Одштампај Пошаљи
Вести
19.Октобар 2014.Ватерполо савез Србије подржава пројекат затвореног базена
                  

                                                                                     17.10.2014


Подршку изградњи затвореног базена у граду Краљеву, на званичном састанку са представницима града Краљева, са замеником градоначелника Милуном Јовановићем и народним послаником Зораном Бојанићем на челу, дали су челни људи Ватерполо савеза Србије – председник Милорад Кривокапић, генерални секретар Немања Марјан и извршни директор Зоран Аврамовић. Састанку су присуствовали и директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево, помоћници градоначелника и чланови Градског већа града Краљева. Пријему у Градској управи претходила је презентација пројекта затвореног базена у Дирекцији.

„Ватерполо савез Србије даје максималну подршку пројекту. Овај регион, овај град, заслужују један такав објекат. Много врхунских спортиста рођено је у Краљеву. Овај регион нам је дао и олимпијске победнике у ватерполу и светске прваке. Изградња дуго чеканог затвореног базена у Краљеву мислим да је прави пројекат, да треба да ге подрже максимално Ватерполо савез Србије, Министарство омладине и спорта. Треба дати подршку да грађани Краљева имају објекат којим ће се дичити. Имамо пуно проблема са децом која не знају да пливају и немају обуку пливања. И локални ватерполо клуб током зиме одлази у друге градове, до 70-100 км удаљене, да би обављао спортске обавезе. Мислим да ће изградњом базена сви добити, а највише грађани Краљева“, рекао је Милорад Кривокапић.

Изградња затвореног базена веома је значајна за град, све његове грађане, за омладину, спорт, рекреацију, туризам.

„Изузетна је част и задовољство имати овако еминентне госте у посети, и то захваљујући народном посланику Бојанићу, који је успоставио конакт са њима, а од којих смо добили уверавања да ће нам помоћи у реализацији веома важног пројекта за град који смо намерни да изградимо у току наредне године. Наши такмичари постижу врхунске резултате и заслужују да имају где да тренирају и играју. Доказали смо као град да можемо да имамо тако велике инвестиције. Надам се да ћемо успети да и овај пројекат реализујемо“, каже заменик градоначелника Милун Јовановић.

Затворени базен би се налазио у наставку нове спортске хале у Рибници. Предрачунска вредност је око 750 милиона динара, а по предвиђању Дирекције, то би била око 20 одсто нижа цена.

„Пројектна документација ће ускоро бити завршена и кренуће се поступно у реализацију. Сигуран сам да ћемо испоштовати оно што будемо обећали, а сад обаћевамо да ћемо то урадити. Базен ће бити изграђен, пре свега због оне младе деце која годинама својим спортским резултатима у Краљеву себи обезбеде улазак у Квалитетну лигу Србије, а никада то не доживе. И због једног човека који је задужио овај град и ватерполо у Краљеву – господина Данета Лукића“, рекао је народни посланик Зоран Бојанић.

„Ватерполо савез Србије је ту да свим својим расположивим капацитетима помогне да се изградња затвореног базена у Краљеву оствари. Нарочито због бившег, покојног, председника - доктора Данета Лукића, који је много задужио и овај град и овај спорт“, сматра генерални секретар ВСС Немања Марјан.   
 

16.Октобар 2014.
ЕУ и ФАО обезбедили пшеницу за јесењу сетву поплављенима

У Краљеву је данас започета испорука пшенице и ђубрива за јесењу сетву пољопривредним газдинства оштећеним у поплавама у овом крају. Семе и ђубриво за јесењу сетву за 131 пољопривредно газдинство у Краљеву испоручила је Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО), која спроводи пројекат подршке пољопривредницима у оквиру програма помоћи Европске уније поплављаним подручјима у Србији.

Помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић захвалио је свима који су дошли да преузму донацију, изразивши наду да ће до краја сутрашњег дана подела бити завршена. Он је најавио и донацију концентрата, који ће бити дељен следеће недеље.

У оквиру овог дела програма помоћи Европске уније, биће донирано семе пшенице и минерално ђубриво за јесењу сетву, а помоћ ће добити више од 4.400 малих, породичних домаћинстава у 24 општине које су имале највеће губитке настале током пролећних поплава. Испорука пшенице и ђубрива за све 24 општине биће завршена наредне недеље, тако да ће домаћинства моћи да на време заврше јесењу сетву.

Свако домаћинство добија по 250 килограма пшенице и 300 килограма минералног ђубрива, који се купљени од домаћег произвођача по завршетку јавног тендера.

Ова помоћ представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансира Европска унија у износу од осам милиона евра. Све активности се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду  (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 

 

16.Октобар 2014.
Бесплатно мерење слуха за Краљевчане у аудио кући „Отомедика“

Град Краљево је, са аудиолошком кућом „Отомедика“ из Краљева, поводом обележавања октобра, месеца старих, и ове године организовао акцију намењену првенствено најстаријим суграђанима. Од 1. октобра грађани су могли бесплатно да провере слух и да добију бесплатне оторинолошке прегледе који укључују комплетан специјалистички преглед уха, грла, носа и снимак слуха. Представници ове аудио куће од 2010. године помажу својим суграђанима.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је на пажњи и помоћи у име својих суграђана – корисника услуга.

„И у време земљотреса ова ординација је организовала бесплатне прегледе и, тада, донирала извесну количину слушних апарата. Захваљујући свима у ординацији, наши суграђани су имали прилику да реше проблеме у вези са слухом. Ово је једна од акција коју град оганизује или подржава и надам се да ћемо цео месец искористити да изађемо у сусрет старим лицима“, рекао је заменик градоначелника Милун Јовановић.

О најчешћим узроцима слабљења слуха др Драган Плавшић, оториноларинголог, каже:

„Код старијих је то најчешће слаба циркулација. Годинама слаби све, па и слух, мада, неко чак и у позним годинама има очуван слух. Многи пацијенти беже од слушних апарата чак и када се сретну са проблемом социјалне комуникације - у друштву, на улици, у породици. Треба им времена да се навикну јер слух постепено слаби. Код оштећења науче да читају са усана, једног саговорника могу да прате, али се у гужви „губе““.  

 „До сада је дневно прегледано 25-30 пацијената, што указује на велики број људи са овим проблемом. Желели смо да изађемо у сусрет старијој популацији, али старосних ограничења за преглед није било. Циљ је био едукација становништва које има проблем са оштећеним слухом и решавање тог проблема, како би што више грађана било упућено у то да проблем слуха није никакав дефект, већ нешто са чим могу нормално да живе и нормално се понашају“, изјавила је Сања Жаревац, PR менаџер „Отомедике“.

Због великог интересовања наших суграђана, уместо до 17. октобра, акција ће трајати до краја месеца.
 
 

16.Октобар 2014.
Донација крагујевачке компаније „Алфа“ – Другачија прича о слуху

Компанија „Алфа“ из Крагујевца, у сарадњи са градом Краљевом и уз подршку компаније GN ReSound из Данске, чији је генерални увозник и заступник за Србију, донираће на територији Србије до 100 слушних апарата вредности до седам милиона динара за све који су претрпели штету у поплави, а чији је живот додатно отежан чињеницом да не могу да чују и да нормално комуницирају са околином.

            За град Краљево опредељено је између 20 и 50 апарата, чија вредност је око 400-500 евра по апарату, првенствено за грађане са поплављених подручја, али и за друге који имају проблема са слухом.

„Ова акција представља део другачије приче о слуху, део приче која треба да нам приближи проблем и малих и великих људи који се са њим боре сваког дана. Организатори и реализатори акције имају осећај за ове људе. Ми желимо да помогнемо у решавању проблема, да разумемо њихов проблем, јер данас се не говори много о томе. Ми желимо да им помогнемо да смање степен неразумевања и проблема у свакодневном животу, како у породици, тако и у свим сегментима јавног живота“, изјавила је докторка Гордана Стојковић, члан Градског већа града Краљева.

Грађани, нарочито они који имају предност, тј. са поплављених подручја, који имају оштећење слуха, који су имали или имају слушни апарат, могу да се пријаве за донацију у представништво компаније „Алфа“ на телефон број 312-721, од 9.00 до 14.00 часова, од 17. до 31. октобра. Ради одређивања степена оштећења слуха и оправданости добијања апарата, грађанима ће бесплатно бити прегледан слух и биће, по одређеним критеријумима, одређено ко коже да добије апарат. Потребно је да понесу медицинску документацију која указује на оштећење. 

