Одштампај Пошаљи
Вести
25.Новембар 2015.
Новоасфалтирани пут у Лопатници
Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, са сарадницима, и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, обишли су новоасфалтирани пут у Месној заједници Лопатница .
            
25.Новембар 2015.
Савет за родну равноправност

Поводом Светског дана борбе против насиља над женама, Савет за родну равноправност града Краљева одржао је конференцију за новинаре.

       

20.Новембар 2015.
42. Седница Градског већа града Краљева
На данашњој 42. седници Градског већа града Краљева, којом је председавао градоначелник града Краљева Томислав Илић, већници су усвојили следеће акте.....

   
19.Новембар 2015.

Друга витрина сталне поставке „Рудно богатство Краљева“ свечано је откривена у холу на првом спрату Градске управе града Краљева.

Захваљујући Сталној конференцији градова и општина (СКГО), организацији која окупља све градове и општине у Србији, реализована је идеја потекла из Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева, да на једном месту буду прикупљени сви примерци природног богатства града Краљева када су у питању лежишта минералних сировина.

Према речима генералног секретара СКГО Ђорђа Станичића, који је са градоначелником Краљева открио нову витрину, СКГО се са задовољством одазвала позиву да помогне у реализацији поставке.

„Знамо да сваки, ма и најмањи напор да се представи оно што се има, да се покаже оно што се може, како суграђанима, тако и онима који долазе у град, много значи. Јасно је да такве акције треба помоћи, подржати, што смо и урадили. Верујем да ће ово бити добар пример и осталима да виде шта имају на својој територији, шта могу да понуде, прикажу, систематизују, да буду део сталне поставке или понуде једног града или локалне заједнице“, рекао је Станичић. 

„Интересантни су експонати - јединствена збирка на територији наше Републике. Мислим да ниједна локална самоуправа није уложила напор да, најпре, идентификује, па онда и сакупи све примерке полудрагог и драгог камења, угља, магнезита и свега што представља могућност за будућу експлоатацију“, рекао је начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић.

Градоначелник Томислав Илић је истакао значај допуњене збирке, којом показујемо природна богатства са територије града.

„То је потенцијал за будуће инвеститоре, који ће имати податке где се и која лежишта налазе. Надам се да ћемо нешто од овог рудног богатства моћи и да експлоатишемо“, изјавио је градоначелник.

 

 

 

    

 

Цвет успеха за жену змаја                                                   19.Новембар 2015.

На овогодишњој додели награда „Цвет успеха за жену змаја“ најбољим предузетницама у Србији, које додељује Удружење пословних жена Србије, с циљем да афирмише успешне предузетнице и видљивост њиховог доприноса економском развоју Србије, две Краљевчанке су награђене, а још две су биле кандидоване. Наше две суграђанке, предузетнице које је номиновала Регионална привредна комора Србије, на деветој додели заредом, нашлe су се међу 11 предузетница из Србије које су добиле ово признање.

У категорији „најевропскија женска фирма“ награду је добила Божана Пантовић, сувласница предузећа „Елипса“ ДОО из Краљева. Специјално признање за развој предузетништва у руралној средини добила је Милијана Шеклер, власница предузећа „Бели багрем“ из Рудног. Кандидаткиње су биле и Драгана Вељовић, власница СПТР „Ракија из Ракије“ из Гледића, и Верица Гуњић, власница ПУТР „Здрава храна“ из Витковца.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић примили су добитнице награде „Цвет успеха за жену змаја“ и кандидаткиње из нашег града. Успешне суграђанке поздравили су и заменик градоначелника Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић, чланица Градског већа Маја Мачужић и председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

            Божана Пантовић, сувласница конфекције „Елипса“, која има продају и ван Србије, у региону, добитник је награде којом се одаје признање предузетницама које предводе предузећа присутна и конкурентна на европском тржишту, пружају услуге корисницима из ЕУ, а лоцирана су у Србији, која су увела иновацију у свој начин пословања, придржавају се принципа „добре пословне праксе“, као и концепта „друштвено одговорног предузећа“ и која имају и поштују етички кодекс пословања.

„Драго ми је да град и градоначелник сарађују са привредом. Надам се да ћемо и убудуће имати добру сарадњу. Очекујем градоначелника да посети конфекцију „Елипса“, да види како и са колико људи радимо, да чује наше проблеме и види наше успехе. Позивам и друге да дођу. После 28 година рада, драго ми је да су многи видели наш квалитет - и Привредна комора Краљево и Министарство привреде, и наградили нас“, рекла је Пантовићева, додавши да је пријем код представника локалне самоуправе прилика да говоре и о успесима и о проблемима.

            Специјална признања, међу којима се оним за развој предузетништва у руралној средини окитила Милијана Шеклер, награђују се предузетнице које су оствариле посебне резултате по неком од предвиђених критеријума и да посебно истакне оне које испуњавају више услова из главних категорија и поткатегорије.

Власница домаћинства „Бели багрем“ Милијана Шеклер истакла је задовољство што су и градоначелник и начелник РУО приредили пријем, али истиче да би јој било драго да они посете ово предузеће које се налази на Рудну и да виде шта раде, како се баве сеоским туризмом, производе здраву храну. Она од града не очекује новчану, само саветодавну помоћ. У плану су још две брвнаре за проширивање за наредну сезону.

Градоначелник Краљева је честитао и награђеним и кандидованим предузетницама.

„Краљево има жене које су предузимљиве, иако је окружење такво какво је. Оне су показале да умеју да раде. Локална самоуправа ће се потрудити да им омогући још боље услове, што се тиче комуналног опремања. Конфекцији „Елипса“ смо асфалтирали прилазни пут, на пример. Надам се да ћемо у наредној години у буџету определити средства за комунално опремање појединих локација где већ постоји производња. Део средстава усмерићемо за сеоски туризам“, рекао је градоначелник.

            Драгана Вељовић, власница мале породичне дестилерије, веома је почаствована што је номнинована за жену змаја и што се нашла у друштву дивних и храбрих жена. Она је истакла и то да је један овакав пријем организован на Међународни дан жена предузетница.

Верица Гуњић, из Витковца, поносна је на себе јер, како каже, долази из села, а успела је да изађе са номинацијом за овакву награду.

Сузана Вуксановић, из Регионалне привредне коморе Краљево, која је и номиновала предузетнице, истакла је задовољство што је била део приче.

„Јака је снага женског предузетништва, а оно је један ресурс развоја економског друштва који није довољно искоришћен. При Комори Краљево постоји Савет за женско предузетништво, чији је циљ да се жене удруже. Ово удружење има лепу поруку – јаке сте, паметне, удружите се и можете све да постигнете“, поручила је Вуксановићева.

И за сам крај, она је саопштила да је конфекција „Елипса“ предложена за годишњу награду Привредне коморе Србије.

   

   

 

17.Новембар 2015.
Завршено асфалтирање улица у Матарушкој Бањи

Новоасфалтиране улице – Радничку, Зеничких рудара и Др Гвозденовића у Матарушкој Бањи, у чему су грађани учествовали са 15 одсто средстава, а град са 85, обишли су представници града Краљева и директори локалних јавних предузећа.

Град је уложио значајна средства у изградњу инфраструктуре на читавој територији. Трудили смо се да се инфраструктурни објекти граде равномерно и на територији града и на рубним подручјима. Средства су равномерно распоређена и на територији Генералног урбанистичког плана и у руралном делу града, за шта је издвојено по око 25.000.000 динара. У 2015. години највећи део средстава за изградњу инфраструктурних објеката је издвојен за асфалтирање улица и путева. То је око 10.000 метара асфалтног пута. Надам се да смо направили почетне кораке за убудуће како бисмо асфалтирали готово све путеве које користе наши мештани“, истакла је Маја Мачужић, чланица Градског већа града Краљева.

Председник Месне заједнице Матарушка Бања Раде Девић напомиње да им је асфалт стигао после пет година, захваљујући великој заинтересованости и становништва и града да се Матарушка Бања постави на здраве ноге. Он истиче да је урађена комплетна реконструкција расвете у парку и околним улицама, заједничким улагањем, урађен је део документације за израду комплетног плана Матарушке Бање, очекује се решавање питања водоснабдевања, уређење плаже, приватизација природног лечилишта и одмаралишта. Према његовим речима, успешна приватизација Природног лечилишта и одмаралишта Матарушка и Богутовачка Бања” много би значила и житељима и граду.

Како је истакао градоначелник, циљ је обезбеђивање инфраструктуре, уређење путне мреже, али и много више.

