Одштампај Пошаљи
Вести
22.Мај 2015.
Најава манифестације "Дани јоргована"
Данас је одржана конференција за новинаре Организационог Одбора манифестације "Дани јоргована", која се одржава у суботу 23. маја. Градоначелник града Краљева Томислав Илић упознао је новинаре са програмом ове манифестације и најавио долазак великог броја гостију из земље и иностранстав. Занимљиво је да су свој долазак најавили и представници великог броја амбасада у Србији.
Свечани дефиле почиње испред Храма Светог Саве у 11.оо часова а затим ће се на Градском тргу одржати културно уметнички програм и колективно венчање и обнављање брачних завета.

 

21.Мај 2015.
Конференција Савета за родну равноправност града Краљева
Данас су чланови Савета за родну равноправност града Краљева и Женска одборничка мрежа одржали конференцију за новинаре на актуелну тему везану за насиље над женама и недавна насилничка дешавања у граду Краљеву.

 
 
 
20.Мај 2015.
Посета стручњака за кризне ситуације

Град Краљево су посетили представници UNDP са 40 међународних стручњака за кризне ситуације, са задатком да у наредном периоду, за потребе града Краљева, израде различите пројекте, везано за цивилну заштиту и систем заштите и спасавања.

Њих је поздравио градоначелник града Краљева Томислав Илић, а након поздравне речи почеле су тематске презентације у вези са пројектима.


18.Мај 2015.

 

Куп Србије у шаху                                              16. маја 2015. године


Симултанком у центру града започел
o је Финале купа Србије „Светозар Глигорић“ у шаху.
Симултанку је са ученицима краљевачких основних и средњих школа али и са грађанима Краљева  играла државна репрезентативка велемајстор Марија Ракић.

Финале купа у шаху „Светозар Глигорић“ за 2015. годину
, свечано е отворио градоначелник града Краљева Томислав Илић у Свечаној сали Градске управе града Краљева, где се и играло прво коло турнира.

За Куп Србије "Светозар Глигорић пријављено је 13 екипа, саопштио је Шаховски савез Србије (ШСС).
Поред браниоца Купа, крагујевачке екипе Водовод-Раднички, пријављени су прволигаши Југовић из Каћа, Новосадски ШК, Металац Таково из Горњег Милановца, београдска Ласта и домаћин Слога.
Право учешћа на прошлогодишњем такмичењу изборили су Србобран, ВШК 2005 из Ваљева и Стара Пазова, а кроз квалификационе турнире још чачански Борац, Гоч из Врњачке Бање, Омладинац из Нових бановаца и Трепча из Косовске Митровице.
Куп Србије у шаху по трећи пут игра се под именом велемајстора Светозара Глигорића (1923-2012), шаховске легенде уважаване широм света.

 

 

15.Мај 2015.
Дан Народног музеја Краљево

65 година постојања и рада данас је обележено свечаношћу у  Народном музеју Краљево.На почетку свечаности Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево, одржала је презентацију којом је представила 65 година рада установе. Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево захвалио се свим институцијама и појединцима са којима је Музеј интензивно сарађивао. У свечаном делу Драган Драшковић је доделио захвалницу Народног музеја Краљево за институције и појединце. У име града Краљева захвалницу је примио Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

 
 

13.Мај 2015.
Најактивнија јединица локалне самоуправе

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева одржао је конференцију за новинаре на којој је представио недавно добијено признање - плакету за најактивнију јединицу локалне самоуправе у 2014. години. Ово признање Савету је уручено на 10. јубиларној међународној конференцији „Безбедност саобраћаја у локалној заједници", одржаној у Крагујевцу од 22. до 25. априла 2015. године, која се организује у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја 2011-2020.  

Како је истакао председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, заменик председника Скупштине града Краљева Ненад Марковић, ово је потврда да Савет ради како треба, да је на правом путу.

„Ми смо врло поносни на признање које смо, другу годину заредом, добили. Такође, веома смо поносни на то што су, од представљених осамдесет радова, они који су се тицали локалне самоуправе и рада лоаклних савета за безбедност саобраћаја, као пример добре праксе навели - Краљево“, рекао је Марковић.

Он је најавио и наставак активности на подели аутомобилских седишта за бебе за ову годину како би свако новорођено дете добило седиште. Одлука је да се акција настави где је и стала - 12. новембра 2014. године. За 1.300 седишта одвојено је 5.000.000.000 динара, што је знатно повољније него у малопродаји. Марковић је позвао родитеље деце која су уписана у матичну књигу рођених града Краљева од 12. новембра 2014. године да се јаве у Матичну службу Градске управе града Краљева како би Савет организовао заједничку поделу. Намера је да се укључи и Агенција за безбедност саобраћаја, која би организовала едукативно показно везивање седишта.     

            Савет за безбедност саобраћаја града Краљева организовао је и ове године бројне акције – кампању намењену трактористима у Чукојевцу и Милочајима, учествовао је као подршка у такмичењу „Шта знаш о саобраћају“ које организује АМС (опремили децу учеснике мајицама, обезбедили награде), кампању у вези са везивањем појаса, две акције усмерене ка првацима („Пажљивко“) и вршњачку едукацију (предавање држао човек који је скоро три деценије у инвалидским колицима).   

       


09.Мај 2015.
Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. мај, који се обележава и као Дан Европе, и ове године у нашем граду обележен је полагањем цвећа и венаца на Споменик отпора и победе. Поред представника града Краљева – градоначелника и председника Скупштине и њихових сарадника, уз звуке „Посмртног марша“ Оркестра „27. септембар“, венце су положили и начелник Рашког управног округа, представници града у Народној скупштини, представници Војске, Полиције, политичких партија, бројних удружења, друштава, појединци.

Град Краљево је тим поводом посетио и пошту жртвама одао и представник Амбасаде Руске Федерације у Србији - помоћник војног аташеа Георги Кљукац.

Срећан сам да сам имао срећу да дођем у Ваш лепи град, и то баш на дан када је завршен Други светски рат пре 70 година. Данас слави не само Србија, већ читава Европа. За Русију, то је постао један од најзначајнијих празника јер Русија поштује своју историју. У овом рату је погинуло око 30 милиона људи, а Србија је трећа држава по броју погинулих у том рату у Европи. Наши преци су заједно ратовали, раме уз раме, борили се против фашизма, и успели. Треба да поштујемо и негујемо своју историју. Срећан сам да могу да положим венац на овај споменик. Желим да захвалим својим прецима што можемо данас да живимо мирно“, рекао је представник Амбасаде Русије.

