Одштампај Пошаљи
Вести
22.Април 2014.

 

 

Донација Ротаријанаца дечјем одељењу ЗЦ "Студеница"          20. април 2014. године

Поводом Ускршњих празника чланови  Ротари клуба Краљево, заједно са члановима братског клуба Рочестер из Велике Британије, посетили су Дечје одељење Здравственог центра "Студеница" и  уручили донацију за малишане, али и медицинска средства која ће помоћи у раду запослених.
Донација се састоји од 4 инхалатора, медицинског материјала, плишаних играчака и сликовница на енглеском језику.
Донацију су уручили председник Ротари клуба Краљево Радован Типсаревић и председник клуба из Енглеске Малколм Спалдинг са сарадницима. Испред града Краљева уручењу ове донације присуствовла је  др Гордана Стојковић, члан Градског већа града Краљева.
 
 


 

17.Април 2014.
9. Међународна конференција „Безбедност саобраћаја у локалној заједници 2014“

Град Краљево добио је признање „Најактивнија општина“, које се додељује за најбоље резултате на пољу безбедности саобраћаја - саопштио је градоначелник града Краљева Драган Јовановић, председник Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, на конференцији за новинаре тим поводом организованој  17. априла 2014. године.

Ово значајно признање град Краљево је добио на 9. Међународној конференцији „Безбедност саобраћаја у локалној заједници 2014“, одржаној у Зајечару од 9. до 11. априла, у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја, 2011-2020, која траје већ три године и, између осталог, има за циљ да се „...стабилизује и смањи прогнозирани ниво смртности у саобраћају широм света порастом активности које се спроводе на националном, регионалном и глобалном нивоу...“. Овај важан скуп окупио је више од 400 учесника из локалних самоуправа, полицијских управа, Министарства саобраћаја, Агенције за безбедност саобраћаја, као и све оне који се посредно или непосредно баве овом проблематиком.
 
   
 
 
 

Према речима градоначелника Краљева Драгана Јовановића, „један од података који је допринео да наш град добије то признање јесте да је за 39 процената смањен број погинулих у саобраћају у 2013. години у односу на 2012. годину. Уз то, и целокупан, плански и озбиљан рад Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима донео је резултате, због чега смо и похваљени.“

Веома је важно и то да је Краљево, после главног града, други град у Србији који има Стратегију безбедности саобраћаја. 

Председник ужег сазива Савета, члан Градског већа Ненад Марковић, изнео је податак да, услед уплива политике, многи савети у Србији не раде како треба и навео као пример трошење буџетских пара за, на пример, асфалтирање неких улица, а новац је заправо намењене за интервенције на саобраћајницама или инфраструктури које повећавају безбедност саобраћаја.

„Новац на нивоу града Краљева за активности на повећању безбедности саобраћаја је око 26 милиона динара и ми се трудимо да буде употребљен само у сврху повећања безбедности саобраћаја и ни на шта друго. Савет наставља да средства троши наменски акцијама које ће бити реализоване током године“, рекао је Ненад Марковић. Он је искористио прилику и да захвали медијима на сарадњи будући да и они имају велику улогу у настојањима да се утиче на све учеснике у саобраћају да допринесу повећању безбедности.

Како је најавио Марковић, Савет ће у јуну или јулу реализовати акцију, вредну милион динара, у којој ће 100 деце рођене у овом периоду добити дечја седишта за аутомобиле. Биће организоване кампање намењене трактористима, бициклистима, мотоциклистима, пешацима, ђацима. У септембру ће 1.600 краљевачких првака добити букваре „Шта знаш о саобраћају“. Биће настављено обележавање зона школа - адекватна саобраћајна сигнализација биће постављена код основних школа „Свети Сава“ и „Вук Караџић“ и код Шумарске школе. Ове године биће урађени пројекти за зонирање Пољопривредне школе и основних школа у Конареву и Врби и ОШ „Браћа Вилотијевић“.

Савет такође планира да конкурише код амбасаде Краљевине Норвешке за средства за обезбеђење видео надзора, који би био постављен на најбитнијим раскрсницама, и самим тим доприносио не само појачаној саобраћајној, већ и општој безбедности.  

            Конференцији за новинаре поводом признања које је наш град добио у области безбедности саобраћаја присуствовао је и начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић, уз још неколико чланова Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева.  

15.Април 2014.
У акцији „Циф чисти Србију“ очишћен краљевачки Споменик српским ратницима

 

У оквиру велике кампање пролећног чишћења у градовима широм Србије, коју је покренула компанија УНИЛЕВЕР са својим брендом ЦИФ, 15. априла 2014. године, представљена је завршена акција у којој је, у претходних неколико дана, очишћен и заштићен камени део Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на централном тргу у Краљеву. То је први споменик културе очишћен у оквиру велике кампање „ЦИФ чисти Србију“. Тим стручњака је механички очистио „Милутина“ и заштитио га посебно припремљеним средствима која су предвиђена техничким спецификацијама за одржавање те врсте споменика. Кампања „ЦИФ чисти Србију“ има за циљ да очисти и улепша један битан део културе и историје наших градова, али и да мотивише све заинтересоване појединце и организације да се прикључе и допринесу да градови у Србији заблистају пуним сјајем.

Презентацији акције у Краљеву присуствовали су представници града Краљева, компаније УНИЛЕВЕР, заменик директора Завода за заштиту споменика културе Краљево Душко Јовановић, који је говорио о историји споменика, као и академски вајар, редовни професор на Факултету примењених уметности и конзерватор Мирољуб Стаменковић, који је радио на чишћењу споменика.

Стручни тим за чишћење, који је оформила компанија УНИЛЕВЕР, са постамента споменика уклонио је наслаге чађи, графите, масне наслаге и остале нечистоће које су се наталожиле. Након темељног чишћења на постамент је нанесен и специјални антиграфитни слој који ће олакшати будуће одржавање његове чистоће.

Наша компанија се увек трудила да учествује у друштвено одговорним кампањама и да их и сама прави. Ова нам је посебно драга зато што и радимо нешто добро, а и трудимо се да представимо праве лепоте и очувамо чистоћу градова и земље. Наш тим је очистио споменик, али наш тим сте и ви, грађани Краљева, које позивам да очувате свој споменик, његову лепоту и лепоту свога града“, поручила је Снежана Вукаловић, менаџер корпоративних комуникација у компанији УНИЛЕВЕР Београд. Она је захвалила и представницима града Краљева, Завода за заштиту споменика културе Краљево и краљевачким јавним предузећима  на помоћи и подршци приликом реализације акције и позвала све да наставе да чисте – како код куће, тако и ван куће.

Када нека компанија у временима кризе одлучи да улаже у културу, а нарочито у ову врсту пројеката, не можемо да останемо равнодушни. Сви знамо у каквом су стању данас локалне самоуправе и колико је тешко наћи средства за одржавање споменика и због тога је овај гест компаније УНИЛЕВЕР више него добродошао“, рекла је Гордана Стојковић, чланица Градског већа града Краљева, задужена за област примарне здравствене заштите, заштите животне средине, социјалне политике, здравства и дечје заштите, и додала: „Овде, на Тргу српских ратника, код „Милутина“, одвија се један веома значајан део живота свих Краљевчана, који су нарочито емотивно везани за ово место. Због тога позивам појединце и компаније да се одупремо навикама да занемарујемо чистоћу града и да се сви укључимо у очување хигијене насеља тргова и улица зато што је то једини прави пут да себи обезбедимо лепши, пријатнији и чистији амбијент за чистији живот. Истовремено, упућујемо поруку младима како треба да чувају свој град и споменике културе зато што ће једино на тај начин доказати да су достојни историје овог града како данас тако и у будућим временима.

Пре чишћења споменика у Краљеву, ошишћен је пешачки пролаз у Чачку, а  ова јединствена кампања наставиће током априла и маја своју мисију улепшавања пешачких пролаза и споменика културе у градовима широм Србије - Бору, Шапцу, Јагодини, Београду, Нишу, Новом Саду и Крушевцу.

На посебан начин у овој кампањи учествују и грађани, јер ће компанија Унилевер део прихода од продатих средстава из палете Циф издвојити за уређење и чишћење споменика и подземних пролаза. Такође, сви посетиоци и фанови интернет странице и Facebook странице Cifcistisrbiju моћи ће да гласају за још једну локацију која ће бити очишћена у кампањи.
10.Април 2014.
48. ванредна седници Градског већа

На данашњој 48. ванредној седници Градског већа града Краљева пред већницима се налазило неколико тачака које треба да буду предложене за сутрашњу седницу Скупштине града.
            Најзначајнија тачка је формирање Комисије која ће да уради акциони план решења питања водоснабдевања на територији града Краљева.
            „ Мора да се активно ради на изналажењу решења водовода не само Тавника него и других сеоских водовода, зато се и озбиљно приступило изради овог акционог плана. Први задатак комисије је да са режиским одбором из Тавника започне решавање проблема ове месне заједнице, како је договорено на састанку који је одржан предходне недеље“ рекао је градоначелник Краљева Драган Јовановић.
            Већници су изгласали предлог одборничке групе „ Сложно за Краљево“ да се у дневни ред сутрашње седнице Скупштине града уврсти тачка о изменама и допунама Статута Културног центра Рибница. Такође је увршћен предлог да се аутобуска стајалишта означе новом вертикалном и хоризонталном сигнализацијом која подразумева видно истакнут назив станице и ред вожње аутобуса.

 
 
 

07.Април 2014.
47.Седница Градског већа
                                                                          
                 

 

07.Април 2014.
СВЕЧАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

Поводом 8. априла, Светског дана Рома, данас је одржана Свечана конференција, којој су присуствовали и представници града Краљева – градоначелник Драган Јовановић, помоћник градоначелника Радомир Јовановић, члан Градског већа Гордана Стојковић. Међу гостима су били и представници ШОСО „Иво Лола Рибар“, Центра за социјални рад, Црвеног крста, Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, сарадник на пројекту „Библиотека играчака“, председник МЗ Центар, Социјалдемократске партије и други.

Зоран Петровић, представник Канцеларије за ромска питања, иако свестан свеукупне тешке ситуације, изнео је најчешће проблеме Рома у нашем граду.

„Имамо проблем са водом за пиће за 18 ромских породица, са канализационом и водоводном мрежом за 10 породица између Ромског 1 и Ромског 2. Проблем је и обезбеђивање подршке за образовање 312 ромских ученика у основним школама. Имамо проблем и са адекватним заступањем ромске заједнице у свим градским комисијама и телима које оснива град“, изјавио је Петровић.  

Градоначелник града Краљева Драган Јовановић, у своје и у име града Краљева, пожелео је добродошлицу и честитао Светски дан Рома, подсетивши да се већ четрдесет три године овај дан обележава како би се указало на тежак положај Рома и да се подстакну сви који су у прилици да помогну како би се њихов положај унапредио.  

Како је истакнуто, иако живимо у 21. веку, по много чему савременом, нажалост, припадници ромске националне заједнице још увек бивају дискриминисани и живе у сиромаштву. Ипак, ради се на томе да се таква ситуација промени, да се унапреди и побољша положај мањинских, осетљивих друштвених група. Тако је све је више ромске деце која похађају основну и средњу школу, која завршавају факултете, као и оних који имају приступ здравственом осигурању, социјалној заштити, личним документима.

