Одштампај Пошаљи
Вести
27.Март 2015.
Конференција за новинаре

На састанку Савета за родну равноправност града Краљева са одборницама у Скупштини града Краљева, одржаној 13.марта 2015.године, подржана је иницијатива Савета за формирање Женске одборничке мреже у Скупштини града Краљева.
Данас су чланови Женске одборничке мреже упознали новинаре са члановима мреже и програмом рада исте.

 
 

26.Март 2015.
Помоћ за поплављене

Данас је у магацину „Аутотранспорта“ у оквиру помоћи Европске уније  поплављеним подручјима у Србији, за 157 породица из поплављених подручја са територије града Краљева, подељено по две сетвене јединице кукуруза и по 400 килограма ђубрива.  
            Ово је по речима Вукосава Коњикушића, помоћника градоначелника за област управљања пројектима и локално-економски развој, претпоследња фаза расподеле семенског материјала и ђубрива за 13. месних заједница са територије града Краљева. Овај програм реализован је у сарадњи са међународном организацијом ФАО, Уједињеним нацијама и  Европском унијом за поплављена подручја. Последња фаза овог дела пројекта је у расподели семена луцерке, а након тога од септембра биће организована и помоћ у виду донација животиња, техничких средстава, пумпи за наводњавање ... углавном све оно што су домаћинства пријавила као штету од поплава.           
По речима помоћника градоначелника постоји одређен број људи који се није пријавио за помоћ и није аплицирао за ове пројекте, из разних разлога, али ће град поново у току маја покушати да спроведе још једну фазу пројекта помоћи граду Краљеву. 
 

25.Март 2015.
Акција Савета за безбедност саобраћаја у Милочају

У оквиру промотивно-превентивних активности, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању под називом „Трактор на путу – безбедан и уочљив“. Данашња акција, друга ове године, реализована је у Милочају.

Циљ кампање је да превентивним и едукативним мерама промени негативне ставове и понашање возача трактора који доводе до ризичних ситуација и страдања у саобраћају, што би требало да резултира смањењем броја саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.

Према речима Ненада Марковића, председника ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, трактор на путу, безбедан и уочљив, битан је и за трактористу и за остале учеснике у саобраћају, нарочито возаче путничких аутомобила, па и аутобуса и теретних возила.

„Овим акцијама желимо да подигнемо свест тракториста о томе колико је битно да буду уочљиви на путу, да буду прописано осветљени, да у условима смањене видљивости користе ротацију. План је да сваке године обиђемо по два-три села и поделимо ротације, посебно она села која гравитирају ка државним путевима првог и другог реда“, рекао је Марковић.

Трактористи су данас од Савета за безбедност саобраћаја града Краљева добили по ротационо светло, као и флајере намењене трактористима и саобраћајне прописе и правила који се тичу безбедности трактора у саобраћају.

У кампањи су, поред чланова Савета, учествовали и представници Месне заједнице и „Дунав осигурања“, који су током преподнева обављали техничке прегледе трактора.

 


 


Седница Градског већа града Краљева                                25. Март 2015. године

На данашњој 24. седници Градског већа града Краљева већници су усвојили једанаест тачака дневног реда. Донете су одлуке о уређивању градско грађевинског земљишта и утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта. Овим одлукама извршиће се зонирање грађевинског земљишта у четири зоне тако да ће свака зона имати посебну накнаду за плаћање. Ослобађање од ове накнаде биће за оне који праве магацински простор и производне хале. Ове накнаде моћи ће да се плаћају у ратама.


 

24.Март 2015.
ДАН СЕЋАЊА - 24. МАРТ

Шеснаест година након почетка ваздушног напада Северноатлантске алијансе на Савезну Републику Југославију, град Краљево се сећа бранилаца отаџбине страдалих у ратовима од 1990. до 1999. године. Дан сећања, 24. март, обележен је и ове године пригодним програмом, полагањем венаца и парастосом. Оживљена су сећања на Краљевчане који су животе дали током бомбардовања НАТО-а, у ратовима у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, као и пострадале чије су се породице после трагедије доселиле у Краљево.

Обележавање 24. марта започето је кратким програмом у просторијама Градске управе, уз минут ћутања страдалницима и херојима. Глумци Краљевачког позоришта казивали су родољубиве стихове, а ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ извели елегије на кавалу и виолини, уз клавирску пратњу.

„Поносни смо на херојско и страдално дело наших бранилаца, али и бескрајно тужни јер је могло да буде другачије, па да нас, уместо помена и болних сећања, окупља радост живота, рађања и стварања“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић, уз обећање да ће град увек помагати њиховим потомцима и родбини. „Све је, ипак, у време мира надокнадиво, осим људских живота, а веће вредности од људског живота нема, па се последице рата заправо и мере по броју страдалих... Поносни на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године, и овај Дан сећања посвећујемо њима. Нека им је вечна слава и хвала“, рекао је градоначелник.

На споменик палим јунацима на Тргу Јована Сарића, у који су уклесана имена страдалих у ратовима од 1990. до 1999. године, представници града Краљева, Рашког управног округа, Удружења породица палих бораца, Удружења учесника ратова 1991-1999. године, Војске, Полиције, Жандармерије, политичких странака, удружења и друштава, породице, рођаци, пријатељи и многи други положили су венце и цвеће, а свештеници Епархије жичке служили су парастос.

Организација овог помена за чланове породица погинулих значи много, каже Милисав Вујанац, из Удружења породица палих бораца у ратовима 1990. до 1999. године, додајући да то значи да пали борци нису заборављени у овом херојском граду и да се њихове жртве поштују

И на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде у касарни у Јарчујку положени су венци.

Након тога, организован је и обилазак спомен-собе Друге бригаде Копнене војске у касарни у Рибници, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике 252. оклопне бригаде.

 

23.Март 2015.
КЗН - ДАН СЕЋАЊА

Уочи 24. марта – Дана сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године, организатори обележавања - представници града Краљева, Удружења породица палих бораца, Удружења учесника ратова 1991-1999. године и Друге бригаде Копнене војске, одржали су конференцију за новинаре. 

На конференцији је најављен програм обележавања Дана сећања.

У свечаној сали Градске управе града Краљева, у 10.00 часова, биће организован кратак уметнички програм. У сећању на хероје и жртве, под називом „Живите у нама“, глумци Краљевачког позоришта Предраг Павловић и Драган Пешић говориће родољубиву поезију, а ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“  одсвираће две елегије.

На Тргу Јована Сарића, испред зграде Градске управе, у 10.30 часова, на споменик херојима страдалим од 1990. до 1999. године биће положени венци, а свештеници Епархије жичке служиће парастос.

У 12.00 часова, у касарни у Јарчујку, биће положени венци и одата почаст погинулим припадницима 252. оклопне бригаде.

Након тога, планиран је обилазак спомен-собе Друге бригаде Копнене војске у касарни Рибница, у којем се налазе експонати који чувају сећање на припаднике 252. оклопне бригаде.

 Организатори су позвали све суграђане да у уторак, 24. марта 2015. године, присуствују обележавању Дана сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године.
19.Март 2015.
Помоћ од Италијана

Данас је градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима, примио делегацију италијанске Асоцијације Трентино за Балкан. Делегацију је предводио директор Асоцијације Маурицио Камин.
Тема данашњег сусрета је пројекат помоћи провинције Тренто поплављеним пољопривредним домаћинствима са подручја града Краљева.

Овај пројекат је настао на заједничку иницијативу града Краљева и Асоцијације Трентино за Балкан. Аутономна провинција Тренто је почетком ове године одобрила 30 000 евра за реалиазцију пројекта. Заједно са Одељењем за привреду и финансије Градске управе града Краљева, дефинисани су критеријуми, а на предлог председника месних заједница изабрано је 30 домаћинстава из 6 села око Краљева: Адрани, Грдица, Витковац, Витановац, Раваница и Чукујевац. Критеријуми су били да имају директну штету која им је настала услед поплава, да буду млађи од 40 година и да живе са породицама на селу и да живе од пољопровреде.

Свако домаћинство ће добити на основу сопствених прироритета робу у вредности од 1000 евра у динарској противредности.
Разговарано је и о успостављању економских односа између Трентина и Краљева. Делегација из Италије представља и Трентинску федерацију задруга па се и на том пољу може успоставити сарадња.


17.Март 2015.
23.Седница Градског већа града Краљева

На данашњој 23. седници Градског већа града Краљева већници су усвојили Локлани акциони план запошљавања за 2015. годину, којим се дефинишу програм и мере у циљу решавања незапослености у граду Краљеву.
По речима Томислава Илића, градоначелника града Краљева, локална самоуправа је определила по пет милиона динара за програме јавних радова и стручне праксе који ће бити реализовани у сарадњи са Националном службом за запошљавање.
Већници су усвојили програм подршке пољопривреним произвођачима са територије града Краљева, донели одлуку о расподели 7.500.000 динара удружењима грађана за пројекте са којима су конкурисали у првом полугодишту ове године.
Усвојене су и корекције у расподели 12.300.000  динара спортским клубовима и организацијама за прва три месеца ове године.
Већници су донели закључак да се за две породице из Адрана исплати једнократна новчана помоћ од по 120.000 динара зато што су им куће више пута поплављене мимо мајских поплава прошле године.
Усвојено је и решење којим ће ЈКП „Чистоћа“ Краљево из остварене добити у 2013. години да покрије губитак од око 2.000.000 динара из пословне 2011.године.
 
