Одштампај Пошаљи
Вести
28.Јануар 2015.
Донација ХЕЛП-а
У оквиру програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, организација ХЕЛП је започела испоруку уређаја породицама чији су домови обновљени средствима ЕУ у граду Краљеву. Испоруци су присуствовали градоначелник града Краљева Томислав Илић и његов заменик Милун Јовановић и заменик координатора ХЕЛП-а за Србију Ана Молнар.

Домаћинство незапосленог Милана Неговановића, самохраног родитеља који живи са два малолетна сина, у Адранима, обновљено средствима ЕУ у овом програму помоћи поплављеним подручјима у Србији, данас је добило шпорет, машину за прање веша, комбиновани фрижидер и бојлер.

            „Нама је посебно задовољство да у оквиру пројекта ЕУ помогнемо подручјима поплављеним у мају прошле године. Реконструисано је 18 кућа, почели смо испоруку уређаја и намештаја за 20 породица, а до краја фебруара почеће испорука 38 грантова за микро и мале бизнисе и пољопривреднике. Надамо се да смо овим својим радом успели да помогнемо да се живот у Краљеву нормализује и да се сви врате редовним активностима и поврате редовне изворе прихода“, изјавила је Ана Молнар, заменик координатора ХЕЛП-а у Србији.

Укупан износ помоћи ЕУ реализоване у граду Краљеву преко ХЕЛП-а износи 197.000 евра. 

Градоначелник града Краљева захвалио је донатору, хумнанитарној организацији ХЕЛП, која је помогла нашим суграђанима којима су мајске поплаве нанеле штете. Он је истакао и дугогодишњу сарадњу односно помоћ коју ова хуманитарна организација пружа граду Краљеву непрекидно, не само у елементарним непогодама.

Још три породице чија су домаћинства обновљена средствима ЕУ добила су помоћ у виду намештаја и беле технике.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине/града који су највише погођени поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), организације ХЕЛП и ASB, и Дански савет за избеглице (DRC) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 
 

27.Јануар 2015.
Амбасадор Норвешке у посети Краљеву
Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг посетио је Краљево. Повод је био завршетак пројекта који је Амбасада Краљевине Норвешке одобрила граду Краљеву - „Санирање последица од поплава на нерегулисаном делу реке Рибнице у Краљеву“. Пројекат се односи на извођење радова на санацији и реконструкцији обалоутврде реке Рибнице ради отклањања опасности у погледу стабилности моста на овој реци и обезбеђивању обале реке од даљег урушавања, све ради отклањања последица штете настале услед поплава и обезбеђивања сигурности грађана.

Амбасадор, у пратњи супруге и саветника Уроша Ћулибрка, најпре се састао са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима, а затим обишао и локацију на којој је реализован пројекат.

„Драго ми је да сам данас овде и да могу да видим резултате пројекта за који је норвешка амбасада дала новац. Норвешка је дала око 5,5 милиона евра за подршку разних пројеката у вези са поплавама и рехабилитацију после поплава. Запослени у амбасади који су били на овој локацији били су веома задовољни техничким могућностима и компетентношћу запослених у граду Краљеву који су спровели овај пројекат. Имали смо добру сарадњу са градом Краљевом. Пројекат је био јако добро припремљен и, колико мкогу да кажем као лаик, веома је добро изведен“, рекао је амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадору на овој помоћи.

„Надам се да то неће бити једини пројекат који ћемо заједно урадити, сигурно ћемо наставити сарадњу са Владом Краљевине Норвешке и Амбасадом у Србији. Од великог броја пројеката који аплицирају ка норвешкој влади, око седам одсто прође. Ми смо управо лобирали да нам помогну и за друге пројекте“, рекао је градоначелник Илић.

Урађено је око 100 метара, висина зида је од два до шест метара, а и мост је утврђен јер је бујица током поплава однела земљу око стубова. Према речима заменика градоначелника Милуна Јовановића, град ће, у складу са могућностима и пројектима који већ постоје код Дирекције за планирање и изградњу, радити обалоутврду у целом делу, око 4,5 км.

Укупна вредност овог пројекта је око 50.000 евра. Донација амбасаде Норвешке је око 80, а града Краљева око 20 одсто. Партнер у пројекту било је ЈКП „Путеви“, које је радове извело за око три месеца, у предвиђеном року.

Како је навео амбасадор, Норвешка даје Србији око 10 милиона евра помоћи годишње. Прошле године, од 5,5 милиона евра датих после поплава, око четири је отишло у фонд Владе којим управља УНОПС, организација УН која координира тим средствима, и он углавном иде за рехабилитацију и санацију јавних објеката, школа, вртића, библиотека. Око 500-600.000 евра је отишло преко организација цивилног друштва или директно преко општина, као у граду Краљеву. Око 700-800.000 евра потрошено је на хигијенске пакете, храну и сличну врсту помоћи.

            Приликом посете Краљеву, Његову екселенцију амбасадора Краљевине Норвешке Нилса Рагнара Камсвага угостио је Његово преосвештенство епископ жички Јустин у владичанском дому, амбасадор је затим посетио и манастир Жичу и у Народном музеју Краљево обишао сталну поставку и изложбу владике Јустина. 27.Јануар 2015.Додела књига најбољим ученицима
                                        26.01.2015.

 

 

Традиционално, сваке године уочи Светог Саве, град Краљево додељује књиге најбољим ученицима основних и средњих школа. Ове године уручено је 35 књига. Међу добитницима је био и најбољи полазник основног образовања одраслих, као и најбољи ђак смештен у краљевачком Дому ученика.

Поред градоначелника града Краљева Томислава Илића, књиге су уручили и заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћник градоначелника Вукман Ракочевич и члан Градског већа града Краљева Миша Милосављевић.

            „Дајемо им управо књиге јер су оне симбол знања. Надамо се да ће ученици успех који су показали у основној и средњој школи показати и на факултетима и у даљем школовању, а ми ћемо се свакако трудити да обезбедимо услове да се врате у Краљево“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Свечаност је пратио и краћи музички програм за који су били задужени ученици завршног разреда средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Руску песму Комаровског извела је, на виолини, Ивана Драгањац, уз клавирску сарадњу Сузане Сајић. Дејана Радановић је на хармоници извела композицију Јесењи пејзажи 6. став, аутора Кусјакова, а Мина Ћурчић је на клавиру одсвирала Григ оп. 73 – Етида бр. 5 ф мол.

Списак најбољих ђака


 
 
 

 

 

Рукометни савез Србије                                                           22.01.2015.

 

 

Краљево ће бити домаћин квалификационе утакмице за Европско првенство за мушкарце у Пољској, између Србије и Израела, и првог бараж меча за учешће на Светском првенству у Данкој рукометашица Србије и Румуније. То су данас договорили челни људи Рукометног савеза Србије, који су се састали са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем. Предвиђено је да утакмице буду игране у новој хали спортова – рукометашице 6. или 7. јуна, а рукометаши 13. или 14. јуна ове године.

Рукометне репрезентације Србије први пут ће наступити у Краљеву, а из РСС се надају да ће атмосфера бити добра и допринети њиховој победи.

„Изузетно сам задовољан што ће наше рукометне селекције играти и у Вашем граду и да ће грађани Краљева и околине имати прилике да виде и поздраве асове попут Момира Илића, Дарка Станића, Марка Вујина, Андрее Лекић, Сање Дамњановић и других рукометних имена. Мислим да ћемо имати пуну подршку и града Краљева и Рашког округа, наших рукометних људи, и да ћемо направити два сусрета уз пуне дворане и надам се нашој победи“, истакао је Божидар Ђурковић, генерални секретар Рукометног савеза Србије, и додао: „Сигуран сам да ће бити пуне дворане. Мечеви ће бити хуманитарног карактера, а приход ће ићи за набавку магнетне резонанце.

Прдставници РСС, како кажу, размишљају да и финале купа за мушкарце организују у Краљеву. Намера им је да клубовима у Краљеву помогну да ојачају и да евентуално Краљево добије суперлигаша у мушкој конкуренцији.

„Задовољан сам што ће Краљево коначно да се врати на старе стазе што је некада било и биће поново град спорта. Ове године биће доста спортских дешавања - тенис, стрељаштво, рукомет, кошарка, тако да ћемо халу максимално искористити. Надам да ће и други спортови доћи овде у Краљево и да ћемо организовати још већи број спортских такмичења“, рекао је Томислав Илић, градоначелник града Краљева, захваливши људима из РСС.

„Морам да покажем своје задовољство што смо данас били домаћини Рукометном савезу. Договорили смо се да организујемо две утакмице које ће имати хуманитарни карактер. Најбитније је што смо причали да обезбедимо магнетну резонанцу за наше грађане, будући да је нема у распону од 140 км. Цена карата ће бити симболична. Спорт није само спорт, већ привредна грана која може бити јако профитабилна, која ће довести много људи у Краљево. Надам се да ћемо после спорта покренути и туризам, привреду. Главна порука је да што више људи посети Краљево, да будемо добри домаћини и да спорт постане део нашег живота. Ако се вратимо спорту, вратићемо се здравом животу“, истакао је Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа.

Председник Рукометног савеза Рашког округа Драган Симовић захвалио је свима, изразивши наду да ће и један од краљевачких клубова у будућности играти Супер лигу.

Гости су домаћинима поклонили официјелне дресове репрезентације Србије са њиховим именима.

 


Министар Вулин у Краљеву                                                                         21.01.2015.

 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин посетио је Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи, где је отворио реконструисану кухињу и нову трпезарију. Ресорно министарство је у ову установу током прошле године инвестирало 17,5 милиона динара, а за реновирање кухиње и доградњу трпезарије осам милиона динара. Министар је истакао да Министарство неће штедети на стандарду корисника оваквих центара и да нису прављене уштеде на социјалним давањима, већ је повећан обим  капиталних инвестиција у инфраструктуру.  

Како је објаснила директор Геронтолошког центра Светлана Радисављевић, овим инвестицијама испуњени су сви стандарди за добијање лиценце.  

Након посете Геронтолошком центру, министар Вулин се састао и са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем. Састанку су присуствовали и директор Центра за социјални рад Краљево Светлана Дражовић, директор краљевачке Филијале НСЗ Снежана Прелић, директор филијале ПИО Дејан Срећковић, начелник Инспекције рада за Рашки округ Милеса Ћиревић и други.

