Одштампај Пошаљи
Вести
12.Фебруар 2016.
Пројекат „Управљање људским ресурсима“

У оквиру пројекта Управљање људским ресурсимакоји су заједнички реализовали  град Краљево и општина Врњачка Бања, данас је у Градској управи града Краљева организована  радионица на тему ефикаснијег рада градске администрације кроз успостављање функције управљања људским ресурсима.
На радионици  су представљене досадашње активности у пројекту, представљена је анализа постојећег стања и  препоруке за увођење функције управљања људским ресурсима, као и креирање предлога система за евалуацију учинка запослених.
Радионици су присуствовали Начелници управа, Начелници одељења и руководиоци запослени у градским управама Краљева и Врњачке Бање.
   

11.Фебруар 2016.
Седница скупштине града Краљева

Данас је почела 38. седница Скупштине града Краљева. Пред одборницима се налази 25 тачака дневног реда.
            

  

11.Фебруар 2016.
Најава трке у Ушћу

Поводом традиционалне Сретењске трке у Ушћу која се одржава на Сретење, 15. фебруара, данас је одржана конференција за новинаре.

О овогодишњој организацији трке и учесницима на конференцији су говорили Милун Јовановић, заменик градоначелника града  Краљева,оснивач трке Жика Дражовић, и директор трке Вучић Ђоковић.

         
        

 

10.Фебруар 2016.
Посета

Данас су у посети граду Краљеву били његова екселенција Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији, Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања , Снежана Богосављевић-Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине, Ксенија Миленковић, директор Канцеларије за европске интеграције, Марина Илић, Менаџер за инфраструктуру PPF5 пројекта, Mирјана Миленковски, Делегација Европске уније у Србији, Мариел ван Милтенбург, заменик шефа Мисије, Амбасада Холандије, Хана Далевска-Грен, отправник послова, Амбасада Пољске, Данијел Бану, амбасадор Румуније, Дагмар Репчекова, амбасадор Словачке и Јири Крал, шеф економског и развојног одсека из Амбасаде Чешке.

            Њих је у згради Градске управе града Краљева примио Томислав Илић, градоначелник града Краљева са сарадницима и Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа. 
Након састанка градоначелник и гости су у сали биоскопа „КВАРТ“ присуствовали церемонији доделе грантова у оквиру пројекта “Европска подршка инклузивном друштву” који Европска унија финансира са 4,3 милиона евра. Амбасадор Давенпорт ће заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином доделити сертификате које ће примити представници 28 републичких и покрајинских институција социјалне заштите, центара за социјални рад, општина и градова, удружења грађана и фондација, институција из сфере образовања као и јавних предузећа.
Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 4,3 милиона евра, и који има за циљ јачање институционалних капацитета на националном и локалном нивоу ради управљања мерама политике социјалне инклузије, као и развој социјалних услуга у заједници за угрожене групе. Још један циљ овог пројекта који се финансира из претприступних фондова ЕУ је подршка спровођењу иницијатива активне инклузије ромског становништва. Кроз пројекат је додељено 28 грантова за носиоце из 36 различитих градова и општина. То су институције социјалне заштите, центри за социјални рад, удружења грађана, јавна предузећа које ће спровођењем својих пројеката допринети побољшању социјалне инклузије угрожених група и ромског становништва. Пројекат који је добио Град Краљево - „Оснаживање ромске заједнице за социо-економски развој и заштиту животне средине у граду Краљеву“ вредан је 182.600 евра и биће реализован у периоду 2016-2017 у сарадњи са Данским саветом за избеглице.

           
У оквиру пројекта ППФ5 (Пројецт Препаратион Фацилитy) који финансира Европска унија, а који се спроводи у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције, припремљена је техничка документација за пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву.. Укупна вредност пројекта изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву износиће око 17 милиона евра.
У присуству министарке пољопривреде и заштите животне средине Снежане Богосављевић-Бошковић и директорке Канцеларије за европске интеграције Ксеније Миленковић, амбасадор Давенпорт је градоначелнику Краљева Томиславу Илићу предао техничку документацију за Пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву, чију је израду ЕУ финансирала са 1,25 милиона евра.

Подршка Ветеринарском специјалистичком институту Краљево

У наставку гости су обишли  Ветеринарско специјалистички институт Краљево чију је модернизацију ЕУ подржала донацијом опреме.ЕУ у Србији подржава Управу за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине са циљем да се прописи у овој области и њихова примена ускладе са онима на снази у ЕУ. Ветеринарски специјалистички институт Краљево најнапреднији је такве врсте у централној Србији и један од најбољих у земљи. Институт је активни учесник у националном мониторингу беснила и свињске куге, у складу са програмима за искорењивање тих болести које финансира ЕУ. Институт је добио помоћ Европске уније у вредности од 350.000 евра, чиме је знатно унапредио свој рад. Укупни досадашњи износ помоћи ЕУ за сектор ветерине из ИПА претпрситупних фондова износи 25 милиона евра.

Помоћ Европске уније за поплављена подручја – изградња моста на Лопатници

            Након ветеринарског института гости су присуствовали и свечаном пуштању у функцију новоизграђеног моста на реци Лопатници , дугог 28 метара, чију је изградњу Европска унија финансирала је са 71.000 евра .Изливање Лопатнице током поплава 2014. године је проузроковало велика оштећења на стубовима моста, што је довело до његовог урушавања, а житељи овог села морали су да користе понтонски прелаз преко реке. Да би се спречила слична изливања реке у будућности, урађена је и санација дела обале.Осим моста на Лопатници, Европска унија је финансирала изградњу још једног моста у Краљеву, на Мусиној реци, чија вредност је 56.000 евра. Као највећи донатор Србије за обнову од поплава, ЕУ је обезбедила око 2,4 милиона евра за санирање последица поплава у Краљеву (реконструкција 18 кућа изградња два моста, 54 малих и микро предузећа добило помоћ за обнову пословања, итд). У плану је наставак подршке ЕУ обнови Краљева.
     

         

         

         

          

          
    

07.Фебруар 2016.
Тенис други дан

Други дан тениског меча првог кола Фед купа Светске групе Б између Србије и Шпаније, почео је победом Габриње Мугуруса над нашом Јеленом Јанковић 2:0 (6:3, 6:4).
Тениска репрезентација Србије после овог пораза играће у баражу за опстанак у Светској групи Б Фед купа.
     

 

06.Фебруар 2016.
Почео Фед куп

Свечаном церемонијом и интонирањем химни, почео је меч првог кола Фед купа Светске групе Б, између Србије и Шпаније.
У првом мечу, Габриње Мугуруса је убедљиво савладала Ивану Јоровић 2:0 (6:3, 6:1).
Други меч првог кола Фед купа Светске групе Б између Србије и Шпаније припао је Карли Суарез Наваро, која је са 2:0 (6:4, 6:2) савладала Јелену Јанковић.
Нашим тенисеркама је потребно чудо у недељу, пошто морају да победе сва три меча уколико желе да се квалификују у наредну рунду такмичења.


 

05.Фебруар 2016.
Жреб за меч првог кола светске Б групе Фед купа

Жреб за меч првог кола светске Б групе Фед купа између Србије и Шпаније обављен је данас у Краљеву.

По завршеном жребу, испред зграде Градске управе, поред јоргована који је прошле године током Дејвис купа засадио Новак Ђоковић, и српске и шпанске тенисерке засадиле су по јоргован.  

У свечаној сали Градске управе града Краљева за НИС Фед куп тим Србије приређен је пријем код градоначелника града Краљева Томислава Илића и начелника Рашког управног округа Небојше Симовића.

