Одштампај Пошаљи
Вести
19.Април 2015.
Мој јоргован за мој град

У склопу манифестације „Дани јоргована“, која се традиционално одржава у нашем граду већ 22 године, у недељу, 19. априла, испред нове хале спортова, садњом јоргована, започета је акција „Мој јоргован за мој град“, која ће трајати током целе године. Ова акција организована је на имендан града Краљева, који се обележава на дан када је краљ Милан Први Обреновић - 19. априла 1882. године, својеручно исписао решење, услишивши молбу представништва општине Карановац да им место, зато што му је име турско, назове Краљево.

Овогодишња манифестација „Дани јоргована“ оживљава сећање на 765 година савезничких веза Срба и Француза и брака француске принцезе Јелене Анжујске и српског краља Уроша Првог. Манифестација негује културу сећања на традицију пријатељских и савезничких веза Србије и Француске дужу од седам векова, на српског краља Урош I, који је својој Јелени засадио долину јоргована у знак љубави и поштовања.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, у име Одбора за обележавање „Дана јоргована“, поздравио је све учеснике акције. Он је истакао да је, осим жеље да улепшамо свој град садњом јоргована, намера и да се, организовањем акције, очува традиција и историја. Како је најавио потпредседник Одбора, на месту на коме су засађени ови јорговани планирана је изградња Парка јоргована.

Јорговане су, на том месту, засадили председник Удружења „Света Јелена Анжујска“ Милан Глишовић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине Сретен Јовановић и други. Акцији су се придружиле краљевачке школе, ученици Шумарске школе, СВЕБОР дружина Свети кнез Лазар, удружење „Србија за младе“, учесници Омладинске радне акције, гости из околних села и градова и многи други.

Идејни творац манифестације Милан Глишовић је подсетио на вековно пријатељство српског и француског народа.

„Седам и по векова прошло је откако је француска принцеза Јелена Анжујска стигла у Србију и удала са за краља Уроша Првог, са којим је изродила знамените српске краљеве Милутина и Драгутина. Векови су прохујали и ми данас обележавамо седам и по векова српско-француског пријатељства. Ова два народа спојила је и култура, и Први светски рат, и многи други догађаји у којима су Срби и Французи ковали пријатељство које траје до данашњих дана“, рекао је Глишовић.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је значај манифестације „Дани јоргована“ за град Краљево, будући да обележавамо 765 година пријатељства са Французима. Према његовим речима, ово је потенцијал за развој, пре свега, верског, али и других грана туризма. Градоначелник је искористио прилику да суграђанима честита имендан и подсетио да је започела не само акција садње јоргована, већ и чишћења и сређивања града.

У организацију манифестације „Дани јоргована“ ове године укључени су и Министарство спољних послова Републике Србије – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, Амбасада Републике Француске и Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске.

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, манифестација је превазишла међународне оквире, будући да ће бити обележена и у француским градовима.

„Читав округ има интереса да оваквим туристичким манифестацијама подигне потенцијале туризма. Укључене су и Рашка и Врњачка Бања, а покушаћемо и да брендирамо ову своју манифестацију. Ранијих година је обележавање било скромније, а сада имамо прилику да са Министарством спољних послова покушамо да „Дане јоргована“ прикажемо као бренд Србије, да буде препознатљив како за Краљево, тако и за Србију. Туризам је најпорофитабилнија грана, окупићемо много људи и, надам се, отворити једну нову причу која ће бити препознатљива“, изјавио је начелник Рашког округа.

Акција садње јоргована настављена је током дана, тако да су и приступница новом мосту, прилаз средњовековном граду Магличу и дворишта школа обогаћени младицама јоргована. Радници краљевачког ЈКП „Чистоћа“, који су у оквиру својих редовних активности већ посадили више стотина садница јоргована, помогли су и у овој акцији.


 
 
 
 
 
 
 

17.Април 2015.
Агенција за безбедност саобраћаја у Краљеву

У оквиру својих активности, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије наставља јачање сарадње са локалним самоуправама. Представници Агенције посетили су и наш град, представивши едукативно-промотивне садржаје за децу и младе.

            У Основној школи „IV краљевачки батаљон“, са предшколцима и првацима дружио се Пажљивко, маскота Агенције за безбедност саобраћаја РС, који је са ђацима причао о понашању у саобраћају. Посебан нагласак стављен је на правилно понашање од куће до школе. Малишани су од представника Агенције, након представе, добили симболичне поклоне.

У склопу  пројектних активности које се реализују уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Савета за безбедност града Шапца и Агенције за безбедност саобраћаја, у ЕСТШ „Никола Тесла“, ученици средњих школа присуствовали су предавању на тему „Још увек возим“, које је организовао Савез параплегичара и квадриплегичара Србије. Циљ предавања био је да се младима укаже на проблеме и последице саобраћајних незгода, које настају због непоштовања прописа, пребрзе вожње, као и под дејством алкохола.

Према речима представника Савеза параплегичара и квадриплегичара Славише Савића, који је и сам био жртва саобраћајне незгоде, откада је везан за колица, овај програм је намењен првенствено младима, од 17 до 22 године.

„Желимо да, кроз искуства лица која су имала саобраћајне незгоде, могућност дешавања саобраћајних незгода приближимо младима и дамо квалитетне савете како да  безбедно учествују у саобраћају“, рекао је Савић, уз поруку младима „Возите безбедно! Младост, а не лудост!“.

 Након тога је организован и састанак са члановима Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, на коме је било речи о стању безбедности саобраћаја на територији града Краљева, активностима Савета, проблемима и ограничењима у раду. Настојања су да сарадња Агенције са локалним самоуправама буде још интензивнија, кроз заједничку организацију и реализацију превентивних активности, подршку стратешких докумената за будућност, дефинисање мера за  подизање нивоа безбедности у саобраћају. Крајњи циљ је, како је истакнуто, изградња стабилних система безбедности саобраћаја на локалном новоу.

 
17.Април 2015.
Седница Градског већа града Краљева
Данас је одржана 26. седница Градског већа града Краљева, којом је председавао градоначелник
града Краљева Томислав Илић.


16.Април 2015.
Вежи појас, сачувај живот

У оквиру промотивно-едукативних активности, чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева спровели су данас акцију под називом „Вежи појас, сачувај живот“.

У анкети спроведеној током израде Стратегије безбедности саобраћаја за град Краљево, у којој су проверавани ставови возача у вези са коришћењем сигурносног појаса, уочене су значајне разлике у ставовима возача у Краљеву и Србији. На локалним путевима седам одсто возача у Србији никада не користи сигурносни појас, док је понашање возача у Краљеву на овој категорији путева небезбедније - 21 одсто возача никада не користи сигурносни појас.

Да би утицао на свест суграђана у вези са овако неповољним ставом према коришћењу сигурносног појаса у аутомобилу, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању усмерну ка возачима и њиховим сапутницима на локалним путевима и градским улицама, током које едукативним флајерима и адекватним пропагадним материјалом чланови указују на очигледне предности коришћења сигурносног појаса у возилу. Данас је акција, у сарадњи са саобраћајном полицијом Полицијске управе Краљево, организована у Жичкој улици.

Ненад Марковић, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, истакао је да Савет за безбедност саобраћаја ради на томе да се у Краљеву повећа проценат везивања појаса.

Централни акценат Агенције за безбедност саобраћаја је на везивању појаса и смањењу броја возача под дејством алкохола, што смо већ започели на локалном нивоу. Циљ ове акције је да се повећа проценат везивања појаса. Ово су превентивне активности, затим долазе репресивне методе. Појас је елемент пасивне безбедности у саобраћају, служи да, када се већ догоди незгода, смањи, ублажи последице. Савет за безбедност саобраћаја града Краљева ће наставити ове активности, тако да се надам да ћемо на крају године имати боље индикаторе безбедности везане за употребу појасева у Краљеву, изјавио је Марковић.

Он је најавио и нову акцију већ за сутрадан - гостовање Агенције за безбедност саобраћаја у граду Краљеву, са програмима за предшколце и прваке,  али и средњошколце, као и састанак са члановима Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.

 


  

  

15.Април 2015.
Седница Скупштине града Краљева
Данас је почела седница Скупштине града Краљева.

 


14.Април 2015.
Донација апарата за мужу

У оквиру програма Европске уније за помоћ поплављеном подручју у Србији, у току  испорука апарата за мужу за мала пољопривредана домаћинства , која  су претрпела штету у мајским поплавама 2014.које су погодиле Град Краљево.

Имајући у виду свеобухватан систем подршке који се пружа, мали пољопривредници  који су претрпели штету у мајским  поплавамаврло брзо ће бити у стању да поврате пун обим своје предходне пољопривредене активности.
Укупна број малих пољопривредних домаћинстава који је преузео јесте 6  и преузели су ову компоненту програма износи око 9.000 евра.
Посебно треба нагласити да је један апарат за мужу преузела и породица Раденковић
из Лађеваца .
Град Краљево све  активности реализују се у складу са усвојеном европском методологијом и у сарадњи са представницима ЕУ

Апарати за мужу имају следеће крактеристике:

  Вакум пумпа капацитета 50 kPa 150-200 литара

◊ Пумпа ротациона, 1.500 обртаја у минути, 220-230 V/50 Hz

◊ Запремина канте 20-30 литара од нерђајућег материјала

◊ Музилица има и пулсатор, 60 обртаја у минути и  4 прикључка за музу

 
 

09.Април 2015.
Конференција Савета за родну равноправност града Краљева

Поводом Светског дана Рома, који се обележава 8. априла, чланови Савета за родну равноправност града Краљева и Канцеларије за ромска питања одржали су конференцију за новинаре.

Председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић говорила је о проблемима са којима се Роми на територији Србије суочавају, истакавши сиромаштво, незапосленост, недостатак личних докумената, недовољну интегрисаност у образовни систем и здравствену заштиту. Како је навела, у посебно тешком положају су Ромкиње.