Након састанка, министар је, посебно се осврнувши на раднике Фабрике вагона, изјавио:

„Ми смо ту да се упознамо са проблемима и на конкретан начин их решавамо. Посебно смо разговарали о социјалном програму за вагонку, посебно смо разговарали уопште о социјалном програму. Грeшка односно кривица зашто ФВК није ушла у социјални програм у 2014. jе искључиво да пословодства фирме. Предузеће, посебно сам се распитао о томе, после разговора са представницима локалне самоуправе и округа, није доставило документацију у року и на прописаном обрасцу. Послали су само анкетне листиће које су попунили радници. То није социјални програм. И зато су одбијени. Сви су били упозорени на рокове, на форму. Контактирао сам са Министарством привреде, које је надлежно, и министром Сертићем – ниједан радник не сме да остане на улици. За сваког ће бити обезбеђен социјални програм у складу са правилима која ће важити 2015. године. Пословодство ће морати да се обрати на одговарајући начин, да да одговарајући програм, поштује закон. Не желим да радници страдају, да испаштају, зато ћемо учинити све да се у најкраћем могућем року овај проблем реши.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је министру на посети изразивши наду да се да су много тога решили, будући да је одржан састанак о горућим проблемима у Краљеву.

„Пре свега мислим на раднике Фабрике вагона. Уз нашу асистенцију, и министар је вољан да се то питање реши. Одржан је и састанак са директорима, на коме је поменуто да је 175 људи запослено самофинансирањем. Надам се да неће бити социјалних тензија и да ћемо много више на други начин сарађивати“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић посету такође сматра конструктивном.

„Причали смо и о темамама које цео округ занимају, проблемима који прате и Рашки округ и сам град Краљево – о неизбежном питању инвестиција, запошљавању радника, јер све то онда прати и незапосленост и социјалне проблеме и оно што мучи сваког грађанина појединачно. Знамо да ће 2015. бити врло тешка у сваком погледу. Данас смо причали о проблему ФВК, свакако имамо намеру да решавамо и проблем „Аутотранспорта“, знамо да има проблема и у другим фирмама. Покушаћемо заједно са Министарством, Владом РС, на челу са премијером, да будемо увек на задатку и надам се да ћемо успети да их успешно решимо све проблеме“, истакао је начелникн РУО Небојша Симовић.


 

Отворена Канцеларија за комуникацију грађана са народним посланицима          
                                                                                                 
                                                                                                     21.01.2015.

 

 

Истраживање од пре пар година је показало да само 13 одсто грађана познаје посланике из свог места. Народни посланици из Краљева одлучили су да то промене, да се удруже и оснују прву Канцеларију народних посланика у нашем граду, истакао је менаџер Канцеларије Предраг Терзић приликом отварања.

„Канцеларија пружа помоћ грађанима у комуникацији са народним посланицима зарад решавања њихових животних проблема и проблема града у целини. Међутим, у овој канцеларији и народни посланици могу договарати заједничке стратегије рада и деловања, заједничке стратегије лобирања према републичким органима. Оснивање Канцеларије не представља увећање државне управе јер сви овде волонтирају. Ми смо се овде скупили да бисмо урадили нешто за овај град, а не да би долазило до увећањa државне управе и повећања плата и средстава која се дају за функционисање свих институција у овом граду“, изјавио је менаџер Терзић.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, први пут заједнички решавамо проблеме грађана како на локалу, тако и на републичком нивоу.

„Надам се да ће грађани посећивати Канцеларију, где ће дежурати седам посланика, где ћемо решавати проблеме сигурно много брже, боље и ефикасније. Надам се да ће ова канцеларија функционисати, јер мислим да ће допринети бољитку решавања проблема грађана, као и других проиблема“, рекао је градоначелник.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић сматра да је отварање Канцеларије јако битно не само за грађане Краљева, него и Рашког округа, који такође могу да дођу у Канцеларију народних посланика да изнесу своје проблеме и траже решење тих проблема.

„Ова канцеларија ће бити битна за функционисање целог округа. Потрудићемо се да одредимо циљне групе и округа и свих градова у округу“, каже начелник РУО Симовић.

Марија Јевђић, народна посланица, првог дана рада, разговарала је са грађанима.

„Данас је била иницијатива да се скрати процедура око доношења одлука. Надам се да ће и убудуће грађани имати доста конструктивних идеја да ми, као народни посланици, излобирамо њихове идеје и заступамо ставове оних који су нас гласали и оних које представљамо у Народној скупштини. Надам се да ће грађани подржати отварање и да ће нам, осим разних питања, долазити и пружати подршку да што боље и адекватније заступамо њихове ставове и потребе у Народној скупштини“, рекла је Јевђићева.

Канцеларија (број један) се налази на првом спрату Рашког управног округа. У њој ће волонтирати седам младих људи. Примаће грађане уторком од 9 до 12 часова, а суботом ће са грађанима разговарати народни посланици. Грађани могу да закажу разговор са народним посланицима лично и на телефон 036/306-029, а преко сајта www.poslanicka-kancelarija.org могу се упознати са радом Канцеларије.
 
 


19.Јануар 2015.
Пливање за крст часни

На празник Богојављење Господње, 19. јануара, Црквена општина Краљево организовала је пливање за крст часни у реци Ибар. Пред бројним Краљевчанима, код Дома технике, 45 такмичара препливало је 33 метра, а најбржи је био седамнаестогодишњи Дарко Петрић, ученик Медицинске школе. Овај млади Краљевчанин, који већ десет година тренира ватерполо, први пут је учествовао у пливању за богојављенски крст, али ће, како каже, сигурно наставити и наредних година.

            Крст је Дарку уручио градоначелник града Краљева Томислав Илић, уз честитке и поруку да су у овој трци, заправо, сви учесници победници.  

            Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин одржао је празничну беседу и честитао празник свима присутнима објаснивши смисао празника. Владика је све пливаче, пре уласка у воду, покропио освећеном водом.

            Прослављање празника почело је Светом Литургијом у свим храмовима и освећењем воде. Литија, у којој су били сви пливачи, традиционално је кренула од цркве Свете Тројице градским улицама до ибарског кеја, где је одржано такмичење.
   

 
 

19.Јануар 2015.
Школски аутобус за ђаке
14.Јануар 2015.
Дејвис куп меч Србија-Хрватска у Краљеву, одлучио ITF

Меч првог кола Светске групе Дејвис купа 2015. између Србије и Хрватске биће одигран од 6. до 8. марта 2015. године у Краљеву.

Србија, као домаћин изразила је жељу да овај сусрет буде одигран у Краљеву, а дефинитивну одлуку о томе донео је ITF (Међународна тениска Федерација) која је власник Дејвис куп такмичења.

Дејвис куп комитет је недавно прегледао молбу Тениског савеза Србије у којој стоји да је жеља НИС Дејвис куп тима Србије да меч првог кола Светске групе 2015. буде одигран у Краљеву и гласали су позитивно на овај предлог ТСС.

Овом приликом се захваљујемо начелнику рашког округа Небојши Симовићу и градоначелнику града Краљева Томиславу Илићу на пруженој подршци и жељи да се овај меч одигра у Краљеву и с обзиром на исказани ентузијазам, након више састанака, уверени смо да ће овај меч протећи у сјајним условима и атмосфери.

Захвалност и ITF-у на овако донетој одлуци, где су препознали интерес и жељу ТСС да овакве мечеве игра и у мањим градовима, што ће допринети популаризацији тениса у Србији. Стога позивамо све навијаче Србије да дођу у Краљево и подрже нашу НИС Дејвис куп репрезентацију.

 

(Преузето са званичног сајта Тениског савеза Србије)

09.Јануар 2015.
Састанак начелника РУО са посланицима

Састанак начелника РУО са посланицима и градоначелницима и председницима општина Округа

 

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић организовао је састанак са градоначелницима и председницима општина и народним посланицима са територије Округа. Према речима начелника Симовића, намера је да се направи тим предвођен народним посланицима, и из позиције и из опозиције, који би обезбедили квалитетне састанке са министрима и државним секретарима, са којима би градоначелници и председници општина, на једном месту и са више њих, обавили конструктивне разговоре и изнели проблеме својих градова односно општина.

„Моја идеја је да сви ти способни и одговорни људи, а сматрам да су одговорни чим представљају народ и свако свој град, покушају да својим утицајем, својим знањем, ураде нешто и за локал и свако појединачно за свој град. Као округ, морамо се појавити у озбиљној причи да ћемо страним партнерима, инвеститорима – и домаћим и страним, показати чиме располажемо и шта можемо да понудимо у сфери пољопривреде, сточном фонду, привредном делу - шта имамо од локација, сировина, колико имамо становника, па да сами или са другим окрузима правимо озбиљнију причу“, изјавио је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

            Народни посланици из Краљева подржали су иницијативу да се у просторијама РУО отвори Канцеларија народних посланика.

            Према речима менаџера Канцеларије народних посланика у нашем граду Предрага Терзића, грађани ће, посредно или непосредно, путем телефона, електронски или лично, моћи да комуницирају са народним посланицима, износе своје проблеме, предлоге за измене и допуне постојећих закона и других аката из надлежности Народне скупштине Републике Србије. Он изражава велико задовољство што су сви посланици Краљева одлучили да оснују једну Канцеларију народних посланика, а не, као у неким градовима, по две или више.

            Како наводи краљевачки посланик Радослав Јовић, велика је дужност народних посланика да не забораве одакле су отишли у Парламент и да увек имају у виду које муке и проблеми притискају њихове рођаке, пријатеље, комшије.

„Ово је важан тренутак, који се није дешавао деценијама, сви смо се сакупили на једном месту. Ова и наредне године биће године великих инвестиција у Србији, што је кључ и темељ за решавање проблема“, рекао је Јовић и, уз истицање значаја крака аутопута Прељина-Појате, као и евентуалне приватизације „Телекома“, додао „Ми ћемо лобирати да новац дође овде, како би цео регион могао кренути у бољитак“.

