Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
DAN SEĆANjA - 24. MART

Kraljevo je danas, petnaest godina od početka vazdušnih napada Severnoatlantske alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju, obeležilo 24. mart - Dan sećanja na žrtve bombardovanja. Kraljevo se seća 77 sugrađana koji su pali braneći otadžbinu tokom 78 dana NATO bombardovanja, ali i u ratovima u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i onih čije su se porodice, posle tragedije, naselile u Kraljevu - ukupno 102 stradala junaka.

Predstavnici grada Kraljeva, Udruženja porodica palih boraca u ratovima od 1991. do 1999, Udruženja učesnika ratova od 1991. do 1999, Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, Žandarmerije, porodice, rodbina, prijatelji, u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, okupljeni oko sećanja na sve žrtve, minutom ćutanja najpre su im odali poštu, a zatim se, uz kazivanja stihova Milutina Bojića „Plave grobnice“ glumaca Kraljevačkog pozorišta, setili svakog postradalog, imenom i prezimenom.

            Gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović podsetio je na neravnopravan odnos snaga sukobljenih strana – Savezna Republika Jugoslavija je u tom trenutku imala 11,5 miliona stanovnika, a 19 zemalja NATO-a 744 miliona, kao i na žrtve i štetu tog besomučnog bombardovanja.

„Uništena je infrastruktura, objekti, fabrike. „Milosrdni anđeo“ nije poštedeo čak ni obdaništa, škole, bolnice, spomenike kulture... To je ono čega danas treba da se setimo. Mi Srbi smo takav narod da praštamo, ali ovoga puta zaista ne smemo da zaboravimo – iz pijeteta prema stradalima, i zarad budućnosti naše dece i unučadi“, rekao je gradonačelnik Dragan Jovanović.

Milisav Vujanac, iz Udruženja porodica palih boraca u ratovima 1991. do 1999. godine, kaže da u Udruženju nikada ne mogu da zaborave stradale, ali da misle i na njihove potomke. Brinu o deci koja su ostala siročići, pomažu im da se lakše školuju, da se obrazuju, prilikom zaposlenja.

„Neka ne bude rata i nek ne bude novih stradanja“, poručio je Milisav Vujanac.

Pred zgradom Gradske uprave, na spomen-obeležje u koje su uklesana imena Kraljevčana koji su stradali u ratovima od 1991. do 1999. godine, delegacije su položile cveće i vence, a sveštenici Eparhije žičke održali su parastos.

Venci su zatim položeni i u kasarni u Jarčujku, na spomen-obeležje herojima 252. oklopne brigade.

Nakon toga, organizovan je obilazak bogoslužbenog prostora i spomen-sobe Druge brigade Kopnene vojske u kasarni u Ribnici, čiji poseban deo zauzimaju eksponati koji čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade.