Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Knjige za najbolje đake

Uoči dana u kome obeležavamo uspomenu na život i delo Svetog Save, patrona svih škola u Srbiji, kada proslavljamo praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, princu Rastku Nemanjiću, potonjem Svetom Savi, utemeljivaču srpske crkve, države, kulture, pismenosti, grad Kraljevo je i ove godine priredio svečanost za najbolje učenike.

U prisustvu direktora, profesora, nastavnika, roditelja, rođaka i prijatelja, 36 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva je dobilo knjigu.

Ujedno, knjige je dobilo i četvoro učenika OŠ „Vuk Karadžić“, koji su tokom prošle školske godine osvojili drugo mesto na republičkom takmičenju Matematičkog lista“, kao i 12 učenika Gimnazije, koji su osvojili nagrade na republičkim takmičenjima iz Istorije, Geografije, Francuskog, Nemačkog, Latinskog i Srpskog jezika i jezičke kulture, Fizike, Matematike, kao i na „Književnoj olimpijadi“.

Poznate naslove slavnih domaćih i stranih autora kraljevačkim đacima su uručili predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković i član Gradskog veća grada Kraljeva zadužen za oblast obrazovanja Aleksandar Cvetković.

Predsednik Skupštine je učenicima poželeo da nastave svoje školovanje kako su ga i započeli – sa velikim uspehom.

„Ovaj grad misli o svojoj deci. Postoje i stipendije za najbolje studente. Kako rastete, želje vam rastu, ciljevi vam rastu, a ispunjenje je moguće jedino tim radom kako ste započeli. Svim kolegama i svim učenicima čestitam školsku slavu“, poručio je Marković.

Gradski većnik je podsetio na to da, zahvaljujući Svetom Savi, znamo ko smo, kako se zovemo i kome pripadamo, i da nas tragovi Savine produhovljenosti, prosvećenosti i posvećenosti obavezuju da ga slavimo, a njegovoj duhovnoj deci da odamo priznanje.

Za zdravo društvo su nam potrebni mladi, naoružani znanjem, i takve danas želimo da nagradimo. Nagrade su potvrda da trud nikada nije uzaludan i da samo rad donosi rezultate. One pokazuju i budućim generacijama kako treba učiti, raditi, stvarati. Nadam se da će vam ova priznanja služiti kao podrška na putu do cilja. Želim da nas vaši uspesi i u budućnosti učine ponosnim i radosnim. Iskreno se nadam da ćete svoje snove moći da ostvarite u svojoj zemlji i u svom gradu, uz najvažniju lekciju koju vam zadajemo, a to je da ostanete časni ljudi“, obratio se najboljima Cvetković.

Svečanost su, himnom Svetom Savi, otvorile Miljana Pantović i Ivana Draganjac, učenice osnovne Muzičke škole „Stevan Mokranjac“. U programu su učestvovali i Aleksandar Ilijovski i Relja Jakovljević, učenici osnovne Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, odsviravši na gitari i violini numeru Finija Henrikesa „Valc graciozo“, kao i kamerni orkestar tradicionalnih instrumenata srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, u klasi profesora Borisava Miljkovića, sa pemom „Neveno, mori, Neveno“.

   SPISAK NAGRAĐENIH ĐAKA