Одштампај Пошаљи
Вести
25.Август 2014.
Донација из Фондације „Драгица Николић“

Први део помоћи за поплављено становништво града Краљева из Фондације „Драгица Николић“, два шлепера плочица домаће производње - из Кањиже, стигао је у понедељак вече у магацин „Аутотранспорта“. Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, и наредних дана стизаће донације из Фондације са материјалом довољним за санирање 180 кућа, а очекује се да стигне помоћ и за преостала домаћинства страдала у поплавама.

„Мислим да ћемо врло брзо почети са поделом материјала и надам се да ће све породице које су поплављене пре зиме бити смештене у своје домове“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Небојша Симовић, повереник ГО СНС у Краљеву, подсетио је на то да је, након мајских поплава, када је председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом посетио Краљево, Фондација „Драгица Николић“ преузела обавезу да пострадалом становништву Грдице подели помоћ у грађевинском материјалу.

„Надам се да ће у наредних 15-20 дана грађанима бити подељен материјал потребан да се пре зиме уселе у куће. Ово је количина за 180 породица, али то није коначна цифра и за све који су имали штете од поплава биће обезбеђен материјал којим ће санирати последице“, изјавио је Симовић, замоливши грађане за мало стрпљења.   

„Град Краљево, као локална самоуправа, први се у Србији покренуо, након априлских и мајских поплава, и спремно дочекао све недаће. И ова данашња испорука говори да се у Краљеву ради и да град функционише. Сигурно ћемо урадити све што је зацртано, уз помоћ Фондације „Драгица Николић“ и уз помоћ Канцеларије Владе РС за други део потреба наших суграђана који су били погођени овом елементарном непогодом. Град Краљево је донео скупштинску одлуку да свим угроженим домаћинствима подели по 120.000 динара као прву помоћ, и велики број домаћинстава је већ добио новац“, изјавио је народни посланик Зоран Бојанић.

У уторак су као донација Фондације за поплављена краљевачка домаћинства стигла и улазна врата, цемент и лепак за плочице и стиропор, а наредних дана се очекују и подне облоге и материјал за санацију фасада.


25.Август 2014.
Акцијаши наставили са акцијама

Учесници ОРА „Краљево 2014“, и након завршене акције, окупили су се како би очистили нове локације. Ове суботе уређивали су простор око здравствене станице у Чибуковцу.

Према речима Марка Матића, команданта бригаде, будући да акцијаши нису могли да стигну да очисте све планиране локације током ОРА, Краљевчани који су учествовали у акцији решили су да то доврше. Тако се на првом месту нашло двориште амбуланте у Чибуковцу.

Ове младе људе посетио је на терену председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, који је истакао да су млади, који су након поплава самоиницијативно почели да помажу мештанима Грдице, подсетили и старије генерације како су се некад организовале омладинске радне акције. Он им је захвалио на свему што чине, стварајући добар пример који би и други у својим срединама требало да следе.

Како истичу акцијаши, они ће наставити да се до краја године, викендом, окупљају и заједнички уређују локације које су планирали, а најављују и нову радну акцију за наредну годину.

 


19.Август 2014.
Отворен Меморијални спортски центар Адрани
18.Август 2014.
Краљевчанин проф.др на Колумбија унивезитету

Професора доктора Предрага Јеленковића, редовног професора електротехнике на Колумбија универзитету у Њујорку, примили су данас градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћници градоначелника и чланови Градског већа.

Предраг Јеленковић рођен је у Краљеву, где је завршио Гимназију, математички смер. Према његовим речима, ту је стекао знање какво тешко да се може добити игде у свету.

„Не могу довољно да истакнем какво благо имају Краљевчани, јер деца која заврше ту, буквално су преодређена да буду врхунски стручњаци било шта да изаберу да раде“, изјавио је Предраг Јеленковић.

Наш суграђанин дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, а докторирао на универзитету чији је један од оснивача био Михајло Пупин - Колумбија универзитету, где је наставио истраживачки рад у Беловим лабораторијама. Ипак, како каже, и даље је Краљевчанин, будући да је за двадесетак година у Америци у родни град долазио четрдесетак пута, а лети радије дође у Краљево него да летује на Хавајима или Азурној обали.

Градоначелник Краљева Томислав Илић изразио је задовољство што је у име града имао част да прими једног тако угледног научника, који је своје знање показао не само у Србији, већ и у свету.

„Надам се да ће се контакт и сарадња са професором Јеленковићем наставити, али и са другима који су показали велики успех на предавањима и универзитетима, али и приватном бизнису. То је веома значајно за град Краљево. Надам се да ћемо врло брзо имати састанак и са тим угледним суграђанима“, рекао је градоначелник.

Професор доктор Предраг Јеленковић објавио је више од 120 научних радова. Међу наградама чији је добитник налазе се и награда председника САД за рана достигнућа у научној каријери, награда за најбољу докторску тезу на електротехници на Колумбија универзитету, IBM и Google награде за професоре, као и шест награда за најбољи научни рад. Тренутно се бави истраживањима из области рачунарских мрежа, бежичне телефоније, примењене математике и биолошких система.       

На пријем код представника града Краљева Јеленковић је дошао са сестром Миленом, као и Срећком Бојанићим, директором главне филијале „Дунав осигурања“ Краљево, у којој је његов отац провео радни век, и професором математике Милорадом Сенићем, бившим разредним старешином.


 
 
 
 

 

18.Август 2014.
Отварање Жичког духовног сабора "Преображање 2014"

Обраћањем градоначелника Краљева Томислава Илића, у суботу 16. августа у Народном музеју започео је двадесет трећи по реду, Жички духовни сабор - Преображење 2014. Међу присутнима били су највиши градски функционери и црквени великодостојници, предвођени недавно устоличеним епископом Жичке епархије – Јустином. И овога пута у Музеју се нашао велики број Краљевчана, љубитеља и посетилаца културних дешавањима, стваралаца и новинара.
Истакавши да нас '' у тренутку великих историјских изазова и бурних друштвених збивања, баш ова манифестација и људи који су је осмислили и однеговали,  уверавају да се у сваком времену може досећи ниво за понос и углед '', градоначелник Илић је ракао:
- Чему нас још подучава ова манифестација, с којом се наш град поистоветио и по њој постао препознатљив:да се сваки посао  лакше и брже обавља ако се удруже људи које окупља заједничка жеља да допринесу бољитку средине у којој живе.
Чекају нас велики и важни послови, пре свих, да санирамо последицe непогода које су нас недавно снашле и унесрећенима помогнемо да зиму дочекају под својим кровом. Све ће то бити знатно лакше и ефикасније ако будемо сложни и чврсти у тој намери, вољи, хуманости и прегалаштву.
Искушења су велика и бројна, али задатак нас који водимо град, пре свега, јесте да његовим житељима, посебно младима, омогућимо да раде и од свог рада живе и једног дана преузму руковођење градом у лагоднијим и бољим условима него што су ови садашњи и наши. 
С убеђењем да ћемо постојеће невоље и неприлике превазићи, начином који су примењивали оснивачи ове манифестације, 23. Жички духовни сабор проглашавам отвореним.
Након градоначелниковог обраћања, отворене су две фото изложбе: ''Србија и Срби на филму у Првом светском рату '' и '' Боје православља – Пољска ''. Отворили су их Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке и Павел Соколовски, конзул амбасаде Републике Пољске у Београду.
У музичком делу програма учествовали су виолончелиста Предраг Михајиловић и фрулаш Срећко Перчевић.
Организатори Жичког духовног сабора који ће трајати до 19. августа,  су Народна библиотека ''Стефан Првовенчани '',  краљевачки Народни музеј и Књижевни клуб, а домаћин је Град Краљево.

 
14.Август 2014.
Шеста (ванредна) седница Градског већа

Данас је одржана шеста (ванредна) седница Градског већа са  следећим дневним редом:

 

      1.    Разматрање Извештаја о реализацији Одлуке о буџету града Краљева за 2014.годину за период 01.01.2014.год.-30.06.2014.год. и утврђивање Предлога закључка о усвајању извештаја за седницу Скупштине града Краљева.

2.    Разматрање Нацрта Одлуке о спровођењу јавног конкурса за именовање директора јавних и јавних комуналних предузећа чији је оснивач град Краљево са текстом огласа за седам предузећа и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града Краљева.

3.    Разматрање Нацрта Одлуке о стављању појединих одлука ван снаге Скупштине општине Краљево и Скупштине града Краљева Краљева и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града Краљева.

4.    Разматрање Извештаја Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско – геолошке и сеизмичке послове од 13.08.2014.године за исплату једнократне новчане помоћи и доношење закључка

5.    Утврђивање предлога Решења о одобравању средстава за исплату једнократне новчане помоћи, услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева и доношење решења.

