Одштампај Пошаљи
„Весели спуст 2016“

 „Весели спуст 2016“                            02.07.2016.

 

 

Град Краљево, Туристичка организација Краљева и Кајак клуб Ибар, првог јулског викенда, организовали су традиционалну спортско-рекреативну, еколошку, туристичку и културно-забавну манифестацију – „Весели спуст“.

На „Капетанској вечери“, уочи спуста, овогодишњем капетану, градоначелнику града Краљева др Предрагу Терзићу, капетанску капу и мајицу је уручио директор спуста, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић. Захваливши на знамењу капетана „Веселог спуста“, градоначелник је позвао све учеснике да поштују правила у циљу безбедности и да, у складу са својим називом, спуст буде весео.

Спусташе је у недељу, 3. јула, подно древног Маглича, поздравио градоначелник истакавши да му је драго што су се окупили у тако великом броју, пожелео им леп провод и замолио да се понашају у складу са безбедносним правилима јер само то гарантује сигуран спуст до Краљева. Истакао је 27 година дугу традицију одржавања највеселије регате на Ибру, која има веома значајан туристички, али и сваки други потенцијал, за град Краљево.

Међу бројним гостима из целе Србије, али и ван њених граница, који су се, на најразличитијим пловилима, спустили брзацима Ибра, била је и делегација братског и партнерског словеначког града Марибора, подељена у две екипе, предвођена жупаном Андрејем Фиштравецом. Како је истакао први човек Марибора, који је већ посећивао наш град, али први пут учествује у спусту, иако су чули да је „Весели спуст“ нешто посебно, сад могу да виде да заиста и јесте.   

Учесници су се, уз звуке трубача, на путу до Краљева спуштали на сплавовима од пластичних флаша, стиропора, дрвета, на аутомобилским гумама, десантним чамцима, уз кратке предахе у Богутовцу и на Златној обали. Спусташе који су се задржали у Матарушкој Бањи на традиционалном пасуљу забављао је Дувачки оркестар „Драгачевска труба“.

Овогодишњи „Весели спуст“ су пратиле и забавно-спортске манифестације током викенда - концерт групе „Зана“ на Тргу српских ратника, „Летње игре на базену“, велика „jeger журка у кафићима на градској тераси, централном градском тргу и у Омладинској улици.