 
 
 
 

16.Март 2015.
Акција Савета за безбедност саобраћаја града Краљева

У недељу 15. марта 2015. године у оквиру својих промотивно превентивних активности Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спровео је  кампању под називом „Трактор на путу – безбедан и уочљив“ у Чукојевцу
Циљ кампање је да превентивним и едукативним мерама промени негативне ставове и понашање возача трактора који доводе до ризичних ситуација и страдања у саобраћају, што би требало да резултира смањењем броја саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.
У кампањи су поред чланова Савета учествовали представници Месне заједнице и „Дунав осигурања“ који су током преподнева обављали техничке прегледе трактора.

 


12.Март 2015.
Директор Инспектората за рад посетио Краљево

Челници Рашког управног округа и града Краљева, начелник округа Небојша Симовић и градоначелник Томислав Илић, састали су се данас са директором Инспектората за рад и његовим сарадницима. Састанку су присуствовали и директори и представници краљевачких јавних предузећа и заменик начелника Градске управе. 

Иако је Инспекторат за рад контролни орган државе Србије, како је истакао Јоцић, састанак у Краљеву је пример превентивног деловања.

„Желели смо да кроз овакав састанак са људима из локалне самоуправе иницирамо причу и да заједно наступамо у борби против сиве економије, превасходно у борби против рада „на црно“, кроз који се могу видети и други аспекти сиве економије. Нама је такође битна безбедност људи, радника, поштовање безбедности и здравља на раду. У последњих шест месеци 20 људских живота је изгубљено. Борићемо се да тога не буде“, изјавио је директор Инспектората за рад при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је истакао добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова и Пореском управом приликом континуираних контрола које Инспекторат спроводи.

У циљу сузбијања сиве економије, а нарочито рада „на црно“, Јоцић је за наредну седмицу најавио контролу по окрузима, при чему ће 200 инспектора биће упућено у један округ и вршиће се комплетна контрола привреде округа. Такође је објаснио да се, када су ванредне контроле у питању, примењује тзв. ротација, при чему инспектори не врше контролу у матичном округу већ у другим деловима Србије.

Према речима градоначелника града Краљева, на састанку је било речи и о пријављивању радника, пре свега грађевинских, будући да се ближи почетак грађевинске сезоне.

„Сва наша предузећа примениће савете које су могла да чују на састанку. Надам се да ћемо и даље добро сарађивати са Инспекторатом рада и да неће бити никаквих проблема. Сви ћемо морати да више допринесемо пуњењу локалног буџета како бисмо могли да радимо и да као локална самоуправа финансирамо оно што смо планирали“, рекао је градоначелник Илић.

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, неопходно је да се крене у решавање проблема сиве економије и да се покуша да се створи легитиман правни систем у коме ће сви плаћати порезе који су неопходни да би једна држава богато живела, да би имала путеве, болнице, школе. Потребно је омогућити да се на један транспарентан начин врши обрачун и плаћање пореза. То је, нагласио је, најважније пре свега за локалне самоуправе, јер ће на тај начин остварити веће приходе.

„У овој држави свако ко ради мора да плаћа порез. Нећемо дозволити да постоји сива зона на великим пијацама, где радници раде непријављени за врло мале плате. План нам је да привредницима који раде легално омогућимо да немају нелојалну конкуренцију у сивој зони“, рекао је начелник Симовић.

Начелник Рашког округа је за средину априла најавио и један велики састанак, на који ће бити позвани градоначелници, председници општина, привредници, начелници инспекцијских служби са територије Рашког управног округа, а све у циљу сузбијања сиве економије, као и упознавања привредника са новим законским нормама које ће бити изгласане у Скупштини Србије.
11.Март 2015.
Амбасадор САД Мајкл Кирби посетио Краљево

Његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкл Д. Кирби, са представником Политичке секције Амбасаде Ендрјуом Бартоном и сарадницима, посетио је Краљево у среду, 11. марта 2015. године. Приликом боравка у нашем граду, амбасадор се састао са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем. Састанку су присуствовали и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, председник и заменик председника Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и Ненад Марковић, помоћник градоначелника Вукосав Коњикушић, члан Градског већа Маја Мачужић, руководилац Службе за управљање пројектима и ЛЕР Мирјана Продановић, као и директор „Електросрбије“ Срђан Ђуровић. 

Састанак са челницима града приликом ове прве посете амбасадора Кирбија Краљеву био је прилика да се представе потенцијали града и започну разговори о будућој сарадњи.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, заједно са челницима града Краљева и Рашког управног округа, посетио је и америчко-швајцарску компанију „Noble Environmental Serbia“ у селу Тавник, у којој се производе панели од „ecor-a и широк спектар полупроизвода и финалних производа од панела. Он се састао са оснивачем и извршним директором Робертом Ноблом и руководством компаније и обишао део производног програма компаније, која је производњу покренула почетком 2014. године.

Изразивши задовољство што се налази у америчкој компанији која производи ecor производе, амбасадор је истакао и изузетну сарадњу између руководства компаније и локалне самоуправе.

Драго ми је да америчка компанија има прилику да помогне у ономе што је у Србији највећа потреба, а то су нова радна места. Али, не чине они то само зато што Србији требају нова радна места, већ, првенствено, што је овде у Краљеву квалитет радне снаге изузетно висок, што је сарадња са локалном самоуправом изузетно добра и што су сировине на располагању. Веома сам задовољан и што ова компанија приликом производње не користи ништа што је штетно по животну средину, а знамо колико је то битно данас“, нагласио је амбасадор Кирби.

Он је истакао и то да је компанија од прошле године проширила своју производњу и да већ има планове за даље ширење, што је, између осталог, још један доказ изузетно добре сарадње са локалном заједницом. У сарадњи са градом компанија ће покушати да апелује на пољопривредне произвођаче да оно што им преостаје на њивама после производње кукуруза или житарица могу да продају компанији и тако зараде уместо да им то остане на пољу.

Ова компанија жели да буде озбиљан партнер локалној заједници, и то је леп пример који сам данас видео“, нагласио је амбасадор САД. Он је такође рекао да је ова компанија пример мале инвестиције у мањем граду, истакавши да Србију не чине само велики градови и да зато треба помоћи и мањим местима јер су она право лице Србије, које треба сачувати.

            Оснивач компаније са седиштем у Тавнику Роберт Нобл истакао је да му је велика част што је имао прилику да угости тако уважене госте и похвали се напретком предузећа.

„Имамо прилику да покажемо да се ширимо у Србији, да проширујемо производњу, да ћемо производити икор пет пута више него до сада, тај коначни производ ће можда бити 6-7-8 пута више од онога што сада производимо. Наши планови у будућности су такви да ћемо овај капацитет, ову компанију, користити као пример и показивати посетиоцима које очекујемо са Блиског Истока, из САД, Кине. Велика нам је част што имамо прилике да вам покажемо своју компанију“, рекао је Роберт Нобл.    

Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је амбасадору на посети Краљеву изразивши жељу да се сарадња настави.

„Ова компанија је пример да је сарадња локалне самоуправе и инвеститора одлична и ми намеравамо да тако наставимо. Као локална самоуправа издвојили смо средства из буџета да инвеститорима на територији града Краљева помогнемо у инфраструктури. Пре свега мислим на путеве, водовод, канализацију... Ми ћемо свима онима који би да инвестирају на територији града Краљева помоћи“, изјавио је градоначелник града Краљева.  

 


 

 

 
 
 
 
 
 
 

10.Март 2015.
Акција Савета за безбедност саобраћаја

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са Удружењем грађана „Цепелин“, реализује пројекат „Не алкохолу“. Данас је у ЕСТШ „Никола Тесла“ у Краљеву одржана презентација како алкохол утиче на возаче.
Ученицима су чланови Савета одржали предавање о безбедности у саобраћају и омогућено им је  коришћене и тзв „пијаних наочара“ да би се дочарало како је то возити у алкохолисаном стању.

    

                  

Alkohol u skolama from zoran ljubojevic on Vimeo.

05.Март 2015.
Жреб за меч првог кола Светске групе Дејвис купа
Данас је одржан жреб за меч првог кола Светске групе Дејвис купа између Србије И Хрватске који се игра у Краљеву од 6. до 8. марта.
Новак Ђоковић и Мате Делић играће на отварању купа а оивај меч је на програму у петак, а одмах после тог дуела на терен ће Виктор Троицки и Борна Ћорић.
У суботу, другог такмичарског дана који је резервисан за дубл Србију ће представљати Ненад Зимоњић и Виктор Троицки, док ће боје Хрватске бранити Франко Шкугор и Марин Драгања.
Последњег дана такмичења, у недељу од 13 сати, играће се преостали појединачни мечеви Новак Ђоковић - Борна Ћорић, а затим Виктор Троицки - Мате Делић.
                               
