Одштампај Пошаљи
Вести
09.Децембар 2016.
„ПромоцијаНационалног извештаја о хуманом развоју за 2016.“

Добра информисаност, међусобно поверење у локалној заједници и умреженост грађана, приватног  и невладиног сектора у великој мери утиче на успешност одговора општина на природне катастрофе, истиче се у 4. Националном извештају о хуманом развоју за Србију, који је за потребе Програма Уједињених нација за развој (UNDP) припремио истраживачки тим Центра за истраживање јавних политика.

Програм Уједињених нација за развој ((United Nations Development Programme – UNDP)  се од 1992. године залаже за хумани развој, приступ развоју који није ограничен само на национални доходак, већ је фокусиран на људе и њихову способност да остваре пуни потенцијал за вођење здравог, продуктивног и креативног живота. У процесу изградње и одржавања окружења погодног за то, друштва и заједнице све се чешће суочавају са различитим изазовима – од негативних економских и демографских трендова, до поплава и земљотреса.

Данас објављени извештај, под називом Социјални капитал: невидљиво лице отпорности, истражује отпорност, то јест способност општина у Србији да апсорбују, одупру се и опораве од последица природних катастрофа – и да се након истих реконструишу на начин отпорнији од претходног.

        

06.Децембар 2016.
Завршен Курс самоодбране за жене и девојчице
Савет за родну равноправност града Краљева је организовао доделу сертификата-диплома полазницама Курса самоодбране за жене у оквиру пројекта Савета „Практична жена”.
Пројекат је организован с циљем оспособљавања жена и девојчица за адекватну одбрану у различитим животним ситуацијама како би одговориле брзо и правовремено, подижући сигурност и самопоуздање и пружиле саме себи адекватну заштиту.
>>>>  опширније  
        
02.Децембар 2016.
За безбедније саобраћајнице у граду

У циљу смањења гужве, растерећења саобраћаја и смањења ризика и за возаче и за пешаке, на углу Карађорђеве и улице Олге Милутиновић постављен је семафор.

Градоначелник Краљева, председник Савета за безбедност саобраћаја на територији града Краљева, сматра „да се ради о веома значајној саобраћајници која повезује Скопљанску и улицу Олге Милутиновић и да је било неопходно семафором решити проблеме који су се јављали на овој деоници, поготово у периоду одласка на посао и повратка са посла“.

Према речима председника ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, председника Скупштине града Ненада Марковића, од када је пуштен у функцију нови мост, на овом месту су биле велике гужве, велико саобраћајно оптерећење, веома ризично, посебно из Улице Олге Милутиновић, да се прође и колима и пешице.

„Појачали смо безбедност како проласка возила кроз раскрсницу, тако и пешака, јер смо продужили и поставили пешачко острво. Пројекат је израђен средствима Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта, а сам пројекат је реализован средствима Савета за безбедност саобраћаја града Краљева“, каже Марковић.

Вредност инвестиције је 5.300.000 динара. Извођач радова је краљевачко Јавно комунално предузеће „Путеви“.

          

02.Децембар 2016.
Спомен-знамење краљевачким херојима

Пано са фотографијама и подацима стотину шест бораца палих у ратовима од 1990. до 1999. године, са територије нашег града, откривено је у касарни у Рибници. ˃˃˃˃ опширније

 

          

30.Новембар 2016.
Тринаеста (ванредна) седница Градског већа

Поводом аката донетих на тринаестој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, на којој су већници разматрали две тачке, заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић је истакла да је град Краљево, у складу са законским роковима, односно Законом о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, приступио усвајању потребних докумената. ˃˃˃˃ опширније

 

Акти донети на 13.седници  Градског већа града Краљева


   

 

Петиција за Дан сећања на жене жртве насиља                         30.11.2016.

