Одштампај Пошаљи
Вести
09.Октобар 2015.
Изградња моста на Мусиној реци

Представници града Краљева, Рашког управног округа, јавних предузећа и донатора обишли су почетак радова на изградњи моста на Мусиној реци, који је срушен током поплава у мају 2014. године. Радови су почели и на изградњи моста на реци Лопатници у Богутовцу, такође срушеном у прошлогодишњим мајским поплавама, преко које је избегнут потпуни прекид транспорта захваљујући понтонском мосту који је Војска Србије поставила.

Мостови ће бити изграђени захваљујући средствима Европске уније, кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. Радови вредни 150.000 евра требало би да буду завршени у року од 60 дана, а омогућиће приступ пољопривредном земљишту за 70 сеоских домаћинстава. Радове изводи краљевачко Грађевинско предузеће „Николић“. 

Изградњи мостова, на реци Лопатници дугог 28 метара и на Мусиној реци дугог 14 метара, претходи чишћење терена и санација обала река. Током поплава уништени су стубови на мостовима, што је изазвало урушавање конструкције и пуцање путних плоча. Кретање становника било је знатно отежано, а тиме и обављање пољопривредних послова.

Мост на Мусиној реци биће широк 3,5 метра, армирано-бетонски, биће урађено ојачање самог корита и обале реке, па ће бити стабилан и функционалан, будући да је од великог значаја за повезивање Мусине реке и Јарчујка, како би људи могли да брже дођу до града и до својих пољопривредних парцела.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је на подршци ЕУ, која је до сада обезбедила 751.000 евра помоћи Краљеву – за обнову 18 домаћинстава, набавку намештаја и кућних апарата за 20 породица, подршку за десет предузетника и око 1.320 пољопривредних домаћинстава.

Пројекат изградње два моста у Краљеву, који финансира ЕУ, спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира ЕУ из претприступних фондова ИПА.

Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупа њ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид.

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.             
08.Октобар 2015.
Фед куп 2016. у Краљеву

Меч првог кола Светске групе Б Фед купа 2016. године између Србије и Шпаније биће одигран 6. и 7. фебруара 2016. године у Краљеву. Коначан договор, након ове одлуке Међународне тениске федерације, представници Тениског савеза Србије и града Краљева и Рашког управног округа имали су на састанку у нашем граду.

            Душан Орландић, извршни директор Тениског савеза Србије, изразио је велико задовољство што ће поново бити у Краљеву.

„Искуство које смо имали ове године приликом Дејвис купа и меча са Хрватском је фантастично – феноменална публика, сјајна подршка, без једног јединог инцидента. Краљево се одмах наметнуло као први избор када смо сазнали да следи меч у Србији. Са великим задовољством и великим надама ћемо доћи у Краљево“, рекао је Орландић, захваливши градоначелнику Краљева и начелнику Рашког округа, али и свим структурама града које учествују у овом догађају.

И савезни селектор Фед куп репрезентације Татјана Јечменица је истакла како се град Краљево показао као одличан домаћин Дејвис купа, и организационо и што се тиче хале, публике, подршке играчима, и изразила очекивање да ће тако бити и за Фед куп.

„Сматрам да имамо јако добре тенисерке и са таквим тимом заслужујемо да идемо у светску групу један. Шпанија је тежак противник, али верујем и надам се да ћемо бити у потпуном саставу и пружити максималан отпор. Позивам све Краљевчане да дођу и подрже женску тениску репрезентацију, да заједничким снагама пробамо да дођемо до победе“, поручила је селекторка.

Градоначелник Краљева Томислав Илић изразио је задовољство што је ТСС поново препознао Краљево као домаћина и наду да ће се успех мушке тениске репрезентације поновити. Он очекује да ће меч Фед купа у фебруару бити само почетак великих спортских догађаја у наредној спортској години у новој краљевачкој хали спортова.

Према речима начелника РУО Небојше Симовића, настојања су да се Краљево врати на место које је некада имало у спорту, који је врло исплатива привредна грана.

„Посета Краљеву и Рашком округу се, захваљујући спортским дешавањима, повећала за 20 одсто. Краљево има бенефит од спортског туризма. Надам се да ћемо успети да задржимо тај тренд и 2016. годину започети великом утакмицом и наставити током целе године са тако великим спортским дешавањима, да ћемо и локалне клубове да подигнемо на виши степен и пласирамо у врхунски спорт. Надам се да ћемо поновити успех са мечом Србија-Хрватска током Дејвис купа, који је проглашен за најбоље организован меч у том колу, да ћемо поново бити у ударним вестима као град који уме да организује велике мечеве“, истакао је начелник Рашког округа.

            Како се наводи на званичном сајту ТСС, Србија је као домаћин изразила жељу да сусрет са Шпанијом буде одигран у Краљеву, а дефинитивну одлуку о томе је донела Међународна тениска федерација, која је власник Фед куп такмичења. Фед куп је недавно прегледао молбу ТСС у којој стоји да је жеља НИС Фед куп тима Србије да меч првог кола Светске групе Б 2016. буде одигран у Краљеву. Фед куп комитет је након свих прегледаних докумената установио да град Краљево испуњава услове за организацију овог меча и гласали су позитивно на овај предлиг ТСС.


         
07.Октобар 2015.
Испраћај моштију Симона монаха

Градоначелник града Краљева Томислав Илић са гостима из Француске испратио мошти Светог краља Стефана Првовенчаног преподобног монаха Симона у манастир Студеницу.
    

07.Октобар 2015.
Пуштена у рад магнетна резонанца

              “Устајем и лежем са осмехом због сазнања да се тамо у Србији мом дару неко радује, јер помоћ другима сматрам и наградом за себе”
Ова порука стоји на
плочи са ликом Миломира Главчића, која је смештена у холу Опште болнице “Студеница” и чију су част имали данас да открију, поводом пуштања у рад магнетне резонаце, рођаку Радоју  Главчићу и Миши Дугалићу, краљевачком новинару и пријатељу Миломира Главчића
Магнетна резонанца, коју је краљевачкој болници поклонио донатор из Канаде Миломир Главчић, свечано је пуштена у рад. Од идеје до реализације прошло је свега седам месеци и од данас ће овај савремени дијагностички апарат, вредан 547 000 евра, бити доступан потенцијалним пацијентима од Ужица до Ниша, као и северног дела Косова, што је око 500 000 становника. Отварању Кабинета за магнетну резонанцу присуствовали су државни секретар у Министарству здравља, др Берислав Векић, градоначелник Краљева Томисав Илић,начелник Рашког управног округа Небојша Симовић и бројни гости из јавног и политичког живота Краљева.
Миша Дугалић, захваљујући чијем ангажовању је и дошло до идеје и њене реализације да Краљево, односно Општа болница,  добије магнетну резоанцу је у име Миломира Главчића, прочитао поруку којом се дародавац обратио свим Краљевчанима:
           