6.    Разматрање Процене штете  од поплава 2014.године, код привредних субјеката на територији града Крљева и доношење Закључка.

7.    Разматрање предлога Решења о давању сагласности за парцелацију и препарцелацију кп.бр. 2937/7 КО Краљево и доношење Решења.

8.    Разматрање предлога Одлуке о отуђењу грађевинског земљишта јавним надметањем кп бр 5297/28 КО Краљево и доношење Одлуке.

9.    Разматрање предлога  Решења за одобравање средстава у укупном износу од 4.322.544,00 дин. -  Нови Пазар ПУТ А.Д. и доношење Решења.

10. Разматрање предлога Решења за одобравање средстава у укупном износу од 3.562.080,00 дин.- ЈКП „Чистоћа“ Краљево и доношење Решења

11. Разматрање предлога Одлуке за суфинансирање пројеката удружења грађана, по јавном позиву, за друго полугође 2014.године и доношење Одлуке.

12. Разматрање предлога Решења о ресорним задужењима чланова Градског већа града Краљева и доношење Решења.

 


14.Август 2014.
Нацрт закона о ваздушном саобраћају

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије објавило је Нацрт закона о ваздушном саобраћају, који је усвојио Одбор за привреду и финансије Владе Србије. Јавна расправа о нацрту којим се уређује област авиосаобраћаја у Србији биће одржана од 13. до 27. августа. 

Према плану Министарства, јавна расправа започета је 13. августа у Краљеву, а наставља се скуповима у Нишу и Бору 14. и 15. августа, у Сомбору 21. августа и Новом Саду 22. августа. Завршетак јавне расправе биће одржан у Београду 27. августа.

На данашњем округлом столу у Градској управи града Краљева, нацрт закона презентовао је представник Министарства - Зоран Илић, помоћник министра за Сектор ваздушног саобраћаја, а присутни су били и представници Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

Према речима помоћника министра, који предводи Радну групу за израду новог закона о ваздушном саобраћају, тај закон би требало да донесе потребне новине за стварање квалитетнијег амбијента за функционисање ваздушног саобраћаја и његов развој.

„Оно на чему се константно ради је стално подизање нивоа сигурности и безбедности. Посебан акценат ће бити на формирању новог Комитета за сигурност и новог Националног програма за сигурност. Тежи се да се побољша инвестициони амбијент, али и да се подигне ниво услуга за све кориснике“, рекао је Зоран Илић.

Према његовим речима, новим законом биће регулисано и уређење терминалног простора који треба да буде прилагођен особама са инвалидитетом, као и однос авио компанија према путницима, одговорност према изгубљеном пртљагу и изгубљеном лету. Подзаконска акта заснована на новом закону створиће услове да се путник осећа сигурније и безбедније.

Што се тиче аеродрома „Морава“ у Лађевцима, како је изјавио помоћник министра, направљен је сасвим коректан путнички терминал који има свој карго простор и он може одмах да се стави у функцију, али стање полетно-слетне стазе, која је дизајнирана за војне ваздухоплове, мање захтевне и габаритне од карго и питничких авиона из цивилног ваздушног саобраћаја, није задовољавајуће. Планска акта су, каже Зоран Илић, већ направљена и покренуте су иницијативе да се прошири и продужи стаза и развије мрежа такси или рулних стаза које ће повезати писту са платформом испред новог терминала.

„Верујем, уколико се буде локална самоуправа са Републиком договорила и пронашла и утврдила основне интересе и мотиве да саобраћај треба да се развија и покрене у овом подручју, то може да се деси већ у следећих годину дана. Радови на писти, по обиму и структури јесу нешто захтевнији и траже повољне временске услове, али верујем да би до краја следеће летње сезоне писта могла да буде завршена“, изјавио је шеф Радне групе за израду новог закона о ваздушном саобраћају.

„Заједничким снагама са Владом Републике Србије покушаћемо да преусмеримо средства и писту урадимо по свим стандардима како би аеродром напокон профункционисао“, изјавио је члан Градског већа града Краљева Ненад Марковић, задужен за област саобраћаја и инфраструктуре.

 


14.Август 2014.
Запрашивање комараца

             
Стручне службе Ветеринарског специјалистичког института Краљево, уколико временске прилике дозволе, у четвртак, 14.08.2014. године) настављају третман комараца са земље на територији града Краљева.
Третман планиран за четвртак, од 19.00 до 23.00 часа, обухватиће Матарушку Бању, Жичу, Коваче, Рибницу, Кованлук, Јарчујак.
О даљим активностима грађани ће благовремено бити обавештавани.
Средство којим ће комарци бити третирани није опасно по пчеле, људе и домаће  животиње.

12.Август 2014.
Министар Вулин са акцијашима

Поводом завршетка ОРА „Краљево 2014“, а на Међународни дан младих, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је Краљево, како би акцијашима уручио учесничке књижице и обишао једно oд радилишта.

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић изразио је задовољство због ове посете.

„Ми у Краљеву смо одлучили да се сами ухватимо у коштац са проблемима који су нас задесили. Веома ми је драго што је и Влада Републике Србије то препознала, будући да нас је посетило неколико званичника. То је доказ да смо оно што смо радили - радили на прави, одговоран начин“, ракао је председник Скупштине Сретен Јовановић, и захвало свим учесницима ОРА, као и медијима, захваљујући којима је резултат радне акције у Краљеву видљив свима.

„Видимо се на „ОРА Краљево 2015““, поручио је председник краљевачке Скупштине.       

Командант акције и чланови Штаба известили су министра о резултатима рада. Од 20 могућих локација, због обимности послова, акцијаши су радили на 12, углавном на чишћењу речних корита. За око 2.100 радних сати изнели су из река више од 100 џакова неорганског отпада и више од 100 кубних метара дрвета, грања, пањева и сличног отпада.

Министар Александар Вулин, истакавши да су акцијаши свом граду оставили више од 2.000 сати добровољног рада, не тражећи надокнаду, не питајући да ли ће неко платити, поручио је:

„То би ми старији требало да научимо. Млади у Краљеву имају и енергију и ентузијазам, али и мудрост и памћење, својствене старијима. Ми старији смо заборавили да се овако ради, подсетили су нас да је могуће једноставно волети свој град, своју земљу, и не питати колико то кошта.

Како је најавио, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заједно са Министарством омладине и спорта, ускоро ће изаћи са нацртом Закона о волонтирању.

„Закон о волонтирању ће предвидети управо овакве случајеве, као што је радна акција, да бисмо дали прилику нашој деци да добровољним радом помогну својој заједници, али и себи, и да добију захвалност од своје земље", истакао је министар, додајући да су нас овогодишње поплаве научиле да без добровољног рада не можемо да опстанемо. „Ова деца су нас подсетила да из социјализма не треба некритички избацивати све, јер из система у којем је рад био на цени, треба узети управо то. Ова деца су показала да се рад цени, и да је у њиховој генерацији рад изнад свега“, навео је Вулин.

            Како је напоменуо, у Србији је незапослено 51 одсто младих, који представљају најактивнији и најздравији део друштва.

„Морамо учинити све да се та поразна статистика промени. Зато ћемо изаћи са пројектима Прва шанса и са микрокредитима за самозапошљавање и за плаћање стажирања младих људи. Морамо запослити младе људе, јер ће Србија, у оној мери у којој буде запошљавала младе људе, моћи да размишља о пензијама, будућности и развоју своје земље“, поручио је Вулин.

Министар је захвалио руководству града што је покренуло акцију и младим људима који су показали да је могуће мењати свет око себе.

„Држава то неће заборавити. Не сме ова акција да буде инцидент. Ово мора да буде правило“, поручио је министар.            

Након уручења учесничких књижица учесницима радне акције, која је, под слоганом ОРА... НИЈЕ ФОРА, окупила 50 акцијаша из Краљева, Марибора, Охрида, Беле Цркве и Руме, министар Вулин је обишао уређено корито реке Рибнице.

08.Август 2014.
Државни секретар обишао учеснике ОРА „Краљево 2014“

Државни секретар за омладину у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин посетио је данас Краљево и обишао учеснике ОРА „Краљево 2014“. Посета је организована у Дому ученика средњих школа у Краљеву, а не на радилишту, како је првобитно планирано, јер је киша омела акцијаше у планираним активностима. Државног секретара, у име града, дочекали су председник Скупштине Сретен Јовановић, координатор ОРА, и помоћник градоначелника Вукман Ракочевић, председник Иницијативног одбора ОРА.

Државни секретар је изјавио да Министарство омладине и спорта не само да подржава, већ ове године први пут и организује волонтерске радне акције широм Србије.

