Одштампај Пошаљи
Вести
27.Август 2016.
Хуманитарни турнир за краљевачке кошаркашице

Хуманитарни турнир „Заједно за WABA лигу”, организован за краљевачке „малене“, отворили су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и наша, олимпијском бронзом окићена, кошаркашица Невена Јовановић.

У фискултурној сали ОШ Јово Курсула, у игри „5 на 5“, окупило се осам кошаркашких екипа, које су се, уплатом котизације од 5.000 динара, прикључиле акцији помоћи прволигашком Женском кошаркашком клубу Краљево да прикупи неопходна средства за учешће у међурегионалној женској – WABA лиги.

На терену се овог викенда такмиче екипе канцеларија за младе из Краљева и Трстеника, омладине СНС из Краљева и Чачка, краљевачке Комуналне полиције, Рукометног клуба Слога Краљево, фирме ЕуроАуто, УО ЖКК Краљево.

Акцији су се, уплатом, прикључили и други хумани и друштвено одговорни појединци, организације и предузећа, иако не учествују у кошаркашком надметању.

Градоначелник је изразио велико задовољство што „момци помажу девојкама“, подсетивши их на обавезан фер-плеј.

Присуством на турниру организованом за помоћ играчицама клуба у којем је прве кораке направила и сама, Невена је пружила немерљиву подршку развоју женске кошарке у Краљеву, дајући пример освојеним медаљама.

Организатор хуманитарног турнира је Канцеларија за младе града Краљева, уз подршку града Краљева и у сарадњи са ЖКК Краљево.

     
27.Август 2016.
Медаља годишње за родни град

Прошлогодишњу „златну“ европску, ове године „бронзану“ олимпијску репрезентативку Србије у кошарци Невену Јовановић, у родном граду, данас је примио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са координатором Канцеларије за младе Николом Радевићем.

Невена, која је поникла у ЖКК Краљево, сада игра у турском клубу БГД, из Истанбула. Ипак, увек се радо враћа у своје Краљево.

„Част ми је да дођем у свој град и да видим како људи овде подржавају кошарку. То ми много значи. Утисци са Олимпијских игара су се слегли, емоције још нису. Провешћу још неколико дана у свом родном граду са људима који ме воле и подржавају. Захваљујем свима који су ми пружали подршку и пре и за време Олимпијских игара. Надам се да ћете ме и следеће године опет дочекати са медаљом са европског првенства. Иако са нешто измењеним тимом, увек смо ту да играмо за земљу Србију“, поручила је Невена.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да је за град велика част и привилегија да има освајача олимпијске медаље.

„Надам се да ће Невена донети још медаља у наш град, али и да ће на Олимпијским играма у Токију 2020. године учествовати више Краљевчана и  донети још медаља“, рекао је градоначелник Краљева.

      
26.Август 2016.
Конференција за новинаре

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић је са шефовима одборничких група у Скупштини града Краљева одржао Конференцију за новинаре поводом Пословника о раду Скупштине.Одборници позиције и опозиције били су једогласни при доношењу предлога  овог значајног акта.         
26.Август 2016.
Конституисан Савет за безбедност града Краљева

Прва, конститутивна, седница Савета за безбедност града Краљева, којом је председавао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, одржана је данас.

Савет чине члан Градског већа, начелници Градске управе, Полицијске управе и Одељења полиције Краљево, председници и представници Основног, Вишег и Прекршајног суда, представници Основног и Вишег тужилаштва, директорке Дома здравља и Центра за социјални рад, начелници Школске управе и Службе за хитну медицинску помоћ, председница Савета за родну равноправност града Краљева и координатор Канцеларије за младе Градске управе града Краљева. Заменик председника Савета је начелник Полицијске управе Марко Јордовић.

Како је истакао градоначелник, сви чланови Савета радиће бесплатно, без икакве надокнаде.

На данашњој седници, у циљу ефикаснијег рада, формиран је и ужи састав Савета, који ће бити оперативно тело које ће се састајати релативно често и давати препоруке ширем саставу Савета за доношење одлука.

„Задатак Савета за безбедност је да превентивно делује у области безбедности, на смањењу безбедносних ризика, побољшању безбедносне ситуације у граду Краљеву. Веома је важно да, као град, имамо овакво тело јер ће оно утицати на то да се безбедносни ризици, који су многобројни, смање - од проблема проституције, великог броја уживалаца лаких и тешких дрога, проблема којих имамо у одређеним деловима града, ексцеса током викенда, мислим првенствено на туче, на изазивања буке и друга ремећења јавног реда и мира. Из тог разлога, Полицијска управа, Тужилаштво, судови и Градска управа ће заједно радити на превентивном отклањању ових проблема. Наравно, сваки од ових органа наставља своје деловање. Ово је пут за координацију деловања, за умрежавање, за сарадњу ради превенције, како до проблема, у овој мери у којој долази, не би долазило у будућности“, рекао је председник Савета за безбедност града Краљева, градоначелник Краљаве др Предраг Терзић.

 

         

25.Август 2016.
Први састанак градоначелника и народних посланика

„Народни посланици ће помагати граду Краљеву зарад доношења законских решења и других аката чије се усвајање налази у надлежности Народне скупштине. Сарадња може и мора бити двосмерна“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић на првом састанку извршне власти града Краљева и народних посланика у актуелном сазиву републичког Парламента који живе у Краљеву.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је разговарао са народним посланицима Маријом Јевђић, Зораном Бојанићем, Радославом Јовићем и Бранимиром Јовановићем. Град Краљево у Народној скупштини Републике Србије представљају и Маја Мачужић, Весна Николић-Вукајловић и Драган Весовић, који су били оправдано одсутни.

„Разговарали смо о оквирима будуће сарадње, али смо истакли и неколико веома важних питања која треба да се нађу на дневном реду седница Народне скупштине Републике Србије.

„Град Краљево ће настојати да, зарад остварења краткорочних, средњорочних и дугорочних циљева развоја града, разговара са посланицима, који треба да заступају не само интересе својих политичких странака, већ, на првом месту, интересе грађана Краљева. Са друге стране, град Краљево треба да буде сервис за потребе које посланици имају како би могли у потпуности да реализују оне идеје за које се залажу. Народна скупштина остаје спона између јединица локалне самоуправе и извршне власти у држави. Надам се да ће сарадња бити на обострано задовољство, а што је најважније, на задовољство свих грађана града Краљева и Рашког округа“, рекао је градоначелник.

            Закључено је да, заједничким снагама, треба радити на привлачењу инвеститора у град, при чему је изградња индустријске зоне један од приоритета развоја града, најважнији задатак у области развоја привредне делатности. За решење тих проблема потребна су значајна материјална средства, а ми, како је рекао градоначелник, као добар домаћин, морамо да пронађемо начин како да расподелимо средства. 

Што се тиче изградње затвореног базена, која је у почетној фази, према градоначелниковим речима, уколико републичка власт буде имала довољно разумевања за помоћ у изградњи, она ће тећи нешто брже.

„Уколико приоритет града Краљева остане изградња базена, ми ћемо се трудити да та средства обезбедимо како кроз градски буџет, тако и кроз лобирање у министарствима. Међутим, уколико будемо сматрали да новац треба на првом месту определити за неке друге ствари, а новца неретко нема довољно, онда ће та изградња бити нешто успоренија“, казао је Терзић.

На састанку је било речи и о аеродрому „Морава“, реализацији пројекта урбане регенерације насеља у Доситејевој улици, инфраструктурним пројектима...

            Према речима градоначелника, искуство у обављању послова на месту менаџера Канцеларије за комуникацију народних посланика са грађанима, које је једно време волонтерски обављао, показује да грађани који се обраћају Канцеларији не чине то у циљу решавања оних питања која су искључиво у надлежности Народне скупштине Републике Србије, већ да неретко траже задовољење личних проблема.

