Одштампај Пошаљи
Вести
29.Октобар 2014.
Представљена поставка у част предака

Борећи се против историјских заборава, град Краљево је део простора у Свечаној сали Градске управе посветио онима који су га водили до 1941. године.   Поставка у част краљева крунисаних у Жичи и предратних челника нашег града, представљена је данас кроз „сажету историју Краљева“ и кратак музички програм.

 „Ако ми будемо заборавили њих, тако ће и они који долазе иза нас заборављати нас. На овај начин, ми поручујемо будућим генерацијама да памте оно што се никако не заборавља, а то су људи. То је време успона и падова, свадбарења и бугарења, а било је тога у овом граду на претек“, рекао је Милош Милишић, члан одбора за обележавање значајних датума у историји нашег града, који је и водио програм.

Беседничар на данашњем догађају је био историчар Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево.

„Свечано отварамо један део прошлости града Краљева који је до сада био скрајнут и запостављен. То је велики период, са бројним учесницима. Овде сам првенствено пажњу посветио бившим председницима општине, од њиховог увођења у власт 1838. до 1941. године. Они су имали значајног утицаја на развој града, у своје време су били уважавани и цењени у граду Краљеву. Међутим, после неког периода, ми смо их избрисали из сећања. Ово је леп повод и прилика да се поново сетимо њих и неких времена када је Краљево било можда једно од највећих градилишта у Србији, када су се градиле две велике фабрике, мост, читаве колоније за раднике и велики број странаца. Све је то било значајно за развој нашег града, а ми смо веома мало пажње посвећивали томе. Ово је најсажетија историја града. На неки начин ће нас подсећати и терати да и даље истражујемо и подсећамо се тих времена када је Краљево било веома цењено, како у Србији, тако и даље“, рекао је Драшковић.

Присутнима се обратио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, иницијатор да се „заборављени председници општине краљевске“ спасу заборава.

„Задовољан сам због данашњег догађаја, јер сам ја био непосредни иницијатор да одужимо дуг према онима који су водили овај град, који су се крунисали у Жичи. Био би грех да се не сећамо дела наше историје јер, после нас, неко би се још мање сећао када не би били одужени дугови. Мислим да је тиме исправљена једна велика неправда. Још једна коцкица у историји Краљева ће бити сложена. Ко заборави своју историју, не заслужује своју будућност. Овде ћемо имати још један доказ историје колико краљева и када је крунисано у седмовратој Жичи“, поручио је Сретен Јовановић.

У музичком делу програма наступили су професори Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – Драгана Манојловић, соло певање, уз пратњу на клавиру Марка Голоскоковића.

 


 

 

 

Посета делегације Тениског савеза Србије                 29.10.2014.

 

 

Делегација Тениског савеза Србије, предвођена селектором Дејвис куп репрезентације Богданом Обрадовићем и менаџером ТСС Чедомиром Шошкићем, састала се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Град Краљево је истакао кандидатуру за одржавање првог кола Светске групе Дејвис купа, за меч Србија-Хрватска, од 6. до 8. марта 2015. године. То је и био повод посете челника ТСС, како би се упознали са тим да ли град и нова краљевачка хала спортова, која ће ускоро бити и званично отворена, испуњавају услове да тениска репрезентација Србије, у првом колу Дејвис купа, угости селекцију Хрватске. Они су домаћине упознали са тим да постоје и одређени стандарди Међународне тениске федерације (ITF) које треба испунити.

            Градоначелник Краљева је захвалио људима из Тениског савеза Србије на посети и подршци.

„Могу слободно да обећам да ће нова хала и комплетна инфраструктура у граду бити спремни за овај меч. Надам се да ћемо испунити све стандарде које захтевају од нас и да ће тај меч бити одржан у Краљеву“, рекао је градоначелник Илић.

„Краљево је велики спортски град. Један од разлога зашто хоћемо да организујемо Дејвис куп у Краљеву јесте да бисмо ширили тенис широм Србије. Знамо колико навијача имамо у Краљеву и сигурно да би овде била фантастична атмосфера. Већ смо посетили хотеле и видели да имате изузетан смештај. Отићи ћемо и до нове хале. Постоје одређени стандарди Међународне тениске федерације који морају да се испуне. Ја сам убеђен да је све уређено како треба, по правим стандардима. Потребно је још неколико пута сести за сто са људима који воде град и да направимо детаљан план“, рекао је селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић.

Како је најављено, Краљево би сада требало да посети техничко-стручна служба ТСС, а након њиховог извештаја Међународној тениској федерацији, и комисија Федерације, зарад комплетног извештаја.

Након пријема, домаћини су са гостима обишли и нову халу спортова у којој би, ако сви услови буду испуњени, требало да буде одржан овај велики спортски догађај.

 

 

 

 

28.Октобар 2014.
Комеморација поводом смрти Радомира Јовановића

IN MEMORIAM

 

РАДОМИР – РАДЕ ЈОВАНОВИЋ

23.02.1960-26.10.2014.

                                                    

У недељу, 26. октобра 2014. године, након кратке и тешке болести, у 55. години, преминуо је Радомир - Раде Јовановић, помоћник градоначелника града Краљева.

Радомир Јовановић је рођен 23. фебруара 1960. године у Краљеву.

Основну и средњу школу је завршио у Краљеву. Струковне студије економије, смер банкарство и финансије, завршио је на Београдском универзитету.

У краљевачком предузећу „Магнохром“, од 1986. до 1990. године, био је председник Комитета омладине.

Од 1990. до 2002. године се бавио приватним предузетништвом.

Од 2002. до 2006. године је био координатор Народне кухиње Црвеног крста Краљево.

Од 2006. до 2010. године је радио као комерцијалиста у АЛКА трговини”.

Од 2010. године је био запослен у Спортском центру „Ибар“ на пословима управника спортских објеката.

На местo помоћника градоначелника града Краљева за социјалну политику, социјална питања и спорт je постављен 2012. године.

Награђиван је више пута из области хуманитарног и спортског рада.

За собом је оставио супругу и сина. 

Радомир Јовановић је сахрањен у уторак, 28. октобра 2014. године, на гробљу у Кованлуку.

 

            На комеморацији су говорили градоначелник града Краљева Томислав Илић и председик Градског одбора Социјалистичке партије Србије Мирољуб Балтић.

Од Рада Јовановића, након опела код породичне куће у Ратини, опростио се и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

 

 Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића

 Обраћање председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића

 Обраћање председника ГО СПС Мирољуба Балтића


 28.Октобар 2014.
Отворена „Школица живота“ у Сирчи


Фондација Новак Ђоковић данас је у селу Сирча код Краљева свечано отворила Школицу живота” у оквиру Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“.

Предмет пројекта је помоћ предшколском образовном систему у смислу проширења капацитета, али и увођење нових и специјализованих програма у девастираним општинама, тамо где програми нису доступни деци. Њиме је до сада обухваћено више од 100 деце која нису имала никакав приступ предшколском образовном систему. Прогјекат подразумева и стручно усавршавање васпитача који ће радити у новоотвореним „Школицама“, али и другим предшколским установама.

У адаптацију просторија у Сирчи, обуку васпитача, куповину наставног материјала и играчака, Фондација је уложила 3.350.000 динара, а део новца уложио је и град Краљево. У простору дворишта ОШ Јован Цвијић у Сирчи, опремљене су две просторије за око 30 малишана узраста три до пет и по година, и за још 13 који ће похађати припремни предшколски програм.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, учешће града у овом пројекту било је око 800.000 динара. Он је изразио наду да ово неће бити једини пројекат у коме ће град Краљево учествовати са Фондацијом „Новак Ђоковић“.

Веома смо срећни што данас отварамо четврту Школицу живота”. Током протеклих неколико месеци вредно смо радили у жељи да деци у Краљеву обезбедимо још један простор у коме ће са својим другарима моћи да похађају васпитно-образовни програм. Поред адаптације простора у оквиру ОШ Јован Цвијић”, наш циљ је да реализацијом овог пројекта кроз обуке за професионално усвршавање, оснажимо васпитаче и укључимо заједницу у важна питања која се тичу раног образовања њихове деце. Заједничким напорима имамо прилику да унапредимо рани развој већем броју деце и, на примерима добре праксе и размене искустава, унапредимо програме према потребама локалне заједнице”, изјавила је приликом свечаног отварања Горана Џуџа Јаковљевић, пројектни менаџер Фондације.

Милена Бугариновић, директорка Основне школе Јован Цвијић”, са великом радошћу, уступила је просторије ове установе за потребе реализације програма и пружила значајну подршку.

С обзиром на то да је објекат био у сивој фази, адаптација је обухватала комплетне радове на завршетку споља и унутра. Након урађене термоизолације, фасадерских радова и уградње спољашње столарије, постављена је надстрешница преко целог улазног трема, санирано степениште и изведена прилазна рампа. Урађен је и нов развод водоводне и каналазицоне мреже, и у складу са потребама вртића изведен и нов развод централног грејања по просторијама.

Овај пројекат је веома важан у развоју деце предшколског узраста, посебно из сеоских средина. Изузетно смо захвални Фондацији на пруженој прилици да будемо део овог пројекта. Преуређени простор, који данас отварамо, пружа могућност креативног развијања деце и њихову укљученост у институционални облик васпитања и образовања. Драго ми је да је град Краљево препознао значај и обезбедио место где ова деца могу квалитетно да проводе време, учећи и играјући се“, изјавио је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

Програм Школице живота осмишљен је да би предшколско образовање било доступно деци из социјално угрожених средина, као и деци са сметњама у развоју.

