Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Potpisan memorandum sa 20 lokalnih samouprava

U okviru projekta "Unapređenje ljudskih resursa u lokalnoj samoupravi", predstavnici 20 gradova i opština potpisali su 27. februara u Beogradu Memorandum o saradnji, kojim se obezbeđuje podrška u unapređenju ljudskih resursa u ovim lokalnim samoupravama.

Projekat u vrednosti od dva miliona evra, finansiraju Savet Evrope i Evropska unija, a sprovodi ga Kancelarija Saveta Evrope u Srbiji u direktnoj saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalnom konferencijom gradova i opština.

            U projekat su uključeni Beograd i gradske opštine Stari grad i Savski venac, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Kraljevo, Smederevo, Zrenjanin, Čačak, Valjevo, Loznica, Pirot, Bač, Trstenik, Medveđa, Raška, Svrljig i Bujanovac.

            Ministarka Ana Brnabić rekla je da je za projekat vladalo veliko interesovanje. „Prijavile su se 93 lokalne samouprave, što je odlična naznaka da su odgovorne i da znaju da prepoznaju svoje potrebe. Transparentnost i profesionalizam lokalnih samouprava od ključnog su značaja, a projekat dolazi u pravo vreme zbog implementacije novog Zakona o zaposlenima", istakla je ministarka Brnabić.

            Ona je najavila formiranje Nacionalne akademije za javnu upravu, koja će biti nezavisna institucija, ali će uključivati lokalne samouprave, te se očekuje znatan progres u ovoj oblasti u Srbiji. Postoji veliki prostor za međuopštinsku saradnju i u tome će se lokalne samouprave ohrabrivati, precizirala je Ana Brnabić.

Ona je istakla da će do kraja marta biti doneti predlozi o optimalnom broju zaposlenih u konsultaciji sa opštinama, a ovog puta neće se smanjivati broj zaposlenih linearno, već će opštine biti podeljene u sedam grupa. Komisija u kojoj će biti i predstavnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prema njenim rečima, utvrđivaće optimalni broj zaposlenih u lokalnim samoupravama, a u nekim opštinama drastično će biti smanjen broj radnika. "Cilj je da se uradi više i bolje sa što manjim brojem ljudi, jer u nekim opštinama, na primer, nije potreban sportski ili prosvetni inspektor pa će se povezivati dve ili više opština kako bi se dobila efikasnija uprava", rekla je ministarka.

„Trudićemo se da iskustvo dvadeset lokalnih samouprava prenesemo na sve ostale u Srbiji, kako bismo krenuli u nove izazove. Planiramo da u aprilu počnemo veliki krug obuka namenjenih lokalnim samoupravama, kako bismo zajedno pokazali građanima da mi jesmo njihov servis", poručila je ministarka Brnabić i ocenila da se od projekta na prvom mestu očekuje promena svesti u načinu rada. 

            Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je efikasna i transparentna javna uprava jedan od stubova svake demokratije i same EU, a reforma javne uprave jedan od najvećih priorioteta u okviru politike proširenja EU, poput vladavine prava i ekonomskog napretka.

„Činjenica da se više od 90 opština javilo za učešće u programu pokazuje veliko interesovanje opština za ovakve programe usavršavanja i poboljšanja sistema rukovođenja ljudskim resursima", rekao je ambasador Devenport, ističući da su opštine motor svih reformi.

Šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt rekao je da lokalne samouprave imaju ključnu ulogu u reformi javne uprave, te da je važno da njihove usluge građanima i privredi budu efikasne i kvalitetne, a da zaposleni budu odgovorni i da njihov rad bude transparentan.

             Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović kaže da je Grad Beograd mnogo toga učinio da bi učestvovao u ovom projektu. "Drago mi je što je prepoznat trud i veliki rad koji je naša uprava u poslednje dve godine preduzimala i posebno zadovoljstvo nam je što smo izabrani da budemo jedan od gradova koji učestvuje u ovom projektu", rekao je Mladenović.

Važno je, kaže Mladenović, da racionalizacija u lokalnoj samoupravi po pitanju broja zaposlenih, njihove obuke i osposobljavanja, odgovori svim izazovima koji podrazumevaju da lokalna samouprava bude mnogo bliža građanima.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić istakao je da je cilj da se zaposleni u javnoj upravi obuče i stručno usavrše radi podizanja efikasnosti i odgovornosti u pružanju usluga građanima.

„Ljudi koji rade u lokalnoj samoupravi imaju mogućnost da se edukuju i unapređuju svoje znanje, ali i mogućnost da napreduju u poslu", naveo je generalni sekretar SKGO.
    Memorandum je u ime grada Kraljeva potpisao Miloš Petrović, načelnik Gradske uprave grada Kraljeva.

       

Tekst preuzet sa sajta SKGO

 

Više o projektu „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi http://www.skgo.org/projects/90