Одштампај Пошаљи
Вести
30.Јул 2014.
Обавештење

Из Одељења за пореску администрацију Градске управе града Краљева грађанима града Краљева данас је упућен позив следеће садржине:

У ТОКУ ЈЕ ДОСТАВЉАЊЕ ПОРЕСКИХ РЕШЕЊА ЗА ИМОВИНУ ФИЗИЧКИХ ЛИЦА.
МОЛИМО ГРАЂАНЕ ДА БЛАГОВРЕМЕНО ИЗМИРЕ СВОЈУ ОБАВЕЗУ И ПРИЈАВЕ НЕПРИЈАВЉЕНУ ИМОВИНУ У КАНЦЕЛАРИЈИ БРОЈ 11 ОДЕЉЕЊА ЗА ПОРЕСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ И НА ШАЛТЕРУ БРОЈ 8 У ШАЛТЕР САЛИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ. ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ: 306-215 И 306-224.
 
 


29.Јул 2014.
40 година Дечјег одмаралиште „Гоч“

Јавна установа Дечје одмаралиште „Гоч“ обележила је 40 година постојања и рада. Обележавању јубилеја присуствовао је градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима.

Градоначелник је честитао четири деценије успешног пословања овој јавној установи чији је оснивач град Краљево. Он је истакао да је нужно да се на Гочу прошире капацитети, како за децу која би долазила у школу у природи, тако и за госте из околних, али и градова из целе Србије, који би били смештени у хотелу.

„Локална самоуправа ће у наредном буџету сигурно изнаћи могућности да уложи средства овде, да се прошире капацитети, као и да постојећи буду много бољи. Надамо се да ће у наредном периоду Дечје одмаралиште „Гоч“ имати много већи број гостију“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Према речима директорке одмаралишта Слађане Чорбић, тежи се ка проширивању капацитета и очувању нетакнуте природе.

Дечје одмаралиште „Гоч“, уз основну делатност – наставу у природи (рекреативну наставу), зимовања и летовања предшколске и основношколске деце, организује и спортске кампове – рукометне, одбојкашке, кошаркашке, за почетнике и професионалце. У току је Камп за децу и младе оболеле од шећерне болести, који се на Гочу организује већ шесту годину.
 
 
 


Радови на згради МЗ Конарево                                        29.јул 2014. год.


Завршне радове на реконструкцији зграде у којој су смештени амбуланта, апотека, обданиште и канцеларија месне заједнице у Конареву обишли су градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са представницима извођача радова и јавних предузећа града Краљева.

За обнову ове зграде, из буџета града, издвојено је 1.200.000 динара. До сада су урађени реконструкција крова и електроинсталације, а следи реновирање спрата, на коме би био целодневни боравак за децу и канцеларија за рад Савета месне заједнице. Извођач радова је краљевачка фирма „Стандард“.

Градоначелник Томислав Илић подсетио је да је реконструкција ове зграде најављена када је рађена атмосферска канализација у МЗ Конарево.

 „Ми смо то омогућили кроз Одељење за рад и развој месних заједница, определили смо средства у буџету. У наредном периоду обићи ћемо и друге месне заједнице у којима су у току радови на санацији домова културе. Надам се да ће до краја грађевинске сезоне доста тога бити урађено“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

У плану је и да се покрене трајно решење проблема водоснабдевања овог насеља и да мештани Конарева имају могућност да своја домаћинства прикључе на систем градског водовода. 
 
 

 

 

 

28.Јул 2014.
Манастир Светих Архангела код Призрена
У суботу 26. јула Епископ рашко-призренски и косовско метохијски Теодосије је у манастиру Светих Архангела код Призрена освештао новоизграђени и обновљени Душанов конак, који су разорили и спалили албански екстремисти у марту 2004. године.
Поред великог броја свештених лица , представника Владе Републике Србије и грађана освећењу су име градоначелника града Краљева присуствовали  Вукосав Коњикушић, помоћник градоначелника и одборнице Скупштине града Краљева Весна Милојевић и Елизабета Тодоровић.

                

 

25.Јул 2014.
Министар Кори Удовички у Врњачкиј Бањи

У оквиру каравана „Окрузима Србије“, потпредседница Владе и министар државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички, са својим сарадницима, посетила је и Рашки округ. Домаћин радног састанка министарке са начелником Рашког управног округа Матејом Мијатовићем и градоначелницима Краљева и Новог Пазара и председницима општина Врњачка Бања, Рашка и Тутин, била је општина Врњачка Бања.

Поред градоначелника Краљева Томислава Илића, из града Краљева, састанку су присуствовали и заменик градоначелника Милун Јовановић и помоћник градоначелника Новица Гаговић.

На састанку је било речи о законодавним активностима Министарства у наредном (средњорочном) периоду, о процесима стратешког планирања и програмског буџетирања у оквиру локалних самоуправа, као и о капацитетима и искуствима којима локалне самоуправе располажу за спровођење пројеката који се финансирају из међународне развојне помоћи, као и о плановима и пројектима локалних самоуправа - на који начин Министарство у законодавном процесу може помоћи да се послови у јединицама локалне самоуправе лакше и ефикасније обављају.

О састанцима са представницима округа потпредседница Владе и министар државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички је рекла:

Циљ је да се упознам са руководствима локалних самоуправа градова и општина и да чујем из прве руке о свему што их тишти, о начину на који Министарство може да им помогне у успостављању тесне сарадње. Такође, представљамо наше тренутне пројекте – неколико законских предлога (у нацрту су и ићи ће у јавну расправу) – Закон о запошљавању у аутономним покрајинама и локалним самоуправама, Закон о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о комуналној полицији, Закона о инспекцијском надзору. Очекујем да чујем шта и како можемо боље да радимо.

Министарка Кори Удовички је најавила појачани надзор и инспекцијску проверу у локалним самоуправама. Према њеним речима, финансијске тешкоће су велики проблем општина, јер, када се једном нагомилају, тепко се решавају. Министарство за државну управу и локалну самоуправу ће се заложити за решавање тог проблема, али је потребна и сарадња са другим министарствима, рекла је министарка, будући да свака инвестиција која треба да се реализује у општини, захтева издавање дозволе и сарадњу различитих ресора.

Домаћини су оценили да је посета министра добра пракса и да је потребно да се на такав начин прилази решавању круцијалних проблема градова и општина који су, како истичу, носиоци државе.

Начелник РУО Матеја Мијатовић сматра да је ово начин да локалне самоуправе изнесу проблеме које имају, представе пројекте које су урадиле и да се чује шта још треба са се уради како би пројекти наишли на подршку, најпре финансијску, из буџета. Ово ће допринети да пројекти који су готови и који вреде могу да буду подржани буџетским средствима, сматра Мијатовић.


22.Јул 2014.
Председник Скупштине примио чланове руског клуба „Поштоваоци ордена Александра Невског

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и помоћник градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић примили су данас  чланове руског клуба „Поштоваоци ордена Александра Невског“ и њихове домаћине током боравка у Краљеву – чланове краљевачког Удружења српско-руског пријатељства „Петар Велики“.

Двадесетдвочлана група, основана при ларви Александра Невског у Санкт Петербургу, организатор је руско-српске регате назване „Православно ходочашће рекама Србије , која, од 18. јула до 4. августа, плови реком Ибар од Студенице, Западном и Великом Моравом и Дунавом, до тврђаве на Калемегдану.

У делегацији има 10 деце од осам до 14 година, која потичу из породица са више деце, где има проблема у развоју деце, или су остала без родитеља. Читав подухват реализује се под покровитељством цркве.

И домаћини и гости су изразили задовољство због данашњег сусрета. Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је истакао и значај града Краљева у оживљавању Удружења српско-руског пријатељства „Петар Велики“. Према његовим речима, постоји иницијатива да се успоставе контакти са сличним руским удружењима која имају жељу да посете Србију. Како је истакао председник Скупштине, треба да се још више сарађује, а град Краљево ће учинити све да се везе шире. 


18.Јул 2014.
Седница скупштине града Краљева

На данашњој седници Скупштине града Краљева донета су следећа акта:

Решење о избору чланова Верификационог одбора Скупштине града Краљева.

Одлука о потврђивању мандата одборника у Скупштини града Краљева Миодрага Петровића, МилованаЂуришића и др Зорана Миљковића.

Одлукa о завршном рачуну буџета града Краљева за 2013. годину.

Закључак о усвајању Извештаја о реализацији Одлуке о буџету града Краљева за 2014. годину за период 01.01.2014.-31.03.2014.године.

