Одштампај Пошаљи
Вести
26.Октобар 2016.
Девета (ванредна) седница Градског већа града Краљева

За Девету (ванредну) седницу Градског већа града Краљева  одржану данас, предложен је следећи дневни ред: 

1.    Разматрање Нацрта одлуке о утврђивању коефицијента за израчунавање тарифе за тарифну групу „пословни простор“, и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града

2.    Разматрање Нацрта решења о давању сагласности на Одлуку о цени топлотне енергије за снабдевање крајњих купаца по групама број 1895, коју је дана 09.09.2016.године донео Надзорни одбор ЈЕП „Топлана“, и утврђивање Предлога решења за седницу Скупштине града

3.    Разматрање Нацрта одлуке о димничарским услугама, и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града

4.    Разматрање Нацрта одлуке о преносу Јавном предузећу „Градско стамбено“ Краљево права располагања средствима за социјално становање, и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града

5.     Разматрање Нацрта одлуке о начину спровођења изборног поступка ипоступка именовања директора јавних предузећа чији је оснивач град Краљево, и утврђивање Предлога одлуке за седницу Скупштине града

 

 

26.Октобар 2016.
Делегација Стрељачког савеза Србије у Краљеву

Заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић и члан Градског већа гарад Краљева Иван Бунарџић примили су  делегацију Стрељачког савеза Србије поводом одржавања Државног првенства у спортском стрељаштву ваздушним оружјем по „А“ програму, које би требало да се одржи 19. И 20. Марта наредне године у Краљеву.  
            У д
елегацији Стрељачког савеза били су директор репрезентације, председник Стручне комисије, председник Судијске комисије, председник Стрељачког савеза,  Генерални секретар Стрељачког савеза.

 

24.Октобар 2016.
Највећи мајстор на хармоници у посети градоначелнику Краљева

„Нама као граду је велика част што је такав уметник прихватио да дође у Краљево и да овде одржи концерт. Његов долазак је од великог значаја и за Музичку школу и децу која је похађају, јер ће моћи да се упознају са његовим опусом и да кроз предавање стекну нова знања и вештине“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић говорећи о светски познатом уметнику и једном од највећих мајстора на хармоници Јурију Шишкину, кога је данас примио.  ˃˃˃˃ опширније

    

 

 

24.10.2016.

Припреме за „Малог Јоакима“

 

Први састанак Организационог одбора једног од најзначајнијих фестивала за децу и младе „Мали Јоаким“, који ће, од 12. до 19. новембра 2016. године, бити одржан у нашем граду, окупио је све релевантне чиниоце који ће допринети успешној реализацији свих организационих активности. Састанком је председавао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, председник Организационог одбора. ˃˃˃˃ опширније

         

 

22.Октобар 2016.
Обележен Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату

Веома је важно да градски челници, представници Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, сваке године обележавају Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату, јер је то значајан датум који нам казује колико су неки људи дали од свог живота, од година свог живота, неки од њих и погинули, како бисмо ми могли данас да живимо у миру“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић на полагању венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника.
˃˃˃˃
опширније

 

21.Октобар 2016.
Посета удружења из Загреба

Данас су Град Краљево посетили чланови Удруге антифашистичких бораца и антифашиста ЈУГ Загреб.Њихов домаћин био је помоћник градоначелника града Краљева Сретен Јовановић.
Педесетак чланова Удружења су положили цвеће на хумке на Гробљу стрељаних октобра 1941. године а након тога су посетили Народни музеј Краљево, где су обишли изложбу  „
Краљево 14. X 1941. године“, организовану поводом 75 година од најтрагичнијег догађаја у историји града познатог као краљевачки октобар 1941. године. 
На крају посете организован је пријем у Градској управи града Краљева.

 

20.Октобар 2016.
Седница Градског већа града Краљева

Нов прилив у градски буџет и нова одлука о градском и приградском превозу - закључци са осме седнице Градског већа града Краљева.
  Акти са осме седнице Градског већа града Краљева
>>>>
       

18.Октобар 2016.
Заједничком одговорношћу до веће безбедности

„Веома сам задовољан стањем које су ми предочили припадници професионалне ватрогасне јединице у Краљеву. Опремљеност није на највишем нивоу, али, личним ангажовањем, ови људи су успели да у максималну функцију ставе све оно чиме располажу и да, уколико нешто немају, нађу начин да то направе како би све функционисало како треба“, истакао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић   ˃˃˃˃опширније

 

         

18.Октобар 2016.
Помоћ града за завршетак меморијалног терена

 

Приликом обиласка радова на изградњи Меморијалног спортског центра у Адранима, у непосредној близини града, градоначелник је изјавио да ће се град Краљево, поред тога што је помогао око конверзије земљишта и финансијски, потрудити да и у будућности допринесе како би овај објекат био приведен намени. ˃˃˃˃ опширније  

 

       

17.Октобар 2016.
Новом раскрсницом до будућег ритејл центра

„Градња ритејл центра, који ће се налазити на простору између OMV пумпе и нове хале спортова je прва значајнија инвестиција која долази у град Краљево од избора нове извршне власти“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом пуштања у рад побољшања укрсног места - раскрснице код нове спортске хале.

Инвестицију, у виду осавремењавања раскрснице код хале, граду Краљеву су донирали чешки инвеститори – компанија RC Reinvest, која има намеру, како најављује њено руководство, да на парцели у непосредној близини хале изгради и ритејл центар. Вредност радова на раскрсници је око 8.400.000 динара. Започети су 20. септембра и завршени нешто пре задатог једномесечног рока.     

Градоначелник истиче да ова инвестиција има двоструки значај за град Краљево – сви посетиоци нове хале спортова ће на много лакши начин моћи да се укључе на пут који води ка Врњачкој Бањи, а они који долазе из града ће моћи лакше да се укључе до нове хале.

„Изградња ове саобраћајнице није само изградња и побољшање саобраћајне инфраструктуре у граду Краљеву и олакшавање путницима да дођу до нове хале. То је почетак једне нове инвестиције веома значајне за град Краљево – градње ритејл центра, који ће се налазити на простору између ОМВ пумпе и нове хале спортова“, рекао је Терзић објаснивши да се на тај начин олакшава грађанима прилаз новој хали и ритејл центру, али и спречава даље прављење саобраћајних прекршаја на том делу пута.

Такође, Краљевчани ће имати прилике да купују у малопродајним објектима уз атрактивну понуду домаћих и страних брендова. 

„Грађани ће моћи да купе оне производе због којих су одлазили у Крагујевац или Београд. Запослићемо наше раднике, људе из Краљева. Мислим да је интерес инвеститора очигледан, града такође. Интерес људи који долазе у халу спортова постоји, а постојаће и интерес свих грађана Краљева који ће бити купци у новом ритејл центру“, поручио је градоначелник.

„Надам се да ће ова раскрсница побољшати излаз и да више неће бити саобраћајних прекршаја, окретања код пумпе. Све је донација инвеститора, који опредељује и своју парцелу за брже и ефикасније скретање ка будућем ритејл центру, чија градња ће почети на пролеће, с првим данима грађевинске сезоне. Верујем да ће ритејл центар и затворени базен допринети лепом утиску када се улази у град са бањске стране“, сматра директор Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Александар Несторовић.  

            Према речима Михала Агустина, директора чешке компаније RC Reinvest,       која ради и у Чешкој, Румунији и Бугарској, ова инвестиција у Краљеву је њихов пилот-пројекат у Србији.

„Желели бисмо да почнемо да градимо у марту и завршимо и отворимо ритејл центар до краја 2017. године. Планирамо да послујемо у Краљеву на дуже стазе, одлучили смо да инвестирамо у изградњу ритејл центра који ће имати користи и за нас и за локално становништво. Омогућиће да се користи већ постојећа спортска хала, али и додатни садржаји. Желим нарочито да истакнем наше изврсно искуство овде у Краљеву, ово је перфектан пилот-пројекат, изврсна сарадња, веома добар посао. Желимо да инвестирамо додатна средства овде. Такође, волели бисмо да спонзоришемо локалне спортске клубове у Краљеву - кошаркашке, одбојкашке, рукометне“, изјавио је Михал Агустин, изразивши посебну захвалност за изврсну сарадњу градоначелнику и представницима града Краљева, начелнику Рашког управног округа, директору Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта.        

 

16.Октобар 2016.
Мотоциклисти тренингом до веће безбедности

„Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Краљева веома добро функционише, а један од показатеља је и овај тренинг безбедне вожње мотоцикала, организован у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије и Мото-клубом 'Безбедност'“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом одржавања тренинга на аутодрому Берановац овог викенда. ˃˃˃˃ опширније

 

           

14.Октобар 2016.
Обележавање 14. октобра – дана стрељања у Краљеву 1941. године

 

 Поводом обележавања 14. октобра – дана стрељања у Краљеву 1941. године, на Комеморативној седници Скупштине града Краљева након минута ћутања жртвама стрељања, обратили су се  председник Скупштине града Краљева Ненад  Марковић и беседничар Весна Милојевић, директорка Историјског архива Краљево. Рахмањиновљеву музичку нумеру „Вокализа“ –извела је ученица трећег разреда средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Ана Ђорђевић (у класи проф. Јелене Станић).

            Након седнице испред зграде Градске управе, формирана је колона која је кренула пут Гробља стрељаних октобра 1941. године, док су, у организацији Ротари клуба Краљево, ученици основних школа „Свети Сава“ и „Живан Маричић“  са градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем пустили 75 балона са порукама мира.  

