Одштампај Пошаљи
Вести
28.Јул 2015.
Радови у Адранима

Представници града Краљева и Рашког управног округа - градоначелник Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, обишли су инфраструктурне радове на изградњи канализације за горње Адране. Радове су обишли и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и помоћник градоначелника за област развоја месних заједница Вукман Ракочевић, директори Дирекције за планирање и изградњу Краљево и ЈКП „Водовод“ Краљево. 
 
 
21.Јул 2015.

 

 

14.07.2015.

Уручена решења новоизабраним директорима јавних предузећа

 

Решења о именовању новоизабраним директорима јавних предузећа града Краљева, донета на седници Скупштине града Краљева 9. и 10. јула 2015. године, уручио је данас председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, у присуству градоначелника града Краљева Томислава Илића, секретара Скупштине Марије Лазовић и заменика секретара Скупштине Лидије Павловић.

Решења су добили:

-       Драгана Бикић, дипломирани инжењер архитектуре из Краљева, именована за директора Јавног предузећа „Општинска стамбена агенција“

-       Милош Гољић, дипломирани економиста из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Путеви“ из Краљева

-       Марица Мијајловић, дипломирани инжењер архитектуре из Краљева, именована за директора Јавног предузећа Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“

-       Драган Вулић, дипломирани економиста из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Пијаца“ из Краљева

-       Дејан Ћајић, дипломирани правник из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ Краљево

-       Миленко Стефановић, доктор економских наука из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Краљево.

Решење је уручено и Ксенији Гочанин, дипломираном правнику из Краљева, именованој за заменика заштитника грађана града Краљева.

Председник Скупштине је новим директорима пожелео срећу у обављању задатка који носи велику одговорност, истакавши да град, као оснивач, заједно са предузећима решава евентуалне проблеме. 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је честитао новоименованим директорима и најавио да ће ускоро заказати састанак са њима, у складу са већ устаљеном праксом састајања са директорима јавних предузећа, установа и других институција града Краљева.
 
 

 

 

09.Јул 2015.
Седница Скупштине града

Данас је почела 32. седница Скупштине града Краљева. Пред одборницима се налазе 43. тачке дневног реда међу којима су именовање директора Јавних и Јавно комуналних предузећа, Одлука о начину поверавања превоза путника у градском и приградском саобраћају на територији града Краљева и предлог Одлуке о завршном рачуну буџета града Краљева за 2014. годину .
 
 
 
 
 

09.Јул 2015.
Хелп испоручио трицикле

Корисницима грантова у пројекту Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији" представници ХЕЛП-а и града Краљева испоручили су данас дванаест трицикала са комплетима заштитне опреме.

Финални корисници грантова који су уговоре о донацији са Хелпом потписали почетком маја већ крајем истог месеца су почели да добијају опрему за започињање пословне делатности. До сада је 13 корисника добило опрему, а 12 Рома је, поред трицикала за сакупљање секундарних сировина, добило и комплете заштитне опреме - по једну кишну кабаницу, два пара заштитних рукавица, качкет и прслук, као и универзални кључ за бицикл и сет за оправку гума. Вредност опреме коју су добили сакупљачи износи око 4.600 евра.

Према речима Драгомира Спасића, службеника немачке хуманитарне организације Хелп, Канцеларија у Краљеву, да би корисници добили грант, морао је да постоји одређени степен социјалне угрожености и здрава пословна идеја. Пројектом је предвиђена подршка 30 малих бизниса, а треба да се обезбеди опрема за још пет-шест корисника. Следећи кораци су пружање стручне помоћи за кориснике, чија је обавеза 15 сати друштвено-корисног рада, затим праћење мониторинга и менторинга. Како је истакао Спасић, постоји интересовање донатора за наставак оваквог пројекта. Он је захвалио медијима и представницима града, чија помоћ и подршка су биле веома значајне у реализацији пројекта.

Заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић је истакао дугогодишњу успешну сарадњу са Хелпом, са којим су реализовани бројни пројекти. Овај пројекат је био усмерен према маргинализованим групама, с циљем да им се помогне да остварују доходак, како би својим породицама обезбедили нормалан живот.  

Међу финалним корисницима је 19 жена и 14 мушкараца, који ће уз помоћ дониране опреме самостално започети микро и мале бизнисе у области пољопривреде, услуга и заната (пекари, кројачи, аутосервисери, фризери, козметичари, сакупљачи секундарних сировина).

Хелп је у Краљеву до сада реализовао двадесет пројеката доделом 551 гранта у опреми и обезбеђивањем стамбених решења за 139 породица.

Пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“ Хелп спроводи уз финансијску подршку Шведске агенције за међународну сарадњу Сида, а суфинансирају циљни градови и општине Краљево, Лесковац, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање. Вредност овог пројекта у Краљеву износи 116.493,00 евра, уз учешће града од 4.725,00 евра. Укупна вредност пројекта за седам градова и општина износи 776.622,00 евра.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у Србији мотивисањем на самозапошљавање и активан приступ тржишту рада кроз радионице, обуке, грантове у опреми и умрежавање.


 
 
 

 

08.Јул 2015.
Седница Градског већа града Краљева

На данашњој Тридесет другој ванредној седници Градског већа града Краљева, пред већницима су седам тачака дневног  реда за наредну седницу Скупштине града Краљева и тачка разматрање Предлога решења о отуђивању грађевинског земљишта јавним надметањем и доношење решења по истом.


 
 
 
 
07.Јул 2015.
Дан устанка

Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату обележен је данас у нашем граду полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима, у организацији града Краљева, МЗ Ковачи и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. У име града Краљева, на споменик на којем су исписана имена 34 борца страдала у ратовима од 1912. до 1999. године, венац је положио Сретен Јовановић, председник Скупштине.

„Ово место мора вечито да нас опомиње, да нас држи на окупу, да никад не заборавимо своју историју и датуме када смо успели, само зато што смо били јединствени и одлучно рекли не непријатељу. Велико поштовање изражавам свима у МЗ Ковачи јер никада нису престали да посећују ово место, на коме видимо и петокраку и крст. Када смо били сложни, увек смо изашли као победници. Ја ћу се увек трудити да оваква места не заборавимо, да их посећујемо. Није то обавеза само борачких организација, већ и оних који су на власти. Морамо поштовати историју. Они који су дали животе заслужили су за то. Има ли шта светије за поштовање од дана када смо дочекали слободу“, поручио је председник Скупштине Сретен Јовановић.

Председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић подсетио је да на територији града Краљева има 57 споменика и споменичких обележја из ослободилачких ратова 1912-1918. године и 136 из НОР-а, више од 50 улица носе имена бораца и борбених јединица, а на спомен-обележјима из НОБ-а је уписано више од 1.200 имена. Како је истакао, данас се сећамо свих својих јунака, бораца и преживелих и оних који су пали на бојиштима и одајемо им вечну пошту.  

Дан устанка се као државни празник обележавао до 2001. године, када је, одлуком Владе Србије, укинут. Овај дан обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, када је Жикица Јовановић Шпанац 7. јула 1941. године на сеоском вашару убио два жандарма. 

 

 
 
 
 
 
  

04.Јул 2015.
Обележен 4. јули

 

У граду Краљеву, у суботу, 4. јула, одавањем поште и полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код железничке станице, обележен је Дан борца, називан и празником устанка народа Југославије.

У име града Краљева, венац су положили председник Скупштине Сретен Јовановић, заменик градоначелника Милун Јовановић и чланице Градског већа Маја Мачужић и Гордана Стојковић. Почаст борцима одали су и посланик Зоран Бојанић, представници Рашког управног округа, Војске, Безбедносно-информативне агенције, као и бројних борачких удружења.

Председник Скупштине је подсетио на то да је на данашњи дан 1941. године тадашња комунистичка партија позвала све народе на устанак, који је после четворогодишње борбе донео слободу.

„Ово више није државни празник, али је битан дан, како за некадашњу Југославију, тако и за Србију, јер је тада показано јединство народа у одбрани. Историја наше земље обилује историјским датумима, преко којих смо стварали слободу. Треба да пренесемо на младе генерације традицију сећања, да знају да је ова држава крвљу стварана. Последњих неколико година, када је град поново преузео обележавање и 4. и 7. јула, показују да може да се мења власт, али однос према онима који су дали живот за слободу никад не сме да се промени. Жртве нас обавезују да се сећамо“, рекао је председник Скупштине града Краљева.

„Ово је дан када се сећамо на наше борце који су учествовали у ослобађању земље, који су од првог дана 1941. до 29. новембра 1944. борили против фашистичког завојевача. Издржали су сва борбена дејства, све тешкоће рата, и ми смо им на томе захвални. Са овог подручја у време борбених дејстава било је око 7.000 људи, после ослобођења прикључио се велики број омладинаца способних да учествују у рату у разним другим јединицама. Сматра се да је око 11.000 бораца са подручја данашњег града Краљева учествовало у борбама. Памтимо њихове подвиге у ослобађању наше земље од фашизма и захваљујемо им“, рекао је Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“.   