Марија Јевђић, народна посланица из Краљева, каже:

„Сматрам да је задатак, обавеза посланика да заједно делујемо као тим, заједно наступамо у републичком парламенту, да заједно саслушамо потребе наших суграђана, каo и привредника у Краљеву, да пробамо да направимо велики корак у овој години, доведемо инвеститоре, да грађани Краљева осете бољитак у 2015. и наредним годинама у којима ћемо га ми представљати у парламенту.“        

Посланик из Краљево Иван Јовановић је истакао значај сарадње са народом, као и позиције и опозиције:

„Народни посланици треба да раде на терену, комуницирају са грађанима и привредом, помажу у решавању проблема, примени закона и измена постојећих закона. Мислим да смо колега Зоран Бојанић и ја показали да сарадњом позиције и опозиције можемо обезбедити нешто за Краљево, мислим на урбану регенерацију, Доситејеву улицу. Можемо ситуацију у Краљеву, која није лака, да изменимо у корист грађана Краљева.“

Мујо Муковић, посланик из Бошњачке народне странке, из Новог Пазара, похвалио је ову иницијативу начелника Рашког округа. Он сматра да је добар начин да се на једном месту нађу представници законодавне и извршне власти, као и да се мора радити на великим пројектима, побољшању путне и сваке друге инфраструктуре.

Идеја је и да Краљево и Нови Пазар буду носиоци регије. С тим у вези, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић сматра:

„Потребно нам је укрупњавање, заједничко деловање. Србија иде ка европском путу, а ми треба да помогнемо да, што пре, све оно што је потребно да се испуни да се уђе у Унију сви заједно одрадимо, и то због нас. Нама су потребни европски нормативи, европске вредности, јер Србија је територијално у Европи.“

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, ово је први у низу састанака који ће бити одржани у циљу реализације планираних активности.

 09.Јануар 2015.
Прворођене бебе на Божић

Трећег дана Божића, на велики српски празник Стевањдан, градоначелник града Краљева Томислав Илић посетио је краљевачко породилиште и даривао две девојчице и једног дечака, прве три бебе рођене током божићних празника. Њиховим мамама – Наташи Урдов-Северовић и Бојани Марковић, из Мрсаћа, и Драгани Ердоглија, из Краљева, градоначелник је уручио по букет цвећа и ваучере на по 15.000 динара, које могу искористити у Апотеци Краљево за куповину производа из беби програма. 

„Локална самоуправа ће и даље помагати, обезбеђивањем средстава за вантелесну оплодњу, подстицајним средствима за труднице и на други начин. Мислим да ће у овој години бити много тога чиме ћемо моћи да помогнемо породиљама“, поручио је градоначелник града Краљева Томислав Илић, упућујући честитке за божићне празнике свима, нарочито породицама које су добиле принове.

            Директор Опште болнице Зоран Мрвић изразио је задовољство због позитивног природног прираштаја у нашем граду након дугог низа година.

„Природни прираштај расте. Од 1999. увек смо имали негативан природни прираштај. У 2013. години било је 1.274 порођаја, а у 2014. години 1.341. Од 1. до 9. јануара 2015. године рођене су 24 бебе“, рекао је Мрвић, изразивши очекивање да ће локална самоуправа испунити обећање и породиљама изаћи у сусрет, не само новчано, већ и повећањем стандарда на други начин.08.Јануар 2015.
Делегација Стрељачког савеза у Краљеву

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, састао се са делегацијом Стрељачког савеза Србије, предвођену председником Синишом Машовићем. У делегацији су били и директор репрезентације Срећко Пејовић,  генерални секретар Ненад Петковић и члан УО Савеза Милан Презановић. Пријему су присуствовали и председник Стрељачке организације у Краљеву Богољуб Обрадовић и секретар Милан Вукићевић.

На данашњем састанку градоначелник града Краљева је истакао кандидатуру града Краљева за одржавање првенства Србије у стрељаштву од 8. до 10. маја ове године. Градоначелник је захвалио председнику Стрељачког савеза Србије који је дошао са идејом да Краљево буде организатор првенства Србије у стрељаштву.

„Надам се да ће кандидатура бити прихваћена и да ћемо у 2015. години имати велики број спортских такмичења у граду“, нагласио је градоначелник.

Како су истакли гости, стрељачки спорт је најстарији и најуспешнији олимпијски спорт у Србији. Од свих олимпијских спортова, само стрељачки спорт има освојене две олимпијске квоте за олимпијске игре у Риу.

„Интерес Стрељачког савеза Србије је да Краљево као једна озбиљна средина, као град препознатљив по спорту и спортским дешавањима, буде и средина у којој се афирмише стрељачки спорт. Савез је спреман да, у оквиру свог календара такмичења, повери Стрељачкој организацији Краљева организацију државног првенства ваздушном пушком у Б и Ц програму, који су развојни програми“, рекао је председник ССС Синиша Машовић.

Како је истакнуто на састанку, као промотери, у Краљеву би се нашли и наши најбољи стрелци, олимпијци, познати и ван граница наше земље, а све у циљу афирмације стрељачког и спорта уопште и подстицања што већег броја грађана да се баве спортом.


 
 

 

06.Јануар 2015.
У посети код Неде

Ана и Владан Милосављевић, из Краљева, остварили су право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу која се исплаћује из буџета града Краљева, а може се остварити само за трећи покушај вантелесне оплодње (на основу Одлуке Скупштине града Краљева из јула 2013. године). Након два неуспела покушаја, овај млади брачни пар је за трећи покушај добио новчану помоћ града Краљева, који је уродио плодом, и 30. септембра 2014. године, добили су кћерку Неду.
            Поводом Божића малу Неду и њене родитеље посетили су градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановића и члан Градског већа града Краљева Маја Мачужић .

          

POSETA MALOJ NEDI from zoran ljubojevic on Vimeo.

  

Примопредаја дужности команданта Друге бригаде Копнене војске   06.01.2014.

 

 

На основу Закона о Војсци Србије, у складу са овлашћењима, председник Републике Србије је 26. децембра 2014. године донео указе о постављењима на нове дужности, унапређењима, заступањима и престанку војне службе.

У касарни Рибница у нашем граду, 6. јануара 2015. године, извршена је примопредаја дужности команданта Друге бригаде Копнене војске између досадашњег команданта Маринка Павловића и бригадног генерала Драгослава Сладаковића.

До унапређења у чин бригадног генерала и постављења на нову функцију, пуковник Драгослав Сладаковић је имао чин пуковника и био помоћник за операције команданта Команде за обуку.

Ново постављење бригадног генерала Маринка Павловића је начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије.

            Примопредаји је присуствовао градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић,  командант Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, команданти бригада Копнене војске, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници других локалних самоуправа, верских заједница, полицијских управа и други гости.

            Свечаност примопредаје дужности завршена је дефилеом јединица Друге бригаде, чија Команда је смештена у Краљеву, а јединице су стациониране у Новом Пазару, Рашкој, Пожеги, Ваљеву и нашем граду.

 

 

05.Јануар 2015.
Станови у Стадионској улици

У складу са Националном стратегијом за решавање питања избеглих и интерно расељених лица и настојањима Владе Републике Србије и Комесаријата за избеглице и миграције да затворе колективне центре и унапреде животне услове интерно расељених лица у Србији, у граду Краљеву, у Стадионској улици,  изграђено је 10 стамбених јединица (45/50 m2) намењених интерно расељеним лицима која су била смештена у колективном центру Ромско насеље „Стари аеродром“. Пројекат је реализован у оквиру дугогодишње успешне сарадње града Краљева и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, а у складу са уговором закљученим између града и Комесаријата, на основу кога је Влада РС, посредством Комесаријата, обезбедила 25 милиона динара, а град локацију, коју је инфраструктурно опремио, у отприлике истој вредности. 

Изградњом станова, реализацијом програма откупа сеоских домаћинстава, програма помоћи у грађевинском материјалу, као и тзв. пик-ап програма, које је финансирала Међународна заједница, а имплементирани су посредством међународних хуманитарних организација, пронађена су адекватна стамбена решења за 24 породице које су биле смештене у колективном центру Ромско насеље „Стари аеродром“, тако да су створени сви неопходни услови за затварање и последњег званичног колективног центра на подручју града Краљева од укупно 28, колико их је било 2000. године. Станови су дати корисницима у закуп на неодређено време и не могу се откупити или на било који начин отуђити. 

Приликом уручења уговора и кључева новим станарима, градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је да је ово леп поклон за Роме пред божићне празнике.

„Шаторско насеље више неће да постоји. Захваљујући Комесаријату за избеглице, више нећемо имати колективне центре на територији града Краљева“ истакао је градоначелник.

Заменик градоначелника Милун Јовановић истакао је значај партнера на овом пројекту – UNHCR-а, Визије, Хелпа. Према његовим речима, за још две-три породице, које нису избегла и расељена лица, биће нађено решење са Центром за социјални рад и другим институцијама.

„Препорука је да се у наредних неколико дана уклони насеље да се не би насељавала друга лица и правио гето, јер је и за град и за Републику неприхватљиво постојање таквог насеља“, истакао је Јовановић.

Према речима Слободана Станишића, повереника Комесаријата за избеглице, спроведена је гетоизација ромске популације. Захваљујући Визији, Интерсосу, Данском савезу за избеглице и UNHCR-у, добијени су шпорети на чврсто гориво и машине за веш, Црвени крст је обезбедио гардеробу и ћебад, а Хелп би требало да набави кревете.

 „Добро је да свака година почне тако што ће неко да добије кров над главом. Ово је још један центар мање од некадашњих 700 колективних центара, од којих сада имамо 21 у целој Србији. Надамо се да ће ова деца порасти у нормалним, хуманим условима и да ће добити могућност да заврше добре школе“, поручио је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

 
|

31.Децембар 2014.
Састанак са директорима школа

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са својим сарадницима, сазвао је састанак са директорима краљевачких основних и средњих школа 31. децембра, након учесталих позива родитеља ученика који су тражили одговор на питање зашто деца нису добила ђачке књижице на крају првог полугодишта.

„Имао сам податак да су у другим градовима књижице подељене, осим у једном делу школа у Краљеву, Крушевцу, Крагујевцу, Чачку. У разговору са начелником Школске управе добио сам податак да у Краљеву 23 школе нису закључиле оцене, што је највећи број у Републици, и ја сам на основу тога и сазвао састанак.

На састанку сам добио коначан одговор од директора школа да ћe, у складу са законом, књижице бити подељене највероватније пре Српске нове године“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић након састанка са директорима школа са територије града Краљева.

Влада РС обезбедила 22 милиона динара за ФВК                                     31.12.2014.

 

 

„Захваљујући, пре свега, Влади Републике Србије и Министарству за привреду, које је уплатило 22 милиона динара за побољшање текуће ликвидности Фабрици вагона Краљево, радницима ће данас бити исплаћен један минимални доходак. Ми имамо одличну сарадњу са Владом. Морам да захвалим и заступници капитала ФВК која је уложила напор да до овога дође“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић последњег дана 2014. године.