„Са Владом Републике Србије смо помогли око сређивање нисконапонске мреже у Матарушкој Бањи. Имамо потенцијалне инвестоторе за Природно лечилиште, јавни позив је завршен, очекујемо инвеститора. Локална самоуправа ће обезбедити услове за нормалан рад. Са стручњацима из градског Водовода у току је припрема документације неопходне да се крене и у решавање проблема у домену водоснабдевања. Планови предвиђају да и овде буде прикључења на градски водовод, рекао је градоначелник приликом обиласка управо завршених радова у Матарушкој Бањи.

 

 

 

          


Подршка превремено рођеним бебама                          17.11.2015.

 

 

Широм света, 17. новембра, на Светски дан превремено рођене деце, организује се низ активности у циљу подизања свести у јавности о проблему превременог рођења. Једна од тих активности је и осветљавање познатих грађевина декоративном расветом љубичасте боје, будући да је то боја која симболизује ову тему. Ранијих година овако су били осветљени Народна скупштина Републике Србије у Београду, мост на Дунаву у Новом Саду и бројне грађевине широм света. Симбол превремено рођене деце је и низ од 10 дечјих чарапица, од којих  најмања симболизује да је од десет рођених беба једна превремено дошла на свет.  

На иницијативу Удружења родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“, ове године се и град Краљево, захваљујући ангажовању Дирекције за планирање и изградњу Краљево, прикључио обележавању Дана превремено рођених беба осветљавањем љубичастом светлошћу Трга српских ратника.

Према подацима Удружења, широм света, једна од десет беба роди се пре времена. У свету се, сваке године, пре времена роди 15.000.000 беба, у Србији више од 4.000, или 11 беба свакога дана. Превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба. Превремено рођеном се сматра свака беба рођена пре пуних 37 недеља гестације. Превремено рођене бебе обично имају мање од 2.500 грама на рођењу. Бебама са врло ниском тежином на рођењу сматрају се бебе рођене са мање од 1.500 грама и обично су рођене пре 32. гестацијске недеље. У бебе са екстремно ниском тежином убрајају се бебе које су на рођењу биле лакше од 1.000 грама. Да би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка бројних апарата и високообразованих, искусних и обучених медицинских стручњака. Након рођења, превремено рођене бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу: отворени артеријски дуктус који може може узроковати проблеме са срцем, низак крвни притисак, крварење у мозгу, ретинопатија повезана са прематуритетом, бројне инфекције, респираторни дистрес синдром, бронхопулмонарна дисплазија, некротизујући ентероколитис, застоји у дисању, хидронефроза, умбиликална и ингвинална хернија, хипотонија и хипертонија...

У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат превремено рођене деце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60 одсто.

Најчешћи проблеми повезани са превременим рођењем су: кашњење у развоју, ретинопатија повезана са превременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења (система за варење, срца, плућа, оштећења слуха или вида), ментална ретардација, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

Непосредно након рођења, превремено рођена беба бива одвојена од мајке, због неопходности посебног лечења и неге, које је веома компликовано и најчешће захтева интензивну негу. У тим околностима, родитељи превремено рођене деце изложени су огромном стресу, осећају немоћ, кривицу, анксиозност, страх. Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, основано је Удружење родитеља превремено рођене деце Србије Мали Див“, које пружа подршку родитељима превремено рођене деце, током њиховог, често и вишемесечног, боравка у болници и месецима и годинама након отпуста из болнице. Чланови Удружења су волонтери, а пројекти се финансирају захваљујући донацијама и усмерени су на побољшање квалитета лечења и неге превремено рођене деце и јачање родитељске улоге и присуства у овом тешком процесу. Сви пројекти се реализују уз консултације са медицинским стручњацима, захваљујући којима су обликовани тако да конструктивно и квалитетно допринесу заједничким напорима лекара и родитеља за што бољи исход лечења превремено рођених беба. Удружење Мали Див сарађује са другим националним удружењима широм Европе и света, уз подршку Европске фондације за бригу о новорођенчади (EFCNI).

И ове године, Удружење Мали Див се придружује активностима за обележавање 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце, које се организују широм света, у циљу подизања свести у јавности о проблему превременог рођења.

               

 

 

16.Новембар 2015.
Акција Савета за безбедност саобраћаја

У складу са резолуцијом Уједињених нација, трећа недеља новембра обележава се као Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Овај дан се обележава како би се одала пошта свим жртвама друмског саобраћаја, али и да би се скренула пажња јавности и институција колика је цена небезбедног и непрописног понашања у саобраћају. То је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода. 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије стали су иза иницијативе за обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Овогодишња порука гласи „Време је да се сетимо – реци НЕ незгодама на путевима!“.

Овај меморијални дан обележава се у великом броју земаља света као сећање на све настрадале у друмском саобраћају. Обележавању се придружио и Савет за безбедност саобраћаја града Краљева.

Савет је, у сарадњи са припадницима Полиције и ученицима Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“ низом акција обележио је овај дан. Учесници и саобраћајна полиција су најпре у Доситејевој улици зауставили саобраћај на пет минута и поделили флајере возачима, а затим је у дворишту школе изведена симулација саобраћајне незгоде. Присутни су могли и да испробају тзв. „пијане наочари“ које симулирају ефекте дејства алкохола на видно поље возача и приказују разлику у координацију покрета док се носе. Потом је одржан јавни час, у оквиру кога је испред школе постављена празна учионица, тридесет две празне клупе, које, према речима Марије Илић, професорке безбедности саобраћаја у ЕСТШ „Никола Тесла“, симболизују тридесет двоје настрадале деце у саобраћају у претходне три године на територији Србије.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалим у друмском саобраћају, „RoadPeace“ из Велике Британије, 1993. године. Уједињене нације су 2005. године усвојиле резолуцију којом позивају на обележавање треће недеље новембра као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. У Србији се овај дан обележава од 2007. године.

Према званичним подацима, свакодневно на друмовима широм света живот изгуби више од 3.000 људи. Сваке године око 1.200.000 људи изгуби живот у саобраћајним незгодама и око 50.000.000 бива повређено. У претходних 10 година, на друмовима Републике Србије у саобраћајним незгодама је погинуло укупно 7.701 лице, а у претходних 20 година 18.769 лица.

Прошле године у Србији су, у 476 саобраћајних незгода, страдале 563 особе, а ове године тај број је нешто већи. На територији града Краљева, у односу на прошлу годину, број погинулих је смањен. Тако је закључно са октобром прошле године било 13, а  ове године 10 погинулих.

Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева подсећа на то да је у току декада безбедности саобраћаја до 2020. године и да Србија учествује у тој акцији. Постављен је циљ да на крају 2020. у Србији ниједно дете не изгубило живот.

Тај циљ се налази и у Стратегији о безбедности саобраћаја града Краљева, а то значи да у периоду од 2014. до 2020. године број погинулих буде за 50 одсто мањи и да на територији нашег града ниједно дете не буде жртва саобраћајних незгода, рекао је Марковић.

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, кроз едукативне и превентивне програме, разне интервенције на саобраћајницама, настоји да повећа безбедност свих учесника у саобраћају. У прилог томе говоре и подаци да је од 2012. године, када је формиран Савет, број погинулих на територији нашег града смањен.

 


           
           
           

 

13.Новембар 2015.
Пријем светског првака у кик боксу

            Представници града Краљева организовали су пријем за свог суграђанина - светског шампиона у кик боксу, у категорији К1, преко 91 килограма, Сашу Полугића, члана Кик бокс клуба Краљево и репрезентативца Србије, екипног првака света. Саша је на недавно одржаном Светском првенству у кик боксу у Београду, у категорији 750 такмичара из 58 земаља, у најтежој ринговној дисциплини, био најбољи. 

            Како каже, било је изузетно тешко освојити ову титулу. Сва четири противника су била јака. Шампион света у К1 је и вицешампион Европе у К1, професионални првак Европе у К1. Остало је још само да освоји титулу европског шампиона. Овим спортом је почео да се бави 2007. године, а већ наредне је био јуниорски првак Србије.

            Градоначелник града Краљева Томислав Илић је изјавио да ће локална самоуправа подржати сваки даљи успех краљевачких такмичара, а Саши ће, на све могуће начине, у току наредне године помоћи да освоји европску титулу.

„У овом буџету смо определили четири милиона динара да се испод западних трибина ураде просторије за борилачке спортове. Опрема је набављена и ја се надам да ће до фебруара 2016. то бити завршено. Помоћи ћемо шампиону да напредује“, рекао је градоначелник.

            Тренер Станоје Костић Кинез нагласио је да је ово најзапаженији резултат не само за клуб, већ и за град. Како истиче, у клубу се ради, посвећује се пажња младима, а он се нада да ће побољшање услова за рад допринети и већем броју младих успешних такмичара.