04.Март 2015.
Састанак са министром правде поводом проблема бивших радника „Магнохрома“

Градоначелника града Краљева Томислава Илића, начелника Рашког управног округа Небојшу Симовића и представнике бивших радника „Магнохрома“ примио је данас у Београду министар правде Републике Србије Никола Селаковић. На састанку је договорено које правне кораке бивши радници „Магнохрома“ треба да предузму како би остварили своја права тј. право на исплату преосталих 20 одсто дуговања за неисплаћене зараде из периода 2001-2008. година.

            „Мислим да је састанак био јако конструктиван. Имали смо један срдачан пријем. Видели смо жељу и вољу и министра и његових сарадника да нам помогну да, у најкраћем могућем року и у складу са законом и уставом, решимо овај проблем“, рекао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. „Драго ми је да су ово добре вести за раднике „Магнохрома““.

            Како је изјавио градоначелник Томислав Илић, бивши радници „Магнохрома“ најпре треба да оспоре 2012. године потписани споразум, а затим да узму евиденцију свих оних радника који су тужили, како би почели нов ванпарнични поступак.

            Према речима Лазара Павловића, бившег радника „Магнохрома“, захтев за исплату 20 одсто дуга, како им је на састанку рекао министар правде, морају да потпишу сви бивши радници „Магнохрома“ који су тужили, да пошаљу захтев Фонду за развој, од кога ће добити списак радника који су исплаћени 2012. године, па да покрену спор да се стари споразум оспори како би се ишло даље у потраживања преко судова.
 
 

04.Март 2015.
Први отворени тренинг тенисера

Више од три хиљаде људи није крило одушевљење када су на терен изашли најбољи тенисер света Новак Ђоковић и наш репрезентативац који је међу 50 најбољих Виктор Троицки. У публици су и основци из студеничког и ушћанског краја и села подно гледићких планина, као и из Сирче.
Анастасија Андрић је ученица 2. разреда ОШ "Стефан Немања" у Бзовику, удаљеном 105 км од Краљева: "Била сам пресрећна када су ми рекли да ће присуствовати тренингу и видети Новака. Хала је прелепа и Новак је супер".
Снежана Андрић учитељица у Бзовику каже да су оду
шевљени што су их позвали и што су се сетили деце са села. "Ниједно дете и ниједан родитељ нису одбили понуду за овај излет", каже учитељица Андрић. НИС је уручио деци пакетиће са школским прибором и качкетма. Хала капацитета 3.300 места је препуна, а велики број људи није могао да уђе. Прелепа атмосфера, нескривено одушевљење и скандирање "Ноооле, Виктооооре!". Спикер у хали је објавио да је ово први отворени тренинг који је икад одржан у Дејвис куп такмичењу.
Посету деце тренингу српских репрезентативаца и боравак у Краљеву организовао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. Деца ће у Краљеву обићи и Народни музеј.

 
 
 
 
 
 
 
 

02.Март 2015.

 

 

 

Радују се тенису, наши на сцени су ..                                             28.фебруар 2015.године


Поводом предстојећег тениског меча Дејвис купа између репрезентација Србије и Хрватске, у краљевачкој библиотеци одржан је програм Радуј се тенису, наши на сцени су, о почецима тениске игре у нашем граду и садашњем стању у ''белом спорту''.
Новинар ''Политике'' Мирољуб Дугалић, аутор више текстова на ову тему, посведочио је да је тениска игра у Краљеву заживела крајем двадесетих година прошлог века
- Тада је у Краљеву отворена Фабрика авиона ''Бреге'' којом су управљали француски стручњаци. Они су, заправо, ''донели'' ову игру у град на Ибру. У близини фабричког круга направљено је два тениска игралишта, а краљевачка господа брзо је прихватила овај спорт. Касније, тениски терени изграђени су где се данас налази рукометно игралиште у Доситејевој и железничка ложионица... Тенис су и тада играле жене, обучене у беле сукње, с белим ''Батиним'' патикама на ногама...Тенис је дошао у Краљеву с једном великом и значајном фабриком, било би добро да се после овог великом спортског догађаја у Краљеву изгради нека нова фабрика – закључио је Дугалић.
О оснивању Тениског клуба у Краљеву говорио је Љубинко Нешовић, један од оснивача и његових најстаријих чланова. Он је нагласио да је Клуб оформљен 1985. године, да је био организатор више државних првенстава и освајач значајних признања. Највећи успех, подвлачи Нешовић, осварио је Краљевчанин Лука Илић који се налази на АТП листи.Тениски тренер Ненад Вукићевић говорио је о Дејвис купу, тениској игри, младим играчима, а међу учесницима програма били су и његови пулени, млади тенисери Алекса Коларевић и Алекса Ђерковић
.


27.Фебруар 2015.
Округли сто са чланицама Женске парламентарне мреже

Савет за родну равноправност града Краљева, у организацији Београдског фонда за политичку изузетност, организовао је округли сто на тему „Подршка женске парламентарне мреже за родну равноправност на локалном нивоу“.

Циљ округлог стола је био да се народне посланице и чланице Женске парламентарне мреже упознају са позицијом жена у Краљеву и да разговарају о подршци локалном механизму за родну равноправност и локалним одборницама. Неке од тема су биле женско предузетништво, здравље жена, жене и рурални развој, оснивање Женске одборничке мреже.

Скупу су присуствовале Марија Обрадовић, народна посланица и координаторка Женске парламентарне мреже, Марија Блечић, шефица Кабинета потпредседнице Владе РС Зоране Михајловић, Дубравка Филиповски и друге посланице Народне Скупштине, одборнице купштине града Краљева, чланице Градског већа града Краљева и други. Присутне је поздравио градоначелник Краљева Томислав Илић, који је истакао да град Краљево има донет акциони план у вези са родном равноправношћу и ставку у буџету града Краљева за те немене.

Како је изјавила Марија Блечић, чланица Координационог тела за родну равноправност, шеф Кабинета потпредседника Владе РС и министра Зоране Михајловић, Координационо тело Владе за родну равноправност, на чијем челу се налази потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић, основано је са циљем да се помогне у бржем, ефикаснијем, економском оснаживању жена, што подразумева да брже нађу посао, да се помогне да имају једнаке зараде као и мушкарци, бори против насиља над женама како би се не само смањило него и зауставило, да има више жена у политици. Она је истакла да су у Краљеву како би подржали други семинар под називом „Јачање капацитета женске парламентарне мреже у области социјалног укључивања и европских интеграција“.

„Јачање веза између свих државних институција, између Парламента, цивилног друштва, међународних организација, оно је о чему треба да поведемо рачуна. Теме данашњег семинара су женско предузетништво, реформа пензијско-инвалидског осигурања и социјална заштита, јер је циљ смањити сиромаштво, повећати социјална укључивања у контексту европских интеграција. Потпредседница Владе је недавно потписала меморандум о сарадњи координационог тела Владе са UN WOMAN. На тај начин удружујемо у свим областима  сарадњу која је неопходна, како у самој држави, тако и у региону и шире, а све у циљу економског оснаживања жена, смањења незапослености, неједнакости и заустављања насиља над женама“, рекла је Блечићева.

Према речима координаторка Женске парламентарне мреже Марије Обрадовић, у локалним самоуправама треба формирати радна тела, комисије, које би спроводиле оно што је донето у републичком парламенту, односно доносити подзаконска акта и нове одлуке које ће омогућити да се ефекти закона осете и на локалу. Она је навела пример Истанбулске конвенције, која штити жене и децу од насиља у породици, истакавши да се годину дана након усвајања ништа није догодило.

„Закон, сам по себи, неће заштитити жене од насиља. Важно је заједнички се заложити. Један од резултата конференције је да се помогне да се отвори сигурна кућа у Краљеву и региону, јер је преко потребна“, изјавила је Обрадовићева.

Као велики проблем, она је истакла питање здравља жена. Економско оснаживање жена је, сматра, економска област која Србију тек очекује, и није довољно само добити већи број радних места, већ и постојећа радна места треба оснажити.

„Парламентарке се залажу да се добије већи проценат жена на местима одлучивања. Затим је потребно оснажити жене за политички активизам. Ми смо добили 30 одсто жена у републичком парламенту, у многим локалним самоуправама се поштује да 30 одсто жена буду одборнице, али многе жене не знају шта са том „добијеном моћи“ да раде. Занима ме да се што више младих жена укључи у политику. Што се тиче позиције жена у политичким странкама, жене најчешће не користе своје позиције чак и ако их имају“, рекла је координаторка Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић.

Иако на селу има памети, енергије и способности, жене у руралним подручјима су препуштене саме себи у борби са традиционалним, патријархалним оквиром своје породице, каже Обрадовићева.

„Женама на руралном подручју које се баве само пољопривредом треба омогућити економско оснаживање. Треба више финансирати послове у којима су жене најбројније. Ако се 90 одсто жена на селу бави производњом млека и млечних производа, онда би требало финансирати ту активност. Добили смо од министарке пољопривреде обећање да ће посланице које су поднеле амандмане учествовати у изради правилника за доделу средстава за подстицај развоја села“, рекла је координаторка.