„Један од важних циљева суштинске равноправности грађана је и образовање, редовно похађање основне школе и што масовнији упис у средње школе и на факултете. То је важан корак ка спречавању раних бракова. Прерана удаја довела је до најозбиљнијих видова кршења репродуктивних права, до тога да је у Србији најмање трећина Ромкиња старости од 15 до 19 година већ имала порођај. Кратак животни век Ромкиња, које у просеку живе 48 година, што је 25  година мање од опште женске популације, последица је лоших услова живота, пре свега недовољне бриге за своје здравље. У деценији укључивања Рома, највише је постигнути у области здравства и образовања. Ангажоване су здравствене медијаторке и педагошки асистенти“, рекла је Павловићева.

Према њеним речима, постоји локални акциони план за унапређење положаја Рома донет за период  2009-2015. Савет за родну равноправност ће, како је навела, приступити изради новог, заједно са Канцеларијом за ромска питања.

„Веома нам је драго што је локална самоуправа препознала значај тога да се иначе веома малом проценту високообразованих Рома да шанса, тако да их сада има и на стручној пракси. Надамо се да ће их бити и међу одборницама и одборницима“, додала је председница Савета за родну равноправност.

Представник Канцеларије за ромска питања Зоран Петровић нагласио је да је 70 одсто ромских породица сиромашно и испод нивоа сиромаштва, а од тога је 55 одсто Ромкиња.

„Морамо заједно да направимо корак напред који ће помоћи Ромкињама, али и свим женама које трпе дискриминацију, да се снажније одупремо свему што доводи до дискриминације и да оне добију место у друштву које заслужују. Боримо се да наше девојчице не излазе из система образовања“, рекао је Петровић.

На конференцији су истакнути и пројекти које реализује Канцеларија за ромска питања, Удружење Феномена и други, као што су образовни програм за мајке и децу, базиран на раном развоју деце, образовне и креативне радионице, пројекат Интеретничко партнерство за оснаживање Ромкиња у централној Србији и други.

07.Април 2015.
Пријем поводом Светског даан Рома

У оквиру традиционалног обележавања Светског дана Рома – 8. априла, представнике ромске популације примили су представници града Краљева - градоначелник Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћник Вукман Ракочевић, председник Скупштине града Сретен Јовановић и заменик секретара Скупштине лидија Павловић. Пријему су присуствовали и представници Центра за социјални рад, Црвеног крста, школа и других институција са којима Канцеларија за ромска питања сарађује.

Градоначелник је припадницима ромске популације честитао Светски дан Рома и истакао добру сарадњу на нивоу града у настојањима да се њихов тежак положај поправи и унапреди.

„Локална самоуправа има одличну сарадњу са представницима ромских организација. Заједно са Владом Републике Србије радили смо на инклузији Рома. Такозвано „Шаторско насеље“ код „Магнохрома“ готово да је расељено, изграђена је зграда са становима за десет породица, а осам породица је омогућена куповина кућа. Ми ћемо и даље сарађивати, надам се овако успешно“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Представник Канцеларије за ромска питања Зоран Петровић такође је  честитао Светски дан Рома својим сународницима. Како је истакао, и поред тешког положаја Рома, афирмативне мере Републике Србије се спроводе и дају резултате у областима образовања и здравства. Тренутно, акценат је стављен на становање и запошљавање припадника ромске популације.

„Са локалном самоуправом и организацијом ХЕЛП успешно спроводимо програм самозапошљавања, у оквиру којег ће 16 породица добити грант од 1.500 до 2.400 евра, што ће им много значити за покретања сопственог бизниса, а смањиће се и притисак на социјалне институције. Канцеларија за ромска питања и РНВО „Руке пријатељства“, у сарадњи са локалном самоуправом и релевантним чиниоцима, успешно спроводе инклузију припадника ромске популације у све друштвене токове“, рекао је Петровић.

Према његовим речима, у току су пројекти у вези са образовањем, побољшањем раног развоја ромске деце од 0 до 7 година. Спроводе и пројекат „Библиотека играчака“, добили су 11 стипендија преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја за средњошколце, прошао је пројекат за сунфинансирање код града захваљујући којем ће обезбедити ученицима основних школа једнак квалитет образовања.

Према евиденцији Канцеларије за ромска питања, на територији града Краљева тренутно живи око 2.100 припадника ромске националности.


28.Март 2015.
Министар Илић посетио поплављена подручја

Mинистар за ванредне ситуације Велимир Илић, са представницима града Краљева и Рашког управног округа, обишао је подручје града Краљева угрожено поплавом. Приликом обиласка села Адрани, у коме Мусина река прети да се излије на магистрални пут Краљево-Чачак, министар је рекао да највеће проблеме тренутно стварају реке другог реда, међу којима и Мусина река. Мештани су поставили џакове са песком како би спречили да река пређе преко бедема и поплави домаћинства.

„Потрудићу се ових дана да дођу пројектанти да препројектују овај мост. Овде мора да се нађе друго решење. Свака већа бујична вода угрожава читаво ово подручје Адрана због моста који је уско грло. Под мостом је сама кривина тако оштра да то прави велики застој и ствара се бујична вода. И подручје Жиче и Грдице, све је то угрожено, водостај Западне Мораве, Ибра, изузетно је порастао. Ми смо обележили ове тачке које су критичне, раде се пројекти да се трајно реше слабе тачке на територији Краљева. Чекамо да престану падавине, да се време смири и у пролећном периоду, чим се време пролепша, да почнемо да радимо. Прво је на дневном реду Грдица, а онда идемо у Жичко Поље, па бујични токови другог реда. Радићемо и Годачицу. Пошто општине нису имале средства да раде реке другог реда, притекли су и разни европски фондови који су нам помогли да решимо то питање. Општине немају ни приближно средстава за водотокове другог реда“, рекао је министар Велимир Илић.

Градоначелник Краљева је захвалио министру што је дошао да види каква је ситуација на Мусачи и најавио обилазак и Жичког поља, Шеовца и свих делова града где је критично да се види шта се може урадити.
 
 

27.Март 2015.
ЖЕНСКА ОДБОРНИЧКА МРЕЖА

Савет за родну равноправност града Краљева и новоформирана Женска одборничка мрежа у Скупштини града Краљева одржали су конференцију за новинаре.

Одлука о формирању Женске одборничке групе у Скупштини града донета је на иницијативу Савета за родну равноправност града Краљева, а уз подршку Женске парламентарне мреже у Народној скупштини Републике Србије, која је, по угледу на сличне облике женског политичког организовања у развијеним земљама света, почела да дела 14. фебруара 2013. године, окупљајући 82 посланице око идеје да, без обзира на страначку и идеолошку припадност, заједно раде на остваривању женских интереса у Парламенту.

„Родна равноправност се остварује тамо где се догађа стварни живот мушкараца и жена, а то јесте локални ниво, наш град, месна заједница, насеље. Када на том нивоу постигнемо договор у коме је једнако важан и глас мушкарца и глас жене, о томе како ће се финансирати наша заједница, шта ћемо финансирати из буџета, коме ћемо пружити помоћ и подршку, онда можемо бити сигурни да смо учинили корак ка праведнијем, одговорнијем и хуманијем друштву. Родна равноправност нема за циљ само да жене буду биране, већ да се осети њихов рад у друштвеној заједници и у политичком животу и да тај рад да резултате“, рекла је председница Савета за родну равноправност Лидија Павловић, заменик секретара Скупштине града Краљева.

Према њеним речима, Женска одборничка мрежа ће деловати као неформална група у Скупштини града, бавиће се свим питањима дневног реда, са женског аспекта, питањима битним за друштвену заједницу, жене, децу града Краљева.

„Ми ћемо стајати раме уз раме са својим колегама, као апсолутна подршка, како би наш град, а и Србија, напредовали“, поручила је Павловићева.

На конститутивној седници одржаној 21. марта, 22 одборнице из свих политичких опција формирале су Скупштину и Извршни одбор. За председницу су изабрале Весну Милојевић, одборницу Српске напредне странке. Извршни одбор броји седам чланица, а главна координаторка бирана је из највеће политичке опције у Скупштини града Краљева -  Весна Милојевић (СНС), две заменице - из друге односно треће политичке опције - Бојана Бајровић (СПС), Десанка Кастратовић (ДС), а секретарка ИО је Оља Дражинац (СНС).

„Чланице Женске одборничке мреже не губе свој политички идентитет, деловањем у оквиру Женске одборничке мреже неће нанети никакву штету политичким опцијама којима припадају, већ је то новији простор у оквиру којег ће жене моћи да делују и да повећају своју улогу и допринос у раду Скупштине и решавању одређених проблема који се тичу жена. Ово се, пре свега, односи на повећање учешћа жена у процесу одлучивања, на побољшање економског статуса жена, осатваривање родне равноправности у образовању, на побољшање здравља жена, на сузбијање и превенцију насиља над женама, уклањање стереотипа у медијима који постоје у вези са положајем жена...“, објаснила је председница Весна Милојевић и додала: „Биће то решавање животних проблема жена. Биће то једна нова адреса на којој ће моћи да се обрате да добију одређену помоћ или савет.“

Нека од програмских начела и циљева везаних за деловање женске одборничке мреже су поштовање човека, његовог достојанства, права и слободе без обзира на верску, расну или националну припадност или статус, заштита права радника и радница, заштита права слобода запостављених, обесправљених, као и лица са инвалидитетом. Остваривање равноправности полова, успостављање тзв. европског стандарда живљења, унапређење развоја локалне самоуправе и уравнотеженог регионалног развоја.

Према пословнику о раду, координаторке ће се смењивати на свака четири месеца.


 
 

 

26.Март 2015.
Представници Високе школе за ПЕП у Краљеву
Градоначелник града Краљева Томислав Илић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић примили су представнике Високе школе за пословну економију и предузетништво из Београда. Састанку су присуствовали и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, начелник Школске управе Краљево Жарко Милосављевић, заменик градоначелника Милун Јовановић и члан Градског већа задужен за област културе, основног и средњег образовања Миша Милосављевић.

