Одштампај Пошаљи
Вести
28.Септембар 2016.
Помоћ ученику ШОСО „Иво Лола Рибар“

„Лепота живота и јесте у давању, а не у бесомучном узимању и акумулирању богатства“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете Школи за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“, где је, захваљујући хуманим људима, који су учествовали у „Васкршњем дечјем сабору“, набављено и данас уручено ортопедско помагало - столица Bayo”, ученику седмог разреда ове школе Луки Опачићу.

Средства за набавку овог помагала прикупљена су у оквиру манифестације коју, трећу годину заредом, организује Удружење Краљевина Србија, продајом васкршњих јаја и украса.

„Васкршњи дечји сабор“, који има благослов епископа жичког Јустина, јесте манифестација културно-забавног карактера, замишљена тако да деца школског и предшколског узраста продају јаја и украсе која су ишарали, и од прикупљених средстава помогну онима којима је то потребно. Ове године прикупљена средства су намењена куповини ортопедских колица, вредности око 87.000 динара. Према речима Милана Алексића, из Удружења „Краљевина Србија“, поред деце односно родитеља, било је и много грађана који су обишли штандове „Сабора“, као и социјално одговорних предузећа која су уплатила средства за остваривање овог пројекта.

Како истиче директорка Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“ Маријана Мионић, иако деца са телесним инвалидитетом често, због својих моторичких оштећења, имају сметње не само у кретању, него и у комуникацији односно у говору, њихове способности су много веће него што изгледају. Набавка помагала ове врсте ће знатно утицати на побољшање квалитета свакодневног живота дванаестогодишњег Луке.

„Надам се да ће сличне активности бити реализоване и у наредном периоду и за другу децу, друге ученике ове школе, и да ћемо се наћи сличним поводима овде“, поручила је директорка.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је са чланицом Градског већа Горданом Стојковић присуствовао уручењу, сматра да је веома значајно да постоје удружења грађана која својим хуманитарним радом настоје да помогну онима који се налазе у стању социјалне потребе, који имају потребе које су другачије од већине становника, и што знају да, уз помоћ помагала које би донирали, наши млади суграђани, ученици ове школе, могу да покажу да је степен њихових моторичких способности већи него што мислимо.

„Драго ми је што је Удружење „Краљевина Србија“, уз благослов Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, у сарадњи са градом и привредним субјектима у овом граду, обезбедило средства за куповину ортопедских колица. Надам се да ће у будућности већи број удружења грађана показати свој активизам како би помогли и били друштвено одговорни. Надам се и да ће већи број привредних субјеката, поготову оних који успешно послују, наћи за сходно не да купују скупе џипове и аутомобиле за своје директоре, не да опремају кабинете да буду превише луксузни, него да новац донирају тамо где је најпотребније. Потребно је донирати новац и овој деци и нашим суграђанима који тешко живе. Мислим да ћемо ову лекцију добро да схватимо и да разумемо да, поред нас, живе и неки други људи, који су на првом месту људи, а који имају потребе које ми који имамо више или можемо више, треба да разумемо и да помогнемо“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете Школи за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“. 

         

27.Септембар 2016.
Краљево обележило Дан добровољних ватрогасаца

Поводом Дана добровољних ватрогасаца Србије, који се обележава 27. септембра, као и Дан Добровољног ватрогасног друштва Краљево, Скупштина Добровољног ватрогасног друштва Краљево и руководство Ватрогасног савеза Србије одржали су свечану седницу у просторијама ватрогасног дома у Краљеву.

Седници су, поред чланова, присуствовали и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и његова заменица Марица Мијајловић, чланица Градског већа Гордана Стојковић, народни посланици Маја Мачужић и Зоран Бојанић, гости и колеге из градова широм Србије, али и из братског и партнерског словеначког града Марибора.

На седници је новоизабрани председник Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутин Вукосављевић упознао присутне са резултатима постигнутим у претходних годину дана. Поједини чланови, међу којима су били и градоначелник др Терзић и посланик Бојанић, од Ватрогасног савеза Србије, добили су унапређења у више чинове, а најзаслужнијима су уручена и посебна одликовања. 

Након тога су, свечаним дефилеом улицама града, учесници стигли до зграде некадашњег ватрогасног дома, где су положили венце код спомен-плоче, у Улици Топлице Милана. Из те зграде су чланови ватрогасног оркестра 27. септембра 1941. године кренули и изашли из тада окупираног Краљева, обучени у више униформи, свирајући корачницу, парадним кораком, прошли поред немачке страже на мосту и отишли на планину Гоч, где су се прикључили партизанском одреду „Јово Курсула".

„То је јако важно у домену ширења ватрогасне културе и преношења ових обичаја на млађе генерације. То је наша историја, а то треба да нам буде и будућност“, поручио је Драган Јајић, виши ватрогасни официр прве класе, члан Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије и председник Ватрогасног савеза Војводине.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић сматра да је веома важно да се негује и одржава ватрогасни систем у Србији, како професионални, тако и добровољни.

„На подручју града Краљева делује неколико добровољних ватрогасних друштава, која имају седишта у околним селима. Град Краљево, са Сектором за ванредне ситуације, али и уз подршку братских градова, на првом месту Марибора, успео је у последњих неколико година да обезбеди неколико ватрогасних возила која су смештена у ватрогасним домовима у Краљеву и околини. Она су од особитог значаја за гашење пожара и борбу против других врста елементарних непогода, а сведоци смо да је град Краљево у последњих шест година погодило неколико великих елементарних непогода, почев од земљотреса, преко поплава које су се понављале“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

         

 

26.Септембар 2016.
Посета успешном породичном предузећу „Евротехна“

„Град Краљево и Градска управа су ту да помогну у оквиру својих надлежности око свих питања која су неопходна за бољу производњу и већи извоз“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, приликом обиласка Фабрике разводних ормана „Евротехна“ у Конареву.

„Мислим да се ради о јако доброј фирми која прави производе који могу да се користе у различите сврхе и служе не само као непосредни извозни артикал ове фирме, већ их, уз додатна опремања, извозе и друга предузећа. Надам се да ће се способношћу директора и запослених пронаћи нова тржишта за ове производе и да ће фирма увећати и своју производњу и број запослених“, изјавио је градоначелник.

Ово успешно породично предузеће, које се бави производњом кућишта електроенергетских ормана и ормана за слабу струје (РЕК ормана), послује од 2000. године. Према речима директора Миодрага Грачанца, њихова највећа предност је што раде по сопственој конструкцији, тако да врло брзо могу да направе нови производ по захтеву купца, у чему су без конкуренције.

„Цео производни процес се обавља у сопственим погонима осим галванског цинковања. Годишње прерадимо око 1.000 тона лима и остваримо производњу већу од два милиона евра. Више од половине наших производа заврши ван граница Србије било да се ради о директно извезеним производима или онима које пласирају наши кооперанти, са већ уграђеном опремом. Присутни смо од југа Африке све до Владивостока. Главно тржиште годинама нам је била Русија, али, услед санкција, сада је извоз нешто мањи. Надам се да ћемо обновити сарадњу са Русијом“, каже Грачанац.

Због нешто мањег интересовања на руском тржишту, уместо шлепер или два месечно, како је то до скоро била пракса, од почетка године извезли су свега три.

Како је истакао директор „Евротехне“, за шеснаест година постојања, први пут су данас у свом предузећу угостили градоначелника.

Он је такође похвалио ЈКП „Водовод“, који је предузећу, када је прошле године рађена канализациона мрежа у Конареву, изашао у сусрет.

„Евротехна“ запошљава 67 радника, од чега 11 са високом стручом спремом. Непрестано ради на усавршавању технологије производње и проширивању предузећа или новим објектом или куповином нове машине.         
24.Септембар 2016.
Марибор и Краљево – братски и партнерски

„Поводом обележавања 35 година од потписа Повеље о братимљењу ватрогасаца Марибора и Краљева 24.10.1981. у Марибору и 27.11.1981. у Краљеву, ватрогасци удружени у Ватрогасни савез Марибора и Ватрогасни савез Рашког округа са седиштем у Краљеву, данашњим потписом ове повеље потврђују досадашњу братску сарадњу са жељом да ту успешну сарадњу наставе и будуће генерације ватрогасаца“ – наводи се у Повељи о братимљењу коју су 24. септембра 2016. године потписали председници савеза Славко Кранбергер и Зоран Ратковић.

Свечаном потписивању у Градској управи Краљева присуствовали су, са својим сарадницима, и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и жупан Марибора др Андреј Фиштравец, који су поздравили педесет мариборских ватрогасаца, који бораве у нашем граду током викенда, као и представнике краљевачких ватрогасаца и бројне госте. 

Како су истакли председници ватрогасних савеза, будуће генерације би требало да следе њихов пут и одржавају пријатељство и сарадњу, будући да је циљ потписивања Повеље да се настави пријатељство и да се размене искуства у циљу унапређења добровољног и ватрогаства уопште, али и да се успостављају нови контакти.

Градоначелник града Марибора др Андреј Фиштравец је изразио задовољство због тога што Краљево и Марибор толико сарађују на подручју цивилне заштите и ватрогасних служби, истакавши да је увек лепо доћи у Краљево, али и дочекати краљевачке пријатеље у Марибору.

„Ја сам сигуран да ћемо у будућности наставити ту сарадњу и радујем јој се“, нагласио је Фиштравец.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да сарадња и пријатељство између Краљева и Марибора датирају још из 1941. године, већ три четвртине века, уз напомену да је, док смо живели у заједничкој држави, та сарадња била интензивнија, а да је у периоду деведесетих година готово прекинута.

„Веома ме радује што има већ више од деценије откад смо обновили сарадњу, која је данас веома интензивна. У области цивилне заштите постоји велики напредак током периода комунизма и социјализма. Касније, она је добрим делом запостављена. Веома сам радостан што сарадња између добровољних ватрогасних друштава Марибора и Краљева напредује. Разговори између челника града Марибора и града Краљева који су вођени током претходног сусрета, а и данас, тичу се не само сарадње у области цивилне заштите, културе и спорта, већ подразумевају и разговоре у циљу добијања средстава из европских фондова и разговоре о привредној сарадњи. Као плод тих разговора, не само да је данас у посети Краљеву и њихово ватрогасно друштво, него ће током октобра Краљево посетити и рукометаши из Марибора, а ја ћу ускоро обићи и наше пријатеље у Марибору како бисмо разговарали и о другим облицима сарадње. Мариборчани су наш старији брат јер се налазе у Европској унији. Кроз заједничку сарадњу у оквиру породице, мислим да ћемо успети да, на обострану корист, решимо нека важна питања која муче грађане и Марибора и Краљева“, оценио је Терзић.

Градоначелник Краљева је захвалио добровољним ватрогасцима Марибора који су граду Краљеву донирали 16 ватрогасних возила, али и помагали након земљотреса и поплава.

Представници мариборског ватрогасног савеза су симболичним признањима даривали градоначелнике Краљева и Марибора, команданте добровољних ватрогасних друштава, председнике ватрогасних савеза, добровољне ватрогасце Краљева и Марибора, професионалне ватрогасце Краљева, Удружење „Пријатељство за нова времена“, управе за ванредне ситуације у Краљеву и у Београду, начелника Рашког управног округа и друге.          

