Одштампај Пошаљи
Вести
02.Март 2015.

 

 

 

Радују се тенису, наши на сцени су ..                                             28.фебруар 2015.године


Поводом предстојећег тениског меча Дејвис купа између репрезентација Србије и Хрватске, у краљевачкој библиотеци одржан је програм Радуј се тенису, наши на сцени су, о почецима тениске игре у нашем граду и садашњем стању у ''белом спорту''.
Новинар ''Политике'' Мирољуб Дугалић, аутор више текстова на ову тему, посведочио је да је тениска игра у Краљеву заживела крајем двадесетих година прошлог века
- Тада је у Краљеву отворена Фабрика авиона ''Бреге'' којом су управљали француски стручњаци. Они су, заправо, ''донели'' ову игру у град на Ибру. У близини фабричког круга направљено је два тениска игралишта, а краљевачка господа брзо је прихватила овај спорт. Касније, тениски терени изграђени су где се данас налази рукометно игралиште у Доситејевој и железничка ложионица... Тенис су и тада играле жене, обучене у беле сукње, с белим ''Батиним'' патикама на ногама...Тенис је дошао у Краљеву с једном великом и значајном фабриком, било би добро да се после овог великом спортског догађаја у Краљеву изгради нека нова фабрика – закључио је Дугалић.
О оснивању Тениског клуба у Краљеву говорио је Љубинко Нешовић, један од оснивача и његових најстаријих чланова. Он је нагласио да је Клуб оформљен 1985. године, да је био организатор више државних првенстава и освајач значајних признања. Највећи успех, подвлачи Нешовић, осварио је Краљевчанин Лука Илић који се налази на АТП листи.Тениски тренер Ненад Вукићевић говорио је о Дејвис купу, тениској игри, младим играчима, а међу учесницима програма били су и његови пулени, млади тенисери Алекса Коларевић и Алекса Ђерковић
.


27.Фебруар 2015.
Јечам за краљевачке пољопривреднике
У оквиру помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, тј. пројекта Помоћ пољопривредним газдинствима погођеним поплавама у Србији, који финансира ЕУ, а спроводи ФАО - Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација, данас је 76 породица из 12 насеља Краљева, чија су домаћинства претрпела штету у прошлогодишњим мајским поплавама, добило више од 15,2 тона семена јечма или по 200 килограма. Пољопривредници су помоћ преузели у магацину „Аутотранспорта“.

„Помоћ ће бити дељена и до лета. Пробаћемо да и онима који се нису пријавили за помоћ помогнемо. Очекујемо да ће наредних дана стићи и остала семенска роба и 142 тоне ђубрива као помоћ при сетви. Има више потпројеката, 26-27, које намеравамо да спроведемо. У оквиру те помоћи биће и животиње и пластеници. Имамо 35 породица које су прелиминарно добиле пластенике и ускоро ће им бити испоручени“, рекао је помоћник градоначелника Краљева Вукосав Коњикушић.

У оквиру овог пакета помоћи, наредних дана, пољопривредници ће добити и по 300 килограма минералног ђубрива. У наредним пакетима биће им испоручена и семена сточног грашка, луцерке детелине или кукуруза.
 
 

27.Фебруар 2015.
Уручена награда „Др Милош Бабић“

Награда која носи име др Милоша Бабића, првог градоначелника града Краљева, а додељује се студенту за постигнут успех током школовања, свечано је уручена шести пут заредом. Ову награду установио је Градски одбор Нове Србије, непосредно након што је тадашњи градоначелник Краљева Милош Бабић, 12. фебруара 2009. године, изненада преминуо, а у знак сећања на њега. Награду од 50.000 динара ове године добила је млада краљевачка уметница Тијана Раденковић, која је на докторским студијама Факултета ликовних уметности, одсек сликарство, а коју је Универзитет уметности у Београду прогласио за студента генерације 2014. године, са просечном оценом 10.00. 

Како је истакла добитница, ова награда за њу представља велику похвалу за досадашњи и подстрек за будући рад, а искористиће је за своје образовање.

Др Зоран Миљковић, члан комисије за избор лауреата, апеловао је на све да добитницима признања, са успесима које имају, треба изаћи у сусрет како не би напуштали свој град.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, Милош Бабић је био човек који је пред собом увек имао постављене циљеве и радио на томе да их оствари.

Са пуно страсти и емоција је лечио своје пацијенте и чинио све да им помогне. Са истом пожртвованошћу је водио и овај град. У овом свечаном тренутку нећу говорити шта је то, који су то инфраструктурни пројекти започети и завршени када је на челу овог града био др Милош Бабић, али ћу рећи да је његово срце било веће од сваке грађевине у овом граду. Никада нисмо разговарали о томе који му је пројекат, грађевина, пут, најдражи. На који је најпоноснији. Једноставно, није било времена за то, а чинило се да је још много година пред нама. Нажалост, није било тако.

Сада, када сам ја на месту градоначелника Краљева, често помислим шта би он урадио, како би решио проблем, како би реаговао… Срце је било то које га је, често, водило, и од њега је и страдао“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић на свечаној академији поводом доделе награде „Др Милош Бабић“.

У уметничком делу програма наступили су оркестар и млађи нараштај КУД „Абрашевић“.
 
 
 

 

27.Фебруар 2015.
Прва смотра ветерана фолклора „Ушће 2015“

Данас је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, поводом Прве смотре ветерана фолклора под називом Ушће 2015“, коју организује Дом културе Студеница Ушће, примио учеснике ове манифестације. Поред домаћина директора Дома културе из Ушћа Мирке Стојановић, присутни су били и Небојша Ратковић, представник Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња, са сарадницима, и Бобо Врањеш, представник Удружења ветерана фолклора града Чачка.
Поред ова два друштва, на смотри су учествовали
и КУД Миломир Главчић“ из Јошаничке Бање, КУД Абрашевић“ из Краљева и КУД Студеница Ушће као домаћин.
 
 

27.Фебруар 2015.
Палестинска делегација у Рашком округу

Небојша Симовић, начелник Рашког округа, данас је примио представнике амбасаде Палестине др Рабах Ахмед Тајем конзула Палестинске амбасаде и др Надер Салајмех председника фармацеутске коморе Палестине.         
На састанку је било разговора о интезивирању привредне сарадње  Палестине и Србије, са фокусом  на Рашки Округ. Посебно се разговарало о кланичарској индустрији, дрвопрерађивачкој индустрији и производњи и извозу природног угља и ћумура за наргиле.      
На иницијативу гостију из Палестине, планиран је позив на сајам у град Рамала који је познат и као привредни центар Палестине. Начелник Рашког округа је предложио да се крајем марта у Краљеву одржи заједнички састанак краљевачких привредника и њихових колега из Палестине .           
Договорено је још и да се настави и интензивира иницијатива која је покренута прошле године, а тиче се братимљења градова Хеброн и Краљево. 
Посета делегације из Палестине једна је у низу састанака са високим представницима страних држава који, поводом предстојећег Давис Kуп меча, ових дана посећује Краљево.
 

25.Фебруар 2015.
Миломир Главчић донира магнетну резонанцу Краљеву

Новац за набавку магнетне резонанце, 500.000 евра, за потребе Рашког округа односно Опште болнице „Студеница“ Краљево, донираће Миломир Главчић – изјавио је на конференцији за новинаре сазваној тим поводом начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, којем је, у телефонском разговору претходне вечери, то потврдио сам Главчић, донатор који је граду Краљеву са милион евра помогао у изградњи моста.

Како је истакао начелник, на простору од 140 км, тј. целог Рашког округа, не постоји магнетна трезонанца. Набавком овог апарата, сви грађани ће имати могућност да се лече. Симовић је напоменуо да је Главчићу представљена и прича о изградњи 40 кућа које би биле намењене младим високообразованим брачним паровима и породицама са већим бројем деце, за шта је пројекат у фази израде идејног решења. Како је начелник Округа рекао, донатор неће одустати од тог пројекта, жели да помогне и у тој инвестицији, али је препознао да је овог тренутка много важније и да много више људи има потребе за магнетном резонанцом.

„Желим да захвалим у име свих грађана Рашког округа, у име града Краљева, који је добио и мост, на добробит свих грађана. Као човек, изражавам велико задовољство. Грађани у дијаспори знају да им је матица Србија пролазила кроз тешке тренутке и да нам је сада потребно све. Овакав потез г. Главчића и других који живе у дијаспори даје нам наду да имамо шансе и могућности да, уз њихову помоћ, а наш рад и залагање, решимо многе проблеме“, истакао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Он је напоменуо да ће одмах наставити разговор са донатором око датума набавке, начина плаћања, типа и модела квалитетног апарата, као и да цифра од  500.000 евра није коначна. Остаје да се види да ли ће донатор новац уплатити директно добављачу, или ће локална самоуправа са Општом болницом расписати тендер, изабрати најбољу понуду и извршити куповину.

