Одштампај Пошаљи
Вести
22.Јул 2016.
Именовања Делфи књижаре „Бранко Ћопић

Издавачка кућа Лагуна и књижарски ланац Делфи настављају да додељују књижарама имена великих српских писаца који су оставили дубок и значајан траг у нашој књижевности и култури.
Књижара у Омладинској улици у Краљеву, понела је  име великог српског и југословенског књижевника Бранка Ћопића.
На свечаности именовања Делфи књижаре „Бранко Ћопић" говорили су  градоначелник Краљева др Предраг Терзић, писац Вуле Журић и директорка Делфи књижара Весна Михаиловић.

 

 

         

22.Јул 2016.
Програм „Европа за грађане и грађанке“ представљен у Краљеву
Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је поздравио организаторе и учеснике презентације програма „Европа за грађане и грађанке“, коју је Канцеларијa за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије организовала у нашем граду.

„Град Краљево ће покушати да, у сарадњи са својим јавним предузећима и установама и представницима удружења грађана конкурише за одређена сртедства за које буде могуће добити материјалну потпору за решавање проблема грађана Краљева. Залажемо се да што више средстава буде обезбеђено кроз квалитетне пројекте“, рекао је градоначелник.
         „Европа за грађане и грађанке“ је програм Европске уније којим се промовише заједничка европска историја и подстиче осећај одговорности за начин на који ће се Европа развијати. Кроз овај програм подстиче се учешће грађана и грађанки у свим видовима живота заједнице, као и у изградњи још повезаније Европе.

Општи циљеви програма су допринос разумевању Европске уније, њене историје и различитости, као и промовисање eврoпскoг грaђaнства и унaпрeђење грaђaнскoг и дeмoкрaтскoг учeшћа нa нивoу EУ.
У програму могу да учествују организације цивилног друштва, јединице локалне и регионалне самоуправе, фондације, удружења и мреже удружења, европске мреже и кровне организације, образовне и културне установе, синдикати,
think tank-ови.

Актуелни позив за подношење предлога пројеката је отворен до 1. септембра 2016. године.

 

          

22.Јул 2016.
Mото-трка на стази Берановац

 

Поводом предстојећег такмичења – мото-трка на стази Берановац – „Награда Србије Краљево 2016“,  одржана je конференција за новинаре.

Трке ће, у организацији АМКК „Дивљи“ Крагујевац, уз суорганизацију града Краљева, бити одржане на аутодрому Берановац од 22. до 24. јула 2016. године.

            На конференцији за новинаре су говорили градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и Ненад Петровић у име организатора.

 

 

        
        

21.Јул 2016.
Посета помоћника министра просвете

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић састао се са помоћником министра просвете, науке и технолошког развоја Љубишом Антонијевићем.

Данашња посета показала је да Министарство просвете, науке и технолошког развоја, са којим имамо веома добру сарадњу, брине о Краљеву, рекао је градоначелник.

Како је саопштено на састанку, данас је у Београду потписан Уговор са извођачем радова о потпуној реконструкцији и радовима на изградњи Машинско-техничке школе „14. октобар“ у Краљеву, из програма KfW банке - енергетска ефикасност у јавним зградама на територији РС, и за петнаестак дана почињу радови.

Такође, обезбеђена су и пребачена средства за другу фазу радова на изградњи спортске сале при Дому ученика средњих школа у нашем граду. У току је избор за најповољнијег извођача радова, тако да ће хала биити завршена ове године.

Разговарано је и о инвестицијама у основношколско и средњошколско образовање на територији града Краљева.


      
21.Јул 2016.
Делотворно управљање енергијом у локалним заједницама

Консултативни састанак о унапређењу енергетског менаџмента – „Делотворно управљање енергијом у локалним заједницама  - подршка успостављању система енергетског менаџмента у локалним самоуправама“ одржан је данас у Градској управи града Краљева.

Организатори састанка су Београдска отворена школа (БОШ) и Фондација Фридрих Еберт, који подржавају успостављање делотворне и професионалне локалне управе, а добро управљање енергијом сматрају кључним аспектом развоја локалних заједница.

Организаторе и учеснике поздравила је заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић.
          

20.Јул 2016.
Обилазак радова на водоводној мрежи у Адранима

Радове на изградњи и санацији водоводне мреже за део насеља Адрани и део насеља Шеовац – 2. фаза обишли су градоначелник Краљева др Предраг Терзић, заменица градоначелника Марица Мијајловић и члан Градског већа Иван Бунарџић, са директором ЈКП „Водовод“ др Миленком Стефановићем и његовим сарадницима.

Једна од највећих инвестиција коју је ЈКП „Водовод“ радио, како је градоначелник нагласио, финансира се из средстава Канцеларије за управљање јавним улагањима тј. из буџета Републике, и само је један у низу пројеката који ће бити реализовани у нашем граду, а који ће финансирати држава Србија. 

Градоначелник је истакао значај овог пројекта који утиче на побољшање живота грађана у приградским и сеоским подручјима  и најавио обилазак сеоских домаћинстава која се баве сеоским туризмом на подручју Рудна, Богутовачке Бање и Лопатнице, будући да је у буџету града опредељено осам милиона динара за подстицај развоја туризма у руралном подручју. 

С обзиром на динамику радова, иако је пројектом предвиђено да буду завршени крајем августа, директор ЈКП „Водовод“ се нада да ће то бити и раније. Укупна дужина водоводне мреже, према техничкој документацији, износи 5.934 метра у делу насеља Адрани и 895 метара за део насеља Шеовац.  Закључно са 18. јуном, изведен је укупно 5.881 метар – у Адранима 5.335 метара, у Шеовцу 546 метара.

Висина инвестиције је 41.241,411,30 динара. На новопројектовану водоводну мрежу биће прикључено између 300 и 400 потрошача. Становништво Адрана ће много добити реализацијом овог пројекта, а створиће се и шанса за развој предузетништва, с обзиром на то да је за привредни развој потребна инфраструктура, посебно вода и канализација.  

          

20.Јул 2016.
„Изградња рекреативног амбијента у Борићима“

 

Конференција за новинаре била је прва активност у реализацији пројекта вредног 1.533.520 динара - „Изградња рекреативног амбијента у Борићима“, за који је град Краљево, у сарадњи са Канцеларијом за младе, на конкурсу, добио средства од Министарства омладине и спорта РС. Учешће града у пројекту, који мора да се заврши у року од осам месеци, износи 240.000 динара.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић и координатор Канцеларије за младе Никола Радевић најавили су изградњу 65 метара трим стазе и постављање теретане на отвореном у Борићима на Ратарском имању, у непосредној близини Основне школе „Браћа Вилотијевић“ и Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“.

Радовић је нагласио да овај пројекат треба да допринесе свим спортистима и рекреативним спортистима да на Борићима тренирају у бољим условима.

Градоначелник је најавио да ће у ребалансу буџета иницирати одлуку којом би се омогућило проширење стазе на 100 метара, како би она у потпуности допринела сврси пројекта.

 „Надам се да ћемо направити још оваквих спортских објеката, а од грађана очекујем да правилно вежбају, чувају справе и воде рачуна о нашој околини“, рекао је градоначелник приликом представљања пројекта којим се стварају услови за промоцију и упражњавање здравих и безбедних стилова живота младих на подручју нашег града.

Циљ пројекта је побољшањење услова за бављење рекреативним и спортом уопште, као и стварање услова да млади квалитетно проводе слободно време. 