 

 

                                                                                                                                       24.09.2016.

Пасуљ из „Сребрног казана“ на краљевачком кеју

 

Двадесет шесту кулинарско-туристичку манифестацију „Сребрни казан 2016“, у суботу, 24. септембра, свечано је отворио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је поздравио посетиоце и такмичарима пожелео много среће у надметању. Присутнима се на отварању обратио и жупан словеначког града Марибора др Андреј Фиштравец, као и конзул амбасаде Кубе у Београду Мелба Роса Гарсија Комас.

            Ове године 65 екипа, са 85 кувара, надметало се за признања – свеукупног победника, као и најбољег у категорији професионалаца, аматера и ученика угоститељских школа.

Покровитељ манифестације познате као „Пасуљијада“, коју организује краљевачка Туристичка организација, јесте град Краљево, а међу спонзорима ове године су и ЈП „Србијашуме“, ЈКП „Пијаца“, ЈКП „Путеви“, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Чистоћа“, месара „Карађорђева“, „Бристол вода“, пекара „Драшковић“, пекара „Сунце 036“ и други.

            Ова сада већ тродневна манифестација се и ове године одржава на простору градске терасе и кеја, од 23. до 25. септембра. Првог дана одржано је такмичење у припремању рибље чорбе, централни догађај другог дана је надметање у припремању пасуља, а трећи дан је резервисан за ревијално припремање традиционалних јела наше кухиње, за које су, у недељно јутро, задужени победници.

На бини на градској тераси све време такмичења одвијао се разноврстан културно-уметнички програм, а на Тргу српских ратника организовани су и концерт Снежане Ђуришић и велика „Пинкова“ журка. 

          

 

23.Септембар 2016.
Спремни за зиму у ЈЕП „Топлана“

Оно што смо видели приликом обиласка дела постројења Јавног енергетског предузећа „Топлана“ Краљево показује да је оно апсолутно спремно за почетак грејне сезоне и да наши грађани не треба да брину да ли ће њихови станови или пословни простори бити топли“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом једне од редовних посета јавним предузећима чији је оснивач град Краљево.

Градоначелник је обилазак започео у котларници Нова колонија, која је у потпуности ремонтована од 2008. до 2010. године, модернизована, има најсавременију аутоматику и омогућава стабилну производњу и испоруку топлотне енергије.

Директор ЈЕП „Топлана“ Драган Аресенијевић је градоначелника упознао са стањем котларнице и целокупног постројења, као и тренутним стањем резервоарског прострора и мазута у њему.

            Сви прегледи, контроле и ремонти су већ завршени. У току су пробе да би, од 1. октобра, и ова котларница, али и цело Јавно енергетско предузеће „Топлана“, било спремно за предстојећу грејну сезону“, изјавио је директор Драган Арсенијевић.

Поред тога, истакао је, предузеће „Топлана“ и Надзорни одбор су дали предлог локалној самоуправи за снижење цена услуга „Топлане“.

„'Топлана' је предложила снижење цена за око осам процената у просеку - око 4,5 одсто за стамбени и око 15 процената за пословни простор. „Топлана“ се на тај начин одриче око 38 милиона динара годишњег прихода у корист грађана, јер верујемо да ћемо, добрим радом и штедњом, све моћи да превазиђемо“, рекао је Арсенијевић.

            Приватних корисника услуге грејања има око 7.700, а власника пословних простора који користе услуге грејања градске „Топлане“ око 1.000. Према речима директора Арсенијевића, има и случајева да грађани отказују услуге „Топлане“, тако да је, од 2012. године, то учинило око 900 корисника, од којих 300 и не живи у својим становима.

Неки корисници заиста имају проблем са плаћањем услуга и не само да су они отказивали, већ их је и „Топлана“ искључивала због неплаћања. Има корисника који, наравно, отказују, али има и прикључења, посебно откада је најављено снижење цена наших услуга. Тако смо за последњих неколико дана имали између 10 и 15 захтева за прикључење“, каже Арсенијевић, који сматра да је ова година, у последњих десет - најбоља, и у финансијском смислу и када се говори о техничкој опремљености.

            Градоначелник је оценио да се ЈЕП „Топлана“, као и друга јавна предузећа у граду, труде да, и у тешкој ситуацији, допринесу уштедама у оној мери у којој је то могуће.

„Што се тиче снижавања цене грејања, у нешто већем проценту за пословни у односу на приватни простор, мора се истаћи да се цена грејања о вих простора дефинише кроз методологију која је донета Уредбом Владе, а да ово предузеће и Надзорни одбор у потпуности поштују нормативну регулативу, која ће се наћи пред одборницима Скупштине града како би се утврдила коначна цена грејања у наступајућем периоду“, рекао је градоначелник

 


         
22.Септембар 2016.
Влада Србије и Канцеларија за КиМ брину о расељенима

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је оценио да разговори вођени са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем и његовим сарадницима показују бригу Владе Србије и Канцеларије не само о расељенима на подручју централне Србије, него и о домицилном становништву.

„Разговори показују бригу државе не само за збрињавање оних становника који су услед ратних дејстава у Босни и Хрватској и на подручју Косова и Метохије дошли да живе на подручју централне Србије, већ показују и јасну жељу да се један део од 247.000 људи који су са подручја КиМ дошли у Србију тамо и врати“, изјавио је градоначелник Краљева након састанка директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића са руководством града Краљева и Рашког управног округа, на коме је било речи о унапређењу положаја десетина хиљада интерно расељених, који живе на подручју нашег града и целог Округа, и реализацији пројекта „Сунчана долина“.

Најбоље би, наравно, било да то буду млади и образовани парови који имају децу, како би клица српског становништва које живи на Косову и Метохији наставила да расте како бисмо добијали људе који долазе, а не одлазе са тог подруја”, оценио је Терзић.

„Мислим да је то изузетно важна порука са састанка. Уколико будемо схватили да се смер државне политике према КиМ мења, моћи ћемо да разграђујемо конкретне акције како бисмо успели да оживимо српско Косово и имамо што више Срба тамо. Краљево ће дати апсолутну подршку Влади Републике Србије и Канцеларији за КиМ. Надам се да ћемо наставити да имамо добру сарадњу“, поручио је градоначелник Краљева.

Како је истакао Ђурић, расељени су под траумом напустили нашу јужну покрајину, већина је остала без имовине, без најмилијих, дошли су у град који има традицију прихватања људи у невољи, али, нажалост, ограничене инфраструктурне могућности.

„У Краљеву је једно од главних тежишта рада Владе по питању повратка расељених, који ће почети када насеље Сунчана долина за, надам се, мање од две године, буде завршено. У првој половини 2017. године треба да, са локалном самоуправом, почнемо да представљамо где би се то тачно вратили, како изгледају куће, које ће бити тако да свако од нас пожели да у њима живи, односно почеће упознавање потенцијалних повратника са тим где би се тачно вратили и како изгледају куће. То неће бити социјално збрињавање, него заиста леп и квалитетан смештај, на безбедном месту у српском окружењу, уз приступ свим објектима инфраструктуре, школама и уз обезбеђено једно радно место по породици“, каже Ђурић.

Задатак градског руководства у Краљеву је да помогне Владиној Канцеларији за КиМ у послу идентификовања породица које су заинтересоване за повратак у једно такво насеље, што би, према Ђурићевим речима, била драгоцена помоћ.

„Мислим да је то суштинска промена досадашњег принципа рада, јер циљ није само интеграција у место расељења, иако нам је тај модел често наметан са стране, а врло је погрешан. Неке међународне организације као да су желеле да расељени трајно остану ван Косова и Метохије, па су помагале само пројекте који се односе на њихово трајно збрињавање у Србији. Наша идеја је да, осим помоћи онима који трајно остају овде, помоћ пружимо и онима који желе да се врате“, изјавио је Ђурић.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, Рашки округ ће, уз подршку Владе, на целој својој територији омогућити расељенима који то желе повратак у родна места.

„Урадићемо све као град и Округ да им омогућимо повратак у родна места. Заједно са директором Ђурићем обишли смо фирме Економ у Ушћу и Корали“ у Конареву желећи да пошаљемо поруку да у Рашком округу, Краљеву и у Србији има места за отварање и вођење добрих послова и да наши људи не треба да напуштају територију Републике Србије, посебно Рашког управног округа. Наша тенденција је да створимо економске услове за њихов опстанак на овим просторима, или повратак на Косово“, изјавио је Небојша Симовић.

 

 

 

 

          

22.Септембар 2016.
Градоначелник обишао предузеће „Корали“ са Марком Ђурићем

Приликом посете директора Канцеларије за Косово и Метохију Рашком управном округу, градоначелник Краљева др Предраг Терзић са сарадницима, са директором Канцеларије Марком Ђурићем, обишао је и предузеће „Корали“ у Конареву.

Након обиласка производног погона и изложбеног простора овог предузећа са завидним асортиманом производа, које од 1993. године производи урбани мобилијар пратећи светске урбанистичке трендове, Ђурић је посебно истакао да је задивљен оним што је видео.

„Видео сам људе који су, од низа малих радионица, направили један модеран пословни систем који запошљава седамдесетак људи. Наш посао је да омогућимо брже и боље везе са светом, али и да, у смислу подстицаја и других облика помоћи које држава има на располагању, понудимо помоћ. Ово што су ови људи направили, од чега живи неколико десетина породица на овом подручју, направили су својим радом, на месту на коме није било ничега. Управо то је врста ствари које држава треба да препозна као нешто чему треба да помогне. Сврха мог данашњег обиласка је, осим да се упознам са начином рада овог предузећа, да, као представник Владе, понудим помоћ једној жени предузетници која води цео овај систем и да будем, заједно са својим сарадницима, бољи канал, бољи линк ка институцијама које могу да помогну да овде ствари не само опстану, већ и буду боље у будућности, зато што видим да овим људима не мањка ентузијазма да се боре“, поручио је директор Канцеларије.

Како истиче Душанка Роглић, машински инжењер, власница предузећа које ради за све градове Србије, а у извоз је кренуло од пре три-четири године, тај део посла јако тешко иде и захтева много улагања, будући да је потребно доћи до свих сертификата.

„Не знам да ли сам добар руководилац, али знам да ме колеге поштују и цене, па имамо добру сарадњу унутар фирме. Мислим да и са купцима имам добар контакт у читавој земљи, то су моји пријатељи. Углавном излазимо у сусрет свима, али нам треба много више посла и, свакако, помоћ коју нам је г. Ђурић обећао. Посрнућемо ако немамо помоћ државе. Увек смо били изузетно друштвено одговорни, нисмо имали ни дана блокаде, све обавезе измирујемо редовно, али нам треба много више посла“, поручила је власница „Корала“.

У циљу помоћи предузећима попут овог, препорука директора Канцеларије је да се Привредна комора Србије ангажује као канал до купаца у иностранству, како би се произвођач повезао са људима у иностранству који су потенцијални купци и другим институцијама које нуде различите облике помоћи.

„То је оно што ја овом посетом конкретно могу да донесем овој фабрици, за коју желим да нагласим да има све раднике пријављене, што је добар пример одговорног односа према држави, и држава је у обавези да врати ту врсту односа“, истакао је Ђурић.         