Срећни смо што ће деца Сирче добити потребно стимулативно окружење за даљи развој. Захваљујемо Фондацији Новак Ђоковић у име деце, родитеља и Предшколскe установe“, истакла је Драгана Митић, директорка Предшколске установе „Олга Јoвичић Рита“.

Имплементациони партнер пројекта „Школице живота - заједно за детињство“ је ЦИП - Центар за интерактивну педагогију. Захваљујући њиховој стручној помоћи - како да се опреме и организују, затим организацији рада са децом, обукама запослених, унапређењу сарадње родитеља и установе, „Школице живота” постају простор за игру и учење наших најмађих и место сусрета целокупне заједнице.

Ово је четврта Школицаотворена у Србији. Осим у Сирчи, Книћу, Љигу и Рашки, Фондација ће до краја године отворити и „Школице“ у Владичином Хану и Мерошини.
 
 

 

24.Октобар 2014.
Седница Штаба за ванредне ситуације и јавни час у Сирчи

Градски штаб за ванредне ситуације града Краљева у петак, 24. октобра, седницу Штаба одржао је у селу Сирча. Командант Штаба, градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, начелник Штаба Радоица Кочовић, представници Црвеног крста Краљево и други чланови Штаба посетили су месну заједницу чији су мештани недавно самоорганизовано уређивали корито реке и потока.

Према речима градоначелника Краљева, то и јесте један од разлога што су имали седницу Штаба управо у овом селу. Данас су се подршци локалне самоуправе придружили и чланови Штаба и Црвеног крста одржавши јавни час о томе како се треба понашати у ванредним ситуацијама малишанима који похађају Основну школу „Јован Цвијић“ у Сирчи. Како је истакао градоначелник, подршка је најпре пружена деци предшколског узраста и до четвртог разреда.

Начелник Радоица Кочовић и представници Црвеног крста учили су децу како правилно реаговати у непредвиђеним ситуацијама. Јавни час имао је добар одзив. Начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе Здравко Максимовић најавио је да ће Градски штаб наставити континуиране јавне часове у основним школама.

„Едукација младих и превентивни рад су јако важни. У пракси се показало да није довољно само новчано улагање, већ је циљ да се сви укључе и буду упознати са правилима понашања у ванредним ситуацијама. Најбитније је да генерације које стасају на време упознамо са изазовима који могу да се јаве, поготову што се степен ризика повећао после свих ових дешавања у последњих, рецимо, десет година, везано за елементарне непогоде од земљотреса, шумских пожара, поплава, огромних изливања водотокова првог реда“, изјавио је Максимовић.

Он је најавио и штампану публикацију „Породични приручник у ванредним ситуацијама – да ли знате како да заштитите себе и своју породицу од последица ванредних ситуација?“, која ће бити дељена деци.
 
 
 

23.Октобар 2014.
Трибина Савета за родну равноправност
                      
22.Октобар 2014.
Посета војницима и жандармерији у Копненој зони безбедности

„Није вам лако људи. Ко није паковао торбу, поздрављао се са својим најмилијма и одлазио на терен тај незна шта је мука“.
Речима  једног од гостију био би обележен обилазак градоначелника града Краљева Томислава Илића, Бобана Ђуровића председника Општине Врњачка Бања, Матеје Мијатовића начелника Рашког управног округа, Данета Станојчића, одборника у скупштине Врњачке Бање, Горана Тодоровића,  заменика начелника полицијске управе Краљево, генерала Маринка Павловића, команданта II Бригаде КОВ Србије и Дејана  Луковића, командира одреда Жандармерије, припадницима II Бригаде КОВ Србије који се налазе у бази Шушњак у Копненој зони безбедности на администартивној линији са Косовом и Метохијом и припаднике Жандармерије из Краљева на административном прелазу Мердаре.
Идеја за ову посету потекла је од градоначелника града Краљева Томислава Илића, који је желео да обиђе војнике и припаднике жандармерије из Краљева и да се сам увери у каквим условима живе и раде. Градоначелник је и једнима и другима на поклон од града Краљева донео по велики телевизор а председник општине Врњачка бања видео пројектор како би им олакшали време проведено на терену.

Генерал Маринко Павловић, команданта II Бригаде КОВ Србије који је добитник овогодишњег признања заслужног грађанина Краљева рекао је да је признање које је он добио признање за све припаднике ове бригаде и да је веома поносан на све њих.                                             


Градоначелник града Краљева Томислав Илић


Бобан Ђуровић председник Општине Врњачка Бања

генмерал Маринко Павловић командант II Бригаде КОВ Србије

Дејан Луковић, командир одреда Жандармерије

 

Градоначелник Краљева и гости присуствовали су вежби припадника војске у којој је приказан један од већих проблема са којим се сусрећу а то је нелегална сеча шума од стране непознатих веома наоружаних лица.

 

Посетом припадницима Жандармерије који се налазе у Мердарама нико од присутних гостију није био задовољан јер су услови у којима реде на веома лошем нивоу. По речима начелника Рашког управног округа Матеје Мијатовића сви ће се потрудити да им се обезбеде бољи услови за живот и рад, јер ако криминалци које они хапсе имају одличне услове у затворскиом јединицама држава мора и њима који су најзаслужнији за чување државе, да обезбеде боље услове.
 

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић

22.Октобар 2014.
96. година од ослобођења Краљева

Поводом 96 година од ослобођења Краљева у Првом светском рату, 22. октобра, на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године положени су венци. Својим славним прецима којима је споменик посвећен поклонили су се представници града Краљева предвођени председником Скупштине града Сретеном Јовановићем, делегације Рашког управног округа, Војске, Полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Удружења породица палих бораца, Удружење ратних војних и мирнодопских инвалида, Кола српских сестара – Подружница Краљево и других друштава и организација.

            Председник Скупштине Сретен Јовановић, у име града, који је ове године преузео организацију, захвалио је Друштву за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, које је до сада било организатор обележавања овог значајног датума.            

„Мислим да је обележавање овог догађаја враћено у ону институцију власти која је требало о томе да води рачуна и раније. Наша је обавеза да важне датуме из историје свог града никада не заборавимо нити их препустимо прошлости, забораву. Да није било жртава у свим нашим ослободилачким ратовима, ми бисмо вероватно били још мањи него што јесмо“, рекао је председник Скупштине подсетивши на податак да је пре почетка Првог светског рата Краљево имало 5.000 становника, а крај рата дочекало је са 2.000.

Председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Милан Матијевић позвао је грађане да Споменик српским ратницима на истоименом градском тргу поштују, да то поштовање преносе на млађа поколења и да га не скрнавимо.

„Споменик је изграђен 1933. године прилозима ратника и грађана Краљева, а освештан 1934. Он је симбол стремљења српског народа ка слободи. Представљен је у облику војника који има и ратничка одликовања и опанке једног сељака, који држи заставу до срца, пушку чврсто у десној руци. Окренут је према северу, одакле је долазио непријатељ. Налази се на постаменту који представља државу јаку као стена. Означен је државним симболом, грбом, са крстом. У нишама се налазе места са битака у којима је учествовала српска војска борећи се за ослобођење Србије. У платоу постамента се налазе таласи, симболи Плаве гробнице, у којој је сахрањено много српских војника, и наших Краљевчана, на путу до слободе“, објаснио је симболику Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године Милан Матијевић.  

 Свечана академија поводом ослобођења Краљева у Првом светском рату

 

„...Ми који дане меримо сунцем слободе по Милутиновој сенци, ово вече посвећујемо сећању на њих – ратнике – ослободиоце.

Ми Краљевчани вечерас узносимо своје скромно уздарје њима који су се са бојишта вазнели у бесмртнике.

Ово је ноћ нашег заједничког сећања на хероје Великог рата...“

 

Свечаном академијом „У славу хероја“ одржаном у Краљевачком позоришту, Краљево је одало почаст својим ослободиоцима у Првом светском рату.

Уз химну Републике Србије „Боже правде“, у извођењу Оркестра 27. септембар, потпуковник Одреда жандармерије Милорад Јовановић је унео на сцену српску заставу.

Присутне је поздравио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева.

„Наш однос према историји мора да се мења. Морамо поштовати оне који су били пре нас, морамо да поштујемо садашњости да бисмо имали шта да оставимо будућности. Наша прошлост је увек била наша поука и некада треба да се учимо и на својим грешкама, мада би боље било на туђим. Првенствено, морамо познавати своју историју и покушати да буде што мање ратова. Нормално, ми ћемо се увек бранити, али после свега, када прођу године, деценије, оне који су дали животе да бисмо ми данас живели у слободи морамо памтити, морамо поштовати, преносити то на своје наследнике“, изјавио је Сретен Јовановић поводом обележавања Дана ослобођења.

Беседничар на Свечаној академији је био Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“. Он је подсетио на велики број учесника рата из нашег града, али и страдалих далеко од завичаја за нашу слободу.

            Глумци Краљевачког позоришта су извели програм базиран на реалним сведочењима оних који су преживели и остали трајна успомена на херојско време Првог светског рата.

„Текст је веродостојно сведочанство онога кроз шта су прошли наши дедови. Ниједан писац, ниједан песник не може да напише већу оду страдалништву Срба него што су реална сведочења тих људи“, каже Миодраг Динуловић, директор Краљевачког позоришта, задужен за концепт и режију уметничког програма.

