Одштампај Пошаљи
Вести
02.Октобар 2014.
Седница Скупштине града Краљева

Данас је почела редовна седница Скупштине града Краљева.  Одборници Скупштине града Краљева су на почетку седници усвојили извештај са предходне седнице и прешли на усвајање дневног реда данашње сднице. Седница је у току.

 
30.Септембар 2014.
Градоначелник са сарадницима обишао радове у граду

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, обишао је данас градилишта која су у надлежности града односно Дирекције за планирање и изградњу Краљево. Заједно са директорима Дирекције и ЈКП „Путеви“ Краљево – Ненадом Нерићем и Милошем Гољићем, уверио се да радови теку планираном динамиком.

Градоначелник је најпре обишао радове у Улици IV краљевачки батаљон, затим на изградњи „Главчићевог моста“, а потом и спортске хале. Одатле је отишао у обилазак радова на изградњи зграде у ромском несељу, у близини Стадионске улице, са десетак станова, што је прва фаза социјалног збрињавања ромских породица. Градоначелник је обишао и радове на изградњи сточне пијаце у Адранима. На сваком од градилишта поразговарао је и са представницима извођача радова – ЈКП „Путеви“, ГП „Николић“, „Амига“, „Винг“, „Неимар“.

„Задовољан сам извођењем радова. Надам се да ћемо све обећано завршити у предвиђеном року. Ја сам ту да све оно што је неопходно, у случају проблема, заједничким снагама отклонимо, на добробит и града и грађана Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

За 15-20 дана очекује се технички пријем и расподела станова у згради у ромском насељу. Главчићев мост треба да буде завршен, као што је и предвиђено, до 1. августа ове године. Прва и друга фаза изградње спортске хале - изградња објекта и уређења простора, биће завршене такође до 1. августа. Отварање хале очекује се  средином септембра због завршетка 3. фазе оптремања спортске хале реквизитима, опремом за свлачионице, лекарску собу и др.

ЈКП „Путеви“ учествује на свим градилиштима, на већини као главни извођач. Осим радова на изградњи, ради и на санацији последица поплава у гледићком крају и другим местима где има потребе.

.         

 

 

 
28.Септембар 2014.

 

 

Обележен 27. септембар

 

Дан добровољних ватрогасаца Србије и 81. година од оснивања Добровољног ватрогасног друштва Краљево обележени су, традиционално, 27. септембра полагањем венаца код спомен-плоче на згради старог ватрогасног дома у Улици Топлице Милана. У име града, венац је положио градоначелник Томислав Илић, са помоћницима Вукосавом Коњикушићем и Вукманом Ракочевићем.

Оркестар Добровољног ватрогасног друштва Краљево „27. септембар“ био је на челу колоне која је, од садашњег, улицама града, стигла до некадашњег ватрогасног дома.

На данашњи дан, пре 73 године, чланови оркестра Добровољног ватрогасног друштва наоружали су се и у свечаним униформама, свирајући, изашли из окупираног Краљева наочиглед немачких војника како би се прикључили партизанском одреду у борби против нациста.

Према речима Драгана Јајића, вишег ватрогасног официра, члана Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије, чија је база у Зрењанину, у Краљеву је централно обележен 27. септембар, „светли дан ватрогасне и патриотске историје“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић подсетио је на подвиг храбрих краљевачких ватрогасаца и указао на то да добровољна ватрогасна друштва морамо све више неговати јер сведоци смо промене климе и тога колико природа може да буде сурова. 

 

 

 


24.Септембар 2014.
Сaстанак са директорима основних и средњих школа

С обзиром на то да је нова школска година управо почела, градоначелник града Краљева Томислав Илић састао се данас са директорима основних и средњих школа са територије града Краљева како би се видело које проблеме имају школе и у чему локална самоуправа може да помогне. Састанку су присуствовали и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, помоћници градоначелника Вукман Ракочевић и Вукосав Коњикушић, члан Градског већа Миша Милосављевић, начелник Школске управе Краљева Жарко Милосављевић, начелник Одељења за друштвене делатности Градске управе града Краљева Биљана Ђуровић и шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић.

Директори су појединачно изложили своје проблеме, који су се углавном односили на прокишњавање кровова, неадекватне сале за физичко васпитање и нерешено водоснабдевање у сеоским школама. Овакву сарадњу сматрају корисном и добрим начином да се дође до решења проблема. Градоначелник је истакао досадашњу добру сарадњу са школама, али и са Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС.

Градоначелник је најавио да ће, поред обилазака локалних и републичких јавних предузећа на територији града Краљева и привредника, обићи и школе које се налазе на територији града.

„Углавном су зграде школа старе. Ми смо неке и санирали. Решаваћемо проблеме постепено, не можемо све одједном. Надам се да ћемо у наредном периоду успети да санирамо проблеме школа на сеоском подручју, нарочито издвојених одељења“, рекао је градоначелник.

Из буџета града, ове године, без ребаланса, издвојено је око 260.000.000 динара за основне школе, а око 130.000.000 динара за средње школе.  

Градоначелник Краљева Томислав Илић најавио је потписивање Протокола о сарадњи, заказано за то послеподне (24.09.2014), између града Краљева, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и „ЈУП Истраживање и развој“, којим потписници регулишу међусобне односе поводом имплементације Програма модернизације школа.

Овај програм се финансира делом из средстава зајма Европске инвестиционе банке, а делом учешћем Републике Србије односно локалних самоуправа на подручјима на којима се пројекти спроводе. Финансирају се пројекти изградње, рехабилитације или модернизације школских објеката основног и средњег образовања у Ребублици Србији.

Програм ће у Краљеву бити реализован кроз извођење радова на инвестиционом одржавању у Шумарској, Економско-трговинској, Пољопривредно-хемијској и ОШ „Димитрије Туцовић“ и извођење радова на доградњи крила ОШ „Браћа Вилотијевић“.
 
 
 

 

24.Септембар 2014.
Акција

На данашњем састанку са представницима синдиката основних и средњих школа и јавних установа и предузећа из Краљева заменик начелника Градске управе Јелена Бекчић Луковић упознала је присутне са хуманитарном акцијом „Оживи осмех“. Жеља је да се направи манифестација хуманитарног карактера какву је једино Београд успео да реализује. Ова идеја има једину поруку, а то је да се помогне угроженима у поплавама. За реализацију ове акције одређен је  12.10.2014. године. Средства прикупљена продајом беџева са слоганом акције намењена су за 12. најугроженијих породица. Манифестације ће бити одржана на Тргу Светог Саве (код музеја). Програм ће бити намењен деци и младима.

 
 

22.Септембар 2014.

 

 

Кампања „Буди уочљив“                                                                        21.09.2014.

 

 

У оквиру Европске недеље мобилности, која подстиче локалне самоуправе да промовишу, уведу и примене мере развоја одрживих начина транспорта, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спровео је кампању под називом „Буди уочљив“.

Циљ кампање је побољшање безбедности бициклиста у ноћним условима.

У недељу су, у организовану вожњу улицама града, бициклисти Краљева  кренули са Трга српских ратника.
 
 

 


Састанак са привредницима
                                                             19.09.2014.  

 

Градоначелник Томислав Илић састао се са привредницима града Краљева како би саслушао проблеме које имају и, у сарадњи са градским службама, покушао да помогне у њиховом решавању. Састанку су присуствовали и председник Скупштине Сретен Јовановић, помоћници градоначелника Новица Гаговић, Вукосав Коњикушић и Вукман Ракочевић, заменик начелника Градске управе града Краљева Јелена Бекчић-Луковић и шеф Кабинета Катарина Димитријевић.