Разматрање ових и других тема, као и директан контакт са чланицама Женске парламентарне мреже на округлим столовима попут овог требало би да буде од велике користи за евентуално формирање женске одборничке групе у нашем граду, у складу са очекивањима и настојањима Савета за родну равноправност града Краљева.
 
 
 
 

 

 

 

 

Јечам за краљевачке пољопривреднике 

 

У оквиру помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, тј. пројекта Помоћ пољопривредним газдинствима погођеним поплавама у Србији, који финансира ЕУ, а спроводи ФАО - Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација, данас је 76 породица из 12 насеља Краљева, чија су домаћинства претрпела штету у прошлогодишњим мајским поплавама, добило више од 15,2 тона семена јечма или по 200 килограма. Пољопривредници су помоћ преузели у магацину „Аутотранспорта“.

„Помоћ ће бити дељена и до лета. Пробаћемо да и онима који се нису пријавили за помоћ помогнемо. Очекујемо да ће наредних дана стићи и остала семенска роба и 142 тоне ђубрива као помоћ при сетви. Има више потпројеката, 26-27, које намеравамо да спроведемо. У оквиру те помоћи биће и животиње и пластеници. Имамо 35 породица које су прелиминарно добиле пластенике и ускоро ће им бити испоручени“, рекао је помоћник градоначелника Краљева Вукосав Коњикушић.

У оквиру овог пакета помоћи, наредних дана, пољопривредници ће добити и по 300 килограма минералног ђубрива. У наредним пакетима биће им испоручена и семена сточног грашка, луцерке детелине или кукуруза.
 
 

27.Фебруар 2015.
Уручена награда „Др Милош Бабић“

Награда која носи име др Милоша Бабића, првог градоначелника града Краљева, а додељује се студенту за постигнут успех током школовања, свечано је уручена шести пут заредом. Ову награду установио је Градски одбор Нове Србије, непосредно након што је тадашњи градоначелник Краљева Милош Бабић, 12. фебруара 2009. године, изненада преминуо, а у знак сећања на њега. Награду од 50.000 динара ове године добила је млада краљевачка уметница Тијана Раденковић, која је на докторским студијама Факултета ликовних уметности, одсек сликарство, а коју је Универзитет уметности у Београду прогласио за студента генерације 2014. године, са просечном оценом 10.00. 

Како је истакла добитница, ова награда за њу представља велику похвалу за досадашњи и подстрек за будући рад, а искористиће је за своје образовање.

Др Зоран Миљковић, члан комисије за избор лауреата, апеловао је на све да добитницима признања, са успесима које имају, треба изаћи у сусрет како не би напуштали свој град.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, Милош Бабић је био човек који је пред собом увек имао постављене циљеве и радио на томе да их оствари.

Са пуно страсти и емоција је лечио своје пацијенте и чинио све да им помогне. Са истом пожртвованошћу је водио и овај град. У овом свечаном тренутку нећу говорити шта је то, који су то инфраструктурни пројекти започети и завршени када је на челу овог града био др Милош Бабић, али ћу рећи да је његово срце било веће од сваке грађевине у овом граду. Никада нисмо разговарали о томе који му је пројекат, грађевина, пут, најдражи. На који је најпоноснији. Једноставно, није било времена за то, а чинило се да је још много година пред нама. Нажалост, није било тако.

Сада, када сам ја на месту градоначелника Краљева, често помислим шта би он урадио, како би решио проблем, како би реаговао… Срце је било то које га је, често, водило, и од њега је и страдао“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић на свечаној академији поводом доделе награде „Др Милош Бабић“.

У уметничком делу програма наступили су оркестар и млађи нараштај КУД „Абрашевић“.
 
 
 

 

27.Фебруар 2015.
Прва смотра ветерана фолклора „Ушће 2015“

Данас је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, поводом Прве смотре ветерана фолклора под називом Ушће 2015“, коју организује Дом културе Студеница Ушће, примио учеснике ове манифестације. Поред домаћина директора Дома културе из Ушћа Мирке Стојановић, присутни су били и Небојша Ратковић, представник Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња, са сарадницима, и Бобо Врањеш, представник Удружења ветерана фолклора града Чачка.
Поред ова два друштва, на смотри су учествовали
и КУД Миломир Главчић“ из Јошаничке Бање, КУД Абрашевић“ из Краљева и КУД Студеница Ушће као домаћин.
 
 

27.Фебруар 2015.
Палестинска делегација у Рашком округу

Небојша Симовић, начелник Рашког округа, данас је примио представнике амбасаде Палестине др Рабах Ахмед Тајем конзула Палестинске амбасаде и др Надер Салајмех председника фармацеутске коморе Палестине.         
На састанку је било разговора о интезивирању привредне сарадње  Палестине и Србије, са фокусом  на Рашки Округ. Посебно се разговарало о кланичарској индустрији, дрвопрерађивачкој индустрији и производњи и извозу природног угља и ћумура за наргиле.      
На иницијативу гостију из Палестине, планиран је позив на сајам у град Рамала који је познат и као привредни центар Палестине. Начелник Рашког округа је предложио да се крајем марта у Краљеву одржи заједнички састанак краљевачких привредника и њихових колега из Палестине .           
Договорено је још и да се настави и интензивира иницијатива која је покренута прошле године, а тиче се братимљења градова Хеброн и Краљево. 
Посета делегације из Палестине једна је у низу састанака са високим представницима страних држава који, поводом предстојећег Давис Kуп меча, ових дана посећује Краљево.
 

25.Фебруар 2015.
Миломир Главчић донира магнетну резонанцу Краљеву

Новац за набавку магнетне резонанце, 500.000 евра, за потребе Рашког округа односно Опште болнице „Студеница“ Краљево, донираће Миломир Главчић – изјавио је на конференцији за новинаре сазваној тим поводом начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, којем је, у телефонском разговору претходне вечери, то потврдио сам Главчић, донатор који је граду Краљеву са милион евра помогао у изградњи моста.

Како је истакао начелник, на простору од 140 км, тј. целог Рашког округа, не постоји магнетна трезонанца. Набавком овог апарата, сви грађани ће имати могућност да се лече. Симовић је напоменуо да је Главчићу представљена и прича о изградњи 40 кућа које би биле намењене младим високообразованим брачним паровима и породицама са већим бројем деце, за шта је пројекат у фази израде идејног решења. Како је начелник Округа рекао, донатор неће одустати од тог пројекта, жели да помогне и у тој инвестицији, али је препознао да је овог тренутка много важније и да много више људи има потребе за магнетном резонанцом.

„Желим да захвалим у име свих грађана Рашког округа, у име града Краљева, који је добио и мост, на добробит свих грађана. Као човек, изражавам велико задовољство. Грађани у дијаспори знају да им је матица Србија пролазила кроз тешке тренутке и да нам је сада потребно све. Овакав потез г. Главчића и других који живе у дијаспори даје нам наду да имамо шансе и могућности да, уз њихову помоћ, а наш рад и залагање, решимо многе проблеме“, истакао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Он је напоменуо да ће одмах наставити разговор са донатором око датума набавке, начина плаћања, типа и модела квалитетног апарата, као и да цифра од  500.000 евра није коначна. Остаје да се види да ли ће донатор новац уплатити директно добављачу, или ће локална самоуправа са Општом болницом расписати тендер, изабрати најбољу понуду и извршити куповину.

„Локална самоуправа ће се потрудити да део трошкова, нпр. царине, ако не будемо могли да се тога ослободимо, преузмемо“, најавио је начелник Рашког округа.

Контакт са Миломиром Главчићем, и приликом претходне донације за изградњу моста, а и сада за магнетну резонанцу, непрестано је одржавао наш суграђанин Мирољуб Дугалић, дописник „Политике“ из Краљева, истовремено редовно пишући о томе. Како је на конференцији истакао, без коректне сарадње, без одговорности, држања речи, ово не би било реализовано.

„Миломир Главчић, чији је живот за филмску причу, за роман, никада није заборавио Србију и родни крај, иако је лојални грађанин Канаде. У последњих неколико година око шест милиона евра је уложио у Србију градећи цркве, путеве, дом културе, бибилиотеку, помажући рођацима, убогима, деци у школовању и на факултету“, рекао је Дугалић, наводећи речи добротвора: „За ово сам се одлучио јер ми се чини да је хитно и да што више људи може да осето корист од мојих пара. Хтео бих да помогнем свима у Србији, али не могу. Зато сам се одлучио за ову помоћ која у овом моменту служи за више људи. Устајем и лежем насмејан и уз осећај да се неко мојој помоћи тамо у Србији радује“, пренео нам је Дугалић, и додао:

„Нама остаје да овај новац утрошимо до последњег динара за оно за шта је намењен.“

Градоначелник Краљева Томислав Илић, у име грађана Краљева, захвалио је на донацијама – мосту преко Ибра и магнетној резонанци. Он је истакао да ће овај преко потребни апарат повећати квалитет услуга у краљевачкој Општој болници „Студеница“, која је на регионалном нивоу.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

„Први пут на локалном нивоу сарађујемо и радимо на овакав начин. До сада није било оваквог помака што се тиче локалне самоуправе. А биће још новости. У великој смо офанзиви, како према Влади Србије, тако и према другима. Биће и још спортских догађаја. Ова година је почела лепо“, истакао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.                                                                                  

            Захваљујући донацији Миломира Главчића, који је за донацију од милион евра за изградњу моста преко Ибра добио звање почасног грађанина града Краљева за 2013. годину, како је на конференцији најављено, магнетну резонанцу највероватније ћемо добити у наредна два-три месеца.

 

 23.Фебруар 2015.
Пријем чланова

Градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима примиo jе представнике краљевачког Ауто-мото спортског клуба KV RACING TEAM, који је 2014. године освојио прво место у националном шампионату Србије на кружним стазама, а био други на брдским тркама. У име клуба KV RACING TEAM, састанку су присуствовали Игор Павловић, председник, Младен Бажалац, потпредседник, Милош Рогоњић, директор, Предраг Ламбаша, возач, освајач „златне кациге“ или три титуле заредом, и други чланови клуба.

На састанку је исказана обострана заинтересованост за адаптацију и коришћење аутодрома Берановац како би му се вратио стари сјај, али и некадашња такмичења, која са нестрпљењем очекују многи.

Како је истакао Милош Рогоњић, директор клуба који постоји три године и броји 14 такмичара, први пут у историји Краљева освојена је шампионска титула на кружним и брдским стазама. Прве године постојања имали су клупског шампиона Бојана Милановића, који је презентовао не само град, већ и државу на Дакар релију. Сада имају на кружним стазама два шампиона и једног вицешампиона, а на брдским тркама два шампиона и два вицешампиона.

„Надамо се да ћемо имати подршку града и у 2015. години. Да није било подршке града, не би било ни ових резултата. Већи део средстава, поред спонзора, обезбедио је град Kраљево. Надамо се да ћемо имати поново ауто-трке на Берановцу. То је била и једна од тема састанка. Желимо да Берановац активирамо и да се направи аутодром као некада“, рекао је директор клуба Рогоњић.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић обећао је помоћ локалне самоуправе клубу.

„Надам се да ће и ове године наставити да постижу изузетне резултате као у претходној години. Разговарали смо и о инфраструктури, о кружној стази на Берановцу, где су се некад одржавале трке. Мислим да би град Краљево опет требало да буде домаћин тих трка. Ми ћемо се, уз помоћ Владе Републике Србије, и уз помоћ KV RACING TEAM-а, потрудити да једна од трка буде и на Берановцу“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.


  
   

 

23.Фебруар 2015.
Најава културних догађаја поводом тениског меча

На првој конференцији за новинаре о предстојећим културним дешавањима у дане тениса у Краљеву говорили су Милош Милишић, координатор Тима за културу, и Драган Рајичић, директор Туристичке организације Краљево.

Како је истакао Милишић, намера је била да Краљево у наредне две-три недеље, а нарочито у време одржавања меча Србија-Хрватска, будући да има чимe и где, постане културна престоница Србије.

Он се осврнуо на управо отворену репрезентативну изложбу филигранских радова Филигранско-кујунџијске радионице „Покимица“ нашег суграђанина Горана Ристовића у галерији Народног музеја, и најавио изложбу полудрагог и драгог камења, јувелирско богатство Србије, коју припремају професори са Рударско-геолошког факултета. Будући да се изложба ради у сарадњи са Тениским савезом Србије, према речима Милишића, постоји могућност и да је отвори Новак Ђоковић.

Из богатог сета програма Народне библиотеке, издвојен је програм посвећен почецима тениске игре у Краљеву, о чему ће више говорити новинар Мирољуб Дугалић, који је направио својеврсно истраживање на ову тему. Биће ту и људи из Тениског савеза Србије.

У Краљевачком позоришту биће изведена премијера представе „Чаробњак из Оза“, а најављена су и гостовања Књажевско-српског театра из Крагујевца и Крушевачког позоришта.

Галерије ће имати занимљиве изложбе – мозаика у Културном центру „Рибница“, а краљевачких уметника у „Маржику“.

У Мултимедијалном центру „Кварт“ биће приказана ревија спортског филма, а резервисан је и термин за премијеру филма Дарка Бајића „Бићемо прваци света“.

Како је најављено, концерт на Тргу српских ратника одржаће Дејан Петровић и „Биг бенд“.

Координатор тима за културу захвалио је директорима јавних установа, удружењима која се баве културом, ствараоцима који су се, како је истакао, одмах окупили како би направили програм који ће показати оно најрепрезентативније што град има – културу.

Директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић нагласио је да је централна тема наступа Туристичке организације Краљево на 37. Београдском Сајму туризма био управо Дејвис куп меч Србија-Хрватска. Овај тренутно најзначајнији туристички догађај који је, како је рекао, већ попунио смештајне капацитете града Краљева, побудио је велико интересовање посетилаца Сајма. Рајичић је нагласио да је, на званичном сајту Туристичке организације Краљева, отворена подстраница „Дани тениса 2015“, са информацијама у вези са тениским мечом Србија- Хрватска.

Он је најавио и „Top food day, манифестацију коју етно удружење „Гегула“ организује у свечаној сали Градске управе града Краљева, и на којој ће представити своје производе туристима и домаћима, као и произвођачима из седам градова и општина у околини.

С обзиром на попуњене смештајне капацитете, Рајичић је рекао да је Врњачка Бања притекла у помоћ својим смештајним капацитетима, а да су ту и Крагујевац и Чачак ако затреба.

Он је подсетио на то да у централној градској зони постоји бежични интернет за све који би да што лакше дођу до информација о граду. Такође је поменуо да град Краљево има инфо штанд у оквиру хола нове спортске хале са штампаним пропагандним материјалом.

Ова конференција за новинаре, на којој је најављен део богатог програма који град припрема, била је и прилика да се упути молба навијачима да навијају за чету Новака Ђоковића, али да поштују и хрватске играче. 

           

 

 

     ПРОГРАМ УСТАНОВА КУЛТУРЕ од 23. фебруара до 8. марта

у току је Изложба филигранских радова Горана Ристовића

Народни музеј Краљево

ПОНЕДЕЉАК 23. фебруар

18.oo часова Изложба ИКОНЕ

Аутори: Љиљана Ривић, Мирко Ћетковић, Ненад Марковић, Гордана Пралица, Милица Сташић и Дарко Бурнаћ - Галерија Културног центра “Рибница”

 

20.oo часова  Вина и пингвина (црна комедија) - Краљевачко позориште

УТОРАК 24. фебруар (до 2. марта)

19.oo часова Изложба радова краљевачких уметника -Галерија Удружења ликовних и примењених уметника Краљево

ЧЕТВРТАК 26. март

Почиње приказивање играног филма Бићемо прваци света - Биоскоп Кварт

ПЕТАК 27. фебруар

19.oo часова  Радуј се тенису, наши на сцени су (програм посвећен тениској игри у Краљеву) - Народна библиотека “Стефан Првовенчани”

СУБОТА 28. фебруар

12.oo часова и 18.oo часова Премијера Чаробњак из Оза (представа за децу) Краљевачко позориште

НЕДЕЉА 1. март (до 8. марта)

Ревија спортског филма - Биоскоп Кварт

УТОРАК 3. март

19.oo часова Концерт ученика Музичке школе - Краљевачко позориште

СРЕДА  4.март

19 .oo часова Концерт ученика Музичке школе - Краљевачко позориште

Од 4. до 17. марта

Изложба Друга страна огледала - Аутор: Милена Милосављевић

Галерија Културног центра “Рибница”

ЧЕТВРТАК 5. март

Од 5. до 15. марта  - Изложба полудрагог и драгог камења - Народни музеј Краљево

20.oo часова Рогоња (ренесансна комедија) - Краљевачко позориште

21.oo часова Концерт "Дејан Петровић биг бенд" - Трг српских ратника

СУБОТА 7. март

20.oo часова  Преваранти у сукњи (комедија), Књажевско-српски театар Крагујевац

Краљевачко позориште

20.Фебруар 2015.
Сајам туризма
        

Sajam turizma 2015 from zoran ljubojevic on Vimeo.

19.Фебруар 2015.
Културна дешавања током Дана тениса у Краљеву
13.Фебруар 2015.
Успостављањем обједињене процедуре до унапређења рада
У оквиру Пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“, који град Краљево, од новембра 2012. године, спроводи у сарадњи са Центром за добро управљање ОПТИМУС, уз финансијску подршку Швајцарског државног секретаријата за економске послове – SECO, данас је свечано потписан Споразум о сарадњи у успостављању обједињене процедуре између града Краљева, јавних предузећа и организација.

Потписници Споразума су град Краљево, Градска управа града Краљева, ЈКП „Водовод“, ЈЕП „Топлана“, Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“, Завод за заштиту споменика културе Краљево, Електросрбија д.о.о - Електродистрибуција Краљево, „Телеком Србија“ АД, Регија Крагујевац - Извршна јединица Краљево, а то ће учинити и Републички геодетски завод – Служба за катастар непокретности и Министарство унутрашњих послова - Сектор за ванредне ситуације Краљево.