„Највећи број грађана се обраћао како би им народни посланици помогли у проналаску посла, решили неко друго питање – помогли у санацији кућа које су оштећене у земљотресу, обезбедили приступне путеве домаћинствима, помогли око плаћања рачуна за струју, воду и друге комуналне услуге. Није био велики број оних питања око којих су народни посланици могли да реагују у Народној скупштини, односно да делују амандмански, да траже измене или допуне неког законског акта“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.   

Проблем у овом друштву јесте то што, каже градоначелник, неретко грађани који не могу да нађу задовољење за своје питање код једног органа власти одлазе код другог, трећег, покушавајући да нађу одговор на питање које се веома често не може наћи.

 

 

         

 

25.Август 2016.
Трећа (ванредна) седница Градског већа града Краљева

На трећој (ванредној) седници Градског већа града Краљева већници су, између осталог, одлучивали о новим оснивачким актима јавних, јавних комуналних и јавних енергетских предузећа града Краљева.

Како је објаснио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, према Закону о јавним предузећима, неопходно је да до 4. септембра буде извршено усклађивање оснивачких аката свих јавних предузећа чији су оснивачи држава Србија, Аутономна покрајина Војводина, јединице локалне самоуправе односно сви градови и општине у Србији.

„Ми смо данас, на основу предлога који су упутила јавна предузећа града Краљева Одељењу за урбанизам, грађевинарство и стамбено-комуналне делатности Градске управе града Краљева, усвојили решења која ће се наћи на седници Скупштине града крајем следеће недеље, чиме ћемо у потпуности испоштовати рок предвиђен законом“, рекао је градоначелник.  

Након разматрања предлога решења о коришћењу средстава сталне буџетске резерве на име учешћаграда Краљева у отклањању последица поплаве у Републици Македонији, градски већници су донели одлуку да град Краљево, са 750.000 динара, из сталне буџетске резерве, помогне Скопљу и Републици Македонији, који су значајно погођени од поплава.

„Када се у Краљеву догодио земљотрес, Влада Републике Македоније је, са 50.000 евра, помогла Краљеву. Наше буџетске резерве нису велике, али смо се потрудили да у оквиру својих могућности помогнемо оним људима који су се нама нашли у невољи. Ми смо град и људи који памте и који знају да помогну пријатељу у невољи“, поручио је градоначелник Краљева. 

Такође, донет је Правилник за доделу подстицајних средстава за развој сеоског туризма на територији града Краљева, који ће регулисати начин расподеле средстава за сеоски туризам.

Према речима градоначелника, у њему су јасно дефинисани критеријуми за расподелу средстава.

„Након овога, биће оформљена комисија, расписан конкурс, тако да очекујем да ускоро имамо сеоска домаћинства која ће бити задовољна помоћи града Краљева зарад повећања њихових туристичких капацитета“, изјавио је градоначелник. 

На овој седници је донето решење о отуђења три стана који су јавна својина града, а у сврху ослобађања простора за изградњу саобраћајнице ка Општој болници.

Градоначелник је образложио значај доношења оваквог решења:

„На тај начин пут до Опште болнице би био отворен и грађани би, као пацијенти или као посетиоци пацијената, могли на лакши и бржи начин да дођу до Болнице, а на тај начин здравствена заштита свим грађанима би била знатно ефикаснија, јер, некада је и пар минута много“.
           
Како је истакао градоначелник   , разматран је и велики број жалби и захтева грађана, чак 39, будући да је у претходном периоду дошло до нагомилавања великог броја жалби грађана, којих, по завршетку ове седнице, има још 110.

          „Трудићемо се да и на следећим седницама Градског већа наставимо разматрање жалби како бисмо у потпуности могли да грађанима дамо одговоре на оне жалбе које су они нама упутили, а ми као Грдадско веће да имамо времена да се бавимо текућим питањима која су од значаја за град“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.  

Донета је и Одлука о суфинансирању пројеката удружења на јавни позив града Краљева од 25.07.2016.године, а донето је и решење о измени Решења којим се утврђују појединачна ресорна задужења Градског већа.  

Акти донети на трећој седници Градског већа града Краљева

 

 

 

        

 

Градоначелник гост на ТВ Галаксија 32    

 

 

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је гостовао у емисији „Интервју“ на чачанској ТВ Галаксија 32.

Том приликом, градоначелник је говорио о сарадњи градских управа Краљева и Чачка, не само када је у питању реконструкција магистралног пута Мрчајевци-Краљево, већ и у другим сферама.

У емисији је било речи о активностима које су предузете од момента преузимања одговорности првог човека града, као и о мерама које ће бити предузете у свим привредним сферама које су од значаја за Краљево.

Градоначелник је нагласио да ће се посебно посветити активностима које су везане за младе и најавио да ће, поред Канцеларије за младе, град добити и свој Омладински клуб.

Рекао је да ће се више финансијских средстава издвајати за образовање и најавио да ће ускоро почети градња високошколских установа.

Терзић је истакао и да ће се више пажње посветити систему противградне заштите, као и развоју сеоског тирузма.

Када су у питању стратешки циљеви, градоначелник Краљева је рекао да ће бити предузете све неопходне мере које су у надлежности градске власти како би се повећао стандард грађана и нагласио да је време највећи савезник за остварење свих планова

         

 

23.Август 2016.
Председник Скупштине примио хумане акцијаше

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић примио је учеснике треће Омладинске радне акције - „Краљево 2016“, који су дванаест дана провели у Скопљу помажући у санацији последица поплава које су задесиле овај македонски град и његове општине почетком августа.

            Бригадири су се одмах по завршеној акцији у Краљеву самоорганизовали и отпутовали у главни град Македоније да помогну угроженом становништву. Поред Краљевчана Стефана Мићића и Имсера Љајка, добровољац је био и Цвеће Миљковић, из Руме. Он је у Краљево први пут дошао након земљотреса 2010. године и остао да помаже три месеца, након чега је, за најплеменитији подвиг године, добио плакету „Новости“. Такође, учесник је ОРА у нашем граду од њеног поновног покретања.

„Ми Краљевчани најбоље знамо шта значи елементарна непогода – земљотрес, поплава. У релативно кратком року имали смо три велике елементарне непогоде и знамо шта значи свака помоћ, било новчана, материјална, у физичкој снази, у отклањању последица онога што се десило. После земљотреса 2010. године, мислим да не постоји град у Србији, па и старој Југославији, који није бар некакву помоћ упутио граду Краљеву. Ми имамо моралну обавезу да, у случају да се деси непогода било где на територији бивше Југославије, па и шире, упутимо помоћ“, рекао је председник Скупштине, додавши да се то односи и на град Скопље.

Он је захвалио учесницима омладинске радне акције који су отишли да помогну граду Скопљу својом снагом, истакавши да се нада да ће се наставити неговање традиције омладинских радних акција обновљено пре три године у нашем граду.

За помоћ пружену у невољи, хуманост и личну и друштвену одговорност, добровољци су, поред бројних признања, добили и захвалницу од градоначелника Скопља и плакету града.

 

.
         

 

23.Август 2016.
„Заједно за WABA лигу”

Канцеларија за младе града Краљева, уз подршку града, и у сарадњи са Женским кошаркашким клубом Краљево, иницирала је одржавање хуманитарног турнира под називом „Заједно за WABA лигу”. Турнир, намењен ЖКК Краљево, који је у протеклој години постигао историјски резултат за женску кошарку у нашем граду, биће одржан 27. и 28. августа 2016. године, у ОШ „Јово Курсула“.

