Одштампај Пошаљи
Вести
21.Новембар 2014.
Најава избора у месним заједницама

 Поводом предстојећих избора у месним заједницама на територији града Краљева данас су Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и градоначелник града Краљева Томислав Илић одржали конференцију за новинаре.

 

18.Новембар 2014.
Потписан Меморандум о сарадњи са Марибором

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и представници града Краљева угостили су током викенда делегацију из партнерског словеначког града Марибора, предвођену новоизабраним градоначелником Андрејем Фиштравецом. Одржано је неколико састанака с циљем да се дефинишу правци будуће сарадње и да се договори око будућих корака на успостављању конкретне пословне сарадње.

Свечани пријем био је прилика да градоначелници потпишу Меморандум о сарадњи. Њиме су дефинисани правци сарадње, који подразумевају програме рада и заједничке активности партнерских канцеларија који ће омогућити сарадњу на пројектима и поспешивање њихове имплементације, нарочито уз помоћ фондова EУ, јачање веза и међусобне сарадње јавних предузећа и установа кроз размену знања и искустава, јачање веза средњих и малих предузећа ради побољшања пословне климе, инвестирање и обуку за бржи рурални развој града Краљева, промовисање традиције и контаката културних и туристичких институција оба града, усаглашавање ставова и сарадње у области заштите и спасавања – цивилне заштите и промовисање вредности сарадње града Марибора и града Краљева.

            Градоначелник Краљева је захвалио жупану Фиштравецу што је за своју прву званичну посету, након што је недавно изабран за градоначелника Марибора, одредио град Краљево, који је спреман да јача међусобне односе.

„Договорили смо се да ћемо сарађивати, пре свега, у туризму и пољопривреди. Већ током наредне седмице две особе ће бити упућене у Марибор, где ће провести пет дана и конкретно се договарати о ономе о чему је разговарано за викенд. Надам се да ће се та сарадња проширити и на јавна предузећа, где смо већ утврили нека партнерства. Мислим да ће то бити на добробит оба града“, изјавио је градоначелник Краљева.

И градоначелник града Марибора задовољан је што сарадња не значи више само дружење, није само пријатељска, протоколарна, него се кренуло у потрагу за заједничким интересима преко којих се може направити неки конкретан посао.

„Сада смо дефинисали да можемо на подручју туризма правити програме који би били интересантни за Краљевчане и становнике из тог дела Србије, а да људи из Марибора и околине долазе у Србију. Договорили смо се да ћемо основати мешовито предузеће за продају пољопривредних производа. У Словенији веома мало хране производимо сами, чини ми се да је боље да се удружимо и једемо нешто из близине него што долази са других континената. Такође, могли бисмо сарађивати и на подручју водовода. Мариборски „Водовод“ је највећи у Словенији и ове године је постао најбоља комунална фирма у Словенији“, рекао је градоначелник Марибора.

Веома је битно и то да ће Краљево и Марибор направити заједничку канцеларију за европске и друге пројекте, где ће се радити на сарадњи, на разрађивању заједничких пројеката.

Према речима Фиштравеца, треба направити бизнис план за сарадњу на пољу економије, нешто конкретно „где смо потребни једни другима“.14.Новембар 2014.
Стамбена обнова Доситејеве улице

Градоначелник и заменик градоначелника града Краљева, на радном састанку у вези са Пројектом стамбене обнове дела Доситејеве улице после земљотреса у Краљеву, састали су се са пројектним тимом Консултанта (којег је ангажовала Развојна банка Савета Европе), одређеним за пружање техничке помоћи на реализацији Пројекта и тимом Јединице за управљање пројектом.

Састанак је организован у циљу утврђивања распореда даљих активности током припремне етапе Пројекта и делегирања задужења и задатака између тимова. Централним темама су обухваћени имовинско-правни аспекти, принципи уговорних односа између учесника у Пројекту и учешће крајњих корисника и стварање предуслова и динамика реализације тзв. теренских активности (геодетска мерења, геомеханички и геофизички истражни радови, званично утврђивање површина постојећих станова и образовање релевантних и потпуних база података).

Одређени су приоритети и програмиран рад тимова у следећем кварталу у складу са проценом времена потребног за ратификацију Оквирног споразума о кредиту и, тако, стварање услова за закључивање пратећих уговора и споразума између учесника у Пројекту и њихову имплементацију.   

„Овде се договарамо о могућим правним стварима које ће дефинисати одређене поступке и одређене кораке, а пре свега да направимо услове за пројектни задатак како бисмо ушли у реализацију односно израду пројекта, а пре тога да урадимо оно што је потребно – тзв. испитивање на самом земљишту. Надам се да ћемо врло брзо створити услове да кренемо у пројектовање овог дела насеља, а надам се и након тога изради главног пројекта и коначно изградњи овог врло важног пројекта за град Краљево“, изјавио је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић.

Луис Мицано, пројект менаџер Фонда за Западни Балкан, изразио је наду да ће пројекат бити ускоро и успешно завршен.

На захтев упућен из Министарства финансија Републике Србије, Административни савет Развојне банке Савета Европе, у јануару ове године, одобрио је кредит у износу од осам милиона евра за пројекат урбане регенерације дела Доситејеве улице. То је био предуслов за покретање Пројекта техничке помоћи за Пројекат стамбене обнове насеља у Краљеву.  
 
 
 


Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

 

Поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, који се обележава 15. новембра, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и ЕСТШ „Никола Тесла“, у сарадњи са Црвеним крстом Краљево, Саобраћајном полицијом Краљево, Ватрогасном јединицом и Хитном медицинском помоћи у дворишту школе организовали су Јавни час.

Учесници Јавног часа су присуствовали симулацији активности након саобраћајне незгоде, а могли су да разгледају и возила и опрему за специјалне намене. У дворишту школе засађено је дрво у знак сећања на жртве саобраћајних незгода.

Циљ обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је подизање свести о значају безбедности саобраћаја и могућности да се смањи број и последице саобраћајних незгода. Обележавање овог дана пружа прилику да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. То је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

            Према речима представника Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненада Марковића, подаци за ову годину за град Краљево су охрабрујући.

„Задржали смо тренд од прошле године, када је било 18 изгубљених живота, у односу на 2012. годину, када је било 26. Активности попут ове данас су један од начина на који покушавамо да утичемо на свест грађана да буде све мање жртава у саобраћају“, рекао је Марковић.

У Србији је прошле године погинуло 650 особа, 3.415 је тешко, а 15.029 лакше повређено.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 1993. године почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалих у друмском саобраћају Road Peace из Велике Британије. Уједињене нације су 26. октобра 2005. године усвојиле резолуцију, којом позивају на обележавање треће недеље новембра као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. У Србији се овај дан обележава од 2007. године.

 
 

           

  

 

14.Новембар 2014.
Млади пијаниста помаже Краљевчане

Хумани гест младог Краљевчанина Владана Мијатовића био је повод одржавања конференције за новинаре, коју је сазвао председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, сматрајући да такви гестови не смеју да прођу незапажено. О Владану и хуманитарној помоћи коју је донирао говорили су, осим председника Скупштине, и Владанов отац Радослав Мијатовић и представник Црвеног крста Краљево Рајко Крејов.

Владан је цео приход, око 3.400 долара, од првог солистичког концерта одржаног 7. октобра, на Краљевдан, у Карнеги Холу у Њујорку, на коме је промовисао свој нови албум, дао у добротворне сврхе – по 1.500 долара за народне кухиње Црвеног крста Краљево и Црвеног крста Крагујевац и манастиру Света Петка у Стублу – 400 долара.

Владан Мијатовић, први Краљевчанин који је наступио у Карнеги Холу, магистрирао је у Минхену, а већ три године живи у Њујорку. Његов менаџер Данијела Хаџи-Челиковић, иначе из Крагујевца, организовала је овај концерт. То није ни први, али ни последњи хуманитарни концерт који ће овај млади уметник одржати.

Према речима оца Радослава, Владан има у плану хуманитарне концерте широм Америке за помоћ Србији. За куповину клавира у београдском „Коларцу“ већ је одржао концерте у Њујорку и Вашингтону.  

Председник Скупштине је нарочито истакао један Владанов поступак, као и изјаву дату тим поводом – „Посебно сам поносан што сам дошао на идеју да будем први човек који је ставио опанке испод клавира и народну шајкачу на клавир као симбол српства. То се свима веома допало, јер је то ипак наша традиција“.

            Захваљујући овој донацији, према речима представника Црвеног крста Краљево, оброци у Народној кухињи Краљево за око 600 корисника, биће обогаћени свежим месом, што је веома значајно и за кориснике кухиње, али и за домаће произвођаче од којих се роба набавља. Народна кухиња у Крагујевцу има око 700 корисника.
 
 


13.Новембар 2014.
Уговори за стручну праксу и самозапошљавање

Градоначелник града Краљева и директор Националне службе за запошљавање, у оквиру мера активне политике запошљавања, на свечаности уприличеној у Градској управи, уручили су уговоре за стручну праксу, као и за пројекте самозапошљавања, за јавне радове односно субвенције послодаваца које у радни однос примају особе са инвалидитетом.     

Локалним акционим планом запошљавања за 2014. годину град Краљево је предвидео финансирање програма Стручне праксе. Око 170 лица ће на овај начин стећи своја прва искуства, како у јавним, тако и у приватним предузећима.