Састанку су, у име школе, присуствовали  проф. др Душан Цогољевић, власник Високе школе академских студија, проф. др Раде Станковић, директор школе, проф. др Драгољуб Вукосављевић, професор, и  проф. др Ђорђе Минков, директор Високе школе струковних студија.           

Према речима професора Станковића, у Краљево су дошли да понуде сарадњу са локалном самоуправом, која би се састојала у томе да капацитете школе, која има око 80 доктора наука, петнаестак студената докторских студија, ставе на располагање локалној самоуправи, да помогну из области предузетништва, из области финансија, економије. У току је и акредитација Школе на дањину. Према речима директора школе, која има око 1.500 студената, њихова је жеља, стратегијски циљ, да у догледно време, релативно брзо, отворе и региструју, добију акредитацију за још једну школу ван седишта, и то у Краљеву. За сада, школа, која је регистрована у Београду, године, има школе ван седишта у Лозници, Чачку и Јагодини.

Градоначелник је захвалио представницима Високе школе за пословну економију и предузетништво из Београда што су за отварање истуреног одељења школе изабрали баш град Краљево. Он је изразио спремност да град сарађује са свим високошколским установама и тако утиче на побољшање услова у Краљеву. Интерес града Краљева јесте да ова школа буде баш у њему, чему ће, како је најавио градоначелник, претходити потписивање Меморандума о сарадњи.

Једна од те ма које се налазе у меморандуму о разумевању, који су представници школе понудили граду Краљеву, јесте и сарадња са локалном  самоуправом у добијању средстава из фондова ЕУ.    

26.Март 2015.
Помоћ за поплављене

Данас је у магацину „Аутотранспорта“ у оквиру помоћи Европске уније  поплављеним подручјима у Србији, за 157 породица из поплављених подручја са територије града Краљева, подељено по две сетвене јединице кукуруза и по 400 килограма ђубрива.  
            Ово је по речима Вукосава Коњикушића, помоћника градоначелника за област управљања пројектима и локално-економски развој, претпоследња фаза расподеле семенског материјала и ђубрива за 13. месних заједница са територије града Краљева. Овај програм реализован је у сарадњи са међународном организацијом ФАО, Уједињеним нацијама и  Европском унијом за поплављена подручја. Последња фаза овог дела пројекта је у расподели семена луцерке, а након тога од септембра биће организована и помоћ у виду донација животиња, техничких средстава, пумпи за наводњавање ... углавном све оно што су домаћинства пријавила као штету од поплава.           
По речима помоћника градоначелника постоји одређен број људи који се није пријавио за помоћ и није аплицирао за ове пројекте, из разних разлога, али ће град поново у току маја покушати да спроведе још једну фазу пројекта помоћи граду Краљеву. 
 

25.Март 2015.
Акција Савета за безбедност саобраћаја у Милочају

У оквиру промотивно-превентивних активности, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спроводи кампању под називом „Трактор на путу – безбедан и уочљив“. Данашња акција, друга ове године, реализована је у Милочају.

Циљ кампање је да превентивним и едукативним мерама промени негативне ставове и понашање возача трактора који доводе до ризичних ситуација и страдања у саобраћају, што би требало да резултира смањењем броја саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.

Према речима Ненада Марковића, председника ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, трактор на путу, безбедан и уочљив, битан је и за трактористу и за остале учеснике у саобраћају, нарочито возаче путничких аутомобила, па и аутобуса и теретних возила.

„Овим акцијама желимо да подигнемо свест тракториста о томе колико је битно да буду уочљиви на путу, да буду прописано осветљени, да у условима смањене видљивости користе ротацију. План је да сваке године обиђемо по два-три села и поделимо ротације, посебно она села која гравитирају ка државним путевима првог и другог реда“, рекао је Марковић.

Трактористи су данас од Савета за безбедност саобраћаја града Краљева добили по ротационо светло, као и флајере намењене трактористима и саобраћајне прописе и правила који се тичу безбедности трактора у саобраћају.

У кампањи су, поред чланова Савета, учествовали и представници Месне заједнице и „Дунав осигурања“, који су током преподнева обављали техничке прегледе трактора.

 


 


Седница Градског већа града Краљева                                25. Март 2015. године

На данашњој 24. седници Градског већа града Краљева већници су усвојили једанаест тачака дневног реда. Донете су одлуке о уређивању градско грађевинског земљишта и утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта. Овим одлукама извршиће се зонирање грађевинског земљишта у четири зоне тако да ће свака зона имати посебну накнаду за плаћање. Ослобађање од ове накнаде биће за оне који праве магацински простор и производне хале. Ове накнаде моћи ће да се плаћају у ратама.


 

24.Март 2015.
ДАН СЕЋАЊА - 24. МАРТ

Шеснаест година након почетка ваздушног напада Северноатлантске алијансе на Савезну Републику Југославију, град Краљево се сећа бранилаца отаџбине страдалих у ратовима од 1990. до 1999. године. Дан сећања, 24. март, обележен је и ове године пригодним програмом, полагањем венаца и парастосом. Оживљена су сећања на Краљевчане који су животе дали током бомбардовања НАТО-а, у ратовима у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, као и пострадале чије су се породице после трагедије доселиле у Краљево.

Обележавање 24. марта започето је кратким програмом у просторијама Градске управе, уз минут ћутања страдалницима и херојима. Глумци Краљевачког позоришта казивали су родољубиве стихове, а ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ извели елегије на кавалу и виолини, уз клавирску пратњу.

„Поносни смо на херојско и страдално дело наших бранилаца, али и бескрајно тужни јер је могло да буде другачије, па да нас, уместо помена и болних сећања, окупља радост живота, рађања и стварања“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић, уз обећање да ће град увек помагати њиховим потомцима и родбини. „Све је, ипак, у време мира надокнадиво, осим људских живота, а веће вредности од људског живота нема, па се последице рата заправо и мере по броју страдалих... Поносни на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године, и овај Дан сећања посвећујемо њима. Нека им је вечна слава и хвала“, рекао је градоначелник.

На споменик палим јунацима на Тргу Јована Сарића, у који су уклесана имена страдалих у ратовима од 1990. до 1999. године, представници града Краљева, Рашког управног округа, Удружења породица палих бораца, Удружења учесника ратова 1991-1999. године, Војске, Полиције, Жандармерије, политичких странака, удружења и друштава, породице, рођаци, пријатељи и многи други положили су венце и цвеће, а свештеници Епархије жичке служили су парастос.

Организација овог помена за чланове породица погинулих значи много, каже Милисав Вујанац, из Удружења породица палих бораца у ратовима 1990. до 1999. године, додајући да то значи да пали борци нису заборављени у овом херојском граду и да се њихове жртве поштују

И на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде у касарни у Јарчујку положени су венци.

Након тога, организован је и обилазак спомен-собе Друге бригаде Копнене војске у касарни у Рибници, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике 252. оклопне бригаде.

 

23.Март 2015.
КЗН - ДАН СЕЋАЊА

Уочи 24. марта – Дана сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године, организатори обележавања - представници града Краљева, Удружења породица палих бораца, Удружења учесника ратова 1991-1999. године и Друге бригаде Копнене војске, одржали су конференцију за новинаре. 

На конференцији је најављен програм обележавања Дана сећања.

У свечаној сали Градске управе града Краљева, у 10.00 часова, биће организован кратак уметнички програм. У сећању на хероје и жртве, под називом „Живите у нама“, глумци Краљевачког позоришта Предраг Павловић и Драган Пешић говориће родољубиву поезију, а ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“  одсвираће две елегије.

На Тргу Јована Сарића, испред зграде Градске управе, у 10.30 часова, на споменик херојима страдалим од 1990. до 1999. године биће положени венци, а свештеници Епархије жичке служиће парастос.

У 12.00 часова, у касарни у Јарчујку, биће положени венци и одата почаст погинулим припадницима 252. оклопне бригаде.

Након тога, планиран је обилазак спомен-собе Друге бригаде Копнене војске у касарни Рибница, у којем се налазе експонати који чувају сећање на припаднике 252. оклопне бригаде.

 Организатори су позвали све суграђане да у уторак, 24. марта 2015. године, присуствују обележавању Дана сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године.
19.Март 2015.
Помоћ од Италијана

Данас је градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима, примио делегацију италијанске Асоцијације Трентино за Балкан. Делегацију је предводио директор Асоцијације Маурицио Камин.
Тема данашњег сусрета је пројекат помоћи провинције Тренто поплављеним пољопривредним домаћинствима са подручја града Краљева.

Овај пројекат је настао на заједничку иницијативу града Краљева и Асоцијације Трентино за Балкан. Аутономна провинција Тренто је почетком ове године одобрила 30 000 евра за реалиазцију пројекта. Заједно са Одељењем за привреду и финансије Градске управе града Краљева, дефинисани су критеријуми, а на предлог председника месних заједница изабрано је 30 домаћинстава из 6 села око Краљева: Адрани, Грдица, Витковац, Витановац, Раваница и Чукујевац. Критеријуми су били да имају директну штету која им је настала услед поплава, да буду млађи од 40 година и да живе са породицама на селу и да живе од пољопровреде.

Свако домаћинство ће добити на основу сопствених прироритета робу у вредности од 1000 евра у динарској противредности.
Разговарано је и о успостављању економских односа између Трентина и Краљева. Делегација из Италије представља и Трентинску федерацију задруга па се и на том пољу може успоставити сарадња.


