ОШ „Димитрије Туцовић“. У стоном тенису су победили Страхиња Соколовић и Миња Миловановић. Анђелина Јанићијевић и Лазар Милићевић су приуштили публици прави празник на тениским теренима.
Победници из Краљева такмичиће се на националном финалу СИМ Србије 2016. крајем јула у Београду.

Спортске игре младих су одржане први пут 1996. године са главним циљем да омогуће основцима и средњошколцима учешће у организованим спортским такмичењима и другим бесплатним активностима током лета. Током 19 година организације Игара у Хрватској, пет година у Босни и Херцеговини и две у Србији, на Играма је учествовало више од 750.000 деце и младих. Идеја је расла и такмичење је постало највећи аматерски спортски догађај у овом делу Европе.
Деци и младима широм Србије
се пружа могућност да потпуно бесплатно учествују на такмичењима у 10 спортова. Најуспешнијим појединцима и екипама осигурано је бесплатно летње путовање на међународно финале у Сплиту.       
            Програм манифестације дугорочно је везан уз промотивно-едукативну акцију
Живимо живот без дроге, јер дрога одузима живот". Подршку Играма дају еминентна имена из спортског и политичког живота, па је тако почасни председник Спортских игара младих господин Сир Дејв Ричардс, председник Премијер лиге. Амбасадори Игара су Предраг Мијатовић, Дејвид Бекам, Жосе Мурињо, Свен-Горан Ериксон, Франц Бекенбауер, Милорад Чавић, Маја Огњеновић, Ивана Нешовић и многи други.

Игре су организоване под покровитељством Међународног олимпијског комитета и Светске фудбалске федерације, а у нашој земљи и под покровитељством Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, партнера и пријатеља Мобилне телефоније Србије – МТС, компанија ИМЛЕК и ЛАСТА, хотела „Фалкенстајнер“ Београд, под медијским покровитељством Радио-телевизије Србије и медијских партнера Арена спорт и Спорт клуб.        

 

 

Краљево пример добре праксе                                        03.06.2016.

 

 

Представници града Краљева састали су се са представницима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и Светске банке. Том приликом, запослени у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева су презентовали активности града Краљева на смањењу ризика од природних катастрофа.

Како је објаснила Сандра Недељковић, заменик директора Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, на састанку са представницима Светске банке и ресорног министарства са локалним самоуправама, на тему размене података у циљу управљања ризиком од елементарних непогода и процене ризика, након што је град Краљево представио систем који је успоставио, Светска банка је пожелела да се на лицу места увери како је организовано Одељење, као и систем управљања ризика који се тиче размене података, процене ризика и релевантних ствари које утичу на тај процес.

„Наша идеја је да кроз пројекте које водимо са Светском банком овај пример проширимо на друге локалне самоуправе и да њима представници града Краљева дају подршку. Осим новца, који је свакако неопходан, ентузијазам службеника у локалној управи је довео до тога да је систем добро имплементиран. Желимо да успоставимо добар систем размене података између ресорних министарстава, националног нивоа власти и локалних самоуправа, у шта ће град Краљево бити укључен. Много тога можемо да урадимо сами. Донатори прате наш рад и јако су расположени да притекну у помоћ, да купимо опрему и алате“, рекла је Недељковићева.  

Дарко Милутин, координатор програма Светске банке у Србији на имплементацији националног програма за управљење ризицима од елементарних непогода, истакао је да је састанак у Краљеву у оквиру склопа активности које се односе на процену стања расположивости података и размене података који су релевантни за процену и управљање ризицима и реаговање у случајевима катастрофе.

„Краљево је искочило као изванредан пример како локална самоупрва може сама, својом иницијативом, да покрене процес који је јако важан када су ризици у питању. Катастрофе се дешавају на локалу, настају штете на локалу и потребно је да локалне самоуправе буду свесне и спремне за реакције, али и да претходно могу да процене ризике и које су мере потребне да би се умањили ризици од штета и од елементарних непогода. Надамо се да ће пример Краљева кроз пројекат у оквиру Светске банке и осталих међународних партнера који сарађују са Србијом на том плану бити пример добре праксе који ће моћи да иницира сличне процесе за побољшање капацитета Србије да штете од природних непогода буду што мање и што мање утичу на развој локалних самоуправа и Србије“, поручио је Милутин.

Начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић поносан је и задовољан што је Градска управа града Краљева препозната као пример добре праксе у овој области.

 

„Одељење, првобитно формирано да брине о отклањању последица земљотреса, касније је, захваљујући ентузијазму запослених, успело да постигне посебан квалитет и да се не бави само отклањањем последица катастрофа, већ и да ради на превенцији, што је суштина овог пројекта. Највећа снага наше Градске управе су људи, али људи не могу без финансијске помоћи донатора и Владе РС“, истакао је Петровић, додавши да очекује успешну сарадњу и у наредном периоду.

         

 

Пријем ученика краљевачке Музичке школе                            31.05.2016

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је директорку, професорe и ученике Музичке школе „Стеван Мокрањац“, која је у овој школској години постигла невероватне успехе и постала најбоља школа у држави. 

Професори и ученици краљевачке Музичке школе су, на последња три такмичења - на Републичком такмичењу у Београду, Међународном такмичењу „Петар Коњовић у Београду, на којима су инострани чланови жирија, и на Фестивалу музичких и балетских школа Србије, на најбољи могући начин представљали своју школу и град. Школа је у последњих неколико година увек међу првима у Републици, али је ове године на свим овим такмичењима заузела прво место - двадесет два ученика основне и средње Музичке школе су освојила 30 награда - 24 прве, четири друге и две треће. Школа укупно има 100 награда ове године, а најбољи су били гудачки и дувачки одсек.

            Директорка Школе Биљана Мирјанић је рекла да је велика одговорност на свима - ученицима, професорима, њој као директорки, да се овако велики успех одржи, али да, с обзиром на то да имају устаљену праксу да су увек међу најбољима, неће бити проблем да одрже квалитет. Она је истакла да музичка школа захтева велики рад и одрицање, и да само љубав према музици, инструментима, може да омогући овакве резултате.

Градоначелник није крио задовољство што град има школу најбољу у Србији, која је и у претходном периоду показала да су музички таленти који стасавају у њој међу најбољима, и да са свих такмичења, у земљи и иностранству, донесу награде.

„Ми као локална самоуправа ћемо се потрудити да у наредном периоду изградимо Музичку школу на старом месту, заједно са Владом РС и Министарством. Пројекти су урађени, надам се да ће у току ове године почети изградња“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

 

                 


    

Директорка Руског дома у Краљеву                                             30.05.2016.

 

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, угостио је директорку Руског центра за науку и културу у Београду Надежду Кушченкову. Састанак је био прилика да се разговара о будућој сарадњи, тако да је договорено и потписивање Меморандума о партнерству између Руског дома и града Краљева. 

            Директорка је изразила велику захвалност на позиву да посети Краљево, као и срећу што има прилику да упозна град тако богат природом, традицијом, фестивалима.

„Први пут сам у Краљеву, али ми не треба да се упознајемо, јер нас спајају вера, култура, традиција, али, најпре, наше словенско достојанство. За нас је велика част бити пријатељ са вама“, рекла је Кушченкова.

