Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Ustoličenje Vladike Justina

Na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetog Save u Kraljevu, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej uveo je u tron Episkopa žičkih Preosvećenog Vladiku Justina (Stefanovića), dosadašnjeg Episkopa timočkog.   

Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom G. Irineju, uz ustoličenog Episkopa Justina, sasluživali su Mitropoliti crnogorsko-primorski G. Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije, Preosvećena Gospoda Episkopi: bački Irinej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David, izabrani slavonski Jovan i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije. Takođe, sasluživali su visokodostojni arhimandriti izabrani Episkopi: timočki Ilarion, toplički Arsenije i jegarski Jeronim. Molitveno učešće u ovoj Svetoj Liturgiji uzeli su Gospoda Arhijereji: sremski Vasilije, banatski Nikanor, valjevski Milutin, moravički Antonije i umirovljeni zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Ovom toržestvenom evharistijskom sabranju sasluživao je veliki broj sveštenoslužitelja iz žičke, šumadijske, timočke i drugih eparhija, kao i protojerej-stavrofor Anastasije Koropulu, starešina hrama Sv. ap. Tome u Atini, a lepoti bogosluženja doprineo je hor hrama Svete Trojice u Kraljevu „Sveti arhiđakon Stefan“, uz pomoć horova iz Čačka i Lučana. Prisustvovali su i izaslanica predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović-Marić, direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i predsednik Skupštine Kraljeva Sreten Jovanović sa saradnicima, predstavnici Vojske i Policije, načelnici upravnih okruga, gradonačelnici, predsednici opština i predstavnici privrednog i kulturnog života Žičke eparhije.

Na kraju Svete Evharistije odluku Svetog Arhijerejskog Sabora pročitao je Episkop šumadijski G. Jovan, dosadašnji administrator Eparhije žičke, a u tron Episkopa žičkih Vladiku Justina uveli su Visokopreosvećena Gospoda Mitropoliti, crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej obratio se Episkopu Justinu rekavši mu kako je izabran na svetu i slavnu Eparhiju žičku da nastavi delo velikih i slavnih predaka.

Da nastavite misiju naše Crkve, i misiju Eparhije žičke, jedne od najstarijih, najvećih i najslavnijih naših eparhija od svoga početka do dana današnjeg. Vi ulazite u tron slavnih svojih predaka Bogu i našoj Crkvi poznate. Da pomenemo samo dve ličnosti, Sv. Savu, prvog arhiepiskopa žičkog i srpskog, i drugoga, njemu sličnog i ravnog, Sv. Vladiku Nikolaja.... Vi dolazite, dragi Vladiko, na tron jedne slavne Eparhije. Dolazite narodu koji je čuvao i sačuvao svoju veru u dobrim danima i u danima nevolje, patnje i iskušenja. Ovaj narod je svetosavski, svetonemanjićki, i drugih velikih i slavnih svetila naše svete Crkve“, rekao je patrijarh Irinej i podsetio na značaj Žičke eparhije ne samo u našoj otadžbini, već i u svim krajevima i na svim kontinentima gde živi naš narod.

Potom se Njegovoj Svetosti, braći Arhijerejima i svima prisutnima obratio Episkop žički G. Justin:

Razmislivši ćutke u dubini duše shvatih kakve se obaveze prihvatam i ispovedam da nisam dostojan ove velike časti. Ali, uzdajući se u reči Svetoduhovske molitve da ,,Božanska blagodat nemoći ljudske isceljuje i nedostatke dopunjuje“, spreman sam svim svojim bićem da se prihvatim uzvišene sveštene dužnosti arhijereja i duhovnog pastira tako slavne i značajne Eparhije na čijem tronu je prvi stolovao duhovni vođa sviju nas Srba i svih ostalih pravoslavnih, Prvi Arhiepiskop žički, Učitelj, Prosvetitelj i Otac našeg roda – Sveti Sava, a za njim i mnogi njegovi naslednici, sve do najnovijih vremena kada je na ovom prestolu prosijao Sveti Episkop Nikolaj Žički....

...Lične slabosti svoje ja znam, ali se uzdam u živo iskustvo Svetog Apostola Pavla koji ispoveda veliku istinu duhovnog života ,,kada sam slab onda sam silan“, jer je blagodat Božija sa mnom i sa nama u Crkvi. To jest, kada sam iscrpeo sve svoje sile i vidim da ništa bez pomoći Božije ne mogu, tada saznajem da se ,,sila Božija u nemoći pokazuje savršenom“.

Stoga i ja, svestan velike odgovornosti za sebe i narod poverene mi Eparhije žičke na putu Božijem, prizivam pomoć i okrilje svetog Arhangela Mihaila, Svetog Save, Svetog Nikolaja žičkog i svih Svetih nebeske i zemaljske Srbije. Prizivam svu punoću Crkve: sveštenstvo, monaštvo, verni narod i molitve mojih pokojnih i pomena dostojnih roditelja, crnorizaca, Nektarija i Hristine. Duhovnu i moralnu pomoć i podršku očekujem od Vas, Vaša Svetosti, iz čijih svetih ruku primam arhijerejski žezal kao simvol duhovne vlasti u upravljanju poverene mi Eparhije žičke. Očekujem i ištem molitve i od vas, Hristoljubiva braćo Arhijereji, i blagodarim Vam što ste mojoj nedostojnosti ukazali ovo poverenje. Trudiću se da zajedno sa svojom pastvom, sredstvima koja nam je Hristos u Crkvi podario, uzrastamo u meru rasta visine Hristove, savlađujući prepreke i teškoće koje nam na putu do obećanog Carstva Božijeg budu stajale. To nimalo neće biti lako, jer se uzvišene stvari mukom zadobijaju. Zato je potrebno da se obučemo u sveoružije Božije da bismo se mogli odupreti u zli dan, i odolevši svemu održati se“, rekao je, između ostalog Episkop žički g. Justin prilikom ustoličenja.


Biografija vladika Justin


Na Svetog Iliju, 2. avgusta, gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić, sa saradnicima, priredio je prijem za crkvene velikodostojnike koji su u našem gradu boravili povodom  ustoličenja episkopa žičkog Justina. Gradonačelnik je ugostio Njegovu svetost Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog g. Irineja, novoizabranog episkopa žičkog g. Justina, administratora Eparhije žičke episkopa šumadijskog Jovana, kao i druge predstavnike Srpske pravoslavne crkve.