Привредници су, како кажу, на првом оваквом састанку, градоначелнику изнели тренутно чињенично стање у граду и сматрају да би овакви састанци могли да допринесу успостављању боље сарадње.

Градоначелник сматра да је, заједничким снагама, неке проблеме на локалном нивоу могуће решити. То се односи на издавање дозвола, комуналних такси, пореза на имовину. На решавање проблема на нивоу Републике пробаће да се утиче заједничким снагама.

Привредници су као велики проблем истакли и то што у Краљеву ради велики број фирми из других градова, а домаћа предузећа немају посла. Истичу и да Краљеву недостаје слободна индустријска зона, какву имају многи градови у Србији, а која значајно олакшава пословање. Сматрају да су постојеће индустријске зоне у Краљеву мале и да их треба проширивати или формирати нове.

„Проширење индустријских зона је планирано, најпре индустријске зоне „Магнохром“, али и других, које ће бити комунално опремљене. Циљ је и да се Моравским коридором направи једна велика индустријска зона где би нашим привредницима, и другима који су заинтересовани да инвестирају у наш град, био обезбеђен простор“, каже градоначелник града Краљева, и додаје да ће се градски Савет за привреду убудуће састајати барем једном месечно.

Привредници очекују помоћ града и Националне службе за запошљавање приликом обуке и преквалификације радника за послове који су им потребни. Имају проблема са инфраструктуром, али, према речима градоначелника, решавање тих инфраструктурних проблема је у току.
 
 
 
 

 

  

 

 

18.Септембар 2014.
Посета амабасадора Чешке и Палестине

Приликом посете граду Краљеву, амбасадорка Републике Чешке Њена екселенција Ивана Хлавсова састала се са градоначелником Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Пријему код градоначелника присуствовао је и извршни директор националне канцеларије Адвентистичке развојне и хуманитарне организације „Адра“ Игор Митровић. Повод посете је успешан завршетак пројекта „Унапређење система подршке деци са интелектуалним инвалидитетом на територији града Краљева и свечано отварање сензорне собе у просторијама ШОСО „Иво Лола Рибар“, која је резултат заједничког рада организације „Адра“, града и школе. Донатор је била Амбасада Чешке Републике у Србији. 

„Разговарали смо, између осталог, и о тренутној ситуацији у Краљеву и региону, о могућностима економске сарадње. Ми ћемо са задовољством пренети привредницима и удружењима у Чешкој контакте и интересовање људи овог региона за економску сарадњу. Било је речи и о путу Србије ка ЕУ, што Чешка веома снажно подржава“, рекла је Њ. е. Ивана Хлавсова.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадорки на посети, уз жељу да ова прва посета буде само једна у низу, као и организацији „Адра“, која Краљеву већ помаже после мајских поплава.

Након састанка, амбасадорка је посетила ШОСО „Иво Лола Рибар“, где је свечано отворена сензорна соба, први терапијски простор у Краљеву који омогућава овакав третман. Деца са израженом недовољном стимулисаношћу у овој соби добијају адекватне стимулусе, након чега су спремна за учење и друге активности. Ону децу код које је изражена хиперсензитивност и претерана осетљивост на неке надражаје, адекватно обучени дефектолози у контролисаној ситуацији стимулишу на посебан начин како би тај ниво био смањен.

Сензорна соба се показала као значајно средство у развоју психомоторног система деце која имају ову врсту проблема, каже Игор Митровић, директор „Адра“ Србија, партнера у овом пројекту.

Собу ће моћи да користи 50 деце месечно којима је овакав вид третмана потребан.
 Доајен дипломатског кора, амбасадор Палестине Његова екселенција Мохамед Набхан, и конзул Талал Елзик састали су се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Једна од тема састанка била је и братимљење града Краљева и палестинског града Хеброна. Амбасадор је истакао сличност у судбини и менталитету палестинског и српског народа.
         „Ми смо у много чему слични, слично се осећамо и схватамо једни друге. То нас подстиче да сарађујемо, да нађемо додирне тачке. Данас смо ту, и опет ћемо доћи да видимо могућности сарадње у разним областима привреде. Ми смо заинтересовани за развијање сарадње у области туризма са Краљевом и околином, за улагање у разне облике привређивања, месну индустрију на пример. Желимо да ојачамо везе између палестинског и српског народа, успоставимо братимљење Краљева и Хеброна, које ће имати јако позитиван одјек на обе стране“, рекао је амбасадор Палестине.
         Град Хеброн налази се тридесетак километара од Јерусалима. Познат је по виновој лози, поврћу, грнчарским и стакларским радњама и старим базарима. У њему се налази Универзитет Хеброн и Палестински политехнички универзитет. Други је најсветији град за све три религије.

         „Надам се да ће на једној од наредних седница Скупштине предлог о братимљењу, који ми подржавамо, бити на дневном реду. Разговарали смо и о конкретним потезима шта би то и како могло да се уради на поспешивању развоја краљевачке привреде, али и туристичких потенцијала. Надам се да ћемо се ускоро врло брзо срести, и то у друштву палестинских и српских привредника, и почети конкретну сарадњу која би значила и упошљавање привреде града Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.
            
Како је објаснио амбасадор Палестине, они настоје да у Србију доведу инвеститоре из неких богатих арапских земаља које обилују нафтом, а палестински инвеститори су заинтересовани за улагање у области фармацеутске и прерађивачке индустрије. 

 

17.Септембар 2014.


Пробој Солунског фронта                                                            15.09.2014.

 

 

Парастосом и полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на централном краљевачком тргу обележен је Дан пробоја Солунског фронта. У име града, венац су положили градоначелник Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић и помоћник Вукосав Коњикушић, затим представници Војске и Полиције, Удружења учесника ратова од 1991. до 1999. године и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, које је, у сарадњи са градом и Српском православном црквом, било и организатор.
         „Ове године обележава се сто година од почетка Првог светског рата. Ми данас овде обележавамо почетак краја тог рата, 96 година од пробоја Солунског фронта. Српска војска је дала велики допринос, а и грађани Краљева дали су животе у ослобађању Србије. Надам се да ће се ова традиција сећања и обележавања данашњег дана пренети и на будуће генерације“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

           Према речима председника Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Милана Матијевића, Србија је дала велики број жратава
, око 1.200.000 становника.

       „Из Краљева, тадашњег Среза жичког, било је 5.800 бораца који су учествовали у пробоју Солунског фронта, прошли голготу. Ми, млађе генерације, не можемо то да заборавимо и због тога њима одајемо пошту. И наш народ одаје пошту свим жртвама Првог светског рата, па се тако на територији Краљева налази више од 57 споменика и спомен-обележја који подсећају на јунаке који су животе дали за ослобођење Србије“, каже Матијевић.
Пробој Солунског фронта почео је 14. септембра 1918. године, када су војници Прве шумадијске и Друге српске дивизије за кратко време поразили бугарску, асутроугарску и немачку војску. Краљево је ослобођено 22. октобра.
 

 

 

 

Пасуљада у Краљеву                                                            15.09.2014.

                  

 

           

15.09.2014 PASULJADA from zoran ljubojevic on Vimeo.

13.Септембар 2014.
Делегација Израела у посети Краљеву

Делегацију Министарства унутрашњих послова Израела која је боравила у Србији, приликом посете нашем граду, угостио је градоначелник Краљева Томислав Илић, са сарадницима. Пријему су присуствовали заменица министра унутрашњих послова Израела Фаина Киршенбаум са својим супругом, саветник за медије и политички саветник заменице министра.