Изменама Закона о планирању и изградњи из децембра 2014. године, уведена је обавеза успостављања обједињене процедуре, која представља иновативни механизам у раду локалне самоуправе и осталих институција у процесу издавања дозвола из области изградње. Један од значајних проблема са којим се сусрећу привредници и грађани у процесу изградње је прибављање великог броја докумената која издају јавна предузећа, Служба за катастар и друге организације. Град Краљево је препознао проблем и, у сарадњи са ОПТИМУС-ом, са којим већ реализује пројекат, иницирао потписивање споразума, на основу којег ће Градска управа прибављати, по службеној дужности, од других потписница споразума, потребна документа како би се повећала ефикасност и побољшао квалитет услуга локалне администрације. Споразум је значајан корак у успостављању законски обавезујуће обједињене процедуре којом ће се смањити кораци, трошкови и време изградње грађевинских објеката.    

„Успостављањем обједињене процедуре унапредићемо рад и убрзати добијање потребних дозвола у области грађења, што је изузетно важно, како због великог подстицаја грађевини тј. изградње већег броја објеката у нашем граду, тако и због привлачења нових инвестиција“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Према речима начелника Градске управе града Краљева Милоша Петровића, када се говори о доброј управи, говори се о управи која функционише на начелима делотворности, ефикасности и транспарентности у раду.

„Делотворност подразумева да за што мање времена и са мање трошка грађани остварују своја права код Градске управе. Покушавајући да направимо реформу јавне управе, у склопу тога и Градске управе, спровели смо поступак регулаторне реформе. Данас смо потписали споразум, који јесте законска обавеза, по Закону о планирању и изградњи, али смо, независно од тога, идући у сусрет Закону, радили интензивно током прошле године на стварању једног оваквог споразума. Веома је важно да сарадња буде не само у оквиру Градске управе, него и са јавним предузећима, а посебно истичем сарадњу са републичким јавним предузећима, која до сада није била на одговарајућем нивоу у смислу поштовања неких рокова. Сада ћемо, поштујући рокове из Споразума, много брже и ефикасније да спроводимо процедуре“, објаснио је начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић.

Како је истакла заменик директора ОПТИМУС-а Катарина Милановић, Краљево је један од ретких градова који су препознали потребу да се ради на успостављању обједињене процедуре, и то не онда када је закон донет већ значајно пре закона.

„Успостављање обједињене процедуре уводи град Краљево и остале стране потписнице у мали круг институција које на овај начин унапређују своје пословање и преузимају обавезе прикупљања потребне документације у име странака“, истакла је Милановићева.

Она је захвалила свима на успешној сарадњи и пожелела успех у даљем успостављању целе процедуре и њеној конкретизацији на терену, а самим тим и брзом решавању захтева инвеститора и грађана.

            Потписивање Споразума представља нови корак у реформи градске администрације и осталих органа кроз унапређивање комуникације, координације, размене информација и докумантације између страна потписница, чиме се поједностављује процес издавања дозвола, сагласности, решења и одобрења, скраћује време чекања за странке и документација коју странке непосредно прибављају.            

 

  

           
11.Фебруар 2015.
Отварање хале, посета аеродрому ...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић боравила је данас у Краљеву.

Она је најпре, са градоначелником Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем, пресецањем врпце, свечано отворила новоизграђену халу спортова у насељу Рибница, у којој ће бити одржан тениски меч између Србије и Хрватске. Том приликом, Михајловићева је истакла да је ова хала шанса за све будуће младе спортисте који ће једног дана представљати нашу државу. Она је честитала свима који су учествовали у изградњи хале, истакавши да је то успех целог Краљева, као резултат великог напора и рада.

„Ова хала треба да ради, да буде пуна, не само за Дејвис куп, него стално. Не да би само оправдала своју инвестицију него да би помогла Краљеву да се развија. Настављамо да мењамо Краљево, мењамо инфраструктуру и градимо нове објекте и чинимо све да имамо нове шансе и нове промене јер су промене кључ опстанка сваког од нас и наше земље“, изјавила је Михајловићева након обиласка хале.

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је потпредседнику Владе и министру Зорани Михајловић на посети и изразио наду да ће ова мултифункционална хала, чија изградња је коштала осам милиона евра или око 900.000 динара, задовољити услове потребне за одржавање и других такмичења осим тениса.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, пред велики тениски меч Србија-Хрватска који ће бити одржан у Краљеву, предузето је све што је потребно, тимови раде на припреми културних догађаја који ће се дешавати тих дана, радиће се на промоцији свих производа који се производе у Рашком округу - пића, хране и др.

„Покушаћемо да организујемо и донаторску вечеру, од које ће приход бити намењен набавци магнетне резонанце. Краљево ће тих дана живети за Дејвис куп. Велико је интересовање за долазак у Краљево и ми ћемо ту шансу искористити“, изјавио је начелник РУО Небојша Симовић. 

 

              

Потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је затим и аеродром „Морава“ у Лађевцима.

„Радимо на конверзији из војног у војно-цивилни аеродром. До лета ово ће бити цивилно-војни аеродром. Додатна опрема ће доћи од аеродрома „Никола Тесла“. Директорат цивилног ваздухопловства, у сарадњи са Министарством одбране, радиће свој део посла. Потрудићемо се да са Министарством одбране договоримо све што је потребно да донесемо одређене одлуке на Влади. У току ове године имаћемо летове са овог цивилно-војног аеродрома, што је важно не само за развој туризма, већ и за привредни раст. Влада Србије ради на подизању конкурентности Србије, сваког региона, да се боље живи, што је могуће ако имамо развијену инфраструктуру - путну, железничку, ваздушну“, изјавила је Михајловићева након обиласка аеродромске зграде и додала да ће предузеће Аеродроми Србије бити формирано у наредна два месеца и да се на томе већ ради.

Према речима помоћника министра за ваздушни саобраћај Зорана Илића, аеродром већ може да функционише у Ц категорији – могу да га користе авиони који имају између 120 и 180 места, а на почетку ће га користити и мање летелице и оне за карго превоз.


              

 

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је у Краљеву присуствовала и Другој седници Савета Рашког управног округа. Седници су, поред начелника Рашког управног округа, присуствовали и посланици, председници општина и градоначелници са подручја Рашког управног округа – Краљева, Новог Пазара, Врњачке Бање, Рашке и Тутина. Неке од теме су биле и аеродром „Морава“ у Краљеву, аутопут Е761 Прељина-Појате, Коридор 11.

„Ово је начин на који мислим да треба да раде сви окрузи. Био је ово један врло конструктиван састанак на коме је било речи о стартешким правцима, како се развија Округ, што је основа будућег развоја Србије. Сваки представник је изнео проблеме о будућности развоја своје општине и покушали смо заједно да нађемо решење за велики део тих проблема“, изјавила је Михајловићева након састанка и додала да ће убудуће, на седам до десет дана, имати састанак са по једним начелником округа и локалним самоуправама које му припадају.

Министарка је позвала челнике локалних самоуправа да припреме просторне планове и друга планска документа за предвиђену изградњу аутопута од Појата до Прељине.

„Драго ми је што је потпредседник Владе и министар Зорана Михајловић препознала нашу идеју да треба решавати проблеме на нивоу округа, јер тако покрећемо и све градове на тој територији. За Рашки округ је најбитније – аеродром Лађевци, „моравички“ коридор аутопута, који треба да повеже коридоре 10 и 11, и крак аутопута ка Сјеници. Велики је значај инфраструктуре за привреду, за развој туризма, то је значајно за развој округа и читавог региона. Ова два стратешка објекта битна су и за Моравички и Расински округ. Ова два пројекта читаву централну Србију и поривредно и туристички уздижу“, изјавио је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је, након састанка, изнео шта је то што је најбитније за град Краљево договорено.

„Добили смо пуну подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за урбану регенерацију. Надам се да ћемо крајем године почети извођење радова у Доситејевој улици. Договорили смо се око санације надвожњака у Улици војводе Степе и изградње кружног тока“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

У посети граду Краљеву са потпредседником Владе и министром госпођом Михајловић били су и посланица Марија Обрадовић, Краљевчанка, координаторка Женске парламентарне мреже и председник Одбора за одбрану и унутрашње послове, и посланик Зоран Бабић из Врњачке Бање, председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, председник посланичке групе Српске напредне странке у Влади РС.

 

              

 

04.Фебруар 2015.
Фудбалски савез Србије помаже Краљеву

Град Краљево угостио је данас челнике Фудбалског савеза Србије (ФСС) – председника ФСС Томислава Караџића и генералног секретара Зорана Лаковића, са сарадницима. Госте је примио градоначелник Краљева Томислав Илић са својим сарадницима. Састанку су присуствовали и председник Фудбалског савеза Рашког округа Љубиша Вујовић, председник Фудбалског клуба Слога и члан Скупштине Фудбалског савеза Звонко Терзић, као и други представници краљевачког фудбала.

Главна тема састанка била је могућност да Краљево буде један од 12 градова у Србији који ће добити фудбалски терен са вештачком подлогом.