            У музичком делу програма наступили су професори средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“, фрулаш Срећко Перчевић и Милош Милишић.

 


 

 

                КЗН Савета за родну равноправност                                        22.10.2014.

 

 

Савет за родну равноправност града Краљева, основан на седници Скупштине града Краљева децембра 2013. године, априла 2014, Решењем Скупштине, добио је и чланове - седам представника свих парламентарних странака, и власти и опозиције. О формирању и планираним активностима Савета за родну равноправност, на конференцији за новинаре, говорила је председница Лидија Павловић, заменик секретара Скупштине града Краљева.

Према речима Павловићеве, пут за оснивање Савета је био дуг, годинама се радило на томе. Како наводи, радно тело је успело да, уз подршку удружења „Феномена“ из Краљева и других релевантних фактора – Полицијске управе, Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање, успе да, уз промену Статута града Краљева, дође до формирања Савета.

„Претходно смо радили на изради локалног акционог плана од 2014. до 2018. године, који је усвојен на Скупштини. Он има три стратешка циља – изградњу институционалног оквира за спровођење политике родне равноправности у граду Краљеву, повећање учешћа жена у доношењу одлука и унапређење система заштите жена жртава насиља и насиља у породици“, рекла је председница Савета и најавила бројне активности.

Неке од њих су и повећање капацитета надлежности и видљивости тела за родну равноправност полова, увођење родне перспективе у градске активности и институције чији је оснивач локална самоуправа, увођење принципа равноправности у програме запошљавања и самозапошљавања у складу са законом о родној равноправности.

Како наводи Лидија Павловић, жене су јако мало заступљене у телима у којима се одлучује. У Краљеву није било жена на месту градоначелнице или председнице Скупштине града, а број жена на директорским местима мало се повећао.

„У саветима месних заједница има веома мало жена. Месне заједнице су углавном на руралним подручјима те жене и нису посебно заинтересоване за учешће, а и оне које јесу, не могу да дођу до изражаја. Савет има намеру да то промени. С обзиром на то да се расписују избори за савете месних заједница на територији града Краљева, Савет за родну равноправност ће радити кампању „Бирај равноправно“. Покушаћемо да у разговору са грађанкама и грађанима променимо њихово мишљење и да их мотивишемо да се укључе у рад месних заједница“, рекла је Павловићева, напоменувши да су у само две месне заједнице жене председнице, у Витковцу и Каменици, и да оне изузетно добро раде.

Савет ће свој пилот пројекат, организовање већег учешћа жена у месним заједницама, активно спроводити у Ушћу, Самаилима и Милочају.

На конференцији за новинаре је најављена и трибина „Повећање учешћа жена у саветима месних заједница“, заказана за четвртак. Гошћа трибине ће битиг социолошкиња Вишња Баћановић, која ће говорити о потреби укључивања жена у све видове и поља рада, нарочито у савете месних заједница.

Како наводи председница, Савет за родну равноправност је имао представника и у раду Савета за запошљавање, при чему је апеловао на усклађивање занимања. Акционим планом је предвиђено да Савет добија родну статистику од Градске управе и предузећа и установа града, што се тиче запошљавања.

Како Савет има могућност сарадње са другим градовима и општинама у земљи и иностранству, најављено је и потписивање Протокола о сарадњи Краљева, Крагујевца и Крушевца, будући да су градови већ сарађивали.

У плану је и оснивање женске парламентарне мреже односно женске одборничке групе у Скупштини града, рекла је Лидија Павловић, председница Саветаза родну равноправност града Краљева.

  

21.Октобар 2014.
Конференција за новинаре поводом Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату

Поводом обележавања 22. октобра, Дана ослобођења Краљева у Првом светском рату, одржана je конференција за новинаре. О значају сећања на овај значајан догађај, као и о програму припремљеном за прво обележавањe ослобођења Краљева у Првом светском рату, говорили су председник Скупштине Сретен Јовановић и чланови Одбора за обележавање – председник Миша Милосављевић и чланови - песник Милош Милишић, редитељ Миодраг Динуловић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милан Матијевић.

Краљево први пут обележава дан када је ослобођено у Првом светском рату, а придружило се и обележавању 100 година од почетка Великог рата, што је део великог државног пројекта. Град је много претрпео у овом, као и у другим ратовима. До сада је Друштво за неговање ослободилачких ратова „Јово Курсула“ углавном било носилац активности, а ове године је град организатор.

„Србија је 1914. године имала четири милиона становника, а у Првом светском рату је изгубила 1.180.000. На ратиштима на којима је војевала српска војска, 379.000 војника и официра је оставило кости. Краљево је 1914. године имало 5.000, а завршетак ратних операција дочекало је са 2.000 становника. То говори о великом страдању нашег народа. Октобар је месец поноса, отпора, бола и пркоса“, рекао је Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева.

Према речима Милоша Милишића, Одбор за обележавање овог значајног датума има за циљ не само организацију прославе и обележавања, већ, пре свега, да се бори против краткотрајног памћења.

„Ми немамо права да заборављамо. На овај начин ми поручујемо забораву „збогом“ и поручујемо онима који ће после нас доћи да ни они неће имати право да забораве оне људе који су проливали крв за нашу и њихову будућу слободу. Ко год је пролио кап крви, заслужује велики пијетет, поштовање и ми на овај начин њима кажемо – хвала“, поручио је Милишић.

Редитељ Миодраг Динуловић најавио је Свечану академију „У славу хероја“, тј. у славу оних који су задужили све нас у Првом, отаџбинском, Великом рату.

„Град Краљево, глумци Краљевачког позоришта, Друштво „Јово Курсула“, професори Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Оркестар 27. септембар, 50 метара иза леђа популарног Милутина, одаће пристојну и достојну пажњу и поштовање онима који су заслужни за то сунце слободе које меримо Милутиновом сенком на овом великом тргу. Државну заставу, коју ће дочекати председник Скупштине, који ће се и обратити на Академији, унеће официр Одреда жандармерије. Трудићемо се да то вече протекне у најдубљем пијетету. Костур за манифестацију је текст „Солунци говоре“ Антонија Ђурића, реална сведочења оних који су преживели и остали трајна успомена на херојску епопеју 1914-1918. године“, рекао је Динуловић.

Милан Матијевић, који ће бити беседничар на Академији, о односу нашег народа према херојима каже:

„Наш народ памти ликове и дела ратника са овог подручја који су оставили кости на многим ратиштима, поштује жртве које су своје животе узидале у темеље слободе Србије, слободе Краљева. На подручју Краљева постоји 57 споменика и разних споменичких обележја – спомен-црква, спомен-звонаре, спомен-чесме, споменици фигуралног облика, спомен-плоче, крајпуташи, споменици на сеоским гробљима. На сутрашњем дану, придружујемо се државном програму и евоцираћемо успомене, показаћемо висок степен поштовања и пијетета према тим нашим славним ратницима. Свако име урезано на споменицима говори о херојству, храбрости, пожртвовању да се Србији донесе слобода“, објаснио је Матијевић.

 На Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату, у 11.00 часова, на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, биће положени венци, а у 19.00 часова, у Краљевачком позоришту, биће одржана Свечана академија.

 21.Октобар 2014.
Пријем поводом награде за постигнућа у интеграцији Рома

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је представнике Удружења „Руке пријатељства“. Повод данашњег пријема је била награда за пројекат „Мајка-дете образовни програм“, партнерски програм пет организација из Србије, чији представник је ово удружење. Награђени пројекат за циљ има јачање родитељских компетенција мајки, са фокусом на важност улагања у рани дечји развој и едукативан карактер игре као специфичног облика учења. Програм су имплементирале организација „Руке пријатељства“ из Краљева и организације из Крушевца, Крагујевца, Обреновца и Новог Сада, а финансирао Ромски едукативни фонд из Будимпеште.

Европска комисија је почетком октобра ове године први пут доделила награде за постигнућа у интеграцији Рома организацијама цивилног друштва са Западног Балкана и Турске. За награду се пријавило 60 организација активних у земљама претприступног региона, док је седам земаља региона награђено у оквиру ове иницијативе. Међу њима су и три партнерске организације Фонда за образовање Рома (Roma education Fund – REF), које је он подржао кроз професионалну подршку процесу дизајна и мониторинга њихових програма, као и донацијама за имплементацију.

            „Ми смо стварно срећни и захвални смо свим припадницима и ромске популације и Градске управе, представнику месне заједнице, који нам је омогућио да у њиховом простору имамо „Библиотеку играчака“, и свим осталима који су укључени у тај пројекат. Честитам и нашим партнерским организацијама, које заједно са нама спроводе пројекат на целој тетрорији Србије. Ми смо имали срећу да добијемо 14.000 евра, што ће бити расподељено на једнаке делове. Ова награда много значи за удружење, за овај град, да направимо план који ће нас водити у будућности, да наставимо имплементацију програма за инклузију Рома, да имамо боље и срећније детињство“, рекао је Зоран Петровић, председник Удружења „Руке пријатељства“.

Програм је трајао две године. Активности су обухватале рад са децом узраста од 0 до 7 година кроз „Библиотеку играчака“, рад са мајкама кроз унапређивање њихових сазнања и рад на описмењавању жена Ромкиња које треба да знају бар да се потпишу, јер без потписа нема ни бенефиција, социјалне помоћи, дечјег додатка.