„Ми смо ту да Вам помогнемо, да, уз вашу помоћ, учинимо све што можемо да разлике не постоје и да сви имају једнака права и да се брже и лакше укључују у социјалне токове. Град је и до сада помагао, а наставићемо да изналазимо решења да та помоћ буде још већа. Заједно, јачањем толеранције и солидарности, можемо да унапредимо положај Рома у нашем граду“, изјавио је градоначелник Јовановић, и додао:      

„У оквиру пројекта интеграције Рома у друштвену заједницу, новембра прошле године, у нашем граду почела је да ради и Канцеларија за ромска питања, као једина у Рашком округу. На основу одлуке о финансирању удружења грађана, четири месеца финансирана је из градског буџета. Формирање ове канцеларије део је програма Регионалног пројекта интеграције припадника ромске мањине у локалне самоуправе под називом „Смањење угрожености Рома на западном Балкану“.То је само један у низу корака које чинимо.“

Представник Канцеларије за ромска питања захвалио је градоначелнику на лепим речима и разумевању положаја Рома.

„Срећан сам што сам данас поред Вас и што могу да чујем овакве речи од једног функционера, представника града Краљева, који брине о свим грађанима“, рекао је Петровић.

Према евиденцији Канцеларије за ромска питања, у Краљеву данас живи 2.017 Рома, а по званичном попису их има 1.226.
 
 
 
06.Април 2014.
Радни викенд на Рудну

Решењем Скупштине града Краљева Градској управи града предат је на коришћење објекат Планинарског дома на Рудну. Овај објекат корисне површине од 300 квадратних метара, који се састоји од кухиње са трпезаријом и помоћних просторија у приземљу и 10 соба са санитарним чвором и купатилом на спрату, биће коришћен за обуку јединица цивилне заштите опште намене, али и у друге сврхе.
Претходног викенда радници Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско–геолошке и сеизмичке послове су, у своје слободно време, обавили неопходне грађевинске и молереске радове како би овај објекат био приведен намени. Завршено је глетовање, кречење, фарбање столарије,чишћење  и уређење простора иза објекта на коме ће бити изграђена летња учионица и полигон за обуку.

       
06.Април 2014.
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЦИВИЛНИХ ИНВАЛИДА РАТА И ЖРТАВА ФАШИЗМА

Полагањем венаца и цвећа и парастосом на Гробљу стрељаних октобра 1941. године, град Краљево је обележио Дан цивилних инвалида рата и жртава фашизма.

Одата је пошта цивилним жртвама страдалим у бомбардовању априла 1941. године, али и током целог Другог светског рата, у фашистичком и, нажалост, савезничком терору. Одата је пошта и жртвама страдалим после рата, када су од заосталих експлозивних средстава животе изгубили многи, нарочито деца. Одата је пошта цивилним жртвама НАТО бомбардовања 1999. године.

На крају Другог светског рата, Срез жички имао је 1.800 цивилних инвалида рата. У НАТО бомбардовању, на подручју општине Краљево, тешко је рањено 16 грађана, од којих троје деце од седам до 16 година.

Како рече градоначелник града Краљева Драган Јовановић обраћајући се након парастоса:

„Између једних и других – године... Деценије их деле... А судбине их спајају у нашем помињању. У нашем сећању. У нашим молитвама. Ми их из заборава прошлости водимо у будућност, у вечно сећање.“      

Милан Матијевић, заменик председника Удружења поменувши страдање великог броја цивила током Другог светског рата, подсетио је и на то како је безазлена дечја игра у ослобођеној земљи знала да се заврши кобно.

„Током рата расејана су многа експлозивна средства која су дошла у руке деце и младих људи у граду и на селу и велики број њих је рањен. Остале су тешке и кобне последице. Данас ми чувамо успомену на све те цивилне жртве и све жртве Другог светског рата. Нажалост, и у НАТО бомбардовању је било цивилних жртава, од којих и троје малолетне деце. Ми смо дужни да негујемо, да опомињемо и да чувамо успомену на све те жртве које су своје животе и своје патње узидали у темеље слободе ове Србије“, рекао је Матијевић.

 Градоначелник града Краљева Драган Јовановић поручио је да ни страдале ни цивилне инвалиде никада не смемо заборавити.

„Њих морамо да се сећамо, не смемо да заборавимо. Ми Срби смо такви да памтимо неке ствари не да бисмо се светили јер, Бог каже освета је моја, већ због будућности, генерација које долазе, морамо извући поуку из свега онога што нас је задесило у ратовима и кроз историју. Надам се да ћемо из овога сви извући велику поуку и да ћемо мудром политиком водити српски народ ка неким бољим и племенитијим временима.

Најискреније желим да захвалим Удружењу цивилних инвалида рата на свему што су урадили, на племенитом и хумном граду. У име града, и, рећи ћу слободно, у име свих грађана, учинићемо све да помогнемо рад овог удружења“, додао је градоначелник Краљева Драган Јовановић.

Венце су, у име града Каљева, положили градоначелник Драган Јовановић, помоћник градоначелника Радомир Јовановић, председник Скупштине града Сретен Јовановић и заменик преедседника Скупштине Томислав Илић.

И делегације Удружења цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање, Удружења учесника ратова 1991-1999. године, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Краљева положили су цвеће на хумке.

Парастос су служили свештеници Епархије жичке.
  
  
 
 

04.Април 2014.
Састанак Привредног савета

Данас је одржан  први састанак Привредног саветаграда Краљева који је је формиран дана 6.02.2014. решењем градоначелника. Привредни савет броји 15 чланова, од чега је 9 представника привреде града Краљева, док преосталих 6 су представници извршне локалне власти и одговарајућих стручних служби.
Задаци Привредног савета су:

1.    повезивање и координација између привредних субјеката и локалне самоуправе,

2.    предлагање решења којима се подстиче развој привредних субјеката, у циљу свеопштег економског развоја локалне заједнице и задовољавања потреба грађана,

3.    припрема, измена и допуна стратешких и акционих планова у области економског развоја,

4.    иницирање измене законских решења у појединим областима у оквиру надлежности локалне самоуправе у циљу бржег и ефикаснијег задовољења потреба грађана, физичких и правних лица у области пословне иницијативе,

5.    давање мишљења у вези иницијатива за инвестициона улагања у области привреде и предлагање начина пружања помоћи инвеститорима у погледу обезбеђивања локације за изградњу, добијања грађевинских дозвола и сл. на нивоу локалне самоуправе,

6.    доношење закључака, препорука и мишљења од важности за унапређење пословне климе у локалној заједници,

7.    давање мишљења и предлога за унапређење рада Градске управе, јавних предузећа, установа и организација чији је оснивач град, ради побољшања услова за привређивање у граду.

 

На данашњем састанку Привредног савета којим је председавао градоначелник града Краљева Драган Јовановић, усвајен је пословник о раду Привредног савета града Краљева,чланови Савета су се упознали са методологијом за израду Стратегије одрживог развоја града Краљева, и могућностима њиховог укључивања у израду овог документа,представљене су  досадашње активности у процесу израде Стратегије одрживог развоја града Краљева и покренута је иницијатива за измену Пословника о раду Градског већа, како би се успоставила процедура обавезног  мишљење Привредног савета, за све одлуке које разматра и усваја Градско веће, а које се тичу локалног економског развоја.

 
 
 

03.Април 2014.
СЛОБОДАН-БОБА ЖИВОЈИНОВИЋ ПОСЕТИО КРАЉЕВО

Почасни председник Тениског савеза Србије Слободан-Боба Живојиновић, са сарадницима, посетио је град Краљево 3. априла 2014. године. Циљ посете нашем граду човека који је цео живот посветио тенису био је афирмација спорта у Србији и жеља да се нека већа такмичења одржавају у новој краљевачкој хали спортова. 

Захваливши представницима града Краљева на добродошлици и свему што су до сада урадили и планирају да ураде за развој не само тениса, већ спорта уопште у Краљеву, Живојиновић је изјавио:

„Нека наша идеја јесте афирмација спорта и одржавање неких спортских манифестација у Краљеву, попут Дејвис или Фед купа, који су круна тениса у овој земљи у екипном такмичењу. Желимо да покушамо да доведемо бар једно од тих такмичења у нову халу у Краљеву, која ће бити завршена, јер сви услови које Светска тениска федерација прописује (висина, габарити, број гледалаца) задовољавају критеријуме. Настојаћемо да у некој перспективи доведемо наше велике звезде и бар једно од екипних такмичења јер Краљево то заслужује. За то, и Тениски савез и град Краљево имају добру вољу.“

Градоначелник града Краљева Драган Јовановић изразио је велико задовољство у име града и своје име што је наш град посетила жива легенда српског спорта, као и јер је састанак био веома конструктиван.

„Краљево је град спорта, расадник талената. Одбојка, кошарка, фудбал – прославили су Краљево, и Србију, по целом свету. И тенис ће, преко Луке Илића, и неких нових, будућих талената, да шири славу нашег спорта по целом свету. Иницијатива Краљева да се кандидује да постане центар тениског спорта за западну Србију наишла је на добар пријем гостију из Тениског савеза Србије. Очекујем да ћемо достојно да репрезентујемо и град и Србију“, рекао је градоначелник.

            Пријему су присуствовали и Чедомир Шошкић, генерални менаџер Тениског савеза Србије, и Милан Вучковић, члан Надзорног одбора Тениског савеза Србије. Ту је био и Лука Илић, који се већ рангирао високо на листи најбољих српских тенисера, као и Предраг Петронијевић, из Тениског клуба Краљево, који се пласирао у полуфинале купа Србије у екипном такмичењу.

Госте су дочекали и Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева, Зоран Бојанић, народни посланик у Скупштини Србије, Новица Гаговић и Маја Мачужић, чланови Градског већа, као и Ненад Нерић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево. Домаћини и гости су након пријема у Градској управи, обишли халу спортова која је у изградњи, а затим и тениске терене поред Ибра.
 
 
 

 

03.Април 2014.
ОБЕЛЕЖАВАЊE ДАНА ЦИВИЛНИХ ИНВАЛИДА РАТА И ЖРТАВА ФАШИЗМА

 Поводом Дана цивилних инвалида рата и жртава фашизма, који се обележава 6. априла, Удружење цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање одржало је 3. априла 2014. године конференцију за новинаре како би грађане упознало са програмом за дан сећања на све жртве рата и позвало их да присуствују парастосу на Гробљу стрељаних октобра 1941. године.

 

Савез Удружења цивилних инвалида рата Србије меморијално обележава 6. април у знак сећања када су пале цивилне жртве приликом бомбардовања Београда од немачке фашистичке војне силе 1941. године, у необјављеном рату, као и у знак сећања на цивилне жртве фашистичког терора широм земље и жртве страдале у масовном стрељању цивила у Краљеву. Шести април обележава се и у знак сећања на цивилне жртве НАТО бомбардовања 1999. године.

Организација цивилних инвалида рата Краљева и Врњачке Бање данас броји 74 цивилна инвалида са оштећењима од 20 до 100 процената. Ова хуманитарна организација социјалне оријентације брине о својим члановима и  помаже им. Она прати социјално, материјално и здравствено стање инвалида и пружа им помоћ у остваривању њихових права. Такође, подстиче активности за укључивање цивилних инвалида рата у друштвени живот.

Председник Удружења Драгутин Матић каже да су у Удружењу задовољни оним што град и друге институције чине за њих.

„Ми смо до сада за свој рад имали моралну и материјалну подршку Градске управе, скромну, али за данашње услове веома значајну. Велику подршку имали смо и од Општинског одбора Црвеног крста и Српске православне цркве“, изјавио је Матић.

Према речима помоћника градоначелника града Краљева Радомира Јовановића, град Краљево помаже Удружењу кроз суфинансирање пројеката преко конкурса који се расписује два пута годишње. Цивилни инвалиди имају и бесплатан превоз од места становања до Краљева и назад, који финансира град на основу уговора о превозу.

            „Сећамо се са пијететом свих жртава које су настрадале 6. априла 1941. и свих жртава које су настрадале у НАТО бомбардовању које је задесило нашу слободну и независну државу Србију. Град Краљево ће и у наредном, као и у претходном периоду, подржавати ово удружење и пружити сву могућу правну заштиту у могућности остваривања права из области социјалне заштите преко Министарства рада и социјалне политике. Такође, представници града ће, као и сваке године, положити венац и присуствовати парастосу на Гробљу стрељаних“, изјаио је помоћник градоначелника Радомир Јовановић.

Конференцији за новинаре, поред представника борачких организација и Удружења учесника ратова 1991-1999. године, присуствовали су и представници Црвеног крста Краљево, који, према речима секретара Радмиле Добрић, помаже члановима Удружења који су у стању социјалне потребе.

           

 

 

02.Април 2014.
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ОМЛАДИНСКИХ РАДНИХ АКЦИЈА
Другу годину заредом, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић првог дана априла окупља учеснике омладинских радних акција из Краљева и околине. И ове године, на Дан омладинских радних акција, који се обележава 1. априла, у знак сећања на дане рада, дружења, љубави, и сам некадашњи акцијаш, председник Скупштине састао се са онима са којима је некада радио и градио.
                     
01.Април 2014.
ЕУ као партнер руралном Краљеву

Данас су  град Краљево посетили представници Европске уније односно Генералног директората за пољопривреду и рурални развој, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и актера у руралном развоју из региона Балкана и наше земље.
Госте је примио заменик председника Скупштине града Краљева Томислав Илић, са сарадницима - чланом Градског већа града Краљева Новицом Гаговићем, задуженим за пољопривреду, председником Управног одбора фонда за развој пољопривреде града Краљева Драганом Чорбићем и руководиоцем Службе за управљање пројектима и локално економски развој Мирјаном Продановић.
Циљ састанка је настојање да се подигне свест код свих актера руралног развоја о могућностима и средствима за укључивање и сарадњу у пољопривредној политици и доношењу одлука на националном нивоу, као и могућност коришћења средстава у руралном развоју у претприступном периоду.
  
                                

31.Март 2014.
РЕАЛИЗАЦИЈА ИМПРЕС ПРОЈЕКТА У КРАЉЕВУ

Пројекат Унапређивање предшколског васпитања и образовања у Србији (ИМПРЕС), који у граду Краљеву реализују Предшколска установа „Олга Јовичић Рита“, као носилац пројекта, и локална самоуправа, која пружа подршку одрживости пројекта, званично је представљен 31. марта 2014. године у нашем граду.  

Пројекат ИМПРЕС је заједнички пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Европске уније. Општи циљ пројекта је да допринесе социјалној инклузији и смањењу сиромаштва унапређивањем услуга у области предшколског васпитања и ширењем доступности за сву децу, посебно ону из осетљивих група. Сврха је унапређивање услова за предшколско васпитање и образовање деце, посебно из осетљивих група, путем унапређивања квалитета понуде предшколских програма и проширења просторних капацитета предшколских установа.

Анализа нашег образовног система показала је да велики број деце од три до пет година није обухваћен ниједним обликом рада предшколског васпитања, као и да многа деца која долазе из маргинализованих група остају у породицама. Овим пројектом најпре је било обухваћено 15 градова и општина, а Краљево је накнадно уврштено, уз још девет градова и општина.

Како је истакао Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева, задужен за реализацију овог пројекта у име града Краљева, пројекат пружа могућност да се деца из породица које су у удаљеним срединама, из тзв. рањивих породица, оних које су у стању социјалних потреба, укључе у неки облик предшколског образовања. На територији града Краљева, за реализацију пројекта, за сада, одређене су три локације – Ковачи, Конарево и Буковица. Према његовим речима, очекивања су да се од пројекта добије и возило, мини-бус, за превоз деце.

Предшколска установа „Олга Јовичић Рита“, на нивоу града, обухвата целодневним и предшколским припремним програмом 37 одсто од укупног броја деце од шест месеци до шест година. Сва друга деца остају код куће, у породици.

 „Да бисмо свој деци раног узраста, који је веома значајан за њихов укупан развој, а посебно за успешно даље школовање и образовање, помогли да остваре своја права, крећемо са овим пројектом који обухвата различите специјализоване програме. Они ће бити реализовани у зависности од потреба породица. За сада су то трочасовни програми, који ће бити реализовани 2-3 пута недељно. Сва деца имају право да се једнако развијају, на доступност прве карике у образовном систему тј. предшколско васпитање. Годишњим програмом рада, који доносимо у септембру, планираћемо још неке друге средине у којима деца нису обухваћена предшколским васпитањем“, изјавила је Светлана Вилимоновић, педагог у Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“ и руководилац овог пројекта.

У реализацији пројекта помоћ Предшколској установи пружиле су и друге институције и појединци како би се створила права и реална слика и како би се стигло до сваког детета и породице. Центар за социјални рад омогућио је податке о деци и породицама које су евидентиране код њих и којима треба изаћи у сусрет оваквим програмима, Поливалентна патронажна служба податке о здравственом и социјалном статусу породица, а помогли су и Републички статистички завод у Краљеву и месни пароси из места где ће бити реализовани пројекти.

Задужени за реализацију пројекта прошли су три круга едукације. Прва три дана априла резервисана су за завршни семинар-радионицу о предшколским мрежама и оптимизацији мреже предшколских установа, који ће бити одржан у Смедереву и на којем је предвиђено учешће свих градова и општина обухваћених пројектом.

   


И КРАЉЕВО УЧЕСТВОВАЛО У АКЦИЈИ „САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ“              29.март 2014 .

Најпознатија светска акција Светског фонда за природу (WWF) „Сат за нашу планету“ („Earth Hour 2014“) ове године одржана је 29. марта 2014. године. У ову акцију, традиционално већ, укључују се појединци, организације, институције, компаније, с циљем да пошаљу снажну поруку како је могуће предузети нешто по питању ублажавања климатских промена, будући да је мисија Фонда да заустави уништавање животне средине и створи будућност у којој људи живе у складу са природом уз очување светске биолошке разноврсности, одрживог коришћења природних ресурса, смањења загађења и претеране потрошње.

У прилог томе, на сат времена, од 20.30 до 21.30 часова, учесници акције искључују расвету.

Град Краљево се и ове године прикључио акцији „Сат за нашу планету“ искључивањем јавне расвете на централном градском тргу – Тргу српских ратника.

„Сат за нашу планету“ организује се крајем марта, што се отприлике поклапа са равнодневицом, јер је тада већина градова у мраку док се акција „креће“ око Земље.

 Иницијатива за реализовање једне овакве акције настала је 2007. године у Сиднеју, а Србија се прикључила већ 2009. Прошле године, у 154 земље, 7.000 градова и више од две милијарде људи подржало је кампању. Србија је учествовала са 60 градова и општина.

            Акцију је ове године подржало Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Градска управа града Београда, Градска управа града Новог Сада, као и многи градови широм Србије.

            
28.Март 2014.
РОТАРИ КЛУБ КРАЉЕВО ПОКЛОНИО ЧЕСМУ СВОМ ГРАДУ

Град Краљево односно Ротари клуб Краљево, 28. и 29. марта 2014. године, био је организатор и домаћин Годишњег семинара за председнике и секретаре ротари клубова за Дистрикт 2483, Србија и Црна Гора.

У име града Краљева, учесницима скупа се обратио помоћник градоначелника града Краљева Зоран Миљковић. 

            Овом приликом свечано је отворена чесма са водом за пиће у парку Пљакин шанац, као резултат пројекта Ротари клуба Краљево, у сарадњи са Дирекцијом за планирање и изградњу Краљево и ЈКП „Водовод“ Краљево.                                 
                                           


РЕШЕН ПРОБЛЕМ СА АТМОСФЕРСКОМ ВОДОМ У КОНАРЕВУ

 

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, заменик председника Томислав Илић и представници ЈКП „Водовод“ посетили су месну заједницу Конарево у којој су, заједничким напорима, успели да покрену решавање дугогодишњег проблема са атмосферском водом, која се задржавала у насељеном делу насеља.


                             
27.Март 2014.
ПОТПИСАН МУЛТИСЕКТОРСКИ ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА И У ПОРОДИЦИ

Град Краљево потписник је Споразума о сарадњи у спровођењу заштите жртава насиља у породици и жена у партнерским односима на подручју града Краљева. Овaj мултисекторски споразум, у име града, потписао је заменик градоначелника Милун Јовановић 27. марта 2014. године. Остали потписници су Центар за социјални рад Краљево, Полицијска управа Краљево, Дом здравља Краљево, Актив директора основних школа, Актив директора средњих школа, Предшколска установа „Олга Јовичић Рита“, Основни суд у Краљеву, Прекршајни суд у Краљеву, Основно Јавно тужилаштво у Краљеву, Више јавно тужилаштво у Краљеву и НВО Феномена“.

Како је и у Споразуму наведено, насиље над женама у породици и у партнерским односима је озбиљан деликт и захтева ефикасан одговор свих установа које се баве овом проблематиком и које су одговорне за препознавање насиља у оквиру вршења своје редовне делатности. Само координираном акцијом јавних служби, организација цивилног друштва, локалних самоуправа и других релевантних актера у заједници може се спречити и решити проблем насиља у породици.

Према речима Светлане Дражовић, директора Центра за социјални рад Краљево, потписивање овог споразума значи подизање квалитета заштите жена жртава насиља, али и свих чланова породице. Циљ је не само смањење, већ елиминација насиља као појаве.

„Ми смо и до сада штитили жртве насиља, свака установа у складу са својим надлежностима. Али, без мултисекторског приступа тај квалитет заштите могуће да у сваком случају није у пуној мери био постигнут. Ми смо се и до сада повезивали, али на неформалан начин. Споразумом се дефинишу процедуре трајно.“

Према речима Дражовићеве, новина је формирање мултисекторског тима. Свака организација-потписник има представника у мултисекторском тиму, који ће заседати најмање једном месечно, а вероватно чешће, што ће зависити од броја пријава насиља. На састанцима ће бити јасно дефинисана конкретна процедура, мере које треба предузети око сваког конкретног случаја.

Краљевачки Центар за социјални рад евидентирао је око 400 пријава насиља у 2013. години. То не значи да насиља има више, већ да се више пријављује институцијама. Некада пријаве иду директно Полицијској управи или Јавном тужилаштву, али се заједно реагује.

Према речима Радомира Јовановића, помоћника градоначелника града Краљева, с обзиром на законске одредбе, град Краљево је имао обавезу да организује потписивање мултисекторског протокола о сарадњи у борби против насиља над женама и у породици. Тако је град окупио све учеснике у великој акцији у спречавању насиља у породици и над женама, а све са циљем да се заустави насиље и постигне безбедност жртве, изјавио је Јовановић. Међусекторска и мултидисциплинарна сарадња омогућиће бољу и бржу размену информација, лакше усаглашавање принципа и критеријума за процену и поступање у конкретним ситуацијама, компатибилне акције, правовремене и свеобухватне интервенције и повећање одговорности сваког од система.


