Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Dvanaestu letnju kampanju dobrovoljnog davanja krvi, održanu na Trgu srpskih ratnika, čiji su domaćini bili Crveni krst Kraljevo i grad Kraljevo, podržao je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. Humanim gestom davanja krvi gradonačelnik se uključio u akciju obezbeđivanja rezervi, kako kažu, jedinog nezamenljivog leka trenutno u svetu.  

„Smatram da je obaveza svakog zdravog čoveka da pomaže drugima tako što će dati ovu dragocenu tečnost. Mnogo je bolje da svi budemo u mogućnosti da dajemo krv i pomažemo drugima nego da se nađemo u situaciji da nam je krv neophodna. Nadam se da će veći broj mladih da se uključi u ovu akciju, a da ovi mladi ljudi koji su došli danas za njih predstavljaju jedan motiv više da postanu dobrovoljni davaoci“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je dobrovoljni davalac krvi već godinama.

U cilju realizacije kampanje pod nazivom „Ne propuštaj“, transfuziomobil Instituta za transfuziju krvi Srbije bio je danas postavljen na centralnom gradskom trgu od 9.00 do 16.00 časova. Dobar odziv davalaca, naročito mladih ljudi, zabeležen je od samog početka. Volonteri Crvenog krsta su prvi ispružili ruku i dali krv, kao nosioci ideje podizanja kulture davalaštva krvi na viši nivo.

Davaoci krvi su, od organizatora Aero-rok festivala, koji će tokom predstojećeg vikenda biti održan na sportskom aerodromu Brege, darivani besplatnom kartom za koncerte. 

Letnje kampanje se organizuju kao preventivne akcije, kako bi se predupredile nestašice krvi karakteristične za letnji period i obezbedilo da rezerve krvi budu stabilne, da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Prošle godine je u okviru ove kampanje širom Srbije prikupljeno 4.800 jedinica krvi. Ove godine se nadaju da će biti prikupljeno više od 5.000 jedinica.

Akcija, koja je počela 1. juna, trajaće do 3. septembra. Tokom 14 nedelja, za prestižnu nagradu „Šampion solidarnosti“, simbolično će se nadmetati 57 gradova i opština u Srbiji.