       

 

 

        

22.Септембар 2016.
Градоначелник са Марком Ђурићем обишао „Економ“

Представници града Краљева и Рашког управног округа, заједно са власником предузећа ФМО „Економ“ из Ушћа, дочекали су директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. У обиласку овог успешног ушћанског предузећа са Ђурићем су били градоначелник Краљева др Предраг Терзић, заменица градоначелника Марица Мијајловић, председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. 

Приликом обиласка „Економа“, чија је основна делатност производња металног намештаја, ормана, регала, металне опреме за трговине, поштанске и манипулативне и остале металне опреме, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао како је то једна од ретких фирми у Краљеву која је у процесу приватизације нашла успешног власника и на тај начин успела да преброди целокупан процес промене својинске структуре, који није био нимало лак.

„Овде можемо видети једну веома успешну фабрику која 97 одсто своје производње пласира у иностранство и која од града Краљева и Републике очекује јако мало. То су поједностављене процедуре решавања неких инфраструктурних проблема. Ови људи овде желе да им ми не сметамо и не траже неку значајнију помоћ“, рекао је градоначелник.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изразио задовољство што има прилику да види предузеће које функционише у Ушћу, у Рашком округу, које је, са око 100 радника, готово стопроцентно извозно оријентисано.

„Видео сам да имају веома уредно организован производни погон и лепо уређен круг фабрике. Осећај је као да фабрика функционише у неком далеко уређенијем, развијенијем друштву. А онда видите људе који имају радну енергију, полет, вредноћу да ово још унапређују, да шире производне капацитете“, изјавио је Ђурић, додајући:

„Питао сам власнике и људе који организују производњу шта је то што држава може да уради да би помогла да овај систем још успешније функционише пошто видимо да, и без трунке помоћи државе, заузимају веома високо место на тржишту производа које продају. Одговор је 'ми се ослањамо, пре свега, на себе', а мој одговор је 'држава има отворена врата и хоће да помогне вама који организујете ову производњу и свима који су спремни да се боре за то да овде стварају услове да људи раде, производе, унапређују економску слику овог краја, економску личну карту без које нема опстанка народа на овом простору'. Мој долазак показује да нећемо само да држимо та врата отворена у Београду него долазимо и на ваша врата, да покуцамо и питамо да ли вам нешто треба. Желим да дам скроман допринос томе да будем бољи канал комуникације за ове људе и са Владом и са другим институцијама“, поручио је Марко Ђурић.

Како је истакао власник „Економа“ Дејан Антонијевић, он види своје предузеће као фабрику која производи највише за Европу, али да, без подршке Владе Републике Србије, то не може да оствари.

„Ова посета је много значајна – да знамо да имамо на кога да се ослонимо када је најпотребније. Дневна производња нам је око два шлепера ормара. Углавном, око 90 одсто, извозимо на немачко тржиште, али и за Хрватску и Словенију. Очекујем конкретнију сарадњу и помоћ Владе Србије, надам се да ће помоћи фирмама које су извозно оријентисане“, поручио је власник ФМО „Економ“.

Директор Канцеларије за КиМ сматра да српским општинама на Косову и Метохији треба Рашки округ, али да и општинама и градовима у Рашком округу требају наше општине на Косову и Mетохији.

„Ако погледате економску снагу општина на северу КиМ, видећете да она није за потцењивање, да су природни ресурси КиМ и Рашке и те како комплементарни, да се уклапају, да постоји много тога што може да се уради и на пољу туризма и на пољу привреде. Разговараћу са представницима привреде и локалних институција да бих видео на који начин ми, као Влада Србије, можемо да подстакнемо живљу привредну активност, бољу сарадњу између институција и интензивнију размену између општина у овом крају. Људи морају да разговарају, да организују састанке, планирају заједнике активности ако хоћемо да дођемо до неког резултата“ изјавио је директор Канцеларије за КиМ.

Како је начелник РУО Небојша Симовић нагласио, настојања су да људи остану на овој територији.

„Желимо да пошаљемо поруку привредницима да може да се ради у Србији, Краљеву, Рашком управном округу. Да покушају да искористе све капацитете Владе, у смислу економске помоћи, решавања свих оних проблема који могу да се поставе пред њих. Ми смо ту као озбиљна локална власт да будемо на услузи привредницима и надам се да ће они препознати нашу причу, пружену руку и да ће искористити све оно што држава и Влада Републике Србије нуде. Наш једини циљ је отварање нових радних места, подизање Србије, бољи живот у Србији. Надам се да ћемо у предстојећем периоду показати шта можемо и дати прилику свим људима који желе да раде“, казао је први човек Рашког управног округа.

Градоначелник је указао на то да је град Краљево односно Рашки управни округ ослоњен на север Косова и Метохије.

„Ми чинимо једну врсту природне целине, коју не могу никакве административне баријере и прелази одвојити једне од других. Ми смо исти народ, народ који треба да сарађује, и треба да буде у непосредној дневној комуникацији. Надам се да ће уз квалитетан рад Канцеларије за Косово и Метохију, сарадњу са свим општинама и два града у РУО, процес сарадње бити још бољи и да ћемо на крају показати да смо ми, у ствари, један народ, а да све ове баријере представљају само тренутну ситуацију која неће дуго трајати“, поручио је др Предраг Терзић.

 

 

 

      

 

.  22.09.2016

Европска недеља мобилностиу Краљеву

 

 

 

Учествујући у „Европској недељи мобилности“ – „Дану без аутомобилског дима“, град Краљево је, од 9.00 до 14.00 часова, 22. септембра 2016. године, затворио за саобраћај Улицу Милоша Великог, од раскрснице са Хајдук Вељковом улицом до раскрснице са Улицом војводе Путника, где су се одржавале различите забавно-спортске и културне активност.   

Како је истакао председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, организатора ове активности, идеја је да се повећа свест о екологији и смањи загађење нашег града.

            „Када је мањи број возила на улицама, повећава се и безбедност свих учесника у саобраћају, нарочито деце“, каже Марковић.

            „Драго ми је што смо успели да окупимо децу у оволиком броју и из разних установа – Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, Уметничке школе, Основне школе „Димитрије Туцовић“, Одбојкашког клуба Техничар, Културно-уметничког друштва „Абрашевић“, Маунти бајк клуба Чикер... да овај дан обележимо тако да деца виде да су ове улице њихове. Нажалост, то је само један дан у години, али је идеја да то евентуално прерасте у много већу причу“, изјавио је Марковић.   

            Он је представници Предсшколске установе поклонио неколико кацига, које ће они, како је истакла васпитачица Љиљана Живковић, користити у раду са децом да би могли и практично да показују оно што их уче у вези са безбедношћу.

            Акцију је подржао и Одсек за заштиту животне средине Градске управе града Краљева јер је, према речима Бранке Чубриловић, из Одсека, у нашем граду велики проблем бука чији је главни узрок саобраћај. Како је истакла, они буку мере већ десет година и на већини мерних места долази до прекорачења буке, што негативно утиче на животну средину и квалитет живота људи. Такође, присутно је загађење од саобраћаја, од аутомобила.

            „Подржавамо манифестацију и уопште коришћење алтернативних видова превоза и веће коришћење јавног превоза.  

„Европска недеља мобилности“ се, традиционално, у бројним градовима Европе  одржава у трећој недељи септембра, од 16. до 22, како би се промовисали алтернативни видови превоза и кретања у граду, у односу на превоз аутомобилима, Ове године, у складу са називом кампање „Интелигентна мобилност – снаћна економија“, посебан нагласак је дат на акције којима се указује на алтернативне начине превоза којима се штеди енергија, штити животна средина и посредно јача економија, па је и тема овогодишње кампање „Интелигентна мобилност - снажна економија“.

 

 

          

22.Септембар 2016.
Усвојен предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Краљева

Шеста (ванредна) седница Градског већа града Краљева, одржана 22. септембра 2016. године, прва је седница за коју је, након усвајања Пословника о раду Градског већа, којим је то и предвиђено, део материјала достављен електронски. Део материјала достављен је, у складу са старим Пословником, у штампаном облику.
        Према речима градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, најзначајнији акт финансијске и правне природе донет на овој седници Градског већа је измена одлуке о буџету града Краљева за текућу годину, будући да су чланови Градског већа донели закључак којим су утврдили Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Краљева за 2016. годину.

           „Овим нацртом који смо данас усвојили предвиђено је повећање прихода од четири одсто, али и повећање расходне стране буџета у износу од 5,5 одсто. Надам се да ће приходна страна наставити да се пуни динамиком која је предвиђена овим актом, а да ћемо пронаћи начин како да расходну страну умањимо односно да, евентуално, одређеним наменским средствима и трансферима од Републике умањимо предвиђени дефицит“, рекао је градоначелник др Предраг Терзић.

         Као 37, допуњена тачка дневног реда, нашло се разматрање Предлога решења о одобравању једнократне новчане помоћи породици Дугалић.

             Како је истакао градоначелник, након земљотреса који је погодио Краљево у новембру 2010. године остало је још неколико објеката у власништву приватних лица који нису реновирани односно нису враћени у првобитно стање. Један од њих је и кућа породице Дугалић у Хајдук Вељковој улици.
              „Ми смо на данашњој седници донели одлуку да им обезбедимо финансијску помоћ како би успели да санирају објекат у којем су живели и који би након санације требало опет да буде у потпуности доведен у стање да се живот у њему може наставити“, објаснио је др Терзић.

            „С обзиром на то да постоје одређени проблеми у виду могућности приступа извођењу радова у једној од две куће које још треба обновити, ми ћемо се потрудити да у наредном периоду, кроз разговоре са власницима кућа, дођемо до решења које ће бити задовољавајуће за њих, а град ће, наравно, обезбедити финансијска средства за решавање њихових проблема у оквиру својих надлежности и у оквиру својих финансијских могућности“, рекао је градоначелник.
 
             На шестој (ванредној) седници Градског већа су разматрани и нацрти решења о давању сагласности на статуте установа културе чији је оснивач град Краљево, и те тачке су усвојене. Како је објаснио градоначелник, дошло је до усклађивања статута јавних установа чији је оснивач град Краљево са променом законске регулативе у тој области.

           Градско веће је донело закључке којима се утврђују предлози закључака о усвајању Извештаја о раду и финансијском пословању јавних, јавних комуналних и јавног енергетског предузећа чији је оснивач град Краљево.

               „Ради се о различитим висинама добитака јавних предузећа чији је оснивач град Краљево - од оних добити које се сматрају значајним до добити које показују само позитивно пословање ових предузећа, али нису значајније са становишта финансијских средстава која су кроз добит обезбеђена“, изјавио је градоначелник.

              Донети су и закључци којима се утврђују предлози закључака о усвајању Извештаја о раду и финансијском пословању јавних установа чији је оснивач град Краљево.

       „Мислим да су средства која јавне установе добијају зарад материјалних трошкова и реализације својих програма сасвим довољна, а проблеми који постоје око финансирања се првенствено односе на застарелост опреме и возила које користе како би оствариле делатност за коју су основане. Мислим да за ту делатност треба извршити боље коришћење средстава, да повећање средстава, макар код већине јавних установа, није неопходно“, поручио је др Предраг Терзић.  
Градско веће је донело Закључак о утврђивању Предлога закључка о усвајању Извештаја о раду Градске управе града Краљева за 2015. годину.
        Донело је и закључак којим је утврдило Предлог одлуке о усвајању Уговора о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу за управљање чврстим отпадом на територији града Краљева и општина Врњачка Бања, Параћин, Рашка и Трстеник, и којим се Скупштини града предлаже њено доношење.