Као државни празник, Дан борца се обележавао од 1956. године, а Одлуком Владе Србије од 2001. више не. Дан борца је обележавао годишњу седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

01.Јул 2015.
Пријем за Невену Јовановић

 

Представници града Краљева и Рашког управног округа организовали су пријем за краљевачку златну кошаркашицу Невену Јовановић. Нашу репрезентативку су поздравили градоначелник Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић и начелник РУО Небојша Симовић.

Наша млада суграђанка је на управо завршеном европском првенству у кошарци са репрезентацијом Србије освојила златну медаљу, што је највећи успех у историји женске кошарке, рачунајући и „велику Југославију“.

Невена је захвалила свима на подршци, медијима који су пратили успех наших кошаркашица, позиву на пријем. Истакла је да јој је увек велика част да дође у свој град.

„Утисци се још нису слегли, још не верујем шта се десило. Ово је огроман успех за нашу женску кошарку, за нашу земљу. Увек је добро носити свој грб, певати своју химну. Част нам је била да изађемо на балкон за победнике. Осећај је био невероватан. Идемо директно на Олимпијске игре у Рију, немамо квалификације, то је огроман успех за Србију“, рекла је златна Краљевчанка.

Градоначелник Краљева Томислав Илић честитао је Невени, која је представљала свој град, и свим њеним саиграчицама, са којима је представила Србију, на великом успеху.

„Краљево је увек био град спорта. Надам се да ћемо и у будућности имати врло значајне резултате, јер град улаже много у спорт – направили смо халу спортова, крећемо у изградњу затвореног базена, поправљамо инфраструктуру у спорту управо да би се стварали овакви резултати“, рекао је градоначелник.   

Невена је прву честитку, и то пре финалне утакмице, добила од својих суграђана, који су јој на главном градском тргу исписали „Невена понос града“.          

Невена је поникла у Женском кошаркашком клубу Краљево, након тога је наступала за КК Ковин, КК Радивој Кораћ, КК Партизан, а последње две сезоне за КК Печуј у Мађарској.

 

 
 
 
 

 

22.Јун 2015.
Десетогодишњица СОС Дeчјих села

Поводом обележавања десетогодишњице рада СОС Дечјих села Србије, град Краљево је посетио председник Генералне скупштине једне од највећих светских хуманитарних организација – Међународне организације СОС Дечјих села Сидарта Каул, у пратњи националног директора СОС Дечјих села Србије Весне Мраковић-Јокановић, регионалног директора Међународне организације СОС Дечјих села задуженог за Србију, директорке СОС Дечје село Краљево Борке Лукић и многих других.

Према речима председника Каула, који је, као син првог директора Села и оснивача СОС Индија, одрастао у првом СОС Дечјем селу у Индији, град Краљево је град партнер и први град који је примио СОС Дечје село у Србији.

„Заједно смо развили СОС Дечје село, које је данас дом и породица за 75 деце. Они држе браћу и сестре заједно, да имају свој дом. Прва група деце која је примљена у Село већ су млади људи који студирају или су завршили факултете и постају успешни чланови у нашој заједници. Са представницима локалне власти договарали смо како можемо да још више помогнемо и унапредимо помоћ овој деци“, изјавио је г. Каул након састанка са представницима града Краљева.

Заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић подсетио је на то да је Краљево пре десет година успоставило Дечје село на својој територији.

„То је велика одговорност будући да се ради о деци која немају дом или немају родитеље. С обзиром на нови закон и на могућности града Краљева да оваква удружења и институције можемо да финансирамо преко пројеката, преко тзв. новоуспостављене услуге, пошто центри за социјални рад неће моћи да дају такве услуге, овај део ће ићи према цивилном сектору и ми ћемо свакако користити тај потенцијал, јер ми имамо потенцијал и у људима и у објектима“, истакао је заменик градоначелника Краљева.

„Све што је учињено не би било могуће без подршке локалне заједнице, грађана Краљева, који су о нашој деци бринули колико и ми, као пријатељи, комшије, лекари, мајстори“, нагласила је Весна Мраковић-Јокановић, национални директор СОС Дечјих села Србије, не кријући понос што се обележава десет година успешног рада и бриге о деци у Србији кроз основни програм СОС Дечје село Краљево. „Заузврат смо се потрудили да помогнемо Краљеву када је било потребно, после земљотреса и поплава. Надамо се да ћемо заједно, кроз неке нове пројекте и фондове, успети да обезбедимо и појачамо ту помоћ, како локалној заједници у Краљеву, тако и у Србији. Захваљујемо свима који су на било који начин помогли“, рекла је гђа Мраковић-Јокановић.

У СОС Дечјем селу, у 14 хранитељских породица, бринуло се о 125 деце и младих без родитељског старања из свих крајева Србије. Неки су се већ осамосталили, рођено је шесторо унучади, сада има 75 деце, 15 у заједници младих, шест студената, за сада један апсолвент, едуковано је 40 хранитеља. Како је истакла директор СОС Дечјег села Борка Лукић, Село је почело да добија децу малог узраста, што је од великог значаја за раст села.

Након пријема код градоначелника и представника града Краљева, организована је свечаност пооводом десетогодишњице рада СОС Дечјих села, на којој су гости били и из Дечјих села Немачке, Албаније, Косова, БУгарске, Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске. Слављеници су доделили десет плакета, од којих је једну добио град Краљево, у знак захвалности за дугогодишњу посвећеност, сарадњу и подршку СОС Дечјим селима Србије.

„Доброта у речима ствара поверење, доброта у мислима ствара дубину, доброта у давању ствара љубав“.
 
 

 

 

 

Градоначелник са фудбалским ветеранима                                22.јун 2015.

Данас је градоначелник града Краљева Томислав Илић са својим замеником Милуном Јовановићем примио учеснике историјског фудбалског меча који се одржао 19. јула 1970. године на Градском стадиону.
Тада су се у баражном мечу за улазак у прву фудбалску лигу Југославије, састали Слога из Краљева и Црвенка. Нажалост фудбалери Слоге тада нису успели да се пласирају у Прву лигу, али ће тај датум и меч бити запамћени као до сада највећи успех краљевачких белих
.
Преживеле учеснике овог меча као и родбину, пријатеље и спортске раднике градоначелник Краљева поздравио је и рекао им да се и он сам сећа те утакмице као мали дечак и да му је велико задовољство што има прилику сада да их поздрави.
По речима виновника ове утакмице традиција се сваке године наставља макар и телефонским контактом али да су за четрдесет и пету годишњицу одлучили да се окупе и посете гробове својих некадашњих саиграча и обиђу стадион који им је свима остао у сећању.
 
 
 

 

17.Јун 2015.
Најава 26.Веселог спуста

Поводом предстојећег Веселог спуста, који ће бити одржан у суботу, 4. јула 2015. године, организатори „Веселог спуста 2015“ позвали су представнике краљевачких локалних медија и дописнике из нашег града на новинарски скуп. Новинаре су поздравили капетан „Веселог спуста, градоначелник Томислав Илић, директорВеселог спуста 2015“ – заменик председника Скупштине Ненад Марковић, директор ЈКП „Водовод“ Момир Михаиловић, заменик директора, Горан Јовановић, председник Кајак клуба Ибар”, Цеца Гојић, из Кајак клуба, Марија Ранђеловић, ПР овогодишњег Веселог спуста.

Уједно им је представљен програм овогодишњег Веселог спуста и подељен промотивни материјал.

ПР Веселог спуста 2015“ Марија Ранђеловић је истакла да организатори све чине да учесницима олакшају боравак у нашем граду и учешће у спусту, као што су изнајмљивање чамаца и приступачне цене смештаја. Она је позвала све да се придруже овој традиционалној манифестацији, уз напомену да су ове године обезбеђене и награде, и то за најмлађег и најстаријег учесника и за најоригиналније пловило.

Весели спуст се и ове године одржава у суботу, јер нам је жеља да гости који дођу у Краљево остану бар још један дан у нашем граду. Очекујемо већи број учесника него прошле године. Већ имамо најављене госте из партнерског словеначког града Марибора и Македоније који ће доћи на Весели спуст”“, рекао је директор 26.Веселог спуста Ненад Марковић.

Момир Михаиловић, заменик директора Веселог спуста“, нагласио је да ће настојати да Весели спуст поврати стару славу, када је ова манифестација, која је почела са неколико пловила пре више од две и по деценије, бројала и до 10-15.000 учесника. Он је захвалио новинарима, без којих ова манифестације не би била то што јесте.