У Краљеву је око 200 деце од 0 до 7 година укључено у овај пројекат. „Библиотека играчака“ има 66 чланова, а 60 жена је укључено у пројекат мајка-дете образовни програм.

Представници града честитали су гостима на овој вредној награди истакавши њен значај не само за ромску популацију, већ за цео град. Обећали су подршку и приликом даљих активности на интеграцији Рома.

  

 

 


20.Октобар 2014.
Кампања посвећена мотоциклистима

У оквиру својих промотивних активности, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спровeo je данас, на раскрсници улица Карађорђева и Зелена Гора, кампању под називом „Користи кацигу“. Циљ ове кампање био је да мотоциклистима укаже на значај ношења кациге и тиме повећа њихову безбедност у саобраћају. У прилог томе, чланови Савета поделили су данас 10 кацига за моторе мање снаге.

„Још једном покушавамо да скренемо пажњу мотоциклистима да ће њихов живот сачувати квалитетна опрема, не само кациге, већ и разни јастуци, добре јакне итд. Овом кампањом хтели смо да скренемо пажњу и осталим возачима да су мотоциклисти ипак мање уочљиви од осталих учесника у саобраћају и овом приликом апелујемо на њих да мало више обрате пажњу на мотоциклисте“, рекао је Ненад Марковић, председник ужег Савета за безбедност саобраћаја.   

Ово је друга овогодишња акција посвећена мотоциклистима. Прва је била на Мото-скупу који је организовао Мото-клуб „Кингс“.
19.Октобар 2014.


Смотра дечјег фолклора                                                                         18.10.2014. 

 

Седма смотра фолклора и инструменталиста под називом „Срцем за сву децу“ одржана је у суботу у селу Чукојевац. Свечаност је отворио председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, а манифестацији је присуствовао и градоначелник Краљева Томислав Илић.

„Ја сам четврту годину заредом присутан на овој манифестацији. Драго ми је да овде има деце из више градова Србије. Знам да су дошли и из Војводине. Прошле године их је било из Македоније и Хрватске. Само негујући културу, ми негујемо оно што нас чини препознатљивим и у свету и код нас“, изјавио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

„Ми ћемо свакако подржати ову, али и друге манифестације, јер морамо да се вратимо традицији. Добро ја да деца управо овде, извођењем ових игара, нашу традицију подржавају и враћају се народним играма“, сматра градоначелник града Краљева Томислaв Илић.

Домаћин Смотре било је Културно-уметничко друштво Чукојевац“, које окупља око 70 деце из овог краја. Учествовало је девет друштава из целе Србије, са око 250-300 чланова.

 Ватерполо савез Србије подржава пројекат затвореног базена
                  

                                                                                     17.10.2014


Подршку изградњи затвореног базена у граду Краљеву, на званичном састанку са представницима града Краљева, са замеником градоначелника Милуном Јовановићем и народним послаником Зораном Бојанићем на челу, дали су челни људи Ватерполо савеза Србије – председник Милорад Кривокапић, генерални секретар Немања Марјан и извршни директор Зоран Аврамовић. Састанку су присуствовали и директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево, помоћници градоначелника и чланови Градског већа града Краљева. Пријему у Градској управи претходила је презентација пројекта затвореног базена у Дирекцији.

„Ватерполо савез Србије даје максималну подршку пројекту. Овај регион, овај град, заслужују један такав објекат. Много врхунских спортиста рођено је у Краљеву. Овај регион нам је дао и олимпијске победнике у ватерполу и светске прваке. Изградња дуго чеканог затвореног базена у Краљеву мислим да је прави пројекат, да треба да ге подрже максимално Ватерполо савез Србије, Министарство омладине и спорта. Треба дати подршку да грађани Краљева имају објекат којим ће се дичити. Имамо пуно проблема са децом која не знају да пливају и немају обуку пливања. И локални ватерполо клуб током зиме одлази у друге градове, до 70-100 км удаљене, да би обављао спортске обавезе. Мислим да ће изградњом базена сви добити, а највише грађани Краљева“, рекао је Милорад Кривокапић.

Изградња затвореног базена веома је значајна за град, све његове грађане, за омладину, спорт, рекреацију, туризам.

„Изузетна је част и задовољство имати овако еминентне госте у посети, и то захваљујући народном посланику Бојанићу, који је успоставио конакт са њима, а од којих смо добили уверавања да ће нам помоћи у реализацији веома важног пројекта за град који смо намерни да изградимо у току наредне године. Наши такмичари постижу врхунске резултате и заслужују да имају где да тренирају и играју. Доказали смо као град да можемо да имамо тако велике инвестиције. Надам се да ћемо успети да и овај пројекат реализујемо“, каже заменик градоначелника Милун Јовановић.

Затворени базен би се налазио у наставку нове спортске хале у Рибници. Предрачунска вредност је око 750 милиона динара, а по предвиђању Дирекције, то би била око 20 одсто нижа цена.

„Пројектна документација ће ускоро бити завршена и кренуће се поступно у реализацију. Сигуран сам да ћемо испоштовати оно што будемо обећали, а сад обаћевамо да ћемо то урадити. Базен ће бити изграђен, пре свега због оне младе деце која годинама својим спортским резултатима у Краљеву себи обезбеде улазак у Квалитетну лигу Србије, а никада то не доживе. И због једног човека који је задужио овај град и ватерполо у Краљеву – господина Данета Лукића“, рекао је народни посланик Зоран Бојанић.

„Ватерполо савез Србије је ту да свим својим расположивим капацитетима помогне да се изградња затвореног базена у Краљеву оствари. Нарочито због бившег, покојног, председника - доктора Данета Лукића, који је много задужио и овај град и овај спорт“, сматра генерални секретар ВСС Немања Марјан.   
 

16.Октобар 2014.
ЕУ и ФАО обезбедили пшеницу за јесењу сетву поплављенима

У Краљеву је данас започета испорука пшенице и ђубрива за јесењу сетву пољопривредним газдинства оштећеним у поплавама у овом крају. Семе и ђубриво за јесењу сетву за 131 пољопривредно газдинство у Краљеву испоручила је Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО), која спроводи пројекат подршке пољопривредницима у оквиру програма помоћи Европске уније поплављаним подручјима у Србији.

Помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић захвалио је свима који су дошли да преузму донацију, изразивши наду да ће до краја сутрашњег дана подела бити завршена. Он је најавио и донацију концентрата, који ће бити дељен следеће недеље.

У оквиру овог дела програма помоћи Европске уније, биће донирано семе пшенице и минерално ђубриво за јесењу сетву, а помоћ ће добити више од 4.400 малих, породичних домаћинстава у 24 општине које су имале највеће губитке настале током пролећних поплава. Испорука пшенице и ђубрива за све 24 општине биће завршена наредне недеље, тако да ће домаћинства моћи да на време заврше јесењу сетву.

Свако домаћинство добија по 250 килограма пшенице и 300 килограма минералног ђубрива, који се купљени од домаћег произвођача по завршетку јавног тендера.

Ова помоћ представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансира Европска унија у износу од осам милиона евра. Све активности се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду  (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 

 

16.Октобар 2014.
Бесплатно мерење слуха за Краљевчане у аудио кући „Отомедика“

Град Краљево је, са аудиолошком кућом „Отомедика“ из Краљева, поводом обележавања октобра, месеца старих, и ове године организовао акцију намењену првенствено најстаријим суграђанима. Од 1. октобра грађани су могли бесплатно да провере слух и да добију бесплатне оторинолошке прегледе који укључују комплетан специјалистички преглед уха, грла, носа и снимак слуха. Представници ове аудио куће од 2010. године помажу својим суграђанима.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је на пажњи и помоћи у име својих суграђана – корисника услуга.

„И у време земљотреса ова ординација је организовала бесплатне прегледе и, тада, донирала извесну количину слушних апарата. Захваљујући свима у ординацији, наши суграђани су имали прилику да реше проблеме у вези са слухом. Ово је једна од акција коју град оганизује или подржава и надам се да ћемо цео месец искористити да изађемо у сусрет старим лицима“, рекао је заменик градоначелника Милун Јовановић.

О најчешћим узроцима слабљења слуха др Драган Плавшић, оториноларинголог, каже:

„Код старијих је то најчешће слаба циркулација. Годинама слаби све, па и слух, мада, неко чак и у позним годинама има очуван слух. Многи пацијенти беже од слушних апарата чак и када се сретну са проблемом социјалне комуникације - у друштву, на улици, у породици. Треба им времена да се навикну јер слух постепено слаби. Код оштећења науче да читају са усана, једног саговорника могу да прате, али се у гужви „губе““.  

 „До сада је дневно прегледано 25-30 пацијената, што указује на велики број људи са овим проблемом. Желели смо да изађемо у сусрет старијој популацији, али старосних ограничења за преглед није било. Циљ је био едукација становништва које има проблем са оштећеним слухом и решавање тог проблема, како би што више грађана било упућено у то да проблем слуха није никакав дефект, већ нешто са чим могу нормално да живе и нормално се понашају“, изјавила је Сања Жаревац, PR менаџер „Отомедике“.

Због великог интересовања наших суграђана, уместо до 17. октобра, акција ће трајати до краја месеца.
 
 

16.Октобар 2014.
Донација крагујевачке компаније „Алфа“ – Другачија прича о слуху

Компанија „Алфа“ из Крагујевца, у сарадњи са градом Краљевом и уз подршку компаније GN ReSound из Данске, чији је генерални увозник и заступник за Србију, донираће на територији Србије до 100 слушних апарата вредности до седам милиона динара за све који су претрпели штету у поплави, а чији је живот додатно отежан чињеницом да не могу да чују и да нормално комуницирају са околином.

            За град Краљево опредељено је између 20 и 50 апарата, чија вредност је око 400-500 евра по апарату, првенствено за грађане са поплављених подручја, али и за друге који имају проблема са слухом.

„Ова акција представља део другачије приче о слуху, део приче која треба да нам приближи проблем и малих и великих људи који се са њим боре сваког дана. Организатори и реализатори акције имају осећај за ове људе. Ми желимо да помогнемо у решавању проблема, да разумемо њихов проблем, јер данас се не говори много о томе. Ми желимо да им помогнемо да смање степен неразумевања и проблема у свакодневном животу, како у породици, тако и у свим сегментима јавног живота“, изјавила је докторка Гордана Стојковић, члан Градског већа града Краљева.

Грађани, нарочито они који имају предност, тј. са поплављених подручја, који имају оштећење слуха, који су имали или имају слушни апарат, могу да се пријаве за донацију у представништво компаније „Алфа“ на телефон број 312-721, од 9.00 до 14.00 часова, од 17. до 31. октобра. Ради одређивања степена оштећења слуха и оправданости добијања апарата, грађанима ће бесплатно бити прегледан слух и биће, по одређеним критеријумима, одређено ко коже да добије апарат. Потребно је да понесу медицинску документацију која указује на оштећење. 

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је компанији „Алфа“ што се након поплава укључила у акцију помоћи поплављеним подручјима, а све у циљу побољшања квалитета живота грађана Србије. Према његовим речима, треба охрабрити људе да не мисле да је то што носе слушни апарат хендикеп, већ да на тај начин помажу себи.
 

 

14.Октобар 2014.
ЦИП помаже у санацији клизишта

Генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић, са сарадницима, посетио је данас Краљево и састао се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Састанку су присуствовали и заменик градоначелника Милун Јовановић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић, начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић, помоћник градоначелника Вукман Ракочевић.

Тема састанка била је како санирати клизишта на територији града Краљева која су се појавила након недавних поплава. Осим о клизиштима, било је речи и о двема зградама у Југ Богдановој улици оштећеним у земљотресу, које немају пројектну документацију за санацију.

Градоначелник је захвалио директору ЦИП-а што је дошао на позив представника града Краљева.

„Представници ЦИП-а ће сагледати проблеме са клизиштима на територији града Краљева, којих има 25. Надам се да ћемо ускоро кренути у санацију клизишта, као и да ћемо, уз договор са директором Игњатовићем и његовим сарадницима, успети да и грађани у Југ Богдановој добију пројекте како бисмо и њихове зграде могли да санирамо“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Директор ЦИП-а је обећао да ће послати стручне екипе да изврше преглед тих зграда, али и клизишта.

 „Послаћу екипе да извршимо преглед клизишта, да видимо шта угрожава свако од њих. Битно је да се објекти сачувају, да се реше проблеми који угрожавају људе, зграде, путеве, инфраструктуру. Није свако клизиште опасно. Има их у шуми, на ливади, онa ће стати у неко доба, просушиће се када отопли. Не треба санирати сва клизишта, већ само она која угрожавају путеве, железницу или већи број стамбених објеката и чија санација је економски исплатива. Некада је исплативије преселити куће у стабилан равничарски део него санирати клизиште које је опасно“, истакао је Милутин Игњатовић.

 13.Октобар 2014.
Конференција за новинаре поводом обележавања 14. октобра

Поводом обележавања 14. октобра, Дана стрељања у Краљеву 1941. године, председник Скупштине града Краљева одржао је конференцију за новинаре. Конференцији су присуствовали и Миша Милосављевић, председник Одбора за обележавање 7. октобра – Дана града Краљева, 14. октобра – Дана стрељења у Краљеву 1941. године, и 29. новембра - Дана ослобођења Краљева од фашистичког окупатора, и Милош Милишић, члан Одбора и уредник листа „Завичај“, у издању Завичајног друштва Краљево.

На конференцији је представљен програм обележавања 14. октобра.

Обележавање почиње Комеморативном седницом Скупштине града, посвећеном трагичним догађајима октобра 1941. године у Краљеву, која је заказана за 10.00 часова у скупштинској сали. На њој ће се обратити председник Скупштине Сретен Јовановић и историчар Драгољуб Даниловић.

На Гробљу стрељаних, најпре ће се у 11.00 часова огласити сирене, биће положени венци, свештеници Епархије жичке служиће парастос, а обратиће се градоначелник града Краљева Томислав Илић. Након тога ће сценски ораторијум „Поуке и опоруке“, по документарним сведочењима о стрељању талаца 1941. у Краљеву, по избору Биљане Костантиновић и у режији Миодрага Динуловића, извести глумци Краљевачког позоришта. У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ ће, од 19.00 часова, мр Драгољуб Даниловић одржати предавање „Гробље стрељаних 1941 – поуке прошлости“.

Поводом најстрашнијег злочина који се догодио нашем граду, председник Скупштине обратио се грађанима подсећањем и апелом да дођу на Гробље стрељаних.

„Апелујем и на школе и просветне раднике да доведу децу да присуствују помену, јер ако не пренесемо сећања на млађе, онда наша мисија нема смисла. Сваки угоститељски објекат требало би да прилагоди свој однос према том дану и да се од 10.00 часова, када почиње Комеморативна седница, до 13.00 часова, када се програм на Гробљу стрељаних завршава, не чује никаква музика. Молио бих јавна предузећа и установе и сва правна лица да заставе ставе на пола копља. То је наша обавеза и наш однос према страдалима. Некада су грађани, без позива, када се огласи сирена, застајали на улици и чекали у миру и тишини да звук сирене престане. Молим да у то време нема ни спортских активности на оближњем стадиону“, упутио је апел председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додао да је ово прва година да 14. октобар обележавамо без и једног преживелог лагерско стрељање будући да је и последњи сведок овог масакра Мирослав Аранђеловић недавно преминуо.       

Како је истакао Милош Милишић, од 14. октобра и Гробља стрељаних немамо значајнијег и трагичнијег ни датума ни места. Зато је потребно да покажемо поштовање према том датуму и месту. Према његовим речима, Гробље је ограђено једним делом, а завршен је и део радова на изградњи спомен-собе. Као уредник листа „Завичај“, који сваки октобарски број посвети оним данима када је на лагерском гробљу уморено више од 2.000 невиних, Милишић је представио овогодишње октобарско издање, које, између осталог, доноси и осврт на прошлогодишње обележавање, сведочење преживелог ватрогасца који је копао раке за стрељање, подсећање на седам деценија од савезничког бомбардовања и стогодишњицу Првог светског рата у коме је и Краљево пострадало, причу о споменику српским ратницима у Полумиру итд...

            Председник Одбора Миша Милосављевић још једном је истакао да са дужним поштовањем треба да се односимо према месту на коме је страдало толико невиних и да своје понашање прилагодимо дану и догађају који обележавамо.
 
 

11.Октобар 2014.

Обилазак радова на уређењу корита Сирчанске реке                  09.Октобар 2014.

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева Радоица Кочовић, са сарадницима, обишли су радове на уређењу корита Сирчанске реке. Мештани Сирче су се организовали и почели ове радове како би предупредили евентуално изливање реке и спречили да дође до поплава попут оних у мају ове године. Свако домаћинство је учествовало у прикупљању финансијских средстава како би прочистили и прокопали три канала - два по 500 метара и један око два километра.

Градоначелник Краљева је, приликом обиласка радова, изјавио да ће локална самоуправа помагати овакве акције.

„Апелујем на друге месне заједнице у којима су се десиле поплаве у мају да се угледају на мештане Сирче, који су се самоорганизовали да ово ураде. Они су имали и грађевинске машине, али и друге месне заједнице имају машине и треба да се самоорганизују, а локална самоуправа ће им сигурно помоћи тако што ће обезбедити гориво. Превасходно, грађани морају да се сами организују да опет не дође до катастрофалних поплава“, рекао је градоначелник Томислав Илић.

Према речима председника Месне заједнице Сирча Младена Васиљевића, градоначелник је подржао иницијативу мештана и обећао помоћ у прочишћавању потока који су правили проблем и довели до поплава. Овом акцијом ће бити урађен огроман посао. Ископана земља из потока искоришћена је за прављење бедема, па је канал дубок и до 2,5 метра.

„Преко Сектора за ванредне ситуације настојимо да са локалним самоуправама предузмемо мере превентивног деловања на уређењу територије. Ово је одчличан пример самоорганизовања мештана једне месне заједнице која је, уз помоћ локалне самоуправе, урадила део онога што треба уредити“, каже начелник Штаба за ванредне ситуације Радоица Кочовић.

Уредивши корито реке која је плавивши околно обрадиво земљиште нанела велике штете, мештани су значајно смањили могућност да се понови исто као у мају.

.

 

10.Октобар 2014.
Посета представница друштва Коло српских сестара
Представнице хуманитарног друштва Коло српских сестара, које је прошле године прославило 110 година од оснивања, састале су се са представницима града Краљева – градоначелником Томиславом Илићем, његовим замеником Милуном Јовановићем и председником Скупштине Сретеном Јовановићем. Делегацију је предводила Мила Викторовић, председница Главног одбора Кола српских сестара, са седиштем у Београду.

Она је изразила задовољство и част што су примљене код представника града Краљева, са којима су, између осталог, разговарале како да успоставе што бољу сарадњу за добробит грађана Краљева. Сестре из Београда су посетиле и своје сестре у Краљеву. Њихова настојања су да са локалном самоуправом и одбором Кола у Краљеву заједничким делањем ураде нешто добро и лепо за читаво Краљево.

„Када је био земљотрес, ми смо биле овде и помогле унесрећенима. Сада је била поплава и ми ћемо и ту, преко одбора, помоћи. Задивљене смо брзином којом се притекло у помоћ пострадалима. У договору са сестрама из Краљева, видећемо где бисмо могле да помогнемо, у складу са скромним средствима којима располажемо“, рекла је  Мила Викторовић.

Градоначелник je захвалио Колу српских сестара из Београда и краљевачком одбору што су дошли у посету, истакавши досадашњу веома добру сарадњу. Захвалио је и на несебичној помоћи упућеној након земљотреса, као и после скорашњих поплава.

О обезбеђивању просторија за рад краљевачког одбора Кола српских сестара, што је било једно од питања разматраних на састанку, градоначелник сматра да ће се и за то наћи решење када Градска управа попише оно што је имовина града.
 
 

Чишћење бунара у Годачици                                                10.Октобар 2014.  

На територији града Краљева, у седам месних заједница погођених поплавама у мају ове године, у току је пројекат који спроводи међународна хуманитарна организација АДРА, а тиче се обнове система водоснабдевања у приградским и сеоским насељима у Краљеву, све у циљу помоћи у санацији последица поплава. Пројекат се спроводи у Годачици, Адранима, Милочају, Сирчи, Бапском Пољу, Грдици и Обрви. У пројекту учествује град Краљево, преко ЛЕАП-а као носиоца активности, ЈКП „Водовод“ и Завода за јавно здравље Краљево.

Помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић и представници учесника у пројекту, као и организације АДРА, обишли су Годачицу, где су очишћена три бунара. Јавно комунално предузеће „Водовод“ је технички задужено за реализацију пројекта.

            Према речима представника ЛЕАП-а, сеоски бунари и водоводи требало би да, према акционом плану, буду стављени под надлежност града и стручних служби. Резултати овог пројекта су пресек стања који је потребан у том акционом плану.

            ЗЗЈЗ узорковао је воду у Годачици. Према речима представника Завода, ова акција, осим мониторинга, имала је за резултат и јачање свести о водоснабдевању на сеоском подручју.

            Међународна хуманитарна организација АДРА, чије седиште је у Чешкој, обезбедила је средства за реализацију овог пројекта преко компаније „Атлас копко“. 

„Запослени у „Атлас копко“ из Чешке, Бугарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Босне, Аустрије донирали су око 19.000 евра и усмерили их на сличне пројекте у Србији и Босни и Херцеговини. Када је наша земља у питању, избор је пао на Краљево. Опредељеним средствима биће извршено узорковање, чишћење и хлорисање 15 бунара и каптажа у краљевачком региону“, каже Марија Шалинић, координатор организације АДРА.

Након бактериолошке и физичко-хемијске контроле бунара биће урађена и дезинфекција оних бунара за које се утврди да је потребно. Према речима стручних служби, садашње стање, односу на оно након поплава, боље је захваљујући активностима на црпљењу и чишћењу бунара који служе као изворишта за јавно водоснабдевање у селима. Квалитет воде је побољшан, али је потребна континуирана дезинфекција хлором и присуство резервног хлора у води како би све одговарало квалитету који је прописан правилником.

 

08.Октобар 2014.
Наставак програма ФАО

У Краљево је, као први део донације, стигло минерално ђубриво намењено домаћинствима чија су имања уништена у мајским поплавама. За сада ће 131 домаћинство добити минерално ђубриво, а ускоро ће за исто толико домаћинстава стићи и семенска пшеница. Донација је стигла као помоћ ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

Према речима помоћника градоначелника Краљева Вукосава Коњикушића, ово је једна у низу хуманитарних помоћи које ће стизати у наш град у оквиру пројекта који Европска унија спроводи са локалним самоуправама, а односи се на програм помоћи малим пољопривредним домаћинствима. Помоћ у минералном ђубриву и семенској пшеници за јесењу сетву добиће већина домаћинстава која су аплицирала за донацију. Како наводи Коњикушић, од укупног броја оних који су аплицирали за помоћ, 737 домаћинстава има исправну документацију и вероватно ће добити неку од три врсте помоћи.

Сви производи су произведени у Србији. Расподела донације иде уз координацију са председницима месних заједница и сваком домаћинству са списка намењено је 250 килограма минералног ђубрива и 200 килограма семенске пшенице.

Краљево је један од малобројних градова у Србији који је обезбедио и другу траншу помоћи код међународног програма за храну и пољопривреду ФАО. Ова помоћ део је ширег програма за опоравак српске привреде који финансира Европска унија, све ације се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја Владе Републике Србије и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије
06.Октобар 2014.
Поводом Краљевдана - делегације Зелене Горе у Краљеву

Поводом обележавања Дана града – Краљевдана, у наш град стигли су и гости из партнерског града Зелена Гора. У прву посету Краљеву градоначелник Зелене Горе Јануш Кубицки стигао је у пратњи своје заменице Виолете Харежлак и сарадника из Кабинета Филипа Черницког. На свечаном пријему код званичника града Краљева, градоначелници Зелене Горе и Краљева, Јануш Кубицки и Томислав Илић, потписали су Декларацију о обнови сарадње између партнерских градова Краљева и Зелене Горе, која треба да је „гарант толеранције, слободе и мира“. Овим документом потписници су одлучили „да обнове и прошире постулате“ из претходно потписаног документа из 2009. године, „да одржавају пријатељске односе и реализују заједничке пројекте“, да „приступе реализацији заједничких образовних програма, културних, привредних, који ће допринети утврђивању и проширењу пријатељства“, како се наводи у Декларацији.

Градоначелник Кубицки захвалио је на позиву да посети Краљево, не кријући одушевљење добродошлицом, али и жаљење што је тек сада наш гост.

„Краљево је диван град. До сада су ми сарадници причали како је дивно у Краљеву, а ја сада видим да је стварно тако. Желим да Зелена Гора и Краљево прошире сарадњу. Зелена Гора је много добила од Европске уније. Сматрам да Краљево може да искористи средства ЕУ. То је, између осталог, циљ нашег боравка у Краљеву“, рекао је Јануш Кубицки честитајући Дан града свим Краљевчанима.

Према његовим речима, успех Зелене Горе је, између осталог, и у тимском раду. Они се боре да буду први град, подупиру своја предузећа и, како каже, њихов задатак је да се њихов град бори за боље сутра.

            Градоначелник Краљева захвалио је пријатељима из Зелене Горе који су дошли да увеличају Дан Краљева. Према његовим речима, потписивање Декларације омогућава обнову сарадње и могућност коришћења претприступних фондова ЕУ.

„Сва њихова позитивна искуства треба да применимо овде. Пре свега мислим на инфраструктурне пројекте. Када би дошло до њиховог остваривања, онда би дошло и до привредне сарадње наших градова“, сматра градоначелник Краљева.

Гости из Зелене Горе присуствоваће и Свечаној седници Скупштине града Краљева која ће бити одржана 7. октобра.

 06.Октобар 2014.
Посета делегације из руског града Иванова

„Вама и свим житељима града Краљева честитам предиван празник – Дан Вашег града. Поколења Краљевчана подарила су своју храброст, умеће, љубав својој отаџбини и родном крају. Нека Вам ова плакета да снаге и жеље да оставите о себи добро сећање за будућа поколења. Од свег срца, из све душе, желим сваком житељу Краљева добро здравље, породичну срећу, славна дела и нове радне победе. Нека град расте и цвета. Уверен сам да је пред Вама славна будућност“, поручио је градоначелник Иванова Вјачеслав Михаилович Сверчков грађанима Краљева у честитки коју су представници града Иванова уручили градоначелнику Краљева на пријему у нашем граду.

Двочлану делегацију из руског града, која је боравила у нашем граду поводом обележавања Дана града – Краљевдана, чинили су чланови градске односно регионалне Думе Иванова, лекари Владимир Бељајев, председник Комитета за социјалну политику, и Игор Волков. Градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима приредио је пријем за госте из Русије.

            Везе српског и руског пријатељства сежу далеко у прошлост, а данас, само у Краљеву живе 82 руске породице, речено је на састанку. Представници партнерских градова разговарали су о конкретној сарадњи. Већ постоји идеја за сарадњу у области текстилне индустрије, која је веома развијена у Ивановској области, што подразумева долазак руских произвођача на српско тржиште.

            Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је гостима на доласку поводом великог празника града и честиткама градоначелника Иванова.

Он је изразио жељу да се сарадња, званично потписана пре три године, настави и развија, на задовољство и корист и Краљева и Иванова.

Гости су изразили захвалност на позиву и задовољство што су у Краљеву.

„Осећам да ће ова посета бити још један корак према зближавању наша два народа. Русија и Србија су вековима пријатељи и надам се да ће тако бити и убудуће. Желим да свим грађанима Краљева честитам њихов празник, да пожелим здравља и напретка и све најлепше и најбоље“, поручио је Владимир Бељајев, посланик у обласној скупштини и главни доктор у покрајинској болници.