„На нама је, као Канцеларији за младе, да препознамо таленте града Краљева и да подржимо људе који су добри у спорту и другим областима. ЖКК Краљево, и поред постигнутих успеха, нажалост, због проблема са финансијама, није у могућности да оствари амбиције и планове за наредну сезону. Ово је један од начина како можемо и хоћемо да им помогнемо. Мислим да је добро да сви покажемо добру вољу ка онима који репрезентују наш град на најбољи могући начин. Замолио бих све установе, предузећа, људе добре воље да се прикључе турниру и дају подршку девојкама које својим резултатима представљају наш град“, апеловао је Никола Радевић из Канцеларије за младе.  

Представник клуба Бранислав Варевац је захвалио Канцеларији и граду што су у клубу препознали некога ко је вредан пажње и покренули акцију.

„Наш клуб је једини ван Београда који наредне сезоне игра међународно такмичење, тзв. WABA лигу, уз нaше првенство. Једини смо клуб који је у овом тренутку спреман да на међународном плану презентује град, носећи његово име“, изјавио је Варевац.

Он је, поред позива да им се помогне да крену у освајање лига, пoзвао и девојчице града Краљева до 12 година старости да се прикључе бесплатној школици кошарке која се одражава у сали ОШ „IV краљевачки батаљон“, да наставе традицију девојака из клуба који је изнедрио 24 репрезентативке. У Краљеву је поникла и играла и Невена Јовановић, која је са репрезентацијом Србије освојила бронзану медаљу на управо завршеним Олимпијским играма.

„Град Краљево је прави расадник спортских талената, од атлетике, фудбала, до кошарке“, каже градоначелник, уз подсећање да је КК Слога, средином осамдесетих година прошлог века, био члан Прве савезне лиге СФРЈ, да је у Краљеву рођена NBA звезда Ненад Крстић, а у њему су играли и Владе Дивац и Милош Бабић. Међутим, поред успеха у мушкој кошарци, град Краљево одскора има и веома респектабилан женски кошаркашки клуб, који носи његово име, а који ће бити присутан на међународној кошаркашкој сцени.

„Средства неопходна за финансирање рада овог клуба нису мала. Буџет града Краљева опредељује 40 милиона годишње за спорт. Међутим, с обзиром на велики број клубова, спортских удружења и организација у свим спортовима, није могуће да град у потпуности покрије ове трошкове. Зато је неопходно да привредници, они људи који имају друштвену одговорност, одвоје део средстава за спортска удружења. Један од начина јесте и прављење оваквих турнира, где ће различите екипе, кроз игру, дружење, спортско надметање, обезбедити одређена средства као помоћ овако значајном клубу.

Надам се да ће у будућности људи који чине управе спортских клубова више чинити на обезбеђивању средстава за функционисање ових клубова и за одржавање спортских догађаја у Краљеву, а да ћемо ми као град обезбеђивати онолико средстава колико је могуће у складу са буџетом. Први корак би требало да направе они који воде клубове, а ми ћемо као град увек наставити где су они стали, наравно, у складу са могућностма. Време када су спортски клубови сав новац неопходан за рад добијали из буџета је прошлост и тога морамо да будемо сви свесни“, рекао је градоначелник Краљева.

Информације у вези са учешћем на хуманитарном турниру за помоћ ЖКК Каљево могу се добити у Канцеларији за младе (Трг Јована Сарића 1, Градска управа града Краљева, канцеларија 300A, тел. бр. 306 007. Котизација за учешће на турниру износи 5.000,00 динара и уплаћује се на жиро рачун ЖКК Краљево (160-81092-76, Банка Intesa),

Пријаве за турнир трају до петка, 26.08.2016. године, до 12.00 часова.

Турнир ће бити одржан 27. и 28. августа 2016. године, у ОШ „Јово Курсула“ (Доситејева улица бр. 136), са почетком у 13.00 часова. На турниру ће се играти „5 на 5“, а максималан број играча у једном тиму је десет.

 

 


          

23.Август 2016.
Градоначелник у посети предузећу „Техноград Инжењеринг“

Једну од фирми која град Краљево позиционира на завидно место у области производње и трговине гвожђем – „Техноград инжењеринг“, посетио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, у оквиру обиласка успешних привредника који послују на територији града Краљева.  

Са оснивачем и власником Милуном Јовановићем, градоначелник је обишао производни погон у Ратини, где се производе арматурна мрежа и решеткасти носачи (бинори), затим армирачки погон на Берановцу, где се обрађује бетонско гвожђе за потребе грађевинарства, као и ексклузивни хотел „Техноград“, категорисан са четири звездице.  

У предузећу „Техноград инжењеринг“, како истиче Јовановић, погон са гвожђем одлично функционише. Дају обрађено гвожђе за све виталне објекте, од коридора 10, коридора 11, на коме имају три моста, до зграде за матичне ћелије.

Градоначелник је истакао да је веома задовољан процесом производње који је видео у овом предузећу, као и да хотел представља значајан туристички и угоститељски капацитет нашег града. Тема разговора су били проблеми са којима се сусреће ово предузеће, а у чијем решавању може да помогне град Краљево, али и они проблеми са којима се власник до сада суочавао.

„Углавном се ради о административним препрекама и о значајном улагању у инфраструктуру, које је сама фирма сносила, због чега власник није могао да уложи довољно средстава за саму производњу. Превише новца је дато за инфраструктуру, за различите прикључке, тако да је Јовановић кроз кредите  морао да финансира своју производњу“, рекао је градоначелник.

Како је истакао Јовановић, место на коме је хотел отворен 1996. године нема градску канализацију, иако се налази на 2,5 км од центра града. Хидрантску мрежу је сам урадио, као и измештање далековода, новац даје за инфраструктуру уместо за машине и отварање нових радних места. Он сматра да је веома мали број људи у производњи и да би требало радити на стварању услова за запослење већег броја производних радника. Према његовим речима, аутопут је главна карика развоја.

„Господин Јовановић је и привредник и магистар економских наука, тако да са њим могу да разговарам и о системским решењима за привреднике у граду Краљеву која се тичу локалне самоуправе. Други проблеми се тичу Републике, али надам се да ћемо кроз заједничку сарадњу доћи до побољшања привредног амбијента и да ће број радника који чине производњу у овом граду да се повећа, а  да ће друштвена и економска надградња имати мањи проценат учешћа у укупном броју запослених. Ту се не ради о смањивању администрације, већ о уделу администрације у укупном броју запослених. Више бих волео када би било више производних радника, тако би дошло до процентуалног смањења удела администрације у броју запослених. Не мислим да је само смањење најнеопходније. Више би требало да се мисли на прерасподелу постојећег броја радника за нове делатности, али само у оним сегментима где имамо реалне потребе за запошљавањем људи“, рекао је градоначелник.

Како је истакао власник „Техноград инжењеринга“, али и председник Управог одбора Удружења „Иницијатива 2012“, ово је прва званична посета представника локалне самоуправе предузећу основаном 1992. године, на чему је веома захвалан градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу.

„Дајем предност младости, искуство ће да се стекне. Желим сву срећу и успех градоначелнику. Даћемо му велику подршку – кажем то и као власник „Технограда“, и као председник УО „Иницијативе 2012“. Мислим да је његов пут исправан и прави - да обиђе, види, сагледа, уочи проблеме, да би их темељно и квалитетно решавао“, рекао је Јовановић.       
22.Август 2016.
Пријем КУД „Краљевачка ризница“

„Град Краљево има обавезу да суфинансира програме рада удружења из различитих области, а једна од њих је и култура. Веома је важно да оним организацијама, оним културно-уметничким друштвима која нису само културна у смислу културе као људске делатности која се преноси на нове генерације, него су и чувари традиције овога народа, град помаже. Културно-уметничко друштво „Краљевачка ризница“ је представљало не само наш град и нашу земљу, већ целокупну српску културу у једној великој земљи, земљи континенту - Аустралији. Њихови концерти су били посећени и на њих су долазили припадници српске дијаспоре, како они људи који су из ове земље или земаља бивше Југославије емигрирали, тако и припадници друге и треће генерације наших исељеника на овом континенту. Мени је веома драго што је КУД „Ризница“ оставило веома добра утисак у Аустралији, драго ми је што су их њихови домаћини позвали да за неколико година поново посете Аустралију и пренесу нашим исељеницима оно што им недостаје из земље порекла“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић након свечаног пријема чланова КУД „Краљевачка ризница“, који су се недавно вратили са тронедељне турнеје по аустралијским градовима.