Костић је истакао континуирани успех и резултате које чланови Кик бокс клуба Краљево постижу, попут Бате Маринковића, али и Марије Јевђић, освајача бројних медаља, сада посланице у Народној скупштини Србије, која је такође присуствовала пријему.  
       

13.Новембар 2015.
Пријем државног првака у мото кросу

Представници града Краљева и Рашког управног округа примили су државног првака у мото кросу, у класи MXB, Краљевчанина Слободана-Бокија Јаблановића, члана GTC racing teamа из нашег града. На пријему су били и његов млађи брат и клупски друг, који су заслужни за, екипно, вицешампионско место у  првенству Србије.

            Иако тек две године у овом опасном, адреналинском спорту, двадесетогодишњи Слободан-Боки Јаблановић освојио је око двадесет појединачних пехара. Прошле године је био трећи у конкуренцији од 28 возача. У протеклих годину дана на шест трка освојио је четири пехара за прво, по један за друго и треће место. На Источноевропском шампионату у Крушевцу једини је из Србије освојио пехар. На последњој трци у мото кросу, одржаној у октобру у Брусу, освојио је прво место у обе трке.

Слободан је захвалио граду Краљеву што га подржава, али и  свом клубу.

Мислим да сам оправдао очекивања за ову годину, а следеће године ћу да се потрудим да у професионалној класи будем што бољи и да увек будем на постољу, поручио је краљевачки државни шампион.

О доминацији над осталим такмичарима говори и занимљивост са последње трке у Брусу. Слободан је испричао како је, 15 секунди пре старта, његова девојка испустила марамицу на стазу. Трка је почела, он се зауставио, подигао марамицу, пољубио девојци руку, и после трећег круга, упркос заостатку на почетку, био први.

 Као локална самоуправа определили смо новац за финансирање спортских клубова. Ово је и доказ да смо радили правилно и улагали новац за оне који имају резултате. Планирамо да то наставимо и у наредној години, донели смо Правилник по коме ће они који су имали успехе у претходној години бити и више награђени, изјавио је градоначелник Краљева, додавши да је ове године рађено и на побољшању спортске инфраструктуре у нашем граду.
           

 

13.Новембар 2015.
Бојана и Никола Пековић захвалили суграђанима на подршци

 

Након веома успешног концерта у Сава центру 6. новембра, млади Краљевчани Бојана и Никола Пековић одржали су конференцију за новинаре у родном Краљеву, заједно са представницима града и Рашког управног округа, како би, најпре, захвалили свима који су им помогли, али и најавили нове активности.

Концерт у Сава центру беседом је отворио академик Матија Бећковић, Ивана Жигон и етно група „Завет“, драмски уметник Иван Вучковић и балерина Љиљана Велимиров пружали су подршку током читавог концерта.   

Списак појединаца и институција којима су сестра и брат Пековић упутили захвалност за помоћ у организовању концерта, али и током досадашњег рада, прилично је дугачак - патријарх српски Иринеј, МТС, град Краљево, Рашки управни округ, ПГП РТС, Сава центар, „Вечерње новости“, конфекција „Елипса“, ресторан „Женева“, вода „Бристол“, пекара „Драшковић“, „Краљевић реб“, Народни музеј, ОШ „Свети Сава“, Средња музичка школа „Стеван Мокрањац“, суграђани, локалне телевизије, учесници у програму...

Како је истакла Бојана, помоћ им је веома значила, без подршке не би имали довољно снаге да све изнесу. Према њеним речима, концерт је протекао предивно, у љубави, слози, и прави је пример како се међусобно треба поштовати и подржавати.

Никола је нагласио, с обзиром на то да су имали свега месец дана за спремање концерта, а аудио диск и спот су се појавили десет дана пред концерт, да није било велике подршке, пројекат не би био могућ.

Концерт је био празник - за очи, уши, за душу, рекла је заменица начелника Градске управе града Краљева Јелена Бекчић-Луковић. 

„Ако питате млађаног Николу, који је најмлађи доцент, има тек 21 годину, чији си ти мали, рећи ће Вам да није само Радованов и Снежин, већ је из Краљева и од Србије. На то сам ја као грађанка Краљева и као родитељ поносна, као и на сву нашу децу. То је пулпа овог града, жила куцавица, срце овог града. Морамо да се трудимо да помогнемо младима“, поручила је заменица начелника Градске управе.

Градоначелник Краљева је истакао да Краљево показује сву своју лепоту кроз успешне младе људе.

Mорам да изразим одушевљење наступом Бојане и Николе, а и људима који су били на концерту, првенствено мислим на академика Матију Бећковића. Приказали су се у правом светлу, али су приказали и људе из Краљева - какви су и шта све умеју да раде“, рекао је градоначелник. 

            И начелник РУО Небојша Симовић није крио своје импресије концертом.

„Био сам поносан те вечери што сам Краљевчанин, што сам Србин, јер кроз ону музику, емоцију, говор који је Бојана одржала на крају концерта, схватио сам да смо сви заједно јаки и моћни, али појединачно смо јако слаби. Краљево је краљевски град, Србија је у Краљеву. Кроз овакве људе мислим да ће Краљево постати седиште Србије у културном, привредном, спортском смислу“, изјавио је начелник РУО.

Никола и Бојана су, уз нове позиве из Сава центра, ПГП-a и Патријаршије, најавили и нове догађаје, нове концерте који ће имати државни значај. Након комбиновања хармонике и гусала, затим гудачког оркестра, најавили су још већи дијапазон инструмената са гуслама - надају се симфонијском оркестру.

           

 

12.Новембар 2015.
Конференција за новинаре

 

Tактичко показна вежба заштите и спасавања од поплава, која подразумева и евакуацију и збрињавање угрожених, под називом „Плави чуперак 2015“, биће одржана у петак, 13. новембра 2015. године, са почетком у 10.00 часова, у вртићу „Плави чуперак“ у Ушћу, најављено је на конференцији за новинаре коју су том приликом сазвали Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева и Предшколска установа Олга Јовичић Рита“.

Како је истакла Наташа Милић, помоћник директора Предшколске установе, вежба ће сваког месеца бити одржавана у другом вртићу, тако да ће свих дванаест вртића бити укљученo у акције у предстојећих годину дана.

„Мислим да је јако потребно да сви будемо обучени и укључени у спапсавање деце и особља у ситуацијама попут пожара, поплава, земљотреса. Битно ја да у тој организацији сви знамо која нам је улога и где нам је место“, рекла је Милићева.

Симулација поплаве биће организована у вртићу у Ушћу јер је процењено да је тај део територије града Краљева најугроженији од могућих поплава - река Ибар и Студеница и још једног потока.

Према речима начелника Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Здравка Максимовића, битно је да се грађани упознају са садржајем вежбе, придржавају јавног реда и мира и не ремете активности учесника вежбе цивилне заштите, као и да се води рачуна о безбедности свих учесника и посматрача.

Он истиче да је много битно да се сви сачувамо, да се раде планови заштите и спасавања на микро локацијама, да деца буду укључена. Максимовић је захвалио медијима на томе што овакве акције, захваљујући њиховој укључености, допиру до грађана. У Ушћу ће бити подељен промотивни материјал за понашање у случају поплава и непосредно пре него што се догоде. Максимовић истиче да је битно да сви раде на себи, имају комплет прве помоћи, да свака породица направи свој план евакуације.

У вежби у Ушћу ће учествовати и Саобраћајна полиција ПУ Краљево, Дом здравља Краљево, Одељење комуналне полиције Градске управе града Краљева, Општинска организација Црвеног крста Краљево, Председник Савета Месне заједнице Ушће, повереници цивилне заштите, АД „Нови Пазар – Пут“.

            Одељење је направило „Елаборат за извођење вежбе 'Плави чуперак 2015’“, који за циљ има да првенствено васпитаче и техничку службу установе, као и родитеље деце, анимира и покаже битност цивилне заштите. Посебан акценат у вежби је стављен на децу, као посебно осетљиву и специфичну категорију. 

Конвенција Уједињених нација о правима детета ратификована је 20. новембра 1989. године на 44. заседању Генералне  скупштине Уједињених нација у Њујорку. Деца су у међународном праву препозната као посебно осетљива категорија за чију заштиту нису довољни уобичајени механизми. Као аутономне личности са специфичним правима и потребама, нису само објекти заштите што се тиче одраслих, првенствено родитеља, већ и субјекти права. С обзиром на то да кроз редован систем школовања немају предмет цивилну заштиту, а ипак је реч о будућим грађанима и руководиоцима, потребе за оваквом врстом едукације су посебно изражене. Васпитачи и родитељи су лица која непосредно утичу на њихово васпитање и образовање, те је неопходно у одређеном сегменту и њих едуковати.