17.Март 2015.
23.Седница Градског већа града Краљева

На данашњој 23. седници Градског већа града Краљева већници су усвојили Локлани акциони план запошљавања за 2015. годину, којим се дефинишу програм и мере у циљу решавања незапослености у граду Краљеву.
По речима Томислава Илића, градоначелника града Краљева, локална самоуправа је определила по пет милиона динара за програме јавних радова и стручне праксе који ће бити реализовани у сарадњи са Националном службом за запошљавање.
Већници су усвојили програм подршке пољопривреним произвођачима са територије града Краљева, донели одлуку о расподели 7.500.000 динара удружењима грађана за пројекте са којима су конкурисали у првом полугодишту ове године.
Усвојене су и корекције у расподели 12.300.000  динара спортским клубовима и организацијама за прва три месеца ове године.
Већници су донели закључак да се за две породице из Адрана исплати једнократна новчана помоћ од по 120.000 динара зато што су им куће више пута поплављене мимо мајских поплава прошле године.
Усвојено је и решење којим ће ЈКП „Чистоћа“ Краљево из остварене добити у 2013. години да покрије губитак од око 2.000.000 динара из пословне 2011.године.
 
 
 
 
 

16.Март 2015.
Акција Савета за безбедност саобраћаја града Краљева

У недељу 15. марта 2015. године у оквиру својих промотивно превентивних активности Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спровео је  кампању под називом „Трактор на путу – безбедан и уочљив“ у Чукојевцу
Циљ кампање је да превентивним и едукативним мерама промени негативне ставове и понашање возача трактора који доводе до ризичних ситуација и страдања у саобраћају, што би требало да резултира смањењем броја саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.
У кампањи су поред чланова Савета учествовали представници Месне заједнице и „Дунав осигурања“ који су током преподнева обављали техничке прегледе трактора.

 


12.Март 2015.
Директор Инспектората за рад посетио Краљево

Челници Рашког управног округа и града Краљева, начелник округа Небојша Симовић и градоначелник Томислав Илић, састали су се данас са директором Инспектората за рад и његовим сарадницима. Састанку су присуствовали и директори и представници краљевачких јавних предузећа и заменик начелника Градске управе. 

Иако је Инспекторат за рад контролни орган државе Србије, како је истакао Јоцић, састанак у Краљеву је пример превентивног деловања.

„Желели смо да кроз овакав састанак са људима из локалне самоуправе иницирамо причу и да заједно наступамо у борби против сиве економије, превасходно у борби против рада „на црно“, кроз који се могу видети и други аспекти сиве економије. Нама је такође битна безбедност људи, радника, поштовање безбедности и здравља на раду. У последњих шест месеци 20 људских живота је изгубљено. Борићемо се да тога не буде“, изјавио је директор Инспектората за рад при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је истакао добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова и Пореском управом приликом континуираних контрола које Инспекторат спроводи.

У циљу сузбијања сиве економије, а нарочито рада „на црно“, Јоцић је за наредну седмицу најавио контролу по окрузима, при чему ће 200 инспектора биће упућено у један округ и вршиће се комплетна контрола привреде округа. Такође је објаснио да се, када су ванредне контроле у питању, примењује тзв. ротација, при чему инспектори не врше контролу у матичном округу већ у другим деловима Србије.

Према речима градоначелника града Краљева, на састанку је било речи и о пријављивању радника, пре свега грађевинских, будући да се ближи почетак грађевинске сезоне.

„Сва наша предузећа примениће савете које су могла да чују на састанку. Надам се да ћемо и даље добро сарађивати са Инспекторатом рада и да неће бити никаквих проблема. Сви ћемо морати да више допринесемо пуњењу локалног буџета како бисмо могли да радимо и да као локална самоуправа финансирамо оно што смо планирали“, рекао је градоначелник Илић.

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, неопходно је да се крене у решавање проблема сиве економије и да се покуша да се створи легитиман правни систем у коме ће сви плаћати порезе који су неопходни да би једна држава богато живела, да би имала путеве, болнице, школе. Потребно је омогућити да се на један транспарентан начин врши обрачун и плаћање пореза. То је, нагласио је, најважније пре свега за локалне самоуправе, јер ће на тај начин остварити веће приходе.

„У овој држави свако ко ради мора да плаћа порез. Нећемо дозволити да постоји сива зона на великим пијацама, где радници раде непријављени за врло мале плате. План нам је да привредницима који раде легално омогућимо да немају нелојалну конкуренцију у сивој зони“, рекао је начелник Симовић.

Начелник Рашког округа је за средину априла најавио и један велики састанак, на који ће бити позвани градоначелници, председници општина, привредници, начелници инспекцијских служби са територије Рашког управног округа, а све у циљу сузбијања сиве економије, као и упознавања привредника са новим законским нормама које ће бити изгласане у Скупштини Србије.
11.Март 2015.
Амбасадор САД Мајкл Кирби посетио Краљево

Његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкл Д. Кирби, са представником Политичке секције Амбасаде Ендрјуом Бартоном и сарадницима, посетио је Краљево у среду, 11. марта 2015. године. Приликом боравка у нашем граду, амбасадор се састао са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем. Састанку су присуствовали и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, председник и заменик председника Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и Ненад Марковић, помоћник градоначелника Вукосав Коњикушић, члан Градског већа Маја Мачужић, руководилац Службе за управљање пројектима и ЛЕР Мирјана Продановић, као и директор „Електросрбије“ Срђан Ђуровић. 

Састанак са челницима града приликом ове прве посете амбасадора Кирбија Краљеву био је прилика да се представе потенцијали града и започну разговори о будућој сарадњи.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, заједно са челницима града Краљева и Рашког управног округа, посетио је и америчко-швајцарску компанију „Noble Environmental Serbia“ у селу Тавник, у којој се производе панели од „ecor-a и широк спектар полупроизвода и финалних производа од панела. Он се састао са оснивачем и извршним директором Робертом Ноблом и руководством компаније и обишао део производног програма компаније, која је производњу покренула почетком 2014. године.

Изразивши задовољство што се налази у америчкој компанији која производи ecor производе, амбасадор је истакао и изузетну сарадњу између руководства компаније и локалне самоуправе.

Драго ми је да америчка компанија има прилику да помогне у ономе што је у Србији највећа потреба, а то су нова радна места. Али, не чине они то само зато што Србији требају нова радна места, већ, првенствено, што је овде у Краљеву квалитет радне снаге изузетно висок, што је сарадња са локалном самоуправом изузетно добра и што су сировине на располагању. Веома сам задовољан и што ова компанија приликом производње не користи ништа што је штетно по животну средину, а знамо колико је то битно данас“, нагласио је амбасадор Кирби.

Он је истакао и то да је компанија од прошле године проширила своју производњу и да већ има планове за даље ширење, што је, између осталог, још један доказ изузетно добре сарадње са локалном заједницом. У сарадњи са градом компанија ће покушати да апелује на пољопривредне произвођаче да оно што им преостаје на њивама после производње кукуруза или житарица могу да продају компанији и тако зараде уместо да им то остане на пољу.

Ова компанија жели да буде озбиљан партнер локалној заједници, и то је леп пример који сам данас видео“, нагласио је амбасадор САД. Он је такође рекао да је ова компанија пример мале инвестиције у мањем граду, истакавши да Србију не чине само велики градови и да зато треба помоћи и мањим местима јер су она право лице Србије, које треба сачувати.

            Оснивач компаније са седиштем у Тавнику Роберт Нобл истакао је да му је велика част што је имао прилику да угости тако уважене госте и похвали се напретком предузећа.

„Имамо прилику да покажемо да се ширимо у Србији, да проширујемо производњу, да ћемо производити икор пет пута више него до сада, тај коначни производ ће можда бити 6-7-8 пута више од онога што сада производимо. Наши планови у будућности су такви да ћемо овај капацитет, ову компанију, користити као пример и показивати посетиоцима које очекујемо са Блиског Истока, из САД, Кине. Велика нам је част што имамо прилике да вам покажемо своју компанију“, рекао је Роберт Нобл.    

Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је амбасадору на посети Краљеву изразивши жељу да се сарадња настави.

„Ова компанија је пример да је сарадња локалне самоуправе и инвеститора одлична и ми намеравамо да тако наставимо. Као локална самоуправа издвојили смо средства из буџета да инвеститорима на територији града Краљева помогнемо у инфраструктури. Пре свега мислим на путеве, водовод, канализацију... Ми ћемо свима онима који би да инвестирају на територији града Краљева помоћи“, изјавио је градоначелник града Краљева.  

 


 

 

 
 
 
 
 
 
 

10.Март 2015.
Акција Савета за безбедност саобраћаја

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са Удружењем грађана „Цепелин“, реализује пројекат „Не алкохолу“. Данас је у ЕСТШ „Никола Тесла“ у Краљеву одржана презентација како алкохол утиче на возаче.
Ученицима су чланови Савета одржали предавање о безбедности у саобраћају и омогућено им је  коришћене и тзв „пијаних наочара“ да би се дочарало како је то возити у алкохолисаном стању.

    

                  

Alkohol u skolama from zoran ljubojevic on Vimeo.

05.Март 2015.
Жреб за меч првог кола Светске групе Дејвис купа
Данас је одржан жреб за меч првог кола Светске групе Дејвис купа између Србије И Хрватске који се игра у Краљеву од 6. до 8. марта.
Новак Ђоковић и Мате Делић играће на отварању купа а оивај меч је на програму у петак, а одмах после тог дуела на терен ће Виктор Троицки и Борна Ћорић.
У суботу, другог такмичарског дана који је резервисан за дубл Србију ће представљати Ненад Зимоњић и Виктор Троицки, док ће боје Хрватске бранити Франко Шкугор и Марин Драгања.
Последњег дана такмичења, у недељу од 13 сати, играће се преостали појединачни мечеви Новак Ђоковић - Борна Ћорић, а затим Виктор Троицки - Мате Делић.
                               
04.Март 2015.
Састанак са министром правде поводом проблема бивших радника „Магнохрома“

Градоначелника града Краљева Томислава Илића, начелника Рашког управног округа Небојшу Симовића и представнике бивших радника „Магнохрома“ примио је данас у Београду министар правде Републике Србије Никола Селаковић. На састанку је договорено које правне кораке бивши радници „Магнохрома“ треба да предузму како би остварили своја права тј. право на исплату преосталих 20 одсто дуговања за неисплаћене зараде из периода 2001-2008. година.