 

          

 

Тачно у 11.00 часова  на Гробљу стрељаних октобара 1941. године огласиле су се сирене а затим су чланови  Градског хора „Црвчанин“ извели химну Србије.

Након химне војници Друге бригаде Копнене војске извели су почасну паљбу а затим се приступило полагању венаца.
Венце су положили делегације потомака, града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, града Марибора и многе друге...а парастос су обавили свештеници Епархије жичке.Пригодним речима обратио се градоначелник града Краљева др Предрага Терзић.  


         

У поетско-музичком рециталу  „БАЛАДА О ЊИМА“ учествовали су глумци Краљевачког позоришта а избор текстова и режија припала је  Миодрагу Динуловићу.


       

13.Октобар 2016.
Краљево учествује у пројекту прикупљања података о енергетским својствима јавних зграда
Краљево учествује у пројекту прикупљања података о енергетским својствима јавних зграда саопштење ГИЗ-а.....>>>>>опширније
10.Октобар 2016.
“Безбедност, пре свега !“

Полицијски службеници Одељења саобраћајне полиције Полицијске управе Краљево, у сарадњи са интернационалном компанијом „Delticom“, спровели су јавну акцију „Безбедност, пре свега!“, са циљем да грађанима скрену пажњу на важност исправности пнеуматика и њихов утицај на општу безбедност у саобраћају. Акција је спроведена уз подршку Савета за безбедност саобраћаја града Краљева. 

Грађанима су, у Доситејевој улици у Краљеву, подељени бесплатни чипови за проверу, контролу и мерење дубине шаре гума и њихову истрошеност, уз апел да воде рачуна о гумама на својим аутомобилима и да је минимална дубина шаре у летњим условима 1,6мм, а у зимским 4мм.

У склопу припрема за зимску сезону, покушаћемо да упозоримо возаче да су пнеуматици један од најбитнијих елемената безбедне вожње у зимским условима, можда и нешто раније. Да их упозоримо да на време измере шаре, да виде да ли је потребно да се припреми замена пнеуматика, да издвоје средства за то“, поручио је Ненад Марковић, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева.

Како је истакла Кристина Јовановић, директор новосадског огранка компаније „Delticom“ - оnline продавнице www.autogume.rs, ова компанија постоји широм света и бави се хуманитарним акцијама у свим земљама у којима ради. Једна од активности је и ова акција у Краљеву.

„Задатак акције је да укаже на недостатак безбедности у саобраћају, поготову део везан за гуме, које су најбитније код техничке исправности возила, с обзиром на то да додирују коловоз по коме се крећу и јако је битно да буду исправне“, поручила је Јовановићева.

Према свим релевантним подацима, стање пнеуматика јесте један од директних чинилаца који утичу на општу безбедност возила, док се неретко дешава да су управо истрошени, неадекватни и дотрајали пнеуматици узрок саобраћајних незгода. Акција „Безбедност, пре свега”, која се одвијала и у Београду, Нишу и Новом Саду, има управо за циљ да грађанима на активан начин скрене пажњу на важност генералне исправности возила.


         

 

07.Октобар 2016.
Дан града Краљева - Краљевдан
Поводом обележавања 7. октобра, Дана града Краљева – Краљевдана, у Мултимедијалном центру „Кварт“ је одржана Свечана седница Скупштине града Краљева. >>> опширније
      

      

      

                                      

                     
07.Октобар 2016.
Пријем мариборских основаца

Представници града Краљева су примили ученике мариборске Основне школе „Мартин Коншак“ и њихове учитеље и наставнике, који су били гости ученика и запослених у ОШ „IV краљевачки батаљон“ из нашег града.˃˃˃ опширније

 


   
05.Октобар 2016.
Најава рукометног турнира

Рукометни клуб „Слога“ организатор је међународног рукометног турнира „Трофеј Краљева 2016“ који ће се од 7. до 9 . октобра 2016. године одржати у Краљеву. Тим поводом организована је конференција за новинаре на којој се присутнима обратио председник Рукометног клуба „Слога“ Милутин Марковић истакавши пре свега захвалност локалној самоуправи и „Црвеном крсту“ Краљево на помоћи у организацији турнира. Ове године се очекује учешће преко петстотина такмичара из Словеније ( Марибора), Црне Горе, Босне и Херцеговине,Бугарске. Идеја организатора да због деце која не могу да путују, односно немају средстава за одлазак на такмичења ван града буде организован турнир оваквог значаја у Краљеву.Турнир ће се одиграти у три сале: новој спортској хали, у „Оканику „ у Матарушкој Бањи и фискултурној сали ОШ „Јово Курсула“.
            Секретар “Црвеног крста“ Краљево Радмила Добрић је истакла да „Црвени крст“ у свом раду посебну пажњу посвећује раду са младима. Децу мотивишу да негују здраве стилове живота и да се баве спортом и увек ће подржати овакве турнире у нашем граду.
            Присутнима се испред Канцеларије за младе обратио Никола Радевић истакавши да је прошле године организацијом рукометног турнира започета акција промоције спорта и нашег града, јер су долазили такмичари из других градова.Ове године турнир је на још већем нивоу, јер је међународни, а Канцеларија за младе ће увек подржати младе у бављењу спортом и здравом начину живота.

 

        

04.Октобар 2016.
Подршка „Техноопреми“ и развоју ушћанског краја

„Наставићемо да разговарамо са привредницима како бисмо видели на који начин можемо да поспешимо, на првом месту, производњу, али и друге привредне делатности које запошљавају људе и доприносе развоју читавог града Краљева“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом обиласка погона за прераду дрвета предузећа „Техноопрема“ у Ушћу.

            Ова породична фирма, основана 1991. године, чије седиште се налази у Краљеву, бави се прерадом дрвета, производњом и продајом намештаја и других производа од дрвета, изградњом и продајом стамбено-пословних простора, трговином грађевинским материјалом, услугама транспорта у земљи и иностранству. У ушћанском производном погону, бившој паркетари „Јасена“, коју је предузеће пре десет година купило из стечаја, делатност је преусмерена на прераду дрвета, производњу, од дрвета - масивних ламелираних плоча, намештаја, подних и зидних облога, пелета. Предузеће намештај извози, углавном на тржиште Немачке и Француске.

Према речима власника Миланка Каровића, и поред проблема карактеристичних за привреду, посебно производњу, предузеће добро послује.

„Имамо одлично тржиште, чак бисмо могли да дуплирамо производњу, али имамо проблем са радном снагом, јер на овом подручју практично нема више младих људи који су заинтересовани да раде, отишли су за Краљево, Београд, у друге градове“, каже Каровић, истичући да би, уз 90-100 радника, колико их је тренутно ангажовано, могли да запосле још толико.

Посету градоначелника свом предузећу Каровић је нарочито похвалио, будући да је први пут имао прилику да угости првог човека града у којем живи и ради. Како је нагласио, много је битна комуникација са привредом, са људима који се баве стварањем нових вредности.

            Градоначелник се осврнуо на то да је, ангажовањем града, а захваљујући подршци Министарства привреде, предузеће већ решило неке од проблема са којима се сусреће. Он је изјавио да је током протеклог викенда, са директорима јавних предузећа чији је оснивач град Краљево, присуствовао састанку Савета МЗ Ушће, на коме је разговарано о комуналним проблемима ушћанског краја, а којем су присуствовали и у раду учествовали и привредници са овог подручја.

            „Проблем са којима се суочавају привредници, поред пореске политике, јесте и нерешена инфраструктура. До сада смо успели да у сам ребаланс буџета и Програм Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта убацимо неколико пројеката, чиме решавамо проблем привреде у Краљеву“, рекао је др Предраг Терзић.

Директор бивше Дирекције за планирање и изградњу Краљево Александар Несторовић, који је са градоначелником посетио ово успешно предузеће, обећао је да ће, с обзиром на то да су наишли на веома озбиљну фирму, која може и жели да ради и развија се, и упошљава нове раднике, уз град, и предузеће на чијем се челу налази, решавањем инфраструктурних проблема, дати допринос да се људи врате у Ушће и да остају у њему.


         
04.Октобар 2016.
Градоначелник на површинском копу „Ибарских рудника“

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са в.д. директора Јавног предузећа за уређење грађевинског земљишта Александром Несторовићем, у пратњи домаћина – директора Срећка Бонџића, обишао је површински коп „Ибарских рудника“ Тадење – Прогорелица, где се врши експлоатација каменог угља.

„Разговарали смо о могућности реструктурирања предузећа и проблемима са којима се суочавају. Главни проблем није пласман производа, јер све што произведу, они и продају „Електропривреди Србије“, највећи део овог угља одлази у „Термоелектране Никола Тесла“ у Обреновцу. Проблем је допремање руде јер „Железнице Србије“ то не раде у оној мери у којој је неопходно с обзиром на количину производње. Надам се да ћемо те проблеме у будућности решавати како оволике залихе не би стајале на самом копу“, изјавио је градоначелник додавши да, ма колике биле плате рударима, њихов посао нимало није лак, а њихов хлеб је „са седам кора“.

У ушћанском крају, поред „Ибарских рудника“, који су највећи послодавац у читавој области, постоји неколико привредника, тако да нема много незапослених са средњом стручном спремом, оценио је градоначелник.