У краћем пропратном програму учествовали су малишани Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, а тенисеркама су уручени симболични поклони са ознаком Фед купа. Исте поклоне добиле су и шпанске тенисерке.
       

       
        
       

04.Фебруар 2016.
НИС Фед куп тим Србије у посети владици жичком Јустину и манастиру Жичи

Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин, у владичанском дому, примио је данас НИС Фед куп селекцију Србије, предвођену Јеленом Јанковић и селекторком Татјаном Јечменицом-Јевтић. Том приликом их је благословио пред меч првог кола ФЕД купа светске групе Б 2016, који играју са Шпанијом.

Пријему су присуствовали и градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

            Његово преосвештенство је истакао да је почаствован доласком женске тениске репрезентације и да му је велика радост да уживо види оне који су се борили за боје наше земље.

„Што држава има квалитетнијих и бољих људи, толико је озбиљнија и јача и значи у породици европских и светских земаља. Што се тиче духовнога, ми знамо шта Србија значи у православном свету. Што се спорта тиче, ви сте амбасадори наше земље свуда у свету. Желим младим тенисеркама да достигну славу Јелене Јанковић, а Јелени да достигне своју стару славу“, поручио је епископ жички Јустин, пожелевши српским тенисеркама да им боравак у Епархији жичкој, у граду Краљеву, буде пријатан, да буду задовољне, да на меч изађу растерећене и да се, са молитвом и благословом, потруде да победе.

„Ви сте подстрек чак и нама у Цркви, јер ја, када у беседама својим говорим верницима да морамо да се трудимо, кад је време поста, молитве, уздржања, говорим да морамо да се угледамо на наше спортисте, иза којих су године, деценије рада, још од детињства. И ми се у Цркви боримо за царство небеско, да будемо прави људи, свети људи. Све је могуће, да се победи и јачи противник, па Давид је победио Голијата“, рекао је владика, поручивши тенисеркама да се, уз велику борбу, велико пожртвовање и мотив, никада не уплаше противника и да имају његов потпуни благослов.

            Нис Фед куп селекцију Србије је потом у манастиру Жичи примила сестра Нектарија, која их је, кроз кратку причу и обилазак манастира, упознала са историјом ове велике српске светиње.  

 


 


 

 

 Седница Градског већа града Краљева                       03.02.2016.

 

Данас је одржана 49. седница Градског већа града Краљева.


            

02.Фебруар 2016.
Донација кошница

       Као завршна активност Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима, породицама које су конкурисале за ту врсту помоћи, уручене су кошнице. Тако је по седам пчелињих кошница, са свом пратећом опремом, добило пет домаћинстава.

Донација кошница много значи овим добитницима помоћи будући да се дуго баве пчеларством и желе да наставе породичну традицију.

Према речима помоћника градоначелника града Краљева Вукосава Коњикушића, програмом помоћи Европске уније поплављеним подручјима је било обухваћено 35 насељених места која су била погођена поплавом или претрпела штету као последицу поплава. Вредност донација, до сада, како каже, јесте око 56 милиона динара, а милион динара добијено је и од програма ФАО у хитним интервенцијама. Сваки корисник донације потписује уговор са Европском унијом о коришћењу донација.
       

27.Јануар 2016.
Делегација Марибора у Краљеву

Шесточлана делегација града Марибора боравила је у дводневној посети граду Краљеву. Поред званичних представника града, Бригите Гајзер-Плибершек и Таје Кордигл, Краљево су посетиле и представнице ОШ „Мартина Коншака“ -Јасмина Воршич и Анита Шкрабан, као и Доминик Дукарић, директор мариборске Туристичке агенције „Мартура“ и Андреј Верлич, представник предузећа „Марпром“.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са сарадницима, примили су у Градској управи града Краљева госте из братског и партнерског града.

Представница Марибора Бригите Гајзер-Плибершек је подсетила на то да Марибор и Краљево веже много лепих, али и не тако лепих догађаја и истакла да ће из нашег града понети много лепих утисака.

„Сарадња која постоји треба да се шири и преноси на нове генерације које би пријатељство развијале у разним областима. Надам се да ће се сарадња наставити у подручју туризма и других привредних грана. Радићемо заједно и на унапређењу процеса образовања и васпитања, изради и имплементацији перојеката, размени ученика, стручном усавршавању наставника. Настојаћемо да научимо најпре децу о догађајима који су се збили како би се унапредили односи из културе“, поручила је, осврнувши се на то да су недавно у Марибору краљевачка ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ и мариборска ОШ „Мартина Коншака“ потписале споразум о сарадњи.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао дугогодишњу успешну сарадњу са Марибором, нарочито у области цивилне заштите.

„Сада развијамо сарадњу у области образовања преко школа које су потписале братимљење. Доћи ће и до контакта туристичких организација Краљева и Марибора у циљу развоја туризма. Надам се да ћемо у току ове године отворити и канцеларију Краљева у Марибору, и Марибора у Краљеву. Мислим да ће та сарадња ићи узлазном путањом и да ћемо много тога остварити“, рекао је градоначелник Краљева.

Према речима директора мариборске Туристичке агенције Дукарића, предстоји нам сарадња око размене туриста, будући да су већ обављени разговори са туристичким посленицима на Копаонику, а следе и са представницима Туристичке организације Краљева. Могућа је помоћ око осавремењивања Гоча у циљу бољег развоја туризма.

Гости су, након пријема, посетили ОШ „IV краљевачки батаљон“ и присуствовали обележавању школске славе Светог Саве.

Обишли су и Специјалну болницу за рехабилитацију „Агенс“ у Матарушкој Бањи, где су присуствовали презентацији здравствених услуга које нуди ова установа. Такође, посетили су Врњачку Бању и Специјалну болницу „Меркур“.

            Гости из Марибора су посету Краљеву искористили и да обиђу манастир Жичу.

 


                  
     
        
        

26.Јануар 2016.
Најбољи ђаци


Традиционално, поводом школске славе Светог Саве, у просторијама Градске управе града Краљева, одржана је свечаност на којој су најбољим ученицима основних и средњих школа додељене књиге. У присуству директора, професора, наставника, као и родитеља и пријатеља, 34 најбоља краљевачка ђака добила су ову симболичну награду, коју су им уручили градоначелник града Краљева Томислав Илић и члан Градског већа града Краљева задужен за област културе, основног и средњег образовања Миша Милосављевић. На тај начин град Краљево, заједно са својим ђацима, слави Савиндан, посвећен принцу Растку Немањићу, оснивачу династије Немањића, брату првог српског краља Стефана Првовенчаног, крунисаног у Жичи, првом поглавару Српске православне цркве, неуморном светитељу, просветитељу, дипломати, државнику.

Награђени ученици су учесници и освајачи награда на такмичењима из разних предмета. Међу овогодишњим добитницима, понајвише се истакао Лазар Цветковић – једини ученик осмог разреда у Основној школи „Милун Ивановић“ у Гокчаници, који, иако од куће до школе пређе чак 10 километара, и још толико при повратку, постиже завидне резултате. За њега је ова награда подстицај да настави да се труди како би наставио школовање у жељеном правцу.

Градоначелник је честитао и ученицима, који представљају своје школе на најбољи могући начин, и њиховим родитељима, и професорима.

„Водићемо рачуна о ученицима и њиховом даљем напредовању јер то је будућност нашег града. Потрудићемо се да нам деца остану овде, да урадимо за њих све што можемо“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Доделу књига пратио је и кратак програм, у коме су наступили ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ - Ивана Драгањац и Миљана Пантовић су отпевале химну, а Огњен Вујанац је на виолини, уз клавирску сарадњу Сузане Сајић, одсвирао „Баладу“ Пјетера Гација.