 

 

 
Чешка Шумарска школа

 

Предвођени директором Шумарске школе Краљево Зораном Николићем, домаћином приликом посете Краљеву, представници Шумарске школе из чешког града Кривоклата састали су се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Делегацију Шумарске школе из Кривоклата чинили су директор Вратислав Долхош и његов заменик Мирослав Месечек.

Сарадња шумарских школа из Краљева и Кривоклата почела је пре две године на шумарској ученичкој олимпијади, на којој су наши ученици, у конкуренцији девет земаља, освојили треће место. Сарадња је крунисана заједничким пројектом, из области шумарства, ловства, у коме је наша школа партнер.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић пожелео је гостима топлу добродошлицу у наш град, у коме су се, стицајем околности, затекли у време обележавања Дана града и позвао их да буду гости, у име своје земље, на свечаности коју наш град организује тим поводом. Он је изразио наду да ће се сарадња краљевачке Шумарске школе и школе која се налази у националном ловишту председника Републике Чешке наставити, уз обострану размену искустава која ће примењивати у даљем раду.

Гости су са задовољством прихватили позив да присуствују Свечаној седници Скупштине града Краљева. Утисци из Краљева су веома позитивни и, како кажу, веома им је драго што ће моћи да одржавају контакт и убудуће са нашом школом. Како се следеће године у кривоклатској Шумарској школи одржава међународно такмичење, најавили су да ће упитити и званичан позив за учешће нашој Шумарској школи.

Уз поздраве и честитке свим Краљевчанима поводом празника града, гости су пожелели и да се сарадња двеју школа сваке године обогаћују новим садржајима.

 
 

03.Октобар 2014.
Програм обележавања дана града Краљева
02.Октобар 2014.
Седница Скупштине града Краљева

Данас је почела редовна седница Скупштине града Краљева.  Одборници Скупштине града Краљева су на почетку седници усвојили извештај са предходне седнице и прешли на усвајање дневног реда данашње сeднице. Одборници су усвојили следећа решења, закључке и одлуке....детаљније.

 
30.Септембар 2014.
Градоначелник са сарадницима обишао радове у граду

Градоначелник Краљева Томислав Илић са сарадницима обишао је данас неколико локација на којима градска јавна предузећа изводе радове да би се уверио како радови теку и да ли се поштују рокови. Он сматра да ће радови ускоро бити завршени и да ће се саобраћај у граду одвијати нормално, на задовољство грађана Краљева.  

Градоначелник и сарадници најпре су обишли радове у Хајдук Вељковој улици, где радници ЈЕП „Топлана“ Краљево раде на замени постојећих инсталација и топловода старог тридесет година новим савременим цевима.

„Дошао сам да видим због чега радови касне, који су проблеми, поготову кад су у питању магистрални топловоди с обзиром на то да грејна сезона почиње средином октобра. Иако су лоше временске прилике и велике падавине успориле радове, сматрам да ће брзо бити завршени и да ће грејна сезона почети на време“, рекао је градоначелник приликом обиласка радова.

„Лоше време и готово непрестана киша отежали су земљане радове. Ипак, до краја седмице биће завршена деоница између улица Цара Душана и Хероја Маричића, доћи ће до спајања са постојећим топловодом и од почетка следеће седмице, десет дана пре почетка грејне сезоне, биће и ова деоница потпуно спремна за пуњење топловода и почетак грејне сезоне“, изјавио је директор краљевачке „Топлане“ Драган Арсенијевић.

Топлана и Дирекција за планирање и изградњу уложиле су 12  милиона у извођење грађевинских и машинских радова, а комплетан материјал, цеви и остало, обезбеђен је преко KfW програма.

„Од наредне године биће спроведено програмско буџетирање. Сва јавна предузећа, пре него што се донесе буџет, треба да наведу које ће радове да изводе, шта је то предвиђено за наредну годину, како би се плански радило, а не да истовремено буду радови у више улица у граду“, објаснио је градоначелник.

Након обиласка радова у Улици Четврти краљевачки батаљон на Кеју, који би ускоро требало да буду завршени, градоначелник је обишао и радове на проширењу капацитета жичких бунара за водоснабдевање града у сушном периоду вредне око 400.000 евра.

.         

 

 

 
28.Септембар 2014.

 

 

Обележен 27. септембар

 

Дан добровољних ватрогасаца Србије и 81. година од оснивања Добровољног ватрогасног друштва Краљево обележени су, традиционално, 27. септембра полагањем венаца код спомен-плоче на згради старог ватрогасног дома у Улици Топлице Милана. У име града, венац је положио градоначелник Томислав Илић, са помоћницима Вукосавом Коњикушићем и Вукманом Ракочевићем.

Оркестар Добровољног ватрогасног друштва Краљево „27. септембар“ био је на челу колоне која је, од садашњег, улицама града, стигла до некадашњег ватрогасног дома.

На данашњи дан, пре 73 године, чланови оркестра Добровољног ватрогасног друштва наоружали су се и у свечаним униформама, свирајући, изашли из окупираног Краљева наочиглед немачких војника како би се прикључили партизанском одреду у борби против нациста.

Према речима Драгана Јајића, вишег ватрогасног официра, члана Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије, чија је база у Зрењанину, у Краљеву је централно обележен 27. септембар, „светли дан ватрогасне и патриотске историје“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић подсетио је на подвиг храбрих краљевачких ватрогасаца и указао на то да добровољна ватрогасна друштва морамо све више неговати јер сведоци смо промене климе и тога колико природа може да буде сурова. 

 

 

 


24.Септембар 2014.
Сaстанак са директорима основних и средњих школа

С обзиром на то да је нова школска година управо почела, градоначелник града Краљева Томислав Илић састао се данас са директорима основних и средњих школа са територије града Краљева како би се видело које проблеме имају школе и у чему локална самоуправа може да помогне. Састанку су присуствовали и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, помоћници градоначелника Вукман Ракочевић и Вукосав Коњикушић, члан Градског већа Миша Милосављевић, начелник Школске управе Краљева Жарко Милосављевић, начелник Одељења за друштвене делатности Градске управе града Краљева Биљана Ђуровић и шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић.

Директори су појединачно изложили своје проблеме, који су се углавном односили на прокишњавање кровова, неадекватне сале за физичко васпитање и нерешено водоснабдевање у сеоским школама. Овакву сарадњу сматрају корисном и добрим начином да се дође до решења проблема. Градоначелник је истакао досадашњу добру сарадњу са школама, али и са Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС.

Градоначелник је најавио да ће, поред обилазака локалних и републичких јавних предузећа на територији града Краљева и привредника, обићи и школе које се налазе на територији града.

„Углавном су зграде школа старе. Ми смо неке и санирали. Решаваћемо проблеме постепено, не можемо све одједном. Надам се да ћемо у наредном периоду успети да санирамо проблеме школа на сеоском подручју, нарочито издвојених одељења“, рекао је градоначелник.

Из буџета града, ове године, без ребаланса, издвојено је око 260.000.000 динара за основне школе, а око 130.000.000 динара за средње школе.  

Градоначелник Краљева Томислав Илић најавио је потписивање Протокола о сарадњи, заказано за то послеподне (24.09.2014), између града Краљева, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и „ЈУП Истраживање и развој“, којим потписници регулишу међусобне односе поводом имплементације Програма модернизације школа.

Овај програм се финансира делом из средстава зајма Европске инвестиционе банке, а делом учешћем Републике Србије односно локалних самоуправа на подручјима на којима се пројекти спроводе. Финансирају се пројекти изградње, рехабилитације или модернизације школских објеката основног и средњег образовања у Ребублици Србији.

Програм ће у Краљеву бити реализован кроз извођење радова на инвестиционом одржавању у Шумарској, Економско-трговинској, Пољопривредно-хемијској и ОШ „Димитрије Туцовић“ и извођење радова на доградњи крила ОШ „Браћа Вилотијевић“.
 
 
 

 

24.Септембар 2014.
Акција

На данашњем састанку са представницима синдиката основних и средњих школа и јавних установа и предузећа из Краљева заменик начелника Градске управе Јелена Бекчић Луковић упознала је присутне са хуманитарном акцијом „Оживи осмех“. Жеља је да се направи манифестација хуманитарног карактера какву је једино Београд успео да реализује. Ова идеја има једину поруку, а то је да се помогне угроженима у поплавама. За реализацију ове акције одређен је  12.10.2014. године. Средства прикупљена продајом беџева са слоганом акције намењена су за 12. најугроженијих породица. Манифестације ће бити одржана на Тргу Светог Саве (код музеја). Програм ће бити намењен деци и младима.

 
 

22.Септембар 2014.

 

 

Кампања „Буди уочљив“                                                                        21.09.2014.

 

 

У оквиру Европске недеље мобилности, која подстиче локалне самоуправе да промовишу, уведу и примене мере развоја одрживих начина транспорта, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спровео је кампању под називом „Буди уочљив“.

Циљ кампање је побољшање безбедности бициклиста у ноћним условима.

У недељу су, у организовану вожњу улицама града, бициклисти Краљева  кренули са Трга српских ратника.
 
 

 


Састанак са привредницима
                                                             19.09.2014.  

 

Градоначелник Томислав Илић састао се са привредницима града Краљева како би саслушао проблеме које имају и, у сарадњи са градским службама, покушао да помогне у њиховом решавању. Састанку су присуствовали и председник Скупштине Сретен Јовановић, помоћници градоначелника Новица Гаговић, Вукосав Коњикушић и Вукман Ракочевић, заменик начелника Градске управе града Краљева Јелена Бекчић-Луковић и шеф Кабинета Катарина Димитријевић.

Привредници су, како кажу, на првом оваквом састанку, градоначелнику изнели тренутно чињенично стање у граду и сматрају да би овакви састанци могли да допринесу успостављању боље сарадње.

Градоначелник сматра да је, заједничким снагама, неке проблеме на локалном нивоу могуће решити. То се односи на издавање дозвола, комуналних такси, пореза на имовину. На решавање проблема на нивоу Републике пробаће да се утиче заједничким снагама.

Привредници су као велики проблем истакли и то што у Краљеву ради велики број фирми из других градова, а домаћа предузећа немају посла. Истичу и да Краљеву недостаје слободна индустријска зона, какву имају многи градови у Србији, а која значајно олакшава пословање. Сматрају да су постојеће индустријске зоне у Краљеву мале и да их треба проширивати или формирати нове.

„Проширење индустријских зона је планирано, најпре индустријске зоне „Магнохром“, али и других, које ће бити комунално опремљене. Циљ је и да се Моравским коридором направи једна велика индустријска зона где би нашим привредницима, и другима који су заинтересовани да инвестирају у наш град, био обезбеђен простор“, каже градоначелник града Краљева, и додаје да ће се градски Савет за привреду убудуће састајати барем једном месечно.

Привредници очекују помоћ града и Националне службе за запошљавање приликом обуке и преквалификације радника за послове који су им потребни. Имају проблема са инфраструктуром, али, према речима градоначелника, решавање тих инфраструктурних проблема је у току.
 
 
 
 

 

  

 

 

18.Септембар 2014.
Посета амабасадора Чешке и Палестине

Приликом посете граду Краљеву, амбасадорка Републике Чешке Њена екселенција Ивана Хлавсова састала се са градоначелником Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Пријему код градоначелника присуствовао је и извршни директор националне канцеларије Адвентистичке развојне и хуманитарне организације „Адра“ Игор Митровић. Повод посете је успешан завршетак пројекта „Унапређење система подршке деци са интелектуалним инвалидитетом на територији града Краљева и свечано отварање сензорне собе у просторијама ШОСО „Иво Лола Рибар“, која је резултат заједничког рада организације „Адра“, града и школе. Донатор је била Амбасада Чешке Републике у Србији. 

„Разговарали смо, између осталог, и о тренутној ситуацији у Краљеву и региону, о могућностима економске сарадње. Ми ћемо са задовољством пренети привредницима и удружењима у Чешкој контакте и интересовање људи овог региона за економску сарадњу. Било је речи и о путу Србије ка ЕУ, што Чешка веома снажно подржава“, рекла је Њ. е. Ивана Хлавсова.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадорки на посети, уз жељу да ова прва посета буде само једна у низу, као и организацији „Адра“, која Краљеву већ помаже после мајских поплава.

Након састанка, амбасадорка је посетила ШОСО „Иво Лола Рибар“, где је свечано отворена сензорна соба, први терапијски простор у Краљеву који омогућава овакав третман. Деца са израженом недовољном стимулисаношћу у овој соби добијају адекватне стимулусе, након чега су спремна за учење и друге активности. Ону децу код које је изражена хиперсензитивност и претерана осетљивост на неке надражаје, адекватно обучени дефектолози у контролисаној ситуацији стимулишу на посебан начин како би тај ниво био смањен.

Сензорна соба се показала као значајно средство у развоју психомоторног система деце која имају ову врсту проблема, каже Игор Митровић, директор „Адра“ Србија, партнера у овом пројекту.

Собу ће моћи да користи 50 деце месечно којима је овакав вид третмана потребан.
 Доајен дипломатског кора, амбасадор Палестине Његова екселенција Мохамед Набхан, и конзул Талал Елзик састали су се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Једна од тема састанка била је и братимљење града Краљева и палестинског града Хеброна. Амбасадор је истакао сличност у судбини и менталитету палестинског и српског народа.
         „Ми смо у много чему слични, слично се осећамо и схватамо једни друге. То нас подстиче да сарађујемо, да нађемо додирне тачке. Данас смо ту, и опет ћемо доћи да видимо могућности сарадње у разним областима привреде. Ми смо заинтересовани за развијање сарадње у области туризма са Краљевом и околином, за улагање у разне облике привређивања, месну индустрију на пример. Желимо да ојачамо везе између палестинског и српског народа, успоставимо братимљење Краљева и Хеброна, које ће имати јако позитиван одјек на обе стране“, рекао је амбасадор Палестине.
         Град Хеброн налази се тридесетак километара од Јерусалима. Познат је по виновој лози, поврћу, грнчарским и стакларским радњама и старим базарима. У њему се налази Универзитет Хеброн и Палестински политехнички универзитет. Други је најсветији град за све три религије.

         „Надам се да ће на једној од наредних седница Скупштине предлог о братимљењу, који ми подржавамо, бити на дневном реду. Разговарали смо и о конкретним потезима шта би то и како могло да се уради на поспешивању развоја краљевачке привреде, али и туристичких потенцијала. Надам се да ћемо се ускоро врло брзо срести, и то у друштву палестинских и српских привредника, и почети конкретну сарадњу која би значила и упошљавање привреде града Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.
            
Како је објаснио амбасадор Палестине, они настоје да у Србију доведу инвеститоре из неких богатих арапских земаља које обилују нафтом, а палестински инвеститори су заинтересовани за улагање у области фармацеутске и прерађивачке индустрије. 

 

17.Септембар 2014.


Пробој Солунског фронта                                                            15.09.2014.

 

 

Парастосом и полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на централном краљевачком тргу обележен је Дан пробоја Солунског фронта. У име града, венац су положили градоначелник Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић и помоћник Вукосав Коњикушић, затим представници Војске и Полиције, Удружења учесника ратова од 1991. до 1999. године и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, које је, у сарадњи са градом и Српском православном црквом, било и организатор.
         „Ове године обележава се сто година од почетка Првог светског рата. Ми данас овде обележавамо почетак краја тог рата, 96 година од пробоја Солунског фронта. Српска војска је дала велики допринос, а и грађани Краљева дали су животе у ослобађању Србије. Надам се да ће се ова традиција сећања и обележавања данашњег дана пренети и на будуће генерације“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

           Према речима председника Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Милана Матијевића, Србија је дала велики број жратава
, око 1.200.000 становника.

       „Из Краљева, тадашњег Среза жичког, било је 5.800 бораца који су учествовали у пробоју Солунског фронта, прошли голготу. Ми, млађе генерације, не можемо то да заборавимо и због тога њима одајемо пошту. И наш народ одаје пошту свим жртвама Првог светског рата, па се тако на територији Краљева налази више од 57 споменика и спомен-обележја који подсећају на јунаке који су животе дали за ослобођење Србије“, каже Матијевић.
Пробој Солунског фронта почео је 14. септембра 1918. године, када су војници Прве шумадијске и Друге српске дивизије за кратко време поразили бугарску, асутроугарску и немачку војску. Краљево је ослобођено 22. октобра.
 

 

 

 

Пасуљада у Краљеву                                                            15.09.2014.

                  

 

           

15.09.2014 PASULJADA from zoran ljubojevic on Vimeo.

13.Септембар 2014.
Делегација Израела у посети Краљеву

Делегацију Министарства унутрашњих послова Израела која је боравила у Србији, приликом посете нашем граду, угостио је градоначелник Краљева Томислав Илић, са сарадницима. Пријему су присуствовали заменица министра унутрашњих послова Израела Фаина Киршенбаум са својим супругом, саветник за медије и политички саветник заменице министра.

„Посета Србији и Краљеву представља велико задовољство за нас. У име израелског народа, ми изражавамо велику захвалност грађанима и Влади Србије посебно за постојан и принципијелан став током војне операције израелских снага „Заштитна ивица“. Намера је да се током посете Србији позабавим и оним доменима који су у ингеренцији Министарства, међу којима је и муниципална сарадња и све оно што је везано за популационо-имиграциону политику“, изјавила је заменица министра унутрашњих послова Израела Фаина Киршенбаум. „С обзиром на то да Краљево има град побратим у Израелу, град Лод, ово је свакако прилика да заједнички сагледамо потенцијале даљег развоја и унапређења односа два града, имајући у виду да је у мојој пратњи и начелник Управе за популације и миграције“, поручила је заменица министра.

Делегацију Израела је пре доласка у Краљево примио и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, са којим је заменица министра разговарала о питањим билатералне, привредне и инвестиционе сарадње у области пољопривреде, туризма, науке и образовања.

Градоначелник је позвао госте из Израела да се не зауставе на првој посети, већ да поновним доласком допринесу да се сарадња братских градова поново успостави и прошири.

„Посета је прилика да сагледамо своје привредне односно туристичке потенцијале и да се сарадња између, најпре, Краљева и Лода, поново успостави и прошири. Надам се да ћемо се опет видети у Краљеву. Позив је отворен и за Вас и за Ваше зааменике“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Заменица министра унутрашњих послова Израела обећала је да ће помоћи у обнављању пријатељских веза Краљева и Лода, који су Повељу о братимљењу потписали још 1990. године.