Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Imendan grada Kraljeva

24.04.2015  - Imendan grada Kraljeva 

 

„Kraljevo, čiji imendan danas obeležavamo, jeste predvorje najslavnijih dana istorije našeg naroda i države, samo je potrebno da se odlučite hoćete li, kao u muzejske odaje, u slavne pobede, bolne poraze, mučeništvo i stradanje ili u pesmu i uzlet“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva Tomislav Ilić na svečanoj akademiji organizovanoj u čast imendana grada.

„Imamo se čime ponositi, bogata je istorijska prošlost našeg grada. Ako neko ne zna kuda će i kojim putem da krene... neka se osvrne ka Žiči i Studenici, pa će mu se put ukazati“, poručio je gradonačelnik.

Čestitke građanima Kraljeva uputio je i zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Milun Jovanović podsetivši da celog aprila sve kulturne institucije i sam grad prilagođavaju svoje aktivnisti u ime i zbog imendana Kraljeva.

Prema rečima Miloša Milišića, savetnik gradonačelnika za kulturu, mi već godinama obeležavamo taj dan, zovemo ga imendanom, jer nemamo pravo da zaboravljamo one dane kada su se ovo mesto, ona varoš, i ovaj sada grad, upisali u listu gradova, upisali se u ljude. Kako je istakao, Kraljevo ima veliku sjajnu prošlost, smešteno je na ulazu u Dolinu vekova, ali i na ulazu u najslavniji deo naše istorije. Mi potomci kraljeva, zbog onih koji će posle nas doći, moramo to negovati“, poručio je Milišić.

Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga, istakao je da je najvažnije da Kraljevo jeste kraljevski grad, budući da je u manastiru Žiči krunisano sedam kraljeva.

Treba da se potrudimo da zadržimo i opravdamo to ime Kraljeva, grada koji je u srpskoj istoriji važan. Ja sam ponosan što sam Kraljevčanin i voleo bih da svi naši sugrađani žive za Kraljevo, rade za Kraljevo, i da ono postane mnogo lepši i bolji grad, da iduće godine živimo u boljem ambijentu, možda malo srećniji, bogatiji“, poručio je načelnik Raškog okruga.    

Kako je u svojoj besedi rekao profesor istorije dr Dragoljub Danilović, biti građanin Kraljeva istovremeno predstavlja veliku čast i služi na ponos, ali je i obaveza i odgovornost prema onima koji su stvarali njegovu bogatu istoriju, kao i prema generacijama koje će nas naslediti.

U umetničkom delu programa učestvovao je, izvedbom himne Srbije i kraćim muzičkim nastupom, Gradski hor „Crvčanin“, glumci Kraljevačkog pozorišta kazivali su utiske o Karanovcu Arčibalda Endrjua Pejtona, iz knjige Srbija najmlađi član evropske porodice 1843. godine, kao i zabeleške specijalnog izveštača iz Srbije, Italijana Nikole Lazara, ratne 1868. Publici se predstavio i kamerni orkestar harmonika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.