      СПИСАК НАЈБОЉИХ ЂАКА

       
       
       
      
     

 

18.Јануар 2016.
Конференција за новинаре

Након састанка Штаба за ванредне ситуације града Краљева и обиласка терена, у понедељак, 18. јануара 2016. године, на конференцији за новинаре, градоначелник града Краљева Томислав Илић - командант Градског штаба за ванредне ситуације, и начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић упознали су грађане са ситуацијом на територији града Краљева с обзиром на тренутне временске прилике и снежне падавине.

Према речима градоначелника, ЈКП „Путеви“ и ЈКП „Чистоћа“ су ових дана за чишћење снега ангажовали око 100 људи и 91 возило. Проблема у водоснабдевању нема. „Топлана испоручује топлотну енергију у пуном капацитету, а уколико температура буде веома ниска, грејаће и целе ноћи.

Задовољни смо ангажовањем и људства и механизације. Мислим да су јавна комунална предузећа урадила посао како треба и надам се да су суграђани задовољни. Апеловао бих и на грађане и на власнике локала да почисте испред својих стамбених зграда и локала“, поручио је градоначелник нагласивши да је ових дана појачан надзор комуналне полиције.

Како је речено, проблеми постоје у неким месним заједницама у брдско-планинским пределима, као што су Лопатница, Баре, Гледић и Гокчаница, где је висина снега тренутно изнад 60 цм и поједини споредни путеви нису очишћени. Градски штаб за ванредне ситуације је у сталном контакту са председницима савета месних заједница. Урађен је додатни план функционисања зимске службе у брдско-планинским и сеоским месним заједницама. Данас је по једну старију особу, бубрежног болесника, у Гледић послато возило како би му била указана медицинска помоћ.

Сви путеви прве и друге категорије на територији града Краљева су очишћени, као и регионални путеви ка Гочу (на коме се, у школи у природи, налазе деца из Сомбора), Студеници и дуж Ибарске магистрале. Мостови се чисте. Купљено је специјално возило за чишћење тротоара. Градска „Чистоћа“ је од Савета за безбедност саобраћаја добила елеватор за избацивање снега на страну. Чисте се шахтови и сливници да се не створе акумулације и лед.

Делови под снегом се посипају сољу и ризлом. На важним саобраћајницама првог и другог реда се баца калцијум-хлорид да се, ако температура падне испод минус пет степени, не ствара поледица. До сада је бачено 134 тоне соли, 26 тона агрегата и 300 литара течности калцијум-хлорида који делује и до -20 степени.

И поред веома ниских температура и сталних падавина, снабдевање електричном енергијом на подручју Рашког округа функционише нормално и без икаквих проблема, рекао је Радоица Кочовић.

Прилази ка школама су проходни, а биће очишћена и паркинг места и школска дворишта. Путеви ка школама које се налазе у забаченим крајевима такође су проходни, тако да ниједна школа на подручју Рашког округа није морала да откаже наставу.

У зависности од развоја ситуације, Градски штаб за ванредне ситуације ће се састајати и редовно извештавати, речено је на конференцији за новинаре.

          

15.Јануар 2016.
Конкурс за грантове у опреми у Краљеву
Организација Хелп je у Краљеву покренула информативну кампању и позива сва заинтересована, незапослена лица, да присуствују презентацијама пројекта и конкуришу за грантове у опреми за мале бизнисе. Наиме, наставља се пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“, који доноси нови конкурс и могућност да се заинтересована лица пријаве за грантове у опреми и започну сопствене мале бизнисе.

Тим поводом, у оквиру информативне кампање у нашем граду, у Градској управи града Краљева, одржана је прва од три презентације (15, 18. и 21. јануара). Презентације пројекта су отворене за јавност и на њима заинтересовани за покретање малих бизниса могу да добију детаљне информације о самом пројекту, начину конкурисања, процесу селекције и обавеза након одобравања гранта.

            Наставком пројекта je планирана додела 20 грантова у опреми за започињање или развој пословних делатности у појединачним вредностима од 1.500, 2.400 и 3.600 евра. Поред грантова у опреми, подршка смањењу сиромаштва подразумева и организацију догађаја ради умрежавања релевантних актера и партнера у сфери запошљавања, организацију пословних и стручних обука према потребама корисника грантова, студијске посете и услуге пословног менторинга.

Према речима шефа Канцелариje Хелпа у Краљеву Драгомира Спасића, предвиђено је да буде подржано минимум 20 корисника - 10 ромске популације, 10 из редова локалног становништва. Потенцијални корисници од Хелпа могу рачунати на донацију искључиво у виду опреме, основног средства за рад. Код донација од 1.500 и 2.400 евра, учешће корисника је пет одсто, остало је бесповратно, а код 3.600 евра учешће је 10 одсто. Код мањих износа услов је регистрација пословних активности, а за 3.600 услов је регистрација делатности и запошљавање једног радника. У целу причу укључени су релевантни чиниоци и тим у коме су и представници Службе за управљање пројектима и локално економски развој Градске управе града Краљева и Националне службе за запошљавање, са којом Хелп има и Меморандум о разумевању на националном нивоу, будући да НСЗ има највећу базу података људи на тржишту рада.

„Свим нашим корисницима, поред донације неопходне за рад, биће омогућене и све врсте стручних и пословних обука. Пошто имамо велико искуство и велику базу података, омогућићемо им умрежавање са другим нашим корисницима, из нашег и других региона, како бисмо им олакшали пословање“, поручио је шеф краљевачке Канцеларије Спасић.

Главни финансијер пројекта је шведска агенција за међународни развој Сида, а суфинансијер град Краљево, као локална самоуправа у којој се пројекат реализује.

Лица заинтересована за конкурисање пријавне формуларе могу да преузму на презентацијама, а распоред одржавања инфо састанака је доступан и на www.help-serbia.org.rs, у одељку Info Campaign.
           

13.Јануар 2016.
Коктел за привреднике

Поводом празника, градоначелник Краљева Томислав Илић, са сарадницима, приредио је коктел за краљевачке привреднике у свечаној сали Градске управе града Краљева. Како је истакао, то је прилика да се у неформалном разговору види који су проблеми који муче привреднике и шта локална самоуправа може да учини за њих, да се увиде пропусти из претходне године, како се грешке не би понављале у 2016. години. Градоначелник је захвалио привредницима што су дошли, нагласивши да су они људи који запошљавају највећи број Краљевчана.

„Надам се да ћемо више сарађивати у 2016. години. Моја врата, али и врата начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, народног посланика Зорана Бојанића, мог заменика Милуна Јовановића, председника Скупштине Сретена Јовановића, увек су вам отворена за сваку сарадњу. Ми, као локална самоуправа, свакако морамо да вам помогнемо. Надам се да ћемо боље сарађивати, да ћемо неке грешке исправити и потрудити се да вам изађемо у сусрет. Пре свега мислим на комунално опремање појединих локација. Прошле године смо имали издвајање из буџета за ту намену, а ове године имамо и нову ставку – за рурални туризам, за шта ћемо издвојити знатна средства из буџета града“, поручио је градоначелник.

Према речима Радојка Јанића, власника предузећа „Радијатор инжењеринг“ и представника Клуба привредника „Иницијатива 2012“, иза краљевачких, али и других привредника, остала је једна тешка година, неколико фирми је затворено, много се тешко радило. Како је истакао, краљевачки привредници нису имали никакве повластице, субвенције, а задесиле су их и поплаве.

„Очекујемо много више од ове године. „Иницијатива 2012“ и краљевачки привредници ће мало енергичније наступити ове године и на нивоу привреде и економије, али и у политичком делу, тако што ћемо се потрудити да наши представници уђу у власт“, изјавио је Јанић.