“Желим да се захвалим управи града Краљева, начелнику Рашког округа Небојши Симовићу, градоначелнику Томилсаву Илићу и др Зорану Мрвићу, директору Болнице, што су апарат у року прибавили и ставили у рад. Волео бих ипак да се он што мање користи, јер би то значило да сте ви, моји Срби, у добром здрављу. Но, знам да тај апарат, ма колико да је модеран и моћан, здрављу народа не може допринети без лекара и другх запослених у тој болници, па и њих уз највише поштовања поздрављам. Жао ми је што данас нисам са вама, али ја мислим стално на моју Србију“.
Миломир Главчић
, који пуних 65 година није био у Србији, ипак мисли на своју земљу, сведочи и то да ово није једина донација којом је помогао српски народ. За изградњу моста на Ибру Миломир Главчић је дао миллион евра.
Државни секретар у Министарству здравља, Берислав Векић, није крио задовољство што је данас боравио у у једној од најуспешнијх здравствених установа у Србији:
           
“Морам да истакнем да ми у Министарству здравља можемо с правом и јавно да кажемо да се поносимо једном изузетном успешном болницом и колективом, као што је краљевачки. Они су то својим радом показали, казао је др Берислав Векић.

Миломир Главчић је набољи пример доброчинитеља, јер је до сада нашој земљи донирао више од 6 милиона евра. Он планира још једну донацију која ће бити посвећена сиромашним људима у нашој земљи.

           

 

Представљене мало познате цркве Ибарске долине                   06.октобар 2015.


 

Документарни филм под називом „Ибарска долина кроз векове – мало познате цркве“ премијерно је приказан у свечаној сали Градске управе града Краљева. Пројекцији су, у име града, присуствовали градоначелник Томислав Илић, председник Скупштине Сретен Јовановић и начелник Градске управе Милош Петровић.

У филму су приказане мало познате цркве, углавном сеоске или гробљанске, непознате широј јавности, а које се налазе по многим селима бившег Студеничког среза, који обухвата подручје Студенице и општине Рашка. Према речима Милорада Остраћанина, председник Завичајног друштва „Стара Павлица“, филмом је обухваћено 30 цркава, а сигурно је да их има и више.

„Током снимања наишли смо и на много црквишта, тј. рушевина старих цркава о којима се врло мало зна и нису ни истраживане. Све ово што смо ми обухватили документарним филмом истражио је археолошки Завод за заштиту споменика културе. Дошли смо до сазнања да је на неким црквама извршена реконструкција, док су на неким црквиштима изграђене нове цркве, а да претходно нису извршена археолошка истраживања“, рекао је Остраћанин.

У музичком делу програма наступили су ученици краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Организатор презентације је Завичајно друштво „Стара Павлица“, које је основано 2011. године и окупља, како кажу, ентузијасте, заљубљенике у лепоте Копаоника, Голије и Ибра, првенствено Рашчане који живе и раде у Краљеву. Филм је снимљен захваљујући средствима добијеним од града Краљева кроз финансирање пројеката удружења грађана. Удружење је на овај начин испунило један од циљева свог постојања и овековечило наше историјско и духовно богатство.

         

 

 

05.Октобар 2015.
„Рудно богатство града Краљева“

У организацији Градске управе града Краљева – Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове и уз присуство градоначелника града Краљева Томислава Илића и начелника Градске управе града Краљева Милоша Петровића данас је свечано отварена стална поставка „Рудно богатство града Краљева“.
            

 

                                                                                                                           05.10.2015

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић примио је данас делегацију Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920 предвођену председником Савеза пуковником Љубомиром Марковићем.Састанку су присуствовали и председник Општинског одбора Савеза Врњачке Бање Слободан Дишовић, председник Општинског одбора Савеза Рашке као и председница Ликовне секције Савеза УПРС 1912 – 1920 Љиљана Стевановић Љис .На састанку је заменику градоначелника уручена Карта почасног члана Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920 .
                

 


 

03.Октобар 2015.
Караван „Дај педалу раку“

Поводом октобра - месеца борбе против карцинома дојке, а у оквиру кампање Подржи да се одржи, Женски центар Милица из Врњачке Бање организовао је караван подршке Дај педалу раку“, уз подршку Института за јавно здравље Србије Милан Јовановић Батут, Министарства омладине и спорта, Траг Фондације, Европског удружења за гинеколошки канцер, бициклистичких и мото клубова, Агенције за безбедност саобраћаја, студентских парламената, градских и општинских завода за јавно здравље и локалних самоуправа кроз које је прошао.

Циљ каравана био је да на свом путу повеже људе из различитих градова Србије, како би заједно, вожњом бицикла, подржали све оне који се боре са овом опаком болешћу и скренули пажњу на важност превентивних прегледа у циљу смањења смртности. Учесници каравана вожњом бицикала демонстрирали су и важност физичке активности и здравих стилова живота у циљу очувања здравља.

Караван је започео пут са Трга Републике у Београду. На путу до Врњачке Бање је прошао кроз Крагујевац, Чачак и наш град.

Град Краљево је пружио подршку овој акцији, дајући допринос подизању свести о овој опакој болести, подржавши све оне који се боре са карциномом и скрећући пажњу на важност превентивних прегледа. Подршку су дали и Завод за јавно здравље Краљево, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, Туристичка организација Краљево и чланови МТБК Чикер, БК Металац и МК Кингс.

Председник Женског центра „Милица“ Весна Бонџић, која је и сама имала карцином дојке пре девет година, истакла је да је циљ каравана да се промовишу превентивни прегледи да би се рак открио на време, да се промовише спорт, нарочито бициклизам, који је посебно за жене после операције идеалан. Идеја каравана је да повеже велике центре, као што је Београд, који има институције и апарате на којима се ради превенција, и општине, као што је Врњачка Бања, у којима се месечно региструје десет оболелих од карцинома, а која нема ни ултразвучни апарат.

„Жени треба омогућити да има где да оде на преглед“, поручила је Бонџићева. Захваливши граду Краљеву што је отворио врата каравану, она је предала симболичну плакету члану Градског већа града Краљева за здравствену заштиту становништва докторки Гордани Стојковић, која је нагласила да сви радимо на истом проблему и на томе да нам свима буде боље.

У име града Краљева, који се активно укључио у кампању, караван и све који су се укључили у акцију, поздравио је заменик председника Скупштине града Краљева и председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја Ненад Марковић. Он је захвалио краљевачким бициклистима и мотоциклистима који прате караван, а Женском центру „Милица“ и осталим учесницима пожелео добродошлицу кад год да дођу у Краљево. „Начин на који се ви борите против ове болести јесте прави пут - вратимо се физичким активностима“, поручио је Марковић.   

