Одштампај Пошаљи
Весели спуст, ЏезИбар....
04.07.2015 Весели спуст, ЏезИбар....

Први викенд јула 2015. године у граду Краљеву обиловао је туристичким, спортским, културним манифестацијама, које су од великог значаја за наш град.

У петак, 3. јула, вече уочи „Веселог спуста“, који организују град Краљево, Кајак клуб Ибар и Туристичка организација Краљева, традиционално, резервисано је за „Капетанско вече“. Госте су поздравили директор „Веселог спуста 2015“, заменик председника Скупштине Ненад Марковић, и домаћин – капетан „Веселог спуста 2015“, градоначелник града Краљева Томислав Илић. Они су истакли да је све спремно за најатрактивнију манифестацију ове врсте и захвалили свима који су учествовали у организацији, изразивши очекивање да ће овогодишњи спуст надмашити прошлогодишњи и упутивши позив свима да се придруже спусташима.       

            Исте вечери, у организацији Културног центра, отворен је и 5. Интернационални фестивал џеза „ЏезИбар“ изложбом „Џез скице“ Војислава Пантића, која представља музичке рецензије, репортаже и интервјуе које је он урадио од 1987. године. Прво вече фестивала обележио је наступ уметничког директора овогодишњег фестивала Васила Хаџиманова и Бисере Валетанлић. Међу учесницима наредних дана били су, поред домаћих и хрватских џез и блуз бендова, Биг бенд краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“, као и Биг бенд РТС-а и познати џезери који су наступ посветили преминулом колеги Михаилу-Миши Бламу, првом директору „ЏезИбра“.

            Субота је започела „Веселим спустом“, на коме су се од раног јутра окупили бројни љубитељи ове туристичко-спортско-еколошке манифестације да се на најразличитијим пловилима, гуменим, направљеним од тракторских гума, стиропора и на друге маштовите начине склопљеним, спусте од Маглича, преко Матарушке Бање, до Краљева. Пратили су их незаобилазни трубачки оркестри. И овај спуст био је међународног карактера. Међу гостима града били су, традиционално, и представници побратимског и партнерског словеначког града Марибора, али и Македоније и земаља у окружењу. Спуст су предводили капетан, градоначелник Краљева Томислав Илић, директор спуста – заменик председника Скупштине Ненад Марковић, као и други представници локалне самоуправе и Организационог одбора. На чамцима су били и министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, некадашњи капетан „Веселог спуста“, као и државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација РС Лукреција Ђери.         

Дуж обале бројни посматрачи поздрављали су спусташе, који су одмор имали у Матарушкој Бањи, уз незаобилазни пасуљ. Додељене су и награде за највеселији чамац, најкреативнији чамац, најлепшу девојку и најстаријег и најмлађег учесника.

Ове године, у Бањи су чланови Удружења ратних војних инвалида и ветерана Краљево организовали САБОР борачких организација Републике Србије, затим такмичење у спремању гулаша „Весели котлић“, које је оцењивао „паклени кувар“ Саша Мишић, као и падобранске скокове, а све уз помоћ Министарства рада, Министарства одбране и Војске Србије. 

После краћег одмора, спусташи су наставили пут Краљева, стигавши до крајњег одредишта без озбиљнијег инцидента, уз неколико ефикасно санираних огреботина и модрица. Време је послиужило спусташе, Ибар је, кажу, био одличан.

Вечерњи часови, у целом граду, као и ранијих година, били су резервисани за „Јегер парти“.

Трећег дана манифестације, на градском базену, организоване су „Игре на води“.  

У суботу је Краљево дочекало и организаторе емисије „Жикина шареница“, који су прву емисију летњег каравана уживо емитовали са главног градског трга нашег града. Бројни гости представили су Краљево кроз приче о актуелним дешавањима, о историји града, као и представљањем делатности у којима постижу успехе и промовишу свој град.
   Жикина шареница линк>>>

Истовремено, Трг српских ратника угостио је и промотивно-пропагандни караван „Моја Србија“, део кампање Туристичке организације Србије, чији је циљ да се грађани Србије упознају са туристичком понудом земље, на који начин могу да се у Србији одморе, где да путују, шта да виде и доживе. 

Недеља је била резервисана за мото трке на аутодрому Берановац под називом „Награда Србије и награда Краљева 2015“.

Цео викенд био је и у знаку VIP BEACH MASTERS отвореног првенства Србије у одбојци на песку, које је организовано под покровитељством града Краљева и у сарадњи са Одбојкашким савезом Србије, у оквиру кога је организована и Школица одбојке Вање Грбића.