Одштампај Пошаљи
Председник Републике у Краљеву са амбасадорима

Председник Републике Србије Томислав Николић, са саветником Предрагом Микићем и блиским сарадницима, заједно са амбасадорима афричких земаља, посетио је данас Краљево и донирао хуманитарну помоћ становништву угроженом у недавним поплавама. Председника и донаторе дочекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић, са замеником Милуном Јовановићем, председником Скупштине града Сретеном Јовановићем и другим представницима града.

Амбасадори афричких земаља - Алжира, Анголе, Марока, Нигерије, Туниса, Египта, Либије, отправници послова амбасада Конго и Гвинеја, као и две компаније које послују на афричком тржишту, прикупили су средства за донацију материјалне помоћи, коју су уручили председнику Србије, да их спроведе у подручја угрожена поплавом. Ову помоћ чине два генератор за струју и четири пумпе за воду. Исту врсту помоћи, пре посете Краљеву, председник и амбасадори уручили су и Обреновцу.

„Уместо Дана Африке у Београду, традиционалне приредбе коју одржавају, на којој покажу сваке године део своје културе, историје, кулинарства и археолошких налазишта, туристичке понуде, амбасадори су одлучили да сакупе помоћ и поклоне Србији оно што јој је највише недостајало у време ових поплава, а то су генератори и пумпе. Пошто сам ја покровитељ Дана Африке у Београду, одлучили су да Фондацији „Драгица Николић“, преко мене, поклоне агрегате и пумпе, а Фондација је одлучила да то буде донирано тамо где је веома потребно – у Краљеву и Обреновцу. Следеће што  добијемо сигурно ћемо проследити у друге градове“, рекао је председник Николић и додао:

„Ово је пример како се нешто што се негује деценијама, а то је пријатељство афричких земаља и Србије, бивше Југославије, продужава у, рекао бих, векове. И оно што су започели наши претходници и наши преци, ми смо дужни да наставимо. Ја сам захвалан, у име свих грађана Србије, амбасадорима афричких држава на овој подршци, на овом јединству, на овој љубави коју осећају и показују према српском народу - у време када нам је било најтеже и данас када се од свега тога опорављамо“, изјавио је председник Републике Србије Томислав Николић.

Амбасадор Алжира Његова екселенција Абделкадер Месдоуа, којем ово није први пут да борави у Краљеву, рекао је како је ово само мали гест солидарности према Србији.

„Своју солидарност намеравамо да покажемо и на међународној донаторској конференцији која ће бити одржана 16. јула у Бриселу. Србија је обновила старе традиционалне везе са Африком. Господине председниче, хвала Вам на Вашем пријатељству и подршци. Сигурни смо да ће се Србија брзо опоравити“, поручио је амбасадор Алжира.

Према његовим речима, донирана опрема могла би да буде корисна у будућности, у спречавању оваквих последица поплава. Амбасадор је рекао како су мпресионирани реакцијом државног врха и младих у Србији који су се одлучно борили против поплава и да је право богатство за Србију да има такве младе људе који су тако брзо прискочили Србији у помоћ. Такође је захвалио српским предузећима која раде са афричким компанијама која су помогла у донацији.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је председнику Србије Томиславу Николићу и амбасадорима на помоћи упућеној Краљеву, подсетивши да ово није први пут да Фондација „Драгица Николић“ даје помоћ граду Краљеву.

„Када је председник био овде пре месец дана, рекао је шта ће и где у поплављеним подручјима Фондација да да и та помоћ пристиже. Ја се надам да ће породице зиму да дочекају у својим домовима“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Према речима председника Николића, Србија само технички није била довољно опремљена за овакву катастрофу, али је имала срце којим је све то превазишла, солидарност и храброст.