 

 

           

19.Јул 2016.
Пријем ватрогасног подмлатка

Златом и сребром на Државном такмичењу ватрогасаца Србије овенчан подмладак Добровољног ватрогасног друштва Краљево дружио се са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем. На „Квизу знања из области заштите од пожара“, одржаном у првој половини јула на Златибору, краљевачки малишани, чланови ДВД Краљево, у категоријама подмлатка до 11 година и јуниора до 16, освојили су једно прво и два друга места.

Председник Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутин Вукосављевић је истакао да је ДВД Краљево увек радило са подмлатком.

„Настојимо да стигнемо до свих грађана са саветима у вези са превентивном заштитом од пожара, да сачувамо здраву животну средину и да пожара на овом простору не буде. А ако и буде, да смо спремни за све интервенције, као и претходне генерације“, рекао је Вукосављевић, нагласивши да деца настављају светлу традицију краљевачког ватрогаства будући да је ДВД Краљево петоструки олимпијски првак у ватрогаству у старијој категорији.

            Поред професионалног састава ватрогасаца задуженог да брине о заштити од пожара становништва и субјеката, добровољна ватрогасна друштва имају велики значај за функционисање читавог система, рекао је градоначелник. Он је изразио задовољство што је ово ватрогасно друштво, основано 1933. године, опстало и што се оснивају и друга ватрогасна друштва у селима у околини Краљева.

„Надам се да ћемо у будућности остварити боље услове за функционисање добровољних ватрогасних друштава и да ћемо путем сарадње са братским градовима и различитим међународним организацијама успети да побољшамо услове њиховог деловања и да ће њихов рад у будућности бити још бољи“, рекао је градоначелник др Предраг Терзић, који је на пријему потписао и приступницу Добровољном ватрогасном друштву Краљево.


          
18.Јул 2016.
Састанак са Удружењем РВИ

 

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, примио је представнике Удружења ратних војних инвалида града Краљева.

 Опширније>>>>

           

 

Градоначелник гост ротаријанаца у Гледићу                        16.07.2016.

 

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је присуствовао свечаној примопредаји дужности председника Ротари клуба Краљево.
 
Опширније>>>>

         

 

Дани боровнице                                                                          16.07.2016.

 

 

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, у селу Бресник, отворио је планинарску акцију „Дани боровнице“, коју организују ПСК „Железничар“, Планинарски савез Србије и Месна заједница Бресник, уз подршку града Краљева.

Више од сто планинара и љубитеља природе, у раним јутарњим часовима, из села Бресник, кренули су пут Чемерна, ка врху Гусарица, на 1.539 мнв, стазом дужине 18 километара обележеном и означеном сигнализацијом. 

            Ова туристичка, спортска и еколошка манифестација је осмишљена у циљу промоције туристичких и других потенцијала села Бресник и читаве планине Чемерно и с намером да се, кроз низ забавно-рекреативних и спортских активности, покуша ревитализација овог краја.

Градоначелник је учесницима пожелео успешну акцију, безбедан повратак са планине и пуно уживања у лепотама природе Чемерна, нагласивши значај бављења спортом, посебно рекреативним. Уједно се, у разговору са мештанима Бресника, упознао и са проблемима са којима се суочавају, али и са могућностима које има овај крај.

         

 

15.Јул 2016.
Седница Скупштине града Краљева

Седница Скупштине града Краљева данас је почела верификацијом мандата новоизабраним одборницима Скупштине града Краљева и полагањем одборничке заклетве.

Акте донете на седници Скупштине града Краљева можете погледати овде.


              

Акција за помоћ Данилу                                                              15.07.2016.

 

 

Град Краљево и градоначелник др Предраг Терзић подржали су  хуманитарну акцију за помоћ суграђанину Данилу Јованову.

            Како би се прикупила средства за куповину хидрауличне степенишне платформе и помогло некада великом таленту наше кошарке, кога је тешка саобраћајна несрећа приковала за инвалидска колица, у кафићу „М“ у Карађорђевој улици, организована је аукцијска продаја дресова славних спортиста - одбојкаша, кошаркаша, фудбалера

Акцију је, у име града, подржао градоначелник др Предраг Терзић, који је са члановима Градског већа Иваном Бунарџићем и Владимиром Лазаревићем, координатором Канцеларије за младе Николом Радевићем и в.д. директора Дирекције за планирање и изградњу „Краљево“ Александром Несторовићем присуствовао аукцији.

            Овом догађају је претходила аукцијска продаја тридесет медаља које је освојио млади одбојкашки тренер Краљевчанин Милан Симојловић, сада први тренер пољске екипе Еспадон из Шћећина, који је и покренуо ово хуманитарно дешавање. На његов позив су се одазвали многи бивши и садашњи спортисти, међу којима и Ненад Крстић, Вељко Петковић, Никола Ковачевић, Бобан Дмитровић и Александар Тришовић, који су се придружили прикупљању средстава за помоћ Данилу. Они су поклонили и своје дресове који су након два дана изложени на аукцијској продаји.

            Овој акције је, у име града Краљева, присуствовала заменица градоначелника Марица Мијајловић.

       

 

15.Јул 2016.
Састанак градоначелника са директорима локалних јавних предузећа

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић састао се са директорима и представницима локалних јавних предузећа.
           Опширније >
>>>
          

 

14.Јул 2016.
Прва седница Градског већа

Прва (редовна) седница Градског већа града Краљева одржана је данас.Седницом је председавао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.Седници су присуствовали  Марица Мијајловић заменик градоначелника, чланови Већа, секретар и заменик секретара Скупштине, начелник Градске управе, начелник Одељења за скупштинске послове, начелник Одељења за друштвене делатности, начелник Одељења за привреду и финансије, начелник Одељења за управљање имовином и информационе технологије, начелник Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено-комуналне делатности, руководилац службе за управљање пројектима и локално-економски развој, јавни правобранилац града Краљева, шеф Кабинета градоначелника и представници стручне службе Одсека за послове Градског већа.
На Првој (редовној) седници Градског већа  усвојени су следећи акти >>>>

 
         


                                                                                                                                                        14.07.2016.
Град из буџетске резерве издваја новац за куповину противградних ракета

На првој седници Градског већа у новом сазиву, градски већници су усвојили одлуку о допуни дневног реда, и то на предлог градоначелника др Предрага Терзића, а затим и донели решење о коришћењу средстава текуће буџетске резерве у износу од 3.500.000,00 динара на име обезбеђивања недостајућих средстава за набавку противградних ракета кратког и средњег домета.

Градоначелник је истакао да, иако у надлежности јединица локалне самоуправе није да купује ове ракете, сматра да је изузетно важно да опремањем наших противградних станица ракетама обезбедимо заштиту пољопривредника од града и других елементарних непогода.

„Новац који је опредељен, опредељен је на моју иницијативу. Одговорност деле сви чланови Већа, политичка одговорност је апсолутно на мени. Сматрам да градоносни облаци не знају за границе јединица локалне самоуправе, да не знају где је који град и која општина, да прелазе са једне општине на другу и да ћемо у сарадњи са другим градовима и општинама у суседству морати да пронађемо решење да се међусобно бранимо од ове елементарне непогоде“, рекао је градоначелник.  

Он је истакао да, иако ће можда процедура набавка ракета, по принципу јавних набавки, бити завршена крајем лета, град зна да се догоди и знатно касније, по завршетку лета, a рок трајања муниције омогућава да је можемо користити и следеће и у годинама које нам долазе.