„Локална самоуправа ће се потрудити да део трошкова, нпр. царине, ако не будемо могли да се тога ослободимо, преузмемо“, најавио је начелник Рашког округа.

Контакт са Миломиром Главчићем, и приликом претходне донације за изградњу моста, а и сада за магнетну резонанцу, непрестано је одржавао наш суграђанин Мирољуб Дугалић, дописник „Политике“ из Краљева, истовремено редовно пишући о томе. Како је на конференцији истакао, без коректне сарадње, без одговорности, држања речи, ово не би било реализовано.

„Миломир Главчић, чији је живот за филмску причу, за роман, никада није заборавио Србију и родни крај, иако је лојални грађанин Канаде. У последњих неколико година око шест милиона евра је уложио у Србију градећи цркве, путеве, дом културе, бибилиотеку, помажући рођацима, убогима, деци у школовању и на факултету“, рекао је Дугалић, наводећи речи добротвора: „За ово сам се одлучио јер ми се чини да је хитно и да што више људи може да осето корист од мојих пара. Хтео бих да помогнем свима у Србији, али не могу. Зато сам се одлучио за ову помоћ која у овом моменту служи за више људи. Устајем и лежем насмејан и уз осећај да се неко мојој помоћи тамо у Србији радује“, пренео нам је Дугалић, и додао:

„Нама остаје да овај новац утрошимо до последњег динара за оно за шта је намењен.“

Градоначелник Краљева Томислав Илић, у име грађана Краљева, захвалио је на донацијама – мосту преко Ибра и магнетној резонанци. Он је истакао да ће овај преко потребни апарат повећати квалитет услуга у краљевачкој Општој болници „Студеница“, која је на регионалном нивоу.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

„Први пут на локалном нивоу сарађујемо и радимо на овакав начин. До сада није било оваквог помака што се тиче локалне самоуправе. А биће још новости. У великој смо офанзиви, како према Влади Србије, тако и према другима. Биће и још спортских догађаја. Ова година је почела лепо“, истакао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.                                                                                  

            Захваљујући донацији Миломира Главчића, који је за донацију од милион евра за изградњу моста преко Ибра добио звање почасног грађанина града Краљева за 2013. годину, како је на конференцији најављено, магнетну резонанцу највероватније ћемо добити у наредна два-три месеца.

 

 23.Фебруар 2015.
Пријем чланова

Градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима примиo jе представнике краљевачког Ауто-мото спортског клуба KV RACING TEAM, који је 2014. године освојио прво место у националном шампионату Србије на кружним стазама, а био други на брдским тркама. У име клуба KV RACING TEAM, састанку су присуствовали Игор Павловић, председник, Младен Бажалац, потпредседник, Милош Рогоњић, директор, Предраг Ламбаша, возач, освајач „златне кациге“ или три титуле заредом, и други чланови клуба.

На састанку је исказана обострана заинтересованост за адаптацију и коришћење аутодрома Берановац како би му се вратио стари сјај, али и некадашња такмичења, која са нестрпљењем очекују многи.

Како је истакао Милош Рогоњић, директор клуба који постоји три године и броји 14 такмичара, први пут у историји Краљева освојена је шампионска титула на кружним и брдским стазама. Прве године постојања имали су клупског шампиона Бојана Милановића, који је презентовао не само град, већ и државу на Дакар релију. Сада имају на кружним стазама два шампиона и једног вицешампиона, а на брдским тркама два шампиона и два вицешампиона.

„Надамо се да ћемо имати подршку града и у 2015. години. Да није било подршке града, не би било ни ових резултата. Већи део средстава, поред спонзора, обезбедио је град Kраљево. Надамо се да ћемо имати поново ауто-трке на Берановцу. То је била и једна од тема састанка. Желимо да Берановац активирамо и да се направи аутодром као некада“, рекао је директор клуба Рогоњић.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић обећао је помоћ локалне самоуправе клубу.

„Надам се да ће и ове године наставити да постижу изузетне резултате као у претходној години. Разговарали смо и о инфраструктури, о кружној стази на Берановцу, где су се некад одржавале трке. Мислим да би град Краљево опет требало да буде домаћин тих трка. Ми ћемо се, уз помоћ Владе Републике Србије, и уз помоћ KV RACING TEAM-а, потрудити да једна од трка буде и на Берановцу“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.


  
   

 

23.Фебруар 2015.
Најава културних догађаја поводом тениског меча

На првој конференцији за новинаре о предстојећим културним дешавањима у дане тениса у Краљеву говорили су Милош Милишић, координатор Тима за културу, и Драган Рајичић, директор Туристичке организације Краљево.

Како је истакао Милишић, намера је била да Краљево у наредне две-три недеље, а нарочито у време одржавања меча Србија-Хрватска, будући да има чимe и где, постане културна престоница Србије.

Он се осврнуо на управо отворену репрезентативну изложбу филигранских радова Филигранско-кујунџијске радионице „Покимица“ нашег суграђанина Горана Ристовића у галерији Народног музеја, и најавио изложбу полудрагог и драгог камења, јувелирско богатство Србије, коју припремају професори са Рударско-геолошког факултета. Будући да се изложба ради у сарадњи са Тениским савезом Србије, према речима Милишића, постоји могућност и да је отвори Новак Ђоковић.

Из богатог сета програма Народне библиотеке, издвојен је програм посвећен почецима тениске игре у Краљеву, о чему ће више говорити новинар Мирољуб Дугалић, који је направио својеврсно истраживање на ову тему. Биће ту и људи из Тениског савеза Србије.

У Краљевачком позоришту биће изведена премијера представе „Чаробњак из Оза“, а најављена су и гостовања Књажевско-српског театра из Крагујевца и Крушевачког позоришта.

Галерије ће имати занимљиве изложбе – мозаика у Културном центру „Рибница“, а краљевачких уметника у „Маржику“.

У Мултимедијалном центру „Кварт“ биће приказана ревија спортског филма, а резервисан је и термин за премијеру филма Дарка Бајића „Бићемо прваци света“.

Како је најављено, концерт на Тргу српских ратника одржаће Дејан Петровић и „Биг бенд“.

Координатор тима за културу захвалио је директорима јавних установа, удружењима која се баве културом, ствараоцима који су се, како је истакао, одмах окупили како би направили програм који ће показати оно најрепрезентативније што град има – културу.

Директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић нагласио је да је централна тема наступа Туристичке организације Краљево на 37. Београдском Сајму туризма био управо Дејвис куп меч Србија-Хрватска. Овај тренутно најзначајнији туристички догађај који је, како је рекао, већ попунио смештајне капацитете града Краљева, побудио је велико интересовање посетилаца Сајма. Рајичић је нагласио да је, на званичном сајту Туристичке организације Краљева, отворена подстраница „Дани тениса 2015“, са информацијама у вези са тениским мечом Србија- Хрватска.

Он је најавио и „Top food day, манифестацију коју етно удружење „Гегула“ организује у свечаној сали Градске управе града Краљева, и на којој ће представити своје производе туристима и домаћима, као и произвођачима из седам градова и општина у околини.

С обзиром на попуњене смештајне капацитете, Рајичић је рекао да је Врњачка Бања притекла у помоћ својим смештајним капацитетима, а да су ту и Крагујевац и Чачак ако затреба.

Он је подсетио на то да у централној градској зони постоји бежични интернет за све који би да што лакше дођу до информација о граду. Такође је поменуо да град Краљево има инфо штанд у оквиру хола нове спортске хале са штампаним пропагандним материјалом.

Ова конференција за новинаре, на којој је најављен део богатог програма који град припрема, била је и прилика да се упути молба навијачима да навијају за чету Новака Ђоковића, али да поштују и хрватске играче. 

           

 

 

     ПРОГРАМ УСТАНОВА КУЛТУРЕ од 23. фебруара до 8. марта

у току је Изложба филигранских радова Горана Ристовића

Народни музеј Краљево

ПОНЕДЕЉАК 23. фебруар

18.oo часова Изложба ИКОНЕ

Аутори: Љиљана Ривић, Мирко Ћетковић, Ненад Марковић, Гордана Пралица, Милица Сташић и Дарко Бурнаћ - Галерија Културног центра “Рибница”

 

20.oo часова  Вина и пингвина (црна комедија) - Краљевачко позориште

УТОРАК 24. фебруар (до 2. марта)

19.oo часова Изложба радова краљевачких уметника -Галерија Удружења ликовних и примењених уметника Краљево

ЧЕТВРТАК 26. март

Почиње приказивање играног филма Бићемо прваци света - Биоскоп Кварт

ПЕТАК 27. фебруар

19.oo часова  Радуј се тенису, наши на сцени су (програм посвећен тениској игри у Краљеву) - Народна библиотека “Стефан Првовенчани”

СУБОТА 28. фебруар

12.oo часова и 18.oo часова Премијера Чаробњак из Оза (представа за децу) Краљевачко позориште

НЕДЕЉА 1. март (до 8. марта)

Ревија спортског филма - Биоскоп Кварт

УТОРАК 3. март

19.oo часова Концерт ученика Музичке школе - Краљевачко позориште

СРЕДА  4.март

19 .oo часова Концерт ученика Музичке школе - Краљевачко позориште

Од 4. до 17. марта

Изложба Друга страна огледала - Аутор: Милена Милосављевић

Галерија Културног центра “Рибница”

ЧЕТВРТАК 5. март

Од 5. до 15. марта  - Изложба полудрагог и драгог камења - Народни музеј Краљево

20.oo часова Рогоња (ренесансна комедија) - Краљевачко позориште

21.oo часова Концерт "Дејан Петровић биг бенд" - Трг српских ратника

СУБОТА 7. март

20.oo часова  Преваранти у сукњи (комедија), Књажевско-српски театар Крагујевац

Краљевачко позориште

20.Фебруар 2015.
Сајам туризма
        

Sajam turizma 2015 from zoran ljubojevic on Vimeo.