Први човек Фудбалског савеза Србије сматра да су разговори били веома корисни и да се види да је град спреман да сарађује и помаже у развоју спорта.

„Комплетна екипа на састанку јасно говори о односу града према спорту. Нама је задовољство што смо имали прилику да разговарамо са људима оваквих амбиција, планова и опредељења за спорт. Фудбалски савез Србије ће, на плану инфраструктуре пре свега, учинити све да Краљево иде снажно напред, брзим  корацима. Град је много урадио на плану укупне спортске инфраструктуре, подразумевајући и разне теретане, стазе, спортске хале.

Први наш корак је да ћемо један сјајан терен вештачке траве, где ће моћи од јутра до сутра да се игра фудбал, определити према Краљеву. Међутим, потребно је да се направе одређени предуслови, административни и технички. Чим то буде готово, добићете ту врсту наше помоћи. Било би ми задовољство да терен отворимо прво овде у Краљеву. То зависи од Вас“, изјавио је председник ФСС Караџић.

Рок за обезбеђивање свих потребних услова за добијање терена са вештачком подлогом је 30-45 дана.

Градоначелник града Краљева захвалио је ФСС на помоћи.

„Ми ћемо у што краћем периоду определити место где ћемо лоцирати терен. Надам се да ћемо и даље сарађивати са Фудбалским савезом Србије. Како су нам обећали, моћи ћемо да се надамо и осветљењу терена тј. набавци рефлектора потребних за нови стадион. Поред тога, нашим клубовима који су имали штете приликом поплава у мају прошле године Фудбалски савез Србије ће изаћи у сусрет и определити средства за санацију њихових терена“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Представници ФСС за краљевачке фудбалере обезбедили су и спортску опрему.

Након састанка са челницима града и фудбалским посленицима Краљева, представници ФСС су обишли и могуће локације за постављање терена са вештачком травом.
 
 
 
 
                           

    

02.Фебруар 2015.
Савет за безбедност саобраћаја поделио „Пажљивка“ првацима

 У оквиру кампање „Безбедан пут до школе“, чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева данас су у ОШ „Браћа Вилотијевић“ започели акцију поделе буквара „Пажљивкова правила у саобраћају“ ученицима првог разреда. Прваци у још две основне школе добили су данас „Пажљивкове“ букваре, а до краја седмице са Пажљивком ће се срести и њихови вршњаци у свим основним школама на територији града Краљева.

Буквари, више од 1.200, за сваког првака, набављени су у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја. Уз то, деца добијају и флуоресцентни беџ и распоред часова са логом Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, а школе постере на тему поштовања правила у саобраћају. Кампања, чији је циљ повећање безбедности деце у саобраћају, усмерена је на децу, али и на школе, родитеље, возаче.     

Према речима председника ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја Ненада Марковића, како је Пажљивко најпознатија личност у њиховом узрасту, ова едукативна акција ће тећи у истом правцу.

„Наставићемо акцију, посебно према деци, зато што, ако ова деца, за десет или двадесет година, буду савесна у саобраћају, резултати у њиховом понашању у саобраћају ће бити далеко бољи него што су сада када смо ми одрасли“, рекао је Марковић.    

У складу са наставним програмом, ученици првог разреда су већ учили о безбедности у саобраћају и спремни су дочекали чланове Савета. Како истиче  њихов професор разредне наставе Вера Тодоровић, веома им значи што су их чланови Савета посетили и деци омогућили да још више сазнају о саобраћају и безбедности у саобраћају.

 

 
29.Јануар 2015.
Престолонаследник и принцеза у посети Краљеву

Град Краљево посетили су данас Њихова краљевска височанства престолонаследник Александар и принцеза Катарина.

Краљевски пар је најпре посетио обданиште „Принцеза Катарина“ у Новом Селу код Врњачке Бање и пакетићима дариваo 40 деце. Изградњу овог вртића, у сарадњи са Фондацијом принцезе Катарине, финансирала је др Нада Милосављевић, родом из Врњачке Бање, која живи у САД.

            Престолонаследника и принцезу, пре званичног пријема, поред представника града, дочекали су грађани Краљева и чланови Удружења Краљевина Србија. Састанак са градоначелником Краљева Томиславом Илићем, начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем и њиховим сарадницима био је прилика да се разговара о потребама града у којима би гости могли да помогну. Затим је уследио састанак коме су, осим градоначелника и његовог заменика и начелника Рашког управног округа, присуствовали помоћници градоначелника, чланови Градског већа, директори јавних предузећа града Краљева, шефови одборничких група, као и представници Удружења Краљевина Србија, на коме је било речи о проналажењу нових инвеститора. Како је током боравка престолонаследника у нашем граду у току било заседање Скупштине, Његово краљевско височанство се са скупштинска говорнице обратило и одборницима Скупштине града Краљева.  

Приликом боравка у нашем граду, престолонаследник Александар је истакао:

„Мојој супрузи и мени велико је задовољство што смо данас поново овде са вама, у граду који је добио име у част проглашења Србије за Краљевину. На састанку са представницима града разговарали смо о економској ситуацији. Она је данас тешка у целој земљи. Потребно је учинити много више да се привуку страни инвеститори, јер то значи и отварање нових радних места. Моја породица и ја увек смо спремни да у томе помогнемо. Захваљујући Фондацији моје супруге, данас смо Краљеву донели и хуманитарну помоћ. Ако сви будемо помагали једни другима и радили заједно, сигуран сам да ћемо остварити бољу будућност за нашу децу.

Градоначелник Илић је захвалио Њиховим краљевским височанствима који су Краљеву још једном пружили несебичну помоћ. Он је изразио наду да ће се сарадња са Фондацијом принцезе Катарине наставити.

„Ми смо, као град, определили средства у буџету за набавку магнетне резонанце. Управо смо са нашим гостима, нашим донаторима, договорили да ће Фондација помоћи и да ћемо заједно учествовати у набавци магнетне резонанце“, рекао је градоначелник града Краљева. 

Краљевски пар је затим посетио Општу болницу, којој су, како би допринели бољем лечењу грађана Краљева и лекшем раду у Болници, донирали 220 душека, јастука, постељине и медицинских пакета, захваљујући хуманитарној канцеларији Лајфлајн Чикаго, која функционише под покровитењством принцезе Катарине. 

Приликом посете Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“, гости су поклонили интерактивну таблу, вредну 2.500 евра, набављену захваљујући хунманитарној организацији Лајфлајн.

И малишане из СОС Дечјег села краљевски пар је обрадовао поклонима – донирали су им, за 73 деце, школски прибор, ранчеве, гардеробу, слаткише, средства за хигијену.

 
29.Јануар 2015.
Седница Скупштине града Краљева

Данас је одржана 27. седница Скупштине града Краљева. Пред одборницима се нашло 27. тачака а списак донетих аката са

данашње Скупштине можете погледати овде.

 

 

Обука Grawe осигурања

 

Град Краљево, у сарадњи са GRAWE осигурањем и Филијалом Националне службе за запошљавање, организовао је први део обуке - основну едукацију за рад у осигуравајућем друштву, пре свега у GRAWE осигурању, али и у сопственом бизнису.

Према речима заменика градоначелника града Краљева Милуна Јовановића, град Краљево излази у сусрет својим суграђанима.

„Од свих присутних, одређују се лица која имају склоности ка овој врсти посла, а онда ће са мањим бројем њих бити обављен разговор код тржишта рада са компанијом Grawe како би неко могао сутра и да добије посао. Позване су првенствено особе које су на стручној пракси. Мислим да им је то и те како корисно. Поред онога што ће директно научити кроз стручну праксу, овде ће имати могућности да добију и неки од послова. Ми се трудимо да својим суграђанима и на овај начин створимо услове како би што пре дошли до посла“, изјавио је заменик градоначелника.

Обука је, како је речено на обуци, представљање могућности које носи GRAWE осигурање.

„Наша је жеља да Вашим суграђанима објаснимо да морамо да се ухватимо у борбу, да нађемо решења да људи раде и кроз свој рад збрину себе, своје ближње, за старост и избегнемо да будемо деци на леђима у старости. У томе нудимо своје двестагодишње искуство. Нудимо могућност да свако себи створи доходак. У овом послу плаћа се само успех. Имамо неограничен број места“, изјавио је Марко Микић, саветник Управе GRAWE осигурања.

Обуку је прошло 170 лица која похађају стручну праксу и лица са евиденције незапослених.

„Према истраживању путем анкете послодаваца, постоји значајна потражња осигуравајућих кућа за службеницима. Поред степена стручне спреме, за ову врсту посла су веома битне личне карактеристике и компетенције - могућност добре комуникације, лаког изражавања, упорност, убедљивост у послу, способност планирања и праћења касније. На овај начин ће незапослени, као и запослени који желе, да обезбеде додатну зараду“, изјавила је Снежана Прелић, директор Филијале Краљево НСЗ.     
 
 

 

 

28.Јануар 2015.
Донација ХЕЛП-а
У оквиру програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, организација ХЕЛП је започела испоруку уређаја породицама чији су домови обновљени средствима ЕУ у граду Краљеву. Испоруци су присуствовали градоначелник града Краљева Томислав Илић и његов заменик Милун Јовановић и заменик координатора ХЕЛП-а за Србију Ана Молнар.