„Боље је новац утрошити за заштиту пољопривредника, него за неке друге неоправдане издатке“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

13.Јул 2016.
Отворен ЦИПС и уручени уговори за самозапошљавање

Центар за информисање и професионално саветовање (ЦИПС) у нашем граду свечано је отворен данас. Центар, чије се опремање и рад финансирају из средстава Европске уније, кроз пројекат „ЕУ помоћ теже запошљивим групама“, отворили су, у име локалне самоуправе - члан Градског већа Владимир Лазаревић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, директор Сектора за пројекте НСЗ Душан Богосављевић и директор Филијале Краљево НСЗ Снежана Прелић.

У Центру за информисање и професионално саветовање, о могућностима за развој каријере, моћи ће да се информишу и, по потреби, саветују незапослени, запослени са потребом промене занимања, ученици основних и средњих школа, студенти и друга заинтересована лица.

Центри пружају подршку у доношењу одлуке о избору занимања и услуге каријерног вођења. Циљ је да, поред ширења мреже, ЦИПС у Србији буду у стању да понуде услуге по угледу на земље које имају добро разрађене концепте.

Национална служба за запошљавање пружа значајну подршку незапосленима путем мера и програма као што су клубови за тражење посла, центри за ионфирмисање и професионално саветовање и самоуслужне радне станице (СРС). У децембру прошле године је потписано 113 споразума са локалним сдамоуправама о отварању нових јединица за подршку незапосленима. НСЗ је у оквиру пројекта „ЕУ помоћ теже запошљивим групама“ завршила опремање свих просторија за отварање нових Клубова за тражење посла, ЦИПС-а, СРС-а.   

Центар за информисање и професионално саветовање у Краљеву је смештен у Пословном центру „Мелос“, у Хајдук Вељковој улици бр. 2 - у сали број 7, на првом спрату.

      

Филијала Краљево Националне службе за запошљавање организовала је и свечану доделу уговора за самозапошљавање. Подршку за самозапошљавање у нашем граду је добило 81 лице. Велики број програма је из области производње, прераде и заната и услуга који могу обезбедити одрживост и, у наредним годинама, нова запошљавања.

            Предузетнике је, у име града, поздравио председник Скупштине Ненад Марковић. Он је, пожелевши срећу у новом послу предузетницима, поручио да ће, поред сарадње са Националном службом за запошљавање, град покушати да привуче што више инвеститора и тако створи нова радна места за суграђане.

            У циљу промоције програма подршке даљем развоју ММСП и предузетника у 2016. години, потписницима уговора су се обратиле директорка Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа Радојка Савић и секретар Савета за женско предузетништво Регионалне привредне коморе Краљево Сузана Вуксановић.

Уговоре предузетницима је уручио директор НСЗ Зоран Мартиновић.          
12.Јул 2016.
Дан 2. бригаде Копнене војске


Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић присуствовао је свечаности у касарни „Рибница“, поводом обележавања Дана 2. бригаде Копнене војске, која девети пут од формирања свечано прославља свој дан - 12. јул.

     Опширније>>>>  

          


Краљево у ужем избору за „Град у фокусу“                                12.07.2016.

 

Наш град је ушао у ужи избор, са још девет локалних самоуправа, за титулу „Град у фокусу“ – одлука је стручне комисије Министарства културе и информисања, која је завршила предселекцију пријава пристиглих на конкурс „Градови у фокусу 2016“. Ова титула ће бити додељена први пут ове године, у циљу децентрализације културног живота и јачања капацитета локалних самоуправа у области културе.

   Опширније>
>>>

 

          

11.Јул 2016.
Градоначелник у посети Амиги

 

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је посетио Привредно друштво „Амига“ д.о.о. Краљево и са власницима фирме - Мирославом и Иваном Тлачинцем, обишао производни погон на Старом аеродрому.

Обилазак једног од лидера у сектору електромашинске делатности на нашим просторима, који своју робу пласира и у земље Европе и Африке, први је у низу градоначелникових посета најзначајнијим привредним субјектима града Краљева у циљу упознавања са стањем у краљевачкој привреди и њеним производним капацитетима

Градоначелник се, о производном процесу у овом приватном, породичном предузећу, информисао и у директном разговору са радницима у производњи. Од власника фирме је добио информације о садашњем пословању, али и о плану рада фирме која успешно послује и на иностраном тржишту. Посета градоначелника је била прилика и да се изнесу проблеми са којима се привредници суочавају у свом раду, као и мишљење шта локална самоуправа може да им помогне. Предложено је да се, за три-четири месеца, поново организује сусрет градоначелника и привредника и да се види шта је за то време урађено.

Након обиласка погона, организован је и састанак у управној згради, где је градоначелнику презентован досадашњи рад „Амиге“, изнети предлози и очекивања од локалне самоуправе.

У наредном периоду, градоначелник Краљева др Предраг Терзић ће  наставити обилазак краљевачких предузећа која се баве производном делатношћу и која запошљавају велики број радника.

       

       

       

          

          

          

          

           

           

07.Јул 2016.
ЛАП инфо дан

У оквиру пројекта „Асоцијација гради“, који спроводи „Национална асоцијација канцеларија за младе“, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, град Краљево је учествовао у реализацији ЛАП инфо дана, који за циљ има подршку локалним канцеларијама у изради и ревизији локалних акционих планова.

ЛАП инфо дан је осмишљен као интерактивна радионица која се спроводи према начелима и принципима омладинског рада и током чије реализације се обрађује значај и смисао ЛАП-а за младе, кораци у његовом креирању, његова имплементација, као и добра и лоша искуства са локала.

Госте је, у име града, поздравио градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Он је подсетио на то да је град Краљево основао Канцеларију за младе 2013. године и био последњи велики град у Србији који је ушао у процес побољшања положаја младих односно покушао да реши приоритетне циљеве омладинске политике. Ипак, како је нагласио градоначелник, за нешто мање од три године урађено је много. Поред Канцеларије за младе, основан је и Савет за младе.

„Пред нама су велики изазови. Најпре треба направити кровни документ омладинске политике на територији града Краљева, ЛАП за младе. Данашњи сусрет координатора канцеларија за младе из целог региона има управо то за циљ - размену искустава у прављењу овако важног стратешког документа. Неопходно је и опремити простор у коме ће млади моћи да проводе слободно време, организују најразличитије активности, стичу различита знања и вештине, да науче нешто ново и да размене искуства са својим пријатељима и људима сличних година. То је омладински центар или омладински клуб. Надам се да ћемо успети у зацртаним циљевима које смо предвидели да спроведемо у мандатном периоду од четири године који је пред нама и да ће млади људи након тога имати бољи положај у граду Краљеву“, поручио је градоначелник Краљева.    

Обуци у Краљеву, поред координатора и представника Канцеларије за младе нашег града, присуствовали су координатори и сарадници канцеларија за младе из Врњачке Бање, Крушевца, Варварина, Прокупља, Бабушнице, Чачка, Новог Пазара, Тутина, Рашке, Велике Плане, Нове Вароши, Сјенице, Лознице, Зајечара и Куршумлије.

Како је објаснио председник Националне асоцијације канцеларија за младе Џемалудин Паучинац, ове канцеларије за младе радиће заједно са експертима на припреми локалног акционог плана за младе.

„Краљево и други градови и општине у региону немају ЛАП - или су истекли или су тек усвојени. Разменићемо искуства како све то протиче и причати о буџетирању. Надам се да ћемо до краја дана имати конкретне предлоге за град Краљево и функционисање канцеларија за младе и за друге општине у региону. ЛАП ће се надовезати на Националну стратегију за младе“, рекао је председник Националне асоцијације канцеларија за младе, додавши да ће сваки приоритет (запошљавање, волонтирање, здравље младих...), бити детаљно разрађен и за њега ће бити предвиђене одређене активности.

