Одштампај Пошаљи
Обележен Дан сећања

Обележавање Дана стрељања у Краљеву октобра 1941. године, дана сећања на недужне жртве фашизма, и овог 14. октобра, започело је Комеморативном седницом Скупштине града Краљева посвећеном трагичним догађајима октобра 1941. године у Краљеву. 

Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић захвалио је присутнима што су дошли да заједно, опет, поменемо оне који су, крвавог октобра 1941, живот изгубили у нашем граду. Минутом ћутања одата је пошта невиним жртвама масовног стрељања, као и Мирославу Аранђеловићу, последњем таоцу који је избегао смрт у лагеру, а који је преминуо ове године.

              Председник Скупштине је са скупштинске говорнице поручио:

           „Сваке године 14. октобра из нашег града свету мора послати порука мира, порука слободе, порука да ратови престану, да деца уче школу, радници раде, да живот победи смрт. И зато са овог места молим да сви будемо карика у намери да се наш глас чује на свим језицима, на странама света. Да се судбина Краљева више нигде и никада не понови“, рекао је.

           Уводничар, магистар Драгољуб Даниловић, професор историје у краљевачкој Гимназији, председник Друштва историчара Рашког округа – Краљево, казивао је на тему „У спомен на октобар 1941“.

           На Гробљу стрељаних, некадашњем губилишту, најпре се, као и сваке године, у 11.00 часова, огласила сирена. Градски хор „Црвчанин“ отпевао је химну Републике Србије, а затим се, уз звуке Посмртног марша у извођењу „Оркестра 27. септембар“, приступило полагању венаца.

           Венце су положили породице потомака стрељаних, града Краљева, представници Рашког управног округа, Команде Друге бригаде Копнене Војске, Полицијске управе Краљево, делегација града Марибора, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јован Курсула“, и Друштва за заштиту Спомен-гробља 14. октобар Краљево, представници Заједнице удружења жртава Другог светског рата Србије и Удружења логораша „Јасеновац“, као и бројне друге делегације.

           Након почасног плотуна, за који су били задужени војници Друге бригаде Копнене Војске, парастос жртвама служили су свештеници Епархије жичке и војни свештеник Друге бригаде Копнене Војске.

            Сценски ораторијум „Поуке и опоруке“, по документарним сведочењима о стрељању талаца 1941. у Краљеву, извели су глумци Краљевачког позоришта. Текстове је одабрала Биљана Костантиновић, а режирао Миодраг Динуловић.

И као што рече водитељ, песник Милош Милишић, сећајући се недавно преминулог Мирослава Аранђеловића, „од сада, па до века, сведоци смо – ми“.

 

     Говори :       - председник Скупштине             - Беседа                     - Градоначелник