Градоначелник је истакао да је ова посета прилика да покажемо шта је све урађено у Србији од 1918. до данас, шта су Руси урадили код нас и који је допринос њихове културе. Како је истакао, поред културне и туристичке, биће успостављена и привредна сарадња.

Директорка Руског дома је, приликом боравка у Краљеву, отворила четврти Фестивал уметности „Маглич“, који ће трајати до 6. јуна, а чији је Русија специјални гост. Уочи отварања, Кушченкова се упознала са знаменитостима града и положила цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника.

Како је Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“, организатора „Маглича“, рекла, у оквиру Фестивала ће бити организоване радионице руских народних заната, представе, пројекције руских филмова, наступи српских и руских фолклорних ансамбала, упознавање са руском националном кухињом. 

        

 

 

 

 

Дечји хор „Отрада“ у Краљеву                                     29.05.2016.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са сарадницима је 29. маја 2016. године примио чланице дечјег духовног хора „Отрада“ из Свето – Николског Црноостровског женског манастира из Русије. Дечји хор „Отрада“ чине девојчице из сиротишта и бораве у Србији са Игуманијом Николаје и монахињама на позив Удружења жена Србије и Русије „Матрона“. Краљево је један од градова којe ће обићи током свог боравка у Србији од 28. до 31. маја 2016. године.
Хор је после пријема одржао концерт у Свечаној сали Градске управе града Краљева.
 
        

 

 

Град Краљево добио граћевинску дозволу за изградњу вишепородичног
стамбеног објекта

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и руководилац Јединице за управљање пројектима Александар Чоловић су 26. маја 2016. године одржали конференцију за новинаре у Градској управи града Краљева. Повод за сазивање конференције је добијање грађевинске дозволе за изградњу вишепородичног стамбеног објекта  - прва фаза реализације Пројекта „ Урбана регенерација у улици Доситејевој у Краљеву“.
           Коференцији је претходио редован  састанак учесника у реализацији Пројекта „Стамбена обнова насеља после земљотреса у Краљеву“. На састанку

           Развојну банку Савета Европе представљао
је регионални менаџер Грегор Кржевски, IPF3 Луис Мецано, а Тим за техничку подршку Ђорђе Мојовић. Поред њих састанку су присуствовали и  државни секретар  Дејан Трифуновић са сарадницима из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,  Игор Јакшић в.д. директора Републичке агенције за становање, Драгана Ратковић као представник Министарства финансија и градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима.

          Учесници су информисани да је 25. маја 2016. године од стране Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено- комуналне делатности Градске управе града Краљева издата Грађевинска дозвола за изградњу првог стамбеног објекта са укупно 103 стамбене једнице, чиме је испуњен један од важнијих предуслова за припрему јавне набавке за избор извођача радова.

Поред бројних тема и питања од значаја за реализацију Пројекта о којима је било речи, на састанку је констатовано је да предуговоре о размени станова још увек није потписало 56 крајњих корисника, а да је прва половина јула месеца текуће године крајњи рок до којег је неопходно да предуговори буду потписани, како не би би доведен у питање наставак реализације Пројекта.
            Како је наглашено на конференцији радови на изградњи зграде почеће у новембру, а реализација целог пројекта одвијаће се у три фазе и то прво ће бити изграћена једна зграда, у другој фази још једна зграда и трећој две зграде.
 

          

 

19.Мај 2016.
Дани јоргована

Данас су градоначелник града Краљева Томислав Илић и чланови Друштва Српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“, на конференцији за новинаре, најавили одржавање традиционалне културно-туристичке и еколошке манифестације Дани јоргована“.

 

19.Мај 2016.
Најава Матурског плеса

Данас је одржана конференција за новинаре на којој су чланови Одбора за организацију Матурског плеса најавили одржавање овогодишње традиционалне манифестације „Матурски плес“ у нашем граду.

Конференцији за новинаре присуствовао је  градоначелник града Краљева Томислав Илић.
Град Краљево је први град у Србији који се 2005. године укључио у ову манифестацију захваљујући братским и партнерским везама са словеначким градом Марибором, будући да је идејни творац „Матурског плеса“ Плесни савез Словеније. 
        

17.Мај 2016.
Трка мира у Краљеву
 

Данас су у Краљево стигли учесници међународне Трке мира.

Трка „Peace Run” је глобална спортска манифестација посвећена миру, складу и пријатељству међу људима. Учесници ове манифестације носе упаљену бакљу као симбол људске тежње за лепшим и срећнијим светом. До сада је пронета кроз свих 49 земаља Европе и више од 150 земаља света, повезујући све људе у њиховој тежњи за светом у коме владају мир, љубав, склад и јединство. Порука је – ако можемо да трчимо заједно у миру и хармонији, онда можемо и да живимо заједно у миру и пријатељству. Прва трка је организована 1987. године и одиграва се сваке друге године.

Покровитељ Трке мира у нашој земљи и ове године је Народна скупштина Републике Србије, а подржали су је и Олимпијски комитет Србије и Министарство за спорт и омладину Републике Србије. 

Трка је ове године започела свој европски пут у Порту у Португалији 24. фебруара, а завршиће се 8. октобра у Риму у Италији. Иако редовно долази у Србију, први пут је траса кроз овај део. На путу кроз нашу земљу је прошла кроз Нови Пазар и Рашку, а учесници ће бакљу мира пронети и кроз Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Прокупље, Ниш, Белу Паланку, Пирот, Димитровград.

Бакљу мира су на уласку у наш град сачекали краљевачки атлетичари, деца, грађани, наставивши са српским и интернационалним тимом краљевачким улицама. На путу кроз град тркаче су поздрављали ученици краљевачких основних школа и старији суграђани.

Свечани дочек бакље мира је приређен у старој хали спортова, где је изведен шаролики културно-уметнички програм, у коме су се представили Фолклорни ансамбл и Дечји хор КУД „Абрашевић“, Фолклорни ансамбл „Карановац“, Балетска школа „АРТ Денис Касаткин“, плесна група „Континуум“, полазници школе „Рок планета“, ученице ОШ „Свети Сава“ су читале поруке мира, а чланови Градског хора „Црвчанин“ су отпевали химну „Трке мира“. Хала је била украшена цртежима и порукама мира краљевачких основаца.

У име града, учеснике трке је поздравио  градоначелник Томислав Илић, коме су гости предали бакљу, која је затим кружили међу учесницима програма и посетиоцима.

Краљево је имало много страдања, те тако имамо много разлога да желимо да увек буде мир, не само на овим просторима, већ у целом свету. Надам се да ћемо бити добри домаћини и да ћете бити задовољни нашим гостопримством. Краљево је, као и Србија, део Европе“, поручио је градоначелник Томислав Илић пожелевши тркачима добродошлицу.

            Краљевчане су поздравили сви учесници трке, ултрамаратонци, предвођени директором европског огранка „Трке мира“ Дипавајаном Ренером и директором „Трке мира“ у Србији Предрагом Кнежевићем. 