            „Мислим да је састанак био јако конструктиван. Имали смо један срдачан пријем. Видели смо жељу и вољу и министра и његових сарадника да нам помогну да, у најкраћем могућем року и у складу са законом и уставом, решимо овај проблем“, рекао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. „Драго ми је да су ово добре вести за раднике „Магнохрома““.

            Како је изјавио градоначелник Томислав Илић, бивши радници „Магнохрома“ најпре треба да оспоре 2012. године потписани споразум, а затим да узму евиденцију свих оних радника који су тужили, како би почели нов ванпарнични поступак.

            Према речима Лазара Павловића, бившег радника „Магнохрома“, захтев за исплату 20 одсто дуга, како им је на састанку рекао министар правде, морају да потпишу сви бивши радници „Магнохрома“ који су тужили, да пошаљу захтев Фонду за развој, од кога ће добити списак радника који су исплаћени 2012. године, па да покрену спор да се стари споразум оспори како би се ишло даље у потраживања преко судова.
 
 

04.Март 2015.
Први отворени тренинг тенисера

Више од три хиљаде људи није крило одушевљење када су на терен изашли најбољи тенисер света Новак Ђоковић и наш репрезентативац који је међу 50 најбољих Виктор Троицки. У публици су и основци из студеничког и ушћанског краја и села подно гледићких планина, као и из Сирче.
Анастасија Андрић је ученица 2. разреда ОШ "Стефан Немања" у Бзовику, удаљеном 105 км од Краљева: "Била сам пресрећна када су ми рекли да ће присуствовати тренингу и видети Новака. Хала је прелепа и Новак је супер".
Снежана Андрић учитељица у Бзовику каже да су оду
шевљени што су их позвали и што су се сетили деце са села. "Ниједно дете и ниједан родитељ нису одбили понуду за овај излет", каже учитељица Андрић. НИС је уручио деци пакетиће са школским прибором и качкетма. Хала капацитета 3.300 места је препуна, а велики број људи није могао да уђе. Прелепа атмосфера, нескривено одушевљење и скандирање "Ноооле, Виктооооре!". Спикер у хали је објавио да је ово први отворени тренинг који је икад одржан у Дејвис куп такмичењу.
Посету деце тренингу српских репрезентативаца и боравак у Краљеву организовао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. Деца ће у Краљеву обићи и Народни музеј.

 
 
 
 
 
 
 
 

02.Март 2015.

 

 

 

Радују се тенису, наши на сцени су ..                                             28.фебруар 2015.године


Поводом предстојећег тениског меча Дејвис купа између репрезентација Србије и Хрватске, у краљевачкој библиотеци одржан је програм Радуј се тенису, наши на сцени су, о почецима тениске игре у нашем граду и садашњем стању у ''белом спорту''.
Новинар ''Политике'' Мирољуб Дугалић, аутор више текстова на ову тему, посведочио је да је тениска игра у Краљеву заживела крајем двадесетих година прошлог века
- Тада је у Краљеву отворена Фабрика авиона ''Бреге'' којом су управљали француски стручњаци. Они су, заправо, ''донели'' ову игру у град на Ибру. У близини фабричког круга направљено је два тениска игралишта, а краљевачка господа брзо је прихватила овај спорт. Касније, тениски терени изграђени су где се данас налази рукометно игралиште у Доситејевој и железничка ложионица... Тенис су и тада играле жене, обучене у беле сукње, с белим ''Батиним'' патикама на ногама...Тенис је дошао у Краљеву с једном великом и значајном фабриком, било би добро да се после овог великом спортског догађаја у Краљеву изгради нека нова фабрика – закључио је Дугалић.
О оснивању Тениског клуба у Краљеву говорио је Љубинко Нешовић, један од оснивача и његових најстаријих чланова. Он је нагласио да је Клуб оформљен 1985. године, да је био организатор више државних првенстава и освајач значајних признања. Највећи успех, подвлачи Нешовић, осварио је Краљевчанин Лука Илић који се налази на АТП листи.Тениски тренер Ненад Вукићевић говорио је о Дејвис купу, тениској игри, младим играчима, а међу учесницима програма били су и његови пулени, млади тенисери Алекса Коларевић и Алекса Ђерковић
.


27.Фебруар 2015.
Округли сто са чланицама Женске парламентарне мреже

Савет за родну равноправност града Краљева, у организацији Београдског фонда за политичку изузетност, организовао је округли сто на тему „Подршка женске парламентарне мреже за родну равноправност на локалном нивоу“.

Циљ округлог стола је био да се народне посланице и чланице Женске парламентарне мреже упознају са позицијом жена у Краљеву и да разговарају о подршци локалном механизму за родну равноправност и локалним одборницама. Неке од тема су биле женско предузетништво, здравље жена, жене и рурални развој, оснивање Женске одборничке мреже.

Скупу су присуствовале Марија Обрадовић, народна посланица и координаторка Женске парламентарне мреже, Марија Блечић, шефица Кабинета потпредседнице Владе РС Зоране Михајловић, Дубравка Филиповски и друге посланице Народне Скупштине, одборнице купштине града Краљева, чланице Градског већа града Краљева и други. Присутне је поздравио градоначелник Краљева Томислав Илић, који је истакао да град Краљево има донет акциони план у вези са родном равноправношћу и ставку у буџету града Краљева за те немене.

Како је изјавила Марија Блечић, чланица Координационог тела за родну равноправност, шеф Кабинета потпредседника Владе РС и министра Зоране Михајловић, Координационо тело Владе за родну равноправност, на чијем челу се налази потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић, основано је са циљем да се помогне у бржем, ефикаснијем, економском оснаживању жена, што подразумева да брже нађу посао, да се помогне да имају једнаке зараде као и мушкарци, бори против насиља над женама како би се не само смањило него и зауставило, да има више жена у политици. Она је истакла да су у Краљеву како би подржали други семинар под називом „Јачање капацитета женске парламентарне мреже у области социјалног укључивања и европских интеграција“.

„Јачање веза између свих државних институција, између Парламента, цивилног друштва, међународних организација, оно је о чему треба да поведемо рачуна. Теме данашњег семинара су женско предузетништво, реформа пензијско-инвалидског осигурања и социјална заштита, јер је циљ смањити сиромаштво, повећати социјална укључивања у контексту европских интеграција. Потпредседница Владе је недавно потписала меморандум о сарадњи координационог тела Владе са UN WOMAN. На тај начин удружујемо у свим областима  сарадњу која је неопходна, како у самој држави, тако и у региону и шире, а све у циљу економског оснаживања жена, смањења незапослености, неједнакости и заустављања насиља над женама“, рекла је Блечићева.

Према речима координаторка Женске парламентарне мреже Марије Обрадовић, у локалним самоуправама треба формирати радна тела, комисије, које би спроводиле оно што је донето у републичком парламенту, односно доносити подзаконска акта и нове одлуке које ће омогућити да се ефекти закона осете и на локалу. Она је навела пример Истанбулске конвенције, која штити жене и децу од насиља у породици, истакавши да се годину дана након усвајања ништа није догодило.

„Закон, сам по себи, неће заштитити жене од насиља. Важно је заједнички се заложити. Један од резултата конференције је да се помогне да се отвори сигурна кућа у Краљеву и региону, јер је преко потребна“, изјавила је Обрадовићева.

Као велики проблем, она је истакла питање здравља жена. Економско оснаживање жена је, сматра, економска област која Србију тек очекује, и није довољно само добити већи број радних места, већ и постојећа радна места треба оснажити.

„Парламентарке се залажу да се добије већи проценат жена на местима одлучивања. Затим је потребно оснажити жене за политички активизам. Ми смо добили 30 одсто жена у републичком парламенту, у многим локалним самоуправама се поштује да 30 одсто жена буду одборнице, али многе жене не знају шта са том „добијеном моћи“ да раде. Занима ме да се што више младих жена укључи у политику. Што се тиче позиције жена у политичким странкама, жене најчешће не користе своје позиције чак и ако их имају“, рекла је координаторка Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић.

Иако на селу има памети, енергије и способности, жене у руралним подручјима су препуштене саме себи у борби са традиционалним, патријархалним оквиром своје породице, каже Обрадовићева.

„Женама на руралном подручју које се баве само пољопривредом треба омогућити економско оснаживање. Треба више финансирати послове у којима су жене најбројније. Ако се 90 одсто жена на селу бави производњом млека и млечних производа, онда би требало финансирати ту активност. Добили смо од министарке пољопривреде обећање да ће посланице које су поднеле амандмане учествовати у изради правилника за доделу средстава за подстицај развоја села“, рекла је координаторка.

Разматрање ових и других тема, као и директан контакт са чланицама Женске парламентарне мреже на округлим столовима попут овог требало би да буде од велике користи за евентуално формирање женске одборничке групе у нашем граду, у складу са очекивањима и настојањима Савета за родну равноправност града Краљева.
 
 
 
 

 

 

 

 

Јечам за краљевачке пољопривреднике 

 

У оквиру помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, тј. пројекта Помоћ пољопривредним газдинствима погођеним поплавама у Србији, који финансира ЕУ, а спроводи ФАО - Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација, данас је 76 породица из 12 насеља Краљева, чија су домаћинства претрпела штету у прошлогодишњим мајским поплавама, добило више од 15,2 тона семена јечма или по 200 килограма. Пољопривредници су помоћ преузели у магацину „Аутотранспорта“.

„Помоћ ће бити дељена и до лета. Пробаћемо да и онима који се нису пријавили за помоћ помогнемо. Очекујемо да ће наредних дана стићи и остала семенска роба и 142 тоне ђубрива као помоћ при сетви. Има више потпројеката, 26-27, које намеравамо да спроведемо. У оквиру те помоћи биће и животиње и пластеници. Имамо 35 породица које су прелиминарно добиле пластенике и ускоро ће им бити испоручени“, рекао је помоћник градоначелника Краљева Вукосав Коњикушић.

У оквиру овог пакета помоћи, наредних дана, пољопривредници ће добити и по 300 килограма минералног ђубрива. У наредним пакетима биће им испоручена и семена сточног грашка, луцерке детелине или кукуруза.
 
