Одштампај Пошаљи
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА „ШКОЛИЦА ЖИВОТА“ У КРАЉЕВУ

 

 

Град Краљево и Предшколска установа „Олга Јовичић Рита“ Краљево потписали су 28. мартa 2014. године Споразум о сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“ који се односи на реализацију Пројекта „Школица живота – заједно за детињство“. Поред потписника Споразума – градоначелника града Краљева Драгана Јовановића, пројект менаџера Фондације Горане Џуџе Јаковљевић и директора краљевачке Предшколске установе Драгане Митић, потписивању су присуствовали и помоћник градоначелника града Краљева Зоран Миљковић, као и представници Фондације и Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“.

И Фондација и град Краљево препознали су овај пројекат као врло важан у развоју деце прешколског узраста, а посебно из сеоских средина. Он пружа деци могућност да се више друже, социјализују, играју и похађају квалитетне програме. У том циљу, град Краљево је обезбедио локацију за овај пројекат у Основној школи „Јован Цвијић“ у Сирчи, где ће простор од 60 м2 бити приведен намени и где ће деца, како је планирано, од јуна ове године моћи да се укључе у програм.

Средства за реализацију Пројекта Фондација и град обезбеђују у односу 2:1. Она су намењена за санацију објекта у школи у Сирчи, за обезбеђивање услова око игралишта, као и за набавку дидактичког материјала, сликовница, књига, играчака и др.

Градоначелник града Краљева Драган Јовановић изразио је задовоство и у име града Краљева захвалио Фондацији „Новак Ђоковић“ што је ушла у један овако важан пројекат, вредан око 3.500.000 динара.

„Ми овај пројекат препознајемо као могућност да створимо добре предуслове за развој деце у том узрасту, нарочито деце од три до пет година која нису обухваћена предшколским образовањем и васпитањем, да им пружимо могућност да се креативно развијају, да им обогатимо детињство. А то и јесте циљ овог пројекта – да буду задовољни и деца и њихови родитељи. То, наравно, пружа велику корист и локалној самоуправи и широј друштвеној заједници“, рекао је градоначелник Краљева након потписивања Споразума.

„Кроз Пројекат желимо да пружимо могућност деци да, без обзира на то у ком делу града или села живе, имају квалитетан приступ образовању, да створимо креативне и стимулативне услове за раст и развој. Јако нам је драго да је град Краљево препознао овај пројекат као нешто у чему жели да учествује, па је из свог буџета издвојио средства која ће помоћи да се пројекат лакше реализује. Пројектом су предвиђена и средства која ће бити уложена у едукацију наставника и васпитача, јер јако је битно, поред стварања услова, да се кроз едукацију људи који раде са децом побољша квалитет образовања“, изјавила је Горана Џуџа Јaковљевић, пројект менаџер Фондације.

Поред унапређења услова у којима деца одрастају, пројекат се залаже и за промоцију здравих стилова живота, промоцију хуманих и породичних вредности, бригу о себи и другима, креирање и реализацију квалитетних програма за сву децу у локалној заједници, а посебно узраста од три до пет година, која нису обухваћена ниједним обликом предшколског васпитања и образовања, оснаживање и мобилизацију локалне заједнице, деце, подршку предшколским установама.

Пројекат „Школица живота – заједно за детињство“ део је програмских активности Фондације „Новак Ђоковић“, који она реализује уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Сарадник на пројекту је и Центар за интерактивну педагогију. Овај пројекат, започет у 2013. години, Фондација је до сада реализовала у општинама Љиг, Кнић и Рашка.