19.Фебруар 2015.
Културна дешавања током Дана тениса у Краљеву
13.Фебруар 2015.
Успостављањем обједињене процедуре до унапређења рада
У оквиру Пројекта „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“, који град Краљево, од новембра 2012. године, спроводи у сарадњи са Центром за добро управљање ОПТИМУС, уз финансијску подршку Швајцарског државног секретаријата за економске послове – SECO, данас је свечано потписан Споразум о сарадњи у успостављању обједињене процедуре између града Краљева, јавних предузећа и организација.

Потписници Споразума су град Краљево, Градска управа града Краљева, ЈКП „Водовод“, ЈЕП „Топлана“, Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“, Завод за заштиту споменика културе Краљево, Електросрбија д.о.о - Електродистрибуција Краљево, „Телеком Србија“ АД, Регија Крагујевац - Извршна јединица Краљево, а то ће учинити и Републички геодетски завод – Служба за катастар непокретности и Министарство унутрашњих послова - Сектор за ванредне ситуације Краљево.

Изменама Закона о планирању и изградњи из децембра 2014. године, уведена је обавеза успостављања обједињене процедуре, која представља иновативни механизам у раду локалне самоуправе и осталих институција у процесу издавања дозвола из области изградње. Један од значајних проблема са којим се сусрећу привредници и грађани у процесу изградње је прибављање великог броја докумената која издају јавна предузећа, Служба за катастар и друге организације. Град Краљево је препознао проблем и, у сарадњи са ОПТИМУС-ом, са којим већ реализује пројекат, иницирао потписивање споразума, на основу којег ће Градска управа прибављати, по службеној дужности, од других потписница споразума, потребна документа како би се повећала ефикасност и побољшао квалитет услуга локалне администрације. Споразум је значајан корак у успостављању законски обавезујуће обједињене процедуре којом ће се смањити кораци, трошкови и време изградње грађевинских објеката.    

„Успостављањем обједињене процедуре унапредићемо рад и убрзати добијање потребних дозвола у области грађења, што је изузетно важно, како због великог подстицаја грађевини тј. изградње већег броја објеката у нашем граду, тако и због привлачења нових инвестиција“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Према речима начелника Градске управе града Краљева Милоша Петровића, када се говори о доброј управи, говори се о управи која функционише на начелима делотворности, ефикасности и транспарентности у раду.

„Делотворност подразумева да за што мање времена и са мање трошка грађани остварују своја права код Градске управе. Покушавајући да направимо реформу јавне управе, у склопу тога и Градске управе, спровели смо поступак регулаторне реформе. Данас смо потписали споразум, који јесте законска обавеза, по Закону о планирању и изградњи, али смо, независно од тога, идући у сусрет Закону, радили интензивно током прошле године на стварању једног оваквог споразума. Веома је важно да сарадња буде не само у оквиру Градске управе, него и са јавним предузећима, а посебно истичем сарадњу са републичким јавним предузећима, која до сада није била на одговарајућем нивоу у смислу поштовања неких рокова. Сада ћемо, поштујући рокове из Споразума, много брже и ефикасније да спроводимо процедуре“, објаснио је начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић.

Како је истакла заменик директора ОПТИМУС-а Катарина Милановић, Краљево је један од ретких градова који су препознали потребу да се ради на успостављању обједињене процедуре, и то не онда када је закон донет већ значајно пре закона.

„Успостављање обједињене процедуре уводи град Краљево и остале стране потписнице у мали круг институција које на овај начин унапређују своје пословање и преузимају обавезе прикупљања потребне документације у име странака“, истакла је Милановићева.

Она је захвалила свима на успешној сарадњи и пожелела успех у даљем успостављању целе процедуре и њеној конкретизацији на терену, а самим тим и брзом решавању захтева инвеститора и грађана.

            Потписивање Споразума представља нови корак у реформи градске администрације и осталих органа кроз унапређивање комуникације, координације, размене информација и докумантације између страна потписница, чиме се поједностављује процес издавања дозвола, сагласности, решења и одобрења, скраћује време чекања за странке и документација коју странке непосредно прибављају.            

 

  

           
11.Фебруар 2015.
Отварање хале, посета аеродрому ...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић боравила је данас у Краљеву.

Она је најпре, са градоначелником Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем, пресецањем врпце, свечано отворила новоизграђену халу спортова у насељу Рибница, у којој ће бити одржан тениски меч између Србије и Хрватске. Том приликом, Михајловићева је истакла да је ова хала шанса за све будуће младе спортисте који ће једног дана представљати нашу државу. Она је честитала свима који су учествовали у изградњи хале, истакавши да је то успех целог Краљева, као резултат великог напора и рада.

„Ова хала треба да ради, да буде пуна, не само за Дејвис куп, него стално. Не да би само оправдала своју инвестицију него да би помогла Краљеву да се развија. Настављамо да мењамо Краљево, мењамо инфраструктуру и градимо нове објекте и чинимо све да имамо нове шансе и нове промене јер су промене кључ опстанка сваког од нас и наше земље“, изјавила је Михајловићева након обиласка хале.

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је потпредседнику Владе и министру Зорани Михајловић на посети и изразио наду да ће ова мултифункционална хала, чија изградња је коштала осам милиона евра или око 900.000 динара, задовољити услове потребне за одржавање и других такмичења осим тениса.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, пред велики тениски меч Србија-Хрватска који ће бити одржан у Краљеву, предузето је све што је потребно, тимови раде на припреми културних догађаја који ће се дешавати тих дана, радиће се на промоцији свих производа који се производе у Рашком округу - пића, хране и др.

„Покушаћемо да организујемо и донаторску вечеру, од које ће приход бити намењен набавци магнетне резонанце. Краљево ће тих дана живети за Дејвис куп. Велико је интересовање за долазак у Краљево и ми ћемо ту шансу искористити“, изјавио је начелник РУО Небојша Симовић. 

 

              

Потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је затим и аеродром „Морава“ у Лађевцима.

„Радимо на конверзији из војног у војно-цивилни аеродром. До лета ово ће бити цивилно-војни аеродром. Додатна опрема ће доћи од аеродрома „Никола Тесла“. Директорат цивилног ваздухопловства, у сарадњи са Министарством одбране, радиће свој део посла. Потрудићемо се да са Министарством одбране договоримо све што је потребно да донесемо одређене одлуке на Влади. У току ове године имаћемо летове са овог цивилно-војног аеродрома, што је важно не само за развој туризма, већ и за привредни раст. Влада Србије ради на подизању конкурентности Србије, сваког региона, да се боље живи, што је могуће ако имамо развијену инфраструктуру - путну, железничку, ваздушну“, изјавила је Михајловићева након обиласка аеродромске зграде и додала да ће предузеће Аеродроми Србије бити формирано у наредна два месеца и да се на томе већ ради.

Према речима помоћника министра за ваздушни саобраћај Зорана Илића, аеродром већ може да функционише у Ц категорији – могу да га користе авиони који имају између 120 и 180 места, а на почетку ће га користити и мање летелице и оне за карго превоз.


              

 

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је у Краљеву присуствовала и Другој седници Савета Рашког управног округа. Седници су, поред начелника Рашког управног округа, присуствовали и посланици, председници општина и градоначелници са подручја Рашког управног округа – Краљева, Новог Пазара, Врњачке Бање, Рашке и Тутина. Неке од теме су биле и аеродром „Морава“ у Краљеву, аутопут Е761 Прељина-Појате, Коридор 11.

„Ово је начин на који мислим да треба да раде сви окрузи. Био је ово један врло конструктиван састанак на коме је било речи о стартешким правцима, како се развија Округ, што је основа будућег развоја Србије. Сваки представник је изнео проблеме о будућности развоја своје општине и покушали смо заједно да нађемо решење за велики део тих проблема“, изјавила је Михајловићева након састанка и додала да ће убудуће, на седам до десет дана, имати састанак са по једним начелником округа и локалним самоуправама које му припадају.

Министарка је позвала челнике локалних самоуправа да припреме просторне планове и друга планска документа за предвиђену изградњу аутопута од Појата до Прељине.