               

 

 41. Седница Градског већа града Краљева

 

На данашњој 41.седници Градског већа града Краљева пред већницима су се нашле две
тачке дневног реда. Акти донети на овој седници:

    ♦Решење о измени и допуни Решења о распоређивању буџетских средстава индиректним корисницима
       буџета месним заједницама за 2015. годину

 

     Решење о давању претходне сагласности на Предлог одлуке о додели уговора о јавном задуживању

           

 

Обилазак радова на улицама у Кованлуку                              12.11.2015

 

Заменик председника Скупштине града Краљева Ненад Марковић и члан Градског већа града Краљева Маја Мачужић обишли су радове у Месној заједници Кованлук. Временски услови омогућили су радницима ЈКП „Путеви Краљево да приведу крају асфалтирање улица у овој месној заједници - 8. кованлучке и  Беранове, непосредно уз Храм светог Василија Острошког, а нешто раније и 1. аутодромске и 4. кованлучке. Представници месне заједнице су тиме испунили обећања породицама у овом делу града.

Заменик председника Месне заједнице Кованлук Милојица Васиљевић је изразио задовољство оствареним резултатима и истакао да су сарадња и добра воља челних људи града били одлучујући. Према његовим речима, мештани су углавном задовољни.

У току су и припремни радови за проширење и уређење кованлучког гробља. Грађани су учествовали у изради приступног пута, а град је помогао са механизацијом. У плану је и сређивање канализације.

Пример Кованлука је и добар пример сарадње између житеља овог дела града и локалне самоуправе. Само за асфалтирање у овој години грађани су учествовали са 15 одсто, а град са 85 одсто. Укупна вредност инвестиције је 3.200.000 динара. Урађени су и пројекти за асфалтирање нових десет улица у овом насељу.

         

 

12.Новембар 2015.
Дан примирја у Првом светском рату

Полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника град Краљево је обележио Дан примирја у Првом светском рату 11. новембар. Након химне „Боже правде“, уз звуке „Посмртног марша“, у извођењу Ватрогасног оркестра „27. септембар“, венце су положиле званичне делегације града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, Жандармерије, борачких и других удружења, друштава, организација, политичких партија.

Овај државни празник обележава се у знак сећања на дан када су, 1918. године, у специјалном железничком вагону мајора Фердинанда Фоша, у француском граду Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат.

„Град Краљево и ове године обележава Дан примирја у Првом светском рату. Као и у оним временима која су била смутна и тешка, Србија је и данас у сличној ситуацији, када појединци нарушавају наш територијални интегритет, када траже да непризната држава Косово уђе у УНЕСКО. То што се тако нешто није догодило, велика je наша победа и ја се надам да ће ова Влада РС одолети свим искушењима“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић. 

Подаци говоре да је у Првом светском рату Србија изгубила око 1.250.000 људи, што је било око 28 одсто од укупне популације. Краљево је сачекало ослобођење са преполовљеним бројем становника - од 5.000, колико је било уочи рата, крај рата је сачекало са око 2.500 становника.

            Симбол успомене на васкрснуће Србије, која се након Првог светског рата дигла из пепела и наставила даље, јесте цвет Наталијина рамонда (Ramonda Serbica), познат и као „цвет феникс“, јер, када је потпуно осушен, уз само мало воде, оживи и наставља да расте. Значка, који се носи на реверу у седмици која претходи празнику, има овај цвет пришивен на преклопљену зелено-црну траку и комбинација је чувеног Ордена албанске споменице – медаље за спомен на повлачење српске војске која је претходила победи у Првом светском рату, и овог јединственог цвета, који је име добио по краљици Наталији Обреновић, а расте углавном на истоку Србије, али и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан.

 

                

                


  Обилазак радова                                                                           11. новембар 2015.

 


Представници града Краљева и Рашког управног округа, предвођени градоначелником Томиславом Илићем и начелником Округа Небојшом Симовићем, обишли су  радове на реконструкцији Улице Николе Бубала на Буњачком Брду, а затим и управо завршен пут Коматовићи-гробље Готовац у МЗ Жича.

На Буњачком Брду при крају су радови на асфалтирању 130 метара улице, једне од три које су рађене. Председник Месне заједнице Рибница Марко Станковић је истакао изузетно добру сарадњу месне заједнице са Дирекцијом за планирање и иградњу и градом. За три улице, укупне дужине 500 метара, вредности око три милиона динара, мештани су уложили 15 одсто, а град 85 одсто средстава, с тим што је месна заједница урадила комплетну документацију.          

Градоначелник је истакао да су до сада обишли месне заједнице удаљеније од центра града, а сада су на реду ове ближе центру. Води се рачуна о свим месним заједницама на територији града Краљева и прати динамика извођења радова.

Ови радови спадају у редовне активности Дирекције за планирање и изградњу Краљево и требало би да буду завршени до краја овог месеца, до када ради асфалтна база. 

На управо асфалтирани пут у Готовцу мештани су чекали скоро пет година. Како је истакла Живка Вујовић, председник Месне заједнице, поплаве су додатно оштетиле пут и, за два-три километра, продужиле пут мештанима до кућа, имања, гробља. Она је, у име мештана Горњег и Доњег Готовца и Жичке Реке, Растоке и Матарушке Бање, који ту или живе или сахрањују своје на оближњем гробљу, захвалила на путу и граду и округу и јавним предузећима. Будући да је потребно урадити и уличну расвету, она је апеловала на мештане да имају стрпљења и пруже подршку док се, постепено, све не заврши.

Како је истакла директорка Дирекције Марица Мијајловић, у оквиру програма уређивања грађевинског земљишта, ради се на изградњи путева и на сеоском и на градском подручју. У Жичи су два путна правца у оквиру ГУП-а, један ван, укупне дужине 552 метара, вредности око 2.700.000 динара.

Начелник Рашког округа Небојша Симовић изразио је наду да ће опредељена средства за инфраструктуру бити утрошена до нове године. Он је истакао да има још много посла, много ће остати и за наредну годину, али да се  нада да ће грађани бити задовољни радом локалне самоуправе и јавних предузећа.

           

           

 

 

 

10.Новембар 2015.
„СОС одговор на ванредне ситуације“ у Витковцу
Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева, у сарадњи са Удружењем Феномена, одржало је обуку цивилне заштите у Месној заједници Витковац. У обуци су учествовале жене из три месне заједнице – Витковац, Зеленгора и Грдица, које су током октобра 2015. године похађале радионице на тему Учешће жена у смањењу ризика од катастрофа - превенција и планирање“, са чланицама и активисткињама Удружења Феномена и СОС телефона. Ова обука је део пројекта „СОС одговор на ванредне ситуације“.

Полазнице обуке за поверенике цивилне заштите у Витковцу обишли су и поздравили председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

Председник Скупштине је истакао да је Краљево, на примеру земљотреса и поплава, схватило важност самоорганизовања. Он је указао на то да сами себи морамо да прискочимо у помоћ, као и својим комшијама, да не губимо време чекајући да помоћ дође са стране. Захваљујући томе, као и труду да вратимо нешто што је било добро из прошлости, сада смо ми центар у Србији за обуку цивилне заштите, рекао је Јовановић у обраћању полазницама обуке.

Председница Савета за родну равноправност је подсетила на изборе за савете месних заједница, када је Савет промовисао веће учешће жена у месним заједницама, што је случај у Витковцу, који има председницу Савета МЗ. Павловићева је истакла и то да ће и одборнице Скупштине града Краљева проћи обуку за поверенике цивилне заштите. 

Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић је одржао предавање на тему цивилне заштите. Он је истакао да је добро што се шири мрежа повереника. Према његовим речима, рад на себи је цивилна заштита - ако смо вешти да пружимо помоћ себи, лако ћемо помоћи и другима. Снежана Апостоловић из Црвеног крста Краљево имала је предавање на тему Прва помоћ, самопомоћ и узајамна помоћ. На крају обуке представници Добровољног ватрогасног друштва Краљево објаснили су гашење пожара употребом ватрогасне опреме и средстава.

  

10.Новембар 2015.
„Капетан Миша Анастасијевић“

Признања „Капетан Миша Анастасијевић“, и ове године, свечано су додељена у ММЦ „Кварт“ у Краљеву. Награда која носи име познатог српског трговца, задужбинара и добротвора из 19. века, додељује се већ 15 година по регионима, док се републичка манифестација доделе признања организује сваке године на празник Благовести у Матици српској у Новом Саду.

