Одштампај Пошаљи
Вести
26.Август 2015.
Најава Фестивала

На данашњој конференцији за новинаре в.д. директора Културног центра "Рибница" Елизабета Тодоровић, најавила је сутрашњи почетак фестивала  "STREET ART 2015",  који се у Краљеву одржава од 2011. године.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

 

23.Август 2015.
Курсулини дани у Милочају

Овог викенда у Милочају одржани су „Курсулини дани – Милочај 2015“ у оквиру којих је у суботу одржана „Гулашијада“ такмичење у припремању гулаша, такмичење у малом фудбалу и концерт културно уметничких друштава из оближњих села.
У недељу је одржан Вишебој у част војводе Курсуле уз занимљиве дисциплине: бацање камена са рамена, кроса, стругања балвана, надвлачења конопца, ношења жена на кркаче и друге.
Манифестацију је у суботу отворио градоначелник града Краљева Томислав Илић а такмичење у вишебоју Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа.
Манифестацију је посетило неколико хиљада грађана.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21.Август 2015.
Обилазак ацијаша
Данас су градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине Сретен Јовановић и помоћник градоначелника Вукман Ракочевић посетили учеснике Омладинске радне акције "Краљево 2015". Акцијаши раде на пошумљавању голети на  брду Гради изнад Жиче, које је пре неколико година захватио пожар. По речима градоначелника овде ће бити посађено 15000 стабала а локална самоуправа ће за следећу годину предвидети значајнија средства и раније почети припрему за следећу акцију.
 
 
 
 
21.Август 2015.
Деца из Црне Горе у Краљеву

Данас је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић примио ученике ОШ „Петар Петровић Његош“ и „Ловћенски партизански одред“ са Цетиња који се налазе у узвратној посети граду Краљеву и гости су ОШ „ Браћа Вилотијевић“. Наиме, после мајских поплава 2014. године на позив принца Николе и Фондације „Петар Петровић Његош“ двадесетосморо основаца школе „Браћа Вилотијевић“ боравило је на Цетињу, а сада је дванаесторо деце са Цетиња у петодневној посети Краљеву. На обострано задовољство договорено је да се сарадња Цетиња и Краљева настави.
 
 

21.Август 2015.
Турнир "Трофеј Карађорђа 2015"
Данас је на Буњачком брду почео 8. фудбалски турнир пионира "Трофеј Карађорђа 2015" у организацији ФК Карађорђе. Преко 400 малишана узрасата од 2003-2007 године, из 12 градова Србије у наредна три дана бориће се у пет категорија за титулу најбољих. Турнир је отворио председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић који је у свом обраћању пожелео младим фудбалерима лепо дружење и успешан наставак фудбалске каријере.

 
18.Август 2015.
Пројекат урбане регенерације у Доситејевој улици

По расписивању позивног конкурса за идејно урбанистичко-архитектонско решење "Пројекта урбане регенерације у Доситејевој улици" данас је, за пројектантске куће које је Фонд за Западни Балкан одабрао за учешће на конкурсу, организована посета Краљеву и делу насеља обухваћеног пројектом.

Посета је организована ради увида у локацију и састанка пројектаната са руководством града, пројекта и стручњацима из области урбанизма.
 
 
 
 
18.Август 2015.
Пријем деце из Македоније и Грчке

Данас је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић са сарадницима примио представнике Удружења „Центар за дечја права Краљево”  и Удружења грађана македонске националне заједнице “Кирил Пејчиновић ”који су у Дечјем одмаралишту Гоч организовали летњу школу за децу српске националности која живе у Македонији и Грчкој.
Пријему  је присуствовало и једанаесторо деце, полазника ове школе са два васпитача.


 
 
 
 
11.Август 2015.

 

 

Почела Радна акција "Краљево 2015".                                      09.август 2015. године

 

Након прошлогодишње, када се радило на санацији последица поплава, у овогодишњој радној акцији "Краљево 2015.", више од 50 акцијаша из Србије и бивших југословенских република, сади борове, управо на некада радном акцијом пошумљеном терену Столова, који је пре неколико година страдао у пожару који је захватио ову планину изнад Краљева.
            Елан уз који су акцијаши упркос сунцу радили на падинама Столова, показао је сву оправданост слогана ове радне акције, који гласи "ОРА није фора".
            Да слоган "ОРА није фора" потпуно одговара, потврђује и Саша Јанчић, из Скопља који позива све оне који мисле да је ипак фора, да дођу и опробају се овде. За радну акцију која по њему ни по чему не одступа од негдашњих, Саша каже да ипак има неке разлике, јер када је некада учествовао на акцијама, у кратким предасима су му се обраћали са „мали, свари едно кафе" а сада га питају "чико, хоћеш ли кафу".
           
У добром расположењу овде сви сада очекују викенд када ће им се придружити и акцијаши из Словеније и Републике српске, јер се надају да ће онда у можда још бољој атмосфери, успети да на планираних 15 хектара засаде свих 35 хиљада садница, како би Столовима вратили лепоту коју је ова планина имала пре пожара.

 
 
 
 

07.Август 2015.
Гости из Француске у Музеју и Библиотеци


У Народном музеју Краљево, за госте града из француске општине Сен Фоа, организована је презентација изложбе „Јелена велика краљица – седам векова од смрти Јелене Анжујске“, након чега су обишли и сталну поставку Музеја. Своје домаћине, француски хор почастио је са неколико песама пре званичног дела програма. Директор Музеја Драган Драшковић изразио је наду да ће ову изложбу, након Париза, у коме је гостовала пре месец дана, ускоро моћи да виде  и у Лиону. Он је обећао да ће једном приликом приредити изложбу о краљевачким српско-француским везама, на чему већ увелико и ради.

 
 

 

Последње вечери боравка гостију из Француске у нашем граду, Народна Библиотека „Стефан Првовенчани“, у дворишту Аџића куће, приредила је књижевно-музички програм „Мост од речи и нота“. Домаћини су, на српском и француском, казивали песме Пола Верлена, Филипа Жакотеа, Живорада Недељковића, Дејана Алексића, а прочитан је и пасаж из романа Ситничарница код Срећне руке, академика Горана Петровића, Краљевчанина, који је преведен на француски језик, а хор Chantefable је употпунио програм извођењем шансона. Уједно, гости су краљевачкој библиотеци поклонили књиге на француском језику. 


 
 

 

05.Август 2015.
Гостииз из Француске у Студеници

У оквиру организованог програма боравка у нашем граду, гости из општине Сен Фоа посетили су и манастир Студеницу и обишли међународну Ликовну колонију Студеница 2015.


 
 
 
 
 
 
04.Август 2015.
Гости из Француске

У вишедневну посету граду Краљеву, од 3. до 8. августа, допутовали су гости из Француске, из нашем граду партнерске лионске општине Сен Фоа. Међу њима су представници Удружења Fidégones, из Лиона, које се бави питањима културе и спорта за омладину и ради на међународном плану, нарочито са два побратимска града – у Немачкој и Енглеској, као и са партнерским градом Краљевом, и хора Chantefable, из Сен Фоа, који постоји већ тридесет година. Делегацију предводи Томас Шарије, син некадашњег званичника општине Сен Фоа Жерара Шаријеа, који је један од зачетника ове француско-српске сарадње. Гости ће током боравка у нашем граду бити смештени у породицама.

Представници града су, поред културно-уметничког и музичког програма и обиласка културно-историјских знаменитости, за госте, и њихове домаћине, приредили свечани пријем. Са представницима партнерске општине састали су се заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, саветник градоначелника за културу Милош Милишић, помоћник градоначелника Вукосав Коњикушић, као и директори и представници Народног музеја и Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и КУД „Абрашевић“.

Гостима је добродошлицу пожелео заменик градоначелника Милун Јовановић, који је уједно захвалио и Краљевчанима који су у своје домове примили представнике партнерске општине из Француске. Истакавши значај наставка сарадње, Јовановић је поздравио званичнике и града Лиона и општине Сен Фоа.

„Желим да упутим позив нашој партнерској општини да наставимо сарадњу и у области културе и у другим областима - привреди, спорту, здравству, образовању. Ако кажемо да су људи ресурс, а јесу, онда је најбољи начин да се на оваквим разменама што ближе упознамо и пренесемо позитивна искуства“, поручио је заменик градоначелника, истакавши да постоји идеја за успостављање и привредне сарадње с обзиром на то да Краљево има потенцијала за пољопривредну производњу, а и Француска је пољопривредна земља. Он је подсетио на то да ми већ имамо француско-српске компаније на својој територији, али да треба и даље улагати и заједнички стварати доходак преко пољопривредних производа.