„Ми дајемо шансу тим људима да касније, када заврше стручну праксу, полажу државне испите и након тога траже запослење. Сва јавна предузећа су ограничена забраном запошљавања, али стичу се услови да се млади ипак упосле. Ове године у буџету је за запошљавање опредељено 18 милиона динара, а у наредној години биће опредељено сигурно двоструко више“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

За оне који су завршили факултете стручна пракса траје годину дана, за оне са вишом школом девет месеци и са средњом шест месеци.

Онима који започињу свој радни век, градоначелник је пожелео срећу и успех.

„Мислим да је ово само један корак у вашем даљем будућем раду. Надам се да ћете бити задовољни и ви и ваши послодавци. Овде ми, као Градска управа, нећемо стати. Према речима директора Националне службе за запошљавање, ми смо можда једина локална самоуправа у Републици која је за стручну праксу примила оволики број људи. Надам се да ћемо и наредне године ову праксу наставити“, поручио је градоначелник Томислав Илић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је добру сарадњу Националне службе за запошљавање и града Краљева, као и значајну улогу нашег града, који је дао шансу великом броју младих људи да нађу своје место на тржишту рада.

„Национална служба има своје приорите, запошљавање је наш посао. Посао локалне самоуправе није само запошљавање, она има и других приоритета, али је велики део средстава издвојила управо за ову намену. То је за нас посебан подстрек да у наредној години омогућимо значајнија средства на нивоу Владе и Националне службе како бисмо наставили овакву праксу и удружили своја средства са локалним самоуправама које у својим локалним буџетима препознају запошљавање као један од приоритета. Посебно радује да се број незапослених лица смањује, а број запослених се у односу на исти период прошле године повећао. Свима онима који се први пут запошљавају желим одрживост радног места, свим послодавцима који су се определили за ову меру желим да нађу добре сараднике“, поручио је Зоран Мартиновић, директор НСЗ. 

Према речима директора, око 250 лица у краљевачкој Филијали НСЗ може бити обухваћемо различитим мерама активне политике запошљавања до краја године. Уз лица која уз подршку локалне самоуправе добијају уговоре за стручну праксу, очекује се да око 60 особа са инвалидитетом буде ангажовано за јавне радове и да око 20 њих могу да покрену сопствени бизнис, као меру самозапошљавања.

Према подацима Националне службе за запошљавање, у граду Краљеву је на крају октобра било 12.937 незапослених лица.

 


 


 

 

 

Енергетска ефикасност у зградарству

 

Град Краљево био је домаћин дводневне обуке за консултанте у енергетској ефикасности у зградарству, у којој су учествовали представници петнаест општина са подручја Рашког, Расинског и Моравичког округа. Организатор је било Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије – Одсек за енергетску ефикасност и грађевинске производе, у сарадњи са Немачком организацијом за техничку сарадњу ГИЗ. Организаторе и учеснике поздравио је градоначелник града Краљева Томислав Илић. 

Према речима Аните Мраовић, менаџера ГИЗ-овог пројекта Енергетска ефикасност у зградарству, ово је трећа фаза пројекта започетог 2009. године и трајаће до краја 2016, односно наставак кампање, која је почела 2012. године, са ступањем на снагу Правилника о енергетској ефикасности, и трајала до децембра прошле године, под називом „Откријте енергију“.

„Пре месец дана почела је ова нова кампања која обухвата обуку људи који раде у релевантним одељењима у локалним самоуправама у правцу писања стратешких докумената која су потребна и на локалном и на националном нивоу за усмеравање инвестиција које долазе у нашу земљу на тему енергије и уштеде енергије. Основни задатак полазника овог курса, који би требало да буду део тима будућег енергетског менаџера, саветници за енергетску ефикасност у области зградарства, јесте да на локалном нивоу напишу стратегију за пласирање средстава у области уштеде енергије на нивоу њихове локалне самоуправе“, објаснила је Анита Мраовић.

Инжењери из Краљева предњаче у области енергетске ефикасности, истакао је представник Градске управе Краљева Александар Аврамовић, дипломирани инжењер архитектуре, један од првих носилаца лиценце за енергетску ефикасност. 

„Краљево се у том пројекту показало као један од лидера у Србији. Настојимо да ту позицију ојачамо и вероватно ћемо ући и у нове пројекте које ГИЗ буде спроводио у вези са енергетском ефикасношћу“, рекао је Аврамовић.

Локална самоуправа је, у складу са својим могућностима, кренула у енергетску санацију свог објекта. Следећи корак су школе и остали јавни објекти. Краљево је успело да скупи податке за 67 јавних објеката.

 

 

12.Новембар 2014.
Донација садница шљива

Данас је у магацину Аутотранспорта почела подела садница шљива за шест произвођача који су конкурисали у оквиру програма „Помоћ Европске уније за поплављена подручја у Србији“. Овај програм реализовала је Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација „ФАО“, у сарадњи са градом Краљевом.
Данас је подељено по 300 садница шљива за шест произвођача а наредних дана биће подељене саднице трешње, малине и купине.
Начин поступак и садње садница произвођачима је објаснио професор Михајло Николић са Пољопривредног факултета у Београду, који је је присутан у циљу контроле квалитета садница.
По речима Вука Коњикушића,помоћника градоначелника града Краљева и Драгана Чорбића председника Управног одбора Фонда за развој пољопривреде града Краљева интерес града је да све ове саднице буду посађене на територији Краљева а да је на жалост било мало интересовање пољопривредника за ову донацију иако су донатори били спремни да финасирају и већи број садница Укупан број садница које ће бити подељене је 9600 комада.
 
 
 

11.Новембар 2014.
Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Трећу годину заредом, град Краљево је обележио Дан примирја у Првом светском рату. На Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године делегација града, са градоначелником Томиславом Илићем на челу, положила је венац. Цвеће су положили и представници Рашког управног округа, Војске, Полиције, бројних удружења.

            Градоначелник Краљева је подсетио на немерљив допринос нашег града и суграђана у Првом светском рату. Он је истакао да сећањем на славне претке и одавањем поште показујемо да поштујемо традицију.

            Краљево је сачекало ослобођење са преполовљеним бројем становника. Од 5.000 становника, колико је било уочи рата, у једном тренутку је имало чак 100.000, због бројних избеглица, Владе која је боравила у нашем граду, трезора Банке Србије. Крај рата је сачекало са 2.300-2.500 становника.

Према речима Милана Матијевића, председника Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Краљево са поносом обележава овај датум јер је он представљао за Краљево почетак једне нове ере. Како наводи, нова влада у новоформираној држави изабрала је Краљево да буде индустријски центар.  

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији и обележава се 11. новембра. На тај дан, 1918. године, у специјалном железничком вагону мајора Фердинанда Фоша у француском граду Компијену силе Антанте потписале су примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат.

Главни мотив за амблем празника, који се носи на реверу у седмици која претходи празнику, јесте цвет Наталијина рамонда. То је биљка која расте углавном на истоку Србије, али и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Његова симболика је вишеструка. Назван је по краљици Наталији Обреновић и познат као цвет Феникс - чак и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, као што је из пепела Првог светског рата васкрсла српска држава. На амблему је и мотив траке Албанске споменице – медаље за спомен на повлачење српске војске која је претходила победи у Првом светском рату.

 

 

 Отворена улица "IV краљвачки батаљон" за саобраћај  

 

Реконструисана Улица IV краљевачки батаљон на Кеју пуштена је у саобраћај 10. новембра. Грађани су, како је истакао и градоначелник града Краљева Томислав Илић, приликом обиласка улице која је опет у функцији, добили једно прелепо шеталиште. С обзиром на то да реализацојом пројекта реконструкције улице у овом кораку није било предиђено постављање нових клупа и канти за смеће, већ у наредном, градоначелник је потврдио да уређивање није завршено.

„Изградња ове улице биће настављена. Надам се да ћемо и у наредној години наставити са реконструкцијом улица у граду“, изјавио је Илић.    

Вредност изведених радова је 46 милиона. Извођач је био ЈКП „Путеви“ Краљево. Саобраћајна површина је ужа него што је била, коловоз је сведен са седам на шест метара због смањења брзине, а проширена је и комплетна пешачка површина, где је уведена и бициклистичка стаза. Улица је дуга 460 метара. Како истиче директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић, ово представља наставак радова започетих пре две године на реконструкцији Чика Љубине улице. Формиран је један шетачки прстен који иде Чика Љубином улицом кроз парк, на „Главчића мост“, па саобраћајницом на бедем са рибничке стране, преко моста на Ибру, па Кејом опет до парка.

„Дирекција има готових пројеката који чекају реализацију. Отприлике смо сви опредељени да се крене у реконструкцију Улице октобарских жртава, која је најнеуређенија улица у овом делу града. Израђени су или је у току израда пројеката за неке друге улице у приградским насељима“, рекао је Нерић.

 

 

10.Новембар 2014.
Представници Берана у посети Краљеву
Градоначелник града Краљева, са својим сарадницима, угостио је председника Скупштине општине Беране Горана Киковића и његове сараднике.

