Одштампај Пошаљи
Пливање за Крст Часни

На празник Богојављења Господњег, 19. јануара 2016. године, код Дома технике, пливање за Часни Крст  у реци Ибру организовале су Црквена општина при храму Свете Тројице и Црквена општина при храму Светог Саве, уз суорганизацију града Краљева.

Пливачи су најпре присуствовали Светој Литургији у цркви Свете Тројице, а затим су, улицама града, у литији, дошли до места на коме је одржано такмичење.

Овогодишњи победник, међу 42 пливача који су препливали 33 метра, јесте ученик осмог разреда из Краљева Стефан Николић, који већ две године тренира ватерполо. Он је први, али не и последњи пут, како каже, учествовао у такмичењу. Њему је припао прелазни крст.

Крст у трајно власништво је добио дугогодишњи учесник пливања за Часни Крст Владимир Милетић.

Учеснике и грађане, поздравом којим се верници поздрављају на Богојављење - Бог се јави! - поздравио је градоначелник Краљева Томислав Илић и поручио:

„Као што и сами видите, ови храбри, стамени момци стоје пред нама. Мораћемо и ми да будемо исти овакви у 2016. години. Надам се да ћемо сви заједно успети, да ће нам бити боље. У здрављу да се виђамо целе године. Живели!“

Пливаче је пред такмичење благословио и освећеном водом покропио Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин.

„Диван је данашњи дан, када је Исус дошао на реку Јордан, да га крсти претеча и крститељ његов Свети Јован. Долази Господ да погрузи грехе и слабости људске у реку Јордан, изласком из воде да да људској природи оно зашто је била и призвана - да будемо богови по благодати, и синови светлости. Данас је дан када се радује све јестество природа, и вода је освештана. И данас је празник светлости, зато што се Бог јавио. Бог Отац тиме што је рекао „ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи, њега послушајте“, и Дух Свети у виду голуба. И данас су и Отац и Син и Дух Свети, Тројица нераздељива, на једном месту. И зато је данас свето и узвишено. Нека Господ Бог благослови све пливаче, све вас који сте се окупили на ову дивну светковину, јер светковина у цркви је стално, радост, благодарење. Нека та радост и благодарење буду са свима вама и Бог Јављени нека вас штити и чува у све дане живота вашега. Амин“, беседио је Његово преосвештенство еписклоп жички г. Јустин бројним сабраним верницима који су пратили пливање за Часни Краст у Краљеву на ибарском кеју.