Председник Удружења Fidégones Тибо Будо захвалио је на топлој добродошлици и представницима града и породицама-домаћинима.

„За нас је велико задовољство и част што смо овако дочекани у Краљеву. Има десет година како је потписан протокол о партнерству између Сен Фоа и Краљева. Желимо да се окренемо сарадњи са омладином да бисмо остварили културне везе између омладине Сен Фоа и града Краљева“, рекао је Будо.

Председник хора Chantefable Миреј Бринети пренела је и утиске осталих.

„Част нам је и задовољство што смо позвани у оквиру културног партнерства између Сен Фоа и Краљева. Наш циљ је да промовишемо француску песму, што смо већ радили у градовима са којима је Сен Фоа партнер. Желимо да продубимо односе са Краљевом, да наставимо сарадњу. Захваљујемо свима који су нам помогли око доласка и боравка у вашем граду“, рекла је гђа Бринети.  

            Након пријема у градској кући, делегација општине Сен Фоа из француског градац Лиона обишла је манастир Жичу, а затим и Споменик отпора и победе у парку код железничке станице. У вечерњим часовима, у сарадњи са КУД „Абрашевић“, гостујући хор из Француске приредио је концерт са богатим репертоаром француских песама.


 
 
 
 
 

 

30.Јул 2015.
Састанак са директорима Јавних предузећа

Данас је градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима организовао састанак са директорима Јавних предузећа града Краљева. Ово је био први састанак са новоизабраним директорима и тема је било упознавање са тренутном ситуацијом у Јавним предузећима.

 
 
 
  
                    
                    

29.Јул 2015.
Посета министарке Зоране Михајловић

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић поручила је данас, након ненајављене контроле функционисања обједињене процедуре издавања локацијске, грађевинске и употребне дозволе у Краљеву, да је јасно да Закон о планирању и изградњи живи.

Михајловић је обилазећи Краљево рекла како је ту дошла изненада, будући да проверава градове и општине по Србији да би видела да ли обједињена процедура постоји, да ли се добијају грађевински услови и да ли боље функционише него раније.
"У Краљеву је на почетку било одређених проблема, али смо на њима заједно радили. Данас је тај град пример у односу на многе локалне самоуправе", рекла је Михајловић и додала да верује да ће Краљево бити пример и за електронску грађевинску дозволу која ће сигурно бити у примени од 1. јануара 2016. године.

Упитана има ли локалних самоуправа које не спроводе обједињену процедуру по плану, она је рекла да не жели никога да критикује, али да је рађена анализа, те да су проблеми уочени у неким општинама у источној и јужној Србији. Михајловић је истакла и да је реч о веома малом броју општина.

"Министарство помаже тим општинама, а оне најчешће имају проблеме у вези са недостатком кадрова, недовољним бројем инспектора... Спремни смо да им помогнемо колико год буде могуће", рекла је Михајловић.

 

 

28.Јул 2015.
Симулатори вожње „Ражањ“ и „Коса раван“

У оквиру активности на промоцији безбедног понашања учесника у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја у граду Краљеву реализовала је семинар унапређења знања за инструкторе вожње и пробе симулатора вожње „ражња“ и „косе равани“.

Семинар унапређења знања за инструкторе вожње је одржан у Електро-саобраћајно техничкој школи „Никола Тесла“, а практични део је подразумевао пробне симулаторе саобраћајних незгода у циљу едукације о важности везивања сигурносног појаса.

Упоредо са семинаром на Тргу српских ратника, Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Градском управом града Краљева и Саветом за безбедност саобраћаја града Краљева, током читавог дана организовала је промовисање ефеката употребе сигурносног појаса, кроз симулацију чеоног судара - симулатор „коса раван“, и превртања возила - симулатор „ражањ“. Сви заинтересовани грађани били су у прилици да у потпуно безбедним и контролисаним условима осете ефекат сигурносног појаса у случају саобраћајне незгоде.

Градоначелник града Краљева је испробао оба симулатора, након чега је поручио: „Саветујем свима да обавезно везују појас!“

У оквиру ових активности, организовано је и предавање на тему ефеката сигурносног појаса, као и подела промотивног материјала безбедности саобраћаја. Циљ ове активности био је повећање свести учесника у саобраћају о значају и ефектима употребе сигурносног појаса.

Градоначелник града Краљева захвалио је Агенцији за безбедност саобраћаја на изузетној сарадњи. Како је истакао, на недавном састанку у Министарству саобраћаја, град Краљево је похваљен да има један од најбољих Савета за безбедност саобраћаја.

„Град Краљево улаже пре свега у превенцију, како би грађани били заштићени у саобраћају. При том, не мислим само на ову акцију, већ и на пројекте израде пешачких стаза, постављање хоризонталне и вертикалне сигнализације и друге активности“, рекао је градоначелник Краљева.

Представник агенције за безбедност саобраћаја Бошко Нешић такође је истакао добру сарадњу са градом Краљевом, као и то да је Савет за безбедност саобраћаја Краљева један од најбољих савета у региону, али и у целој Србији. Он се осврнуо на једну од бројних акција које краљевачки Савет организује - дељење ауто седишта за бебе, додавши да ће до краја године у нашем граду бити подељено више од 1.400 седишта. У прилог томе колико је важно везивати појас на задњем седишту, а у складу са законом који то регулише а управо је почео да се примењује, Нешић је изјавио да Управа саобраћајне полиције и Агенција заједнички спроводе акцију.

Краљево је један у низу градова у којима Агенција, у сарадњи са локалним самоуправама, организује акције попут данашње. До сада су били у Белој Цркви, Пожаревцу, Сурдулици, Нишу, а следе Крагујевац, Чачак и други градови Србије.

Кључ за успех у процесу унапређења безбедности саобраћаја огледа се у успешној сарадњи локалних институција безбедности саобраћаја и Агенције. Заједничка акција је првенствено дурштвено одговорног карактера и има за циљ да што већи број учесника у саобраћају проба ове симулаторе и непосредно се увери у ефикасност и значај употребе сигурносног појаса.
 
 

28.Јул 2015.
Радови у Адранима

Представници града Краљева и Рашког управног округа, ЈКП „Водовод“ и Дирекције за планирање и изградњу Краљево обишли су инфраструктурне радове на изградњи колектора фекалне канализације у Месној заједници Адрани, у  непосредној близини будуће сточне пијаце.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, то ће бити главни колектор за целе Адране, комплетна канализација биће овде пречишћавана, а раде се и пумпе. Према његовим речима, радови, који су у току, биће завршени  за месец и по. Вредност радова је 12.000.000 динара, а финансира их град Краљево. Извођач је ЈКП „Водовод“.

Ова локација биће комунално опремљена. За Адране је то велики бенефит јер ће имати решену канализациону мрежу“, изјавио је градоначелник приликом обиласка радова.

Директор ЈКП „Водовод“ Миленко Стефановић рекао је да ће, с обзиром на то да је интересовање грађана у овим врелим летњим данима усмерено на снабдевање водом, бити створени услове за брзо решавање снабдевања водом за пиће до локалитета на коме се тренутно ради.

„За други део, према горњем делу села, изводе се радови на канализационој мрежи. Ми ћемо то сукцесивно решавати и у складу са условима и могућностима“, рекао је Стефановић. 

            Члан Градског већа и мештанин Адрана Миломир Шљивић истакао је значај ових радова за развој и Адрана и Краљева.      

„У овом делу је предвиђена и индустријска зона, 500 метара одавде планиран је будући излаз са аутопута, налазимо се на јако значајном месту за развој града Краљева“, рекао је Шљивић, додавши да у Адранима има око 1.000 домова са око 3.500 становника, а да у предузећима која послују на територији Адрана ради око 1.500 радника.

Након обиласка радова, представници града, Округа и предузећа састали су се и са мештанима Адрана како би разговарали и о проблему снабдевања водом за пиће, који се јавио након мајских поплава прошле године. Како је речено, овај проблем биће решаван по фазама, тако да ће за мештане Месне заједнице Адрани ускоро бити регулисано снабдевање водом за пиће.  
 
 
27.Јул 2015.
Јавна расправа и презентација Студије

У складу са Законом о процени утицаја на животну средину и Правилником о поступку јавног увида, презентацији и јавној расправи о Студији о процени утицаја на животну средину пројекта постројења за пречишћавање отпадних вода у Краљеву, у просторијама Градске управе града Краљева одржана је јавна расправа и презентација предметне Студије.