Према речима председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића, на овом месту заиста треба да се поклонимо, уз велико хвала свима који су учествовали у ослобађању наше земље од највећег зла – нацизма, фашизма.

Оваква места увек морамо да посећујемо, да нам буду инспирација, на основу оваквих места правимо разлику између мира и рата, оних који наносе зло и оних који желе добро своме народу. Никада не смемо заборавити улогу Црвене армије, која је својим великим жртвама помогла да се ми ослободимо од највећег зла које је тада окупирало слободољубиви народ Европе“, поручио је председник краљевачке Скупштине.

Представници града Краљева и Рашког округа и амбасаде Русије венце су затим положили и на спомен-обележје које су војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење села Ратина у Другом светском рату подигли захвални мештани овог села. Страдалима за ослобођење Краљева и Ратине пошту су одали и чланови Друштва српско-руског пријатељства „Краљев град“ из Краљева.

Председник МЗ Ратина Зоран Вукадиновић подсетио је да је 36 припадника Црвене армије, бранећи Србију и село Ратина, положило живот испред олтара Цркве Светог Јована Крститеља.

У част погинулих црвеноармејаца, олтар цркве је на њиховим костима. Тај споменик смо преселили да бисмо направили светињу. Тробојка говори све – и крв и небо и земља су ту. Хвала свима вама који сте дошли да се у овом поморавском селу на ушћу Ибра у Мораву поклонимо сенима оних због којих данас часно гледамо у небо, у земљу која нас храни и поји“, поручио је председник МЗ Ратина и позвао све да буду гости Ратине у дане прославе пробоја Солунског фронта и у време одржавања манифестације „Пројада“.

 

 

 

Конференција за новинаре поводом манифестације "Нарцисима у походе"

 

Уочи 59. акције „Нарцису у походе“, чланови Организационог одбора одржали су конференцију за новинаре. Једна од најстаријих планинарских акција на територији Републике Србије, која се непрекидно организује од 1956. године, и једна је од 12 акција у планинарском календару Србије, ове године је заказана за 10. мај.          

            Председник ПСД „Гвоздац“ Мирослав Станић истакао је да ова акција није такмичарског карактера. Он је, за све заинтересоване да учествују, изнео најважније детаље како би се поход средње тешком стазом дугом 21 километар одвијао без проблема. Такође, подсетио је да је забрањено ложење ватре, ломљење дрвећа, брање нарциса, да су постављене ознаке на стази, као и џакови за смеће. Саобраћај за путничка возила, осим возила службе спасавања, горске службе спасавања, хитне помоћи и једног моторног возила организатора, није дозвољен.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић честитао је организаторима на деценијама успешног организовања акције.            

            Град увек нађе начина да подржи манифестацију. То је део туристичке понуде, део програма Туристичке организације Краљева. И ове године смо са учесницима акције. Желим свима да се лепо проведу, али и да водимо рачуна о природи. Ово пролеће смо почели са јоргованима, настављамо са нарцисима. То је оно што природа нама дарује, а ми природи треба да вратимо. И ова акција је са локалног прешла на републички ниво. Треба да се преноси на млађе генерације“, поручио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Директор Туристичке организације Краљевa Драган Рајичић захвалио је  локалним медијима на сарадњи, јер, како је рекао, конференција за новинаре је прилика да се позове што већи број наших суграђана да дођу на планину Столови. У оквиру туристичке понуде, покушава се да се све природне лепоте потенцирају, подигну на виши ниво, да се прошири добар глас о лепотама града Краљева и околине, као и да се пласирају информације о манифестацијама.

Акцију „Нарцису у походе“ ПСД „Гвоздац“ организује у сарадњи са Туристичком организацијом Краљевa, градом Краљевом и МЗ Каменица, а под покровитељством Владе РС - Министарства омладине и спорта и Планинарског савеза Србије.

 

 

 

Регионална обука СКГО                                                                 06.05.2015.

 

 

Стална конференција градова и општина - Савез градова и општина Србије је 6. маја у Краљеву одржала прву од пет регионалних обука на тему унапређења пословног окружења на локалном нивоу, са циљем да све општине и градове упозна са резултатима овог пројекта. Пројекат се у протекле три и по године спроводио у шест већих општина у виду регулаторне реформе свих административних процедура града/општине, као и у 10 мањих општина, у виду поједностављења 15 одабраних процедура и израде њихових модела.

Краљево је један од градова у коме је, уз подршку Оптимуса - Центра за добро управљање, партнерске организације СКГО, успешно спроведена пуна регулаторна реформа. Посвећеност управе и њени резултати на пројекту свакако представљају пример добре праксе, што је и један од разлога да Краљево буде изабрано за премијерно место регионалних окупљања. Преостале четири регионалне обуке ће бити одржане у СКГО пилот општинама Књажевац, Кањижа, Ковин и Ужице. Начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић ће резултате регулаторне реформе у граду Краљеву, осим на обуци у свом граду, представити и колегама у Књажевцу и Ужицу.

Данашњем скупу, који је у име домаћина поздравио заменик градоначелника Милун Јовановић, поред представника града Краљева, присуствовали су и представници Горњег Милановца, Новог Пазара, Тутина, Рековца, Ивањице, Ћуприје, Кнића, Врњачке Бање и Чачка.

 

 

 

 

 

05.05.2015.

Корисници грантова у опреми за микро и мале бизнисе потписали уговоре о донацији са ХЕЛП-ом              

 

У оквиру пројекта „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“, у Краљеву су представници немачке хуманитарне организације ХЕЛП потписали уговоре о донацији са 30 корисника грантова у опреми за започињање микро и малих бизниса. Овај пројекат ХЕЛП спроводи уз финансијску подршку Шведске агенције за међународну сарадњу SIDA, а суфинансирају га циљни градови и општине - Краљево, Лесковац, Крушевац, Пријепоље, Пожаревац, Владичин Хан и Врање.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у Србији мотивисањем на самозапошљавање и активан приступ тржишту рада кроз радионице, обуке, грантове у опреми и умрежавање.

