Одштампај Пошаљи
Краљевдан - дан града Краљева
Краљевдан - дан града Краљева                       07.Октобар 2014.

Свечан
а седница Скупштине града Краљева, поводом Дана града Краљева – Краљевдана, одржана је у уторак, 7. октобра 2014. године, у Дому Војске Србије.  У складу са Одлуком о признањима и награди града Краљева, председник Скупштине и градоначелник уручили су признања и награде града Краљева, за рад и дела која заслужују посебно признање и истицање.

 
 
 
 
 
 
 
 

      Г
радоначелник града Краљева доделио је ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину команданту Гарнизона Краљево и команданту Друге бригаде Копнене Војске – бригадном генералу Маринку Павловићу, за несебичну и немерљиву личну и професионалну помоћ грађанима Краљева током мајских поплава.
      Бригадни генерал Маринко Павловић, са припадницима Друге бригаде Копнене Војске, свесрдно је помагао у санацији последица мајских поплава у Краљеву. Личним залагањем, професионално одговорно, људски пожртвовано, притекао је у помоћ поплављеним грађанима Краљева. Друга бригада Копнене Војске, предвођена генералом Павловићем, за само неколико дана, непосредно након поплава, поставила је понтонске мостове у Раваници, Годачици и Богутовцу, омогућивши тако нормализовање живота мештана ових крајева. У прилог његовој спремности да, и као војник, и као човек, притекне у помоћ, говори и Орден за заслуге у области одбране и безбедности трећег степена, Орден белог орла са мачем тречег степена, добијен од председника Републике Србије, и многа друга признања.

                                                  

            ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину, Скупштина града Краљева доделила је Борку Гвозденовићу, новинару из Краљева, за трајни допринос српском новинарству и несебичну помоћ родном крају.
      Борко Гвозденовић, краљевачки завичајац, истакнути новинар и књижевник, својим обимним радом битно је допринео посебно медијској презентацији и угледу града Краљева. Само у дневном листу „Политика“ објавио је око 14.000 текстова. Аутор је и девет књига. Добитник је бројних значајних награда за новинарство и књижевност. Члан је Удружења књижевника Србије. Његово богато и широко животно дело нераздвојно је повезано са завичајем и Краљевом. Кад год му се за то укаже прилика, промовише своје родно село Сирчу и основну школу у њој и град Краљево. Ангажовао се у акцији помоћи за отклањање последица земљотреса у Краљеву. Заслужан је за успешан рад Завичајног друштва Краљево и Подружнице у Београду.

                                                  

            ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину Скупштина града Краљева доделила је Михаилу – Микију Вуковићу, кошаркашком тренеру, за врхунске резултате у области спорта и промоцију града Краљева у свету.
      Михаило – Мики Вуковић, велико спортско име града Краљева, за собом има богату кошаркашку, нарочито тренерску, каријеру, проткану бројним клупским и репрезентативним успесима са више од 30 освојених титула у земљи и иностранству. Ужива углед и ван граница Србије, у земљама и спортској јавности код којих је кошарка на изузетно високом нивоу, а конкуренција врло изражена. Круну његове успешне тренерске каријере представља низ успешних сезона у елитном кошаркашком такмичењу Шпаније, најквалитетнијем клупском такмичењу у Европи. Мики Вуковић је увек истицао своје порекло и родни град Краљево, у коме је започео спортску каријеру. Годинама је несебично помагао клубове из Краљева. Пример је младим генерацијама како се неговањем спортских вредности постаје успешан спортски стручњак.
 
                                                  

            ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину Скупштина града Краљева доделила је професору доктору Зорану Петровићу, професору на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву Универзитета у Крагујевцу, за врхунска научно-истраживачка достигнућа у области машинства.
     Професор доктор Зоран Петровић, доктор техничких наука, професор је на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву. Студенти га цене и поштују. Колеге са краљевачког, као и факултета у земљи и иностранству, исказују му изузетно поштовање и поверење, из чега је проистекло много успешних идеја и вредних заједничких резултата. Оснивач је Кошаркашког клуба и Спортског друштва „Машинац“. Члан је удружења МЕНСА. Резултате свог научно-истраживачког рада афирмисао је објављивањем радова на домаћим и међународним научним скуповима и у часописима националног и међународног значаја. Аутор је и коаутор два универзитетска уџбеничка дела. Учествовао је или је руководио бројним истраживачким и научним пројектима које су подржали регионалне и републичка заједница науке, Министарство науке, фондови и привреда.
  