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је компанији „Алфа“ што се након поплава укључила у акцију помоћи поплављеним подручјима, а све у циљу побољшања квалитета живота грађана Србије. Према његовим речима, треба охрабрити људе да не мисле да је то што носе слушни апарат хендикеп, већ да на тај начин помажу себи.
 

 

14.Октобар 2014.
ЦИП помаже у санацији клизишта

Генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић, са сарадницима, посетио је данас Краљево и састао се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Састанку су присуствовали и заменик градоначелника Милун Јовановић, директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић, начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић, помоћник градоначелника Вукман Ракочевић.

Тема састанка била је како санирати клизишта на територији града Краљева која су се појавила након недавних поплава. Осим о клизиштима, било је речи и о двема зградама у Југ Богдановој улици оштећеним у земљотресу, које немају пројектну документацију за санацију.

Градоначелник је захвалио директору ЦИП-а што је дошао на позив представника града Краљева.

„Представници ЦИП-а ће сагледати проблеме са клизиштима на територији града Краљева, којих има 25. Надам се да ћемо ускоро кренути у санацију клизишта, као и да ћемо, уз договор са директором Игњатовићем и његовим сарадницима, успети да и грађани у Југ Богдановој добију пројекте како бисмо и њихове зграде могли да санирамо“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Директор ЦИП-а је обећао да ће послати стручне екипе да изврше преглед тих зграда, али и клизишта.

 „Послаћу екипе да извршимо преглед клизишта, да видимо шта угрожава свако од њих. Битно је да се објекти сачувају, да се реше проблеми који угрожавају људе, зграде, путеве, инфраструктуру. Није свако клизиште опасно. Има их у шуми, на ливади, онa ће стати у неко доба, просушиће се када отопли. Не треба санирати сва клизишта, већ само она која угрожавају путеве, железницу или већи број стамбених објеката и чија санација је економски исплатива. Некада је исплативије преселити куће у стабилан равничарски део него санирати клизиште које је опасно“, истакао је Милутин Игњатовић.

 13.Октобар 2014.
Конференција за новинаре поводом обележавања 14. октобра

Поводом обележавања 14. октобра, Дана стрељања у Краљеву 1941. године, председник Скупштине града Краљева одржао је конференцију за новинаре. Конференцији су присуствовали и Миша Милосављевић, председник Одбора за обележавање 7. октобра – Дана града Краљева, 14. октобра – Дана стрељења у Краљеву 1941. године, и 29. новембра - Дана ослобођења Краљева од фашистичког окупатора, и Милош Милишић, члан Одбора и уредник листа „Завичај“, у издању Завичајног друштва Краљево.

На конференцији је представљен програм обележавања 14. октобра.

Обележавање почиње Комеморативном седницом Скупштине града, посвећеном трагичним догађајима октобра 1941. године у Краљеву, која је заказана за 10.00 часова у скупштинској сали. На њој ће се обратити председник Скупштине Сретен Јовановић и историчар Драгољуб Даниловић.

На Гробљу стрељаних, најпре ће се у 11.00 часова огласити сирене, биће положени венци, свештеници Епархије жичке служиће парастос, а обратиће се градоначелник града Краљева Томислав Илић. Након тога ће сценски ораторијум „Поуке и опоруке“, по документарним сведочењима о стрељању талаца 1941. у Краљеву, по избору Биљане Костантиновић и у режији Миодрага Динуловића, извести глумци Краљевачког позоришта. У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ ће, од 19.00 часова, мр Драгољуб Даниловић одржати предавање „Гробље стрељаних 1941 – поуке прошлости“.

Поводом најстрашнијег злочина који се догодио нашем граду, председник Скупштине обратио се грађанима подсећањем и апелом да дођу на Гробље стрељаних.

„Апелујем и на школе и просветне раднике да доведу децу да присуствују помену, јер ако не пренесемо сећања на млађе, онда наша мисија нема смисла. Сваки угоститељски објекат требало би да прилагоди свој однос према том дану и да се од 10.00 часова, када почиње Комеморативна седница, до 13.00 часова, када се програм на Гробљу стрељаних завршава, не чује никаква музика. Молио бих јавна предузећа и установе и сва правна лица да заставе ставе на пола копља. То је наша обавеза и наш однос према страдалима. Некада су грађани, без позива, када се огласи сирена, застајали на улици и чекали у миру и тишини да звук сирене престане. Молим да у то време нема ни спортских активности на оближњем стадиону“, упутио је апел председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и додао да је ово прва година да 14. октобар обележавамо без и једног преживелог лагерско стрељање будући да је и последњи сведок овог масакра Мирослав Аранђеловић недавно преминуо.       

Како је истакао Милош Милишић, од 14. октобра и Гробља стрељаних немамо значајнијег и трагичнијег ни датума ни места. Зато је потребно да покажемо поштовање према том датуму и месту. Према његовим речима, Гробље је ограђено једним делом, а завршен је и део радова на изградњи спомен-собе. Као уредник листа „Завичај“, који сваки октобарски број посвети оним данима када је на лагерском гробљу уморено више од 2.000 невиних, Милишић је представио овогодишње октобарско издање, које, између осталог, доноси и осврт на прошлогодишње обележавање, сведочење преживелог ватрогасца који је копао раке за стрељање, подсећање на седам деценија од савезничког бомбардовања и стогодишњицу Првог светског рата у коме је и Краљево пострадало, причу о споменику српским ратницима у Полумиру итд...

            Председник Одбора Миша Милосављевић још једном је истакао да са дужним поштовањем треба да се односимо према месту на коме је страдало толико невиних и да своје понашање прилагодимо дану и догађају који обележавамо.
 
 

11.Октобар 2014.

Обилазак радова на уређењу корита Сирчанске реке                  09.Октобар 2014.

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева Радоица Кочовић, са сарадницима, обишли су радове на уређењу корита Сирчанске реке. Мештани Сирче су се организовали и почели ове радове како би предупредили евентуално изливање реке и спречили да дође до поплава попут оних у мају ове године. Свако домаћинство је учествовало у прикупљању финансијских средстава како би прочистили и прокопали три канала - два по 500 метара и један око два километра.

Градоначелник Краљева је, приликом обиласка радова, изјавио да ће локална самоуправа помагати овакве акције.

„Апелујем на друге месне заједнице у којима су се десиле поплаве у мају да се угледају на мештане Сирче, који су се самоорганизовали да ово ураде. Они су имали и грађевинске машине, али и друге месне заједнице имају машине и треба да се самоорганизују, а локална самоуправа ће им сигурно помоћи тако што ће обезбедити гориво. Превасходно, грађани морају да се сами организују да опет не дође до катастрофалних поплава“, рекао је градоначелник Томислав Илић.

Према речима председника Месне заједнице Сирча Младена Васиљевића, градоначелник је подржао иницијативу мештана и обећао помоћ у прочишћавању потока који су правили проблем и довели до поплава. Овом акцијом ће бити урађен огроман посао. Ископана земља из потока искоришћена је за прављење бедема, па је канал дубок и до 2,5 метра.

„Преко Сектора за ванредне ситуације настојимо да са локалним самоуправама предузмемо мере превентивног деловања на уређењу територије. Ово је одчличан пример самоорганизовања мештана једне месне заједнице која је, уз помоћ локалне самоуправе, урадила део онога што треба уредити“, каже начелник Штаба за ванредне ситуације Радоица Кочовић.

Уредивши корито реке која је плавивши околно обрадиво земљиште нанела велике штете, мештани су значајно смањили могућност да се понови исто као у мају.

.

 

10.Октобар 2014.
Посета представница друштва Коло српских сестара
Представнице хуманитарног друштва Коло српских сестара, које је прошле године прославило 110 година од оснивања, састале су се са представницима града Краљева – градоначелником Томиславом Илићем, његовим замеником Милуном Јовановићем и председником Скупштине Сретеном Јовановићем. Делегацију је предводила Мила Викторовић, председница Главног одбора Кола српских сестара, са седиштем у Београду.