„Драго ми је да сам у Краљеву, где смо реализовали многе пројекте, а данас потписујемо уговоре са корисницима који ће имати могућности да побољшају шансе за запошљавање. Овај пројекат има велики утицај на живот људи, омогућава им да сами могу да зарађују средства за живот. То је један од најбољих начина да им помогнемо. Желим успех нашим корисницима. Захваљујем граду Краљеву, који је већ дуги низ година партнер и учествује у овим пројектима са Хелпом“, рекао је регионални координатор Хелп-а Клаус Мок.

            У име града, на помоћи и сарадњи, захвалио је Милун Јовановић, заменик градоначелника.

            „Досадашња сарадња је била сјајна, надам се да ћемо тако наставити. Свим корисницима желим да новац утроше на прави начин и да им то буде одскочна даска у стварању услова за бољи живот њихових породица. Честитам им и молим да новац користе на прави начин - како би унапредили свој живот“, поручио је заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић.

 Потписници уговора о донацији (17 жена и 13 мушкараца), уз помоћ дониране опреме, самостално ће започети микро и мале бизнисе у области пољопривреде, услуга и заната (пекари, кројачи, аутосервисери, фризери, козметичари, сакупљачи секундарних сировина). Они су већ похађали обавезан пакет пословних обука (менаџмент, маркетинг и бизнис план), за шта су им провајдери обуке Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, приликом потписивања уговора, уручили цертификате.

Наредна активност Хелп-а у оквиру програма је набавка опреме, а корисници треба да региструју своје делатности у складу са законодавством РС, обаве 10-15 часова рада у корист локалне заједнице и учествују са пет одсто за грантове у опреми вредности 1.500 евра, односно 10 одсто за грантове у опреми вредности 2.400 евра.

Хелп је у Краљеву до сада реализовао двадесет пројеката доделом 551 гранта у опреми и обезбеђивањем стамбених решења за 139 породица.

Вредност овог пројекта у Краљеву износи 116.493,00 евра, уз учешће града од 4.725,00 евра. Укупна вредност пројекта за седам градова и општина је 776.622,00 евра.

 

 

 

 

04.Мај 2015.
Стипендије најбољим студентима

Педесет најбоље рангираних студената, пријављених на Конкурс за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2014/2015. годину, потписало је данас уговоре о стипендирању са градоначелником града Краљева. Њима ће, у десет једнаких месечних рата, бити исплаћено 100.000 динара. Први на листи потписника уговора има просечну оцену током студирања 10.00, а последњи 9.56.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је честитао свим добитницима стипендија.

„Надам се да ће Вам овај новац помоћи током студирања. Локална самоуправа може да издвоји из буџета средства за педесет студената, али сматрам да би требало да се прошири на више. Ми ћемо се трудити да бринемо о својим најбољим ученицима, студентима. Надам се да ћемо вам помоћи током школовања, а након школовања потрудићемо се да вам обезбедимо места овде у граду“, поручио је градоначелник Краљева.

За Нинослава Живковића, студента друге године Правног факултета, са просечном оценом 10.00, градска стипендија је сатисфакција за нешто што је већ постигао и мотив више да настави још успешније.

„Град је показао да уме да препозна и адекватно награди све нас који смо својим успехом заслужили, а који се трудимо да га репрезентујемо у најбољем могућем светлу и покажемо да Краљево има студенте којима може да се подичи, који могу да одговоре најтежим студентским изазовима. Верујем да ће овај потез Градске управе стимулисати будуће студенте, а који ће, надам се, кренути нашим успешним студентским путем. Искрено се надам да ће и наш град и држава настојати да нас задрже, у обостраном интересу, и мислим да ће се то вишеструко исплатити“, рекао је Живковић.

Како је истакао начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић, председник Комисије за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2014/2015. годину, ове године једини критеријум, према одлуци коју је донела Скупштина града, јесте просечна оцена у току студија у претходној години студирања. Неопходно је да је студент на редовном режиму студирања, да је редовно уписао годину, као и да нема пренетих испита из претходне године.

„Имамо 50 најуспешнијих студената, а од 153 пријаве само једна је била  неблаговремена. Одељење за друштвене делатности пружило је студентима пуну подршку да све пријаве буду комплетне и благовремене. Била је једна жалба, која се односила на начин рангирања“, рекао је председник Комисије Милош Петровић.

У музичком делу програма наступила је Тијана Мачужић, ученица Музичке школе „Стеван Мокрањац“, одсек флаута, у класи професора Невенке Томашевић, уз клавирску пратњу професора Марије Остојић.

 

 

 
 

30.Април 2015.
Донација „Радијатора“ Предшколској установи

Власник предузећа „Радијатор инжењеринг“ Радојко Јанић, градоначелник града Краљева Томислав Илић и директор Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“ Габријела Чмерић потписали су уговор о донацији овог предузећа вртићу у виду опреме за израду котларнице на пелет са котлом на пелет снаге 250 kW, циклоном и системом аутоматског отпрашивања.

Oдлучили смо да вртићу Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, који не ради већ годину и по дана јер нема сопствено централно грејање, донирамо котао од 250 kW на пелет са комплетном опремом. Капацитети вртића су пребукирани и много ће значити да што више наше деце ужива у благодетима вртића. Наши инжењери су испројектовали котао, са аутоматским ложењем, чишћењем и отпрашивањем, по најсавременијој технологији који се уграђује свуда у Европи. Котао је добио све европске цертификате и сматра се еколошким у односу на друге котлове на чврста и течна горива“, рекао је Радојко Јанић, власник породичне фирме „Радијатор инжењеринг“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је захвалио породици Јанић на вредном поклону.

„Вртић ће бити стављен у функцију и почети да ради почетком наредне школске године. Краљево је један од ретких градова који имају донаторе који дарују овакве донације. Надам се да ћемо са „Радијатором“, којем ово није прва донација, сарађивати и даље, али не само када они донирају, већ и у ономе у чему локална самоуправа може да помогне овој фирми“, рекао је градоначелник Краљева.            

Како је истакла директор Предшколске установе Габријела Чмерић, уз речи захвалности, овом донацијом решен је проблем грејања, који је био велика ставка.

„Идемо ка отварању вртића за почетак рада за школску 2015/2016. годину. У припреми је нова кухиња, централна, која би требало да буде комплетирана у вртићу у току маја. Надамо се, уз помоћ локалне самоуправе, да почињемо да радимо наредне школске 2015/2016. године“, изјавила је директор ПУ „Олга Јовичић Рита“.