Представник Завода за јавно здравље, специјалиста социјалне медицине Драгана Тендјера-Милићевић, подсетила је на значај здравих стилова живота, физичке активности за очување и унапређење здравља и рехабилитацију свих који се боре са овом тешком болешћу. Она је упутила апел женама да обављају превентивне прегледе јер, како је рекла, „наше жене не оболевају више, али умиру више“.

Подршку је пружило и краљевачко Друштво против рака „Краљица Јелена Анжујска“. Председник Друштва др Маја Башић, уз захвалност каравану на томе што је дошао у Краљево, изразила је наду да ће град Краљево, заједно са суседном општином Врњачка Бања, учинити много на здрављу деце, жена и мушкараца.

Караван је из Краљева кренуо пут Врњачке Бање, где је организована завршна манифестација.
            

01.Октобар 2015.
36.Седница(ванредна)Градског већа града Краљева

                        

29.Септембар 2015.
Mошти ПРЕПОДОБНОГ СИМОНА МОНАХА у Краљеву

Поводом обележавања 7. октобра, Дана града Краљева – Краљевдана, мошти преподобног Симона Монаха, Светог Стефана Првовенчаног, бораве у нашем граду.

Након што су с почетка 20. века нашле спокој у студеничкој светој обитељи, поред оца свога Светог Симеона, мошти ктитора и задужбинара манастира Жиче, са братом Светим Савом оснивача српске државе и самосталне српске православне цркве, нису изношене из Студенице.

Свечани дочек моштију приређен је 29. септембра у манастиру Жичи, на челу са Његовим преосвештенством епископом жичким господином Јустином, свештенством, монаштвом и верним народом. Дочеку су присуствовали и градоначелник града Краљева Томислав Илић са својим замеником Милуном Јовановићем и начелник Рашког управног округа Небојшом Симовићем.   

Како је истакао владика Јустин, обраћајући се верницима који су дошли да се поклоне моштима и да их целивају, „Свети Симон има моћ да људе уједини у љубави, слози, једномислију. Он је осведочени следбеник Христа распетога и васкрслог. Он својим присуством нама сведочи да ми православни хришћани имамо силу, нисмо било који народ, који данас јесте а сутра није, ми смо векове проживели. Чудесно је да борави у светој Жичи, где је и био, где и припада, да оде у Храм Свете Тројице и у Храм Светог Саве, који је седиште жичких епископа, и то 7. октобра када слави град“.

 „Нека Господ Бог молитвама Светог Симона, наших светих обитељи, подржи, поведе, усправи, ојача и охрабри да наставимо овај истинити пут који јесте трновит, али је и спасоносан. Молитвама Светог Симона, нека Господ дарује мир роду нашем. Амин“, беседио је владика позвавши све да приђу светим моштима, које значе моћ.

Из манастира Жиче мошти ће 30. септембра бити пренете у Цркву Свете Тројице, одакле ће 3. октобра у свечаној литији улицама града доћи до Храма Светог Саве. На празник Преподобног Симона, 7. октобра, епископ жички Јустин ће служити Свету архијерејску литургију, а у поподневним часовима мошти ће бити враћене у Студеницу.

 

           

 


                        

 

 


Посета малом Филипу   
                                            28.Септембар 2015.        

 

Градоначелник Краљева Томислав Илић и директор Фондације за помоћ најмлађима „Подржи живот“ Радоица Рстић посетили су породицу шестогодишњег Филипа Тошића из Грдице, који болује од церебралне парализе.

На иницијативу градоначелника Краљева, коме је на малог Филипа пажњу скренуо члан Градског већа Бошко Ракић, комшија Тошића, Фондација се укључила у акцију прикупљања помоћи за нашег малог суграђанина. Градоначелник се обратио Фондацији, која је покренула хуманитарну акцију у којој је сакупљено потребних 336.000 динара за Филипову операцију у специјалној хируршкој болници „Медикус“ у Ћуприји. Новац је већ уплаћен на рачун болнице и операција, коју ће извести лекари из Русије, заказана је за децембар.

Хируршка интервенција, која би Филипу поправила квалитет живота, била је препоручена пре три године, али породица није имала новца за такву једну операцију, коју иначе не финансира Републички фонд за здравствено осигурање.

У име породице и малог Филипа, свима који су помогли да се прикупи новац захвалио је његов отац Златко.

Према речима директора хуманитарне организације основане пре годину дана са циљем покретања хуманитарних акција и прикупљања помоћи за тешко оболелу децу у Србији Радоице Рстића, Фондација је прикупила више од 65 милиона динара хуманитарне помоћи, 33 деце је отишло на лечење у Србији и у иностранству.

„Фондација је партнер државе. Родитељи се прво обраћају Републичком фонду за здравствено осигурање, затим Фонду за лечење деце у иностранству. Када држава не може да омогући лечење у иностранству, обраћају се Фондацији да покрене акцију. Вишак новца у једној хуманитарној акцији усмери се на нову, као што је био случај код Филипа Тошића“, рекао је Рстић, један од, са глумцем Сергејем Трифуновићем, оснивача Фондације, у којој су и Светислав Басара, Жарко Паспаљ и многе друге познате личности.

Градоначелник Томислав Илић је захвалио на помоћи Рстићу и Трифуновићу - директору и председнику Управног одбора Фондације, на томе што су изашли у сусрет захтеву и породици.

„Надам се да ћемо и даље успешно сарађивати како бисмо још некоме помогли као што смо то учинили Филипу. Локална самоуправа ће изаћи у сусрет колико буде могла свакој породици која има проблема“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић. 

                 

 

 

 

Пут у Раваници                                                      28.Септембар 2015.                                        

Село Раваница угостило је представнике града Краљева и Рашког управног округа, који су обишли радове на реконструкцији пута који води ка левачком крају и реконструисани Дом културе.

Пут повезује две општине односно два округа – Рашки и Шумадијски. Радови који се изводе су планирани у оквиру програма уређивања земљишта за 2015. годину Дирекције за планирање и изградњу Краљево. У јулу је урађен пут дужине 300 метара, у постојећој ширини, уграђено је 190 тона асфалта, а за то су из буџета града Краљева опредељена два милиона динара. Сада се даље ради на проширењу пута и постављању бетонских прстенова у циљу заштите од бујичних токова.

Како је истакао потпредседник МЗ Раваница Зоран Мијајловић, до аутопута  би се брзо стигло преко Јагодине, кад би тај пут заживео, а на томе се ради неколико година. Он је истакао и значај сређивања Дома културе за село које броји око 180 домаћинстава и има много деце, у коме је наталитет у последња два пописа у плусу. За Дом, изграђен удруженим снагама мештана и локалне самоуправе, из буџета је издвојено 1.400.000 динара.