Како је објаснио директор и уметнички руководилац КУД „Краљевачка ризница“ Игор Гудић, према пропозицијама фестивала, који је организовао српски клуб „Bonnyrigg из Сиднеја, само један ансамбл из Србије је могао да учествује. „Ризница“ је имала ту част, привилегију и задовољство да буде представник свога града и Србије. Ансамбл је, како кажу, за три недеље обишао многа места и сусрео се са много наших исељеника. Сви концерти су им били јако добро посећени, са много емоција.

„Поред захвалности коју смо осећали, била нам је и велика одговорност да презентујемо и град и име „Ризнице“ које носимо и Србију. Сви медији су нас представљали као амбасадоре Србије“, прича Гудић.

Он је захвалио граду Краљеву и осталим донаторима који су, како је навео, у овим тешким временима, када је култура сведена на минимум, имали разумевања и помогли да петнаесторо младих људи, од укупно 624 активна члана друштва, оду на далеки пут.

„Град Краљево ће наставити да помаже овакве пројекте, да делује у правцу очувања културне традиције нашег народа. Надам се да ћемо у будућности имати још већи број младих људи који ће, схватајући значај наше традиције, одлазити на фолклор, такмичити се. Неки од њих ће, надам се, бити овако успешни као што је успшешно културно-уметничко друштво чији смо данас били домаћини“, поручио је градоначелник Краљева. 
        
Састанак председника Скупштине Краљева и Пожаревца
                   22.08.2016.

 

 

Председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић угостио је у свом кабинету председника Скупштине града Пожаревца Бојана Илића и одборника Дејана Ракића.

На састанку је, између осталог, било речи о актуелним дешавањима у Краљеву и у Пожаревцу. Успостављена је комуникација у циљу остваривања даљих контаката и реализације активности од интереса за оба града.

Према речима домаћина, председника Скупштине Марковића, у плану је сарадња градова у свим областима, првенствено у реализацији послова из делокруга рада Скупштине. Једна од активности, тренутно актуелна за Краљево, јесте и доношење пословника о раду Скупштине.

Закључак је да је ово тек прва у низу будућих, узајамних посета.

Госте је поздравио и градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

      

 

19.Август 2016.
Краљево и Чачак удружени решавају проблем

Састанак на тему „Решавање проблема површинских вода у оквиру извођења радова на Аеродрому „Морава“ Лађевци и реконструкција магистралног пута Мрчајевци-Краљево“ одржан је у петак у Градској управи града Чачка.

Председавајући су били градоначелник града домаћина Милун Тодоровић и градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Састанку је присуствовала и заменица градоначелника Краљева Марица Мијајловић, као и други представници локалних самоуправа оба града, представници јавних предузећа и градских управа и одељења за урбанизам, послове одбране, безбедност, ВП 2895 Лађевци, ЈП „Путеви Србије“ и извођача радова „Штрабаг“ д.о.о. и АД „Путеви“ Чачак.

            На састанку је констатовано да, без обзира на висок квалитет до сада изведених радова, проблем представљају атмосферске воде које ће, ако се не продуже одводни канали преко реке Жутаје до водотока реке Мораве, плавити не само део Аеродрома „Морава“, већ и цело ово подручје.

У циљу решавања проблема, формиран је заједнички радни тим на чијем челу су заменица градоначелника Краљева Марица Мијајловић и помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић. Задатак тима је да у што скоријем року изнађе решење за реализацију активности на отклањању проблема површинских вода.

Закључак састанка је да ће локалне самоуправе Чачка и Краљева и убудуће, на обострану корист, наставити сарадњу.
     

 

19.Август 2016.
Уручена „Жичка хрисовуља“

Жичку хрисовуљу, „за поезију унутарњих светлости и срчане потраге за смислом“, Живораду Недељковићу, у трпезарији манастира Жиче, уручио је, на празник Преображења Господњег, градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

„Част ми је што имам прилику да Жичку хрисовуљу уручим нашем песнику Живораду Недељковићу. Овим се завршава првих четврт века Жичког духовног сабора. Надам се да ће следећих четврт века бити подједнако успешни и да ће неки нови књижевници, можда млађи, надам се по критикама још и бољи, добијати ову награду“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић уручујући ово велико признање Недељковићу.

Један од водећих савремених песника Живорад Недељковић добитник је једног од најважнијих песничких признања у Србији које подразумева уникатну златопечатну повељу и икону Преображења. Одлуку о томе је донео жири у саставу Ђорђе Нешић – прошлогодишњи добитник, Дејан Алексић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић, и Драган Хамовић – председник. Поезији добитника биће посвећен зборник радова са књижевно-критичког скупа одржаног у оквиру манифестације.   

У име Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, добитнику је честитао архијерејски заменик владике протојереј ставрофор Љубинко Костић, рекавши:

„Ваша поезија слави Творца. Пева о светлости, радовању, животу, свакодневним стварима, збивањима, догађањима, верно... Слави дар људскога говора и језика, снагу речи. А од речи, васељена је изаткана. Речи као златне нити уткане су у Вашу богату песничку шареницу. Ваша је поезија на трагу животног смисла, на трагу Бога. У нашој тежи да спознамо несазнатљиво, Ваша је поезија добар путоказ. Стога нека она и даље сечивом од прастарих речи сече и пресеца славски колач и објављује безгрешно зачеће, Васкрс и Благу реч.“

О поезији Живорада Недељковића говорили су и уредник Зборника Драган Хамовић и проф. др Бојана Стојановић-Пантовић, са новосадског Филозофског факултета. И сам добитник је беседио на свечаности.

Стихове овогодишњег добитника је казивао краљевачки глумац Небојша Дугалић. У музичком делу програма, наступила је Јана Милишић, уз пратњу Верице Трикош и Предрага Недељковића.

 
18.Август 2016.
Пријем пионирског државног првака у борилачким вештинама

Дванаестогодишњег пионира који ниже успехе и медаље у кадетској конкуренцији у борилачким вештинама Уроша Чингелића примио је данас градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Урош, који тренира две и по године у Спортском борилачком клубу „Деспот Јован Оливер“, има циљ да иде на Олимпијаду и, како каже, сигуран је да ће освојити златну медаљу. Уз подршку свог оца Зорана, оснивача и тренера клуба, Урош је први пионир у историји краљевачког борилачког спорта који је освојио државно првенство у кик боксу и државно првенство у олимпијском боксу, а први је учесник турнира Србије у БЈЈ.

„Волео бих да тренирам и освајам златне медаље за Србију и град Краљево“, каже Урош, самоуверено се радујући будућим успесима и медаљама.

Према речима старијег Чингелића, поред Урошевих бројних медаља, и други такмичари овог клуба са дугом традицијом постижу запажене резултате.

„Трудимо се да Урош буде успешан и у спорту и у образовању. Тежимо да град препозна све младе таленте, без обзира чиме се баве, да помогне деци која имају таленат и жељу за успехом. Град би, између осталог, могао финансијски да помогне око реализације одласка на такмичење, услова за тренинг... До сада смо се успешно борили сами, али смо на граници да ли да останемо у граду, који волимо, или одемо у други град или државу“, каже отац и тренер младог краљевачког шампиона.

            Како истиче градоначелник др Предраг Терзић, град Краљево сваке године финансира рад спортских удружења, клубова и организација.

