Одштампај Пошаљи
"Безбедност саобраћаја у локалној заједници“

У Конгресном центру хотела „Звезда“ у Врњачкој Бањи, под покровитељством града Краљева, почела 11. Међународна конференција БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ – БСЛЗ“.

11. БСЛЗ конференција одржава се у оквиру Деценије акције за безбедност саобраћаја на путевима 2011-2020, у организацији Криминалистичко-полицијске академије из Београда, Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, Факултета техничких наука из Новог Сада, Факултета прометних знаности из Загреба, Националног техничког универзитета из Атине, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Удружења за безбедност саобраћаја Србије, удружења „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“, „Савет за безбедност саобраћаја“ и других надлежних институција из земље, региона и шире, уз подршку Министарства просвете и науке Републике Србије.
БСЛЗ међународна конференција спада у најзначајније научно-стручне скупове који су посвећени безбедности саобраћаја а који се одржавају у региону југоисточне Европе и међу значајније скупове на ову тему у Европи. Конференција је један од ретких скупова који бележи пораст интересовања, броја аутора, радова и учесника скупа. Прошлогодишњој 10. БСЛЗ конференцији, одржаној у Крагујевцу, присуствовао је 331 учесник из Србије и иностранства. Од укупног броја учесника око 33 одсто су били представници локалних заједница, 23% образовних институција, 16% компанија које се баве сегментима безбедности у саобраћају, 13% јавних предузећа и државних установа, 12% Министарства унутрашњих послова Републике Србије итд. Ове године се очекује да конференцију посети близу 400 људи. Веома је значајна чињеница да сваке године овај догађај окупља све већи број посетилаца.

Многобројним учесницима догађаја биће представљени најновији радови најугледнијих стручњака из Европе, посебно из региона, као и практична искуства у суочавању са изазовима ризика у саобраћају. Биће приказани и резултати традиционалних истраживања ризика у саобраћају и расподела ризика по локалним заједницама по Србији, али и сличних истраживања у другим земаљама.