Одштампај Пошаљи
16.Мај 2014. Евакуација становника Грдице
Евакуација становника Грдице

Градоначелник града Краљева Драган Јовановић изнео је најновије податке у вези са бурном ноћи за нама. Према његовим речима, око 350 људи евакуисано је из Грдице у тамошњу основну школу, део је смештен код родбине и пријатеља, део у хотел „Термал“ у Матарушкој Бањи, у коме је резервисано око 200 места за прихват угроженог становништва. Осим људи, спасаване су и стока и живина. Акцији се данас прикључила и Жандармерија са људством и техником. Помоћ Краљеву понудили су из партнерског града Марибора У Словенији, а Стална конференција градова и општина на располагању је за помоћ угроженим градовима и општинама. Градоначелник је рекао да је штета огромна, и од поплава за време ускршњих празника и од овог поплавног таласа. Истакао је да је успостављена стална веза са Министарством унутрашњих послова, телефонска веза са Центром за обавештавање и узбуњивање, Републичком штабу достављају се свакодневни извештаји. Целе ноћи без престанка људи су радили на помоћи и спасавању, истакао је градоначелник Драган Јовановић.

Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације, напоменуо је да је, осим велике количине падавина, дошло до појаве клизишта и одрона у Каменици, на Гочу, Брезни, у Пекчаници, Ласцу и на другим локацијама, као и великих водостаја и бујичних река и потока и двеју река које пресецајку територију Краљева Ибра и Западне Мораве. Како је посебно истакао, бујичне воде направиле су огроман проблем на гледићком делу, више од 10 мостова који су на главним комуникацијама порушени су и пали у речна корита. Како је рекао Кочовић, на стотине домаћинстава је одсечено у Лешеву и околним местима, а немају алтернативне правце осим тих прекинутих комуникација. Срећом, није било настрадалих. Посебан проблем су локације које Западна Морава плави као што никада до сада није. Сектор за ванредне ситуације, Полиција, Војска, Жандармерија и сви субјекти који се баве заштитом и спасавањем укључени су у помоћ и спасавање. У Обрви и Сирчи грађани су сами са механизацијом евакуисали стоку. Иако тренутно Морава стагнира, проблем праве Чађавац, Маква и остали потоци које је пресекла Морава и не могу лако да се улију у њу, па се прави депресија у Грдици, што доводи до пораста водостаја.

Према извештају Завод за јавно здравље Краљево, који стално узоркује воду, вода из градског водовода је исправна за пиће.

Што се путних праваца тиче, како је рекао Кочовић, током ноћи била је у прекиду Ибарска магистрала код мрсаћког моста, пут Опланићи-Сирча је одсечен, Обрва, ка Гледићима, Раваница.

Привредници у Адранима, у индустријској зони у Шеовцу, угрожени су - „Радијатор инжињеринг“, асфалтна база предузећа за путеве Краљева је под водом, а тамо су и резервоари са горивом, па је на Штабу одлучено да се алтернативно снабдевамо горивом да би могло да се функционише. Поплављени су и магацини пекаре „Млади радник“.

Срећом, река Ибар не прави проблем. Газиводе успевају да задрже количину воде у својим акумулацијама, не испуштају воду преко дозвољеног минимума. Била је интервенција у Жичком пољу и није било продора воде јер је поправљен бедем и Ибар није подигао ниво као када је плавио за Ускрс.

Грађани све проблеме у вези са елементарном непогодом могу да пријављују на 1985 – број Центра за обавештавање и узбуњивање. Док траје ванредна ситуација, Штаб је у сталном заседању, а број телефона је 306-113.  

 

 

 
 

Градоначелник града Краљева и командант Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева Драган Јовановић, са сарадницима, обишао је поплављено подручје насеља Грдица и учествовао у евакуисању становништва.

 

16. мај 2014. године, 11.00 часова

Насеље Грдица