Вредност донације је 2.677.000 или око 23.000 евра. Како је најављено, у наредних 15-20 дана требало би да буду завршени радови на постављању котла и пратеће опреме, а затим урађена и топла проба. 

 

26.Април 2015.
Дани јоргована - Дефиле Београд

 

            Свечани дефиле - најава манифестације „Дани јоргована“, која ће бити одржана у Краљеву 23. маја, и јубилеја 765 година пријатељских веза Срба и Француза, организован је у Београду. Поворка у част вишевековног пријатељства Срба и Француза кренула је испред Скупштине града Београда предвођена „Урошем и Јеленом“, које су представљали најбољи ученици града Краљева, у кочији и у пратњи витезова.

            У свечаном дефилеу били су и челни људи града Краљева и града Београда – градоначелник Краљева Томислав Илић и председник Скупштине Сретен Јовановић, са другим представницима града и Градске управе, као и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, градски менаџер Горан Весић, секретар Секретаријата за привреду Тијана Маљковић, са својим сарадницима. Манифестацију је подржала и амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро, која је учествовала у дефилеу, као и амбасадори Палестине и Катара. Ту су били и представници дијаспоре југа Француске, из Нице, Кана, Лиона, чланови Завичајног друштва Краљево и Подружнице Друштва у Београду, учесници ОРА, личности из јавног и културног живота Србије и многи други. 

            Ученици краљевачких школа делили су јорговане свима који су се тог 26. априла задесили у Кнез Михаиловој улици и на Калемегдану. Са њима су у поворци јоргована били и витезови, чланови културно-уметничких друштава, плесне групе, глумци, певачи и многи други.

            Свечаном садњом јоргована на зеленој површини између Градске библиотеке града Београда и Амбасаде Републике Француске, и пригодним говорима званичника, подсетило се на 765 година пријатељства српског и француског народа, на љубав српског краља и француске принцезе, којој је он, у знак љубави и поштовања, читаву долину засадио јоргованима.

            Симболично по грану јоргована положили су званичници Краљева и Београда и амбасадорка Француске и представници дијаспоре на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.  

На Калемегдану је Туристичка организација Краљева, са својим сарадницима, представила Краљево на специјалним штандовима. А на позорници је, осим званичних обраћања, изведен и пригодан програм. Београђанима су се представила краљевачка културно-уметничка друштва и певачке групе за неговање изворне српске етно музике – КУД „Карановац“, КУД „Чукојевац“, као и КУД „Зубин Поток“, Певачко друштво „Рибница“, ученици етномузиколошког одсека Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

„Дани јоргована“ биће настављени централном манифестацијом у Краљеву 23. маја, а у циљу равијања још бољих односа Француске и Србије, и у француским градовима Кан, Ница, Лион у јуну.

Ове године, поред досадашњих организатора Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ и града Краљева, у организацију се укључило Министарство спољних послова РС – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, као и Дијаспора Срба са југа Француске. 

 

 

BEOGRAD DEFILE DANI JORGOVANA from zoran ljubojevic on Vimeo.


IZJAVE -SADNJA JORGOVANA 

IZJAVE KALEMEGDAN 

 

 

Такмичење ђака у познавању саобраћајних прописа 

Дана 26.04.2015.године на полигону ОШ ''Димитрије Туцовић'' у Краљеву одржано је градско такмичење ученика од 5. до 8. разреда  основних школа са територије града Краљева. Том приликом је Савет за безбедност саобраћаја града Краљева за све ученике који су учестовали у овом такмичењу обезбедио мајице. Такође су од стране Савета за победничке екипе, као и појединачне победнике обезбеђени флуоресцентни прслуци, као и пригодне награде (кациге за бициклисте, рукавице, наочари, цикломастери, пумпе, ранчеви, предње фарове и сл.). Прво место освојила је ОШ ''Доситеј Обрадовић'' Врба, друго место ОШ ''Петар Николић'' Самаила и треће место ОШ ''Чибуковачки партизани'' Краљево.


                                                                                                                            24.04.2015.

 Конференција за новинаре у Скупштини града Београда

 

Поводом најаве манифестације „Дани јоргована“, дефилеа који ће 26. априла бити одржан у граду Београду, од Скупштине града Београда, Кнез Михаиловом улицом, до Калемегдана, у Скупштини града Београда одржана је конференција за новинаре. О гостовању краљевачких „Дана јоргована“ у главном граду говорили су менаџер града Београда Горан Весић, секретер Секретаријата за привреду града Београда Тијана Маљковић, градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине Краљева Сретен Јовановић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

„Као неко ко је одрастао у Краљеву, ту завршио основну и средњу школу, срећан сам што сам данас овде у прилици да угостим наше госте из Краљева. Ова манифестација није само локална, краљевачка, већ заслужује да буде и манифестација читаве Србије, па и међународна. Београд почиње да живи од туризма и ми као град морамо да уложимо у што више разних манифестација, културних, историјских, конгресних, спортских, како бисмо имали што више туриста. Ова манифестација може да привуче туристе. Зато смо поносни и срећни што ће Београђани моћи да виде дефиле, што ћемо моћи да поредставимо своју богату историју. Она није само подсећање на јорговане, већ на нашу богату историју, наше односе са Француском и наш положај у Европи пре много векова. Надам се да ћемо идуће године наћи начин да један део манифестације буде одржан и у Београду, и да ћемо тако допринети развоју манифестације“, рекао је градски менаџер Весић.

            Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је свима који су допринели да „Дани јоргована“ буду манифестација која прелази границе Србије.

„Ми смо једну историјску причу која се десила пре 765 година приказали кроз културну манифестацију. Позивам да дођете у Краљево, али, наравно, пре тога на манифестацију овде у Београду“, рекао је градоначелник Краљева истакавши традиционално краљевачко гостопримство, које је показано и приликом Дејвис купа.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић изразио је задовољство што је званично започела реализација пројекта који повезује нашу историју, представља нас, ко смо, шта смо, одакле смо.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић захвалио је свима који су учествовали у овогодишњој организацији „Дана јоргована“ истакавши да Рашки округ има највише потенцијала у Србији за развој духовног туризма, бањског, спортског, туризма етно села. Он је посебно осврнуо на бројне манастире, које годишње посећује изразито велики број домаћих и страних туриста, бање које су већ познате, али и оне неексплоатисане, планинске центре, етно села.

