Одштампај Пошаљи
Посета амбасадора Кубе


                                                                                                                               15.Март 2014.  

Њена екселенција амбасадор Кубе у Србији Адела Мајра Руис Гарсија
 посетила је Краљево у среду, 12. марта 2014. године. Приликом прве посете ван Београда,откако је новембра 2013. године дошла на ову функцију, амбасадорку су пратиле и генерални конзул амбасаде Мелба Роса Гарсија Комас и књижевница Драгослава Копривица. Госте су примили градоначелник града Краљева Драган Јовановић и његов заменик Милун Јовановић. Пријему је присуствовала и породица Станчић из Краљева, којa je учествовали у успостављању веза са представницима Кубе.                                                                                                                                                     
Након пријема, делегација је, у пратњи заменика градоначелника Милуна Јовановића, посетила манастир Жичу, где је имала прилике да чује више о историји ове велике српске светиње, а затим и Народни музеј Краљево, у коме се претпремијерно сусрела са изложбом „Завети и поруке. Стефан Немања – девет векова“, као и сталном музејском поставком.

Изјавивши да увек можемо да рачунамо на њену помоћ и подршку њене владе у интензивирању сарадње и захваливши на позиву да посети град Краљево, амбасадорка Кубе Адела Мајра Руис Гарсија је изјавила: „Разговор је био јако пријатан, како што увек бива између Србије и Кубе. Односи између наших земаља су традиционално добри историјски. Везују нас принципијелни ставови, које деле оба народа. Србија је дивна земља, српски народ је отворен, пријатан, топао. У Србији се осећам као код своје куће. И први утисци о Краљеву су лепи.“

            Изразивши задовољство што је прва званична посета амбасадорке баш нашем граду, градоначелник Краљева Драган Јовановић је рекао: „Србију и Кубу везује вишедеценијско пријатељство. Уз то, постоји принципијелна политика обе земље - ми подржавамо у сваком погледу укидање санкција против Републике Кубе, а с друге стране, имамо искрену и недвосмислену подршку Кубе када је у питању очување територијалног интегритета и суверенитета Косова и Метохије. Прошле године, 31. августа, обележена је 70. годишњица успостављања дипломатских односа Србије и Кубе. Од тада, урађено је много тога - потписани су споразуми у области културе, научно-техничке сарадње, спорта. Ипак, сада су, обострано, битни привредни односи, и ту постоје велике развојне шансе и за Србију и за Кубу, пре свега сарадња у области пољопривреде, здравства и фармацеутске индустрије, на чему ћемо и радити.“

            Посета Краљеву уприличена је и поводом промоције књиге „Бесмртни Кастро и србски род“, књижевнице и новинарке Драгославе Копривице, организованој, симболично, у „Хавана клуб кафеу“, захваљујући власницима - породици Станчић, која је приредила и треће издање ове књиге.

Ауторка Драгослава Копривица је 2013. године књигу представила у Хавани, у оквиру обележавања рођенданских свечаности Фидела Кастра, а на званичан позив кубанског Института за међународну сарадњу и пријатељство из Хаване. Она је рекла да јој је велика част да књигу представи баш у Краљеву, граду седам краљева, древном српском граду Карановцу.

„Један од разлога за настајање ове књиге је то што је Фидел Кастро жива легенда овог времена, једна од ретких личности која је још за живота успела да уђе у легенду, и врло је инспиративан. Други разлог је кривотворена историја људског рода, а у оквиру тога кривотворена историја словенског рода. Српска историја, по свим мојим сазнањима, припада општој историји људског рода. Начин да скренем пажњу на то, био је да изаберем једног јунака који има српско порекло. Кастров отац је Келт, из шпанске Галиције. Он је са шеснаест година отишао на Кубу са Иберије – а иберијско полуострво од антике до 10. века то су били Келти, заправо Срби“, објаснила је Драгослава Копривица везу.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је књижевници на овој необичној књижевној вечери, али и свима који су допринели успешном целодневном догађају. Промоцији је присуствовала и амбасадорка Кубе Адела Мајра Руис Гарсија, са сарадницима. Према њеним речима, она носи лепе утиске из боравка у нашем граду и посета Краљеву тек је први од сусрета са представницима града Краљева, будући да ће она у Србији провести четири године.