Ово својеврсно оцењивање и вредновање предузетничког стваралаштва организује се у оквиру пројекта Пут ка врху“, који је настао пре 15 година, са основном идејом афирмације привредног и друштвеног стваралаштва Србије. Установљено признање - плакета и златник са ликом Капетана Мише, уметничко су дело Љубише Манчића, академског вајара из Београда. Носиоци пројекта су компанија „Медиа Инвент и Новосадски и Београдски универзитет, а стручну помоћ у његовој реализацији дају Привредна комора Војводине и привредне коморе Србије и локалне самоуправе, у овом случају РПК Краљево и град Краљево.

Признање је додељено за 21 привредни и друштвени субјекат са подручја које покрива Регионална привредна комора Краљево, који се истичу у предузетништву и стваралаштву. Одлуку је донео жири, којим је председавао проф. Радован Пејановић са Универзитета у Новом Саду, а кога су чинили истакнути привредници, новинари, професори.

            У име града домаћина, награђене и госте је поздравио председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, који је уручио и део награда, уз  Перу Зупца, песника и члана жирија, Звонка Туфегџића, генералног секретара РПК Краљево, и Владу Маркановића, директора „Медиа Инвента“.

Међу добитницима награда нашли су се и појединци и предузећа са територије града Краљева односно Рашког округа: Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа - за несебичан допринос развоју предузетништва у Региону, предузеће ГИР, Адрани - за квалитет производње и извозне резултате, предузеће „Термоинвест, Шумарице – за најбољи породични бизнис у Региону, архимандрит др Тихон Ракићевић, игуман Манастира Студенице - за бригу и одржавање уметности, културе и духовности Студенице, Гимназија Краљево - за високе домете у образовању и васпитању младих, Весна Мраковић-Јокановић, национални директор Фондације СОС Дечја села Србије - за хуманост и професионализам у раду са децом, Горан Шљивић, фоторепортер „Вечерњих новости“ - за континуитет у раду и културу комуникације.

Присутне је поздравио Велимир Илић, министар без портфеља задужен за ванредне ситуације, који је добитник признања за свеукупни допринос изградњи просперитета у Региону и Србији.

У име свих добитника, захвалила је мр Сања Симић-Ларсон, генерални директор „Pureberry Fruits Ruges SAS“, нај жена у бизнису Рашког и Моравичког округа 2015. године.

У краћем уметничком програму наступили су ученици краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Добитици признања „Капетан Миша Анастасијевић“ за Рашки и Моравички округ>>>>

        

 

09.Новембар 2015.
40. седница Градског већа града Краљева

На 40. седници Градског већа града Краљева усвојен је предлог решење о раписивањудругог конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. Конкурс ће бити расписан у форми јавног позива, а износ који треба да се раподели за медијске пројекте је 4милиона и 750 хиљада динара. Усвојена су решења којима се одобрава исплата једнократне новчане помоћ за санацију станова од последица земљотреса. Ова помоћ биће исплаћена за четири породице.
 Остала акта донета на овој седници можете погледати овде...

                   Парастос ратницима на Врановцу                                           07.новембар.2015.

 

У суботу 7 новембра 2015. године на брду Врановац у селу Пекчаница одржан је парастос погинулим ратницима Ужичке војске и Доњовасојевачке бригаде поводом обележавања стогодишњице битке на Врановцу и Чемерну.
Пре тачно стотину година преко Краљева су се ка југу повлачили српска војска, влада и двор. На планинама око Краљева – Жељину, Гочу, Троглаву, Чемерну, Врановцу – водила се велика битка између српских снага које су обезбеђивале повлачење, и здружених снага Немачке, Аустроугарске и Бугарске.
Након парастоса краће говоре одржали су протојереј ставрофор Љубинко Костић, председник скупштине града Берана Горан Киковић, потпуковник др Слободан Ђукић и председник братства „Јован Бојовић“ историчар Јован Радовић, потомак чувеног војводе   Милића Радовића.
По речима потпуковника др Слободана Ђукића, који је у свечаној сали града Краљева, одржао изузетно посећено предавање „Битке на југозападном фронту Србије у јесен 1915.године“, најважније је да су данас на једном месту били сви они који су показали да је могуће да се Срби сложе. Потпуковник Ђукић, предавач историје на београдској Војној Академији, детаљно је описао збивања у Србији у току 1915.године, као и ток војне операције у јесен исте године, када су Србију истовремено напале три државе, Немачка, Аустроугарска и Бугарска.

          

 

06.Новембар 2015.
Градња 363 стана у Краљеву креће на пролеће

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић најавила је данас у Краљеву да ће у марту почети градња укупно 363 стана за породице чији су стамбени објекти оштећени у земљотресу у том граду 2010, као и да ће бити завршени 2019. године.

 Михајловић је у Народном музеју Краљево потписала Споразум о сарадњи на реализацији пројекта стамбене обнове после земљотреса у том граду са градоначелником Томиславом Илићем и директорком Републичке агенције за становање Мајом Лакићевић.

Она је том приликом најавила да ће се градити стамбени објекти и у другим градовима у Србији.

 "Краљево није једини град где ћемо градити, у наредном периоду почећемо да градимо и у Кикинди, Старој Пазови и Панчеву", рекла је Михајловић, поручујући да је један од циљева Владе Србије да се у сваком граду живи боље.

Она је казала да ће сваке године у Краљеву бити завршена по једна зграда, тако да ће четврта зграда бити готова 2019, као и да је вредност те инвестиције 13 милиона евра.

 Четири нове зграде ће имати укупно 17.000 метара квадратних, а радови ће бити финансирани средствима Републике Србије, Града Краљева, кредита Развојне банке Савета Европе, као и Инвестициног фонда за Западни Балкан.

 Михајловић је нагласила да је кредит био одобрен још пре више година, али да га је сада активирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 Она је навела да ће свака зграда имати осам спратова и да ће станови бити много веће квадратуре од оне које су власници станова имали у зградама оштећеним у земљотресу у Радничком насељу у Доситејевој улици. У том насељу у земљотресу је оштећен 21 стамбени објекат.

 Михајловић је затим отворила изложбу "Урбана регенерација Краљева" на којој су изложбена најбоља урбанистичка и архитектонска решења за то насеље

Текст преузет са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

            
02.Новембар 2015.
Делегација Краљева у Канади

Поводом недавног боравка званичне делегације града Краљева Канади данас  је одржана конференција за новинаре.

Током посете представника града Краљева граду Нијагара Фолс, потписано је писмо пријатељства између нашег и овог канадског града и уприличен сусрет са Миломиром Главчићем, добротвором и донатором за изградњу моста преко реке Ибар у Краљеву и набавке магнетне резонанце за Општу болницу Студеница у Краљеву, сусрет са представницима Амбасаде Србије у Канади...

Трочлану делегацију града чинили су градоначелник Томислав Илић, народни посланик из Краљева Зоран Бојанић, председник Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Канадом, и новинар Мирољуб Дугалић, који је посредовао у успостављању везе донатора Миломира Главчића и града Краљева.
              

02.Новембар 2015.
Најава концерта

Поводом концерта који ће наши млади суграђани Бојана и Никола Пековић одржати у петак, 6. новембра 2015. године, у 20.00 часова, у Сава центру у Београду, породица Пековић и град Краљево организовали су конференцију за новинаре на којој су говорили Бојанин и Николин отац Радован Пековић, градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Концерту је претходила успешна уметничка каријера Пековића, започета победом у серијалу „Ја имам таленат“, крунисана издавањем аудио диска за ПГП РТС под називом Небеско је увек и довека, као и снимањем спота Деда и унук у Краљеву. Ово музичко издање је урађено са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и подршком Патријаршијског управног одбора, Његовог Високог Преосвештенства Митрополита Црногорско-приморског господина Амфилохија, Митрополије црногорско-приморске и манастира Острога.

Будући да Бојана и Никола, због обавеза око концерта, нису били у могућности да из Београда дођу на конференцију у Краљеву, у њихово име, обратио се отац Радован Пековић. Он је захвалио медијима и граду Краљеву на помоћи протеклих година, Рашком управном округу, хотелу „Турист“, конфекцији „Елипса“, „Телекому“, „Вечерњим новостима“ и свима који су им помогли. Поделио је аудио диск свима напоменувши да је тих 11 композиција специфично, да оне обележавају део српске историје, презентоване кроз музику, уметност, уметнички израз у специјалном споју традиционалне и класичне, светски признате музике.