Како истиче Бонџић, тренутна месечна производња угља у овом руднику каменог угља износи око 12.000 тона односно планирана годишња је око 140.000 тона. Ипак, због јако лоше испоруке, на два депоа се налази око 40.000 тона угља на залихама.

„Нису нам то једине залихе, има око 110-120.000 тона угља. Проблем је испорука, јер нам је уско грло железница. Због мањка вагона и локомотива, железница није у могућности да испоручи месечно више од 8-9.000 тона. Наше су потребе за 15.000 тона месечне испоруке“, каже директор „Ибарских рудника“, у којима је запослено између 480 и 510 рудара.

Према његовим наводима, на овом копу је било око 1.500.000 тона угља. Експлоатација је предвиђена у наредних седам година, а за касније размишљају о новим погонима, пре свега на експлоатацији борних минерала и прелазак на експлоатацију угља у Западноморавски басен у долини реке Мораве.

„Истраживачко право поседује канадска фирма, која се спрема да изврши до пролећа још нека додатна бушења и надамо се да ће током наредне године бити спремна за пројектовање односно експлоатацију борних минерала. Што се стратешког партнера тиче, делимично ћемо решити проблем са Канађанима и експлоатацијом борне руде, а очекује се реорганизација Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица. После те реорганизације очекујемо и стратешког партнера за „Ибарске руднике“, што се тиче овог дела експлоатације угља“, каже Срећко Бонџић.

            Градоначелник очекује да ће становници Ушћа, у четворогодишњем мандатном периоду, видети побољшања у области водоснабдевања, канализационе мреже, у могућности да дођу до администрације на лакши начин.

„Мислим да ће данашњи разговори са привредницима овог краја и директором „Ибарских рудника“, уз разговоре са члановима Савета Месне заједнице Ушће, дати допринос томе да неке ствари у Ушћу буду решене. Проблеми са којима смо упознати током разговора су решиви, други су, по мом мишљењу, нереални, али ћемо у будућности решавати оно што је могуће“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

 

 

         


      Дај педалу раку“                                                                                       02.10.2016.

Женски центар „Милица“ из Врњачке Бање, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у сарадњи са локалним самоуправама и локалним здравственим институцијама, заводима за јавно здравље, спортским савезима, удружењима и клубовима, другу годину заредом, организовао је Караван Дај педалу раку”. ˃˃˃˃ опширније

 

 

30.Септембар 2016.
Седница Скупштине града Краљева
АКТИ ДОНЕТИ НА ШЕСТОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА КРАЉЕВА ОДРЖАНОЈ 30.СЕПТЕМБРА И 3.ОКТОБРА 2016.ГОДИНЕ >>>
      
29.Септембар 2016.
Посета Јавном предузећу за уређивање грађевинског земљишта

„Мислим да су идеје које се спроводе у Јавном предузећу за уређивање грађевинског земљишта нове, иновативне, и да ће допринети бољој сарадњи између грађана, савета месних заједница и бивше Дирекције за планирање и изградњу. Надам се да ћемо у будућности имати бољи однос, да ће грађани бити активнији, да нећемо имати причу да су град и предузеће дужни да нешто обезбеде него да ћемо коначно схватити да морамо заједнички да решавамо проблеме и да се сви укључимо у решавање свега онога што мучи обичног човека“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић након састанка са в.д. директора Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Александром Несторовићем и обиласка Управне зграде и запослених.  

Будући да би Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта до краја године могло да прође кроз трансформацију - да настави да ради самостално или у оквиру Градске управе, Несторовић каже:

„Верујем да ће, шта год да се деси, то бити право решење, да ће ово предузеће, које је много дало граду и што се тиче струке и инвестиција, наставити у неком облику да ради и улепшава град“.

Градоначелник истиче да је комуникација између представника града и предузећа у вези са најважнијим плановима у области развоја инфраструктуре на територији града Краљева свакодневна. Директор разговара и са представницима месних заједница и са одборницима, јер све инвестиције које град спроводи иду преко овог предузећа и зато је важно, како наглашава градоначелник, да комуникација буде делотворна и у интересу свих грађана.

„Вршилац дужности директора бивше Дирекције је дошао из приватног сектора, што се види по начину деловања и фаворизовању оних идеја и пројеката који, поред подршке града у области финансија, тражи и активизам људи који желе да реше неки проблем“, рекао је градоначелник објаснивши да Несторовић, неретко, захтева од грађана да, када се, рецимо, подасипа неки пут, и каже колико је средстава за то опредељено, учествују тако што би ископали канале и тако обезбедили трајније решење овог питања. Предузеће онда определи више шодера за подасипање и, уместо планираних 200-300 метара, заврши читав пројекат од 500 метара, како се не би десило да после сваке кише вода спере пут.

      


         

 

29.Септембар 2016.
Седма (ванредна) седница Градског већа града Краљева

На седмој (ванредној) седници Градског већа града Краљева, одржаној 29. септембра 2016. године, већници су разматрали предлоге за допуну предложеног дневног реда шесте седнице Скупштине града Краљева, које је поднела Одборничка група „Александар Вучић-Србија побеђује“, да се у предложени дневни ред уврсте предлози одлука о измени одлука о усклађивању оснивачких аката Јавног предузећа „Градско стамбено“ Краљево и Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“, и донели мишљења којима се Скупштини града Краљева предлаже да усвоји предлоге.    

„У Агенцији за привредне регистре ова предузећа нису могла да се региструју са акронимима ЈП, што значи јавно предузеће. Приступило се решавању овог проблема на начин који је прописан у мишљењу које је Градско веће дало за седницу Скупштине града Краљева“, објаснио је градоначелник Краљева усклађивање оснивачких аката бивших предузећа Општинска стамбена агенција и Дирекција за планирање и изградњу Краљево.

            Већници су донели Решења о распореду средстава за спорт Џудо клубу „Партизан“ Краљево за подмирење трошкова везаних за организацију Меморијалног џудо турнира „14. октобар“.

„Није споран захтев џудо клуба „Партизан“, него је потребно припремити Правилник, који би у потпуности регулисао ову материју, како се не би у будућности дешавало да различити спортски клубови, удружења и организације, путем оваквих захтева, решавају питање финансирања различитих турнира“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.  

            Градско веће је донело и мишљења за седницу Скупштине града Краљева, тј. да се у дневни ред Шесте седнице Скупштине града Краљева уврсте и:

- Предлог одлуке о измени Одлуке о усклађивању оснивачког акта Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“

- Предлог измене и допуне Програма за уређивање грађевинског земљишта за 2016. годину

- Предлог програма о изменама и допунама Програма пословања Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта за 2016. годину.

            Веће није донело мишљење којим се Скупштини предлаже да усвоји предлог да се у предложени дневни ред уврсти тачка Предлог одлуке о престанку важења одлуке о избору стратешког партнера за гасификацију широке потрошње на територији града Краљева, број 011-51/2009-II од 1. септембра 2009. године.

        

28.Септембар 2016.
Помоћ ученику ШОСО „Иво Лола Рибар“

„Лепота живота и јесте у давању, а не у бесомучном узимању и акумулирању богатства“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете Школи за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“, где је, захваљујући хуманим људима, који су учествовали у „Васкршњем дечјем сабору“, набављено и данас уручено ортопедско помагало - столица Bayo”, ученику седмог разреда ове школе Луки Опачићу.

Средства за набавку овог помагала прикупљена су у оквиру манифестације коју, трећу годину заредом, организује Удружење Краљевина Србија, продајом васкршњих јаја и украса.

„Васкршњи дечји сабор“, који има благослов епископа жичког Јустина, јесте манифестација културно-забавног карактера, замишљена тако да деца школског и предшколског узраста продају јаја и украсе која су ишарали, и од прикупљених средстава помогну онима којима је то потребно. Ове године прикупљена средства су намењена куповини ортопедских колица, вредности око 87.000 динара. Према речима Милана Алексића, из Удружења „Краљевина Србија“, поред деце односно родитеља, било је и много грађана који су обишли штандове „Сабора“, као и социјално одговорних предузећа која су уплатила средства за остваривање овог пројекта.

Како истиче директорка Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“ Маријана Мионић, иако деца са телесним инвалидитетом често, због својих моторичких оштећења, имају сметње не само у кретању, него и у комуникацији односно у говору, њихове способности су много веће него што изгледају. Набавка помагала ове врсте ће знатно утицати на побољшање квалитета свакодневног живота дванаестогодишњег Луке.

„Надам се да ће сличне активности бити реализоване и у наредном периоду и за другу децу, друге ученике ове школе, и да ћемо се наћи сличним поводима овде“, поручила је директорка.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је са чланицом Градског већа Горданом Стојковић присуствовао уручењу, сматра да је веома значајно да постоје удружења грађана која својим хуманитарним радом настоје да помогну онима који се налазе у стању социјалне потребе, који имају потребе које су другачије од већине становника, и што знају да, уз помоћ помагала које би донирали, наши млади суграђани, ученици ове школе, могу да покажу да је степен њихових моторичких способности већи него што мислимо.