         

 

07.Јул 2016.
Обележен Дан устанка

 

Некадашњи државни празник – 7. јули, Дан устанка народа Србије, иако је, као такав, Влада Србије укинула 2001. године, и даље се, незванично, обележава. Дан устанка против фашистичког окупатора у Другом светском рату у нашем граду је обележен полагањем венаца на споменик палим борцима у Ковачима у организацији МЗ Ковачи, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и града Краљева.

У име града, заменица градоначелника Марица Мијајловић, са члановима Градског већа, положила је цвеће на споменик подигнут у знак сећања на 34 борца из овог краја који су животе изгубили у ратовима од 1912. до 1999. године. Венце су положиле и породице жртава, као и припадници Војске, Полиције, представници удружења, политичких странака.

Према подацима, око 5.000 бораца из нашег краја су носиоци бројних одликовања у Другом светком рату, у коме је град дао велике жртве. Краљево је дало и легендарну јединицу IV краљевачки батаљон, која је изнедрила и народне хероје, који су страдали у рату – Живана Маричића, Рада Вилотијевића, Олгу Јовичић Риту, Рада Милићевића, Николу Бубала.

Како је истакла заменица градоначелника Марица Мијајловић, без обзира што је 2001. године Дан устанка, 7. јули, изашао из оквира државног празника, традиција се наставља.

„Сви треба да негујемо традицију - и мештани, и остали грађани, родбина, све институције, локална самоуправа. То је доказ да, када се удружимо, јединствени, можемо доћи до заједничког циља. На путу ка будућности морамо да се окренемо ка прошлости. Страдали су и млади људи, било је и старијих, радници и инжењери. Небитно је у датом моменту, када се сви боримо за заједнички циљ, ко је које вере, војске. Овде су жртве разних ратова, са разним обележјима, од крста до петокраке. Морамо нашим младим нараштајима да говоримо о томе. Иако сада књиге то можда не третирају, жива реч која се преноси с колена на колено можда је и битнија. Има људи који поштују обележавање овог датума, можда то раде на скроман начин, али га свакако обележе“, рекла је заменица градоначелника.

Седми јули обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, када је Жикица Јовановић Шпанац, 7. јула 1941. године, на сеоском вашару убио два жандарма.

 

         

06.Јул 2016.
„Пази друге, мисли на себе!“

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула кампању посвећену мотоциклистима и мопедистима „Пази друге, мисли на себе!“, коју ће спроводити са локалним телима за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, с циљем смањења броја и последица саобраћајних незгода у којима учествују мотоциклисти и мопедисти.

Како се и наводи у допису Агенције, током лета је повећано присуство мотоциклиста и мопедиста на путевима, што прати и већи број саобраћајних незгода са овом категоријом учесника у саобраћају. Мотоциклисти и мопедисти припадају рањивој групи учесника у саобраћају и препознати су као посебно угрожена циљна група у нашој земљи.
     

         KLIKOM NA SLIKU PUŠTATE SPOT

04.Јул 2016.
Дан борца

Делегација града Краљева је положила цвеће на Споменик отпора и победе у част обележавања 4. јула, Дана борца. Уз заменицу градоначелника града Краљева Марицу Мијајловић, пошту борцима који су учествовали у ослобађању земље одали су и чланови Градског већа града Краљева. Венце на споменик положили су и представници Војске, Полиције, борачких и других удружења и организација.

Иако 4. јул званично није државни празник, последњих неколико година град Краљево обележава Дан борца. Заменица градоначелника је подсетила на то да је, према подацима којима се располаже, у Другом светском рату, било око 11.000 бораца са територије града Краљева.

„Да бисмо градили будућност, не смемо да заборавимо прошлост. Како би рекао патријарх Павле, 'ако знамо где смо пошли, морамо да знамо и одакле смо кренули'. Краљево ће наставити да негује своју традицију и чува своју прошлост. Град ће наставити да, на скроман начин, обележава овај празник. Треба послати поруку младим људима да морају да знају шта се дешавало у прошлости, да памте. Ти људи не смеју никада да буду заборављени. Они су дали животе за слободу овог града и као такве треба сви да их памте“, поручила је Марица Мијајловић, заменик градоначелника Краљева.  

Дан борца је обележавао годишњу седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка. Као државни празник, Дан борца се обележавао од 1956. године, а Одлуком Владе Србије од 2001. више се не обележава.

         

03.Јул 2016.
Трке на Берановцу

 

На аутодрому Берановац код Краљева данас је вожена трећа трка Шампионата Србије у аутомобилизму на кружним стазама под називом „Велика награда Краљева 2016“, у организацији краљевачког Ауто-мото клуба „Beep Beep racing team“ и уз подршку локалне самоуправе. Трка је уписана у званични календар Спортског ауто и картинг савеза Србије за ову годину и одвијала се, између осталог, према одредбама Међународних спортских правилника Међународне аутмобилске федерације (FIA).

Трке је отворила и учесницима пожелела срећу заменицa градоначелника града Краљева Марица Мијајловић,

Она је истакла да ће се, на основу потписаног уговора о сарадњи са Спортским ауто и картинг савезом Србије, у наредних пет година аутодром Беарновац и те како активирати, као и да је сарадња са Министарством и клубом „Beep Beep racing team“ на завидном нивоу.

„Добили смо похвале учесника, посетилаца, организатора у вези са активирањем Берановца, који је један од највећих аутодрома и у бившој држави и данас у Србији. То је велико богатство за град, који треба да уложи све своје капацитете и средства да активира аутодром. У наредним годинама сарадња треба да се настави, а Краљево да добије још један садржај више“, поручила је заменица градоначелника.

Она је истакла да ће град бити на располагању за одржавање трка, активирањем својих комуналних предузећа, одржавањем аутодрома и сл. Бенефит града од одржавања трка је нови садржај који ће привући људе у Краљево.

У „Великој награди Краљева 2016“ учествовала су 63 возача на стази од пет километара. Како је најављено, биће одржане још три трке ове сезоне.

 

         
02.Јул 2016.
Делегација Марибора у Краљеву

Град Краљево је током викенда угостио делегацију партнерског града Марибора - директоре градских јавних предузећа и њихове сараднике, које су данас примили градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и заменица градоначелника Марица Мијајловић. Гости су се састали са директорима и сарадницима наших сродних јавних предузећа и установа односно одељења и служби Градске управе.

            Мариборску делегацију је предводио координатор за сарадњу са градом Краљевом Андреј Верлич. Он је изразио задовољство због поновног сусрета јавних предузећа и установа Марибора и Краљева у оквиру овог вида сарадње која је почела 2011. године.

„Од тада смо направили неке кораке. Поједина јавна предузећа су у међувремену добро сарађивала. Има још места за заједничку сарадњу, нарочито на пољу придобијања европских пројеката и финансирања из европских фондова. Ми смо стекли богато искуство у фази придруживања Европској заједници. Признајемо да смо направили много грешака и баш ту видимо могућност за сарадњу - да Србија, и нарочито наш братски град Краљево, не направи исте грешке као што смо ми“, рекао је Верлич.