„Јако је важно да се добро организујемо, да се преузму некадашња искуства и да се данашња омладина на тај начин активира. Некада је више од стотину хиљада младих добило запослење управо захваљујући омладинским радним акцијама. Ударничка значка је вредновала рад и била симбол вредновања колико је неко заиста вредан. И данас, када сви тежимо да мењамо менталитет и будемо вредније друштво, заиста морамо вредновати и препознати све оне који добровољно дају свој рад, идеје и солидаришу се са заједницом са којом живе“, изјавио је државни секретар Ненад Боровчанин приликом боравка у Краљеву.

Према његовим речима, акција коју је град Краљево спровео до сада је најбоље организована у Србији.
 
 
 

07.Август 2014.
Представници Завичајног друштва посетили ОРА "Краљево 2014"

Председник УО Подружнице Београд Завичајног друштва „Краљево“ Милан Новаковић и председник УО Удружења учесника омладинских радних акција Зоран Матовић, у пратњи председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића, обишли су учеснике ОРА „Краљево 2014“ који су данас радили на уређењу тока реке Рибнице и отклањању последица поплава

„Краљевчани који живе и раде у Београду увек су уз Краљево и део су њега. Дошли смо да подржимо оживљавање добровољног рада које је организовао град Краљево, да похвалимо и да се укључимо. Драго ми је што сам данас у друштву ових дивних, вредних људи, да искажем своје задовољство, усхићење, захвалност и поштовање. Будући да сам некадашњи акцијаш, ово ме je подсетило на дане пре 20-30 година“, изјавио је Милан Новаковић приликом обиласка акцијаша на терену.

 Сусревши се са младима који данас раде, бивши акцијаш Зоран Матовић осврнуо се на некадашње радне акције:

„За 50 година омладинског рада у ондашњој Југославији, од 1941. до 1991. године, више од два милиона учесника радних акција имало је 180 милиона радних дана, што је, по бар шест сати дневно, 1.100.000.000 радних сати. Да је само долар вредео радни сат, а вредео је много више, више од милијарду долара вредело је оно што је омладина дала за пола века.“

06.Август 2014.
Представници Тениског савеза Србије у Краљеву

Представници Тениског савеза Србије посетили су данас Краљево. Заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћници градоначелника Новица Гаговић, Вукман Ракочевић и Вукосав Коњикушић, директори Дирекције за планирање и изградњу Краљево и Спортског центра „Ибар“ - Ненад Нерић и Зоран Шаренац, као и председник Тениског савеза Србије и Западне Шумадије Предраг Петронијевић, састали су се са генералним директором Тениског савеза Србије Душаном Орландићем, спортским директором ТСС Александром Болићем, администратором за домаће турнире и међународним судијом Дарком Гагићем и чланом УО ТСС Миланом Вучковићем.

Један од разлога посете је и могућност да се Краљево, уз Београд, Нови Сад и Ниш, нађе међу кандидатима за организацију мечева женске и мушке репрезентације Србије у оквиру ФЕД и Дејвис купа.

„Одувек нам је била жеља да велике мечеве одржимо на целој територији Србије. Међутим, технички услови организације су увек били препрека, пошто Међународна тениска федерација (ITF) има врло строге услове у организацији Дејвис куп мечева у светској групи и Фед куп мечева. Тако смо до сада имали само три града који имају све услове које они прописују. Надам се да ћемо после данашњег обиласка и увида у све оно што би било потребно за Дејвис куп у Краљеву, и Краљево добити као потенцијални град“, изјавио је генерални директор ТСС Душан Орландић.            

Други разлог доласка у Краљево представника ТСС јесте и обилазак једног од четири региона ТСС - Тениског савеза Шумадије и Западне Србије, чије седиште је недавно из Чачка премештено у Краљево.

„Сматрамо да ће то дати нови замах развоју тениса у овом делу Србије. У последњих неколико година у целој Србији одзив деце није у оној мери у којој би био да је другачија ситуација, поготову с обзиром на резултате које тенис у овом тренутку има. Данашњи састанак усмерен је и на развој тениса у Краљеву и Западној Србији“, рекао је Орландић.

Спортски директор ТСС Александар Болић објашњава да је посета Краљеву једна од редовних активности обиласка клубова по Србији и нада се да ће за следећу годину имати пуно активности и у Краљеву.

„Желимо да видимо у каквој је ситуацији тенис у овом делу Србије. Нажалост, економска ситуација је таква да је све мање деце која играју тенис на такмичењим. Желимо да кроз неке нове акције, као што је тенис 10, „подигнемо“ тенис у целој Србији. Тениски клуб Краљево је дугогодишњи члан Прве савезне лиге и желимо да видимо какви су њихови планови за наредни период и саветима помогнемо да буду још успешнији“, рекао је спортски директор ТСС.

Након састанка, гости су обишли и халу спортова која би ускоро требало да буде завршена.

 
 
 

05.Август 2014.
Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији

Град Краљево је један од шест градова и општина (од укупно 24 града и општине) у којима немачка организација ХЕЛП, започиње реализацију активности у оквиру програма Европске уније „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“.
Званично саопштење можете проћитати овде.

03.Август 2014.
Ликовна колонија „Студеница“

Традиционална, тридесет девета ликовна колонија „Студеница“, отворена је у недељу, 3. августа. Колонија се, у организацији Туристичке организације Краљево, а под покровитељством града Краљева, одржава под окриљем манастира Студенице, колевке српске духовности и православља, који се налази и на листи споменика културе под заштитом Унеска. У име града Краљева, манифестацију је отворио члан Градског већа града Краљева др Драгослав Дугалић.

Према речима директора Туристичке организације Драгана Рајичића, манастир Студеница и његова околина били су инспирација многим ликовним уметницима, а и новостворена уметничка дела ући ће у легат ТО Краљева.

Игуман манастира Студенице Тихон, по чијем благослову се овде и одржава колонија, каже да манастир утиче на уметнике, али да и они доприносе себе животу ове светиње.

На колонији чествује 15 уметника – шесторо из Србије и деветоро из иностранства. Према речима наше познате уметнице Биљане Вуковић, ту су само они који схватају величину и значај овог места, који се, захваљујући топлој добродошлици, осећају као домаћи, имајући за атеље Карађорђев конак манастира Студенице.  

За учеснике су организовани и излети до испоснице Светог Саве и у Долину векова, обиласци манастира Градца, Ђурђрвих ступова, Сопоћана.

Тридесет девета ликовна колонија Студеница биће затворена радном изложбом у уторак, 12. августа.

 

01.Август 2014.
Састанак о управљању отпадом

Представници дванаест градова и општина - потписница Споразума о сарадњи из 2011. године, састали су се данас у Краљеву са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине – Одељења за управљање отпадом и Одељења за управљање пројектима, како би разговарали о могућностима финансирања регионалног управљања отпадом, у циљу формирања оптималног региона за изградњу регионалног центра.

Према речима Радмиле Шеровић, начелника Одељења за управљање отпадом у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, разлог доласка представника Министарства је подршка јединицама локалне самоуправе Расинског и Рашког региона за управљање чврстим комуналним отпадом, с обзиром на препоруку дату у Националној стратегији управљања отпадом, коју је Влада усвојила 2010. године, како најбоље да се успостави систем управаљања чврстим комуналним отпадом.

„У складу са законским актима и Законом о управљању отпадом, који је 2009. године усвојен, и свим подзаконским актима усвојеним у каснијем периоду, наша обавеза је да дамо пуну подршку јединицама локалне самоуправе за имплементацију постојеће законске регулативе. Али, у складу са постојећим стањем у Републици Србији, неопходно је изменити неке одредбе стратегије и постојеће законске регулативе“, сматра Радмила Шеровић.

Како каже Љиљана Јемуовић, шеф Одсека за заштиту животне средине Градске управе града Краљева, то што је град Крушевац иступио из региона остали градови и општине сматрају да није добро ни за кога (потписници Споразума из 2011. године, уз Краљево, јесу и Крушевац, Нови Пазар, Трстеник, Врњачка Бања, Параћин, Брус, Александровац, Ћићевац, Варварин, Рашка, Тутин).        

„Као велики регион имамо могућности да финансирамо регионално постројење из будућих претприступних ИПА фондова. У том правцу ће и представници Министарства да потакну нашу сарадњу и да нас практично врате на причу тог великог споразума о сарадњи између 12 градова и општина, који свакако доноси веће бенефите за све нас. Ако се издвојимо, бићемо много мањи региони, мање атрактивни за финансирање из ИПА фондова и аутоматски ћемо бити упућени на неки други вид финансирања, било из кредитних линија или склапањем уговора са неким приватним јавним партнерствима“, сматра представница града Краљева и додаје да је искуство држава које су добиле статус кандидата да регионалне депоније коштају најмање 20 милиона евра, а да је, уз директиву да нећемо смети органски отпад без претходног третмана да одлажемо на депонију, цена још већа.

  САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА

 30.Јул 2014.
Пета седница Градског већа града Краљева

На петој седници, одржаној 30. јула 2014. године, Градско веће града Краљева усвојило/донело је следећа акта:


Извештај Завода за јавно здравље о хигијенској исправности воде за пиће у току месеца јуна 2014. године; праћењу квалитета ваздуха и извршеним мерењима имисије за јун 2014. године.

Закључак Радног тела за решавање по жалбама о измени и допуни Закључка бр. 06-150/2014-III од 17.06.2014. године и бр. 06-182/2014-III од 17.07.2014. године.

Решење за одобравање средстава из буџета града Краљева за плаћање обавеза – Media Club Navigator – 182.856,00 динара (набавка опреме – поплава).

Решење за одобравање средстава из буџета града Краљева за плаћање обавеза – „Техноопрема“ д.о.о. Краљево – 196.648,00 динара (превоз хуманитарне помоћи).

Решење о изменама Решења о образовању Радне групе за друштвени развој.

Решење о изменама Решења о образовању Радне групе за одрживи економски развој.

Решење о изменама Решења о образовању Радне групе за одрживи територијални и инфраструктурни развој.

Решење о давању сагласности Дечјем одмаралишту „Гоч“ за извођење радова на текућем и инвестиционом одржавању спортских терена.

Решење о давању на коришћење пословног простора, ул. Цара Лазара бр. 84А, Краљево, који је јавна својина града Краљева, а корисник ЈП „ОСА“, Управи за извршење кривичних санкција.

Закључак о усвајању Програма и финансијског плана ОРА „Краљево 2014“.

Решење о именовању Штаба ОРА „Краљево 2014“.

Решење о изменама и допунама Решења о распоређивању буџетских средстава МЗ.30.Јул 2014.
Обавештење

Из Одељења за пореску администрацију Градске управе града Краљева грађанима града Краљева данас је упућен позив следеће садржине:

У ТОКУ ЈЕ ДОСТАВЉАЊЕ ПОРЕСКИХ РЕШЕЊА ЗА ИМОВИНУ ФИЗИЧКИХ ЛИЦА.
МОЛИМО ГРАЂАНЕ ДА БЛАГОВРЕМЕНО ИЗМИРЕ СВОЈУ ОБАВЕЗУ И ПРИЈАВЕ НЕПРИЈАВЉЕНУ ИМОВИНУ У КАНЦЕЛАРИЈИ БРОЈ 11 ОДЕЉЕЊА ЗА ПОРЕСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ И НА ШАЛТЕРУ БРОЈ 8 У ШАЛТЕР САЛИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ. ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ: 306-215 И 306-224.
 
 


29.Јул 2014.
40 година Дечјег одмаралиште „Гоч“

Јавна установа Дечје одмаралиште „Гоч“ обележила је 40 година постојања и рада. Обележавању јубилеја присуствовао је градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима.

Градоначелник је честитао четири деценије успешног пословања овој јавној установи чији је оснивач град Краљево. Он је истакао да је нужно да се на Гочу прошире капацитети, како за децу која би долазила у школу у природи, тако и за госте из околних, али и градова из целе Србије, који би били смештени у хотелу.

„Локална самоуправа ће у наредном буџету сигурно изнаћи могућности да уложи средства овде, да се прошире капацитети, као и да постојећи буду много бољи. Надамо се да ће у наредном периоду Дечје одмаралиште „Гоч“ имати много већи број гостију“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Према речима директорке одмаралишта Слађане Чорбић, тежи се ка проширивању капацитета и очувању нетакнуте природе.

Дечје одмаралиште „Гоч“, уз основну делатност – наставу у природи (рекреативну наставу), зимовања и летовања предшколске и основношколске деце, организује и спортске кампове – рукометне, одбојкашке, кошаркашке, за почетнике и професионалце. У току је Камп за децу и младе оболеле од шећерне болести, који се на Гочу организује већ шесту годину.
 
 
 


Радови на згради МЗ Конарево                                        29.јул 2014. год.


Завршне радове на реконструкцији зграде у којој су смештени амбуланта, апотека, обданиште и канцеларија месне заједнице у Конареву обишли су градоначелник града Краљева Томислав Илић, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са представницима извођача радова и јавних предузећа града Краљева.

За обнову ове зграде, из буџета града, издвојено је 1.200.000 динара. До сада су урађени реконструкција крова и електроинсталације, а следи реновирање спрата, на коме би био целодневни боравак за децу и канцеларија за рад Савета месне заједнице. Извођач радова је краљевачка фирма „Стандард“.

Градоначелник Томислав Илић подсетио је да је реконструкција ове зграде најављена када је рађена атмосферска канализација у МЗ Конарево.

 „Ми смо то омогућили кроз Одељење за рад и развој месних заједница, определили смо средства у буџету. У наредном периоду обићи ћемо и друге месне заједнице у којима су у току радови на санацији домова културе. Надам се да ће до краја грађевинске сезоне доста тога бити урађено“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

У плану је и да се покрене трајно решење проблема водоснабдевања овог насеља и да мештани Конарева имају могућност да своја домаћинства прикључе на систем градског водовода. 
 
 

 

 

 

28.Јул 2014.
Манастир Светих Архангела код Призрена
У суботу 26. јула Епископ рашко-призренски и косовско метохијски Теодосије је у манастиру Светих Архангела код Призрена освештао новоизграђени и обновљени Душанов конак, који су разорили и спалили албански екстремисти у марту 2004. године.
Поред великог броја свештених лица , представника Владе Републике Србије и грађана освећењу су име градоначелника града Краљева присуствовали  Вукосав Коњикушић, помоћник градоначелника и одборнице Скупштине града Краљева Весна Милојевић и Елизабета Тодоровић.

                

 

25.Јул 2014.
Министар Кори Удовички у Врњачкиј Бањи

У оквиру каравана „Окрузима Србије“, потпредседница Владе и министар државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички, са својим сарадницима, посетила је и Рашки округ. Домаћин радног састанка министарке са начелником Рашког управног округа Матејом Мијатовићем и градоначелницима Краљева и Новог Пазара и председницима општина Врњачка Бања, Рашка и Тутин, била је општина Врњачка Бања.

Поред градоначелника Краљева Томислава Илића, из града Краљева, састанку су присуствовали и заменик градоначелника Милун Јовановић и помоћник градоначелника Новица Гаговић.

На састанку је било речи о законодавним активностима Министарства у наредном (средњорочном) периоду, о процесима стратешког планирања и програмског буџетирања у оквиру локалних самоуправа, као и о капацитетима и искуствима којима локалне самоуправе располажу за спровођење пројеката који се финансирају из међународне развојне помоћи, као и о плановима и пројектима локалних самоуправа - на који начин Министарство у законодавном процесу може помоћи да се послови у јединицама локалне самоуправе лакше и ефикасније обављају.

О састанцима са представницима округа потпредседница Владе и министар државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички је рекла:

Циљ је да се упознам са руководствима локалних самоуправа градова и општина и да чујем из прве руке о свему што их тишти, о начину на који Министарство може да им помогне у успостављању тесне сарадње. Такође, представљамо наше тренутне пројекте – неколико законских предлога (у нацрту су и ићи ће у јавну расправу) – Закон о запошљавању у аутономним покрајинама и локалним самоуправама, Закон о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о комуналној полицији, Закона о инспекцијском надзору. Очекујем да чујем шта и како можемо боље да радимо.

Министарка Кори Удовички је најавила појачани надзор и инспекцијску проверу у локалним самоуправама. Према њеним речима, финансијске тешкоће су велики проблем општина, јер, када се једном нагомилају, тепко се решавају. Министарство за државну управу и локалну самоуправу ће се заложити за решавање тог проблема, али је потребна и сарадња са другим министарствима, рекла је министарка, будући да свака инвестиција која треба да се реализује у општини, захтева издавање дозволе и сарадњу различитих ресора.

Домаћини су оценили да је посета министра добра пракса и да је потребно да се на такав начин прилази решавању круцијалних проблема градова и општина који су, како истичу, носиоци државе.

Начелник РУО Матеја Мијатовић сматра да је ово начин да локалне самоуправе изнесу проблеме које имају, представе пројекте које су урадиле и да се чује шта још треба са се уради како би пројекти наишли на подршку, најпре финансијску, из буџета. Ово ће допринети да пројекти који су готови и који вреде могу да буду подржани буџетским средствима, сматра Мијатовић.