15.Март 2014.
Предат пројекат за Безбедност саобраћаја

Испунивши обавезу предвиђену уговором потписаним у августу 2013. године, у суботу, 15. марта 2014. године,  представници Саобраћајног факултета у Београду предали су коначни извештај пројекта „Израда предлога Стратегије безбедности саобраћаја и анализа стања безбедности саобраћаја на путевима и улицама града Краљева за период од 2013. до 2020. године“ представницима града Краљева – заменику начелника Градске управе града Краљева Јелени Бекчић-Луковић и Ненаду Марковићу, члану Градског већа града Краљева и председнику ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева,

Захваливши на коректној сарадњи професорима и тиму који је радио на изради овог стратешког документа, Ненад Марковић је рекао:

„Поносан сам што смо други град у Србији, после главног града, који поседује један овакав документ. Идеја нам јесте, у догледној будућности, да Краљево буде најбезбеднији град у области саобраћаја. Знам да је то тешко, не зависи само од рада оних који се баве овим послом, већ од опште свести грађана, али ми ћемо свакако позитивно утицати на то.“    

Ова стратегија би у будућности могла бити и основа за повлаћење средстава из европских фондова, чиме би се безбедност и квалитет саобраћаја у Краљеву додатно унапредили, сматра Марковић.    

Стратешки је дефинисано чиме то Краљево треба да се бави у области безбедности саобраћаја у наредном периоду и који су кључни проблеми. Како је Краљево по угрожености било нешто изнад републичког просека, пажња је посвећена суштинским проблемима – деце, возача – који су посебно угрожени, и бициклиста, као рањивих учесника саобраћаја.

Према речима Бориса Антића, доцента на Саобраћајном факултету у Београду, једног од чланова тима који је учествовао у изради овог важног документа, без стратегије, визије и мисије у погледу унапређења саобраћаја не може се ићи напред.

„Сматра се да ће овим пројектом бити усавршени начини функционисања у саобраћају, да ће се повећати проточност и безбедност у саобраћају, да ће бити остварене значајне економске уштеде, јер у овој области - један уложени динар враћа се десетоструко. Како су на појединим деловима градске мреже велике брзине, на локалним улицама то се може решити принудним успоривачима брзине. Потребно је, сматрамо, да се регулише систем видео надзора у граду. Тако би могли да буду санкционисни они који прекорачују брзину, значајна средства од казни би се слила у градску касу, а камере би могле да буду искоришћене и у друге сврхе, нпр. за анализу саобраћајних незгода“, сматра доцент Антић.

Закључено је и да је потребно наставити јако добру праксу са кампањама о безбедности саобраћаја, а након кампања мерити ефекте оствареног, грешке, евентуално изабрати другу циљну групу и сл. Како су гости са факултета рекли, важно за ову стратегију, и као један од циљева који се намеће, јесте и завршетак обилазнице око Краљева у пуном профилу.


 


 

14.Март 2014.
Школски аутобус граду Краљеву

Град Краљево је 12. марта 2014. године потписао Уговор о сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, који се тиче уступања на коришћење возила за потребе превоза школске деце која живе и уче на територији града Краљева.

Министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић уручио је кључеве школских аутобуса представницима 21 општине и градова за превоз ученика из удаљених сеоских средина до школе, на платоу испред свечаног улаза Палате „Србија“.

Школске аутобусе, осим Краљева, добили су и Апатин, Лесковац, Сурдулица, Ваљево, Осечина, Параћин, Бор, Обреновац, Рача, Ивањица, Кучево, Брус, Вождовац, Прокупље, Беочин, Владичин Хан, Бојник, Нови Пазар, Бела Паланка и Јагодина.

Министар Јовановић изразио је задовољство што, у име Владе Републике Србије и у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, има прилику да уручи кључеве 21 возила које ће превозити ученике из најудаљених сеоских насеља до матичних школа на безбедан начин. Како је рекао, возила су намењена социјално и економски нестимулативним срединама, као и деци са сметњама у развоју. Он је указао на то да би аутобуси требало да допринесу смањењу превременог напуштања образовања, али и бољим условима школовања.

Локалне самоуправе у Србији добиле су возила уз прецизиране уговорне обавезе у погледу регистрације, ангажовања возача, одржавања возила, трошкова коришћења возила итд. Председници општина и градоначелници, којима су уручени кључеви и пратећа документација, поручили су да ће аутобусе користити не само за превоз деце до школе и назад, већ и за одлазак у биоскоп, позориште и на такмичења.

Ненад Марковић, члан Градског већа града Краљева, који је у име града Краљева потписао Уговор, објаснио је како је Краљево добило ову вредну помоћ.

„Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је конкурс за доделу школских аутобуса. Град Краљево је конкурисао, како би обезбедио превоз деце, од петог до осмог разреда, из Бзовика и Рудна до Студенице. Међутим, ове године, школа, која је у обавези да обезбеди превоз, морала је у јануару да распише конкурс, тако да има изабраног превозника до краја године. Овај аутобус ће користити од другог полугодишта школске 2014/2015. године, а до тада ћемо га искористити за превоз ђака на разна окружна и републичка такмичења. Сагледаћемо могућност да неко можда узме да превози децу у неким другим деловима у тих шест-седам месеци. Аутобус, вредан 5.700.000 динара, дат је граду на коришћење, уз обавезу да га користи искључиво за превоз деце, што ће град и радити. Коришћењем овог аутобуса, град ће, годишње, уштедети милион динара“, изјавио је Ненад Марковић.

Финансијска средства обезбедило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у оквиру пројекта ДИЛС „Пружање унапређеих услуга на локалном нивоу“, који се финансира средствима кредита Светске банке. Вредност уговора износи 856.380 евра. 


14.Март 2014.
ФОРМИРАН ШИРИ ТИМ ЗА ПАЛИЈАТИВНО ЗБРИЊАВАЊЕ У КРАЉЕВУ
Састанак на коме је потписан Анекс уговора – о формирању ширег тима за палијативно збрињавање између ЗЦ „Студеница“ и УГ „Раскршће“, уз подршку града Краљева, одржан је у петак, 14. марта 2014. године, у просторијама Градске управе града Краљева. На састанку је било речи о месту и значају палијативног збрињавања, искуствима и изазовима у овој области рада, улози и доприносу цивилног друштва, као и актуелној ситуацији у области палијативног збрињавања на територији града Краљева и улози и доприносу цивилног друштва у овој области.

Палијативно збрињавање је приступ који побољшава квалитет живота пацијента и породице, суочавајући се са проблемима који прате болести које угрожавају живот кроз превенцију и отклањање патње путем раног откривања и непогрешиве процене и лечења бола и других проблема: физичких, психосоцијалних и духовних.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић изразио је задовољство због тога што се велики тим укључио око палијативног збрињавања наших суграђана.

„Надам се да ће најтежи болесници у нашем граду, којима је због болести битно скраћена дужина живота, имати ту могућност да, тако што ћемо сви заједно да урадимо нешто, њихова патња буде ублажена. Истовремено, потребно је и да охрабримо породице за оно што их очекује. Надам се да ћемо ускоро сви заједно учинити све што је у нашој моћи да ову услугу успоставимо“, изјавио је заменик градоначелника.  

            Откако је Министарство здравља 2009. године донело Стратегију за палијативно збрињавање, урађено је много тога – кроз донацију је добијена опрема за болнице и домове здравља, као и више од 140 возила, Министарство је определило новац за опремање јединица за палијативно збрињавање, почеле су едукације медицинских и немедицинских радника који учествују у процесу (више од 2.000 лекара и сестара, психолога, социјалних радника и других је обучено). Изменом и допуном закона о здравственој заштити, предвиђено је оснивање центара за палијативно збрињавање, а и удружењима грађана омогућено је да се тиме баве.

„Планирано је да се, до 2015. године, оформи 28 јединица. До сада је отворено око 8-9, а очекује се ових дана отварање још једне. Потребна је едукација грађана како би схватили шта је палијативно збрињавање, да је то заправо свеобухватни приступ и пацијенту и породици“, рекао је представник Министарства здравља др Владимир Чакаревић.

Директор прве организације ове врсте у Србији БЕЛхосписа Зоран Пурковић представио је ову организацију, од самог оснивања, преко основних циљева, до финансирања. Према његовим речима, само заједно локална самоуправа, Министарство здравља и удружења могу да успеју у спровођењу палијативног збрињавања. За успешно спровођење потребан је мултидисциплинарни тим – лекар, медицинска сестра, социјални радник, психолог, духовник, волонтери, и то од самог почетка лечења, као и након смрти пацијента. Он је нагласио спремност да се помогне другим организацијама и ван Београда, као и да се подржи шири тим УГ „Раскршће“ у даљем стручном оспособљавању и успостављању других видова сарадње.

Директор ЗЦ „Студеница“ др Звонко Веселиновић сматра да је неопходно да се што пре крене у реализацију овог пројекта.

„То је корак напред за град. Направити добар систем одрживости – то је свакодневни задатак – имамо кадар, простор, добру вољу, мало помоћи нам треба и аплицираћемо. Очекујем да у хоспиталном делу крајем ове године заживи све оно што захтева један такав третман наших најтеже оболелих суграђана“, рекао је директор ЗЦ „Студеница“.

            Заступник УГ „Раскршће“ Петар Јекнић подсетио је да је Стратегијом за палијативно збрињавање предвиђено да тај посао раде тимови. Краљево, иако није обухваћено Стратегијом, има иницијативу, каже он. Потребно је стручно оспособљавање и сви могу помоћи реализацији идеје о палијативном збрињавању грађана Краљева. Јекнић је истакао изузетну сарадњу са ЗЦ „Студеницом“, градом Краљевом, Министарством здравља, као и БЕЛхосписом.

„На услузи особама којима је услуга потребна налази се ужи, медицински тим, и шири - немедицинске струке. Још шири тим чине локална самоуправа, медији, Центар за социјални рад, Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи и друге инстанце које могу да помогну. И пацијенти и чланови породица су циљна група, али и медицински радници. Преко Службе кућне неге за који дан почеће реализација конкретних ствари на терену, али од септембра треба да се аплицира за први пројекат града Краљева како би шири тим на терену могао да уради свој посао“, каже Јекнић.

Заступник УГ „Раскршће“ представио је шири тим за палијативно збрињавање и представнике организације „Зора“ (волонтере). Састанку су присуствовали и помоћник градоначелника др Зоран Мрвић, директор Дома здравља Љубомир Стевановић и начелница Службе кућне неге Радмила Новаковић.

НА овом састанку, потписан је и Уговор о пословно-техничкој сарадњи између БЕЛхосписа и УГ „Раскршће“. 

13.Март 2014.
Поново ради амбуланта у Дому пензионера

Геронто амбуланта у оквиру Дома пензионера поново је почела са радом. У амбуланти ће сви пензионери као и она лица која су при крају свог радног века моћи да се прегледају, провере ниво шећера у крви и притисак, јер ће поред лекара опште праксе и медицинске сестре, у амбуланту долазити и тројица лекара специјалиста. Ова амбуланта покренута је са радом у оквиру пројекта Дневног центра на Берановцу.

              
06.Март 2014.
Презентација електронског регистра

Презентација електронског регистра административних поступака и резултата пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“ одржана је 6. марта 2014. године у Краљеву. У присуству представника привредног сектора, чланова Радне групе за спровођење пројекта, заменика и помоћника градоначелника, чланова Градског већа и других учесника у  пројекту, представљен је електронски регистар који омогућава транспарентан увид у информације о процедурама за добијање сагласности, дозвола, одобрења, решења. Присутнима су више о пројекту говорили градоначелник града Краљева Драган Јовановић и начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић, као и представници ОПТИМУС-а – директор Слађана Каравдић-Кочевић, заменик директора Катарина Милановић и стручњак за регулаторну реформу Предраг Цветковић.