У складу са методологијом за селекцију и приоритетизацију инфраструктурних пројеката у области животне средине, пројекат канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода за град Краљево (ППОВ) се нашао као један од приоритета на листи стратешки релевантних пројеката из области отпадних вода. Министарство пољопривреде и заштите животне средине је предложило овај пројекат за наставак израде пројектно-техничке документације из текућег пројекта Project Preparation Facility 5 - PPF 5, који се финансира из ИПА помоћи ЕУ, а чији је главни корисник Канцеларија за европске интеграције. Реализација пројекта је у току. Носилац пројекта је град Краљево, а партнер у реализацији ЈКП „Водовод“. Подизвођач је фирма „Луј Бергер“.

Према речима градоначелника Краљева, вредност целог постројења је око 20.000.000 евра. Европска унија финансира 95 одсто, а пет одсто учествује град Краљево, који ће бити међу првим градовима у Србији који ће почети да ради пројекат постројења за пречишћавање отпадних вода.

Град је преко својих стручних служби и релевантних представника ЈКП „Водовод“ обезбедио активно учешће у прикупљању података и пружању неопходних докумената и анализа консултантима пројекта PPF 5 у сарадњи са Министарством како би се осигурала ефикаснија реализација пројекта. Планирано је да ова документација буде завршена у септембру 2015. године.  

Индикативно је планирано да се пројекат изградње и унапређења за сакупљање и третман отпадних вода у Краљеву подржи у оквиру ИПА 2017 програмске године (уговор о радовима и уговор о услугама). Ово подразумева да би се највећи део средстава за финансирање пројеката обезбедио из ИПА 2017.

Како је истакао Бошко Јоксимовић, руководилац израде Студије, која је део пројектно-техничке документације која се ради за потребе добијања дозволе за изградњу, пројекат је значајан не само за град, већ и за заштиту животне средине због доприноса који првенствено даје у контексту заштите вода од загађења. Потребно је да идејни пројекат, који је у завршној фази, прође ревизиону комисију, да Студија добије сагласност надлежног Министарства пољопривреде и заштите животне средине и створени су услови за даљу реализацију пројекта.

Увид у Студију о процени утицаја на животну средину је било могуће извршити у просторијама Министарства пољопривреде и заштите животне средине, на службеном сајту Министарства http://www.eko.minpolj.gov.rs/obavestenja/procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu/, као и у просторијама Градске управе града Краљева.
 
 

 

21.Јул 2015.

 

 

14.07.2015.

Уручена решења новоизабраним директорима јавних предузећа

 

Решења о именовању новоизабраним директорима јавних предузећа града Краљева, донета на седници Скупштине града Краљева 9. и 10. јула 2015. године, уручио је данас председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, у присуству градоначелника града Краљева Томислава Илића, секретара Скупштине Марије Лазовић и заменика секретара Скупштине Лидије Павловић.

Решења су добили:

-       Драгана Бикић, дипломирани инжењер архитектуре из Краљева, именована за директора Јавног предузећа „Општинска стамбена агенција“

-       Милош Гољић, дипломирани економиста из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Путеви“ из Краљева

-       Марица Мијајловић, дипломирани инжењер архитектуре из Краљева, именована за директора Јавног предузећа Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“

-       Драган Вулић, дипломирани економиста из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Пијаца“ из Краљева

-       Дејан Ћајић, дипломирани правник из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ Краљево

-       Миленко Стефановић, доктор економских наука из Краљева, именован за директора Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Краљево.

Решење је уручено и Ксенији Гочанин, дипломираном правнику из Краљева, именованој за заменика заштитника грађана града Краљева.

Председник Скупштине је новим директорима пожелео срећу у обављању задатка који носи велику одговорност, истакавши да град, као оснивач, заједно са предузећима решава евентуалне проблеме. 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је честитао новоименованим директорима и најавио да ће ускоро заказати састанак са њима, у складу са већ устаљеном праксом састајања са директорима јавних предузећа, установа и других институција града Краљева.
 
 

 

 

09.Јул 2015.
Седница Скупштине града

Данас је почела 32. седница Скупштине града Краљева. Пред одборницима се налазе 43. тачке дневног реда међу којима су именовање директора Јавних и Јавно комуналних предузећа, Одлука о начину поверавања превоза путника у градском и приградском саобраћају на територији града Краљева и предлог Одлуке о завршном рачуну буџета града Краљева за 2014. годину .
 
 
 
 
 

09.Јул 2015.
Хелп испоручио трицикле

Корисницима грантова у пројекту Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији" представници ХЕЛП-а и града Краљева испоручили су данас дванаест трицикала са комплетима заштитне опреме.

Финални корисници грантова који су уговоре о донацији са Хелпом потписали почетком маја већ крајем истог месеца су почели да добијају опрему за започињање пословне делатности. До сада је 13 корисника добило опрему, а 12 Рома је, поред трицикала за сакупљање секундарних сировина, добило и комплете заштитне опреме - по једну кишну кабаницу, два пара заштитних рукавица, качкет и прслук, као и универзални кључ за бицикл и сет за оправку гума. Вредност опреме коју су добили сакупљачи износи око 4.600 евра.

Према речима Драгомира Спасића, службеника немачке хуманитарне организације Хелп, Канцеларија у Краљеву, да би корисници добили грант, морао је да постоји одређени степен социјалне угрожености и здрава пословна идеја. Пројектом је предвиђена подршка 30 малих бизниса, а треба да се обезбеди опрема за још пет-шест корисника. Следећи кораци су пружање стручне помоћи за кориснике, чија је обавеза 15 сати друштвено-корисног рада, затим праћење мониторинга и менторинга. Како је истакао Спасић, постоји интересовање донатора за наставак оваквог пројекта. Он је захвалио медијима и представницима града, чија помоћ и подршка су биле веома значајне у реализацији пројекта.

Заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић је истакао дугогодишњу успешну сарадњу са Хелпом, са којим су реализовани бројни пројекти. Овај пројекат је био усмерен према маргинализованим групама, с циљем да им се помогне да остварују доходак, како би својим породицама обезбедили нормалан живот.  

Међу финалним корисницима је 19 жена и 14 мушкараца, који ће уз помоћ дониране опреме самостално започети микро и мале бизнисе у области пољопривреде, услуга и заната (пекари, кројачи, аутосервисери, фризери, козметичари, сакупљачи секундарних сировина).

Хелп је у Краљеву до сада реализовао двадесет пројеката доделом 551 гранта у опреми и обезбеђивањем стамбених решења за 139 породица.

Пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“ Хелп спроводи уз финансијску подршку Шведске агенције за међународну сарадњу Сида, а суфинансирају циљни градови и општине Краљево, Лесковац, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање. Вредност овог пројекта у Краљеву износи 116.493,00 евра, уз учешће града од 4.725,00 евра. Укупна вредност пројекта за седам градова и општина износи 776.622,00 евра.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у Србији мотивисањем на самозапошљавање и активан приступ тржишту рада кроз радионице, обуке, грантове у опреми и умрежавање.


 
 
 

 

08.Јул 2015.
Седница Градског већа града Краљева

На данашњој Тридесет другој ванредној седници Градског већа града Краљева, пред већницима су седам тачака дневног  реда за наредну седницу Скупштине града Краљева и тачка разматрање Предлога решења о отуђивању грађевинског земљишта јавним надметањем и доношење решења по истом.


 
 
 
 
07.Јул 2015.
Дан устанка

Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату обележен је данас у нашем граду полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима, у организацији града Краљева, МЗ Ковачи и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. У име града Краљева, на споменик на којем су исписана имена 34 борца страдала у ратовима од 1912. до 1999. године, венац је положио Сретен Јовановић, председник Скупштине.

„Ово место мора вечито да нас опомиње, да нас држи на окупу, да никад не заборавимо своју историју и датуме када смо успели, само зато што смо били јединствени и одлучно рекли не непријатељу. Велико поштовање изражавам свима у МЗ Ковачи јер никада нису престали да посећују ово место, на коме видимо и петокраку и крст. Када смо били сложни, увек смо изашли као победници. Ја ћу се увек трудити да оваква места не заборавимо, да их посећујемо. Није то обавеза само борачких организација, већ и оних који су на власти. Морамо поштовати историју. Они који су дали животе заслужили су за то. Има ли шта светије за поштовање од дана када смо дочекали слободу“, поручио је председник Скупштине Сретен Јовановић.

Председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић подсетио је да на територији града Краљева има 57 споменика и споменичких обележја из ослободилачких ратова 1912-1918. године и 136 из НОР-а, више од 50 улица носе имена бораца и борбених јединица, а на спомен-обележјима из НОБ-а је уписано више од 1.200 имена. Како је истакао, данас се сећамо свих својих јунака, бораца и преживелих и оних који су пали на бојиштима и одајемо им вечну пошту.  