Пре свечаног пријема, председник Скупштине општине Беране, иначе историчар, почасни председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године, њихових потомака и поштовалаца из Берана, посетио је споменик борцима Доњовасојевачке бригаде, који су пре 99 година изгинули на брду Врановац код Краљева. Он је, уз помоћника градоначелника Краљева Вукмана Ракочевића, присуствовао парастосу ратницима изгинулим у борбама на Јелици, Троглаву, Чемерну и Гочу у новембру 1915. године. Парастосу је началствовао изасланик епископа жичког протојереј Љубинко Костић, у присуству потомака и представника и других градова и општина – Ивањице, Лучана, Ариља, Чачка, Врњачке Бање, Војске, школа, удружења.

Састанак са представницима града Краљева био је прилика да се разговара и о другим видовима будуће сарадње, будући да је обележавање значајних догађаја вид културне сарадње, сматра Киковић. Он је изразио наду да ће се Краљево и Беране повезати и на економском плану, јер имају пуно заједничких интереса. Такође, упутио је позив градоначелнику Краљева да посети Беране са својим сарадницима.

Градоначелник града Краљева захвалио је госту што је дошао и обишао стратиште где је била велика битка.

„Надам се да ћемо на стогодишњицу велике битке на југозападном фронту у новембру 2015. године, која је идуће године, успети да направимо војничку цркву на врху Чемерна, како је и замишљено“, рекао је градоначелник Краљева. Он је такође истакао значај разговора о будућој сарадњи, нарочито привредној, економској.
06.Новембар 2014.
Пријем учесника

Четврти Међународни симпозијум студената свих студијских програма из свих научних области, СРМА 2014, одржава се у нашем граду од 6. до 8. новембра. Захваљујући студентима Факултета за машинство и грађевинарство Краљево, који имају пуну подршку својих професора, ово окупљање постало је међународно и традиционално. Ове године, поред учесника из градова широм Србије, на симпозијуму су своје радове изложили и студенти из Бугарске, али и из Нигерије и Либије, који студирају у Београду.

Ове године, у односу на претходне, било је знатно више радова студената са стране него са краљевачког факултета, што је, према речима председника Организационог одбора Катарине Чурлић, велики успех. Размена искустава на овај начин веома је значајна, каже Чурлићева, с обзиром на то да је ово јединствен скуп у Србији.

Организаторе и учеснике, првог дана симпозијума, примио је градоначелник града Краљева Томислав Илић. 

Према градоначелниковим речима, локална самоуправа је помогла овим младим људима који су стекли искуства на разним симпозијумима и ван граница наше земље, а затим их применили у свом граду, и наставиће да им помаже. Он је изразио наду да ће град и даље и боље сарађивати са младим академцима, који свој град представљају у најбољем могућем светлу и по највећем богатству – знању, на чему им је посебно захвалио.    
  

Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића >>>>

 
05.Новембар 2014.
„Школска партнерства“ у краљевачкој и немачкој техничкој школи
Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је представнике Машинске техничке школе „14. октобар“ Краљево са гостима из Немачке.

У оквиру пројекта Школска партнерства, који реализује немачка невладина организација ГИЗ, уз сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Машинска техничка школа „14. октобар“ је домаћин гостима из Немачке, представнику Техничке школе из Бајдена у Баварској и експертима ГИЗ-а. Пројекат се реализује у циљу успостављања и унапређивања сарадње техничких школа из Србије, које су у овој школској години уписале ученике у образовне профиле који се уводе у наш образовни систем уз подршку и логистику ГИЗ-а и техничких школа из Немачке.

            Према речима педагошког руководиоца Техничке школе из Бајдена Алојса Пехера и стручњака ГИЗ-а Хајнса Теа Нефауса, циљ партнерства техничких школа је побољшање образовања и стручности и ученика и наставника. Српски ученици имају прилику да добију стипендије и могућност да уче у немачким школама, а праксу обављају у немачким фирмама.

            Директор Машинске техничке школе „14. октобар“ Зоран Андријанић захвалио је градоначелнику и његовим сарадницима на пријему. Он је истакао значај партнерства школа за ученике и наставнике, додавши да је намера да се сарадња прошири и на локалне управе градова – Краљева и Бајдена, као и на компаније.

            Градоначелник Краљева Томислав Илић је рекао да се нада да ће се партнерство наше техничке школе са немачком, која има 72 партнерства са школама широм света, развијати, али и надограђивати. Према његовим речима, ово је лепа прилика и да град Краљево успостави сарадњу са немачким градом Бајденом не само у сфери образовања, већ и привреде, економије.

Након пријема код представника града, гости су посетили и два краљевачка предузећа – „Радијатор инжењеринг“ и „Евротехна“.  
 
 

 

03.Новембар 2014.
Састанак са помоћником министра просвете
31.Октобар 2014.
Састанак са представницима безбедносних структура

У циљу сагледавања безбедносне ситуације у граду Краљеву, али и на територији Рашког округа, градоначелник града Краљева Томислав Илић, са председником Скупштине Сретеном Јовановићем, својим помоћницима и члановима Градског већа, организовао је први састанак са институцијама релевантним за област безбедности. Састанку су присуствовали заменик начелника Полицијске управе Краљево Горан Тодоровић, начелник Безбедносно-информативне агенције Драган Перендија, начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић, командир Одреда жандармерије Дејан Луковић, виши јавни тужилац Милош Бзенић, основни јавни тужилац Аврам Антонијевић, председнице Вишег суда Биљана Николић, Основног суда Злата Ђорђевић и Привредног суда Милена Бакшуновић, управник Окружног затвора у Краљеву Драшко Вељковић.

Састанак је организован како би се увидело каква је безбедносна ситуација у Краљеву и какве проблеме ове институције имају у раду, а у којима локална самоуправа може да помогне.

Према речима градоначелника Томислава Илића, с обзиром на то да многи учесници данашњег састанка не покривају само територију града Краљева, већ и Рашког округа, разматрана је и безбедносна ситуација у округу и, како је навео, и у граду Краљеву и у Рашком округу, она је изузетна.

            На састанку се, између осталог, могло чути да је граду потребан Савет за безбедност, у чији рад би били укључени сви они који су присуствовали састанку. Било је речи и о предностима увођења видео надзора. Како је речено, проценат расветљавања кривичних дела већи је него прошле године, а евидентирана је велика количина шверцоване робе, цигара, дроге.

            Уочен је пораст малолетничког криминала, као и повећање броја тешких кривичних дела, за које је изречена казна од 30 до 40 година затвора. Такође, уочено је да све више жена бива ухваћено у крађи, као и да је све више случајева привредног криминала.

Предочено је и да Тужилаштво има велики број предмета преузетих са подручја Косова и Метохије. Упућена је молба да се нађе простор за складиштење одузете робе у кривичним поступцима.

            На састанку је указано на велики број извршења за неплаћене комуналије и струју. Чак 21.000 наших суграђана је добила извршна решења, али, ти грађани су толико сиромашни да најчешће не постоји ништа што би могло да им буде зеплењено, речено је.

Основни суд ће наредне године бити реновиран, а локална самоуправа ће заједно са Судом учествовати у решавању проблема паркинга, речено је.

            Истакнуто је и то да је град Краљево, након потписаног меморандума са Министарством правде, обезбедило две канцеларије у Општинској стамбеној агенцији, у којима ће се налазити повереници за лица осуђена на казне затвора до годину дана, нехатне починиоце кривичних дела односно починиоце блажих кривичних дела, који ће казну издржавати радом у јавном интересу у јавним предузећима и установама.

            Састанак је био прилика и да се истакне досадашња добра сарадња, да се изнесу предлози и нађу начини како би се безбедност у граду подигла на што виши ниво, али и да се сагледају проблеми у самом функционисању институција -учесника састанка у чијем решевању би град могао да помогне.  

 

 


30.Октобар 2014.
Посета деветочланој породици Пешића из Самаила

Породицу Пешић, Томислава и Гордану, и њихово седморо деце, који живе у Самаилима, посетили су градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик Милун Јовановић, начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево. Најмлађе дете има шест месеци, а најстарије 11 година. Четворо иде у школу. Родитељи немају сталан посао. Живе у у две мале просторије, без купатила. Део помоћи за завршетак куће прикупљен је захваљујући медијима, који су покренули акцију помоћи овој деветочланој породици. Донатор, наш човек из Ракове код Чачка, који живи у Француској, донирао је грађевински материјал и домаћини су почели да зидају спрат.

Како је приликом посете Пешићима изјавио градоначелник, град ће се сигурно прикључити акцији и помоћи овој многочланој породици и у изградњи куће и у стварању услова за нормалан живот.

„Град ће свакако стати иза ове акције. Обезбедићемо им услове за пристојан живот. Надам се да ће, осим града, бити ту још других донатора, које ћемо ми свакако анимирати, да помогну овој породици да кућу приведе намени и да пре зиме буде усељена. Град ће, у складу са својим могућностима, покушати да реши запослење бар једног од чланова породице, како би имали редовне приходе да би деци могли да помогну“, рекао је градоначелник Краљева. 

Апел за помоћ породици Пешић упућен је свима који имају могућности да им помогну.
 
 
 
 
 

29.Октобар 2014.
Представљена поставка у част предака

Борећи се против историјских заборава, град Краљево је део простора у Свечаној сали Градске управе посветио онима који су га водили до 1941. године.   Поставка у част краљева крунисаних у Жичи и предратних челника нашег града, представљена је данас кроз „сажету историју Краљева“ и кратак музички програм.