Одлукa о доношењу Оперативног плана одбране од поплава за водотокеII реда на територији града Краљева за 2014. годину.

Одлукa о изради Плана детаљне регулације реке Товарнице.

Одлукa о изради Плана детаљне регулације за проширење гробља "Барутана".

Одлукa о престанку и брисању заштите споменика природе "Стабло храста лужњака-Ратина".

Одлукa о престанку и брисању заштите споменика природе "Храст запис у Ковачима".

Одлукa о престанку и брисању заштите споменика природе "Буковички храст запис".

Одлукa о усвајању Локалног акционог плана запошљавања града Краљева за 2014. годину.

Одлукa о измени Одлуке о образовању Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева.

Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“ из Краљева.

Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Путеви“ из Краљева.
Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Чистоћа“ из Краљева.

Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Пијаца“ из Краљева.
За
кључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Водовод“ из Краљева.
Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈЕП „Топлана“ из Краљева.
Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈП „Општинска стамбена агенција“ из Краљева.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Извештаја о финансијском пословању Народног музеја из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Историјског архива из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду Краљевачког позоришта из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Завода за заштиту споменика културе из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду Предшколске установе „Олге Јовичић-Рита“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду за школску 2012/2013. годину и Финансијског извештаја Дечјег одмаралишта „Гоч“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Извештаја о финансијском пословању Центра за социјални рад из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Јавне установе „Туристичка организација Краљева“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и пословању Спортског центра „Ибар“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о неусвајању Извештаја о раду Културног центра „Рибница“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Дома културе „Студеница“ из Ушћа за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о резултатима пословања „Апотеке Краљево“ за 2013. годину.

Решење о давању сагласности на План рада и развоја “Апотеке Краљево” за 2014.годину.
Решење о разрешењу и именовању члана Школског одбора у ОШ „Свети Сава“ у Рибници.
Решење о разрешењу и именовању члана Школског одбора у ОШ „Милун Ивановић“ у Ушћу.

Решење о разрешењу и именовању члана Школског одбора у ОШ „Вук Караџић“ у Рибници.

Решење о разрешењу и именовању председника Управног одбора Јавне установе „Туристичка организација Краљева“ из Краљева.
Решење о разрешењу и именовању председника Комисије за именовање директора јавних предузећа и јавних комуналних предузећа чији је оснивач град Краљево.

Решење о разрешењу председника и чланова Привременог Управног и Надзорног одбора Дома здравља "Краљево" у Краљеву и именовању председника и чланова Управног и Надзорног одбора Дома здравља "Краљево" у Краљеву.

Одлукa о изради измене Плана Генералне регулације „Рибница“.

Одлукa о изради измене Плана Генералне регулације „Кулагића ада-Адрани“.

Одлукa о усвајању стратегије интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева.

Радни закључак Јована Нешовића17.Јул 2014.
Четврта (ванредна) седница Градског већа града Краљева

 

Четврта (ванредна) седница Градског већа града Краљева одржана је 17. јула. Од 18 тачака, једна је повучена, 10 је усвојено и упућено у скупштинску поцедуру.

Градско веће града Краљева усвојило је и упутило на Скупштину предлог Одлуке о изради измене Плана генералне регулације „Рибница“.

Већници су дали сагласност на предлог Одлуке о изради измене Плана генералне регулације „Кулагић Ада“ у Адранима, која се односи на проблем одлагања смећа и проширења депоније.

Усвојена је и иницијатива градоначелника града Краљева за организовање омладинске радне акције, за шта је идеја потекла од представника града Краљева и града Марибора током рада на отклањању последица недавних поплава у нашем граду.

 

 

16.Јул 2014.
Састанак са директорима

Као што је и најавио при првом сусрету крајем прошлог месеца, градоначелник града Краљева Томислав Илић, на одвојеним састанцима, састао се данас са директорима јавних установа и предузећа чији је оснивач град Краљево. У разговорима о пословању предузећа односно установа, пропратним проблемима и потребама, учествовали су и заменик градоначелника, председник Скупштине града, начелник и заменик начелника Грдаске управе, помоћници градоначелника, чланови Градског већа града Краљева, шеф Кабинета градоначелника.

 Градоначелник Томислав Илић сматра да је проблеме које су изнели директори могуће превазићи. Према његовим речима, до наредног састанка, идућег месеца, већина тих проблема сигурно ће бити решена.

Пракса, коју је дошавши на место градоначелника увео, уродила је плодом, каже градоначелник града Краљева Томислав Илић. У директном разговору са директором сваке установе односно предузећа лакше се сагледа сваки проблем, а решавање проблема, као и реализација планова предузећа и установа, свакако ће  лакше тећи уз помоћ оснивача – града Краљева.

16.Јул 2014.
Пројекат „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“

Састанак у вези са даљим корацима у реализацији Пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“ одржан је данас у нашем граду. Уз презентацију Пројекта, било је речи и о усаглашавању  Протокола о сарадњи између Градске управе града Краљева и јавних предузећа, установа и организација. Представници града Краљева и ОПТИМУС-а – Центра за добро управљање разговарали су о томе са представницима ЈКП „Водовод“, ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Путеви“, ЈЕП „Топлана“, Дирекције за планирање и изградњу Краљево и Службе за катастар непокретности Краљево.      

Унапређење међусобне комуникације, координација рада и размена информација и документације са јавним предузећима, установама и организацијама допринели би већој ефикасности и квалитету рада Градске управе града Краљева и поједностављењу и убрзању процедура и смањењу трошкова крајњих корисника услуга. Начин остваривања ове комуникације представљен је у Протоколу о сарадњи, који садржи обавезе и одговорности за стране потписнице, као и предложени процес размене информација и документације, а све у циљу поједностављења процеса издавања дозвола и решења за странке.

Према речима начелника Градске управе града Краљева Милоша Петровића, настоји се да се направи модел Протокола о сарадњи, који подразумева размену потребних сагласности, докумената по службеној дужности, свега што Градска управа прибавља када решава о правима и интересима грађана у неком поступку.

„Ми ћемо бити ти који ће уместо грађана прибављати нека документа по службеној дужност. Искористили смо то што имамо формирану Канцеларију за брзе одговоре, преко које ћемо бити у ситуацији да та документа прибављамо. Протоколом су предвиђена права и обавезе потписника. Њихова обавеза би била да именују лица која ће, у име тих предузећа, бити задужена за прибављање докумената по службеној дужности. Интерес нам је да се Протокол што пре усагласи јер се пројекат завршава у новембру. Без добре координације и комуникације са осталим чиниоцима, посебно где је град оснивач, нема ни успешног рада локалне администрације“, изјавио је Милош Петровић, начелник Градске управе града Краљева.

Током сарадње града Краљева и ОПТИМУС-а, много јако корисних ствари за унапређење пословног амбијента урађено је кроз Пројекат. Спроведена је регулаторна реформа административних поступака, чиме су се смањили трошкови и време чекања за странке, и за пословну заједницу и за грађане. Објављен је регистар административних поступака, који даје комплетне информације грађанима и привредним субјектима шта је све потребно да припреме за своје предмете како би доставили захтеве Градској управи за добијање дозвола, одобрења, решења и сл.

„Следећи корак је договор са јавним предузећима у циљу даљег поједностављења администрације, посебно када је у питању област грађења. Идеја је да се поступци за странке још више поједноставе тиме што ће Градска управа, конкретно Канцеларија за брзе одговоре, практично бити то једно место где ће грађани моћи да подносе захтеве за грађевинску, употребну дозволу... Идеја је да Градска управа тј. Канцеларија прибавља по службеној дужности услове, сагласности и другу документацију од предузећа. Тиме је практично смањен број корака за странке, при чему избегавамо њихов одлазак у више институција и успостављамо једношалтерски систем за спровођење процедура“, рекла је Катарина Милановић, заменик директора ОПТИМУС-а.

Град Краљево, ОПТИМУС - Центар за добро управљање и Стална конференција градова и општина су новембра 2012. године потписали Уговор о спровођењу Пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“, који подржава Швајцарски државни секретаријат за економске послове. Циљ Пројекта је стварање повољнијег пословног амбијента уз уклањање административних препрека за привреднике, чиме ће се обезбедити бржи привредни развој и социјални просперитет, као и већа конкурентност Краљева у привлачењу нових инвестиција. Регулаторна реформа, која се спроводи у Градској управи града Краљева, омогућиће пословном сектору и грађанима веће уштеде у новцу и времену кроз поједностављење процедура које спроводи градска администрација, транспарентност у раду и правну сигурност.