Дан устанка се као државни празник обележавао до 2001. године, када је, одлуком Владе Србије, укинут. Овај дан обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, када је Жикица Јовановић Шпанац 7. јула 1941. године на сеоском вашару убио два жандарма. 

 

 
 
 
 
 
  

04.Јул 2015.
Обележен 4. јули

 

У граду Краљеву, у суботу, 4. јула, одавањем поште и полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код железничке станице, обележен је Дан борца, називан и празником устанка народа Југославије.

У име града Краљева, венац су положили председник Скупштине Сретен Јовановић, заменик градоначелника Милун Јовановић и чланице Градског већа Маја Мачужић и Гордана Стојковић. Почаст борцима одали су и посланик Зоран Бојанић, представници Рашког управног округа, Војске, Безбедносно-информативне агенције, као и бројних борачких удружења.

Председник Скупштине је подсетио на то да је на данашњи дан 1941. године тадашња комунистичка партија позвала све народе на устанак, који је после четворогодишње борбе донео слободу.

„Ово више није државни празник, али је битан дан, како за некадашњу Југославију, тако и за Србију, јер је тада показано јединство народа у одбрани. Историја наше земље обилује историјским датумима, преко којих смо стварали слободу. Треба да пренесемо на младе генерације традицију сећања, да знају да је ова држава крвљу стварана. Последњих неколико година, када је град поново преузео обележавање и 4. и 7. јула, показују да може да се мења власт, али однос према онима који су дали живот за слободу никад не сме да се промени. Жртве нас обавезују да се сећамо“, рекао је председник Скупштине града Краљева.

„Ово је дан када се сећамо на наше борце који су учествовали у ослобађању земље, који су од првог дана 1941. до 29. новембра 1944. борили против фашистичког завојевача. Издржали су сва борбена дејства, све тешкоће рата, и ми смо им на томе захвални. Са овог подручја у време борбених дејстава било је око 7.000 људи, после ослобођења прикључио се велики број омладинаца способних да учествују у рату у разним другим јединицама. Сматра се да је око 11.000 бораца са подручја данашњег града Краљева учествовало у борбама. Памтимо њихове подвиге у ослобађању наше земље од фашизма и захваљујемо им“, рекао је Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“.   

Као државни празник, Дан борца се обележавао од 1956. године, а Одлуком Владе Србије од 2001. више не. Дан борца је обележавао годишњу седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

01.Јул 2015.
Пријем за Невену Јовановић

 

Представници града Краљева и Рашког управног округа организовали су пријем за краљевачку златну кошаркашицу Невену Јовановић. Нашу репрезентативку су поздравили градоначелник Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић и начелник РУО Небојша Симовић.

Наша млада суграђанка је на управо завршеном европском првенству у кошарци са репрезентацијом Србије освојила златну медаљу, што је највећи успех у историји женске кошарке, рачунајући и „велику Југославију“.

Невена је захвалила свима на подршци, медијима који су пратили успех наших кошаркашица, позиву на пријем. Истакла је да јој је увек велика част да дође у свој град.

„Утисци се још нису слегли, још не верујем шта се десило. Ово је огроман успех за нашу женску кошарку, за нашу земљу. Увек је добро носити свој грб, певати своју химну. Част нам је била да изађемо на балкон за победнике. Осећај је био невероватан. Идемо директно на Олимпијске игре у Рију, немамо квалификације, то је огроман успех за Србију“, рекла је златна Краљевчанка.

Градоначелник Краљева Томислав Илић честитао је Невени, која је представљала свој град, и свим њеним саиграчицама, са којима је представила Србију, на великом успеху.

„Краљево је увек био град спорта. Надам се да ћемо и у будућности имати врло значајне резултате, јер град улаже много у спорт – направили смо халу спортова, крећемо у изградњу затвореног базена, поправљамо инфраструктуру у спорту управо да би се стварали овакви резултати“, рекао је градоначелник.   

Невена је прву честитку, и то пре финалне утакмице, добила од својих суграђана, који су јој на главном градском тргу исписали „Невена понос града“.          

Невена је поникла у Женском кошаркашком клубу Краљево, након тога је наступала за КК Ковин, КК Радивој Кораћ, КК Партизан, а последње две сезоне за КК Печуј у Мађарској.

 

 
 
 
 

 

22.Јун 2015.
Десетогодишњица СОС Дeчјих села

Поводом обележавања десетогодишњице рада СОС Дечјих села Србије, град Краљево је посетио председник Генералне скупштине једне од највећих светских хуманитарних организација – Међународне организације СОС Дечјих села Сидарта Каул, у пратњи националног директора СОС Дечјих села Србије Весне Мраковић-Јокановић, регионалног директора Међународне организације СОС Дечјих села задуженог за Србију, директорке СОС Дечје село Краљево Борке Лукић и многих других.

Према речима председника Каула, који је, као син првог директора Села и оснивача СОС Индија, одрастао у првом СОС Дечјем селу у Индији, град Краљево је град партнер и први град који је примио СОС Дечје село у Србији.

„Заједно смо развили СОС Дечје село, које је данас дом и породица за 75 деце. Они држе браћу и сестре заједно, да имају свој дом. Прва група деце која је примљена у Село већ су млади људи који студирају или су завршили факултете и постају успешни чланови у нашој заједници. Са представницима локалне власти договарали смо како можемо да још више помогнемо и унапредимо помоћ овој деци“, изјавио је г. Каул након састанка са представницима града Краљева.

Заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић подсетио је на то да је Краљево пре десет година успоставило Дечје село на својој територији.

„То је велика одговорност будући да се ради о деци која немају дом или немају родитеље. С обзиром на нови закон и на могућности града Краљева да оваква удружења и институције можемо да финансирамо преко пројеката, преко тзв. новоуспостављене услуге, пошто центри за социјални рад неће моћи да дају такве услуге, овај део ће ићи према цивилном сектору и ми ћемо свакако користити тај потенцијал, јер ми имамо потенцијал и у људима и у објектима“, истакао је заменик градоначелника Краљева.

„Све што је учињено не би било могуће без подршке локалне заједнице, грађана Краљева, који су о нашој деци бринули колико и ми, као пријатељи, комшије, лекари, мајстори“, нагласила је Весна Мраковић-Јокановић, национални директор СОС Дечјих села Србије, не кријући понос што се обележава десет година успешног рада и бриге о деци у Србији кроз основни програм СОС Дечје село Краљево. „Заузврат смо се потрудили да помогнемо Краљеву када је било потребно, после земљотреса и поплава. Надамо се да ћемо заједно, кроз неке нове пројекте и фондове, успети да обезбедимо и појачамо ту помоћ, како локалној заједници у Краљеву, тако и у Србији. Захваљујемо свима који су на било који начин помогли“, рекла је гђа Мраковић-Јокановић.

У СОС Дечјем селу, у 14 хранитељских породица, бринуло се о 125 деце и младих без родитељског старања из свих крајева Србије. Неки су се већ осамосталили, рођено је шесторо унучади, сада има 75 деце, 15 у заједници младих, шест студената, за сада један апсолвент, едуковано је 40 хранитеља. Како је истакла директор СОС Дечјег села Борка Лукић, Село је почело да добија децу малог узраста, што је од великог значаја за раст села.

Након пријема код градоначелника и представника града Краљева, организована је свечаност пооводом десетогодишњице рада СОС Дечјих села, на којој су гости били и из Дечјих села Немачке, Албаније, Косова, БУгарске, Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске. Слављеници су доделили десет плакета, од којих је једну добио град Краљево, у знак захвалности за дугогодишњу посвећеност, сарадњу и подршку СОС Дечјим селима Србије.

„Доброта у речима ствара поверење, доброта у мислима ствара дубину, доброта у давању ствара љубав“.
 
 

 

 

 

Градоначелник са фудбалским ветеранима                                22.јун 2015.

Данас је градоначелник града Краљева Томислав Илић са својим замеником Милуном Јовановићем примио учеснике историјског фудбалског меча који се одржао 19. јула 1970. године на Градском стадиону.
Тада су се у баражном мечу за улазак у прву фудбалску лигу Југославије, састали Слога из Краљева и Црвенка. Нажалост фудбалери Слоге тада нису успели да се пласирају у Прву лигу, али ће тај датум и меч бити запамћени као до сада највећи успех краљевачких белих
.
Преживеле учеснике овог меча као и родбину, пријатеље и спортске раднике градоначелник Краљева поздравио је и рекао им да се и он сам сећа те утакмице као мали дечак и да му је велико задовољство што има прилику сада да их поздрави.
По речима виновника ове утакмице традиција се сваке године наставља макар и телефонским контактом али да су за четрдесет и пету годишњицу одлучили да се окупе и посете гробове својих некадашњих саиграча и обиђу стадион који им је свима остао у сећању.
 