„Ове године је у буџету за ту намену предвиђено 40 милиона динара. Можемо рећи да је сума издвојена за спортска удружења примерена висини буџета града Краљева, међутим, многи спортисти, спортски клубови, удружења, организације критикују начин расподеле ових средстава и критеријуме који се користе приликом одређивања колико која организација треба да добије новца из буџета. Зато ћемо у најскорије време сести за сто са представницима Савеза спортских клубова, удружења и организација и настојати да њихове предлоге сакупимо, размотримо и да на основу тих решења настане нови правилник о расподели средстава спортским удружењима, клубовима и организацијама“, рекао је градоначелник, који сматра да овако талентованој и успешној деци као што је Урош свакако треба пружити подршку и помоћ.   

     

18.Август 2016.
Краљево најбоље „пролази“ - измене Закона о финансирању ЛС

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је присуствовао састанку који је министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић 17. августа одржала са градоначелницима и председницима општина поводом Нацрта закона о изменама закона о финансирању локалне самоуправе.

Разговарало се о изменама и допунама Предлога закона који је Влада усвојила у понедељак, према коме ће доћи до смањења дела прихода од пореза на доходак грађана који се слива у буџет јединица локалне самоуправе. Према измењеном члану 35 предлога закона, град Краљево ће, уместо предвиђених око 300.000.000 динара, од пореза на доходак грађана имати мањи прилив од свега 45.422.000 или 1,63% буџета.

Највеће умањење је у буџету општине Бор и износи 4,43%, док је смањење буџета града Београда 2,32%, а Крагујевца 2,05%.

Просечно смањење у свим градовима и општинама износи 500 динара по становнику, а у граду Краљеву нешто мање од 300 динара, чиме се Краљево сврстава у ред градова са најмањим смањењем буџета по овом основу.   

Састанку у палати Србија су присуствовали и представници НАЛЕД-а и Сталне конференције градова и општина, који су, као највећа удружења локалних самоуправа, активно указивали на то да би се првобитно најављена решења штетно одразила на локалне самоуправе и равномерни регионални развој, за разлику од последњег нацрта закона који представља помак у односу на то.

 

17.Август 2016.
Градоначелник посетио

„Данас сам обишао једну породичну фирму која је прерасла у већ значајног субјекта производње меса и месних прерађевина, а налази се на територији града Краљева. Она има потпуно заокружен процес производње, који смо ми данас обишли. Ради се о веома значајној фирми не само за привреду града Краљева, већ и за целокупну Западну Србију, јер је ово једина фирма овог типа која у потпуности има заокружен процес - од малих прасића и телића до коначне производње меса и месних прерађевина“, изјавио је градоначелник након обиласка „Котленик-промета“, реномираног приватног предузећа које има сопствену сировинску базу, сопствену кланицу и прераду меса и сопствену малопродајну мрежу – један заокружен процес производње, прераде и продаје.

Градоначелник је, најпре, са директором Миломиром Тошовићем и његовим сарадницима, обишао фарму свиња „Котленик-промета“ у селу Обрва, а затим и погон за производњу свежег меса и производа од меса у Горњим Лађевцима.

Град Краљево ће својим привредницима, уколико је у могућности, помагати јер, како је истакао, Србија је била, јесте и треба да остане пољопривредна земља.

„Разговарали смо о неким инфраструктурним проблемима који ће бити решени већ током ове године. У будућности, ова фирма ће имати подршку како града, тако и Републике, а надам се да ћемо и ми бити задовољни јер ћемо и наша деца и ми јести месо и месне прерађевине који су квалитетни и здрави и нећемо имати сумње у порекло и квалитет онога што конзумирамо. На првом месту разговарали смо о пресвлачењу дела пута којим смо долазили. То ће већ бити предвиђено ребалансом буџета који ће ускоро бити усвојен на седници Скупштине града“, рекао је градоначелник, додавши да ће о проблему чишћења путева у зимском периоду причати када за то дође време.

Директор фирме Миломир Тошовић, који је заједно са братом породично наставио посао који је њихов отац Славиша, познати „газда Чуго“, започео 1990. године, сматра да је градоначелников обилазак привредника лепа пракса, почетак једног новог лепог гледања на привреду. Он је захвалио градоначелнику, пожелео му успешан рад и обећао максималну подршку привредника.

Како је истакао, град може и треба да помогне привредницима, пре свега ту где живе, инфраструктуром, позитивним лобирањем у државним органима, у Министарству пољопривреде, чак и позајмицама, да се превазиђе тешка ситуација, јер се не одриче тако лако нечега тешко и дуго стицаног, уз то врло квалитетно произведеног. Како је рекао, штете које су претрпели услед сушне 2013. године, битно су се одразиле на пословање и одражавају се и данас будући да се веома тешко успоставља ликвидност.

Секретар Регионалне привредне коморе Краљево Звонко Туфегџић, који је такође био у обиласку „Котленик-промета“, сматра да је врло озбиљно и квалитетно да нова локална самоуправа први контакт и прве информације тражи од оних који стварају и пуне буџет града.

„Мислим да слушајући њих кроз проблеме који су на терену може успешније да се развија привреда, а самим тим и буџет града ће се боље пунити, и на тај начин ће моћи више да се уради не само у инфраструктури, него и другим садржајима, како на селу, тако и у граду, где ће становништво имати боље услове живота, али ће се омогућити фирмама да могу више да запошљавају“, рекао је Туфегџић.


    
16.Август 2016.
Отворен Жички духовни сабор „Преображење 2016“


„Велика ми је част да данас стојим пред Вама као градоначелник града који се већ четврт века препознаје по манифестацији Жички духовни сабор.

Са нескривеним поносом једног Краљевчанина, могу рећи и да се Србија препознаје по овој, нашој, преображењској свечаности.

Са жељом да ова манифестација у будућности настави да ниже успехе и  негује, изучава и афирмише аутентичне вредности националне културе, позивам Вас да у наредних неколико дана присуствујете преображењским програмима, који ће, на радост свих нас, окупити наше познате песнике, књижевне критичаре, историчаре, уметнике...

Вечерас желим да честитам организаторима - градским институцијама Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“, Народном музеју и Књижевном клубу Краљево, на залагању и истрајности.

Надам се да ћемо сви ми, уочи великог празника Преображења Господњег, бити достојни наслеђа којим се поносимо, да ћемо имати љубави, вере и наде да се и сами преобразимо, непрекидно духовно узрастамо и проповедамо и промовишемо праве вредности, на славу Господу.

Драги пријатељи, дозволите ми да, двадесет пети, Жички духовни сабор „Преображење 2016“ прогласим отвореним“, обратио се кратком беседом градоначелник Краљева др Предраг Терзић на традиционалном свечаном отварању у галерији Народног музеја, поздравивши бројне посетиоце, међу којима су били и свештеници Епархије жичке и представници локалне самоуправе.

У музичком делу програма „Српска лира“ су наступили инструменталиста Драган Млађеновић и соло певачица Марчела Франческо.

Историчар уметности Вук Недељковић је отворио изложбу „Мозаик праксис“ – примери савремене мозаичке праксе у радовима Ивана Павића, Драгана Васића и Оливере Гаврић-Павић.   

До свечаног уручења Жичке хрисовуље овогодишњем добитнику, песнику Живораду Недељковићу, у трпезарији манастира Жиче на празник Преображења Господњег, 19. августа, Краљево ће бити центар културних дешавања, од којих је већина посвећена добитнику.        
      

 

 

 


„Мали Јоаким“ у Краљеву

 

 

Граду Краљеву и Краљевачком позоришту је званично додељено домаћинство над Деветим фестивалом представа за децу „Мали Јоаким“, који организује Заједница професионалних позоришта Србије, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Председницу Заједнице професионалних позоришта Србије, глумицу и директорку Пулс театра из Лазаревца Ивану Недељковић и директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића угостио је тим поводом градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

Градоначелник сматра да је од изузетног значаја да Краљево, у новембру ове године, буде домаћин једног овако значајног фестивала професионалних позоришта за децу.