Град Краљево је успешно реализовао пројекат „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“ захваљујући Центру за добро управљање – ОПТИМУС, Сталној конференцији градова и општина, са којима је потписао уговор, као и финансијеру – Швајцарском државном секретаријату за економске послове. Кроз четири фазе пројекта, чија је укупна вредност 170.359,00 евра, при чему је град учествовао са 22.417,00 евра у натури, град Краљево је успео да повећа ефикасност, транспарентност и квалитет рада Градске управе, како би она била још бољи сервис грађана.

„Регулаторна реформа спроведена у Краљеву и успостављени електронски регистар административних поступака од великог су значаја за стварање повољног пословног окружења и повећања конкурентности града Краљева. Дуги и компликовани поступци за решавање захтева грађана и привредника знатно су скраћени и поједностављени. За укупно 157 административних поступака усвојена је конкретна препорука. Таксе односно накнаде смањене су или укинуте за око 33 одсто, скраћен је рок за решење предмета за око 94 одсто. То су само неке од предности спровођења реформе и увођења електронског регистра, уз прибављање документације по службеној дужности или увођење нових образаца. Надлежни органи града усвојили су нека правна акта, а предстоји усвајање још неких. У сваком случају, град Краљево, у сарадњи са ОПТИМУС-ом, потрудио се да међу малобројним градовима у Србији, свега шест, на овај начин, помогне и својим суграђанима и будућим инвеститорима“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић поздрављајући госте и сараднике и захваливши свима који су допринели успешном заједничком послу.

Директор ОПТИМУС-а Слађана Каравдић-Кочевић изразила је задовољство веома успешном сарадњом свих учесника на реформском пројекту у протеклих шеснаест месеци.

„У Краљеву је препознат проблем који привредници имају. Све препоруке које се односе на локални ниво, а било их је 42, прихваћене су и ускоро ће све бити реализоване. Ове новине ће се посебно одразити на пословни сектор уштедом више од четири милиона евра за реализацију поступака код градске администрације на годишњем нивоу, што су остварене уштеде пројекта у диртектним, материјалним трошковима, и индиректним трошковима који се стварају услед чекања на решавање предмета. За остваривање ових уштеда за привреду неопходно је донети још три одлуке на нивоу града, али и обезбедити потпуну примену усвојених препорука. Мислим да ће Краљево ићи и даље овим путем јер реформа се наставља формирањем регулаторног тела које ће водити рачуна да нови поступци, услед промене закона и доношења нових одлука, обавезно прођу кроз филтер у складу са реформом“, изјавила је директорка ОПТИМУС-а.

„Када смо говорили о градској управи као модерном сервису грађана, као управи приступачној грађанима, делотворној управи, имали смо у виду елементе једног оваквог пројекта. Уложили смо максималан напор да ова реформа буде у примени, што је велики изазов за све нас. Захвалио бих градоначелнику, заменику градоначелника и члановима Градског већа, који су пружили подршку овом пројекту, схвативши његов значај, али и осталима који су учествовали у реализацији пројекта. Увођење електронског регистра, што је такође веома важно, олакшаће рад запосленима у Градској управи града Краљева и учиниће да Управа послује по стандардима добре и ефикасне управе“, рекао је начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић, који је, кроз краћу презентацију регистра административних поступака, присутнима представио све што је урађено кроз четири фазе пројекта.

Заменик директора ОПТИМУС-а Катарина Милановић показала је како заправо изгледа регистар административних поступака, на који начин функционише, како је са регистром обезбеђена транспарентност рада Градске управе, а грађанима и привреди олакшано подношење захтева.

Грађани, привредни субјекти, потенцијални инвеститори, могу на сајту града Краљева (www.kraljevo.org), за сваки административни поступак, видети шта им је потребно од документације, које таксе и накнаде треба да уплате, који су рокови за решавање захтева поднетих одељењима и службама Градске управе града Краљева. Обрасце је сада могуће попуњавати и електронски. Регистар је јавна, правно сигурна база података и обавезно је његово редовно ажурирање у складу са изменама прописа.


06.Март 2014.
Посета израелских лекара
Данас је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, примио Рама Бурвина истакнутог израелског доктора, специјалисту пластичне дечије хирургије и његову супругу Нирит Ној Бурвин, светски признатог психолога. Ова посета је реализована у склопу њиховог боравка у Србији, у коју су дошли са циљем размене искустава са српским колегама.
              
05.Март 2014.
Министар одбране Србије Небојша Родић у Краљеву

Mинистар одбране у техничкој влади Небојша Родић данас се састао са градоначелником града Краљева Драганом Јовановићем и његовим сарадницима.
          Према речима градоначелника Драгана Јовановића, на састанку је било речи о заједничким активностима града Краљева и Војске Србије на рушењу кућа оштећених у земљотресу означених шестом категоријом, за шта су опредељена средства у буџету града Краљева. Министарство је дало зелено светло да радови ускоро почну, а град и Команда
II бригаде Копнене војске ускоро ће се договорити око начина и динамике радовa.
        Такође, на састанку је било речи о могућностима да поједини објекти, који су у власништву Министарства одбране, и налазе се у Мастер плану Министарства одбране, а за које је град Краљево заинтересован, буду уступљени граду.
28.Фебруар 2014.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Светски да цивилне заштите, 1. март, град Краљевo и Одељење за ванредне ситуације свечано су обележили у петак, 28. фебруара 2014. године.
   
Обележавање овог дана од великог је значаја за подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других катастрофа.
         Како је један од циљева обележавања
1. марта, Светског дана цивилне заштите, сумирање резултата из протекле године у области заштите и спасавања и указивање признања онима који су уложили огроман напор како би се позитивни прописи из области заштите и спасавања применили и спровели, посебно који су чинили све на превентиви, Mинистарстство унутрашњих послова Републике Србије, Сектор за ванредне ситуације, за изузетне резултате у области цивилне заштите и унапређења заштите и спасавања у 2013. години доделили су захвалнице. Признања је уручио градоначелник града Краљева Драган Јовановић, који је најпре, у име града, примио захвалницу.
      Град Краљево
је, како је образложено, захвалницу добио јер је обезбедио финансијска средства и помогао санирању просторија ватрогасног дома у Краљеву, оштећеног у земљотресу, у циљу стварања добрих услова за рад и функционисање ватрогасно спасилачког батаљона, учествовао у свим акцијама превентивног деловања на спречавању појаве ванредних догађаја и дао велики допринос у предузимању превентивних мера заштите људи и мовине.
            „Велико ми је задовољство што град Краљево данас добија захвалницу за све што је учинио у спасавању људи и добара и на пољу цивилне заштите. Ми као друштво, као држава, морамо бити спремни на све изазове који су пред нама. Град Краљево предузима активности на том пољу - опсежно, темељно. На Рудном смо отворили и Центар за обуку прип цивилне заштите. Радићемо и даље на едукацији младих, на побољшању услова за специјалне јединице цивилне заштите. Свима захаваљујем на свему што су учинили на спасавању људи и добара и што су одговорили на све изазове које смо до сада имали. Наша земља је некада имала цивилну заштиту коју су копирале земље у свету. Сада покушавамо да то оживимо, обновимо“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић, који је, поздрављајући госте, нарочито поменуо
припаднике специјализованих јединица цивилне заштите тј.вод за заштиту од пожара који је прошле године успепшно завршио обуку.
           Поред града Краљева, захвалнице су добили и п
редседник општине Рашка Јован Чорбић, Црвени крст Краљево, ЈКП Чистоћа“ Краљево и председник хуманитарне организације „Љуби ближњега свога“ Драгиша Армуш.
             Према речима Радоице Кочовића, начелника
Одељења за ванредне ситуације у Краљеву, на подручју ове зоне одговорности било је изузетних изазова у протеклом периоду.
          „Ако изузмемо 2013. годину, од 2010. сваке године смо имали проглашење ванредне ситуације. Мислим да смо као Сектор за ванредне ситуације, али и као и локалне самоуправе – Краљева, Рашке и Врњачке Бање, максимално учинили да недаће сведемо на минимум када је штета у питању и да заштитимо грађане“, изјавио је Кочовић.

           Како је истакао,
јединица опште намене, које образује град, на територији Рашког управног округа, има 172 са 4.505 чланова. У оквиру овог сектора делује и 27 специјализованих јединица на овом подручју од који је једна на територији града Краљева. Тежиште активности у прошлој години било је на обуци али и на материјално-техничком опремању.
      Свечаној седници у свечаној сали Градске управе града Краљева присуствовали су представници града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, суседних градова, Министарства одбране, Градског штаба за ванредне ситуације, добровољног ватрогасног друштва, прип
адници специјализоване јединице цивилне заштите и други. 

 


 

27.Фебруар 2014.
САЈАМ ТУРИЗМА БЕОГРАД
26.Фебруар 2014.
Потписивање уговора у Влади РС

Градоначелник града Краљева Драган Јовановић и још 16 градоначелника и председника општина, потписали су, у среду, 26. фебруара 2014. године, са министром грађевинарства и урбанизма у Влади Републике Србије Велимиром Илићем, уговоре за изградњу комуналне инфраструктуре вредне 124,9 милиона динара.
       Поред града Краљева, уговоре су потписали и
Косјерић, Власотинце, Куршумлија, Ваљево, Горњи Милановац, Мало Црниће, Прибој, Мионица, Ражањ, Лесковац, Бачка Топола, Топола, Тител, Деспотовац, Суботица и Прокупље. Циљ потписаних докумената, како је истакао министар, јесте пружање помоћи у решавању ургентних проблема у појединим општинама и градовима.
          Илић је најавио да ће се Влада Србије заложити за то да обезбеди и додатна средства како би сва места у Србији имала воду
за пиће, будући да у многим деловима земље постоје села која немају воду насупрот онима која имају „вишак“ воде.
        Министар је
позвао општине да боље међусобно сарађују, да буду ефикасне у реализацији пројеката за које су добиле средства, као и да припреме пројекте за реконструкцију објеката у циљу подизања енергетске ефикасности, на чијим пословима ће у наредном периоду бити ангажовано више од 50.000 радника. Нагласио је да треба да се реши и канализациона мрежа, будући да у неким градовима канализациони вод иде потпуно отворен кроз насеље.
       Илић је саопштио и да су међународни партнери Србије заинтересовани за обнову старих објеката и делова градова у нашој земљи, за шта би, такође, требало припремити пројект
е.
        Град Краљево је средства – девет милиона динара, добио за пројекат „Изградња фекалне канализационе мреже за део насеља Шеовац“. Иако већим делом своје територије град има канализациону мрежу, делови територије који се налазе на ободу и у границама ГУП-а немају. То је случај са насељем у северозападном делу града званом Адрани, са око 2.500 становника, где доминира индивидуална градња, са великим потенцијалом развоја индустрије, у коме се налази и индустријска зона. Фекална канализација није изграђена и становници своје отпадне воде одводе до септичких јама или директно пуштају у оближње атмосферске отворене канале и потоке.
       „Стога је неопходно изградити фекални колектор којим ће се отпадне воде са овог простора одвести до најближег постојећег колектора. У циљу решавања овог проблема, град Краљево је, по Јавном позиву Министарства грађевинарства и урбанизма за финансирање и суфинансирање уређења и побољшања комуналне инфраструктуре, у августу 2013. године, конкурисао са пројектом „Изградња фекалне канализационе мреже за део насеља Шеовац“. Укупна инвестициона вредност пројекта је 16.805.000 динара и предлогом пројекта предвиђено је да Министарство финансира цео износ. Ипак, техничка Влада не располаже великим средствима, и на овој позицији се, за све градове у Србији, налази 124.900.000 динара. Захваљујући пројекту и залагању, град Краљево се нашао међу градовима који су добили средства“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић.