22.Јул 2014.
Председник Скупштине примио чланове руског клуба „Поштоваоци ордена Александра Невског

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и помоћник градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић примили су данас  чланове руског клуба „Поштоваоци ордена Александра Невског“ и њихове домаћине током боравка у Краљеву – чланове краљевачког Удружења српско-руског пријатељства „Петар Велики“.

Двадесетдвочлана група, основана при ларви Александра Невског у Санкт Петербургу, организатор је руско-српске регате назване „Православно ходочашће рекама Србије , која, од 18. јула до 4. августа, плови реком Ибар од Студенице, Западном и Великом Моравом и Дунавом, до тврђаве на Калемегдану.

У делегацији има 10 деце од осам до 14 година, која потичу из породица са више деце, где има проблема у развоју деце, или су остала без родитеља. Читав подухват реализује се под покровитељством цркве.

И домаћини и гости су изразили задовољство због данашњег сусрета. Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је истакао и значај града Краљева у оживљавању Удружења српско-руског пријатељства „Петар Велики“. Према његовим речима, постоји иницијатива да се успоставе контакти са сличним руским удружењима која имају жељу да посете Србију. Како је истакао председник Скупштине, треба да се још више сарађује, а град Краљево ће учинити све да се везе шире. 


18.Јул 2014.
Седница скупштине града Краљева

На данашњој седници Скупштине града Краљева донета су следећа акта:

Решење о избору чланова Верификационог одбора Скупштине града Краљева.

Одлука о потврђивању мандата одборника у Скупштини града Краљева Миодрага Петровића, МилованаЂуришића и др Зорана Миљковића.

Одлукa о завршном рачуну буџета града Краљева за 2013. годину.

Закључак о усвајању Извештаја о реализацији Одлуке о буџету града Краљева за 2014. годину за период 01.01.2014.-31.03.2014.године.

Одлукa о доношењу Оперативног плана одбране од поплава за водотокеII реда на територији града Краљева за 2014. годину.

Одлукa о изради Плана детаљне регулације реке Товарнице.

Одлукa о изради Плана детаљне регулације за проширење гробља "Барутана".

Одлукa о престанку и брисању заштите споменика природе "Стабло храста лужњака-Ратина".

Одлукa о престанку и брисању заштите споменика природе "Храст запис у Ковачима".

Одлукa о престанку и брисању заштите споменика природе "Буковички храст запис".

Одлукa о усвајању Локалног акционог плана запошљавања града Краљева за 2014. годину.

Одлукa о измени Одлуке о образовању Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева.

Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“ из Краљева.

Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Путеви“ из Краљева.
Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Чистоћа“ из Краљева.

Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Пијаца“ из Краљева.
За
кључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈКП „Водовод“ из Краљева.
Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈЕП „Топлана“ из Краљева.
Закључак о усвајању  Извештаја о пословању за 2013. годину ЈП „Општинска стамбена агенција“ из Краљева.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Извештаја о финансијском пословању Народног музеја из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Историјског архива из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду Краљевачког позоришта из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Завода за заштиту споменика културе из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду Предшколске установе „Олге Јовичић-Рита“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду за школску 2012/2013. годину и Финансијског извештаја Дечјег одмаралишта „Гоч“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Извештаја о финансијском пословању Центра за социјални рад из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Јавне установе „Туристичка организација Краљева“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и пословању Спортског центра „Ибар“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о неусвајању Извештаја о раду Културног центра „Рибница“ из Краљева за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о раду и Финансијског извештаја Дома културе „Студеница“ из Ушћа за 2013.годину.

Закључак о усвајању Извештаја о резултатима пословања „Апотеке Краљево“ за 2013. годину.

Решење о давању сагласности на План рада и развоја “Апотеке Краљево” за 2014.годину.
Решење о разрешењу и именовању члана Школског одбора у ОШ „Свети Сава“ у Рибници.
Решење о разрешењу и именовању члана Школског одбора у ОШ „Милун Ивановић“ у Ушћу.

Решење о разрешењу и именовању члана Школског одбора у ОШ „Вук Караџић“ у Рибници.

Решење о разрешењу и именовању председника Управног одбора Јавне установе „Туристичка организација Краљева“ из Краљева.
Решење о разрешењу и именовању председника Комисије за именовање директора јавних предузећа и јавних комуналних предузећа чији је оснивач град Краљево.

Решење о разрешењу председника и чланова Привременог Управног и Надзорног одбора Дома здравља "Краљево" у Краљеву и именовању председника и чланова Управног и Надзорног одбора Дома здравља "Краљево" у Краљеву.

Одлукa о изради измене Плана Генералне регулације „Рибница“.

Одлукa о изради измене Плана Генералне регулације „Кулагића ада-Адрани“.

Одлукa о усвајању стратегије интегралног урбаног развоја централне градске зоне Краљева.

Радни закључак Јована Нешовића17.Јул 2014.
Четврта (ванредна) седница Градског већа града Краљева

 

Четврта (ванредна) седница Градског већа града Краљева одржана је 17. јула. Од 18 тачака, једна је повучена, 10 је усвојено и упућено у скупштинску поцедуру.

Градско веће града Краљева усвојило је и упутило на Скупштину предлог Одлуке о изради измене Плана генералне регулације „Рибница“.

Већници су дали сагласност на предлог Одлуке о изради измене Плана генералне регулације „Кулагић Ада“ у Адранима, која се односи на проблем одлагања смећа и проширења депоније.

Усвојена је и иницијатива градоначелника града Краљева за организовање омладинске радне акције, за шта је идеја потекла од представника града Краљева и града Марибора током рада на отклањању последица недавних поплава у нашем граду.

 

 

16.Јул 2014.
Састанак са директорима

Као што је и најавио при првом сусрету крајем прошлог месеца, градоначелник града Краљева Томислав Илић, на одвојеним састанцима, састао се данас са директорима јавних установа и предузећа чији је оснивач град Краљево. У разговорима о пословању предузећа односно установа, пропратним проблемима и потребама, учествовали су и заменик градоначелника, председник Скупштине града, начелник и заменик начелника Грдаске управе, помоћници градоначелника, чланови Градског већа града Краљева, шеф Кабинета градоначелника.

 Градоначелник Томислав Илић сматра да је проблеме које су изнели директори могуће превазићи. Према његовим речима, до наредног састанка, идућег месеца, већина тих проблема сигурно ће бити решена.

Пракса, коју је дошавши на место градоначелника увео, уродила је плодом, каже градоначелник града Краљева Томислав Илић. У директном разговору са директором сваке установе односно предузећа лакше се сагледа сваки проблем, а решавање проблема, као и реализација планова предузећа и установа, свакако ће  лакше тећи уз помоћ оснивача – града Краљева.

16.Јул 2014.
Пројекат „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“

Састанак у вези са даљим корацима у реализацији Пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“ одржан је данас у нашем граду. Уз презентацију Пројекта, било је речи и о усаглашавању  Протокола о сарадњи између Градске управе града Краљева и јавних предузећа, установа и организација. Представници града Краљева и ОПТИМУС-а – Центра за добро управљање разговарали су о томе са представницима ЈКП „Водовод“, ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Путеви“, ЈЕП „Топлана“, Дирекције за планирање и изградњу Краљево и Службе за катастар непокретности Краљево.      

Унапређење међусобне комуникације, координација рада и размена информација и документације са јавним предузећима, установама и организацијама допринели би већој ефикасности и квалитету рада Градске управе града Краљева и поједностављењу и убрзању процедура и смањењу трошкова крајњих корисника услуга. Начин остваривања ове комуникације представљен је у Протоколу о сарадњи, који садржи обавезе и одговорности за стране потписнице, као и предложени процес размене информација и документације, а све у циљу поједностављења процеса издавања дозвола и решења за странке.

Према речима начелника Градске управе града Краљева Милоша Петровића, настоји се да се направи модел Протокола о сарадњи, који подразумева размену потребних сагласности, докумената по службеној дужности, свега што Градска управа прибавља када решава о правима и интересима грађана у неком поступку.

„Ми ћемо бити ти који ће уместо грађана прибављати нека документа по службеној дужност. Искористили смо то што имамо формирану Канцеларију за брзе одговоре, преко које ћемо бити у ситуацији да та документа прибављамо. Протоколом су предвиђена права и обавезе потписника. Њихова обавеза би била да именују лица која ће, у име тих предузећа, бити задужена за прибављање докумената по службеној дужности. Интерес нам је да се Протокол што пре усагласи јер се пројекат завршава у новембру. Без добре координације и комуникације са осталим чиниоцима, посебно где је град оснивач, нема ни успешног рада локалне администрације“, изјавио је Милош Петровић, начелник Градске управе града Краљева.