В.д. директора ФВК Зоран Миновић захвалио је Министарству привреде, заступници капитала ФВК и локалној самоуправи, који су, свако на свој начин, допринели да се дође до ових средстава и објаснио за шта ће новац бити опредељен.

„Ова средства биће употребљена за један минимални лични доходак и побољшање текуће ликвидности, која се одвија у два смера. Остале су обавезе према приватизацији, која је у току, и остало је да се исплате одређена средства, која нисмо имали, кући за процену фер вредности капитала имовине, а што је услов да добијемо модел приватизације. Средства ће бити употребљена, с једне стране, у сврху што брже приватизације, а с друге стране, за одржање постојећих сертификата без којих фабрика не може да функционише. У међувремену смо, у овим тешким условима, добили један европски сертификат од Дирекције за железнице, који важи за цело тржиште европске уније – ECM сертификат, који нам помаже да се појавимо на тржишту целе Европе за оправку теретних вагона“, објаснио је Миновић.


31.Децембар 2014.
Новогодишњи коктел за новинаре

 

Последњег дана 2014. године градоначелник града Краљева Toмислав Илић, са сарадницима, приредио је традиционални новогодишњи коктел за новинаре, власнике и главне и одговорне уреднике локалних медија и дописнике из Краљева.

Градоначелник је, уз симболичне поклоне, захвалио новинарима на досадашњој сарадњи и поручио:

„Надам се да сте били задовољни радом локалне самоуправе. Ми смо задовољни вашим радом. Надам се да ћемо у наредној години ту сарадњу наставити, на обострано задовољство, врло успешно“.

Уједно, градоначелник је свим гледаоцима, слушаоцима и читаоцима краљевачких медија пожелео успешну 2015. годину и честитао божићне и новогодишње празнике.  
 
30.Децембар 2014.
Новогодишњи коктел Савета за родну равноправност

Савет за родну равноправност града Краљева организовао је новогодишњи коктел за своје сараднике и медије.

Према речима председнице Савета Лидије Павловић, иако је конституисан средином 2014. године, својим активностима, чланови су дали на значају Савета и уопште теми која је и у Србији и у Краљеву маргинализована.

„За нама је успешан период. Одрадили смо успешно прву активност која се односила на изборе у саветима месних заједница, а тицала се повећања учешћа жена у саветима. У скоро свим саветима на територији града Краљева успели смо да имамо бар по једну жену. Најактивнијим су се показале месне заједнице Рибница, у којој од 13 чланова има седам жена, и Жича, у којој од девет чланова има четири жене“, изјавила је заменица секретара Скупштине града Краљева -председница Савета Лидија Павловић.

Савет је ушао у буџет града Краљева за 2015. годину, усвојен на седници 25. децембра 2014. године. Како наглашавају у Савету, то је велики успех.

„Прошла су нам три пројекта – оснивање СОС службе, Жива библиотека (кроз људе који говоре своје проблеме грађанкама и грађанима ћер бити приказано која је то проблематика која је основ родне равноправности), и пројекат именовање улица по познатим грађанкама. Они су ушли у програмски буџет. Надам се да ће 2015. за нас бити много успешнија. Развијаћемо сарадњу са потписницима протокола и свим другим институцијама са којима Савет сарађује“, рекла је Лидија Павловић.

Како је истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, град подржава рад Савета за родну равноправност.

„Ми смо издвојили средства у буџету за 2015. годину, 450.000 динара. Надам се да ћемо тиме успети да подржимо планиране акције. Такође, надам се да ћемо касније, у наредном буџету, определити и више средстава и да ћемо подржати још њихових пројеката“, поручио је градоначелник Краљева.

Свим грађанима и грађанкама Краљева, нарочито женама, председница Савета за родну равноправност пожелела је срећну и успешну Нову годину.

 

29.Децембар 2014.


Конференцијa Тениског савеза Србије                       27.децембар 2014.године

 

 

Редовна Скупштина Тениског савеза Србије (ТСС), заказана за 27. децембар у Краљеву, била је прилика да наш град посете челници ТСС. Том приликом, одржана је и конференција за новинаре, на којој је било речи о могућности да Краљево буде домаћин првог кола Дејвис купа и меча Србија- Хрватска.

„Велико ми је задовољство да будем овде. То што ТСС има своју Скупштину у Краљеву, допринос је ширењу на регионе, да не буде све концентрисано у Београду. Искрено се надамо и да ћемо тениски меч репрезентације Србије и Хрватске да организујемо у Краљеву. Када смо видели шта је Краљево урадило на плану припреме и организације за овај меч, нисмо имали срца а да се свим срцем и ми не ангажујемо око тога. Потенцијална кандидатура која је истакнута у ITF до сада je добила све позитивне оцене, остаје још једна финална да се да почетком јануара и онда се надамо да ћемо моћи и формално да кажемо да смо домаћини 1. кола Дејвис купа у 2015. години у Краљеву. Толико је енергије, жеље и рада укључено овде и људи из ITF су увидели да имамо потенцијала за то, а свима нам је идеја да се тениски спорт шири и ван великих центара. Краљево то заслужује. Из онога што смо видели, надам се да ћемо добити меч и да ће наши играчи имати велико задовољство да овде играју“, изјавио је председник УО ТСС Топлица Спасојевић.

Он је захвалио градоначелнику Краљева и начелнику Рашког управног округа и њиховим тимовим, људима из ТСС, играчима који су са одушевљењем примили вест да је кандидовано Краљево. 

Како истиче селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић, и он је веома задовољан оним што је видео.

„Ја ћу говорити као да је ITF већ донео одлуку. Одушевљен сам тиме да ћемо играти у Краљеву. Очекујем да ће све бити како треба. Прошла је инспекција ITF, ништа није званично, али ја сам убеђен да су одушевљени оним што су видели. Ми смо гостовали у пуно градова света и играмо већ девета година у светској групи, имали смо пуно мечева, али ја сам убеђен да се овакво домаћинство и овакав град сигурно неће поновити. Ви имате ту енергију, традицију, ви сте један огроман град који је изнедрио много спортиста и познатих и добрих људи који су пуно учинили за ову земљу. Убеђен сам да ће ово бити један тренутак који ће у великој мери помоћи Краљеву да као град буде препознат у читавом региону и свету, јер овај меч ће пратити многи. ТСС се свом снагом укључио у организацију овог меча“, рекао је селектор Обрадовић.  

Он је захвалио градоначелнику на свим пруженим информацијама, логистици, и нагласио да је добио врло позитиван став играча да желе да играју у Краљеву. Ово би, према његовим речима, био први пут да ће Новак Ђоковић први пут Дејвис куп мечеве играти ван Београда.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је захвалио на свесрдној помоћи ТСС када је Краљево истакло кандидатуру.

„Ми смо на корак до одржавања меча у Краљеву. Град је понудио све своје ресурсе, потпуно смо спремни за одржавање једног таквог меча. Надам се да ћемо крајем јануара од ITF добити потврду. Краљево је спремно и надамо се да ћемо први пут дочекати Новака Ђоковића да игра изван Београда“, рекао је градоначелник.

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, ово је значајно не само за Краљево, већ и за округ.

„Надам се да ће и Врњачка Бања попунити своје туристичке капацитете, да ће многи први пут доћи у Бању и видети шта може да понуди, да ће можда први пут неко обићи наше манастире, наше светиње, Жичу, Студеницу, Љубостињу, да ће моћи да обиђе све наше спортске и скијашке центре - Копаоник Гоч, културну баштину Краљева... То је велика прилика да округ постане препознатљив по томе. Краљево је спортски град, завршетком хале, а започињањем изградње отвореног базена,  мислимо да ћемо имати једну добру спортску понуду да многи мечеви, као овај, буду одржавани у Краљеву, или у неком од градова из Рашког округа“, изјавио је начелник РУО Неојша Симовић.

Тиме би, према његовим речима, била послата најбоља порука да је Краљево град који живи, град спорта и , надамо се, град привреде.  
 
 
 


26.Децембар 2014.
Новогодишњи коктел Савета за безбедност саобраћаја

 Традиционални новогодишњи пријем Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, одржан у свечаној сали Градске управе, био је прилика да се чланови Савета на крају 2014. сусретну са свима који су током године активно учествовали у раду Савета или су му пружали подршку. Најзаслужнијима за успешно спроведене кампање Савета уручене су захвалнице.

„Савет је у 2014. години радио изузетно добро. Све што је планирано реализовано је. Пре свега мислим на безбедност у зонама школа. Данас сумирамо резултате. Ти резултати су позитивни. Надам се да ће тако бити и у наредној години. Пре свега мислим на безбедност деце, али и свих других учесника у саобраћају“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Савет за безбедност саобраћаја обележава успешан крај године у свим сегментима. Планови, акције, програм – реализовани су, a струка је сматрала да Савет заслужује признања.

„Прошле године проглашени смо за најбољи Савет у Србији за 2013. У међувремену смо урадили Стратегију, завршили још неколико зона школа, урадили пројекте за следећу годину за зоне школа, урадили још једанаест пројеката за пешачке стазе, које ћемо полако у наредним годинама да реализујемо. Поносни смо на то што смо први у Србији организовали поделу седишта за бебе за ауто. То је акција која је почела да се шири у Србији на основу нашег примера. Ми ћемо за наредну годину, за сваку новорођену бебу у граду Краљеву, да набавимо седишта за ауто. Главни показатељ – број погинулих, и ове године је, у односу на претходну, у опадању. Процена је да ће бити око 20 одсто мање погинулих. Позитиван тренд се наставља. Радићемо у наредној години на томе да тај тренд наставимо до наше визије која је готово немогућа, али тежићемо њој - да у години дана на територији града не погине нико“, изјавио је Ненад Марковић, заменик председника Скупштине града Краљева.

Према његовим речима, Савет ове резултате не би никада постигао да није били подршке медија, који су испратили сваку акцију и кампању.

„Овом приликом ћемо покушати да вам симболично захвалимо са жељом да и у наредној години наставимо да радимо на истом задатку, а то је смањење броја погинулих“, поручио је Марковић.