Вођа српског тима је нагласио да они трче по целом свету са упаљеном бакљом, која симлолизује мир, хармонију, љубав, пријатељство, поштовање, толеранцију међу људима, без обзира на расу, боју коже, припадност политичку или верску. Како је истакао, циљ им је да претрче све чланице Уједињених нација. Кнежевић је с поносом представио два члана нашег тима – један је победио на најдужој трци на свету од 3.100 миља (5.000 км), а други је претрчао другу по тежини трку на свету – десет дана и десет ноћи.

Покушавамо да инспиришемо људе на овај начин, да их усмеримо у правцу мира, који је на планети Земљи најпотребнији. Свако од нас треба да схвати да је на њему да учини први корак, што је и гесло ове трке, да не чекамо неког другог да учини нешто за нас у правцу мира, него да прво свако од нас успостави свој мир, па ћемо тако једног дана имати мир на Земљи. Сваки појединац је битан – и председници земаља и мала деца. Ношење бакље значи одговорност за читав свет. Носимо милионе жеља у бакљи и веома нам је драго да смо је донели и у Краљево. Пуно нам је срце на овако лепом дочеку“, рекао је Предраг Кнежевић.

            У припремама за дочек „Трке мира“ у граду Краљеву, поред одељења и служби Градске управе града Краљева, учествовали су КЦ „Рибница“, СЦ „Ибар“, ТОК, Краљевачко позориште, Полицијска управа, Школска управа, бројна удружења, друштва, појединци.
 
        
11.Мај 2016.
Нарцису у походе

Шездесета републичка планинарска акција „Нарцису у походе“, заказана за 15. мај, најављена је на конференцији за новинаре коју је организовао Организациони одбор. Према речима Милутина Вукосављевића, ове године се очекује око 3.000 учесника из Србије и земаља у окружењу, али понајвише Краљевчана. У сарадњи са „Вуловић транспортом“ обезбеђен је превоз, по цени карте – у 7.15 се са Кеја креће до Каменице, где ће у 8.00 часова бити отворена манифестација, након чега ће се кренути ка врху Столова. На три одморишта биће обезбеђени чај и освежавајући напици. У планинарском дому „Зорица Гиздавић“ биће организован бесплатан ручак за све учеснике. Вукосављевић је упутио апел учесницима да чувају природу, да не беру нарцисе, не иду возилима, а на 100 места ће бити постављене кесе за отпатке. Он је позвао све Краљевчане да крену у поход нарцису на планину Столови.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је изразио задовољство што ће Краљево бити центар који ће дочекати „бројне учеснике манифестације сарадње са природом, манифестације младости, правог односа како треба да вратимо природи оно што она нама пружа“.

„Када 60 година нешто живи, развија се, имало је смисла и да се роди и има перспективу. Град Краљево ће увек наћи своје место у овој манифестацији, будући да је једна од оних којима се придаје посебна пажња“, рекао је председник Скупштине.

Како је истакао директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић, манифестација је пример како треба промовисати одређене туристичке дестинације кроз манифестације које се организују.  

У организацији овогодишње манифестације „Нарцису у походе“ учествују Планинарско смучарско друштво „Гвоздац“, Туристичка организација Краљево,  Друштво гуслара Жича и град Краљево. Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта, Планинарски савез Србије допринели су у значајној мери реализацији пројекта обезбеђивањем дела неопходних средстава.

            

 

 

 Седница Градског већа                                                        10.05.2016.

 

На данашњој 58. Седници Градског већа града Краљева већници су донели следеће акте >>>>  

          

09.Мај 2016.
Дан победе

Град Краљево је и ове године, полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код Железничке станице, обележио 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Међу бројним делегацијама које су се поклониле пред спомеником жртвама Другог светског рата били су и представници града Краљева – председник Скупштине Сретен Јовановић, са својим замеником Ненадом Марковићем и сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници Војске, Полиције, Жандармерије, Друштва српско-руског пријатељства Краљев град, борачких удружења и организација.

Венац је положио и аташе Амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Банатов, који је на манифестацију у нашем граду дошао са својом кћерком. Банатов је, уз честитке свим житељима Србије, поручио да свака генерација мора да памти хероје Другог светског рата. Посебно је истакао да му је част што је позван и што је у нашем граду овим поводом. „Хвала Вама, хвала херојима“, поручио је он.

Свим становницима града Краљева и Србије, као и онима који су били жртве фашизма, Дан победе је честитао председник Скупштине Сретен Јовановић, „са осећањем поноса што припада народу који је смогао снаге да тада, пре 71 годину, са својим савезницима, истраје до краја и ослободи ове просторе од највећег зла које је задесило нашу земљу – фашизма“.

„Град Краљево обележава 9. мај, са поруком, првенствено младима, да се тај дан, то време, те жртве никада не смеју заборавити. Своја сећања, своју обавезу морамо преносити поколењима која долазе да бисмо увек знали да ценимо слободу“, поручио је председник Скупштине.

Oбраћање председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића

 

 

 

 

Амбасадор Норвешке у Краљеву                                                      08.05.2016.

 

 

Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад је посетио Краљево и састао се са представницима града, на челу са замеником градоначелника Милуном Јовановићем. Повод доласка амбасадора у наш град је био гостовање једног норвешког хора.
Наиме, краљевачка Музичка школа „Стеван Мокрањац“ је, у сарадњи са  Чедомиром Попадићем, Краљевчанином који је већ „гостовао“ у свом родном граду са норвешким певачима, организовала „Норвешко-српско културно вече“. Попадић, који је и бивши ученик краљевачке Музичке школе, овог пута је у наш град довео Мушки хор норвешког града Шијена и солисту норвешке опере, најмлађег члана педесеточланог хора са најдужом традицијом у Норвешкој. На концерту је наступио и хор средњошколаца Музичке школе, под диригентском палицом Дуње Маринковић, као и професори флауте, клавира, соло певања.
Концерту је присуствовао и амбасадор Краљевине Норвешке.

Заменик градоначелника је приликом сусрета са амбасадором истакао да се нада успостављању контаката и у области привреде и политике. „Иако је велика дистанца, ништа није далеко“, рекао је Јовановић, истакавши пример норвешке фабрике између Баточине и Крагујевца. Он је позвао амбасадора да помогне да у Краљево дође нека производња, уз обећање да је Краљево спремно да створи предуслове – будући да је то и жеља и потреба града Краљева.
Амбасадор Норвешке је први, али, како је рекао, не и последњи пут у Краљеву.

„Следећи пут ћу имати више времена да обиђем овај град који заузима централну позицију како географски, тако и историјски. Надам се да ће, осим културне, сарадња да се настави и у пољима економије и инвестиција. Култура је први корак ка таквој сарадњи, кроз културу се два народа упознају. Надам се да ће концерт допринети већој сарадњи наших земаља“, рекао је Њ.е. амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад.

         

 

28.Април 2016.
Ускршње честитке

          
         

          

          

 

27.Април 2016.
Глумци „Војне академије“ у нашем граду

Град Краљево је угостио продуцента Небојшу Гарића и део глумачке екипе игране серије „Војна академија“, посвећене српској Војној академији и њеним кадетима. Млади глумци Бојан Перић, Бранко Јанковић и Иван Михаиловић су се најпре дружили са ученицима у ОШ „Вук Караџић“ у Рибници, а затим су их, у градској кући, дочекали градоначелник града Краљева Томислав Илић и народни посланик Зоран Бојанић.