Сарадња, потврђена и Меморандумом о сарадњи потписаним октобра 2014. године, и те како је битна за нас, сматра заменица градоначелника Краљева, истичући да ће нам, у тренутку када се у нашем граду разматрају могућности за регулисање јавног превоза, уштеду јавне расвете, покретање туризма, нарочито школског, спортског, нарочито бити од користи искуства града Марибора приликом њиховог уласка у ЕУ.

„Потребно је да се учимо на туђим грешкама, а не да правимо своје. Немамо времена ни могућности да направимо више грешака па да дођемо до правог модела. Нема ни разлога, град Марибор је на том путу много тога учинио у вези са функционисањем јавних предузећа, на располагању јавним ресурсима као што је нпр. јавна расвета и други послови којима се баве „Чистоћа“ и туризам“, рекла је Мијајловићева.

Заменица је подсетила и на недавну посету ОШ „IV краљевачки батаљон“ Словенији и братимљење школа.

„Упознати смо са тим како да растеретимо свој буџет тако што ћемо из разних европских фондова повући новац за изградњу и обогаћење, рецимо, Гробља стрељаних, као културне знаменитости, евентуално туристичке понуде“, сматра заменица.

Настојања су да директори успоставе тесну, конкретну и функционалну сарадњу, да се не задржи све на необавезној посети, да моделе које су применили Словенци применимо и ми, да проблеме брже и боље решавамо, сматра она. Између осталог, настојања су и да оживимо планину Гоч (наши планови, њихова искуства), коју су, као и истоимено Дечје одмаралиште, предвођени градоначелником Краљева, гости и посетили, у циљу договора и изналажења начина да се унапреде услови за развој туризма – зимског, школског...      

Градоначелник др Предраг Терзић је госте повео и у обилазак Музеја Гочке пруге у Сокољи, где су, од Живорада Милашиновића, некадашњег радника на прузи, покретача иницијативе за ревитализацију Гочке пруге, имали прилику да чују историјат Рижине пруге и погледају кратак филм посвећен овој теми.    


     

     

01.Јул 2016.
Дан Канаде

Поводом Националног дана Канаде, у Амбасади Канаде у Београду је приређен свечани пријем. Међу бројним гостима су били и представници дипломатског кора, народни посланици, министри у Влади Републике Србије.

Обележавању Дана Канаде је присуствовао и градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Градоначелник је разговарао са Његовом екселенцијом амбасадором Филипом Пинингтоном о досадашњој, веома успешној сарадњи нашег града и Канаде - како Амбасаде, тако и канадских градова и канадских држављана, као и будућим заједничким корацима ка наставку пословних односа. Такође, градоначелник се упознао и разговарао са Мирјаном Дончић-Битон, директорком Канадско-српског пословног удружења CANSEE, које промовише економске односе између Србије и Канаде и са којим наш град има успостављене контакте.

Резиденцију канадског амбасадора је посетио и државни секретар у Министарству одбране, Краљевчанин Ненад Нерић. Новинар-дописник „Политике“ Мирољуб Дугалић, заслужан за успостављање контакта са великим канадским донатором српског порекла Миломиром Главчићем, који је нашем граду донирао средства за изградњу моста преко реке Ибар и набавку магнетне резонанце за Општу болницу „Студеница“, био је гост на пријему, као и рођак, и заступник, донатора Главчића - Радоје Главчић. Свечаности је присуствовао и власник краљевачког предузећа „Амига“, које се бави електромашинском делатношћу, Мирослав Тлачинац. 
       

 

 

 

Велика награда Краљева

Поводом предстојећег Шампионата Србије за ауто-трке на кружним стазама, на конференцији за новинаре, тим поводом, обратили су се градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и Дејан Лазаревић, председник Организационог одбора трке. „ВЕЛИКА НАГРАДА КРАЉЕВА“ ће, у организацији „BEEP BEEP racing team Краљево и града Краљева, на основу календара такмичења и Правилника такмичења Спортског ауто и картинг савеза Србије, бити одржана на Аутодрому Берановац у граду Краљеву од 1. до 3. јула 2016. године

Градоначелник Краљева се осврнуо на то да је некадашњи понос Краљева - аутостаза Берановац, у потпуности девастирана, а да је интервенцијом из буџета града дошло до одређених побољшања, која ће допринети да потраје још неколико година.

„Потребна је темељна реконструкција стазе и прављење других садржаја који ће допринети да стаза буде понос града, као што је некада и била, да Краљево буде ауто-центар, где ће велики број људи из других градова Србије, али и из иностранства, долазити да посматра трке. То ће допринети и буџету града, али и становника који тамо обављају привредну активност. Мислим да Краљево заслужује да буде центар у области ауто-мото спорта. Обнова стазе на Берановцу је један од пројеката који сам у свом експозеу поменуо, као део решења које нудимо у области спорта односно поправљања спортске инфраструктуре. Разговараћемо са представницима Министарства одбране, са републичким органима и свима који желе да од Берановца направимо стазу за понос овог дела Србије“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.  

Како је истакао председник Организационог одбора трке и „BEEP BEEP racing team-а“ из Краљева Дејан Лазаревић Баџи, стаза је комплетно спремна. Он је позвао гледаоце на трку која је организована на сасвим другачији начин.

„Трка је посвећена такмичарима и деци. Слоган је „Узми дете за руку и доведи на трку“. Улаз за децу је бесплатан и свако ко купи карту, може да поведе колико хоће деце. Деца су нам важна, јер јуниори који се такмиче су будућност нашег ауто-спорта“, поручио је Лазаревић.

Трка је акредитована у Европи и региону. Према речима Лазаревића, стаза Береновац је једна од најбољих у овом делу региона, тркачи је цене. Трка ће бити најављивана и бацањем летака из авиона – ко нађе печатирани летак, може доћи на трку бесплатно, а ко онај на коме пише safety car, моћи ће да се провезе по писти.

Старт трке, на којој ће наступити десетак Краљевчана, јесте у 10.00 часова, а свечано отварање у недељу у 12.00. Такмичиће се десет дивизија, а биће вожен и ревијални куп фиће. Карта за оба дана је 390 динара.


          
          

 

30.Јун 2016.
Најава Веселог спуста

 

           

29.Јун 2016.
др Предраг Терзић, нови градоначелник

На данашњој седници Скупштине града Краљева за градоначелника града Краљева изабран је др Предраг Терзић, дипломирани политиколог из Краљева, за заменика градоначелника Марица Мијајловић, дипломирани инжењер архитектуре а за чланове Градског већа града Краљева изабрани су:

 1. Александар Цветковић, дипл.инжењер шумарства

 2. Владимир Лазаревић, струковно санитарно- еколошки инжењер

 3. Прим. др Гордана Стојковић, специјалиста опште медицине

 4. Иван Бунарџић, правник

 5. Игор Цветковић, дипл.инжењер шумарства

 6. Миљан Васиљевић, предузетник

 7. Милун Јовановић, менаџер у трговини

 8. Милан Милошевић, дипл.инжењер електротехнике

 9. Милош Угреновић, дипл.правник

 10. Миломир Шљивић, економиста

 11. Радоје Томашевић, пуковник у пензији

        
29.Јун 2016.
Хелп и добитници грантова потписали уговоре

У оквиру пројекта Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“, хуманитарна организација Хелп је потписала уговоре о донацији са 20 финалних корисника грантова у опреми за самозапошљавање.

У име града, потписнике је поздравио заменик градоначелника Милун Јовановић. Он је захвалио донаторима који нашим суграђанима већ годинама помажу да створе бољи живот за себе и своје породице.

