Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Silazak Svetog Duha na apostole

Prazničnim večernjem, a zatim i slavskom litijom kroz grad, u navečerje praznika Silaska Svetog Duha na Apostole, Svetu Trojicu, u subotu, 26. maja 2018. godine, počelo je obeležavanje jednog od najvećih i najlepših praznika, slave Crkvene opštine pri Hramu Svete Trojice Kraljevo, koji je podigao još Miloš Obrenović, i grada Kraljeva.

Uz bratstvo Hrama Svete Trojice, sveštenoslužitelja grada Kraljeva, kao i vojnih sveštenoslužitelja područnih kasarni, u litiju ulicama grada Kraljeva, okupanim prolećnim pljuskom, krenuli su zvanični predstavnici lokalne samouprave, pripadnici Vojske, Policije, Žandarmerije, mališani iz Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“, građani Kraljeva...

Svečana Litija je, iz Hrama Svete Trojice, krenula u dvorište Duhovnog centra Vladika Nikolaj Velimirović, gde je osveštan zapis, koji je, prema verovanju, zaštitnik grada, zatim do Trga srpskih ratnika i Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918, pa do Spomenika poginulima u ratovima od 1991. do 1999. godine, ispred zgrade Gradske uprave, i Ulicom cara Dušana se vratila u portu Crkve Svete Trojice, simbolično zatvorivši krug.

Na praznik, u nedelju Svete Pedesetnice, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Crkvi Svete Trojice služio je Njegovo preosveštenstvo episkop žički g. Justin, uz sasluženje sveštenika Hrama Svete Trojice i sveštenika i monaha Eparhije žičke. Vladika je tom prilikom u čin prezvitera rukopoložio parohijskog đakona iz Požege Aleksandra Karanca.

Nakon Liturgije je osvećen i prelomljen slavski kolač.

Domaćin gradske slave gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao kako se ovog vikenda u našem gradu dešava nekoliko velikih i važnih manifestacija – svetsko odbojkaško takmičenje u muškoj i ženskoj konkurenciji „Liga nacija“, međunarodno takmičenje folkloraša, ali i gradska i hramovna slava, koja ujedinjuje sve građane grada...

„Očekujem da su građani konačno shvatili da prilikom prolaska litije treba da ustanu i pozdrave crkvene velikodostojnike, pokažu poštovanje prema slavi koju grad obeležava i da pokažu da su deo ovog događaja, što je važno za sve nas. Čestitam svim stanovnicima Kraljeva Silazak Svetog Duha na apostole, poznatiji u narodu kao Trojice. Nadam se da ćemo svake godine obeležavati ovaj praznik na zdravlje i korist svih građana Kraljeva“, poručio je gradonačelnik dr Predrag Terzić.

Đakon Milutin Baltić je podsetio na to da je praznik posvećen događaju koji se desio pedeseti dan po vaskrsenju Isusa Hrista, te otuda i naziv Pedesetnica.

„U taj dan je Sveti Duh sišao na apostole, koji su „ostali“ bez Hrista - koji se vazneo, ali je on ipak uvek tu. Hristos je na Vaznesenje, na Spasovdan, obećao apostolima Duha Utešitelja, Duha Istine, i to se zbilo pedesetog dana - sišao je u vidu ognjenih jezika, tako da se na ikonama vide apostoli na prestolima iznad kojih je plameni jezičak. Tog dana su apostoli progovorili raznim jezicima i od tog dana je rođendan Crkve, apostoli kreću u misiju, krštavaju narod, hrišćanstvo doživljava procvat“, objasnio je đakon Baltić značenje praznika koji se proslavlja tri dana, obeležen je crvenim slovom i prilikom kojeg se služi posebna liturgija. Na ovaj praznik vernici pletu venčiće od pokošene trave, a zelena boja bilja simbolizuje Svetog Duha. I odežde sveštenika koji služe na praznik su zelene.

Preosvećeni vladika Justin je na dan slave vernom narodu u Hramu Svete Trojice govorio o značaju praznika i najvećoj radosti koja je narodu na taj dan data. Nju nam je, kakoje rekao, doneo sam Gospod, koji je prolio svoju Prečasnu Krv za pali rod ljudski, vaskrsao, vazneo se na nebo i postavio čoveka sa desne strane Oca, a zatim nisposlao Utešitelja Duha Svetoga. Hristos nije govorio šta treba da rade i kakvi treba da budu hrišćani, već je on sam svojim primerom, postradavši i vaznevši se, učio i propovedao veru.

Vladika je obraćanje završio rečima Svetog Pajsija Svetogorca:Gospode, molim se da te čitav svet zavoli Duhom Svetim. Amin“.