Mapa sajta  |  RSS
Odštampaj Pošalji
„Veseli spust 2016“

 „Veseli spust 2016“                            02.07.2016.

 

 

Grad Kraljevo, Turistička organizacija Kraljeva i Kajak klub Ibar, prvog julskog vikenda, organizovali su tradicionalnu sportsko-rekreativnu, ekološku, turističku i kulturno-zabavnu manifestaciju – „Veseli spust“.

Na „Kapetanskoj večeri“, uoči spusta, ovogodišnjem kapetanu, gradonačelniku grada Kraljeva dr Predragu Terziću, kapetansku kapu i majicu je uručio direktor spusta, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić. Zahvalivši na znamenju kapetana „Veselog spusta“, gradonačelnik je pozvao sve učesnike da poštuju pravila u cilju bezbednosti i da, u skladu sa svojim nazivom, spust bude veseo.

Spustaše je u nedelju, 3. jula, podno drevnog Magliča, pozdravio gradonačelnik istakavši da mu je drago što su se okupili u tako velikom broju, poželeo im lep provod i zamolio da se ponašaju u skladu sa bezbednosnim pravilima jer samo to garantuje siguran spust do Kraljeva. Istakao je 27 godina dugu tradiciju održavanja najveselije regate na Ibru, koja ima veoma značajan turistički, ali i svaki drugi potencijal, za grad Kraljevo.

Među brojnim gostima iz cele Srbije, ali i van njenih granica, koji su se, na najrazličitijim plovilima, spustili brzacima Ibra, bila je i delegacija bratskog i partnerskog slovenačkog grada Maribora, podeljena u dve ekipe, predvođena županom Andrejem Fištravecom. Kako je istakao prvi čovek Maribora, koji je već posećivao naš grad, ali prvi put učestvuje u spustu, iako su čuli da je „Veseli spust“ nešto posebno, sad mogu da vide da zaista i jeste.   

Učesnici su se, uz zvuke trubača, na putu do Kraljeva spuštali na splavovima od plastičnih flaša, stiropora, drveta, na automobilskim gumama, desantnim čamcima, uz kratke predahe u Bogutovcu i na Zlatnoj obali. Spustaše koji su se zadržali u Mataruškoj Banji na tradicionalnom pasulju zabavljao je Duvački orkestar „Dragačevska truba“.

Ovogodišnji „Veseli spust“ su pratile i zabavno-sportske manifestacije tokom vikenda - koncert grupe „Zana“ na Trgu srpskih ratnika, „Letnje igre na bazenu“, velika „jeger žurka u kafićima na gradskoj terasi, centralnom gradskom trgu i u Omladinskoj ulici.