Током сарадње града Краљева и ОПТИМУС-а, много јако корисних ствари за унапређење пословног амбијента урађено је кроз Пројекат. Спроведена је регулаторна реформа административних поступака, чиме су се смањили трошкови и време чекања за странке, и за пословну заједницу и за грађане. Објављен је регистар административних поступака, који даје комплетне информације грађанима и привредним субјектима шта је све потребно да припреме за своје предмете како би доставили захтеве Градској управи за добијање дозвола, одобрења, решења и сл.

„Следећи корак је договор са јавним предузећима у циљу даљег поједностављења администрације, посебно када је у питању област грађења. Идеја је да се поступци за странке још више поједноставе тиме што ће Градска управа, конкретно Канцеларија за брзе одговоре, практично бити то једно место где ће грађани моћи да подносе захтеве за грађевинску, употребну дозволу... Идеја је да Градска управа тј. Канцеларија прибавља по службеној дужности услове, сагласности и другу документацију од предузећа. Тиме је практично смањен број корака за странке, при чему избегавамо њихов одлазак у више институција и успостављамо једношалтерски систем за спровођење процедура“, рекла је Катарина Милановић, заменик директора ОПТИМУС-а.

Град Краљево, ОПТИМУС - Центар за добро управљање и Стална конференција градова и општина су новембра 2012. године потписали Уговор о спровођењу Пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“, који подржава Швајцарски државни секретаријат за економске послове. Циљ Пројекта је стварање повољнијег пословног амбијента уз уклањање административних препрека за привреднике, чиме ће се обезбедити бржи привредни развој и социјални просперитет, као и већа конкурентност Краљева у привлачењу нових инвестиција. Регулаторна реформа, која се спроводи у Градској управи града Краљева, омогућиће пословном сектору и грађанима веће уштеде у новцу и времену кроз поједностављење процедура које спроводи градска администрација, транспарентност у раду и правну сигурност.

  - ПРЕЗЕНТАЦИЈА -
15.Јул 2014.
Отварање уметничке галерије у Крстовграду

            Данашње невреме, праћено јаким ударима грома и кише, није успело да поквари прелеп догађај у Прогорелици. У Крстовграду, својеврсном музеју колекционара и заљубљеника у уметност Жељка Кошанина и његове породице, уприличено је отварање нове уметничке галерије и промоција „Српске књиге живота“.   
            Поред гостију из Краљева и целе Србије, у име града Краљева присуствовали су помоћници градоначелника Вукман Ракочевић и Новица Гаговић и директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Ненад Нерић.
Помоћник градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић у симболичном отварању ове галерије истакао је да је Кошанин, са својом породицом, цео живот посветио уметности и стварању једног предивног културног места које свакако заслужује да буде понос града Краљева, а што доказују и свакодневне посете људи из целог света.             
            У присуству великог броја љубитеља уметности и рада породице Кошанин, одржан је програм у коме су учествовали глумци Небојша Дугалић, Момир Брадић, Весна Павловић и вокални солиста Воја Спасић.  
            Глумац Небојша Дугалић рекао је да очекује да ће галерија Кошанин бити културни центар дешавања у граду Краљеву, поготово ако се зна да Жељко Кошанин поседује више од 5.000 уметничких и историјских дела.
  14.Јул 2014.
Трећа (ванредна) седница Градског већа града Краљева

На трећој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, одржаној 14. јула 2014. године, градски већници донели су Закључак којим се одобрава исплата једнократне новчане помоћи од 120.000 динара за још 50 власника поплављених објеката.   

Градско веће усвојило је извештај Завода за јавно здравље Краљево о хигијенској исправности воде за пиће у току маја 2014. године и праћењу квалитета ваздуха и извршеним мерењима имисије за мај 2014.

Усвојило је и Нацрт Одлуке о изради измене и допуне Просторног плана града Краљева.

Пословник о раду Комисије за именовање директора јавних предузећа и јавних комуналних предузећа чији је оснивач град Краљево такође је усвoјен.
07.Јул 2014.
Обележен 7. јули Дан устанка

Полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима, град Краљево, Месна заједница Ковачи и Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ обележили су 7. јули, Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату.

Венац на споменик на којем стоји 34 имена страдалих у ратовима од 1912. до 1999. године су, у име града, положили Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, и Вукман Ракочевић, помоћник градоначелника града Краљева.

Председник Скупштине је одао признање организацији СУБНОР-а и МЗ Ковачи, која није прекинула обележавање 7. јула, дана када је званично почела борба против фашизма.

„У времену када се повампирује фашизам, морамо бити јединствени. Да захтевамо да се поново уједине политика и свест и да Србија не буде једна од ретких земаља која не обележава дан када је започела борба против фашизма. Одајемо славу жртвама и остављамо у сећање младима да су ово места и дани када морамо да заћутимо и да се поклонимо онима који су дали живот за слободу. Ово место, где крст и петокрака стоје заједно, подсећа нас и обавезује да никада не заборавимо жртве које су пале у свим ратовима – 1912-1918, 1941-1945, 1991-1999, да бисмо ми данас живели у слободи“, рекао је председник Скупштине.

Догађај од пре 73 године, када је Жикица Јовановић Шпанац у у Белој Цркви започео оружану борбу под вођством Комунистичке партије Југославије, прихваћен је касније као почетак устанка у Србији. Као државни празник, Дан устанка се обележавао до 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије.
 

Кампања Савета за безбедност саобраћаја града Краљева

У склопу промотивних активности, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева организовао је прву кампању у овој години намењену пешацима, која има за циљ да укаже на све опасности које постоје уколико се коловоз у семафоризованој раскрсници пролази на црвено.

Чланови Савета су, на раскрсници Пљакине и Београдске улице, симболично, цегером и флајером, награђивали оне који су пешачки прелаз прешли на зелено. Како кажу, они хоће да упозоре нарочито возаче, али и све друге учеснике у саобраћају, да обрате пажњу на пешаке. Ипак, и пешаци морају да схвате да су они ти који одлучују о свом  животу.

Према речима члана Градског већа града Краљева Ненада Марковића, председника ужег састава Савета, пешаци су најкритичнија група учесника у саобраћају. Најтеже саобраћајне незгоде дешавају се пешацима. У Краљеву је прошле године настрадао 81 пешак, од тога су четири погинула, а 16 је тешко повређено.

Адекватном едукацијом и придржавањем правила свих учесника у саобраћају број смртно пострадалих би могао да се смањи. Најављене су измене Закона о сабраћају, којима ће се можда пооштрити казнена политика.
 

 

 


05.Јул 2014.
Весели спуст

Традиционална, ове године јубиларна, двадесет пета, туристичка, спортско-рекреативна манифестација „Весели спуст“ окупила је 5. јула 2014. године бројне учеснике на најразличитијим пловилима, који су се реком Ибар спустили од средњовековног града Маглича до Краљева. И овај спуст је имао међународни карактер, будући да су брзацима Ибра сплаварили не само Краљевчани и гости из целе Србије, већ и из земаља у окружењу и партнерских градова. Одмор за спусташе организован је у Матрушкој Бањи, уз традиционални пасуљ, а за добру забаву све време побринули су се трубачи.  

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, капетана овогодишњег „Веселог спуста“, сво спусташи су успешно пловили трасом од Маглича до Матарушке Бање, а затим и до Краљева, и све је протекло у најбољем реду. Он је изразио наду да ће следећи спуст бити још масовнији, а, како је рекао, организација „Веселог спуста“ за наредну годину почиње већ 1. августа ове године.

            Како је изјавио директор „Веселог спуста“ Ненад Нерић, директор Дирекције за планирање и изградњу, од овогодишњег сплаварења почиње нова ера „Веселог спуста“ како би постао манифестација регионалног карактера. Према његовим речима, ниво безбедности је био максималан и на води и на копну.

            Учесници „Веселог спуста“ углавном имају дугогодишњи „веселоспусташки стаж“, а они који су први пут пловили Ибром већ су сигурни да ће и за њих то постати традиција.

Уочи „Веселог спуста“, на 25. капетанском окупљању, нови капетан - градоначелник града Краљева Томислав Илић, преузео је капетанску капу. Он је и овом приликом позвао суграђане и на спуст и на све пратеће манифестације. Градоначелник је захвалио гостима који су стигли из партнерских градова - Зелене Горе и Марибора, спонзорима, донаторима, бившим капетанима и осталим гостима.

На главном градском тргу, у две вечери, наступили су краљевачки музичари и Кики Лесендрић и група „Пилоти“, а организована је и ди-џеј журка.

Трећег дана манифестације, на градском базену, организоване су „Игре на води“.

Организатори овогодишњег „Веселог спуста“, који је имао хуманитарни карактер, били су град Краљево, Туристичка организација Краљева и Кајак клуб Ибар. Сви учесници купили су карту, а приход је намењен онима чији су домови страдали у недавним поплавама.
 
 
 
 
 
 

04.Јул 2014.
Делегација из Зелене Горе у Краљеву

Делегација партнерског пољског града Зелена Гора, на чијем челу је заменик градоначелника Виолета Харежлак, почасни грађанин града Краљева, борави у Краљеву од 3. до 6. јула.  У делегацији су и Конрад Витрилак, шеф Кабинета градоначелника, и Станислав Домаш – Домашевиц, заменик шефа Одељења за економију.

Госте су данас примили градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић и председник Скупштине града Сретен Јовановић. Састанак је био прилика да се наставе разговори о дугогодишњој успешној сарадњи, нарочито у области спорта и културе, али и да се размене искуства у решавању тренутно највећих проблема на обе стране, као што је нпр. ниска стопа наталитета, која захтева подршку у опстанку и развоју породице.  

Према речима градоначелника Краљева, породична политика је веома занимљива и актуелна тема и ми ћемо видети шта су у Зеленој Гори урадили по том питању, како бисмо применили њихова искуства, поготову што је не само у нашем граду, већ и на нивоу Републике, бела куга веома изражена.

„Ми имамо дугогодишњу сарадњу са Зеленом Гором, највише културну и спортску. Надам се да ћемо овом посетом ту сарадњу проширити и на друге видове сарадње, нарочито привредну. Пољска је високо и значајно котирана у Европској унији, тако да се надам да ће нам помоћи у претприступним фондовима, указати нам приликом приступања ЕУ шта је неопходно и где можемо да конкуришемо за претприступне фондове“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Заменик градоначелника Зелене Горе Виолета Харежлак рекла је да је Зелена Гора спремна за проширење сарадње и отворена за сваку врсту помоћи. И она својим личним залагањем доприноси одржању и обогаћивању сарадње Краљева и Зелене Горе и личним примером показује како се ради на зближавању и продубљивању пријатељских односа пољског и српског народа.

„Сматрам да сам ја представник града Краљева у Зеленој Гори, где кажу да сам већ напола Српкиња. Моја симпатија према Вашем граду је општепозната и пренета на становништво Зелене Горе. Највећим достигнућем ипак сматрам сарадњу између младих људи који се узајамно посећују, сарађују у спорту, заједно уче и друже се. Као што је и градоначелник Краљева рекао, раздаљина више није препрека. Ми морамо да искористимо ту ситуацију зарад будућих генерација, наше деце, наших унука, да боље и складно живимо“, рекла је Виолета Харежлак приликом пријема.

На састанку је заменик градоначелника Милун Јовановић предложио да Зелена Гора, као партнерски град Краљева, лобира код Владе Пољске да се укључи у Донаторску конференцију за помоћ Србији у отклањању последица поплава, заказану за 16. јул у Бриселу.
 
 
 

04.Јул 2014.
Полагање венаца поводом 4.јула, Дана борца

Поводом обележавања 4. јула, Дана борца, на Споменик отпора и победе, у парку код железничке станице, делегације града Краљева, Војске, Полиције, Жандармерије, борачких удружења, положиле су венце. У име града Краљева, венац је положио Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева, са сарадницима.

Иако се Дан борца, одлуком Владе Србије, од 2001. године, не обележава као државни празник, према речима Сретена Јовановића, град Краљево, у коме је стрељано више хиљада недужних, има обавезу према жртвама и према будућности да овај дан обележава и да се подсећа шта се све страшно збило у том времену.

„Иза нас долазе младе генерације које треба да знају шта се све на овим просторима дешавало. Фашизам је био покрет који је имао веома ружне и непријатне циљеве. Победиле су снаге после којих смо ми више од педесет година уживали у миру. Ми настављамо да обележавамо овај датум и, колико је мени познато, овај дан се обележава и у многим градовима у Србији“, рекао је Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева.


02.Јул 2014.
Третман комараца

Стручне службе Ветеринарског специјалистичког института Краљево у среду увече, 2. јула 2014. године, с обзиром на то да су временске прилике за то биле повољне, почеле су третман комараца са земље на територији града Краљева.
Т
ретман је обухватио уже градско језгро, и то: градске улице, паркове и приобаље Ибра. О даљим активностима грађани ће благовремено бити обавештавани.
Средство којим ће комарци бити третирани није опасно по пчеле, људе и домаће животиње
.
             

01.Јул 2014.
Седница Градског већа града Краљева

На другој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, чланови Већа донели су Решење о одобравању средстава за исплату једнократне новчане помоћи услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева, и то по 120.000 динара за још 120 власника поплављених стамбених објеката.
Усвојен је и предлог да Комисија за расподелу новца либерализује критеријуме за доделу ове једнократне помоћи како би свака породица која живи у поплављеном објекту могла да добије помоћ. Комисија би требало да предложи нове критеријуме на првој наредној седници Градског већа. Такође, требало би да
да предлог како би град могао да помогне породицама које живе у поплављеним монтажним кућама.   

30.Јун 2014.
IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

Мирослав Аранђеловић

1925-2014

 

У Краљеву је 30. јуна 2014. године, у 89. години, преминуо Мирослав Аранђеловић, последњи преживели наш суграђанин са стрељања октобра 1941. године на лагерском гробљу у Краљеву које је спровео немачки окупатор.

Мирослав Аранђеловић је био и учесник Народноослободилачке борбе у Другом светском рату. Краљевчани ће га памтити и као једног од ретких содаџија, који се својим занатом бавио све до пред саму смрт.

Мирослав Аранђеловић је сахрањен 2. јула 2014. године на Старом гробљу у Краљеву.
       

 

 

27.Јун 2014.
Пријем Краљевских круна

Најмлађу селекцију клуба америчког фудбала Краљевске круне, првака Србије у Флег лиги за 2014. годину, са тренером Виктором Тодоровићем и председником клуба Срђаном Ћосићем, примили су градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Данашњи пријем уприличен је и за тренере кошарке и америчког фудбала из Америке. Они су гости клуба Краљевске круне, домаћина и организатора међународног кампа америчког фудбала и кошарке, које ће, од 27. до 29. јуна, водити више од 50 спортских стручњака из Сједињених Америчких Држава. Клуб је за оба кампа омогућио бесплатно учешће за сву краљевачку децу и омладину која се бави овим спортовима, као допринос развоју спорта у нашем граду.

Према речима градоначелника, Краљево је још једном показало да има таленте, који су освајали прва места како у јуниорским и сениорским, тако и у омладинским селекцијама.

„Хтео бих да захвалим групи америчких тренера који су дошли овде да пренесу своје знање и искуство које стичу и примењују са својим колеџ тимовима. Надам се да ће ови момци који су били прваци Србије једног дана бити прваци Србије у старијој категорији“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Будући да сарадња са америчким тренерима у Краљеву траје годинама, то отвара и могућност сарадње Краљева са градовима из којих ови стручњаци долазе.

„Мислим да ће та наша сарадња да се прошири, да наши играчи иду у Америку, да буду у њиховим тренинг камповима. Ми смо већ имали играча у америчком колеџ клубу. Надамо се све бољој сарадњи“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.   

Гостима из Америке допало се Краљево и гостопримство Краљевчана. Они су захвалили на топлом пријему и изразили жељу да поново посете наш град.

Главни тренер кампа код нас ове, као и прошле године, Мајк Хокрин из Оклахоме, није крио задовољство што ће опет тренирати наше момке. Према његовим речима, седморица краљевачких дечака постигла је велики успех, а свака добра традиција почиње са млађим узрастима и он верује да ће они опет постати шампиони.
27.Јун 2014.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић састао се данас са директорима краљевачких јавних предузећа и установа. Најавивши да ће овакви састанци убудуће бити пракса, градоначелник је директорима представио своје најближе сараднике са којима ће се на наредним састанцима сретати и са којима ће сарађивати, а то су заменик градоначелника Милун Јовановић, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, начелник и заменик начелника Градске управе – Милош Петровић и Јелена Бекчић-Луковић, помоћници градоначелника Новица Гаговић, Вукман Ракочевић, Вук Коњикушић, Радомир Јовановић, чланови Градског већа града Краљева ресорно задужени за области којима се баве предузећа и установе – Владимир Павловић, Миша Милосављевић, Ненад Марковић, шеф Кабинета градоначелника Катарина Димитријевић.

Како је градоначелник истакао, овакви састанци биће одржавани барем једном месечно, и то посебно са предузећима, посебно са установама.

„Ми ћемо сагледати све проблеме које има свако јавно предузеће и свака установа. Директори ће износити своје мишљење у вези са креирањем буџета за наредну годину или ребалансом буџета. Локална самоуправа и предузећа која је основала локална самоуправа су на заједничком послу, који ће, надам се, завршити бољитком грађана Краљева и бољим функционисањем града“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Градоначелник је поручио директорима да су им његова врата увек отворена и најавио да ће, са председником Скупштине града и другим сарадницима, обићи свако јавно предузеће и установу и на терену директно видети како функционишу и које проблеме имају.