 

 

Савет за родну равноправност града Краљева, са Удружењем „Феномена“ из Краљева, у оквиру „16 дана борбе против насиља над женама“ односно „16 дана активизма“, организовао је прикупљање потписа за петицију да се 18. мај прогласи Даном сећања на жене жртве насиља. Овај датум је изабран јер је 2015. године, у року од 72 сата, 16, 17. и 18. маја, у породичном насиљу убијено седам жена. ˃˃˃˃ опширније

 

 

 

Краљево међу најбољима у примени Закона о озакоњењу                   30.11.2016.

 

 

Заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић присуствовала је конференцији за медије коју је потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић одржала поводом годишњице доношења Закона о озакоњењу објеката – ГОДИНУ ДАНА ОЗАКОЊЕЊА!

            Конференција је била прилика да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које врши надзор над применом Закона, анализирајући досадашњи рад органа надлежних за озакоњење, представи резултате остварене у протеклој години.

Град Краљево је, уз Београд, Нови Сад, Зрењанин и Неготин, град који је донео највише решења о озакоњењу.     

Конференцији за медије су присуствовали и представници ових градова, као и начелници округа и представници градова који су имали најбоље резултате у попису нелегалних објеката - Крагујевца, Чачка, Лапова, Сврљига и Богатића.

˃˃˃˃ опширније

           

 

 

29.Новембар 2016.
Дан ослобођења Краљева у Другом светском рату

 Град Краљево је обележио дан свог ослобођења у Другом светском рату - када су, у ноћи између  28. и 29. новембра 1944. године, након три године и седам и по месеци окупације и четрдесет пет дана тешких борби, акције за ослобођење Краљева завршене. ˃˃˃˃ опширније

 

 

Седница Скупштине града Краљева                      29.11.2016.

 

 

Данас је одржана осма седница Скупштине града Краљева на којој су донети следећи акти >>>>

 

28.Новембар 2016.
Седница Градског већа града Краљева

 

„На данашњој седници Градског већа разматрали смо три тачке дневног реда .Прва тачка  дневног реда  се односила на измену Одлуке о начину финансирања четвртог и петог покушаја вантелесне оплодње.  ˃˃˃˃ опширније

 АКТИ ДОНЕТИ НА СЕДНИЦИ ГРАДСКОГ ВЕЋА

               

28.Новембар 2016.
Пријем глумаца

            Након недавно завршеног Деветoг фестивала представа за децу професионалних позоришта Србије „Мали Јоаким“ који се одржао у Краљеву, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и др Гордана Стојковић, члан Градског већа града Краљева примили су директора Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића, као и глумце који су добили награде Стручног жирија.  ˃˃˃˃ опширније

        

25.Новембар 2016.
Студенти Архитектонског факултета у Краљеву

У циљу успостављања сарадње са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду, град Краљево је угостио 14 студената програма Мастер академских студија архитектуре, усмерење Урбанизам, у оквиру предмета „Студио М03 У – Креирање и обликовање склопова и амбијената у природном окружењу“. Програм на предмету у овој школској години обухвата шире подручје локалитета Маглич, тако да су студенти и њихови професори у план боравка у нашем граду уврстили и обилазак средњовековног града Маглича. ˃˃˃˃ опширније


         

 

24.Новембар 2016.
Пројекат „Још увек возим“

У оквиру пројекта „Још увек возим“, који спроводи Савез параплегичара и квадриплегичара Србије, ученици Гимназије и Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“ у нашем граду су имали прилике да, слушајући лична искуства повређених у саобраћајним незгодама, уче о безбедности у саобраћају и потреби поштовања саобраћајних прописа. ˃˃˃˃ опширније

 

22.Новембар 2016.
Краљево решава стамбено питање избеглих

Град Краљево је једна од локалних самоуправа која је добила средства за стамбено збрињавање лица избеглих са територије Хрватске и Босне и Херцеговине – откуп 12 сеоских домаћинстава са окућницом и њихову адаптацију и привођење намени.   

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је присуствовао свечаности поводом уручивања уговора о реализацији петог и проширења четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији одржаној у Клубу посланика у Београду.