Како сами кажу, популарни актери гледане серије су доласком у наш град желели да изненаде и малишане који са њима могу да се друже само преко малих екрана. Истичу велико задовољство тиме што могу да измаме дечје осмехе и донесу позитивну енергију тамо где се појаве.

Гостима ово није први долазак у Краљево, будући да су били на премијери филма „Војна академија“, као и на аеродрому у Лађевцима.

„Увек се радо враћамо у места у којима смо били. Ви нас увек лепо угостите, имате лепе ресторане, насмејане људе...“, кажу „Стошић“, „Џаковић“ и „Клисура“.

Како су најавили, снимање серије ће бити настављено, са истом екипом.

Градоначелник је захвалио продуценту серије и глумцима што су посетили краљевачке основце.

„Надам се да ћемо се и даље дружити и сарађивати, како са актерима серије, тако и са представницима Војске, будући да имамо и Краљевчане који су у Министарству одбране“, рекао је градоначелник, истакавши да глумци „Војне академије“ промовишу оно што је најчасније у српском народу – војни позив.

„Ми смо глумци који, кроз културу и 'војску', чувамо свој народ – преко серија и као људи који воле земљу, сарађују са Војском, радимо на моралу свог народа“, поручили су главни актери „Војне академије“.
       

26.Април 2016.
Додела стипендија

Град Краљево је и ове године доделио стипендије својим најуспешнијим студентима. У складу са Одлуком градске Комисије за доделу стипендија, 50 најбоље рангираних, са просечном оценом од 10.00 до 8.54, који су испунили услове Конкурса за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2015/2016. годину, потписали су уговоре са градоначелником. Они ће, у десет једнаких месечних рата, добити по 100.000 динара.

Студенте и њихове родитеље је поздравио градоначелник Краљева Томислав Илић. Он је истакао да град препознаје и цени и то што студенти раде, али и то колико родитељи улажу у њих.

„Наши најбољи студенти су понос овог града. Најбоља инвестиција коју град Краљево има и у коју улаже је образовање младих људи. Та инвестиција ће се свакако вратити, ако не Краљеву, Србији свакако. Наша дужност је да своје најбоље студенте вратимо у Краљево, да им обезбедимо услове како би могли несметано да живе и раде у свом граду. Надам се да ћете се вратити у Краљево и да ћете знање стечено на студијама пренети овде“, поручио је градоначелник младим суграђанима.  

Стипендисти, студенти редовних и академских мастер студија, кажу да им је драго да град Краљево препознаје њихов труд, рад, таленат. Веома су захвални што им помаже и цени праве вредности. Како кажу, стипендија им је веома важна, али не само износ, који ће сигурно помоћи у даљем студирању, већ и част коју им град њоме указује.

Свечаности је, уз чланове Комисије, присуствовао и начелник Градске управе града Краљева, председник Комисије за доделу стипендија, Милош Петровић. Како је истакао, за 50 стипендија пријавило се укупно 50 студената, који су испунили услове – да имају пребивалиште на територији града Краљева и да су на редовном режиму студирања. Није било приговора ни жалби.  

            Потписивање су пратили наступи ученика четвртог разреда краљевачке Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ - Митар Павловић је на хармоници извео композицију Белошицког Шпански триптих, став 3, а Александар Дукић Моцартову сонату, први став, опус 10, на клавиру.


          

 

24.Април 2016.
Избори у Србији

Сва изборна места на територији града Краљева отворена су у 7.оо часова. Из Радног тела Републичке изборне комисије за град Краљево стигло је обавештење да у изборном процесу нису уочене никакве неправилности.

   ОБАВЕШТЕЊЕ Радног тела Републичке изборне комисије за град Краљево

      

 

22.Април 2016.
Обележен Дан Војске Србије

Пригодном свечаношћу у касарни „Рибница“ данас је Друга бригада Kопнене војске обележила Дан Војске Србије. Гостима и припадницима Бригаде обратио се заступник команданта Бригаде, пуковник Жељко Кузмановић.
Дан Војске Србије обележава се 23. априла, на дан када је у Такову 1815. године подигнут Други српски устанак. Тог дана, на Цвети, на скупу виђенијих људи у Такову донета је одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од турске власти, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
        

22.Април 2016.
Седница Градског већа града Краљева

На данашњој педесет седмој (ванредној) седници Градског већа града Краљева пред већницима су се нашле следеће тачке дневног реда:

1.    Разматрање Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Градској управи града Краљева, који је дана 15.04.2016.године донео начелник Градске управе под бројем 110-2/16, и доношење решења о давању сагласности на Правилник

2.    Разматрање Предлога решења о расподели средстава за сунфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Краљева у 2016. години, Предлога Комисије за оцењивање пројеката за остваривање јавног интереса о расподели средстава из буџета града Краљева, и доношење Решења

3.    Разматрање информације и изјашњења ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“ поводом закључка Градског већа број 06-93/2016-III од 19.04.2016. године, Предлога закључка о прихватању иницијативе за достављање предлога за инвестиционо одржавање ојачањем коловозне конструкције улица и некатегорисаних путева у сврху подстицаја производно-привредних активности и развоја сеоског туризма, и доношење закључка

4.    Разматрање захтева Радомира Стефановића за отпис дуга по основу закупа пословног простора „Лувр“ и „Укус“ у Краљеву, у Ул.Милоша Великог број 2 и доношење Закључка

          

21.Април 2016.
Радови на магистралном путу

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, са сарадницима, обишли су радове на репарацији Ибарске магистрале, у делу од вијадукта у Адранима ка уласку у град.

Како је истакао начелник, захваљујући Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и републичкој Дирекцији за путеве, у граду Краљеву смо имали много инфраструктурних улагања. Једно од највећих је изградња пута од Мрчајеваца до Краљева, односно од Адрана до Краљева, где ће бити направљена два кружна тока и две сервисне саобраћајнице. Вредност радова, у дужини од 18,8 километара, износи око 720 милиона динара. Краљевачка Дирекција за планирање и изградњу је успела да, са Министарством, обезбеди накнадних 20 милиона за сервисне саобраћајнице. Према речима начелника РУО Симовића, репарација Ибарске магистрале у овом делу је од великог значаја јер се ту налази индустријска зона Шеовац, као и велики продајни објекти.

„Надам се да ћемо овде, везано са аеродромом и изградњом коридора који ће повезивате Појате и Прељину, добити једно добро инфраструктурно решење за град и да ће то бити нешто чиме ће Краљево моћи да се поноси у наредном периоду“, рекао је Симовић.

И градоначелник града Краљева Томислав Илић истиче да је ово једна од најзначајнијих инвестиција у току ове године, која је договорена прошле године са Владом Републике Србије и ресорним министарствима.

„Реконструкција овог дела магистрале је била неопходна. Биће то једна од модернијих саобраћајница. Ради се проширење, разгушиће се гужве које су биле на овом делу пута, уз још два кружна тока. У току претходне године Влада је издвојила значајна средства за инфраструктурне објекте у граду Краљеву. Надамо се да ће и даље бити инвестиционих улагања“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.   

Планирано је да радови, започети 31. марта, буду завршени 1. јула ове године.
         

19.Април 2016.
Имендан града Краљева

 

Град Краљево 134 године поносно носи своје краљевско име - од 19. априла 1882. године, када је краљ Милан Обреновић удовољио жељи и молби житеља вароши Карановац да се њихово место назове Краљево. Поводом овог датума, који се обележава као Имендан града, приређена је свечана академија, као нека врста времеплова кроз историју и време, подсећање на људе и догађаје који су уткани у темеље Краљева, града где се спајају Ибар и Морава, где су се укрштали царски друмови, места које представља природну капију Долине векова, вароши на коју с вечери падају сенке купола и звоника Жиче, мајке српских манастира, колевке наше писмености и државности.

Честитајући Имендан града, градоначелник Краљева Томислав Илић је, између осталог, поручио:

Имамо се за чим окренути, али морамо и у будућност гледати. Време пред нама јесте време изазова, али и великих прилика да идућег Имендана побројимо шта смо на корист града и његових житеља урадили.“

У пригодној беседи, по којој је и академија названа - „Именом исписана историја“, професор историје Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево, осврнула се на то како је наш град, уместо турског, понео краљевско име.

Академију је пратила и изложба Историјског архива Краљево у фоајеу Краљевачког позоришта, која говори о овом јако важном историјском периоду града Краљева, када смо од вароши Карановац постали данашње Краљево. Панои, између осталог, приказују проглашење Краљевине Србије, путовање краља Милана по Србији, његов долазак у Карановац, промену имена.

У складу са речима председника Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милоша Милишића, град Краљево има однос према догађајима из прошлости како бисмо имали и будућност. Тако је у оквиру обележавања овогодишњег Имендана припремљен вишенедељни програм.

Централни догађај, академију, припремили су Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљевачко позориште, Културни центар „Рибница“ и Историјски архив.

У програму су учествовали глумци Краљевачког позоришта, који су казивали стихове Верослава Стефановића „Једно столеће Краљева“ и „Кад се градила Жича“ Милана Ђокића. Градски хор „Црвчанин“ је извео химну Србије „Боже правде“ и композицију Константина Бабића „Узори, Маро“. Приказан је и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.   

 

         Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића

      ♦  БЕСЕДА „Именом исписана историја“ Весне Милојевић професора
                       историје
и директора Историјског архива Краљево


        

 

 

 

Постављен камен темељац за затворен базен                19.04.2016.

 

На Имендан града Краљева, 19. април, поред нове хале спортова, започети су радови на изградњи затвореног базена. Камен темељац су положили градоначелник града Краљева Томислав Илић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, директорка Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијајловић, са посланицима у последњем сазиву Народне скупштине Александром Томић и Зораном Бабићем.

Како је изјавио градоначелник Краљева Томислав Илић, град је прошле године донео одлуку о градњи затвореног базена.

Решили смо да опремимо спортску комуналну инфраструктуру и да, поред хале, изградимо и затворени базен. Верујем да су се овоме највише обрадовали спортисти који дуги низ година нису могли да учествују у вишим ранговима такмичења управо због недостатка базена, као и пливачи, који имају изузетне резултате. Надам се да ће на Имендан 2019. године затворени базен бити завршен“, рекао је градоначелник.

Начелник РУО Небојша Симовић је истакао значај базена за здрав живот суграђана, посебно школске деце и омладине, за побољшање квалитета живота, али и за развој спортског туризма. Он је поменуо и израду пројекта за „спортско село на Гочу.

Уз Врњачку Бању, која има два национална кампа - за одбојку и ватерполо, увезаћемо озбиљну спортску понуду на нивоу Србије, чак региона. Уз аутодром Берановац, надамо се да ћемо постати препознатљива спортска дестинација. Поспешићемо развој угоститељства и туризма у Краљеву. Сем тога, желимо да наша деца не одлазе у друге градове да би се бавила спортом, већ да у свом граду имају све што им је потребно. Очекујемо подршку Владе и Министарства за омладину и спорт, али и донације, да свако препозна ову причу као друштвенокорисну“, изјавио је начелник.

За изградњу затвореног базена, град Краљево се кредитно задужио 30 милиона динара. Почетком марта потписан је уговор са извођачем прве фазе радова, предузећем „Ратко Митровић из Чачка. Вредност почетних радова је нешто више од 15 милиона динара. С обзиром на то да се, према речима директорке Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марице Мијајловић, остатак очекује из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарству је достављена сва потребна документација, урађен предмер и предрачун по фазама.

Отприлике по два пута два милиона евра нам је обећано. За прву фазу - грубе радове и окровљавање, потребно је око 290 милиона динара, а за комплетну инвестицију, са уређењем околног терена, око 900 милиона динара“, каже директорка.

Затворени базен ће имати два базенаједан димензија 25х33 метра и дубине 2 метра, и базен за непливаче 25х12,5 метара, дубине 0,8-1,33 метра. Нето површина је 7.400 м2, бруто 6.900 м2. Капацитет је око 450 гледалаца, а укупан број људи у објекту може да буде око 650. Рок за завршетак је април 2019. године.

Покренута је иницијатива да затворени базен понесе име пионира ватерпола и пливања у Краљеву, чувеног краљевачког хирурга, дугогодишњег председника Пливачког ватерполо клуба Краљево, почасног грађанина града Краљева, др Слободана-Дана Лукића, који је трагично изгубио живот.

 

                   

18.Април 2016.
Најава Имендана града Краљева

Уочи обележавања 19. априла - Имендана града Краљева, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и чланови Организационог одбора за обележавање овог значајног датума, одржали су конференцију за новинаре, на којој су најавили програм обележавања.

            Председник Скупштине је подсетио на то да од 19. априла 1882. године наш град, уместо турског, носи краљевско име, и најавио вишедневни програм које градске установе културе припремају у част обележавања Имендана. Он је изразио задовољство што је „тај датум извучен из летаргије, из тога да се само помиње, али не и обележава“.

„Сматрам да и убудуће треба да пружимо допринос томе да све датуме који нас идентификују обележимо на достојанствен начин, да је то наша обавеза, и према новим генерацијама и према историји“, рекао је председник Скупштине Сретен Јовановић, истакавши да нема много градова који, као наш, обележавају дан када су добили име, нарочито не „краљевско“.

У активности организоване поводом Имендана укључене су институције из области културе, које и кроз редовне активности, планским актима за сваку годину, планирају програме поводом овог значајног догађаја из историје нашег града.

Централни догађај је свакако свечана академија, ове године названа „Именом исписана историја“, која ће бити одржана у уторак, 19. априла 2016, у Краљевачком позоришту, са почетком у 13.00 часова. На академији је предвиђено обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића, а беседу ће казивати професорка историје и директорка Историјског архива Краљево Весна Милојевић. Глумци Краљевачког позоришта ће говорити пригодне стихове, а наступиће и Градски хор „Црвчанин“. Биће приказан и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.