„Наша жеља је да кроз манифестације као што су „Дани јоргована“ привучемо што већи број гостију, направимо препознатљив бренд у Србији, као што је културна манифестација којом ћемо представити историјску традицију живота у Србији. У жељи да покренемо туризам у Рашком округу, поставили смо пројекат Краљевграда. Кроз тај град-хотел, са етно ресторанима, ризницама, позориштима, амфитеатрима привукли бисмо госте које бисмо могли да одведемо до Врњачке Бање, Копаоника, Гоча, у етно села, да упознају централну Србију. Туризам је најпрофитабилнија делатност, коју, ако покренемо, покренућемо и привреду. Надам се да ћемо се видети следеће године у Београду, а ја вас позивам да 23. маја будете наши гости, уживате у „Данима јоргована“ и видите шта Краљево може и има“, поручио је начелник Рапког округа Небојша Симовић.

Дефиле у Београду заказан је за 11.00 часова испред Скупштине града Београда. Колона, у којој ће се налазити представници Краљева и Београда, званичници, дипломате, представници дијаспоре југа Француске, краљевачка културно-уметничка друштва, ученици краљевачких школа, витезови, плесне групе и многи други, предвођена кочијама, Кнез Михаиловом улицом, стићи ће до Калемегдана, где ће бити изведен пригодан програм. Предвиђена је и садња јоргована на платоу између Библиотеке града Београда и Амбасаде Републике Француске, као и полагање цвећа на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

Овај дефиле најава је централне манифестације која ће 23. маја бити одржана у Краљеву.  

 

 

23.Април 2015.
Самит градоначелника градова централне и југоисточне Европе

У београдском Центру Сава је, поздравним говором градоначелника Београда Синише Малог, почео Самит градоначелника градова централне и југоисточне Европе, који се у престоници Србије одржава у организацији Града Београда, а у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД).
Српска престоница угостила је лидере 13 градова централне и југоисто
чне Европе, као и високе представнике Европске уније, међународних институција, дипломатског кора и привреде, по позиву на учешће и један број градоначелника и председника општина међу којима је био и градоначелник града Краљева Томислав Илић. Присутни су били и градски архитекти, урбанисти и директори јавних предузећа.
Самит, који је званично отворио премијер Србије Александар Вучић, ће се одвијати кроз неколико панела, један од њих ће бити посвећен европским интеграцијама, док ће на осталима бити речи о функционисању главних градова, изазовима са којима се сусрећу, финансирању великих инфраструктурних пројеката, повећању енергетске ефикасности...
О
рганизовани су  и панели градоначелника, који ће разменити искуства о темама које су важне за градове на чијем су челу, а где ће градоначелник Београда Синиша Мали, између осталог, представити "Београд на води", али и друге пројекте значајне за развој града.
На самиту учествују градоначелници Љубљане, Загреба, Сарајева, Скопља и Подгорице.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     

23.Април 2015.
Донација за магнетну резонанцу

Почасни грађанин и донатор града Краљева Миломир Главчић још једну велику донацију даривао је грађанима Краљева, али и читавог Рашког округа. На посебан наменски рачун уплатио је 547.000 евра за куповину магнетне резонанце – првобитно планираних и обећаних пола милиона евра, али и додатних 47.000 евра да би се набавило све неопходно. Како је на конференцији организованој тим поводом најављено, апарат би требало да буде у функцији за 120 дана.
Уговор о куповини и испоруци апарата потписали су заступник донатора, његов рођак Радоје Главчић, и директор Опште болнице „Студеница“ Краљево Зоран Мрвић. Трећи потписник је фирма „Сименс“, произвођач апарата. 

Начелник Рашког управног округа
Небојша Симовић подсетио је да је Миломир Главчић одлучио да донира новац за набавку магнетне резонанце након што је чуо да је град планирао донаторску вечеру како би прикупио новац за куповину апарата, којег нема у целом Рашком округу. Он је захвалио Миломиру Главчићу на томе што је уплатио пун износ потребан за апарат и комплетну пропратну опрему. Како је навео, то је друга донација Главчића за Рашки округ у последњих неколико дана. Овај хумани човек дао је 30.000 евра за набавку потпуно опремљеног санитетског теренског возила за Дом здравља у Рашки.
Данашњи дан је добар за Краљево. Пре неки дан Нови Пазар је добио већу донацију од наше, али су иза ње стајале државе. Овде се један велики човек показао као једна велика држава“, рекао је Симовић и додао да ће пригодно трајно обележје на посебном месту у граду Краљеву бити посвећено нашем великом донатору, нашем пријатељу Главчићу.
Радоје
Главчић, „амбасадор“ свог стрица, истакао је колики је Миломир патриота и колико воли Србе и Србију. У писму које је упутио синовцу, рекао је да је живео у страху да га његове године не спрече да испуни обећање и задужио супругу да, ако му се нешто деси, она пошаље новац. Након што је уплатио цео износ, каже Радоје, са супругом је отишао на ручак да прославе што су помогли Србији. Он је, у име целе Србије, захвалио и стрицу и његовој супрузи Италијанки, на свему што раде за Србију.
Краљевачки новинар Мирољуб Дугалић скренуо је пажњу на то како Радоје Главчић
кроз шалу одобрава нову донацију вредности, практично, једног стана. Главчић се нашалио на рачун тога што „није направљена добра пословна процена“, па је граду зафалило 47.000 евра, које је, будући да је Дугалић посредовао и „погрешио у процени вредности апарата“, позајмио новинару да уплати граду, а затим рекао како и тај износ донира.   

Према речима директора краљевачке Опште болнице „Студеница“ Зорана Мрвића, апарат који ће бити купљен је тзв. магнетомесенса - новији серијски производ, са пратећом опремом, за сва снимања. Од донираног новца биће опремљена комплетна соба тзв. кавез за заштиту од зрачења, техничка соба и соба за лекаре. Апарат, који, како наводи Мрвић, до сада није постојао на теренима у државно сектору, значиће много становницима Рашког округа, али и дела Расинског и Моравичког. Капацитет апарата, који задовољава све модерне захтеве за дијагностику, јесте 60 пацијената дневно. Будући да је тежи од пет тона, биће смештен у приземљу Хируршког блока, у за то посебно уређеном делу.