Реч је о уговорима који се односе на грант шеме - доделу пакета грађевинског материјала и куповину сеоских кућа са окућницом.

У оквиру овог потпројекта биће обезбеђено најмање 916 стамбених решења намењених избеглим лицима и члановима њихових породица односно домаћинстава, која живе на територијама 53 општине и града у Републици Србији.

            Планиране пројектне активности ће спроводити јединице локалне самоуправе уз помоћ и сарадњу UNHCR, OEBS, Комесаријата за избеглице и миграције и Јединице за управљање пројектима.
         

21.Новембар 2016.
Нижи порез на имовину у петој зони, новине у унутрашњој организацији Градске управе

На једанаестој (редовној) седници Градског већа града Краљева, одржаној 21. новембра 2016. године, разматране су 22 тачке дневног реда.
         Као једна од, за грађане, интересантнијих тачака, издвојило се разматрање Нацрта одлуке о изменама и допунама Одлуке о утврђивању елемената пореза на имовину за територију града Краљева, за коју је Градско веће донело Закључак којим је потврдило дати предлог.˃˃˃˃
опширније
 Акти донети на седници         


     
    

21.Новембар 2016.
Градоначелник на слави код владике жичког Јустина

Поводом празника Светог Архангела Михаила, крсне славе Његовог преосвештенства епископа жичког г. Јустина, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је присуствовао Светој архијерејској литургији у Саборном храму Светог Саве у Краљеву, коју је служио Преосвећени владика Јустин са свештенослужитељима.

        
20.Новембар 2016.
Кошарка Србија-Луксембург у Краљеву

За успех у краљевском граду на поклон симболи Краљева - градоначелник др Предраг Терзић пожелео срећу репрезентативкама Србије у утакмици са Луксембургом и уручио тренеру Марини Маљковић статуу српског војника који краси центар нашег града, популарног „Милутина“, и књигу „Краљево од вароши до града“, аутора директора Народног музеја Краљево Драгана Драшковића.
У претпоследњем колу Д групе квалификација за Европско првенство у Чешкој, кошаркашице репрезентације Србије, у новој хали спортова у нашем граду, савладале су селекцију Луксембурга са 73:51.

Према речима наших репрезентативки и
њиховог тренера, краљевачка публика им је приредила невероватан дочек и бодрење током целог меча.
Међу бронзаним кошаркашицама
из Рија, на утакмици са Луксембургом у нашем граду, биле су и Краљевчанке Невена Јовановић и Кристина Балтић.         
 
17.Новембар 2016.
Бољи услови учења за основце у Адранима

Завршене радове прве фазе реконструкције и доградње зграде Основне школе „Драган Маринковић“ у Адранима обишао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. >>>>  опширније

 

            

17.Новембар 2016.

У Основној школи „Живан Маричић“ у Жичи, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја на територији града Краљева, председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, са члановима Савета, поделио је  ученицима првог разреда илустровану књигу „Пажљивкова правила и разговарао са њима о томе како треба да се понашају у саобраћају, а све у циљу повећања безбедности деце у саобраћају.˃˃˃˃ Опширније


        
15.Новембар 2016.
Превентива је веома важна – сарадња града и Црвеног крста

Независну хуманитарну и непрофитну, добровољну организацију Црвени крст Краљево, која је део Црвеног крста Србије, обишао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. 
 
˃˃˃˃
опширније        
14.Новембар 2016.
Градоначелник посетио МЗ Тавник


У циљу решавања проблема са којима се сусрећу мештани и привредници Тавника, градоначелник др Предраг Терзић је посетио ово село надомак Краљева.  Са директором Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ Александром Несторовићем и председником Управног одбора Фонда за развој пољопривреде града Краљева Драганом Чорбићем, градоначелник је обишао приватна предузећа САН, НИД и МИЛКОП, домаћинство Ивана Мијајловића, које је добило средства преко Фонда за развој пољопривреде града Краљева, и манастир Вољавчу.    ˃˃˃˃опширније


 Сан” д.о.о - кланица и прерада меса
       


 

 Нид“ д.о.о -  кланица и прерада меса
 
       
  

 Милкоп“ д.о.о – млекара       
        

Обилазак домаћинствва Ивана Мијајловића које је добило средства преко Фонда за развој пољопривреде града Краљева.
        

