Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Plivanje za Krst Časni

Na praznik Bogojavljenja Gospodnjeg, 19. januara 2016. godine, kod Doma tehnike, plivanje za Časni Krst  u reci Ibru organizovale su Crkvena opština pri hramu Svete Trojice i Crkvena opština pri hramu Svetog Save, uz suorganizaciju grada Kraljeva.

Plivači su najpre prisustvovali Svetoj Liturgiji u crkvi Svete Trojice, a zatim su, ulicama grada, u litiji, došli do mesta na kome je održano takmičenje.

Ovogodišnji pobednik, među 42 plivača koji su preplivali 33 metra, jeste učenik osmog razreda iz Kraljeva Stefan Nikolić, koji već dve godine trenira vaterpolo. On je prvi, ali ne i poslednji put, kako kaže, učestvovao u takmičenju. Njemu je pripao prelazni krst.

Krst u trajno vlasništvo je dobio dugogodišnji učesnik plivanja za Časni Krst Vladimir Miletić.

Učesnike i građane, pozdravom kojim se vernici pozdravljaju na Bogojavljenje - Bog se javi! - pozdravio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i poručio:

„Kao što i sami vidite, ovi hrabri, stameni momci stoje pred nama. Moraćemo i mi da budemo isti ovakvi u 2016. godini. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti, da će nam biti bolje. U zdravlju da se viđamo cele godine. Živeli!“

Plivače je pred takmičenje blagoslovio i osvećenom vodom pokropio Njegovo preosveštenstvo episkop žički gospodin Justin.

„Divan je današnji dan, kada je Isus došao na reku Jordan, da ga krsti preteča i krstitelj njegov Sveti Jovan. Dolazi Gospod da pogruzi grehe i slabosti ljudske u reku Jordan, izlaskom iz vode da da ljudskoj prirodi ono zašto je bila i prizvana - da budemo bogovi po blagodati, i sinovi svetlosti. Danas je dan kada se raduje sve jestestvo priroda, i voda je osveštana. I danas je praznik svetlosti, zato što se Bog javio. Bog Otac time što je rekao „ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji, njega poslušajte“, i Duh Sveti u vidu goluba. I danas su i Otac i Sin i Duh Sveti, Trojica nerazdeljiva, na jednom mestu. I zato je danas sveto i uzvišeno. Neka Gospod Bog blagoslovi sve plivače, sve vas koji ste se okupili na ovu divnu svetkovinu, jer svetkovina u crkvi je stalno, radost, blagodarenje. Neka ta radost i blagodarenje budu sa svima vama i Bog Javljeni neka vas štiti i čuva u sve dane života vašega. Amin“, besedio je Njegovo preosveštenstvo episklop žički g. Justin brojnim sabranim vernicima koji su pratili plivanje za Časni Krast u Kraljevu na ibarskom keju.