 

27.Фебруар 2015.
Уручена награда „Др Милош Бабић“

Награда која носи име др Милоша Бабића, првог градоначелника града Краљева, а додељује се студенту за постигнут успех током школовања, свечано је уручена шести пут заредом. Ову награду установио је Градски одбор Нове Србије, непосредно након што је тадашњи градоначелник Краљева Милош Бабић, 12. фебруара 2009. године, изненада преминуо, а у знак сећања на њега. Награду од 50.000 динара ове године добила је млада краљевачка уметница Тијана Раденковић, која је на докторским студијама Факултета ликовних уметности, одсек сликарство, а коју је Универзитет уметности у Београду прогласио за студента генерације 2014. године, са просечном оценом 10.00. 

Како је истакла добитница, ова награда за њу представља велику похвалу за досадашњи и подстрек за будући рад, а искористиће је за своје образовање.

Др Зоран Миљковић, члан комисије за избор лауреата, апеловао је на све да добитницима признања, са успесима које имају, треба изаћи у сусрет како не би напуштали свој град.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, Милош Бабић је био човек који је пред собом увек имао постављене циљеве и радио на томе да их оствари.

Са пуно страсти и емоција је лечио своје пацијенте и чинио све да им помогне. Са истом пожртвованошћу је водио и овај град. У овом свечаном тренутку нећу говорити шта је то, који су то инфраструктурни пројекти започети и завршени када је на челу овог града био др Милош Бабић, али ћу рећи да је његово срце било веће од сваке грађевине у овом граду. Никада нисмо разговарали о томе који му је пројекат, грађевина, пут, најдражи. На који је најпоноснији. Једноставно, није било времена за то, а чинило се да је још много година пред нама. Нажалост, није било тако.

Сада, када сам ја на месту градоначелника Краљева, често помислим шта би он урадио, како би решио проблем, како би реаговао… Срце је било то које га је, често, водило, и од њега је и страдао“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић на свечаној академији поводом доделе награде „Др Милош Бабић“.

У уметничком делу програма наступили су оркестар и млађи нараштај КУД „Абрашевић“.
 
 
 

 

27.Фебруар 2015.
Прва смотра ветерана фолклора „Ушће 2015“

Данас је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, поводом Прве смотре ветерана фолклора под називом Ушће 2015“, коју организује Дом културе Студеница Ушће, примио учеснике ове манифестације. Поред домаћина директора Дома културе из Ушћа Мирке Стојановић, присутни су били и Небојша Ратковић, представник Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња, са сарадницима, и Бобо Врањеш, представник Удружења ветерана фолклора града Чачка.
Поред ова два друштва, на смотри су учествовали
и КУД Миломир Главчић“ из Јошаничке Бање, КУД Абрашевић“ из Краљева и КУД Студеница Ушће као домаћин.
 
 

27.Фебруар 2015.
Палестинска делегација у Рашком округу

Небојша Симовић, начелник Рашког округа, данас је примио представнике амбасаде Палестине др Рабах Ахмед Тајем конзула Палестинске амбасаде и др Надер Салајмех председника фармацеутске коморе Палестине.         
На састанку је било разговора о интезивирању привредне сарадње  Палестине и Србије, са фокусом  на Рашки Округ. Посебно се разговарало о кланичарској индустрији, дрвопрерађивачкој индустрији и производњи и извозу природног угља и ћумура за наргиле.      
На иницијативу гостију из Палестине, планиран је позив на сајам у град Рамала који је познат и као привредни центар Палестине. Начелник Рашког округа је предложио да се крајем марта у Краљеву одржи заједнички састанак краљевачких привредника и њихових колега из Палестине .           
Договорено је још и да се настави и интензивира иницијатива која је покренута прошле године, а тиче се братимљења градова Хеброн и Краљево. 
Посета делегације из Палестине једна је у низу састанака са високим представницима страних држава који, поводом предстојећег Давис Kуп меча, ових дана посећује Краљево.
 

26.Фебруар 2015.
Обележен Светски дан цивилне заштите

Поводом 1. марта, Светског дана цивилне заштите, који се организује у целом свету, Одељење за ванредне ситуацију, у име Сектора за ванредне ситуације, и град Краљево, организовали су пригодну свечаност.

Цивилна заштита је 1955. године образована у Србији, и од тада прати развој и организацију државе, прилагођавајући рад развоју друштвених промена тражећи концепт који ће у потпуности одговарати потребама, условима, могућностима и капацитетима територијалне организације државе. Генерална скупштина УН одредила је 1. март као Светски дан цивилне заштите у знак сећања на време када је 1972. године почела да ради Међународна организација за цивилну заштиту са седиштем у Женеви.

Обележавање овог датума има за циљ да се укаже на виталан значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавања са њима. Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају такве ванредне ситуације која превазилази могућности редовног деловања надлежних органа.

„Пре неколико година држава преко МУП-а - Сектора за ванредне ситуације, поново успоставља систем цивилне заштите и до сада смо успели да образујемо специјалистичке јединице цивилне заштите. Локалне самоуправе су образовале тзв. јединице радне обавезе или јединице опште намене цивилне заштите, које ће бити ангажоване за све активности које могу да раде необучена и неопремљена лица, а специјализоване јединице ће бити додатна снага спасиоцима, ватрогасцима, полицији, војсци, који су иначе професионални састави ангажовани за заштиту и спасавање. На подручју Рашког округа можемо бити задовољни јер смо образовали свих девет јединица, колико је и планирано. Попунили смо сто одсто капацитета, три јединице смо обучили и очекујемо ових дана да стигне опрема. Првих 1.000 комплета опреме планирано је за наше две јединице – за јединицу за заштиту од пожара и прву медицинску помоћ. Мислим да ћемо око 1. маја имати промоцију првих састава – око 1.000 припадника у Србији, где ћемо приказати цивилну заштиту у пуном саставу, у униформи, са опремом и осталим средствима која им припадају“, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић.

Како је истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, цивилна заштита је врло важна област.         

„Неспорно је да цивилна заштита мора имати већи значај у систему заштите и спасавања грађана наше земље, и да наше друштво мора улагати много више снагa и средстава како би се формирале добро опремљене и обучене специјализоване јединице цивилне заштите. Цивилна заштита у нашој земљи поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа како би се успоставио правовремени и ефикаснији одговор друштва на изазове и ризике којима смо као држава изложени.

Претходне године смо имали катастрофалне поплаве, не само у Краљеву, већ у целој Србији, и показало се да је цивилна заштита веома значајна. Ми ћемо свакако унапређивати ову област. Град Краљево има одељење за ванредне ситуације и имамо у плану да урадимо све што је неопходно за унапређење цивилне заштите и да у томе ангажујемо све месне заједнице на територији града Краљева“, рекао је градоначелник Илић.

Краћом презентацијом начелник Одељења за ванредне ситуације Краљево Радоица Кочовић представио је достигнути ниво, структуру и организацију цивилне заштите односно специјалитованих јединица заштите и спасавања које се образују у Републици Србији односно на нивоу Одељења за ванредне ситуације Краљево, локалних самоуправа и шта је посебно урађено до сада.

            Сумирајући резултате из протекле године, за нарочите успехе у области заштите и спасавања, нарочито у периоду мајских поплава, а поводом обележавања 1. марта, Светског дана цивилне заштите, Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, доделио је захвалнице – Команди 2. бригаде Копнене војске, ЈКП „Путеви“ Краљево, председнику општине Врњачка Бања, Дому здравља Краљево, помоћнику градоначелника града Краљева Новици Гаговићу и Мирку Коматини, запосленом у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева. Признања је уручио начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. 

 

 
25.Фебруар 2015.
Миломир Главчић донира магнетну резонанцу Краљеву

Новац за набавку магнетне резонанце, 500.000 евра, за потребе Рашког округа односно Опште болнице „Студеница“ Краљево, донираће Миломир Главчић – изјавио је на конференцији за новинаре сазваној тим поводом начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, којем је, у телефонском разговору претходне вечери, то потврдио сам Главчић, донатор који је граду Краљеву са милион евра помогао у изградњи моста.

Како је истакао начелник, на простору од 140 км, тј. целог Рашког округа, не постоји магнетна трезонанца. Набавком овог апарата, сви грађани ће имати могућност да се лече. Симовић је напоменуо да је Главчићу представљена и прича о изградњи 40 кућа које би биле намењене младим високообразованим брачним паровима и породицама са већим бројем деце, за шта је пројекат у фази израде идејног решења. Како је начелник Округа рекао, донатор неће одустати од тог пројекта, жели да помогне и у тој инвестицији, али је препознао да је овог тренутка много важније и да много више људи има потребе за магнетном резонанцом.

„Желим да захвалим у име свих грађана Рашког округа, у име града Краљева, који је добио и мост, на добробит свих грађана. Као човек, изражавам велико задовољство. Грађани у дијаспори знају да им је матица Србија пролазила кроз тешке тренутке и да нам је сада потребно све. Овакав потез г. Главчића и других који живе у дијаспори даје нам наду да имамо шансе и могућности да, уз њихову помоћ, а наш рад и залагање, решимо многе проблеме“, истакао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Он је напоменуо да ће одмах наставити разговор са донатором око датума набавке, начина плаћања, типа и модела квалитетног апарата, као и да цифра од  500.000 евра није коначна. Остаје да се види да ли ће донатор новац уплатити директно добављачу, или ће локална самоуправа са Општом болницом расписати тендер, изабрати најбољу понуду и извршити куповину.

„Локална самоуправа ће се потрудити да део трошкова, нпр. царине, ако не будемо могли да се тога ослободимо, преузмемо“, најавио је начелник Рашког округа.

Контакт са Миломиром Главчићем, и приликом претходне донације за изградњу моста, а и сада за магнетну резонанцу, непрестано је одржавао наш суграђанин Мирољуб Дугалић, дописник „Политике“ из Краљева, истовремено редовно пишући о томе. Како је на конференцији истакао, без коректне сарадње, без одговорности, држања речи, ово не би било реализовано.