„Посета Србији и Краљеву представља велико задовољство за нас. У име израелског народа, ми изражавамо велику захвалност грађанима и Влади Србије посебно за постојан и принципијелан став током војне операције израелских снага „Заштитна ивица“. Намера је да се током посете Србији позабавим и оним доменима који су у ингеренцији Министарства, међу којима је и муниципална сарадња и све оно што је везано за популационо-имиграциону политику“, изјавила је заменица министра унутрашњих послова Израела Фаина Киршенбаум. „С обзиром на то да Краљево има град побратим у Израелу, град Лод, ово је свакако прилика да заједнички сагледамо потенцијале даљег развоја и унапређења односа два града, имајући у виду да је у мојој пратњи и начелник Управе за популације и миграције“, поручила је заменица министра.

Делегацију Израела је пре доласка у Краљево примио и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, са којим је заменица министра разговарала о питањим билатералне, привредне и инвестиционе сарадње у области пољопривреде, туризма, науке и образовања.

Градоначелник је позвао госте из Израела да се не зауставе на првој посети, већ да поновним доласком допринесу да се сарадња братских градова поново успостави и прошири.

„Посета је прилика да сагледамо своје привредне односно туристичке потенцијале и да се сарадња између, најпре, Краљева и Лода, поново успостави и прошири. Надам се да ћемо се опет видети у Краљеву. Позив је отворен и за Вас и за Ваше зааменике“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Заменица министра унутрашњих послова Израела обећала је да ће помоћи у обнављању пријатељских веза Краљева и Лода, који су Повељу о братимљењу потписали још 1990. године.
 
 

 


Првенство централне Србије у шаху                          13.Септембар 2014.

 

 

 

Град Краљево домаћин је Првенства централне Србије у шаху, које је почело 13. и траје до 21. септембра, а биће одржано у хотелу „Турист“. Турнир је, у свечаној сали Градске управе града Краљева, отворио градоначелник града Краљева Томислав Илић, који је свим учесницима пожелео добру игру, а гостима са стране пријатан боравак у нашем граду.

Према речима директора турнира Срђана Спасојевића, шах у централној Србији најјачи је у земљи. Ово првенство прилика је за краљевачки Шаховски клуб Слога да се врати у Прву лигу. Како је изјавио градоначелник, Краљево ће помоћи Шаховском клубу Слога, а жеља свих Краљевчана је да се избори за повратак у Прву лигу.
 
 

 

 

12.Септембар 2014.
Седишта за бебе

Савет за безбедност саобраћаја на територији града Краљева, први у Србији, почео је акцију поделе седишта за аутомобиле за новорођене Краљевчане. За набавку првих 200 седишта, из Фонда за безбедност саобраћаја, обезбеђено је милион динара. Циљ ове акције је да деца од прве вожње користе седишта, као и да се свест и деце и родитеља о важности превоза у седиштима и безбедности саобраћаја подигне на виши ниво. Све је то у складу са новим Законом о саобраћају који, између осталог, предвиђа да је за децу до три године обавезно седиште, или корпа за превоз, како се не би повредило.

Родитељи новорођених беба пријатно су изненађени поклоном.

Према речима председника ужег састава Савета Ненада Марковића, члана Градског већа града Краљева задуженог за област саобраћаја, донета је одлука да свако дете које буде уписано у матичну књигу рођених добије седиште.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, акција ће ускоро бити настављена, а и наредне године Савет ће делити седишта својим најмлађим суграђанима.

Седишта су набављена по цени од 3.900 динара и испуњавају све стандарде који су прописани.
 
 
 

11.Септембар 2014.
Пријем глумаца

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са својим сарадницима, примио је данас режисера и глумца Радослава Миленковића и глумца Милоша Самолова, у пратњи директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића. Они тренутно у нашем позоришту припремају представу „Кокошка“, по тексту руског писца Николаја Кољаде.

Самолов је захвалио на гостопримству граду и Позоришту, али и колеги Миленковићу који га је позвао да игра у овој представи коју режира.

„У Краљеву се осећамо као код куће. У неким тренуцима чак и боље“, изјавио је Милош Самолов.

Градоначелник је глумцима пожелео добродошлицу у наш град и добру и успешну сарадњу са Краљевачким позориштем, као и да се више виђамо.

Режисер Радослав-Рале Миленковић истиче да ће представа „Кокошка“, чија се премијера очекује до средине октобра, бити забавна и важна за краљевачку публику.

„Овај комад је прича о томе како је у животу истина само кад је све заједно – и банално, и тривијално, и узвишено, и рутинско, и патња, и радост, све то заједно је заправо нешто што је живот. А живот је ремек-дело. Живот је савршен, и ми тако несавршени, трагајући по том ремек-делу, учимо нешто о себи, о свету, и покушавамо да будемо бољи“, каже Миленковић.

Он се, како каже, трећи пут налази у кабинету једног градоначелника. За њега је то гест који показује да је Краљево град који подржава и негује своје позориште.

Радослав Миленковић је дипломирани глумац и позоришни и радио режисер. Одиграо је бројне позоришне улоге, глумио у ТВ драмама и домаћим филмовима, режирао позоришне представе и ван граница Србије.

Милош Самолов је већ десет година запослен у београдском позоришту „Душко Радовић“. Публици је познат по улози Радмила у филму „Парада“. 

 


 

Почела подела помоћи од ФАО                                                                     09.Септембар 2014.

 

У оквиру програма подршке ЕУ за поплављена подручја у Србији, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО, у партнерству са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, кроз средства обезбеђена из Централних фондова УН за ванредне ситуације и ФАО интерна средства, помаже нашим суграђанима који су претрпели штету у мајским поплавама.

Тако је данас, у магацину „Аутотранспорта“, почела испорука помоћи пољопривредницима у виду сточне хране за краве музаре, по 320 килограма за 87 породица.

Донатор је у првом кругу сам одабрао месне заједнице за кориснике ове помоћи, и то 14 села.Такође, сам је одабрао произвођача сточне хране „Геби“.

Ускоро се очекује и други круг помоћи.

„За сада имамо одличну сарадњу са ФАО, када је прва расподела помоћи за 87 породица у питању. Надам се да ћемо и у другом кругу добити помоћ од ФАО. И са председницима месних заједница са којима смо били у контакту приликом одабира најугроженијих породица имали смо добру сарадњу“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.
 
 


 

Почела подела из донације Фондације „Драгица Николић“ 

                                                                                                                                                09.Септембар 2014.

Подела грађевинског материјала који је у поплавама угроженом становништву Краљева донирала Фондација „Драгица Николић“ почела је 9. септембра. Расподела помоћи организована је по азбучном реду на основу спискова које су усагласили председници месних заједница и Градска управа града Краљева. Грађевински материјал, допреман у магацин „Аутотранспорта“, данас је добило првих 20 породица из насеља Адрани.

„На основу комисијски утврђене штете, помоћ се дели по спецификацији, што је, отприлике, исто за све породице“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Председник Окружног одбора СНС Небојша Симовић, након посете председнице Фондације „Драгица Николић“ и изјаве да ће подела помоћи започети овог уторка, заузео се за то да помоћ управо данас и почне.

Грађани су данас добили цемент, глет масу, лепак и мрежицу, боје, зидне и подне плочице, унутрашња и спољашња врата. Ова помоћ им значи да санирају штету како би се што пре вратили нормалном животу. Како кажу, неопходан им је материјал за подове. Два шлепера овог материјала очекује се да ће стићи до петка и биће накнадно подељен.

По 20 власника поплављених домаћинстава свакодневно ће добијати помоћ у грађевинском материјалу, а о томе када треба да преузму донацију телефонским путем обавештаваће их службеници Градске управе.

  

Обновљени домови културе у Милочају                      03.септембар 2014. године

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са помоћницима Вукманом Ракочевићем и Вукосавом Коњикушићем, председником Скупштине Сретеном Јовановићем и другим сарадницима, обишао је радове на реконструкцији домова културе у селу Милочај. Ове године град Краљево је определио средства за делимичну санацију и Горњег и Доњег дома културе.   

   „Локална самоуправа јесте ту да санира не само ове, већ све домове где је у могућности, тј. где је планом и програмом предвиђено да дође до санације, како у овој тако и у наредној буџетској години“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић. Према његовим речима, уложена су средства у домове у Ласцу, Чукојевцу, Печеногу, у Раваници је направљен, а у Сибници би требало да буде направљен нов дом. „Видећемо да се и у наредном буџету определе средства за ову намену“, рекао је градоначелник.
      У Доњем дому културе у Милочају саниран је кров, а у Горњем под. Ово је прво улагање града у милочајске домове културе. Мештани су задовољни и захвални. Према речима председника МЗ Милочај Жељка Раковића, надају се да ће моћи да издају простор Доњег дома некој фирми и да ће бити отворен погон у коме би се запослили мештани. Горњи дом се превасходно користи за културне манифестације.

За санацију оба дома издвојено је два милиона динара, а радове је извела краљевачка грађевинска фирма „Винг“.
 
 


 

Помоћ Организације ФАО поплављеним          02.септембар 2014. године

 

У оквиру програма Помоћ Европске уније за пољопривредна подручја у Србији, Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО) финансира кроз програме пакета мала пољопривредна газдинства која су претрпела велике штете у мајским поплавама.

Житељи Краљева су међу првим корисницима помоћи у сточној храни, која представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансирају Европска унија, Влада Белгије, Фонд УН за помоћ у ванредним ситуацијама и Организација за пољопривреду и храну ФАО. Све акивности се спроводе у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и локалним самоуправама. Листе домаћинстава су усаглашене са председницима месних заједница и критеријумима ФАО.

ФАО координатор за ванредне ситуације Раџендра Арјал изразио је задовољство што имају прилику да уруче ову помоћ домаћинствима погођеним поплавама, и то захваљујући доброј сарадњи са Владом Републике Србије и партнерима на терену.

У овој расподели помоћи, 87 оштећених домаћинстава са територије Краљева добиће по 320 килограма сточне хране, купљене од домаћег произвођача, по завршетку јавног тендера.

Ову помоћ, концентрат за краве музаре, добијају они који су директно били оштећени и млади брачни парови који се баве сточарством“, изјавио је Вукосав Коњикушић, помоћник градоначелника града Краљева. Према његовим речима, помоћ је највише отишла у села са подручја Краљева која се налазе у приобаљу Западне Мораве. План је да сва пољопривредна газдинства из Краљева која су претрпела штету од поплава добију неку врсту помоћи.

Пољопривредници су, поред овога, имали могућност да се определе и за преостале пакете помоћи, за које је конкурс завршен 1. септембра. Према речима председника Фонда за развој пољопривреде града Краљева Драгана Чорбића, обрада захтева је у току. У овом другом кругу помоћ се односи на разне области, а пољопривредници су имали могућност да заокруже три од 23 варијанте у којима им је помоћ најпотребнија.

И кровни пројекат, чија се финализација очекује на пролеће, за оне који не успеју ништа да добију у ова два круга, наравно уколико испуне критеријуме, највероватније ће се односити на младе брачне парове који желе да се баве пољопривредом, а којима ће помоћ бити у виду пластеника, прикључних машина и слично.     
  
 

 


 

 


  Почетак школске године                                                         01.Септембар 2014. године

 

Свечаном пријему првака у истуреном одељењу у Ратини Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Врба, 1. септембра присуствовао је градоначелник града Краљева Томислав Илић. Он је свим ученицима пожелео успех у школовању и да постану узорни и вредни грађани Србије. 

„Најпре бих свим првацима и њиховим родитељима честитао полазак у школу. Локална самоуправа бринуће о школама, о материјалним трошковима, и  омогућиће што боље функционисање школа и што боље услове. Надам се да ћемо у наредној школској години успешно сарађивати и да ће услови бити много бољи“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.  
 
 

Возило Дому здравља                                                   29.Август 2014. године

 

 

Санитетско возило марке „фиат дукато“, вредно пет милиона динара, краљевачком Дому здравља донирала је данас локална самоуправа. Предајући кључеве возила, градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је добру сарадњу града и Дома здравља, као посебног правног субјекта, који ће се убудуће већим делом финансирати из буџета града, а делом из сопствених прихода. Од 45 милиона динара, колико је ове године издвојено из градског буџета, набављено је ово возило.

„Ово је добар пример сарадње локалне самоуправе са новоформираним Домом здравља у Краљеву. Надамо се да ћемо тако и наставити, било да се ради о побољшању возног парка, било о материјалним средствима која су потребна за одржавања објеката“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Према речима др Љубомира Стефановића, в.д. директора Дома здравља Краљево, квалитетна и савремена возила неопходна су за рад Службе хитне помоћи, која је задужена за збрињавање и помоћ угроженима у датом тренутку, али и за транспорт до одређених установа. Како је истакао, ово је врло квалитетно савремено возило са комплетном опремом за реанимацију.

За месец-два, речено је данас приликом примопредаје возила, доћи ће до дефинитивног гашења ЗЦ „Студеница“ као правног лица, па ће постојати Општа болница Краљево и Дом здравља, као посебна правна лица. И возни парк ће бити подељен са посебним ингеренцијама.

Др Зоран Мрвић, в.д. директора Опште болнице у оснивању, похвалио је иницијативу локалне самоуправе за обнављање возног парка, додавши да ће рад бити настављен истим темпом и да процесом одвајања неће бити умањено пружање здравствених услуга пацијентима.
 
 
 

 


 

  Вишебој у Тавнику                                                                   28.Август 2014.

 

         

ТВ ПРИЛОЗИ from zoran ljubojevic on Vimeo.

27.Август 2014.
ВОЛОНТЕРСКА АКЦИЈА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Савет за безбедност града Краљева и ове године спроводи кампању која има за циљ побољшање безбедности саобраћаја у зонама школа. Уочи почетка нове школске године, чланови Савета одлучили су да сами офарбају 80 метара заштитне ограде испред ОШ „Живан Маричић“ у Жичи, колико је остало незавршено након уређења зоне школе у Жичи пред почетак прошле школске године.

„Понуда коју смо добили од овлашћеног извођача је висока – 180.000 динара, па смо се договорили и да уштедимо новац и да организујемо једну корисну акцију, каже председник ужег сазива Савета Ненад Марковић, члан Градског већа града Краљева.

Савет за безбедност саобраћаја је у прошлој и овој години реализовао више пројеката обележавања зона школа. На тај начин знатно је побољшана безбедност деце у саобраћају. Ове године рализују се пројекти за Шумарску као и основне школе „Свети Сава“ и „Вук Караџић“ у Рибници. Расписана је и јавна набавка за нове пројекте за школе у Врби, Конареву, Пољопривредну школу и ОШ „Браћа Вилотијевић“.

Средином септембра ученицима првог разреда краљевачких основних школа поделићемо 1.200 „Пажљивка и наставити низ кампања којима утичемо на већу безбедност најмлађих учесника у саобраћају, каже Марковић.
 
  

25.Август 2014.
Донација из Фондације „Драгица Николић“

Први део помоћи за поплављено становништво града Краљева из Фондације „Драгица Николић“, два шлепера плочица домаће производње - из Кањиже, стигао је у понедељак вече у магацин „Аутотранспорта“. Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, и наредних дана стизаће донације из Фондације са материјалом довољним за санирање 180 кућа, а очекује се да стигне помоћ и за преостала домаћинства страдала у поплавама.