 

 

 

 

 

Дан војске Србије                                                                           23.04.2015.Поводом обележавања 23. априла, Дана Војске Србије, представници Војске и града Краљева положили су цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године. У име Војске, венац су положили припадници Друге бригаде КоВ, предвођени замеником команданта Жељком Кузмановићем. Као представник града Краљева, венац је положио заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић. Полагању је присуствовао Почасни вод Друге бригаде Копнене војске и шири колегијум команданата Друге бригаде Ков.

Након тога, у касарни у Рибници организована је војна свечаност, а у вечерњим часовима, у Дому Војске Србије, пригодан културно-уметнички програм.

            Војска Србије свој дан обележава у знак сећања на исти датум када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

 

 
 Кзн „Дани јоргована                                                 23.04.2015.

 

Поводом традиционалне манифестације „Дани јоргована“, која се ове године одржава 23. пут, али у ширим размерама него до сада, одржана је конференција за новинаре како би организатори најавили предстојећа дешавања.

Председник Удружења српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска Милан Глишовић подсетио је на то да је пријатељство српског и француског народа 1250. године крунисано браком француске принцезе Јелене Анжујске и српског краља Уроша Првог, родитеља српских владара Драгутина и Мулитина. Како је истакао, ове године је Министарство спољних послова Републике Србије, у жељи да подигне на виши ниво сарадњу Србије и Француске, иницирало да се Дани јоргована“, названи Мостови сарадње Србије и Француске  кроз векове, обележе не само у Краљеву, већ и у Београду, али и француским градовима Лиону, Ници, Кану.

„Много се учинило на унапређењу српско-француских односа. И стари народи су имали своје Јелене, а међу српским Јеленама била је и остала само Јелена Анжујска, жена краља Уроша Првог. Ове године обележавамо јубилеј - 765 година. У Краљеву, Долини векова, долини јоргована, све до Брњака на Косову засађени су јорговани у част Јелене Анжујске. Ове године у томе су учествовали и Краљевчани, Рашчани, Чачани, Милановчани, људи са Косова.... У недељу, 26. априла, Краљево ће бити представљено у Београду – и туристима, и Београђанима“, рекао је Милан Глишовић, идејни творац манифестације.  

Председник Скупштине града Краљева и потпредседник Организационог одбора Сретен Јовановић захвалио је Милану Глишовићу на свему што чини дуже од две деценије на организовању „Дана јоргована“. Према његовим речима, град Краљево је до сада помагао, а ове године се укључила и Република Србија. Овај међународни пројекат, како је објаснио, биће реализован у више делова. Он је подсетио на то да је 5. марта први јоргован засадио најбољи тенисер света Новак Ђоковић, затим је, на имендан града - 19. априла, организована акција сађења јоргована „Мој јоргован за мој град“, а у недељу ће бити и дефиле, као најава манифестације „Дани јоргована“, у Београду. У Краљеву ће од 23. до 25. маја бити организовани, између осталог, и колективно венчање, спектакл са пуно учесника.

Биће то велика туристичка, историјска презентација Краљева кроз Дане јоргована, кроз оно што су нам оставили Јелена Анжујска и Урош Први. Ово је догађај не само за град, већ и за цео регион. Српски народ и у данашњим тешким данима не заборавља своју историју, наслеђе својих предака. Морамо да допринесемо да све буде боље и да наслеђе преносимо даље на наредне генерације“, рекао је Сретен Јовановић.

Према речима секретара Организационог одбора Милоша Милишића, саветника градоначелника за културу, ретки су делови света који имају тако богату прошлост као овај крај око Краљева. Захваливши свима који помажу да се ова манифестација што боље организује и бројним спонзорима, он је истакао да се град придружује Министарству спољних послова које жели да подигне односе са Француском на виши ниво и очекује да ће то што се сада ради имати свој резултат у привредној, културној, спортској сарадњи.

Потпредседник Друштва „Света Јелена Анжујска“ Радован Пековић истакао је значај тога што су се многи укључили у организацију – град Краљево, Рашки округ, Министарство спољних послова, Удружење завичајаца и Краљевчана у Београду, Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске и многи други. Како је истакао, манифестација у Београду ће презентовати све лепоте кроз које су прожете и култура, историја, духовност, традиција, љубав, романтика, туризам... У дефилеу улицама Београда, од Скупштине града, Кнез Михаиловом, до Калемегдана и Споменика захвалности Француској, биће 200-300 углавном младих из културно-уметничких друштава, школа, удружења, али и званичних представника Краљева и Београда, амбасада, Министарства. Краљево ће се тог дана представити кроз музику, песму, игру, туристичку понуду.

Осим тога, према речима директора ОШ „Вук Караџић, члана Организационог одбора Биљане Барловац, расписан је литерарни конкурс на тему „Јоргован љубави у Долини векова и краљева“, а писци два најбоља рада требало би да буду награђени путом у Француску. Деца краљевачких школа су, осим у садњи јоргована, учествовала и у снимању спота за „Дане јоргована“, а биће и на дефилеу у Београду.

Краљ и краљица овогодишњих „Дана јоргована“ су ученици краљевачке Гимназије.
 

 

Енергетска ефикасност у сектору зградарства                  22.04.2015.

 

Град Краљево већ трећу годину активно учествује у програму спровођења мера и активности на повећању енергетске ефикасности у сектору зградарства, а у склопу програмских активности које реализују ГИЗ (DeutscheGesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH - GIZ), Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарство енергетике РепубликеСрбије.
Због постигнутих резултата, град Краљево је изабран као једна од четири локалне самоуправе (Краљево, Врбас, Пирот и Кучево) да, као гост ГИЗ-а, презентује постигнуте резултате на Другом међународном сајму и конференцији о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности "RENEXPO" Western Balkans одржаном у Београду 22. и 23.04.2015.
Презентацију је припремио и у име града Краљева одржао Александар Аврамовић, дипл. инж. арх, а том приликом је граду Краљеву уручена и Захвалница ГИЗ-а за постигнуте резултате и сарадњу, коју је у име града Краљева примио заменик градоначелника Милун Јовановић.