        Утврђен је предлог решења о одређивању члана Скупштине Регионалног центра за управљање комуналним отпадом „Регион Краљево“ доо.

         Веће је дало сагласност на Предлог програма о измени Програма пописа незаконито изграђених објеката на територији града Краљева у 2016. години.

           Такође, усвојило је Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева за период од 1. јануара до 31. децембра 2015. године, затим утврдило предлог скупштинског закључка о усвајању Извештаја о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева за период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године, и донело закључак о усвајању Извештаја о раду Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима за период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године.

           Већници су донели закључак којим је утврђен Предлог решења о давању сагласности ОШ „Живан Маричић“ у Жичи да употребљава основни грб града Краљева. 

    

Акти донети на шестој седници Градског већа града  Краљева дана 22.септембра 2016.године


         

20.Септембар 2016.
Европска недеља мобилности

Чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева у Градској управи града Краљева одржали су конференцију за новинаре поводом манифестације „Европска недеља мобилности“, која се сваке године од 16. до 22. септембра организује у области одрживе урбане мобилности и спроводи у Европи.У Србији је ова акција у претходном периоду организована у више од 70 градова.Ове године је посебан нагласак дат на акције којима се указује на коришћење алтернативних начина превоза којима се штеди енергија, штити животна средина и посредно јача економија , па је и тема овогодишње кампање „Интелигентна мобилност- снажна економија“. Град Краљево ће, по препоруци организатора, у четвртак , 22. септембра 2016. године, у периоду од 08.00 часова до 14.00 часова, затворити за саобраћај део улице Милоша Великог, од раскрснице са улицом Хајдук Вељковом, до раскрснице са улицом Војводе Путника.На поменутом потезу, ће се у времену од 09.00 до 14.00 часова, одржати различите забавно- спортске и културне активности.

Конференцији је присуствовала заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић. Поздравивши присутне она је истакла“да је град Краљево у августу ове године постао равноправни члан мреже ЦИВИНЕТ,која подразумева учешће Словеније, Хрватске и Југоисточне Европе.Основни циљ мреже је ширење добрих пракси у области одрживе урбане мобилности у градовима тј. промовисање јавног превоза, чистих технологија, чистих превоза, у смислу и аутомобила и аутобуса, наравно, уз акценат на инсистирању на бициклистичком и пешачком саобраћају. Да би се користили приступни ЕУ фондови, наравно као чланови ове мреже, неопходно је да урадимо план одрживе урбане мобилности града Краљева и то ће, наравно, у скорије време, бити одрађено од стране комисије која ће бити састављена од стручњака из различитих области и цивилног сектора.Али, није то једино што је град Краљево до сада радио на овој проблематици. Својевремено усвајање Плана детаљне регулације центра града Краљева, где су основни постулати били такозвана зона 30 тј. измештање саобраћаја из самог центра града, па иза тога промовисање бициклистичког и пешачког саобраћаја, што је за резултат дало реконструкцију улица Чика Љубине и улице IV краљевачки  батаљон која у оквиру свог профила има бициклистичку стазу, наравно и негде је Планом предвиђено да се и  улица Милоша Великог у догледно време затвори за саобраћај  и дефинише као интегрисана улица, с тим што ће се улица Вељка Влаховића, поред парка иза Дома друштвених организација повезати, односно сама она повезати улицу Хајдук Вељкову и Пљакину. Могу да кажем, да је сада тренутно у процедури измена овог Плана детаљне регулације, из простог разлога, што смо уочили да имамо велики недостатак у самој реализацији, у немогућности реализације и томе служе планска документа, а то је првенствено реализација улица иза Регионалне привредне коморе, где имамо, као што знате и сами велики проблем нелегалних објеката и незаконитих објеката и будуће такозване Милутинове улице.Са решавањем тих саобраћајница и јавних паркирања поред и те како ћемо растеретити град у том смислу. Разне студије су рађене у претходном периоду, а то су студије паркирања, студије саобраћаја и наравно недавно одрађена и стратегија интегралног урбаног развоја центра градске зоне у периоду 2013 – 2014. године. који је усвојила наша Скупштина, даје за основ приступање ЕУ фондовима, самим тим и третира еколошке видове саобраћаја у смислу јавног градског превоза, бициклистичког саобраћаја и осталих саобраћајних токова. Значи, град Краљево већ извесно време ради на овој проблематици урбане мобилности и ова манифестација која ће се одвијати у нашем граду 22. септембра 2016. године  у улици Милоша Великог ће и те како да придода свим овим активностима које су до сада реализоване. На крају конференције Душан Ђедовић, члан организационог тима „Европске недеље мобилности“ је замолио власнике аутомобила који су паркирали аутомобиле у улици која се затвара, да пре почетка манифестације извезу своје аутомобиле, јер у току програма неће моћи да извезу аутомобиле са паркинга из улице Милоша Великог.

        

 

20.Септембар 2016.
„Сребрни казан 2016“

Чланови Организационог одбора  манифестације „Сребрни казан 2016“ одржали су конференцију за новинаре у сали два Градске управе града Краљева. Конференцији је присуствовала заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић која је поздравила присутне и истакла да “ по двадесетшести  пут  град Краљево, наравно, у сарадњи са Туристичком организацијом,  организује „Сребрни казан“. Како време одмиче, и како се  показује ситуација, да је Краљево задржало тај свој препознатљив бренд, и из године у годину, све је више учесника  све је више интересената, и наравно све је више посетилаца на опште задовољство и града Краљева и самих  учесника. Сама манифестација одвијаће се у периоду од 23. до 25. септембра, с тим што ће, у петак, 23. септембра бити организован “ Четврти рибљи котлић“, а 24. септембра, у суботу, биће организована двадесетшеста „Пасуљијада“ и у недељу биће организован доручак крај Ибра. То је у скорије време ново постављен део ове манифестације, изузетно занимљив, тако да град Краљево спремно дочекује, са свом својом организацијом ,и учеснике и посетиоце. Наравно, ово је прилика и да обавестимо и  грађане Краљева о манифестацији која ће се одвијати овог викенда.“
           
Присутнима се затим обратио директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић   „Традиционално три – четири дана пред сваки „Сребрни казан“ ми организујемо поред конференције за новинаре и завршни Организациони одбор. То је састанак, на коме бројне установе и институције и јавна предузећа града Краљева заједно са нама из Туристичке организације Краљева, последњи пут пред старт саме манифестације, прођу кроз све оно што је урађено и шта још треба урадити да би тако велика манифестација као што је“Сребрни казан „ могла да се организује на најбољи начин.И ове године ће бити постављене две бине за културно – уметнички  програм, а она права велика концертна бина биће на Тргу српских ратника и она је намењена заиста добром концерту, то ће бити концерт Снежане Ђуришић, у петак, у 21.00 сат, а у суботу, на истом месту, на тој истој бини, биће организована Пинкова ди џеј журка. То је једна необична и атрактивна манифестација са бројним додатним садржајима које ћете имати прилике да видите, ако дођете на наш трг“.  На крају конференције упутио је позив свим суграђанима и бројним гостима са стране да присуствују манифестацији.
       
       

 

16.Септембар 2016.
Ауто трке на Берановцу

Поводом предстојећег такмичења - ауто трка на Берановцу- „Награда Краљева 2016, у сали два Градске управе,  одржана је конференција за новинаре.
Конференцији су присуствовали градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, директор трке Радивоје Вуковић, заменик директора за безбедост трке Драгослав Петровић и спортски функционери Милош Терзић и Зоран Трајановски.
        На конференцији је, минутом ћутања , одата пошта преминулом дугогодишњем спортском раднику, генералном секретару Мото савеза Србије, Данијелу Ваштагу.         
           
На аутодрому Берановац, у суботу, 17. септембра, и недељу, 18. септембра 2016.године, биће одржане ауто трке на кружној стази за Шампионат Србије „Награда Краљева 2016.“, која се бодује за Шампионат Србије у ауто релију, а уписане су у календар такмичења Шампионата Србије за 2016.годину. Организатори су Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) Београд и град Краљево.
          

15.Септембар 2016.
Градоначелник посетио дечје игралиште на Хигијенском заводу

Др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева присуствовао је отварању дечјег игралишта на Хигијенском заводу.Поред градоначелника отварању је присуствовао и в.д. директора ЈП за уређивање грађевинског земљишта "Краљево" Александар Несторовић.
        

15.Септембар 2016.
Први пут седница републичког органа одржана у Краљеву

 

Четврта седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије одржана је данас у Краљеву. Седница ван седишта је подржана пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне Скупштине - друга фаза“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој и Народна скупштина Републике Србије, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу.
         „Драго ми је да је Одбор Народне скупштине Републике Србије ресорно задужен за област пољопривреде данас одлучио да седницу одржи у Краљеву.Ради се о веома добром потезу и одлуци председника Одбора да се седнице овог тела Народне скупштине одржавају и ван Београда.Ово је први пут да једно радно тело Скупштине Републике Србије одржава своју седницу у Краљеву” изјавио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић упућујући речи добродошлице председнику и члановима Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Затим је наставио излагање „У току претходног периода, у току претходне четири године, у Краљеву је у области пољопривреде учињено много.Фонд за развој пољопривреде имао је континуиран раст буџетских средстава, тако да смо у буџету за 2016.годину у тој области определили преко 70 милиона динара. Такође, наши пољопривредници, а и сви грађани, упознати су да смо током јула месеца из текуће буџетске резерве определили 3,5 милиона динара за куповину 100 противградних ракета кратког и средњег домета.Град Краљево брине о својим пољопривредницима, труди се на сваки могући начин да поспеши развој пољопривреде, да помогне пољопривредним произвођачима и надам се да ће у будућностии сарадња градске и републичке, како законодавне, тако и извршне власти у овој области, бити успешна и да ћемо на тај начин помоћи нашим пољопривредницима, а и свим купцима пољопривредних производа.“
        Председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије Маријан Ристичевић се прво захвалио домаћинима на добродошлици, а затим наставио „производња хране и пијаће воде, ће по мени, бити највећи бизнис у неком наредном периоду.С тога мислим да је у Народној скупштини, без обзира што неки не деле то мишљење, Одбор за пољопривреду, који у овом, и у прошлом сазиву, водим ја, чији сам председник, је по мени најважнији одбор у Народној скупштини Републике Србије.Многи се нису отимали за овај одбор, али међу нама има припадника разних странака који имају примедбе, опозиционе странке имају примедбе, да будем прецизнији неке опозиционе странке имају примедбе, зашто се седницеодржавају ван седишта и зашто се ова одржава у Краљеву.Ми наставњамо праксуиз прошлих сазива и желимо да покажемо, да не само дођемо у Краљево на излет, већ да Србија није Београд,да нам је сваки кутак Србије подједнако важан, без обзира на етничку структуру, без обзира на то колико је пољопривредника заступљено у том региону.Без обзира на врсту пољопривредне производње, ми ћемо увек желети да се приближимо својим бирачима , јер мислимо да је смисао бављења политиком да се дружимо , делимо невоље колико то можемо са онима који су нас бирали, који су део свог суверенитета пренели на своје представнике у Народној скупштини Републике Србије.Зато ми је више драго, што сам данас овде захваљујући активности разних удружења, која су из Краљева дала свој допринос , рецимо око Закона о пољопривредном земљишту, те имамо прилику да им се реванширамо, те да смо у друштву добрих домаћина, пре свега добрих људи.“
        Колегама из републичког парламента добродошлицу је пожелео и председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.“Пријатан боравак у Краљеву, надам се и успешан рад, желим да поверујем да сте у Краљево дошли зато што поред ових 70 милиона, које сте чули да је ове године, у почетку, издвојено, да је то у последње четири године 300 милиона динара .Не верујем да је иједан град у Србији толику количину новца издвојио кроз локални буџет и хоћу да верујем да сте у ову локалну самоуправу дошли да бисте узели „пелцер“ како се прави један Пословник о раду апсолутним консензусом ,како смо ми на последњој нашој Скупштини урадили“рекао је председник.
Присутнима се обратио и Зоран Милићевић рекавши да јепредседник једног од највећих удружења пољопривредника.Затим се захвалио гароначелнику града Краљева као домаћину и председнику Одбора који је удостојио његово удружење, не само сада у Краљеву, већ и одржвањем претходних седница у Србији. Такође, је изразио наду да ће одржавање наредних седница широм Србије приближити рад овог Одбора пољопривредницима, односно њиховим удружењима.         