„Миломир Главчић, чији је живот за филмску причу, за роман, никада није заборавио Србију и родни крај, иако је лојални грађанин Канаде. У последњих неколико година око шест милиона евра је уложио у Србију градећи цркве, путеве, дом културе, бибилиотеку, помажући рођацима, убогима, деци у школовању и на факултету“, рекао је Дугалић, наводећи речи добротвора: „За ово сам се одлучио јер ми се чини да је хитно и да што више људи може да осето корист од мојих пара. Хтео бих да помогнем свима у Србији, али не могу. Зато сам се одлучио за ову помоћ која у овом моменту служи за више људи. Устајем и лежем насмејан и уз осећај да се неко мојој помоћи тамо у Србији радује“, пренео нам је Дугалић, и додао:

„Нама остаје да овај новац утрошимо до последњег динара за оно за шта је намењен.“

Градоначелник Краљева Томислав Илић, у име грађана Краљева, захвалио је на донацијама – мосту преко Ибра и магнетној резонанци. Он је истакао да ће овај преко потребни апарат повећати квалитет услуга у краљевачкој Општој болници „Студеница“, која је на регионалном нивоу.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

„Први пут на локалном нивоу сарађујемо и радимо на овакав начин. До сада није било оваквог помака што се тиче локалне самоуправе. А биће још новости. У великој смо офанзиви, како према Влади Србије, тако и према другима. Биће и још спортских догађаја. Ова година је почела лепо“, истакао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.                                                                                  

            Захваљујући донацији Миломира Главчића, који је за донацију од милион евра за изградњу моста преко Ибра добио звање почасног грађанина града Краљева за 2013. годину, како је на конференцији најављено, магнетну резонанцу највероватније ћемо добити у наредна два-три месеца.

 

 24.Фебруар 2015.
Састанак са учесницима у организацији Дејвис куп меча

На данашњем састанку у вези са организацијом велике тениске утакмице Дејвис купа Србија-Хрватска, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић и градоначелник града Краљева Томислав Илић разговарали су са начелницима и представницима служби безбедности, начелницима инспекција, представницима тимова задуженим за културни програм и другима који су непосредно у организацији Дејвис купа, како на одржавању у хали, тако и за све пропратне манифестације.

„Као добри домаћини, Краљево ћемо представити у најбољем светлу. Апелујемо на грађане да схвате да је ово догађај свих нас. Треба да, као добри домаћини, покушамо да урадимо све што можемо како бисмо се представили као озбиљан град који уме, може и хоће да привуче госте, да организује манифестације, да се бави овако озбиљним стварима као што је организација утакмице Дејвис купа, као што код својих кућа дочекујемо госте, са осмехом и жељом да се осећају сви лепо - и репрезентација Србије, и гости из Хрватске, из Србије, и гости из целог региона. Очекујемо представнике јавног, политичког, културног, спортског живота. Радимо на томе да им Краљево остане у лепом сећању и да поново дођу. Надам се да ћемо моћи да покажемо шта Краљево и Рашки округ имају од туристичког, спортског потенцијала, верског, здравственог туризма.

Овај спортски догађај представља један нови корак у презентацији и отварању Краљева - као привредне дестинације, као дестинације за одржавање утакмица, развој верског туризма... Боримо се, и моји сарадници и ја, да Краљево добије место у Србији, да се за њега чује и ван Србије, да изађе из анонимности.

Потрудићемо се да за оне гледаоце који не буду у хали обезбедимо и видео бим. Концерт на Тргу посвећен је свим грађанима Краљева. Планирано је и донаторско вече за куповину магнетне резонанце, чија цена је око 700.000 евра. А имамо обећање да ћемо добити магнетну резонанцу и без донаторске вечере“, рекао је начелник РУО Небојша Симовић.

Како је истакао градоначелник града Краљева Томислав Илић, Краљево, као локална самоуправа, потпуно је спремно за одржавање Дејвис куп меча.

„Наша јавна комунална предузећа су одрадила све потребно. Надам се да ће град Краљево бити добар домаћин. Ми ћемо се потрудити да у свет оде лепа слика о Краљеву“, рекао је градоначелник Илић.

 

 

      

23.Фебруар 2015.
Састанак Тима за израду пројеката

На нивоу Рашког управног округа, на иницијативу начелника Небојше Симовића, у току је формирање Мреже представника релевантних институција, чији је задатак да помогне у праћењу, припреми документације и подношењу пројеката који се финансирају како из међународних донација и фондова Европске уније, тако и локалних и републичких, у области образовања, привреде, пољопривреде, културе, спорта, екологије, туризма и других делатности.

Задатак мреже је да координира и организује низ обука свим заинтересованима, о начину припреме пројектних апликација, прикупљању потребне документације и процедури конкурисања за донације и пројекте из додатних фондова. Циљ је да размена информација и међусобна сарадња буду све бољи, напредовање пројеката још брже, пре свега ради повећања квалитета образовања и васпитања, а за општу добробит свих грађана Србије.

            Жарко Милосављевић, начелник Школске управе Краљево, рекао је да је састанак и организован како би се конституисали, договорили и поделити задатке како и шта радити.

„Пројекте који стоје треба активирати. Пројекте у којима је већ учествовано треба скупити, објединити, координисати. Ми ћемо вероватно успоставити и међународну сарадњу, на нивоу Рашког округа, са земљама из окружења које желе да се прикљиче Европској унији, као и са члановима ЕУ, како би наши пројекти били прихватљиви свуда и на сваком месту“, рекао је начелник Школске управе Краљево Милосављевић.

Домаћин овог скупа, градоначелник града Краљева Томислав Илић, истакао је да је град Краљево заинтересован и даје пуну подршку, поготову око израде пројеката који нису везани само за школство, већ и за пољопривреду, здравство, спорт.

„Ми, као локална самоуправа, учествоваћемо и имаћемо своје представнике који ће аплицирати пре свега за претприступне фондове ЕУ“, рекао је градоначелник.

Састанку су присуствовали и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници градова и општина округа и њихових служби за локални економски развој - Краљева, Новог Пазара, Врњачке Бање, Рашке и Тутина, основних и средњих школа, Државног универзитета у Новом Пазару, Факултета за машинство и грађевинарство у нашем граду, Агрономског факултета у Чачку, Агрономског факултета у Чачку, Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој бањи, Високе школе струковних студија у Алексинцу, Националне службе за запошљавање, Регионалне привредне коморе Краљево.
 

 

23.Фебруар 2015.
Пријем чланова

Градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима примиo jе представнике краљевачког Ауто-мото спортског клуба KV RACING TEAM, који је 2014. године освојио прво место у националном шампионату Србије на кружним стазама, а био други на брдским тркама. У име клуба KV RACING TEAM, састанку су присуствовали Игор Павловић, председник, Младен Бажалац, потпредседник, Милош Рогоњић, директор, Предраг Ламбаша, возач, освајач „златне кациге“ или три титуле заредом, и други чланови клуба.

На састанку је исказана обострана заинтересованост за адаптацију и коришћење аутодрома Берановац како би му се вратио стари сјај, али и некадашња такмичења, која са нестрпљењем очекују многи.

Како је истакао Милош Рогоњић, директор клуба који постоји три године и броји 14 такмичара, први пут у историји Краљева освојена је шампионска титула на кружним и брдским стазама. Прве године постојања имали су клупског шампиона Бојана Милановића, који је презентовао не само град, већ и државу на Дакар релију. Сада имају на кружним стазама два шампиона и једног вицешампиона, а на брдским тркама два шампиона и два вицешампиона.

„Надамо се да ћемо имати подршку града и у 2015. години. Да није било подршке града, не би било ни ових резултата. Већи део средстава, поред спонзора, обезбедио је град Kраљево. Надамо се да ћемо имати поново ауто-трке на Берановцу. То је била и једна од тема састанка. Желимо да Берановац активирамо и да се направи аутодром као некада“, рекао је директор клуба Рогоњић.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић обећао је помоћ локалне самоуправе клубу.

„Надам се да ће и ове године наставити да постижу изузетне резултате као у претходној години. Разговарали смо и о инфраструктури, о кружној стази на Берановцу, где су се некад одржавале трке. Мислим да би град Краљево опет требало да буде домаћин тих трка. Ми ћемо се, уз помоћ Владе Републике Србије, и уз помоћ KV RACING TEAM-а, потрудити да једна од трка буде и на Берановцу“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.


  
   

 

23.Фебруар 2015.
Најава културних догађаја поводом тениског меча

На првој конференцији за новинаре о предстојећим културним дешавањима у дане тениса у Краљеву говорили су Милош Милишић, координатор Тима за културу, и Драган Рајичић, директор Туристичке организације Краљево.

Како је истакао Милишић, намера је била да Краљево у наредне две-три недеље, а нарочито у време одржавања меча Србија-Хрватска, будући да има чимe и где, постане културна престоница Србије.

Он се осврнуо на управо отворену репрезентативну изложбу филигранских радова Филигранско-кујунџијске радионице „Покимица“ нашег суграђанина Горана Ристовића у галерији Народног музеја, и најавио изложбу полудрагог и драгог камења, јувелирско богатство Србије, коју припремају професори са Рударско-геолошког факултета. Будући да се изложба ради у сарадњи са Тениским савезом Србије, према речима Милишића, постоји могућност и да је отвори Новак Ђоковић.

Из богатог сета програма Народне библиотеке, издвојен је програм посвећен почецима тениске игре у Краљеву, о чему ће више говорити новинар Мирољуб Дугалић, који је направио својеврсно истраживање на ову тему. Биће ту и људи из Тениског савеза Србије.

У Краљевачком позоришту биће изведена премијера представе „Чаробњак из Оза“, а најављена су и гостовања Књажевско-српског театра из Крагујевца и Крушевачког позоришта.

Галерије ће имати занимљиве изложбе – мозаика у Културном центру „Рибница“, а краљевачких уметника у „Маржику“.

