Одштампај Пошаљи
Акција добровољног давања крви

Дванаесту летњу кампању добровољног давања крви, одржану на Тргу српских ратника, чији су домаћини били Црвени крст Краљево и град Краљево, подржао је и градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Хуманим гестом давања крви градоначелник се укључио у акцију обезбеђивања резерви, како кажу, јединог незаменљивог лека тренутно у свету.  

„Сматрам да је обавеза сваког здравог човека да помаже другима тако што ће дати ову драгоцену течност. Много је боље да сви будемо у могућности да дајемо крв и помажемо другима него да се нађемо у ситуацији да нам је крв неопходна. Надам се да ће већи број младих да се укључи у ову акцију, а да ови млади људи који су дошли данас за њих представљају један мотив више да постану добровољни даваоци“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је добровољни давалац крви већ годинама.

У циљу реализације кампање под називом „Не пропуштај“, трансфузиомобил Института за трансфузију крви Србије био је данас постављен на централном градском тргу од 9.00 до 16.00 часова. Добар одзив давалаца, нарочито младих људи, забележен је од самог почетка. Волонтери Црвеног крста су први испружили руку и дали крв, као носиоци идеје подизања културе давалаштва крви на виши ниво.

Даваоци крви су, од организатора Аеро-рок фестивала, који ће током предстојећег викенда бити одржан на спортском аеродрому Бреге, даривани бесплатном картом за концерте. 

Летње кампање се организују као превентивне акције, како би се предупредиле несташице крви карактеристичне за летњи период и обезбедило да резерве крви буду стабилне, да крв чека пацијента, а не обрнуто. Прошле године је у оквиру ове кампање широм Србије прикупљено 4.800 јединица крви. Ове године се надају да ће бити прикупљено више од 5.000 јединица.

Акција, која је почела 1. јуна, трајаће до 3. септембра. Током 14 недеља, за престижну награду „Шампион солидарности“, симболично ће се надметати 57 градова и општина у Србији.