15.Септембар 2016.
Краљево укинуло плаћање накнаде за одржавање гробних места породицама палих бораца

На иницијативу градоначелника града Краљева др Предрага Терзића донета је одлука да се одржавање гробова палих бораца више не плаћа од стране породица.У изјави медијима, градоначелник се захвалио директору ЈКП“Чистоћа“ ,председнику Надзорног одбора и члановима Надзорног одбора што су подржали ову идеју и што накнаду неће плаћати породице палих бораца, а град ће и убудуће водити бригу о породицама палих бораца.

15.Септембар 2016.
Краљево обележило Дан пробоја Солунског фронта

 У организацији Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ и града Краљева, а у складу са државним програмом обележавања 15. септембра, Дана пробоја Солунског фронта у Првом светском рату,у Краљеву је, на главном градском тргу, положено цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918. и одржан парастос.
            Венце су, након интонирања химне, у име града, положили градоначелник Краљева др Предраг Терзић, његова заменица Марица Мијајловић, председник Скупштине Ненад Марковић, затим начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници Војске, Полиције,Жандармерије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“,Удружења породица погинулих у ратовима 1991-99, Месног одбора Кола српских сестара Краљево, Удружења РВИ Краљево и других удружења, политичких партија. 
            Парастос су служили свештеници Епархије Жичке.
            Присутнима се обратио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић речима “Током Првог и Другог балканског рата Краљевина Србија је територијално проширена на простор Косова и на простор Вардарске Македоније.Међутим, поред територијалног проширења држава је ослабљена тиме што је велики број младих људи страдао у ратовима, што је у природном смислу била девастирана и што тешко да је могла да учествује у било каквом озбиљнијем сукобу.Међутим, баш следеће 1914. године Србија је ушла у највећи до тада рат у модерној историји.У Првом светском рату погинуло је преко милион и сто хиљада становника Краљевине Србије, што чини трећину њеног тадашњег становништва, а погинуло је чак шездесет одсто мушкараца.Ми се данас сећамо тих људи, њихове жртве за слободу будућих генерација и ту традицију морамо наставити.“
            Милан Петровић, потпредседник Друштва „Јово Курсула“ је истакао да је Први светски рат једна од највећих катаклизми двадесетог века и додао“ без обзира на његове тешке и крваве последице изгледа ми као европска цивилизација нисмо ништа научили до дана данашњег, јер ратови и данас трају.Једини светао пример у целој тој причи јесте, без икакве патетике, српски народ који се како је то негде записано“уз Божју милост“ борио за достојанство и слободу своје земље.         
14.Септембар 2016.
Градоначелник у радном обиласку ЈКП „Чистоћа“

У оквиру планираних посета јавним предузећима града Краљева, градоначелник др Предраг Терзић данас је посетио Јавно комунално предузеће“Чистоћа“.

Директор ЈКП “Чистоћа“ Дејан Ћајић се на почетку свог излагања захвалио градоначелнику у име колектива на посети.Затим је истакао да је ово прилика да упозна градоначелника са подацима о томе чиме ЈКП“Чистоћа“ располаже, чиме се бави шта ради и да саслуша њихове проблеме. Директор је изразио наду, да ће градоначелник у наредном периоду, колико је то у његовој могућности, да помогне овом предузећу у даљем раду и сређивању града.Највеће проблеме овом предузећу представља техника, застарели возни парк који треба обновити, јер град се шири и послови обухватају и приградска и сеоска подручја, а све то изускује нове инвестиције, нова улагања и нову технику.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је нагласио да се после посете ЈКП“Пијаца „ Краљево налази у радној посети другом јавном предузећу у Краљеву ,Јавно комуналном предузећу “Чистоћа“и да се ради о предузећу које обавља неколико веома различитих делатности, од уређења нашег града, о бризи за чистоћу, преко одржавања гробља, преко других делатности које су од значаја за овај град.Истакао је да је стање у овом предузећу релативно добро, осим проблема у погледу техничких капацитета, односно застарелости возног парка који се користи како за одношење смећа тако и за чишћење и прање улица. Такође, је видљив помак у производњи садног материјала који је неопходан за уређење парковсих површина у граду, јер ово предузеће само производи засаде које касније користи како за уређивање града, тако и за продају у малопродајним објектима у граду Краљеву и на гробљу Барутана.Проблеми у оквиру паркинг сервиса биће решени кроз бољу организацију рада и евентуално разматрање могућност промена што ће допринети и ефикасности ове службе, а и послови ће се обављати ефектније.

Због проблема везаних за чишћење дивљих депонија и чињенице да се због неодговорности грађана не ретко враћају више пута на исто место, директор ЈКП“Чистоћа“ је упутио јавни апел грађанима Краљева да отпад одлажу на за то намењена места као и да све информације могу добити на званичном сајту овог предузећа.

          Решавање питања одвођења површинских вода  

У Градској управи града Краљева 14.09.2016.године, одржан је састанак на тему: Решавање питања одвођења површинских вода на подручју аеродрома „Морава“ Лађевци у МЗ Обрва и МЗ Катрга. На састанку којим је председавала заменица градоначелника града Краљева, Марица Мијајловић, присуствовали су и помоћник градоначелника града Чачка, Милан Бојовић, представници Градских управа града Краљева и града Чачка, представници јавних предузећа оба града, представник Министарства одрбране, мајор Владимир Караклајић, представник Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе РС, Сандра Недељековић (заменица директора), представник Сталне конференције градова и општина, Дарко Дрндић (менаџер саветодавног центра СКГО), представник УНДП, Жељко Жугић и представник ЈП Путеви Србије, Драган Вуковић.

На састанку је донет закључак да се у циљу дугорочног решавања питања одвођења површинских вода, спроведу кораци који подразумевају потписивање меморандума градова о заједничкој сарадњи, као и заједничку израду неопходне документације за потребе регулисања проблематичног водотока који би решио питање одвођења површинских вода, као и спречио будуће поплаве на подручјима месних заједница Обрве и Катрге.

Ради реализације ових активности, договорен је хитан састанак са руководством ЈП Србијавода, који су од свих присутних истакнути као најзначајнији фактор за решавање ових питања, као и иницијатива према ресорном министарству и надлежним органима у оквиру истог, како би се будући водоток увео у регистар водотокова 1. реда. За потребе реализације ових активности, представница Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе РС је исказала спремност у координацији и комуникацији са надлежним институцијама.

За реализацију ових активности УНДП је понудио помоћ у виду донације у укупном износу од 15.000,00 долара, као и могућност да се преко њихове организације изврше неопходни поступци за спровођење јавних набавки ради брзе реализације (убразан поступак), а опредељена средства у том случају би била ослобођена плаћања ПДВ-а. Присутни званичници градова Краљева и Чачка су исказали спремност да наредним буџетима ЈЛС буду планирана средства како би се активности за израду неопходних планских аката и пројектне документације спровеле до краја.

На састанку је истакнута спремност надлежних из ЈП Путеви Србије и Министарства одбране за ангажман неопходних средстава и механизације за чишћење и уређење постојећих канала и потока на подручјима МЗ Обрве и Катрге, уз сву логистичку подршку аеродрома Лађевци, као и ЈП за уређивање грађевинског земљишта Краљево и ЈП Градац Чачак.

Реализација ових активности би требала да отпочне одмах услед хитности и спремности за предстојећи период, како би се ризици од могућих поплава услед киша, смањили.

         


13.Септембар 2016.
Ускоро завршетак радова на бедему у Грдици

Изградња одбрамбеног бедема дужине 1.700 метара у краљевачком насељу Грдица, ускоро ће бити завршена.
Према речима Марице Мијаиловић, заменице градоначелника Краљева, изградња бедема је почела у марту са циљем заштите овог насеља од поплава.
“Пројекат вредан 500.000 динара је урадио Институт „Јарослав Черни“, а укупна вредност инвестиције је 44,8 милиона динара. Средства су обезбеђена преко Канцеларије за јавна улагања, а извођачи радова су биле фирме „Западна Морава“ из Краљева, „Механизација“ из Власотинаца и „Водопривреда“ из Пожаревца.  До 15. октобра би сви радови требало да буду завршени, а онда следи уређење укрштања пута за Опланиће и бедема, измештање канализационе шахте из трупа бедема и измештање далековода. Ти радови су планирани ребалансом буџета и за њих је издвојено 11,9 милиона динара. Предузеће „Србијаводе“ је најавило и радове на ојачавању бедема дуж Мораве, а ми као локална самоуправа морамо у наредном периоду да размишљамо о насипу дуж потока Чађавац-Моравац, чиме бисмо заокружили стратегију одбране од поплава. Свесни смо да је најбоље и најцелисходније решење регулација тока Западне Мораве, али смо свесни и да је то сада немогуће урадити
, рекла је Мијаиловић. 
     текст преузет са http://www.dzenarika.net                                
            