„Драго ми је што је Удружење „Краљевина Србија“, уз благослов Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, у сарадњи са градом и привредним субјектима у овом граду, обезбедило средства за куповину ортопедских колица. Надам се да ће у будућности већи број удружења грађана показати свој активизам како би помогли и били друштвено одговорни. Надам се и да ће већи број привредних субјеката, поготову оних који успешно послују, наћи за сходно не да купују скупе џипове и аутомобиле за своје директоре, не да опремају кабинете да буду превише луксузни, него да новац донирају тамо где је најпотребније. Потребно је донирати новац и овој деци и нашим суграђанима који тешко живе. Мислим да ћемо ову лекцију добро да схватимо и да разумемо да, поред нас, живе и неки други људи, који су на првом месту људи, а који имају потребе које ми који имамо више или можемо више, треба да разумемо и да помогнемо“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом посете Школи за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“. 

         

27.Септембар 2016.
Краљево обележило Дан добровољних ватрогасаца

Поводом Дана добровољних ватрогасаца Србије, који се обележава 27. септембра, као и Дан Добровољног ватрогасног друштва Краљево, Скупштина Добровољног ватрогасног друштва Краљево и руководство Ватрогасног савеза Србије одржали су свечану седницу у просторијама ватрогасног дома у Краљеву.

Седници су, поред чланова, присуствовали и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и његова заменица Марица Мијајловић, чланица Градског већа Гордана Стојковић, народни посланици Маја Мачужић и Зоран Бојанић, гости и колеге из градова широм Србије, али и из братског и партнерског словеначког града Марибора.

На седници је новоизабрани председник Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутин Вукосављевић упознао присутне са резултатима постигнутим у претходних годину дана. Поједини чланови, међу којима су били и градоначелник др Терзић и посланик Бојанић, од Ватрогасног савеза Србије, добили су унапређења у више чинове, а најзаслужнијима су уручена и посебна одликовања. 

Након тога су, свечаним дефилеом улицама града, учесници стигли до зграде некадашњег ватрогасног дома, где су положили венце код спомен-плоче, у Улици Топлице Милана. Из те зграде су чланови ватрогасног оркестра 27. септембра 1941. године кренули и изашли из тада окупираног Краљева, обучени у више униформи, свирајући корачницу, парадним кораком, прошли поред немачке страже на мосту и отишли на планину Гоч, где су се прикључили партизанском одреду „Јово Курсула".

„То је јако важно у домену ширења ватрогасне културе и преношења ових обичаја на млађе генерације. То је наша историја, а то треба да нам буде и будућност“, поручио је Драган Јајић, виши ватрогасни официр прве класе, члан Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије и председник Ватрогасног савеза Војводине.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић сматра да је веома важно да се негује и одржава ватрогасни систем у Србији, како професионални, тако и добровољни.

„На подручју града Краљева делује неколико добровољних ватрогасних друштава, која имају седишта у околним селима. Град Краљево, са Сектором за ванредне ситуације, али и уз подршку братских градова, на првом месту Марибора, успео је у последњих неколико година да обезбеди неколико ватрогасних возила која су смештена у ватрогасним домовима у Краљеву и околини. Она су од особитог значаја за гашење пожара и борбу против других врста елементарних непогода, а сведоци смо да је град Краљево у последњих шест година погодило неколико великих елементарних непогода, почев од земљотреса, преко поплава које су се понављале“, изјавио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

         

 

26.Септембар 2016.
Посета успешном породичном предузећу „Евротехна“

„Град Краљево и Градска управа су ту да помогну у оквиру својих надлежности око свих питања која су неопходна за бољу производњу и већи извоз“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, приликом обиласка Фабрике разводних ормана „Евротехна“ у Конареву.

„Мислим да се ради о јако доброј фирми која прави производе који могу да се користе у различите сврхе и служе не само као непосредни извозни артикал ове фирме, већ их, уз додатна опремања, извозе и друга предузећа. Надам се да ће се способношћу директора и запослених пронаћи нова тржишта за ове производе и да ће фирма увећати и своју производњу и број запослених“, изјавио је градоначелник.

Ово успешно породично предузеће, које се бави производњом кућишта електроенергетских ормана и ормана за слабу струје (РЕК ормана), послује од 2000. године. Према речима директора Миодрага Грачанца, њихова највећа предност је што раде по сопственој конструкцији, тако да врло брзо могу да направе нови производ по захтеву купца, у чему су без конкуренције.

„Цео производни процес се обавља у сопственим погонима осим галванског цинковања. Годишње прерадимо око 1.000 тона лима и остваримо производњу већу од два милиона евра. Више од половине наших производа заврши ван граница Србије било да се ради о директно извезеним производима или онима које пласирају наши кооперанти, са већ уграђеном опремом. Присутни смо од југа Африке све до Владивостока. Главно тржиште годинама нам је била Русија, али, услед санкција, сада је извоз нешто мањи. Надам се да ћемо обновити сарадњу са Русијом“, каже Грачанац.

Због нешто мањег интересовања на руском тржишту, уместо шлепер или два месечно, како је то до скоро била пракса, од почетка године извезли су свега три.

Како је истакао директор „Евротехне“, за шеснаест година постојања, први пут су данас у свом предузећу угостили градоначелника.

Он је такође похвалио ЈКП „Водовод“, који је предузећу, када је прошле године рађена канализациона мрежа у Конареву, изашао у сусрет.

„Евротехна“ запошљава 67 радника, од чега 11 са високом стручом спремом. Непрестано ради на усавршавању технологије производње и проширивању предузећа или новим објектом или куповином нове машине.         
24.Септембар 2016.
Марибор и Краљево – братски и партнерски

„Поводом обележавања 35 година од потписа Повеље о братимљењу ватрогасаца Марибора и Краљева 24.10.1981. у Марибору и 27.11.1981. у Краљеву, ватрогасци удружени у Ватрогасни савез Марибора и Ватрогасни савез Рашког округа са седиштем у Краљеву, данашњим потписом ове повеље потврђују досадашњу братску сарадњу са жељом да ту успешну сарадњу наставе и будуће генерације ватрогасаца“ – наводи се у Повељи о братимљењу коју су 24. септембра 2016. године потписали председници савеза Славко Кранбергер и Зоран Ратковић.

Свечаном потписивању у Градској управи Краљева присуствовали су, са својим сарадницима, и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и жупан Марибора др Андреј Фиштравец, који су поздравили педесет мариборских ватрогасаца, који бораве у нашем граду током викенда, као и представнике краљевачких ватрогасаца и бројне госте. 

Како су истакли председници ватрогасних савеза, будуће генерације би требало да следе њихов пут и одржавају пријатељство и сарадњу, будући да је циљ потписивања Повеље да се настави пријатељство и да се размене искуства у циљу унапређења добровољног и ватрогаства уопште, али и да се успостављају нови контакти.

Градоначелник града Марибора др Андреј Фиштравец је изразио задовољство због тога што Краљево и Марибор толико сарађују на подручју цивилне заштите и ватрогасних служби, истакавши да је увек лепо доћи у Краљево, али и дочекати краљевачке пријатеље у Марибору.

„Ја сам сигуран да ћемо у будућности наставити ту сарадњу и радујем јој се“, нагласио је Фиштравец.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да сарадња и пријатељство између Краљева и Марибора датирају још из 1941. године, већ три четвртине века, уз напомену да је, док смо живели у заједничкој држави, та сарадња била интензивнија, а да је у периоду деведесетих година готово прекинута.

„Веома ме радује што има већ више од деценије откад смо обновили сарадњу, која је данас веома интензивна. У области цивилне заштите постоји велики напредак током периода комунизма и социјализма. Касније, она је добрим делом запостављена. Веома сам радостан што сарадња између добровољних ватрогасних друштава Марибора и Краљева напредује. Разговори између челника града Марибора и града Краљева који су вођени током претходног сусрета, а и данас, тичу се не само сарадње у области цивилне заштите, културе и спорта, већ подразумевају и разговоре у циљу добијања средстава из европских фондова и разговоре о привредној сарадњи. Као плод тих разговора, не само да је данас у посети Краљеву и њихово ватрогасно друштво, него ће током октобра Краљево посетити и рукометаши из Марибора, а ја ћу ускоро обићи и наше пријатеље у Марибору како бисмо разговарали и о другим облицима сарадње. Мариборчани су наш старији брат јер се налазе у Европској унији. Кроз заједничку сарадњу у оквиру породице, мислим да ћемо успети да, на обострану корист, решимо нека важна питања која муче грађане и Марибора и Краљева“, оценио је Терзић.

Градоначелник Краљева је захвалио добровољним ватрогасцима Марибора који су граду Краљеву донирали 16 ватрогасних возила, али и помагали након земљотреса и поплава.

Представници мариборског ватрогасног савеза су симболичним признањима даривали градоначелнике Краљева и Марибора, команданте добровољних ватрогасних друштава, председнике ватрогасних савеза, добровољне ватрогасце Краљева и Марибора, професионалне ватрогасце Краљева, Удружење „Пријатељство за нова времена“, управе за ванредне ситуације у Краљеву и у Београду, начелника Рашког управног округа и друге.          

 

 

                                                                                                                                       24.09.2016.

Пасуљ из „Сребрног казана“ на краљевачком кеју

 

Двадесет шесту кулинарско-туристичку манифестацију „Сребрни казан 2016“, у суботу, 24. септембра, свечано је отворио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је поздравио посетиоце и такмичарима пожелео много среће у надметању. Присутнима се на отварању обратио и жупан словеначког града Марибора др Андреј Фиштравец, као и конзул амбасаде Кубе у Београду Мелба Роса Гарсија Комас.

            Ове године 65 екипа, са 85 кувара, надметало се за признања – свеукупног победника, као и најбољег у категорији професионалаца, аматера и ученика угоститељских школа.

Покровитељ манифестације познате као „Пасуљијада“, коју организује краљевачка Туристичка организација, јесте град Краљево, а међу спонзорима ове године су и ЈП „Србијашуме“, ЈКП „Пијаца“, ЈКП „Путеви“, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Чистоћа“, месара „Карађорђева“, „Бристол вода“, пекара „Драшковић“, пекара „Сунце 036“ и други.

            Ова сада већ тродневна манифестација се и ове године одржава на простору градске терасе и кеја, од 23. до 25. септембра. Првог дана одржано је такмичење у припремању рибље чорбе, централни догађај другог дана је надметање у припремању пасуља, а трећи дан је резервисан за ревијално припремање традиционалних јела наше кухиње, за које су, у недељно јутро, задужени победници.

На бини на градској тераси све време такмичења одвијао се разноврстан културно-уметнички програм, а на Тргу српских ратника организовани су и концерт Снежане Ђуришић и велика „Пинкова“ журка. 

          

 

23.Септембар 2016.
Спремни за зиму у ЈЕП „Топлана“

Оно што смо видели приликом обиласка дела постројења Јавног енергетског предузећа „Топлана“ Краљево показује да је оно апсолутно спремно за почетак грејне сезоне и да наши грађани не треба да брину да ли ће њихови станови или пословни простори бити топли“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом једне од редовних посета јавним предузећима чији је оснивач град Краљево.

Градоначелник је обилазак започео у котларници Нова колонија, која је у потпуности ремонтована од 2008. до 2010. године, модернизована, има најсавременију аутоматику и омогућава стабилну производњу и испоруку топлотне енергије.

Директор ЈЕП „Топлана“ Драган Аресенијевић је градоначелника упознао са стањем котларнице и целокупног постројења, као и тренутним стањем резервоарског прострора и мазута у њему.

            Сви прегледи, контроле и ремонти су већ завршени. У току су пробе да би, од 1. октобра, и ова котларница, али и цело Јавно енергетско предузеће „Топлана“, било спремно за предстојећу грејну сезону“, изјавио је директор Драган Арсенијевић.

Поред тога, истакао је, предузеће „Топлана“ и Надзорни одбор су дали предлог локалној самоуправи за снижење цена услуга „Топлане“.

„'Топлана' је предложила снижење цена за око осам процената у просеку - око 4,5 одсто за стамбени и око 15 процената за пословни простор. „Топлана“ се на тај начин одриче око 38 милиона динара годишњег прихода у корист грађана, јер верујемо да ћемо, добрим радом и штедњом, све моћи да превазиђемо“, рекао је Арсенијевић.

            Приватних корисника услуге грејања има око 7.700, а власника пословних простора који користе услуге грејања градске „Топлане“ око 1.000. Према речима директора Арсенијевића, има и случајева да грађани отказују услуге „Топлане“, тако да је, од 2012. године, то учинило око 900 корисника, од којих 300 и не живи у својим становима.

Неки корисници заиста имају проблем са плаћањем услуга и не само да су они отказивали, већ их је и „Топлана“ искључивала због неплаћања. Има корисника који, наравно, отказују, али има и прикључења, посебно откада је најављено снижење цена наших услуга. Тако смо за последњих неколико дана имали између 10 и 15 захтева за прикључење“, каже Арсенијевић, који сматра да је ова година, у последњих десет - најбоља, и у финансијском смислу и када се говори о техничкој опремљености.

            Градоначелник је оценио да се ЈЕП „Топлана“, као и друга јавна предузећа у граду, труде да, и у тешкој ситуацији, допринесу уштедама у оној мери у којој је то могуће.

„Што се тиче снижавања цене грејања, у нешто већем проценту за пословни у односу на приватни простор, мора се истаћи да се цена грејања о вих простора дефинише кроз методологију која је донета Уредбом Владе, а да ово предузеће и Надзорни одбор у потпуности поштују нормативну регулативу, која ће се наћи пред одборницима Скупштине града како би се утврдила коначна цена грејања у наступајућем периоду“, рекао је градоначелник

 


         
22.Септембар 2016.
Влада Србије и Канцеларија за КиМ брину о расељенима

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је оценио да разговори вођени са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем и његовим сарадницима показују бригу Владе Србије и Канцеларије не само о расељенима на подручју централне Србије, него и о домицилном становништву.

„Разговори показују бригу државе не само за збрињавање оних становника који су услед ратних дејстава у Босни и Хрватској и на подручју Косова и Метохије дошли да живе на подручју централне Србије, већ показују и јасну жељу да се један део од 247.000 људи који су са подручја КиМ дошли у Србију тамо и врати“, изјавио је градоначелник Краљева након састанка директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића са руководством града Краљева и Рашког управног округа, на коме је било речи о унапређењу положаја десетина хиљада интерно расељених, који живе на подручју нашег града и целог Округа, и реализацији пројекта „Сунчана долина“.

Најбоље би, наравно, било да то буду млади и образовани парови који имају децу, како би клица српског становништва које живи на Косову и Метохији наставила да расте како бисмо добијали људе који долазе, а не одлазе са тог подруја”, оценио је Терзић.

„Мислим да је то изузетно важна порука са састанка. Уколико будемо схватили да се смер државне политике према КиМ мења, моћи ћемо да разграђујемо конкретне акције како бисмо успели да оживимо српско Косово и имамо што више Срба тамо. Краљево ће дати апсолутну подршку Влади Републике Србије и Канцеларији за КиМ. Надам се да ћемо наставити да имамо добру сарадњу“, поручио је градоначелник Краљева.

Како је истакао Ђурић, расељени су под траумом напустили нашу јужну покрајину, већина је остала без имовине, без најмилијих, дошли су у град који има традицију прихватања људи у невољи, али, нажалост, ограничене инфраструктурне могућности.

„У Краљеву је једно од главних тежишта рада Владе по питању повратка расељених, који ће почети када насеље Сунчана долина за, надам се, мање од две године, буде завршено. У првој половини 2017. године треба да, са локалном самоуправом, почнемо да представљамо где би се то тачно вратили, како изгледају куће, које ће бити тако да свако од нас пожели да у њима живи, односно почеће упознавање потенцијалних повратника са тим где би се тачно вратили и како изгледају куће. То неће бити социјално збрињавање, него заиста леп и квалитетан смештај, на безбедном месту у српском окружењу, уз приступ свим објектима инфраструктуре, школама и уз обезбеђено једно радно место по породици“, каже Ђурић.

Задатак градског руководства у Краљеву је да помогне Владиној Канцеларији за КиМ у послу идентификовања породица које су заинтересоване за повратак у једно такво насеље, што би, према Ђурићевим речима, била драгоцена помоћ.

„Мислим да је то суштинска промена досадашњег принципа рада, јер циљ није само интеграција у место расељења, иако нам је тај модел често наметан са стране, а врло је погрешан. Неке међународне организације као да су желеле да расељени трајно остану ван Косова и Метохије, па су помагале само пројекте који се односе на њихово трајно збрињавање у Србији. Наша идеја је да, осим помоћи онима који трајно остају овде, помоћ пружимо и онима који желе да се врате“, изјавио је Ђурић.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, Рашки округ ће, уз подршку Владе, на целој својој територији омогућити расељенима који то желе повратак у родна места.

„Урадићемо све као град и Округ да им омогућимо повратак у родна места. Заједно са директором Ђурићем обишли смо фирме Економ у Ушћу и Корали“ у Конареву желећи да пошаљемо поруку да у Рашком округу, Краљеву и у Србији има места за отварање и вођење добрих послова и да наши људи не треба да напуштају територију Републике Србије, посебно Рашког управног округа. Наша тенденција је да створимо економске услове за њихов опстанак на овим просторима, или повратак на Косово“, изјавио је Небојша Симовић.

 

 

 

 

          

22.Септембар 2016.
Градоначелник обишао предузеће „Корали“ са Марком Ђурићем

Приликом посете директора Канцеларије за Косово и Метохију Рашком управном округу, градоначелник Краљева др Предраг Терзић са сарадницима, са директором Канцеларије Марком Ђурићем, обишао је и предузеће „Корали“ у Конареву.

Након обиласка производног погона и изложбеног простора овог предузећа са завидним асортиманом производа, које од 1993. године производи урбани мобилијар пратећи светске урбанистичке трендове, Ђурић је посебно истакао да је задивљен оним што је видео.

„Видео сам људе који су, од низа малих радионица, направили један модеран пословни систем који запошљава седамдесетак људи. Наш посао је да омогућимо брже и боље везе са светом, али и да, у смислу подстицаја и других облика помоћи које држава има на располагању, понудимо помоћ. Ово што су ови људи направили, од чега живи неколико десетина породица на овом подручју, направили су својим радом, на месту на коме није било ничега. Управо то је врста ствари које држава треба да препозна као нешто чему треба да помогне. Сврха мог данашњег обиласка је, осим да се упознам са начином рада овог предузећа, да, као представник Владе, понудим помоћ једној жени предузетници која води цео овај систем и да будем, заједно са својим сарадницима, бољи канал, бољи линк ка институцијама које могу да помогну да овде ствари не само опстану, већ и буду боље у будућности, зато што видим да овим људима не мањка ентузијазма да се боре“, поручио је директор Канцеларије.

Како истиче Душанка Роглић, машински инжењер, власница предузећа које ради за све градове Србије, а у извоз је кренуло од пре три-четири године, тај део посла јако тешко иде и захтева много улагања, будући да је потребно доћи до свих сертификата.

„Не знам да ли сам добар руководилац, али знам да ме колеге поштују и цене, па имамо добру сарадњу унутар фирме. Мислим да и са купцима имам добар контакт у читавој земљи, то су моји пријатељи. Углавном излазимо у сусрет свима, али нам треба много више посла и, свакако, помоћ коју нам је г. Ђурић обећао. Посрнућемо ако немамо помоћ државе. Увек смо били изузетно друштвено одговорни, нисмо имали ни дана блокаде, све обавезе измирујемо редовно, али нам треба много више посла“, поручила је власница „Корала“.

У циљу помоћи предузећима попут овог, препорука директора Канцеларије је да се Привредна комора Србије ангажује као канал до купаца у иностранству, како би се произвођач повезао са људима у иностранству који су потенцијални купци и другим институцијама које нуде различите облике помоћи.

„То је оно што ја овом посетом конкретно могу да донесем овој фабрици, за коју желим да нагласим да има све раднике пријављене, што је добар пример одговорног односа према држави, и држава је у обавези да врати ту врсту односа“, истакао је Ђурић.         

       

 

 

        

22.Септембар 2016.
Градоначелник са Марком Ђурићем обишао „Економ“

Представници града Краљева и Рашког управног округа, заједно са власником предузећа ФМО „Економ“ из Ушћа, дочекали су директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. У обиласку овог успешног ушћанског предузећа са Ђурићем су били градоначелник Краљева др Предраг Терзић, заменица градоначелника Марица Мијајловић, председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. 

Приликом обиласка „Економа“, чија је основна делатност производња металног намештаја, ормана, регала, металне опреме за трговине, поштанске и манипулативне и остале металне опреме, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао како је то једна од ретких фирми у Краљеву која је у процесу приватизације нашла успешног власника и на тај начин успела да преброди целокупан процес промене својинске структуре, који није био нимало лак.

„Овде можемо видети једну веома успешну фабрику која 97 одсто своје производње пласира у иностранство и која од града Краљева и Републике очекује јако мало. То су поједностављене процедуре решавања неких инфраструктурних проблема. Ови људи овде желе да им ми не сметамо и не траже неку значајнију помоћ“, рекао је градоначелник.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изразио задовољство што има прилику да види предузеће које функционише у Ушћу, у Рашком округу, које је, са око 100 радника, готово стопроцентно извозно оријентисано.

„Видео сам да имају веома уредно организован производни погон и лепо уређен круг фабрике. Осећај је као да фабрика функционише у неком далеко уређенијем, развијенијем друштву. А онда видите људе који имају радну енергију, полет, вредноћу да ово још унапређују, да шире производне капацитете“, изјавио је Ђурић, додајући:

„Питао сам власнике и људе који организују производњу шта је то што држава може да уради да би помогла да овај систем још успешније функционише пошто видимо да, и без трунке помоћи државе, заузимају веома високо место на тржишту производа које продају. Одговор је 'ми се ослањамо, пре свега, на себе', а мој одговор је 'држава има отворена врата и хоће да помогне вама који организујете ову производњу и свима који су спремни да се боре за то да овде стварају услове да људи раде, производе, унапређују економску слику овог краја, економску личну карту без које нема опстанка народа на овом простору'. Мој долазак показује да нећемо само да држимо та врата отворена у Београду него долазимо и на ваша врата, да покуцамо и питамо да ли вам нешто треба. Желим да дам скроман допринос томе да будем бољи канал комуникације за ове људе и са Владом и са другим институцијама“, поручио је Марко Ђурић.

Како је истакао власник „Економа“ Дејан Антонијевић, он види своје предузеће као фабрику која производи највише за Европу, али да, без подршке Владе Републике Србије, то не може да оствари.

„Ова посета је много значајна – да знамо да имамо на кога да се ослонимо када је најпотребније. Дневна производња нам је око два шлепера ормара. Углавном, око 90 одсто, извозимо на немачко тржиште, али и за Хрватску и Словенију. Очекујем конкретнију сарадњу и помоћ Владе Србије, надам се да ће помоћи фирмама које су извозно оријентисане“, поручио је власник ФМО „Економ“.

Директор Канцеларије за КиМ сматра да српским општинама на Косову и Метохији треба Рашки округ, али да и општинама и градовима у Рашком округу требају наше општине на Косову и Mетохији.

„Ако погледате економску снагу општина на северу КиМ, видећете да она није за потцењивање, да су природни ресурси КиМ и Рашке и те како комплементарни, да се уклапају, да постоји много тога што може да се уради и на пољу туризма и на пољу привреде. Разговараћу са представницима привреде и локалних институција да бих видео на који начин ми, као Влада Србије, можемо да подстакнемо живљу привредну активност, бољу сарадњу између институција и интензивнију размену између општина у овом крају. Људи морају да разговарају, да организују састанке, планирају заједнике активности ако хоћемо да дођемо до неког резултата“ изјавио је директор Канцеларије за КиМ.

Како је начелник РУО Небојша Симовић нагласио, настојања су да људи остану на овој територији.

„Желимо да пошаљемо поруку привредницима да може да се ради у Србији, Краљеву, Рашком управном округу. Да покушају да искористе све капацитете Владе, у смислу економске помоћи, решавања свих оних проблема који могу да се поставе пред њих. Ми смо ту као озбиљна локална власт да будемо на услузи привредницима и надам се да ће они препознати нашу причу, пружену руку и да ће искористити све оно што држава и Влада Републике Србије нуде. Наш једини циљ је отварање нових радних места, подизање Србије, бољи живот у Србији. Надам се да ћемо у предстојећем периоду показати шта можемо и дати прилику свим људима који желе да раде“, казао је први човек Рашког управног округа.

Градоначелник је указао на то да је град Краљево односно Рашки управни округ ослоњен на север Косова и Метохије.

„Ми чинимо једну врсту природне целине, коју не могу никакве административне баријере и прелази одвојити једне од других. Ми смо исти народ, народ који треба да сарађује, и треба да буде у непосредној дневној комуникацији. Надам се да ће уз квалитетан рад Канцеларије за Косово и Метохију, сарадњу са свим општинама и два града у РУО, процес сарадње бити још бољи и да ћемо на крају показати да смо ми, у ствари, један народ, а да све ове баријере представљају само тренутну ситуацију која неће дуго трајати“, поручио је др Предраг Терзић.

 

 

 

      

 

.  22.09.2016

Европска недеља мобилностиу Краљеву

 

 

 

Учествујући у „Европској недељи мобилности“ – „Дану без аутомобилског дима“, град Краљево је, од 9.00 до 14.00 часова, 22. септембра 2016. године, затворио за саобраћај Улицу Милоша Великог, од раскрснице са Хајдук Вељковом улицом до раскрснице са Улицом војводе Путника, где су се одржавале различите забавно-спортске и културне активност.   

Како је истакао председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, организатора ове активности, идеја је да се повећа свест о екологији и смањи загађење нашег града.

            „Када је мањи број возила на улицама, повећава се и безбедност свих учесника у саобраћају, нарочито деце“, каже Марковић.

            „Драго ми је што смо успели да окупимо децу у оволиком броју и из разних установа – Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, Уметничке школе, Основне школе „Димитрије Туцовић“, Одбојкашког клуба Техничар, Културно-уметничког друштва „Абрашевић“, Маунти бајк клуба Чикер... да овај дан обележимо тако да деца виде да су ове улице њихове. Нажалост, то је само један дан у години, али је идеја да то евентуално прерасте у много већу причу“, изјавио је Марковић.   

            Он је представници Предсшколске установе поклонио неколико кацига, које ће они, како је истакла васпитачица Љиљана Живковић, користити у раду са децом да би могли и практично да показују оно што их уче у вези са безбедношћу.

            Акцију је подржао и Одсек за заштиту животне средине Градске управе града Краљева јер је, према речима Бранке Чубриловић, из Одсека, у нашем граду велики проблем бука чији је главни узрок саобраћај. Како је истакла, они буку мере већ десет година и на већини мерних места долази до прекорачења буке, што негативно утиче на животну средину и квалитет живота људи. Такође, присутно је загађење од саобраћаја, од аутомобила.

            „Подржавамо манифестацију и уопште коришћење алтернативних видова превоза и веће коришћење јавног превоза.  

„Европска недеља мобилности“ се, традиционално, у бројним градовима Европе  одржава у трећој недељи септембра, од 16. до 22, како би се промовисали алтернативни видови превоза и кретања у граду, у односу на превоз аутомобилима, Ове године, у складу са називом кампање „Интелигентна мобилност – снаћна економија“, посебан нагласак је дат на акције којима се указује на алтернативне начине превоза којима се штеди енергија, штити животна средина и посредно јача економија, па је и тема овогодишње кампање „Интелигентна мобилност - снажна економија“.

 

 

          

22.Септембар 2016.
Усвојен предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Краљева

Шеста (ванредна) седница Градског већа града Краљева, одржана 22. септембра 2016. године, прва је седница за коју је, након усвајања Пословника о раду Градског већа, којим је то и предвиђено, део материјала достављен електронски. Део материјала достављен је, у складу са старим Пословником, у штампаном облику.
        Према речима градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, најзначајнији акт финансијске и правне природе донет на овој седници Градског већа је измена одлуке о буџету града Краљева за текућу годину, будући да су чланови Градског већа донели закључак којим су утврдили Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Краљева за 2016. годину.