 „Ако ми будемо заборавили њих, тако ће и они који долазе иза нас заборављати нас. На овај начин, ми поручујемо будућим генерацијама да памте оно што се никако не заборавља, а то су људи. То је време успона и падова, свадбарења и бугарења, а било је тога у овом граду на претек“, рекао је Милош Милишић, члан одбора за обележавање значајних датума у историји нашег града, који је и водио програм.

Беседничар на данашњем догађају је био историчар Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево.

„Свечано отварамо један део прошлости града Краљева који је до сада био скрајнут и запостављен. То је велики период, са бројним учесницима. Овде сам првенствено пажњу посветио бившим председницима општине, од њиховог увођења у власт 1838. до 1941. године. Они су имали значајног утицаја на развој града, у своје време су били уважавани и цењени у граду Краљеву. Међутим, после неког периода, ми смо их избрисали из сећања. Ово је леп повод и прилика да се поново сетимо њих и неких времена када је Краљево било можда једно од највећих градилишта у Србији, када су се градиле две велике фабрике, мост, читаве колоније за раднике и велики број странаца. Све је то било значајно за развој нашег града, а ми смо веома мало пажње посвећивали томе. Ово је најсажетија историја града. На неки начин ће нас подсећати и терати да и даље истражујемо и подсећамо се тих времена када је Краљево било веома цењено, како у Србији, тако и даље“, рекао је Драшковић.

Присутнима се обратио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, иницијатор да се „заборављени председници општине краљевске“ спасу заборава.

„Задовољан сам због данашњег догађаја, јер сам ја био непосредни иницијатор да одужимо дуг према онима који су водили овај град, који су се крунисали у Жичи. Био би грех да се не сећамо дела наше историје јер, после нас, неко би се још мање сећао када не би били одужени дугови. Мислим да је тиме исправљена једна велика неправда. Још једна коцкица у историји Краљева ће бити сложена. Ко заборави своју историју, не заслужује своју будућност. Овде ћемо имати још један доказ историје колико краљева и када је крунисано у седмовратој Жичи“, поручио је Сретен Јовановић.

У музичком делу програма наступили су професори Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – Драгана Манојловић, соло певање, уз пратњу на клавиру Марка Голоскоковића.

 


 

 

 

Посета делегације Тениског савеза Србије                 29.10.2014.

 

 

Делегација Тениског савеза Србије, предвођена селектором Дејвис куп репрезентације Богданом Обрадовићем и менаџером ТСС Чедомиром Шошкићем, састала се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Град Краљево је истакао кандидатуру за одржавање првог кола Светске групе Дејвис купа, за меч Србија-Хрватска, од 6. до 8. марта 2015. године. То је и био повод посете челника ТСС, како би се упознали са тим да ли град и нова краљевачка хала спортова, која ће ускоро бити и званично отворена, испуњавају услове да тениска репрезентација Србије, у првом колу Дејвис купа, угости селекцију Хрватске. Они су домаћине упознали са тим да постоје и одређени стандарди Међународне тениске федерације (ITF) које треба испунити.

            Градоначелник Краљева је захвалио људима из Тениског савеза Србије на посети и подршци.

„Могу слободно да обећам да ће нова хала и комплетна инфраструктура у граду бити спремни за овај меч. Надам се да ћемо испунити све стандарде које захтевају од нас и да ће тај меч бити одржан у Краљеву“, рекао је градоначелник Илић.

„Краљево је велики спортски град. Један од разлога зашто хоћемо да организујемо Дејвис куп у Краљеву јесте да бисмо ширили тенис широм Србије. Знамо колико навијача имамо у Краљеву и сигурно да би овде била фантастична атмосфера. Већ смо посетили хотеле и видели да имате изузетан смештај. Отићи ћемо и до нове хале. Постоје одређени стандарди Међународне тениске федерације који морају да се испуне. Ја сам убеђен да је све уређено како треба, по правим стандардима. Потребно је још неколико пута сести за сто са људима који воде град и да направимо детаљан план“, рекао је селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић.

Како је најављено, Краљево би сада требало да посети техничко-стручна служба ТСС, а након њиховог извештаја Међународној тениској федерацији, и комисија Федерације, зарад комплетног извештаја.

Након пријема, домаћини су са гостима обишли и нову халу спортова у којој би, ако сви услови буду испуњени, требало да буде одржан овај велики спортски догађај.

 

 

 

 

28.Октобар 2014.
Комеморација поводом смрти Радомира Јовановића

IN MEMORIAM

 

РАДОМИР – РАДЕ ЈОВАНОВИЋ

23.02.1960-26.10.2014.

                                                    

У недељу, 26. октобра 2014. године, након кратке и тешке болести, у 55. години, преминуо је Радомир - Раде Јовановић, помоћник градоначелника града Краљева.

Радомир Јовановић је рођен 23. фебруара 1960. године у Краљеву.

Основну и средњу школу је завршио у Краљеву. Струковне студије економије, смер банкарство и финансије, завршио је на Београдском универзитету.

У краљевачком предузећу „Магнохром“, од 1986. до 1990. године, био је председник Комитета омладине.

Од 1990. до 2002. године се бавио приватним предузетништвом.

Од 2002. до 2006. године је био координатор Народне кухиње Црвеног крста Краљево.

Од 2006. до 2010. године је радио као комерцијалиста у АЛКА трговини”.

Од 2010. године је био запослен у Спортском центру „Ибар“ на пословима управника спортских објеката.

На местo помоћника градоначелника града Краљева за социјалну политику, социјална питања и спорт je постављен 2012. године.

Награђиван је више пута из области хуманитарног и спортског рада.

За собом је оставио супругу и сина. 

Радомир Јовановић је сахрањен у уторак, 28. октобра 2014. године, на гробљу у Кованлуку.

 

            На комеморацији су говорили градоначелник града Краљева Томислав Илић и председик Градског одбора Социјалистичке партије Србије Мирољуб Балтић.

Од Рада Јовановића, након опела код породичне куће у Ратини, опростио се и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

 

 Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића

 Обраћање председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића

 Обраћање председника ГО СПС Мирољуба Балтића


 28.Октобар 2014.
Отворена „Школица живота“ у Сирчи


Фондација Новак Ђоковић данас је у селу Сирча код Краљева свечано отворила Школицу живота” у оквиру Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“.

Предмет пројекта је помоћ предшколском образовном систему у смислу проширења капацитета, али и увођење нових и специјализованих програма у девастираним општинама, тамо где програми нису доступни деци. Њиме је до сада обухваћено више од 100 деце која нису имала никакав приступ предшколском образовном систему. Прогјекат подразумева и стручно усавршавање васпитача који ће радити у новоотвореним „Школицама“, али и другим предшколским установама.

У адаптацију просторија у Сирчи, обуку васпитача, куповину наставног материјала и играчака, Фондација је уложила 3.350.000 динара, а део новца уложио је и град Краљево. У простору дворишта ОШ Јован Цвијић у Сирчи, опремљене су две просторије за око 30 малишана узраста три до пет и по година, и за још 13 који ће похађати припремни предшколски програм.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, учешће града у овом пројекту било је око 800.000 динара. Он је изразио наду да ово неће бити једини пројекат у коме ће град Краљево учествовати са Фондацијом „Новак Ђоковић“.

Веома смо срећни што данас отварамо четврту Школицу живота”. Током протеклих неколико месеци вредно смо радили у жељи да деци у Краљеву обезбедимо још један простор у коме ће са својим другарима моћи да похађају васпитно-образовни програм. Поред адаптације простора у оквиру ОШ Јован Цвијић”, наш циљ је да реализацијом овог пројекта кроз обуке за професионално усвршавање, оснажимо васпитаче и укључимо заједницу у важна питања која се тичу раног образовања њихове деце. Заједничким напорима имамо прилику да унапредимо рани развој већем броју деце и, на примерима добре праксе и размене искустава, унапредимо програме према потребама локалне заједнице”, изјавила је приликом свечаног отварања Горана Џуџа Јаковљевић, пројектни менаџер Фондације.

Милена Бугариновић, директорка Основне школе Јован Цвијић”, са великом радошћу, уступила је просторије ове установе за потребе реализације програма и пружила значајну подршку.

С обзиром на то да је објекат био у сивој фази, адаптација је обухватала комплетне радове на завршетку споља и унутра. Након урађене термоизолације, фасадерских радова и уградње спољашње столарије, постављена је надстрешница преко целог улазног трема, санирано степениште и изведена прилазна рампа. Урађен је и нов развод водоводне и каналазицоне мреже, и у складу са потребама вртића изведен и нов развод централног грејања по просторијама.

Овај пројекат је веома важан у развоју деце предшколског узраста, посебно из сеоских средина. Изузетно смо захвални Фондацији на пруженој прилици да будемо део овог пројекта. Преуређени простор, који данас отварамо, пружа могућност креативног развијања деце и њихову укљученост у институционални облик васпитања и образовања. Драго ми је да је град Краљево препознао значај и обезбедио место где ова деца могу квалитетно да проводе време, учећи и играјући се“, изјавио је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

Програм Школице живота осмишљен је да би предшколско образовање било доступно деци из социјално угрожених средина, као и деци са сметњама у развоју.