Градоначелник краљева Томислав Илић је нагласио да град Краљево, као одговорна локална самоуправа, мисли на равномерни регионални развој територије града Краљева.

„Надам се да ћемо и овде и у целом гледићком крају још много тога урадити. Потрудићемо се да радимо на равномерном развоју, од споља ка унутра. И у наредној години ће бити издвојена средства за ту намену. Оно што смо у претходном периоду обећали сада остварујемо кроз реализација буџета за 2015. годину“, рекао је градоначелник Илић.

И начелник Рашког управног округа Небојша Симовић најавио је да ће, између осталог, током следеће године, у гледићком крају и Раваници, бити урађено седам мостова, пострадалих од поплава.

„Надам се да ћемо у наредном периоду стадион поред Дома оспособити за нормалан спортски живот мештана. Покушавамо да, колико смо у могућности, и путем донација и уштеда, урадимо што више путева, водовода, санирамо клизишта. Напори које улажемо виде се на терену. Надамо се да ће мештани и Раванице и других села препознати нашу жељу да урадимо што више“, изјавио је начелник РУО.

Након обиласка села, представници локалне самоуправе, Рашког округа и директори јавних предузећа одржали су састанак са мештанима Раванице, на коме је било речи о могућностима унапређења услова живота.

 


       

 

28.Септембар 2015.
Конференција поводом Дана града Краљева - Краљевдана

Поводом обележавања 7. октобра, Дана града Краљева – Краљевдана, одржана је конференција за новинаре, на којој је представљен програм обележавања овог за наш град важног датума. О прослављању празника града говорио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, заменик председника Одбора за обележавање значајних датума из историје нашег града и председник Комисије за награде и признања Скупштине града Милош Милишић, протојереј ставрофор Љубинко Костић, а присутни су били и председник Одбора, заменица секретара Скупштине, представници Народне библиотеке, Краљевачког позоришта, Краљевачког друштва учитеља, Црвеног крста.

Како је на конференцији речено, јавне установе културе припремиле су програме у складу са датумом, намењене и деци и одраслима, Краљевданска беседа под називом „Жича као крунидбено место“ биће одржана уочи Дана града, награда и признања биће уручени на Свечаној седници Скупштине града, уз пригодан програм и обраћања, а биће приказан и краћи филм о томе шта се догодило „од Краљевдана до Краљевдана“ у нашем граду.

Програм поводом Краљевдана обухвата и обележавање Дечје недеље, изложбе, промоције, премијеру представе „Професионалац“ Краљевачког позоришта.

Најављено је и пуштање у рад, на дан празника, магнетне резонанце, донације, вредне пола милиона динара, Миломира Главчића, почасног грађанина града Краљева за 2013. годину, који је ово признање добио за дугогодишњи хуманитарни рад и помоћ граду.

У оквиру обележавања Краљевдана, ове године, град ће походити мошти преподобног Симона Монаха, Светог Стефана Првовенчаног, ктитора и задужбинара манастира Жиче, који је са братом Светим Савом оснивач српске државе и самосталне српске православне цркве. Из Студнице, где су нашле коначни мир после Првог светског рата, мошти ће најпре боравити у манастиру Жичи, где ће бити приређен свечани дочек са Његовим преосвештенством еписком жичким Јустином и свештенством и монаштвом, затим у Цркви Свете Тројице, одакле ће у свечаној литији улицама града доћи до Храма Светог Саве, и на крају бити враћене у Студеницу.

Како је истакао свештеник Љубинко, након скоро сто година мошти излазе из Студенице, и то на свој празник – Преподобног Симона, а ми имамо прилику да им се поклоним и целивамо их, да се духовно напојимо, надахнемо, прикупимо духовне снаге да све тешкоће лакше пребродимо, а да нам све радости и згоде буду увећане молитвама светог краља Стефана Првовенчаног, Симона Монаха.

 

   

   

 

 

 

Обележен Дан ватрогасаца                                                             27.09.2015.

 

 

Свечаном седницом Добровољног ватрогасног друштва Краљево и руководства Ватрогасног савеза Србије у ватрогасном дому, свечаним дефилеом улицама града и полагањем венаца на зграду старог Ватрогасног дома, краљевачко Добровољно ватрогасно друштво обележило је свој дан - 27. септембар, када се обележава и Дан ватрогасаца Србије.

У име града Краљева, венац су положили градоначелник Томислав Илић и председник Скупштине Сретен Јовановић.

Овај дан обележава се у знак сећања на храбре ватрогасце и ватрогасне музичаре који су у ешалону 27. септембра 1941. године, у 12 сати, уз звуке маршева и корачница, поред немачких бункера и стража, преко Ибра отишли на слободну територију, на планину Гоч, и придружили се партизанском одреду „Јово Курсула“.

Како је истакао председник друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић, друштво постоји 82 године, проносећи хуманитарну активност храбрости у гашењу и спасавању људи имајући за узор професионалну ватрогасну јединицу из Краљева, која је сврстана у батаљон ватрогасци спасиоци, са којима остварују веома успешну сарадњу. Ватрогасни савез Србије све организује и усмерава у правцу ширења противпожарне културе.

Према речима Драгана Јајића, председника Ватрогасног савеза Војводине, члана ИО Ватрогасног савеза Србије – сви који су отишли на слободну територију, на Гоч, да се боре, представљају узор свим ватрогасцима, који негују традицију и обележавају овај патриотски датум.       
25.Септембар 2015.
Пријем републичког атлетског првака

Младог атлетичара Стефана Вукадиновића, из села Адрани код Краљева, примили су представници града Краљева и Рашког управног округа – градоначелник Томислав Илић и његов заменик Милун Јовановић и начелник РУО Небојша Симовић.

Двадесетдвогодишњи Стефан, који се атлетиком бави од средње школе, студент Војне академије, смер војно-електронско инжењерство, првак је Републике Србије на 400 метара, вицешампион на 200 метара и првак у млађој сениорској категорији на 200 метара. Крајем септембра, он одлази на Шесте војно-спортске игре у Јужној Кореји, где ће почетком октобра представљати Краљево и Србију.

„Очекујем да истрчим своје најбоље време, да достојно представим свој град и своју земљу Србију“, рекао је Стефан, истакавши као једини проблем другу часовну и временску зону и аклиматизацију.

Како је најавио градоначелник Краљева Томислав Илић, на састанку је договорено да Стефан оствари норму за европско првенство наредне године, а град ће помоћи и око припрема и око одласка на првенство, с тим што ће сигурно бити још донатора.