 
 

 

17.Јун 2015.
Најава 26.Веселог спуста

Поводом предстојећег Веселог спуста, који ће бити одржан у суботу, 4. јула 2015. године, организатори „Веселог спуста 2015“ позвали су представнике краљевачких локалних медија и дописнике из нашег града на новинарски скуп. Новинаре су поздравили капетан „Веселог спуста, градоначелник Томислав Илић, директорВеселог спуста 2015“ – заменик председника Скупштине Ненад Марковић, директор ЈКП „Водовод“ Момир Михаиловић, заменик директора, Горан Јовановић, председник Кајак клуба Ибар”, Цеца Гојић, из Кајак клуба, Марија Ранђеловић, ПР овогодишњег Веселог спуста.

Уједно им је представљен програм овогодишњег Веселог спуста и подељен промотивни материјал.

ПР Веселог спуста 2015“ Марија Ранђеловић је истакла да организатори све чине да учесницима олакшају боравак у нашем граду и учешће у спусту, као што су изнајмљивање чамаца и приступачне цене смештаја. Она је позвала све да се придруже овој традиционалној манифестацији, уз напомену да су ове године обезбеђене и награде, и то за најмлађег и најстаријег учесника и за најоригиналније пловило.

Весели спуст се и ове године одржава у суботу, јер нам је жеља да гости који дођу у Краљево остану бар још један дан у нашем граду. Очекујемо већи број учесника него прошле године. Већ имамо најављене госте из партнерског словеначког града Марибора и Македоније који ће доћи на Весели спуст”“, рекао је директор 26.Веселог спуста Ненад Марковић.

Момир Михаиловић, заменик директора Веселог спуста“, нагласио је да ће настојати да Весели спуст поврати стару славу, када је ова манифестација, која је почела са неколико пловила пре више од две и по деценије, бројала и до 10-15.000 учесника. Он је захвалио новинарима, без којих ова манифестације не би била то што јесте.

У оквиру пратећег програма у суботу вече, 4. јула, биће организован Јегер парти на Тргу српских ратника и у градским кафићима, а у недељу, 5. јула, на градском базену биће одржане Игре на води”. У дане Веселог спуста љубитељи Ибра моћи ће да уживају и у звуцима џеза у оквиру традиционалног „ЏезИбар” фестивала, 3, 4. и 5. јула, на коме ће, између осталих, наступити Васил Хаџиманов са својим бендом, Бисера Велетанлић, Биг бенд РТС-а. Данашњи скуп био је прилика и да новинари упуте организаторима Веселог спуста сугестије, примедбе и предлоге који се тичу манифестације.

Градоначелник Краљева Томислав Илић поздравио је новинаре који су ову манифестацију годинама подржавали и медијски пратили и најавио да ће Краљево у периоду од 3. до 6. јула бити центар многих културних, али и спортских дешавања, као што су мото трке на Берановцу и отворено првенство Србије у одбојци на песку. Истовремено, 4. јула, на Тргу српских ратника, биће уживо емитована прва емисија летњег серијала „Жикине шаренице“, а град ће посетити и караван „Моја Србија“.  

Организатори Веселог спуста су град Краљево, Кајак клуб Ибар” и Туристичка организација Краљево. Град Краљево је из буџета за ову манифестацију издвојио милион динара.

  

 

  

15.Јун 2015.
Кошаркашки камп са америчким тренерима кошарке

Представници града Краљева и Рашког управног округа примили су америчке тренере кошарке, из Оклахоме, госте краљевачког клуба америчког фудбала Краљевске круне, који од 15. до 17. јуна одржавају бесплатан кошаркашки камп за све спортисте и тренере Краљева. Краљевске круне су и домаћин и организатор овог међународног кампа кошарке у Краљеву, који води више од 20 спортских стручњака из САД. Како су најавили, очекује се учешће великог броја играча и тренера, а клуб је за камп омогућио бесплатно учешће за сву краљевачку децу и омладину која се баве кошарком. Према речима домаћина, камп је прилика да, поред едукације спортиста, најталентованије примете амерички стручњаци и они евентуално добију спортску стипендију на универзитетима у САД. Састанак је био прилика да се представи организација предстојећег кампа, али и успеси и рад клуба.

Председник клуба америчког фудбала Краљевске круне Срђан Ћосић захвалио је домаћинима на добродошлици и томе што су омогућили да за камп користе и стару и нову халу спортова и терене под обалом. Он је истакао да Круне, као друштвено одговоран тим, неколико година заредом организују кампове америчког фудбала са колеџ тренерима из САД, а од прошле године и кошаркашке кампове, будући да су Американци показали интересовање да раде са нашом децом.

Тренер Ленс Кроули, који је био у нашем граду и прошле године, истакао је да Србија има фантастичне играче кошарке и да је веома узбуђен што има прилику да ради са нашим младим играчима, нарочито због историје коју Србија има у кошарци. Он је позвао све да присуствују ревијалној утакмици између Србије и Америке у среду у новој хали спортова.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је гостима што преносе своје знање нашој деци и пожелео пријатан боравак у нашем граду и да оду са најлепшим утисцима, нагласивши да ће град изаћи у сусрет да све буде организовано што боље.

Начелник РУО Небојша Симовић је захвалио пријатељима из Америке који су дуго година у Краљеву и раде са нашим кошаркашима.

„Потрудићемо се да, не само у Краљеву, већ у читавом Рашком округу, организујемо кампове - Врњачкој Бањи, Рашкој, Тутину и Новом Пазару. Потрудићемо се да направимо велики кошаркашки турнир, надам се у септембру, на који ће доћи познате екипе из Европе. Краљево ће у том периоду поново бити град спорта. Отварањем Краљева кроз спорт доводимо много људи који о њему причају позитивно. Из Краљева су са најбољим утисцима отишле репрезентације Израела, Хрватске и Румуније. Надам се да ће и наши пријатељи из Америке и тако нам помоћи да Краљево отворимо и према Америци. Спорт треба да доноси пријатељство, развијање односа међу земљама и новац. То је једна од најпрофитабилнијих грана и надам се да ћемо успети да све светске екипе и битна имена у спорту доведемо у Краљево. Потрудићемо се да кренемо са инвестицијом затвореног базена, аутодрома Берановац, као спортских понуда, које ће представити Краљево као битну туристичку и спортску дестинацију у Србији и шире“, рекао је начелник РУО Небојша Симовић.   

Гости из Оклахоме су, осим учешћа у спортском делу, донели и донацију у виду постељине за наше најстарије суграђане у Геронтолошком центру у Матарушкој Бањи, заједно са играчима Краљевских круна волонтерски ће поправити ограду вртића „Младост“ у Насељу Моша Пијаде, а помоћи ће и Центру за дистрофичаре.
 
 
 Нивеа дечје игралиште                                            15.06.2015.

 

 

У оквиру кампање за сређивање дечјих игралишта широм наше земље, започете на друштвеним мрежама крајем 2013. године, иза које стоји компанија НИВЕА, и у нашем граду, код вртића „Весељко“ у Доситејевој улици, свечано је отворено НИВЕА дечје игралиште. Група родитеља, становника Доситејеве улице, подржавши идеју мајке троје деце Иване Сајић, крајем прошле године покренула је иницијативу, уз помоћ вртића „Весељко“ и ПУ „Олга Јовичић Рита“, с циљем да скрену пажњу компаније НИВЕА, која преко друштвене мреже Фејсбук - странице „Где нам расту деца“, организује конкурс за реновирање дечјих игралишта. Велики број људи окупио се на страници „За игралиште достојно детета“, поставивши бројне фотографије у прилог своје акције, и изборио се да ово игралиште у Краљеву буде реновирано.

Уз краћи програм деце из вртића, на отварању су се обратили званични представници компаније НИВЕА и града Краљева.

„Ово је победа грађана који су  створили страницу и покрет „Где нам расту деца“. Ми смо их подржали и помогли да њихов глас чују како они сами, тако и медији. И то ћемо чинити и даље. На нама је да у будућности у сарадњи са надлежним градским установама пружимо могућности да се направи, реновира и опреми што више игралишта где год постоји потреба“, рекла је Даниела Гвозденић, маркетинг менаџер Biesdorf.

Препознајући важност акције коју је покренула НИВЕА, локалне власти у Краљеву су обезбедиле припрему терена за изградњу новог дечјег игралишта. Жеља компаније НИВЕА јесте да се помогне у опремању запуштених игралишта уз повећање грађанског активизма и анимирање надлежних органа.

            Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, у име града, поздравио је госте и домаћине. Он је истакао да је пресрећан што присуствује једном оваквом догађају и захвалио компанији НИВЕА, која је препознала потребе града Краљева и помогла да се изгради игралиште, Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“ и вртићу „Весељко“, у чијој се непосредној близини налази новоизграђено Нивеа игралиште, родитељима деце из овог дела града, који су „натерали“ све да игралиште изграде, ЈКП „Путеви“ Краљево и Дирекцији за планирање и изградњу Краљево, свима који су допринели да игралиште буде ту. Како је истакао, захваљујући иницијативи грађана овог дела Краљева, и град Краљево је пружио пуну подршку.

„Да је било потребно да једно овакво игралиште буде изграђено показују и деца и бројни суграђани овог великог насеља, у коме се налази и вртић, који су се данас овде окупили. Надам се да ће игралиште користити деци да правилно расту, да се развијају, бавећи се спортом, да сутра постану добри ученици, добри људи“, рекао је заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић.

Грађани из свих делова земље, на фејсбук старници „Где нам расту деца“, имају прилику да утичу на одабир следеће локације на којој ће бити подигнуто ново игралиште. На тај начин се заједно доприноси решавању једног од већих проблема за читаво друштво, побољшавају се услови за безбедну дечју игру на местима где расту деца.

Како истичу у компанији, вредности на којима се НИВЕА базира – блискост, поверење и одговорност, управо су оне вредности које оснажују породице. Градећи и опремајући безбедна места и окружење, НИВЕА пружа могућности деци и породицама да проведу квалитетно заједничко време. На овај начин, она ће наставити да пружа свој допринос у ствaрању бољих услова за одрастање најмлађих становника наше земље, уз константну интеракцију са грађанима и сарадњу са представницима локалних власти.

Игралиште у Краљеву је дванаесто, након игралишта у Крагујевцу, Суботици, Ужицу, Лесковцу, Нишу, Шапцу, Зрењанину, Ваљеву, Врању, Пироту, Младеновцу, и сва испуњавају највише српске и европске стандарде о безбедности дечјих игралишта односно избора справа и сигурносне подлоге на њима.
Кампања намењена бициклистима                               21.06.2015

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању намењену бициклистима, са поруком „Управљај безбедно и буди уочљив“. У суботу, 20.06.2015, на Тргу српских ратника, чланови Савета, у сарадњи са члановима Бициклистичког клуба „Чикер“ из Краљева, указивали су грађанима на значај безбедности бициклиста у условима ноћне вожње.

О томе су говорили члан Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Душан Ђедовић, председник Бициклистичког клуба „Чикер“ Краљево Радослав Голубовић и учесници бициклистичког маратона који пролази кроз наш град, а стартује управо са Трга српских ратника у недељу, 21. јуна.

 Према подацима којима располаже Савет, на територији града Краљева, у 2014. години, укупно је настрадало 52 бициклиста – теже је повређено 16, а лакше 36. Последњих година, у порасту је број саобраћајних незгода у којима страдају двоточкаши. Неке од сугестија бициклистима како би били што безбеднији у саобраћају су и да треба да користе бициклистичку стазу, да успоре јер нису на трци, укључе светло како би их у саобраћају видели, да возе на оба точка, користе заштитну опрему, држе обе руке на управљачу, буду опрезни у кривини, да се не провлаче између возила јер је то најопасније...
 


 

 

 


 

 

 

Едукација о употреби седишта за бебе                                      13.06.2015.

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовао је едукацију о употреби седишта за бебе, у оквиру наставка кампање расподеле седишта за све бебе рођене и уписане у матичне књиге у Краљеву. Крајњи циљ ове кампање је побољшање безбедности најмлађих учесника у саобраћају подизањем свести родитеља о значају употребе седишта за децу. На тај начин и најмлађи учесници у саобраћају од малена стичу навике и развијају свест о значају безбедности у саобраћају.

Како је истакао в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић, обавеза Агенције је сарадња са локалним саветима за безбедност саобраћаја, и она је од Нове године интензивирана.

„Краљево је први град који је обезбедио седиште за свако новорођенче. Данас смо овде да подржимо активност и да спроведемо обуку едукатора, који ће касније обучавати родитеље како треба да се користе дечја седишта. Закључили смо да у 90 одсто случајева седиште није причвршћено како треба. Ова активност је јако важна, препоручићемо је и осталим саветима за безбедност саобраћаја. Када погледамо анализу страдале деце у саобраћајним незгодама, 50 одсто страдале деце су путници у аутомобилима. Уколико бисмо их заштитили као путнике у аутомобилима, имали бисмо значајно смањење страдале деце у саобраћају“, истакао је Божовић.

Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненад Марковић подсетио је да другу годину заредом град Краљево дели дечја седишта и да родитељи све деце уписане од 12. новембра у матичну књигу рођених у Краљеву могу да се јаве Матичној служби како би преузели седишта. Како је истакао, прошле године набављено је и подељено 200 седишта, а за ову годину је извршена јавна набавка за 1.400 седишта, која се сукцесивно наручују и дистрибутер их допрема. Из буџета Савета за набавку седишта ове године је издвојено пет милиона динара.

У Агенцији истичу да деца треба да се упознају са правилима у саобраћају на време, како се не би сусрели први пут са њима са 18 година, када полажу возачки испит. Родитељи су, судећи по реакцијама, задовољни акцијом. У Савету за безбедност саобраћаја града Краљева се надају да ће ова кампања утицати на смањење опасности од несрећа, јер седиште за бебе томе и служи.
 

 

 

 

 

31.Мај 2015.
Литија пред славу града

 

29.Мај 2015.
Дан општине Тутин

У Тутину, санџачкој општини која је члан форума “На путу свиле”, у оквиру обелажавања 28. маја, Дана општине, данас је отворена Кућа мира и презентована Мапа пута свиле.
Поред представника локалне самоуправе, Владе Србије
, представника амбасада у Београду, Небојше Симовића начелника Рашког управног округа, свечаности је присуствовао и председник Организације Грађани света Jоунг Хон Књак.
Испред града Краљева овој свечаности присуствовао је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

Jоунг Хон Књак је након откривања Мапе пута свиле рекао да је Тутин од данас у центру пута свиле и да ће учинити све да свету презентује ово ме
сто и покаже да је оно право место мира.
“Учинићу све да покажем колико је леп овај град, а пошто сте на путу свиле, као што се види на почетку ове мапе, Тутин ће од сада бити не на крају него у средини истока и запада, севера и југа”,  истакавши да ће
се заложити да Балкан буде простор на којем ће се ширити мир и љубав.
Председник Општине Тутин Шемсудин Кучевић је рекао да се та општина вратила на пут свиле и да започети инфраструктурни пројекти симболички представљају тај повратак.
“Прва наша обавеза је да изградимо људске ресурсе и на тај начин будемо прва општина у овој држави која ће спровести реформе у локаној самоуправи”, навео је Кучевић истакавши да као носиоци власти у локалној самоуправи имају одговорност пред будућим генерацијама.
Амбсадорка Организације Грађани свијета испред Србије и народна посланица у Скупштини Србије Сабина Даздаревић је рекла да та организација окупља више од сто градова са свих меридијана и да
се отвара могућности за сарадњу на свим нивоима.
Организација Грађани свијета, као и Форум уједињених градова Пут свиле, који
делује у њеном оквиру, основани су 1987. године у Сеулу, Јужна Кореја, од када се сваке године одржавају самити. Општина Тутин је једина у Србији која припада овој организацији, а ускоро треба да се прикључи и Београд.
 
  
 
 
 
 

27.Мај 2015.
Уверења повереницима ЦЗ
Данас је на свечаности у Градској управи града Краљева одржано свечано уручивање уверења припадницима цивилне заштите, који су положили стручни испит и стекли звање повереника односно заменика повереника цивилне заштите.
Повереницима су се обратили Здравко Максимовић начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове, Милун Јовановић заменик градоначелника града Краљева и Радоица Кочовић начелник Одељења за ванредне ситуације.
Првих педесет повереника је у претходна два месеца завршило обуку, а у следећем периоду се очекује и да осталих педесет заврши исту. Обука се спроводи на Рудну у Дому Градске управе који се користи за обуку јединица цивилне заштите.

 
27.Мај 2015.
Радна група за регулаторну реформу

Данас је у Градској управи града Краљева одржан седми састанак Радне групе за регулаторну реформу у оквиру пројекта "Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу".
На састанку су представници ОПТИМУСА - Центра за добро управљање представили крајње резултате Пројекта
и користи и уштеде које су остварили локална самоуправа, пословни сектор и грађанство након регулаторне реформе.