  - ПРЕЗЕНТАЦИЈА -
15.Јул 2014.
Отварање уметничке галерије у Крстовграду

            Данашње невреме, праћено јаким ударима грома и кише, није успело да поквари прелеп догађај у Прогорелици. У Крстовграду, својеврсном музеју колекционара и заљубљеника у уметност Жељка Кошанина и његове породице, уприличено је отварање нове уметничке галерије и промоција „Српске књиге живота“.   
            Поред гостију из Краљева и целе Србије, у име града Краљева присуствовали су помоћници градоначелника Вукман Ракочевић и Новица Гаговић и директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић.
Помоћник градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић у симболичном отварању ове галерије истакао је да је Кошанин, са својом породицом, цео живот посветио уметности и стварању једног предивног културног места које свакако заслужује да буде понос града Краљева, а што доказују и свакодневне посете људи из целог света.             
            У присуству великог броја љубитеља уметности и рада породице Кошанин, одржан је програм у коме су учествовали глумци Небојша Дугалић, Момир Брадић, Весна Павловић и вокални солиста Воја Спасић.  
            Глумац Небојша Дугалић рекао је да очекује да ће галерија Кошанин бити културни центар дешавања у граду Краљеву, поготово ако се зна да Жељко Кошанин поседује више од 5.000 уметничких и историјских дела.
  14.Јул 2014.
Трећа (ванредна) седница Градског већа града Краљева

На трећој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, одржаној 14. јула 2014. године, градски већници донели су Закључак којим се одобрава исплата једнократне новчане помоћи од 120.000 динара за још 50 власника поплављених објеката.   

Градско веће усвојило је извештај Завода за јавно здравље Краљево о хигијенској исправности воде за пиће у току маја 2014. године и праћењу квалитета ваздуха и извршеним мерењима имисије за мај 2014.

Усвојило је и Нацрт Одлуке о изради измене и допуне Просторног плана града Краљева.

Пословник о раду Комисије за именовање директора јавних предузећа и јавних комуналних предузећа чији је оснивач град Краљево такође је усвoјен.
07.Јул 2014.
Обележен 7. јули Дан устанка

Полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима, град Краљево, Месна заједница Ковачи и Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ обележили су 7. јули, Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату.

Венац на споменик на којем стоји 34 имена страдалих у ратовима од 1912. до 1999. године су, у име града, положили Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, и Вукман Ракочевић, помоћник градоначелника града Краљева.

Председник Скупштине је одао признање организацији СУБНОР-а и МЗ Ковачи, која није прекинула обележавање 7. јула, дана када је званично почела борба против фашизма.

„У времену када се повампирује фашизам, морамо бити јединствени. Да захтевамо да се поново уједине политика и свест и да Србија не буде једна од ретких земаља која не обележава дан када је започела борба против фашизма. Одајемо славу жртвама и остављамо у сећање младима да су ово места и дани када морамо да заћутимо и да се поклонимо онима који су дали живот за слободу. Ово место, где крст и петокрака стоје заједно, подсећа нас и обавезује да никада не заборавимо жртве које су пале у свим ратовима – 1912-1918, 1941-1945, 1991-1999, да бисмо ми данас живели у слободи“, рекао је председник Скупштине.

Догађај од пре 73 године, када је Жикица Јовановић Шпанац у у Белој Цркви започео оружану борбу под вођством Комунистичке партије Југославије, прихваћен је касније као почетак устанка у Србији. Као државни празник, Дан устанка се обележавао до 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије.
 

Кампања Савета за безбедност саобраћаја града Краљева

У склопу промотивних активности, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева организовао је прву кампању у овој години намењену пешацима, која има за циљ да укаже на све опасности које постоје уколико се коловоз у семафоризованој раскрсници пролази на црвено.

Чланови Савета су, на раскрсници Пљакине и Београдске улице, симболично, цегером и флајером, награђивали оне који су пешачки прелаз прешли на зелено. Како кажу, они хоће да упозоре нарочито возаче, али и све друге учеснике у саобраћају, да обрате пажњу на пешаке. Ипак, и пешаци морају да схвате да су они ти који одлучују о свом  животу.

Према речима члана Градског већа града Краљева Ненада Марковића, председника ужег састава Савета, пешаци су најкритичнија група учесника у саобраћају. Најтеже саобраћајне незгоде дешавају се пешацима. У Краљеву је прошле године настрадао 81 пешак, од тога су четири погинула, а 16 је тешко повређено.

Адекватном едукацијом и придржавањем правила свих учесника у саобраћају број смртно пострадалих би могао да се смањи. Најављене су измене Закона о сабраћају, којима ће се можда пооштрити казнена политика.
 

 

 


05.Јул 2014.
Весели спуст

Традиционална, ове године јубиларна, двадесет пета, туристичка, спортско-рекреативна манифестација „Весели спуст“ окупила је 5. јула 2014. године бројне учеснике на најразличитијим пловилима, који су се реком Ибар спустили од средњовековног града Маглича до Краљева. И овај спуст је имао међународни карактер, будући да су брзацима Ибра сплаварили не само Краљевчани и гости из целе Србије, већ и из земаља у окружењу и партнерских градова. Одмор за спусташе организован је у Матрушкој Бањи, уз традиционални пасуљ, а за добру забаву све време побринули су се трубачи.  

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, капетана овогодишњег „Веселог спуста“, сво спусташи су успешно пловили трасом од Маглича до Матарушке Бање, а затим и до Краљева, и све је протекло у најбољем реду. Он је изразио наду да ће следећи спуст бити још масовнији, а, како је рекао, организација „Веселог спуста“ за наредну годину почиње већ 1. августа ове године.

            Како је изјавио директор „Веселог спуста“ Ненад Нерић, директор Дирекције за планирање и изградњу, од овогодишњег сплаварења почиње нова ера „Веселог спуста“ како би постао манифестација регионалног карактера. Према његовим речима, ниво безбедности је био максималан и на води и на копну.

            Учесници „Веселог спуста“ углавном имају дугогодишњи „веселоспусташки стаж“, а они који су први пут пловили Ибром већ су сигурни да ће и за њих то постати традиција.

Уочи „Веселог спуста“, на 25. капетанском окупљању, нови капетан - градоначелник града Краљева Томислав Илић, преузео је капетанску капу. Он је и овом приликом позвао суграђане и на спуст и на све пратеће манифестације. Градоначелник је захвалио гостима који су стигли из партнерских градова - Зелене Горе и Марибора, спонзорима, донаторима, бившим капетанима и осталим гостима.

На главном градском тргу, у две вечери, наступили су краљевачки музичари и Кики Лесендрић и група „Пилоти“, а организована је и ди-џеј журка.

Трећег дана манифестације, на градском базену, организоване су „Игре на води“.

Организатори овогодишњег „Веселог спуста“, који је имао хуманитарни карактер, били су град Краљево, Туристичка организација Краљева и Кајак клуб Ибар. Сви учесници купили су карту, а приход је намењен онима чији су домови страдали у недавним поплавама.
 
 
 
 
 
 

04.Јул 2014.
Делегација из Зелене Горе у Краљеву

Делегација партнерског пољског града Зелена Гора, на чијем челу је заменик градоначелника Виолета Харежлак, почасни грађанин града Краљева, борави у Краљеву од 3. до 6. јула.  У делегацији су и Конрад Витрилак, шеф Кабинета градоначелника, и Станислав Домаш – Домашевиц, заменик шефа Одељења за економију.

Госте су данас примили градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић и председник Скупштине града Сретен Јовановић. Састанак је био прилика да се наставе разговори о дугогодишњој успешној сарадњи, нарочито у области спорта и културе, али и да се размене искуства у решавању тренутно највећих проблема на обе стране, као што је нпр. ниска стопа наталитета, која захтева подршку у опстанку и развоју породице.  

Према речима градоначелника Краљева, породична политика је веома занимљива и актуелна тема и ми ћемо видети шта су у Зеленој Гори урадили по том питању, како бисмо применили њихова искуства, поготову што је не само у нашем граду, већ и на нивоу Републике, бела куга веома изражена.

„Ми имамо дугогодишњу сарадњу са Зеленом Гором, највише културну и спортску. Надам се да ћемо овом посетом ту сарадњу проширити и на друге видове сарадње, нарочито привредну. Пољска је високо и значајно котирана у Европској унији, тако да се надам да ће нам помоћи у претприступним фондовима, указати нам приликом приступања ЕУ шта је неопходно и где можемо да конкуришемо за претприступне фондове“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Заменик градоначелника Зелене Горе Виолета Харежлак рекла је да је Зелена Гора спремна за проширење сарадње и отворена за сваку врсту помоћи. И она својим личним залагањем доприноси одржању и обогаћивању сарадње Краљева и Зелене Горе и личним примером показује како се ради на зближавању и продубљивању пријатељских односа пољског и српског народа.