„Мислим да ћемо врло брзо почети са поделом материјала и надам се да ће све породице које су поплављене пре зиме бити смештене у своје домове“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Небојша Симовић, повереник ГО СНС у Краљеву, подсетио је на то да је, након мајских поплава, када је председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом посетио Краљево, Фондација „Драгица Николић“ преузела обавезу да пострадалом становништву Грдице подели помоћ у грађевинском материјалу.

„Надам се да ће у наредних 15-20 дана грађанима бити подељен материјал потребан да се пре зиме уселе у куће. Ово је количина за 180 породица, али то није коначна цифра и за све који су имали штете од поплава биће обезбеђен материјал којим ће санирати последице“, изјавио је Симовић, замоливши грађане за мало стрпљења.   

„Град Краљево, као локална самоуправа, први се у Србији покренуо, након априлских и мајских поплава, и спремно дочекао све недаће. И ова данашња испорука говори да се у Краљеву ради и да град функционише. Сигурно ћемо урадити све што је зацртано, уз помоћ Фондације „Драгица Николић“ и уз помоћ Канцеларије Владе РС за други део потреба наших суграђана који су били погођени овом елементарном непогодом. Град Краљево је донео скупштинску одлуку да свим угроженим домаћинствима подели по 120.000 динара као прву помоћ, и велики број домаћинстава је већ добио новац“, изјавио је народни посланик Зоран Бојанић.

У уторак су као донација Фондације за поплављена краљевачка домаћинства стигла и улазна врата, цемент и лепак за плочице и стиропор, а наредних дана се очекују и подне облоге и материјал за санацију фасада.


25.Август 2014.
Акцијаши наставили са акцијама

Учесници ОРА „Краљево 2014“, и након завршене акције, окупили су се како би очистили нове локације. Ове суботе уређивали су простор око здравствене станице у Чибуковцу.

Према речима Марка Матића, команданта бригаде, будући да акцијаши нису могли да стигну да очисте све планиране локације током ОРА, Краљевчани који су учествовали у акцији решили су да то доврше. Тако се на првом месту нашло двориште амбуланте у Чибуковцу.

Ове младе људе посетио је на терену председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, који је истакао да су млади, који су након поплава самоиницијативно почели да помажу мештанима Грдице, подсетили и старије генерације како су се некад организовале омладинске радне акције. Он им је захвалио на свему што чине, стварајући добар пример који би и други у својим срединама требало да следе.

Како истичу акцијаши, они ће наставити да се до краја године, викендом, окупљају и заједнички уређују локације које су планирали, а најављују и нову радну акцију за наредну годину.

 


19.Август 2014.
Отворен Меморијални спортски центар Адрани
18.Август 2014.
Краљевчанин проф.др на Колумбија унивезитету

Професора доктора Предрага Јеленковића, редовног професора електротехнике на Колумбија универзитету у Њујорку, примили су данас градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћници градоначелника и чланови Градског већа.

Предраг Јеленковић рођен је у Краљеву, где је завршио Гимназију, математички смер. Према његовим речима, ту је стекао знање какво тешко да се може добити игде у свету.

„Не могу довољно да истакнем какво благо имају Краљевчани, јер деца која заврше ту, буквално су преодређена да буду врхунски стручњаци било шта да изаберу да раде“, изјавио је Предраг Јеленковић.

Наш суграђанин дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, а докторирао на универзитету чији је један од оснивача био Михајло Пупин - Колумбија универзитету, где је наставио истраживачки рад у Беловим лабораторијама. Ипак, како каже, и даље је Краљевчанин, будући да је за двадесетак година у Америци у родни град долазио четрдесетак пута, а лети радије дође у Краљево него да летује на Хавајима или Азурној обали.

Градоначелник Краљева Томислав Илић изразио је задовољство што је у име града имао част да прими једног тако угледног научника, који је своје знање показао не само у Србији, већ и у свету.

„Надам се да ће се контакт и сарадња са професором Јеленковићем наставити, али и са другима који су показали велики успех на предавањима и универзитетима, али и приватном бизнису. То је веома значајно за град Краљево. Надам се да ћемо врло брзо имати састанак и са тим угледним суграђанима“, рекао је градоначелник.

Професор доктор Предраг Јеленковић објавио је више од 120 научних радова. Међу наградама чији је добитник налазе се и награда председника САД за рана достигнућа у научној каријери, награда за најбољу докторску тезу на електротехници на Колумбија универзитету, IBM и Google награде за професоре, као и шест награда за најбољи научни рад. Тренутно се бави истраживањима из области рачунарских мрежа, бежичне телефоније, примењене математике и биолошких система.       

На пријем код представника града Краљева Јеленковић је дошао са сестром Миленом, као и Срећком Бојанићим, директором главне филијале „Дунав осигурања“ Краљево, у којој је његов отац провео радни век, и професором математике Милорадом Сенићем, бившим разредним старешином.


 
 
 
 

 

18.Август 2014.
Отварање Жичког духовног сабора "Преображање 2014"

Обраћањем градоначелника Краљева Томислава Илића, у суботу 16. августа у Народном музеју започео је двадесет трећи по реду, Жички духовни сабор - Преображење 2014. Међу присутнима били су највиши градски функционери и црквени великодостојници, предвођени недавно устоличеним епископом Жичке епархије – Јустином. И овога пута у Музеју се нашао велики број Краљевчана, љубитеља и посетилаца културних дешавањима, стваралаца и новинара.
Истакавши да нас '' у тренутку великих историјских изазова и бурних друштвених збивања, баш ова манифестација и људи који су је осмислили и однеговали,  уверавају да се у сваком времену може досећи ниво за понос и углед '', градоначелник Илић је ракао:
- Чему нас још подучава ова манифестација, с којом се наш град поистоветио и по њој постао препознатљив:да се сваки посао  лакше и брже обавља ако се удруже људи које окупља заједничка жеља да допринесу бољитку средине у којој живе.
Чекају нас велики и важни послови, пре свих, да санирамо последицe непогода које су нас недавно снашле и унесрећенима помогнемо да зиму дочекају под својим кровом. Све ће то бити знатно лакше и ефикасније ако будемо сложни и чврсти у тој намери, вољи, хуманости и прегалаштву.
Искушења су велика и бројна, али задатак нас који водимо град, пре свега, јесте да његовим житељима, посебно младима, омогућимо да раде и од свог рада живе и једног дана преузму руковођење градом у лагоднијим и бољим условима него што су ови садашњи и наши. 
С убеђењем да ћемо постојеће невоље и неприлике превазићи, начином који су примењивали оснивачи ове манифестације, 23. Жички духовни сабор проглашавам отвореним.
Након градоначелниковог обраћања, отворене су две фото изложбе: ''Србија и Срби на филму у Првом светском рату '' и '' Боје православља – Пољска ''. Отворили су их Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке и Павел Соколовски, конзул амбасаде Републике Пољске у Београду.
У музичком делу програма учествовали су виолончелиста Предраг Михајиловић и фрулаш Срећко Перчевић.
Организатори Жичког духовног сабора који ће трајати до 19. августа,  су Народна библиотека ''Стефан Првовенчани '',  краљевачки Народни музеј и Књижевни клуб, а домаћин је Град Краљево.

 
14.Август 2014.
Шеста (ванредна) седница Градског већа

Данас је одржана шеста (ванредна) седница Градског већа са  следећим дневним редом:

 

      1.    Разматрање Извештаја о реализацији Одлуке о буџету града Краљева за 2014.годину за период 01.01.2014.год.-30.06.2014.год. и утврђивање Предлога закључка о усвајању извештаја за седницу Скупштине града Краљева.

2.    Разматрање Нацрта Одлуке о спровођењу јавног конкурса за именовање директора јавних и јавних комуналних предузећа чији је оснивач град Краљево са текстом огласа за седам предузећа и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града Краљева.