Финални извештај о реализацији пројекта
"Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу" >>>

 
 
 
 

26.Мај 2015.
Гости из Басана
У посету Шумарској школи и граду Краљеву данас су стигли наставници и ученици средње пољопривредне школе Алберто Паролини из Басана, Провинција Вићенца. Посета представља наставак успешне сарадње у размени искустава, али и најаву продубљивања сарадње, пре свега када су у питању пројекти унапређења образовања и васпитања. Група од пет ученика и два професора обићи ће у периоду од 25. до 29. маја 2015. Краљево и регион, као и значајна културно-историјска места у овом делу Србије.
Госте из Италије примио је градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима. Током разговора најављена је могућност посете градоначелника Басана
господина Рикардо Полета за септембар месец када би се разговарало о сарадњи два града.
25.Мај 2015.
Друштво за борбу против рака

У Краљеву је, у Општој болници Студеница, одржана оснивачка скупштина на којој је основано Друштво за борбу против рака Краљица Јелена Анжујска. На оснивачкој скупштини, којој је присуствовало 35 оснивача и гостију, прва председница Друштва, др Маја Башић, анестезиолог, нагласила је да живот не почиње и не завршава се са нама, као и да је дуга традиција мисионарског рада у овом граду обавезујућа. Али, са друге стране, Краљевчани су увек умели да пруже помоћ и сваком ко у невољи закуца на њихова врата, као Мариборчанима четрдесетих година прошлог века и свима другима током протекле две бурне деценије. Зато не сумњам да ће препознати значај ове борбе за своје познате и непознате суграђане, пријатеље, породицу и себе лично.“

Тако се Краљево придружило породици осталих градова у Србији, која оваква или слична друштва имају још од 1969. године - Сомбор, или 2010. године - Врњачка Бања.

Како је истакнуто, Друштво жели да уђе у школе, банке, месне заједнице и породице и продуби знање и свест здраве деце и одраслих о нези свога здравља и бризи о свом окружењу. Неопходно је подићи здравствену културу, заједно са другим облицима културе, музичком, ликовном, литерарном и др. Такође, учествоваће у пружању психосоцијалне помоћи и рехабилитације леченој деци и одраслима и члановима њихових породица, и помоћи у остваривању законских права на заштиту, обавештеност и уклопљеност у радну и животну средину.

Међу оснивачима су лечени од малигних болести, њихови очеви, кћери, јавни и културни радници и краљевачки здравствени радници. Међу почасним члановима је оснивач Друштва Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић, који је новооснованом Друштву пожелео да се развија и траје као старија сестра. Др Зоран Мрвић, директор Опште болнице Студеница, нагласио је да као дечји хирург сматра да је нашем граду одавно требало овакво удружење. Посебно у тренутку кад Општа болница Студеница очекује да стигне апарат за магнетну резонанцу, поклон нашег великог донатора г. Главчића из Канаде, којем је и овом приликом упућена захвалност. Такође, болница је започела оснивање новог одељења онкологије са одељењем за палијативну негу. Све ово ће, уз знање и пожртвованост запослених, да допринесе раном откривању и квалитетнијем лечењу оболелих од рака у целом Рашком округу.

Присутнима се обратила и наша најстарија суграђанка лечена од рака и рекла да је од своје операције пре седам година желела да учествује у лечењу других, да би им својим примером показала да прво сами морамо да верујемо у своје лечење. Градоначелник Краљева Томислав илић је нагласио да је локална смоуправа и до сада подржавала удружења грађана, али је Друштво за борбу против рака неопходно у нашој средини, имајући у виду обим и тежину ове болести.

Цитатом Габријела Гарсије Маркеса, који је боловао од рака, др Башић је започела рад Друштва: Увек постоји јутро у којем нам живот пружи прилику да учинимо праву ствар”.

Епидемија рака постоји у целом свету, због чега дуги низ година (од 1917. године) одговорне државе, професионалци у здравственом систему, оболели и њихове породице и добротвори, подржавају оснивање удружења за борбу против рака.

Према подацима из Канцеролошког регионалног регистра малигних болести за Рашки округ (Завод за јавно здравље Краљево), стандардизована стопа оболелих од свих малигних тумора (добија се по формули на 100.000 становника, да би резултати различитих регија били упоредиви), посматрана у периоду 2001-2013. године, код жена у Краљеву је 266, а мушкараца 316. Према подацима Светске здравствене организације, укупна стопа за Србију је 317, Словенију 370, Бугарску 301, Румунију 288, Грчку 235.

Током 2009. године, у нашем граду, жене су најчешће боловале од рака дојке (34 процента свих малигнитета код жена), материце (11 процената) и дебелог црева (девет процената). Код мушкараца исте године, најчешће је регистрован рак плућа (23 процента свих малигнитета код мушкараца), дебелог црева (15 процената) и простате (13 процената), што је према подацима РЗСТАТ Батут Београд, у складу са подацима за целу Србију.

У Србији посебно забрињава висока стопа смртности у групама од рака дојке, плућа, дебелог црева и простате у протеклих 20 година. Током 1993. године од ових врста карцинома умрло је 62,2 особе на 100.000 становника, а 2012. године 102 особе. Када се посматрају локализације свих тумора, на 100.000 становника у Србији са дијагнозом малигних обољења умире 141 особа, што је значајно више него у свету.

На овим просторима, традиција хуманитарног и добротворног рада постоји вековима - од краљице Јелене Анжујске (XIII век), преко Краљевске женске подружнице, основане 1899. године (први председник гђа Драга Убавкић, учитељица у пензији), до Пододбора друштва Књегиња Љубица, основаног 1925. године (први председник гђа Мира Буњак).

Југословенско друштво за борбу против рака основано је 1927. године као четврто у свету (први председник др Ђорђе Јовановић, 1871-1932, први српски онколог).

 
 

22.Мај 2015.
Најава манифестације

Чланови Организационог одбора „Дана јоргована“ одржали су конференцију за новинаре на којој су најавили предстојеће, 23. обележавање ове манифестације. Поред досадашњих организатора, Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ и града Краљева, у организацију се ове године укључило Министарство спољних послова РС – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, као и Скупштина дијаспоре Срба југа Француске, а све у циљу неговања културе сећања на традицију пријатељских и савезничких веза Србије и Француске дужу од седам векова, а у оквиру тога и обележавање 765 година од венчања Јелене Анжујске и краља Уроша I.

Након дефилеа улицама града Београда крајем априла, који је на себе скренуо велику пажњу, централна манифестација биће одржана у нашем граду 23. маја. Предвиђено је да колона представника града Краљева и Рашког управног округа, бројних учесника манифестације, гостију из земље и иностранства, грађана Краљева, предвођена краљем и краљицом – најбољим ученицима града, у кочијама, након благослова свештеника, у 11.00 часова крене од Храма Светог Саве ка Тргу српских ратника. На платоу испред Туристичке организације биће посађен јоргован, дрво пријатељства. Након интонирања химни Србије и Француске, предвиђена су обраћања, а затим и колективно венчање односно обнова брачних завета, па културно-уметнички програм. Испред зграде Градске управе свечано ће бити откривен медаљона пријатељства Срба и Француза. У „Француској кући“, уз пригодан програм, биће приређена и изложба фотографија посвећена манифестацији. Завршни догађај биће свечана академија у згради Градске управе, уз богат тематски програм и обраћања домаћина и гостију.

Како је на конференцији истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, овогодишњи „Дани јоргована“ славе 765 година пријатељства Срба и Француза.

„Први пут је једна истинита прича дигнута на овакав ниво обележавања. Имали смо „Дане јоргована“ у Београду, сада их обележавамо у Краљеву, а затим ће бити обележени и у Француској, где ће Краљево ће први пут представљено - у Лиону, Кану, Ници. Позивам све грађане Краљева да сутра учествују у манифестацији. Такође, желим да захвалим свима који су помогли у организацији овог великог догађаја“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Идејни творац „Дана јоргована“ и председник Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић подсетио је да је обележавање почело пре 23 године. Он је у име Друштва захвалио Министарству спољних послова и граду Краљеву, који је увек био покровитељ.

„Ово је велика прилика за Краљево коју треба искористити како би град у Европи добио значајније место. Треба да се укључе привреда, култура, град треба да окупља туристе из целе Европе. Очекујем да ће град Краљево овом манифестацијом добити широм отворена врата у Европу. Захваљујем свима што су пружили и искористили прилику да ураде нешто више за свој град. Гости који долазе из Европе имаће прилику да упознају шта Краљево може да понуди“, рекао је Милан Глишовић, уједно захваливши новинарима за подршку и помоћ да манифестација добије овај ниво.