Према речима Стефановог тренера Веселина Булатовића, неопходно је да се направи велики тим за њега и да се створе много бољи услови од постојећих. Он тврди да Стефан може да постигне много, и Атлетски клуб „Карановац“ се бори да овакав такмичар остане у Краљеву.

    
25.Септембар 2015.
Мото трке на Берановцу

Такмичење под називом Партнерством до безбедности мотоциклиста - Kраљево 2015 одржано је овог викенда у нашем граду. На аутодрому Берановац организовано је финале у мотоспорту, и то у дисциплинама road racing (брзинске кружне трке) и moto classic (старовременске брзинске кружне трке). Такмичење се бодује за Источно европски шампионат у мото спорту и подржало га је Министарство омладине и спорта.

Организатори су Мото савез Србије (МСС) и Ауто-мото савез Србије АМСС), са суорганизатором Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије. Организацију је подржао град Краљево са својим јавним предузећима.

            У суботу, 26. септембра, одржани су тренинзи, док је у недељу најпре Агенција за безбедност саобраћаја одржала своју презентацију о безбедности у саобраћају, а затим су вожене и трке.

            Уочи такмичења, организатори су на Тргу српских ратника поставили репрезентативни камион ОРИОН Телеком мреже, са обезбеђеним обележјима спонзора који су промовисали такмичење. 

            Том приликом је председник Извршног одбора Мото савеза Србије и помоћник председника Ауто-мото савеза Србије Божидар Михајловић захвалио граду Краљеву и јавном сектору, као и Војсци на свему што је урађено за организацију трка у Краљеву, како би се наставила традиција одржавања мото трка из седамдесетих година прошлог века.

Градоначелник Краљева је истакао да се наша локална самоуправа труди да се на Берановцу поново организују трке.

„Све што је до локалне самоуправе учинићемо да на Берановцу буду организоване не само мото, већ и аутомобилске трке. Постоје одређени планови да се стаза уреди, али то морамо да видимо са Владом РС, и надам се да ћемо наићи на разумевање да стазу оживимо и вратимо јој стари сјај“, рекао је градоначелник Томислав Илић.             
24.Септембар 2015.
Мост у Драгосињцима

Представници града Краљева и Рашког управног округа, са сарадницима, обишли су новоизграђени мост преко реке Товарнице у селу Драгосињци, који повезује град Краљево и општину Врњачка Бања.

После поплава које су прошле године однеле овај мост, из буџета града Краљева за 2015. годину су издвојена средства - 4.500.000 динара, да се направи нови мост.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао да се нада да ће представници локалне самоуправе, као одговорни људи, још много тога урадити до краја године, а на корист грађана Краљева и мештана села на територији нашег града.

Како је истакла директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијајловић, у програму уређивања грађевинског земљишта за 2015. годину планирана је изградња моста на Товарници. Она је истакла да овако треба радити и додала да ће бити инвестиција на другом мосту наредне године, као и да је сав материјал који је преостао од градње моста предат месној заједници на коришћење, у циљу побољшања инфраструктуре на сеоским подручјима.

Извођач радова на изградњи моста било је краљевачко предузеће „Axis group“.

Мост је дуг 5,7 метара и широк 4 метра, плус тротоар 0,60 метара. Како је река Товарница изузетно бујична, око 7.000 килограма арматуре је уграђено у њега да би издржао бујице.


             

 

22.Септембар 2015.
Пластеници за поплављене

 

У оквиру програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима, 40 породица са територије града Краљева, које су претрпеле штету у полавама маја 2014. године, добило је пластенике. У овом кругу донације, биће подељено укупно 87 пластеника свима који су аплицирали, осим породицама у Витановцу, којима ће помоћ стићи нешто касније.

Како је истакао помоћник градоначелника Краљева Вукосав Коњикушић, помоћ добијају они који су се бавили пољопривредном делатношћу и имали импровизоване пластенике. Настојања су да се помогне одржање пољопривредних газдинстава, као и да се подстичу млади брачни парови да се баве пластеничном производњом.

Пластеници имају гарантни рок од две године. Донатори односно инспекција посећиваће нове власнике како би се уверили да на прави начин користе пластенике. Према уговору, не смеју их продати, већ искључиво користити за потребе свог домаћинства.

Како је најављено, кроз овај донаторски програм, до краја године, биће уручени и садни материјали, концентрати, семена за сетву, кошнице и остало за шта су конкурисали кроз апликационе формуларе.

 

 

 

16.Септембар 2015.
Краљево добија теретану на отвореном

У циљу промоције пројекта „Подршка и промоција упражњавања здравих стилова живота младих на подручју града Краљева'', представници града Краљева, Канцеларије за младе и Дирекције за планирање и изградњу Краљево одржали су конференцију за новинаре.

Пројекат подразумева спровођење две групе активности: изградњу теретане на отвореном и организацију јавних догађаја у циљу промоције здравих стилова живота. За изградњу теретане на отвореном задужена је Дирекција за планирање и изградњу Краљево, док је за организацију планираних догађаја задужена Канцеларија за младе града Краљева. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије. Укупна вредност пројекта износи 1.479.000,00 динара - Министарство омладине и спорта финансира 1.200.000,00 динара, док је учешће града Краљева 279.000,00 динара. Реализација пројекта је почела 1. јуна 2015. године и трајаће осам месеци, односно до 31. јануара 2016. године. Извођач радова је фирма ASACO из Чачка.

Унапређени услови за развој рекреативног спорта и квалитетније провођење слободног времена младих, као и информисање младих са могућностима коришћења теретане на отвореном и значајем упражњавања здравих стилова живота главни су очекивани резултати пројекта, којим је и предвиђено одржавање 10 јавних часова физичког васпитања, на којима ће 300 средњошколаца моћи да се упозна са теретаном и њеним функцијама.

Теретана ће бити на градској плажи, на, како је навела Марица Мијајловић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево, најбољој могућој локацији, као најквалитетнијем простору града Краљева, дуж саме стазе, испод атлетског стадиона. Она је нагласила да ће Дирекција увек дати подршку на оваквим пројектима како би грађани као крајњи корисници били задовољни.

Градоначелник је изразио наду да ће изградњом теретане на отвореном бити задовољене потребе грађана Краљева који се баве овим активностима, нарочито оних који користе спортске терене на Кеју.

Иницијативу за изградњу, како је рекао Никола Радевић, координатор Канцеларије за младе, покренули су млади Краљева и ово је добар пример да је идеја младих, заједничком сарадњом са Канцеларијом за младе, успешно реализована.

Отварање теретане на отвореном предвиђено је за почетак октобра, у склопу обележавања Дана града Краљева – Краљевдана.