Домаћинство незапосленог Милана Неговановића, самохраног родитеља који живи са два малолетна сина, у Адранима, обновљено средствима ЕУ у овом програму помоћи поплављеним подручјима у Србији, данас је добило шпорет, машину за прање веша, комбиновани фрижидер и бојлер.

            „Нама је посебно задовољство да у оквиру пројекта ЕУ помогнемо подручјима поплављеним у мају прошле године. Реконструисано је 18 кућа, почели смо испоруку уређаја и намештаја за 20 породица, а до краја фебруара почеће испорука 38 грантова за микро и мале бизнисе и пољопривреднике. Надамо се да смо овим својим радом успели да помогнемо да се живот у Краљеву нормализује и да се сви врате редовним активностима и поврате редовне изворе прихода“, изјавила је Ана Молнар, заменик координатора ХЕЛП-а у Србији.

Укупан износ помоћи ЕУ реализоване у граду Краљеву преко ХЕЛП-а износи 197.000 евра. 

Градоначелник града Краљева захвалио је донатору, хумнанитарној организацији ХЕЛП, која је помогла нашим суграђанима којима су мајске поплаве нанеле штете. Он је истакао и дугогодишњу сарадњу односно помоћ коју ова хуманитарна организација пружа граду Краљеву непрекидно, не само у елементарним непогодама.

Још три породице чија су домаћинства обновљена средствима ЕУ добила су помоћ у виду намештаја и беле технике.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине/града који су највише погођени поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), организације ХЕЛП и ASB, и Дански савет за избеглице (DRC) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 
 

27.Јануар 2015.
Амбасадор Норвешке у посети Краљеву
Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг посетио је Краљево. Повод је био завршетак пројекта који је Амбасада Краљевине Норвешке одобрила граду Краљеву - „Санирање последица од поплава на нерегулисаном делу реке Рибнице у Краљеву“. Пројекат се односи на извођење радова на санацији и реконструкцији обалоутврде реке Рибнице ради отклањања опасности у погледу стабилности моста на овој реци и обезбеђивању обале реке од даљег урушавања, све ради отклањања последица штете настале услед поплава и обезбеђивања сигурности грађана.

Амбасадор, у пратњи супруге и саветника Уроша Ћулибрка, најпре се састао са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима, а затим обишао и локацију на којој је реализован пројекат.

„Драго ми је да сам данас овде и да могу да видим резултате пројекта за који је норвешка амбасада дала новац. Норвешка је дала око 5,5 милиона евра за подршку разних пројеката у вези са поплавама и рехабилитацију после поплава. Запослени у амбасади који су били на овој локацији били су веома задовољни техничким могућностима и компетентношћу запослених у граду Краљеву који су спровели овај пројекат. Имали смо добру сарадњу са градом Краљевом. Пројекат је био јако добро припремљен и, колико мкогу да кажем као лаик, веома је добро изведен“, рекао је амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадору на овој помоћи.

„Надам се да то неће бити једини пројекат који ћемо заједно урадити, сигурно ћемо наставити сарадњу са Владом Краљевине Норвешке и Амбасадом у Србији. Од великог броја пројеката који аплицирају ка норвешкој влади, око седам одсто прође. Ми смо управо лобирали да нам помогну и за друге пројекте“, рекао је градоначелник Илић.

Урађено је око 100 метара, висина зида је од два до шест метара, а и мост је утврђен јер је бујица током поплава однела земљу око стубова. Према речима заменика градоначелника Милуна Јовановића, град ће, у складу са могућностима и пројектима који већ постоје код Дирекције за планирање и изградњу, радити обалоутврду у целом делу, око 4,5 км.

Укупна вредност овог пројекта је око 50.000 евра. Донација амбасаде Норвешке је око 80, а града Краљева око 20 одсто. Партнер у пројекту било је ЈКП „Путеви“, које је радове извело за око три месеца, у предвиђеном року.

Како је навео амбасадор, Норвешка даје Србији око 10 милиона евра помоћи годишње. Прошле године, од 5,5 милиона евра датих после поплава, око четири је отишло у фонд Владе којим управља УНОПС, организација УН која координира тим средствима, и он углавном иде за рехабилитацију и санацију јавних објеката, школа, вртића, библиотека. Око 500-600.000 евра је отишло преко организација цивилног друштва или директно преко општина, као у граду Краљеву. Око 700-800.000 евра потрошено је на хигијенске пакете, храну и сличну врсту помоћи.

            Приликом посете Краљеву, Његову екселенцију амбасадора Краљевине Норвешке Нилса Рагнара Камсвага угостио је Његово преосвештенство епископ жички Јустин у владичанском дому, амбасадор је затим посетио и манастир Жичу и у Народном музеју Краљево обишао сталну поставку и изложбу владике Јустина. 27.Јануар 2015.Додела књига најбољим ученицима
                                        26.01.2015.

 

 

Традиционално, сваке године уочи Светог Саве, град Краљево додељује књиге најбољим ученицима основних и средњих школа. Ове године уручено је 35 књига. Међу добитницима је био и најбољи полазник основног образовања одраслих, као и најбољи ђак смештен у краљевачком Дому ученика.

Поред градоначелника града Краљева Томислава Илића, књиге су уручили и заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћник градоначелника Вукман Ракочевич и члан Градског већа града Краљева Миша Милосављевић.

            „Дајемо им управо књиге јер су оне симбол знања. Надамо се да ће ученици успех који су показали у основној и средњој школи показати и на факултетима и у даљем школовању, а ми ћемо се свакако трудити да обезбедимо услове да се врате у Краљево“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Свечаност је пратио и краћи музички програм за који су били задужени ученици завршног разреда средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Руску песму Комаровског извела је, на виолини, Ивана Драгањац, уз клавирску сарадњу Сузане Сајић. Дејана Радановић је на хармоници извела композицију Јесењи пејзажи 6. став, аутора Кусјакова, а Мина Ћурчић је на клавиру одсвирала Григ оп. 73 – Етида бр. 5 ф мол.

Списак најбољих ђака


 
 
 

 

 

Рукометни савез Србије                                                           22.01.2015.

 

 

Краљево ће бити домаћин квалификационе утакмице за Европско првенство за мушкарце у Пољској, између Србије и Израела, и првог бараж меча за учешће на Светском првенству у Данкој рукометашица Србије и Румуније. То су данас договорили челни људи Рукометног савеза Србије, који су се састали са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем. Предвиђено је да утакмице буду игране у новој хали спортова – рукометашице 6. или 7. јуна, а рукометаши 13. или 14. јуна ове године.

Рукометне репрезентације Србије први пут ће наступити у Краљеву, а из РСС се надају да ће атмосфера бити добра и допринети њиховој победи.

„Изузетно сам задовољан што ће наше рукометне селекције играти и у Вашем граду и да ће грађани Краљева и околине имати прилике да виде и поздраве асове попут Момира Илића, Дарка Станића, Марка Вујина, Андрее Лекић, Сање Дамњановић и других рукометних имена. Мислим да ћемо имати пуну подршку и града Краљева и Рашког округа, наших рукометних људи, и да ћемо направити два сусрета уз пуне дворане и надам се нашој победи“, истакао је Божидар Ђурковић, генерални секретар Рукометног савеза Србије, и додао: „Сигуран сам да ће бити пуне дворане. Мечеви ће бити хуманитарног карактера, а приход ће ићи за набавку магнетне резонанце.

Прдставници РСС, како кажу, размишљају да и финале купа за мушкарце организују у Краљеву. Намера им је да клубовима у Краљеву помогну да ојачају и да евентуално Краљево добије суперлигаша у мушкој конкуренцији.

„Задовољан сам што ће Краљево коначно да се врати на старе стазе што је некада било и биће поново град спорта. Ове године биће доста спортских дешавања - тенис, стрељаштво, рукомет, кошарка, тако да ћемо халу максимално искористити. Надам да ће и други спортови доћи овде у Краљево и да ћемо организовати још већи број спортских такмичења“, рекао је Томислав Илић, градоначелник града Краљева, захваливши људима из РСС.

„Морам да покажем своје задовољство што смо данас били домаћини Рукометном савезу. Договорили смо се да организујемо две утакмице које ће имати хуманитарни карактер. Најбитније је што смо причали да обезбедимо магнетну резонанцу за наше грађане, будући да је нема у распону од 140 км. Цена карата ће бити симболична. Спорт није само спорт, већ привредна грана која може бити јако профитабилна, која ће довести много људи у Краљево. Надам се да ћемо после спорта покренути и туризам, привреду. Главна порука је да што више људи посети Краљево, да будемо добри домаћини и да спорт постане део нашег живота. Ако се вратимо спорту, вратићемо се здравом животу“, истакао је Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа.

Председник Рукометног савеза Рашког округа Драган Симовић захвалио је свима, изразивши наду да ће и један од краљевачких клубова у будућности играти Супер лигу.

Гости су домаћинима поклонили официјелне дресове репрезентације Србије са њиховим именима.