 
    
                    

  


21.Април 2015.
Састанак са завичајцима

У организацији београдске подружнице Завичајног друштва „Краљево“  данас је у Београду уприличена  презентација Планова развоја града на Ибру и Програма рада Дирекције за планирање и изградњу „Краљево“ у 2015.години.Био је то надасве необичан и занимљив састанак на коме су они који су већи део свог живота провели ван Крајева имали прилике да , из прве руке , сазнају шта се ради и шта се планира да се ради у граду њиховог детињства и ране младости.Тема и њени презентери ( заменик градоначелника Милун Јовановић и директор Дирекције Ненад Нерић) привукли су велику пажњу окупљених завичајаца међу којима је било и времешних старина али и врло младих и образованих краљевчана који живе и раде у главном граду. Присутни су били пријатно изненађени чињеницом да  краљевачка Дирекција за планирање и изградњу, броји само  65 запослених од којих је 58,2 % са високом стручном спремом и 11,9 % са вишом а да инжињери и архитекте располажу свим лиценцама што омогућава да дирекција може  самостално да реализује најзахтевније планске докумете попут генералних  и детаљних урбанистичких планова.Иако су везе присутних са Краљевом , на разне начине живе и континуиране , многи су , ипак,остали пријатно изненађени саопштеним податцима о новосаграђеним, капиталним, објектима у последњих пет-шест година.Мало је градова у Србији који се могу похвалити да су у годинама  трајања економске кризе успели да саграде објекте попут  нове хале спортова површине пеко 9000 метара квадратних, два нова моста на Ибру дуга по двестотинак метара, обалоутврду- кеј на левој обали Ибра у дужини од 1,5 километара, градски кеј крај Ибра , неколико нових, модерних саобраћајница , и низ других, мањх по вредности али не и мањих по значају, инфраструктурних објеката.И све то ,углавном, средствима из градског буџета који се  , годинама уназад,  креће око тридесетак милиона евра. Изграђено а и планови за нове садржаје ,  најчешће , остају у сенци информација о престанку рада великих индустриских предузећа као што су „Магнохром“,  „Фабрика Вагона“, „Јасен“, „Аутотранспорт“....великом броју избеглица и интерно расељених лица (тренутно их је око 20 000), 13500 незапослених на евиденцији Националне службе запошљавања, земљотресу, поплавама...Ако таквим показатељима  додамо да је Краљево  и град значајних спортских и културних манифестација и институција попут недавно одржаног „Дејвис купа“ или светског и европског првенства у кајаку на дивљим водама,или „ЈаззИбар“-а, или „ Веселог спуста“,или  „Дана преображења“ само ћемо  унети додатне, збуњујуће , коцкице   у  мозаик опште слике града.Стога не чуди,како рече један од учесника скупа , да је општа , махом медиски креирана , слика о граду на Ибру збуњујућа па ,чешће, и негативна иако то ,у поређењу са многим другим ,сличним, градовима не би требало да буде.Најбоље су то рекли краљевчани, завичајци који и сами , доласком у свој родни град, најпре уочавају оне лоше ствари попут, рецимо , проблема са паркирањем а оне, пак , друге , добре , прихватају као нормалне.Или када се ,у данима између два доласка у Краљево, ослањају само на извештавање , већине , медија који , по правилу , зарад тиража и гледаности, предност дају информацијама са негативним преџнаком.Зато су малте не сви учесници скупа имали пуно разумевање за предлог Петра Славковића ,можда најмлађег учесника скупа , о неопходности осмишљеног и мултидисциплинарно креативног брендирања Краљева што је , само један, од предлога који је упућен руководству града.

 
 
 

19.Април 2015.
Мој јоргован за мој град

У склопу манифестације „Дани јоргована“, која се традиционално одржава у нашем граду већ 22 године, у недељу, 19. априла, испред нове хале спортова, садњом јоргована, започета је акција „Мој јоргован за мој град“, која ће трајати током целе године. Ова акција организована је на имендан града Краљева, који се обележава на дан када је краљ Милан Први Обреновић - 19. априла 1882. године, својеручно исписао решење, услишивши молбу представништва општине Карановац да им место, зато што му је име турско, назове Краљево.

Овогодишња манифестација „Дани јоргована“ оживљава сећање на 765 година савезничких веза Срба и Француза и брака француске принцезе Јелене Анжујске и српског краља Уроша Првог. Манифестација негује културу сећања на традицију пријатељских и савезничких веза Србије и Француске дужу од седам векова, на српског краља Урош I, који је својој Јелени засадио долину јоргована у знак љубави и поштовања.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, у име Одбора за обележавање „Дана јоргована“, поздравио је све учеснике акције. Он је истакао да је, осим жеље да улепшамо свој град садњом јоргована, намера и да се, организовањем акције, очува традиција и историја. Како је најавио потпредседник Одбора, на месту на коме су засађени ови јорговани планирана је изградња Парка јоргована.

Јорговане су, на том месту, засадили председник Удружења „Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине Сретен Јовановић и други. Акцији су се придружиле краљевачке школе, ученици Шумарске школе, СВЕБОР дружина Свети кнез Лазар, удружење „Србија за младе“, учесници Омладинске радне акције, гости из околних села и градова и многи други.

Идејни творац манифестације Милан Глишовић је подсетио на вековно пријатељство српског и француског народа.

„Седам и по векова прошло је откако је француска принцеза Јелена Анжујска стигла у Србију и удала са за краља Уроша Првог, са којим је изродила знамените српске краљеве Милутина и Драгутина. Векови су прохујали и ми данас обележавамо седам и по векова српско-француског пријатељства. Ова два народа спојила је и култура, и Први светски рат, и многи други догађаји у којима су Срби и Французи ковали пријатељство које траје до данашњих дана“, рекао је Глишовић.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је значај манифестације „Дани јоргована“ за град Краљево, будући да обележавамо 765 година пријатељства са Французима. Према његовим речима, ово је потенцијал за развој, пре свега, верског, али и других грана туризма. Градоначелник је искористио прилику да суграђанима честита имендан и подсетио да је започела не само акција садње јоргована, већ и чишћења и сређивања града.

У организацију манифестације „Дани јоргована“ ове године укључени су и Министарство спољних послова Републике Србије – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, Амбасада Републике Француске и Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске.

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, манифестација је превазишла међународне оквире, будући да ће бити обележена и у француским градовима.

