Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
POTPISAN SPORAZUM ZA REALIZACIJU PROJEKTA „ŠKOLICA ŽIVOTA“ U KRALjEVU

 

 

Grad Kraljevo i Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“ Kraljevo potpisali su 28. marta 2014. godine Sporazum o saradnji sa Fondacijom „Novak Đoković“ koji se odnosi na realizaciju Projekta „Školica života – zajedno za detinjstvo“. Pored potpisnika Sporazuma – gradonačelnika grada Kraljeva Dragana Jovanovića, projekt menadžera Fondacije Gorane Džudže Jakovljević i direktora kraljevačke Predškolske ustanove Dragane Mitić, potpisivanju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Zoran Miljković, kao i predstavnici Fondacije i Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

I Fondacija i grad Kraljevo prepoznali su ovaj projekat kao vrlo važan u razvoju dece preškolskog uzrasta, a posebno iz seoskih sredina. On pruža deci mogućnost da se više druže, socijalizuju, igraju i pohađaju kvalitetne programe. U tom cilju, grad Kraljevo je obezbedio lokaciju za ovaj projekat u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Sirči, gde će prostor od 60 m2 biti priveden nameni i gde će deca, kako je planirano, od juna ove godine moći da se uključe u program.

Sredstva za realizaciju Projekta Fondacija i grad obezbeđuju u odnosu 2:1. Ona su namenjena za sanaciju objekta u školi u Sirči, za obezbeđivanje uslova oko igrališta, kao i za nabavku didaktičkog materijala, slikovnica, knjiga, igračaka i dr.

Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović izrazio je zadovostvo i u ime grada Kraljeva zahvalio Fondaciji „Novak Đoković“ što je ušla u jedan ovako važan projekat, vredan oko 3.500.000 dinara.

„Mi ovaj projekat prepoznajemo kao mogućnost da stvorimo dobre preduslove za razvoj dece u tom uzrastu, naročito dece od tri do pet godina koja nisu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, da im pružimo mogućnost da se kreativno razvijaju, da im obogatimo detinjstvo. A to i jeste cilj ovog projekta – da budu zadovoljni i deca i njihovi roditelji. To, naravno, pruža veliku korist i lokalnoj samoupravi i široj društvenoj zajednici“, rekao je gradonačelnik Kraljeva nakon potpisivanja Sporazuma.

„Kroz Projekat želimo da pružimo mogućnost deci da, bez obzira na to u kom delu grada ili sela žive, imaju kvalitetan pristup obrazovanju, da stvorimo kreativne i stimulativne uslove za rast i razvoj. Jako nam je drago da je grad Kraljevo prepoznao ovaj projekat kao nešto u čemu želi da učestvuje, pa je iz svog budžeta izdvojio sredstva koja će pomoći da se projekat lakše realizuje. Projektom su predviđena i sredstva koja će biti uložena u edukaciju nastavnika i vaspitača, jer jako je bitno, pored stvaranja uslova, da se kroz edukaciju ljudi koji rade sa decom poboljša kvalitet obrazovanja“, izjavila je Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer Fondacije.

Pored unapređenja uslova u kojima deca odrastaju, projekat se zalaže i za promociju zdravih stilova života, promociju humanih i porodičnih vrednosti, brigu o sebi i drugima, kreiranje i realizaciju kvalitetnih programa za svu decu u lokalnoj zajednici, a posebno uzrasta od tri do pet godina, koja nisu obuhvaćena nijednim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnaživanje i mobilizaciju lokalne zajednice, dece, podršku predškolskim ustanovama.

Projekat „Školica života – zajedno za detinjstvo“ deo je programskih aktivnosti Fondacije „Novak Đoković“, koji ona realizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Saradnik na projektu je i Centar za interaktivnu pedagogiju. Ovaj projekat, započet u 2013. godini, Fondacija je do sada realizovala u opštinama Ljig, Knić i Raška.