На конкурс Хелпа за доделу грантова у опреми се пријавило 115 заинтересованих, од којих је, евалуацијом и селекцијом, у две фазе, одабрано двадесет финалних корисника који ће у наредна два месеца добити неопходну опрему и започети своје пословне делатности. Потписници уговора о донацији су 12 жена и осам мушкараца, од чега пет Рома и пет Ромкиња. Грантови у опреми се додељују за једну пољопривредну, девет занатских и 10 услужних делатности. Између осталог, подржани су кројачи, столари, фризери, сакупљачи. По девет грантова је вредности 1.500,00 евра и 2.400,00 евра док су два гранта просечне вредности 3.600,00 евра.

Поред грантова у опреми, подршка смањењу сиромаштва подразумева и организацију догађаја ради умрежавања релевантних актера и партнера у сфери запошљавања, организацију пословних и стручних обука према потребама корисника грантова, студијске посете и услуге пословног менторинга. Потписници уговора су већ похађали пословне обуке на тему маркетинга, менаџмента и израде бизнис плана, а у наредном периоду их очекују и стручне обуке везане за делатности којима се баве.

Пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“ спроводи немачка организација Help-Hilfe zur Selbsthilfe, а финансира Шведска агенција за међународну сарадњу Sidа. Укупна вредност пројекта је 1.820.295,00 евра, и реализује се од маја 2014. до августа 2017. године, у Лесковцу, Краљеву, Крушевцу, Обреновцу, Пожаревцу, Трстенику, Владичином Хану, Власотинцу и Врању.

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва и смањење сиромаштва циљних група. Посебан циљ је да се омогући Ромима, а посебно Ромкињама и младим људима, као и другим угроженим групама становништва, лакши приступ тржишту рада.

        

28.Јун 2016.
Седница Скупштине града Краљева
28.Јун 2016.
Седница Градског већа

На данашњој Шездесет првој (ванредноју) седници Градског већа града Краљева пред већницима су се нашле две тачке дневног реда и то:

1.    Разматрање Предлога решења о распоређивању средстава у износу од 1.300.000,00 динара Пливачком ватерполо клубу „Краљево“ на име подмирења трошкова реализације спортско-забавне манифестације „City games“, и доношење Решења

2.    Разматрање Предлога решења о коришћењу средстава текуће буџетске резерве у износу од 13.500.000,00 динара на име обезбеђења средстава за услугу превоза путника за месец април и мај 2016. године у складу са уговором закљученим са Предузећем „Вуловић транспорт“ ДОО из Крагујевца, и доношење Решења

      

 

 

 Одбојка на песку                                                           24-26.06.2016.

 

Град Краљево је од 24. до 26. јуна 2016. године био домаћин деветог Националног првенства у одбојци на песку. Уз суорганизацију града Краљева, а у организацији компаније Vip mobile и Одбојкашког савеза Србије, и уз подршку компаније Huawei, на пешчаним теренима поред реке Ибра, у нашем граду је почела нова сезона Vip Beach Volley lige 2016 у оквиру деветог „Vip Beach Mastersa – Првенства Србије у одбојци на песку“.

Први турнир је завршен тријумфима Нине Шкарић и Александре Алексић у женској, и Марка Галешева и Ђорђа Клашнића у мушкој конкуренцији.

Традиционално, на турниру је организована и школа одбојке за девојчице и дечаке узраста до 14 година, коју води Вања Грбић, а којој је присуствовало око 200 краљевачких малишана.

Наредни турнир Лиге биће одржан од 1. до 3. јула у Чајетини, а затим и у Великом Градишту, Бачу, Зрењанину, Сомбору, Шапцу, Новом Саду. Финални турнир ће бити на Ади Циганлији у Београду крајем августа.

 

 

     

 

 

 

 

24.Јун 2016.
Обилазак спортске хале

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Љубиша Антонијевић и градоначелник града Краљева Томислав Илић,  посетили су Дом ученика средњих школа у нашем граду и, са директором Драгутином Карановићем, обишли радове на изградњи спортске хале при Дому, започете крајем марта ове године.

            Прва, од две фазе радова вредних 50 милиона динара, од око половине средстава, приведена је крају и биће завршена у за то роком предвиђених 60 дана, речено је приликом обиласка радова. За њих је Министарство до сада издвојило око 10 милиона динара, остало су сопствени приходи и улагања Дома ученика, а град је обезбедио плац и инфраструктуру.

            Како је рекао помоћник министра, радови на овом објекту најбрже напредују у Србији, будући да је завршен анекс спортске хале, метална конструкција је готова, постављају се панели и, за 4-5 дана, цела хала ће бити покривена. Он је захвалио свима који су уложили велики напор током изградње.

„Наш је посао да се бавимо унапређењем система, да створимо што боље услове. Надам се да ће објекат послужити Дому, станарима Дома, али и читавом граду. Иако није било предвиђено пројектом, добили смо изнад свлачионица мултифункционални простор од око 150 м2 који се може искористити за теретану, стони тенис. За прву фазу новац је опредељен, а постоји спремност да се обезбеди новац и за другу фазу, која је планирана за 2017. годину. Потрудићемо се у Министарству, при сектору за финансије, за студентски и ученички стандард и инвестиције, са представницима града и Дома, да се радови наставе ове године“, изјавио је помоћник министра Љубиша Антонијевић.

Градоначелник Илић и директор Дома Карановић су захвалили на настојањима да се нађе начин како би се радови наставили и током ове године и да следеће године овај савремени спортски објекат буде опремљен неопходним спортским реквизитима.

 

          
22.Јун 2016.
Помоћ аеродрома "Никола Тесла"

Приликом обиласка Аеродрома „Морава“ у Лађевцима, в.д. директора Аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић је изјавио да је аеродром на чијем се челу налази у последње две године направио најбоље пословне резултате у својој историји, са профитом већим од 26 милиона евра, и да ове године очекују још боље резултате, што је предуслов да се окрену око себе и својим колегама пруже помоћ. Тако ће, како је најавио, техничке екипе већ следеће седмице видети шта је најнеопходније урадити и колика су средства потребна да се на Аеродрому „Морава“ у што краћем року оствари саобраћај. Он ће дати предлог на Надзорном одбору за помоћ од 300.000 евра, који ће потом бити упућен Влади РС на одобрење.

„Наше је да створимо предуслове да свака авиокомпанија може да слети. Имамо готов аеродром у који је уложено више од 10 милиона евра и у који треба још нешто мало уложити како би што пре био успостављен редован цивилни ваздушни саобраћај. Улога менаџмента „Николе Тесле“ је да оспособи све српске аеродроме, укуључујући и бањалучки. Морава ће добити апсолутну подршку“, рекао је Влаисављевић обилазећи Аеродром „Морава“ након састанка са представницима Војске РС, града Краљева и Рашког управног округа.

            Помоћник министра задужен за развој ваздушног саобраћаја у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Илић, приликом обиласка Аеродрома „Морава“, изјавио је да ће Влада наставити да ради интензивно на развоју ваздушног саобраћаја.

„Како би овај вредан инфраструктурни објекат почео да живи, потребно је наћи најповољнији модел који ће обезбедити његов одрживи развој. У најповољнијим економским условима треба омогућити нормално функционисање и редован авио-саобраћај“, рекао је помоћник министра.

Према његовим речима, потребно је договорити и почетак селекције запослених из овог краја који ће бити ангажовани да раде опслугу, прихват и отпрему ваздухоплова, путника, пртљага, робе, поште и других услуга које је неопходно да пружа овакав објекат на будућем међународном војно-цивилном аеродрому.

