Одштампај Пошаљи
Матурски плес

22.05.2015 Матурски плес

 

Једанаеста генерација краљевачких матураната опростила се од средњошколских дана „Матурским плесом“ на Тргу српских ратника. Нешто више од 1.000 свршених средњошколаца из девет градских школа, по тактовима оперете „Слепи миш“ Јохана Штрауса Млађег, тачно у подне, у петак, 22. маја, плесало је кадрил тј. „плес четворки“. 

Након тога, као најаву манифестације „Дани јоргована“, краљевачки матуранти, први пут, извели су и „плес јоргована“. Затим је уследио и незаобилазни „моравац“, а потом весеље уз хитове забавне и народне музике. 

Овогодишњи „Матурски плес“ имао је хуманитарни карактер. Куповином импровизованих круна, по симболичној цени од 100 динара, које су носили током плеса, прикључили су се хуманитарној акцији „Круна за Јовану“. Прикупљени новац намењен је петнаестогодиљњој Јовани Раденковић из села Лађевци, која након смрти оца, са мајком и дедом, води бригу о породици и пољопривредном домаћинству.

Матуранте су поздравили председник Организационог одбора за обележавање „Матурског плеса“, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, и градоначелник града Краљева Томислав Илић, као и представник Удружења грађана „Пријатељство за нова времена“, некада организатора, сада уз град суорганизатора манифестације, Хаџи Момир Бакрачевић.

Град Краљево је први град у Србији који се 2005. године укључио у ову манифестацију захваљујући братским и партнерским везама са словеначким градом Марибором, будући да је идејни творац „Матурског плеса“ Плесни савез Словеније.