„Драго ми је што је потпредседник Владе и министар Зорана Михајловић препознала нашу идеју да треба решавати проблеме на нивоу округа, јер тако покрећемо и све градове на тој територији. За Рашки округ је најбитније – аеродром Лађевци, „моравички“ коридор аутопута, који треба да повеже коридоре 10 и 11, и крак аутопута ка Сјеници. Велики је значај инфраструктуре за привреду, за развој туризма, то је значајно за развој округа и читавог региона. Ова два стратешка објекта битна су и за Моравички и Расински округ. Ова два пројекта читаву централну Србију и поривредно и туристички уздижу“, изјавио је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је, након састанка, изнео шта је то што је најбитније за град Краљево договорено.

„Добили смо пуну подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за урбану регенерацију. Надам се да ћемо крајем године почети извођење радова у Доситејевој улици. Договорили смо се око санације надвожњака у Улици војводе Степе и изградње кружног тока“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

У посети граду Краљеву са потпредседником Владе и министром госпођом Михајловић били су и посланица Марија Обрадовић, Краљевчанка, координаторка Женске парламентарне мреже и председник Одбора за одбрану и унутрашње послове, и посланик Зоран Бабић из Врњачке Бање, председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, председник посланичке групе Српске напредне странке у Влади РС.

 

              

 

04.Фебруар 2015.
Фудбалски савез Србије помаже Краљеву

Град Краљево угостио је данас челнике Фудбалског савеза Србије (ФСС) – председника ФСС Томислава Караџића и генералног секретара Зорана Лаковића, са сарадницима. Госте је примио градоначелник Краљева Томислав Илић са својим сарадницима. Састанку су присуствовали и председник Фудбалског савеза Рашког округа Љубиша Вујовић, председник Фудбалског клуба Слога и члан Скупштине Фудбалског савеза Звонко Терзић, као и други представници краљевачког фудбала.

Главна тема састанка била је могућност да Краљево буде један од 12 градова у Србији који ће добити фудбалски терен са вештачком подлогом.

Први човек Фудбалског савеза Србије сматра да су разговори били веома корисни и да се види да је град спреман да сарађује и помаже у развоју спорта.

„Комплетна екипа на састанку јасно говори о односу града према спорту. Нама је задовољство што смо имали прилику да разговарамо са људима оваквих амбиција, планова и опредељења за спорт. Фудбалски савез Србије ће, на плану инфраструктуре пре свега, учинити све да Краљево иде снажно напред, брзим  корацима. Град је много урадио на плану укупне спортске инфраструктуре, подразумевајући и разне теретане, стазе, спортске хале.

Први наш корак је да ћемо један сјајан терен вештачке траве, где ће моћи од јутра до сутра да се игра фудбал, определити према Краљеву. Међутим, потребно је да се направе одређени предуслови, административни и технички. Чим то буде готово, добићете ту врсту наше помоћи. Било би ми задовољство да терен отворимо прво овде у Краљеву. То зависи од Вас“, изјавио је председник ФСС Караџић.

Рок за обезбеђивање свих потребних услова за добијање терена са вештачком подлогом је 30-45 дана.

Градоначелник града Краљева захвалио је ФСС на помоћи.

„Ми ћемо у што краћем периоду определити место где ћемо лоцирати терен. Надам се да ћемо и даље сарађивати са Фудбалским савезом Србије. Како су нам обећали, моћи ћемо да се надамо и осветљењу терена тј. набавци рефлектора потребних за нови стадион. Поред тога, нашим клубовима који су имали штете приликом поплава у мају прошле године Фудбалски савез Србије ће изаћи у сусрет и определити средства за санацију њихових терена“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Представници ФСС за краљевачке фудбалере обезбедили су и спортску опрему.

Након састанка са челницима града и фудбалским посленицима Краљева, представници ФСС су обишли и могуће локације за постављање терена са вештачком травом.
 
 
 
 
                           

    

02.Фебруар 2015.
Савет за безбедност саобраћаја поделио „Пажљивка“ првацима

 У оквиру кампање „Безбедан пут до школе“, чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева данас су у ОШ „Браћа Вилотијевић“ започели акцију поделе буквара „Пажљивкова правила у саобраћају“ ученицима првог разреда. Прваци у још две основне школе добили су данас „Пажљивкове“ букваре, а до краја седмице са Пажљивком ће се срести и њихови вршњаци у свим основним школама на територији града Краљева.

Буквари, више од 1.200, за сваког првака, набављени су у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја. Уз то, деца добијају и флуоресцентни беџ и распоред часова са логом Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, а школе постере на тему поштовања правила у саобраћају. Кампања, чији је циљ повећање безбедности деце у саобраћају, усмерена је на децу, али и на школе, родитеље, возаче.     

Према речима председника ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја Ненада Марковића, како је Пажљивко најпознатија личност у њиховом узрасту, ова едукативна акција ће тећи у истом правцу.

„Наставићемо акцију, посебно према деци, зато што, ако ова деца, за десет или двадесет година, буду савесна у саобраћају, резултати у њиховом понашању у саобраћају ће бити далеко бољи него што су сада када смо ми одрасли“, рекао је Марковић.    

У складу са наставним програмом, ученици првог разреда су већ учили о безбедности у саобраћају и спремни су дочекали чланове Савета. Како истиче  њихов професор разредне наставе Вера Тодоровић, веома им значи што су их чланови Савета посетили и деци омогућили да још више сазнају о саобраћају и безбедности у саобраћају.

 

 
29.Јануар 2015.
Престолонаследник и принцеза у посети Краљеву

Град Краљево посетили су данас Њихова краљевска височанства престолонаследник Александар и принцеза Катарина.

Краљевски пар је најпре посетио обданиште „Принцеза Катарина“ у Новом Селу код Врњачке Бање и пакетићима дариваo 40 деце. Изградњу овог вртића, у сарадњи са Фондацијом принцезе Катарине, финансирала је др Нада Милосављевић, родом из Врњачке Бање, која живи у САД.

            Престолонаследника и принцезу, пре званичног пријема, поред представника града, дочекали су грађани Краљева и чланови Удружења Краљевина Србија. Састанак са градоначелником Краљева Томиславом Илићем, начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем и њиховим сарадницима био је прилика да се разговара о потребама града у којима би гости могли да помогну. Затим је уследио састанак коме су, осим градоначелника и његовог заменика и начелника Рашког управног округа, присуствовали помоћници градоначелника, чланови Градског већа, директори јавних предузећа града Краљева, шефови одборничких група, као и представници Удружења Краљевина Србија, на коме је било речи о проналажењу нових инвеститора. Како је током боравка престолонаследника у нашем граду у току било заседање Скупштине, Његово краљевско височанство се са скупштинска говорнице обратило и одборницима Скупштине града Краљева.  

Приликом боравка у нашем граду, престолонаследник Александар је истакао:

„Мојој супрузи и мени велико је задовољство што смо данас поново овде са вама, у граду који је добио име у част проглашења Србије за Краљевину. На састанку са представницима града разговарали смо о економској ситуацији. Она је данас тешка у целој земљи. Потребно је учинити много више да се привуку страни инвеститори, јер то значи и отварање нових радних места. Моја породица и ја увек смо спремни да у томе помогнемо. Захваљујући Фондацији моје супруге, данас смо Краљеву донели и хуманитарну помоћ. Ако сви будемо помагали једни другима и радили заједно, сигуран сам да ћемо остварити бољу будућност за нашу децу.

Градоначелник Илић је захвалио Њиховим краљевским височанствима који су Краљеву још једном пружили несебичну помоћ. Он је изразио наду да ће се сарадња са Фондацијом принцезе Катарине наставити.

„Ми смо, као град, определили средства у буџету за набавку магнетне резонанце. Управо смо са нашим гостима, нашим донаторима, договорили да ће Фондација помоћи и да ћемо заједно учествовати у набавци магнетне резонанце“, рекао је градоначелник града Краљева. 

Краљевски пар је затим посетио Општу болницу, којој су, како би допринели бољем лечењу грађана Краљева и лекшем раду у Болници, донирали 220 душека, јастука, постељине и медицинских пакета, захваљујући хуманитарној канцеларији Лајфлајн Чикаго, која функционише под покровитењством принцезе Катарине. 

Приликом посете Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“, гости су поклонили интерактивну таблу, вредну 2.500 евра, набављену захваљујући хунманитарној организацији Лајфлајн.

И малишане из СОС Дечјег села краљевски пар је обрадовао поклонима – донирали су им, за 73 деце, школски прибор, ранчеве, гардеробу, слаткише, средства за хигијену.

 
29.Јануар 2015.
Седница Скупштине града Краљева

Данас је одржана 27. седница Скупштине града Краљева. Пред одборницима се нашло 27. тачака а списак донетих аката са

данашње Скупштине можете погледати овде.