           Почетак радова, март 2016. године

12.Септембар 2016.
Састанак око уређења кајак стазе у Ушћу

            Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић примио је данас у сали два Градке управе пројектанта из Словеније Рада Ковачевића, в.д.директора ЈП за уређивање грађевинског земљишта Александра Несторовића , председнике кајак клубова „Ибар“и“ Студеница „ Горана Јовановића и Родољуба Павловића Лабуда и представнике МЗ Ушће.         
            „Данас смо се после месец  дана скупили  поново, да интензивирамо разговоре око кајак стазе на Ушћу, и драго ми је што то покрећемо са мртве тачке, али из неких наших  претходних разговора кренули смо сад у озбиљнију причу, кренули смо да причамо о пројектовању саме стазе што је прва ствар и први основ да бисмо могли да размишљамо о некој причи аплицирања ка Министарству омладине и спорта за можда нека средства и можда ка још неким фондовима где можемо да добијемо средства  да ту стазу и завршимо сутра.Граду Краљеву и целом том делу града ка Ушћу ово је једна развојна прича не само за спорт, ово је развојна прича за туризам, јер имамо долину Ибра коју по мени слабо користимо у туристичке сврхе, имамо град Маглич који је једна историјска прича, имамо Студеницу која може сигурно више да се посећује.Кајак стаза ће сигурно дати могућност Ушћу да се више туристички развије,самим развитком стазе где имамо једно европско или светско првенство и мислим да је ово права прича, права ствар и за град Краљево и за само Ушће и за спорт и спортске клубове који се баве кајаком“ изјавио је в.д. директора Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ Александар Несторовић.           
            Раде Ковачевић, представник предузећа “Пројект инжењеринг“ из Љубљане је изјавио да је почаствован што је добио позив за сарадњу на тако лепом пројекту и што је градоначелник издвојио времена да би му се представио  пројекат, да је градоначелник  позитивно одреаговао, што означава почетак пројекта који ће по Ковачевићу имати и крај.Захваливши се и Несторовићу на сарадњи истакао је да без тако добре сарадње не бисмо имали шансе да брзо направимо квалитетан пројекат, јер се не говори само о кајак стази већ о изградњи читавог кајак центра,који би био нешто ново у долини Ибра и имао би своје квалитете.
            „Данашњи састанак представља други корак у низу реализације идеје изградње нове стазе на потезу  бук  Грмчић. Драго ми је што је данас са нама и пројектант из Словеније, Раде Ковачевић,који поред  тога што се бави пројектовањем  и изградњом стазе за кајак ,јесте и човек који се дуго година бавио кајаком и као такмичар и као тренер и на крају, он је неко ко се још увек бави активно кајаком, чак и у овим годинама.Надам се да ћемо кроз заједничку сарадњу између Кајакашког савеза Србије, Кајак клуба“ Ибар“, нашег Јавног предузећа и града Краљева успети да  завршимо овај пројекат и да касније као град уз сарадњу Министарства омладине и спорта или кроз сарадњу са различитим фондовима који финансирају изградњу оваквих објеката коначно и реализујемо и да ће Краљево бити домаћин неког  од европског или од светских такмичења у овом спорту“ изјавио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.         

 

10.Септембар 2016.
"Пројада" Ратина

              Под мотом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, у селу Ратина, на обали Западне Мораве, данас је одржана девета по реду „Пројада“ – традиционално такмичење у припремању проје и осталих ђаконија од кукурузног брашна.
             На овогодишњој „Пројади“ учествовало је двадесетак такмичара – кулинарских мајстора из краљевачких ресторана, вештих домаћица и домаћина, као и кувара-аматера који су се надметали у четири дисциплине – припремању традиционалне проје само од кукурузног брашна воде и соли, пројаре
, качамака и старих народних јела.
           
Традиционалну кулинарску манифестацију, уз културно-уметнички програм , у дворишту овдашње Основне школе пропратило је више стотина гостију, међу којима су били и заменица градоначелника града Краљева Марица Мијаиловић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, народни посланици, чланови Градског већа град Краљева  и Владимир Чушев амбасадрор Белорусије у Србији.
            Након интонирању химни
положени су венци на спомен-обележје мештанима Ратине и војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села у Другом светском рату, као и на спомен-обележје Ивици Драгањцу Буцку погинулом у ратну на Космету 1999. Године
            „Организација Дана проје је сваки пут је све боља, не само због великог броја учесника и деце, већ због људи који су нам показали и доказали како смо ми вековима одгајани на кукурузном брашну, односно на проји и производима од кукурузног брашна. Сама чињеница да је спојено част и поштовање према преминулима из пробоја Солунског фронта, другог светског рата, војницима Црвене армије и Ивице Драгањца који је погинуо 1999 године је и част и мени као заменику градоначелника да је ово село део наше локалне самоуправе која ће и убудуће помагати ову манифестацију „ рекла је заменица градоначелника града Краљева Марица Мијаиловић.
            „Захваљујем организаторима и властима на позиву и да пожелим свим такмичарима успех. Ми смо дошли породично, положили венце на гробове погинулих у Другом Светском рату а сада уживамо и пробамо јела која су такмичари спремили“ рекао је 
Владимир Чушев амбасадрор Белорусије у Србији
           
На крају неизвесног кулинарског надметања стручни жири, на челу са проф. др Миладином Шеварлићем, одлучио је да за најбољу прогласи проју Лидије Булатовић из оближње Рибнице. Најбољу пројару умесила је и испекла Гордана Дељковић из Ратине, најбољи качамак скувала је екипа Сеоског-туристичког газдинства „Цвеле“ из Лопатнице, док је најбоље старо јело припремила Наташа Јовановић из Ратине.
           
Организатори нису заборавили ни оснивача „Пројаде“ и дугогодишњег председника Месне заједнице Зорана Вукадиновића коме је уручена специјална плакета.

         

07.Септембар 2016.
Седница Градског већа
На данашњој Петој ванредној седници Градског већа на дневном реду се налазило дванаест тачака дневног реда. Донете су одлуке о Завршном буџету града Краљева за 2015. годину и Извештај о реализацији буџета за 2016 годину за период 1.јануара до 30.јуна 2016.г одине.
Поред тога донете су и три веома значајне одлуке које се тичу социјалне политике.
           
            Jедна је Одлука о једнократној помоћи за прворођено дете. На основу иницијативе грађана, а посредством Градског заштитника права грађана направљена је таква промена да се прворођеним дететом сматра свако дете рођено у првој трудноћи. Значи у случају када је мајка родила двоје, троје или више деце добије исти износ средстава као кад је родила само једно дете,значи за онолико средстава колико је деце родила се износ увећава.Тиме у потпуности испуњена иницијатива коју је покренуо Заштитник права грађана.Износ средстава је 13 000 динара, а захтеви се не подносе више у року од три месеца, већ је рок за подношење захтева 12 месеци
изјавио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић по завршеној седници Градског већа.
            Затим је истакао и да је донета Одлука и о праву на новчану помоћ незапосленим породиљама у износу од 10 000 динара, а могу је примати незапослене мајке без обзира на своје друго материјално стање 12 месеци.
Такође, у овој области донета је још једна веома значајна одлука, а то је Одлука о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу.Променом регулативе на републичком нивоу, допуштено је да Република плаћа и трошкове трећег покушаја вантелесне оплодње
а из буџета града Краљева финансира се четврти и евентуални пети покушај вантелесне оплодње.
                   Акти са серднице Градског већа...

         
07.Септембар 2016.
Конференција за новинаре
Поводом завршетка хуманитарног турнир под називом „Заједно за WABA лигу”, који је организовала Канцеларија за младе града Краљева на данашњој конференцији за новинаре јавност је информисана о резултатима ове акције на којој је прикупљено 75.000 динара. Турнир је организован у циљу помоћи кошаркашицама ЖКК Краљево да наставе такмичење у домаћем и међународном такмичењу. Учествовало је осам екипа из Краљева, Чачка и Трстеника, а материјалну помоћ је уплатитло и доста организација и фирми из Краљева. На конференцији су се обратили координатор канцеларије за младе Никола Радевић и потпредседник „ЖКК Краљево“ Бранислав Варевац.

        
05.Септембар 2016.
“Битка на Кајмакчалану 1916 – 2016“

„Драго ми је што постоје организације које желе да сачувају традицију и обележе важне догађаје из наше историје“ рекао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић после пријема  председника Друштва историчара Рашког округа др Драгољуба Даниловића и сарадника Друштва запосленог у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Милоја Радовића.         
            Повод за пријем је одлазак чланова Друштва историчара на пут на Кајмакчалан од 16. до 18. септембра 2016. године у склопу пројекта“ Битка на Кајмакчалану  1916 – 2016“. Овом приликом градоначелник др Предраг Терзић  је истакао и да нас очекује обележавање  још три значајна јубилеја : осам векова од настанка Краљевине Србије, осам векова аутокефалности Српске православне цркве и сто година од завршетка Првог светског рата, који превазилазе локалне оквире, па ће бити обележени и на државном нивоу. Када је реч о Македонији градоначелник је истакао да је према саопштењу Црвеног крста Србије град Краљево упутио  највећу појединачну  донацију  у износу од 750.000 динара пострадалима од поплава у Македонији и да ће се трудити да увек помаже онима који се налазе у невољи. На крају је још нагласио да је пројекат „Кајмакчалан Битка на Кајмакчалану 1916 -2016“ подржан од стране града кроз суфинансирање пројеката удружења грађана.           
             Др Драгољуб Даниловић, председник Друштва историчара Рашког округа се прво захвалио градоначелнику  Краљева др Предрагу Терзићу на пријему истакавши да је пут на Кајмакчалан, сто година касније, пут  на који ће поћи не само чланови Друштва, већ и најбољи ученици краљевачких школа, победници такмичења из историје, грађани.По програму обићи ће Прилеп, Битољ, а са грчке стране ће се попети до врха планине Ниџе на 2522 метра надморске висине. Истакао је да овај задатак није тежак , колико је то био српским херојима којима ће одати пошту на Кајмакчалану. Професор Даниловић се захвалио многобројним донаторима што су омогућили реализацију овог пројекта.         
            Милоје Радовић је истакао добру сарадњу краљевачке библиотеке и библиотеке из Прилепа и посебно задовољство што ће овом приликом посетити ову установу са којом већ имају низ заједничких пројеката.

         

 

Помоћ полављенима у Македонији од Краљева

            Према подацима којима располаже Црвени крст Србије, преко кога се уплаћује помоћ за пострадале у августовским поплавама у Републици Македонији, град Краљево, за сада заузима прво место по висини  појединачне уплаћене помоћи.
          
Одлуком Градског већа града Краљева из текуће буџетске резерве издвојено је 750.000 динара као помоћ угроженом становништву у Скопљу, чије су становнике 6. и 7. августа погодиле катастрофалне поплаве.
          
 
Прикупљена новчана средстава у Републици Србији, Црвени крст Македоније користиће за набавку основних животних намирница, хране за бебе, флаширану воду и средста за дезинфекцију објеката и поплављеног подручја.

 

 

02.Септембар 2016.
Седница Скупштине града Краљева

Одржана пета седница Скупштине града Краљева. Донети следећи акти >>>

 

       
      

 

02.Септембар 2016.
Градоначелник у посети ЈКП „Пијаца“ Краљево

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић данас је обиласком Јавног комуналног предузећа „Пијаца“ кренуо у обилазак предузећа чији је оснивач град Краљево. Како је у својој изјави истакао веома је важно обићи сва предузећа чији је оснивач град да би се као градоначелник града Краљева упознао са њиховим пословањем и свим проблемима које имају.           
            ЈКП „Пијаца“је изузетно важно предузеће, јер се по речима градоначелника тамо све дешава.Ту се види са колико новца грађани располажу, како се тргује,
шта се нуди, а шта се купује,поготову данас кад је петак, пијачни дан, некада је пијаца била испуњена до последњег места.           
            За сваку је похвалу што је руководство овог предузећа због пада прихода извршило рационализацију броја запослених и расхода истакао је градоначелник и нагласио да је данас обишао робну ,зелену и млечну пијацу, да су услови за рад на млечној пијаци на високом нивоу и да људи могу бити сигурни да купују хемијски и бактериолошки исправне производе.На зеленој пијаци људи могу да купе најважније производе, воће и поврће, робној различит
е производе по повољним ценама, а ниске цене тезги одржавају социјални мир у нашем граду.      
            Директор ЈКП “Пијаца“ Драган Вулић је истакао да годинама уназад цене закупа тезги нису мењане и да за тезге на великој пијаци закуп износи 4 500 динара на месечном нивоу, на малој пијаци „Борјак“ 2 000 динара.Ове године је издато 825 тезги, мада је капацитет ЈКП“Пијаце“ 1 000 тезги. По речима директора Вулића ово предузеће издаје и 215 локала, али има проблема са наплатом и дугови од стране закупаца, као што је свима познато, су велики.Са падом прихода смањен је и број запослених, па сада ЈКП“Пијаца“ има 77 радника.