„Читав округ има интереса да оваквим туристичким манифестацијама подигне потенцијале туризма. Укључене су и Рашка и Врњачка Бања, а покушаћемо и да брендирамо ову своју манифестацију. Ранијих година је обележавање било скромније, а сада имамо прилику да са Министарством спољних послова покушамо да „Дане јоргована“ прикажемо као бренд Србије, да буде препознатљив како за Краљево, тако и за Србију. Туризам је најпорофитабилнија грана, окупићемо много људи и, надам се, отворити једну нову причу која ће бити препознатљива“, изјавио је начелник Рашког округа.

Акција садње јоргована настављена је током дана, тако да су и приступница новом мосту, прилаз средњовековном граду Магличу и дворишта школа обогаћени младицама јоргована. Радници краљевачког ЈКП „Чистоћа“, који су у оквиру својих редовних активности већ посадили више стотина садница јоргована, помогли су и у овој акцији.


 
 
 
 
 
 
 

17.Април 2015.
Агенција за безбедност саобраћаја у Краљеву

У оквиру својих активности, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије наставља јачање сарадње са локалним самоуправама. Представници Агенције посетили су и наш град, представивши едукативно-промотивне садржаје за децу и младе.

            У Основној школи „IV краљевачки батаљон“, са предшколцима и првацима дружио се Пажљивко, маскота Агенције за безбедност саобраћаја РС, који је са ђацима причао о понашању у саобраћају. Посебан нагласак стављен је на правилно понашање од куће до школе. Малишани су од представника Агенције, након представе, добили симболичне поклоне.

У склопу  пројектних активности које се реализују уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Савета за безбедност града Шапца и Агенције за безбедност саобраћаја, у ЕСТШ „Никола Тесла“, ученици средњих школа присуствовали су предавању на тему „Још увек возим“, које је организовао Савез параплегичара и квадриплегичара Србије. Циљ предавања био је да се младима укаже на проблеме и последице саобраћајних незгода, које настају због непоштовања прописа, пребрзе вожње, као и под дејством алкохола.

Према речима представника Савеза параплегичара и квадриплегичара Славише Савића, који је и сам био жртва саобраћајне незгоде, откада је везан за колица, овај програм је намењен првенствено младима, од 17 до 22 године.

„Желимо да, кроз искуства лица која су имала саобраћајне незгоде, могућност дешавања саобраћајних незгода приближимо младима и дамо квалитетне савете како да  безбедно учествују у саобраћају“, рекао је Савић, уз поруку младима „Возите безбедно! Младост, а не лудост!“.

 Након тога је организован и састанак са члановима Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, на коме је било речи о стању безбедности саобраћаја на територији града Краљева, активностима Савета, проблемима и ограничењима у раду. Настојања су да сарадња Агенције са локалним самоуправама буде још интензивнија, кроз заједничку организацију и реализацију превентивних активности, подршку стратешких докумената за будућност, дефинисање мера за  подизање нивоа безбедности у саобраћају. Крајњи циљ је, како је истакнуто, изградња стабилних система безбедности саобраћаја на локалном новоу.

 
17.Април 2015.
Седница Градског већа града Краљева
Данас је одржана 26. седница Градског већа града Краљева, којом је председавао градоначелник
града Краљева Томислав Илић.


16.Април 2015.
Вежи појас, сачувај живот

У оквиру промотивно-едукативних активности, чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева спровели су данас акцију под називом „Вежи појас, сачувај живот“.

У анкети спроведеној током израде Стратегије безбедности саобраћаја за град Краљево, у којој су проверавани ставови возача у вези са коришћењем сигурносног појаса, уочене су значајне разлике у ставовима возача у Краљеву и Србији. На локалним путевима седам одсто возача у Србији никада не користи сигурносни појас, док је понашање возача у Краљеву на овој категорији путева небезбедније - 21 одсто возача никада не користи сигурносни појас.

Да би утицао на свест суграђана у вези са овако неповољним ставом према коришћењу сигурносног појаса у аутомобилу, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању усмерну ка возачима и њиховим сапутницима на локалним путевима и градским улицама, током које едукативним флајерима и адекватним пропагадним материјалом чланови указују на очигледне предности коришћења сигурносног појаса у возилу. Данас је акција, у сарадњи са саобраћајном полицијом Полицијске управе Краљево, организована у Жичкој улици.

Ненад Марковић, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, истакао је да Савет за безбедност саобраћаја ради на томе да се у Краљеву повећа проценат везивања појаса.

Централни акценат Агенције за безбедност саобраћаја је на везивању појаса и смањењу броја возача под дејством алкохола, што смо већ започели на локалном нивоу. Циљ ове акције је да се повећа проценат везивања појаса. Ово су превентивне активности, затим долазе репресивне методе. Појас је елемент пасивне безбедности у саобраћају, служи да, када се већ догоди незгода, смањи, ублажи последице. Савет за безбедност саобраћаја града Краљева ће наставити ове активности, тако да се надам да ћемо на крају године имати боље индикаторе безбедности везане за употребу појасева у Краљеву, изјавио је Марковић.

Он је најавио и нову акцију већ за сутрадан - гостовање Агенције за безбедност саобраћаја у граду Краљеву, са програмима за предшколце и прваке,  али и средњошколце, као и састанак са члановима Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.

 


  

  

15.Април 2015.
Седница Скупштине града Краљева
Данас је почела седница Скупштине града Краљева.

 


14.Април 2015.
Донација апарата за мужу

У оквиру програма Европске уније за помоћ поплављеном подручју у Србији, у току  испорука апарата за мужу за мала пољопривредана домаћинства , која  су претрпела штету у мајским поплавама 2014.које су погодиле Град Краљево.

Имајући у виду свеобухватан систем подршке који се пружа, мали пољопривредници  који су претрпели штету у мајским  поплавамаврло брзо ће бити у стању да поврате пун обим своје предходне пољопривредене активности.
Укупна број малих пољопривредних домаћинстава који је преузео јесте 6  и преузели су ову компоненту програма износи око 9.000 евра.
Посебно треба нагласити да је један апарат за мужу преузела и породица Раденковић
из Лађеваца .
Град Краљево све  активности реализују се у складу са усвојеном европском методологијом и у сарадњи са представницима ЕУ

Апарати за мужу имају следеће крактеристике:

  Вакум пумпа капацитета 50 kPa 150-200 литара

◊ Пумпа ротациона, 1.500 обртаја у минути, 220-230 V/50 Hz

◊ Запремина канте 20-30 литара од нерђајућег материјала

◊ Музилица има и пулсатор, 60 обртаја у минути и  4 прикључка за музу