У наредној години буџетом је предвиђено 36 милиона динара. Средства су увећена јер је полиција боље радила свој посао, а и почео је да се примењује нови закон о прекршајима, тако да грађани користе прилику да уплате казну упола у року од осам дана. Пуњење буџет на тој страни је изнад просека и у граду и у Републици.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
 
25.Децембар 2014.
Црвени крст поделио 250 пакетића

 
Традиционалном акцијом "Један пакетић пуно љубави" краљевачки Црвени крст је и ове године обрадовао
250 малишна са новогодишњим пакетићима.
У свом обраћању градоначелник Томислав Илић је пожелео срећно и безбрижно детињство и пуно радости у Новој години
свим малишанима града Краљева. Председник Црвеног крста Краљево др. Зоран Миљковић се захвалио донаторима који су помогли да се ови пакетићи сакупе и поделе најмлађим суграђанима. Он се нада да ће се и наредне године наставити са акцијом и да ће се у њу укључити још више донатора.
Ученици другог разреда Медицинске школе из Краљева су за малишане извели краћи уметнички програм а затим су подељени пакетићи.
Пакетиће су добили малишани из социјално угрожених породица и деца до 7. година старости са поплављеног подручја.
23.Децембар 2014.
Презентација пројекта о сеоском водоснабдевању

Завршна активност и презентација резултата на Пројекту „Процена квалитета водоснабдевања на сеоском подручју које је било погођено поплавама у мају 2014. године“ одржана је у просторијама краљевачке Градске управе. Пројекат су реализовали Градска управа града Краљева, ЈКП „Водовод“ и Завод за јавно здравље Краљево. Пројекат је финансијски подржала хуманитарна организација АДРА Србија.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, урађена је контрола водовода у поплављеним подручјима и враћени су у претходно стање. Међутим, ни оно није на задовољавајућем нивоу.

„То је иницијална каписла која је подстакла да се крене у реализацију акционог плана за водоснабдевање. Мислим пре свега на формирање водних задруга, чиме ће и сви локални водоводи, мислим првенствено на сеоском подручју, бити стављени под контролу, јер је основно право свакога да има здраву воду за пиће. Већ смо кренули са акционим планом. Имали смо састанак у Тавнику са мештанима, где су сви, више од 160 домаћинстава, потписали. Надам се да ћемо врло брзо и у другим месним заједницама кренути са формирањем водних задруга. Једна водна задруга ће покривати више месних заједница“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Пројектом, који је трајао око три месеца, било је обухваћено око 100 домаћинстава. Представници Завода за јавно здравље Краљево обишли су терен и извршили анализу узорака у месним заједницама Годачица, Адрани, Милочај, Сирча, Бапско Поље, Грдица и Обрва. Осим анализе, рађено је и чишћење и дезинфекција на терену.

Резултати овог пројекта дати су у презентацији, која је представљена представницима месних заједница са поплављених подручја.

Други део састанка односио се на показивање како се врши асанација бунара, хлорисање и основна правила прописне изградње бунара.

 

23.Децембар 2014.
Отворена канцеларија за алтернативне санкције

На основу протокола закљученог јануара 2014. године између Министарства правде РС и града Краљева, као и уговора из септембра 2014. године, у Краљеву, у просторијама Општинске стамбене агенције, отворена је Канцеларија за алтернативне санкције, двадесет друга у Републици Србији.

Канцеларију је отворио директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић, заједно са градоначелником Краљева Томиславом Илићем, начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем, управником Окружног затвора у Краљеву Драшком Вељковићем, у присуству бројних гостију.

„Ми ћемо омогућити преко друштвено корисног рада, који ће се извршавати у нашим јавним предузећима, да се ради у корист локалне самоуправе. Мислим да је овакав вид казне на корист и локалне самоуправе и самих корисника. Локална самоуправа је обезбедила простор и у наредном периоду ће за све што буде неопходно изаћи у сусрет“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.  

Према речима директора Управе за извршење кривичних санкција, планирано је да до краја године буде отворено свих 25 канцеларија (још у Новом Пазару, Неготину и Зајечару), тако да ће на подручју свих виших судова у Србији постојати по канцеларија.

„Тиме смо испунили законску и уставну обавезу равноправности грађана пред законом и у извршавању кривичних санкција. Од овог момента и Краљево ће моћи да извршава алтернативне санкције“, изјавио је Стевовић. „Тренутно имамо око 1.000 извршавања алтернативних санкција, што је око 10 одсто у односу на укупан број извршења у заводима односно окружним затворима и казнено поправним заводима. Развијене земље Европе имају око 60 одсто алтернатива у односу на затворско издржавање казне. Ми смо на нивоу од око 10 одсто, али отварањем свих 25 канцеларија, стварањем услова, запошљавањем нових кадрова, надам се да ћемо врло брзо и ми достићи ниво од око 50 одсто“, изјавио је др Стевовић.

Казна рада у јавном интересу може се изрећи у кривичном и прекршајном поступку за кривична дела за која је прописна казна затвора до три године или новчана казна. Рад у јавном интересу је друштвено користан, бесплатан и не служи стицању добити. Његовим обављањем тежи се развоју одговорнијег односа осуђеног лица према друштву и последицама сопствених поступака. Обавља се код послодавца који се бави делатношћу од друштвеног интереса, а нарочито хуманитарном, здравственом или комуналном делатношћу.

Применом ових казни смањују се трошкови државе које има за обезбеђење лица у затворима, а, што је још значајније, успешније се спроводи поступак ресоцијализације осуђених лица.

22.Децембар 2014.
Презентација нацрта Стратегије развоја град Краљева

 Завршна презентација нацрта Стратегије развоја града Краљева организована је у просторијама Градске управе града Краљева. Нацрт документа је, након што га је усвојило Градско веће града Краљева, упућен на јавну расправу од 12. до 22. децембра, уз рок да се до 26. децембра доставе примедбе, предлози, сугестије.

Процес израде Стратегије развоја града Краљева, као кровног стратешког документа, покренут је на основу Одлуке о приступању изради Стратегије развоја града из 2008. године и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о приступању изради Стратегије из 2013. године. На изради овог документа је учествовало 120 стручних лица, представника локалне власти и опозиције, релевантних установа и предузећа, привредног и цивилног сектора. Радне групе, које су припремиле нацрт Стратегије, формирало је Градско веће, као тим за координацију процеса.

Израду Стратегије развоја града финансијски је подржала Агенција за међународни развој САД (USAID), кроз Пројекат одрживог локалног развоја, који у Републици Србији спроводи Chemonics International Inc.

„Надам се да ће у јануару, евентуално почетком фебруара, овај документ бити усвојен на седници Скупштине града. Стратегија је веома битна за град јер ћемо знати у ком правцу ће град да се развија, битна је и за претприступне фондове“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Оно по чему се овај Нацрт издваја од других јесте то што се у Стратегију уводи појам речног рибарства. Планирано је и оснивање Дирекције за развој пољопривреде и Дирекције за управљање имовином, као и других ствари битних за наш град. 

„Стратегија, пре свега, садржи нацрте где ће да буду индустријске зоне, у ком правцу ће се развијати град, првенствено мислим у области туризма, пољопривреде. Жива је ствар, подложна промени и након усвајања“, каже градоначелник Томислав Илић.

Нацрт Стратегије постављен је на званичном сајту града Краљева (www.kraljevo.org, Огласнa таблa), а сви који желе да активно учествују и дају допринос у изради овог документа, примедбе, предлоге и сугестије могу да доставе у писаној форми, путем електронске поште (strategija.kv@gmail.com) или директно Служби за управљање пројектима и локално економски развој Градске управе града Краљева (Трг Јована Сарића 1).
     

19.Децембар 2014.
Дан града Чачка

Град Чачак обележио је јуче 606 година постојања. Тим поводом у Дому културе је одржана свечана седница Скупштине града на којој су уручена признања и захвалнице, а догађају су поред локалног руководства и одборника, присуствовали представници друштвено-политичког живота града, округа и државе. Испред града Краљева седници је присуствовао  градоначелник Томислав Илић.
На почетку свечане седнице обратио се градоначелник Чачка који се укратко осврнуо на годину за нама, истичући да је она била једна од најтежих, како због економске кризе тако и због поплава које су нас задесиле у неколико наврата.
 - Захваљујући локалном буџету, Влади Србије и бројним донаторима из земље и иностранства успели смо да ублажимо последице поплава. Нажалост, све последице неће бити лако санирати још неколико година. Учинили смо све да град функционише. Проширили смо водовод на сеоском подручју, саградили смо Музичку школу, гради се спортска хала у Мрчајевцима, реконструисали смо градски стадион, дограђен је Дом студената. Урадили смо прву фазу азила за незбринуте животиње. Помагали смо пољопривреду, отварање нових радних места. Реконструисали смо одмаралиште у Улцињу, уложили трећину буџета у образовање, подсетио је градоначелник Илић.
Градоначелник Чачка уручио је потом Драгану Кићановићу признање Почасни грађанин града.
Скупштина града је одлучила да ове године Децембарске награде града Чачка буду додељене партијарху српском Иринеју, проф. др Драгутину Ђукићу и КУД “Дуле Милосављевић – Желе”.
Патријарх Иринеј је честитао дан града Чачка, подсећајући да је његова историја много дужа када се вратимо у период када се Чачак звао Градац.
           
Чачак као град припада епохи славних Немањића. Од тада постоји и надамо се да ће постојати данас и сутра и још много миленијума. Град Чачак је један од наших древних градова који је имао велику улогу у историји, дао је велики број личности значајних за нашу историју и културу. Поднебље града Чачка је оно за које је наш владика Николај рекао да је благословена Западноморавска долина. Рођен сам у подножју нашег дивног Каблара, који у своме окриљу чува велики број манастира и они су учинили и допринели да сам се још у младим годинама определио за један пут који, у то време и то доба, није био нимало популаран. Морам да признам да тада нисам имао никавих проблема због свог избора и свог пута. Прошао сам доста места, али како наш народ каже: Свуда пођи али своме доме дођи. Био сам у САД, Аустралији, Европи, али лепоте нашег поднебља има мало у свету. Треба да будемо поносни што припадамо овом граду и овим дивним просторима под небеским сводом. Одавде се виде све наше светње, а понајбоље се види Косово са Метохијом које носимо сви у својим грудима и срцима.  Захваљујем се граду Чачку на овом признању, рекао је патријарх Иринеј, позвавши све да допринесу да овај крај процвета и да буде центар Србије и српства.
Градоначелник града Краљева Томислав Илић је у својој изјави за медије честитао грађанима и руководству града Чачка Дан града. Том приликом је и нагласио  да су односи између Краљева и Чачка на завидном нивоу, али ће се у наредном периоду побољшати сарадњом на оспособљавању аеродрома „Морава“ у Лађевцима који је за ова два града од виталног значаја.
 