Градоначелник Краљева је истакао да је град препознао то што раде Никола и Бојана и, у складу са могућностима, помогао. Он је позвао све суграђане да дођу у Сава центар у што већем броју, да покажемо какви смо ми Краљевчани. Град је, заједно са Рашким управним округом, обезбедио три аутобуса која из Краљева иду пут Београда на концерт, имао је удео у штампању плаката, око снимања спота.

„Све што је битно за град, ми ћемо подржати“, рекао је градоначелник Краљева.

Како се ради о националном пројекту, да су ПГП РТС и СПЦ пројекат и концерт прогласили да су од националног интереса, и Рашки управни округ се укључио у помагање одржавања концерта.

„И у култури покушавамо да све способне, оне који својим радом промовишу град и округ, подржимо. Мислим да ћемо тог дана поделити позитивну, стваралачку енергију, која треба да покреће Србију, да чува наша национална обележја, традиционалну музику. Надамо се да ће и други помоћи, а ми ћемо свакако наставити то да чинимо“, рекао је начелник РУО.

Улазнице за концерт Бојане и Николе Пековић могу се купити у Туристичкој организацији Краљева, по цени од 500, 700 и 1.000 динара, у Сава центру, код породице Пековић (тел. бр. 064 806 5 802).

 

        

30.Октобар 2015.
Обилазак радова

У селу Пекчаница, на месту где је услед прошлогодишњих поплава склизнуло око 10 хектара земљишта и део села остао одсечен без пута, у току је друга фаза радова на санирању овог путног правца. У првој фази урађено је 1.620 метара пута, за шта је утрошено око 1,5 милиона динара, а друга фаза, која је започета у августу, у којој је насуто око 850 метара пута са око 800 м3 материјала, биће готова за два-три дана.  

Радове су обишли градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, са најближим сарадницима и директорима градских предузећа задужених за реализацију ове активности.

Градоначелник Томислав Илић истакао је да је клизиште санирано уз помоћ Владе РС и залагањем самих мештана.

„Оно што смо обећали кад смо направили обилазни пут, испунили смо, направили смо и ово клизиште. Надам се да ће мештани Роћевића, Лопатнице, Пекчанице бити задовољни – везе сада постоје, разблокирали смо пут, санираћемо још неколико клизишта“, рекао је градоначелник града Краљева приликом обиласка локације.     

            Према речима директора Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марице Мијајловић, у овој фази урађени су грубљи радови, пробијено је брдо које је склизнуло на пут, рађена су испитивања. Како је истакла, неопходна је сарадња града и становништва, која ни овога пута није изостала.

            „Средства су са посебне ставке, где нема много новца, на којој се налази новац за хитне интервенције, попут ове, где је била онемогућена комуникација, нормалан живот мештана. Последњом изменом програма уређивања грађевинског земљишта, ребалансом буџета, додата су средства“, рекла је Мијајловићева.

У име мештана, свима који су допринели да ови радови буду изведени захвалио је проф. др Милутин Ђорђевић, који је рођен у Пекчаници и, иако више не живи ту, често је у свом родном месту. Како је истакао, долази време у којем морамо водити рачуна о малим људима, бавити се животним стварима и помоћи да људи који живе на селу, ту и остану.

Након обиласка ових радова, представници града Краљева и Рашког управног округа обишли су и управо завршене радове на асфалтирању дела пута у Прогорелици. Према речима директора ЈКП „Путеви“ Милоша Гољића, радови су изведени у оквиру програма асфалтирање путева ван генералног урбанистичког плана, у оквиру кога су урађена 22 путна правца, а још два би требало следеће седмице. Радови на 30 путних праваца у границама генералног урбанистичког плана, за шта је предвиђено око 24 милиона динара, требало би да почну од уторка, а рок за завршетак је 30. новембар.

Заменик градоначелника Милун Јовановић изјавио је да су радови на овом делу пута од око 180 метара дужине и 2,75 метара ширине тек почетак активности града на реализовању оваквих и сличних пројеката, водоснабдевања и инфраструктуре и др.

 „Трудили смо се да последице поплава и клизишта санирамо колико смо могли у складу са скромним средствима буџета. Кренула је израда пројеката и надам се завршетку мостова у Гледићу, јуче је расписан јавни тендер за радове на бедему у Грдици, 1. новембра креће чишћење реке Рибнице, започета су два моста - у Мусиној Реци и Лопатници“, осврнуо се начелник РУО Небојша Симовић на део онога што је урађено у последње време на територији града. Он је напоменуо да има још завршених путева и пројеката и изразио наду да ће пре зиме сви правци и инфраструктура бити оспособљени за нормалан живот мештана села на територији града Краљева.
            

 

30.Октобар 2015.
„Награда Краљева 2015“

Град Краљево ће бити домаћин аутомобилских трка на кружним стазама на аутодрому Берановац 31. октобра и 1. новембра 2015. године – „Награда Краљева 2015“, најављено је на конференцији за новинаре коју су сазвали организатори – Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) и град Краљево.             

У циљу квалитетније организације такмичења, повећања броја возача који учествују на кружним ауто-тркама и њихове безбедности, повећања интересовања публике и средстава информисања, а тиме и промовисања ауто-спорта на локалном нивоу, посете великог броја возача, публике и осталих љубитеља ауто-спорта, што за последицу треба да има проширење програмских кулктурно спортских манифестација туристичке организације, САКСС, преко својих клубова организатора, и град Краљево, потписивањем Уговора, споразумели су се да у сезонама 2015-2019. заједнички организују ауто-трку на кружним стазама која би се бодовала за Национални шампионат Србије на кружним стазама.   

Како је изјавио градоначелник града Краљева Томислав Илић, локална самоуправа жели да Берановцу врати стари сјај, да се, после паузе од неколико година, поново возе ауто-трке на Берановцу. Он је истакао сарадњу са Министарством омладине и спорта, Министарством одбране, Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ауто-клубовима из нашег града и Србије, захвалио јавним комуналним предузећима и установама града Краљева који су помогли у организацији такмичења.

„Надам се да ће грађани Краљева бити задовољни. Ово је и велики туристички потенцијал града Краљева који морамо ставити у функцију. Град је средио део стазе. План је да се конкурише код Министарства, са Ауто-мото савезом, Агенцијом за безбедност саобраћаја, уз помоћ Владе РС, да се пресвуче цела стаза“, рекао је градоначелник.

Он је открио и да ће трку пратити представници Међународне аутомобилске федерације (FIA).

Генерални секретар Спортског ауто и картинг савеза Србије Горан Тороман истакао је да ће се Савез трудити да побољша услове на стази и да Берановац може да конкурише за трке европског шампионата. Такође је подсетио на то да је Берановац, који је у функцији од 1973. године, једина стаза која је, у моменту када је прављена, била намењена за одржавње аутомобилских трка. Поред тога, планиране су и активности везане за безбедност у саобраћају, одржавање тренинга, у најави за следећу годину су још две трке.

Генерални секретар САКСС-а Тороман позвао је све љубитеље спорта да се врате на Берановац и апеловао на публику да слуша смернице редара и полиције који ће бити поред стазе приликом одржавања последње трке сезоне како би такмичење прошло без икаквих ексцеса.

Да је традиција одржавања трка на Берановцу прекинута, види се и по броју такмичара који учествују, иако их је пријављено више од 80, рекао је директор трке Радивоје Вуковић.

„Публику треба да вратимо, јер је најбројнија, а надам се и возаче кад чују да се опет вози Берановац. Ово је велики напредак и подстицај за развој ауто, али и мото спорта. Нећемо дозволити ексцесе на стази. Ако немамо Берановац, Ушће и Нови Сад, немамо ауто-трке“, поручио је директор трке, упутивши апел гледаоцима да буду пажљиви.

Према речима Дејана Лазаревића Баџија, председника Ауто-мото картинг клуба Beep-beep racing team, из града Краљева ће бити четири такмичара, од којих је један троструки шампион у јуниорском шампионату и у брдским тркама.

            „Награда Краљева 2015“ бодује се за Национални шампионат Србије за 2015. годину. Трке, којима ће претходити тренинзи, биће вожене и у суботу и у недељу.


            

 

30.Октобар 2015.
СОС телефон


Савет за родну равноправност града Краљева, на Tргу српских ратника, организовао је промоцију пројекта „СОС телефон“ - Зауставимо насиље у породици.

Према речима председнице Савета Лидије Павловић, СОС телефон је намењен женама жртвама насиља у породици. Свака жена која трпи насиље може да позове овај број у свако доба дана и ноћи. На телефон се јављају волонтерке из Удружења „Феномена“, са којим је Савет заједно у пројекту. Постојање овог телефона је важно јер је и прошле и ове године забележен велики број жена које су преживеле насиље, а било је и случајева насиља који су се завршили смртним исходом.

