Одштампај Пошаљи
ДАН СЕЋАЊА - 24. МАРТ

Краљево је данас, петнаест година од почетка ваздушних напада Северноатлантске алијансе на Савезну Републику Југославију, обележило 24. март - Дан сећања на жртве бомбардовања. Краљево се сећа 77 суграђана који су пали бранећи отаџбину током 78 дана НАТО бомбардовања, али и у ратовима у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини, као и оних чије су се породице, после трагедије, населиле у Краљеву - укупно 102 страдала јунака.

Представници града Краљева, Удружења породица палих бораца у ратовима од 1991. до 1999, Удружења учесника ратова од 1991. до 1999, Рашког управног округа, Војске, Полиције, Жандармерије, породице, родбина, пријатељи, у свечаној сали Градске управе града Краљева, окупљени око сећања на све жртве, минутом ћутања најпре су им одали пошту, а затим се, уз казивања стихова Милутина Бојића „Плаве гробнице“ глумаца Краљевачког позоришта, сетили сваког пострадалог, именом и презименом.

            Градоначелник града Краљева Драган Јовановић подсетио је на неравноправан однос снага сукобљених страна – Савезна Република Југославија је у том тренутку имала 11,5 милиона становника, а 19 земаља НАТО-а 744 милиона, као и на жртве и штету тог бесомучног бомбардовања.

„Уништена је инфраструктура, објекти, фабрике. „Милосрдни анђео“ није поштедео чак ни обданишта, школе, болнице, споменике културе... То је оно чега данас треба да се сетимо. Ми Срби смо такав народ да праштамо, али овога пута заиста не смемо да заборавимо – из пијетета према страдалима, и зарад будућности наше деце и унучади“, рекао је градоначелник Драган Јовановић.

Милисав Вујанац, из Удружења породица палих бораца у ратовима 1991. до 1999. године, каже да у Удружењу никада не могу да забораве страдале, али да мисле и на њихове потомке. Брину о деци која су остала сирочићи, помажу им да се лакше школују, да се образују, приликом запослења.

„Нека не буде рата и нек не буде нових страдања“, поручио је Милисав Вујанац.

Пред зградом Градске управе, на спомен-обележје у које су уклесана имена Краљевчана који су страдали у ратовима од 1991. до 1999. године, делегације су положиле цвеће и венце, а свештеници Епархије жичке одржали су парастос.

Венци су затим положени и у касарни у Јарчујку, на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде.

Након тога, организован је обилазак богослужбеног простора и спомен-собе Друге бригаде Копнене војске у касарни у Рибници, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике 252. оклопне бригаде.