                                                    

            ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину Скупштина града Краљева доделила је Грађевинском предузећу „Николић“ из Краљева, за дугогодишњу професионалност у грађевинарству, нарочито испољену у изградњи „Моста Миломира Главчића“.
      Уместо уобичајене краће биографије добитника, о овом у области грађевинарства веома успешном предузећу, познатом и далеко шире од краљевачког подручја по праћењу и примени нових техника и технологија градње, прочитано је писмо донатора по коме мост носи име.
      „Уз моје поштовање према руководству града, односно мојим партнерима у градњи моста преко Ибра, желим још једанпут да изразим своју радост због успешног завршетка тог посла. Посебно се, ипак, морам захвалити извођачу радова, добром и поштеном Србину, прецизном и веома стручном инжењеру Драгану Николићу и његовој радничкој групи.

       Драги мој земљаче Драгане, хвала ти што си квалитетно и на време привео крају све те радове. Такав успех ја ти желим и на другим градилиштима, као и дуг и здрав живот.
        И, да ти још поручим: може да се догоди да се опет сретнемо на некој новој раскрсници, у реализацији неке нове идеје за боље твоје и моје Србије и нашег народа.

        Уз честитке свим Краљевчанима поводом данашњег празника Дана града, срдачан поздрав теби и свим Краљевчанима од вашег Миломира Главчића из Канаде“, поручио је у писму почасни грађанин града Краљева за 2013. годину Миломир Главчић.

                                                    

            ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину Скупштина града Краљева доделила је Дому ученика средњих школа у Краљеву, за постигнуте високе стандарде у области смештаја ученика и студената.   
     Дом ученика средњих школа у Краљеву последњих година радио је на повећању ученичког стандарда. Улагањем у опремљеност васпитно-образовним средствима ишло се на подизање квалитета и приближавање европским нормама и стандардизацији. У области побољшања стандарда у ученичким домовима, ова васпитно-образовна установа већ два пута је добила Светосавску награду. Дом има добру сарадњу са краљевачким средњим школама, Школском управом Краљева, спортским друштвима и Туристичким савезом града. Успешна сарадња са локалном самоуправом резултирала је смештајем и храном за хумане људе који су помагали грађанима Краљева у санирању последица земљотреса из 2010. године, а ове године су у њему били смештени учесници Омладинске радне акције „Краљево 2014“, из нашег и градова бивших југословенских република, који су Краљевчанима помагали да санирају последице поплава.

                                                    

            ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину Скупштина града Краљева доделила је Општинском одбору Црвеног крста Краљево, за предану приврженост хуманости и помоћ становништву града Краљева.
    Општинска организација Црвеног крста Краљево, свеукупним радом и ангажовањем у области хуманитарних активности, прошле године проглашена је за једну од најбољих организација на територији Србије. Њена преданост хуманости показује се у свакодневним контактима са становништвом Краљева, а посебно се истакла током поплава које су ове године погодиле наш град. На пољу добровољног давалаштва крви, у организацији институција за трансфузију крви Србије, Црвени крст Краљево сврстан је у прве три организације у Србији, по организационом раду и на градском и на сеоском подручју, али и у установама и школама. Подмладак Црвеног крста осваја награде на такмичењима прве помоћи, а сарадња је усмерена ка организацијама ван граница Србије.

                                                   

            ДИПЛОМУ ЗАСЛУЖНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину Скупштина града Краљева доделила је Предузећу „Aero East Europeиз Краљева, за успешан лет у свет врхунске привреде.         
       Предузеће „
Aero East Europe
признање је заслужило дугогодишњим радом и изузетним успесима у привреди, науци и развоју и афирмацији града Краљева у целом свету. Уз освајање сопствене производње, данас је једина фабрика ултралаких авиона у Србији. Власник, господин Матић, добитник је награде „Капетан Миша Анастасијевић“ за визију коју је показао у пословању. Летелицу „ембера“, произведену у Краљеву, Агенција за страна улагања и промоцију извоза СИЕПА званично је прогласила најбољим српским производом 2009. године. Прошле године, предузеће је добило награду за инвестицију године. Авион „сила 450 ц“, спој српске памети и умећа, посебно прилагођен тржишту ултралаких авиона, добио је немачки цертификат и већ је на иностраном тржишту. Предузеће је произвело више од 100 ултралаких авиона и око 95 процената производње је извезено на европско тржиште.
    
                                               

            ЗАХВАЛНИЦУ за 2014. годину градоначелник града Краљева доделио је Радоју Главчићу, машинском инжењеру из Александровца, за несебичну помоћ у градњи „Моста Миломира Главчића“.
      Радоје Главчић, синовац Миломира Главчића, донатора за градњу новог моста преко реке Ибра, који га назива својим амбасадором у Србији, велики је пријатељ града Краљева. Радоје Главчић је утицао на одлуку свога стрица да баш град Краљево добије донацију од милион евра. Његово позитивно мишљење било је значајан допринос доношењу одлуке у корист нашег града, захваљујући чему је Краљево данас богатије за нови мост. Опуномоћени заступник свога рођака, Радоје Главчић је био наша веза са донатором, наш гарант пред њим да у представницима града Краљева и свима онима коју су учествовали у градњи моста, има озбиљне, одговорне и поуздане партнере, који знају да цене пружену руку пријатељства. На томе смо господину Радоју Главчићу веома захвални.  

            ЗАХВАЛНИЦУ за 2014. годину градоначелник града Краљева доделио је Снежани Томић, из Витковца, за изражену хуманост, племенитост и љубав према човеку.
      Снежана Томић, металостругар у пензији, хуманитарним радом бави се од двадесете године, када је први пут дала крв. Мотив је био да помогне својој настрадалој другарици, која је, захваљујући трансфузији крви, преживела. До сада, крв је дала 75 пута и сврстава се у круг жена Краљева са највећим бројем давања крви. Добитница је многих признања за хуманитарни рад. Активни је члан Друштва добровољних давалаца крви „Милан Бркић“ у Витковцу, где се несебично ангажује у свим акцијама. Једноставна, племенита, Снежана Томић каже да јој је највеће признање кад некоме да крв.
Захвалница ће Снежани Томић бити накнадно уручена, будући да је, из здравствених разлога, била спречена да присуствује седници.

                                                  

            ЗАХВАЛНИЦУ за 2014. годину градоначелник града Краљева доделио је Војиславу Благојевићу, доајену краљевачког и српског новинарства, за промоцију краљевачког краја у бројним новинским написима.
       Воја Благојевић цео радни, а малтене и животни век, провео је бавећи се новинарством. Написао је на хиљаде текстова о Краљеву и краљевачком крају, бавећи се свим животним темама, од индустрије, пољопривреде, политике, културе и образовања до спорта, забаве и разоноде. Статистичари дневног листа „Политика“ израчунали су да је Воја Благојевић годишње објављивао и више од 800 текстова о свом граду, због чега је, својевремено, редакцијом кружила анегдота да, „ако је судити по текстовима Воје Благојевића, онда је Краљево главни град Србије, а можда и целе Југославије“. Његов допринос стварању афирмативне слике о Краљеву немерљив је. Добитник је бројних новинарских и друштвених признања.

            ЗАХВАЛНИЦУ  за 2014. годину градоначелник града Краљева доделио је Удружењу Фонд дијаспора за матицу, за свесрдну помоћ граду Краљеву у најтежим тренуцима.
     Удружење Фонд дијаспора за матицу увек је било ту за становнике Краљева када им је помоћ била потребна. Чланови Удружења, Краљевчанима су увек пружали руку када им је било најтеже. У земљотресу настрадало Краљево посетили су представници Удружења определивши већ новчану помоћ за социјално најугроженије породице и Здравствени центар „Студеница“, као и за поправку школа. Фонд је новчану помоћ Краљеву наменио и за обнову спомен-обележја жртвама масовног стрељања октобра 1941. године – за изградњу спомен-чесме и на име учешћа у изградњи капеле – спомен-собе жртвама масовног злочина. Удружење није заборавило ни оштећене у поплавама, обезбедило је хуманитарну помоћ и у тој тешкој ситуацији за оне који су претрпели велику штету и чији су домови уништени.
        