„Током седам дана Краљево ће бити права престоница културе у овој земљи“, нагласио је он, захваливши Заједници и њеној председници, као и директору Краљевачког позоришта, који је, како је истакао градоначелник, „у досадашњем раду показао изузетан ентузијазам, рад, труд и жељу за успехом, а као резултат тога, Краљево је постало домаћин овако значајног фестивала“.

Фестивал „Мали Јоаким“ је најзначајнији републички фестивал професионалних позоришта која стварају за децу и младе, на коме је колектив Краљевачког позоришта, иако најмањи по величини сцене и броју запослених, двоструки победник - 2014. и 2015 године.

Селектор фестивала, редитељ и директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић, захвалио је Заједници на привилегији да Краљево са својим позориштем буде домаћин професионалним кућама Србије које ће се такмичити за 13 награда стручног и три дечјег жирија. Он сматра да ће туристички потенцијал града бити максимално искоришћен у том периоду, што ће „још више позиционирати и наш град и позориште у породици најстаријих српских професионалних позоришта, која већ препознају Краљево као место доброг сусрета, а Краљевачко позориште радо позивају у своје градове“. Динуловић је захвалио градоначелнику што је прихватио да Краљево буде домаћин „првог великог фестивала 'Мали Јоаким'“.

На фестивалу ће, по избору селектора, бити изведено седам представа, док право учешћа имају позоришта - чланови Заједнице – народна позоришта из Шапца, Ужица, Крушевца, Краљева, Лазаревца, Пирота, Зајечара, Приштине, Лазаревца, Новог Пазара, Врања, Крагујевца, Лесковца, као и позоришта за децу из Ниша и Крагујевца.

Председница Заједнице професионалних позоришта Србије се, како истиче, врло радује што ће се овај фестивал, који се први пут самостално реализује одвојено од Фестивала Јоаким Вујић, десити у Краљеву, које то заслужује.

„Краљевачко позориште је направило огроман помак, хода крупним корацима, иде узлазном линијом, захваљујући вештом менаџменту куће, али и локалној самоуправи, Краљевчанима који су позориште препознали као своју потребу. Краљево се, када је дечје стваралаштво у питању, издваја у односу на остатак позоришта“, рекла је Ивана Недељковић.

Фестивал ће отворити, настојећи да освоји и трећег „Јоакима“, позориште домаћин представом „Ивица и Марица“, у режији Александре Ковачевић, по тексту Дејана Алексића, писаном наменски, а по мотивима истоимене бајке.

„Током неколико наредних месеци Краљевачко позориште ће са Градском управом учествовати у неколико пројеката. Један се тиче децентрализације културе, при чему ће се позоришне представе одржавати у мањим местима у околини града, а у сарадњи са директором позоришта и удружењем завичајаца у Београду разговараћемо о постављању бисте Мири Траиловић, која је Краљевчанка и веома значајан уметник, за ширу публику вероватно најпознатија као један од оснивача Битефа“, најавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. 

 
      

 

 

15.Август 2016.
Конзерваторско – рестаураторски радови на цркви брвнари у Врби

Почетку радова на рестаурацији цркве брвнаре у Врби присуствовао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. “Конзерваторско – рестаураторски радови вредни око 7.000 000 динара  који се у потпуности финансирају из буџета Владе Републике Србије односно Министарства културе и информисања допринеће очувању традиције, културе овог краја .Конзерватори теже да сачувају аутентичан изглед цркве старе око двеста година, а завршетком радова крајем новембра 2016. године она ће добити нови сјај и поред верског имати и велики културни значај за овај крај“рекао је градоначелник  Краљева приликом обраћања присутнима.
         В.Д. директора Завода за заштиту споменика културе Краљево Иван Милуновић и аутор пројекта архитекта Рајко Чубрић су такође истакли значај овог пројекта у напорима да се сачувају културна добра и заштити културно наслеђе и традиција овог краја.
     

 

13.Август 2016.
Завршена ликовна колонија Студеница 2016.

Овогодишња ликовна колонија Студеница 2016. завршена је данас изложбом радова учесника ове колоније у Студеници.
Поред сликара, којих је и ове године било и из земље и иностранства, и гостију затварању су присуствовали игуман манастира Суденица отац Тихон и Александар Цветковић, члан Градског већа града Краљева.
Обраћајући се присутнима Александар Цветковић се испред града захвалио учесницима овог великог културног догађаја и истакао да ће град и убудуће као и до сада подржавати и помагати ову колонију.
Организатори ове колоније су Туристичка организација Краљево и град Краљево.
    

12.Август 2016.
Почео турнир „Женева 2016“

„Играјте поштено, играјте фер-плеј, нека најбољи победи“, поручио је учесницима 11. турнира у одбојци на песку Женева 2016“ градоначелник Краљева др Предраг Терзић, отворивши у петак увече манифестацију првим сервисом на пешчаним теренима на Женеви.

На теренима поред Ибра, код Мирине чесме, од 12. до 14. августа, биће три паралелна такмичења у одбојци на песку – мушкарци, жене и мешовити парови. Ове године, први пут ће бити одржан и турнир у ножној одбојци (footvolley), који је један од најатрактивнијих спортова у Бразилу. Финална надметања су у недељу, када ће, у 20.00 часова, најбољима бити уручене и заслужене награде.

Циљ манифестације је промовисање спорта, правих вредности и здравог начина живота, како би се млади окренули спорту односно одбојци, а град добио неке нове шампионе, попут браће Петковић, Влада и Вељка, Ивана Тодоровића и других.

Специјални гост на отварању је био Данило Јованов, а учеснике и љубитеље одбојке на песку, углавном младе Краљевчане, поздравили су и члан Градског већа задужен за заштиту животне средине и омладинску политику Владимир Лазаревић и координатор Канцеларије за младе Никола Радевић.

Поред бројних спонзора који су помогли организаторима - Организацији „Спортски дух“ и Одбојкашком клубу „Гимназијалац“, покровитељ овогодишњег турнира је град Краљево.

     

12.Август 2016.
У Краљеву обележен међународни дан младих

Резолуцијом 54/120 Генералне скупштине Организације уједињених нација, 12. aвгуст је одређен за међународни Дан младих.
           
Канцеларија за младе града Краљева дељењем пропагандног материјала на Тргу српских ратника и разговором са грађанима Краљева обележила је овај дан.
           Активисти Канцеларије су , после непосредног разговора са младима, истакли да је највећи проблем младих не само у Краљеву већ и у Републици незапосленост.
    
           
„Добијањем новог простора за младе у граду Краљеву и израдом
стратешког документа Локалног акционог плана за младе побољшаће се положај младих Краљева у наредном периоду“ рекао је Никола Радевић, коордонатор Канцеларије за младе града Краљева.
           
Канцеларија за младе је задужена за координацију локалне економске политике у свим областима од значаја за младе, а у складу са специфичним потребама своје локалне заједнице.


          

12.Август 2016.
Чланови СКЦ „Стефан Немања“ код градоначелника

Сала у којој се организују пријеми код градоначелника била је данас, према речима првог човека града Краљева др Предрага Терзића, најпунија од дана када је постао градоначелник. На Међународни дан младих, гости градоначелника су били чланови Српског културног центра „Стефан Немања“, некадашњег КУД „Железничар“, а међу њима и део дечјег ансамбла, добитника златне плакете на последњем републичком такмичењу, освајача сребрне и златних плакета претходних година.

„Веома ми је драго што је дечји ансамбл КУД „Железничар“ успео да направи овако велики и значајан успех за Друштво, али и за сам град Краљево. Град помаже рад свих удружења из области културе. Два пута годишње се расписују конкурси за суфинансирање пројеката удружења грађана, а једна од области које град помаже и суфинансира јесте и област културе, тако да ово културно-уметничко друштво, као и друга, може да конкурише. Конкурс је управо завршен, захтеви су у процедури и надам се да ће комисија која одлучује о расподели средстава донети правилну одлуку у складу са правилником који важи“, поручио је градоначелник након пријема.  