            У циљу изградње колектора, урађена је комплетна пројектно-техничка документација - Главни пројекат за изградњу фекалне канализационе мреже за део насеља Шеовац, техничка контрола пројекта и прибављене су потребне дозволе (локацијска и грађевинска). На основу пројектне документације, пројектовани колектор за насеље Шеовац је укупне дужине око 1.569 метара.
        „Посебно желим да истакнем да је ово леп пример сарадње локалне самоуправе и Владе Републике Србије односно Министарства грађевинарства и урбанизма. Због наше будуће оријентације, важно је да знамо да неке своје пројекте морамо усмерити ка изградњи најпре водоводне мреже, уклањању азбестних цеви које су прилично канцерогене, изградњи канализационе мреже и морамо водити рачуна како ћемо спровести енергетску ефикасност. У будућности то ће бити окосница Министарства грађевинарства и урбанизма и средства ће бити намењена управо за ове пројекте. Ми се морамо припремити да конкуришемо,  аплицирамо и повучемо средства како бисмо решавали проблеме грађана Краљева и привредних субјеката пре свега“, изјавио је Драган Јовановић, градоначелник града Краљева.
                           


Изградња социјалних станова у Краљеву                 26.фебруар 2014.год.


       Данас је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са Миодрагом Вујовићем, директором стамбене агенције Краљево обишао радове на изградњи објеката намењених социјалном становању у насељу Рибница.
           

                                   
25.Фебруар 2014.
Посета директора "Железница Србије"

Краљево је у уторак, 25. фебруара 2014. године, посетио генерални директор „Железница Србије“ Драгољуб Симоновић, са сарадницима. Састанку у згради Градске управе су, уз градоначелника града Краљева Драгана Јовановића, присуствовали и народни посланик Зоран Бојанић и члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић.

Градоначелник је најпре изразио задовољство због данашње посете руководства „Железница Србије“ нашем граду. Према његовим речима, овај састанак је био обострано користан и конструктиван. Покренут је низ важних тема, а неке од њих су ревитализација пруге Пожега-Сталаћ, повезивање железницом будућег карго центра са „Моравским коридором“ како би роба могла да буде допремана до карго центра, затим ограђивање станичног платоа ка Индустријској улици из безбедносних разлога, као и да се посебна пажња посвети пружном прелазу код Машинског факултета, али и реконструкција станичне зграде.

Било је речи и о неизмиреним обавезама Фабрике вагона Краљево према „Железницама Србије“ и град је „Железницама“ предложио да, с обзиром на тренутну ситуацијум у овом краљевачком предузећу, „Железнице Србије“ не утужују ФВК, већ да сви заједно помогну Фабрици да стане на ноге.     

Покренуто је и питање имовине, што је наишло на одобравање руководства „Железница Србије“, да се покуша да у имовину града пређе оно што је у власништву „Железница Србије“, а град је пре свега заинтересован за земљиште које се наслања на аутобуску станицу и захвата један њен део. Намера је да се оспособи аутобуска станица за формирање јавног предузећа за превоз путника. Такође,  инвеститор „Lidl“ je заинтересован за локацију код аутобуске станице, где би градио велики објекат.

„Ушли смо у јако добре и конструктивне преговоре око свега. Очекујем да ћемо у врло кратком времену неке захтеве града према „Железницама Србије“ решити на обострано задовољство“, изјавио је градоначелник града Краљева Драган Јовановић.   

            Генерални директор „Железница Србије“ Драгољуб Симоновић захвалио је градоначелнику града Краљева на одвојеном времену за разговор о развоју железница у нашем региону. Према његовим речима, питања разматрана на састанку битна су и за град Краљево, али и за „Железнице Србије“. Остаје да тимови седну и ороче теме, изврше припреме и крене се у реализацију договореног.

„Самом модернизацијом коридора 10 и 11 стиче се услов да се део материјала пребаци у зону Краљева, на пруге Краљево-Крушевац-Сталаћ или Краљево-Пожега-Чачак или Краљево-Крагујевац. Проблем у железничком саобраћају су мале брзине, лоше пруге, мала носивост, из чега произилази спорост возова, затим и незадовољство путника, што прави проблеме и региону и нама“, изјавио је генерални директор „Железница Србије“. Добро је то, како је додао, што се овде превезе око 4.500 путника месечно. До сада су у овом региону већ укључене три серије нових руских 711 возова. До краја године биће увезено још електромоторних возова, тако да ће идуће године бити 60 нових возова који ће ојачати превоз путника. Лоше је то што возове каменују и тако онеспособљавају за коришћење.

У овој регији, према речима директора, годишње се превезе око 35.000 тона робе утоварене на железници и 5.000 тона оне која се истовари. Ово је могуће поправити, али наше пруге нису носивости изнад 16 тона, што ствара проблем у комуникацији са конкурентом. Како каже, у овом делу могуће је унапредити железнички саобраћај - подићи носивост пруге, повећати брзину, извршити електрификација пруга.

Након састанка са градоначелником Драганом Јовановићем и његовим сарадницима, представници „Железница Србије“ обишли су железнички чвор Краљево, а затим је одржан и збор радника овог железничког чвора.

Посета Краљеву, и непосредно пре тога Крагујевцу, прве су у низу посета свим већим железничким станицама и чворовима у Србији како би се, према речима представника „Железница Србије“, сагледале све специфичности пословања у појединим железничким станицама и чворовима.

 

 

  
   


22.Фебруар 2014.
Пријем код министра

Министар енергетике, развоја и заштите животне средине проф. др Зорана Михајловић, са помоћницима и државним секретарима Министарства, као и представницима „Електропривреде Србије“, посетила је у суботу, 22. фебруара 2014. године, град Краљево. Она је, у присуству градоначелника града Краљева Драгана Јовановића, као и представника „Електросрбије“ Краљево и „Електродистрибуције“ Краљево, у просторијама Градске управе града Краљева, од 08.30 до 13.30 часова, разговарала са грађанима Краљева о њиховим проблемима.
            Највећи број грађана жалио се
на социјалне проблеме и незапосленост, рекла је министарка и додала да би повећање запослености требало да буде приоритет у овом граду. Нешто мање грађана имало је проблеме везано за електричну енергију. Према њеним речима, неопходно је да све институције уложе напоре да овај град буде боље место за живот.
          Директан разговор министарке са грађанима у Краљеву био је седми пријем ван Београда, а седамнаести укупно, од јуна 2013. године.

          Градоначелник града Краљева Драган Јовановић захвалио је министарки Зорани Михајловић на посети и директном ангажовању на помоћи грађанима Краљева у решавању конкретних проблема. Он је подсетио и на посету министра Игора Мировића, задуженог за област привреде у техничкој Влади, који је посетио Фабрику вагона Краљево и фирме у реструктурирању и разговарао са руководством и радницима како би се изнашло решење њихових проблема. Градоначелник Драган Јовановић је најавио посете
Краљеву и председника Републике Србије Томислава Николића и првог потпредседника Владе Александра Вучића, као и директора „Железница“ Србије Драгољуба Симоновића.

20.Фебруар 2014.
Министар и градоначелник у ФВК

Министар Игор Мировић, задужен за област привреде у техничкој Влади Србије, и градоначелник града Краљева Драган Јовановић, са сарадницима, састали су се данас у Фабрици вагона Краљево са представницима Штрајкачког одбора и заступником капитала ФВК. Овај састанак је био најављен као следећи корак у преговорима око решавања проблема након што су радници ФВК одблокирали пругу, захваљујући договору са градоначелником Краљева Драганом Јовановићем и градоначелниковом разговору са министром Игором Мировићем.   

            Министар Игор Мировић рекао је да ће бити спроведена ванредна контрола досадашњег пословања Фабрике вагона у Краљеву, јер је држава издвајала средства, а радницима се дугују плате.

Прво ћемо морати да пошаљемо једну ванредну контролу која ће утврдити начин реализације свих обавеза и трошења средстава које је раније држава опредељивала за производњу у Фабрици вагона, и мораћемо да уђемо брже у прављење плана реструктурирања, како би један део људи видео перспективу у самој фабрици", рекао је Мировић.

Он је после састанка са штрајкачима истакао да ће наложити да се у сарадњи са заступницом капитала Фабрике вагона план реструктурирања што брже направи.

Проблем због којег људи штрајкују је огроман број неисплаћених зарада, иако је држава финансијски помагала реализацију одређених пројеката, у овом тренутку ми немамо одговор на шта су та средства отишла", рекао је Мировић. Како је навео, није могуће да држава са више стотина милиона помаже неке пројекте, а да радници од тога немају ништа. Њима се дугује огроман број зарада, и веома конкретно траже хитну исплату четири заостале зараде. Сутра настављамо преговоре и о томе ћу известити руководство Владе, јер као министар немам у овом тренутку могућности да одговорим на њихов конкретан захтев", истакао је Мировић.

Члан штрајкачког одбора Горан Вујанац рекао је новинарима после састанка са Мировићем да радници Фабрике вагона захтевају исплату још четири минималне зараде, поред једне исплаћене јуче.

Ми смо минимум својих захтева изнели министру, тражимо исплату још четири минималца на руке до 28. фебруара, јер, као што смо рекли министру, немамо пара ни за лечење, ни за хлеб, а онда настављамо разговоре о динамици исплата заосталих плата", рекао је Вујанац.

Радници Фабрике вагона штрајкују више од осам месеци, захтевајући исплату између 15 до 20 зарада, оверу здравствених књижица, повезивање радног стажа у последње три године, као и преиспитивање рада пословодства.

Након састанка са штрајкачким одбором ФВК, министар Игор Мировић и градоначелник Краљева Драган Јовановић су одржали краће састанке и са представницима „Аутотранспорта“, „Пластметала“ и „Гибњаре“, који такође имају великих проблема.

 

 18.Фебруар 2014.
Прекид блокаде пруге

На иницијативу градоначелника града Краљева Драгана Јовановића, у уторак, 18. фебруара 2014. године, одржан је важан конструктиван састанак градоначелника, представника локалне власти и странака са радницима и представницима Штрајкачког одбора Фабрике вагона Краљево и представницима „Старог Јасена“ и других привредних субјеката смештених у Индустријској улици, који су услед блокаде пружног прелаза радника ФВК били онемогућени да нормално послују.

Телефонском разговору и преговору о решењу проблема градоначелника Драгана Јовановића са министром Игором Мировићем, у техничкој Влади задуженим за област привреде, присуствовали су и радници и штрајкачки одбор ФВК.

На састанку је постигнут договор да радници ФВК обуставе блокаду почев од 16.00 часова у уторак, 18. фебруара, до четвртка, 20. фебруара, поподне, када ће министар Мировић доћи у ФВК и када ће отпочети прави преговори. Пре тога, у среду, 19. фебруара, радницима ФВК биће исплаћен први минималац. Све то пренето је на папир и потписали су градоначелник града Краљева Драган Јовановић и представници Штрајкачког одбора ФВК.