 
 

15.Децембар 2014.
Донација компаније „Адмира“

Крагујевачка фирма, филијала у Краљеву – „Адмира“ д.о.о, као друштвено одговорна компанија, донирала је четири рачунара са опремом за четири краљевачке основне школе – „Четврти краљевачки батаљон“, „Светозар Марковић“, „Драган Ђоковић Уча“ из Лађеваца и „Милун Ивановић“ из Ушћа.

У име града, представнике донатора и директоре школа, којима су уручени рачунари, поздравио је заменик градоначелника Милун Јовановић. Он је захвалио предузећу „Адмира“ што је препознала потребе школа и за две градске и две сеоске определила рачунаре. Према његовим речима, донација је реализована у оквиру акције помоћи граду Краљеву у елементарној непогоди.

            „Ово није први пут да помажемо својим суграђанима, то смо чинили и за време земљотреса. То ћемо радити и убудуће када се укаже потреба а ми будемо у могућности да помогнемо“, Светлана Стојић, представник „Адмире“ за Краљево.

            Уручењу донације присуствовали су и помоћник градоначелника Краљева Вукосав Коњикушић и члан Градског већа Миша Милосављевић.

 
14.Децембар 2014.
Стогодишњица Колубарске битке

У Храму Светог Димитрија у Лазаревцу свечаном церемонијом обележена је стота годишњица Колубарске битке. Председник Србије Томислав Николић рекао је да је порука наших великих предака да Србе не можеш да победиш осим ако их не поделиш.
Уз војне и државне почасти обележена је стогодишњица Колубарске битке, најзначајније битке између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату.
Свечану литугрију служио је патријарх српски Иринеј, а церемонији је присуствовао и председник Србије Томислав Николић.
Председник Николић је положио први венац крај спомен-костурнице јунацима Колубарске биткеВенце и цвеће положили су и министри Александар Вулин и Братислав Гашић, начелник генерелштаба ВС Љубиша Диковић, потомци војводе Живојина Мишића, представници дипломатског кора, удружења бораца која негују традицију ослободилачких ратова Србије...
У име града Краљева овој свечаности присуствовао је Вукосав Коњикушић, помоћник градоначелника града Краљева.
Председник Николић је у обраћању навео да је немогуће говорити о првој години рата који је пре једног века захватио читав свет а да се не спомену две победе српске војске коју су пресудно допринеле јачању а потом и коначној победи савезника.
Колубарска битка је, према Николићевем речима, била сензација и за освајаче и за савезнике, можда и за Србе, истакавши да се проучава на безмало свим војним академијама света као пример војне вештине, генералске одважности, тактике и стратегије.
"
Србе не можеш да победиш осим ако их не поделиш. То је порука наших великих предака са Косова, са Колубаре и Сувобора, са Кајмакчалана и Солуна. Тада Срби нису слабили своје јаке људе јер се зна да слабљењем јаких појединаца слабиш своју нацију пред непријатељем", рекао је Николић.
Упоредио је битку на Колубари са библијском борбом Давида и Голијата речима да је мала Србија, велика у својој неподељености, у свом јединству, непосредно ратовала са једном огромном империјом, а посредно са четири империје и поново победила.
Николић је рекао и да је свако војничко искуство и знање тада говорило да је српска војска Велики рат дочекала преморена од Балканских ратова, десеткована и промрзла, гладна и босонга, са пушкама али без муниције.
"
Колубарска битка је највећа перјаница у славној и победничкој ратној епопеји Србије, не само у Великом рату. Добијена је колико вештином војсковођа толико и преданошћу сваког војника. Током битке показало се јунаштво, после битке редак пример чојства. Видело се и ту ко је од чега саздан и какав траг оставља за собом у вечности", рекао је Николић.
Како је рекао председник, нема друштва у коме формално образовање може да затре или макар потамни сјај славе предака и додао да нико не може да нам одузме приче дедова, њихова сећања која су преношена као највеће породично благо...
Николић је навео да се данас срећом воде другачије битке које од нас траже другу врсту мудрости и тактике.
Председник је поручио да ћемо победити поштујући породични завет да увек и свуда и у свакој прилици дамо све од себе, покажемо своје наслеђене врлине, љубав према отаџбини "јер немамо право да изневеримо своје јуначке претке".
"
Да живимо тако да би нас препознали као своје потомке да неким чудим могу да сиђу међу нас. Да се непрекидно и као држава и као народ сећамо најбољих који су ходали овом земљом, оних који су изгинули да бисмо ми овде стајали као слободни људи... Да нам буде најважније да сваки наш човек живи у слободи", рекао је председник.
Николић је рекао да држава до данас има имена и презимена тек 50.000 страдалих у Великом рату.
"
Осталих милион и сто хиљада нису на истом списку нити знамо где су све уписана, ако су игде уписана. Не знамо где је родни праг са којег су пошли у војевање... а прошло је 100 година", упозорио је председник.
Председник је своје обраћање завршио речима "Живела Србија".
 

 

12.Децембар 2014.
93 године постојања НСЗ

Поводом 93 године постојања, Национална служба за запошљавање данас је у Београду, доделила признања својим партнерима - предузећима и локалним самоуправама - који су дали изузетан допринос запошљавању у 2014. години.
Награђено је пет локалних самоуправа: Нова Варош, Куршумлија, Нови Сад, Крушевац и Краљево. У име града Краљева награду је примио градоначелник Томислав Илић.
Компанија „Пештан“ је добила признање за запошљавање 100 лица са евиденције незапослених без финансијске подршке, само користећи услугу посредовања НСЗ.
Компанија „Алти“ из Чачка запослила је највећи број особа са инвалидитетом, док су у категорији малих и средњих предузећа за шампионе у запошљавању изабрани Привредно друштво „БКГ“ Ада и Конфекција „Лисца“ из Бабушнице.
Награда предузетнику за најуспешнију пословну идеју и покренут сопствени посао одлази у Суботицу - Ветеринарској амбуланти „Т&Т ВЕТ“.
Награде су уручили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и председник Управног одбора НСЗ Даријо Мачкић.
Важно је нагласити да иако имамо неупоредиво слабију економију од било које чланице ЕУ, на путу смо да зауставимо раст броја незапослених и да истовремено остваримо узлазну линију запошљавања. Проблем незапослености није карактеристичан само за Србију - студија Светског економског форума показује да ће и поред оптимистичних показатеља и прогноза незапосленост и све већа неједнакост у примањима бити највећи проблеми за глобалне лидере у наредној години“, нагласио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић. Он је најавио да НСЗ у наредној години наставља са спровођењем редовних програма, као што су субвенције за самозапошљавање и ново запошљавање, као и реализација јавних радова.
„У оквиру програма додатног образовања спроводиће се програми стручне праксе и обуке за тржиште рада и познатог послодавца, а наставићемо са програмом функционалног основног образовања одраслих. Планирани су и нови програми,
међу којима је субвенција послодавцима који запошљавају кориснике новчане социјалне помоћи. Кроз пројекат ИПА 2012 започеће реализација обука за тржиште рада, а биће подржан рад клубова за тражење посла и центара за професионално саветовање. Планиран је и даљи развој модела интегрисаних услуга за кориснике новчане социјалне помоћи, а посебна пажња биће усмерена ка вишковима запослених“, најавио је Мартиновић.
Др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, нагласио је да се у решавање проблема незапослености морају укључити сви, од локалне самоуправе, преко Националне службе до министарства и владе.
„Нема већег патриотизма од решавања проблема незапослености, који је један од горућих проблема у нашој земљи. Стижу нам охрабрујући подаци и наставићемо да радимо у истом тиму, како бисмо наредних година имали још боље резултате“, нагласио је Иванишевић.
Без обзира на различите облике организовања током скоро једног века, улога Националне службе за запошљавање остаје иста, а то је сузбијање незапослености и обезбеђивање социјалне сигурности за незапослене који су без своје воље и кривице остали без посла. Мисија Националне службе је да својим ангажовањем и новим приступима на пољу запошљавања допринесе смањењу незапослености и побољшању квалитета живота у Србији.
 
 
 
 
 
 

12.Децембар 2014.
Потписан Споразум о сарадњи у области регионалног управљања отпадом за општине Рашког округа

Данас је у Министарству пољопривреде и заштите животне средине потписан Споразум о сарадњи у области  регионалног  управљања отпадом за општине Рашког округа. Споразумом је формиран Регион за управљање отпадом који је обухватио општине Трстеник, Параћин, Врњачку Бању, Рашку и град Краљево.
На овај начин ће се решити започете активности на заједничком пројекту управљања комуналним отпадом, у складу са важећим прописима Републике Србије, као и стандардима Европске уније. Потписнице Споразума о сарадњи о заједничком управљању отпадом потписале су  Међуопштински споразум о сарадњи у регионалном управљању отпадом, који се обавезују да ће израдити Регионални план управљања отпадом којим се дефинишу заједнички циљеви у складу са националном Стратегијом, уз претходно израђену Студију оправданости за доношење регионалног плана, на коју сагласност даје надлежно Министарство и формирају регионално предузеће за управљање отпадом.

 

11.Децембар 2014.
Састанак са привредницима и јавним предузећима

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са својим сарадницима, одржао је састанак са представницима Удружења привредника „Иницијатива 2012“, директорима јавних предузећа чији је оснивач град Краљево (Дирекција за планирање и изградњу Краљево, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Путеви“, ЈЕП „Топлана“) и директорима односно представницима јавних предузећа чији је оснивач Република Србија а раде на територији града Краљева („Електросрбија, Електродистрибуција Краљево, Телеком). Састанку су присуствовали и чланови Градског већа града Краљева Маја Мачужић, Драгана Бикић и Бошко Ракић, шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић, као и заменик председника Скупштине града Краљева Ненад Марковић и заменик начелника Градске управе Јелена Бекчић-Луковић. 

На састанку је било речи о програмском буџетирању које, како је објаснио градоначелник, подразумева то да ће планови и програми јавних предузећа ући у буџет града Краљева и да морају бити донети пре усвајања самог буџета.

„Привредницима је презентовано шта је основ плана и програма Дирекције за планирање и изградњу. Показали смо им шта ћемо радити у наредном периоду. Капиталне инвестиције су изградња затвореног базена, павиљона на Гочу и почетак изградње Музичке школе“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Било је речи и о проблемима које имају привредници, комуналном опремању њихових локација (водоснабдевање, изградња приступних саобраћајница...).