Уметнички руководилац СКЦ „Стефан Немања“ Драгољуб Милосављевић је захвалио градоначелнику на пријему и шанси да суграђанима, и онима који воде град, приближе рад Друштва и покажу да је Краљево један од водећих центара када су културна дешавања овог типа у питању. Он је обећао да ће наставити да нижу успехе радећи са децом на очувању српске традиције.

Културно-уметничко друштво „Железничар“ je основано 1946. године, а 2012. године прераста у Српски културни центар „Стефан Немања“. Све време постојања и рада припада групи најбољих културно-уметничких друштава Србије и добитник је највиших међународних и државних признања. У последњој деценији дечји и омладински ансамбли су најбољи у Рашком округу, а сви ансамбли се са сваког такмичења враћају са неком од награда. 

                

          

11.Август 2016.
У Београду најављен Жички духовни сабор

На конференцији за новинаре, одржаној данас у Удружењу књижевника Србије, у Београду, промовисан је двадесети Зборник о добитнику Жичке хрисовуље и најављен „Жички духовни сабор – Преображење 2016“.

На конференцији је говорила директорка Народне библиотеке Драгана Типсаревић, уредник Зборника, Краљевчанин Драган Хамовић, прошлогодишњи добитник Жичке хрисовуље Ђорђе Нешић, чија је беседа са прошлогодишњег уручења објављена у данас промовисаном Зборнику.

Присутне је поздравио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је позвао све да посете Краљево и присуствују преображењским програмима, који и ове године окупљају наше познате песнике, књижевне критичаре, историчаре, уметнике, све у циљу неговања, изучавања и афирмисања аутентичних вредности националне културе. Градоначелник је изразио уверење да ће ова манифестација, која превазилази територију града у коме је настала, бити организована у будућности још успешније.

Најзначајнију културну манифестацију нашег града, од 16. до 19. августа 2016. године, двадесет пети пут, организују краљевачке установе Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ и Народни музеј и Књижевни клуб Краљево. 

 

 

 

 

         

         
        

10.Август 2016.
Градоначелник посетио ГИР

 

„Веома ми је драго што у Краљеву постоји фирма која целокупан свој асортиман извози, запошљава велики број људи и има идеју и ентузијазам за раст производње и проширење капацитета“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете предузећу ГИР д.о.о.

Градоначелник је, у склопу обиласка привредних субјеката града Краљева у циљу упознавања са стањем у краљевачкој привреди и њеним производним капацитетима, са власником Радованом Радовићем, обишао производне погоне ове компаније која константно улаже у квалитет производа и производне капацитете и која је лидер у извозу намештаја од пуног дрвета храста.

Предузеће, које на светско тржиште пласира аутентичне и модерне производе, чији су брендови присутни на свим светским релевантним сајмовима намештаја и добитници су многобројних награда из области дизајна, запошљава велики број Краљевчана.

 

 

          

10.Август 2016.
Градоначелник примио чланове SEEZER тима

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је примио данас три млада суграђанина, победнике првог „SYMORG StartUp day 2016“. Двадесеттрогодишњи Краљевчани Никола Вулић, Петар Вилимоновић и Димитрије Јелић су SEEZER тим, који је развио иновативну друштвену мрежу за симултано снимање видео записа предњом и задњом камером мобилног телефона. Као награду за најбољи StartUp освојили су приступ и двонедељни боравак у највећем европском развојном центру у Берлину „Rainmaking Loft“.

SEEZER је српски StartUp пројекат који су на недавно одржаном такмичењу  на Златибору, у организацији Факултета организационих наука у Београду, за најбољи StartUp намењен светском тржишту из области ИТ, прогласили успешни директори и представници неких од највећих компанија и организација као што су Eurobank Србије, SBB, Телеком Србије, StartLabs Ventures, Coca-Cola Hellenic, ICT Hub, Nordeus, AmCham.

            Градоначелник Краљева је изразио велико задовољство што је разговарао са три млада момка која су, за само 23 године, постигла значајан успех у приватном предузетништву и, како су нагласили, имају визију да постану једна од светских водећих компанија из области ИТ, са представништвом у Србији, да смање незапосленост мотивишу младе људе за прве предузетничке подухвате, чиме ће допринети и свом граду и својој земљи.

„Они су осмислили фирму, имали добру идеју, направили одличан пројекат, показали пред независном комисијом - људима из приватног сектора, директорима успешних фирми, да је њихов пројекат најбољи. Мени је веома драго што су Краљевчани, што студирају, завршавају факултете – машинство, економију, графички дизајн, и што немају жељу да се запосле у јавном предузећу, јавној установи, Градској управи, већ желе да, кроз своју фирму, развијају себе, развијају предузетништво и запосле неке нове младе људе у овом граду.

Мислим да је ово одличан корак, прави пример, и град ће се трудити да им помогне да оду у Берлин и да тамо стекну нова знања, нова искуства, нове вештине, које ће применити када се врате у Краљево и да на крају створе једну успешну фирму на коју ћемо бити поносни сви ми заједно“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.       

 


         
09.Август 2016.
Ускоро конкурс за јавне радове

Састанак Савета за запошљавање града Краљева у новом сазиву, којим председава градоначелник др Предраг Терзић, одржан је данас.

Након анализе до сада спроведених активности у циљу спровођења мера активне политике запошљавања према Локалном акционом плану за 2016. годину, разматране су до сада спроведене активности и донет Закључак да се приступи припреми и објављивању јавних позива за спровођење програма:

-       субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима и

-       јавних радова.

Према потписаном Споразуму са Националном службом за запошљавање, за реализацију Програма субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима је обезбеђено 6.000.000 динара, док је за спровођење програма јавних радова обезбеђено 3.900.000 динара.

У наредном периоду се очекује објављивање јавних позива, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

       

06.Август 2016.
Пријем грађана

„Град ће настојати да реши све проблеме грађана који су у његовој надлежности“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом пријема грађана Краљева на разговор са представницима извршне власти.

Међутим, како је истакао, „на један део проблема не можемо утицати и не можемо их решавати, али увек можемо примити грађане и са њима поразговарати, јер то је наша обавеза. Трудићемо се да грађане примамо сваког дана, континуирано. Уколико дође до великог броја захтева које не можемо обрадити, организоваћемо овакве акције. Искрено, надам се да ћемо успети да свакодневним пријемом и разговором са људима решавамо њихове проблеме и да у будућности нећемо правити овакве акције“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

            Поред свакодневног пријема грађана у свом кабинету, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са заменицом Марицом Мијајловић и члановима Градског већа, примио је данас на разговор око стотину грађана Краљева који су се обратили захтевом за пријем и којима је пријем заказан за суботу, 6. август.

           Како је велики број грађана подносио захтев за пријем код градоначелника и пре ступања на функцију градоначелника др Терзића пре месец дана, а да би проблеми грађана били решавани, одвојен је дан за пријем.

            Према речима градоначелника, грађани се жале углавном на социјалне проблеме, незапосленост, нерешену инфраструктурну мрежу (водовод, канализација, електрична мрежа...). Такође, говоре неретко о проблемима са којима се суочавају у контакту са Градском управом, јавним предузећима и установама.

            Градоначелник, заменица градоначелника и чланови Градског већа града Краљева ће наставити да свакодневно разговарају са грађанима Краљева у настојању да им помогну да реше проблеме са којима се сусрећу.

 

         

 

05.Август 2016.
Побољшање положаја младих у граду Краљеву

 

На другој редовној седници Градског већа града Краљева, одржаној 5. августа 2016. године, донето је неколико веома значајних одлука.