Срећни смо што ће деца Сирче добити потребно стимулативно окружење за даљи развој. Захваљујемо Фондацији Новак Ђоковић у име деце, родитеља и Предшколскe установe“, истакла је Драгана Митић, директорка Предшколске установе „Олга Јoвичић Рита“.

Имплементациони партнер пројекта „Школице живота - заједно за детињство“ је ЦИП - Центар за интерактивну педагогију. Захваљујући њиховој стручној помоћи - како да се опреме и организују, затим организацији рада са децом, обукама запослених, унапређењу сарадње родитеља и установе, „Школице живота” постају простор за игру и учење наших најмађих и место сусрета целокупне заједнице.

Ово је четврта Школицаотворена у Србији. Осим у Сирчи, Книћу, Љигу и Рашки, Фондација ће до краја године отворити и „Школице“ у Владичином Хану и Мерошини.
 
 

 

28.Октобар 2014.
11.ванредна седница Градског већа

На данашњој седници Градског већа града Краљева донета су следећа решења, закључци ...>>>>>


24.Октобар 2014.
Седница Штаба за ванредне ситуације и јавни час у Сирчи

Градски штаб за ванредне ситуације града Краљева у петак, 24. октобра, седницу Штаба одржао је у селу Сирча. Командант Штаба, градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, начелник Штаба Радоица Кочовић, представници Црвеног крста Краљево и други чланови Штаба посетили су месну заједницу чији су мештани недавно самоорганизовано уређивали корито реке и потока.

Према речима градоначелника Краљева, то и јесте један од разлога што су имали седницу Штаба управо у овом селу. Данас су се подршци локалне самоуправе придружили и чланови Штаба и Црвеног крста одржавши јавни час о томе како се треба понашати у ванредним ситуацијама малишанима који похађају Основну школу „Јован Цвијић“ у Сирчи. Како је истакао градоначелник, подршка је најпре пружена деци предшколског узраста и до четвртог разреда.

Начелник Радоица Кочовић и представници Црвеног крста учили су децу како правилно реаговати у непредвиђеним ситуацијама. Јавни час имао је добар одзив. Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе Здравко Максимовић најавио је да ће Градски штаб наставити континуиране јавне часове у основним школама.

„Едукација младих и превентивни рад су јако важни. У пракси се показало да није довољно само новчано улагање, већ је циљ да се сви укључе и буду упознати са правилима понашања у ванредним ситуацијама. Најбитније је да генерације које стасају на време упознамо са изазовима који могу да се јаве, поготову што се степен ризика повећао после свих ових дешавања у последњих, рецимо, десет година, везано за елементарне непогоде од земљотреса, шумских пожара, поплава, огромних изливања водотокова првог реда“, изјавио је Максимовић.

Он је најавио и штампану публикацију „Породични приручник у ванредним ситуацијама – да ли знате како да заштитите себе и своју породицу од последица ванредних ситуација?“, која ће бити дељена деци.
 
 
 

23.Октобар 2014.
Трибина Савета за родну равноправност
                      
22.Октобар 2014.
Посета војницима и жандармерији у Копненој зони безбедности

„Није вам лако људи. Ко није паковао торбу, поздрављао се са својим најмилијма и одлазио на терен тај незна шта је мука“.
Речима  једног од гостију био би обележен обилазак градоначелника града Краљева Томислава Илића, Бобана Ђуровића председника Општине Врњачка Бања, Матеје Мијатовића начелника Рашког управног округа, Данета Станојчића, одборника у скупштине Врњачке Бање, Горана Тодоровића,  заменика начелника полицијске управе Краљево, генерала Маринка Павловића, команданта II Бригаде КОВ Србије и Дејана  Луковића, командира одреда Жандармерије, припадницима II Бригаде КОВ Србије који се налазе у бази Шушњак у Копненој зони безбедности на администартивној линији са Косовом и Метохијом и припаднике Жандармерије из Краљева на административном прелазу Мердаре.
Идеја за ову посету потекла је од градоначелника града Краљева Томислава Илића, који је желео да обиђе војнике и припаднике жандармерије из Краљева и да се сам увери у каквим условима живе и раде. Градоначелник је и једнима и другима на поклон од града Краљева донео по велики телевизор а председник општине Врњачка бања видео пројектор како би им олакшали време проведено на терену.

Генерал Маринко Павловић, команданта II Бригаде КОВ Србије који је добитник овогодишњег признања заслужног грађанина Краљева рекао је да је признање које је он добио признање за све припаднике ове бригаде и да је веома поносан на све њих.                                             


Градоначелник града Краљева Томислав Илић


Бобан Ђуровић председник Општине Врњачка Бања

генмерал Маринко Павловић командант II Бригаде КОВ Србије

Дејан Луковић, командир одреда Жандармерије

 

Градоначелник Краљева и гости присуствовали су вежби припадника војске у којој је приказан један од већих проблема са којим се сусрећу а то је нелегална сеча шума од стране непознатих веома наоружаних лица.

 

Посетом припадницима Жандармерије који се налазе у Мердарама нико од присутних гостију није био задовољан јер су услови у којима реде на веома лошем нивоу. По речима начелника Рашког управног округа Матеје Мијатовића сви ће се потрудити да им се обезбеде бољи услови за живот и рад, јер ако криминалци које они хапсе имају одличне услове у затворскиом јединицама држава мора и њима који су најзаслужнији за чување државе, да обезбеде боље услове.
 

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић

22.Октобар 2014.
96. година од ослобођења Краљева

Поводом 96 година од ослобођења Краљева у Првом светском рату, 22. октобра, на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године положени су венци. Својим славним прецима којима је споменик посвећен поклонили су се представници града Краљева предвођени председником Скупштине града Сретеном Јовановићем, делегације Рашког управног округа, Војске, Полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Удружења породица палих бораца, Удружење ратних војних и мирнодопских инвалида, Кола српских сестара – Подружница Краљево и других друштава и организација.

            Председник Скупштине Сретен Јовановић, у име града, који је ове године преузео организацију, захвалио је Друштву за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, које је до сада било организатор обележавања овог значајног датума.            

„Мислим да је обележавање овог догађаја враћено у ону институцију власти која је требало о томе да води рачуна и раније. Наша је обавеза да важне датуме из историје свог града никада не заборавимо нити их препустимо прошлости, забораву. Да није било жртава у свим нашим ослободилачким ратовима, ми бисмо вероватно били још мањи него што јесмо“, рекао је председник Скупштине подсетивши на податак да је пре почетка Првог светског рата Краљево имало 5.000 становника, а крај рата дочекало је са 2.000.

Председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Милан Матијевић позвао је грађане да Споменик српским ратницима на истоименом градском тргу поштују, да то поштовање преносе на млађа поколења и да га не скрнавимо.

„Споменик је изграђен 1933. године прилозима ратника и грађана Краљева, а освештан 1934. Он је симбол стремљења српског народа ка слободи. Представљен је у облику војника који има и ратничка одликовања и опанке једног сељака, који држи заставу до срца, пушку чврсто у десној руци. Окренут је према северу, одакле је долазио непријатељ. Налази се на постаменту који представља државу јаку као стена. Означен је државним симболом, грбом, са крстом. У нишама се налазе места са битака у којима је учествовала српска војска борећи се за ослобођење Србије. У платоу постамента се налазе таласи, симболи Плаве гробнице, у којој је сахрањено много српских војника, и наших Краљевчана, на путу до слободе“, објаснио је симболику Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године Милан Матијевић.  

 Свечана академија поводом ослобођења Краљева у Првом светском рату

 

„...Ми који дане меримо сунцем слободе по Милутиновој сенци, ово вече посвећујемо сећању на њих – ратнике – ослободиоце.

Ми Краљевчани вечерас узносимо своје скромно уздарје њима који су се са бојишта вазнели у бесмртнике.

Ово је ноћ нашег заједничког сећања на хероје Великог рата...“

 

Свечаном академијом „У славу хероја“ одржаном у Краљевачком позоришту, Краљево је одало почаст својим ослободиоцима у Првом светском рату.

Уз химну Републике Србије „Боже правде“, у извођењу Оркестра 27. септембар, потпуковник Одреда жандармерије Милорад Јовановић је унео на сцену српску заставу.

Присутне је поздравио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева.

„Наш однос према историји мора да се мења. Морамо поштовати оне који су били пре нас, морамо да поштујемо садашњости да бисмо имали шта да оставимо будућности. Наша прошлост је увек била наша поука и некада треба да се учимо и на својим грешкама, мада би боље било на туђим. Првенствено, морамо познавати своју историју и покушати да буде што мање ратова. Нормално, ми ћемо се увек бранити, али после свега, када прођу године, деценије, оне који су дали животе да бисмо ми данас живели у слободи морамо памтити, морамо поштовати, преносити то на своје наследнике“, изјавио је Сретен Јовановић поводом обележавања Дана ослобођења.

Беседничар на Свечаној академији је био Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. Он је подсетио на велики број учесника рата из нашег града, али и страдалих далеко од завичаја за нашу слободу.

            Глумци Краљевачког позоришта су извели програм базиран на реалним сведочењима оних који су преживели и остали трајна успомена на херојско време Првог светског рата.

„Текст је веродостојно сведочанство онога кроз шта су прошли наши дедови. Ниједан писац, ниједан песник не може да напише већу оду страдалништву Срба него што су реална сведочења тих људи“, каже Миодраг Динуловић, директор Краљевачког позоришта, задужен за концепт и режију уметничког програма.