Према речима градоначелника, у буџету ће се наћи ставка субвенције приватним предузећима, а индиција је да капиталне пројекте града Краљева за наредну годину раде предузећа из Краљева.

  

 
 

Донација слушних апарата компаније АЛФА Марјан Радовић              11.12.2014.

  

Акција крагујевачке компаније „Алфа“, чији је циљ да помогне пострадалима у мајским поплавама широм Србије, која је у Краљеву започела 17. октобра, резултирала је поделом десет модерних слушних апарата грађанима Краљева. Већ неколико година, „Алфа“, у сарадњи са данском компанијом ReSound, једним од највећих произвођача слушних апарата у свету, реализује хуманитарни пројекат „Другачија прича о слуху“.

Приликом свечане доделе апарата и потписивања уговора са крајњим корисницима у нашем граду, извршни директор компаније „Алфа“ Марјан Радовић захвалио је свима на доброј сарадњи.

„У Краљеву смо нашли сараднике да донацију и организујемо. И у земљотресу смо донирали апарате у Краљеву. Ове године повод за донацију је поплава. Идеја нам је да наставимо да помажемо у складу са својим могућностима, а на корист крајњих корисника. Ако нисмо у прилици да у потпуности донирамо слушне апарате, спремни смо да онима који слушне апарате обезбеђују преко Фонда, обезбедимо квалитетније апарате, а да њих то ништа не кошта. Краљевчани могу очекивати од нас подршку и на даље“, изјавио је Марјан Радовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић, уз захвалност донаторима за овако вредне поклоне, истакао је и добру дугогодишњу сарадњу са компанијом „Алфа“. Он је изразио жаљење због још једне природне катастрофе која нас је задесила, али и радост што је ова компанија изашла у сусрет Краљеву и Краљевчанима.

„Надам се да ћемо и у будућности сарађивати“, поручио је градоначелник.

Према речима Гордане Стојковић, члана Градског већа града Краљева, акција компаније „Алфа“, организована уз подршку локалне самоуправе, имала је великог одјека међу нашим становништвом.

„Дугогодишњом сарадњом са компанијом „Алфа“, град Краљево је постигао велико поверење, стекао пријатеља. Ово је корак ка бољем и квалитетнијем животу. Хвала Вам. Надам се да ћемо имати сарадњу и на вишем нивоу“, рекла је гђа Стојковић.   
 
 

 

10.Децембар 2014.
КЗН Савета за родну равноправност града Краљева

Поводом Међународног дана људских права, који се обележава 10. децембра, Савет за родну равноправност града Краљева одржао је конференцију за новинаре. Савет је подсетио на то да су Уједињене нације 1948. године усвојиле Декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и не зависе од националне, идеолошке, социолошке и културне припадности, и да је тада први пут признато право свих људи на живот, слободу и сигурност без икаквих разлика.

„Ово је прилика да искажемо солидарност са грађанкама и грађанима којима најосновнија људска права нису обезбеђена, попут права на личну карту, држављанство, здравствену књижицу, да укажемо на девојке и жене које склапају присилне бракове, илегалне имигранте којима су одузете путне исправе, LGBT популацију и сва друга лица која на неки начин трпе јер њихова основна људска права нису обезбеђена“, рекла је председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

Она се осврнула посебно на женска права, истакавши да жене, као и сви други, имају право на основна људска права, али су врло често мање-више лишаване њих и бориле су се да дођу до права гласа. Према неким статистичким подацима, Србија је на добром путу ка положају на светској листи земаља које поштују људска права. У Финској, Норвешкој, Исланду, Филипинима више од 55 одсто жена је заступљено на местима на којима се одлучује, жене су им најобразованије.

Савет је низом активности учествовао у 16 дана активизма у борби против насиља над женама, које представља један од највиших видова кршења људских права, и насиља у породици.

Конференција је била прилика и да Савет истакне задовољство резултатима кампање „Бирај равноправно“, усмерене ка повећању учешћа жена у саветима месних заједница, будући да су сада у већини савета месних заједница присутне жене.

У 63 месне заједнице над којима је град односно Изборна комисија имала увид (осам месних заједница је самостално спроводило изборе), резултат је 34 жене у 55 месних заједница, што је велики проценат у односу на ранији сазив.

Како је истакла председница Савета за родну равноправност, у Савету МЗ Рибница од 23 члана седам су жене, у Жичи од 11 чланова Савета МЗ има пет жена, на Берановцу три од девет, у Зеленгори пет од 11, у Полумиру, Опланићима, Самаилима, Дракчићима, Сирчи, Витковцу, Буковици, Кованлуку и Чибуковцу проценат је већи од један, а у осталим месним заједницама има по једна чланица. У МЗ Витковац стара председница је поново изабрана на то место, а да ли има још жена председника савета у другим месним заједницама знаће се када се савети конституишу.

У месним заједницама у којима је спроведен пилот пројекат, а у којима до сада није било жена, дошло је до промене - у Самаилима су, од три кандидоване, изабране две жене, а у Милочају и Ушћу изабрана је по једна жена.

До краја децембра, Савет планира да затражи од јавних предузећа и установа да у извештајима о раду за ову годину, које достављају Скупштини града, наведу и колико је жена и мушкараца запослено, на којим радним местима, са којом стручном спремом. Исто намеравају да прибаве и за Градску управу у 2015. години. Такође, намеравају да спроведу анкете на тему опште и безбедности жена, како би видели шта ће даље радити по том питању, будући да су анкете у неким другим градовима показале да су жене угрожене и осећају се небезбедно у својим кућама, а најбезбедније се осећају на послу.        

Како је истакнуто на конференцији, циљ Савета за родну равноправност је и да се  у 2015. години нађу у буџету града Краљева.
 
 

08.Децембар 2014.

 

Обилазак моста у Раваници                        05.децембар 2014. год.                                                                                      

 

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, са сарадницима, обишли су село Раваница. Услед катастрофалних поплава које су ове године задесиле Краљево, бујични потоци  оставили су ово село без мостова, а захваљујући Војсци Србије, постављен је понтонски мост који ће мештанима бити привремено решење током зиме.

Градоначелник Томислав Илић је захвалио Војсци Србије и министру одбране Братиславу Гашићу, који су нам изашли у сусрет тако што ће мостови које је Војска поставила остати током зиме, док не буде санација на пролеће.

„Мостове смо средили и биће на корист мештана Раванице и околних месних заједница до пролећа. Апеловао бих на грађане да се придржавају новопостављених саобраћајних знакова да би овај мост током зимских месеци трајао и служио што дуже“, рекао је градоначелник приликом обиласка.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, ово је привремено решење.

„Ово је покушај да се зимус обезбеде услови да становништво нормално функционише и да може доћи до својих домова и до Краљева. Чим дође пролеће, надамо се да ћемо озбиљније ући у санацију и изградњу нових мостова на овом подручју“, истакао је начелник РУО Симовић.

За мештане Раванице мост има велики значај – омогућава им несметану комуникацију са градом и могућност да обављају свакодневне активности.
 
 

03.Децембар 2014.
Посета амбасадора Бугарске

                                                                                                                                              04.децембар 2014. године

Амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Његова екселенција Ангел Димитров, са сарадницима, посетио је наш град. Приликом своје прве посете Краљеву, амбасадор се састао и са челним људима града Краљева, са градоначелником Томиславом Илићем на челу.  

„Ако хоћеш да упознаш једну државу, треба да изађеш из главног града. Драго ми је што сам у Краљеву, у делу Србије у којем се налазе корени српске државности. Краљево је град који живи у савременом ритму“, рекао је амбасадор.

Састанак са представницима града Краљева био је прилика да се, како је истакао, види шта Краљево као град може да пружи у економском и културном погледу. То је, према његовим речима, прилика да се са челницима града Краљева успостави боља сарадња и поведу разговори на тему економске сарадње, евентуално неких инвестиција у Краљеву, будући да у Србији има озбиљних инвеститора из Бугарске.

Градоначелник Краљева Томислав Илић, уз изразе захвалности амбасадору Бугарске и његовим сарадницима на посети, истакао је значај разговора о привредној, туристичкој сарадњи.

„Наша предузећа већ имају сарадњу са предузећима из Бугарске, као нпр. „Корали“, „ЈУ Кеопс“. Видећемо шта још можемо да понудимо бугарским партнерима.

И у наредној години трудићемо се да имамо што више посета амбасадора и чланова Владе РС, јер превасходни наш циљ је да инвеститори дођу у наш град и да запослимо Краљево“, истакао је градоначелник.

Посета делегације бугарске амбасаде, предвођене Његовом екселенцијом амбасадором Димитровим, уприличена је поводом програма који је краљевачка Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ организовала – „Са децом око света – Бугарска“ и, као главни догађај, представљање „Повељиног“ додатка „Препоручено“, посвећеног савременој бугарској причи „Прича од 20 лева“ у преводу Елизабете Георгиеве.

Према речима директорке библиотеке Драгане Типсаревић, блиске културне, историјске, духовне везе спајају два народа суседа, који имају исте корене писмености. Она је истакла да су данас многи српски писци радо читани у Бугарској, да краљевачки писац Горан Петровић, српски академик, спада у најчитаније српске писце у Бугарској, а да наша библиотека има изузетно плодну сарадњу са библиотекама у Свилану и Шуману.

Приликом боравка у Краљеву, представници амбасаде Бугарске посетили су и манастир Жичу.
 
 
 
 

 


29.Новембар 2014.
25.Седница Скупштине града
На 25. седници Скупштине града Краљева, одборници су донели следеће одлуке,закључке, решења..>>>>27.Новембар 2014.
Седница Градског већа града Краљева


26.Новембар 2014.
Санирање поплава на реци Рибници

Донацијом Амбасаде Краљевине Норвешке граду Краљеву, почела  је реализација пројекта „ Санирања последица од поплава на нерегулисаном делу реке Рибнице у Краљеву“.
Поплавама у мају ове године, река Рибница је нанела велике штете мештанима овог дела града па је по речима заменика градоначелника града Краљева Милуна Јовановића, донацијом Амбасаде Краљевине Норвешке почела изградња обалоутврде у дужини од сто метара. Вредност ове инвестиције је око 50.ооо еура. Учешће Амбасаде Краљевине Норвешке  је осамдест процената, а града Краљева  двадесет. Овом санацијом обезбеђује се и мост на реци Рибници који је веома прометан. По речима заменика градоначелника град Краљево са Републиком Србијом, изнаћи ће  могућности да санира комплетан водоток до улива реке Рибнице у реку Ибар.
Извођач радова је ЈКП „Путеви „ из Краљева, а подизвођач „Западна Морава“ из Краљева. По речима Милоша Гољића, директора ЈКП „Путеви“ приликом чишћења корита утврђена су и оштећења моста која ће се такође санирати преко Дирекције за планирање и изградњу Краљево.
 