У оквиру пратећег програма у суботу вече, 4. јула, биће организован Јегер парти на Тргу српских ратника и у градским кафићима, а у недељу, 5. јула, на градском базену биће одржане Игре на води”. У дане Веселог спуста љубитељи Ибра моћи ће да уживају и у звуцима џеза у оквиру традиционалног „ЏезИбар” фестивала, 3, 4. и 5. јула, на коме ће, између осталих, наступити Васил Хаџиманов са својим бендом, Бисера Велетанлић, Биг бенд РТС-а. Данашњи скуп био је прилика и да новинари упуте организаторима Веселог спуста сугестије, примедбе и предлоге који се тичу манифестације.

Градоначелник Краљева Томислав Илић поздравио је новинаре који су ову манифестацију годинама подржавали и медијски пратили и најавио да ће Краљево у периоду од 3. до 6. јула бити центар многих културних, али и спортских дешавања, као што су мото трке на Берановцу и отворено првенство Србије у одбојци на песку. Истовремено, 4. јула, на Тргу српских ратника, биће уживо емитована прва емисија летњег серијала „Жикине шаренице“, а град ће посетити и караван „Моја Србија“.  

Организатори Веселог спуста су град Краљево, Кајак клуб Ибар” и Туристичка организација Краљево. Град Краљево је из буџета за ову манифестацију издвојио милион динара.

  

 

  

15.Јун 2015.
Кошаркашки камп са америчким тренерима кошарке

Представници града Краљева и Рашког управног округа примили су америчке тренере кошарке, из Оклахоме, госте краљевачког клуба америчког фудбала Краљевске круне, који од 15. до 17. јуна одржавају бесплатан кошаркашки камп за све спортисте и тренере Краљева. Краљевске круне су и домаћин и организатор овог међународног кампа кошарке у Краљеву, који води више од 20 спортских стручњака из САД. Како су најавили, очекује се учешће великог броја играча и тренера, а клуб је за камп омогућио бесплатно учешће за сву краљевачку децу и омладину која се баве кошарком. Према речима домаћина, камп је прилика да, поред едукације спортиста, најталентованије примете амерички стручњаци и они евентуално добију спортску стипендију на универзитетима у САД. Састанак је био прилика да се представи организација предстојећег кампа, али и успеси и рад клуба.

Председник клуба америчког фудбала Краљевске круне Срђан Ћосић захвалио је домаћинима на добродошлици и томе што су омогућили да за камп користе и стару и нову халу спортова и терене под обалом. Он је истакао да Круне, као друштвено одговоран тим, неколико година заредом организују кампове америчког фудбала са колеџ тренерима из САД, а од прошле године и кошаркашке кампове, будући да су Американци показали интересовање да раде са нашом децом.

Тренер Ленс Кроули, који је био у нашем граду и прошле године, истакао је да Србија има фантастичне играче кошарке и да је веома узбуђен што има прилику да ради са нашим младим играчима, нарочито због историје коју Србија има у кошарци. Он је позвао све да присуствују ревијалној утакмици између Србије и Америке у среду у новој хали спортова.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је гостима што преносе своје знање нашој деци и пожелео пријатан боравак у нашем граду и да оду са најлепшим утисцима, нагласивши да ће град изаћи у сусрет да све буде организовано што боље.

Начелник РУО Небојша Симовић је захвалио пријатељима из Америке који су дуго година у Краљеву и раде са нашим кошаркашима.

„Потрудићемо се да, не само у Краљеву, већ у читавом Рашком округу, организујемо кампове - Врњачкој Бањи, Рашкој, Тутину и Новом Пазару. Потрудићемо се да направимо велики кошаркашки турнир, надам се у септембру, на који ће доћи познате екипе из Европе. Краљево ће у том периоду поново бити град спорта. Отварањем Краљева кроз спорт доводимо много људи који о њему причају позитивно. Из Краљева су са најбољим утисцима отишле репрезентације Израела, Хрватске и Румуније. Надам се да ће и наши пријатељи из Америке и тако нам помоћи да Краљево отворимо и према Америци. Спорт треба да доноси пријатељство, развијање односа међу земљама и новац. То је једна од најпрофитабилнијих грана и надам се да ћемо успети да све светске екипе и битна имена у спорту доведемо у Краљево. Потрудићемо се да кренемо са инвестицијом затвореног базена, аутодрома Берановац, као спортских понуда, које ће представити Краљево као битну туристичку и спортску дестинацију у Србији и шире“, рекао је начелник РУО Небојша Симовић.   

Гости из Оклахоме су, осим учешћа у спортском делу, донели и донацију у виду постељине за наше најстарије суграђане у Геронтолошком центру у Матарушкој Бањи, заједно са играчима Краљевских круна волонтерски ће поправити ограду вртића „Младост“ у Насељу Моша Пијаде, а помоћи ће и Центру за дистрофичаре.
 
 
 Нивеа дечје игралиште                                            15.06.2015.

 

 

У оквиру кампање за сређивање дечјих игралишта широм наше земље, започете на друштвеним мрежама крајем 2013. године, иза које стоји компанија НИВЕА, и у нашем граду, код вртића „Весељко“ у Доситејевој улици, свечано је отворено НИВЕА дечје игралиште. Група родитеља, становника Доситејеве улице, подржавши идеју мајке троје деце Иване Сајић, крајем прошле године покренула је иницијативу, уз помоћ вртића „Весељко“ и ПУ „Олга Јовичић Рита“, с циљем да скрену пажњу компаније НИВЕА, која преко друштвене мреже Фејсбук - странице „Где нам расту деца“, организује конкурс за реновирање дечјих игралишта. Велики број људи окупио се на страници „За игралиште достојно детета“, поставивши бројне фотографије у прилог своје акције, и изборио се да ово игралиште у Краљеву буде реновирано.

Уз краћи програм деце из вртића, на отварању су се обратили званични представници компаније НИВЕА и града Краљева.

„Ово је победа грађана који су  створили страницу и покрет „Где нам расту деца“. Ми смо их подржали и помогли да њихов глас чују како они сами, тако и медији. И то ћемо чинити и даље. На нама је да у будућности у сарадњи са надлежним градским установама пружимо могућности да се направи, реновира и опреми што више игралишта где год постоји потреба“, рекла је Даниела Гвозденић, маркетинг менаџер Biesdorf.

Препознајући важност акције коју је покренула НИВЕА, локалне власти у Краљеву су обезбедиле припрему терена за изградњу новог дечјег игралишта. Жеља компаније НИВЕА јесте да се помогне у опремању запуштених игралишта уз повећање грађанског активизма и анимирање надлежних органа.

            Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, у име града, поздравио је госте и домаћине. Он је истакао да је пресрећан што присуствује једном оваквом догађају и захвалио компанији НИВЕА, која је препознала потребе града Краљева и помогла да се изгради игралиште, Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“ и вртићу „Весељко“, у чијој се непосредној близини налази новоизграђено Нивеа игралиште, родитељима деце из овог дела града, који су „натерали“ све да игралиште изграде, ЈКП „Путеви“ Краљево и Дирекцији за планирање и изградњу Краљево, свима који су допринели да игралиште буде ту. Како је истакао, захваљујући иницијативи грађана овог дела Краљева, и град Краљево је пружио пуну подршку.

„Да је било потребно да једно овакво игралиште буде изграђено показују и деца и бројни суграђани овог великог насеља, у коме се налази и вртић, који су се данас овде окупили. Надам се да ће игралиште користити деци да правилно расту, да се развијају, бавећи се спортом, да сутра постану добри ученици, добри људи“, рекао је заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић.

Грађани из свих делова земље, на фејсбук старници „Где нам расту деца“, имају прилику да утичу на одабир следеће локације на којој ће бити подигнуто ново игралиште. На тај начин се заједно доприноси решавању једног од већих проблема за читаво друштво, побољшавају се услови за безбедну дечју игру на местима где расту деца.

Како истичу у компанији, вредности на којима се НИВЕА базира – блискост, поверење и одговорност, управо су оне вредности које оснажују породице. Градећи и опремајући безбедна места и окружење, НИВЕА пружа могућности деци и породицама да проведу квалитетно заједничко време. На овај начин, она ће наставити да пружа свој допринос у ствaрању бољих услова за одрастање најмлађих становника наше земље, уз константну интеракцију са грађанима и сарадњу са представницима локалних власти.

Игралиште у Краљеву је дванаесто, након игралишта у Крагујевцу, Суботици, Ужицу, Лесковцу, Нишу, Шапцу, Зрењанину, Ваљеву, Врању, Пироту, Младеновцу, и сва испуњавају највише српске и европске стандарде о безбедности дечјих игралишта односно избора справа и сигурносне подлоге на њима.
Кампања намењена бициклистима                               21.06.2015

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању намењену бициклистима, са поруком „Управљај безбедно и буди уочљив“. У суботу, 20.06.2015, на Тргу српских ратника, чланови Савета, у сарадњи са члановима Бициклистичког клуба „Чикер“ из Краљева, указивали су грађанима на значај безбедности бициклиста у условима ноћне вожње.