„Сматрам да сам ја представник града Краљева у Зеленој Гори, где кажу да сам већ напола Српкиња. Моја симпатија према Вашем граду је општепозната и пренета на становништво Зелене Горе. Највећим достигнућем ипак сматрам сарадњу између младих људи који се узајамно посећују, сарађују у спорту, заједно уче и друже се. Као што је и градоначелник Краљева рекао, раздаљина више није препрека. Ми морамо да искористимо ту ситуацију зарад будућих генерација, наше деце, наших унука, да боље и складно живимо“, рекла је Виолета Харежлак приликом пријема.

На састанку је заменик градоначелника Милун Јовановић предложио да Зелена Гора, као партнерски град Краљева, лобира код Владе Пољске да се укључи у Донаторску конференцију за помоћ Србији у отклањању последица поплава, заказану за 16. јул у Бриселу.
 
 
 

04.Јул 2014.
Полагање венаца поводом 4.јула, Дана борца

Поводом обележавања 4. јула, Дана борца, на Споменик отпора и победе, у парку код железничке станице, делегације града Краљева, Војске, Полиције, Жандармерије, борачких удружења, положиле су венце. У име града Краљева, венац је положио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, са сарадницима.

Иако се Дан борца, одлуком Владе Србије, од 2001. године, не обележава као државни празник, према речима Сретена Јовановића, град Краљево, у коме је стрељано више хиљада недужних, има обавезу према жртвама и према будућности да овај дан обележава и да се подсећа шта се све страшно збило у том времену.

„Иза нас долазе младе генерације које треба да знају шта се све на овим просторима дешавало. Фашизам је био покрет који је имао веома ружне и непријатне циљеве. Победиле су снаге после којих смо ми више од педесет година уживали у миру. Ми настављамо да обележавамо овај датум и, колико је мени познато, овај дан се обележава и у многим градовима у Србији“, рекао је Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева.


02.Јул 2014.
Третман комараца

Стручне службе Ветеринарског специјалистичког института Краљево у среду увече, 2. јула 2014. године, с обзиром на то да су временске прилике за то биле повољне, почеле су третман комараца са земље на територији града Краљева.
Т
ретман је обухватио уже градско језгро, и то: градске улице, паркове и приобаље Ибра. О даљим активностима грађани ће благовремено бити обавештавани.
Средство којим ће комарци бити третирани није опасно по пчеле, људе и домаће животиње
.
             

01.Јул 2014.
Седница Градског већа града Краљева

На другој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, чланови Већа донели су Решење о одобравању средстава за исплату једнократне новчане помоћи услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева, и то по 120.000 динара за још 120 власника поплављених стамбених објеката.
Усвојен је и предлог да Комисија за расподелу новца либерализује критеријуме за доделу ове једнократне помоћи како би свака породица која живи у поплављеном објекту могла да добије помоћ. Комисија би требало да предложи нове критеријуме на првој наредној седници Градског већа. Такође, требало би да
да предлог како би град могао да помогне породицама које живе у поплављеним монтажним кућама.   

30.Јун 2014.
IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

Мирослав Аранђеловић

1925-2014

 

У Краљеву је 30. јуна 2014. године, у 89. години, преминуо Мирослав Аранђеловић, последњи преживели наш суграђанин са стрељања октобра 1941. године на лагерском гробљу у Краљеву које је спровео немачки окупатор.

Мирослав Аранђеловић је био и учесник Народноослободилачке борбе у Другом светском рату. Краљевчани ће га памтити и као једног од ретких содаџија, који се својим занатом бавио све до пред саму смрт.

Мирослав Аранђеловић је сахрањен 2. јула 2014. године на Старом гробљу у Краљеву.
       

 

 

27.Јун 2014.
Пријем Краљевских круна

Најмлађу селекцију клуба америчког фудбала Краљевске круне, првака Србије у Флег лиги за 2014. годину, са тренером Виктором Тодоровићем и председником клуба Срђаном Ћосићем, примили су градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Данашњи пријем уприличен је и за тренере кошарке и америчког фудбала из Америке. Они су гости клуба Краљевске круне, домаћина и организатора међународног кампа америчког фудбала и кошарке, које ће, од 27. до 29. јуна, водити више од 50 спортских стручњака из Сједињених Америчких Држава. Клуб је за оба кампа омогућио бесплатно учешће за сву краљевачку децу и омладину која се бави овим спортовима, као допринос развоју спорта у нашем граду.

Према речима градоначелника, Краљево је још једном показало да има таленте, који су освајали прва места како у јуниорским и сениорским, тако и у омладинским селекцијама.

„Хтео бих да захвалим групи америчких тренера који су дошли овде да пренесу своје знање и искуство које стичу и примењују са својим колеџ тимовима. Надам се да ће ови момци који су били прваци Србије једног дана бити прваци Србије у старијој категорији“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Будући да сарадња са америчким тренерима у Краљеву траје годинама, то отвара и могућност сарадње Краљева са градовима из којих ови стручњаци долазе.

„Мислим да ће та наша сарадња да се прошири, да наши играчи иду у Америку, да буду у њиховим тренинг камповима. Ми смо већ имали играча у америчком колеџ клубу. Надамо се све бољој сарадњи“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.   

Гостима из Америке допало се Краљево и гостопримство Краљевчана. Они су захвалили на топлом пријему и изразили жељу да поново посете наш град.

Главни тренер кампа код нас ове, као и прошле године, Мајк Хокрин из Оклахоме, није крио задовољство што ће опет тренирати наше момке. Према његовим речима, седморица краљевачких дечака постигла је велики успех, а свака добра традиција почиње са млађим узрастима и он верује да ће они опет постати шампиони.
27.Јун 2014.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић састао се данас са директорима краљевачких јавних предузећа и установа. Најавивши да ће овакви састанци убудуће бити пракса, градоначелник је директорима представио своје најближе сараднике са којима ће се на наредним састанцима сретати и са којима ће сарађивати, а то су заменик градоначелника Милун Јовановић, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, начелник и заменик начелника Градске управе – Милош Петровић и Јелена Бекчић-Луковић, помоћници градоначелника Новица Гаговић, Вукман Ракочевић, Вук Коњикушић, Радомир Јовановић, чланови Градског већа града Краљева ресорно задужени за области којима се баве предузећа и установе – Владимир Павловић, Миша Милосављевић, Ненад Марковић, шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић.

Како је градоначелник истакао, овакви састанци биће одржавани барем једном месечно, и то посебно са предузећима, посебно са установама.

„Ми ћемо сагледати све проблеме које има свако јавно предузеће и свака установа. Директори ће износити своје мишљење у вези са креирањем буџета за наредну годину или ребалансом буџета. Локална самоуправа и предузећа која је основала локална самоуправа су на заједничком послу, који ће, надам се, завршити бољитком грађана Краљева и бољим функционисањем града“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Градоначелник је поручио директорима да су им његова врата увек отворена и најавио да ће, са председником Скупштине града и другим сарадницима, обићи свако јавно предузеће и установу и на терену директно видети како функционишу и које проблеме имају.

Директори предузећа и установа чији је град оснивач захвалили су градоначелнику на пријему и подржали иницијативу за организовање оваквих састанака. Они су овај први сусрет искористили за кратко представљање постигнутог и да најаве будуће активности предузећа на чијем се челу налазе.  26.Јун 2014.
Примопредаја дужности градоначелника

Примопредаја дужности градоначелника града Краљева и службених аката данас је и званично обављена. Досадашњи градоначелник Краљева Драган Јовановић је новоизабраном градоначелнику Томиславу Илићу предао кључ града, ленту и печате. Јовановић је Илића упознао са стањем буџета града Краљева и тренутном ситуацијом у Градској управи града Краљева што се запослених тиче. Након тога потписали су и Зaписник о примопредаји дужности и службених аката.
        „Свом наследнику, на овом тешком и одговорном послу, желим пуно успеха и среће у будућем раду“, поручио је Драган Јовановић, и додао да очекује континуитет у раду. 
           Томислав Илић, градоначелник града Краљева, захвалио је свом претходнику за све што је урадио за град и за грађане града Краљева, поготову у време недавних поплава, када је показао несебично залагање.