Она је изразила задовољство и част што су примљене код представника града Краљева, са којима су, између осталог, разговарале како да успоставе што бољу сарадњу за добробит грађана Краљева. Сестре из Београда су посетиле и своје сестре у Краљеву. Њихова настојања су да са локалном самоуправом и одбором Кола у Краљеву заједничким делањем ураде нешто добро и лепо за читаво Краљево.

„Када је био земљотрес, ми смо биле овде и помогле унесрећенима. Сада је била поплава и ми ћемо и ту, преко одбора, помоћи. Задивљене смо брзином којом се притекло у помоћ пострадалима. У договору са сестрама из Краљева, видећемо где бисмо могле да помогнемо, у складу са скромним средствима којима располажемо“, рекла је  Мила Викторовић.

Градоначелник je захвалио Колу српских сестара из Београда и краљевачком одбору што су дошли у посету, истакавши досадашњу веома добру сарадњу. Захвалио је и на несебичној помоћи упућеној након земљотреса, као и после скорашњих поплава.

О обезбеђивању просторија за рад краљевачког одбора Кола српских сестара, што је било једно од питања разматраних на састанку, градоначелник сматра да ће се и за то наћи решење када Градска управа попише оно што је имовина града.
 
 

Чишћење бунара у Годачици                                                10.Октобар 2014.  

На територији града Краљева, у седам месних заједница погођених поплавама у мају ове године, у току је пројекат који спроводи међународна хуманитарна организација АДРА, а тиче се обнове система водоснабдевања у приградским и сеоским насељима у Краљеву, све у циљу помоћи у санацији последица поплава. Пројекат се спроводи у Годачици, Адранима, Милочају, Сирчи, Бапском Пољу, Грдици и Обрви. У пројекту учествује град Краљево, преко ЛЕАП-а као носиоца активности, ЈКП „Водовод“ и Завода за јавно здравље Краљево.

Помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић и представници учесника у пројекту, као и организације АДРА, обишли су Годачицу, где су очишћена три бунара. Јавно комунално предузеће „Водовод“ је технички задужено за реализацију пројекта.

            Према речима представника ЛЕАП-а, сеоски бунари и водоводи требало би да, према акционом плану, буду стављени под надлежност града и стручних служби. Резултати овог пројекта су пресек стања који је потребан у том акционом плану.

            ЗЗЈЗ узорковао је воду у Годачици. Према речима представника Завода, ова акција, осим мониторинга, имала је за резултат и јачање свести о водоснабдевању на сеоском подручју.

            Међународна хуманитарна организација АДРА, чије седиште је у Чешкој, обезбедила је средства за реализацију овог пројекта преко компаније „Атлас копко“. 

„Запослени у „Атлас копко“ из Чешке, Бугарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Босне, Аустрије донирали су око 19.000 евра и усмерили их на сличне пројекте у Србији и Босни и Херцеговини. Када је наша земља у питању, избор је пао на Краљево. Опредељеним средствима биће извршено узорковање, чишћење и хлорисање 15 бунара и каптажа у краљевачком региону“, каже Марија Шалинић, координатор организације АДРА.

Након бактериолошке и физичко-хемијске контроле бунара биће урађена и дезинфекција оних бунара за које се утврди да је потребно. Према речима стручних служби, садашње стање, односу на оно након поплава, боље је захваљујући активностима на црпљењу и чишћењу бунара који служе као изворишта за јавно водоснабдевање у селима. Квалитет воде је побољшан, али је потребна континуирана дезинфекција хлором и присуство резервног хлора у води како би све одговарало квалитету који је прописан правилником.

 

08.Октобар 2014.
Наставак програма ФАО

У Краљево је, као први део донације, стигло минерално ђубриво намењено домаћинствима чија су имања уништена у мајским поплавама. За сада ће 131 домаћинство добити минерално ђубриво, а ускоро ће за исто толико домаћинстава стићи и семенска пшеница. Донација је стигла као помоћ ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

Према речима помоћника градоначелника Краљева Вукосава Коњикушића, ово је једна у низу хуманитарних помоћи које ће стизати у наш град у оквиру пројекта који Европска унија спроводи са локалним самоуправама, а односи се на програм помоћи малим пољопривредним домаћинствима. Помоћ у минералном ђубриву и семенској пшеници за јесењу сетву добиће већина домаћинстава која су аплицирала за донацију. Како наводи Коњикушић, од укупног броја оних који су аплицирали за помоћ, 737 домаћинстава има исправну документацију и вероватно ће добити неку од три врсте помоћи.

Сви производи су произведени у Србији. Расподела донације иде уз координацију са председницима месних заједница и сваком домаћинству са списка намењено је 250 килограма минералног ђубрива и 200 килограма семенске пшенице.

Краљево је један од малобројних градова у Србији који је обезбедио и другу траншу помоћи код међународног програма за храну и пољопривреду ФАО. Ова помоћ део је ширег програма за опоравак српске привреде који финансира Европска унија, све ације се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја Владе Републике Србије и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије
06.Октобар 2014.
Поводом Краљевдана - делегације Зелене Горе у Краљеву

Поводом обележавања Дана града – Краљевдана, у наш град стигли су и гости из партнерског града Зелена Гора. У прву посету Краљеву градоначелник Зелене Горе Јануш Кубицки стигао је у пратњи своје заменице Виолете Харежлак и сарадника из Кабинета Филипа Черницког. На свечаном пријему код званичника града Краљева, градоначелници Зелене Горе и Краљева, Јануш Кубицки и Томислав Илић, потписали су Декларацију о обнови сарадње између партнерских градова Краљева и Зелене Горе, која треба да је „гарант толеранције, слободе и мира“. Овим документом потписници су одлучили „да обнове и прошире постулате“ из претходно потписаног документа из 2009. године, „да одржавају пријатељске односе и реализују заједничке пројекте“, да „приступе реализацији заједничких образовних програма, културних, привредних, који ће допринети утврђивању и проширењу пријатељства“, како се наводи у Декларацији.

Градоначелник Кубицки захвалио је на позиву да посети Краљево, не кријући одушевљење добродошлицом, али и жаљење што је тек сада наш гост.

„Краљево је диван град. До сада су ми сарадници причали како је дивно у Краљеву, а ја сада видим да је стварно тако. Желим да Зелена Гора и Краљево прошире сарадњу. Зелена Гора је много добила од Европске уније. Сматрам да Краљево може да искористи средства ЕУ. То је, између осталог, циљ нашег боравка у Краљеву“, рекао је Јануш Кубицки честитајући Дан града свим Краљевчанима.

Према његовим речима, успех Зелене Горе је, између осталог, и у тимском раду. Они се боре да буду први град, подупиру своја предузећа и, како каже, њихов задатак је да се њихов град бори за боље сутра.

            Градоначелник Краљева захвалио је пријатељима из Зелене Горе који су дошли да увеличају Дан Краљева. Према његовим речима, потписивање Декларације омогућава обнову сарадње и могућност коришћења претприступних фондова ЕУ.

„Сва њихова позитивна искуства треба да применимо овде. Пре свега мислим на инфраструктурне пројекте. Када би дошло до њиховог остваривања, онда би дошло и до привредне сарадње наших градова“, сматра градоначелник Краљева.

Гости из Зелене Горе присуствоваће и Свечаној седници Скупштине града Краљева која ће бити одржана 7. октобра.

 06.Октобар 2014.
Посета делегације из руског града Иванова

„Вама и свим житељима града Краљева честитам предиван празник – Дан Вашег града. Поколења Краљевчана подарила су своју храброст, умеће, љубав својој отаџбини и родном крају. Нека Вам ова плакета да снаге и жеље да оставите о себи добро сећање за будућа поколења. Од свег срца, из све душе, желим сваком житељу Краљева добро здравље, породичну срећу, славна дела и нове радне победе. Нека град расте и цвета. Уверен сам да је пред Вама славна будућност“, поручио је градоначелник Иванова Вјачеслав Михаилович Сверчков грађанима Краљева у честитки коју су представници града Иванова уручили градоначелнику Краљева на пријему у нашем граду.