О томе су говорили члан Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Душан Ђедовић, председник Бициклистичког клуба „Чикер“ Краљево Радослав Голубовић и учесници бициклистичког маратона који пролази кроз наш град, а стартује управо са Трга српских ратника у недељу, 21. јуна.

 Према подацима којима располаже Савет, на територији града Краљева, у 2014. години, укупно је настрадало 52 бициклиста – теже је повређено 16, а лакше 36. Последњих година, у порасту је број саобраћајних незгода у којима страдају двоточкаши. Неке од сугестија бициклистима како би били што безбеднији у саобраћају су и да треба да користе бициклистичку стазу, да успоре јер нису на трци, укључе светло како би их у саобраћају видели, да возе на оба точка, користе заштитну опрему, држе обе руке на управљачу, буду опрезни у кривини, да се не провлаче између возила јер је то најопасније...
 


 

 

 


 

 

 

Едукација о употреби седишта за бебе                                      13.06.2015.

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовао је едукацију о употреби седишта за бебе, у оквиру наставка кампање расподеле седишта за све бебе рођене и уписане у матичне књиге у Краљеву. Крајњи циљ ове кампање је побољшање безбедности најмлађих учесника у саобраћају подизањем свести родитеља о значају употребе седишта за децу. На тај начин и најмлађи учесници у саобраћају од малена стичу навике и развијају свест о значају безбедности у саобраћају.

Како је истакао в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић, обавеза Агенције је сарадња са локалним саветима за безбедност саобраћаја, и она је од Нове године интензивирана.

„Краљево је први град који је обезбедио седиште за свако новорођенче. Данас смо овде да подржимо активност и да спроведемо обуку едукатора, који ће касније обучавати родитеље како треба да се користе дечја седишта. Закључили смо да у 90 одсто случајева седиште није причвршћено како треба. Ова активност је јако важна, препоручићемо је и осталим саветима за безбедност саобраћаја. Када погледамо анализу страдале деце у саобраћајним незгодама, 50 одсто страдале деце су путници у аутомобилима. Уколико бисмо их заштитили као путнике у аутомобилима, имали бисмо значајно смањење страдале деце у саобраћају“, истакао је Божовић.

Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић подсетио је да другу годину заредом град Краљево дели дечја седишта и да родитељи све деце уписане од 12. новембра у матичну књигу рођених у Краљеву могу да се јаве Матичној служби како би преузели седишта. Како је истакао, прошле године набављено је и подељено 200 седишта, а за ову годину је извршена јавна набавка за 1.400 седишта, која се сукцесивно наручују и дистрибутер их допрема. Из буџета Савета за набавку седишта ове године је издвојено пет милиона динара.

У Агенцији истичу да деца треба да се упознају са правилима у саобраћају на време, како се не би сусрели први пут са њима са 18 година, када полажу возачки испит. Родитељи су, судећи по реакцијама, задовољни акцијом. У Савету за безбедност саобраћаја града Краљева се надају да ће ова кампања утицати на смањење опасности од несрећа, јер седиште за бебе томе и служи.
 

 

 

 

 

31.Мај 2015.
Литија пред славу града

 

29.Мај 2015.
Дан општине Тутин

У Тутину, санџачкој општини која је члан форума “На путу свиле”, у оквиру обелажавања 28. маја, Дана општине, данас је отворена Кућа мира и презентована Мапа пута свиле.
Поред представника локалне самоуправе, Владе Србије
, представника амбасада у Београду, Небојше Симовића начелника Рашког управног округа, свечаности је присуствовао и председник Организације Грађани света Jоунг Хон Књак.
Испред града Краљева овој свечаности присуствовао је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

Jоунг Хон Књак је након откривања Мапе пута свиле рекао да је Тутин од данас у центру пута свиле и да ће учинити све да свету презентује ово ме
сто и покаже да је оно право место мира.
“Учинићу све да покажем колико је леп овај град, а пошто сте на путу свиле, као што се види на почетку ове мапе, Тутин ће од сада бити не на крају него у средини истока и запада, севера и југа”,  истакавши да ће
се заложити да Балкан буде простор на којем ће се ширити мир и љубав.
Председник Општине Тутин Шемсудин Кучевић је рекао да се та општина вратила на пут свиле и да започети инфраструктурни пројекти симболички представљају тај повратак.
“Прва наша обавеза је да изградимо људске ресурсе и на тај начин будемо прва општина у овој држави која ће спровести реформе у локаној самоуправи”, навео је Кучевић истакавши да као носиоци власти у локалној самоуправи имају одговорност пред будућим генерацијама.
Амбсадорка Организације Грађани свијета испред Србије и народна посланица у Скупштини Србије Сабина Даздаревић је рекла да та организација окупља више од сто градова са свих меридијана и да
се отвара могућности за сарадњу на свим нивоима.
Организација Грађани свијета, као и Форум уједињених градова Пут свиле, који
делује у њеном оквиру, основани су 1987. године у Сеулу, Јужна Кореја, од када се сваке године одржавају самити. Општина Тутин је једина у Србији која припада овој организацији, а ускоро треба да се прикључи и Београд.
 
  
 
 
 
 

27.Мај 2015.
Уверења повереницима ЦЗ
Данас је на свечаности у Градској управи града Краљева одржано свечано уручивање уверења припадницима цивилне заштите, који су положили стручни испит и стекли звање повереника односно заменика повереника цивилне заштите.
Повереницима су се обратили Здравко Максимовић начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове, Милун Јовановић заменик градоначелника града Краљева и Радоица Кочовић начелник Одељења за ванредне ситуације.
Првих педесет повереника је у претходна два месеца завршило обуку, а у следећем периоду се очекује и да осталих педесет заврши исту. Обука се спроводи на Рудну у Дому Градске управе који се користи за обуку јединица цивилне заштите.

 
27.Мај 2015.
Радна група за регулаторну реформу

Данас је у Градској управи града Краљева одржан седми састанак Радне групе за регулаторну реформу у оквиру пројекта "Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу".
На састанку су представници ОПТИМУСА - Центра за добро управљање представили крајње резултате Пројекта
и користи и уштеде које су остварили локална самоуправа, пословни сектор и грађанство након регулаторне реформе.

Финални извештај о реализацији пројекта
"Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу" >>>

 
 
 
 

26.Мај 2015.
Гости из Басана
У посету Шумарској школи и граду Краљеву данас су стигли наставници и ученици средње пољопривредне школе Алберто Паролини из Басана, Провинција Вићенца. Посета представља наставак успешне сарадње у размени искустава, али и најаву продубљивања сарадње, пре свега када су у питању пројекти унапређења образовања и васпитања. Група од пет ученика и два професора обићи ће у периоду од 25. до 29. маја 2015. Краљево и регион, као и значајна културно-историјска места у овом делу Србије.
Госте из Италије примио је градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима. Током разговора најављена је могућност посете градоначелника Басана
господина Рикардо Полета за септембар месец када би се разговарало о сарадњи два града.
25.Мај 2015.
Друштво за борбу против рака

У Краљеву је, у Општој болници Студеница, одржана оснивачка скупштина на којој је основано Друштво за борбу против рака Краљица Јелена Анжујска. На оснивачкој скупштини, којој је присуствовало 35 оснивача и гостију, прва председница Друштва, др Маја Башић, анестезиолог, нагласила је да живот не почиње и не завршава се са нама, као и да је дуга традиција мисионарског рада у овом граду обавезујућа. Али, са друге стране, Краљевчани су увек умели да пруже помоћ и сваком ко у невољи закуца на њихова врата, као Мариборчанима четрдесетих година прошлог века и свима другима током протекле две бурне деценије. Зато не сумњам да ће препознати значај ове борбе за своје познате и непознате суграђане, пријатеље, породицу и себе лично.“

Тако се Краљево придружило породици осталих градова у Србији, која оваква или слична друштва имају још од 1969. године - Сомбор, или 2010. године - Врњачка Бања.

Како је истакнуто, Друштво жели да уђе у школе, банке, месне заједнице и породице и продуби знање и свест здраве деце и одраслих о нези свога здравља и бризи о свом окружењу. Неопходно је подићи здравствену културу, заједно са другим облицима културе, музичком, ликовном, литерарном и др. Такође, учествоваће у пружању психосоцијалне помоћи и рехабилитације леченој деци и одраслима и члановима њихових породица, и помоћи у остваривању законских права на заштиту, обавештеност и уклопљеност у радну и животну средину.