        „Надам се да ћемо ми који смо дошли после господина Јовановића наставити све започето за време његовог мандата. Дисконтинуитета неће бити, биће наставка радова. Неки ће бити завршени ове године, а има индиција да ће неки нови радови почети – и током ове и почетком следеће године“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.
Он је овом приликом изјавио и да се састао са представницима Фондације „Драгица Николић“ и најавио да ће почетком наредног месеца почети санирање кућа у поплављеном подручју.
 
 

25.Јун 2014.
Седница Градског већа

Прва (ванредна) седница Градског већа града Краљева у новом сазиву, којим је председавао градоначелник Томислав Илић, одржана је данас. Већници су једногласно усвојили шест тачака, колико их је и било на дневном реду данашњег заседања.

Градско веће је донело Закључак којим се усваја Извештај Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове од 24.06.2014. године за исплату једнократне новчане помоћи. Донето је Решење о одобравању средстава за исплату једнократне новчане помоћи услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева, и то по 120.000,00 динара за 52 лица која су до сада поднела захтеве са комплетном документацијом. Како подношење захтева и даље траје, ускоро ће бити разматрани и новопристигли захтеви. 

Већници су донели Решење о образовању Радног тела за  разматрање по жалбама, као и Закључак којим се Радно тело за разматрање по жалбама обавезује да разматра и приговоре на списак за исплату једнократне новчане помоћи услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева.

Чланови Градског већа донели су Закључак којим се даје сагласност на захтев свих месних заједница на територији града Краљева о изласку Комисије за процену штете од елементарних непогода - града, суше, олујних ветрова, снежних мећава и поледица, а тиче се града који је претходног дана погодио део територије града. Такође, донели су закључак којим се даје сагласност на Правилник о изменама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Градској управи града Краљева (нова задужења помоћника градоначелника су послови везани за пољопривреду и управљање пројектима и локално економски развој).
   
 
 

Градоначелник Краљева обишао градилишта                                    25.јун 2014.год.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, обишао је данас градилишта која су у надлежности града односно Дирекције за планирање и изградњу Краљево. Заједно са директорима Дирекције и ЈКП „Путеви“ Краљево – Ненадом Нерићем и Милошем Гољићем, уверио се да радови теку планираном динамиком.

Градоначелник је најпре обишао радове у Улици IV краљевачки батаљон, затим на изградњи „Главчићевог моста“, а потом и спортске хале. Одатле је отишао у обилазак радова на изградњи зграде у ромском несељу, у близини Стадионске улице, са десетак станова, што је прва фаза социјалног збрињавања ромских породица. Градоначелник је обишао и радове на изградњи сточне пијаце у Адранима. На сваком од градилишта поразговарао је и са представницима извођача радова – ЈКП „Путеви“, ГП „Николић“, „Амига“, „Винг“, „Неимар“.

„Задовољан сам извођењем радова. Надам се да ћемо све обећано завршити у предвиђеном року. Ја сам ту да све оно што је неопходно, у случају проблема, заједничким снагама отклонимо, на добробит и града и грађана Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

За 15-20 дана очекује се технички пријем и расподела станова у згради у ромском насељу. Главчићев мост треба да буде завршен, као што је и предвиђено, до 1. августа ове године. Прва и друга фаза изградње спортске хале - изградња објекта и уређења простора, биће завршене такође до 1. августа. Отварање хале очекује се  средином септембра због завршетка 3. фазе оптремања спортске хале реквизитима, опремом за свлачионице, лекарску собу и др.

ЈКП „Путеви“ учествује на свим градилиштима, на већини као главни извођач. Осим радова на изградњи, ради и на санацији последица поплава у гледићком крају и другим местима где има потребе.
 
 
 
 

 
Саопштење   

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић и њихови сарадници састали су се данас са представницима Фондације „Драгица Николић“.
Председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом и саветником за привреду Предрагом Микићем је 6. јуна обишао подручја која су била поплављена у Краљеву, разговарао са грађанима и упознао се са размерама штете. Данашњи састанак је резултат ове посете и најава помоћи становницима града Краљева угроженим поплавама.
Како је на састанку договорено, реализација помоћи почиње ускоро.

20.Јун 2014.
Томислав Илић нови градоначелник Краљева

На данашњој седници скупштине града Краљева за новог градоначелника града Краљева изабран је Томислав Илић, дипломирани биолог а за његовог заменика Милун Јовановић.
 
 
 
 

19.Јун 2014.
Руски конзул у Краљеву

Данас је Краљево посетила конзул у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији, Викторија Вострецова. Тим поводом у Градској управи града Краљева конзула је примио заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са председником Скупштине града Краљева Сретеном Јовановићем и помоћницима градоначелника. Састанку су присуствовали представници Друштва српско руског пријатељства из Краљева и грађани Русије који живе у Краљеву.
У Краљеву живи око 50 породица из Русије и ово је била прилика да се са конзулом, представницима локалне самоуправе  и представницима институција које покривају статусна питања нађу решења за проблеме на које наилазе ови грађани.
Заменик градоначелника Милун Јовановић је истакао да је задовољство што су грађани Русије изабрали Краљево да живе са својим породицaма и да је обавеза локалне самоуправе да им помогне да реше на најлакши начин све проблеме и због тога су на састанак позвани и представници релевантних институиција које могу да им дају одговоре на сва питања.
Конзул амбасаде Русије је истакла да је Краљево један од најгостопримљивијих градова у Србији посебно према руским држављанима. Задњих неколико година  у Краљеву се населио велики број породица из Русије и то је знак да овде имају угодан боравак и да су добро прихваћени од стране локалног становништва и власти. Циљ њеног данашњег доласка је да се упозна са њиховим животом, да види да ли имају неке проблеме и да покушају заједнички на најлакши начин да их реше.
Такође конзул Вострецова је истакла да је планирала да обиђе и споменике који су посвећени заједничкој борби два народа против фашистичке окупације и да се види у каквом су стању и како амабасада Русије може да помогне у њиховој рестаурацији.
Председник Скупштине Сретен Јовановић је истакао да није случајно што су руски држављани изабрали баш Краљево да живе са породицама и није случајно што су наши грађани гостољубиви, јер постоји историјско пријатељство према Русији  које је доказано у задњих пар година, када је Руска Федерација помогла Краљеву после земљотреса и после недавних поплава.   

 
 


19.Јун 2014.
Понтонски мост у Богутовцу

Данас је  постављен тешки механизовани мост преко реке Лопатнице од стране Војске Србије, а за потребе мештана села Богутовац односно засеока Корићанци.Постављању моста присуствовали су  заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са сарадницима и представници Друге бригаде копнене војске на челу са бригадним генералом Маринком Павловићем.
По речима генерала Павловића ово је трећи мост који II бригада копнене војске поставља на територији Краљева како би се решили проблеми од недавних поплава. Уз похвале војницима, који раде на постављању моста, генерал је истакао и да је сарадња са локалном управом и јавним предузећима која су помагала да се ови мостови поставе била одлична.
Заменик градоначелника Милун Јовановић сe захвалио Војсци Србије која је показала да је спремна да помогне народу и да ће у наредном периоду представници Војске бити ангажовани на задацима чијој сврси и постоје, а да се нада да ће бити што мање потребе за оваквим ангажовањем.
 
 
 
 
 

19.Јун 2014.
Војни лекар на селу

Данашњом радном посетом селу Раваница представника  Војске Србије настављен је пројекат II бригаде копнене војске „Војни лекар на селу“. Мештани овог поплавом и клизиштима оштећеног места, без обавезе доношења лекарских књижица прегледани и бесплатно су им подељени лекови.
Овај пројекат је реализован ангажовањем једне медицинске екипе која је вршила опште медицинске прегледе, поделу терапија, мерење крвног притиска и снимање рада срца ЕКГ апаратом.
По речима заменика градоначелника Милуна Јовановића ова акција је прави погодак јер велики број ових грађана због болести, година старости, али и оштећених мостова није била у прилици да се упути код свог лекара.
 
 
 

        
17.Јун 2014.
Педесет трећа (ванредна)седница Градског већа

На данашњој Педесет трећој (ванредној) седница Градског већа града Краљева, којом је председавао заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, већници су донели закључак о утврђиваљњу критеријума за исплату једнократне новчане помоћи услед елементарне непогоге проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева.
 
              ЗАКЉУЧАК

 

16.Јун 2014.