Свечану академију прати, у фоајеу Краљевачког позоришта, истоимена изложба Историјског архива Краљево, на којој су, како је истакла директорка Архива и ауторка изложбе Весна Милојевић, представљени детаљи везани за промену имена вароши Карановац у Краљево, поткрепљени званичним документима. Изложба садржи и исечке из Српских новина и низ фотографија,а  приређена је уз помоћ Архива Србије и Историјског музеја Србије и Народног музеја Краљево. Биће отворена од 19. априла до 2. маја.

Председник Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милош Милишић је истакао да је прослављање овог празника од 2012. године у надлежности и под покровитељством града Краљева. Он се осврнуо на све што су краљевачки кутурни посленици припремили у част обележавања овог дана, издвојивши програм посвећен сликару Моми Антоновићу и гостовање Краљевачког позоришта са представом „Професионалац“ у београдском Звездара театру, на позив редитеља и писца текста Душана Ковачевића.

Директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и, однедавно, председница Завичајног друштва Краљево Драгана Типсаревић, подсетила је на то да је 19. април рођендан Завичајног друштва, које тај дан обележава низом активности. Традиционално, првој беби која се роди тог дана, завичајци поклањају штедну књижицу са 5.000 динара, пакет чији је спонзор Апотека Краљево, а обилазе и дете које на тај дан слави први рођендан и уручују му чланску карту Завичајног друштва. Такође, објављују и лист Краљевачки завичај.

Како је речено на конференцији, у сарадњи са Школском управом, 19. априла, један час у краљевачким школама ће бити посвећен Имендану.

 

                
             

                  КЛИК НА СЛИКУ ЗА ВЕЛИКИ ФОРМАТ

15.Април 2016.
Најава ауто трка на Берановцу

Отварање сезоне у аутомобилизму, у Краљеву, на аутодрому Берановац, најавили су данас градоначелник града Краљева Томислав Илић и генерални секретар Спортског ауто и картинг савеза Србије (САКСС) Горан Тороман. Они су на конференцији за новинаре најавили ауто-трке које ће бити организоване у нашем граду током викенда – „Награда Краљева 2016“ – „Берановац ауто-шоу“.

Ауто-трке на брдским стазама „Награда Краљева 2016“, која се бодује за Шампионат Србије у ауто-тркама на брдским стазама, односно Спринт ауто-рели „Берановац 2016“, који се бодује за Шампионат Србије у ауто-релију, а који су уписани у календар такмичења Шампионата Србије за 2016. годину, биће одржане на аутодрому Берановац, у суботу, 16. априла, и недељу, 17. априла 2016. године.

Како је најавио генерални секретар САКСС-а, учествују возачи из домаћег шампионата.

„Први пут имамо промотивну вожњу нове дисциплине у САКСС-у – 402 метра, популарне „drag трке један на један. Направићемо промотивну трку 202 метра. Тридесетак најбољих возача Србије доћи ће да покажу Србији шта знају. Најбољи добијају пехаре“, рекао је Тороман. 

Трке почињу у 12.30 часова оба дана. Промотивна трка у суботу стартује у 17.00 часова. У недељу се очекује да ће први возач трку дугу 46 километара завршити око 18.00 часова. 

Како је градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао, град Краљево је, уз Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) Београд, организатор, у складу са Уговором  потписаним прошле године, којим су се споразумели да у сезонама 2015-2019. заједнички организују ауто-трку на кружним стазама која би се бодовала за Национални шампионат Србије на кружним стазама.  


         
12.Април 2016.

Једанаеста међународна конференција „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ (БСЛЗ), која се од 13. до 16. априла одржава у Конгресном центру „Звезда“ у Врњачкој Бањи, а под покровитељством града Краљева, најављена је на конференцији за новинаре. Домаћин Конференције БСЛЗ, која се организује у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја 2011-2020 – „Безбедност  саобраћаја је систем, а не појединац!“, јесу Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и општина Врњачка Бања.

Како је објаснио председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић, град Краљево није имао адекватне капацитете за одржавање тако великог скупа чији организатори имају специфичне захтеве, тако да, с обзиром на то да са општином Врњачка Бања имамо добру сарадњу, између осталог и у циљу безбедности саобраћаја на путевима, Конференција се одржава у Бањи.  

Он је подсетио на то да је Краљево на претходна два скупа проглашавано за најактивнију локалну самоуправу у области безбедности саобраћаја у Србији и замолио организаторе да ове године „заобиђу“ наш град са наградом.

„Иако смо вероватно опет заслужили награду, верујем да постоје друге општине и градови у којима се добро ради, а ми ове године желимо да будемо добри домаћини“, поручио је Марковић.

Он је нагласио да рад у безбедности саобраћаја мора да буде константан, да мора да се обрати пажња на све учеснике у саобраћају, посебно на угрожене категорије – децу, стара лица, мотоциклисте, бициклисте.

„Некада се то ради кроз кампању, едукацију или набавку техничких средстава, попут седишта за бебе. На све начине покушавамо да побољшамо безбедност саобраћаја. Кроз програм рада Савета, који се усваја на почетку године, одредимо активности према одређеним категоријама“, каже Марковић.

Председник краљевачког Савета је посебно истакао чињеницу да је на територији нашег града, за прва три месеца ове године, погинула само једна особа. 

Како је најавио, увођење видео надзора у нашем граду се планира након ребаланса буџета у овој години, а постављање брзинског дисплеја наредне седмице, након повезивања дисплеја на извор напајања, и то у улицама Јована Дерока, Доситејевој и у Рибници на Жичком путу.

Проф. Крсто Липовац, председник Програмског одбора Конференције и шеф Катедре за безбедност саобраћаја на Саобраћајном факултету, истакао је да је Савет за безбедност на територији града Краљева спровео неколико веома значајних и за Србију иновативних активности у безбедности саобраћаја и, у тим областима, постао лидер, од којег се учи. 

Према речима Липовца, Конференција има циљеве – трансфер знања из света, трансфер међународне најбоље праксе и трансфер различитих важних докумената из међународне праксе. Има амбицију да подстакне рад на локалу и помогне сталном унапређивању организација које раде на локалу, успостављању своје и координације са државним институцијама. Конференција је прилика да се представе локалне самоуправе колико је и шта ко радио.

„Надамо се да ће будућност управљања безбедношћу саобраћаја да се темељи на чињеницама јер је то једини начин да се смањи број настрадалих у саобраћају. То је прилика и да произвођачи представе најновију опрему која се користи у безбедности саобраћаја на међународној изложби опреме“, рекао је Липовац.

Према његовим речима, све је веће интересовање младих студената да долазе на конференцију и пишу радове. Три најбоља студентска рада биће награђена и штампана у зборницима радова.

Србија је имала период од четири године непрекидног опадања броја настрадалих. Године 2014. погинуло је 536 људи, али 2015. је забележен значајан пораст броја погинулих за 90, о чему ће, како је рекао, бити речи на Конференцији – и критички, али и да се извуку поуке. Он је истакао да је Краљево у том периоду имало пад броја погинулих, додавши да „тамо где радите, имате ефекта, где не радите, немате“.

Драган Говедарица, председник Савета за безбедност саобраћаја општине Врњачка Бања, истакао је да добра сарадња општине Врњачка Бања и града Краљева може бити добар знак и за друге општине и градове како заједничким снагама може да се промовише све оно што утиче на безбедност саобраћаја. 