            У музичком делу програма наступили су професори средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“, фрулаш Срећко Перчевић и Милош Милишић.

  Говор председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића

  Беседа Милана Матијевића

 

 

                КЗН Савета за родну равноправност                                        22.10.2014.

 

 

Савет за родну равноправност града Краљева, основан на седници Скупштине града Краљева децембра 2013. године, априла 2014, Решењем Скупштине, добио је и чланове - седам представника свих парламентарних странака, и власти и опозиције. О формирању и планираним активностима Савета за родну равноправност, на конференцији за новинаре, говорила је председница Лидија Павловић, заменик секретара Скупштине града Краљева.

Према речима Павловићеве, пут за оснивање Савета је био дуг, годинама се радило на томе. Како наводи, радно тело је успело да, уз подршку удружења „Феномена“ из Краљева и других релевантних фактора – Полицијске управе, Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање, успе да, уз промену Статута града Краљева, дође до формирања Савета.

„Претходно смо радили на изради локалног акционог плана од 2014. до 2018. године, који је усвојен на Скупштини. Он има три стратешка циља – изградњу институционалног оквира за спровођење политике родне равноправности у граду Краљеву, повећање учешћа жена у доношењу одлука и унапређење система заштите жена жртава насиља и насиља у породици“, рекла је председница Савета и најавила бројне активности.

Неке од њих су и повећање капацитета надлежности и видљивости тела за родну равноправност полова, увођење родне перспективе у градске активности и институције чији је оснивач локална самоуправа, увођење принципа равноправности у програме запошљавања и самозапошљавања у складу са законом о родној равноправности.

Како наводи Лидија Павловић, жене су јако мало заступљене у телима у којима се одлучује. У Краљеву није било жена на месту градоначелнице или председнице Скупштине града, а број жена на директорским местима мало се повећао.

„У саветима месних заједница има веома мало жена. Месне заједнице су углавном на руралним подручјима те жене и нису посебно заинтересоване за учешће, а и оне које јесу, не могу да дођу до изражаја. Савет има намеру да то промени. С обзиром на то да се расписују избори за савете месних заједница на територији града Краљева, Савет за родну равноправност ће радити кампању „Бирај равноправно“. Покушаћемо да у разговору са грађанкама и грађанима променимо њихово мишљење и да их мотивишемо да се укључе у рад месних заједница“, рекла је Павловићева, напоменувши да су у само две месне заједнице жене председнице, у Витковцу и Каменици, и да оне изузетно добро раде.

Савет ће свој пилот пројекат, организовање већег учешћа жена у месним заједницама, активно спроводити у Ушћу, Самаилима и Милочају.

На конференцији за новинаре је најављена и трибина „Повећање учешћа жена у саветима месних заједница“, заказана за четвртак. Гошћа трибине ће битиг социолошкиња Вишња Баћановић, која ће говорити о потреби укључивања жена у све видове и поља рада, нарочито у савете месних заједница.

Како наводи председница, Савет за родну равноправност је имао представника и у раду Савета за запошљавање, при чему је апеловао на усклађивање занимања. Акционим планом је предвиђено да Савет добија родну статистику од Градске управе и предузећа и установа града, што се тиче запошљавања.

Како Савет има могућност сарадње са другим градовима и општинама у земљи и иностранству, најављено је и потписивање Протокола о сарадњи Краљева, Крагујевца и Крушевца, будући да су градови већ сарађивали.

У плану је и оснивање женске парламентарне мреже односно женске одборничке групе у Скупштини града, рекла је Лидија Павловић, председница Саветаза родну равноправност града Краљева.

  

21.Октобар 2014.
Прва радна седница Савета за заштиту животне средине

Дана 21.10.2014. год. одржана је Прва радна седница Савета за заштиту животне средине, на којој је разматран предлог Одлуке о изменама и допунама Програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средиене за 2014. годину, за који је Савет дао позитивно Мишљење, које је достављено Градском већу уз предлог Одлуке . Такође, је разматрана актуаена проблематика у области заштите животне средине на територији града Краљева, дефинисане су циљне групе и договорена је динамика активности у циљу побољшања имплементацију усвојеног Локалног плана урављања отпадом града Краљева и учешћа Савета у изради нацрта предлога Програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине за 2015. годину.
 
 
 

21.Октобар 2014.
Конференција за новинаре поводом Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату

Поводом обележавања 22. октобра, Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату, одржана je конференција за новинаре. О значају сећања на овај значајан догађај, као и о програму припремљеном за прво обележавањe ослобођења Краљева у Првом светском рату, говорили су председник Скупштине Сретен Јовановић и чланови Одбора за обележавање – председник Миша Милосављевић и чланови - песник Милош Милишић, редитељ Миодраг Динуловић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић.

Краљево први пут обележава дан када је ослобођено у Првом светском рату, а придружило се и обележавању 100 година од почетка Великог рата, што је део великог државног пројекта. Град је много претрпео у овом, као и у другим ратовима. До сада је Друштво за неговање ослободилачких ратова „Јово Курсула“ углавном било носилац активности, а ове године је град организатор.

„Србија је 1914. године имала четири милиона становника, а у Првом светском рату је изгубила 1.180.000. На ратиштима на којима је војевала српска војска, 379.000 војника и официра је оставило кости. Краљево је 1914. године имало 5.000, а завршетак ратних операција дочекало је са 2.000 становника. То говори о великом страдању нашег народа. Октобар је месец поноса, отпора, бола и пркоса“, рекао је Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева.

Према речима Милоша Милишића, Одбор за обележавање овог значајног датума има за циљ не само организацију прославе и обележавања, већ, пре свега, да се бори против краткотрајног памћења.

„Ми немамо права да заборављамо. На овај начин ми поручујемо забораву „збогом“ и поручујемо онима који ће после нас доћи да ни они неће имати право да забораве оне људе који су проливали крв за нашу и њихову будућу слободу. Ко год је пролио кап крви, заслужује велики пијетет, поштовање и ми на овај начин њима кажемо – хвала“, поручио је Милишић.

Редитељ Миодраг Динуловић најавио је Свечану академију „У славу хероја“, тј. у славу оних који су задужили све нас у Првом, отаџбинском, Великом рату.

„Град Краљево, глумци Краљевачког позоришта, Друштво „Јово Курсула“, професори Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Оркестар 27. септембар, 50 метара иза леђа популарног Милутина, одаће пристојну и достојну пажњу и поштовање онима који су заслужни за то сунце слободе које меримо Милутиновом сенком на овом великом тргу. Државну заставу, коју ће дочекати председник Скупштине, који ће се и обратити на Академији, унеће официр Одреда жандармерије. Трудићемо се да то вече протекне у најдубљем пијетету. Костур за манифестацију је текст „Солунци говоре“ Антонија Ђурића, реална сведочења оних који су преживели и остали трајна успомена на херојску епопеју 1914-1918. године“, рекао је Динуловић.

Милан Матијевић, који ће бити беседничар на Академији, о односу нашег народа према херојима каже:

„Наш народ памти ликове и дела ратника са овог подручја који су оставили кости на многим ратиштима, поштује жртве које су своје животе узидале у темеље слободе Србије, слободе Краљева. На подручју Краљева постоји 57 споменика и разних споменичких обележја – спомен-црква, спомен-звонаре, спомен-чесме, споменици фигуралног облика, спомен-плоче, крајпуташи, споменици на сеоским гробљима. На сутрашњем дану, придружујемо се државном програму и евоцираћемо успомене, показаћемо висок степен поштовања и пијетета према тим нашим славним ратницима. Свако име урезано на споменицима говори о херојству, храбрости, пожртвовању да се Србији донесе слобода“, објаснио је Матијевић.

 На Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату, у 11.00 часова, на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, биће положени венци, а у 19.00 часова, у Краљевачком позоришту, биће одржана Свечана академија.

 21.Октобар 2014.
Пријем поводом награде за постигнућа у интеграцији Рома

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је представнике Удружења „Руке пријатељства“. Повод данашњег пријема је била награда за пројекат „Мајка-дете образовни програм“, партнерски програм пет организација из Србије, чији представник је ово удружење. Награђени пројекат за циљ има јачање родитељских компетенција мајки, са фокусом на важност улагања у рани дечји развој и едукативан карактер игре као специфичног облика учења. Програм су имплементирале организација „Руке пријатељства“ из Краљева и организације из Крушевца, Крагујевца, Обреновца и Новог Сада, а финансирао Ромски едукативни фонд из Будимпеште.

Европска комисија је почетком октобра ове године први пут доделила награде за постигнућа у интеграцији Рома организацијама цивилног друштва са Западног Балкана и Турске. За награду се пријавило 60 организација активних у земљама претприступног региона, док је седам земаља региона награђено у оквиру ове иницијативе. Међу њима су и три партнерске организације Фонда за образовање Рома (Roma education Fund – REF), које је он подржао кроз професионалну подршку процесу дизајна и мониторинга њихових програма, као и донацијама за имплементацију.