 

25.Новембар 2014.
КЗН поводом 29. новембра

Поводом обележавања 29. новембра – Дана ослобођења Краљева у Другом светском рату, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и чланови Одбора за обележавање 29. новембра одржали су данас конференцију за новинаре. Они су представили овогодишњи програм обележавања 70. годишњице ослобођења нашег града и победе над фашизмом.

Како је најављено, централни скуп ће бити организован код Споменика ослободиоцима Краљева у парку Пљакин шанац. Програм обележавања седамдесетогодишњице победе над фашизмом почиње у 11.00 часова полагањем венаца. Након тога предвиђено је обраћање представника града, а затим и уметнички програм, у којем ће учествовати глумци Краљевачког позоришта и хор „Црвчанин“.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је позвао грађане Краљева, потомке, да се прикључе обележавању овог за град важног догађаја.

„Будући да је град од 12.000 изгубио више од 2.000 својих суграђана, није било куће којој неко није страдао. Краљево је тада био град барјака. Ми који смо потомци тих страдалих и који живимо на овим просторима имамо обавезу да се тај дан никада не заборави. Циљ је да, евоцирајући успомене, сећајући се, одамо захвалност свима онима који су овом граду донели слободу“, поручио је председник Скупштине.

Према речима Милоша Милишића, члана Одбора за обележавање 29. новембра, ово је један од најзначајнијих датума у историји нашег града.

„Изражавам велико задовољство што су чланови Одбора водили рачуна о овом празнику. Водили смо рачуна да ово обележавање нема никакав идеолошки предзнак, држали смо се историјских факата који су неумољиви - град Краљево су ослободиле партизанске јединице и јединице совјетске Црвене армије. Изражавам велико задовољство радом Одбора. Нас дичи јединство у намери да важне датуме овог града обележимо на достојан начин“, рекао је Милишић.

            И председник Одбора Миша Милосављевић, члан Градског већа задужен за културу, изразио је велико задовољство трудом и радом Одбора.

            „Ми смо ове године учинили велики искорак у односу на претходне године. Обележени су 7. октобар - Краљевдан, 14. октобар на Гробљу стрељаних, 22. октобар – Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату. Сада обележавамо и Дан ослобођења у Другом светском рату. Захваљујем пре свега грађанима који су у свим овим манифестацијама масовно учествовали. Надам се да ће Одбор наставити да успешно реализује своје задатке“, изјавио је председник Одбора Миша Милосављевић.

 

 

 

 

 

21.Новембар 2014.
Најава избора у месним заједницама

Поводом избора за савете месних заједница, који су заказани за недељу, 23. новембар 2014. године, а које је расписао председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, одржана је конференција за новинаре.

Председник Скупштине је грађанима Краљева поручио да тог дана забораве своју партијску припадност и да бирају своје комшије за које сматрају да ће најбоље одговорити позиву за савете месних заједница.

„Очекујем да ће грађани овом приликом изабрати оне у које имају највише поверења, да ће изабрати оне за које сматрају да ће моћи да им помогну када су у невољи. Ми очекујемо да ће избори протећи у најбољем реду“, изјавио је председник Скупштине Сретен Јовановић.

Од 68 месних заједница, избори ће се у 10 одржати тајним гласањем, од 8.00 до 17.00 часова, а у осталима непосредним бирањем на самим зборовима, који су заказани за 12.00 часова.

„Очекујем да грађани изађу масовно. У већини месних заједница потребно је да 10 одсто уписаних бирача изађе на гласање да би избори били легитимни. Уколико је излазност мања од 10 одсто, одлаже се тридесет минута односно седам дана, у зависности од месне заједнице. Апелујем на грађане да изађу на изборе како бисмо их спровели на најбољи могући начин“, поручио је Сретен Јовановић.

И градоначелник града Краљева Томислав Илић је позвао суграђане да масовно изађу на изборе и да подрже оне који су најбољи међу њима. Подржавањем тих кандидата биће боље месним заједницама, сматра градоначелник, и изражава наду се да ће ови избори, који се одржавају после седам година, бити успешно одржани.

На основу извештаја Изборне комисије, председник Скупштине је донео одлуку да се избори одлажу у МЗ Бресник и Годачица због недостатака у статутима тих месних заједница. Датум одржавања биће накнадно објављен.

Савет за родну равноправност града Краљева је у локалном акционом плану планирао повећање броја жена у саветима месних заједница.

„Стога смо се укључили у кампању за изборе за савете месних заједница како би што више жена било заступљено у тим саветима. То је она најнижа инстанца на којој би жене требало да учествују. У ранијем периоду јако мали број жена је био у саветима месних заједница. Мислимо да жене могу да промене изгледе месних заједница и одлукама допринесу много више. Обишли смо Милочај, Самаила и Ушће. У Самаилима се избори спроводе тајним гласањем. Нашли смо три жене које су се кандидовале и нашле 30 потписа како би могле да  тог дана буду биране. Према потврди Изборне комисије, свака месна заједница у којој се избори спроводе тајно има по неку жену кандидата“, рекла је Лидија Павловић, заменик секретара Скупштине и председница Савета за родну равноправност, и позвала грађанке и грађане да изађу и подрже све жене које се напазе на листама као кандидати и за председнице и за чланице савета.

 

 

18.Новембар 2014.
Потписан Меморандум о сарадњи са Марибором

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и представници града Краљева угостили су током викенда делегацију из партнерског словеначког града Марибора, предвођену новоизабраним градоначелником Андрејем Фиштравецом. Одржано је неколико састанака с циљем да се дефинишу правци будуће сарадње и да се договори око будућих корака на успостављању конкретне пословне сарадње.

Свечани пријем био је прилика да градоначелници потпишу Меморандум о сарадњи. Њиме су дефинисани правци сарадње, који подразумевају програме рада и заједничке активности партнерских канцеларија који ће омогућити сарадњу на пројектима и поспешивање њихове имплементације, нарочито уз помоћ фондова EУ, јачање веза и међусобне сарадње јавних предузећа и установа кроз размену знања и искустава, јачање веза средњих и малих предузећа ради побољшања пословне климе, инвестирање и обуку за бржи рурални развој града Краљева, промовисање традиције и контаката културних и туристичких институција оба града, усаглашавање ставова и сарадње у области заштите и спасавања – цивилне заштите и промовисање вредности сарадње града Марибора и града Краљева.

            Градоначелник Краљева је захвалио жупану Фиштравецу што је за своју прву званичну посету, након што је недавно изабран за градоначелника Марибора, одредио град Краљево, који је спреман да јача међусобне односе.

„Договорили смо се да ћемо сарађивати, пре свега, у туризму и пољопривреди. Већ током наредне седмице две особе ће бити упућене у Марибор, где ће провести пет дана и конкретно се договарати о ономе о чему је разговарано за викенд. Надам се да ће се та сарадња проширити и на јавна предузећа, где смо већ утврили нека партнерства. Мислим да ће то бити на добробит оба града“, изјавио је градоначелник Краљева.

И градоначелник града Марибора задовољан је што сарадња не значи више само дружење, није само пријатељска, протоколарна, него се кренуло у потрагу за заједничким интересима преко којих се може направити неки конкретан посао.

„Сада смо дефинисали да можемо на подручју туризма правити програме који би били интересантни за Краљевчане и становнике из тог дела Србије, а да људи из Марибора и околине долазе у Србију. Договорили смо се да ћемо основати мешовито предузеће за продају пољопривредних производа. У Словенији веома мало хране производимо сами, чини ми се да је боље да се удружимо и једемо нешто из близине него што долази са других континената. Такође, могли бисмо сарађивати и на подручју водовода. Мариборски „Водовод“ је највећи у Словенији и ове године је постао најбоља комунална фирма у Словенији“, рекао је градоначелник Марибора.

Веома је битно и то да ће Краљево и Марибор направити заједничку канцеларију за европске и друге пројекте, где ће се радити на сарадњи, на разрађивању заједничких пројеката.

Према речима Фиштравеца, треба направити бизнис план за сарадњу на пољу економије, нешто конкретно „где смо потребни једни другима“.14.Новембар 2014.
Стамбена обнова Доситејеве улице

Градоначелник и заменик градоначелника града Краљева, на радном састанку у вези са Пројектом стамбене обнове дела Доситејеве улице после земљотреса у Краљеву, састали су се са пројектним тимом Консултанта (којег је ангажовала Развојна банка Савета Европе), одређеним за пружање техничке помоћи на реализацији Пројекта и тимом Јединице за управљање пројектом.

Састанак је организован у циљу утврђивања распореда даљих активности током припремне етапе Пројекта и делегирања задужења и задатака између тимова. Централним темама су обухваћени имовинско-правни аспекти, принципи уговорних односа између учесника у Пројекту и учешће крајњих корисника и стварање предуслова и динамика реализације тзв. теренских активности (геодетска мерења, геомеханички и геофизички истражни радови, званично утврђивање површина постојећих станова и образовање релевантних и потпуних база података).

Одређени су приоритети и програмиран рад тимова у следећем кварталу у складу са проценом времена потребног за ратификацију Оквирног споразума о кредиту и, тако, стварање услова за закључивање пратећих уговора и споразума између учесника у Пројекту и њихову имплементацију.   

„Овде се договарамо о могућим правним стварима које ће дефинисати одређене поступке и одређене кораке, а пре свега да направимо услове за пројектни задатак како бисмо ушли у реализацију односно израду пројекта, а пре тога да урадимо оно што је потребно – тзв. испитивање на самом земљишту. Надам се да ћемо врло брзо створити услове да кренемо у пројектовање овог дела насеља, а надам се и након тога изради главног пројекта и коначно изградњи овог врло важног пројекта за град Краљево“, изјавио је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић.

Луис Мицано, пројект менаџер Фонда за Западни Балкан, изразио је наду да ће пројекат бити ускоро и успешно завршен.

На захтев упућен из Министарства финансија Републике Србије, Административни савет Развојне банке Савета