У Мултимедијалном центру „Кварт“ биће приказана ревија спортског филма, а резервисан је и термин за премијеру филма Дарка Бајића „Бићемо прваци света“.

Како је најављено, концерт на Тргу српских ратника одржаће Дејан Петровић и „Биг бенд“.

Координатор тима за културу захвалио је директорима јавних установа, удружењима која се баве културом, ствараоцима који су се, како је истакао, одмах окупили како би направили програм који ће показати оно најрепрезентативније што град има – културу.

Директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић нагласио је да је централна тема наступа Туристичке организације Краљево на 37. Београдском Сајму туризма био управо Дејвис куп меч Србија-Хрватска. Овај тренутно најзначајнији туристички догађај који је, како је рекао, већ попунио смештајне капацитете града Краљева, побудио је велико интересовање посетилаца Сајма. Рајичић је нагласио да је, на званичном сајту Туристичке организације Краљева, отворена подстраница „Дани тениса 2015“, са информацијама у вези са тениским мечом Србија- Хрватска.

Он је најавио и „Top food day, манифестацију коју етно удружење „Гегула“ организује у свечаној сали Градске управе града Краљева, и на којој ће представити своје производе туристима и домаћима, као и произвођачима из седам градова и општина у околини.

С обзиром на попуњене смештајне капацитете, Рајичић је рекао да је Врњачка Бања притекла у помоћ својим смештајним капацитетима, а да су ту и Крагујевац и Чачак ако затреба.

Он је подсетио на то да у централној градској зони постоји бежични интернет за све који би да што лакше дођу до информација о граду. Такође је поменуо да град Краљево има инфо штанд у оквиру хола нове спортске хале са штампаним пропагандним материјалом.

Ова конференција за новинаре, на којој је најављен део богатог програма који град припрема, била је и прилика да се упути молба навијачима да навијају за чету Новака Ђоковића, али да поштују и хрватске играче. 

           

 

 

     ПРОГРАМ УСТАНОВА КУЛТУРЕ од 23. фебруара до 8. марта

у току је Изложба филигранских радова Горана Ристовића

Народни музеј Краљево

ПОНЕДЕЉАК 23. фебруар

18.oo часова Изложба ИКОНЕ

Аутори: Љиљана Ривић, Мирко Ћетковић, Ненад Марковић, Гордана Пралица, Милица Сташић и Дарко Бурнаћ - Галерија Културног центра “Рибница”

 

20.oo часова  Вина и пингвина (црна комедија) - Краљевачко позориште

УТОРАК 24. фебруар (до 2. марта)

19.oo часова Изложба радова краљевачких уметника -Галерија Удружења ликовних и примењених уметника Краљево

ЧЕТВРТАК 26. март

Почиње приказивање играног филма Бићемо прваци света - Биоскоп Кварт

ПЕТАК 27. фебруар

19.oo часова  Радуј се тенису, наши на сцени су (програм посвећен тениској игри у Краљеву) - Народна библиотека “Стефан Првовенчани”

СУБОТА 28. фебруар

12.oo часова и 18.oo часова Премијера Чаробњак из Оза (представа за децу) Краљевачко позориште

НЕДЕЉА 1. март (до 8. марта)

Ревија спортског филма - Биоскоп Кварт

УТОРАК 3. март

19.oo часова Концерт ученика Музичке школе - Краљевачко позориште

СРЕДА  4.март

19 .oo часова Концерт ученика Музичке школе - Краљевачко позориште

Од 4. до 17. марта

Изложба Друга страна огледала - Аутор: Милена Милосављевић

Галерија Културног центра “Рибница”

ЧЕТВРТАК 5. март

Од 5. до 15. марта  - Изложба полудрагог и драгог камења - Народни музеј Краљево

20.oo часова Рогоња (ренесансна комедија) - Краљевачко позориште

21.oo часова Концерт "Дејан Петровић биг бенд" - Трг српских ратника

СУБОТА 7. март

20.oo часова  Преваранти у сукњи (комедија), Књажевско-српски театар Крагујевац

Краљевачко позориште

20.Фебруар 2015.
Сајам туризма
        

Sajam turizma 2015 from zoran ljubojevic on Vimeo.

19.Фебруар 2015.
Културна дешавања током Дана тениса у Краљеву
13.Фебруар 2015.
Успостављањем обједињене процедуре до унапређења рада
У оквиру Пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“, који град Краљево, од новембра 2012. године, спроводи у сарадњи са Центром за добро управљање ОПТИМУС, уз финансијску подршку Швајцарског државног секретаријата за економске послове – SECO, данас је свечано потписан Споразум о сарадњи у успостављању обједињене процедуре између града Краљева, јавних предузећа и организација.

Потписници Споразума су град Краљево, Градска управа града Краљева, ЈКП „Водовод“, ЈЕП „Топлана“, Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“, Завод за заштиту споменика културе Краљево, Електросрбија д.о.о - Електродистрибуција Краљево, „Телеком Србија“ АД, Регија Крагујевац - Извршна јединица Краљево, а то ће учинити и Републички геодетски завод – Служба за катастар непокретности и Министарство унутрашњих послова - Сектор за ванредне ситуације Краљево.

Изменама Закона о планирању и изградњи из децембра 2014. године, уведена је обавеза успостављања обједињене процедуре, која представља иновативни механизам у раду локалне самоуправе и осталих институција у процесу издавања дозвола из области изградње. Један од значајних проблема са којим се сусрећу привредници и грађани у процесу изградње је прибављање великог броја докумената која издају јавна предузећа, Служба за катастар и друге организације. Град Краљево је препознао проблем и, у сарадњи са ОПТИМУС-ом, са којим већ реализује пројекат, иницирао потписивање споразума, на основу којег ће Градска управа прибављати, по службеној дужности, од других потписница споразума, потребна документа како би се повећала ефикасност и побољшао квалитет услуга локалне администрације. Споразум је значајан корак у успостављању законски обавезујуће обједињене процедуре којом ће се смањити кораци, трошкови и време изградње грађевинских објеката.    

„Успостављањем обједињене процедуре унапредићемо рад и убрзати добијање потребних дозвола у области грађења, што је изузетно важно, како због великог подстицаја грађевини тј. изградње већег броја објеката у нашем граду, тако и због привлачења нових инвестиција“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Према речима начелника Градске управе града Краљева Милоша Петровића, када се говори о доброј управи, говори се о управи која функционише на начелима делотворности, ефикасности и транспарентности у раду.

„Делотворност подразумева да за што мање времена и са мање трошка грађани остварују своја права код Градске управе. Покушавајући да направимо реформу јавне управе, у склопу тога и Градске управе, спровели смо поступак регулаторне реформе. Данас смо потписали споразум, који јесте законска обавеза, по Закону о планирању и изградњи, али смо, независно од тога, идући у сусрет Закону, радили интензивно током прошле године на стварању једног оваквог споразума. Веома је важно да сарадња буде не само у оквиру Градске управе, него и са јавним предузећима, а посебно истичем сарадњу са републичким јавним предузећима, која до сада није била на одговарајућем нивоу у смислу поштовања неких рокова. Сада ћемо, поштујући рокове из Споразума, много брже и ефикасније да спроводимо процедуре“, објаснио је начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић.

Како је истакла заменик директора ОПТИМУС-а Катарина Милановић, Краљево је један од ретких градова који су препознали потребу да се ради на успостављању обједињене процедуре, и то не онда када је закон донет већ значајно пре закона.

„Успостављање обједињене процедуре уводи град Краљево и остале стране потписнице у мали круг институција које на овај начин унапређују своје пословање и преузимају обавезе прикупљања потребне документације у име странака“, истакла је Милановићева.

Она је захвалила свима на успешној сарадњи и пожелела успех у даљем успостављању целе процедуре и њеној конкретизацији на терену, а самим тим и брзом решавању захтева инвеститора и грађана.

            Потписивање Споразума представља нови корак у реформи градске администрације и осталих органа кроз унапређивање комуникације, координације, размене информација и докумантације између страна потписница, чиме се поједностављује процес издавања дозвола, сагласности, решења и одобрења, скраћује време чекања за странке и документација коју странке непосредно прибављају.            

 

  

           
11.Фебруар 2015.
Отварање хале, посета аеродрому ...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић боравила је данас у Краљеву.

Она је најпре, са градоначелником Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем, пресецањем врпце, свечано отворила новоизграђену халу спортова у насељу Рибница, у којој ће бити одржан тениски меч између Србије и Хрватске. Том приликом, Михајловићева је истакла да је ова хала шанса за све будуће младе спортисте који ће једног дана представљати нашу државу. Она је честитала свима који су учествовали у изградњи хале, истакавши да је то успех целог Краљева, као резултат великог напора и рада.

„Ова хала треба да ради, да буде пуна, не само за Дејвис куп, него стално. Не да би само оправдала своју инвестицију него да би помогла Краљеву да се развија. Настављамо да мењамо Краљево, мењамо инфраструктуру и градимо нове објекте и чинимо све да имамо нове шансе и нове промене јер су промене кључ опстанка сваког од нас и наше земље“, изјавила је Михајловићева након обиласка хале.

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је потпредседнику Владе и министру Зорани Михајловић на посети и изразио наду да ће ова мултифункционална хала, чија изградња је коштала осам милиона евра или око 900.000 динара, задовољити услове потребне за одржавање и других такмичења осим тениса.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, пред велики тениски меч Србија-Хрватска који ће бити одржан у Краљеву, предузето је све што је потребно, тимови раде на припреми културних догађаја који ће се дешавати тих дана, радиће се на промоцији свих производа који се производе у Рашком округу - пића, хране и др.

„Покушаћемо да организујемо и донаторску вечеру, од које ће приход бити намењен набавци магнетне резонанце. Краљево ће тих дана живети за Дејвис куп. Велико је интересовање за долазак у Краљево и ми ћемо ту шансу искористити“, изјавио је начелник РУО Небојша Симовић.