Посета манастиру Вољавчи
       

 


Родно сензитивно управљање привредом
                         14.112016


Семинар на тему Увођење родно сензитивног управљања привредом на локалном нивоу”, у организацији Удружења пословних жена и Женске парламентарне мреже и помоћ Амбасаде Канаде, одржан је у нашем граду, у сарадњи са Саветом за родну равноправност и уз подршку града Краљева.      
˃˃˃˃
опширније

 

 

 

                                                                                      13.11.2016.

Краљевачки средњошколци у посети Народној скупштини 

Још једна у низу активности којом се град Краљево ове године укључио у „Недељу парламентаризма“ јесте и посета краљевачких средњошколаца Дому Народне скупштине Републике Србије.  ˃˃˃˃ опширније

     

 

 

12.Новембар 2016.
У Краљеву почео

Девети фестивал представа за децу професионалних позоришта Србије „Мали Јоаким“ је свечано отворен 12. новембра у нашем граду. Домаћин овог значајног културног догађаја, који организује Заједница професионалних позоришта Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и града Краљева, јесте Краљевачко позориште ˃˃˃˃ опширније  

        Уводна реч градоначелника

         

11.Новембар 2016.
Ружица и Живко у свом дому

„Драго нам је што су наши другари добили нову кућу и желим им добро детињство, као што имамо и сви ми остали“, речи су школске другарице осмогодишњих Ружице и Живка Степановића, слабовидих близанаца из Витковца, који су се данас, са мајком Слободанком и баком, уселили у свој нови дом. 
>>>>
опширније

 

11.Новембар 2016.
Да проблеме решавамо мирним путем – Дан примирја

Град Краљево пету годину заредом обележава Дан примирја у Првом светском рату - 11. новембра, у 11.00 часова, полагањем венаца и цвећа на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника.     >>>>опширније

 

10.Новембар 2016.
Са основцима о превенцији

 

Ученицима четвртог разреда Основне школе „Живан Маричић“ у Жичи, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је поделио „Породичне приручнике за понашање у ванредним ситуацијама“ и „Породичне планове заштите и спасавања“. ˃˃˃˃ опширније

         

10.Новембар 2016.
Важно је да учимо о ЕУ

 

Јавна дебата „Изазови и могућности које процес европских интеграција доноси локалним самоуправама“ је одржана у нашем граду, као једна од планираних пет - у Сремској Митровици, Новом Пазару, Крушевцу и Кикинди. Дебате се организују у оквиру пројекта „Имам право да знам о ЕУ“, који реализује Мрежа Европског покрета уз подршку Амбасаде Немачке, с циљем да допринесе бољој информисаности свих циљних група, а посебно младих, о европским вредностима, процесу европских интеграција и о самом преговарачко процесу.  

˃˃˃˃ опширније

 

 

        

09.Новембар 2016.
Хали име, у буџет више средстава

Приликом обиласка Спортског центра „Ибар“, у друштву новог директора Зорана Кнежевића, градоначелник Краљева др Предраг Терзић се упознао са запосленима у овој градској установи, али и могућностима које спортски објекти које центар одржава и управља њима пружају за бављење разним спортовима.

˃˃˃˃ опширније

 

        
08.Новембар 2016.
Градоначелник примио каратисте
Градоначелник Краљева др Предраг Терзић и Иван Бунарџић, члан Градског већа града Краљева задужен за спорт, примили су  чланове Карате клуба „Реикон“, који су се недавно вратили са европског фудокан такмичења у Кракову у Пољској, где су постигли запажене резултате. >>>> опширније

        
08.Новембар 2016.

