Одштампај Пошаљи
15. Април 2014. Амбасадор Канаде у Краљеву

Његова екселенција амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук посетио је Краљево 15. априла 2014. године, са сарадницама проф. др. Јеленом Новаковић са Филолошког факултета Универзитета у Београду, специјалистом за франкофону канадску књижевност, и Олгицом Маринковић, шефом Одељења за односе са јавношћу и програме образовања у амбасади Канаде. Амбасадора су примили представници града Краљева – градоначелник Драган Јовановић, заменик градоначелника Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић, заменик председника Скупштине Томислав Илић, народни посланик Зоран Бојанић. Пријему су присуствовали и директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Драгана Типсаревић и директор Дирекције за планирање и изградњу „Краљево“ Ненад Нерић, као и рођак донатора за изградњу моста у Краљеву Миломира Главчића Радоје Главчић и новинар „Политике“ Мирољуб Дугалић, који је посредовао у успостављању контакта.
      Заслуге за ову посету амбасадора Канаде Краљеву припадају понајвише краљевачкој Народној библиотеци. Наиме, након
издања часописа Повеља“, посвећеног новели Квебека, под називом „Хтедох ти рећи“, из амбасаде Канаде стигао је предлог да се у Краљеву заједнички организује промоција тог издања.
    „Ова посета је у знаку књиге и књижевности – издања часописа „Повеља“, збирке франкоканадских новела Квебека, али и књиге коју сам тек добио „Трн у нози на дугачком путу“ Миломира Главчића. Осим физичких мостова, веома су важни и духовни мостови. Њих не граде само политичари, дипломате, већ и књижевници, обични људи са великим срцем, као што је господин Главчић, који, иако живи у Канади, веома много је урадио за културни, духовни, градски живот у Краљеву. Разговори са представницима града Краљева вођени данас о
перспективама економских и просветних сарадњи усмеравају нас у будућност“, рекао је амбасадор Канаде Роман Вашчук.
     Градоначелник Краљева Драган Јовановић изразио је задовољство због посете Његове екселенције амбасадора Канаде у Србији господина Романа Вашчука и подсетио на прошлогодишњу посету породилишту, када је
Kраљево, захваљујући донацији амбасаде Канаде, постало шести град у Србији чије је породилиште, у оквиру акције Фонда Б92 „Битка за породилишта", опремљено недостајућом опремом у вредности од око 43.000 канадских долара.
    „Приликом ове посете отворили смо и нова поглавља у будућој сарадњи. Краљево располаже важним и великим хидроенергетским и рудним потенцијалима, за шта је Канада заинтересована. Разговарали смо и о сарадњи у области сточарства и воћарства. Предочени су инфраструктурни и други пројекти који су у фази реализације у Краљеву, за шта је Канада такође заинтересована. Сигурно ћемо у Канади имати великог пријатеља и некога ко хоће да помогне“, рекао је градоначелник и додао да су, осим економских, примарних односа, веома важни и међуљудски односи, као што је то пример Миломира Главчића, Србина из Канаде, заслужног грађанина града Краљева за 2013. годину, који је донирао милион долара за изградњу моста у нашем граду. Главчића је и председник Републике Томислав Николић, на Сретење 2014. године, о
дликовао златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у хуманитарним делатностима, несебичну помоћ и доброчинство за дугогодишњи хуманитарни рад и помоћ граду Краљеву у изградњи моста преко Ибра.
         Након састанка у Градској управи, а
мбасадор Канаде и домаћини обишли су Главчићев мост", на коме је до сада изведено 85 процената радова, а преостали су још завршни радови да би мост и свечано био отворен, како је планирано, почетком августа ове године.
         Домаћини и гости посетили су и манастир Жичу, где је Његова екселенција г. Вашчук имао прилику да чује причу о овој великој српској светињи, мајци свих наших цркава и манастира, и њеном значају у историји српскога рода.

       Амбасадор је затим посетио краљевачку Народну библиотеку „Стефан Првовенчани“ и учествовао у програмима. Најпре у п
рограму за децу „Пут око света – Канада“, у коме је   кроз документарни филм представљено виртуелно путовање кроз Канаду, а амбасадор је са ученицима разговарао о својој домовини. У музичком делу учествиовали су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.
      Затим је, у заједничкој организацији а
мбасаде Канаде и Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, одржано Вече канадске франкофоне књижевности“, посвећено новели Квебека. На промоцији су учествовали Његова екселенција господин Роман Вашчук, проф. др. Јелена Новаковић, специјалиста за франкофону канадску књижевност, и писац Дејан Алексић, уредник часописа „Повеља“, а песник Милош Милишић читао је одломке у „Повељи“ објављених новела. Програме је пратила и изложба књига канадских аутора.
     Директорка Бибиотеке Драгана Типсаревић изјавила је да су почаствовани што је непосредни повод за боравак амбасадора у Краљеву промоција издања краљевачке Народне библиотеке.

        „Ово је наш скромни допринос великом корпусу канадске књижевности преведене на српски језик. У последњих десет година 230 књига канадских аутора преведено је код нас. Књига је најбржи и најбољи гласник међу културама и народима. Миломир Главчић, Србин из Канаде, пре задужбине – моста, направио је духовну задужбину – књигу „Трн у нози на дугачком путу“. Канада је нова отаџбина за многе српске писце, међу којима је и Краљевчанин Небојша Васовић, познат и признат и у српској и у канадској књижевности. Краљевачка библиотека захвална је амбасади Канаде на донацији књига на енглеском и француском језику, као и књигама канадских аутора“, рекла је директорка краљевачке Библиотеке.
       Амбасадор Канаде најавио је још једну донацију Краљеву. Као ускршњи поклон деци Краљева, узраста од првог до четвртог разреда, канадска амбасада донираће две пројекције у краљевачком Мултимедијалном центру „Кварт“
канадског 3Д анимираног филма за децу Легенда о Сарили“, ескимску легенду и однос малих Инуита (Ескима) према животу и животним вредностима.
    На крају боравка у Краљеву, амбасадор је посетио и те вечери отворени Други интернационални салон графике у Градској галерији, на коме су изложени и радови канадских аутора.