 

 

Обука Grawe осигурања

 

Град Краљево, у сарадњи са GRAWE осигурањем и Филијалом Националне службе за запошљавање, организовао је први део обуке - основну едукацију за рад у осигуравајућем друштву, пре свега у GRAWE осигурању, али и у сопственом бизнису.

Према речима заменика градоначелника града Краљева Милуна Јовановића, град Краљево излази у сусрет својим суграђанима.

„Од свих присутних, одређују се лица која имају склоности ка овој врсти посла, а онда ће са мањим бројем њих бити обављен разговор код тржишта рада са компанијом Grawe како би неко могао сутра и да добије посао. Позване су првенствено особе које су на стручној пракси. Мислим да им је то и те како корисно. Поред онога што ће директно научити кроз стручну праксу, овде ће имати могућности да добију и неки од послова. Ми се трудимо да својим суграђанима и на овај начин створимо услове како би што пре дошли до посла“, изјавио је заменик градоначелника.

Обука је, како је речено на обуци, представљање могућности које носи GRAWE осигурање.

„Наша је жеља да Вашим суграђанима објаснимо да морамо да се ухватимо у борбу, да нађемо решења да људи раде и кроз свој рад збрину себе, своје ближње, за старост и избегнемо да будемо деци на леђима у старости. У томе нудимо своје двестагодишње искуство. Нудимо могућност да свако себи створи доходак. У овом послу плаћа се само успех. Имамо неограничен број места“, изјавио је Марко Микић, саветник Управе GRAWE осигурања.

Обуку је прошло 170 лица која похађају стручну праксу и лица са евиденције незапослених.

„Према истраживању путем анкете послодаваца, постоји значајна потражња осигуравајућих кућа за службеницима. Поред степена стручне спреме, за ову врсту посла су веома битне личне карактеристике и компетенције - могућност добре комуникације, лаког изражавања, упорност, убедљивост у послу, способност планирања и праћења касније. На овај начин ће незапослени, као и запослени који желе, да обезбеде додатну зараду“, изјавила је Снежана Прелић, директор Филијале Краљево НСЗ.     
 
 

 

 

28.Јануар 2015.
Донација ХЕЛП-а
У оквиру програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, организација ХЕЛП је започела испоруку уређаја породицама чији су домови обновљени средствима ЕУ у граду Краљеву. Испоруци су присуствовали градоначелник града Краљева Томислав Илић и његов заменик Милун Јовановић и заменик координатора ХЕЛП-а за Србију Ана Молнар.

Домаћинство незапосленог Милана Неговановића, самохраног родитеља који живи са два малолетна сина, у Адранима, обновљено средствима ЕУ у овом програму помоћи поплављеним подручјима у Србији, данас је добило шпорет, машину за прање веша, комбиновани фрижидер и бојлер.

            „Нама је посебно задовољство да у оквиру пројекта ЕУ помогнемо подручјима поплављеним у мају прошле године. Реконструисано је 18 кућа, почели смо испоруку уређаја и намештаја за 20 породица, а до краја фебруара почеће испорука 38 грантова за микро и мале бизнисе и пољопривреднике. Надамо се да смо овим својим радом успели да помогнемо да се живот у Краљеву нормализује и да се сви врате редовним активностима и поврате редовне изворе прихода“, изјавила је Ана Молнар, заменик координатора ХЕЛП-а у Србији.

Укупан износ помоћи ЕУ реализоване у граду Краљеву преко ХЕЛП-а износи 197.000 евра. 

Градоначелник града Краљева захвалио је донатору, хумнанитарној организацији ХЕЛП, која је помогла нашим суграђанима којима су мајске поплаве нанеле штете. Он је истакао и дугогодишњу сарадњу односно помоћ коју ова хуманитарна организација пружа граду Краљеву непрекидно, не само у елементарним непогодама.

Још три породице чија су домаћинства обновљена средствима ЕУ добила су помоћ у виду намештаја и беле технике.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине/града који су највише погођени поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), организације ХЕЛП и ASB, и Дански савет за избеглице (DRC) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 
 

27.Јануар 2015.
Амбасадор Норвешке у посети Краљеву
Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг посетио је Краљево. Повод је био завршетак пројекта који је Амбасада Краљевине Норвешке одобрила граду Краљеву - „Санирање последица од поплава на нерегулисаном делу реке Рибнице у Краљеву“. Пројекат се односи на извођење радова на санацији и реконструкцији обалоутврде реке Рибнице ради отклањања опасности у погледу стабилности моста на овој реци и обезбеђивању обале реке од даљег урушавања, све ради отклањања последица штете настале услед поплава и обезбеђивања сигурности грађана.

Амбасадор, у пратњи супруге и саветника Уроша Ћулибрка, најпре се састао са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима, а затим обишао и локацију на којој је реализован пројекат.

„Драго ми је да сам данас овде и да могу да видим резултате пројекта за који је норвешка амбасада дала новац. Норвешка је дала око 5,5 милиона евра за подршку разних пројеката у вези са поплавама и рехабилитацију после поплава. Запослени у амбасади који су били на овој локацији били су веома задовољни техничким могућностима и компетентношћу запослених у граду Краљеву који су спровели овај пројекат. Имали смо добру сарадњу са градом Краљевом. Пројекат је био јако добро припремљен и, колико мкогу да кажем као лаик, веома је добро изведен“, рекао је амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадору на овој помоћи.

„Надам се да то неће бити једини пројекат који ћемо заједно урадити, сигурно ћемо наставити сарадњу са Владом Краљевине Норвешке и Амбасадом у Србији. Од великог броја пројеката који аплицирају ка норвешкој влади, око седам одсто прође. Ми смо управо лобирали да нам помогну и за друге пројекте“, рекао је градоначелник Илић.

Урађено је око 100 метара, висина зида је од два до шест метара, а и мост је утврђен јер је бујица током поплава однела земљу око стубова. Према речима заменика градоначелника Милуна Јовановића, град ће, у складу са могућностима и пројектима који већ постоје код Дирекције за планирање и изградњу, радити обалоутврду у целом делу, око 4,5 км.

Укупна вредност овог пројекта је око 50.000 евра. Донација амбасаде Норвешке је око 80, а града Краљева око 20 одсто. Партнер у пројекту било је ЈКП „Путеви“, које је радове извело за око три месеца, у предвиђеном року.

Како је навео амбасадор, Норвешка даје Србији око 10 милиона евра помоћи годишње. Прошле године, од 5,5 милиона евра датих после поплава, око четири је отишло у фонд Владе којим управља УНОПС, организација УН која координира тим средствима, и он углавном иде за рехабилитацију и санацију јавних објеката, школа, вртића, библиотека. Око 500-600.000 евра је отишло преко организација цивилног друштва или директно преко општина, као у граду Краљеву. Око 700-800.000 евра потрошено је на хигијенске пакете, храну и сличну врсту помоћи.

            Приликом посете Краљеву, Његову екселенцију амбасадора Краљевине Норвешке Нилса Рагнара Камсвага угостио је Његово преосвештенство епископ жички Јустин у владичанском дому, амбасадор је затим посетио и манастир Жичу и у Народном музеју Краљево обишао сталну поставку и изложбу владике Јустина. 27.Јануар 2015.Додела књига најбољим ученицима
                                        26.01.2015.

 

 

Традиционално, сваке године уочи Светог Саве, град Краљево додељује књиге најбољим ученицима основних и средњих школа. Ове године уручено је 35 књига. Међу добитницима је био и најбољи полазник основног образовања одраслих, као и најбољи ђак смештен у краљевачком Дому ученика.

Поред градоначелника града Краљева Томислава Илића, књиге су уручили и заменик градоначелника Милун Јовановић, помоћник градоначелника Вукман Ракочевич и члан Градског већа града Краљева Миша Милосављевић.

            „Дајемо им управо књиге јер су оне симбол знања. Надамо се да ће ученици успех који су показали у основној и средњој школи показати и на факултетима и у даљем школовању, а ми ћемо се свакако трудити да обезбедимо услове да се врате у Краљево“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Свечаност је пратио и краћи музички програм за који су били задужени ученици завршног разреда средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Руску песму Комаровског извела је, на виолини, Ивана Драгањац, уз клавирску сарадњу Сузане Сајић. Дејана Радановић је на хармоници извела композицију Јесењи пејзажи 6. став, аутора Кусјакова, а Мина Ћурчић је на клавиру одсвирала Григ оп. 73 – Етида бр. 5 ф мол.

Списак најбољих ђака


 
 
 

 

 

Рукометни савез Србије                                                           22.01.2015.

 

 

Краљево ће бити домаћин квалификационе утакмице за Европско првенство за мушкарце у Пољској, између Србије и Израела, и првог бараж меча за учешће на Светском првенству у Данкој рукометашица Србије и Румуније. То су данас договорили челни људи Рукометног савеза Србије, који су се састали са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем. Предвиђено је да утакмице буду игране у новој хали спортова – рукометашице 6. или 7. јуна, а рукометаши 13. или 14. јуна ове године.

