Одштампај Пошаљи
Имендан града Краљева

24.04.2015  - Имендан града Краљева 

 

„Краљево, чији имендан данас обележавамо, јесте предворје најславнијих дана историје нашег народа и државе, само је потребно да се одлучите хоћете ли, као у музејске одаје, у славне победе, болне поразе, мучеништво и страдање или у песму и узлет“, рекао је градоначелник града Краљева Томислав Илић на свечаној академији организованој у част имендана града.

„Имамо се чиме поносити, богата је историјска прошлост нашег града. Ако неко не зна куда ће и којим путем да крене... нека се осврне ка Жичи и Студеници, па ће му се пут указати“, поручио је градоначелник.

Честитке грађанима Краљева упутио је и заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић подсетивши да целог априла све културне институције и сам град прилагођавају своје активнисти у име и због имендана Краљева.

Према речима Милоша Милишића, саветник градоначелника за културу, ми већ годинама обележавамо тај дан, зовемо га именданом, јер немамо право да заборављамо оне дане када су се ово место, она варош, и овај сада град, уписали у листу градова, уписали се у људе. Како је истакао, Краљево има велику сјајну прошлост, смештено је на улазу у Долину векова, али и на улазу у најславнији део наше историје. Ми потомци краљева, због оних који ће после нас доћи, морамо то неговати“, поручио је Милишић.

Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа, истакао је да је најважније да Краљево јесте краљевски град, будући да је у манастиру Жичи крунисано седам краљева.

Треба да се потрудимо да задржимо и оправдамо то име Краљева, града који је у српској историји важан. Ја сам поносан што сам Краљевчанин и волео бих да сви наши суграђани живе за Краљево, раде за Краљево, и да оно постане много лепши и бољи град, да идуће године живимо у бољем амбијенту, можда мало срећнији, богатији“, поручио је начелник Рашког округа.    

Како је у својој беседи рекао професор историје др Драгољуб Даниловић, бити грађанин Краљева истовремено представља велику част и служи на понос, али је и обавеза и одговорност према онима који су стварали његову богату историју, као и према генерацијама које ће нас наследити.

У уметничком делу програма учествовао је, изведбом химне Србије и краћим музичким наступом, Градски хор „Црвчанин“, глумци Краљевачког позоришта казивали су утиске о Карановцу Арчибалда Ендрјуа Пејтона, из књиге Србија најмлађи члан европске породице 1843. године, као и забелешке специјалног извештача из Србије, Италијана Николе Лазара, ратне 1868. Публици се представио и камерни оркестар хармоника Музичке школе „Стеван Мокрањац“.