                           http://picasion.com/
15.Септембар 2015.
15. септембар, Дан пробоја Солунског фронта

У организацији Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ и града Краљева, а у складу са државним програмом обележавања 15. септембра, Дана пробоја Солунског фронта у Првом светском рату, у Краљеву је, на главном градском тргу, положено цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918. и одржан парастос.

            Венце су, након интонирања химне, у име града, положили градоначелник Краљева Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић и његов заменик Ненад Марковић, затим начелник Рашког управног округа Небојша Симовић и посланик у Народној скупштини Зоран Бојанић, представници Војске, Полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и других удружења, политичких партија. 

Парастос су служили свештеници Епархије Жичке.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, на данашњи дан, на 97. годишњицу пробоја Солунског фронта, одајемо почаст својим прецима који су дали велики допринос почетку краја Великог рата.

„Морамо да негујемо традицију, да следимо оно што су нам они показали – да су најсветије слобода и територија Србије“, рекао је градоначелник.

Директор Историјског архива Краљево Мирољуб Арсић подсетио је на то да је ово један од најзначајнијих датума у историји српског народа и да је главну улогу у пробоју одиграла српска војска, која је однела велику победу, будући да је тежина фронта била управо на Другој српској армији.

Милан Матијевић је скренуо пажњу на то да су пробојом Солунског фронта отворена врата за повратак српске војске у отаџбину - Краљево је ослобођено 38 дана након пробоја, 22. октобра, а Београд после 45 дана.

У знак сећања на жртве, на територији Краљева је подигнуто 57 споменика и споменичких обележја ратницима из ослободилачких ратова 1912-1918, међу којима је и Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918. године.


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Здрава вода за пиће у школи у Адранима                                            15.09.2015.

 

 

У складу са обећањем датим пре око месец дана, крак водовода ка Основној школи „Драган Маринковић“ у Адранима пуштен је данас, тако да деца сада имају здраву воду за пиће. Завршне радове су обишли градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић, члан Градског већа Миломир Шљивић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, директор и технички директор ЈКП „Водовод“, директор ЈКП „Пијаца“. За ове радове је издвојено 5.900.000 динара.

Директор ОШ „Драган Маринковић“ Адрани Наташа Степић захвалила је на томе што је испоштовано обећање да ће школа добити здраву воду за пиће на почетку школске године. Тиме ће, како је истакла, здравље деце бити сачувано, што је најважније.

            Према речима директора ЈКП „Водовод“ Миленка Стефановића, створени су предуслови да сточна пијаца добије воду, а затим и да се изврши прикључење секундарне мреже водовода и канализације. Како је истакао, прикључење на водовод ће ићи сукцесивно, онолико брзо колико услови то дозволе.

„Наш циљ, као одговорне локалне самоуправе, јесте да свака кућа има здраву воду за пиће. Трудимо се да имамо равномерни развој према свим месним заједницама на територији града Краљева“, истакао је градоначелник Краљева.

            Након локације код школе у Адранима, представници града и округа су обишли локацију Шеовац, на којој је урађена фекална канализација у дужини од једног километра. Влада Републике Србије је издвојила девет милиона динара да се ова домаћинства прикључе на фекалну канализацију. Према речима градоначелника, МЗ Адрани биће покривена и водоводном и канализационом мрежом, а у плану је да се исто ради и у другим месним заједницама, најпре оним ближе граду.

            Како је истакао члан Градског већа и мештанин Адрана Миломир Шљивић, ово је још један од добро завршених послова, захваљујући и локалној самоуправи и добро организованим мештанима, што може послужити другима као пример. Он сматра да је добро да се на овакав начин разрешавају комунални проблеми и истиче да је локална самоуправа показала доследност у испуњавању обећања.

 

 

                   http://picasion.com/
 

                   http://picasion.com/

14.Септембар 2015.
Мега лекс турнир

На међународном кошаркашком турниру, под називом „Мега Лекс куп“, који је одржан 12. и 13. септембра у новој хали спортова у Краљеву, наступиле су екипе Мега Лекса, Црвене звезде, грчког Паока и турског Трабзонспора. Пред скоро пуном халом, титулу победника турнира понела је Црвена звезда.

Утакмицама је претходила фан тј. навијачка зона, на којој су Краљевчани, на импровизованом кошаркашком терену у центру града, могли да се друже и сликају са својим омиљеним играчима, добију аутограме, шутирају на кош. Подељени су и поклони у виду мајица и шалова. 

Турнир је организовао Мега Лекс, уз техничку подршку Кошаркашког клуба Слога из Краљева и уз сарадњу са градом Краљевом. Део новца од улазница намењен је краљевачким кошаркашким клубовима.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

12.Септембар 2015.
Делегација Ријеке у Краљеву

У узвратну посету граду Краљеву током викенда стигла је делегација из хрватског града Ријеке и Приморско-горанске жупаније. Приликом боравка у Србији, гости су узвратили посету и граду Чачку, посетили манифестације „Пројада“ и „Купусијада“, обишли културно-историјске споменике - у организацији Туристичке организације Краљева, састали се са званичним представницима градова. Пријему код градоначелника града Краљева Томислава Илића су присуствовали представници града Ријеке, општине Вишково, Приморско-горанске жупаније, Удружења хрватско-српског пријатељства.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић пожелео је гостима добродошлицу изразивши наду да ће ово бити само почетак дуге и успешне сарадње наших градова на културном и привредном нивоу, као и у реализацији пројеката кроз европске фондове.

„Покушавамо да успоставимо што боље везе између наших градова и округа и жупаније, да продубимо сарадњу, до сада оријентисану на културни план, да је проширимо на привредни део и сарадњу кроз европске фондове“, рекао је заменик градоначелника Ријеке Марко Филиповић, истакавши да је ова сарадња започета на иницијативу Удружења хрватско-српског пријатељства, са којим имају добру сарадњу.

Како је нагласио Никола Иваниш, председник Друштва хрватско-српског пријатељства, које има више од 100 чланова - Хрвата, Срба и других националности, друштво је основано с циљем да промовише боље односе међу људима, нацијама, државама.

„Одлучни смо у томе да треба градити добре односе између наших народа и држава јер је то велика одговорност за стабилност и сигурност Југоисточне Европе, али и бољу будућност наше деце“, рекао је Иваниш, поздравивши грађане Краљева и целог региона.

Како је истакао заменик жупана Приморско-горанске жупаније Петар Мамула, састанак са градоначелником је прилика да се заједнички са градом Краљевом развију заједнички пројекти, као и на нивоу целе државе, будући да имамо заједничку историју, а не дели нас ни језичка баријера. Све то је добар основ за заједничко коришћење европских фондова.

 

 

 
 
 

 

 

 

 Пројада“ Ратина                                                                                         12.09.2015.