Рукометне репрезентације Србије први пут ће наступити у Краљеву, а из РСС се надају да ће атмосфера бити добра и допринети њиховој победи.

„Изузетно сам задовољан што ће наше рукометне селекције играти и у Вашем граду и да ће грађани Краљева и околине имати прилике да виде и поздраве асове попут Момира Илића, Дарка Станића, Марка Вујина, Андрее Лекић, Сање Дамњановић и других рукометних имена. Мислим да ћемо имати пуну подршку и града Краљева и Рашког округа, наших рукометних људи, и да ћемо направити два сусрета уз пуне дворане и надам се нашој победи“, истакао је Божидар Ђурковић, генерални секретар Рукометног савеза Србије, и додао: „Сигуран сам да ће бити пуне дворане. Мечеви ће бити хуманитарног карактера, а приход ће ићи за набавку магнетне резонанце.

Прдставници РСС, како кажу, размишљају да и финале купа за мушкарце организују у Краљеву. Намера им је да клубовима у Краљеву помогну да ојачају и да евентуално Краљево добије суперлигаша у мушкој конкуренцији.

„Задовољан сам што ће Краљево коначно да се врати на старе стазе што је некада било и биће поново град спорта. Ове године биће доста спортских дешавања - тенис, стрељаштво, рукомет, кошарка, тако да ћемо халу максимално искористити. Надам да ће и други спортови доћи овде у Краљево и да ћемо организовати још већи број спортских такмичења“, рекао је Томислав Илић, градоначелник града Краљева, захваливши људима из РСС.

„Морам да покажем своје задовољство што смо данас били домаћини Рукометном савезу. Договорили смо се да организујемо две утакмице које ће имати хуманитарни карактер. Најбитније је што смо причали да обезбедимо магнетну резонанцу за наше грађане, будући да је нема у распону од 140 км. Цена карата ће бити симболична. Спорт није само спорт, већ привредна грана која може бити јако профитабилна, која ће довести много људи у Краљево. Надам се да ћемо после спорта покренути и туризам, привреду. Главна порука је да што више људи посети Краљево, да будемо добри домаћини и да спорт постане део нашег живота. Ако се вратимо спорту, вратићемо се здравом животу“, истакао је Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа.

Председник Рукометног савеза Рашког округа Драган Симовић захвалио је свима, изразивши наду да ће и један од краљевачких клубова у будућности играти Супер лигу.

Гости су домаћинима поклонили официјелне дресове репрезентације Србије са њиховим именима.

 


Министар Вулин у Краљеву                                                                         21.01.2015.

 

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин посетио је Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи, где је отворио реконструисану кухињу и нову трпезарију. Ресорно министарство је у ову установу током прошле године инвестирало 17,5 милиона динара, а за реновирање кухиње и доградњу трпезарије осам милиона динара. Министар је истакао да Министарство неће штедети на стандарду корисника оваквих центара и да нису прављене уштеде на социјалним давањима, већ је повећан обим  капиталних инвестиција у инфраструктуру.  

Како је објаснила директор Геронтолошког центра Светлана Радисављевић, овим инвестицијама испуњени су сви стандарди за добијање лиценце.  

Након посете Геронтолошком центру, министар Вулин се састао и са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем. Састанку су присуствовали и директор Центра за социјални рад Краљево Светлана Дражовић, директор краљевачке Филијале НСЗ Снежана Прелић, директор филијале ПИО Дејан Срећковић, начелник Инспекције рада за Рашки округ Милеса Ћиревић и други.

Након састанка, министар је, посебно се осврнувши на раднике Фабрике вагона, изјавио:

„Ми смо ту да се упознамо са проблемима и на конкретан начин их решавамо. Посебно смо разговарали о социјалном програму за вагонку, посебно смо разговарали уопште о социјалном програму. Грeшка односно кривица зашто ФВК није ушла у социјални програм у 2014. jе искључиво да пословодства фирме. Предузеће, посебно сам се распитао о томе, после разговора са представницима локалне самоуправе и округа, није доставило документацију у року и на прописаном обрасцу. Послали су само анкетне листиће које су попунили радници. То није социјални програм. И зато су одбијени. Сви су били упозорени на рокове, на форму. Контактирао сам са Министарством привреде, које је надлежно, и министром Сертићем – ниједан радник не сме да остане на улици. За сваког ће бити обезбеђен социјални програм у складу са правилима која ће важити 2015. године. Пословодство ће морати да се обрати на одговарајући начин, да да одговарајући програм, поштује закон. Не желим да радници страдају, да испаштају, зато ћемо учинити све да се у најкраћем могућем року овај проблем реши.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Градоначелник Краљева Томислав Илић захвалио је министру на посети изразивши наду да се да су много тога решили, будући да је одржан састанак о горућим проблемима у Краљеву.

„Пре свега мислим на раднике Фабрике вагона. Уз нашу асистенцију, и министар је вољан да се то питање реши. Одржан је и састанак са директорима, на коме је поменуто да је 175 људи запослено самофинансирањем. Надам се да неће бити социјалних тензија и да ћемо много више на други начин сарађивати“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић посету такође сматра конструктивном.

„Причали смо и о темамама које цео округ занимају, проблемима који прате и Рашки округ и сам град Краљево – о неизбежном питању инвестиција, запошљавању радника, јер све то онда прати и незапосленост и социјалне проблеме и оно што мучи сваког грађанина појединачно. Знамо да ће 2015. бити врло тешка у сваком погледу. Данас смо причали о проблему ФВК, свакако имамо намеру да решавамо и проблем „Аутотранспорта“, знамо да има проблема и у другим фирмама. Покушаћемо заједно са Министарством, Владом РС, на челу са премијером, да будемо увек на задатку и надам се да ћемо успети да их успешно решимо све проблеме“, истакао је начелникн РУО Небојша Симовић.


 

Отворена Канцеларија за комуникацију грађана са народним посланицима          
                                                                                                 
                                                                                                     21.01.2015.

 

 

Истраживање од пре пар година је показало да само 13 одсто грађана познаје посланике из свог места. Народни посланици из Краљева одлучили су да то промене, да се удруже и оснују прву Канцеларију народних посланика у нашем граду, истакао је менаџер Канцеларије Предраг Терзић приликом отварања.

„Канцеларија пружа помоћ грађанима у комуникацији са народним посланицима зарад решавања њихових животних проблема и проблема града у целини. Међутим, у овој канцеларији и народни посланици могу договарати заједничке стратегије рада и деловања, заједничке стратегије лобирања према републичким органима. Оснивање Канцеларије не представља увећање државне управе јер сви овде волонтирају. Ми смо се овде скупили да бисмо урадили нешто за овај град, а не да би долазило до увећањa државне управе и повећања плата и средстава која се дају за функционисање свих институција у овом граду“, изјавио је менаџер Терзић.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, први пут заједнички решавамо проблеме грађана како на локалу, тако и на републичком нивоу.

„Надам се да ће грађани посећивати Канцеларију, где ће дежурати седам посланика, где ћемо решавати проблеме сигурно много брже, боље и ефикасније. Надам се да ће ова канцеларија функционисати, јер мислим да ће допринети бољитку решавања проблема грађана, као и других проиблема“, рекао је градоначелник.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић сматра да је отварање Канцеларије јако битно не само за грађане Краљева, него и Рашког округа, који такође могу да дођу у Канцеларију народних посланика да изнесу своје проблеме и траже решење тих проблема.

„Ова канцеларија ће бити битна за функционисање целог округа. Потрудићемо се да одредимо циљне групе и округа и свих градова у округу“, каже начелник РУО Симовић.

Марија Јевђић, народна посланица, првог дана рада, разговарала је са грађанима.

„Данас је била иницијатива да се скрати процедура око доношења одлука. Надам се да ће и убудуће грађани имати доста конструктивних идеја да ми, као народни посланици, излобирамо њихове идеје и заступамо ставове оних који су нас гласали и оних које представљамо у Народној скупштини. Надам се да ће грађани подржати отварање и да ће нам, осим разних питања, долазити и пружати подршку да што боље и адекватније заступамо њихове ставове и потребе у Народној скупштини“, рекла је Јевђићева.

Канцеларија (број један) се налази на првом спрату Рашког управног округа. У њој ће волонтирати седам младих људи. Примаће грађане уторком од 9 до 12 часова, а суботом ће са грађанима разговарати народни посланици. Грађани могу да закажу разговор са народним посланицима лично и на телефон 036/306-029, а преко сајта www.poslanicka-kancelarija.org могу се упознати са радом Канцеларије.
 
 


19.Јануар 2015.
Пливање за крст часни

На празник Богојављење Господње, 19. јануара, Црквена општина Краљево организовала је пливање за крст часни у реци Ибар. Пред бројним Краљевчанима, код Дома технике, 45 такмичара препливало је 33 метра, а најбржи је био седамнаестогодишњи Дарко Петрић, ученик Медицинске школе. Овај млади Краљевчанин, који већ десет година тренира ватерполо, први пут је учествовао у пливању за богојављенски крст, али ће, како каже, сигурно наставити и наредних година.