У оквиру обележавања „Недеље парламентаризма“, у библиотеци Гимназије, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић састао се и разговарао са члановима Ученичког парламента. ˃˃˃˃ опширније       

         

04.Новембар 2016.
Краљево и Раковица проширују сарадњу

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, угостио је  председника Градске општине Раковица Владана Коцића. Први сусрет челних људи ове две локалне самоуправе је протекао у разговорима о будућој сарадњи односно наставку сарадње коју су започеле Основна школа „Бранко Ћопић“ из Раковице и Основна школа „Вук Караџић“ из нашег града, а захваљујући београдској подружници Завичајног друштва Краљево. ˃˃˃˃ опширније      

 

        

04.Новембар 2016.
Помоћ предузећима која јачају привреду Краљева

„Град жели да помогне својој привреди. Сведоци сте да смо на седници Градског већа донели одлуку о отуђењу једне парцеле како би се формирала грађевинска парцела за проширење производних капацитета предузећа у којем се данас налазимо. Трудићемо се да и убудуће помажемо не само овом, већ свим другим предузећима која реално доприносе јачању привреде града Краљева“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, из самосталне занатске пекарске радње у породичном власништву „Млади радник“, које је посетио са сарадницима.
˃˃˃˃ опширније

 

 

 

02.Новембар 2016.
До запослења кроз стручну обуку и праксу

„Један од највећих проблема у граду Краљеву јесте незапосленост, и то управо младих људи, оних који су завршили средње школе и факултете, чекају посао, а млађи су од 30 година. Највећи број њих нема радног искуства и управо због тога послодавци немају изражену жељу да их запосле. Мислим да је веома значајно што је једна међународна организација, као што је Хелп, одлучила да помогне у решавању највећих друштвених проблема у Републици Србији“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић на свечаној додели уговора који су потписани са девет послодаваца за запошљавање 13 младих незапослених Краљевчана са завршеном средњом школом до 21 године старости, из породица скромног имовинског стања и који немају намеру или могућност да се даље школују. ˃˃˃˃ опширније 

        

02.Новембар 2016.
Седница Градског већа

На десетој (ванредној) седници Градског већа на дневном реду је било 18 тачака. Углавном се радило о допунама одборничких група и одборника за седницу Скупштине града Краљева, која ће бити одржана 3. новембра. ˃˃˃˃ опширније 

 Акти донети на седници Градског већа

       

01.Новембар 2016.
Сачувати дечје животе

 

„Град Краљево жели да помогне Фондацији „Тијана Јурић“ због својих малишана, свих дечака и девојчица у граду Краљеву. Бићемо техничка подршка Фондацији како би могли да са својим сарадницима долазе у наше школе, да организујемо различите представе, радионице, и на друге начине помогнемо својој деци да се изборе са оним људима који нису добри, који настоје да их искористе, а таквих, нажалост, има међу нама“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић након разговора са Игором Јурићем, оснивачем Фондације која носи име по његовој трагично преминулој ћерки Тијани Јурић. ˃˃˃˃ опширније

 

         

 

 

02.11.2016.

Јубилеји Опште болнице - доказ успешног рада и доброг руковођења

 

„Ми се данас налазимо у једној од најбољих општих болница у земљи. Кроз успешан рад, добро руковођење, грађани града Краљева и пацијенти имају ту привилегију да се лече на такав начин да не заостају за сличном праксом у модерним и развијеним земљама Запада“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић на свечаности организованој у Општој болници „Студеница“ поводом три јубилеја ... ˃˃˃˃ опширније

 

 

 

01.Новембар 2016.
Градоначелник у новом ВИП центру

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић je присуствоваo данас свечаном отварању VIP центра у нашем граду.
Том приликом, градоначелник се састао и са сениор директором Продаје и Корисничког сервиса компаније
VIP mobile Бранком Пудрља Дурбабом.