Међу оснивачима су лечени од малигних болести, њихови очеви, кћери, јавни и културни радници и краљевачки здравствени радници. Међу почасним члановима је оснивач Друштва Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић, који је новооснованом Друштву пожелео да се развија и траје као старија сестра. Др Зоран Мрвић, директор Опште болнице Студеница, нагласио је да као дечји хирург сматра да је нашем граду одавно требало овакво удружење. Посебно у тренутку кад Општа болница Студеница очекује да стигне апарат за магнетну резонанцу, поклон нашег великог донатора г. Главчића из Канаде, којем је и овом приликом упућена захвалност. Такође, болница је започела оснивање новог одељења онкологије са одељењем за палијативну негу. Све ово ће, уз знање и пожртвованост запослених, да допринесе раном откривању и квалитетнијем лечењу оболелих од рака у целом Рашком округу.

Присутнима се обратила и наша најстарија суграђанка лечена од рака и рекла да је од своје операције пре седам година желела да учествује у лечењу других, да би им својим примером показала да прво сами морамо да верујемо у своје лечење. Градоначелник Краљева Томислав илић је нагласио да је локална смоуправа и до сада подржавала удружења грађана, али је Друштво за борбу против рака неопходно у нашој средини, имајући у виду обим и тежину ове болести.

Цитатом Габријела Гарсије Маркеса, који је боловао од рака, др Башић је започела рад Друштва: Увек постоји јутро у којем нам живот пружи прилику да учинимо праву ствар”.

Епидемија рака постоји у целом свету, због чега дуги низ година (од 1917. године) одговорне државе, професионалци у здравственом систему, оболели и њихове породице и добротвори, подржавају оснивање удружења за борбу против рака.

Према подацима из Канцеролошког регионалног регистра малигних болести за Рашки округ (Завод за јавно здравље Краљево), стандардизована стопа оболелих од свих малигних тумора (добија се по формули на 100.000 становника, да би резултати различитих регија били упоредиви), посматрана у периоду 2001-2013. године, код жена у Краљеву је 266, а мушкараца 316. Према подацима Светске здравствене организације, укупна стопа за Србију је 317, Словенију 370, Бугарску 301, Румунију 288, Грчку 235.

Током 2009. године, у нашем граду, жене су најчешће боловале од рака дојке (34 процента свих малигнитета код жена), материце (11 процената) и дебелог црева (девет процената). Код мушкараца исте године, најчешће је регистрован рак плућа (23 процента свих малигнитета код мушкараца), дебелог црева (15 процената) и простате (13 процената), што је према подацима РЗСТАТ Батут Београд, у складу са подацима за целу Србију.

У Србији посебно забрињава висока стопа смртности у групама од рака дојке, плућа, дебелог црева и простате у протеклих 20 година. Током 1993. године од ових врста карцинома умрло је 62,2 особе на 100.000 становника, а 2012. године 102 особе. Када се посматрају локализације свих тумора, на 100.000 становника у Србији са дијагнозом малигних обољења умире 141 особа, што је значајно више него у свету.

На овим просторима, традиција хуманитарног и добротворног рада постоји вековима - од краљице Јелене Анжујске (XIII век), преко Краљевске женске подружнице, основане 1899. године (први председник гђа Драга Убавкић, учитељица у пензији), до Пододбора друштва Књегиња Љубица, основаног 1925. године (први председник гђа Мира Буњак).

Југословенско друштво за борбу против рака основано је 1927. године као четврто у свету (први председник др Ђорђе Јовановић, 1871-1932, први српски онколог).

 
 

22.Мај 2015.
Најава манифестације

Чланови Организационог одбора „Дана јоргована“ одржали су конференцију за новинаре на којој су најавили предстојеће, 23. обележавање ове манифестације. Поред досадашњих организатора, Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ и града Краљева, у организацију се ове године укључило Министарство спољних послова РС – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, као и Скупштина дијаспоре Срба југа Француске, а све у циљу неговања културе сећања на традицију пријатељских и савезничких веза Србије и Француске дужу од седам векова, а у оквиру тога и обележавање 765 година од венчања Јелене Анжујске и краља Уроша I.

Након дефилеа улицама града Београда крајем априла, који је на себе скренуо велику пажњу, централна манифестација биће одржана у нашем граду 23. маја. Предвиђено је да колона представника града Краљева и Рашког управног округа, бројних учесника манифестације, гостију из земље и иностранства, грађана Краљева, предвођена краљем и краљицом – најбољим ученицима града, у кочијама, након благослова свештеника, у 11.00 часова крене од Храма Светог Саве ка Тргу српских ратника. На платоу испред Туристичке организације биће посађен јоргован, дрво пријатељства. Након интонирања химни Србије и Француске, предвиђена су обраћања, а затим и колективно венчање односно обнова брачних завета, па културно-уметнички програм. Испред зграде Градске управе свечано ће бити откривен медаљона пријатељства Срба и Француза. У „Француској кући“, уз пригодан програм, биће приређена и изложба фотографија посвећена манифестацији. Завршни догађај биће свечана академија у згради Градске управе, уз богат тематски програм и обраћања домаћина и гостију.

Како је на конференцији истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, овогодишњи „Дани јоргована“ славе 765 година пријатељства Срба и Француза.

„Први пут је једна истинита прича дигнута на овакав ниво обележавања. Имали смо „Дане јоргована“ у Београду, сада их обележавамо у Краљеву, а затим ће бити обележени и у Француској, где ће Краљево ће први пут представљено - у Лиону, Кану, Ници. Позивам све грађане Краљева да сутра учествују у манифестацији. Такође, желим да захвалим свима који су помогли у организацији овог великог догађаја“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Идејни творац „Дана јоргована“ и председник Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић подсетио је да је обележавање почело пре 23 године. Он је у име Друштва захвалио Министарству спољних послова и граду Краљеву, који је увек био покровитељ.

„Ово је велика прилика за Краљево коју треба искористити како би град у Европи добио значајније место. Треба да се укључе привреда, култура, град треба да окупља туристе из целе Европе. Очекујем да ће град Краљево овом манифестацијом добити широм отворена врата у Европу. Захваљујем свима што су пружили и искористили прилику да ураде нешто више за свој град. Гости који долазе из Европе имаће прилику да упознају шта Краљево може да понуди“, рекао је Милан Глишовић, уједно захваливши новинарима за подршку и помоћ да манифестација добије овај ниво.

Како је изјавио начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, ово је покушај да се Краљево промовише као краљевски град. Он је истакао несебично залагање Милана Глишовића, који је свих ових година неуморно радио на промоцији манифестације и града Краљева.

„Покушали смо да поставимо нови бренд, препознатљив и у Србији и ван њених граница. Да покажемо средњовековну Србију, културу, настанак српске државе. Ово је покушај да туризам, верски, културни, спортски, подигнемо на највиши ниво и да ту област, привредну грану која је најпрофитабилнија, што више развијемо. Надам се да ћемо и наредних година бирати принца и принцезу, најбоље ученике, који се истичу у свом раду, таленту, ма у којој области, да им се тако захвалимо и да промовишу Краљево и у земљи и у иностранству“, рекао је начелник Рашког округа Симовић.

Уз бројне активности организоване у оквиру ове манифестације, и Матица исељеника је направила двојезичну брошуру посвећену Јелени Анжујској.


 

21.Мај 2015.
Конференција Савета за родну равноправност града Краљева
Чланови Савета за родну равноправност града Краљева и Женске одборничке мреже Скупштине града Краљева одржали су конференцију за новинаре, чија је тема била насиље над женама односно „Ниједна жена мање, ниједна мртва више“. Они су скренули пажњу на то да је у Србији од почетка године убијена 21 жена, а у последња три дана чак седам жена, као и да је претходног дана, у центру Краљева, у току дана, рањена двадесеттрогодишња девојка. 

Како је истакла председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић, схватање насиља у породици као приватне, личне ствари или дела фолклора, као и очекивање да је жена дужна да с времена на време претрпи злостављање, јесу фактори који доприносе расту насиља према женама.

„Насиље није приватна ствар, као што ни жена није ничија приватна својина. Министарство правде је јуче поставило полазне основе за системску борбу у сузбијању кривичног дела против полне слободе и кривичног дела против брака и породице. Очекујемо хитну интервенцију државе по овом питању, јер нема оправдања што насилници нису спречени и приведени. Потребна је поштовање конвенције Савета Европе у спречавању и борби против насиља у породици и над женама односно Истамбулске конвенције. Неопходно је да се промени Кривични законик, потребно је дефинисати породицу у Породичном закону. Аутономни женски центар и Женска парламентарна мрежа упутили су предлоге да се у закон уведе и да полиција има овлашћења да удаљи насилника из стана и да се забрани контактирање са жртвом, а не да се, као до сада, жртве насиља измештају из својих домова и смештају у сигурне куће“, рекла је Павловићева.

Она је истакла да град Краљево и Савет за родну равноправност имају изузетно добру сарадњу са институцијама, преко мултисекторског тима, са којима се састају једном месечно како би радили на томе да у Краљеву буде што мање случајева насиља.

„О насиљу не сме да се ћути јер ће у супротном ту тишину прекинути пуцањ“, поручила је председница Савета.