Двочлану делегацију из руског града, која је боравила у нашем граду поводом обележавања Дана града – Краљевдана, чинили су чланови градске односно регионалне Думе Иванова, лекари Владимир Бељајев, председник Комитета за социјалну политику, и Игор Волков. Градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима приредио је пријем за госте из Русије.

            Везе српског и руског пријатељства сежу далеко у прошлост, а данас, само у Краљеву живе 82 руске породице, речено је на састанку. Представници партнерских градова разговарали су о конкретној сарадњи. Већ постоји идеја за сарадњу у области текстилне индустрије, која је веома развијена у Ивановској области, што подразумева долазак руских произвођача на српско тржиште.

            Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је гостима на доласку поводом великог празника града и честиткама градоначелника Иванова.

Он је изразио жељу да се сарадња, званично потписана пре три године, настави и развија, на задовољство и корист и Краљева и Иванова.

Гости су изразили захвалност на позиву и задовољство што су у Краљеву.

„Осећам да ће ова посета бити још један корак према зближавању наша два народа. Русија и Србија су вековима пријатељи и надам се да ће тако бити и убудуће. Желим да свим грађанима Краљева честитам њихов празник, да пожелим здравља и напретка и све најлепше и најбоље“, поручио је Владимир Бељајев, посланик у обласној скупштини и главни доктор у покрајинској болници.

 

 

 
Чешка Шумарска школа

 

Предвођени директором Шумарске школе Краљево Зораном Николићем, домаћином приликом посете Краљеву, представници Шумарске школе из чешког града Кривоклата састали су се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Делегацију Шумарске школе из Кривоклата чинили су директор Вратислав Долхош и његов заменик Мирослав Месечек.

Сарадња шумарских школа из Краљева и Кривоклата почела је пре две године на шумарској ученичкој олимпијади, на којој су наши ученици, у конкуренцији девет земаља, освојили треће место. Сарадња је крунисана заједничким пројектом, из области шумарства, ловства, у коме је наша школа партнер.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић пожелео је гостима топлу добродошлицу у наш град, у коме су се, стицајем околности, затекли у време обележавања Дана града и позвао их да буду гости, у име своје земље, на свечаности коју наш град организује тим поводом. Он је изразио наду да ће се сарадња краљевачке Шумарске школе и школе која се налази у националном ловишту председника Републике Чешке наставити, уз обострану размену искустава која ће примењивати у даљем раду.

Гости су са задовољством прихватили позив да присуствују Свечаној седници Скупштине града Краљева. Утисци из Краљева су веома позитивни и, како кажу, веома им је драго што ће моћи да одржавају контакт и убудуће са нашом школом. Како се следеће године у кривоклатској Шумарској школи одржава међународно такмичење, најавили су да ће упитити и званичан позив за учешће нашој Шумарској школи.

Уз поздраве и честитке свим Краљевчанима поводом празника града, гости су пожелели и да се сарадња двеју школа сваке године обогаћују новим садржајима.

 
 

03.Октобар 2014.
Програм обележавања дана града Краљева
02.Октобар 2014.
Седница Скупштине града Краљева

Данас је почела редовна седница Скупштине града Краљева.  Одборници Скупштине града Краљева су на почетку седници усвојили извештај са предходне седнице и прешли на усвајање дневног реда данашње сeднице. Одборници су усвојили следећа решења, закључке и одлуке....детаљније.

 
30.Септембар 2014.
Градоначелник са сарадницима обишао радове у граду

Градоначелник Краљева Томислав Илић са сарадницима обишао је данас неколико локација на којима градска јавна предузећа изводе радове да би се уверио како радови теку и да ли се поштују рокови. Он сматра да ће радови ускоро бити завршени и да ће се саобраћај у граду одвијати нормално, на задовољство грађана Краљева.  

Градоначелник и сарадници најпре су обишли радове у Хајдук Вељковој улици, где радници ЈЕП „Топлана“ Краљево раде на замени постојећих инсталација и топловода старог тридесет година новим савременим цевима.

„Дошао сам да видим због чега радови касне, који су проблеми, поготову кад су у питању магистрални топловоди с обзиром на то да грејна сезона почиње средином октобра. Иако су лоше временске прилике и велике падавине успориле радове, сматрам да ће брзо бити завршени и да ће грејна сезона почети на време“, рекао је градоначелник приликом обиласка радова.

„Лоше време и готово непрестана киша отежали су земљане радове. Ипак, до краја седмице биће завршена деоница између улица Цара Душана и Хероја Маричића, доћи ће до спајања са постојећим топловодом и од почетка следеће седмице, десет дана пре почетка грејне сезоне, биће и ова деоница потпуно спремна за пуњење топловода и почетак грејне сезоне“, изјавио је директор краљевачке „Топлане“ Драган Арсенијевић.

Топлана и Дирекција за планирање и изградњу уложиле су 12  милиона у извођење грађевинских и машинских радова, а комплетан материјал, цеви и остало, обезбеђен је преко KfW програма.

„Од наредне године биће спроведено програмско буџетирање. Сва јавна предузећа, пре него што се донесе буџет, треба да наведу које ће радове да изводе, шта је то предвиђено за наредну годину, како би се плански радило, а не да истовремено буду радови у више улица у граду“, објаснио је градоначелник.

Након обиласка радова у Улици Четврти краљевачки батаљон на Кеју, који би ускоро требало да буду завршени, градоначелник је обишао и радове на проширењу капацитета жичких бунара за водоснабдевање града у сушном периоду вредне око 400.000 евра.

.         

 

 

 
28.Септембар 2014.

 

 

Обележен 27. септембар

 

Дан добровољних ватрогасаца Србије и 81. година од оснивања Добровољног ватрогасног друштва Краљево обележени су, традиционално, 27. септембра полагањем венаца код спомен-плоче на згради старог ватрогасног дома у Улици Топлице Милана. У име града, венац је положио градоначелник Томислав Илић, са помоћницима Вукосавом Коњикушићем и Вукманом Ракочевићем.

Оркестар Добровољног ватрогасног друштва Краљево „27. септембар“ био је на челу колоне која је, од садашњег, улицама града, стигла до некадашњег ватрогасног дома.

На данашњи дан, пре 73 године, чланови оркестра Добровољног ватрогасног друштва наоружали су се и у свечаним униформама, свирајући, изашли из окупираног Краљева наочиглед немачких војника како би се прикључили партизанском одреду у борби против нациста.

Према речима Драгана Јајића, вишег ватрогасног официра, члана Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије, чија је база у Зрењанину, у Краљеву је централно обележен 27. септембар, „светли дан ватрогасне и патриотске историје“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић подсетио је на подвиг храбрих краљевачких ватрогасаца и указао на то да добровољна ватрогасна друштва морамо све више неговати јер сведоци смо промене климе и тога колико природа може да буде сурова. 

 

 

 


24.Септембар 2014.
Сaстанак са директорима основних и средњих школа

С обзиром на то да је нова школска година управо почела, градоначелник града Краљева Томислав Илић састао се данас са директорима основних и средњих школа са територије града Краљева како би се видело које проблеме имају школе и у чему локална самоуправа може да помогне. Састанку су присуствовали и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, помоћници градоначелника Вукман Ракочевић и Вукосав Коњикушић, члан Градског већа Миша Милосављевић, начелник Школске управе Краљева Жарко Милосављевић, начелник Одељења за друштвене делатности Градске управе града Краљева Биљана Ђуровић и шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић.

Директори су појединачно изложили своје проблеме, који су се углавном односили на прокишњавање кровова, неадекватне сале за физичко васпитање и нерешено водоснабдевање у сеоским школама. Овакву сарадњу сматрају корисном и добрим начином да се дође до решења проблема. Градоначелник је истакао досадашњу добру сарадњу са школама, али и са Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС.

Градоначелник је најавио да ће, поред обилазака локалних и републичких јавних предузећа на територији града Краљева и привредника, обићи и школе које се налазе на територији града.

„Углавном су зграде школа старе. Ми смо неке и санирали. Решаваћемо проблеме постепено, не можемо све одједном. Надам се да ћемо у наредном периоду успети да санирамо проблеме школа на сеоском подручју, нарочито издвојених одељења“, рекао је градоначелник.

Из буџета града, ове године, без ребаланса, издвојено је око 260.000.000 динара за основне школе, а око 130.000.000 динара за средње школе.  