Др Миладин Нешић, доцент на предмету безбедност саобраћаја на Криминалистичко-полицијској академији и председник Организационог одбора Конференције БСЛЗ, нагласио је да је најбољи начин да се утиче на безбедност саобраћаја да се поштују одредбе, а да се прекршиоци кажњавају.

БСЛЗ међународна конференција спада у најзначајније научно-стручне скупове који су посвећени безбедности саобраћаја, а који се одржавају у региону југоисточне Европе и међу значајније скупове ове врсте у Европи. Прошлогодишњој Конференцији, одржаној у Крагујевцу, присуствовао је 331 учесник из Србије и иностранства – представници локалних заједница, образовних институција, компанија, јавних предузећа, државних установа, министарстава и др. Ове године се очекује око 400 учесника.

Конференција се одржава у организацији Криминалистичко-полицијске академије из Београда, Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, Факултета техничких наука из Новог Сада, Факултета прометних знаности из Загреба, Националног техничког универзитета из Атине, Агенције за безбедност саобраћаја Србије, Удружења за безбедност саобраћаја Србије, удружења „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“, „Савет за безбедност саобраћаја“ и других надлежних институција из земље и региона, уз подршку Министарства просвете и науке РС.

Спонзори Конференције су фирма „МРГ“ из Београда, 3М – мултинационална компанија, фирме „Модел 5“, „Селма“ и „Сигнал“, а биће и још неколико излагача на изложби која прати Конференцију.

 

 
         

 

          

KZS SAVET from zoran ljubojevic on Vimeo.

11.Април 2016.

 

 

Дан победе                                                                                            09.05.2016.

 

 

Град Краљево је и ове године, полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код Железничке станице, обележио 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Међу бројним делегацијама које су се поклониле пред спомеником жртвама Другог светског рата били су и представници града Краљева – председник Скупштине Сретен Јовановић, са својим замеником Ненадом Марковићем и сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници Војске, Полиције, Жандармерије, Друштва српско-руског пријатељства Краљев град, борачких удружења и организација.

Венац је положио и аташе Амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Банатов, који је на манифестацију у нашем граду дошао са својом кћерком. Банатов је, уз честитке свим житељима Србије, поручио да свака генерација мора да памти хероје Другог светског рата. Посебно је истакао да му је част што је позван и што је у нашем граду овим поводом. „Хвала Вама, хвала херојима“, поручио је он.

Свим становницима града Краљева и Србије, као и онима који су били жртве фашизма, Дан победе је честитао председник Скупштине Сретен Јовановић, „са осећањем поноса што припада народу који је смогао снаге да тада, пре 71 годину, са својим савезницима, истраје до краја и ослободи ове просторе од највећег зла које је задесило нашу земљу – фашизма“.

„Град Краљево обележава 9. мај, са поруком, првенствено младима, да се тај дан, то време, те жртве никада не смеју заборавити. Своја сећања, своју обавезу морамо преносити поколењима која долазе да бисмо увек знали да ценимо слободу“, поручио је председник Скупштине.

        

 

08.Април 2016.
Градоначелник поклонио карте за позориште ученицима

 

Поводом гостовања представе „Говорна мана“ у Краљевачком позоришту, градоначелник града Краљева Томислав Илић је поклонио 20 карата најбољим ученицима и студентима града Краљева. 
Наши млади суграђани ће тако у недељу, 10. априла, моћи да уживају у представи Народног позоришта из Београда, у којој, између осталих, игра Краљевчанин Небојша Дугалић. 

       
                     

08.Април 2016.
Светски дан Рома

Поводом обележавања Светског дана Рома - 8. априла, градоначелник града Краљева Томислав Илић је, на пријему уприличеном тим поводом, честитао празник својим суграђанима ромске националности. Како је рекао, локална самоуправа се потрудила да много тога обезбеди Ромима као националној мањини.

„У току дана ћемо добити уговоре о контејнерима, који ће заменити  шаторско насеље, које ће бити расељено, и сви ће колико-толико добити пристојне услове за живот. У декади Рома град Краљево је много тога урадио. Надам се да ћемо и даље и ми као град, али и друге организације, помоћи Ромима у школовању, у побољшању услова живота“, поручио је градоначелник Краљева.

И председник РНВО „Руке пријатељства“ Зоран Петровић је честитао свим грађанима ромске националности празник и захвалио на указаном поштовању.

Пријему су такође присуствповали пријатељи и сарадници Канцеларије за ромска питања, између осталих, представници града, чланови Градског већа, школа, Центра за социјални рад, ПУ „Олга Јовичић Рита“, као и ученици средњих школа са својом менторком, која им помаже да савладају све препреке током средњошколског образовања и да утиче на њих да упишу више и високе школе.

            Светски дан Рома се обележава од 1971. године, када је 8. априла у Лондону одржан Први светски конгрес Рома. Обележавање овог датума омогућава очување ромске културе и традиције, као и могућност да већинско становништво упозна ромски народ. Цивилно друштво треба да обрати пажњу на проблеме са којима се Роми свакодневно суочавају, нарочито у области здравства, образовања, запошљавања, економског оснаживања.

Чланица Градског већа Гордана Стојковић је напоменула да је градоначелник оформио радну групу за израду нацрта локалног акционог плана за унапређење положаја Рома у граду Краљеву, који ће се ускладити са Националном стратегијом и Стратегијом развоја града Краљева од 2106. до 2020. године.

„Учинићемо све да положај Рома у области становања, образовања, социјалне заштите, здравства буде равномерно заступљен и да се ваша група не осети као веома маргинализована друштвено осетљива група у нашем друштву. Локална заједница ће наставити своје активности да би положај и деце и  одраслих био што бољи“, поручила је већница.  

            Након састанка приказане су презентације два пројекта која унапређују положај чланова ромске заједнице – „Библиотека играчака – РЕФ“ и „Подршка ромским породицама ка бољем сутра“ Канцеларије за људска и мањинска права.
          

07.Април 2016.
Састанак локалних самоуправа слива Западне Мораве

Град Краљево је био домаћин иницијалног састанка са градовима и општинама дуж слива Западне Мораве, коме су присуствовали и представници Канцеларијe за управљање јавним улагањима, UNDP, Сталнe конференцијe градова и општина, ЈВП „Србијаводе“.

Циљ организовања једног оваквог састанка je био да се усвоје полазни акти за даље активности на смањењу ризика од поплава и иницирала израда Студије унапређења заштите од вода у сливу Западне Мораве. Наиме, како би се предупредила потенцијално ризична ситуација и избегле евентуалне милионске штете, дошло се до идеје да се изради студија за слив Западне Мораве. Циљ њене израде је да се укаже на мере којима се умањује ризик од поплава и потенцијалних штета на инфраструктури, да се на тај начин развије систем заштите угрожених подручја у сливу Западне Мораве и заштите градови и општине који се налазе у њеној близини.