  

Осма „Пројада“, под слоганом „Проја нас је хранила и бранила“, одржана је у суботу, 12. септембра, у селу Ратина. Организатор такмичења у припреми јела од кукурузног брашна - пројe, пројарe, качамакa и старих јела, Месна заједница Ратина, угостила је тога дана госте из земље и иностранства.

Манифестација, замишљена да чува трагове нашег трајања, одржан је на платоу испред цркве Светог Јована Крститеља и испред школе.

Пре почетка такмичарског дела и културно-уметничког програма, на спомен-обележје палим борцима Црвене армије, страдалим у борбама за ослобођење Ратине, и мештанима села Ратина у Другом светском рату, као и на споменик Ивици Драгањцу, страдалом на Косову, делегације града, месне заједнице, Амбасаде Украјине и  удружења су положиле венце. У име града Краљева, венац су положили градоначелник Томислав Илић и заменик председника Скупштине Ненад Марковић, а у име Амбасаде конзул Микола Џигун.

Како је истакао градоначелник Краљева, локална самоуправа подржава овакве манифестације.

„Морамо да се враћамо традицији и коренима јер, ко нема прошлост, нема ни будућност“, поручио је градоначелник.

 Ову манифестацију посетили су и гости града Краљева из хрватског града Ријеке и Приморско-горанске жупаније.

Манифестација је организована уз подршку града Краљева.

 

 

http://picasion.com/

11.Септембар 2015.
Састанак са републичким тимом за клизишта

Чланове републичког тима за клизишта примио је данас градоначелник града Краљева Томислав Илић. Састанку је присуствовао и начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић са запосленима у овом одељењу.

Тим борави у нашем граду снимајући клизишта која су настала као последица прошлогодишњих обилних падавина, а у склопу прављења јединственог каталога клизишта у Србији.

Како је истакла руководилац овог пројекта професор Биљана Аболмасов, са Рударско-геолошког факултета у Београду, замисао је да се локалним самоуправама помогне у будућој борби против клизишта тако што ће се обучити да могу на одговарајући начин да региструју и дојаве државним институцијама надлежним за катастар клизишта где се на њиховим територијама она налазе. Рударско геолошки факултет, са Геолошким заводом као носиоцем пројекта, иде у 27 општина прошле године угрожених поплавама и клизиштима, које су биле на списку Уједињених нација, и врши допуну катастра. Након тога, свака општина ће добити катастар и процену хазарда и ризика од клизишта и допуњену планску документацију. Пројекат финансира Влада Јапана са Канцеларијом Уједињених нација у Републици Србији и уз помоћ Канцеларије за обнову и помоћ поплављених подручја РС.

Професорка је најавила да ће наредног месеца у Краљеву бити одржани тренинзи за неколико општина и уручена опрема, донација Владе Јапана – за сваку општину по стабилни компјутер и таблет, ГПС уређај, да на терену региструју клизишта.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао овај пример добре сарадње са Владом РС и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја односно са републичким тимом за клизишта, донаторима и око изградње бедема у насељу Грдица. Како је нагласио, град Краљево, као одговорна локална самоуправа, ради на превенцији, да се не понове поплаве које су задесиле град 2014. године.

 

 
 
 
 

10.Септембар 2015.
Донација за чишћење Чађавца

Градоначелник града Краљева састао се са представницима Црвеног крста Краљево и Међународне православне добротворне организације IOSS, са којима је покренут програм помоћи угроженима у поплавама у Грдици у виду чишћења потока Чађавац, у вредности око 50.000 евра. Састанку је присуствовала и директорка Дирекције за планирање и изградњу Краљево, са сарадницима. Према њеним речима, ова иницијатива се уклапа у активности Дирекције.

Сарадња краљевачког Црвеног крста и Међународне православне добротворне организације траје већ пет година, током којих је IOSS, у сарадњи са својим партнерима, грађанима Краљева помогао са више од 100.000 евра.

Према речима Ненада Прелевића, специјализованог грађевинског инжењера, регионалног представника за Балкан Међународне православне добротворне организације IOSS, сарадња са Црвеним крстом Краљево, Епархијом жичком и градом Краљевом, започета после земљотреса 2010. године, наставља се након поплава, и то програмом превенције евентуалних будућих поплава, тј. санацијом и чишћењем у Грдици. Он је изразио наду да ће њихова активност значити мештанима овог краја, а они ће и даље помагати где је потребно, у сарадњи са својим партнерима.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је захвалио на донацији за чишћење потока Чађавац, који је плавио прошле године. Како је истакао, биће то допринос радовима локалне самоуправе на изградњи насипа дугог 1.800 метара, будући да ће бити очишћене реке које могу да изазову поплаве.

Председник Управног одбора Црвеног крста Краљево Зоран Миљковић захвалио је дугогодишњем сараднику и пријатељу, представнику Међународне православне добротворне организације, на свим донацијама. Он је изразио наду да ће сарадња бити настављена не само у кризним ситуацијама, већ и у свакодневним актиностима.


 
 
09.Септембар 2015.
Донација пумпи за воду

Данас су у оквиру помоћи за поплављено подручје мештанима Адрана дониране пумпе за воду. По речима Вукосава Коњикушића, помоћника градоначелника града Краљева у оквиру ове фазе помоћи остала је још подела кошница за пчеле и тиме би ова фаза помоћи била завршена.Трима породицама које су добиле пумпе за воду, испред донатора Европске Уније за пољопривреду и храну уговоре је доделила Маријана Божић, сарадник за набавке и логистику.
 
 

08.Септембар 2015.
Састанак Савета Рашког управног округа

Данашњим састанком у организацији начелника Рашког управног округа Небојше Симовића и његовог колеге Слободана Јоловића начелника Моравичког управног округа настављена је пракса повремених састанака председника општина ова два округа који су они иницирали ступањем на дужности Начелника округа.
Састанку су присуствовали Томислав Илић градоначелник града Краљева, Бобан Ђуровић председник општине Врњачка Бања и Игњат Ракитић председник општине Рашка.           
Подсећања ради ,на претходном састанку, идентификовани су су  инфрструктурни пројекти од заједничког интереса попут Коридора 11( Аутопут Београд-Прељина,Аеродром „Морава“ у Лађевцима и „Моравског коридора (Ауто-пут Појате Прељина) који се налазе у различитим фазама реализације и који ће сходно томе бити рангирани по приоритетима заједничких активности  код ресорних министарстава.Тема данашњег састанка био је јавни позив Министарства привреде , који  траје до 1.октобра ове године, а односи се на „Програм подршке реализацији мера од регионалног и локалног значаја у 2015.години“ за шта је , буџетом, предвиђено више него скромних 100 милона динара за читаву Републику.Радојка Савић,директорка Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа је ,у функцији уводничара,упознала присутне са условима  јавног позива који је у току понудивши капацитете агенције општинама ова два округа ,тачније одељењима њихових управа која се баве локалним ,економским развојем како  би њихови пројекти задовољили критеријуме јавног позива. Током дискусије кристалисало се мишљење да је пракса заједничких састанака нешто што треба наставити јер само заједничким радом ,пре свега одељења управа општина и градова два округа која се баве локалним-економским развојем и Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа ,је могуће јачање капацитета локалних администрација које треба да одрже преко потребан континуитет у овом послу. А тај континуитет , по ономе што се чуло на састанку у Краљеву ,највише је угрожен другим, бројним обавезама челника локалних самоуправа који су суочени са оперативним управљањем буџетима , мерама рационализације како у   локалним управама тако и у установама и институцијама које финансирају, комуникацијом са грађанима и, најзад ,често најважнијим ,политичким активностима посебно у предизборним и изборним активностима.