Координаторка Женске одборничке мреже у Скупштини града Краљева Весна Милојевић упутила је апел свим институцијама друштва да интензивирају своје активности, повећају овлашћења професионалним лицима која се баве овом проблематиком, мислећи на полицију, правосуђе, Центар за социјални рад, здравствене центре.

„Истовремено, ово би био апел преко Женске парламентарне мреже Народној скупштини Србије да по хитном поступку усвоји измене Кривичног закона који је везан за ову проблематику. То је већ кренуло на неки начин да се решава, добили смо информацију од председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић да је најављено усклађивање Породичног и Кривичног закона да би се све то ускладило и да бисмо захваљујући томе добили бољу координацију на терену свих ових служби. Ово би био начин да се повећа превентива и да се смањи овакво насиље“, изјавила је Милојевићева.

Заменик начелника Одељења полиције ПУ Краљево Горан Бачкуља рекао је да Полиција, као институција која је и потписница локалног споразума везано за проблематику насиља у породици, и која има представника у мултисекторском тиму, подржава све активности институција, органа, организација које се баве овом проблематиком, а све у циљу смањења оваквих догађаја везаних за насиље у породици, као и за оснаживање жртава да у што већем броју пријављују такве догађаје. Према његовим речима, у претходном периоду било је и случајева који су остали скривени од јавности, од свих институција, нису процесуирани само зато што нису пријављени.

Конференцији су присуствовали и други чланови мултисекторског тима из Центра за социјални рад, Предшколске установе и других институција и организација који се боре против насиља над женама.

 
 
 
20.Мај 2015.
Посета стручњака за кризне ситуације

Представници Развојног програма Уједињених нација (UNDP) са 40 међународних стручњака за кризне ситуације, посетили су град Краљево, са задатком да у наредном периоду, за потребе града Краљева, израде различите пројекте везано за цивилну заштиту и систем заштите и спасавања.

Госте је поздравио градоначелник града Краљева Томислав Илић, који им је захвалио на томе што су изабрали баш Краљево за обилазак локација и за то што ће применити своје знање и искуство и дати препоруке шта треба радити на превентиви, не само на санацији у граду Краљеву. Он је истакао да Одељење за послове одбране и ванредне ситуације има подршку града Краљева у оснивању цивилне заштите и захвалио и на њиховој подршци и поклонима Одељењу како би још боље радило.  

Према речима менаџера UNDP Жарка Петровића, спречавање и смањење ризика од катастрофа је потреба сваке државе и, уместо за обнову, средства би могла да буду коришћена за развој.  

„Свака заједница, свака општина односно град би требало да у сваком моменту има податке о томе где су могући ризици, могуће катастрофе, и шта је оно што је неопходно радити, како просвећивањем становништва, тако и структуралним мерама. Свака држава, сваки град, свака општина мора да ради на појачању своје отпорности на катастрофу која ће сигурно доћи, и то врло брзо, зато што се клима мења. У претходних 20 година 85 процената свих катастрофа било је узроковано променом климе, што постаје наша свакодневица“, рекао је Петровић. 

Како је истакао, они ће, у сарадњи са националним институцијама РС у Београду, имати процену да праве методолошко средство које ће помоћи свим градовима и општинама да боље планирају своја финансијска средства која издвајају за спречавање и смањење ризика и понудиће га до краја ове године. Тренутно, уз подршку Владе Јапана, спроводе пројекат од три милиона долара везан за подршку локалним заједницама за појачање отпорности и санацију од поплава односно од последица које су се десиле прошле године.

Уједињене нације су прошле године издвојиле неколико милиона долара за помоћ у санацији и обнови. Тренутно, како је навео менаџер UNDP, програм УН за развој, у сарадњи са предузећем „Србијаводе“ и другим државним органима и институтима, прави бујичне преграде у осам општина у Србији.

„Сведоци сте и сами да, уназад можда 20 година, ни држава ни локалне самоуправе нису улагале у систем цивилне заштите, тај систем данас практично и не постоји. Осим професионалних јединица при Сектору за ванредне ситуације, тај цивилни сектор нема никакав организован систем за превентивне мере, превентивно деловање, ни за реаговање у ванредним ситуацијама. Ми смо као надлежно одељење Градске управе прошле године започели пројекат везан за изградњу једног таквог система. До сада смо организовали више обука на Рудну, управо у објекту Градске управе намењеном за ту сврху, коју је до сада прошло више од 50 повереника цивилне заштите и један број запослених у Градској управи, пре свега Одељење комуналне полиције и Одељење за послове одбране и ванредне ситуације. Циљ нам је у наредном периоду да заједнички одрадимо детаљно планове, пре свега заштите и спасавања, процене угрожености по месним заједницама тамо где су угрожене од елементарних непогода“, рекао је Здравко Максимовић, начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева.

На састанку је потписан протокол о сарадњи између града и представника програма UNDP који подразумева помоћ међународних стручњака и израду пројеката за цивилну заштиту и систем спасавања у ванредним ситуацијама. Учесници састанка посетиће и друге локалне самоуправе у Србији како би разменили стечена искуства.


18.Мај 2015.

 

Куп Србије у шаху                                              16. маја 2015. године


Симултанком у центру града започел
o је Финале купа Србије „Светозар Глигорић“ у шаху.
Симултанку је са ученицима краљевачких основних и средњих школа али и са грађанима Краљева  играла државна репрезентативка велемајстор Марија Ракић.

Финале купа у шаху „Светозар Глигорић“ за 2015. годину
, свечано е отворио градоначелник града Краљева Томислав Илић у Свечаној сали Градске управе града Краљева, где се и играло прво коло турнира.

За Куп Србије "Светозар Глигорић пријављено је 13 екипа, саопштио је Шаховски савез Србије (ШСС).
Поред браниоца Купа, крагујевачке екипе Водовод-Раднички, пријављени су прволигаши Југовић из Каћа, Новосадски ШК, Металац Таково из Горњег Милановца, београдска Ласта и домаћин Слога.
Право учешћа на прошлогодишњем такмичењу изборили су Србобран, ВШК 2005 из Ваљева и Стара Пазова, а кроз квалификационе турнире још чачански Борац, Гоч из Врњачке Бање, Омладинац из Нових бановаца и Трепча из Косовске Митровице.
Куп Србије у шаху по трећи пут игра се под именом велемајстора Светозара Глигорића (1923-2012), шаховске легенде уважаване широм света.

 

 

15.Мај 2015.
Дан Народног музеја Краљево

65 година постојања и рада данас је обележено свечаношћу у  Народном музеју Краљево.На почетку свечаности Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево, одржала је презентацију којом је представила 65 година рада установе. Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево захвалио се свим институцијама и појединцима са којима је Музеј интензивно сарађивао. У свечаном делу Драган Драшковић је доделио захвалницу Народног музеја Краљево за институције и појединце. У име града Краљева захвалницу је примио Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

 
 

13.Мај 2015.
Најактивнија јединица локалне самоуправе

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева одржао је конференцију за новинаре на којој је представио недавно добијено признање - плакету за најактивнију јединицу локалне самоуправе у 2014. години. Ово признање Савету је уручено на 10. јубиларној међународној конференцији „Безбедност саобраћаја у локалној заједници", одржаној у Крагујевцу од 22. до 25. априла 2015. године, која се организује у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја 2011-2020.  

Како је истакао председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, заменик председника Скупштине града Краљева Ненад Марковић, ово је потврда да Савет ради како треба, да је на правом путу.

„Ми смо врло поносни на признање које смо, другу годину заредом, добили. Такође, веома смо поносни на то што су, од представљених осамдесет радова, они који су се тицали локалне самоуправе и рада лоаклних савета за безбедност саобраћаја, као пример добре праксе навели - Краљево“, рекао је Марковић.

Он је најавио и наставак активности на подели аутомобилских седишта за бебе за ову годину како би свако новорођено дете добило седиште. Одлука је да се акција настави где је и стала - 12. новембра 2014. године. За 1.300 седишта одвојено је 5.000.000.000 динара, што је знатно повољније него у малопродаји. Марковић је позвао родитеље деце која су уписана у матичну књигу рођених града Краљева од 12. новембра 2014. године да се јаве у Матичну службу Градске управе града Краљева како би Савет организовао заједничку поделу. Намера је да се укључи и Агенција за безбедност саобраћаја, која би организовала едукативно показно везивање седишта.     

            Савет за безбедност саобраћаја града Краљева организовао је и ове године бројне акције – кампању намењену трактористима у Чукојевцу и Милочајима, учествовао је као подршка у такмичењу „Шта знаш о саобраћају“ које организује АМС (опремили децу учеснике мајицама, обезбедили награде), кампању у вези са везивањем појаса, две акције усмерене ка првацима („Пажљивко“) и вршњачку едукацију (предавање држао човек који је скоро три деценије у инвалидским колицима).   