„У оквиру пројекта „СОС телефон“ ангажовали смо адвокатицу која ће пружати бесплатну правну помоћ. Свака жена добиће пре свега подршку, помоћ у вези са институцијама које се баве насиљем у породици и заштитом жена, број адвокатице која ће радити са њима и пружати бесплатну правну помоћ у виду правних савета, иницијалног акта, кривичне пријаве, тужбе за развод брака, алиментације, поделе имовине, пратиће судски поступак уколико се жена оснажи да крене тим путем“, рекла је председница Савета.

Телефон, који је некада радио, поново ради од 1. октобра. Према информацијама волонтерки, које су прошле посебну обуку за овај посао, две-три жене дневно позову и траже помоћ, добију психолошку подршку и информације о институцијама које могу да им помогну. Жене имају страх да пријаве насилника, да се јаве на телефон, неке ни не знају какве могућности постоје. Овај број може да буде анониман, жене не морају да се представе.

Подаци којима располаже Савет за родну равноправност града Краљева, говоре да је у току 2013. и 2014. године убијено 70 жена, 21 је убио супруг, 14 партнер, седам бивши супруг. Од почетка 2015. године у Србији је сваке недеље убијена једна жена. Према подацима UNDP-a Србија, више од половине жена у току свог укупног животног доба доживи насиље у породици, тренутно свака трећа жена живи у насиљу, највише има психолошког насиља над женама, а затим је врло присутно и физичко насиље, у најобилнијим случајевима физичког насиља над женама починиоци су у 88,8% случајева супруг или партнер.

Број СОС телефона који жртве насиља могу да позову за подршку и информације о заштити од породичног насиља је 069 33 55 706. Мејл адреса је sos24h.kraljevo@gmail.com.

         

 

 

 

Ротари клуб Краљево даривао чесму граду                                   30.10.2015.

 

 

Ротари клуб Краљево, заједно са Ротари дистриктом 2483 Србија и Црна Гора, изградио је јавну чесму у нашем граду, у парку код Господар Васиног конака. Чесма је свечано пуштена у рад и уступљена грађанима на трајно коришћење. Према предању, на месту данашње чесме, пре око две стотине година, у тадашњем Карановцу, пред почетак изградње прве зидане куће, ископан је први бунар за снабдевање грађана водом.

Представници краљевачког Ротари клуба чесму су симболично предали градоначелнику града Краљева, а свечаности су присуствовали и други представници локалне самоуправе, јавних предузећа, градских и републичких институција, ротаријанци из Београда, Крагујевца, Ужица, Чачка, Крушевца.

Гувернер Дистрикта 2483 проф. др Дејан Чикара истакао је да је Ротари највећа невладина организација на свету, која у 34.000 клубова окупља више од 1.300.000 чланова.

Ротари покрет је основан пре 110 година у Америци и, иако није хуманитарна организација, широм света је реализовао велики број хуманитарних пројеката. Највећи је искорењивање дечје парализе, који се више од 20 година реализује у Африци, и обезбеђивање пијаће воде у државама које је немају”, рекао је гувернер Ротари дистрикта 2483.

Ротари је удружење професионалаца који су се доказали као врхунски у свом послу, а слободно време користе да помогну клубу, удружењу и окружењу у којем живе и раде. Ротаријанци се финасирају из сопствених средстава, чланарине и донација.

Према речима председника Ротари клуба Краљево Љубише Лешевића, од оснивања, Ротари клуб Краљево је спровео више акција.

Ротари клуб Краљево редовно набавља опрему за лечење деце, коју је донирао педијатрији Дома здравља и Опште болнице Студеница”, купује књиге за сеоске библиотеке. Након земљотреса, захваљујући краљевачким ротаријанцима, изграђене су две монтажне куће, после прошлогодишњих поплава неколико породица у Грдици је добило намештај и нове подове, изграђене су две чесме - у парку Пљакин шанац и у Чика Љубиној улици“, каже Лешевић.

Један од циљева Ротари клуба Краљево је и да подстакне друга удружења да помогну свом граду.

           

 


 

28.Октобар 2015.
Јавна расправа о амброзији

У организацији Градске управе града Краљева, Одељења за инспекцијске послове-Одсека за заштиту животне средине  данас је организована  Јавна трибина на тему -Распрострањеност, сузбијање и утицај штетне коровске биљке амброзије на здравље становништва, уз учешће реномираних предавача из ове области. О штетности полена коровске биљке амброзије као и њеној распрострањености и сузбијању говорили су :

- Академик Проф.др. Васкрсија Јањић на тему  распрострањеност, биологија, алергена својства и контрола.

- Др.Небојша Димитријевић ,специјалиста хигијене испред Завода за јавно здравље Краљево, на тему утицај полена амброзије на здравље људи и мониторинг алергеног полена на територији града Краљева

- Небојша Девић, дипл.инг.заштите биља, испред Завода за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију Висан из Београда, на тему методе сузбијања амброзије у насељеним местима  са освртом на сузбијање амброзије Града Краљева.
Сузбијање амброзије на територији града Краљева финансирано је из  
Програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту  животне средине за 2015.годину.

 

             

 

 

Словенци заинтересовани за „Весели спуст“                  28.10.2015

 

Представници словеначке општине Рабље об Драви посетили су наш град с намером да се састану и разговарају са руководством града Краљева и организаторима манифестације „Весели спуст“, за коју сматрају да би могли да организују у својој општини. Делегацију, коју су чинили жупан, поджупан, особа задужена за маркетинг и организатор манифестације, примио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са сарадницима, а састанку су, између осталих, присуствовали и представници Туристичке организације Краљево, Кајак клуба. Гости су имали прилику да виде и видео презентацију о неколико последњих спустова.

            „Видимо велики потенцијал у развоју туризма, зато смо се определили да на и уз реку Драву вратимо живот, а то се ради тако што направиш манифестацију и позовеш људе да дођу на реку Драву. Пратили смо како то раде у другим државама и наишли смо и на „Весели спуст“ који организује Кајак клуб Ибар. То је једна манифестација којом бисмо испунили план. Туризам није спринтерска дисциплина, већ маратонска“, рекао је жупан Алан Буковник.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић истакао је да  треба честитати свима који су градили „Весели спуст“ у Краљеву, и медијима који су то сваке године преносили.

„Изражавамо задовољство због посете и пренећемо и оно што сматрамо позитивним и оно што сматрамо да није добро, да би они могли у  свом плану да припреме и отклоне негативно, а ми смо спремни сваку врсту помоћи да им пружимо“, рекао је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Представници Кајак клуба су задовољни што је ова манифестација препозната и ван гарница наше земље, додавши да ће настојати да буде и успешнија у будућем периоду. Они су истакли да као клуб имају обавезу да наставе тај континуитет и са свим другим институцијама побољшају и, кроз критике и похвале, унапреде манифестацију, своје искуство пренесу на наредне генерације које ће из године у годину унапредити одржавање овако велике и популарне манифестације.

            Стратешким планом који је општина Рабље об Драви донела пре неколико година, предвиђено је да развој и унапређење туризма буду приоритети. У складу са тим, план је да спуст организују следеће године.

         

 

26.Октобар 2015.

 

Отворена теретана на отвореном                                                   23.10.2015.

 

 

У оквиру пројекта „Подршка и промоција упражњавања здравих стилова живота младих на подручју града Краљева“, једна од активности је била и изградња теретане на отвореном. Поделом мајица ученицима краљевачких средњих школа, који су користили постављене справе, теретана на отвореном је симболично отворена. Справе за вежбање су постављене на, како је истакнуто, најквалитетнијем простору града Краљева, на травњаку поред шеталишта крај Ибра, недалеко од атлетског стадиона и спортских терена.   

Градоначелник Краљева Томислав Илић је изјавио да је ово пример добре сарадње локалне самоуправе и Канцеларије за младе са Министарством омладине и спорта. Он је истакао да ће бити још пројеката у сарадњи са овим министарством и изразио наду да ће грађани Краљева користити и теретану као што користе спортске терене крај Ибра.

Директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијаиловић изразила је наду да ће се грађани одговорно понашати према справама коко не би постале ругло, или пак опасност, за који месец. Она је такође рекла да је тражено, и да се надају, да град добије справе и за „Бориће“ и у парку иза нове хале спортова.

Како је изјавио координатор Канцеларије за младе града Краљева Никола Радевић, наредних дана, у зависности од временских услова, ученици краљевачких средњих школа, осим Пољопривредне школе, Нове техничке и Гимназије, који су данас били на практичној настави, имаће јавни час из физичког васпитања у теретани на отвореном.

Теретану на отвореном покрај Ибра могу да користе сви грађани Краљева.