 


          
01.Септембар 2016.
Четврта(ванредна) седница Градског већа

Данас је одржана Четврта(ванредна) седница Градског већа  града Краљева на којој је разматрано више од педесет тачака дневног реда.

 Акти донети на четвртој седници Градског већа >
> >

           

 

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић о тачки дневног реда Градског већа града Краљева која се односи на Закључак о начину и динамици измиривања обавеза Предшколске установе „Олга Јовичић – Рита“ из Краљева према корисницима услуга.
         

01.Септембар 2016.
Свечани пријем ђака првака
Основну школу „Живан Маричић“ у Жичи данас су посетили помоћник министра науке и технолошког развоја Љубиша Антонијевић и градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. Поред тога што су првацима пожелели срећан полазак у школу они су и обишли радове који се изводе у овој школи како би ученици у нову школску годину закорачили лепше и сигурније.
           
Градоначелник  др  Предраг Терзић изразио је велико задовољство што је помоћник министра Љубиша Антонијевић одлучио да 1. септембра посети баш наш град и дође у школу „Живан Маричић“ у Жичи. Пре свега зато што је ова школа једна од две основне школе на нивоу Рашког управног округа које су после екстерне ревизије од стране Министарства просвете оцењене највишом оценом за укупан рад.Градоначелник је, присетивши се и свог поласка у школу, ђацима првацима пожелео не само одличан успех, већ и да, пре свега, буду добри људи.Затим је истакао још један разлог посете овој школи, а то је обилазак радова који се у овој школи изводе захваљујући Министарству просвете кроз два пројекта. Први је „Израда кишне канализације за прикупљање и одвођење атмосферских вода са кровних и зелених површина“, а други се односи на набавку опреме – школске клупе и столице.На овај начин ће се решити велики дугогодишњи проблеми и биће створен амбијент за нове и још веће успехе.На крају градоначелник др Предраг Терзић је још једном истакао  значај успешне сарадње са Министарством науке, просвете и технолошког развоја за наш град.
           
Помоћник министра Љубиша Антонијевић је у име Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја поздравио све присутне и истакао значај сарадње са Школским управама, коју свакако треба унапређивати, јер оне представљају мала министарства на својој територији.Затим је ђацима првацима пожелео срећан почетак школовања и истакао да са шездесеттри уписана ђака овај део града Краљева не треба да стрепи за своју будућност.Такође је изразио задовољство што се радови изводе по динамици која је и предвиђена.           
           
Директорка Основне школе „Живан Маричић“ у Жичи Бојана Маринковић је изразила задовољство што су помоћник министра и градоначелник  посетили ову школу, обишли радове и поздравили ђаке прваке као и што су препознали и подржали њихов рад у нади да ће се у будућности сарадња са Министарством наставити и даље развијати.

         
31.Август 2016.
Градоначелник присуствовао пријему ученика у Дом

Уочи почетка школске године, Дом ученика средњих школа Краљево, први пут, посетио је градоначелник Краљева. Након обиласка просторија у којима деца живе, раде, забављају се, одмарају и хране, градоначелник др Предраг Терзић је изјавио да ученици који живе у овом дому имају одличне услове за живот и за учење.

„Мислим да је целокупан Дом, као и услови рада за ученике, на веома завидном нивоу и да, својим квалитетом, овај дом превазилази значај и квалитет многих домова у Београду. Прераста у један прави студентски дом на нивоу европских земаља. Уз будућу изградњу спортске хале на овом простору, добићемо једну заокружену целину. Дом ученика средњих школа у Краљеву представљаће понос града“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Према речима директора Дома ученика Драгутина Карановића, пун капацитет од 320 места је попуњен у првом уписном року, а имају чак и шездесетак деце испод црте. То је, како каже директор, знак да добро раде и да су услови задовољавајући. Васпитачи се труде да деца, поред спортских, имају и културно-забавне активности. Критеријум за пријем у Дом је сваке године исти – 90% успех, 10% материјално стање. Захваљујући разноврсности средњих школа у нашем граду, као и Шумарској школи, која је ретка и јединствена у Србији, у Дому има деце из целе Србије. Око 60 одсто деце похађа Шумарску школу, а остали друге школе. У последњих пет година, цена боравка је непромењена – 5.358 динара – за храну и смештај. Постоји и могућност прања веша бесплатно.

Собе су двокреветне и трокреветне где су девојчице, а двокреветне, трокреветне и четворокреветне где су дечаци. Сви имају приступ библиотеци, интернет клубу, читаоници, сали у којој могу гледати ТВ. Свака соба има купатило, које је јако функционално и добро опремљено. Дом је готово у потпуности реновиран, осим неких малих радова које је неопходно спровести и за које, како је навео градоначелник, нема сумње да ће се директор залагати у наредном периоду.

            Како је истакао директор, захваљујући Министарству просвете, науке и технолошког развоја, који је препознао у Дому ученика правог партнера, издвојена су средства за изградњу спортске хале на локацији коју је обезбедио град. Прва фаза, груби занатски радови, завршена је.

„Иако није било у плану да друга фаза буде реализована ове године, захваљујући залагању помоћника министра Љубише Антонијевића, обезбеђена су средства за другу фазу. За сутра је заказан Управни одбор како би се донела одлука за извођење друге фазе. У петак ћемо да огласимо, а затим треба још 45 дана да се заврши административна фаза. Рок за извођење радова је 60 дана. До 10. децембра би требало да у потпуности завршимо спортску халу. За следећу годину остаје опремање унутрашњости и надамо се да ће у марту-априлу хала бити пуштена у функцију“, рекао је Карановић.

Хала је 22 метра широка, 40 метара дуга. Има и анекс 6х22 метра. Како је Министарство кренуло са категоризацијом домова, са спортском халом, Дом ученика ће, према речима директора, да спада у прву А категорију. Укупна вредност инвестиције је око 50 милиона.    

 

 


         

 

30.Август 2016.
"ФА Карановац" код градоначелника

Праксу пријема младих, чланова културно-уметничких друштава нашег града, градоначелник Краљева др Предраг Терзић сматра веома добром и мисли да је треба наставити и у будућности – могло се чути на пријему који је први човек нашег града уприличио за чланове Фолклорног ансамбла „Карановац“.   

Са радом и успесима овог релативно младог, али успешног ансамбла, који постоји од септембра 2010. године, градоначелника је упознао директор и уметнички руководилац Марко Љубојевић.

Више од 400 чланова фолклорног друштва, које функционише у просторијама КЦ „Рибница“, ради кроз фолклорне секције – почев од најмлађих, преко припремних, првог и дечјег извођачког ансамбла, до рекреативних секција ветерана. Ансамбл има и народни оркестар и школу хармонике.

Како истиче Љубојевић, имали су небројено наступа по Србији, градовима бивших југословенских република и Европе. Наступали су у Италији, Немачкој, Шпанији, али и Бачкој Паланци, Новом Саду, Нишу...

„Трудимо се да уметнички квалитет подигнемо на што виши ниво, да побољшамо културни живот града Краљева. Мислим да фолклорни ансамбли заслужују много пажње свих грађана Србије. Ми се трудимо да привучемо народне масе да им се свиди то што радимо, да промовишемо традицију и обичаје“, каже Љубојевић, истичући веома добру сарадњу са градом Краљевом односно Градском управом, Месном заједницом Рибница, установама, организацијама. 

„Био сам веома радостан када сам видео да је оволико деце дошло у салу у којој одржавамо пријеме“, рекао је градоначелник Краљева истакавши да мисли да постоји својеврсно такмичење између културно-уметничких друштава ко ће довести већи број деце, која ће бити лепше одевена, али и пристојније да се понашају и да завреде пажњу.

Градоначелник је истакао да, с обзиром на буџетске могућности, град Краљево издваја реалан износ новца. Он је подсетио на то да град Краљево годишње издваја 12.000.000 динара, као начин суфинансирања програма рада удружења грађана, од чега се чак 45 одсто издваја за културу, у два конкурсна рока годишње, према критеријумима јасно дефинисаним правилником којим се расподељују средства.

 


          
29.Август 2016.ПРОЈЕКАТ ГРАДА КРАЉЕВА ЗА ИЗГРАДЊУ ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА КРАЉЕВА (ППОВ) ЈЕДИНИ У СРБИЈИ КОЈИ ЈЕ ДОБИО ПОТРЕБНЕ САГЛАСНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ СРЕДСТВИМА ИПА ФОНДА


Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић присуствовао је седници Републичке ревизионе комисије за стручну контролу техничке документације за објекте од значаја за Републику Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на којој је дата сагласност на Идејни појекат града Краљева за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода Краљева (ППОВ). Тиме је град Краљево, као једини град у Србији чији Пројекат има комплетну документацију, ушао у програмирање буџета ИПА фонда 2017 који је намењен заштити и унапређењу животне средине.

Пројекат израде пројектно-техничке документације за ППОВ град Краљево је реализовао у оквиру пројекта PPF5 који финансира ЕУ, у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције.

У оквиру ППОВ планирана је изградња постројења за третман отпадних вода са секундарним третманом у I фази и изградња дела недостајуће канализационе мреже. Враедност пројектно-техничке документације износи 1,25 милиона евра, док је процењена вреност инвестиције око 17,1 милион евра. Очекује се да реализација пројекта почне у току 2017. године.

27.Август 2016.
Хуманитарни турнир за краљевачке кошаркашице

Хуманитарни турнир „Заједно за WABA лигу”, организован за краљевачке „малене“, отворили су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и наша, олимпијском бронзом окићена, кошаркашица Невена Јовановић.

У фискултурној сали ОШ Јово Курсула, у игри „5 на 5“, окупило се осам кошаркашких екипа, које су се, уплатом котизације од 5.000 динара, прикључиле акцији помоћи прволигашком Женском кошаркашком клубу Краљево да прикупи неопходна средства за учешће у међурегионалној женској – WABA лиги.

На терену се овог викенда такмиче екипе канцеларија за младе из Краљева и Трстеника, омладине СНС из Краљева и Чачка, краљевачке Комуналне полиције, Рукометног клуба Слога Краљево, фирме ЕуроАуто, УО ЖКК Краљево.

Акцији су се, уплатом, прикључили и други хумани и друштвено одговорни појединци, организације и предузећа, иако не учествују у кошаркашком надметању.