       


09.Мај 2015.
Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. мај, који се обележава и као Дан Европе, и ове године у нашем граду обележен је полагањем цвећа и венаца на Споменик отпора и победе. Поред представника града Краљева – градоначелника и председника Скупштине и њихових сарадника, уз звуке „Посмртног марша“ Оркестра „27. септембар“, венце су положили и начелник Рашког управног округа, представници града у Народној скупштини, представници Војске, Полиције, политичких партија, бројних удружења, друштава, појединци.

Град Краљево је тим поводом посетио и пошту жртвама одао и представник Амбасаде Руске Федерације у Србији - помоћник војног аташеа Георги Кљукац.

Срећан сам да сам имао срећу да дођем у Ваш лепи град, и то баш на дан када је завршен Други светски рат пре 70 година. Данас слави не само Србија, већ читава Европа. За Русију, то је постао један од најзначајнијих празника јер Русија поштује своју историју. У овом рату је погинуло око 30 милиона људи, а Србија је трећа држава по броју погинулих у том рату у Европи. Наши преци су заједно ратовали, раме уз раме, борили се против фашизма, и успели. Треба да поштујемо и негујемо своју историју. Срећан сам да могу да положим венац на овај споменик. Желим да захвалим својим прецима што можемо данас да живимо мирно“, рекао је представник Амбасаде Русије.

Према речима председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића, на овом месту заиста треба да се поклонимо, уз велико хвала свима који су учествовали у ослобађању наше земље од највећег зла – нацизма, фашизма.

Оваква места увек морамо да посећујемо, да нам буду инспирација, на основу оваквих места правимо разлику између мира и рата, оних који наносе зло и оних који желе добро своме народу. Никада не смемо заборавити улогу Црвене армије, која је својим великим жртвама помогла да се ми ослободимо од највећег зла које је тада окупирало слободољубиви народ Европе“, поручио је председник краљевачке Скупштине.

Представници града Краљева и Рашког округа и амбасаде Русије венце су затим положили и на спомен-обележје које су војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење села Ратина у Другом светском рату подигли захвални мештани овог села. Страдалима за ослобођење Краљева и Ратине пошту су одали и чланови Друштва српско-руског пријатељства „Краљев град“ из Краљева.

Председник МЗ Ратина Зоран Вукадиновић подсетио је да је 36 припадника Црвене армије, бранећи Србију и село Ратина, положило живот испред олтара Цркве Светог Јована Крститеља.

У част погинулих црвеноармејаца, олтар цркве је на њиховим костима. Тај споменик смо преселили да бисмо направили светињу. Тробојка говори све – и крв и небо и земља су ту. Хвала свима вама који сте дошли да се у овом поморавском селу на ушћу Ибра у Мораву поклонимо сенима оних због којих данас часно гледамо у небо, у земљу која нас храни и поји“, поручио је председник МЗ Ратина и позвао све да буду гости Ратине у дане прославе пробоја Солунског фронта и у време одржавања манифестације „Пројада“.

 

 

 

Конференција за новинаре поводом манифестације "Нарцисима у походе"

 

Уочи 59. акције „Нарцису у походе“, чланови Организационог одбора одржали су конференцију за новинаре. Једна од најстаријих планинарских акција на територији Републике Србије, која се непрекидно организује од 1956. године, и једна је од 12 акција у планинарском календару Србије, ове године је заказана за 10. мај.          

            Председник ПСД „Гвоздац“ Мирослав Станић истакао је да ова акција није такмичарског карактера. Он је, за све заинтересоване да учествују, изнео најважније детаље како би се поход средње тешком стазом дугом 21 километар одвијао без проблема. Такође, подсетио је да је забрањено ложење ватре, ломљење дрвећа, брање нарциса, да су постављене ознаке на стази, као и џакови за смеће. Саобраћај за путничка возила, осим возила службе спасавања, горске службе спасавања, хитне помоћи и једног моторног возила организатора, није дозвољен.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић честитао је организаторима на деценијама успешног организовања акције.            

            Град увек нађе начина да подржи манифестацију. То је део туристичке понуде, део програма Туристичке организације Краљева. И ове године смо са учесницима акције. Желим свима да се лепо проведу, али и да водимо рачуна о природи. Ово пролеће смо почели са јоргованима, настављамо са нарцисима. То је оно што природа нама дарује, а ми природи треба да вратимо. И ова акција је са локалног прешла на републички ниво. Треба да се преноси на млађе генерације“, поручио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Директор Туристичке организације Краљевa Драган Рајичић захвалио је  локалним медијима на сарадњи, јер, како је рекао, конференција за новинаре је прилика да се позове што већи број наших суграђана да дођу на планину Столови. У оквиру туристичке понуде, покушава се да се све природне лепоте потенцирају, подигну на виши ниво, да се прошири добар глас о лепотама града Краљева и околине, као и да се пласирају информације о манифестацијама.

Акцију „Нарцису у походе“ ПСД „Гвоздац“ организује у сарадњи са Туристичком организацијом Краљевa, градом Краљевом и МЗ Каменица, а под покровитељством Владе РС - Министарства омладине и спорта и Планинарског савеза Србије.

 

 

 

Регионална обука СКГО                                                                 06.05.2015.

 

 

Стална конференција градова и општина - Савез градова и општина Србије је 6. маја у Краљеву одржала прву од пет регионалних обука на тему унапређења пословног окружења на локалном нивоу, са циљем да све општине и градове упозна са резултатима овог пројекта. Пројекат се у протекле три и по године спроводио у шест већих општина у виду регулаторне реформе свих административних процедура града/општине, као и у 10 мањих општина, у виду поједностављења 15 одабраних процедура и израде њихових модела.

Краљево је један од градова у коме је, уз подршку Оптимуса - Центра за добро управљање, партнерске организације СКГО, успешно спроведена пуна регулаторна реформа. Посвећеност управе и њени резултати на пројекту свакако представљају пример добре праксе, што је и један од разлога да Краљево буде изабрано за премијерно место регионалних окупљања. Преостале четири регионалне обуке ће бити одржане у СКГО пилот општинама Књажевац, Кањижа, Ковин и Ужице. Начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић ће резултате регулаторне реформе у граду Краљеву, осим на обуци у свом граду, представити и колегама у Књажевцу и Ужицу.

Данашњем скупу, који је у име домаћина поздравио заменик градоначелника Милун Јовановић, поред представника града Краљева, присуствовали су и представници Горњег Милановца, Новог Пазара, Тутина, Рековца, Ивањице, Ћуприје, Кнића, Врњачке Бање и Чачка.

 

 

 

 

 

05.05.2015.

Корисници грантова у опреми за микро и мале бизнисе потписали уговоре о донацији са ХЕЛП-ом              

 

У оквиру пројекта „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“, у Краљеву су представници немачке хуманитарне организације ХЕЛП потписали уговоре о донацији са 30 корисника грантова у опреми за започињање микро и малих бизниса. Овај пројекат ХЕЛП спроводи уз финансијску подршку Шведске агенције за међународну сарадњу SIDA, а суфинансирају га циљни градови и општине - Краљево, Лесковац, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у Србији мотивисањем на самозапошљавање и активан приступ тржишту рада кроз радионице, обуке, грантове у опреми и умрежавање.

„Драго ми је да сам у Краљеву, где смо реализовали многе пројекте, а данас потписујемо уговоре са корисницима који ће имати могућности да побољшају шансе за запошљавање. Овај пројекат има велики утицај на живот људи, омогућава им да сами могу да зарађују средства за живот. То је један од најбољих начина да им помогнемо. Желим успех нашим корисницима. Захваљујем граду Краљеву, који је већ дуги низ година партнер и учествује у овим пројектима са Хелпом“, рекао је регионални координатор Хелп-а Клаус Мок.

            У име града, на помоћи и сарадњи, захвалио је Милун Јовановић, заменик градоначелника.

            „Досадашња сарадња је била сјајна, надам се да ћемо тако наставити. Свим корисницима желим да новац утроше на прави начин и да им то буде одскочна даска у стварању услова за бољи живот њихових породица. Честитам им и молим да новац користе на прави начин - како би унапредили свој живот“, поручио је заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић.

 Потписници уговора о донацији (17 жена и 13 мушкараца), уз помоћ дониране опреме, самостално ће започети микро и мале бизнисе у области пољопривреде, услуга и заната (пекари, кројачи, аутосервисери, фризери, козметичари, сакупљачи секундарних сировина). Они су већ похађали обавезан пакет пословних обука (менаџмент, маркетинг и бизнис план), за шта су им провајдери обуке Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, приликом потписивања уговора, уручили цертификате.