            „Ми смо стварно срећни и захвални смо свим припадницима и ромске популације и Градске управе, представнику месне заједнице, који нам је омогућио да у њиховом простору имамо „Библиотеку играчака“, и свим осталима који су укључени у тај пројекат. Честитам и нашим партнерским организацијама, које заједно са нама спроводе пројекат на целој тетрорији Србије. Ми смо имали срећу да добијемо 14.000 евра, што ће бити расподељено на једнаке делове. Ова награда много значи за удружење, за овај град, да направимо план који ће нас водити у будућности, да наставимо имплементацију програма за инклузију Рома, да имамо боље и срећније детињство“, рекао је Зоран Петровић, председник Удружења „Руке пријатељства“.

Програм је трајао две године. Активности су обухватале рад са децом узраста од 0 до 7 година кроз „Библиотеку играчака“, рад са мајкама кроз унапређивање њихових сазнања и рад на описмењавању жена Ромкиња које треба да знају бар да се потпишу, јер без потписа нема ни бенефиција, социјалне помоћи, дечјег додатка.

У Краљеву је око 200 деце од 0 до 7 година укључено у овај пројекат. „Библиотека играчака“ има 66 чланова, а 60 жена је укључено у пројекат мајка-дете образовни програм.

Представници града честитали су гостима на овој вредној награди истакавши њен значај не само за ромску популацију, већ за цео град. Обећали су подршку и приликом даљих активности на интеграцији Рома.

  

 

 
10. ванредна седница Градског већа


На данашњој седници Градског већа града Краљева донета су следећа решења, закључци ...>>>>> 

20.Октобар 2014.
Кампања посвећена мотоциклистима

У оквиру својих промотивних активности, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спровeo je данас, на раскрсници улица Карађорђева и Зелена Гора, кампању под називом „Користи кацигу“. Циљ ове кампање био је да мотоциклистима укаже на значај ношења кациге и тиме повећа њихову безбедност у саобраћају. У прилог томе, чланови Савета поделили су данас 10 кацига за моторе мање снаге.

„Још једном покушавамо да скренемо пажњу мотоциклистима да ће њихов живот сачувати квалитетна опрема, не само кациге, већ и разни јастуци, добре јакне итд. Овом кампањом хтели смо да скренемо пажњу и осталим возачима да су мотоциклисти ипак мање уочљиви од осталих учесника у саобраћају и овом приликом апелујемо на њих да мало више обрате пажњу на мотоциклисте“, рекао је Ненад Марковић, председник ужег Савета за безбедност саобраћаја.   

Ово је друга овогодишња акција посвећена мотоциклистима. Прва је била на Мото-скупу који је организовао Мото-клуб „Кингс“.
19.Октобар 2014.


Смотра дечјег фолклора                                                                         18.10.2014. 

 

Седма смотра фолклора и инструменталиста под називом „Срцем за сву децу“ одржана је у суботу у селу Чукојевац. Свечаност је отворио председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, а манифестацији је присуствовао и градоначелник Краљева Томислав Илић.

„Ја сам четврту годину заредом присутан на овој манифестацији. Драго ми је да овде има деце из више градова Србије. Знам да су дошли и из Војводине. Прошле године их је било из Македоније и Хрватске. Само негујући културу, ми негујемо оно што нас чини препознатљивим и у свету и код нас“, изјавио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

„Ми ћемо свакако подржати ову, али и друге манифестације, јер морамо да се вратимо традицији. Добро ја да деца управо овде, извођењем ових игара, нашу традицију подржавају и враћају се народним играма“, сматра градоначелник града Краљева Томислaв Илић.

Домаћин Смотре било је Културно-уметничко друштво Чукојевац“, које окупља око 70 деце из овог краја. Учествовало је девет друштава из целе Србије, са око 250-300 чланова.

 Ватерполо савез Србије подржава пројекат затвореног базена
                  

                                                                                     17.10.2014


Подршку изградњи затвореног базена у граду Краљеву, на званичном састанку са представницима града Краљева, са замеником градоначелника Милуном Јовановићем и народним послаником Зораном Бојанићем на челу, дали су челни људи Ватерполо савеза Србије – председник Милорад Кривокапић, генерални секретар Немања Марјан и извршни директор Зоран Аврамовић. Састанку су присуствовали и директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево, помоћници градоначелника и чланови Градског већа града Краљева. Пријему у Градској управи претходила је презентација пројекта затвореног базена у Дирекцији.

„Ватерполо савез Србије даје максималну подршку пројекту. Овај регион, овај град, заслужују један такав објекат. Много врхунских спортиста рођено је у Краљеву. Овај регион нам је дао и олимпијске победнике у ватерполу и светске прваке. Изградња дуго чеканог затвореног базена у Краљеву мислим да је прави пројекат, да треба да ге подрже максимално Ватерполо савез Србије, Министарство омладине и спорта. Треба дати подршку да грађани Краљева имају објекат којим ће се дичити. Имамо пуно проблема са децом која не знају да пливају и немају обуку пливања. И локални ватерполо клуб током зиме одлази у друге градове, до 70-100 км удаљене, да би обављао спортске обавезе. Мислим да ће изградњом базена сви добити, а највише грађани Краљева“, рекао је Милорад Кривокапић.

Изградња затвореног базена веома је значајна за град, све његове грађане, за омладину, спорт, рекреацију, туризам.

„Изузетна је част и задовољство имати овако еминентне госте у посети, и то захваљујући народном посланику Бојанићу, који је успоставио конакт са њима, а од којих смо добили уверавања да ће нам помоћи у реализацији веома важног пројекта за град који смо намерни да изградимо у току наредне године. Наши такмичари постижу врхунске резултате и заслужују да имају где да тренирају и играју. Доказали смо као град да можемо да имамо тако велике инвестиције. Надам се да ћемо успети да и овај пројекат реализујемо“, каже заменик градоначелника Милун Јовановић.

Затворени базен би се налазио у наставку нове спортске хале у Рибници. Предрачунска вредност је око 750 милиона динара, а по предвиђању Дирекције, то би била око 20 одсто нижа цена.

„Пројектна документација ће ускоро бити завршена и кренуће се поступно у реализацију. Сигуран сам да ћемо испоштовати оно што будемо обећали, а сад обаћевамо да ћемо то урадити. Базен ће бити изграђен, пре свега због оне младе деце која годинама својим спортским резултатима у Краљеву себи обезбеде улазак у Квалитетну лигу Србије, а никада то не доживе. И због једног човека који је задужио овај град и ватерполо у Краљеву – господина Данета Лукића“, рекао је народни посланик Зоран Бојанић.

„Ватерполо савез Србије је ту да свим својим расположивим капацитетима помогне да се изградња затвореног базена у Краљеву оствари. Нарочито због бившег, покојног, председника - доктора Данета Лукића, који је много задужио и овај град и овај спорт“, сматра генерални секретар ВСС Немања Марјан.   
 

16.Октобар 2014.
ЕУ и ФАО обезбедили пшеницу за јесењу сетву поплављенима

У Краљеву је данас започета испорука пшенице и ђубрива за јесењу сетву пољопривредним газдинства оштећеним у поплавама у овом крају. Семе и ђубриво за јесењу сетву за 131 пољопривредно газдинство у Краљеву испоручила је Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО), која спроводи пројекат подршке пољопривредницима у оквиру програма помоћи Европске уније поплављаним подручјима у Србији.

Помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић захвалио је свима који су дошли да преузму донацију, изразивши наду да ће до краја сутрашњег дана подела бити завршена. Он је најавио и донацију концентрата, који ће бити дељен следеће недеље.

У оквиру овог дела програма помоћи Европске уније, биће донирано семе пшенице и минерално ђубриво за јесењу сетву, а помоћ ће добити више од 4.400 малих, породичних домаћинстава у 24 општине које су имале највеће губитке настале током пролећних поплава. Испорука пшенице и ђубрива за све 24 општине биће завршена наредне недеље, тако да ће домаћинства моћи да на време заврше јесењу сетву.

Свако домаћинство добија по 250 килограма пшенице и 300 килограма минералног ђубрива, који се купљени од домаћег произвођача по завршетку јавног тендера.

Ова помоћ представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансира Европска унија у износу од осам милиона евра. Све активности се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду  (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 

 

16.Октобар 2014.
Бесплатно мерење слуха за Краљевчане у аудио кући „Отомедика“

Град Краљево је, са аудиолошком кућом „Отомедика“ из Краљева, поводом обележавања октобра, месеца старих, и ове године организовао акцију намењену првенствено најстаријим суграђанима. Од 1. октобра грађани су могли бесплатно да провере слух и да добију бесплатне оторинолошке прегледе који укључују комплетан специјалистички преглед уха, грла, носа и снимак слуха. Представници ове аудио куће од 2010. године помажу својим суграђанима.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је на пажњи и помоћи у име својих суграђана – корисника услуга.

„И у време земљотреса ова ординација је организовала бесплатне прегледе и, тада, донирала извесну количину слушних апарата. Захваљујући свима у ординацији, наши суграђани су имали прилику да реше проблеме у вези са слухом. Ово је једна од акција коју град оганизује или подржава и надам се да ћемо цео месец искористити да изађемо у сусрет старим лицима“, рекао је заменик градоначелника Милун Јовановић.