Обе стране су се сложиле да у овој години треба више заједничким снагама радити, како би се упослио што већи број људи у нашем граду.  

 

               
11.Јануар 2016.
Прва седница Градског већа у 2016. години

Данас је одржана 47. седница Градског већа града Краљева, прва у 2016. години. Пред већницима је на дневном реду седнице било осам тачака које су и усвојене. 

                          АКТИ УСВОЈЕНИ НА СЕДНИЦИ ГРАДСКОГ ВЕЋА >>>>
                               

08.Јануар 2016.
Посета породилишту

Градоначелник града Краљева посетио је краљевачко породилиште другог дана Божића, на Сабор пресвете Богородице, када хришћанска црква одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери. Том приликом, он је мајке са територије града Краљева, које су на најрадоснији хришћански празник Божић, када се слави рођење Исуса Христа, родиле бебе, даривао букетима цвећа и ваучерима на по 15.000 динара, које могу искористити у Апотеци Краљево за куповину из беби програма.

Тако ће Јована Спасојевић производима из краљевачке Апотеке обрадовати своју тек рођену девојчицу, а Александра Мрвић и Милица Обреза своје дечаке.  

            Градоначелник је и приликом ове посете породилишту истакао да је циљ локалне самоуправе да побољша наталитет, да створи што боље услове живота за родитеље и за децу.

„Надам се да ћемо у 2016. години успети у томе, да ћемо повећати буџет - за породиље, али и за прво, друго и трећерођену децу“, поручио је градоначелник.

Од 1. до 8. јануара ове године је рођено 30 деце. Породиље нису биле само са територије Краљева, већ и Врњачке Бање, Новог Пазара, Тутина и Трстеника.

„Волео бих да се локална самоуправа не задржи на поклонима за Нову годину и Божић, већ да се направе програми који ће бити у функцији стимулације повећања наталитета и да ће се определити средства у буџету и за такве акције“, поручио је директор Опште болнице „Студеница“ Зоран Мрвић.

Болница до априла има уговор са фирмом „МБ интернационал“ за поклон пакете који обухватају хигијенска средства, упутство за негу детета, исхрану, вакцинацију, као и са фирмом „Тосама“ за пакетиће за негу пупка.

 

 


         

 

04.Јануар 2016.
Прве бебе у 2016. години

Традиционално, почетком и ове године, представници града Краљева и Црвеног крста Краљево су даривали прворођене бебе у 2016. години и њихове мајке са територије града Краљева. Градоначелник града Краљева Томислав Илић и његов заменик Милун Јовановић породиљама у краљевачком породилишту Опште болнице „Студеница“ – Јовани Раденковић, из Милочаја, и Дајани Кучевић, из Ушћа, које су на свет донеле дечака односно девојчицу, уручили су по букет цвећа и ваучере на по 15.000 динара, које могу искористити за куповину беби опреме у Апотеци Краљево. Још три породиље чије су бебе свет угледале у првим данима 2016. године, а које су из Новог Пазара и Тутина, где се болница тренутно реновира, од краљевачких градских званичника добиле су по букет цвећа.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић је истакао да локална самоуправа, у циљу поспешивања наталитета, брине о породиљама, али и о незапосленим породиљама.

„Из буџета града Краљева за ову годину је издвојено 60 милиона динара. Још 8,5 милиона је издвојено за трећи покушај вантелесне оплодње. Циљ је да се у нашем граду рађа што више деце. Осим тога, Краљево подржава акцију коју реализује удружење „Колевка је највеће пространство“, а које ће и код нас држати предавања у циљу едукације ђака, професора и директора основних и средњих школа у циљу повећања наталитета“, рекао је градоначелник.

            Последњих двадесет година Црвени крст Краљево сваку нову годину започиње својом најлепшом активношћу - посетом породилишту, чиме се прикључује националној кампањи у борби против беле куге. Секретар Црвеног крста Радмила Добрић пожелела је срећно и безбрижно детињство бебама, а младим мамама да им се овај догађај деси неклолико пута у животу. 

 „Од пре месец и по, у нашем породилишту се реализује физиолошки порођај – нешто сасвим ново у самом породиљству, што су лепо прихватиле мајке, почев од припреме за порођај до порођаја уз константно присуство бабица и лекара. Епидурал се такође ради, а више од 50 одсто анестезиолога је едуковано за то. Циљ је да се смањи број царских резова“, каже директор Опште болнице „Студеница“ Зоран Мрвић.

             Прошле године, од 1.580 порођаја у краљевачком породилишту, Краљевчанки је било више од 1.300, што је нешто више но иначе. Према речима директора, акције попут ове утичу на повећање наталитета у нашем граду.

 


        

 

29.Децембар 2015.
Седница Скупштине града Краљева

        

Данас је завршена 37.седница Скупштине граад Краљева која ј почела дан раније. Пред већницима се нашао велики број тачака дневног реда. Свакако једна од најважнијух тачака је била Ослука о буџету града Краљева за 2016. годину.

 ЗАКЉУЧЦИ, ОДЛУКЕ И РЕШЕЊА ДОНЕТА НА 37. СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА КРАЉЕВА >>>>

         

 

 

Подељен концетрат из помоћи ЕУ                          29.12.2015.

Данас је у магацину „Аутотранспорта“ у Адранима у оквиру Програма помоћи ЕУ поплављеним подручјима,  подељено 55.68 тона концентрата за 174 корисника.

Испоруци је присуствовао помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић.  

 

         

 

 


28.Децембар 2015.

Одржана 46. (ванредна) седница Градског Већа града Краљева                 26.12.2015.

 

Данас је одржана 46. (ванредна) седница Градског Већа града Краљева, на којој су већници усвојили предлог допуне дневног реда за наредну седницу Скупштине града Краљева.

           

             АКТИ ДОНЕТИ НА СЕДНИЦИ >>>

25.Децембар 2015.
Божићна честитка

Честитка градоначелника града Краљева Томислава Илића суграђанима који Божић славе по Грегоријанском календару.
                        

24.Децембар 2015.
Подела садница воћа

У оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима, у магацину „Аутотранспорта“ у Адранима организована је испорука садница шљиве и трешње за 19 породица са територије града Краљева. Према речима помоћника градоначелника града Краљева Вукосава Коњикушића, око 1.200 садница добиће мештани студеничког краја, око 400 ушћанског, а остало становници градског подручја поплављени у мају прошле године. Реч је о садницама шљиве познате као чачанска лепотица, једне од најквалитетнијих сорти на нашим просторима, и комбинацији две новије сорте трешње које су најзаступљеније у Европи - кордиа и регина.

Укупна вредност донације до сада је око 370.000 евра, али док се заврши пројекат, а остала су још три пакета, каже Коњикушић, цифра ће бити нешто већа. За сада се очекују саднице вишње, затим пчеле и испорука концентрата за 300 домаћинстава.

„Канцеларија ЕУ је обезбедила саднице за све градове, и то цертификоване саднице из Института за воћарство Чачак. Фонд за развој пољопривреде града Краљева је повећао буџет на 90 милиона, тако да ће и са те стране подршка пољопривредницима бити ојачана наредне године“, каже помоћник градоначелника.        

Према речима доцента Горана Ђорђевића, са Пољопривредног факултета у Београду, који је одржао малу школу јесење садње, услови за садњу су оптимални, земљиште је квалитетно и може да прихвати добре саднице.