            Крст је Дарку уручио градоначелник града Краљева Томислав Илић, уз честитке и поруку да су у овој трци, заправо, сви учесници победници.  

            Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин одржао је празничну беседу и честитао празник свима присутнима објаснивши смисао празника. Владика је све пливаче, пре уласка у воду, покропио освећеном водом.

            Прослављање празника почело је Светом Литургијом у свим храмовима и освећењем воде. Литија, у којој су били сви пливачи, традиционално је кренула од цркве Свете Тројице градским улицама до ибарског кеја, где је одржано такмичење.
   

 
 

19.Јануар 2015.
Школски аутобус за ђаке
14.Јануар 2015.
Дејвис куп меч Србија-Хрватска у Краљеву, одлучио ITF

Меч првог кола Светске групе Дејвис купа 2015. између Србије и Хрватске биће одигран од 6. до 8. марта 2015. године у Краљеву.

Србија, као домаћин изразила је жељу да овај сусрет буде одигран у Краљеву, а дефинитивну одлуку о томе донео је ITF (Међународна тениска Федерација) која је власник Дејвис куп такмичења.

Дејвис куп комитет је недавно прегледао молбу Тениског савеза Србије у којој стоји да је жеља НИС Дејвис куп тима Србије да меч првог кола Светске групе 2015. буде одигран у Краљеву и гласали су позитивно на овај предлог ТСС.

Овом приликом се захваљујемо начелнику рашког округа Небојши Симовићу и градоначелнику града Краљева Томиславу Илићу на пруженој подршци и жељи да се овај меч одигра у Краљеву и с обзиром на исказани ентузијазам, након више састанака, уверени смо да ће овај меч протећи у сјајним условима и атмосфери.

Захвалност и ITF-у на овако донетој одлуци, где су препознали интерес и жељу ТСС да овакве мечеве игра и у мањим градовима, што ће допринети популаризацији тениса у Србији. Стога позивамо све навијаче Србије да дођу у Краљево и подрже нашу НИС Дејвис куп репрезентацију.

 

(Преузето са званичног сајта Тениског савеза Србије)

09.Јануар 2015.
Састанак начелника РУО са посланицима

Састанак начелника РУО са посланицима и градоначелницима и председницима општина Округа

 

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић организовао је састанак са градоначелницима и председницима општина и народним посланицима са територије Округа. Према речима начелника Симовића, намера је да се направи тим предвођен народним посланицима, и из позиције и из опозиције, који би обезбедили квалитетне састанке са министрима и државним секретарима, са којима би градоначелници и председници општина, на једном месту и са више њих, обавили конструктивне разговоре и изнели проблеме својих градова односно општина.

„Моја идеја је да сви ти способни и одговорни људи, а сматрам да су одговорни чим представљају народ и свако свој град, покушају да својим утицајем, својим знањем, ураде нешто и за локал и свако појединачно за свој град. Као округ, морамо се појавити у озбиљној причи да ћемо страним партнерима, инвеститорима – и домаћим и страним, показати чиме располажемо и шта можемо да понудимо у сфери пољопривреде, сточном фонду, привредном делу - шта имамо од локација, сировина, колико имамо становника, па да сами или са другим окрузима правимо озбиљнију причу“, изјавио је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

            Народни посланици из Краљева подржали су иницијативу да се у просторијама РУО отвори Канцеларија народних посланика.

            Према речима менаџера Канцеларије народних посланика у нашем граду Предрага Терзића, грађани ће, посредно или непосредно, путем телефона, електронски или лично, моћи да комуницирају са народним посланицима, износе своје проблеме, предлоге за измене и допуне постојећих закона и других аката из надлежности Народне скупштине Републике Србије. Он изражава велико задовољство што су сви посланици Краљева одлучили да оснују једну Канцеларију народних посланика, а не, као у неким градовима, по две или више.

            Како наводи краљевачки посланик Радослав Јовић, велика је дужност народних посланика да не забораве одакле су отишли у Парламент и да увек имају у виду које муке и проблеми притискају њихове рођаке, пријатеље, комшије.

„Ово је важан тренутак, који се није дешавао деценијама, сви смо се сакупили на једном месту. Ова и наредне године биће године великих инвестиција у Србији, што је кључ и темељ за решавање проблема“, рекао је Јовић и, уз истицање значаја крака аутопута Прељина-Појате, као и евентуалне приватизације „Телекома“, додао „Ми ћемо лобирати да новац дође овде, како би цео регион могао кренути у бољитак“.

Марија Јевђић, народна посланица из Краљева, каже:

„Сматрам да је задатак, обавеза посланика да заједно делујемо као тим, заједно наступамо у републичком парламенту, да заједно саслушамо потребе наших суграђана, каo и привредника у Краљеву, да пробамо да направимо велики корак у овој години, доведемо инвеститоре, да грађани Краљева осете бољитак у 2015. и наредним годинама у којима ћемо га ми представљати у парламенту.“        

Посланик из Краљево Иван Јовановић је истакао значај сарадње са народом, као и позиције и опозиције:

„Народни посланици треба да раде на терену, комуницирају са грађанима и привредом, помажу у решавању проблема, примени закона и измена постојећих закона. Мислим да смо колега Зоран Бојанић и ја показали да сарадњом позиције и опозиције можемо обезбедити нешто за Краљево, мислим на урбану регенерацију, Доситејеву улицу. Можемо ситуацију у Краљеву, која није лака, да изменимо у корист грађана Краљева.“

Мујо Муковић, посланик из Бошњачке народне странке, из Новог Пазара, похвалио је ову иницијативу начелника Рашког округа. Он сматра да је добар начин да се на једном месту нађу представници законодавне и извршне власти, као и да се мора радити на великим пројектима, побољшању путне и сваке друге инфраструктуре.

Идеја је и да Краљево и Нови Пазар буду носиоци регије. С тим у вези, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић сматра:

„Потребно нам је укрупњавање, заједничко деловање. Србија иде ка европском путу, а ми треба да помогнемо да, што пре, све оно што је потребно да се испуни да се уђе у Унију сви заједно одрадимо, и то због нас. Нама су потребни европски нормативи, европске вредности, јер Србија је територијално у Европи.“

Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, ово је први у низу састанака који ће бити одржани у циљу реализације планираних активности.

 09.Јануар 2015.
Прворођене бебе на Божић

Трећег дана Божића, на велики српски празник Стевањдан, градоначелник града Краљева Томислав Илић посетио је краљевачко породилиште и даривао две девојчице и једног дечака, прве три бебе рођене током божићних празника. Њиховим мамама – Наташи Урдов-Северовић и Бојани Марковић, из Мрсаћа, и Драгани Ердоглија, из Краљева, градоначелник је уручио по букет цвећа и ваучере на по 15.000 динара, које могу искористити у Апотеци Краљево за куповину производа из беби програма. 

„Локална самоуправа ће и даље помагати, обезбеђивањем средстава за вантелесну оплодњу, подстицајним средствима за труднице и на други начин. Мислим да ће у овој години бити много тога чиме ћемо моћи да помогнемо породиљама“, поручио је градоначелник града Краљева Томислав Илић, упућујући честитке за божићне празнике свима, нарочито породицама које су добиле принове.

            Директор Опште болнице Зоран Мрвић изразио је задовољство због позитивног природног прираштаја у нашем граду након дугог низа година.

„Природни прираштај расте. Од 1999. увек смо имали негативан природни прираштај. У 2013. години било је 1.274 порођаја, а у 2014. години 1.341. Од 1. до 9. јануара 2015. године рођене су 24 бебе“, рекао је Мрвић, изразивши очекивање да ће локална самоуправа испунити обећање и породиљама изаћи у сусрет, не само новчано, већ и повећањем стандарда на други начин.08.Јануар 2015.
Делегација Стрељачког савеза у Краљеву

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, састао се са делегацијом Стрељачког савеза Србије, предвођену председником Синишом Машовићем. У делегацији су били и директор репрезентације Срећко Пејовић,  генерални секретар Ненад Петковић и члан УО Савеза Милан Презановић. Пријему су присуствовали и председник Стрељачке организације у Краљеву Богољуб Обрадовић и секретар Милан Вукићевић.

На данашњем састанку градоначелник града Краљева је истакао кандидатуру града Краљева за одржавање првенства Србије у стрељаштву од 8. до 10. маја ове године. Градоначелник је захвалио председнику Стрељачког савеза Србије који је дошао са идејом да Краљево буде организатор првенства Србије у стрељаштву.

„Надам се да ће кандидатура бити прихваћена и да ћемо у 2015. години имати велики број спортских такмичења у граду“, нагласио је градоначелник.

Како су истакли гости, стрељачки спорт је најстарији и најуспешнији олимпијски спорт у Србији. Од свих олимпијских спортова, само стрељачки спорт има освојене две олимпијске квоте за олимпијске игре у Риу.