           „Овим нацртом који смо данас усвојили предвиђено је повећање прихода од четири одсто, али и повећање расходне стране буџета у износу од 5,5 одсто. Надам се да ће приходна страна наставити да се пуни динамиком која је предвиђена овим актом, а да ћемо пронаћи начин како да расходну страну умањимо односно да, евентуално, одређеним наменским средствима и трансферима од Републике умањимо предвиђени дефицит“, рекао је градоначелник др Предраг Терзић.

         Као 37, допуњена тачка дневног реда, нашло се разматрање Предлога решења о одобравању једнократне новчане помоћи породици Дугалић.

             Како је истакао градоначелник, након земљотреса који је погодио Краљево у новембру 2010. године остало је још неколико објеката у власништву приватних лица који нису реновирани односно нису враћени у првобитно стање. Један од њих је и кућа породице Дугалић у Хајдук Вељковој улици.
              „Ми смо на данашњој седници донели одлуку да им обезбедимо финансијску помоћ како би успели да санирају објекат у којем су живели и који би након санације требало опет да буде у потпуности доведен у стање да се живот у њему може наставити“, објаснио је др Терзић.

            „С обзиром на то да постоје одређени проблеми у виду могућности приступа извођењу радова у једној од две куће које још треба обновити, ми ћемо се потрудити да у наредном периоду, кроз разговоре са власницима кућа, дођемо до решења које ће бити задовољавајуће за њих, а град ће, наравно, обезбедити финансијска средства за решавање њихових проблема у оквиру својих надлежности и у оквиру својих финансијских могућности“, рекао је градоначелник.
 
             На шестој (ванредној) седници Градског већа су разматрани и нацрти решења о давању сагласности на статуте установа културе чији је оснивач град Краљево, и те тачке су усвојене. Како је објаснио градоначелник, дошло је до усклађивања статута јавних установа чији је оснивач град Краљево са променом законске регулативе у тој области.

           Градско веће је донело закључке којима се утврђују предлози закључака о усвајању Извештаја о раду и финансијском пословању јавних, јавних комуналних и јавног енергетског предузећа чији је оснивач град Краљево.

               „Ради се о различитим висинама добитака јавних предузећа чији је оснивач град Краљево - од оних добити које се сматрају значајним до добити које показују само позитивно пословање ових предузећа, али нису значајније са становишта финансијских средстава која су кроз добит обезбеђена“, изјавио је градоначелник.

              Донети су и закључци којима се утврђују предлози закључака о усвајању Извештаја о раду и финансијском пословању јавних установа чији је оснивач град Краљево.

       „Мислим да су средства која јавне установе добијају зарад материјалних трошкова и реализације својих програма сасвим довољна, а проблеми који постоје око финансирања се првенствено односе на застарелост опреме и возила које користе како би оствариле делатност за коју су основане. Мислим да за ту делатност треба извршити боље коришћење средстава, да повећање средстава, макар код већине јавних установа, није неопходно“, поручио је др Предраг Терзић.  
Градско веће је донело Закључак о утврђивању Предлога закључка о усвајању Извештаја о раду Градске управе града Краљева за 2015. годину.
        Донело је и закључак којим је утврдило Предлог одлуке о усвајању Уговора о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу за управљање чврстим отпадом на територији града Краљева и општина Врњачка Бања, Параћин, Рашка и Трстеник, и којим се Скупштини града предлаже њено доношење.

        Утврђен је предлог решења о одређивању члана Скупштине Регионалног центра за управљање комуналним отпадом „Регион Краљево“ доо.

         Веће је дало сагласност на Предлог програма о измени Програма пописа незаконито изграђених објеката на територији града Краљева у 2016. години.

           Такође, усвојило је Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева за период од 1. јануара до 31. децембра 2015. године, затим утврдило предлог скупштинског закључка о усвајању Извештаја о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева за период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године, и донело закључак о усвајању Извештаја о раду Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима за период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године.

           Већници су донели закључак којим је утврђен Предлог решења о давању сагласности ОШ „Живан Маричић“ у Жичи да употребљава основни грб града Краљева. 

    

Акти донети на шестој седници Градског већа града  Краљева дана 22.септембра 2016.године


         

20.Септембар 2016.
Европска недеља мобилности

Чланови Савета за безбедност саобраћаја града Краљева у Градској управи града Краљева одржали су конференцију за новинаре поводом манифестације „Европска недеља мобилности“, која се сваке године од 16. до 22. септембра организује у области одрживе урбане мобилности и спроводи у Европи.У Србији је ова акција у претходном периоду организована у више од 70 градова.Ове године је посебан нагласак дат на акције којима се указује на коришћење алтернативних начина превоза којима се штеди енергија, штити животна средина и посредно јача економија , па је и тема овогодишње кампање „Интелигентна мобилност- снажна економија“. Град Краљево ће, по препоруци организатора, у четвртак , 22. септембра 2016. године, у периоду од 08.00 часова до 14.00 часова, затворити за саобраћај део улице Милоша Великог, од раскрснице са улицом Хајдук Вељковом, до раскрснице са улицом Војводе Путника.На поменутом потезу, ће се у времену од 09.00 до 14.00 часова, одржати различите забавно- спортске и културне активности.

Конференцији је присуствовала заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић. Поздравивши присутне она је истакла“да је град Краљево у августу ове године постао равноправни члан мреже ЦИВИНЕТ,која подразумева учешће Словеније, Хрватске и Југоисточне Европе.Основни циљ мреже је ширење добрих пракси у области одрживе урбане мобилности у градовима тј. промовисање јавног превоза, чистих технологија, чистих превоза, у смислу и аутомобила и аутобуса, наравно, уз акценат на инсистирању на бициклистичком и пешачком саобраћају. Да би се користили приступни ЕУ фондови, наравно као чланови ове мреже, неопходно је да урадимо план одрживе урбане мобилности града Краљева и то ће, наравно, у скорије време, бити одрађено од стране комисије која ће бити састављена од стручњака из различитих области и цивилног сектора.Али, није то једино што је град Краљево до сада радио на овој проблематици. Својевремено усвајање Плана детаљне регулације центра града Краљева, где су основни постулати били такозвана зона 30 тј. измештање саобраћаја из самог центра града, па иза тога промовисање бициклистичког и пешачког саобраћаја, што је за резултат дало реконструкцију улица Чика Љубине и улице IV краљевачки  батаљон која у оквиру свог профила има бициклистичку стазу, наравно и негде је Планом предвиђено да се и  улица Милоша Великог у догледно време затвори за саобраћај  и дефинише као интегрисана улица, с тим што ће се улица Вељка Влаховића, поред парка иза Дома друштвених организација повезати, односно сама она повезати улицу Хајдук Вељкову и Пљакину. Могу да кажем, да је сада тренутно у процедури измена овог Плана детаљне регулације, из простог разлога, што смо уочили да имамо велики недостатак у самој реализацији, у немогућности реализације и томе служе планска документа, а то је првенствено реализација улица иза Регионалне привредне коморе, где имамо, као што знате и сами велики проблем нелегалних објеката и незаконитих објеката и будуће такозване Милутинове улице.Са решавањем тих саобраћајница и јавних паркирања поред и те како ћемо растеретити град у том смислу. Разне студије су рађене у претходном периоду, а то су студије паркирања, студије саобраћаја и наравно недавно одрађена и стратегија интегралног урбаног развоја центра градске зоне у периоду 2013 – 2014. године. који је усвојила наша Скупштина, даје за основ приступање ЕУ фондовима, самим тим и третира еколошке видове саобраћаја у смислу јавног градског превоза, бициклистичког саобраћаја и осталих саобраћајних токова. Значи, град Краљево већ извесно време ради на овој проблематици урбане мобилности и ова манифестација која ће се одвијати у нашем граду 22. септембра 2016. године  у улици Милоша Великог ће и те како да придода свим овим активностима које су до сада реализоване. На крају конференције Душан Ђедовић, члан организационог тима „Европске недеље мобилности“ је замолио власнике аутомобила који су паркирали аутомобиле у улици која се затвара, да пре почетка манифестације извезу своје аутомобиле, јер у току програма неће моћи да извезу аутомобиле са паркинга из улице Милоша Великог.