Удружењу Фонд дијаспора за матицу Захвалница ће бити уручена накнадно.

                                                    

            ЗАХВАЛНИЦУ за 2014. годину градоначелник града Краљева доделио је Хаџи Момиру Бакрачевићу, за ширење угледа града Краљева.
      
Хаџи Момир Бакрачевић активно је учествовао у обнављању и успостављању братских и партнерских односа са Марибором, Зеленом Гором, Плужинама, Новим Гораждем. Посредовао је у добијању хуманитарне помоћи из Марибора и Ротердама након земљотреса у Краљеву 2010. године. Повезао је Краљево са Хиландаром, више од 500 Краљевчана посетило је Хиландар, а био је и домаћин славе манастира Какова Источни петак. Четири пута био је домаћин на манифестацији „Дани српске културе у Истри“. Иницијатор је и организатор манифестације „Матурски плес“ у нашем граду, која је матуранте Краљева увела у Гинисову књигу рекорда.
Урадио је идејно решење грба у сали 1 Скупштине града и у канцеларији градоначелника, ленте градоначелника и кључа града Краљева. Учесник је омладинских радних акциј
а, командант насеља на ОРА „Краљево 2014“. Заступник је Удружења грађана „Пријатељство за нова времена“, и до пре годину дана радник Градске управе града Краљева.
                                                      

            Скупштина града Краљева доделила је ОКТОБАРСКУ НАГРАДУ ГРАДА КРАЉЕВА за 2014. годину Драгану Пешићу, универзитетском професору, ликовном уметнику и графичком дизајнеру из Краљева, за уметничко стваралаштво универзалних вредности, ширење културе и професинална достигнућа.
          
Драган Пешић дипломирао је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду, на одсеку графике. Редовни је професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу. Дугогодишњи је графички уредник и дизајнер издавачке делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, часописа и едиције „Повеља“, едиција и библиотека „Беоштампе“, графички уредник часописа „Наша прошлост“ и дизајнер публикација Народног музеја у Краљеву. Опремио је библиотеке Завода за уџбенике – Нова дела и Књига и по. За собом има бројне самосталне и колективне изложбе у земљи и иностранству. Аутор је многобројних публикација, монографија, едиција, посебних издања, каталога, у области културе и уметности, као и радова у свим областима графичког дизајна. Бави се типографијом, калиграфијом, пројектовањем типографског писма и дигиталном графиком. Добитник је многих домаћих и страних награда и признања.
                                                      

            Свечаност поводом Дана града Краљева била је прилика и да признање које, из оправданих разлога, није уручено добитнику ипак буде предато. ДИПЛОМА ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ КРАЉЕВО уручена је Храниславу Милошевићу за врхунска остварења у области радио-комуникација, радио-аматеризма и доприноса у одбрани земље током НАТО агресије.
 

            На свечаној седници, гостима су се обратили председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, који је отворио и закључио свечано скупштинско заседање, градоначелник града Краљева Томислав Илић, добитник Октобарске награде града Краљева за ову годину Дргана Пешић и градоначелник партнерског града Зелена Гора Јануш Кубицки.

            Градски хор „Црвчанин“, под диригентском палицом професора Радоша Гвозденовића, извео је химну Србије „Боже правде“. Глумац Краљевачког позоришта Миломир Недељковић казивао је стихове из песама „Кад се градила Жича“ Милана Ђокића и „Час географије“ Душана Стојића. Етномузиколошки одсек Музичке школе „Стеван Мокрањац“ извео је нумере Потпури, Греј месече, Прошетала је Богородица, Лука – Пештерско – гајде, Расла дуња и јабука, Женско оро и Ој, ливадо. Програм је водио Ален Кнежевић.