На првом месту, донета је Одлука о стипендирању студената града Краљева, која је, како је истакао градоначелник др Предраг Терзић, веома значајна, јер решава неколико врло важних проблема - први пут град ће стипендирати и студенте мастер студија и, с друге стране, исправљена је једна велика неправда.

„До сада смо имали случај да неки студенти конкуришу за добијање републичке стипендије, а након тога и за добијање стипендије града Краљева. Неретко, добијали су обе, иако је то у супротности са Законом о ученичком и студентском стандарду“, рекао је градоначелник.  

Дешавало се да, у односу на студента који има јако висок просек и истовремено конкурише и добије обе стипендије, студент, који је само мало слабији и има просек нижи за 0,02, не добије ниједну.

„Новом одлуком, студенти ће морати да се определе. Они који добијају републичку стипендију, неће моћи да буду корисници и градске стипендије. На тај начин, обухват студената које ће стипендирати и Република и град се проширује. Мислим да је то праведније, поштеније и у складу са Законом о ученичком и студентском стандарду“, изјавио је градоначелник.   

 

 

Друга важна одлука коју су већници усвојили се односи на побољшање положаја младих.

Канцеларија за младе је пре двадесетак дана добила боље, комфорније и пространије просторије у оквиру Градске управе града Краљева.

„Оно што следи, што сам обећао у свом експозеу, јесте формирање Омладинског клуба, као простора где ће млади људи моћи да проводе слободно време, стичу различита знања и вештине, да уче, али и да се друже“, рекао је градоначелник др Предраг Терзић.

Простор опредељен за Омладински клуб се налази у самом центру града, у Улици цара Душана број 10. Заузима 62 квадратна метра, има 17 метара квадратних подрумског простора, а поред се налази и плац који ће млади такође моћи да користе. Ипак, потребна су одређена средства за адаптацију.

„Уколико одборници Скупштине града подрже овај наш предлог, ући ћемо у пројекат који ће подразумевати адаптацију ових просторија, који ће се делимично финансирати из средстава Министарства омладине и спорта, а град ће дати одређена средства како би млади људи добили простор који им је неопходан и који је требало да добију знатно раније“, рекао је градоначелник.

Како би сва инфраструктура која настане могла да буде на прави начин искоришћена, објаснио је градоначелник, неопходно је донети и документа која ће уредити статус младих у граду Краљеву и одредити стратегију даљег побољшања положаја младих, тј. Локални акциони план за младе. Овај документ ће, према речима градоначелника, у најскоријем периоду бити урађен и наћи ће се пред одборницима Скупштине града.

 

Поред редовних, било је и пет тачака које се тичу допуне дневног реда. Како је градоначелник објаснио, ради се о предлозима које су стручне службе припремиле од заказивања седнице до данас, а за које се сматрало да их је, због непостојања никаквих размимоилажења у њиховом доношењу, потребно донети што пре, како се не би чекала следећа седница Градског већа.   

„Важна одлука је и формирање Комисије за притужбе грађана. Имамо велики број притужби које су пристизале у претходним сазивима Градског већа, па је неопходно све те притужбе обрадити и ставити на дневни ред неке од наредних седница Градског већа, како бисмо проблеме грађана који су постојали и пре три-четири, па и пет година, почели да решавамо. Надам се да ћемо то урадити у најбржем могућем року, а један од услова за почетак тога јесте и оснивање Комисије“, изјавио је градоначелник др Предраг Терзић.

 Акти донети на седници Градског већа >>>>

           

04.Август 2016.
Градоначелник Краљева на обележавању Дана сећања у Бусијама

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић присуствовао је централној државној манифестацији обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба у насељу Бусије у Земуну, у организацији Републике Србије и Републике Српске.  

Низом активности, у четвртак, 4. августа, Србија и Република Српска обележиле су сећање на прогон српског народа из Хрватске у августу 1995. године, када су пристигле прве колоне Крајишника у насеље Бусије код Београда.

Парастос жртвама „Олује“ је служио патријарх српски Иринеј са архијерејима на платоу испред Храма Светог Ћирила и Методија. Окупљенима су се обратили премијер Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, и „девојка из колоне избеглица“ др Јелена Шарић.

Међу присутнима су, између осталих, били и посланици Скупштине, чланови Владе Србије, челници Републике Српске, делегације СПЦ, Војске Србије, избегличких удружења, дипломатског кора, грађани.
          

 

04.Август 2016.
Градоначелник у посети Данилу


„Позивам све грађане Краљева, све привреднике, оне људе који имају љубави, а и нешто новца, да дају прилог како бисмо коначно могли да решимо Данилов проблем, а његов живот учинимо значајнијим и бољим“, апеловао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, приликом посете Данилу Јованову у његовом дому.

За куповину хидрауличне степенишне платформе, која ће Данилу омогућити да, иако у колицима, сам излази из свог стана на другом спрату стамбене зграде, од потребних 2.400.000 динара, до сада је сакупљено 1.425.000 динара. 

Градоначелник је истакао да град има обавезу да помаже својим грађанима којима је помоћ неопходна, као што је то Данило Јованов - шампион, неко ко се годинама јако успешно бавио спортом, али је доживео трагедију. Ипак, Данило је наставио да се веома успешно бори и такмичи у разним спортовима у конкуренцији квадриплегичара.

„На нама као граду и свим његовим грађанима јесте да нађемо начин да помогнемо Данилу како би његов живот био квалитетан. Управо због тога град Краљево је решио да помогне Данилу скромним новчаним прилозима“, рекао је градоначелник, који је, у име града, подржао хуманитарну аукцијску продају дресова славних спортиста – кошаркаша, одбојкаша, фудбалера...

Један од тих дресова - олимпијски дрес Крушевљанина Александра Митровића, великана српске одбојке, великог спортисте и изузетно доброг човека, којим је он подржао акцију, Данило је поклонио градоначелнику Терзићу.

„За мене је ово изузетан, посебан дан. Посета градоначелника за мене је велика част. Најискреније, од срца, захваљујем на искреној подршци и вас новинара и са свих страна, која у овој ситуацији много значи. То мене јача и даје ми снагу која ми је преко потребна. Срце ми је пуно.... Та рампа мени ће значити живот“, поручио је Данило Јованов.

 

Динарски рачун на који сви који су у прилици могу да уплате новац за помоћ Данилу Јованову, број 275 001045223666494, отворен је код Societe Generale банке.

 

          

         

 

 

Градоначелник о накнади за прворођену децу                                                  04.08.2016.

 

 

Поступајући по притужби једне грађанке упућеној Одељењу за друштвене делатности Градске управе града Краљева, заштитник грађана града Краљева је покренуо иницијативу за измену Одлуке о праву на једнократну новчану помоћ за прворођено дете, на основу које мајке са пребивалишта на територији града Краљева за прворођено дете добијају једнократну новчану накнаду. Измена се односи на то да се, у случају када жена у првом порођају роди двоје или више деце, свако дете сматра прворођеним дететом.

У вези са тим, градоначелник Краљева др Предраг Терзић каже:

„Градско веће ће на некој од наредних седница прихватити ову иницијативу и надам се да ће донети позитивну одлуку која ће обухватити више деце уколико се ради о близаначкој трудноћи. Након тога тај предлог одлуке ће ићи на даље разматрање на седницу Скупштине града Краљева. Уколико се већина одборника определи да подржи нови предлог одлуке, доћи ће до промене нормативних аката у овој области и све мајке, без обзира колико деце роде у првој трудноћи, имаће новчану помоћ за свако дете“.

Градоначелник сматра да град за помоћ породиљама издваја онолико новца колико је у могућности.

„Залажем се за то да та материјална средства буду знатно виша, али ћемо се ипак кретати у границама својих буџетских могућности“, рекао је први човек града.

 

 

 

03.Август 2016.
Разговори о осавремењавању кајак стазе у Ушћу