„Интерес Стрељачког савеза Србије је да Краљево као једна озбиљна средина, као град препознатљив по спорту и спортским дешавањима, буде и средина у којој се афирмише стрељачки спорт. Савез је спреман да, у оквиру свог календара такмичења, повери Стрељачкој организацији Краљева организацију државног првенства ваздушном пушком у Б и Ц програму, који су развојни програми“, рекао је председник ССС Синиша Машовић.

Како је истакнуто на састанку, као промотери, у Краљеву би се нашли и наши најбољи стрелци, олимпијци, познати и ван граница наше земље, а све у циљу афирмације стрељачког и спорта уопште и подстицања што већег броја грађана да се баве спортом.


 
 

 

06.Јануар 2015.
У посети код Неде

Ана и Владан Милосављевић, из Краљева, остварили су право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу која се исплаћује из буџета града Краљева, а може се остварити само за трећи покушај вантелесне оплодње (на основу Одлуке Скупштине града Краљева из јула 2013. године). Након два неуспела покушаја, овај млади брачни пар је за трећи покушај добио новчану помоћ града Краљева, који је уродио плодом, и 30. септембра 2014. године, добили су кћерку Неду.
            Поводом Божића малу Неду и њене родитеље посетили су градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановића и члан Градског већа града Краљева Маја Мачужић .

          

POSETA MALOJ NEDI from zoran ljubojevic on Vimeo.

  

Примопредаја дужности команданта Друге бригаде Копнене војске   06.01.2014.

 

 

На основу Закона о Војсци Србије, у складу са овлашћењима, председник Републике Србије је 26. децембра 2014. године донео указе о постављењима на нове дужности, унапређењима, заступањима и престанку војне службе.

У касарни Рибница у нашем граду, 6. јануара 2015. године, извршена је примопредаја дужности команданта Друге бригаде Копнене војске између досадашњег команданта Маринка Павловића и бригадног генерала Драгослава Сладаковића.

До унапређења у чин бригадног генерала и постављења на нову функцију, пуковник Драгослав Сладаковић је имао чин пуковника и био помоћник за операције команданта Команде за обуку.

Ново постављење бригадног генерала Маринка Павловића је начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије.

            Примопредаји је присуствовао градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић,  командант Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, команданти бригада Копнене војске, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници других локалних самоуправа, верских заједница, полицијских управа и други гости.

            Свечаност примопредаје дужности завршена је дефилеом јединица Друге бригаде, чија Команда је смештена у Краљеву, а јединице су стациониране у Новом Пазару, Рашкој, Пожеги, Ваљеву и нашем граду.

 

 

05.Јануар 2015.
Станови у Стадионској улици

У складу са Националном стратегијом за решавање питања избеглих и интерно расељених лица и настојањима Владе Републике Србије и Комесаријата за избеглице и миграције да затворе колективне центре и унапреде животне услове интерно расељених лица у Србији, у граду Краљеву, у Стадионској улици,  изграђено је 10 стамбених јединица (45/50 m2) намењених интерно расељеним лицима која су била смештена у колективном центру Ромско насеље „Стари аеродром“. Пројекат је реализован у оквиру дугогодишње успешне сарадње града Краљева и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, а у складу са уговором закљученим између града и Комесаријата, на основу кога је Влада РС, посредством Комесаријата, обезбедила 25 милиона динара, а град локацију, коју је инфраструктурно опремио, у отприлике истој вредности. 

Изградњом станова, реализацијом програма откупа сеоских домаћинстава, програма помоћи у грађевинском материјалу, као и тзв. пик-ап програма, које је финансирала Међународна заједница, а имплементирани су посредством међународних хуманитарних организација, пронађена су адекватна стамбена решења за 24 породице које су биле смештене у колективном центру Ромско насеље „Стари аеродром“, тако да су створени сви неопходни услови за затварање и последњег званичног колективног центра на подручју града Краљева од укупно 28, колико их је било 2000. године. Станови су дати корисницима у закуп на неодређено време и не могу се откупити или на било који начин отуђити. 

Приликом уручења уговора и кључева новим станарима, градоначелник града Краљева Томислав Илић истакао је да је ово леп поклон за Роме пред божићне празнике.

„Шаторско насеље више неће да постоји. Захваљујући Комесаријату за избеглице, више нећемо имати колективне центре на територији града Краљева“ истакао је градоначелник.

Заменик градоначелника Милун Јовановић истакао је значај партнера на овом пројекту – UNHCR-а, Визије, Хелпа. Према његовим речима, за још две-три породице, које нису избегла и расељена лица, биће нађено решење са Центром за социјални рад и другим институцијама.

„Препорука је да се у наредних неколико дана уклони насеље да се не би насељавала друга лица и правио гето, јер је и за град и за Републику неприхватљиво постојање таквог насеља“, истакао је Јовановић.

Према речима Слободана Станишића, повереника Комесаријата за избеглице, спроведена је гетоизација ромске популације. Захваљујући Визији, Интерсосу, Данском савезу за избеглице и UNHCR-у, добијени су шпорети на чврсто гориво и машине за веш, Црвени крст је обезбедио гардеробу и ћебад, а Хелп би требало да набави кревете.

 „Добро је да свака година почне тако што ће неко да добије кров над главом. Ово је још један центар мање од некадашњих 700 колективних центара, од којих сада имамо 21 у целој Србији. Надамо се да ће ова деца порасти у нормалним, хуманим условима и да ће добити могућност да заврше добре школе“, поручио је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

 
|

31.Децембар 2014.
Састанак са директорима школа

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са својим сарадницима, сазвао је састанак са директорима краљевачких основних и средњих школа 31. децембра, након учесталих позива родитеља ученика који су тражили одговор на питање зашто деца нису добила ђачке књижице на крају првог полугодишта.

„Имао сам податак да су у другим градовима књижице подељене, осим у једном делу школа у Краљеву, Крушевцу, Крагујевцу, Чачку. У разговору са начелником Школске управе добио сам податак да у Краљеву 23 школе нису закључиле оцене, што је највећи број у Републици, и ја сам на основу тога и сазвао састанак.

На састанку сам добио коначан одговор од директора школа да ћe, у складу са законом, књижице бити подељене највероватније пре Српске нове године“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић након састанка са директорима школа са територије града Краљева.

Влада РС обезбедила 22 милиона динара за ФВК                                     31.12.2014.

 

 

„Захваљујући, пре свега, Влади Републике Србије и Министарству за привреду, које је уплатило 22 милиона динара за побољшање текуће ликвидности Фабрици вагона Краљево, радницима ће данас бити исплаћен један минимални доходак. Ми имамо одличну сарадњу са Владом. Морам да захвалим и заступници капитала ФВК која је уложила напор да до овога дође“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић последњег дана 2014. године.

В.д. директора ФВК Зоран Миновић захвалио је Министарству привреде, заступници капитала ФВК и локалној самоуправи, који су, свако на свој начин, допринели да се дође до ових средстава и објаснио за шта ће новац бити опредељен.

„Ова средства биће употребљена за један минимални лични доходак и побољшање текуће ликвидности, која се одвија у два смера. Остале су обавезе према приватизацији, која је у току, и остало је да се исплате одређена средства, која нисмо имали, кући за процену фер вредности капитала имовине, а што је услов да добијемо модел приватизације. Средства ће бити употребљена, с једне стране, у сврху што брже приватизације, а с друге стране, за одржање постојећих сертификата без којих фабрика не може да функционише. У међувремену смо, у овим тешким условима, добили један европски сертификат од Дирекције за железнице, који важи за цело тржиште европске уније – ECM сертификат, који нам помаже да се појавимо на тржишту целе Европе за оправку теретних вагона“, објаснио је Миновић.


31.Децембар 2014.
Новогодишњи коктел за новинаре

 

Последњег дана 2014. године градоначелник града Краљева Toмислав Илић, са сарадницима, приредио је традиционални новогодишњи коктел за новинаре, власнике и главне и одговорне уреднике локалних медија и дописнике из Краљева.

Градоначелник је, уз симболичне поклоне, захвалио новинарима на досадашњој сарадњи и поручио:

„Надам се да сте били задовољни радом локалне самоуправе. Ми смо задовољни вашим радом. Надам се да ћемо у наредној години ту сарадњу наставити, на обострано задовољство, врло успешно“.

Уједно, градоначелник је свим гледаоцима, слушаоцима и читаоцима краљевачких медија пожелео успешну 2015. годину и честитао божићне и новогодишње празнике.  
 
30.Децембар 2014.
Новогодишњи коктел Савета за родну равноправност

Савет за родну равноправност града Краљева организовао је новогодишњи коктел за своје сараднике и медије.

Према речима председнице Савета Лидије Павловић, иако је конституисан средином 2014. године, својим активностима, чланови су дали на значају Савета и уопште теми која је и у Србији и у Краљеву маргинализована.

„За нама је успешан период. Одрадили смо успешно п