Савет за унапређење и заштиту животне средине                


Дана 13.06.2014. године одржана је конститутивна седница Савета за унапређење и заштиту животне средине града Краљева. Седницом је председавао заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, до избора председника Савета. За председника Савета је изабран једногласно др.Гордана Стојковић, члан Градског већа задужен за заштиту животне средине. Савет броји 13 чланова из редова различитих сектора локалне заједнице, тако да ће се питање животне средине разматрати свеобухватно. Улога Савета је да покреће иницијативу за доношење одговарајућих одлука, за измену и допуну постојећих одлука, да учествује у припреми израде одлука везаних за заштиту животне средине и да доставља образложено мишљење на нацрт одлука које су у поступку усвајања. Савет ће обавити важан задатак који се односи на анализу имплементације Локалног еколошког акционог плана ( ЛЕАП ) Краљево који је усвојен 2005. године и учествоваће у ревидирању и припреми предлога текста новог ЛЕАП-а до 2025. године. Такође, Савет ће учествовати у изради Програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине и пратиће реализацију истог.
Седници Савета су се придружили и представници Савета из општина Параћин и Трстеник. Одржана је заједничка радионица са темом : Улога Савета у процесу креирања политике животне средине на локалном нивоу, a у организацији секретарке Одбора за заштиту животне средине и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина Љубинка Калуђеровић и представника Центра за европске интеграције, Београдске отворене школе Мирко Поповић.    

10.Јун 2014.
Донација из Румуније

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић и Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, угостили су делегацију из румунског града Сибиу, чланове Ротари клуба Сибиу. Они су братском Ротари клубу Краљево донели донацију – 3.000 евра, од чега је део намењен грађанима Краљева који су угрожени поплавама, а део за набавку ортопан апарата за Стоматолошко одељење Дома здравља Краљево.

            Делегацију, чији су домаћини председник Ротари клуба Краљево Радован Типсаревић и Бобан Сувочесмаковић, чинили су Јон Тамајан, уметник на стаклу, Андреј Миху, члан руководства Клиничког центра у Сибиуу и потпредседник Ротари клуба Сибиу и Клаудиу Гавреа, власник ТВ Антена 1 и маркетиншке агенције.

Према речима Јона Тамајана, дугогодишња сарадња ротари клубова Краљево и Сибиу нису само протоколарне посете, већ узајамно пружање помоћи у невољи. Овај познати уметник је боравак у Краљеву искористио и за заједничку изложбу са краљевачким уметником Слободаном Маринковићем „Уметност у стаклу“, која ће бити отворена месец дана у Народном музеју Краљево.

            Представници града Краљева захвалили су гостима из Румуније на ономе што чине за грађане Краљева који су угрожени поплавама и упознали их са тренутном ситуацијом и активностима на санацији. Изразили су жељу да се сарадња градова настави и у бољим временима, развојем нових видова сарадње.
 
 
07.Јун 2014.
Жупан Марибора донео помоћ у Краљево

Градоначелник партнерског словеначког града Марибора Андреј Фиштравец посетио је наш град. На пријему код представника града Краљева, жупан Марибора уручио је градоначелнику Краљева Драгану Јовановићу чек на 40.000 евра, које Марибор поклања становништву Краљева угроженом у недавном поплавном таласу.

Поред ове новчане помоћи, представници добровољне ватрогасне јединице и цивилне заштите из Марибора помажу мештанима гледићког краја у чишћењу корита река, сносећи сами све трошкове боравка у нашем граду. Уз то, прикупили су и 6.000 евра, од којих ће за свако поплављено домаћинство бити купљена по канта од 25 килограма јупола. И црквена општина Марибор сакупила је 1.000 евра, које је уручила представницима наше црквене општине.

Гости из Марибора донирали су и ватрогасну опрему колегама из села Буковица.

Градоначелник Марибора Андреј Фиштравец истакао је да је веома срећан јер „сарађујемо као људи“. Жеља представника партнерског града је да новац дониран Краљеву конкретно дође до људи који су страдали.

„Знамо да се из једног динара може направити 10 динара, материјално, а још више нематеријално. Ја то знам јер су моја мајка и цела породица, за време Другог светског рата, били прогнани у Крагујевац. Знам колико значи када дођеш до људи који немају пуно материјално, али који се брину за тебе, и то је оно што ти даје снагу да можеш да преживиш“, изјавио је жупан.

Градоначелник Краљева Драган Јовановић уручио је гостима поклоне и захвалио и Републици Словенији, и граду Марибору, и жупану Фиштравецу, и његовим сарадницима, на свему што су учинили за Краљево

„Посебно ми је драго што овај поклон добијамо на славу града - Свету Тројицу. Добијени новац биће употребљен на транспарентан начин. Придружићемо средства која смо одвојили као град, нешто више од сто милиона динара, како бисмо притекли у помоћ грађанима оштећеним у поплавама. Сваки евро отићи ће на конкретно место и наши пријатељи из Марибора добиће списак ко је и колико добио“, изјавио је градоначелник Јовановић.

Свештеник Миломир Радић захвалио је у име братства храма Свете Тројице и грађана Краљева на донацији пристиглој из мариборске црквене општине као израз хришћанске љубави, рекавши да поклон примају с љубављу, срцем и надом да ће се дружити лепшим поводима и у лепшим ситуацијама. Као знак пажње за помоћ у тешким тренуцима, Мариборчанима су даривали симболичне поклоне.

Први човек града Марибора, са сарадницима и добровољцима који помажу у санацији последица поплава у Краљеву, посетио је и манастир Жичу.

Како су контакти Марибора и Краљева и у овом тешком тренутку за Краљево настављају, приликом данашњег званичног пријема, градоначелник Драган Јовановић се осврнуо на посету делегације Краљева Марибору од пре месец дана, када је остварена важна сарадња са мариборским јавним предузећима – јавним комуналним предузећем „Снага“, које је попут нашег ЈКП „Чистоћа“, затим предузећа „Ниград“, које је попут ЈКП „Путеви“, али шире делатности, и водоводног предузећа, које је једно од најбољих у Европи. Према речима градоначелника, наша предузећа су успоставила контакт и та сарадња ће сигурно резултирати бројним заједничким пројектима преко Европске уније, будући да Марибор може да аплицира за средства јер је Словенија у ЕУ.
 
 
 
 
 
 
 
 

           

06.Јун 2014.
Председник Републике посетио Краљево

Председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом, саветником Предрагом Микићем и најближим сарадницима, посетио је данас Краљево. Председник је најпре стигао у магацин „Аутотранспорта“, где су га дочекали званични представници града, како би за Краљевчане чија су домаћинства страдала у поплавама уручио 18 тона хуманитарне помоћи – осам тона конзервиране хране и слаткиша и 10 тона средстава за личну хигијену. Том приликом, председника Републике поздравили су и представници Краљеву партнерског словеначког града Марибора, који са добровољним ватрогасним друштвом помажу у отклањању последица поплава.

Председник је затим обишао Грдицу, насеље које је претрпело највеће штете од поплава у овом крају, и посетио породице Павловић и Дуканац. Како је том приликом изјавио, Фондација Драгица Николић, под покровитељством председника Републике, свим оштећеним домаћинствима омогућиће поправку подова и завршетак молерско-фарбарских радова, а обезбедиће и око 900 лежајева. Такође, према листи приоритета, угроженим домаћинствима биће уручена помоћ од око 120.000 динара, изјавио је председник и додао да ће обнова након поплава на територији града Краљева трајати три-четири месеца.

„Овде не можете да видите да су биле поплаве, нема намештаја, на улицама нема блата, нема смећа. То је знак да су људи били добро организовани, да је то све извезено. Сад остаје на држави, и на солидарности која се показала и која ће се показати из целог света, да што пре отклонимо последице и да размислимо колико новца убудуће треба уложити да се ово више никада не деси. Убеђен сам у то да Србија мора да размишља о елементарним непогодама, пре свега о поплавама, на другачији начин него до сада“, рекао је председник Србије Томислав Николић.

Према речима председнице Фондације „Драгица Николић“, једној од најугроженијих породица са највише деце, на предлог руководства града, Фондација ће донирати кућу. Већ су наручене три куће за Уб и Крупањ, само општине треба да одреде адекватне локације. Амбасада Абу Дабија обећала је 50 кућа за угрожене. У току су обиласци терена и потрага за локацијама, а све заједно са тимом Владе Србије, изјавила је Драгица Николић.

