Одштампај Пошаљи
Министар спорта и омладине у Краљеву

                                                                                                                                                                  01. Март 2014.


Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је Краљево у суботу, 1. марта 2014. године. Након краћег састанка са градоначелником града Краљева Драганом Јовановићем, министар је обишао Канцеларију за младе и поразговарао са координатором Николом Радевићем. О проблемима са којима се боре млади Краљева министар је сазнао у директном разговору са њима.
        
Министар Вања Удовичић је изјавио је да је пријатно изненађен са каквим ентузијазмом ради Канцеларија за младе и да је за пример. С обзиром на то да постоји тек шест месеци, показала је да су млади способни за велика дела, способни да мењају неке ствари и да преузимају иницијативу.
          Градоначелник града Краљева Драган Јовановић истакао је да су, откако постоји Канцеларија за младе у Краљеву, урађена четири пројекта у вредности 1.100.000 динара и све их је финансирало Министарство омладине и спорта. Највреднији је пројекат „Млади су наша будућност“ (око 950.000 динара), урађен у сарадњи са удружењем „Кварт“, који се односи на подизање капацитета омладинске политике. Много се радило и на сарадњи са ученичким парламентима и са студентима. Плод је уређење простора за ученички парламент у Гимназији и овај пројекат је проглашен за најбољи волонтерски пројекат у нашем округу.

         „Оно што чека Канцеларију за младе као будући задатак јесте да се оформи Савет за младе и да се донесе Стратегија за младе кроз Локални акциони план за младе. Ми ћемо као град подржати све ово и већ на неким од следећих седница Градског већа ће се о овоме разговарати. Незаобилазно је и да обезбедимо одговарајући простор за деловање младих људи“, рекао је градоначелник града Краљева Драган Јовановић и додао:
       „Имамо више од 60 студената у Краљеву који имају просек већи од 9,50. Град издваја стипендије за свега 50. Има оних који имају просек већи од 9,50, а ове године неће добити средства. То морамо да обезбедимо у буџету за нека будућа времена, већ за идућу годину. Страшно је то што млади људи са тако великим знањем и потенцијалима напуштају Краљево – многи оду за Београд, а неки, што је још тужније, у иностранство. Наш задатак као локалне самоуправе је да учинимо све да створимо услове да се ти млади људи врате овде. Запошљавање, подизање економског нивоа чека све нас у Србији, и град Краљево ће максимално у томе помоћи, пре свега уз помоћ младих људи на којима је будућност.“

            Након разговора са краљевачком омладином министар омладине и спорта Вања Удовичић је изјавио: „Проблематика младих Краљева иста је као и у свим деловима Србије, и не мења се. Највећи проблем је незапосленост. Нова Влада, када наступи, имаће велики задатак да успостави нову стратегију за младе. Она је неопходна у овом тренутку због борбе против незапослености и актуелних питања која тиште све младе. Нова Влада мора да покаже у наредном периоду да, како се борила са криминалом и корупцијом, истом том снагом и ентузијазмом мора да се позабави и проблематиком незапосленост свих грађана, а поготово младих“,