         
23.Децембар 2015.
Комеморација поводом смрти Дејана Брђовића

Комеморација поводом смрти Дејана Брђовића, прослављеног одбојкашког репрезентативца, тренера и заслужног грађанина града Краљева, одржана je данас у препуној сали Градске управе града Краљева.

На комеморативном скупу, од Дејана Брђовића су се опростили: у име пријатеља, колега и сарадника - Миливоје Митровић, председник УО ОК Рибница, у име ОК Црвена звезда и Удружења одбојкашких тренера Србије - Богдан Сретеновић, у име саиграча - Жељко Танасковић, у име Одбојкашког савеза Србије - Ненад Голијанин, први потпредседник. 

Комеморацији су, између осталих, присуствовали генерални секретар председника Републике Недељко Тењовић, државни секретар у Министарству омладине и спорта Предраг Перуничић, градоначелник Краљева Томислав Илић и бројни функционери и представници града Краљева, функционери града Новог Сада, града Београда, представници одбојкашких савеза Србије, Македоније, Црне Горе, одбојкашки репрезентативци Србије, играчи и тренери бројних клубова, родбина, пријатељи, поштоваоци Дејана Брђовића... 

 

Дејан Брђовић, прослављени одбојкашки ас, преминуо је јуче у Београду после кратке и тешке болести, два месеца пре 50. рођендана. 

Одбојкашку каријеру је почео у родној Жичи, а наставио у Рибници и Црвеној звезди. Вансеријски таленат и свестрани одбојкаш, славу краљевачке, српске и југословенске одбојке проносио је широм света. Играо је у Грчкој за Олимпијакос, Орестијаду и АЕК, у Италији за Рому, Милано, Лорето и Лубе, а играчку каријеру је завршио 2006. у Радничком из Крагујевца.

Био је капитен репрезентације Југославије, са којом је освојио бронзану медаљу на Олимпијским играма 1996. у Атланти, бронзану медаљу на Европском првенству 1995. у Атини, сребрну медаљу на Медитеранским играма 1991. у Атини и златну медаљу на Универзитетским играма 1987. у Загребу.

Играо је још за Југославију на првом учешћу у Светској лиги 1997, на Европским првенствима 1987. и 1989. и Универзитетским играма 1985. године. 

Тренерску каријеру је почео у Радничком из Крагујевца, а наставио у италијанској Новари, азербејџанској Рабити из Бакуа у два наврата, Кини, па Визури. Смрт га је затекла на месту тренера пољског Шћећина.

Оставио је супругу Јелену, ћерку Александру и сина Алексу.

Дејан Брђовић је сахрањен данас на гробљу у Жичи.         

         

 

 

 

22.Децембар 2015.
Конференција за новинаре

Помоћник градоначелника града Краљева за рад и развој месних заједница Александар Протић одржао је конференцију за новинаре посвећену опредељеним средствима за рад и развој месних заједница у Нацрту одлуке о буџету града Краљева за 2016. годину и другим актуелним питањима о раду месних заједница. Конференцији су присуствовали и председници савета месних заједница Ратина, Матарушка Бања и Зеленгора.

Помоћник градоначелника се најпре осврнуо на недавно одржани састанак са преседницима савета месних заједница, коме су, од укупно 68, присуствовала 44 председника. На састанку су, како је речено, разменили идеје и разговарали о значајним питањима која ће се односити на планирање буџета града за 2016. годину, које је у току. Он је подсетио на то да су савети месних заједница конституисани децембра 2014. односно јануара 2015. године, истакавши да сада председници савета у пуном капацитету и легалитету могу да утичу на доношење одлуке о буџету града Краљева за 2016. годину.

Протић је подсетио на то да је у последњих месец дана за асфалтирање и мостове уложено 13.300.000 динара. Како је истакао, Нацртом одлуке о буџету града Краљева планирано је за рад и развој месних заједница 24.500.000 динара. У претходне три године, подсетио је, за реновирање домова културе у месним заједницама, потрошено је 107.039.000 динара, а у нисконапонску мрежу, према подацима ЕПС-а, уложено је 25.429.000 динара. Програмом Дирекције за наредну годину, преко програма уређивања грађевинског земљишта, каже Протић, планиране су пројектне активности које се односе на локални развој и просторно планирање и опредељен је износ од 388.800.000 динара. У оквиру раздела који се односи на комуналне делатности, опредељено је 358.700.000, а на пројекте путне инфраструктуре – 390.100.000 динара.

Сви захтеви месних заједница у 2015. години су систематизовани, а процењена вредност је око 1.400.000.000 динара. Ни град Краљево, али ни било који други град, каже Протић, нема капацитета да изађе у сусрет свима, и то одједном. Потребан је системски приступ - прву линију приоритета одређују савети, а затим град и предузећа која то треба да реализују, каже он.

Према Протићевим речима, Фонд за развој пољопривреде града Краљева, са буџетом од око 90.000.000 динара, утицаће на развој сеоских месних заједница у наредној години, а и Фонд за екологију града Краљева, са 40.000.000 динара, има своју намену и сврху у служби месних заједница (контрола воде, рашчишћавање дивљих депонија, куповина киштри).

Он је такође најавио да ће у наредној години бити израђена студија о оправданости градских и приградских линија у превозу, приликом чега ће председници савета месних заједница бити консултовани о стајалиштима, најпотребнијим линијама.

Број блокираних месних заједница, услед неплаћених рачуна за струју, са 31, сведен је на седам.

Први пут ове године, речено је на конференцији, опредељено је осам милиона динара за развој сеоског туризма, тако да ће, након усвајања програма, регистрована сеоска домаћинства која се баве том делатношћу имати права да аплицирају. 

Трудићемо се да Одсек за месне заједнице постане апсолутно сервис месних заједница, и у стручном смислу, и приликом помоћи у писању пројеката – поручио је помоћник градоначелника за рад и развој месних заједница Александар Протић.

 


          

 

18.Децембар 2015.
Седница Градског већа града Краљева

Данас је одржана седница Градског већа града Краљева. Пред члановима Већа налази се велики број тачака дневног реда.
АКТИ ДОНЕТИ НА СЕДНИЦИ >>>

        

17.Децембар 2015.
Отворен нови мост на Мусиној реци

Данас су градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић и директори јавних предузећа заједно са донаторима присуствовали отварању моста на Мусиној реци.
Овај мост је изграђен захваљујући средствима Европске уније кроз Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији. Пројекат изградње спровела је Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге  (УНОПС) у координацији са Канцеларијом Владе Републике Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Армирано - бетонски мост на Мусиној реци дугачак је 14 метара, а широк 3,5 метра .Урађено је и ојачање самог корита и обале реке тако да је  мост од великог значаја за повезивање становника Мусине реке, Дракчића и Јарчујка и омогућава им брже стизање до града и својих пољопривредних парцела.

Извођач радова је ГП “Николић“ , а изградњом овог моста завршена је и грађевинска сезона за ову годину планирана Програмом Дирекције за планирање и изградњу Краљева.

       Отварању моста претходило је потписивање Уговора о преузимању објекта у Кабинету градоначелника града Краљева.
         

         

        

16.Децембар 2015.
Асфалтирање пута у Роћевићима

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са сарадницима,начелник Рашког управног округа Небојша Симовић  и директори Јавних предузећа обишли су данас извођење завршних радова на асфалтирању пута Корићанци – Гробље Парлоге у месној заједници Роћевићи.
Асфалтирано је 394 метра пута, а вредност радова износи 1.888 050. динара.После клизишта које је задесило ово подручје, било је неопходно због неприступачности терена асфалтирати овај пут и омогућити мештанима да дођу до својих кућа, трафо станице и гробља.На овај начин решен је највећи проблем који је ова месна заједница имала.