Након посете угроженим породицама Грдице, председник Србије је обишао и радове на „Главчићевом мосту“ преко реке Ибар, који би требало да буде завршен 1. августа ове године. Књигу „Трн у нози на дугачком путу“ Миломира Главчића, председнику Србије, приликом обиласка моста, поклонио је рођак донатора Радоје Главчић. Почасног грађанина града Краљева Миломира Главчића, који је са милион евра помогао изградњу моста, председник Републике је поводом Дана државности, на Сретење ове године, одликовао златном медаљом за дугогодишњи хумани рад и помоћ Краљеву у изградњи моста.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

06.Јун 2014.
Помоћ ватрогасаца из Марибора

Након што је, пре десетак дана, по налогу градоначелника града Марибора, заједно са колегом Слободаном Стојановићем, долазио да види и договори са представницима града Краљева на који начин братски град Марибор може да помогне граду Краљеву у санирању последица поплава, Андреј Верлич, командир Цивилне заштите Марибора, вратио се у Краљево са Мариборчанима спремним и стручним да помогну угроженом становништву.

            Према речима Верлича, након што су видели каква је штета, представници града Марибора одлучили су да Краљеву понуде помоћ стручњака за рушење и чишћење речних корита. Тако је у партнерски град допутовало 26 припадника Добровољног ватрогасног друштва из Марибора и Цивилне заштите, са комплетном опремом. Од петка до понедељка они су помагали мештанима гледићког краја да очисте речна корита од дрвећa.

            Добровољни ватрогасци Марибора окупили су се и спремно кренули да помогну Краљевчанима у невољи.  

„Имали смо информације од пре, али нисмо очекивали то што смо видели. У граду Краљеву није било тако као овде у Гледићу. Ми ватрогасци смо одлучили да дођемо баш у Краљево и помогнемо. Невоља се догађа свуда, само је питање времена када ће и где да се појави“, изјавио је Алеш Цирингер, заменик командира добровољних ватрогасаца.

Међу добровољцима који су стигли у Краљево, била је и Матеја Жгур, која већ трећи пут борави у Краљеву, али овог пута не као запослена у Градској управи Марибора, већ као добровољни ватрогасац. Према њеним речима, помоћи другима је питање морала и зато они и јесу добровољни ватрогасци у Словенији.
 
 
 
 
 
 
 

03.Јун 2014.
Градоначелник поднео оставку
На конференцији за новинаре градоначелник Краљева Драган Јовановић изјавио  је да је данас поднео неопозиву оставку на место градоначелника, о чему је писмено известио председника Скупштине града Краљева.
Према његовим речима, ово је лични чин, а разлог оставке су здравствени проблеми.
Рок за избор новог градоначелника је 30 дана, до када  мора бити одржана седница Скупштине града.
 
30.Мај 2014.
Ванредна седница Градског већа

На данашњој ванредној седници Градског већа града Краљева већници су усвојили прелиминарни извештај о глобалној процени штете изазване поплавама и клизиштима на територији града Краљева. Комисија у којој ради двадесет оперативних тимова до сада је обрадила 80 % података. По првим проценама штета на пољопривредним добрима је 333 милиона динара, штета на инфраструктури ( путеви, мостови..) је 262 милиона, на стамбеним објектима штета је 42 милиона динара а на привредним субјектима, при чему су рачуне доставили само четири од двадесет једне фирме, износи 19 милиона динара. Републичкој комисији за процену штете биће послати податци који се односе на број оштећених објеката, мостова, путева и површине поплављеног пољопривредног земљишта. Детаљна процена штете која подразумева попуњавање образаца са именом и презименом власника земљишта, стамбених и пословних објеката тек треба да буде реализована.
На данашњој седници већници су усвојили и како ће у техничком смислу изгледати решење по којем ће град одобравати средства угроженима у елементарним непогодама.
 
 
 
 

30.Мај 2014.
Донација фирме

 Краљевачка фирма „Драгон електроник“, која се бави производњом електроинсталационог материјала и трговином електроматеријалом, донирала је својим суграђанима угроженим поплавама електроинсталациони материјал који ће им бити неопходан у току санације. У име предузећа, донацију је представницима града предала Снежана Миловановић, руководилац производње, уз речи да је то њихова морална обавеза према сугрaђанима. 

 

Радомир Јовановић, помоћник градоначелника Краљева, захвалио је у име града предузећу „Драгон електроник“ јер су смогли снаге у овим тешким временима по наш град да издвоје једну завидну количину електроматеријала која ће помоћи угроженим Краљевчанима.

Он је позвао све привредне субјекте који су у могућности да донирају подне и зидне облоге, намештај и технику, будући да хране и средстава за хигијену за сада има у довољним количинама.

Према речима Радомира Јовановића, расподела хуманитарне помоћи угроженима кренула је искључиво преко Црвеног крста и Центра за социјални рад Краљево и већ је испоручено око 20 тона хране, гардеробе и хигијене. 

 

 

 

29.Мај 2014.
Донације

Донација из Франкфурта

 

Хумана мисија помоћи Краљеву се наставља. Шлепер из Франкфурта, са водом, хемијом, постељином и другим потрепштинама стигао је у магацин „Аутотранспорта“.
Захваљујући Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту, који је организовао помоћ, нашем суграђанину запосленом у Конзулату и нашим људима који тамо живе, угрожено становништво Краљева добило је помоћ и из Савезне Републике Немачке.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је Конзулату и свима који су до сада помогли граду Краљеву.
 
 

Из општине ТутинКако би помогла угроженима од поплава у граду Краљеву, општина Тутин је Краљевчанима донирала намештај, прехрану и средства за хигијену.
Према речима члана Општинског већа Тутина, у прикупљању помоћи допринос су дали фабрика намештаја „Далас“, „Елан“ и трговина „Де централ“.
Члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић захвалио је општини Тутин и Црвеном крсту Тутин, који је организовао прикупљање помоћи.
 
 
 

 

АВНОЈ Словенија

 

Удружењe АВНОЈ Словенија и Југословенски центар „Тито“ довезли су помоћ из Словеније за Краљевчане угрожене поплавама. Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић захвалио им је у име града.
Овај камион један је од десет колико их је укупно отишло у градове бивших југословенских република угрожене поплавама.
У Краљево је стигла конзервирана храна, вода, млеко, средства за личну хигијену, гардероба и кућна хемија.
  
 
 

 

 

 

 

27.Мај 2014.
Сајам запошљавања у Краљеву

Сајам запошљавања, у организацији Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево, одржан је дванаести пут у граду Краљеву, овог пута уз Сајам образовања. Тридесет послодаваца понудило је 60 радних места, искључиво занимања производне струке тј. занатског усмерења, која, према речима директора краљевачке Филијале Снежане Прелић, на тржишту рада много брже дођу до посла. Средње школе са територије града Краљева и Врњачке Бање са производним профилима промовисале су та занимања на својим штандовима.

Сајмови ове врсте добра су прилика, показује статистика, да незапослени нађу ухлебљење, прилику да покажу шта знају и умеју, а послодавци, уз представљање своје компаније на најбољи начин, вредне и способне раднике образовног профила адекватног њиховим потребама.

„Надам се да ће овај начин директне комуникације између послодаваца и незапослених као резултат имати више упошљених Краљевчана и просперитет краљевачких предузећа. Верујем да постоји реална могућност да се, баш данас, овде, цифра од, према подацима Националне службе, скоро 14.000, или тачније – 13.735 незапослених Краљевчана, смањи“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић, отварајући пролећни Сајам запошљавања.

Прошле године, у априлу, Краљево је имало 614 незапослених више. Подаци с краја прошлог месеца говоре да је у Краљеву највећи број незапослених, готово две хиљаде, старости од 25 до 29 година. Затим следе они од 30 до 34 године итд. Више од 1.500 наших суграђана не може да се запосли дуже од десет година.

„Сви заједно морамо да променимо ту слику. Настојаћемо да млади нашег града што пре нађу свој пут ка успеху и да они који су у овим тешким временима остали без посла заснују радни однос. Приоритет града Краљева је запошљавање“, изјавио је градоначелник Јовановић.

Он је захвалио организатору - који настоји да својим суграђанима приближи и окупи на једно место послодавце који могу да понуде посао, послодавцима - који пружају прилику суграђанима и настоје да повећају број запослених и утичу на побољшање услова живота свих нас, и свима онима који на било који начин утичу да буде све мање Краљевчана који се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.
 