Да би аеродром могао да функционише дању, ноћу и у сложеним условима (магла, падавине), неопходно је опремити полетно-слетну стазу, од димензионисања тј. да има довољну дужину и ширину, до опреме која се уграђује на стазу – систем светлосног обележавања, који омогућава инструментални прилаз до писте (када видљивости нема, авион којим пилот управља, путем инструмената, користи сигнале са земље од уређаја који су уграђени у оси писте и они га доводе до тренутка додира).

„Да би се тако опремио аеродром, потребно је више средстава, али за иницијално коришћење, за долазак првих „low cost“, нискобуџетних превозника, оспособићемо аеродром да може да се користи у визуелним условима за летење, за шта је неопходно инвестирати 300.000 евра, како би се новоизграђена платформа испред путничког терминала повезала са полетно-слетном стазом. Планирали смо авионе типа „боинг“ 737 и 300 и авион А320“, рекао је Зоран Илић.

Према његовим речима, да би путници, роба, пошта могли да се процесуирају у складу са законима, треба опремити терминал, довести управу граничне полиције, а царина већ постоји у Краљеву. Биће неопходно да у смени буде бар 20 људи, а у првој години биће око 100 људи ангажовано.

„Аеродром „Морава“ ће, по завршетку коридора 11, а нарочито када почне градња коридора од Појата до Прељине, добити посебно на значају. Биће и пожељнији за све превозиоце, а ми ћемо имати комерцијалну понуду за авиокомпаније којој неке неће моћи да одоле.

            Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, аеродром треба да буде покретач развоја Рашког, Моравичког, Шумадијског, Расинског округа, јер су овде планирани индустријска зона, карго центар за извоз воћа и поврћа.

„Аеродром треба да омогући развој туризма будући да су у непосредној близини скијалишта и бање, да допринесе развоју ловног и спортског туризма, привреде, духовног туризма. Када коридор 11 буде изграђен, биће потребно сат-сат и по до главног града“, рекао је начелник РУО.

Аеродром „Никола Тесла“ је, како је речено, помогао са  200.000.000, Војска са 800.000.000 динара. Цео аеродром би требало да кошта 32 милиона евра – што би обухватило и набавку додатне земље, проширење полетно-слетне стазе, сву опрему око ње и друге неопходне пратеће објекте.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао да је ово наставак успешне сарадње са Владом Републике Србије.

„Локалној самоуправи је најпречи интерес оспособљавање аеродрома и ми смо у потпуности спремни да помогнемо око његовог пуштања у функцију“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.
          

20.Јун 2016.
Спортска делегација Зелене Горе у Краљеву

Данас је заменик градоначелника града Краљева  Милун Јовановић са помоћницима градоначелника Новицом Гаговићем и Вукосавом Коњикушићем примио спортску делегацију братског града Зелена Гора из Пољске.
Делегацију чине 22 кошаркаша 2001. годишта који са својим тренерима бораве у Краљеву од 17. до 22. јуна 2016. године.  
Како је, поред града Краљева, домаћин играчима из Зелене Горе и Кошаркашки клуб „Слога“ то су пријему присуствовали и Иван Кнежевић, председник, Милован Богојевић, спортски директор и Милош Бабић, члан управе и бивши играч Кошаркашког клуба „Зелена Гора“.

Пријем је одржан у сали два Градске управе града Краљева.
         

20.Јун 2016.

 

Градска слава – Света Тројица                                          18/19.06.2016.

 

  

У Недељу Свете Педесетнице, 19. јуна 2016. године, Црквена општина при храму Свете Тројице Краљево и град Краљево су прославили славу Силазак Светог Духа на Апостоле, Свету Тројицу.

У навечерје празника, у суботу, Вечерњом службом и славском литијом, почела је прослава. Уз братство храма Свете Тројице и свештенослужитеља града Краљева и војних свештенослужитеља подручних касарни, литију кроз централне градске улице предводили су припадници Војске Србије, Жандармерије, Полиције, градоначелник града Краљева Томислав Илић са представницима локалне самоуправе, културно-уметничка друштва и спортска удружења, а придружио им се и велики број грађана. Пригодном беседом се обратио Архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић.

Свечана Литија је из храма Свете Тројице кренула у двориште Духовног центра Владика Николај Велимировић, где је освештан запис (који је, према веровању, заштитник града), затим до Трга српских ратника и Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918, па до Споменика погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године (испред зграде Градске управе) и Улицом цара Душана се вратила у порту цркве Свете Тројице.

Света Архијерејска Литургија у цркви Свете Тројице је служена у недељу, на дан славе, уз још већи број свештенослужитеља и верног народа. У беседи се присутнима обратио Архијерејски заменик жички протојереј-ставрофор Љубинко Костић.

Како је подсетио старешина храма Свете Тројице протојереј-ставрофор Јован Ђорем, „благодарећи Богу, и ове године дочекасмо да велики празник Свете Тројице прославимо у граду Краљеву испред цркве светиње у којој је велики кнез Милош Обреновић веру веровао и нама аманет оставио да се ми ту окупимо“.

 Наиме, црква је саграђена 1824. на месту на коме је, према народном предању, кнез Милош Обреновић ноћио уочи боја и у сну обећао Богу да ће, ако победи Турке и српски народ ослободи ропства, на том месту саградити цркву. 

Тројице, или, по црквеном, Духови, празник су Светог Тројства (Бог Отац, Бог Син и Бог Дух), којим се чува помен на силазак Светог Духа на апостоле и празнују се три дана. Светкују се као један од највећих хришћанских празника.
         
16.Јун 2016.
Скупштина града Краљева

Данас је почела седница Скупштине града Краљева са новим сазивом одборника. Седницу је започео досадашњи председник Скупштине Сретен Јовановић, који је новим одборницима честитао на избору а затим је вођење седнице преузео најстарији одборник Живорад Дражовић.
Верификацијом мандата, потписивањем одборничке листе и заклетвом нови сазив Скупштине града Краљева почео је са радом.
Прва тачка дневног реда је избор председника Скупштине града Краљева и на то место једини предложени је Ненад Марковић досaдашњи заменик председника Скупштине.Тајним гласањем Ненад Марковић је изабран за председника Скупштине града Краљева, за његовог заменика Предраг Терзић, за секретара Скупштине Марија Лазовић а за заменика секретара Лидија Павловић.

          

 


14.Јун 2016.
ORA 2016

На конференцији за новинаре сазваној тим поводом, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и представници Удружења ОРА Краљево су најавили наставак омладинске радне акције, која ће ове године бити одржана од 24. јула до 7. августа.

Како је председник Скупштине и један од покретача обнављања омладинских радних акција на територији града Краљева Сретен Јовановић истакао, Краљево је за сада једини град у Србији у коме се акције организују. Он је пример како треба направити везу између прошлости, када је омладина градила пруге, путеве, пошумљавала, градила хидроелектране, и садашњости, када поново организује акције различитим поводима. Како градови са простора бивше Југославије приступају организацији, тако ће ове године у Македонији бити организована ОРА.

Командант Омладинске радне бригаде од пре две године и прошлогодишњи командант Радне акције Марко Матић је истакао да су млади препознали темеље које су им старији оставили. Он је позвао организације, правна лица, привредне субјекте, који желе и могу, да помогну у организацији ОРА, као и суграђане, од 18 до 30 година, да се пријаве. Ове године је у плану да се ради на санацији последица поплава – чишћење водотокова другог реда, у циљу смањења ризика од евентуалних поплава.