Извођач радова је Јавно комунално предузеће „Путеви“ Краљево.

     

16.Децембар 2015.
Полигон за едукацију деце

У дворишту  Основне школе „ Вук Караџић“ у Рибници изграђен је полигон за едукацију деце на тему безбедност у саобраћају. Пројекат је резултат заједничке акције Савета за безбедност саобраћаја на територији града Краљева, локалне самоуправе и ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“ из Краљева и његова вредност износи 2,5 милиона динара.
Новоизграђени полигон је од великог значаја за све школе на територији града Краљева, а уз „Пажљивкова правила“ биће ослонац у обуци првачића догодине на тему безбедности у саобраћају.

Отварању полигона присуствовали су представници локалне самоуправе, Рашког управног округа, директорка Јавног предузећа Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“ и директор ЈКП  „Путеви“.

 

14.Децембар 2015.
Потписан Споразум о разумевању

Данас је у Краљеву потписан Споразум о разумевању између  немачког Централног одбора за школство у иностранству, пет краљевачких основних и две средње школе уз подршку града Краљева.
Споразум су потписале основне школе
:IV краљевачки батаљон“ „Браћа Вилотијевић“ „Живан Маричић“ „Драган Маринковић“ и „Милунка Савић“ , средње : Медицинска школа и Гимназија, а у име града Ненад Марковић, заменик председника Скупштине града Краљева.

Овај споразум  омогући ће спровођење пројекта ДСД који ђацима пружа могућност да добију немачку језичку диплому нивоа Б1.
Немачка језичка диплома ДСД првог степена (Deutsches Sprachdiplom) је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика која одговара нивоу Б1 Заједничког европског оквира. Меморандум о разумевању је потписан 7. децембра 2012. године између Министарства просвете, науке и технололошког развоја Републике Србије и амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду. До сада је у овај пројекат укључено 26 школа у Србији.
         


Модна ревија у Градској управи                                                     12.12.2015.

 

 

У циљу промоције женског предузетништва, под слоганом „Жене у политици за жене у бизнису“, Савет за родну равноправност града Краљева, уз подршку Женске одборничке мреже, организовао је модну ревију у свечаној сали Градске управе града Краљева названу „The Woman is a Lady“. Своје креације, у за то неуобичајеном, али врло лепо искоришћеном простору, Краљевчанима су представиле модне креаторке Бојана Доламић и Душица Жупањац.

            Обе младе уметнице су учествовале на ревији Serbian Fashion Week представивши своје руком сликане уникатне моделе односно једнобојне гламурозне и шик кројеве.

Краљевчанка Бојана Доламић, дипломирани дизајнер текстила, завршила је Факултет примењених уметности као стипендиста Министарства просвете и један од хиљаду најбољих студената Србије. Ради самостално и за предузеће „Мизан“. Осим дизајном, бави се и сликањем и наставним радом.

Душица Жупањац је дипломирани економиста. Оснивач је модне компаније ПРиК. Свој рад темељи на носивој моди, моди која је одраз елеганције, пословности и софистицираности. За сада послује online.

Како је истакла Лидија Павловић, председница Савета за родну равноправност града Краљева, и заменица секретара Скупштине града Краљева, ова необична ревија у Краљеву скроман је допринос жена из политике женама у бизнису.

„Надам се да ће доћи нека боља времена за жене. Изненађена сам, нисам очекивала оволики одзив. Очито је да је Краљеву потребно лепих догађаја“, рекла је Павловићева осврнувши се на то да је модно вече окупило бројне припаднике оба пола разних генерација.

Препознајући значај женског предузетништва, Савет за родну равноправност града Краљева утиче на унапређење положаја предузетница и потенцијалних предузетница, промовишући родну равноправност и активно учешће жена у сфери економског одлучивања, као и у осталим сферама живота, подстичући стварање једнаких могућности за жене и мушкарце, развијајући културу предузетништва и женске солидарности. Према речима председнице Савета, предузетништво је најлакши начин да жене постану самосталне и своје, да праве своје изборе и да из њих примарно извлаче добит. Без обзира на иницијалне покретаче и мотиве, оне жене које се упусте у предузетништво су већ на известан начин посебне и различите. Оне једноставно имају храбрости да нешто предузму.

Савет, кроз свој план и програм, наставља да подстиче женско предузетништво подижући свест о предузетништву као каријерној опцији за жене, умрежавањем предузетница, промоцијом младих предузетница и њихових бизниса, као и надахнућем за друге потенцијалне предузетнице да постану професионално самосталне и буду лидерке у својим заједницама.


 

11.Децембар 2015.
Радови на хидрантској мрежи на Гочу

Представници града Краљева и Рашког управног округа су обишли радове на изградњи хидрантске мреже на планини Гоч, која ће омогућити снабдевање водом постојећих смештајних капацитета, али и павиљона чија изградња предстоји следеће године. Од укупно 700, до сада је урађено 600 метара, а предвиђено је да до понедељка радови буду завршени. Њихова вредност је четири милиона динара, издвојених из градског буџета, а извођач је Привредно друштво за грађевинарство „РВИ Профил“ из Краљева.

Како је истакла директорка Дечјег одмаралишта „Гоч“ Слађана Чорбић, изградња хидрантске мреже је од великог значаја за установу. Како се на њу надовезује изградња новог објекта, знатно ће бити побољшани услови за боравак на Гочу и деце и осталих корисника. У павиљону тренутно нема деце, али ће их бити током зимског распуста, а у хотелу су смештени основци из школе „Вук Караџић“. Према речима директорке, овогодишња сезона на Гочу је јако добра, будући да долазе школе из Краљева, али и из Новог Сада, Београда, Зрењанина, Зајечара.

Што се изградње новог павиљона тиче, како каже директорка Дирекције за планирање и изградњу Марица Мијајловић, започета је процедура, саставља се комисија и у наредних месец-месец и по биће појачаних активности на спровођењу поступка јавне набавке. Очекује се да то буде готово до краја јануара, како би све било спремно до пролећа и радови што пре почели.

Све ово ради се како би планина Гоч постала интересантна туристичка дестинација, можда међу четири-пет планина у Србији, каже начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, истичући напоре и града Краљева и округа на развоју планинског туризма. Он сматра да ће изградња павиљона, чија је вредност 80 милиона динара, почети априла идуће године.

„Тиме покушавамо да оживимо и задржимо школски туризам, „школу у природи“, по чему је Гоч и познат, и где највише деце и из Краљева и из околних градова долази. Изградњом павиљона створићемо одличне услове. Треба да искористимо то што нам је дала природа. Идуће године биће издвојена средства за набавку табача у корист развоја спортског туризма. Краљево је град спорта – осим што имамо нову халу, крећемо са изградњом затвореног базена, жеља нам је да на Гочу направимо спортски камп, спортско село, са десет кућа које ће имати по четири апартмана, намењених спортистима, уз теретане, фитнес и велнес, да покушамо да доведемо екипе јуниора и других категорија да овде тренирају. Када све увежемо, мислим да ћемо имати добру спортску понуду“, рекао је начелник РУО Небојша Симовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је нагласио да град мора да стане иза свих инфраструктурних објеката на Гочу јер без тога нема напретка ни туризма, ни школског центра, ни спортског рекреативног туризма.

„Мислим да ће у наредном периоду локална самоуправа успети да оживи планину Гоч. Превасходно радимо из сопствених средстава, из буџета, али ћемо се обратити Министарству трговине, туризма и телекомуникација и надам се да ће нас подржати јер ми већ имамо спремне поједине пројекте. Надам се да ћемо заједничким снагама са Владом РС то успети и да завршимо“, рекао је градоначелник и додао да ће и проблем са струјом на Гочу ускоро бити решен подземним каблом. Биће обезбеђен још један агрегат од 80 киловата, поред већ постојећег од 30.