Наредна активност Хелп-а у оквиру програма је набавка опреме, а корисници треба да региструју своје делатности у складу са законодавством РС, обаве 10-15 часова рада у корист локалне заједнице и учествују са пет одсто за грантове у опреми вредности 1.500 евра, односно 10 одсто за грантове у опреми вредности 2.400 евра.

Хелп је у Краљеву до сада реализовао двадесет пројеката доделом 551 гранта у опреми и обезбеђивањем стамбених решења за 139 породица.

Вредност овог пројекта у Краљеву износи 116.493,00 евра, уз учешће града од 4.725,00 евра. Укупна вредност пројекта за седам градова и општина је 776.622,00 евра.

 

 

 

 

04.Мај 2015.
Стипендије најбољим студентима

Педесет најбоље рангираних студената, пријављених на Конкурс за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2014/2015. годину, потписало је данас уговоре о стипендирању са градоначелником града Краљева. Њима ће, у десет једнаких месечних рата, бити исплаћено 100.000 динара. Први на листи потписника уговора има просечну оцену током студирања 10.00, а последњи 9.56.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је честитао свим добитницима стипендија.

„Надам се да ће Вам овај новац помоћи током студирања. Локална самоуправа може да издвоји из буџета средства за педесет студената, али сматрам да би требало да се прошири на више. Ми ћемо се трудити да бринемо о својим најбољим ученицима, студентима. Надам се да ћемо вам помоћи током школовања, а након школовања потрудићемо се да вам обезбедимо места овде у граду“, поручио је градоначелник Краљева.

За Нинослава Живковића, студента друге године Правног факултета, са просечном оценом 10.00, градска стипендија је сатисфакција за нешто што је већ постигао и мотив више да настави још успешније.

„Град је показао да уме да препозна и адекватно награди све нас који смо својим успехом заслужили, а који се трудимо да га репрезентујемо у најбољем могућем светлу и покажемо да Краљево има студенте којима може да се подичи, који могу да одговоре најтежим студентским изазовима. Верујем да ће овај потез Градске управе стимулисати будуће студенте, а који ће, надам се, кренути нашим успешним студентским путем. Искрено се надам да ће и наш град и држава настојати да нас задрже, у обостраном интересу, и мислим да ће се то вишеструко исплатити“, рекао је Живковић.

Како је истакао начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић, председник Комисије за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2014/2015. годину, ове године једини критеријум, према одлуци коју је донела Скупштина града, јесте просечна оцена у току студија у претходној години студирања. Неопходно је да је студент на редовном режиму студирања, да је редовно уписао годину, као и да нема пренетих испита из претходне године.

„Имамо 50 најуспешнијих студената, а од 153 пријаве само једна је била  неблаговремена. Одељење за друштвене делатности пружило је студентима пуну подршку да све пријаве буду комплетне и благовремене. Била је једна жалба, која се односила на начин рангирања“, рекао је председник Комисије Милош Петровић.

У музичком делу програма наступила је Тијана Мачужић, ученица Музичке школе „Стеван Мокрањац“, одсек флаута, у класи професора Невенке Томашевић, уз клавирску пратњу професора Марије Остојић.

 

 

 
 

30.Април 2015.
Донација „Радијатора“ Предшколској установи

Власник предузећа „Радијатор инжењеринг“ Радојко Јанић, градоначелник града Краљева Томислав Илић и директор Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“ Габријела Чмерић потписали су уговор о донацији овог предузећа вртићу у виду опреме за израду котларнице на пелет са котлом на пелет снаге 250 kW, циклоном и системом аутоматског отпрашивања.

Oдлучили смо да вртићу Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, који не ради већ годину и по дана јер нема сопствено централно грејање, донирамо котао од 250 kW на пелет са комплетном опремом. Капацитети вртића су пребукирани и много ће значити да што више наше деце ужива у благодетима вртића. Наши инжењери су испројектовали котао, са аутоматским ложењем, чишћењем и отпрашивањем, по најсавременијој технологији који се уграђује свуда у Европи. Котао је добио све европске цертификате и сматра се еколошким у односу на друге котлове на чврста и течна горива“, рекао је Радојко Јанић, власник породичне фирме „Радијатор инжењеринг“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је захвалио породици Јанић на вредном поклону.

„Вртић ће бити стављен у функцију и почети да ради почетком наредне школске године. Краљево је један од ретких градова који имају донаторе који дарују овакве донације. Надам се да ћемо са „Радијатором“, којем ово није прва донација, сарађивати и даље, али не само када они донирају, већ и у ономе у чему локална самоуправа може да помогне овој фирми“, рекао је градоначелник Краљева.            

Како је истакла директор Предшколске установе Габријела Чмерић, уз речи захвалности, овом донацијом решен је проблем грејања, који је био велика ставка.

„Идемо ка отварању вртића за почетак рада за школску 2015/2016. годину. У припреми је нова кухиња, централна, која би требало да буде комплетирана у вртићу у току маја. Надамо се, уз помоћ локалне самоуправе, да почињемо да радимо наредне школске 2015/2016. године“, изјавила је директор ПУ „Олга Јовичић Рита“.

Вредност донације је 2.677.000 или око 23.000 евра. Како је најављено, у наредних 15-20 дана требало би да буду завршени радови на постављању котла и пратеће опреме, а затим урађена и топла проба. 

 

26.Април 2015.
Дани јоргована - Дефиле Београд

 

            Свечани дефиле - најава манифестације „Дани јоргована“, која ће бити одржана у Краљеву 23. маја, и јубилеја 765 година пријатељских веза Срба и Француза, организован је у Београду. Поворка у част вишевековног пријатељства Срба и Француза кренула је испред Скупштине града Београда предвођена „Урошем и Јеленом“, које су представљали најбољи ученици града Краљева, у кочији и у пратњи витезова.

            У свечаном дефилеу били су и челни људи града Краљева и града Београда – градоначелник Краљева Томислав Илић и председник Скупштине Сретен Јовановић, са другим представницима града и Градске управе, као и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, градски менаџер Горан Весић, секретар Секретаријата за привреду Тијана Маљковић, са својим сарадницима. Манифестацију је подржала и амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро, која је учествовала у дефилеу, као и амбасадори Палестине и Катара. Ту су били и представници дијаспоре југа Француске, из Нице, Кана, Лиона, чланови Завичајног друштва Краљево и Подружнице Друштва у Београду, учесници ОРА, личности из јавног и културног живота Србије и многи други. 

            Ученици краљевачких школа делили су јорговане свима који су се тог 26. априла задесили у Кнез Михаиловој улици и на Калемегдану. Са њима су у поворци јоргована били и витезови, чланови културно-уметничких друштава, плесне групе, глумци, певачи и многи други.

            Свечаном садњом јоргована на зеленој површини између Градске библиотеке града Београда и Амбасаде Републике Француске, и пригодним говорима званичника, подсетило се на 765 година пријатељства српског и француског народа, на љубав српског краља и француске принцезе, којој је он, у знак љубави и поштовања, читаву долину засадио јоргованима.

            Симболично по грану јоргована положили су званичници Краљева и Београда и амбасадорка Француске и представници дијаспоре на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.  

На Калемегдану је Туристичка организација Краљева, са својим сарадницима, представила Краљево на специјалним штандовима. А на позорници је, осим званичних обраћања, изведен и пригодан програм. Београђанима су се представила краљевачка културно-уметничка друштва и певачке групе за неговање изворне српске етно музике – КУД „Карановац“, КУД „Чукојевац“, као и КУД „Зубин Поток“, Певачко друштво „Рибница“, ученици етномузиколошког одсека Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

„Дани јоргована“ биће настављени централном манифестацијом у Краљеву 23. маја, а у циљу равијања још бољих односа Француске и Србије, и у француским градовима Кан, Ница, Лион у јуну.

Ове године, поред досадашњих организатора Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ и града Краљева, у организацију се укључило Министарство спољних послова РС – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, као и Дијаспора Срба са југа Француске. 

 

 

BEOGRAD DEFILE DANI JORGOVANA from zoran ljubojevic on Vimeo.


IZJAVE -SADNJA JORGOVANA 

IZJAVE KALEMEGDAN 

 

 

Такмичење ђака у познавању саобраћајних прописа 

Дана 26.04.2015.године на полигону ОШ ''Димитрије Туцовић'' у Краљеву одржано је градско такмичење ученика од 5. до 8. разреда  основних школа са територије града Краљева. Том приликом је Савет за безбедност саобраћаја града Краљева за све ученике који су учестовали у овом такмичењу обезбедио мајице. Такође су од стране Савета за победничке екипе, као и појединачне победнике обезбеђени флуоресцентни прслуци, као и пригодне награде (кациге за бициклисте, рукавице, наочари, цикломастери, пумпе, ранчеви, предње фарове и сл.). Прво место освојила је ОШ ''Доситеј Обрадовић'' Врба, друго место ОШ ''Петар Николић'' Самаила и треће место ОШ ''Чибуковачки партизани'' Краљево.