Поред заједничке израде планских аката, стекла би се могућност за правовремену размену релeвантних информација о потенцијалним опасностима између градова и општина и заједничко реаговање у случајевима елементарних непогода и других несрећа.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, на састанку је договорено да се првенствено ради на превенцији, заједно са ЈВП „Србијаводе“, Канцеларијом за управљање јавним улагањима, Сталном конференцијом градова и општина. Донети су закључци да потекне иницијатива ка јединицама локалне самоуправе у вези са потписивањем меморандума о међусобној сарадњи и да се Влади РС, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима и СКГО, пошаље захтев за израду стратегије. Градоначелник је искористио прилику да саопшти да је у Краљеву извршена прва исплата - по првих 12 решења које је донела градска Комисија за процену штете.

            Заменик директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић је истакла да Канцеларија поздравља потез града Краљева да окупи јединице локалне самоуправе у сливу Западне Мораве и иницијативу која има за циљ израду превентивних мера заштите од поплава и суша. Она је нагласила да је разговор са свим учесницима, који желе да учествују и пруже подршку оваквим иницијативама, протекао јако добро.

„Регионално удруживање јединица локалних самоуправа за будуће превентивне мере треба да смањи ризик од будућих поплава, али и финансијска издвајања општина и градова за превентивне мере“, поручила је Недељковићева.

            Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић сматра да је остварен циљ састанка - доношење одговарајућих закључака - да меморандум о заједничкој сарадњи буде упућен на усвајање локалним скупштинама, а ка СКГО, Канцеларији за управљање јавним улагањима и UNDP – израда студије која би била основ за даље активнкости. Он је захвалио UNDP, чији представник је граду Краљеву донео на поклон мултикоптер, који ће послужити за снимање угрожених територија, неких ресурса, локалних путева. Такође је изразио наду да је ово само први у низу састанака који ће претходити формирању регионалног центра слива Западне Мораве и да ће студија бии готова за годину-годину и по дана, ако Влада прихвати предлог.

Максимовић је још изјавио да ће сва регистрована пољопривредна газдинства из 2014. године, која су пријавила штету у складу са Уредбом и постојећим законом, у наредном периоду добити по 20.000 динара по хектару поплављене површине. За 2016. годину, тај износ је 12.000 динара по хектару за регистровано пољопривредно домаћинство.

Да је питање решавања слива Западне Мораве значајно, као и за друге у сливу овог водотока који је у надлежности Републике, потврдио је и помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић. Према његовим речима, поплаве су нас навеле да Западну Мораву гледамо као проблем, а она  је огроман ресурс, и у привредном и у туристичком и у енергетском смислу.

Закључак нашег суседа, али и састанка, био је да треба да сарађујемо, на само на нивоу округа, већ читавог овог дела Србије.
          

Амерички амбасадор у посети Краљеву                              06.04.2016.

 

Амбасадор САД у Србији Кајл Рендолф Скат је посетио Краљево и обишао лабораторију „3Д Импулс”, научноистраживачку јединицу Факултета за машинство и грађевинарство, која се бави применом дигиталних технологија у развоју нових производа.
Лабораторија је основана у оквиру пројекта „Управљање иновацијама за нове производе“, који су финансирали Европска комисија и градови Краљево и Чачак. USAID је омогућио опремање мултимедијалне лабораторије, како би предузетници из региона стицали вештине и знања потребне да би се смањили трошкови производње, увели и применили иновације у пословању. Уз помоћ USAID, представници Импулс Центра успоставили су сарадњу са Центром за подршку иновацијама при Технолошком Факултету у Острави, Чешка, и упознали се, током студијског путовања, са најбољим праксама у коришћењу 3Д штампања као алата за примену иновација и развој пословања. USAID је такође ангажовао менаџера за пословни развој који је помагао Импулс Центру да привуче нове клијенте, компаније којима би 3Д штампа могла да унапреди пословање.
Лабораторија „3Д Импулс” сарађује са привредом омогућавајући стални развој нових и унапређење постојећих производа. Лабораторија пружа образовне, консултантске и развојне услуге предузећима која појединачно не би могла себи да приуште примену савремених техничких достигнућа.
Амбасадор је изјавио да је веома поносан на партнерство, заједно са USAID, на овом пројекту.        „Партнерство науке и приватног сектора, посебно малих и средњих предузећа, представља основу економског раста у свету, а Србија, очигледно, овим примером може бити конкурентна томе“, изјавио је амбасадор.
Према речима др Снежане Ћирић-Костић, руководиоца и оснивача лабораторије „3Д Импулс“ Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, од 2012. и у првој половини 2013. године Лабораторија је радила потпуно бесплатно за мала и средња предузећа Рашког, Расинског и Моравичког округа, зато што је то био захтев пројекта, а од јуна 2013. године почели су комерцијано да раде. Како истиче, Лабораторија пружа услуге свим предузећима која су усмерена на развој у Србији, а радили су и у Босни, Хрватској, Великој Британији, за познате светске ауто-индустрије.
Након разговора са градоначелником Краљева Томиславом Илићем Његова екселенција амбасадор САД Кајл Рендолф Скат је прецизирао да постоје могућности за инвестирање у регион, а да је Краљево град који, уз адекватну помоћ, може јако брзо да напредује. Амбасадор је додао да постоје дугорочни програми помоћи Америке Србији, иако његова земља више није највећи донатор, већ Европска унија.                                                                                                                             Градоначелник Краљева Томислав Илић је изразио наду да ће се ова сарадња наставити и у другим сферама, не само у области образовања.
Амерички амбасадор је приликом посете Краљеву изјавио да Србију процењује као сидро стабилности у региону и као земљу која је на правом путу ка Европској унији.
          

06.Април 2016.
Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма

На Гробљу стрељаних 1941. Године, и ове године, бројне делегације су положиле цвеће и венце у знак сећања на цивилне жртве и инвалиде рата, чији дан се обележава 6. Априла. Парастос невино страдалим цивилним жртвама служио је свештеник Епархије жичке.

Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма меморијално се обележава у знак сећања на прве цивилне жртве у необјављеном бомбардовању Београда и наше земље које су извршиле немачке фашистичке војне силе 6. Априла 1941. Године. Општинска организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање овај дан обележава и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора које су страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву октобра 1941. Године.        

Према казивању др Милана Матијевића, велики број грађана је изгубио животе и рањен током рата, али и после рата од заосталих неексплодираних убојних средстава. Много деце је страдало. Краљево је после 29. новембра 1944. године имало више од 1.800 цивилних инвалида рата, од чега су половину чинила деца, која су нашла нека експлозивна средства камуфлирана у налив перо, играчке, кутије...

„Овај датум је за све грађане Србије и Краљева веома значајан јер су цивилни инвалиди рата, по основу свог инвалидитета, стекли одређена права. Заједничка организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање бори се да очува стечена права у овим тешким економским условима како би им остатак живота био лакши“, каже Матијевић.

            „Ово је само један од датума у чијем обележавању све институције заједнички учествују, како се не би заборавили датуми везани за црне дане наше историје, када смо, ничим изазивајући, били изложени страшним нападима. Данас је уништена свест о томе да су ова места изнад нас овоземаљских, јер овде је више хиљада оних који заслужују већу пажњу“, каже председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додаје да град Краљево помаже и кроз финансирање дела трошкова удружења.

На хумке невино страдалих на Гробљу стрељаних 1941. венац је положила и делегација мађарског града Сентеша која је боравила у посети граду Краљеву.