  

              

11.Децембар 2015.
Едукативни караван

У циљу промоције Закона о преджетвеном финансирању тј. Закона о финансирању и обезбеђивању финансирања пољопривредне производње, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) и Европска банка за обнову и развој (EBRD) организују едукативни караван. Група експерата том приликом будућим корисницима, на радионицама, приближава како Закон функционише у пракси. Министарство је Закон израдило у намери да олакша приступ финансијским средствима пољопривредницима и свим субјектима ангажованим у овом сектору. 

            Према речима помоћника градоначелника града Краљева за област пољопривреде и заштите животне средине Новице Гаговића, од 168 градова и општина, Министарство пољопривреде је изабрало град Краљево да представи Закон о преджетвеном поступку. Он се осврнуо и на позитиван учинак града у овој области.

„Град је у претходном периоду издвојио велика средства за пољопривреду и руководство сматра да је пољопривреда једна од грана привреде у које треба јако уложити. Чињеница је да смо у последње три године, преко Фонда за развој пољопривреде града Краљева, пласирали велика средства према пољопривредним произвођачим и тај негативан тренд који се тицао производње у пољопривреди је заустављен“ истакао је Гаговић.

Како је истакао Александар Милошевић, учесник у изради Закона и сарадник Европске банке за обнову и развој и Организације УН за храну и пољопривреду, овај закон ће омогућити пољопривредним произвођачима да дођу до јефтинијих средстава за финансирање своје пољопривредне производње и да та средства буду трајнија и извеснија.

„Закон дефинише многе институте који до сада нису дефинисани, нису уређени с позитивним прописима, што ће сигурно допринети да инвеститори лакше и више улажу у пољопривредну производњу. Сада је мања конкуренција финансијера, што условљава одређене монополе. Пољопривредни произвођачи немају баш много избора у погледу финансирања. Овим законом ће већи број субјеката бити заинтересован за финансирање пољопривредне производње. Као последица тога ће и цена финансирања бити нешто нижа. То су неке од основних ствари везаних за закон, који условаљава појаву веће транспарентности у поступку финансирања, а основ за то је упис уговора о финансирању у електронске регистре Агенције за привредне регистре“, рекао је Милошевић.

Закон има за циљ да успостави систем финансирања који ће омогућити пољопривредницима да на лакши и повољнији начин дођу до новца онда када им је најпотребнији – пре почетка пољопривредне производње. Ради се о краткорочним средствима, кредитори су комерцијалне банке, индустрија, трговинске куће, а пољопривредници добијена средства, према уговору са повериоцима, враћају у новцу или роби.

Према речима Бранке Мандић, из Агенције за привредне регистре, Закон о финансирању и обезбеђењу финансирања пољопривредне производње предвиђа као услов да тај уговор производи правно дејство, буде регистрован у регистру Агенције за привредне регистре. Процедура регистрације је веома једноставна, а обрасци се могу преузети на сајту Агенције бесплатно.

„Залога се конституише на будућим пољопривредним производима као гарација за финансијска средства која произвођачи добијају по основу закона од финансијера. Они та средства могу да обезбеде и залогом на другим покретним стварима и правима, хипотеком и другим средствима обезбеђења. Циљ закона су краткорочна финансирања на годишњем нивоу, средства зависе од финансијских могућности онога ко их даје, нису лимитирана“, рекла је Мандићева.   

Закон о прежетвеном финансирању је усвојен у новембру 2014. године, а ступио је на снагу 1. јуна ове године.

 


        

 

Вршњачка едукација                                                       11.12.2015.

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, организује вршњачку едукацију за ученике четвртих разреда средњих школа. О утицају алкохола, непрописној брзини и значају везивања сигурносног појаса ученици саобраћајног смера Електросаобраћајне техничке школе током ове школске године разговараће са својим вршњацима у свим средњим школама у Краљеву.

Овог петка, вршњачка едукација је организована у краљевачкој Гимназији.

Статистика показује да је од 2005. до 2014. године на друмовима  Републике Србије у саобраћајним незгодама погинула 7.701 особа, а у претходних 20 година 18.769. Међу најугроженијом категоријама учесника у саобраћају су млади до 25 година.

Вршњачка едукација, кроз приказ неких животних трагедија, треба да  утиче  на свест вршњака поруком да је живот непоновљива лепота.

Према речима председника ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненада Марковића, идеја јесте да се допре до младих људи који спадају у групу најугроженијих учесника у саобраћају.

„Ово је наш начин да приђемо њима, да не држимо сувопарна предавања о безбедности саобраћаја, већ да вршњаци причају вршњацима, деца деци, да их њиховим речником уводе у проблематику безбедности саобраћаја, а све у циљу да проблем безбедности саобраћаја стигне до сваког детета“, рекао је Марковић изразивши наду да ће ова предавања проширити на терен Врњачке Бање и Рашке.

Како је истакла професорка ЕСТШ Mарија Илић, идеја вршњачке едукације је ангажовање младих људи како би сами, унутар своје популације, променили начин на који доживљавају саобраћај и упознали се са разицима у којима се могу наћи.

„Циљ активности је рад на превенцији и утицање на промену свести младих људи, будућих возача, како би се избегле саобраћајне незгоде и страдање најризичније категорије учесника у саобраћају свело на минимум“, поручила је она.

Применом практичних вежби и употребом пијаних наочара које симулирају различите степене алкохолисанисти ученици су се уверили да је, услед успорених рефлекса и смањеног видног поља, вожња у таквом стању веома опасна.

Чланови Саобраћајне секције ЕСТШ раде и са основцима од првог до четвртог разреда, учећи их, кроз игру и забаву, како да безбедно пређу улицу и правилно се крећу од куће до школе, и помажу да обнове стечено знање.  

10.Децембар 2015.

Савет за родну равноправност града Краљева је, у Локалном акционом плану родне равноправности за период 2014-2018. година, поставио и повећање видљивости равноправности у јавном простору кроз визуелне представе, те отуда и пројекат Знамените жене Краљева - Краљевчанке за незаборав.

Захваљујући Народном музеју Краљево односно директору Драгану Драшковићу и ауторки пројекта Мирјани Савић, вишем кустосу, изложба је отворена у нашем граду, у свечаној сали Градске управе. Како кажу у Савету, пројекат враћа успомене на успешне жене које су дале посебан допринос развоју града Краљева у време када су наука, политика, просвета, врхунска уметност, спорт и уопште јавни живот углавном били резервисани само за припаднике мушког пола. Оне су ратнице, књижевнице, глумице, политичарке, научнице. добротворке, уметнице, а истовремено брижне мајке, сестре и одане супруге, једном речју, жене које су задужиле наш град и заслужиле вечито памћење и поштовање. Изложба је обухватила 50 жена, а временски оквир је 160 година, од 1855. до 2015. године.

Ауторка изложбе Мирјана Савић истиче да је изложба од самог почетка била инспиративна, али тешка за рад будући да су имали систематизованих свега десетак биографија, углавном жена из периода Другог светског рата, народних хероја и првобораца и неколико познатих личности из прошлости.