„Ово је тим који вреди помагати. У њих вреди улагати. Без младих нема будућности, а ово је будућност нашег града“, поручио је Марко Матић.  

Према речима секретара Луке Петровића, очекује се 100-115 учесника. Биће их и из иностранства – Марибора, који је од почетка укључен у акцију, из Македоније, Босне и Херцеговине, али и из других градова у Србији, с обзиром на то да Удружење ОРА има огранке у Крагујевцу, Јагодини и Београду.

Заинтересовани за учешће у Омладинској радној акцији ОРА Краљево 2016, могу да се пријаве на телефон број 066 417 499, или на мејл orakraljevo@gmail.com. Потребно је да предају попуњен формулар пријаве и здравствени формулар који попуњава изабрани лекар. Током акције су им обезбеђени животно осигурање, смештај, храна, униформа и превоз до радилишта.


          
13.Јун 2016.

 

 

Спортске игре младих У Краљеву                                    07.06.2016.

 

 

 

Град Краљево је био један од 17 градова домаћина Спортских игара младих, које су званично отворене на Тргу српских ратника, а затим настављене на отвореним теренима крај Ибра, у старој хали спортова и у школама.

Савез за школски спорт Србије и Савез за школски спорт и олимпијско васпитање града Краљева, у циљу стратегије развоја школског спорта, наставили су са афирмацијом и популаризацијом школског спорта и ваннаставних школских активности у нашем граду укључивши се у организацију Спортских игара младих. Према речима координатора Савеза за школски спорт Рашког округа професора Милана Генчевића, подршка локалне самоуправе је била од немерљивог значаја у организацији Игара. Он је захвалио градоначелнику, покровитељима, медијима, јавним предузећима и установама, удружењима и организацијама који су помогли да се ова манифестација добро и безбедно организује.

Такмичаре је поздравио и пожелео им срећу градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Око 1.500 краљевачких малишана, од седам до 14 година, такмичило се у неколико спортских дисциплина – малом фудбалу, баскету - „три на три“, стоном тенису, тенису, „између две и четири ватре“ и шаху.

Приврженост спорту, дружењу, фер-плеју и здравом начину живота деца из Краљева и околине показала су на спортским теренима, на којима су дала све од себе да остваре што бољи пласман.

„Љубо и компанија“ су били најбоља мушка екипа у баскету, док су у женској категорији у овој дисциплини победиле девојчице које су се такмичиле као „Доктори“. Дејан Јеротијевић је био најбољи у шаху, а у малом фудбалу екипа „Стара Сантос“. Најмлађи учесници Спортских игара младих Србије 2016. у Краљеву су била деца која су играла „између две ватре“, а најбољи пласман су остварили малишани из ОШ „Димитрије Туцовић“. У стоном тенису су победили Страхиња Соколовић и Миња Миловановић. Анђелина Јанићијевић и Лазар Милићевић су приуштили публици прави празник на тениским теренима.
Победници из Краљева такмичиће се на националном финалу СИМ Србије 2016. крајем јула у Београду.

Спортске игре младих су одржане први пут 1996. године са главним циљем да омогуће основцима и средњошколцима учешће у организованим спортским такмичењима и другим бесплатним активностима током лета. Током 19 година организације Игара у Хрватској, пет година у Босни и Херцеговини и две у Србији, на Играма је учествовало више од 750.000 деце и младих. Идеја је расла и такмичење је постало највећи аматерски спортски догађај у овом делу Европе.
Деци и младима широм Србије
се пружа могућност да потпуно бесплатно учествују на такмичењима у 10 спортова. Најуспешнијим појединцима и екипама осигурано је бесплатно летње путовање на међународно финале у Сплиту.       
            Програм манифестације дугорочно је везан уз промотивно-едукативну акцију
Живимо живот без дроге, јер дрога одузима живот". Подршку Играма дају еминентна имена из спортског и политичког живота, па је тако почасни председник Спортских игара младих господин Сир Дејв Ричардс, председник Премијер лиге. Амбасадори Игара су Предраг Мијатовић, Дејвид Бекам, Жосе Мурињо, Свен-Горан Ериксон, Франц Бекенбауер, Милорад Чавић, Маја Огњеновић, Ивана Нешовић и многи други.

Игре су организоване под покровитељством Међународног олимпијског комитета и Светске фудбалске федерације, а у нашој земљи и под покровитељством Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, партнера и пријатеља Мобилне телефоније Србије – МТС, компанија ИМЛЕК и ЛАСТА, хотела „Фалкенстајнер“ Београд, под медијским покровитељством Радио-телевизије Србије и медијских партнера Арена спорт и Спорт клуб.        

 

 

Краљево пример добре праксе                                        03.06.2016.

 

 

Представници града Краљева састали су се са представницима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и Светске банке. Том приликом, запослени у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева су презентовали активности града Краљева на смањењу ризика од природних катастрофа.

Како је објаснила Сандра Недељковић, заменик директора Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, на састанку са представницима Светске банке и ресорног министарства са локалним самоуправама, на тему размене података у циљу управљања ризиком од елементарних непогода и процене ризика, након што је град Краљево представио систем који је успоставио, Светска банка је пожелела да се на лицу места увери како је организовано Одељење, као и систем управљања ризика који се тиче размене података, процене ризика и релевантних ствари које утичу на тај процес.

„Наша идеја је да кроз пројекте које водимо са Светском банком овај пример проширимо на друге локалне самоуправе и да њима представници града Краљева дају подршку. Осим новца, који је свакако неопходан, ентузијазам службеника у локалној управи је довео до тога да је систем добро имплементиран. Желимо да успоставимо добар систем размене података између ресорних министарстава, националног нивоа власти и локалних самоуправа, у шта ће град Краљево бити укључен. Много тога можемо да урадимо сами. Донатори прате наш рад и јако су расположени да притекну у помоћ, да купимо опрему и алате“, рекла је Недељковићева.  

Дарко Милутин, координатор програма Светске банке у Србији на имплементацији националног програма за управљење ризицима од елементарних непогода, истакао је да је састанак у Краљеву у оквиру склопа активности које се односе на процену стања расположивости података и размене података који су релевантни за процену и управљање ризицима и реаговање у случајевима катастрофе.

„Краљево је искочило као изванредан пример како локална самоупрва може сама, својом иницијативом, да покрене процес који је јако важан када су ризици у питању. Катастрофе се дешавају на локалу, настају штете на локалу и потребно је да локалне самоуправе буду свесне и спремне за реакције, али и да претходно могу да процене ризике и које су мере потребне да би се умањили ризици од штета и од елементарних непогода. Надамо се да ће пример Краљева кроз пројекат у оквиру Светске банке и осталих међународних партнера који сарађују са Србијом на том плану бити пример добре праксе који ће моћи да иницира сличне процесе за побољшање капацитета Србије да штете од природних непогода буду што мање и што мање утичу на развој локалних самоуправа и Србије“, поручио је Милутин.

Начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић поносан је и задовољан што је Градска управа града Краљева препозната као пример добре праксе у овој области.

 

„Одељење, првобитно формирано да брине о отклањању последица земљотреса, касније је, захваљујући ентузијазму запослених, успело да постигне посебан квалитет и да се не бави само отклањањем последица катастрофа, већ и да ради на превенцији, што је суштина овог пројекта. Највећа снага наше Градске управе су људи, али људи не могу без финансијске помоћи донатора и Владе РС“, истакао је Петровић, додавши да очекује успешну сарадњу и у наредном периоду.