 
 

26.Мај 2014.
Испраћај војника у Мировну мисију
Припадници пешадијске чете 21. пешадијског батаљона 2. бригаде Копнене војске данас су у касарни „Стефан Немања“ у Рашки свечано испраћени у мисију Уједињених нација УНИФИЛ у Либан.
Испраћају су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са сарадницима, представници локалних власти и многобројна родбина и пријатељи.
Град Краљево је представљао је градоначелник Драган Јовановић.
Према речима министра одбране Братислава Гашића, систем одбране развија капацитете и способности за све три дефинисане мисије Војске и да Министарство одбране и Војска Србије и даље ангажују расположиве капацитете и улажу макисмалне напоре да би се пружила помоћ становништву, спречила штета и отклониле последице непогода незапамћених размера које су погодиле нашу земљу.
Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић рекао је да наши припадници у мировним мисијама под заставом Уједињених нација раде веома добро, да постављају стандарде и да им због тога треба одати признање.
 
 
 


Помоћ са Косова и Метохије                                                26.Мај 2014.

Донација са Косова и Метохије стигла је у град Краљево у понедељак увече. Воду, конзервирану и суву храну, пелене, сточну храну, ћебад и гардеробу прикупили су мештани општине Ново Брдо, у сарадњи са Епархијом рашко-призренском и Народном кухињом.  
                         
25.Мај 2014.
Помоћ из Немачке

Пелене, дечја храна, опрема, одећа, медицински материјал, гумене чизме – помоћ су која је граду Краљеву, у недељу ујутру, стигла из Немачке, из града Лајпцига. Организатор ове брзе помоћи је Вера Куљача, наша суграђанка, родом из Кованлука, која је прикупљала помоћ у Лајпцигу, али и из других немачких градова. У Краљево су са два комбија са приколицама допутовале њене две кћерке Татјана и Душица, Душичин супруг и пријатељи из Немачке.
          

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, члан Градског штаба за ванредне ситуације, захвалио је у име града Краљева и оних који ће добити помоћ свима који су учествовали у овој донацији. Захвалност су изразили и други чланови Штаба - Ненад Нерић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево, Рада Добрић, секретар Црвеног крста Краљево, као и председник Месне заједнице Кованлук Милоица Васиљевић.
 
 
 
Одлука о укидању ванредне ситуације за територију града Краљева.                        24. Мај 2014.


Градски штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева обавештава грађане да, услед престанка ванредне ситуације, све пријаве у вези са елементарним непогодама, уместо на телефон број 306-113, могу да пријаве на број 1985 Центра за обавештавање и узбуњивање.Третман комараца у поплављеном подручју

Због велике најезде комараца, стручне службе Ветеринарског института Краљево у петак, 23. маја 2014. године, у раним вечерњим сатима, извршиле су третман комараца са земље у поплављеним подручјима града Краљева – у Шумарицама, Сирчи, Опланићима, Грдици, Адранима и Обрви.

Како кажу у Ветеринарском институту, средство којим су комарци третирани није опасно по пчеле, људе и домаће животиње.

Градски штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева обавештава грађане да ће, када се за то буду стекли повољни временски услови, бити обављен третман комараца и на другим деловима територије града Краљева.


Помоћ из Новог Сада                                                                              24.Мај 2014.

Шлепер са преко потребном сточном храном, пеленама, опремом и храном за бебе, играчкама, средствима за хигијену и половном гардеробом стигао је у суботу увече из Новог Сада у Краљево.

Донацију из Новог Сада дочекао је члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић, који је захвалио на помоћи, која ће бити дистрибуирана до најугроженијих. Како је изјавио Марковић, сточна храна је посебно хитна великим фармама и комисијски ће бити дистрибуирана до грађана.

   Помоћ из Љубљане                                                                                  24. Мај 2014.

Шлепер са више од 20 тона помоћи Краљевчанима стигао је у суботу из Љубљане. Бранка Павловић, волонтер Црвеног крста Љубљане, организовала је све што је било потребно да се помоћ сакупи и допреми, Дејан Јефтовић Муса, који је започео кошаркашку каријеру у Краљеву, новчано је помогао, Александар Тошковић, родом из Краљева, био је у пратњи конвоја, а удружење краљевачких превозника, са г. Токалићем из истоимене транспортне фирме на челу, било је задужено за превоз помоћи. Вода, храна, одећа, средства за хигијену смештени су у магацин „Аутотранспорта“ у Шеовцу и, у односу на потребе грађана, а према одлуци Градског штаба за ванредне ситуације, биће дистрибуирани Краљевчанима угроженим поплавама. 

У име града помоћ су дочекали и донаторима захвалили чланови Градског штаба за ванредне ситуације - заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћник градоначелника Раде Јовановић и члан Градског већа Ненад Марковић.
 
 


23.Мај 2014.
Дестет година "Матурског плеса"

Поводом јубилеја - десетогодишњице „Матурског плеса“, шест година организатор, а сада, уз град Краљево, суорганизатор манифестације, Удружење грађана „Пријатељство за нова времена“ захвалило је свима који су учествовали у организацији и реализацији ове манифестације. Захвалнице је уручио заступник Удружења Хаџи Момир Бакрачевић.

Краљевачки матуранти били су први у Србији који су, 2005. године, заиграли „Матурски плес“ у исто време са својим вршњацима из словеначког партнерског града Марибора и неколико европских земаља. Како се сваке године све већи број младих из других градова у Србији прикључивао манифестацији и играо традиционални плес четворки у исто време са вршњацима у европским градовима, сваке године обаран је и Гинисов рекорд у броју учесника.

Ове године, због дана жалости и катастрофалних последица поплава које су погодиле читаву Србију, „Матурски плес“ је одложен за недељу дана. У градовима широм Европе „Матурски плес“ одржан је 23. маја, а сви учесници пре почетка плеса одали су пошту страдалима у Србији минутом ћутања.
  
 
 
 

22.Мај 2014.
Комисија за процену штете

Комисија за процену штете од клизишта, одрона, ерозија, земљотреса и поплаве на територији града Краљева одржала је конференцију за новинаре. Председник ове седмочлане Комисије, коју је формирало Градско веће града Краљева, начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Здравко Максимовић, изложио је активности Комисије које следе након поплава које су задесиле град Краљево.

Како је Максимовић рекао, формирани су стручни тимови који ће на терену, у складу са упутством о методологији за процену штете од елементарних непогода, записнички констатовати штету. У раду тимова, у најугроженијим подручјима, прикључиће се на терену по један представник месне заједнице. У Грдици ће бити четири стручна тима на терену.

Према његовим речима, стручни тимови ће записнички констатовати штету. Све пријаве штете биће на обрасцу за пријаву штете, које ће имати само стручни тимови на терену и председници месних заједница. Грађани ће моћи да попишу имовину која им је страдала у поплавама у посебној пријави.

Председник Комисије истакао је да је предмет процене, глобално, у смислу целе територије града Краљева, подељен на четири дела. Први је везан за стамбене објекте, други су објекти инфраструктуре, затим пољопривредна добра и сточни фонд и привредни субјекти. Процена штете, као крајњи резултат рада, према његовим речима, јесте глобални извештај о свим штетама на територији града Краљева, као и о мерама које треба предузети у наредном периоду на отклањању последица и нормализацији стања. На основу извештаја комисије, могу се одредити средства која могу бити помоћ људима за оштећења.

Захваљујући Другој бригади Копнене Војске, казао је Максимовић, урађен је аероснимак из хеликоптера, на основу којег ће моћи да се одреде границе плавног подручја.

По завршеном послу стручних тимова, Комисија ће изаћи на терен и проверити да ли су урадили посао како треба, у складу са законом.

Комисија ће Извештај доставити Републичкој комисији за утврђивање штете, коју је Влада формирала. Да би Влада могла да уради процену штете и аплицира при било којим фондовима, потребно је да буде урађена процена штете на територији Републике Србије.

 
21.Мај 2014.
Помоћ из Новог Пазара
Међу првима који су лично донели хуманитарну помоћ граду Краљеву су представници Српске православне општине за Рашку област из Новог Пазара. Они су се, на позив Српског патријарха Иринеја, организовали и прикупили помоћ у виду одеће, обуће, средства за личну и кућну хигијену, хране и воде. Помоћ су допремили у Адране где су их дочекали представници локалне власти и мештани Адрана.

                         
20.Мај 2014.
Седница Скупштине града Краљева

На данашњој ванредној седници Скупштине града Краљева, која је почела минутом ћутања за настрадале у поплавама, одборници су донели одлуку да се укине Фонд за солидарну стамбену изградњу у којем је било 64 милиона динара. Та средства, уз 15 милиона динара која су опредељена Градским буџетом, биће употребљена за  санацију последица поплава.