      


Безбедност деце у саобраћају                                                      23.10.2015.

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са Предшколском установом и Полицијском управом Краљево, организовао је предавање посвећено безбедности деце у саобраћају. 

Према речима главног васпитача вртића „Пчелица“ Данијеле Терзић, након што су васпитачи имали једно предавање на ову тему, препознали су значај да то исто чују и родитељи, као први и основни стараоци и бринуоци о деци. Иако и у вртићима деца имају прилику да уче о безбедном понашању у саобраћају, родитељ је тај који много чешће и више има прилике да брине о безбедности деце у саобраћају.

            „Овим предавањем желели смо да подсетимо родитеље на њихову улогу у образовању и васпитању деце узраста до седам година, да им скренемо пажњу на то како да повећају безбедност деце у путничким возилима, науче децу како да возе бицикл и буду безбедни као пешаци у саобраћају“, истакла је Марија Илић, мастер безбедности саобраћаја, члан Савета.

            Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја Ненад Марковић указао је на то да је, а све у циљу повећане безбедности деце, потребно да оваква предавања буду посећенија. Он је изнео податак да највише деце погине у саобраћају као путници у возилу, те је стога веома важно да се скрене пажња родитељима колико је битно да користе седишта за бебе и појасеве.

„Када су питали министра за саобраћај Немачке шта се догодило да су имали смањење броја погинулих, он им је одговорио кратко и јасно – „порасла су она деца са којом смо радили од малих ногу“. Тако и ми покушавамо да кренемо од вртића, преко школа, да за 10-15 година та деца буду они активни учесници у саобраћају који ће бити знатно опрезнији од наше и генерације старије од нас“, истакао је Марковић.

            Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и даље ће организовати предавања посвећена безбедности деце у саобраћају, будући да већ поклања пажњу раду са најмлађима и едукацији родитеља, као веома важном сегменту свог рада.

        

 

Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату                           22.10.2015.

 

 

У знак сећања на дан када је пре 97 година српска војска ушла у Краљево и на српске војнике који су страдали у вихору рата, и оне који су преживели ратне страхоте, у Краљеву су данас положени венци на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника. Химну „Боже правде“ и „Посмртни марш“ током одавања почасти и полагања цвећа свирали су чланови Оркестра „27. септембар“.

            Наш град другу годину заредом обележава дан ослобођења у Првом светском рату.

Како истиче председник Скупштине Сретен Јовановић, не треба да заборављамо дане из своје историје, треба да пренесемо сећање на млађе генерације.

„Локална самоуправа ће 22. октобар обележавати као Дан ослобођења у Великом рату. Имамо потребу да знамо ко смо, шта смо и шта су нам корени, шта су све наши преци урадили да бисмо ми живели у држави која сада има оволико становника и оволику површину. Кроз историју се то мењало и ми треба да то пренесемо на млађе“, поручио је испред споменика посвећеног српским ратницима председник Скупштине града Краљева.

            Након полагања венаца, у Краљевачком позоришту је приређена свечана академија под називом „У част херојима!“.

            Пре него што се обратио гостима, и пре интонирања химне „Боже правде“, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић поздравио је улазак на сцену државне заставе, коју је носио капетан Полиције Владан Соврлић, заменик командира Треће чете у Петом одреду жандармерије у Краљеву. Беседник на академији је био доктор Драгољуб Даниловић, професор историје у краљевачкој Гимназији, председник Друштва историчара Рашког округа – Краљево.

За концепт и режију уметничког програма био је задужен директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић. Глумци Краљевачког позоришта казивали су реална сведочења оних који су преживели дочаравши нам време од пре готово стотину година. Њихове завршне речи су наша порука...

„Памтимо и не предајемо забораву.

Они ће живети док год их помињемо и гласно говоримо о њиховим делима.

Хероји Великог рата, слава Вам и хвала!“

      

      

 

 

Вежба „Бамби 2015“                                                                              22.10.2015.

 

 

У складу са „Елаборатом за извођење вежбе 'Бамби 2015'“, које је само израдило, Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева извело је прву вежбу цивилне заштите у Краљеву после три деценије. Како је процена угрожености показала да је објекат вртића „Бамби“ најугроженији од пожара, изведена је тактичко-показна вежба гашења пожара, евакуације и збрињавања угрожених.

Начелник Одељења Здравко Максимовић је са поносом истакао да је акција успешно извршена.

„Сви учесници предвиђени елаборатом вежбе су били на лицу места и реаговали како је требало. Било је неких ситних грешака, за које се надамо да ћемо у наредним вежбама да уклонимо“, изјавио је Максимовић.

Од дојаве да је у вртићу „Бамби“ избио пожар до доласка ватрогасаца је прошло само 120 секунди. Како је Максимовић објаснио, некада је и то много и зато грађани морају да воде рачуна о сопственој безбедности, да знају да употребе средства личне заштите, пре свега противпожарне апарате. Зато је запосленима у вртићу, у оквиру вежбе, показано како се правилно користи противпожарни апарат.

Уредбама је прописано да не само јавни објекти, већ и грађани у становима треба да имају противпожарни апарат и прибор за прву помоћ. Важно је и да постоји план реаговања у ванредним ситуацијама и да грађани буду упознати са њим, што је задатак овог одељења.

У овој вежби су коришћене урађене карте реаговања. Како кажу у Одељењу, припремају и карте угрожености свих објеката на територији Краљева, које ће грађане упознати са ризицима који им прете.

Планирано је да се тактичко-показна вежба цивилне заштите спроведе и у другим објектима Предшколске установе, а следећег месеца вероватно ће бити у вртићу „Плави чуперак“ у Ушћу.                   

 

 

Подела помоћи поплављенима                                   21.10.2015.

 

 

Помоћ за поплављене породице са територије града Краљева, преко Организације за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО), која спроводи пројекат подршке пољопривредницима у оквиру програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, поново је стигла у магацин „Аутотранспорта“ и код „Магнохрома“.

Организована је испорука семенске пшенице и јечма. Свако домаћинство је добило паковање од 200 кг јечма и 250 кг пшенице. Укупно 347 породица добило је ова семена. Ђубриво би требало да стигне наредног месеца.

Пројектом је завршена и подела преосталих пластеника - 41 домаћинство добило је пластеник, чиме се завршава тај програм за ову годину. Укупно је 121 дом добио пластеник.

По исказаном приоритету пољопривредника, треба још да буду испоручени садни материјал, кошнице и сточна храна.

Према речима помоћника градоначелника града Краљева Вукосава Коњикушића, програм помоћи мора бити приведен крају до Нове године.
    

 

20.Октобар 2015.

Најава вежбе „Бамби 2015“                                                 16.10.2015.

 

 

Први пут после 30 година, у нашем граду ће бити организована техничко-показна вежба цивилне заштите. Вежбу гашења пожара, евакуације и збрињавања угрожених, у вртићу „Бамби“ у Рибници, 22. октобра, од 10.00 до 11.00 часова, спровешће Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева.  

Начелник Одељења Здравко Максимовић је објаснио да се активност реализује најпре у вртићима, будући да се ради о деци, која су најугроженија категорија друштва, у смислу и реаговања и превентиве. Мало шта зависи од њих, они зависе од других – родитеља, оних који су у служби и других.

Он је подсетио на земљотрес који је све нас у Краљеву погодио.

„Ниједан становник нашег града се није осећао безбедно тих шест месеци, колико су трајала сеизмичка пражњења. Више од 700 регистрованих земљотреса је било. И данас, када бисмо питали грађане о упутствима за понашање у случају земљотреса, готово нико не би знао шта треба да ради у тој ситуацији“, рекао је Максимовић и замолио грађане у окружењу вртића „Бамби“ да се придржавају кућног реда и упутстава, да својим акивностимна не ометају учеснике вежбе и  воде рачуна о заузећу јавних површина.

Како је истакла Наташа Милић, помоћник директора Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, суштина вежбе је да се утренирају и деца и васпитачи односно комплетно особље Предшколске установе како ће се понашати у ванредним ситуацијама, будући да је законска обавеза установе - брига и заштита деце у сваком тренутку.

            Помоћ око реализације вежбе пружила је и Месна заједница Рибница, са председником Марком Станковићем на челу, а укључени су и Ватрогасно-спасилачка јединица – Сектор за ванредне ситуације – МУП, Саобраћајна полиција ПУ Краљево, Дом здравља Краљево, Одељење комуналне полиције Градске управе града Краљева, Општинска организација Црвеног крста Краљево, повереници цивилне заштите.  

            Планирано је да у наредним месецима организовањем вежбе буду обухваћени сви објекти Предшколске установе.