„Исказали су добру вољу и радници и ресорни министар да коначно овај проблем решимо. Јако ми је драго и због привредника из „Старог Јасена“, чије пословање је било угрожено. Очекујем позитиван исход преговора са министром Мировићем. Изражавам задовољство што смо направили конструктиван и добар договор користан за све – и радници Фабрике вагона добиће минималац у среду, а имају обећање министра да ће доћи у четвртак. Сигуран сам да ће господин Мировић исказати разумевање, као и до сада, за проблеме радника ФВК и уопште за сва предузећа у реструктурирању. Лично, као градоначелник, задовољан сам што сам део овог договора и надам се позитивном исходу за све нас“, изјавио је градоначелник града Краљева Драган Јовановић на конференцији за новинаре уприличеној поводом постизања овог договора.

            „Ми смо направили гест добре воље да не би испало да не желимо да се реши овај проблем, да кажем, града Краљева. Пристали смо на тај уступак, али и даље су радници ФВК у штрајку. Имамо обећање министра да ће у четвртак доћи и да идемо даље у преговоре. Данас ћемо се повући са пруге. Министар се обавезао да ће доћи. Шта ће радници после тога радити, зависи од исхода разговора. Ми имамо захтеве према министру. Ово је уступак. У даљим разговорима са министром очекујемо да, иако је Влада техничка, и они изађу са неком конкретном понудом. Надамо се да ће и градоначелник и људи моји воде овај град такође помоћи радницима ФВК“, рекао је Ненад Терзић, председник Штрајкачког одбора ФВК.
 
 
 
             
                         

           

18.Фебруар 2014.
Четрдесет пета седница Градског већа
 На дневном реду четрдесет пете седнице Градског већа било је двадесет тачака. Сагласност није дата само на једну тачку, док су остале усвојене. Између осталог усвојени су предлози одлука о расподели средстава спортским клубовима и медијима за прва три месеца ове године и удружењима грађана за поднете и одобрене пројекте које ће реализовати у првих шест месеци ове године.
                          
18.Фебруар 2014.Обележен Дан државности                                         
15. фебрур 2014. године

 

На Сретење Господње, 15. фебрура 2014. године, крај Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, полагањем венаца и одавањем поште страдалима у балканским и Првом светском рату, у Краљеву је обележен Дан државности Србије.

Након химне „Боже правде“ у извођењу ватрогасног оркестра „27. септембар“, у име града Краљева, венац су положили заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић, заменик председника Скупштине Томислав Илић, помоћници градоначелника, чланови Градског већа, затим и представници Рашког управног округа, Војске, Полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Удружења породица палих бораца 1991-1999, Удружење учесника рата 1991-1999, Покрета ветерана, политичких партија и других организација и удружења грађана.

Подсећајући да је Устав који је 1835. у Крагујевцу донела Скупштина Србије био тада један од најмодернијих у Европи, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је рекао: „Самим проглашењем овог дана Даном државности Србија се одужила свој историјски дуг. Ми обележавамо овај дан тринаест година, а ја свим грађанима Краљева, као и грађанима Србије, желим да овај дан дуго памте и честитам им Дан државности.“  

На Сретење, 15. фебруара 1804. године, у малом шумадијском месту Орашцу почела је борба за коначно ослобођење од петовековног робовања под Турцима и подигнут Први српски устанак, а на 15. фебруар 1835. године кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав.

Сретењски устав, сматран једним од најлибералнијих и најмодернијих у Европи тог времена, један од првих демократских устава у Европи, иако кратког века, имао је велики одјек и ван граница кнежевине. Датум његовог доношења узет је као почетак стварања модерне српске државе.

 

                  
Сретењска награда председника Републике почасном грађанину Краљева

 

Поводом 15. фебруара, Дана државности, председник Републике Србије Томислав Николић потписао је и, на пријему у Председништву Републике Србије, на Сретење, 15. фебруара 2014. године, уручио указе о одликовању бројних личности и институција.

Пријему је присуствовао градоначелник града Краљева Драган Јовановић.

Један од добитника, одликован златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у хуманитарним делатностима, несебичну помоћ и доброчинство, јесте и Миломир Главчић, из Канаде, почасни грађанин града Краљева, који је ово звање добио за дугогодишњи хуманитарни рад и помоћ граду у изградњи моста преко Ибра. У име добитника, одликовање је примио његов рођак Радоје Главчић.


                     Сретењска трка у Ушћу                                          15.Фебруар 2014.године

Трећа Сретењска атлетска трка одржана је на Сретење, 15. фебруара 2014. године, у Ушћу. Учествовало је 250 такмичара – дечака и девојчица од првог до осмог разреда. Такође, такмичили су се јуниори, сениори и ветерани односно јуниорке, сениорке и ветеранке. У посебној трци такмичили су се и припадници Војске, Полиције и рудари.

Организатори истичу да им је циљ да ова трка постане традиционална, попут новогодишње трке у Мрсаћу, која се, без прекида, организује 42 године.

„Покушавамо да истрајемо у напорима да се сваке године овим поводом састајемо у Ушћу како бисмо направили традиционалну трку и по томе постали препознатљиви и у нашој земљи и у региону“, изјавио је члан Градског већа града Краљева др Драгослав Дугалић, председник Организационог одбора трке.

Најбржим такмичарима награде – медаље и пехаре, уручио је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић.

 


14.Фебруар 2014.
„Родно буџетирање на локалном нивоу у централној, западној и јужној Србији"

Завршна регионална конференција пројекта „Родно буџетирање на локалном нивоу у централној, западној и јужној Србији", у организацији Удружења Феномена из Краљева, уз партнерску подршку шведске организације The Kvinna till Kvinna Foundation и уз финансијску подршку UN Women (Агенцијe Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, Њујорк, САД), одржана је 14. фебруара 2014. у Краљеву.

Пројекат је реализован је у сарадњи 11 женских удружења из девет градова Србије - Краљево, Крагујевац, Крушевац, Ниш, Лесковац, Пирот, Нови Пазар, Ужице и Пријепоље. 

Конференција је представила локалне родно буџетске иницијативе из осам градова у којима су планови финализовани односно планове за родно буџетирање на локалном нивоу локалних организација које су учествовале у пројекту и међусобно сарађивале у претходних годину дана. Ови планови су настали као део заједничке регионалне иницијативе у централној, западној и јужној Србији и у будућности ће бити спровођени у локалним заједницама, прилагођени локалном контексту,

Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева, поздравио је учеснике и пожелео им добродошлицу у име града домаћина.

„Ценимо рад наших активисткиња у овој области, у чему предњачи Удружење „Феномена“. Као град, учинићемо све да донесемо посебне акте који ће третирати ову област. О позитивним ефектима овог рада говори и чињеница да смо у претходном скупштинском сазиву имали осам-десет жена, а сада 24, од 70 одборника. Ипак, ни то није довољно и треба учинити све да се та слика промени“, рекао је заменик градоначелника.

 „Што се тиче досадашњих активности на тему родне равноправности и родног буџетирања, град Краљево је имао неколико врло битних аката и значајних пројеката. Као један од најбитнијих је Европска повеља о родној равноправности, коју је маја 2012. године Краљево потисало као један од првих градова у Србији. Крајем 2013. донета је Одлука о образовању Савета за родну равноправност града Краљева и усвојен стратешки битан документ - први Локални акциони план града Краљева за родну равноправност за период од наредне четири године“, изјавила је Маја Мачужић, чланица Градског већа града Краљева.

Циљ конференције био је и јавно тематизовање родног буџетирања на циљаној територији. Конференција је била и прилика за умрежавање, сарадњу, заједничке пројекте и међусобну подршку у будућим практичним активностима примене родног буџетирања на локалном нивоу.

Поред организатора, конференцији су присустовали представници локалних самоуправа и финансијских служби градова учесника у пројекту, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, феминистичке економисткиње и представници других релевантних институција. Допринос су дали и представници Министарства финансија поводом увођења програмског буџетирања које је обавезно од 2015. године и на националном и на локалном нивоу.


10.Фебруар 2014.
Радницу ФВК блокирали пругу

Радници Фабрике вагона Краљево наставили су протест блокирајући у понедељак, 10. фебруара 2014. године, саобраћај на прузи ка Чачку и Косовској Митровици у близини краљевачке железничке станице, код „Ложионице“.
         Обишавши штрајкаче, градоначелник града Краљева Драган Јовановић је изјавио да је град у сваком тренутку спреман да радницима пружи логистичку подршку.
„Направићемо све контакте које можемо, али треба имати у виду да је Влада техничка, мораћемо да изнађемо неко решење. Апелујем на стрпљење, разумем потпуно раднике, да дуго нису примали плату, да имају неоверене књижице, многи радници и чланови њихових породица су гладни. Морамо да се стрпимо сви, да будемо трезне главе, да будемо смирени и да у тој смирености изнађемо решење“, рекао је градоначелник Јовановић.

       У току дана, делегација коју су чинили представници штрајкачког одбора Фабрике вагона Краљево Ненад Терзић, Перица Павловић и Дејан Милутиновић, заступник државног капитала Марија Савковић и члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић састала се у са вршиоцем функције министра привреде Игором Мировићем и његовим сарадницима.

На састанку је донет закључак да ће Влада Србије, у складу са расположивим средствима, запосленима у Фабрици вагона у наредном периоду исплатити две минималне зараде. Затим да ће Министарство привреде, представници синдикалних организација и руководство Фабрике вагона интензивирати дијалог у циљу потписивања Меморандума којим ће бити утврђени рокови и механизми којим ће Министарство привреде помоћи у решавању проблема социјалног програма и реализације отпремнина. Такође, да ће Влада Србије покренути поступак контроле пословања и утрошка средстава у Фабрици вагона у Краљеву, а представници синдиката обратиће се радницима овог предузећа молбом да привремено обуставе протесте.
 
 

 

 

30.Јануар 2014.
Радови на хали спортова и мосту на Ибру

Данас су у организацији Дирекције за планирање и изградњу Краљево радове на новој спортској хали у Рибници и мосту на Ибру обишли градоначелник Краљева Драган Јовановић са сарадницима, народни посланици, одборници Скупштине града са председником Скупштине Сретеном Јовановићем и чланови Градског већа града Краљева.
Директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић упознао је присутне са досадашњим током радова али и са даљим фазама рада, роковима и крајњим датумима завшетка радова на ова два објекта.
У другој и трећој фази изградње хале спортова, које следе, предвиђени су инфраструктурно уређење и набавка опреме. Новац је за ове две фазе обезбеђен и технички пријем и примопредаја хале очекују се за први септембар ове године.
Мост на Ибру завршен је 75% и у следећим фазама приступа се изградњи приступних саобраћајница. По плановима мост ће биће пуштен у рад првог августа.
 
 
 
 

                               


Четрдесет четврта (ванредна) седница Градског већа                                   30.јануар 2014.

 

На данашњој Четрдесет четвртој (ванредној) седнице Градског већа града Краљева, пред члановима Већа нашли су се осам предлога за измене и допуне дневног реда сутрашње Скупштине града. Чланови већа су усвојили три предлога а одбацили пет.
 
