Одштампај Пошаљи
Примопредаја дужности градоначелника

                                                                                                                            04.07.2016.

Званична примопредаја дужности градоначелника града Краљева и службених аката обављена је данас. Кључ града, ленту и печате досадашњи градоначелник Краљева Томислав Илић је предао новоизабраном градоначелнику др Предрагу Терзићу, упознавши га са стањем буџета града Краљева последњег дана јуна, као и са тим шта је све урађено у претходном периоду. Том приликом, потписали су и Зaписник о примопредаји дужности и службених аката.

Градоначелник др Предраг Терзић је истакао да ће све што је изнео у свом експозеу настојати да примени у пракси.

Максимално ћемо се трудити, својим целодневним радом ћемо настојати да те задатке испунимо. Надам се да ћемо имати подршку Градске управе, јавних предузећа и установа, као и медија“, рекао је новоизабрани градоначелник.  

Томислав Илић се најпре осврнуо на, како је рекао, завршене капиталне објекте у граду – спортску халу - у којој је одржан Дејвис куп меч између Србије и Хрватске, затим Фед куп, утакмице мушке и женске рукометне репрезентације, турнир у кошарци, као и мост Миломира Главчића, који је предат грађанима на коришћење. Подсетио је на то да је после поплава 2014. године санирано 10 мостова, од чега су на два радови још у току. Урађени су водоводи у Шеовцу, Адранима, Матарушкој Бањи, реконструисана школа у Адранима. Обезбеђена су средства за комунално опремање индустријске зоне Магнохром. Све ове инвестиције износе 210.000.000 динара. Како је нагласио Илић, урађен је пројекат за прераду отпадних вода вредан 17.100.000 евра, јединствен у Србији и потпуно спреман за претприступне фондове. Решено је питање Медијапана продајом локације, на којој треба да буде обезбеђено 100-150 производних места. Илић је навео да је добијено 380.000 евра за помоћ поплављенима. Прихваћени су пројекти Маглича и Завода за заштиту споменика културе.

Када смо преузели одговорност за град, у власништву града није био ниједан једини хектар. Сада имамо 10.117 хектара у власништву града Краљева. Дуговања од 2005. до 2011. године у Фонду за развој пољопривреде су била 50.000.000 динара, остало је ненаплаћено још 13.000.000. У пољопривреду је уложено 467.000.000 динара. Завршили смо Стратегију града Краљева, Акциони план. Урбана регенерација је приведена крају, реализација се очекује крајем ове године, први предуговори са станарима су потписани. Договорено је улагање у аеродром Морава – за писту и постављање сигнализације. Радови на бедему у Грдици су такође при крају. Започели смо изградњу затвореног базена и павиљона на Гочу“, навео је Илић.

Из буџета су обезбеђена средства за изградњу приступних путева за производне погоне који већ функционишу, наставио је он. Први пут је из буџета града издвојено 8.000.000 динара за развој сеоског туризма. Реконструисане су улице у граду, приступна саобраћајница са рибничке стране мосту Миломира Главчића (20.155.000 динара), извршена реконструкција топловода у Хајдук Вељковој и Љубинка Ђорђевића (11.000.000 динара). Кроз појачано одржавање, издвојено је 97.000.000 динара, урађена је канализација у Конареву (7.270.000 динара). Уз учешће грађана од 15%, у месним заједницама је изграђено 18км путева вредности 91.000.000 динара. Израђени су путеви као подстицај привредним активностима (8.090.000 динара). Преко Савета за безбедност саобраћаја извршени су радови у зони школа (8.650.000 динара). Обновљени су домови културе. Отворено је ново обданиште у Борачком насељу.

Илић је посебно истакао братимљење града Краљева са канадским градом Нијагара Фолс. После 75 година српски град је успоставио овакве везе са канадским, за шта је заслужан донатор Миломир Главчић, као и амбасадор Србије у Канади Папазоглу.

Како је истакао бивши градоначелник, град и Градска управа нису имали вишак запослених, већ је Краљево један од три града који су имали мање запослених и у Градској управи и у јавним предузећима и установама. Сва предузећа су била солвентна, измиривала су своја дуговања и потраживања. Град је испуњавао све обавезе.

На дан 30.06.2016. суфицит у градском буџету је износио 195.221.260,19 динара“, завршио је своје излагање донедавни градоначелник искористивши прилику да захвали и медијима на сарадњи.

Бивши заменик градоначелника, сада члан Градског већа Милун Јовановић, захвалио је досадашњим сарадницима, а градоначелнику и заменици пожелео много успеха. Он је поручио да свим својим капацитетима, знањем и искуством, стоји на располагању њима и грађанима Краљева.

Заменик градоначелника Марица Мијајловић је рекла да све што је започето, све што је добро, што је за добробит грађана Краљева не треба прекидати.

Знамо да можемо да рачунамо на помоћ Илића и Јовановића. Потрудићемо се да поверење грађана не изневеримо, да дамо све од себе и да грађани брзо виде бољитак“, рекла је она.