Одштампај Пошаљи
Дани јоргована
23.05.2015 Дани јоргована

Традиционална, 23. културно-туристичко-еколошка манифестација „Дани јоргована“, у част Јелене Анжујске, француске принцезе и српске краљице, којом је обележено и 765 година српско-француског пријатељства, одржана је данас у Краљеву. Наш град био је домаћин бројним гостима из целе Србије, француске дијаспоре, других земаља.

У организацију се ове године, поред досадашњих организатора, Друштва српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска“ и града Краљева, укључило и Министарство спољних послова РС – Одељење за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, као и Скупштина дијаспоре Срба југа Француске, а све у циљу неговања културе сећања на традицију пријатељских и савезничких веза Србије и Француске дужу од седам векова, а у оквиру тога и обележавање 765 година од венчања Јелене Анжујске и краља Уроша I. Тако су „Дани јоргована“ најпре најављени свечаним дефилеом улицама града Београда, а након ове централне манифестације у нашем граду биће обележени и у француским градовима Лиону, Кану и Ници.

Манифестација је почела свечаним дефилеом улицама града Краљева, од Храма Светог Саве до Трга српских ратника, а поворка је добила благослов свештеника Српске православне цркве. У свечаној поворци, поред градоначелника града Краљева Томислава Илића, председника Организационог одбора, потпредседника ОО и председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића, начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, помоћника градоначелника, чланова Градског већа, чланова Организационог и Почасног одбора, Војске, Полиције, Жандармерије, БИА, били су и представници Министарства спољних послова, Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, предвођени начелником Одељења министром саветником Љиљаном Никшић, градски менаџер Београда Горан Весић, представници Војног и болничког реда Светог Лазара од Јерусалима са принцом од Бурбона на челу, организације „Андре Мажино“ на челу са председником адмиралом Лакајем, познати хуманитарац Арно Гујон, црногорски принц Никола Петровић Његош, амбасадор Пакистана и делегације амбасада Русије, Кине и Украјине, делегације града Лиона, истакнути представници српске дијаспоре у Француској, црногорске општине Беране, чланови Завичајног друштва Краљево и Подружнице Београд, Матице исељеника, представници удружења и друштава, предузећа и установа, школа, истакнути појединци, грађани Краљева и многи други. У кочији која је претходила били су, као краљевски пар, најбољи краљевачки ђаци Лука Драгојловић и Нађа Сеизовић.

На платоу испред Туристичке организације домаћини и гости посадили су јоргован, симболично дрво пријатељства. Након интонирања химни Србије и Француске, са бине на централном градском тргу су се обратили градоначелник града Краљева, директор француске хуманитарне организације „Солкидарност за Косово“ Арно Гујон, амбасадор Палестине, принц од Бурбона, а затим је обављено колективно венчање за четири пара, а пет је обновило брачне завете, међу њима и Рајко и Наталија Ловрић из Француске. Док се на тргу одвијао културно-уметнички програм, испред зграде Градске управе свечано је откривен медаљона пријатељства Срба и Француза, покрај јоргована који је засадио најбољи тенисер света Новак Ђоковић. У „Француској кући“, уз пригодан програм, обраћања и рецитал, приређена је и изложба фотографија посвећена манифестацији.Домаћин гостима у "Француској кући" била је заменица начелника Градске управе Јелена Бекчић Луковић. Свечана академија, која  се састојала од глумачког и музичког дела, одржана је у згради Градске управе. Поздравну реч имао је градоначелник Краљева, а присутнима су се обратили гроф Филип Пикапјетра, велики канцелар војног и болничког реда Св. Лазара од Јерусалима и Милан Глишовић, оснивач и идејни творац „Дана јоргована“, коме је председник Скупштине града Сретен Јовановић уручио „Благодарје“ као знак захвалности. На самом крају, свима који су на било који начин допринели организовању и промоцији „Дана јоргована“, у част културе сећања на венчање српског краља Уроша Првог и француске принцезе Јелене, уручен је медаљон пријатељства Срба и Француза.

Гости Краљева поводом „Дана јоргована“ имали су само речи хвале. Манифестација је премашила оквире града Краљева, па и Србије.

Како је истакао Горан Весић, градски менаџер Београда, организовање „Дана јоргована“ у Бeoграду показало се јако добрим, манифестација је скренула пажњу на себе. Он сматра да овакве манифестације треба да буду промовисане где има више туриста. Најавио је и да ће Београд убудуће више подржати ову манифестацију, да ће, у договору са Туристичком организацијом Београда упућивати своје туристе и у обиласке на територији Краљева. Такође, изјавио је да је време да Београд и Краљево направе протокол о сарадњи, да договоре да заједнички промовишу краљевачке инвестиције по свету. Према његовим речима, Краљево је један од градова који су најгоре прошли у Србији у транзицији и заслужује да добије више пажње и инвестиције.

Домаћини манифестације захвалили су свима који су се укључили у манифестацију, било као организатори, учесници, промотери, гости, а све у циљу подизања на виши ниво овог већ познатог бренда званог „Дани јоргована“, као и отварања Краљева као туристичке дестинације.