Одштампај Пошаљи
Уручена Жичка хрисовуља

Свечаним уручењем Жичке хрисовуље, у трпезарији манастира Жича, песнику Стевану Тонтићу, завршена је најстарија преображењска културна манифестација у Србији, Жички духовни сабор-Преображење 2018. године.
            Жири за доделу награде Жичка хрисовуља, у саставу: Мошо Одаловић(као претходни добитник признања),Дејан Алексић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић и Драган Хамовић(председник), донео је одлуку да је добитник Жичке хрисовуље за 2018. годину песник Стеван Тонтић за дубоко лирско сведочанство о удесу рата и изгнанства.     
            Песнику Стевану Тонтићу “човеку који је оставио и оставља дубок траг у књижевности писаној на српском језику“ Жичку хрисовуљу, признање које чине златопечатна повеља и икона Преображења Господњег, рад краљевачког уметника Слободана Луковића, уручио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.
            Градоначелник др Предраг Терзић у обраћању медијима истакао је:” Као и сваке године за време Преображења, када се природа мења, када наступају хладнији дани и ми завршавамо и закључујемо Жички духовни сабор доделом Жичке хрисовуље пенику ког смо и ове године изабрали међу плејадом оних добитника који су до сада могли да се похвале овим значајним признањем које уручује Књижевни клуб Краљево, а целу манифестацију заједно одржавају град Краљево, Српска православна црква, Епархија Жичка, Народни музеј,Историјски архив Краљево и Народна библиотека „Стефан Првовенчани“.
            „Сваком песнику, који дође у Жичу, на ово дивно свето место, награда Жичка хрисовуља сигурно много значи.Ту се поезија удостојава на један ретко леп начин и несумњиво да се свако радује томе“ изјавио је овогодишњи добиник признања Стеван Тонтић.         
            О песничком делу Стевана Тонтића, у препуној манастирској трпезарији, говорили су председник жирија др Драган Хамовић и к
њижевни критичар Марко Паовица.Глумац Александар Срећковић беседио је одабране стихове лауреата, док је у музичком делу програма учествовала Јана Крижак.