Како је изјавио начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, ово је покушај да се Краљево промовише као краљевски град. Он је истакао несебично залагање Милана Глишовића, који је свих ових година неуморно радио на промоцији манифестације и града Краљева.

„Покушали смо да поставимо нови бренд, препознатљив и у Србији и ван њених граница. Да покажемо средњовековну Србију, културу, настанак српске државе. Ово је покушај да туризам, верски, културни, спортски, подигнемо на највиши ниво и да ту област, привредну грану која је најпрофитабилнија, што више развијемо. Надам се да ћемо и наредних година бирати принца и принцезу, најбоље ученике, који се истичу у свом раду, таленту, ма у којој области, да им се тако захвалимо и да промовишу Краљево и у земљи и у иностранству“, рекао је начелник Рашког округа Симовић.

Уз бројне активности организоване у оквиру ове манифестације, и Матица исељеника је направила двојезичну брошуру посвећену Јелени Анжујској.


 

21.Мај 2015.
Конференција Савета за родну равноправност града Краљева
Чланови Савета за родну равноправност града Краљева и Женске одборничке мреже Скупштине града Краљева одржали су конференцију за новинаре, чија је тема била насиље над женама односно „Ниједна жена мање, ниједна мртва више“. Они су скренули пажњу на то да је у Србији од почетка године убијена 21 жена, а у последња три дана чак седам жена, као и да је претходног дана, у центру Краљева, у току дана, рањена двадесеттрогодишња девојка. 

Како је истакла председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић, схватање насиља у породици као приватне, личне ствари или дела фолклора, као и очекивање да је жена дужна да с времена на време претрпи злостављање, јесу фактори који доприносе расту насиља према женама.

„Насиље није приватна ствар, као што ни жена није ничија приватна својина. Министарство правде је јуче поставило полазне основе за системску борбу у сузбијању кривичног дела против полне слободе и кривичног дела против брака и породице. Очекујемо хитну интервенцију државе по овом питању, јер нема оправдања што насилници нису спречени и приведени. Потребна је поштовање конвенције Савета Европе у спречавању и борби против насиља у породици и над женама односно Истамбулске конвенције. Неопходно је да се промени Кривични законик, потребно је дефинисати породицу у Породичном закону. Аутономни женски центар и Женска парламентарна мрежа упутили су предлоге да се у закон уведе и да полиција има овлашћења да удаљи насилника из стана и да се забрани контактирање са жртвом, а не да се, као до сада, жртве насиља измештају из својих домова и смештају у сигурне куће“, рекла је Павловићева.

Она је истакла да град Краљево и Савет за родну равноправност имају изузетно добру сарадњу са институцијама, преко мултисекторског тима, са којима се састају једном месечно како би радили на томе да у Краљеву буде што мање случајева насиља.

„О насиљу не сме да се ћути јер ће у супротном ту тишину прекинути пуцањ“, поручила је председница Савета.

Координаторка Женске одборничке мреже у Скупштини града Краљева Весна Милојевић упутила је апел свим институцијама друштва да интензивирају своје активности, повећају овлашћења професионалним лицима која се баве овом проблематиком, мислећи на полицију, правосуђе, Центар за социјални рад, здравствене центре.

„Истовремено, ово би био апел преко Женске парламентарне мреже Народној скупштини Србије да по хитном поступку усвоји измене Кривичног закона који је везан за ову проблематику. То је већ кренуло на неки начин да се решава, добили смо информацију од председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић да је најављено усклађивање Породичног и Кривичног закона да би се све то ускладило и да бисмо захваљујући томе добили бољу координацију на терену свих ових служби. Ово би био начин да се повећа превентива и да се смањи овакво насиље“, изјавила је Милојевићева.

Заменик начелника Одељења полиције ПУ Краљево Горан Бачкуља рекао је да Полиција, као институција која је и потписница локалног споразума везано за проблематику насиља у породици, и која има представника у мултисекторском тиму, подржава све активности институција, органа, организација које се баве овом проблематиком, а све у циљу смањења оваквих догађаја везаних за насиље у породици, као и за оснаживање жртава да у што већем броју пријављују такве догађаје. Према његовим речима, у претходном периоду било је и случајева који су остали скривени од јавности, од свих институција, нису процесуирани само зато што нису пријављени.

Конференцији су присуствовали и други чланови мултисекторског тима из Центра за социјални рад, Предшколске установе и других институција и организација који се боре против насиља над женама.

 
 
 
20.Мај 2015.
Посета стручњака за кризне ситуације

Представници Развојног програма Уједињених нација (UNDP) са 40 међународних стручњака за кризне ситуације, посетили су град Краљево, са задатком да у наредном периоду, за потребе града Краљева, израде различите пројекте везано за цивилну заштиту и систем заштите и спасавања.

Госте је поздравио градоначелник града Краљева Томислав Илић, који им је захвалио на томе што су изабрали баш Краљево за обилазак локација и за то што ће применити своје знање и искуство и дати препоруке шта треба радити на превентиви, не само на санацији у граду Краљеву. Он је истакао да Одељење за послове одбране и ванредне ситуације има подршку града Краљева у оснивању цивилне заштите и захвалио и на њиховој подршци и поклонима Одељењу како би још боље радило.  

Према речима менаџера UNDP Жарка Петровића, спречавање и смањење ризика од катастрофа је потреба сваке државе и, уместо за обнову, средства би могла да буду коришћена за развој.  

„Свака заједница, свака општина односно град би требало да у сваком моменту има податке о томе где су могући ризици, могуће катастрофе, и шта је оно што је неопходно радити, како просвећивањем становништва, тако и структуралним мерама. Свака држава, сваки град, свака општина мора да ради на појачању своје отпорности на катастрофу која ће сигурно доћи, и то врло брзо, зато што се клима мења. У претходних 20 година 85 процената свих катастрофа било је узроковано променом климе, што постаје наша свакодневица“, рекао је Петровић. 

Како је истакао, они ће, у сарадњи са националним институцијама РС у Београду, имати процену да праве методолошко средство које ће помоћи свим градовима и општинама да боље планирају своја финансијска средства која издвајају за спречавање и смањење ризика и понудиће га до краја ове године. Тренутно, уз подршку Владе Јапана, спроводе пројекат од три милиона долара везан за подршку локалним заједницама за појачање отпорности и санацију од поплава односно од последица које су се десиле прошле године.

Уједињене нације су прошле године издвојиле неколико милиона долара за помоћ у санацији и обнови. Тренутно, како је навео менаџер UNDP, програм УН за развој, у сарадњи са предузећем „Србијаводе“ и другим државним органима и институтима, прави бујичне преграде у осам општина у Србији.

„Сведоци сте и сами да, уназад можда 20 година, ни држава ни локалне самоуправе нису улагале у систем цивилне заштите, тај систем данас практично и не постоји. Осим професионалних јединица при Сектору за ванредне ситуације, тај цивилни сектор нема никакав организован систем за превентивне мере, превентивно деловање, ни за реаговање у ванредним ситуацијама. Ми смо као надлежно одељење Градске управе прошле године започели пројекат везан за изградњу једног таквог система. До сада смо организовали више обука на Рудну, управо у објекту Градске управе намењеном за ту сврху, коју је до сада прошло више од 50 повереника цивилне заштите и један број запослених у Градској управи, пре свега Одељење комуналне полиције и Одељење за послове одбране и ванредне ситуације. Циљ нам је у наредном периоду да заједнички одрадимо детаљно планове, пре свега заштите и спасавања, процене угрожености по месним заједницама тамо где су угрожене од елементарних непогода“, рекао је Здравко Максимовић, начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева.

На састанку је потписан протокол о сарадњи између града и представника програма UNDP који подразумева помоћ међународних стручњака и израду пројеката за цивилну заштиту и систем спасавања у ванредним ситуацијама. Учесници састанка посетиће и друге локалне самоуправе у Србији како би разменили стечена искуства.


18.Мај 2015.

 

Куп Србије у шаху                                              16. маја 2015. године


Симултанком у центру града започел
o је Финале купа Србије „Светозар Глигорић“ у шаху.
Симултанку је са ученицима краљевачких основних и средњих школа али и са грађанима Краљева  играла државна репрезентативка велемајстор Марија Ракић.

Финале купа у шаху „Светозар Глигорић“ за 2015. годину
, свечано е отворио градоначелник града Краљева Томислав Илић у Свечаној сали Градске управе града Краљева, где се и играло прво коло турнира.