3.    Разматрање Нацрта Одлуке о стављању појединих одлука ван снаге Скупштине општине Краљево и Скупштине града Краљева Краљева и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града Краљева.

4.    Разматрање Извештаја Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско – геолошке и сеизмичке послове од 13.08.2014.године за исплату једнократне новчане помоћи и доношење закључка

5.    Утврђивање предлога Решења о одобравању средстава за исплату једнократне новчане помоћи, услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева и доношење решења.

6.    Разматрање Процене штете  од поплава 2014.године, код привредних субјеката на територији града Крљева и доношење Закључка.

7.    Разматрање предлога Решења о давању сагласности за парцелацију и препарцелацију кп.бр. 2937/7 КО Краљево и доношење Решења.

8.    Разматрање предлога Одлуке о отуђењу грађевинског земљишта јавним надметањем кп бр 5297/28 КО Краљево и доношење Одлуке.

9.    Разматрање предлога  Решења за одобравање средстава у укупном износу од 4.322.544,00 дин. -  Нови Пазар ПУТ А.Д. и доношење Решења.

10. Разматрање предлога Решења за одобравање средстава у укупном износу од 3.562.080,00 дин.- ЈКП „Чистоћа“ Краљево и доношење Решења

11. Разматрање предлога Одлуке за суфинансирање пројеката удружења грађана, по јавном позиву, за друго полугође 2014.године и доношење Одлуке.

12. Разматрање предлога Решења о ресорним задужењима чланова Градског већа града Краљева и доношење Решења.

 


14.Август 2014.
Нацрт закона о ваздушном саобраћају

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије објавило је Нацрт закона о ваздушном саобраћају, који је усвојио Одбор за привреду и финансије Владе Србије. Јавна расправа о нацрту којим се уређује област авиосаобраћаја у Србији биће одржана од 13. до 27. августа. 

Према плану Министарства, јавна расправа започета је 13. августа у Краљеву, а наставља се скуповима у Нишу и Бору 14. и 15. августа, у Сомбору 21. августа и Новом Саду 22. августа. Завршетак јавне расправе биће одржан у Београду 27. августа.

На данашњем округлом столу у Градској управи града Краљева, нацрт закона презентовао је представник Министарства - Зоран Илић, помоћник министра за Сектор ваздушног саобраћаја, а присутни су били и представници Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

Према речима помоћника министра, који предводи Радну групу за израду новог закона о ваздушном саобраћају, тај закон би требало да донесе потребне новине за стварање квалитетнијег амбијента за функционисање ваздушног саобраћаја и његов развој.

„Оно на чему се константно ради је стално подизање нивоа сигурности и безбедности. Посебан акценат ће бити на формирању новог Комитета за сигурност и новог Националног програма за сигурност. Тежи се да се побољша инвестициони амбијент, али и да се подигне ниво услуга за све кориснике“, рекао је Зоран Илић.

Према његовим речима, новим законом биће регулисано и уређење терминалног простора који треба да буде прилагођен особама са инвалидитетом, као и однос авио компанија према путницима, одговорност према изгубљеном пртљагу и изгубљеном лету. Подзаконска акта заснована на новом закону створиће услове да се путник осећа сигурније и безбедније.

Што се тиче аеродрома „Морава“ у Лађевцима, како је изјавио помоћник министра, направљен је сасвим коректан путнички терминал који има свој карго простор и он може одмах да се стави у функцију, али стање полетно-слетне стазе, која је дизајнирана за војне ваздухоплове, мање захтевне и габаритне од карго и питничких авиона из цивилног ваздушног саобраћаја, није задовољавајуће. Планска акта су, каже Зоран Илић, већ направљена и покренуте су иницијативе да се прошири и продужи стаза и развије мрежа такси или рулних стаза које ће повезати писту са платформом испред новог терминала.

„Верујем, уколико се буде локална самоуправа са Републиком договорила и пронашла и утврдила основне интересе и мотиве да саобраћај треба да се развија и покрене у овом подручју, то може да се деси већ у следећих годину дана. Радови на писти, по обиму и структури јесу нешто захтевнији и траже повољне временске услове, али верујем да би до краја следеће летње сезоне писта могла да буде завршена“, изјавио је шеф Радне групе за израду новог закона о ваздушном саобраћају.

„Заједничким снагама са Владом Републике Србије покушаћемо да преусмеримо средства и писту урадимо по свим стандардима како би аеродром напокон профункционисао“, изјавио је члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић, задужен за област саобраћаја и инфраструктуре.

 


14.Август 2014.
Запрашивање комараца

             
Стручне службе Ветеринарског специјалистичког института Краљево, уколико временске прилике дозволе, у четвртак, 14.08.2014. године) настављају третман комараца са земље на територији града Краљева.
Третман планиран за четвртак, од 19.00 до 23.00 часа, обухватиће Матарушку Бању, Жичу, Коваче, Рибницу, Кованлук, Јарчујак.
О даљим активностима грађани ће благовремено бити обавештавани.
Средство којим ће комарци бити третирани није опасно по пчеле, људе и домаће  животиње.

12.Август 2014.
Министар Вулин са акцијашима

Поводом завршетка ОРА „Краљево 2014“, а на Међународни дан младих, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је Краљево, како би акцијашима уручио учесничке књижице и обишао једно oд радилишта.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић изразио је задовољство због ове посете.

„Ми у Краљеву смо одлучили да се сами ухватимо у коштац са проблемима који су нас задесили. Веома ми је драго што је и Влада Републике Србије то препознала, будући да нас је посетило неколико званичника. То је доказ да смо оно што смо радили - радили на прави, одговоран начин“, ракао је председник Скупштине Сретен Јовановић, и захвало свим учесницима ОРА, као и медијима, захваљујући којима је резултат радне акције у Краљеву видљив свима.

„Видимо се на „ОРА Краљево 2015““, поручио је председник краљевачке Скупштине.       

Командант акције и чланови Штаба известили су министра о резултатима рада. Од 20 могућих локација, због обимности послова, акцијаши су радили на 12, углавном на чишћењу речних корита. За око 2.100 радних сати изнели су из река више од 100 џакова неорганског отпада и више од 100 кубних метара дрвета, грања, пањева и сличног отпада.

Министар Александар Вулин, истакавши да су акцијаши свом граду оставили више од 2.000 сати добровољног рада, не тражећи надокнаду, не питајући да ли ће неко платити, поручио је:

„То би ми старији требало да научимо. Млади у Краљеву имају и енергију и ентузијазам, али и мудрост и памћење, својствене старијима. Ми старији смо заборавили да се овако ради, подсетили су нас да је могуће једноставно волети свој град, своју земљу, и не питати колико то кошта.

Како је најавио, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заједно са Министарством омладине и спорта, ускоро ће изаћи са нацртом Закона о волонтирању.

„Закон о волонтирању ће предвидети управо овакве случајеве, као што је радна акција, да бисмо дали прилику нашој деци да добровољним радом помогну својој заједници, али и себи, и да добију захвалност од своје земље", истакао је министар, додајући да су нас овогодишње поплаве научиле да без добровољног рада не можемо да опстанемо. „Ова деца су нас подсетила да из социјализма не треба некритички избацивати све, јер из система у којем је рад био на цени, треба узети управо то. Ова деца су показала да се рад цени, и да је у њиховој генерацији рад изнад свега“, навео је Вулин.

            Како је напоменуо, у Србији је незапослено 51 одсто младих, који представљају најактивнији и најздравији део друштва.

„Морамо учинити све да се та поразна статистика промени. Зато ћемо изаћи са пројектима Прва шанса и са микрокредитима за самозапошљавање и за плаћање стажирања младих људи. Морамо запослити младе људе, јер ће Србија, у оној мери у којој буде запошљавала младе људе, моћи да размишља о пензијама, будућности и развоју своје земље“, поручио је Вулин.