 
 


                          
29.Јануар 2014.
Саобраћај у Краљеву безбеднији

На данашњој конференцији за новинаре Савета за безбедност саобраћаја града Краљева новинари су упознати са статистичким подацима у саобраћају за предходну годину. Број саобраћајних незгода у 2013. години смањен је за 20 процената  у односу на 2012. годину а најважније је да је број настрадалих смањен за 35 процената.
Иако још увек незванични, ови податци су вероватно најбољи за за територију целе Србије чијем је успеху допринео и рад Савета за безбедност саобраћаја града Краљева у сарадњи са саобраћајном полицијом Краљева, Здравствог центра  „Студеница“ и Црвеног крста.
Ове податке новинарима су изнели Иван Вучетић, командир саобраћајне полицијске испоставе Краљево и Ненад Марковић, председник Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.
У 2013. години на територији Краљева регистровано је 10.410 саобраћајних прекршаја, углавном о неприлагођеној брзини кретања, непрописном претицању и паркирању, невезивању појаса и вожњи под дејством алкохола.
Бољем стању у саобраћају допринело је и боље извештавање грађана од стране медија али и превентивне акције које су одржане у краљевачким  школама и кампање „Кацига главу чува“ и „Исправно возило – безбедно возило“.
 
 

28.Јануар 2014.
Одобрен кредит за урбану регенерацију
Градоначелник Краљева Драган Јовановић данас је изјавио да је одобрен кредит Централне европске банке за ревитализацију Доситејеве улице.
28.Јануар 2014.
ТРАДИЦИОНАЛНА АНКЕТА КРАЉЕВАЧКИХ НОВИНАРА

У традиционалној анкети, која је по шести пут заредом спроведена међу краљевачким новинарима, проглашене су нај(не)комуникативније институције и јавне личности у Краљеву у минулој години.
Према резултатима анкете у којој је учествовало
57 новинара, сниматеља и фоторепортера из укупно 17 редакција локалних и дописништава централних медија, трнова гранчица, као „признање“ за најнекомуникативнију личност, припала је Драгану Јовановићу, градоначелнику Краљева.
За најнекомоникативнију институцију, такође „награђену“ трном, новинари су прогласили сва Одељења републичких инспекција у Рашком округу.

За добру и отворену сарадњу у конкуренцији институција, цвет крина као симбол отворености и комуникативности добила је Дирекција за планирање и изградњу, док је директор Дирекције Ненад Нерић награђен крином као најкомуникативнија јавна личност.

 
 
 

27.Јануар 2014.
Четрдесет трећа седница Градског већа
Данас је одржана је Четрдесет трећа седница Градског  већа града Краљева, на којој је разматрано 3 тачке Дневног реда. Градско веће града Краљева је донело следеће :
Решење
о распореду коришћења буџетских средстава основног и средњег образовања за текуће и капиталне трансфере нивоу Републике за 2014. годину;
Решење
  о распоређивању буџетских средстава индиректним корисницима буџета месним заједницама за 2014. годину;
Закључак
  о утврђивању Предлога закључка за седницу Скупштине града Краљева о усвајању Извештаја о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева за 2013. годину;
Закључак  
о  усвајању Извештаја о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева за 2013. годину.

 

 
24.Јануар 2014.
ПРОМОТИВНА АКЦИЈА „КОШ ЗА ЈОШ“

                     Да децу вратимо на спортске терене,
                а одрасле рекреативном бављењу спортом!

Кошаркашки савез Србије, Стална конференција градова и општина, Министарство омладине и спорта и Министарство просвете, науке и технолошког развоја започели су промотивно-едукативну кампању под називом „Кош за још“ чији је циљ промоција спорта, физичке активности и здравог живота са акцентом на концепт „спорт за све“, који подразумева да бављење спортом у Србији треба да буде доступно свима, без обзира на старосне, имовинске и друге разлике.
Деца данас направе 40.000 покрета дневно мање него раније генерације и то је један од главних разлога што у Србији у овом тренутку имамо више од  15 одсто изразито гојазне деце. Такође, две трећине одраслог становништва у Србији је физички неактивно у слободно време. Имајући све ово у виду, наш циљ је да овом акцијом желимо да децу вратимо на спортске терене, а одрасле рекреативном бављењу спортом.
Акција „Кош за још“ обухвата ликовни и литерарни конкурс за децу предшколског узраста и ученике основних школа, а награде најбољима биће додељене на финалном турниру КУП-а Радивоја Кораћа од 6. до 9. фебруара. 
Промотивна акција „Кош за још“ покренута је на иницијативу групе студената факултета ФЕФА Београд, заљубљеника у кошарку, са основном идејом да пошаљу другачију слику о кошарци у односу на постојећу која се огледа у бројним негативним појавама везаним за навијачке групе и хулигане.


            Више о акцији кликом овде


23.Јануар 2014.
Потписан Меморандум о сарадњи у извршењу алтернативних санкција

Градоначелник града Краљева Драган Јовановић, уз још осам градоначелника и председника општина, 22. јануара 2014. године у Београду, потписао је Меморандум о сарадњи у извршењу алтернативних санкција са министром правде и државне управе Николом Селаковићем.
Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде и државне управе Републике Србије 2013. године проширила је мрежу Канцеларија за алтернативне санкције, чиме се тежи остварењу позитивне праксе развијених земаља у примени алтернативних видова кажњавања (
кућни притвор, заштитни надзор и рад у јавном интересу). Стратегијом развоја Управе за извршење кривичних санкција за период од 2013. до 2020. године предвиђено да до краја 2015. године у седишту сваког вишег суда буде отворена канцеларија за алтернативне санкције.
Потписивањем овог меморандума град Краљево пружа подршку Министарству у области реформе правосудног система и спровођења система алтернативних санкција у друштвеној заједници као битног дела те реформе. Смањује се затворска популација, а услед тога и трошкови и издвајања друштвене заједнице, која добија и активнију улогу у кривично-правном систему, а кроз бесплатан рад осуђена лица непосредно одужују „дуг“ друштвеној заједници. Уз то, постиже се и боља ресоцијализација осуђеника.

Меморандумом о сарадњи у извршењу алтернативних санкција предвиђено је да, у најкраћем могућем року, град Краљево да просторије за будућу повереничку канцеларију, као и да буду потписани уговори о сарадњи између Министарства правде и државне управе и правних лица – послодаваца чији је оснивач град Краљево, као и споразуми о сарадњи са установама здравствене и социјалне заштите и другим релевантним органима и организацијама чији је град оснивач, у којима би осуђено лице могло да обавља рад у јавном интересу и испуњава обавезе одређене условном осудом са заштитним надзором.
Меморандум о сарадњи у извршењу алтернативних санкција до сада је потписан са градоначелницима и представницима 25 градова, међу којима су, уз Краљево, Нови Пазар, Јагодину, Зајечар, Крушевац, Неготин, Врање, Прокупље и Пирот, и Београд, Нови Сад, Суботица, Сомбор, Ваљево, Ниш, Крагујевац, Сремска Митровица, Шабац, Пожаревац, Смедерево, Зрењанин, Панчево, Лесковац, Ужице и Чачак.

                    

22.Јануар 2014.
ЧЕТРДЕСЕТ ДРУГА (ВАНРЕДНА) СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА

Једна тачка дневног реда данашње, 42. по реду седнице Градског већа, која се односила на разматрање Нацрта одлуке о изменама и допунама Одлуке о радном времену у трговинским, занатским и угоститељским објектима на територији града, скинута је са дневног реда, осталих 20 је усвојено.
Према извештају Завода за јавно здравље, грађани Краљева су током новембра 2013. године користили хигијенски исправну воду за пиће, а о променама које су у параметрима током праћења квалитета ваздуха и извршеним мерењима имисије у том месецу, јавност је благовремено обавештавана.

На данашњој седници усвојени су програми пословања за ову годину и утврђени су предлози решења за наредну седницу градске скупштине на којој ће се наћи ови програми. У питању су програми пословања Јавно-енергетског предузећа „Топлана“, Јавно-комуналног предузећа (ЈКП) „Чистоћа“, ЈКП „Путеви“, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Пијаца“ и јавног предузећа Општинска стамбена агенција.

Чланови Градског већа разматрали су предлог и утврдили коначно решење којим се регулише поступање у случајевима када су грла додељена носиоцима пољопривредних газдинстава изгубила приплодну способност, или их није оправдано држати из другог разлога.

Према данас усвојеном решењу, месна заједница Витановац имаће право на постављање мањег монтажног објекта-контејнера на катастарској парцели 2756/2, која се налази на територији тог села.

Данас усвојеним решењима дато је неколико сагласности привредном друштву „Електросрбија“ за установљавање права службености пролаза на катастарским парцелама у Врби, Матаругама, Готовцу, Крушевици и Ковачима, а усвојен је и закључак о двању сагласности за конверзију потраживања у основни капитал града Краљева у привредном друштву „Прва петолетка – наменска“ у Трстенику.

Чланови Градског већа разматрали су данас и извештај Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове поводом штете од олујног невремена које је задесило град Краљево 8. јула прошле године а, на основу изјашњења Одељења за привреду и финансије,  усвојен је и закључак о непостојању услова који оправдавају постојање штете већих размера. Већници су данас усвојили и Програм коришћења средстава буџетског фонда за саобраћај за текућу годину.
 

 19.Јануар 2014.
СТРАХИЊА ЛАЗОВИЋ ПРВИ ДО ЧАСНОГ КРСТА

Пред више од две хиљаде грађана Краљева, седамнаестогодишњи Страхиња Лазовић, ученик трећег разреда Економско-трговинске школе, први је данас препливао 33 метра у трци на реци Ибар и освојио богојављенски крст.
Њему је часни крст, директно из чамца, уручио заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, који је младом Лазовићу први и честитао на упорности, снази и спретности које су га до циља довеле пре старијих и издржљивијих такмичара.
У традиционалном начину обележавања Богојављења учествовала су 33 такмичара, од око 70  пријављених. Старт пливача означен је после заједничке молитве свештенства са пливачима и окупљеним посматрачима.

Према речима Ивана Лазића, председника Удружења грађана „Свети кнез Лазар“, које је било организатор, број учесника и дужина стазе коју су такмичари пливали симболизују број Христових година.
„Осећај је предиван, за ову светињу част је пливати, а победници су сви учесници којима и сам честитам и захваљујем се предивној публици“, рекао је после трке победник Страхиња Лазовић, који је уз ловоров венац, прелазни крст и златни, дар златаре „Александер“, добио и поклоне бројних донатора.

Страхиња тренира пливање, прошле године је до крста стигао други, а данас је, како је рекао, пливао искључиво због вере да свети празник треба да побуди оно најлепше у људима.
Приложници су данас скупљали и новац намењен за изградњу крста на планини Столови, а прикупљено је нешто више од 8.000 динара и 50 евра.

Најстарији учесник трке био је Драгољуб Батић (67), а и ове године учесник трке био је Владимир Милетић који сваке године плива за богојављенски крст, иако нема једну ногу. Свим учесницима Богојављенске трке признања је уручио заменик градоначелника Милун Јовановић, поред којег су локалну самоуправу представљали и помоћници градоначелника за спорт и социјална питања Радомир Јовановић и за питања младих и месне заједнице Вукман Ракочевић.
Стари обичај да се у реку или језеро баци крст, а младићи такмиче ко ће до њега први допливати и ухватити га, у Србији је обновљен пре десетак година, а у Краљеву пре седам.

Пре трке за Богојављенски часни крст, кроз град је прошла литија која је кренула од Цркве свете Тројице где је, у част Богојављења одржана јутарња литургија.
На Богојављење се врше два освећења: уочи празника у цркви и на дан празника у реци, или у другој текућој води. Верује се да је та вода лековита, па је верници захватају у судове, носе кући и чувају до наредне године.