Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
15. April 2014. Ambasador Kanade u Kraljevu

Njegova ekselencija ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk posetio je Kraljevo 15. aprila 2014. godine, sa saradnicama prof. dr. Jelenom Novaković sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, specijalistom za frankofonu kanadsku književnost, i Olgicom Marinković, šefom Odeljenja za odnose sa javnošću i programe obrazovanja u ambasadi Kanade. Ambasadora su primili predstavnici grada Kraljeva – gradonačelnik Dragan Jovanović, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, predsednik Skupštine Sreten Jovanović, zamenik predsednika Skupštine Tomislav Ilić, narodni poslanik Zoran Bojanić. Prijemu su prisustvovali i direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Dragana Tipsarević i direktor Direkcije za planiranje i izgradnju „Kraljevo“ Nenad Nerić, kao i rođak donatora za izgradnju mosta u Kraljevu Milomira Glavčića Radoje Glavčić i novinar „Politike“ Miroljub Dugalić, koji je posredovao u uspostavljanju kontakta.
      Zasluge za ovu posetu ambasadora Kanade Kraljevu pripadaju ponajviše kraljevačkoj Narodnoj biblioteci. Naime, nakon
izdanja časopisa Povelja“, posvećenog noveli Kvebeka, pod nazivom „Htedoh ti reći“, iz ambasade Kanade stigao je predlog da se u Kraljevu zajednički organizuje promocija tog izdanja.
    „Ova poseta je u znaku knjige i književnosti – izdanja časopisa „Povelja“, zbirke frankokanadskih novela Kvebeka, ali i knjige koju sam tek dobio „Trn u nozi na dugačkom putu“ Milomira Glavčića. Osim fizičkih mostova, veoma su važni i duhovni mostovi. Njih ne grade samo političari, diplomate, već i književnici, obični ljudi sa velikim srcem, kao što je gospodin Glavčić, koji, iako živi u Kanadi, veoma mnogo je uradio za kulturni, duhovni, gradski život u Kraljevu. Razgovori sa predstavnicima grada Kraljeva vođeni danas o
perspektivama ekonomskih i prosvetnih saradnji usmeravaju nas u budućnost“, rekao je ambasador Kanade Roman Vaščuk.
     Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović izrazio je zadovoljstvo zbog posete Njegove ekselencije ambasadora Kanade u Srbiji gospodina Romana Vaščuka i podsetio na prošlogodišnju posetu porodilištu, kada je
Kraljevo, zahvaljujući donaciji ambasade Kanade, postalo šesti grad u Srbiji čije je porodilište, u okviru akcije Fonda B92 „Bitka za porodilišta", opremljeno nedostajućom opremom u vrednosti od oko 43.000 kanadskih dolara.
    „Prilikom ove posete otvorili smo i nova poglavlja u budućoj saradnji. Kraljevo raspolaže važnim i velikim hidroenergetskim i rudnim potencijalima, za šta je Kanada zainteresovana. Razgovarali smo i o saradnji u oblasti stočarstva i voćarstva. Predočeni su infrastrukturni i drugi projekti koji su u fazi realizacije u Kraljevu, za šta je Kanada takođe zainteresovana. Sigurno ćemo u Kanadi imati velikog prijatelja i nekoga ko hoće da pomogne“, rekao je gradonačelnik i dodao da su, osim ekonomskih, primarnih odnosa, veoma važni i međuljudski odnosi, kao što je to primer Milomira Glavčića, Srbina iz Kanade, zaslužnog građanina grada Kraljeva za 2013. godinu, koji je donirao milion dolara za izgradnju mosta u našem gradu. Glavčića je i predsednik Republike Tomislav Nikolić, na Sretenje 2014. godine, o
dlikovao zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u humanitarnim delatnostima, nesebičnu pomoć i dobročinstvo za dugogodišnji humanitarni rad i pomoć gradu Kraljevu u izgradnji mosta preko Ibra.
         Nakon sastanka u Gradskoj upravi, a
mbasador Kanade i domaćini obišli su Glavčićev most", na kome je do sada izvedeno 85 procenata radova, a preostali su još završni radovi da bi most i svečano bio otvoren, kako je planirano, početkom avgusta ove godine.
         Domaćini i gosti posetili su i manastir Žiču, gde je Njegova ekselencija g. Vaščuk imao priliku da čuje priču o ovoj velikoj srpskoj svetinji, majci svih naših crkava i manastira, i njenom značaju u istoriji srpskoga roda.

       Ambasador je zatim posetio kraljevačku Narodnu biblioteku „Stefan Prvovenčani“ i učestvovao u programima. Najpre u p
rogramu za decu „Put oko sveta – Kanada“, u kome je   kroz dokumentarni film predstavljeno virtuelno putovanje kroz Kanadu, a ambasador je sa učenicima razgovarao o svojoj domovini. U muzičkom delu učestviovali su učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.
      Zatim je, u zajedničkoj organizaciji a
mbasade Kanade i Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, održano Veče kanadske frankofone književnosti“, posvećeno noveli Kvebeka. Na promociji su učestvovali Njegova ekselencija gospodin Roman Vaščuk, prof. dr. Jelena Novaković, specijalista za frankofonu kanadsku književnost, i pisac Dejan Aleksić, urednik časopisa „Povelja“, a pesnik Miloš Milišić čitao je odlomke u „Povelji“ objavljenih novela. Programe je pratila i izložba knjiga kanadskih autora.
     Direktorka Bibioteke Dragana Tipsarević izjavila je da su počastvovani što je neposredni povod za boravak ambasadora u Kraljevu promocija izdanja kraljevačke Narodne biblioteke.

        „Ovo je naš skromni doprinos velikom korpusu kanadske književnosti prevedene na srpski jezik. U poslednjih deset godina 230 knjiga kanadskih autora prevedeno je kod nas. Knjiga je najbrži i najbolji glasnik među kulturama i narodima. Milomir Glavčić, Srbin iz Kanade, pre zadužbine – mosta, napravio je duhovnu zadužbinu – knjigu „Trn u nozi na dugačkom putu“. Kanada je nova otadžbina za mnoge srpske pisce, među kojima je i Kraljevčanin Nebojša Vasović, poznat i priznat i u srpskoj i u kanadskoj književnosti. Kraljevačka biblioteka zahvalna je ambasadi Kanade na donaciji knjiga na engleskom i francuskom jeziku, kao i knjigama kanadskih autora“, rekla je direktorka kraljevačke Biblioteke.
       Ambasador Kanade najavio je još jednu donaciju Kraljevu. Kao uskršnji poklon deci Kraljeva, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, kanadska ambasada doniraće dve projekcije u kraljevačkom Multimedijalnom centru „Kvart“
kanadskog 3D animiranog filma za decu Legenda o Sarili“, eskimsku legendu i odnos malih Inuita (Eskima) prema životu i životnim vrednostima.
    Na kraju boravka u Kraljevu, ambasador je posetio i te večeri otvoreni Drugi internacionalni salon grafike u Gradskoj galeriji, na kome su izloženi i radovi kanadskih autora.