О најчешћим узроцима слабљења слуха др Драган Плавшић, оториноларинголог, каже:

„Код старијих је то најчешће слаба циркулација. Годинама слаби све, па и слух, мада, неко чак и у позним годинама има очуван слух. Многи пацијенти беже од слушних апарата чак и када се сретну са проблемом социјалне комуникације - у друштву, на улици, у породици. Треба им времена да се навикну јер слух постепено слаби. Код оштећења науче да читају са усана, једног саговорника могу да прате, али се у гужви „губе““.  

 „До сада је дневно прегледано 25-30 пацијената, што указује на велики број људи са овим проблемом. Желели смо да изађемо у сусрет старијој популацији, али старосних ограничења за преглед није било. Циљ је био едукација становништва које има проблем са оштећеним слухом и решавање тог проблема, како би што више грађана било упућено у то да проблем слуха није никакав дефект, већ нешто са чим могу нормално да живе и нормално се понашају“, изјавила је Сања Жаревац, PR менаџер „Отомедике“.

Због великог интересовања наших суграђана, уместо до 17. октобра, акција ће трајати до краја месеца.
 
 

16.Октобар 2014.
Донација крагујевачке компаније „Алфа“ – Другачија прича о слуху

Компанија „Алфа“ из Крагујевца, у сарадњи са градом Краљевом и уз подршку компаније GN ReSound из Данске, чији је генерални увозник и заступник за Србију, донираће на територији Србије до 100 слушних апарата вредности до седам милиона динара за све који су претрпели штету у поплави, а чији је живот додатно отежан чињеницом да не могу да чују и да нормално комуницирају са околином.

            За град Краљево опредељено је између 20 и 50 апарата, чија вредност је око 400-500 евра по апарату, првенствено за грађане са поплављених подручја, али и за друге који имају проблема са слухом.

„Ова акција представља део другачије приче о слуху, део приче која треба да нам приближи проблем и малих и великих људи који се са њим боре сваког дана. Организатори и реализатори акције имају осећај за ове људе. Ми желимо да помогнемо у решавању проблема, да разумемо њихов проблем, јер данас се не говори много о томе. Ми желимо да им помогнемо да смање степен неразумевања и проблема у свакодневном животу, како у породици, тако и у свим сегментима јавног живота“, изјавила је докторка Гордана Стојковић, члан Градског већа града Краљева.

Грађани, нарочито они који имају предност, тј. са поплављених подручја, који имају оштећење слуха, који су имали или имају слушни апарат, могу да се пријаве за донацију у представништво компаније „Алфа“ на телефон број 312-721, од 9.00 до 14.00 часова, од 17. до 31. октобра. Ради одређивања степена оштећења слуха и оправданости добијања апарата, грађанима ће бесплатно бити прегледан слух и биће, по одређеним критеријумима, одређено ко коже да добије апарат. Потребно је да понесу медицинску документацију која указује на оштећење. 

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је компанији „Алфа“ што се након поплава укључила у акцију помоћи поплављеним подручјима, а све у циљу побољшања квалитета живота грађана Србије. Према његовим речима, треба охрабрити људе да не мисле да је то што носе слушни апарат хендикеп, већ да на тај начин помажу себи.
 

 

14.Октобар 2014.
ЦИП помаже у санацији клизишта

Генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић, са сарадницима, посетио је данас Краљево и састао се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Састанку су присуствовали и заменик градоначелника Милун Јовановић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић, начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић, помоћник градоначелника Вукман Ракочевић.

Тема састанка била је како санирати клизишта на територији града Краљева која су се појавила након недавних поплава. Осим о клизиштима, било је речи и о двема зградама у Југ Богдановој улици оштећеним у земљотресу, које немају пројектну документацију за санацију.

Градоначелник је захвалио директору ЦИП-а што је дошао на позив представника града Краљева.

„Представници ЦИП-а ће сагледати проблеме са клизиштима на територији града Краљева, којих има 25. Надам се да ћемо ускоро кренути у санацију клизишта, као и да ћемо, уз договор са директором Игњатовићем и његовим сарадницима, успети да и грађани у Југ Богдановој добију пројекте како бисмо и њихове зграде могли да санирамо“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Директор ЦИП-а је обећао да ће послати стручне екипе да изврше преглед тих зграда, али и клизишта.

 „Послаћу екипе да извршимо преглед клизишта, да видимо шта угрожава свако од њих. Битно је да се објекти сачувају, да се реше проблеми који угрожавају људе, зграде, путеве, инфраструктуру. Није свако клизиште опасно. Има их у шуми, на ливади, онa ће стати у неко доба, просушиће се када отопли. Не треба санирати сва клизишта, већ само она која угрожавају путеве, железницу или већи број стамбених објеката и чија санација је економски исплатива. Некада је исплативије преселити куће у стабилан равничарски део него санирати клизиште које је опасно“, истакао је Милутин Игњатовић.

 13.Октобар 2014.
Конференција за новинаре поводом обележавања 14. октобра

Поводом обележавања 14. октобра, Дана стрељања у Краљеву 1941. године, председник Скупштине града Краљева одржао је конференцију за новинаре. Конференцији су присуствовали и Миша Милосављевић, председник Одбора за обележавање 7. октобра – Дана града Краљева, 14. октобра – Дана стрељења у Краљеву 1941. године, и 29. новембра - Дана ослобођења Краљева од фашистичког окупатора, и Милош Милишић, члан Одбора и уредник листа „Завичај“, у издању Завичајног друштва Краљево.

На конференцији је представљен програм обележавања 14. октобра.

Обележавање почиње Комеморативном седницом Скупштине града, посвећеном трагичним догађајима октобра 1941. године у Краљеву, која је заказана за 10.00 часова у скупштинској сали. На њој ће се обратити председник Скупштине Сретен Јовановић и историчар Драгољуб Даниловић.

На Гробљу стрељаних, најпре ће се у 11.00 часова огласити сирене, биће положени венци, свештеници Епархије жичке служиће парастос, а обратиће се градоначелник града Краљева Томислав Илић. Након тога ће сценски ораторијум „Поуке и опоруке“, по документарним сведочењима о стрељању талаца 1941. у Краљеву, по избору Биљане Костантиновић и у режији Миодрага Динуловића, извести глумци Краљевачког позоришта. У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ ће, од 19.00 часова, мр Драгољуб Даниловић одржати предавање „Гробље стрељаних 1941 – поуке прошлости“.

Поводом најстрашнијег злочина који се догодио нашем граду, председник Скупштине обратио се грађанима подсећањем и апелом да дођу на Гробље стрељаних.

„Апелујем и на школе и просветне раднике да доведу децу да присуствују помену, јер ако не пренесемо сећања на млађе, онда наша мисија нема смисла. Сваки угоститељски објекат требало би да прилагоди свој однос према том дану и да се од 10.00 часова, када почиње Комеморативна седница, до 13.00 часова, када се програм на Гробљу стрељаних завршава, не чује никаква музика. Молио бих јавна предузећа и установе и сва правна лица да заставе ставе на пола копља. То је наша обавеза и наш однос према страдалима. Некада су грађани, без позива, када се огласи сирена, застајали на улици и чекали у миру и тишини да звук сирене престане. Молим да у то време нема ни спортских активности на оближњем стадиону“, упутио је апел председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додао да је ово прва година да 14. октобар обележавамо без и једног преживелог лагерско стрељање будући да је и последњи сведок овог масакра Мирослав Аранђеловић недавно преминуо.       

Како је истакао Милош Милишић, од 14. октобра и Гробља стрељаних немамо значајнијег и трагичнијег ни датума ни места. Зато је потребно да покажемо поштовање према том датуму и месту. Према његовим речима, Гробље је ограђено једним делом, а завршен је и део радова на изградњи спомен-собе. Као уредник листа „Завичај“, који сваки октобарски број посвети оним данима када је на лагерском гробљу уморено више од 2.000 невиних, Милишић је представио овогодишње октобарско издање, које, између осталог, доноси и осврт на прошлогодишње обележавање, сведочење преживелог ватрогасца који је копао раке за стрељање, подсећање на седам деценија од савезничког бомбардовања и стогодишњицу Првог светског рата у коме је и Краљево пострадало, причу о споменику српским ратницима у Полумиру итд...

            Председник Одбора Миша Милосављевић још једном је истакао да са дужним поштовањем треба да се односимо према месту на коме је страдало толико невиних и да своје понашање прилагодимо дану и догађају који обележавамо.
 
 

11.Октобар 2014.

Обилазак радова на уређењу корита Сирчанске реке                  09.Октобар 2014.

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева Радоица Кочовић, са сарадницима, обишли су радове на уређењу корита Сирчанске реке. Мештани Сирче су се организовали и почели ове радове како би предупредили евентуално изливање реке и спречили да дође до поплава попут оних у мају ове године. Свако домаћинство је учествовало у прикупљању финансијских средстава како би прочистили и прокопали три канала - два по 500 метара и један око два километра.

Градоначелник Краљева је, приликом обиласка радова, изјавио да ће локална самоуправа помагати овакве акције.

„Апелујем на друге месне заједнице у којима су се десиле поплаве у мају да се угледају на мештане Сирче, који су се самоорганизовали да ово ураде. Они су имали и грађевинске машине, али и друге месне заједнице имају машине и треба да се самоорганизују, а локална самоуправа ће им сигурно помоћи тако што ће обезбедити гориво. Превасходно, грађани морају да се сами организују да опет не дође до катастрофалних поплава“, рекао је градоначелник Томислав Илић.