„Како се истраживање настављало, дошли смо до врло интересантних биографија жена између два светска рата и савременог доба. Критеријуми за одабир жена за сећање су били жене које су оставиле трага у уметности, науци, култури, борби, индустрији, привреди, новинарству, жене које су биле прве у одређеним занимањима – прва школована краљевачка бабица, сликарка, прва жена археолог у Краљеву, жене које су се истакле својим доброчинствима и хуманистичким активностима, биле прве директорке након добијања права гласа, књижевнице. Почели смо са првом краљевачком учитељицом, а завршили са данашњим професоркама на универзитету. Ово је пионирски покушај да се систематизују имена значајних жена Краљева и околине и оставља простора за даља истраживања. У одабиру жена пресудна је била и доступност докумената - још много жена је заслужило да буде део изложбе, али није било докумената и фотографија“, каже Савићева.

Према речиме председнице Савета за родну равноправност Лидије Павловић, изложба обухвата само један број жена Краљева које су оставиле трага у нашем граду.

„Вероватно да нисмо обухватили све жене које су заслужиле да се нађу на овој изложби, али ето повода да се организује још сличних манифестација и ово буде први корак да се присетимо свих жена које су се бориле за овај град, у њему стварале успехе и будућност, а које смо, нажалост, заборавили“, поручила је Павловићева. 

У реализацији овог пројекта свесрдну помоћ је пружила унука Милунке Савић - Драгица Николић, која није крила задовољство што је Краљево одлучило да све жене које су дале велики допринос у стварању и ширењу правих људских вредности врати нама да се сећамо, да васпитавамо нове генерације на тим вредностима које су оне створиле и прошириле.

„Похвално је за град јер се људи ретко сећају жена, а оне су, по мом мишљењу, носиоци не само породице, материнства, већ читавог друштва. За мене је жена стуб друштва и мислим да је ово велики допринос промовисању жене као ослонца, подршке пре свега човеку који носи породицу и друштво. Срећна сам што сам унука једне велике жене, ратника, патриоте, која је пронела славу Србије у свету, коју су ценили и савезници и њени ратни другови. О њој су кружиле легенде, писали су о њој као жени ратнику, што је било ретко у то време. То је оно што ју је још више издигло. Није било лако борити се против предрасуда тог времена када жена није била у могућности чак ни да се школује, а камоли да буде ратник. Велика је част бити потомак жене као што је била Милунка Савић“, поносно је изјавила Николићева.

У уметничком делу програма наступио је хор ОШ Светозар Марковић“, под вођством професорке музичког Драгане Милићевић, и сопран Јана Милишић.

Изложба у свечаној сали Градске управе града Краљева „Знамените жене Краљева - Краљевчанке за незаборав“ је отворена до 10. фебруара 2016. године.

           

          
          

 

09.Децембар 2015.
Седница Градског већа града Краљева
08.Децембар 2015.
Чишћење Грдичке реке

Захваљујући донацији Међународне православне добротворне организације IOCC, Београд, у Месној заједници Грдица очишћено је корито Грдичке реке односно потока Чађавац-Моравац. Иако је као рок за завршетак радова, започетих 27. новембра, одређен 11. децембар 2015, извођач радова - Аутопревозничка грађевинска радња „Милашиновић“, упркос лошим временским условима, посао је обавио пре рока.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, овим је завршена прва фаза активности на санирању последица и узрока поплава у овом делу града. Друга фаза подразумева наставак чишћења потока Чађавац-Моравац у Грдици, а затим ће се кренути и у изградњу насипа на реци Западној Морави, рекао је градоначелник приликом обиласка радова на Грдичкој реци.

Регионални представник Међународне православне добротворне организације Ненад Прелевић истакао је да они подржавају акцију која се односи на ублажавање последица поплава и спречавање евентуалних катастрофалних последица, као што су биле прошле године. У сарадњи са Црвеним крстом Краљева, том приликом су били укључени у пружање помоћи становницима овог краја, обезбедивши за више од 70 породица разну помоћ за обнову објеката. Такође, помагали су грађанима Краљева 2010. године, након земљотреса. Прелевић је изјавио да ће и током треће фазе, изградње бедема, настојати да помогну и изразио наду да више неће бити поплава попут прошлогодишњих.

Председник МЗ Грдица Раде Ерац подсетио је да је канал направљен пре тридесетак година, од када је чишћен два пута. Према његовим речима, делови водотока ће и убудуће бити попуњени оним што вода нанесе те је потребно одредити ко ће се константно бринути о уређењу потока док се не нађе дугорочно решење проблема.

Сарадник донатора на овом пројекту, као и дуги низ година на другим активностима, био је краљевачки Црвени крст, који је, према речима секретара Радмиле Добрић, ту да помаже људима и да им олакша људску патњу, али и да ради на припреми и одговору на несрећу.

Трећи потписник уговора за реализацију овог пројекта била је Дирекција за планирање и изградњу Краљево, која је, како је истакла директорка Марица Мијајловић, са свим својим капацитетима стајала на располагању донатору да би се све активности спровеле до краја на добробит грађана Грдице. Што се тиче изградње бедема, како је рекла, елаборат је предат, јавну набавку покреће ЈВП „Србијаводе“, које треба да обавести град када почињу радови.

Према речима директорке, у програму за 2016. годину су планирана одвојена средства за активности као што су ове данашње.      


         
05.Децембар 2015.
Скуп на тему

 

На иницијативу удружења „Колевка је највеће пространство“ из Врњачке Бање, којe се бави проблематиком „беле куге“, и екипе РТС-овог серијала „Задња кућа, Србија“, град Краљево се активно укључио у покретање решавања овог великог проблема. Тим поводом, организован је скуп директора основних и средњих школа и наставника и професора са теритотије града Краљева посвећен решавању проблема који доноси сваке године све празније ђачке клупе.

На скупу су представници удружења, уз краћу презентацију, изложили и план и стратегију у којима наставни кадар може играти пресудну улогу.

Према речима Станка Лакића, координатора Удружења „Колевка је највеће пространство“, српски народ копни као снег у пролеће, те стога ова тема мора да буде тема број један у Србији. Лакић је најавио и гостовање каравана по целој Србији.

Треба да мењамо свест из основа, да волимо да имамо децу, у чему треба да нам помогну и наставници и професори. Ми ову битку не смемо изгубити, то је битка свих битака. Сваке године нестаје један град величине Младеновца, до 40.000 становника. За 50 година, може да се догоди да будемо национална мањина у сопственој земљи. Имали смо за 40 година 4.000.000 абортуса“, рекао је Лакић.  

Ситуација у околини Врњачке Бање, Краљева, Крушевца није сјајна, каже Милан Поповић, аутор и водитељ серијала на РТС 1 „Задња кућа, Србија“.

Становништво је све старије. Активност коју спроводимо са школама, са наставницима, подразумева да они покушају да формирају нову генерацију која ће волети децу, да почну још сада да раде са децом како би она, кроз ликовне радове, песме и приче, схватила значај стварања породице. Држава треба да почне да даје конвенције трудницама. Морамо да наметнемо то да оне постану главне звезде. Моја екипа сада почиње да ради неке позитивније ствари – емитоваће Задњу кућу у првим кућама – приче о породицама које су успеле да задрже децу на селу, јер имају неки предузетнички квалитет који је био довољан да нешто ураде у друштву“, рекао је Поповић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић се залаже за то да треба да буде све више деце – што је проблем не само Краљева, већ и целе Србије.

„Град Краљево опредељује у буџету средства која су планирана за подстицај рађања, незапослене труднице које добијаји одређену новчану надокнаду, за трећи покушај вантелесне оплодње. Покушаћемо да у наредном буџету определимо још и више, али и на друге начине помогнемо како би се у Краљеву рађало што више деце“, рекао је градоначелник Томислав Илић.

Скупу посвећеном борби против беле куге у Краљеву је присуствовао и др Братислав Миловановић, председник Удружења „Колевка је највеће пространство“.

          

03.Децембар 2015.
Асфалтирање пута у Прогорелици