 
 
 
 


Санација клизишта у засеоку Космајици                                        08.Септембар 2015.

Данас су градоначелник града Краљева Томислав Илић и заменик градоначелника Милун Јовановић са директором ЈКП „Путеви“ Милошем Гољићем обишли радове на санацији клизишта у засеоку Космајици МЗ Лопатница.
Према речима градоначелника локална самоуправа је испунила обећање дато мештанима, санирала клизиште, а то би учинила и раније да су временски услови дозвољавали.

Житељи засеока Космајица Драгомир Воштинић и Драган Ракићевић нису крили своје задовољство, јер су изградњом овог пута добили много – како кажу, поново везу са светом, јер су због неприступачности терена били потпуно одсечени и немогуће је било доћи до њих. У селу има много старих и болесних
па ће сада лакше доћи до лекара. Новоизграђени пут је унео живост у ово мало место, а челници града ће наставити са  даљим активностима по месним заједницама на територији града Краљево.

  
 
 
07.Септембар 2015.
Семинар безбедност саобраћаја

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре организовала је данас у Краљеву окружни семинар посвећен унапређењу рада локалних савета за безбедност саобраћаја. Учеснике семинара поздравили су Небојша Симовић начелник Рашког управног округа и Томислав Илић градоначелник града Краљева.
 
 
 

 

„Безбедно бициклом кроз Краљево“                                                                             06.Септембар 2015.

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, Бициклистички савез Србије и Агенција за безбедност саобраћаја  у недељу, 6. септембра 2015. године од 09.00 до 14.00 часова акцијом „Безбедно бициклом кроз Краљево“  на Тргу српских ратника, обележили су почетак велике сарадње и активности са циљем спашавања живота и здравља бициклиста у друмском саобраћају.
Стотинак малишана из краљевачких основних школа возили су бицикле и кроз полигон испробали своју спретност али и то како да најбезбедније реагују у одређеним ситуацијама. Учеснике акције поздравили су Милан Божовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја, Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева и Ненад Марковић, председник Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.
Партнери акције су Министарство грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре и Министарство унутрашњих послова.
 

 


 
 

 

26.Август 2015.
Најава Фестивала

На данашњој конференцији за новинаре в.д. директора Културног центра "Рибница" Елизабета Тодоровић, најавила је сутрашњи почетак фестивала  "STREET ART 2015",  који се у Краљеву одржава од 2011. године.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

 

23.Август 2015.
Курсулини дани у Милочају

Овог викенда у Милочају одржани су „Курсулини дани – Милочај 2015“ у оквиру којих је у суботу одржана „Гулашијада“ такмичење у припремању гулаша, такмичење у малом фудбалу и концерт културно уметничких друштава из оближњих села.
У недељу је одржан Вишебој у част војводе Курсуле уз занимљиве дисциплине: бацање камена са рамена, кроса, стругања балвана, надвлачења конопца, ношења жена на кркаче и друге.
Манифестацију је у суботу отворио градоначелник града Краљева Томислав Илић а такмичење у вишебоју Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа.
Манифестацију је посетило неколико хиљада грађана.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21.Август 2015.
Обилазак ацијаша
Данас су градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине Сретен Јовановић и помоћник градоначелника Вукман Ракочевић посетили учеснике Омладинске радне акције "Краљево 2015". Акцијаши раде на пошумљавању голети на  брду Гради изнад Жиче, које је пре неколико година захватио пожар. По речима градоначелника овде ће бити посађено 15000 стабала а локална самоуправа ће за следећу годину предвидети значајнија средства и раније почети припрему за следећу акцију.
 
 
 
 
21.Август 2015.
Деца из Црне Горе у Краљеву

Данас је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић примио ученике ОШ „Петар Петровић Његош“ и „Ловћенски партизански одред“ са Цетиња који се налазе у узвратној посети граду Краљеву и гости су ОШ „ Браћа Вилотијевић“. Наиме, после мајских поплава 2014. године на позив принца Николе и Фондације „Петар Петровић Његош“ двадесетосморо основаца школе „Браћа Вилотијевић“ боравило је на Цетињу, а сада је дванаесторо деце са Цетиња у петодневној посети Краљеву. На обострано задовољство договорено је да се сарадња Цетиња и Краљева настави.
 
 

21.Август 2015.
Турнир "Трофеј Карађорђа 2015"
Данас је на Буњачком брду почео 8. фудбалски турнир пионира "Трофеј Карађорђа 2015" у организацији ФК Карађорђе. Преко 400 малишана узрасата од 2003-2007 године, из 12 градова Србије у наредна три дана бориће се у пет категорија за титулу најбољих. Турнир је отворио председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић који је у свом обраћању пожелео младим фудбалерима лепо дружење и успешан наставак фудбалске каријере.

 
18.Август 2015.
Пројекат урбане регенерације у Доситејевој улици

По расписивању позивног конкурса за идејно урбанистичко-архитектонско решење "Пројекта урбане регенерације у Доситејевој улици" данас је, за пројектантске куће које је Фонд за Западни Балкан одабрао за учешће на конкурсу, организована посета Краљеву и делу насеља обухваћеног пројектом.

Посета је организована ради увида у локацију и састанка пројектаната са руководством града, пројекта и стручњацима из области урбанизма.
 
 
 
 
18.Август 2015.
Пријем деце из Македоније и Грчке

Данас је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић са сарадницима примио представнике Удружења „Центар за дечја права Краљево”  и Удружења грађана македонске националне заједнице “Кирил Пејчиновић ”који су у Дечјем одмаралишту Гоч организовали летњу школу за децу српске националности која живе у Македонији и Грчкој.
Пријему  је присуствовало и једанаесторо деце, полазника ове школе са два васпитача.


 
 
 
 
11.Август 2015.

 

 

Почела Радна акција "Краљево 2015".                                      09.август 2015. године