        

 

20.Септембар 2016.
„Сребрни казан 2016“

Чланови Организационог одбора  манифестације „Сребрни казан 2016“ одржали су конференцију за новинаре у сали два Градске управе града Краљева. Конференцији је присуствовала заменица градоначелника града Краљева Марица Мијајловић која је поздравила присутне и истакла да “ по двадесетшести  пут  град Краљево, наравно, у сарадњи са Туристичком организацијом,  организује „Сребрни казан“. Како време одмиче, и како се  показује ситуација, да је Краљево задржало тај свој препознатљив бренд, и из године у годину, све је више учесника  све је више интересената, и наравно све је више посетилаца на опште задовољство и града Краљева и самих  учесника. Сама манифестација одвијаће се у периоду од 23. до 25. септембра, с тим што ће, у петак, 23. септембра бити организован “ Четврти рибљи котлић“, а 24. септембра, у суботу, биће организована двадесетшеста „Пасуљијада“ и у недељу биће организован доручак крај Ибра. То је у скорије време ново постављен део ове манифестације, изузетно занимљив, тако да град Краљево спремно дочекује, са свом својом организацијом ,и учеснике и посетиоце. Наравно, ово је прилика и да обавестимо и  грађане Краљева о манифестацији која ће се одвијати овог викенда.“
           
Присутнима се затим обратио директор Туристичке организације Краљево Драган Рајичић   „Традиционално три – четири дана пред сваки „Сребрни казан“ ми организујемо поред конференције за новинаре и завршни Организациони одбор. То је састанак, на коме бројне установе и институције и јавна предузећа града Краљева заједно са нама из Туристичке организације Краљева, последњи пут пред старт саме манифестације, прођу кроз све оно што је урађено и шта још треба урадити да би тако велика манифестација као што је“Сребрни казан „ могла да се организује на најбољи начин.И ове године ће бити постављене две бине за културно – уметнички  програм, а она права велика концертна бина биће на Тргу српских ратника и она је намењена заиста добром концерту, то ће бити концерт Снежане Ђуришић, у петак, у 21.00 сат, а у суботу, на истом месту, на тој истој бини, биће организована Пинкова ди џеј журка. То је једна необична и атрактивна манифестација са бројним додатним садржајима које ћете имати прилике да видите, ако дођете на наш трг“.  На крају конференције упутио је позив свим суграђанима и бројним гостима са стране да присуствују манифестацији.
       
       

 

16.Септембар 2016.
Ауто трке на Берановцу

Поводом предстојећег такмичења - ауто трка на Берановцу- „Награда Краљева 2016, у сали два Градске управе,  одржана је конференција за новинаре.
Конференцији су присуствовали градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, директор трке Радивоје Вуковић, заменик директора за безбедост трке Драгослав Петровић и спортски функционери Милош Терзић и Зоран Трајановски.
        На конференцији је, минутом ћутања , одата пошта преминулом дугогодишњем спортском раднику, генералном секретару Мото савеза Србије, Данијелу Ваштагу.         
           
На аутодрому Берановац, у суботу, 17. септембра, и недељу, 18. септембра 2016.године, биће одржане ауто трке на кружној стази за Шампионат Србије „Награда Краљева 2016.“, која се бодује за Шампионат Србије у ауто релију, а уписане су у календар такмичења Шампионата Србије за 2016.годину. Организатори су Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС) Београд и град Краљево.
          

15.Септембар 2016.
Градоначелник посетио дечје игралиште на Хигијенском заводу

Др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева присуствовао је отварању дечјег игралишта на Хигијенском заводу.Поред градоначелника отварању је присуствовао и в.д. директора ЈП за уређивање грађевинског земљишта "Краљево" Александар Несторовић.
        

15.Септембар 2016.
Први пут седница републичког органа одржана у Краљеву

 

Четврта седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије одржана је данас у Краљеву. Седница ван седишта је подржана пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне Скупштине - друга фаза“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој и Народна скупштина Републике Србије, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу.
         „Драго ми је да је Одбор Народне скупштине Републике Србије ресорно задужен за област пољопривреде данас одлучио да седницу одржи у Краљеву.Ради се о веома добром потезу и одлуци председника Одбора да се седнице овог тела Народне скупштине одржавају и ван Београда.Ово је први пут да једно радно тело Скупштине Републике Србије одржава своју седницу у Краљеву” изјавио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић упућујући речи добродошлице председнику и члановима Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Затим је наставио излагање „У току претходног периода, у току претходне четири године, у Краљеву је у области пољопривреде учињено много.Фонд за развој пољопривреде имао је континуиран раст буџетских средстава, тако да смо у буџету за 2016.годину у тој области определили преко 70 милиона динара. Такође, наши пољопривредници, а и сви грађани, упознати су да смо током јула месеца из текуће буџетске резерве определили 3,5 милиона динара за куповину 100 противградних ракета кратког и средњег домета.Град Краљево брине о својим пољопривредницима, труди се на сваки могући начин да поспеши развој пољопривреде, да помогне пољопривредним произвођачима и надам се да ће у будућностии сарадња градске и републичке, како законодавне, тако и извршне власти у овој области, бити успешна и да ћемо на тај начин помоћи нашим пољопривредницима, а и свим купцима пољопривредних производа.“
        Председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије Маријан Ристичевић се прво захвалио домаћинима на добродошлици, а затим наставио „производња хране и пијаће воде, ће по мени, бити највећи бизнис у неком наредном периоду.С тога мислим да је у Народној скупштини, без обзира што неки не деле то мишљење, Одбор за пољопривреду, који у овом, и у прошлом сазиву, водим ја, чији сам председник, је по мени најважнији одбор у Народној скупштини Републике Србије.Многи се нису отимали за овај одбор, али међу нама има припадника разних странака који имају примедбе, опозиционе странке имају примедбе, да будем прецизнији неке опозиционе странке имају примедбе, зашто се седницеодржавају ван седишта и зашто се ова одржава у Краљеву.Ми наставњамо праксуиз прошлих сазива и желимо да покажемо, да не само дођемо у Краљево на излет, већ да Србија није Београд,да нам је сваки кутак Србије подједнако важан, без обзира на етничку структуру, без обзира на то колико је пољопривредника заступљено у том региону.Без обзира на врсту пољопривредне производње, ми ћемо увек желети да се приближимо својим бирачима , јер мислимо да је смисао бављења политиком да се дружимо , делимо невоље колико то можемо са онима који су нас бирали, који су део свог суверенитета пренели на своје представнике у Народној скупштини Републике Србије.Зато ми је више драго, што сам данас овде захваљујући активности разних удружења, која су из Краљева дала свој допринос , рецимо око Закона о пољопривредном земљишту, те имамо прилику да им се реванширамо, те да смо у друштву добрих домаћина, пре свега добрих људи.“
        Колегама из републичког парламента добродошлицу је пожелео и председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић.“Пријатан боравак у Краљеву, надам се и успешан рад, желим да поверујем да сте у Краљево дошли зато што поред ових 70 милиона, које сте чули да је ове године, у почетку, издвојено, да је то у последње четири године 300 милиона динара .Не верујем да је иједан град у Србији толику количину новца издвојио кроз локални буџет и хоћу да верујем да сте у ову локалну самоуправу дошли да бисте узели „пелцер“ како се прави један Пословник о раду апсолутним консензусом ,како смо ми на последњој нашој Скупштини урадили“рекао је председник.
Присутнима се обратио и Зоран Милићевић рекавши да јепредседник једног од највећих удружења пољопривредника.Затим се захвалио гароначелнику града Краљева као домаћину и председнику Одбора који је удостојио његово удружење, не само сада у Краљеву, већ и одржвањем претходних седница у Србији. Такође, је изразио наду да ће одржавање наредних седница широм Србије приближити рад овог Одбора пољопривредницима, односно њиховим удружењима.         

15.Септембар 2016.
Краљево укинуло плаћање накнаде за одржавање гробних места породицама палих бораца

На иницијативу градоначелника града Краљева др Предрага Терзића донета је одлука да се одржавање гробова палих бораца више не плаћа од стране породица.У изјави медијима, градоначелник се захвалио директору ЈКП“Чистоћа“ ,председнику Надзорног одбора и члановима Надзорног одбора што су подржали ову идеју и што накнаду неће плаћати породице палих бораца, а град ће и убудуће водити бригу о породицама палих бораца.

15.Септембар 2016.
Краљево обележило Дан пробоја Солунског фронта

 У организацији Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ и града Краљева, а у складу са државним програмом обележавања 15. септембра, Дана пробоја Солунског фронта у Првом светском рату,у Краљеву је, на главном градском тргу, положено цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918. и одржан парастос.
            Венце су, након интонирања химне, у име града, положили градоначелник Краљева др Предраг Терзић, његова заменица Марица Мијајловић, председник Скупштине Ненад Марковић, затим начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници Војске, Полиције,Жандармерије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“,Удружења породица погинулих у ратовима 1991-99, Месног одбора Кола српских сестара Краљево, Удружења РВИ Краљево и других удружења, политичких партија. 
            Парастос су служили свештеници Епархије Жичке.
            Присутнима се обратио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић речима “Током Првог и Другог балканског рата Краљевина Србија је територијално проширена на простор Косова и на простор Вардарске Македоније.Међутим, поред територијалног проширења држава је ослабљена тиме што је велики број младих људи страдао у ратовима, што је у природном смислу била девастирана и што тешко да је могла да учествује у било каквом озбиљнијем сукобу.Међутим, баш следеће 1914. године Србија је ушла у највећи до тада рат у модерној историји.У Првом светском рату погинуло је преко милион и сто хиљада становника Краљевине Србије, што чини трећину њеног тадашњег становништва, а погинуло је чак шездесет одсто мушкараца.Ми се данас сећамо тих људи, њихове жртве за слободу будућих генерација и ту традицију морамо наставити.“
            Милан Петровић, потпредседник Друштва „Јово Курсула“ је истакао да је Први светски рат једна од највећих катаклизми двадесетог века и додао“ без обзира на његове тешке и крваве последице изгледа ми као европска цивилизација нисмо ништа научили до дана данашњег, јер ратови и данас трају.Једини светао пример у целој тој причи јесте, без икакве патетике, српски народ који се како је то негде записано“уз Божју милост“ борио за достојанство и слободу своје земље.