Градоначелник Краљева Томислав Илић најавио је потписивање Протокола о сарадњи, заказано за то послеподне (24.09.2014), између града Краљева, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и „ЈУП Истраживање и развој“, којим потписници регулишу међусобне односе поводом имплементације Програма модернизације школа.

Овај програм се финансира делом из средстава зајма Европске инвестиционе банке, а делом учешћем Републике Србије односно локалних самоуправа на подручјима на којима се пројекти спроводе. Финансирају се пројекти изградње, рехабилитације или модернизације школских објеката основног и средњег образовања у Ребублици Србији.

Програм ће у Краљеву бити реализован кроз извођење радова на инвестиционом одржавању у Шумарској, Економско-трговинској, Пољопривредно-хемијској и ОШ „Димитрије Туцовић“ и извођење радова на доградњи крила ОШ „Браћа Вилотијевић“.
 
 
 

 

24.Септембар 2014.
Акција

На данашњем састанку са представницима синдиката основних и средњих школа и јавних установа и предузећа из Краљева заменик начелника Градске управе Јелена Бекчић Луковић упознала је присутне са хуманитарном акцијом „Оживи осмех“. Жеља је да се направи манифестација хуманитарног карактера какву је једино Београд успео да реализује. Ова идеја има једину поруку, а то је да се помогне угроженима у поплавама. За реализацију ове акције одређен је  12.10.2014. године. Средства прикупљена продајом беџева са слоганом акције намењена су за 12. најугроженијих породица. Манифестације ће бити одржана на Тргу Светог Саве (код музеја). Програм ће бити намењен деци и младима.

 
 

22.Септембар 2014.

 

 

Кампања „Буди уочљив“                                                                        21.09.2014.

 

 

У оквиру Европске недеље мобилности, која подстиче локалне самоуправе да промовишу, уведу и примене мере развоја одрживих начина транспорта, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева спровео је кампању под називом „Буди уочљив“.

Циљ кампање је побољшање безбедности бициклиста у ноћним условима.

У недељу су, у организовану вожњу улицама града, бициклисти Краљева  кренули са Трга српских ратника.
 
 

 


Састанак са привредницима
                                                             19.09.2014.  

 

Градоначелник Томислав Илић састао се са привредницима града Краљева како би саслушао проблеме које имају и, у сарадњи са градским службама, покушао да помогне у њиховом решавању. Састанку су присуствовали и председник Скупштине Сретен Јовановић, помоћници градоначелника Новица Гаговић, Вукосав Коњикушић и Вукман Ракочевић, заменик начелника Градске управе града Краљева Јелена Бекчић-Луковић и шеф Кабинета Катарина Димитријевић.

Привредници су, како кажу, на првом оваквом састанку, градоначелнику изнели тренутно чињенично стање у граду и сматрају да би овакви састанци могли да допринесу успостављању боље сарадње.

Градоначелник сматра да је, заједничким снагама, неке проблеме на локалном нивоу могуће решити. То се односи на издавање дозвола, комуналних такси, пореза на имовину. На решавање проблема на нивоу Републике пробаће да се утиче заједничким снагама.

Привредници су као велики проблем истакли и то што у Краљеву ради велики број фирми из других градова, а домаћа предузећа немају посла. Истичу и да Краљеву недостаје слободна индустријска зона, какву имају многи градови у Србији, а која значајно олакшава пословање. Сматрају да су постојеће индустријске зоне у Краљеву мале и да их треба проширивати или формирати нове.

„Проширење индустријских зона је планирано, најпре индустријске зоне „Магнохром“, али и других, које ће бити комунално опремљене. Циљ је и да се Моравским коридором направи једна велика индустријска зона где би нашим привредницима, и другима који су заинтересовани да инвестирају у наш град, био обезбеђен простор“, каже градоначелник града Краљева, и додаје да ће се градски Савет за привреду убудуће састајати барем једном месечно.

Привредници очекују помоћ града и Националне службе за запошљавање приликом обуке и преквалификације радника за послове који су им потребни. Имају проблема са инфраструктуром, али, према речима градоначелника, решавање тих инфраструктурних проблема је у току.
 
 
 
 

 

  

 

 

18.Септембар 2014.
Посета амабасадора Чешке и Палестине

Приликом посете граду Краљеву, амбасадорка Републике Чешке Њена екселенција Ивана Хлавсова састала се са градоначелником Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Пријему код градоначелника присуствовао је и извршни директор националне канцеларије Адвентистичке развојне и хуманитарне организације „Адра“ Игор Митровић. Повод посете је успешан завршетак пројекта „Унапређење система подршке деци са интелектуалним инвалидитетом на територији града Краљева и свечано отварање сензорне собе у просторијама ШОСО „Иво Лола Рибар“, која је резултат заједничког рада организације „Адра“, града и школе. Донатор је била Амбасада Чешке Републике у Србији. 

„Разговарали смо, између осталог, и о тренутној ситуацији у Краљеву и региону, о могућностима економске сарадње. Ми ћемо са задовољством пренети привредницима и удружењима у Чешкој контакте и интересовање људи овог региона за економску сарадњу. Било је речи и о путу Србије ка ЕУ, што Чешка веома снажно подржава“, рекла је Њ. е. Ивана Хлавсова.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадорки на посети, уз жељу да ова прва посета буде само једна у низу, као и организацији „Адра“, која Краљеву већ помаже после мајских поплава.

Након састанка, амбасадорка је посетила ШОСО „Иво Лола Рибар“, где је свечано отворена сензорна соба, први терапијски простор у Краљеву који омогућава овакав третман. Деца са израженом недовољном стимулисаношћу у овој соби добијају адекватне стимулусе, након чега су спремна за учење и друге активности. Ону децу код које је изражена хиперсензитивност и претерана осетљивост на неке надражаје, адекватно обучени дефектолози у контролисаној ситуацији стимулишу на посебан начин како би тај ниво био смањен.

Сензорна соба се показала као значајно средство у развоју психомоторног система деце која имају ову врсту проблема, каже Игор Митровић, директор „Адра“ Србија, партнера у овом пројекту.

Собу ће моћи да користи 50 деце месечно којима је овакав вид третмана потребан.
 Доајен дипломатског кора, амбасадор Палестине Његова екселенција Мохамед Набхан, и конзул Талал Елзик састали су се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Једна од тема састанка била је и братимљење града Краљева и палестинског града Хеброна. Амбасадор је истакао сличност у судбини и менталитету палестинског и српског народа.
         „Ми смо у много чему слични, слично се осећамо и схватамо једни друге. То нас подстиче да сарађујемо, да нађемо додирне тачке. Данас смо ту, и опет ћемо доћи да видимо могућности сарадње у разним областима привреде. Ми смо заинтересовани за развијање сарадње у области туризма са Краљевом и околином, за улагање у разне облике привређивања, месну индустрију на пример. Желимо да ојачамо везе између палестинског и српског народа, успоставимо братимљење Краљева и Хеброна, које ће имати јако позитиван одјек на обе стране“, рекао је амбасадор Палестине.
         Град Хеброн налази се тридесетак километара од Јерусалима. Познат је по виновој лози, поврћу, грнчарским и стакларским радњама и старим базарима. У њему се налази Универзитет Хеброн и Палестински политехнички универзитет. Други је најсветији град за све три религије.

         „Надам се да ће на једној од наредних седница Скупштине предлог о братимљењу, који ми подржавамо, бити на дневном реду. Разговарали смо и о конкретним потезима шта би то и како могло да се уради на поспешивању развоја краљевачке привреде, али и туристичких потенцијала. Надам се да ћемо се ускоро врло брзо срести, и то у друштву палестинских и српских привредника, и почети конкретну сарадњу која би значила и упошљавање привреде града Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.
            
Како је објаснио амбасадор Палестине, они настоје да у Србију доведу инвеститоре из неких богатих арапских земаља које обилују нафтом, а палестински инвеститори су заинтересовани за улагање у области фармацеутске и прерађивачке индустрије. 

 

17.Септембар 2014.


Пробој Солунског фронта                                                            15.09.2014.