Директори предузећа и установа чији је град оснивач захвалили су градоначелнику на пријему и подржали иницијативу за организовање оваквих састанака. Они су овај први сусрет искористили за кратко представљање постигнутог и да најаве будуће активности предузећа на чијем се челу налазе.  26.Јун 2014.
Примопредаја дужности градоначелника

Примопредаја дужности градоначелника града Краљева и службених аката данас је и званично обављена. Досадашњи градоначелник Краљева Драган Јовановић је новоизабраном градоначелнику Томиславу Илићу предао кључ града, ленту и печате. Јовановић је Илића упознао са стањем буџета града Краљева и тренутном ситуацијом у Градској управи града Краљева што се запослених тиче. Након тога потписали су и Зaписник о примопредаји дужности и службених аката.
        „Свом наследнику, на овом тешком и одговорном послу, желим пуно успеха и среће у будућем раду“, поручио је Драган Јовановић, и додао да очекује континуитет у раду. 
           Томислав Илић, градоначелник града Краљева, захвалио је свом претходнику за све што је урадио за град и за грађане града Краљева, поготову у време недавних поплава, када је показао несебично залагање.

        „Надам се да ћемо ми који смо дошли после господина Јовановића наставити све започето за време његовог мандата. Дисконтинуитета неће бити, биће наставка радова. Неки ће бити завршени ове године, а има индиција да ће неки нови радови почети – и током ове и почетком следеће године“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.
Он је овом приликом изјавио и да се састао са представницима Фондације „Драгица Николић“ и најавио да ће почетком наредног месеца почети санирање кућа у поплављеном подручју.
 
 

25.Јун 2014.
Седница Градског већа

Прва (ванредна) седница Градског већа града Краљева у новом сазиву, којим је председавао градоначелник Томислав Илић, одржана је данас. Већници су једногласно усвојили шест тачака, колико их је и било на дневном реду данашњег заседања.

Градско веће је донело Закључак којим се усваја Извештај Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове од 24.06.2014. године за исплату једнократне новчане помоћи. Донето је Решење о одобравању средстава за исплату једнократне новчане помоћи услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева, и то по 120.000,00 динара за 52 лица која су до сада поднела захтеве са комплетном документацијом. Како подношење захтева и даље траје, ускоро ће бити разматрани и новопристигли захтеви. 

Већници су донели Решење о образовању Радног тела за  разматрање по жалбама, као и Закључак којим се Радно тело за разматрање по жалбама обавезује да разматра и приговоре на списак за исплату једнократне новчане помоћи услед елементарне непогоде проузроковане обилним падавинама на територији града Краљева.

Чланови Градског већа донели су Закључак којим се даје сагласност на захтев свих месних заједница на територији града Краљева о изласку Комисије за процену штете од елементарних непогода - града, суше, олујних ветрова, снежних мећава и поледица, а тиче се града који је претходног дана погодио део територије града. Такође, донели су закључак којим се даје сагласност на Правилник о изменама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Градској управи града Краљева (нова задужења помоћника градоначелника су послови везани за пољопривреду и управљање пројектима и локално економски развој).
   
 
 

Градоначелник Краљева обишао градилишта                                    25.јун 2014.год.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, обишао је данас градилишта која су у надлежности града односно Дирекције за планирање и изградњу Краљево. Заједно са директорима Дирекције и ЈКП „Путеви“ Краљево – Ненадом Нерићем и Милошем Гољићем, уверио се да радови теку планираном динамиком.

Градоначелник је најпре обишао радове у Улици IV краљевачки батаљон, затим на изградњи „Главчићевог моста“, а потом и спортске хале. Одатле је отишао у обилазак радова на изградњи зграде у ромском несељу, у близини Стадионске улице, са десетак станова, што је прва фаза социјалног збрињавања ромских породица. Градоначелник је обишао и радове на изградњи сточне пијаце у Адранима. На сваком од градилишта поразговарао је и са представницима извођача радова – ЈКП „Путеви“, ГП „Николић“, „Амига“, „Винг“, „Неимар“.

„Задовољан сам извођењем радова. Надам се да ћемо све обећано завршити у предвиђеном року. Ја сам ту да све оно што је неопходно, у случају проблема, заједничким снагама отклонимо, на добробит и града и грађана Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

За 15-20 дана очекује се технички пријем и расподела станова у згради у ромском насељу. Главчићев мост треба да буде завршен, као што је и предвиђено, до 1. августа ове године. Прва и друга фаза изградње спортске хале - изградња објекта и уређења простора, биће завршене такође до 1. августа. Отварање хале очекује се  средином септембра због завршетка 3. фазе оптремања спортске хале реквизитима, опремом за свлачионице, лекарску собу и др.

ЈКП „Путеви“ учествује на свим градилиштима, на већини као главни извођач. Осим радова на изградњи, ради и на санацији последица поплава у гледићком крају и другим местима где има потребе.
 
 
 
 

 
Саопштење   

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић и њихови сарадници састали су се данас са представницима Фондације „Драгица Николић“.
Председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом и саветником за привреду Предрагом Микићем је 6. јуна обишао подручја која су била поплављена у Краљеву, разговарао са грађанима и упознао се са размерама штете. Данашњи састанак је резултат ове посете и најава помоћи становницима града Краљева угроженим поплавама.
Како је на састанку договорено, реализација помоћи почиње ускоро.

20.Јун 2014.
Томислав Илић нови градоначелник Краљева

На данашњој седници скупштине града Краљева за новог градоначелника града Краљева изабран је Томислав Илић, дипломирани биолог а за његовог заменика Милун Јовановић.
 
 
 
 

19.Јун 2014.
Руски конзул у Краљеву

Данас је Краљево посетила конзул у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији, Викторија Вострецова. Тим поводом у Градској управи града Краљева конзула је примио заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са председником Скупштине града Краљева Сретеном Јовановићем и помоћницима градоначелника. Састанку су присуствовали представници Друштва српско руског пријатељства из Краљева и грађани Русије који живе у Краљеву.
У Краљеву живи око 50 породица из Русије и ово је била прилика да се са конзулом, представницима локалне самоуправе  и представницима институција које покривају статусна питања нађу решења за проблеме на које наилазе ови грађани.
Заменик градоначелника Милун Јовановић је истакао да је задовољство што су грађани Русије изабрали Краљево да живе са својим породицaма и да је обавеза локалне самоуправе да им помогне да реше на најлакши начин све проблеме и због тога су на састанак позвани и представници релевантних институиција које могу да им дају одговоре на сва питања.
Конзул амбасаде Русије је истакла да је Краљево један од најгостопримљивијих градова у Србији посебно према руским држављанима. Задњих неколико година  у Краљеву се населио велики број породица из Русије и то је знак да овде имају угодан боравак и да су добро прихваћени од стране локалног становништва и власти. Циљ њеног данашњег доласка је да се упозна са њиховим животом, да види да ли имају неке проблеме и да покушају заједнички на најлакши начин да их реше.
Такође конзул Вострецова је истакла да је планирала да обиђе и споменике који су посвећени заједничкој борби два народа против фашистичке окупације и да се види у каквом су стању и како амабасада Русије може да помогне у њиховој рестаурацији.
Председник Скупштине Сретен Јовановић је истакао да није случајно што су руски држављани изабрали баш Краљево да живе са породицама и није случајно што су наши грађани гостољубиви, јер постоји историјско пријатељство према Русији  које је доказано у задњих пар година, када је Руска Федерација помогла Краљеву после земљотреса и после недавних поплава.   

 
 


19.Јун 2014.
Понтонски мост у Богутовцу

Данас је  постављен тешки механизовани мост преко реке Лопатнице од стране Војске Србије, а за потребе мештана села Богутовац односно засеока Корићанци.Постављању моста присуствовали су  заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са сарадницима и представници Друге бригаде копнене војске на челу са бригадним генералом Маринком Павловићем.
По речима генерала Павловића ово је трећи мост који II бригада копнене војске поставља на територији Краљева како би се решили проблеми од недавних поплава. Уз похвале војницима, који раде на постављању моста, генерал је истакао и да је сарадња са локалном управом и јавним предузећима која су помагала да се ови мостови поставе била одлична.
Заменик градоначелника Милун Јовановић сe захвалио Војсци Србије која је показала да је спремна да помогне народу и да ће у наредном периоду представници Војске бити ангажовани на задацима чијој сврси и постоје, а да се нада да ће бити што мање потребе за оваквим ангажовањем.
 
 
 
 
 

19.Јун 2014.
Војни лекар на селу