Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
9. Međunarodna konferencija „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici 2014“Grad Kraljevo dobio je priznanje „Najaktivnija opština“, koje se dodeljuje za najbolje rezultate na polju bezbednosti saobraćaja - saopštio je gradonačelnik grada Kraljeva Dragan Jovanović, predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, na konferenciji za novinare tim povodom organizovanoj  17. aprila 2014. godine.

Ovo značajno priznanje grad Kraljevo je dobio na 9. Međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici 2014“, održanoj u Zaječaru od 9. do 11. aprila, u okviru Dekade akcija u bezbednosti saobraćaja, 2011-2020, koja traje već tri godine i, između ostalog, ima za cilj da se „...stabilizuje i smanji prognozirani nivo smrtnosti u saobraćaju širom sveta porastom aktivnosti koje se sprovode na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou...“. Ovaj važan skup okupio je više od 400 učesnika iz lokalnih samouprava, policijskih uprava, Ministarstva saobraćaja, Agencije za bezbednost saobraćaja, kao i sve one koji se posredno ili neposredno bave ovom problematikom.
 
   
 
 
 

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva Dragana Jovanovića, „jedan od podataka koji je doprineo da naš grad dobije to priznanje jeste da je za 39 procenata smanjen broj poginulih u saobraćaju u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu. Uz to, i celokupan, planski i ozbiljan rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima doneo je rezultate, zbog čega smo i pohvaljeni.“

Veoma je važno i to da je Kraljevo, posle glavnog grada, drugi grad u Srbiji koji ima Strategiju bezbednosti saobraćaja. 

Predsednik užeg saziva Saveta, član Gradskog veća Nenad Marković, izneo je podatak da, usled upliva politike, mnogi saveti u Srbiji ne rade kako treba i naveo kao primer trošenje budžetskih para za, na primer, asfaltiranje nekih ulica, a novac je zapravo namenjene za intervencije na saobraćajnicama ili infrastrukturi koje povećavaju bezbednost saobraćaja.

„Novac na nivou grada Kraljeva za aktivnosti na povećanju bezbednosti saobraćaja je oko 26 miliona dinara i mi se trudimo da bude upotrebljen samo u svrhu povećanja bezbednosti saobraćaja i ni na šta drugo. Savet nastavlja da sredstva troši namenski akcijama koje će biti realizovane tokom godine“, rekao je Nenad Marković. On je iskoristio priliku i da zahvali medijima na saradnji budući da i oni imaju veliku ulogu u nastojanjima da se utiče na sve učesnike u saobraćaju da doprinesu povećanju bezbednosti.

Kako je najavio Marković, Savet će u junu ili julu realizovati akciju, vrednu milion dinara, u kojoj će 100 dece rođene u ovom periodu dobiti dečja sedišta za automobile. Biće organizovane kampanje namenjene traktoristima, biciklistima, motociklistima, pešacima, đacima. U septembru će 1.600 kraljevačkih prvaka dobiti bukvare „Šta znaš o saobraćaju“. Biće nastavljeno obeležavanje zona škola - adekvatna saobraćajna signalizacija biće postavljena kod osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Vuk Karadžić“ i kod Šumarske škole. Ove godine biće urađeni projekti za zoniranje Poljoprivredne škole i osnovnih škola u Konarevu i Vrbi i OŠ „Braća Vilotijević“.

Savet takođe planira da konkuriše kod ambasade Kraljevine Norveške za sredstva za obezbeđenje video nadzora, koji bi bio postavljen na najbitnijim raskrsnicama, i samim tim doprinosio ne samo pojačanoj saobraćajnoj, već i opštoj bezbednosti.  

            Konferenciji za novinare povodom priznanja koje je naš grad dobio u oblasti bezbednosti saobraćaja prisustvovao je i načelnik Gradske uprave grada Kraljeva Miloš Petrović, uz još nekoliko članova Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Kraljeva.