 

 

Парастосом и полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на централном краљевачком тргу обележен је Дан пробоја Солунског фронта. У име града, венац су положили градоначелник Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић и помоћник Вукосав Коњикушић, затим представници Војске и Полиције, Удружења учесника ратова од 1991. до 1999. године и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, које је, у сарадњи са градом и Српском православном црквом, било и организатор.
         „Ове године обележава се сто година од почетка Првог светског рата. Ми данас овде обележавамо почетак краја тог рата, 96 година од пробоја Солунског фронта. Српска војска је дала велики допринос, а и грађани Краљева дали су животе у ослобађању Србије. Надам се да ће се ова традиција сећања и обележавања данашњег дана пренети и на будуће генерације“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

           Према речима председника Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Милана Матијевића, Србија је дала велики број жратава
, око 1.200.000 становника.

       „Из Краљева, тадашњег Среза жичког, било је 5.800 бораца који су учествовали у пробоју Солунског фронта, прошли голготу. Ми, млађе генерације, не можемо то да заборавимо и због тога њима одајемо пошту. И наш народ одаје пошту свим жртвама Првог светског рата, па се тако на територији Краљева налази више од 57 споменика и спомен-обележја који подсећају на јунаке који су животе дали за ослобођење Србије“, каже Матијевић.
Пробој Солунског фронта почео је 14. септембра 1918. године, када су војници Прве шумадијске и Друге српске дивизије за кратко време поразили бугарску, асутроугарску и немачку војску. Краљево је ослобођено 22. октобра.
 

 

 

 

Пасуљада у Краљеву                                                            15.09.2014.

                  

 

           

15.09.2014 PASULJADA from zoran ljubojevic on Vimeo.

13.Септембар 2014.
Делегација Израела у посети Краљеву

Делегацију Министарства унутрашњих послова Израела која је боравила у Србији, приликом посете нашем граду, угостио је градоначелник Краљева Томислав Илић, са сарадницима. Пријему су присуствовали заменица министра унутрашњих послова Израела Фаина Киршенбаум са својим супругом, саветник за медије и политички саветник заменице министра.

„Посета Србији и Краљеву представља велико задовољство за нас. У име израелског народа, ми изражавамо велику захвалност грађанима и Влади Србије посебно за постојан и принципијелан став током војне операције израелских снага „Заштитна ивица“. Намера је да се током посете Србији позабавим и оним доменима који су у ингеренцији Министарства, међу којима је и муниципална сарадња и све оно што је везано за популационо-имиграциону политику“, изјавила је заменица министра унутрашњих послова Израела Фаина Киршенбаум. „С обзиром на то да Краљево има град побратим у Израелу, град Лод, ово је свакако прилика да заједнички сагледамо потенцијале даљег развоја и унапређења односа два града, имајући у виду да је у мојој пратњи и начелник Управе за популације и миграције“, поручила је заменица министра.

Делегацију Израела је пре доласка у Краљево примио и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, са којим је заменица министра разговарала о питањим билатералне, привредне и инвестиционе сарадње у области пољопривреде, туризма, науке и образовања.

Градоначелник је позвао госте из Израела да се не зауставе на првој посети, већ да поновним доласком допринесу да се сарадња братских градова поново успостави и прошири.

„Посета је прилика да сагледамо своје привредне односно туристичке потенцијале и да се сарадња између, најпре, Краљева и Лода, поново успостави и прошири. Надам се да ћемо се опет видети у Краљеву. Позив је отворен и за Вас и за Ваше зааменике“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Заменица министра унутрашњих послова Израела обећала је да ће помоћи у обнављању пријатељских веза Краљева и Лода, који су Повељу о братимљењу потписали још 1990. године.
 
 

 


Првенство централне Србије у шаху                          13.Септембар 2014.

 

 

 

Град Краљево домаћин је Првенства централне Србије у шаху, које је почело 13. и траје до 21. септембра, а биће одржано у хотелу „Турист“. Турнир је, у свечаној сали Градске управе града Краљева, отворио градоначелник града Краљева Томислав Илић, који је свим учесницима пожелео добру игру, а гостима са стране пријатан боравак у нашем граду.

Према речима директора турнира Срђана Спасојевића, шах у централној Србији најјачи је у земљи. Ово првенство прилика је за краљевачки Шаховски клуб Слога да се врати у Прву лигу. Како је изјавио градоначелник, Краљево ће помоћи Шаховском клубу Слога, а жеља свих Краљевчана је да се избори за повратак у Прву лигу.
 
 

 

 

12.Септембар 2014.
Седишта за бебе

Савет за безбедност саобраћаја на територији града Краљева, први у Србији, почео је акцију поделе седишта за аутомобиле за новорођене Краљевчане. За набавку првих 200 седишта, из Фонда за безбедност саобраћаја, обезбеђено је милион динара. Циљ ове акције је да деца од прве вожње користе седишта, као и да се свест и деце и родитеља о важности превоза у седиштима и безбедности саобраћаја подигне на виши ниво. Све је то у складу са новим Законом о саобраћају који, између осталог, предвиђа да је за децу до три године обавезно седиште, или корпа за превоз, како се не би повредило.

Родитељи новорођених беба пријатно су изненађени поклоном.

Према речима председника ужег састава Савета Ненада Марковића, члана Градског већа града Краљева задуженог за област саобраћаја, донета је одлука да свако дете које буде уписано у матичну књигу рођених добије седиште.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, акција ће ускоро бити настављена, а и наредне године Савет ће делити седишта својим најмлађим суграђанима.

Седишта су набављена по цени од 3.900 динара и испуњавају све стандарде који су прописани.
 
 
 

11.Септембар 2014.
Пријем глумаца

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са својим сарадницима, примио је данас режисера и глумца Радослава Миленковића и глумца Милоша Самолова, у пратњи директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића. Они тренутно у нашем позоришту припремају представу „Кокошка“, по тексту руског писца Николаја Кољаде.

Самолов је захвалио на гостопримству граду и Позоришту, али и колеги Миленковићу који га је позвао да игра у овој представи коју режира.

„У Краљеву се осећамо као код куће. У неким тренуцима чак и боље“, изјавио је Милош Самолов.

Градоначелник је глумцима пожелео добродошлицу у наш град и добру и успешну сарадњу са Краљевачким позориштем, као и да се више виђамо.

Режисер Радослав-Рале Миленковић истиче да ће представа „Кокошка“, чија се премијера очекује до средине октобра, бити забавна и важна за краљевачку публику.

„Овај комад је прича о томе како је у животу истина само кад је све заједно – и банално, и тривијално, и узвишено, и рутинско, и патња, и радост, све то заједно је заправо нешто што је живот. А живот је ремек-дело. Живот је савршен, и ми тако несавршени, трагајући по том ремек-делу, учимо нешто о себи, о свету, и покушавамо да будемо бољи“, каже Миленковић.

Он се, како каже, трећи пут налази у кабинету једног градоначелника. За њега је то гест који показује да је Краљево град који подржава и негује своје позориште.

Радослав Миленковић је дипломирани глумац и позоришни и радио режисер. Одиграо је бројне позоришне улоге, глумио у ТВ драмама и домаћим филмовима, режирао позоришне представе и ван граница Србије.

Милош Самолов је већ десет година запослен у београдском позоришту „Душко Радовић“. Публици је познат по улози Радмила у филму „Парада“. 

 


 

Почела подела помоћи од ФАО                                                                     09.Септембар 2014.

 

У оквиру програма подршке ЕУ за поплављена подручја у Србији, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО, у партнерству са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, кроз средства обезбеђена из Централних фондова УН за ванредне ситуације и ФАО интерна средства, помаже нашим суграђанима који су претрпели штету у мајским поплавама.

Тако је данас, у магацину „Аутотранспорта“, почела испорука помоћи пољопривредницима у виду сточне хране за краве музаре, по 320 килограма за 87 породица.

Донатор је у првом кругу сам одабрао месне заједнице за кориснике ове помоћи, и то 14 села.Такође, сам је одабрао произвођача сточне хране „Геби“.

Ускоро се очекује и други круг помоћи.

„За сада имамо одличну сарадњу са ФАО, када је прва расподела помоћи за 87 породица у питању. Надам се да ћемо и у другом кругу добити помоћ од ФАО. И са председницима месних заједница са којима смо били у контакту приликом одабира најугроженијих породица имали смо добру сарадњу“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.
 
 


 

Почела подела из донације Фондације „Драгица Николић“ 

                                                                                                                                                09.Септембар 2014.

Подела грађевинског материјала који је у поплавама угроженом становништву Краљева донирала Фондација „Драгица Николић“ почела је 9. септембра. Расподела помоћи организована је по азбучном реду на основу спискова које су усагласили председници месних заједница и Градска управа града Краљева. Грађевински материјал, допреман у магацин „Аутотранспорта“, данас је добило првих 20 породица из насеља Адрани.

„На основу комисијски утврђене штете, помоћ се дели по спецификацији, што је, отприлике, исто за све породице“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Председник Окружног одбора СНС Небојша Симовић, након посете председнице Фондације „Драгица Николић“ и изјаве да ће подела помоћи започети овог уторка, заузео се за то да помоћ управо данас и почне.

Грађани су данас добили цемент, глет масу, лепак и мрежицу, боје, зидне и подне плочице, унутрашња и спољашња врата. Ова помоћ им значи да санирају штету како би се што пре вратили нормалном животу. Како кажу, неопходан им је материјал за подове. Два шлепера овог материјала очекује се да ће стићи до петка и биће накнадно подељен.

По 20 власника поплављених домаћинстава свакодневно ће добијати помоћ у грађевинском материјалу, а о томе када треба да преузму донацију телефонским путем обавештаваће их службеници Градске управе.

  

Обновљени домови културе у Милочају                      03.септембар 2014. године

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са помоћницима Вукманом Ракочевићем и Вукосавом Коњикушићем, председником Скупштине Сретеном Јовановићем и другим сарадницима, обишао је радове на реконструкцији домова културе у селу Милочај. Ове године град Краљево је определио средства за делимичну санацију и Горњег и Доњег дома културе.   

   „Локална самоуправа јесте ту да санира не само ове, већ све домове где је у могућности, тј. где је планом и програмом предвиђено да дође до санације, како у овој тако и у наредној буџетској години“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић. Према његовим речима, уложена су средства у домове у Ласцу, Чукојевцу, Печеногу, у Раваници је направљен, а у Сибници би требало да буде направљен нов дом. „Видећемо да се и у наредном буџету определе средства за ову намену“, рекао је градоначелник.
      У Доњем дому културе у Милочају саниран је кров, а у Горњем под. Ово је прво улагање града у милочајске домове културе. Мештани су задовољни и захвални. Према речима председника МЗ Милочај Жељка Раковића, надају се да ће моћи да издају простор Доњег дома некој фирми и да ће бити отворен погон у коме би се запослили мештани. Горњи дом се превасходно користи за културне манифестације.

За санацију оба дома издвојено је два милиона динара, а радове је извела краљевачка грађевинска фирма „Винг“.
 
 


 

Помоћ Организације ФАО поплављеним          02.септембар 2014. године

 

У оквиру програма Помоћ Европске уније за пољопривредна подручја у Србији, Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО) финансира кроз програме пакета мала пољопривредна газдинства која су претрпела велике штете у мајским поплавама.

Житељи Краљева су међу првим корисницима помоћи у сточној храни, која представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансирају Европска унија, Влада Белгије, Фонд УН за помоћ у ванредним ситуацијама и Организација за пољопривреду и храну ФАО. Све акивности се спроводе у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и локалним самоуправама. Листе домаћинстава су усаглашене са председницима месних заједница и критеријумима ФАО.

ФАО координатор за ванредне ситуације Раџендра Арјал изразио је задовољство што имају прилику да уруче ову помоћ домаћинствима погођеним поплавама, и то захваљујући доброј сарадњи са Владом Републике Србије и партнерима на терену.

У овој расподели помоћи, 87 оштећених домаћинстава са територије Краљева добиће по 320 килограма сточне хране, купљене од домаћег произвођача, по завршетку јавног тендера.

Ову помоћ, концентрат за краве музаре, добијају они који су директно били оштећени и млади брачни парови који се баве сточарством“, изјавио је Вукосав Коњикушић, помоћник градоначелника града Краљева. Према његовим речима, помоћ је највише отишла у села са подручја Краљева која се налазе у приобаљу Западне Мораве. План је да сва пољопривредна газдинства из Краљева која су претрпела штету од поплава добију неку врсту помоћи.

Пољопривредници су, поред овога, имали могућност да се определе и за преостале пакете помоћи, за које је конкурс завршен 1. септембра. Према речима председника Фонда за развој пољопривреде града Краљева Драгана Чорбића, обрада захтева је у току. У овом другом кругу помоћ се односи на разне области, а пољопривредници су имали могућност да заокруже три од 23 варијанте у којима им је помоћ најпотребнија.

И кровни пројекат, чија се финализација очекује на пролеће, за оне који не успеју ништа да добију у ова два круга, наравно уколико испуне критеријуме, највероватније ће се односити на младе брачне парове који желе да се баве пољопривредом, а којима ће помоћ бити у виду пластеника, прикључних машина и слично.     
  
 

 


 

 


  Почетак школске године                                                         01.Септембар 2014. године

 

Свечаном пријему првака у истуреном одељењу у Ратини Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Врба, 1. септембра присуствовао је градоначелник града Краљева Томислав Илић. Он је свим ученицима пожелео успех у школовању и да постану узорни и вредни грађани Србије. 

„Најпре бих свим првацима и њиховим родитељима честитао полазак у школу. Локална самоуправа бринуће о школама, о материјалним трошковима, и  омогућиће што боље функционисање школа и што боље услове. Надам се да ћемо у наредној школској години успешно сарађивати и да ће услови бити много бољи“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.  
 
 

Возило Дому здравља                                                   29.Август 2014. године

 

 

Санитетско возило марке „фиат дукато“, вредно пет милиона динара, краљевачком Дому здравља донирала је данас локална самоуправа. Предајући кључеве возила, градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је добру сарадњу града и Дома здравља, као посебног правног субјекта, који ће се убудуће већим делом финансирати из буџета града, а делом из сопствених прихода. Од 45 милиона динара, колико је ове године издвојено из градског буџета, набављено је ово возило.

„Ово је добар пример сарадње локалне самоуправе са новоформираним Домом здравља у Краљеву. Надамо се да ћемо тако и наставити, било да се ради о побољшању возног парка, било о материјалним средствима која су потребна за одржавања објеката“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Према речима др Љубомира Стефановића, в.д. директора Дома здравља Краљево, квалитетна и савремена возила неопходна су за рад Службе хитне помоћи, која је задужена за збрињавање и помоћ угроженима у датом тренутку, али и за транспорт до одређених установа. Како је истакао, ово је врло квалитетно савремено возило са комплетном опремом за реанимацију.

За месец-два, речено је данас приликом примопредаје возила, доћи ће до дефинитивног гашења ЗЦ „Студеница“ као правног лица, па ће постојати Општа болница Краљево и Дом здравља, као посебна правна лица. И возни парк ће бити подељен са посебним ингеренцијама.

Др Зоран Мрвић, в.д. директора Опште болнице у оснивању, похвалио је иницијативу локалне самоуправе за обнављање возног парка, додавши да ће рад бити настављен истим темпом и да процесом одвајања неће бити умањено пружање здравствених услуга пацијентима.
 
 
 

 


 

  Вишебој у Тавнику                                                                   28.Август 2014.

 

         

ТВ ПРИЛОЗИ from zoran ljubojevic on Vimeo.

27.Август 2014.
ВОЛОНТЕРСКА АКЦИЈА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Савет за безбедност града Краљева и ове године спроводи кампању која има за циљ побољшање безбедности саобраћаја у зонама школа. Уочи почетка нове школске године, чланови Савета одлучили су да сами офарбају 80 метара заштитне ограде испред ОШ „Живан Маричић“ у Жичи, колико је остало незавршено након уређења зоне школе у Жичи пред почетак прошле школске године.

„Понуда коју смо добили од овлашћеног извођача је висока – 180.000 динара, па смо се договорили и да уштедимо новац и да организујемо једну корисну акцију, каже председник ужег сазива Савета Ненад Марковић, члан Градског већа града Краљева.