Градоначелник је изразио велико задовољство што „момци помажу девојкама“, подсетивши их на обавезан фер-плеј.

Присуством на турниру организованом за помоћ играчицама клуба у којем је прве кораке направила и сама, Невена је пружила немерљиву подршку развоју женске кошарке у Краљеву, дајући пример освојеним медаљама.

Организатор хуманитарног турнира је Канцеларија за младе града Краљева, уз подршку града Краљева и у сарадњи са ЖКК Краљево.

     
27.Август 2016.
Медаља годишње за родни град

Прошлогодишњу „златну“ европску, ове године „бронзану“ олимпијску репрезентативку Србије у кошарци Невену Јовановић, у родном граду, данас је примио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са координатором Канцеларије за младе Николом Радевићем.

Невена, која је поникла у ЖКК Краљево, сада игра у турском клубу БГД, из Истанбула. Ипак, увек се радо враћа у своје Краљево.

„Част ми је да дођем у свој град и да видим како људи овде подржавају кошарку. То ми много значи. Утисци са Олимпијских игара су се слегли, емоције још нису. Провешћу још неколико дана у свом родном граду са људима који ме воле и подржавају. Захваљујем свима који су ми пружали подршку и пре и за време Олимпијских игара. Надам се да ћете ме и следеће године опет дочекати са медаљом са европског првенства. Иако са нешто измењеним тимом, увек смо ту да играмо за земљу Србију“, поручила је Невена.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да је за град велика част и привилегија да има освајача олимпијске медаље.

„Надам се да ће Невена донети још медаља у наш град, али и да ће на Олимпијским играма у Токију 2020. године учествовати више Краљевчана и  донети још медаља“, рекао је градоначелник Краљева.

      
26.Август 2016.
Једногласно до Пословника о раду Скупштине

„Овде смо да бисмо вам показали да смо успели заједничким снагама – власт и опозиција, да дођемо до једног документа на који, надам се, нико неће имати примедбе, макар у овом сазиву. Дошли смо до једног предлога Пословника о раду Скупштине града Краљева, који очекујемо да на Скупштини буде усвојен једногласно“, изјавио је председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, који је са шефовима одборничких група у Скупштини града Краљева одржао конференцију за новинаре поводом једногласно усвојеног предлога овог документа.

Како је објаснио Марковић, Одељење за скупштинске послове Градске управе града Краљева је дало предлог нацрта Пословника, који је дат на увид свим шефовима одборничких група. Имали су десетак дана да дају своје примедбе, након чега су заједно сагледали примедбе и нашли, како каже, солидан Пословник о  раду.

„Част је и дика да смо успели заједничким снагама, и власт и опозиција, да направимо један такав документ. Овим показујемо да у Краљеву ипак можемо да будемо сложни око нечега“, поручио је председник Скупштине града Краљева.

Према његовим речима, једна од кључних новина је да одборничку групу чини четири одборника, зато што је то, како је образложио, „природан цензус у нашем граду – када освојите 5% гласова, имате четири одборника“. До сада је одборничка група бројала пет одборника. Затим, продужено је време излагања за говорницом са три и пет на пет и десет минута. Број јављања шефова одборничких група је ограничен на два по тачки дневног реда, осим када су у питању буџет и ребаланс буџета, када шеф одборничке групе може да се јави три пута по десет минута. Марковић наводи да има много ситних ствари за које су сматрали да не функционишу, па су стављене у Пословник. Он сматра да ће увек имати потребе за променама, али се нада не суштинским.

Заменик шефа Одборничке групе Двери Данило Спасојевић је истакао да „ово што сада изгледа као преседан, свакако би ваљало да постане пракса и нешто на шта треба да се навикнемо – оно што је у најбољем интересу града и грађана треба да буде заједнички посао свих, без обзира да ли долази из позиције или опозиције“.

„Овде смо се окупили око измена и допуна једног документа који је већ био у доброј мери превазиђен и можда мало отежавао скупштински рад, па смо у циљу веће ефикасности и бржег доношења скупштинских одлука важних за живот града сели и договорили се о неким кључним стварима. Пошто смо сви заједно стали иза овог документа, надам се да ћемо га достојно и поштовати и да ћемо послати лепу слику око тога шта нам је важно. Иако се можда разликујемо у неким стратешким  стварима и имамо другачије виђење политике вођења града, ипак треба да се придржавамо тог основног документа по коме Скупштина треба и мора да функционише и надам се да ће то дати добре резултате у најскоријој будућности“, поручио је Спасојевић.

Шеф ОГ Локални фронт Предраг Воштинић је истакао да су у овом удружењу грађана веома задовољни чињеницом да су странке, без обзира да ли су у вршењу власти или у опозицији, успеле да раде заједно, не само због документа који је сачињен и ускоро треба да буде званично донет, већ што је урађен у најбољем интересу грађана и грађанки Краљева.

„Нама је превасходно, пишући све примедбе и сугестије, а  морам да нагласим да нам је уважено више од 80% примедаба и сугестија на документ, једина водиља заиста била испуњење очекивања грађана и грађанки Краљева. Овога пута није било оне уобичајене каприциозности која у политици влада. Радили смо у духу заједништва, не да бисмо себи олакшали посао и обезбедили боље позиције у самој Скупштини и њеном раду, већ да бисмо дошли до једног документа, најбоље како смо могли, сви који се тренутно налазимо у Скупштини, који ће нам, надам се, омогућити лакши и бољи рад односно бенефиције за људе на које ће наш рад највише последица имати. Заиста је било добро постићи тај степен сагласности. Ово је једна од првих одлука које се доносе апсолутним консензусом у Скупштини“, рекао је Воштинић.

На састанку који је претходио конференцији за новинаре, договорено је да седница Скупштине града буде одржана у петак, 2. септембра, са почетком у 10.00 часова.

          
26.Август 2016.
Конституисан Савет за безбедност града Краљева

Прва, конститутивна, седница Савета за безбедност града Краљева, којом је председавао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, одржана је данас.

Савет чине члан Градског већа, начелници Градске управе, Полицијске управе и Одељења полиције Краљево, председници и представници Основног, Вишег и Прекршајног суда, представници Основног и Вишег тужилаштва, директорке Дома здравља и Центра за социјални рад, начелници Школске управе и Службе за хитну медицинску помоћ, председница Савета за родну равноправност града Краљева и координатор Канцеларије за младе Градске управе града Краљева. Заменик председника Савета је начелник Полицијске управе Марко Јордовић.

Како је истакао градоначелник, сви чланови Савета радиће бесплатно, без икакве надокнаде.

На данашњој седници, у циљу ефикаснијег рада, формиран је и ужи састав Савета, који ће бити оперативно тело које ће се састајати релативно често и давати препоруке ширем саставу Савета за доношење одлука.

„Задатак Савета за безбедност је да превентивно делује у области безбедности, на смањењу безбедносних ризика, побољшању безбедносне ситуације у граду Краљеву. Веома је важно да, као град, имамо овакво тело јер ће оно утицати на то да се безбедносни ризици, који су многобројни, смање - од проблема проституције, великог броја уживалаца лаких и тешких дрога, проблема којих имамо у одређеним деловима града, ексцеса током викенда, мислим првенствено на туче, на изазивања буке и друга ремећења јавног реда и мира. Из тог разлога, Полицијска управа, Тужилаштво, судови и Градска управа ће заједно радити на превентивном отклањању ових проблема. Наравно, сваки од ових органа наставља своје деловање. Ово је пут за координацију деловања, за умрежавање, за сарадњу ради превенције, како до проблема, у овој мери у којој долази, не би долазило у будућности“, рекао је председник Савета за безбедност града Краљева, градоначелник Краљаве др Предраг Терзић.

 

         

25.Август 2016.
Први састанак градоначелника и народних посланика

„Народни посланици ће помагати граду Краљеву зарад доношења законских решења и других аката чије се усвајање налази у надлежности Народне скупштине. Сарадња може и мора бити двосмерна“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић на првом састанку извршне власти града Краљева и народних посланика у актуелном сазиву републичког Парламента који живе у Краљеву.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је разговарао са народним посланицима Маријом Јевђић, Зораном Бојанићем, Радославом Јовићем и Бранимиром Јовановићем. Град Краљево у Народној скупштини Републике Србије представљају и Маја Мачужић, Весна Николић-Вукајловић и Драган Весовић, који су били оправдано одсутни.

„Разговарали смо о оквирима будуће сарадње, али смо истакли и неколико веома важних питања која треба да се нађу на дневном реду седница Народне скупштине Републике Србије.

„Град Краљево ће настојати да, зарад остварења краткорочних, средњорочних и дугорочних циљева развоја града, разговара са посланицима, који треба да заступају не само интересе својих политичких странака, већ, на првом месту, интересе грађана Краљева. Са друге стране, град Краљево треба да буде сервис за потребе које посланици имају како би могли у потпуности да реализују оне идеје за које се залажу. Народна скупштина остаје спона између јединица локалне самоуправе и извршне власти у држави. Надам се да ће сарадња бити на обострано задовољство, а што је најважније, на задовољство свих грађана града Краљева и Рашког округа“, рекао је градоначелник.

            Закључено је да, заједничким снагама, треба радити на привлачењу инвеститора у град, при чему је изградња индустријске зоне један од приоритета развоја града, најважнији задатак у области развоја привредне делатности. За решење тих проблема потребна су значајна материјална средства, а ми, како је рекао градоначелник, као добар домаћин, морамо да пронађемо начин како да расподелимо средства. 

Што се тиче изградње затвореног базена, која је у почетној фази, према градоначелниковим речима, уколико републичка власт буде имала довољно разумевања за помоћ у изградњи, она ће тећи нешто брже.

„Уколико приоритет града Краљева остане изградња базена, ми ћемо се трудити да та средства обезбедимо како кроз градски буџет, тако и кроз лобирање у министарствима. Међутим, уколико будемо сматрали да новац треба на првом месту определити за неке друге ствари, а новца неретко нема довољно, онда ће та изградња бити нешто успоренија“, казао је Терзић.

На састанку је било речи и о аеродрому „Морава“, реализацији пројекта урбане регенерације насеља у Доситејевој улици, инфраструктурним пројектима...

            Према речима градоначелника, искуство у обављању послова на месту менаџера Канцеларије за комуникацију народних посланика са грађанима, које је једно време волонтерски обављао, показује да грађани који се обраћају Канцеларији не чине то у циљу решавања оних питања која су искључиво у надлежности Народне скупштине Републике Србије, већ да неретко траже задовољење личних проблема.

„Највећи број грађана се обраћао како би им народни посланици помогли у проналаску посла, решили неко друго питање – помогли у санацији кућа које су оштећене у земљотресу, обезбедили приступне путеве домаћинствима, помогли око плаћања рачуна за струју, воду и друге комуналне услуге. Није био велики број оних питања око којих су народни посланици могли да реагују у Народној скупштини, односно да делују амандмански, да траже измене или допуне неког законског акта“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.   

Проблем у овом друштву јесте то што, каже градоначелник, неретко грађани који не могу да нађу задовољење за своје питање код једног органа власти одлазе код другог, трећег, покушавајући да нађу одговор на питање које се веома често не може наћи.

 

 

         

 

25.Август 2016.
Трећа (ванредна) седница Градског већа града Краљева