Министар је захвалио руководству града што је покренуло акцију и младим људима који су показали да је могуће мењати свет око себе.

„Држава то неће заборавити. Не сме ова акција да буде инцидент. Ово мора да буде правило“, поручио је министар.            

Након уручења учесничких књижица учесницима радне акције, која је, под слоганом ОРА... НИЈЕ ФОРА, окупила 50 акцијаша из Краљева, Марибора, Охрида, Беле Цркве и Руме, министар Вулин је обишао уређено корито реке Рибнице.

08.Август 2014.
Државни секретар обишао учеснике ОРА „Краљево 2014“

Државни секретар за омладину у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин посетио је данас Краљево и обишао учеснике ОРА „Краљево 2014“. Посета је организована у Дому ученика средњих школа у Краљеву, а не на радилишту, како је првобитно планирано, јер је киша омела акцијаше у планираним активностима. Државног секретара, у име града, дочекали су председник Скупштине Сретен Јовановић, координатор ОРА, и помоћник градоначелника Вукман Ракочевић, председник Иницијативног одбора ОРА.

Државни секретар је изјавио да Министарство омладине и спорта не само да подржава, већ ове године први пут и организује волонтерске радне акције широм Србије.

„Јако је важно да се добро организујемо, да се преузму некадашња искуства и да се данашња омладина на тај начин активира. Некада је више од стотину хиљада младих добило запослење управо захваљујући омладинским радним акцијама. Ударничка значка је вредновала рад и била симбол вредновања колико је неко заиста вредан. И данас, када сви тежимо да мењамо менталитет и будемо вредније друштво, заиста морамо вредновати и препознати све оне који добровољно дају свој рад, идеје и солидаришу се са заједницом са којом живе“, изјавио је државни секретар Ненад Боровчанин приликом боравка у Краљеву.

Према његовим речима, акција коју је град Краљево спровео до сада је најбоље организована у Србији.
 
 
 

07.Август 2014.
Представници Завичајног друштва посетили ОРА "Краљево 2014"

Председник УО Подружнице Београд Завичајног друштва „Краљево“ Милан Новаковић и председник УО Удружења учесника омладинских радних акција Зоран Матовић, у пратњи председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића, обишли су учеснике ОРА „Краљево 2014“ који су данас радили на уређењу тока реке Рибнице и отклањању последица поплава

„Краљевчани који живе и раде у Београду увек су уз Краљево и део су њега. Дошли смо да подржимо оживљавање добровољног рада које је организовао град Краљево, да похвалимо и да се укључимо. Драго ми је што сам данас у друштву ових дивних, вредних људи, да искажем своје задовољство, усхићење, захвалност и поштовање. Будући да сам некадашњи акцијаш, ово ме je подсетило на дане пре 20-30 година“, изјавио је Милан Новаковић приликом обиласка акцијаша на терену.

 Сусревши се са младима који данас раде, бивши акцијаш Зоран Матовић осврнуо се на некадашње радне акције:

„За 50 година омладинског рада у ондашњој Југославији, од 1941. до 1991. године, више од два милиона учесника радних акција имало је 180 милиона радних дана, што је, по бар шест сати дневно, 1.100.000.000 радних сати. Да је само долар вредео радни сат, а вредео је много више, више од милијарду долара вредело је оно што је омладина дала за пола века.“

06.Август 2014.
Представници Тениског савеза Србије у Краљеву

Представници Тениског савеза Србије посетили су данас Краљево. Заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћници градоначелника Новица Гаговић, Вукман Ракочевић и Вукосав Коњикушић, директори Дирекције за планирање и изградњу Краљево и Спортског центра „Ибар“ - Ненад Нерић и Зоран Шаренац, као и председник Тениског савеза Србије и Западне Шумадије Предраг Петронијевић, састали су се са генералним директором Тениског савеза Србије Душаном Орландићем, спортским директором ТСС Александром Болићем, администратором за домаће турнире и међународним судијом Дарком Гагићем и чланом УО ТСС Миланом Вучковићем.

Један од разлога посете је и могућност да се Краљево, уз Београд, Нови Сад и Ниш, нађе међу кандидатима за организацију мечева женске и мушке репрезентације Србије у оквиру ФЕД и Дејвис купа.

„Одувек нам је била жеља да велике мечеве одржимо на целој територији Србије. Међутим, технички услови организације су увек били препрека, пошто Међународна тениска федерација (ITF) има врло строге услове у организацији Дејвис куп мечева у светској групи и Фед куп мечева. Тако смо до сада имали само три града који имају све услове које они прописују. Надам се да ћемо после данашњег обиласка и увида у све оно што би било потребно за Дејвис куп у Краљеву, и Краљево добити као потенцијални град“, изјавио је генерални директор ТСС Душан Орландић.            

Други разлог доласка у Краљево представника ТСС јесте и обилазак једног од четири региона ТСС - Тениског савеза Шумадије и Западне Србије, чије седиште је недавно из Чачка премештено у Краљево.

„Сматрамо да ће то дати нови замах развоју тениса у овом делу Србије. У последњих неколико година у целој Србији одзив деце није у оној мери у којој би био да је другачија ситуација, поготову с обзиром на резултате које тенис у овом тренутку има. Данашњи састанак усмерен је и на развој тениса у Краљеву и Западној Србији“, рекао је Орландић.

Спортски директор ТСС Александар Болић објашњава да је посета Краљеву једна од редовних активности обиласка клубова по Србији и нада се да ће за следећу годину имати пуно активности и у Краљеву.

„Желимо да видимо у каквој је ситуацији тенис у овом делу Србије. Нажалост, економска ситуација је таква да је све мање деце која играју тенис на такмичењим. Желимо да кроз неке нове акције, као што је тенис 10, „подигнемо“ тенис у целој Србији. Тениски клуб Краљево је дугогодишњи члан Прве савезне лиге и желимо да видимо какви су њихови планови за наредни период и саветима помогнемо да буду још успешнији“, рекао је спортски директор ТСС.

Након састанка, гости су обишли и халу спортова која би ускоро требало да буде завршена.

 
 
 

05.Август 2014.
Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији

Град Краљево је један од шест градова и општина (од укупно 24 града и општине) у којима немачка организација ХЕЛП, започиње реализацију активности у оквиру програма Европске уније „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“.
Званично саопштење можете проћитати овде.

03.Август 2014.
Ликовна колонија „Студеница“

Традиционална, тридесет девета ликовна колонија „Студеница“, отворена је у недељу, 3. августа. Колонија се, у организацији Туристичке организације Краљево, а под покровитељством града Краљева, одржава под окриљем манастира Студенице, колевке српске духовности и православља, који се налази и на листи споменика културе под заштитом Унеска. У име града Краљева, манифестацију је отворио члан Градског већа града Краљева др Драгослав Дугалић.

Према речима директора Туристичке организације Драгана Рајичића, манастир Студеница и његова околина били су инспирација многим ликовним уметницима, а и новостворена уметничка дела ући ће у легат ТО Краљева.

Игуман манастира Студенице Тихон, по чијем благослову се овде и одржава колонија, каже да манастир утиче на уметнике, али да и они доприносе себе животу ове светиње.

На колонији чествује 15 уметника – шесторо из Србије и деветоро из иностранства. Према речима наше познате уметнице Биљане Вуковић, ту су само они који схватају величину и значај овог места, који се, захваљујући топлој добродошлици, осећају као домаћи, имајући за атеље Карађорђев конак манастира Студенице.  

За учеснике су организовани и излети до испоснице Светог Саве и у Долину векова, обиласци манастира Градца, Ђурђрвих ступова, Сопоћана.

Тридесет девета ликовна колонија Студеница биће затворена радном изложбом у уторак, 12. августа.

 

01.Август 2014.
Састанак о управљању отпадом

Представници дванаест градова и општина - потписница Споразума о сарадњи из 2011. године, састали су се данас у Краљеву са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине – Одељења за управљање отпадом и Одељења за управљање пројектима, како би разговарали о могућностима финансирања регионалног управљања отпадом, у циљу формирања оптималног региона за изградњу регионалног центра.

Према речима Радмиле Шеровић, начелника Одељења за управљање отпадом у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, разлог доласка представника Министарства је подршка јединицама локалне самоуправе Расинског и Рашког региона за управљање чврстим комуналним отпадом, с обзиром на препоруку дату у Националној стратегији управљања отпадом, коју је Влада усвојила 2010. године, како најбоље да се успостави систем управаљања чврстим комуналним отпадом.

„У складу са законским актима и Законом о управљању отпадом, који је 2009. године усвојен, и свим подзаконским актима усвојеним у каснијем периоду, наша обавеза је да дамо пуну подршку јединицама локалне самоуправе за имплементацију постојеће законске регулативе. Али, у складу са постојећим стањем у Републици Србији, неопходно је изменити неке одредбе стратегије и постојеће законске регулативе“, сматра Радмила Шеровић.

Како каже Љиљана Јемуовић, шеф Одсека за заштиту животне средине Градске управе града Краљева, то што је град Крушевац иступио из региона остали градови и општине сматрају да није добро ни за кога (потписници Споразума из 2011. године, уз Краљево, јесу и Крушевац, Нови Пазар, Трстеник, Врњачка Бања, Параћин, Брус, Александровац, Ћићевац, Варварин, Рашка, Тутин).        

„Као велики регион имамо могућности да финансирамо регионално постројење из будућих претприступних ИПА фондова. У том правцу ће и представници Министарства да потакну нашу сарадњу и да нас практично врате на причу тог великог споразума о сарадњи између 12 градова и општина, који свакако доноси веће бенефите за све нас. Ако се издвојимо, бићемо много мањи региони, мање атрактивни за финансирање из ИПА фондова и аутоматски ћемо бити упућени на неки други вид финансирања, било из кредитних линија или склапањем уговора са неким приватним јавним партнерствима“, сматра представница града Краљева и додаје да је искуство држава које су добиле статус кандидата да регионалне депоније коштају најмање 20 милиона евра, а да је, уз директиву да нећемо смети органски отпад без претходног третмана да одлажемо на депонију, цена још већа.

  САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА

 30.Јул 2014.
Пета седница Градског већа града Краљева

На петој седници, одржаној 30. јула 2014. године, Градско веће града Краљева усвојило/донело је следећа акта:


Извештај Завода за јавно здравље о хигијенској исправности воде за пиће у току месеца јуна 2014. године; праћењу квалитета ваздуха и извршеним мерењима имисије за јун 2014. године.

Закључак Радног тела за решавање по жалбама о измени и допуни Закључка бр. 06-150/2014-III од 17.06.2014. године и бр. 06-182/2014-III од 17.07.2014. године.

Решење за одобравање средстава из буџета града Краљева за плаћање обавеза – Media Club Navigator – 182.856,00 динара (набавка опреме – поплава).

Решење за одобравање средстава из буџета града Краљева за плаћање обавеза – „Техноопрема“ д.о.о. Краљево – 196.648,00 динара (превоз хуманитарне помоћи).

Решење о изменама Решења о образовању Радне групе за друштвени развој.

Решење о изменама Решења о образовању Радне групе за одрживи економски развој.

Решење о изменама Решења о образовању Радне групе за одрживи територијални и инфраструктурни развој.

Решење о давању сагласности Дечјем одмаралишту „Гоч“ за извођење радова на текућем и инвестиционом одржавању спортских терена.

Решење о давању на коришћење пословног простора, ул. Цара Лазара бр. 84А, Краљево, који је јавна својина града Краљева, а корисник ЈП „ОСА“, Управи за извршење кривичних санкција.

Закључак о усвајању Програма и финансијског плана ОРА „Краљево 2014“.

Решење о именовању Штаба ОРА „Краљево 2014“.

Решење о изменама и допунама Решења о распоређивању буџетских средстава МЗ.30.Јул 2014.
Обавештење

Из Одељења за пореску администрацију Градске управе града Краљева грађанима града Краљева данас је упућен позив следеће садржине:

У ТОКУ ЈЕ ДОСТАВЉАЊЕ ПОРЕСКИХ РЕШЕЊА ЗА ИМОВИНУ ФИЗИЧКИХ ЛИЦА.
МОЛИМО ГРАЂАНЕ ДА БЛАГОВРЕМЕНО ИЗМИРЕ СВОЈУ ОБАВЕЗУ И ПРИЈАВЕ НЕПРИЈАВЉЕНУ ИМОВИНУ У КАНЦЕЛАРИЈИ БРОЈ 11 ОДЕЉЕЊА ЗА ПОРЕСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ И НА ШАЛТЕРУ БРОЈ 8 У ШАЛТЕР САЛИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ. ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ: 306-215 И 306-224.
 
 


29.Јул 2014.
40 година Дечјег одмаралиште „Гоч“

Јавна установа Дечје одмаралиште „Гоч“ обележила је 40 година постојања и рада. Обележавању јубилеја присуствовао је градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима.

Градоначелник је честитао четири деценије успешног пословања овој јавној установи чији је оснивач град Краљево. Он је истакао да је нужно да се на Гочу прошире капацитети, како за децу која би долазила у школу у природи, тако и за госте из околних, али и градова из целе Србије, који би били смештени у хотелу.

„Локална самоуправа ће у наредном буџету сигурно изнаћи могућности да уложи средства овде, да се прошире капацитети, као и да постојећи буду много бољи. Надамо се да ће у наредном периоду Дечје одмаралиште „Гоч“ имати много већи број гостију“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Према речима директорке одмаралишта Слађане Чорбић, тежи се ка проширивању капацитета и очувању нетакнуте природе.

Дечје одмаралиште „Гоч“, уз основну делатност – наставу у природи (рекреативну наставу), зимовања и летовања предшколске и основношколске деце, организује и спортске кампове – рукометне, одбојкашке, кошаркашке, за почетнике и професионалце. У току је Камп за децу и младе оболеле од шећерне болести, који се на Гочу организује већ шесту годину.
 
 
 


Радови на згради МЗ Конарево                                        29.јул 2014. год.


Завршне радове на реконструкцији зграде у којој су смештени амбуланта, апотека, обданиште и канцеларија месне заједнице у Конареву обишли су градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са представницима извођача радова и јавних предузећа града Краљева.

За обнову ове зграде, из буџета града, издвојено је 1.200.000 динара. До сада су урађени реконструкција крова и електроинсталације, а следи реновирање спрата, на коме би био целодневни боравак за децу и канцеларија за рад Савета месне заједнице. Извођач радова је краљевачка фирма „Стандард“.

Градоначелник Томислав Илић подсетио је да је реконструкција ове зграде најављена када је рађена атмосферска канализација у МЗ Конарево.

 „Ми смо то омогућили кроз Одељење за рад и развој месних заједница, определили смо средства у буџету. У наредном периоду обићи ћемо и друге месне заједнице у којима су у току радови на санацији домова културе. Надам се да ће до краја грађевинске сезоне доста тога бити урађено“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

У плану је и да се покрене трајно решење проблема водоснабдевања овог насеља и да мештани Конарева имају могућност да своја домаћинства прикључе на систем градског водовода.