Савет за безбедност саобраћаја је у прошлој и овој години реализовао више пројеката обележавања зона школа. На тај начин знатно је побољшана безбедност деце у саобраћају. Ове године рализују се пројекти за Шумарску као и основне школе „Свети Сава“ и „Вук Караџић“ у Рибници. Расписана је и јавна набавка за нове пројекте за школе у Врби, Конареву, Пољопривредну школу и ОШ „Браћа Вилотијевић“.

Средином септембра ученицима првог разреда краљевачких основних школа поделићемо 1.200 „Пажљивка и наставити низ кампања којима утичемо на већу безбедност најмлађих учесника у саобраћају, каже Марковић.
 
  

25.Август 2014.
Донација из Фондације „Драгица Николић“

Први део помоћи за поплављено становништво града Краљева из Фондације „Драгица Николић“, два шлепера плочица домаће производње - из Кањиже, стигао је у понедељак вече у магацин „Аутотранспорта“. Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, и наредних дана стизаће донације из Фондације са материјалом довољним за санирање 180 кућа, а очекује се да стигне помоћ и за преостала домаћинства страдала у поплавама.

„Мислим да ћемо врло брзо почети са поделом материјала и надам се да ће све породице које су поплављене пре зиме бити смештене у своје домове“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Небојша Симовић, повереник ГО СНС у Краљеву, подсетио је на то да је, након мајских поплава, када је председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом посетио Краљево, Фондација „Драгица Николић“ преузела обавезу да пострадалом становништву Грдице подели помоћ у грађевинском материјалу.

„Надам се да ће у наредних 15-20 дана грађанима бити подељен материјал потребан да се пре зиме уселе у куће. Ово је количина за 180 породица, али то није коначна цифра и за све који су имали штете од поплава биће обезбеђен материјал којим ће санирати последице“, изјавио је Симовић, замоливши грађане за мало стрпљења.   

„Град Краљево, као локална самоуправа, први се у Србији покренуо, након априлских и мајских поплава, и спремно дочекао све недаће. И ова данашња испорука говори да се у Краљеву ради и да град функционише. Сигурно ћемо урадити све што је зацртано, уз помоћ Фондације „Драгица Николић“ и уз помоћ Канцеларије Владе РС за други део потреба наших суграђана који су били погођени овом елементарном непогодом. Град Краљево је донео скупштинску одлуку да свим угроженим домаћинствима подели по 120.000 динара као прву помоћ, и велики број домаћинстава је већ добио новац“, изјавио је народни посланик Зоран Бојанић.

У уторак су као донација Фондације за поплављена краљевачка домаћинства стигла и улазна врата, цемент и лепак за плочице и стиропор, а наредних дана се очекују и подне облоге и материјал за санацију фасада.


25.Август 2014.
Акцијаши наставили са акцијама

Учесници ОРА „Краљево 2014“, и након завршене акције, окупили су се како би очистили нове локације. Ове суботе уређивали су простор око здравствене станице у Чибуковцу.

Према речима Марка Матића, команданта бригаде, будући да акцијаши нису могли да стигну да очисте све планиране локације током ОРА, Краљевчани који су учествовали у акцији решили су да то доврше. Тако се на првом месту нашло двориште амбуланте у Чибуковцу.

Ове младе људе посетио је на терену председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, који је истакао да су млади, који су након поплава самоиницијативно почели да помажу мештанима Грдице, подсетили и старије генерације како су се некад организовале омладинске радне акције. Он им је захвалио на свему што чине, стварајући добар пример који би и други у својим срединама требало да следе.

Како истичу акцијаши, они ће наставити да се до краја године, викендом, окупљају и заједнички уређују локације које су планирали, а најављују и нову радну акцију за наредну годину.

 


19.Август 2014.
Отворен Меморијални спортски центар Адрани
18.Август 2014.
Краљевчанин проф.др на Колумбија унивезитету

Професора доктора Предрага Јеленковића, редовног професора електротехнике на Колумбија универзитету у Њујорку, примили су данас градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћници градоначелника и чланови Градског већа.

Предраг Јеленковић рођен је у Краљеву, где је завршио Гимназију, математички смер. Према његовим речима, ту је стекао знање какво тешко да се може добити игде у свету.

„Не могу довољно да истакнем какво благо имају Краљевчани, јер деца која заврше ту, буквално су преодређена да буду врхунски стручњаци било шта да изаберу да раде“, изјавио је Предраг Јеленковић.

Наш суграђанин дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, а докторирао на универзитету чији је један од оснивача био Михајло Пупин - Колумбија универзитету, где је наставио истраживачки рад у Беловим лабораторијама. Ипак, како каже, и даље је Краљевчанин, будући да је за двадесетак година у Америци у родни град долазио четрдесетак пута, а лети радије дође у Краљево него да летује на Хавајима или Азурној обали.

Градоначелник Краљева Томислав Илић изразио је задовољство што је у име града имао част да прими једног тако угледног научника, који је своје знање показао не само у Србији, већ и у свету.

„Надам се да ће се контакт и сарадња са професором Јеленковићем наставити, али и са другима који су показали велики успех на предавањима и универзитетима, али и приватном бизнису. То је веома значајно за град Краљево. Надам се да ћемо врло брзо имати састанак и са тим угледним суграђанима“, рекао је градоначелник.

Професор доктор Предраг Јеленковић објавио је више од 120 научних радова. Међу наградама чији је добитник налазе се и награда председника САД за рана достигнућа у научној каријери, награда за најбољу докторску тезу на електротехници на Колумбија универзитету, IBM и Google награде за професоре, као и шест награда за најбољи научни рад. Тренутно се бави истраживањима из области рачунарских мрежа, бежичне телефоније, примењене математике и биолошких система.       

На пријем код представника града Краљева Јеленковић је дошао са сестром Миленом, као и Срећком Бојанићим, директором главне филијале „Дунав осигурања“ Краљево, у којој је његов отац провео радни век, и професором математике Милорадом Сенићем, бившим разредним старешином.


 
 
 
 

 

18.Август 2014.
Отварање Жичког духовног сабора "Преображање 2014"

Обраћањем градоначелника Краљева Томислава Илића, у суботу 16. августа у Народном музеју започео је двадесет трећи по реду, Жички духовни сабор - Преображење 2014. Међу присутнима били су највиши градски функционери и црквени великодостојници, предвођени недавно устоличеним епископом Жичке епархије – Јустином. И овога пута у Музеју се нашао велики број Краљевчана, љубитеља и посетилаца културних дешавањима, стваралаца и новинара.
Истакавши да нас '' у тренутку великих историјских изазова и бурних друштвених збивања, баш ова манифестација и људи који су је осмислили и однеговали,  уверавају да се у сваком времену може досећи ниво за понос и углед '', градоначелник Илић је ракао:
- Чему нас још подучава ова манифестација, с којом се наш град поистоветио и по њој постао препознатљив:да се сваки посао  лакше и брже обавља ако се удруже људи које окупља заједничка жеља да допринесу бољитку средине у којој живе.
Чекају нас велики и важни послови, пре свих, да санирамо последицe непогода које су нас недавно снашле и унесрећенима помогнемо да зиму дочекају под својим кровом. Све ће то бити знатно лакше и ефикасније ако будемо сложни и чврсти у тој намери, вољи, хуманости и прегалаштву.
Искушења су велика и бројна, али задатак нас који водимо град, пре свега, јесте да његовим житељима, посебно младима, омогућимо да раде и од свог рада живе и једног дана преузму руковођење градом у лагоднијим и бољим условима него што су ови садашњи и наши. 
С убеђењем да ћемо постојеће невоље и неприлике превазићи, начином који су примењивали оснивачи ове манифестације, 23. Жички духовни сабор проглашавам отвореним.
Након градоначелниковог обраћања, отворене су две фото изложбе: ''Србија и Срби на филму у Првом светском рату '' и '' Боје православља – Пољска ''. Отворили су их Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке и Павел Соколовски, конзул амбасаде Републике Пољске у Београду.
У музичком делу програма учествовали су виолончелиста Предраг Михајиловић и фрулаш Срећко Перчевић.
Организатори Жичког духовног сабора који ће трајати до 19. августа,  су Народна библиотека ''Стефан Првовенчани '',  краљевачки Народни музеј и Књижевни клуб, а домаћин је Град Краљево.

 
14.Август 2014.
Шеста (ванредна) седница Градског већа