Одштампај Пошаљи
Поплаве, клизишта, посете министара ...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и министар правде и државне управе Никола Селаковић, 21. априла 2014. године, посетили су град Краљево, једно од подручја које је погођено поплавама. Они су присуствовали седници Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, а затим обишли и поплављена подручја да би се упознали са размерама штете и потребама становништва на угроженим подручјима како би Влада Србије могла ефикасно да реагује у сузбијању последица поплава.

Седници Штаба је присуствовао и поплављене локације обишао и помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије Бојан Костић.

Градоначелник града Краљева, командант Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева Драган Јовановић, на седници Штаба, упознао је присутне са последицама поплава на територији града Краљева и шта је све урађено, а шта још треба да се уради како би се санирале последице. Према речима градоначелника, као резултат временских неприлика, дошло је до бујица на водотоковима другог реда и проглашења ванредне одбране од поплава на водотоковима првог реда – рекама Ибар и Западна Морава. Инфраструктурни објекти који су претрпели највеће оштећење су државни пут I реда Ушће-Ивањица, државни пут II реда Краљево-Гоч и државни пут II ред Гокчаница-Гоч.

Штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева, заједно са јавним предузећима и припадницима Сектора за ванредне ситуације МУП-а, као и осталим оспособљеним правним лицима из система заштите и спасавања, ефикасно се изборио са свим досадашњим изазовима. Правовременим интервенцијама  успели су да спрече проглашење ванредне ситуације на територији града Краљева. Ипак, за отклањање штета насталих на инфраструктури, које су огромних размера, неопходна је помоћ Владе.

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић, у краткој презентацији, представио је штету насталу услед елементарних непогода, активности и планове у отклањању и ублажавању последица поплаве, ерозија, одрона и клизишта.

Председници општина Врњачка Бања и Рашка, који су такође присуствовали седници Штаба, изнели су податке о тренутном стању у својим општинама.

            Представници краљевачког Штаба, предвођени градоначелником Јовановићем, заједно са министрима, обишли су најпре кућу на самој обали Рибнице у Мошином Гају, чије је темеље вода поткопала, па је подупрта са 60 тона камена.           

            „Види се да локална самоуправа у Краљеву и Штаб за ванредне ситуације нису седели скрштених руку. Овде су довезена 43 камиона са око 300 кубика камена и спречена је много већа материјална штета која је претила да настане, као што је прекидање водовода и канализације за овај део града. Ипак, овде, већ пола века, недостаје регулација тока реке Рибнице, још око три километра до уласка у кањон Рибнице. Ово треба да буде један од приоритета будуће Владе РС“, изјавио је министар Селаковић.

Он је оценио да је град Краљево добро и правовремено реаговао како би заштитио становништво и предупредио већу штету и додао да ће град сам санирати поједине штете од поплава, док ће на оним местима која су поприлично оштећена помоћи држава. Он је нагласио да је веома важно да се одблокирају три путна правца на територији Краљева где је саобраћај у прекиду. Такође је апеловао и на надлежне на локалу и у држави да се заједнички уради све што је потребно да се предупреди свака наредна поплава будући да постоји могућност да се скрене природни ток реке Рибнице. Такође, министар је апеловао на грађане да не седе скрштених руку и чекају друге да им помогну, јер, „ако се сви не укључимо, неће се дешавати ништа“, рекао је и позвао све на много буднију јану свест, много већу солидарност.

Потпредседник Љајић је нагласио да је неопходно направити добру комуникацију између локалних самоуправа и Владе Србије, и објаснио да ће држава прво санирати последице тренутних поплава, клизишта и одрона, а затим и узроке ових елементарних непогода. Према његовим речима, локалне самоуправе доставиће Влади финансијске извештаје штета од поплава, на основу којих ће држава помоћи у складу са својим могућностима. Ипак, неопходно је успоставити трајни систем одбране од поплава како се стално не би бавили њиховим последицама.

            „Реке нису депоније за смеће. Пуно је немарности, пуно смећа у рекама и коритама река. Морамо сви заједно да се позабавимо овим проблемом. Хајде да превентивно делујемо“, апеловао је министар Љајић.

            „Град је ове године одвојио 80 милиона динара, од чега 50 милиона за санацију последица земљотреса, 15 милиона за рушење кућа шесте категорије и за ванредне ситуације 15 милиона. Ми ћемо сигурно учинити све што можемо да обезбедимо средства за овакве ситуације, али не смемо да се бавимо само отклањањем последица. Град ће сигурно решити што пре те три неуралгичне тачке, мислим на санацију дела у Сијаћем пољу, затим у Жичком пољу и заштиту бунара и уређење водотока реке Рибнице“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић.